ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL VATTENVERKSAMHET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL VATTENVERKSAMHET"

Transkript

1 Mark- och miljödomstolen Nacka Tingsrätt Box Nacka Strand Den 30 juni 2015 ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL VATTENVERKSAMHET SÖKANDE Vatten och Avfall i Malung-Sälen AB, Box 25, Malung OMBUD Advokaterna Caterina Carreman och Pia Pehrson, Foyen Advokatfirma, Stora Nygatan 33, Göteborg SAKEN Ansökan om vattentäkt och bortledande av grundvatten på fastigheten Digernäs 2:7, Malung-Sälens kommun 1. YRKANDEN Vatten och Avfall i Malung-Sälen AB (VAMAS) yrkar att Mark- och miljödomstolen a) ger VAMAS tillstånd att inom fastigheten Digernäs 2:7, Malung-Sälens kommun, och med det huvudsakliga läge som framgår av bifogad kartbild, bilaga A, i jordlagren anlägga en grundvattentäkt b) ger VAMAS rätt att anlägga och bibehålla två uttagsbrunnar, ledningar m.m. med de huvudsakliga lägen och ritningar som framgår av tekniska beskrivningen och bifogat kartmaterial c) ger VAMAS rätt att bortleda maximalt m 3 /dygn. Allt i enlighet med i målet ingivna handlingar. VAMAS yrkar vidare att Mark- och miljödomstolen a) fastställer arbetstiden för utförande av vattenverksamheten till fem (5) år b) fastställer att talan om oförutsedd skada med anledning av vattenverksamheten måste väckas fem (5) år från arbetstidens utgång FOYEN ADVOKATFIRMA KB Stora Nygatan 33, Göteborg / Tel / Fax / Org.nr / Säte: Stockholm /

2 c) godkänner den bifogade miljökonsekvensbeskrivningen, bilaga C d) föreskriver föreslagna villkor. 2. BAKGRUND OCH VATTENBEHOV VA- och avfallsverksamheten i Malung-Sälens kommun drivs av ett helägt kommunalt aktiebolag. Bolaget heter Vatten & Avfall i Malung-Sälen AB (VAMAS), nedan kallad sökande. Sökande bedriver idag kommunal vattentäkt vid Sälen by bestående av en filterbrunn och en äldre rörbrunn. Uttagsbrunnarna är relativt centralt belägna i samhället vilket innebär risk för kontaminering. Jordlagren vid befintlig täkt är relativt finkorniga vilket medför att förutsättningarna bedöms som dåliga för att i framtiden kunna öka kapaciteten. Vattenförsörjningen vid de västra delarna av Sälfjällsområdet (Gubbmyren, Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjällshotellet) sker genom ett stort antal bergborrade brunnar. Även här finns risk för förorening samt begränsade möjligheter för utökad kapacitet. Vattenförsörjningen i områdena vid Lindvallen och runt fjällvägen upp till och med Högfjällshotellet har av Länsstyrelsen Dalarnas län utpekats som ett område där vattenförsörjningen i enlighet med vattentjänstlagen behöver ordnas i ett större sammanhang. Detta innebär att vattenförsörjningen kommer att hamna under kommunalt ansvar. För att långsiktigt säkra vattenförsörjningen för dessa områden finns ett stort behov av en ny vattentäkt med tillräcklig kapacitet för den framtida försörjningen i ett mer skyddat läge. Det framtida vattenbehovet utgår från att man ska säkerställa försörjningen till Sälens by, och de västra delarna av Sälfjällsområdet samt möjlighet till viss expansion med ytterligare utbyggnader. Totalt motsvarar detta en anslutning av cirka bäddar. Utifrån faktiskt uppmätta data från Lindvallen och Tandådalen har vattenbehovet beräknats som specifik förbrukning för ett maxdygn till l/bädd och dygn. Under högsäsong med full beläggning ger detta ett vattenbehov av som mest cirka m 3 /dygn. Detta motsvarar ett uttagsflöde om cirka 85 l/s. Som högsäsong räknas perioden från slutet av december till april, cirka 120 dygn. Resterande del av året, cirka 245 dygn räknas som lågsäsong. Vid lågsäsong förväntas det framtida vattenbehovet motsvara ett uttagsflöde på cirka 40 l/s eller knappa 3000 m 3 /dygn. 3. RÅDIGHET Då ansökan avser tillstånd till grundvattenuttag för allmän vattenförsörjning har sökande rådighet jämlikt 2 kap 4 p lag (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet för att bedriva den sökta vattenverksamheten. Planerad vattentäkt ligger på fastighet Digernäs 2:7 och ägs av VAMAS. 2 (12)

3 4. PLANFRÅGOR Vattentäkten ligger utanför detaljplanerat område och omfattas inte av några områdesbestämmelser. Översiktsplanen för Malung-Sälens kommun påtalar ett behov av att vattenförsörjningen till Sälenfjällen förbättras. Området där vattentäkten är tänk att placeras ingår i Länsstyrelsens i Dalarnas läns vattenförvaltningsplan (rapport 2012:02). Vikten av en ny vattentäkt för fjällområdet påpekas. Området är således lämpligt för vattentäkten ur ett planeringsperspektiv. 5. TEKNISK BESKRIVNING Den sökta vattenverksamheten beskrivs i Tekniska beskrivningen, bilaga B (flik 2), och kan sammanfattas enligt följande. Den nya vattentäkten har anlagts i Digernäs vid Västerdalälvens dalgång, ca 2,5 km norr om Sälen by, ca 150 m väster om Västerdalälven. Området har lokaliserats efter att flera områden längs med Västerdalälvens dalgång undersökts genom rördrivning. Efter dessa undersökningar har området vid Digernäs befunnits ha de bästa förutsättningarna för vidare undersökningar. Genom rördrivningar och seismiska undersökningar av jordlagren har ett läge för en uttagsbrunn arbetats fram. Brunnen har dimensionerats för att klara hela det önskade flödet och är belägen på fastigheten Digernäs 2:7. För att utvärdera grundvattenmagasinets hydrauliska egenskaper har en provpumpning av brunnen utförts. Provpumpningen visade på goda uttagsmöjligheter och endast små avsänkningar kunde uppmätas. Som mest uppmättes en avsänkning i uttagsbrunnen på 67 cm under provpumpningsperioden. Provpumpningen pågick konstant från december 2013 till och med oktober 2014 med ett flöde av drygt 70 l/s. Totalt har provpumpningen därmed omfattat ett uttag av cirka m 3. Resultatet från provpumpningen visar på att grundvattenmagasinet har en mycket hög genomsläpplighet och kan magasinera stora mängder vatten. Magasinskoefficienten (S) har uppskattats till 3x10-1. Medianvärdet för transmissiviteten (T) har beräknats till 8,4x10-2 m 2 /s. Utifrån dessa data har ett påverkansområde vid ett konstant kontinuerligt uttag av 85 l/s beräknats. Påverkansområdet, det vill säga det avstånd från brunnen då avsänkningen beräknas uppgå till som mest 0,2 m, sträcker sig cirka 600 m norr och söder om brunnen. I öst-västlig riktning från brunnen är avståndet cirka 250 m. För att erhålla säkerhet i råvattenproduktionen kommer man vid anläggandet av vattentäkten att göra ytterligare en uttagsbrunn med samma utformning som den provpumpade brunnen. Läget för den nya brunnen blir i anslutning till ett observationsrör cirka 25 m nordväst om befintlig brunn. Brunnarna är designade för en uttagskapacitet på cirka 90 l/s vardera. Var och en av brunnarna kommer alltså att klara hela det maximalt önskade flödet. 3 (12)

4 Vattenkvaliteten i uttagsbrunnen är mycket god. Under tiden som provpumpningen pågick togs vattenprover ut för analys. Analyserna visar på att vattenkvalitén varit stabil under hela provpumpningen. Överlag är vattnet relativt jonsvagt och har ett ph-värde på drygt 6,5. Alkaliniteten ligger strax under 30 mghco 3/l och kalciumhalten är ca 7,5 mg/l. Detta innebär att för att beredas till dricksvatten krävs alkalisering och ph-justering. Beredning kommer att ske i ett planerat vattenverk där man filtrerar vattnet genom alkalisk massa samt bestrålar med UV-ljus. Vattenverket planeras för att ligga på samma fastighet som uttagsbrunnarna. 6. ALTERNATIV 6.1. Nollalternativ Nollalternativet innebär att tidigare förhållanden bibehålls d.v.s. vattentäkten i Sälen by och brunnarna belägna efter Fjällvägen behålls. Det innebär att vattenbehovet för Sälen by och de västra delarna av Sälfjällsområdet inte kan tillgodoses med tillfredsställande säkerhet. Kapaciteten är för liten och den befintliga vattentäkten och brunnarnas lägen är utsatta och risk för påverkan är uppenbar. En säker och kontinuerlig vattenförsörjning kan inte garanteras Alternativa lokaliseringar Sju olika områden har inledningsvis utretts utifrån förekomst av vattenförande jordlager, skydd och risk för förorening, omgivningspåverkan, markåtkomst och tillgänglighet, ledningsdragning och vattenkvalitet. Området vid Digernäs har bedömts som den mest lämpliga lokaliseringen och detta resonemang utvecklas i Bilaga C avsnitt 5 till ansökan. 7. MILJÖKONSEKVENSER I miljökonsekvensbeskrivningen (MKB), bilaga C (flik 3), redovisas den planerade vattenverksamhetens direkta och indirekta effekter på de intressen som anges i 6 kap 3 miljöbalken. Länsstyrelsen i Dalarnas län har i beslut den 20 januari 2014 ansett att den aktuella vattenverksamheten inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Beslutet i sin helhet redovisas som bilaga D. MKB kan sammanfattas enligt följande. 4 (12)

5 7.1. Påverkansområde Påverkansområdet har avgränsats utifrån mätningar av avsänkningen av grundvatten i observationspunkter runt uttagsbrunnen. Gränsen för påverkansområdet har dragits vid en avsänkning som understiger 0,2 m Vattenmiljö Uttaget från vattentäkten kommer att variera kraftigt med de variationerna som uppstår mellan högsäsong och lågsäsong i Sälenområdet med dess vintersportaktiviteter. Det kan inte med säkerhet bedömas hur mycket vatten som tillkommer vattentäkten via de olika tillrinningsvägarna. Lokalt bildat grundvatten uppskattas uppgå till ca l/s. Detta är inte tillräckligt för att täcka grundvattenuttaget vilket visar att vatten också måste tillströmma via regional tillströmning samt inducerad infiltration. Vid ett maximalt vattenuttag i Digernäs 85 l/s under ett absolut lågflöde LQ 50år som motsvarar 8 m 3 /s så skulle det innebära en flödesförändring i Västerdalälven på 1,1 %. Detta är en extremt konservativ beräkning eftersom man antar att allt grundvatten som utvinns härstammar från inducerad infiltration från älven. I tillägg till detta kommer vattnet som tas ut att med bara något dygns fördröjning återföras till älven via Sälfjällets avloppsreningsverk ca m nedströms vattentäkten. En viss avsänkning av grundvattennivån kan ske inom påverkansområdet men den bedöms inte innebära någon negativ påverkan för naturmiljön. Påverkan i förhållande till miljökvalitetsnormer för vatten redogörs för nedan i separat avsnitt. Uttaget av vatten sker ur grundvattnet och provpumpningen visar att markvatten inte påverkas. Därmed kan det antas att markvatten, och därigenom vegetation, inte förväntas påverkas av den sökta vattenverksamheten. De enskilda brunnar som undersökts i samband med provpumpningen har inte visat på någon negativ förändring av vare sig vattentillgång eller vattenkvalitet. Det förväntas inte heller att någon påverkan kommer ske under den tid vattentäkten är tagen i bruk. Den sökta verksamheten bedöms inte medföra några förändringar som på ett betydande sätt kan påverka miljövärdena i området Markanvändning Vattenverksamheten förväntas inte påverka nuvarande markanvändning inom påverkansområdet. Inom det tillkommande påverkansområdet kan en begränsad avsänkning av grundvattennivån ske. Jordlagrens beskaffenhet innebär att risken för sättningar och skador på närbelägna byggnader kan antas vara obefintlig. 5 (12)

6 7.4. Naturmiljö, kulturmiljö och strandskydd Vattenverksamheten kommer att bedrivas 250 m väster om Västerdalälven. Görälven-Västerdalälven klassas som ett Natura 2000-område och utmärkande för älven är att den enbart svagt regleras och har en relativt naturlig vattenföring och flödesdynamik. Även biflöden till älven har stor betydelse för att naturvärden och hydrologi ska kunna bevaras. Det största hotet mot älvens skyddssyften är skogsbruk och infrastruktursatsningar inom älvens avrinningsområde. Även punktutsläpp, erosion, näringsurlakning, grumling och förändringar av flödesmönster kan påverka yt- och grundvatten nedströms och ge effekter i Natura 2000-området. Eftersom en del av grundvattnet bildas genom inducerad infiltration från älven kan uttaget av grundvatten påverka flödet i älven, särskilt under perioder med lågvatten. Påverkan är dock i dessa fall mycket liten och uppskattningen i sig är beräknad på ett mycket konservativt underlag och utifrån ett maxuttag. Vattnet återförs även till älven med någon dags fördröjning m nedströms, varför flödespåverkan även är begränsad till ett kort avsnitt av älven. Verksamheten förväntas inte ge upphov till utsläpp som kan påverka de ekologiska förhållandena i älven. Eftersom vattenuttaget sker ur ett grundvattenmagasin kommer älven inte påverkas av vare sig anläggningsarbeten, drift eller underhåll. Sammanfattningsvis kan det med stor säkerhet antas att älvens ekologiska funktioner, vattenkvalitet eller hydrologi inte kommer utsättas för någon betydande påverkan. Mer utförlig information om Natura 2000 området och vattenverksamhetens eventuella påverkan utvecklas i bilaga C avsnitt 6.1 och 7.2. Området där vattentäkten är belägen klassas som Värdefullt odlingslandskap och ingår i nationell bevarandeplan för odlingslandskap; Västerdalälven (Baggbäcken-Tandö). Verksamheten bedöms inte påverka odlingslandskapets miljö- eller kulturvärden negativt. Den sökta verksamheten ligger 175 meter från älven och påverkas inte av strandskydd Friluftsliv Täkten ligger även inom område av Riksintresse för rörligt friluftsliv ( Fjällvärlden från Transtrand till Treriksröset ), enligt 4 kap. MB och är utpekat som Riksintresse för friluftslivet enligt 3 kap. MB. Verksamheten bedöms inte påverka riksintressena negativt Utsläpp och buller I arbetsskedet kan visst buller förekomma. Arbetstiden kommer dock vara kort och arbeten förläggas till normal arbetstid (07-16). Därmed kommer störningen vara begränsad. Verksamheten förväntas inte medföra några utsläpp till mark, vatten eller luft och kommer inte ge upphov till något buller under driftsfasen. Planerad vattentäkt ligger cirka 150 meter ifrån Västerdalälvens strand och är ej belägen inom strandskyddszonen. I Malung-Sälens kommun finns inga områden med utvidgat strandskydd. 6 (12)

7 Området där vattentäkten är placerad ingår i vattenförsörjningsplan för Transtrands socken Uppfyllelse av miljömål Den sökta verksamheten aktualiserar avvägningar mot miljökvalitetsmålen Levande sjöar och vattendrag, grundvatten av god kvalitet och god bebyggd miljö. Verksamheten bedöms inte stå i strid med dessa miljökvalitetsmål. 8. PÅVERKAN PÅ MILJÖKVALITETSNORMER De gällande miljökvalitetsnormerna (2009) för Västerdalälven (id: SE ) klassar vattendraget som god ekologisk status och god kemisk status (exklusive kvicksilver). Vattenverksamheten kommer inte ge upphov till några direkta utsläpp. Den inducerade infiltrationen vid ett absolut maxvattenuttag påverkar Västerdalälven genom ett något lägre flöde och vid ett extremt lågflöde i älven skulle detta procentuellt ge en större effekt. Men då vattnet återförs till Västerdalälven via Sälfjällets ARV meter nedanför Digernäs vattentäkt bedöms detta ej ge några följdeffekter som kan påverka vattendragets klassning i negativ bemärkelse. De gällande klassningarna för grundvattnet i området (2009) anger att kemisk och kvantitativ status är god. Avsänkningen av grundvattennivån som konstaterats är liten och ett uttag enligt sökandens yrkande bedöms inte påverka grundvattnets kvantitativa eller kvalitativa status. 9. FÖRSIKTIGHETSMÅTT OCH SKYDDSÅTGÄRDER För de åtgärder som man avser att vidta behövs ej några särskilda försiktighetsmått eller skyddsåtgärder. 10. DE ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLERNA M.M. I 2 KAP. MB Kunskapskravet 2 kap. 2 Den aktuella verksamheten drivs av VAMAS som har stor erfarenhet från egen och andras verksamhet inom vattenförsörjning. Kunskap finns i organisationen för att bedriva verksamheten på ett miljömässigt acceptabelt sätt och undvika påverkan på människor och miljö Försiktighetsprincipen 2 kap. 3 Försiktighetsmått vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Ett kontrollprogram för den nya vattentäkten kommer 7 (12)

8 att utformas i samråd med Länsstyrelsen i Dalarnas län där grundvattennivån kontrolleras, uttagen vattenmängd registreras och vattenanalys utförs på råvattnet. Bästa möjliga teknik kommer att tillämpas för att driva verksamheten så effektivt som möjligt Produktvalsprincipen 2 kap. 4 Så långt det är möjligt väljs materiel som påverkar miljön i minsta möjliga utsträckning. I första hand väljs produkterna som är stabila i kontakt med vatten eftersom vatten är att betrakta som ett livsmedel Hushållning med råvaror och energi 2 kap. 5 VAMAS kommer att driva verksamheten så effektivt som möjligt vilket exempelvis innebär låg energiförbrukning och att begränsa kemikalieanvändningen så långt som möjligt i behandlings processen Lokaliseringsprincipen 2 kap. 6 Grundvattentäkten har lokaliserats till ett område med tillräckligt stora uttagsmöjligheter. Fler områden har studerats men har ej uppfyllt samtliga kvalitets- och kvantitetskrav. Området är väl lämpat som grundvattentäkt och står inte i konflikt med bestämmelser i 3 och 4 kap. MB Ansvar för avhjälpande av skada 2 kap. 8 Huvudmannen är ansvarig för att i möjligaste mån förhindra skada eller olägenhet för människors hälsa och miljön. 11. MOTSTÅENDE INTRESSEN Fastigheter inom redovisat praktiskt influensområde redovisas i bifogad saksägareförteckning, bilaga E. Inom redovisat påverkansområde finns 14 kända brunnar och bebyggelsen utgörs huvudsakligen av bostadshus. Fastigheten Digernäs 2:9, som ägs av sökanden, nyttjas i dagsläget huvudsakligen för skogsbruk. Sökande bedömer att den sökta vattenverksamheten inte riskerar att skada och endast i begränsad utsträckning påverka några allmänna eller enskilda intressen. 12. TILLÅTLIGHET Tillåtlighet enligt 2-4 kap. och 7 kap. miljöbalken 8 (12)

9 En etablering av en kommunal grundvattentäkt på Digernäs 2:7 såsom det beskrivs i ansökan med bilagor bedöms inte strida mot de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken. Vidare bedöms lokaliseringen inte stå i strid med bestämmelserna i 3 kap och 4 kap miljöbalken. Verksamheten anses inte på ett betydande sätt påverka det närliggande Natura 2000-området Görälven-Västerdalälven på så sätt som avses i 7 kap. 28a MB. Inte heller i övrigt bedöms någon olägenhet av betydelse uppstå på övriga allmänna eller enskilda intressen i området Tillåtlighet enligt 11 kap. miljöbalken Bedömd anläggningskostnad för anläggande av den nya vattentäkten. I anläggandet av vattentäkten inräknas uttagsbrunnar, 2 st., med utformning enligt den tekniska beskrivningen. Utöver detta inräknas även stigarledningar, ventiler, mätare och överbyggnader som skydd för brunnarna, samt mätare. I anläggandet av vattentäkten inräknas även förstärkningsåtgärder och anläggande av tillfartsväg fram till brunnslägena för att kunna transportera fram brunnsborrningsrigg, se nedanstående tabell. Anläggningsdel A-pris Antal Summa Uttagsbrunn med pump kr 2 st kr Överbyggnader med instrumentering kr 2 st kr Förbättring/förstärkning tillfartsväg kr 1 st kr Summa 1 Mkr För att kunna distribuera ut vattnet på nätet behövs beredning i form av alkalisering, ph-justering och desinfektion. Denna beredning planeras att ske genom alkaliska filter och med UV-bestrålning. I anslutning till vattentäkten planeras därmed för ett vattenverk med cirka 8 10 st. alkaliska filter med diameter om cirka 2 m och höjd ca.3 meter. I verket ska också inrymmas UV-ljusaggregat. För distributionen kommer man också att ha 2-4 distributionspumpar som pumpar vattnet från en lågreservoar dit vattnet släpps efter beredning. Från det planerade vattenverket kommer man pumpa vattnet till en befintlig ledningsanslutning cirka 2 km söder om vattentäkten. 9 (12)

10 För dessa tillkommande anläggningar bedöms kostnaderna enligt nedan: Anläggningsdel Vattenverksbyggnad med lågreservoar inklusive markarbeten Filter och UV anläggning inklusive instrumentering och pumpar. Installationer (el, styr, vvs mm) Distributionsledning fram till befintlig ledning Investering 9 Mkr 5 Mkr 3 Mkr 3 Mkr 20 Mkr Med dessa investeringar kommer man att uppnå en säker vattenförsörjning för sammanlagt bäddar i Sälenområdet inklusive Sälens by. Eftersom man idag har en vattentäkt utan reserv i Sälens by som är utsatt för många riskkällor är det av ett mycket stort värde att långsiktigt få en säker vattenförsörjning för Sälens by. Turistområdena i Sälenfjällen utgör en mycket stor del av näringslivet i Malung-Sälens kommun och att långsiktigt säkra vattenförsörjningen för dessa områden är mycket värdefullt. Sammantaget innebär detta att nyttan av anläggningen vida överstiger den beräknade anläggningskostnaden Övrigt avseende tillåtlighet Verksamheten står inte i strid med någon detaljplan eller områdesbestämmelse. Den sökta verksamheten kommer inte heller att medföra att någon miljökvalitetsnorm inte kommer att kunna följas eller att ett miljökvalitetsmål motverkas och strider inte mot något åtgärdsprogram. 13. FÖRSLAG TILL VILLKOR Sökande förslår att följande villkor föreskrivs för tillståndet: - Vattenverksamheten ska utföras i huvudsaklig överensstämmelse med ansökan och vad som bolaget åtagit sig i målet. - Naturvårdsverkets allmänna råd för byggarbetsplatser kommer följas under arbetsskedet. - Kontrollprogram ska upprättas av bolaget i samråd med Länsstyrelsen och inges till Länsstyrelsen 3 månader efter i anspråkstagandet av tillståndet. Ovanstående punkter inarbetas i VA-huvudmannens egenkontrollprogram för dricksvattenproduktion i enlighet med livsmedelsverkets föreskrifter. 10 (12)

11 14. GENOMFÖRDA SAMRÅD Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken har under hösten 2014 skett med Länsstyrelsen i Dalarna, särskilt berörda, närboende, allmänhet och berörda organisationer. Samråden redovisas närmare i bifogad MKB. Sökande bjöd in till samråd på utvecklingskontoret i Sälens by. Samrådet kungjordes i Malungsbladet samt lades upp på sökandes hemsida och Facebooksida. Närboende, särskilt berörda och berörda organisationer inbjöds via brev. Länsstyrelsen har i beslut av den 1 januari 2015 fastställt att den ansökta verksamheten inte kommer att medföra betydande miljöpåverkan, bilaga D. 15. KONTROLLPROGRAM Ett kontrollprogram för vattentäkten kommer att utformas i samråd med och godkännas av Länsstyrelsen i Dalarnas län. Kontrollprogrammet kommer att inges till Länsstyrelsen 3 månader efter i anspråkstagandet av tillståndet. Kontrollprogrammet kommer förslagsvis omfatta mätningsfrekvens, registrering av uttagen vattenmängd och analysfrekvenser. 16. ERSÄTTNINGAR Vattenverksamheten är inte av sådan art att fiskeavgift eller bygdeavgift ska utgå. 17. ARBETSTID För genomförande av nödvändiga arbeten fordras en arbetstid av fem (5) år. 18. OFÖRUTSEDD SKADA Tid för anmälan av oförutsedd skada bör sättas till fem (5) år efter arbetstidens utgång. 19. ÖVRIGT Som aktförvarare föreslår sökande Marina Sjökvist, Miljö- och Stadsbyggnadsförvaltningen, Malung- Sälens kommun Som sammanträdeslokal föreslås Utvecklingskontoret i Sälens by, Sälen Lämpliga tidningar för kungörelse av målet är Falu Kuriren, Mora tidning och Dala Demokraten. 11 (12)

12 Frågor gällande denna ansökan handläggs för sökandes räkning av Anders Bergman, VAMAS, Box 25, Malung, telefon Göteborg samma dag som ovan Caterina Carreman Pia Pehrson Bilagor Kartbild, Bilaga A Teknisk Beskrivning, bilaga B Miljökonsekvensbeskrivning, Bilaga C Länsstyrelsens beslut om icke betydande miljöpåverkan, bilaga D Saksägarförteckning, bilaga E 12 (12)

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun pm04s 2010-12-15 PM UPPDRAG Hällingsjö ny vattentäkt - Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1311203600 UPPDRAGSLEDARE Anders Blom UPPRÄTTAD AV Emelie Arnoldsson GRANSKAD AV Anders Blom DATUM 2012-08-16 Samrådsredogörelse

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet 1 (6) Nymölla vattentäkt, Bromölla kommun Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet Sökanden Bromölla Energi och Vatten AB Storgatan 40 295 31 Bromölla

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD Provpumpning av Centralborran Arbetsmaterial Malmö 2003-12-19 SWECO VIAK AB Södra regionen Granskad Claes Regander Johan Landberg Uppdragsnummer 1240289 SWECO VIAK Geijersgatan

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

1(6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB

1(6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB STÖTEN VATTEN AB UPPDRAGSNUMMER 1570069 FALUN Sweco Environment AB 1(6) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se Sweco Environment AB Org.nr 556346-0327

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA Tillståndsansökan avseende vattenverksamhet, Lomma centrum Samrådsunderlag Malmö SWECO Environment AB Mats Åkesson Uppdragsnummer 1240476

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN

TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN 2017-05-15 Sida 1 av 7 TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN ORIENTERING I Hemavan baseras nuvarande vattenförsörjning på ytvatten från Mortsbäcken, vilken avvattnar

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Sid 1(5) 1897/2017-08-25 Botkyrka kommun Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Ritning -01 Planerad bostäder Byrsta, omr för uttagsbrunnar, vattenverk, plan. Skala 1:1000 Ritning -02 Planerad

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Planens syfte och huvuddrag Syftet med detaljplanen är dels att möjliggöra uppförande

Läs mer

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5)

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5) VA-UTREDNING VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun MALUNG 2018-02-01 Ärende nr 2010-0059 Karl-Erik Sigfrids 1(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 3 1.1 ORIENTERING 3 1.2 KARTMATERIAL

Läs mer

Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl

Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl Dnr.: BN2017-1120 Datum: 2019-04-02 Behovsbedömning Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp Behovsbedömning för detaljplan Miljöpåverkan

Läs mer

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen ANSÖKAN 2016-01-18 Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen Sökanden Tolust Holding ETT AB, 556718-4840 Box 27 551 12 JÖNKÖPING Ombud Emma Edfors, Sweco Environment AB Box 259 851 04 Sundsvall Tfn:

Läs mer

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Umeå kommun, Västerbotten Samrådsunderlag 2011-12-14 Projektnummer: 880872 Dokumenttitel: Vägport 1 inom E9, västra länken, Umeprojektet

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Vattenuttag för bevattning - miljöbalken, tillsyn och tillstånd

Vattenuttag för bevattning - miljöbalken, tillsyn och tillstånd Vattenuttag för bevattning - miljöbalken, tillsyn och tillstånd Borgeby Fältdagar 2010-06-30 07-01 Varför vill vi vattna? Ekonomiska fördelar: - hög avkastning, även normalår - hög kvalitet - jämn skörd

Läs mer

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 Borgholm Energi AB Dricksvenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 SVEAVÄGEN 17, 11 TR. 111 57 STOCKHOLM TELEFON: 08-662 79 40 FAX: 08-662 79 41 Fröberg

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Börje Larsson 1/Namn alt projekt Plan- och bygglagen och miljökvalitetsnormer Plan- och bygglagen 1 kap 2 Det är en kommunal angelägenhet att planlägga

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun.

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun. 1(7) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun den 25 maj 2012 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2012-10-09, 198 Laga kraft: 2012-11-13

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde. inom Gamla staden i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde. inom Gamla staden i Norrköping 1(6) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 11 februari 2011 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-04-24 Stockholm Mål nr M 8541-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-29 i mål nr M 1778-13, se bilaga KLAGANDE C T MOTPARTER

Läs mer

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Kommunledningsförvaltningen Sofia Elfström, 0550-88543 sofia.elfstrom@kristinehamn.se SAMRÅDSHANDLING Datum 2015-05-04 Referens Sida 1(6) Behovsbedömning Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida Projekt Johannishusåsen För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida vattenförsörjning Försök med infiltration i Johannishusåsen Sedan en tid tillbaka pågår försöksverksamhet med infiltration av vatten

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2014-0331 Illustration: White arkitekter BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. SAMRÅDSHANDLING 1(7) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING Ett genomförande av förslaget till tillägg till detaljplan bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan.

STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING Ett genomförande av förslaget till tillägg till detaljplan bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan. PLAN.2015.2 Fastighet RINGARUMS PRÄSTGÅRD 1:69 BEHOVSBEDÖMNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 1 ALTERNATIV LOKALISERING... 1 STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING... 1 BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING...

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Detaljplan för Vårlöken 1

Detaljplan för Vårlöken 1 SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000467 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Vårlöken 1 Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar: Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Vattenskydd syfte och vårt regelverk

Vattenskydd syfte och vårt regelverk Vattenskydd syfte och vårt regelverk - Vatten är ett livsmedel enligt Livsmedelsverket. - Tillgången på vatten för dricksvattenförsörjning är en av samhällets viktigaste intressen. - Det ställer krav på

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Vagndalen reservvattentäkt Status: Slutgiltig Datum:

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning, om planens

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING STANDARDFÖRFARANDE

BEHOVSBEDÖMNING STANDARDFÖRFARANDE 2018-01-12 2018-01-09 PLAN.2017.2 Fastighet SKOGVIK 1:1 BEHOVSBEDÖMNING STANDARDFÖRFARANDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 1 ALTERNATIV LOKALISERING... 1 STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING...

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg PBL:s portalparagraf Plan-

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 ALTERNATIV LOKALISERING... 2

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Upphandling av anläggande/uppförande av konstsnöspår med tillhörande tekniska funktioner för längdskidåkning i Ågesta friluftsområde

Upphandling av anläggande/uppförande av konstsnöspår med tillhörande tekniska funktioner för längdskidåkning i Ågesta friluftsområde Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Anna Lundgren Telefon: 08-508 27 691 Till Idrottsnämnden Upphandling av anläggande/uppförande

Läs mer

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för Breared 1:105 M FL Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret 2015-01-09

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2012-09-18 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MYN 82/12-10-11 Myndighetsnämnden 2014-12-31 Dokumentansvarig

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

FÖRSLAG MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ

FÖRSLAG MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING TILLSTÅND FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING UPPDRAGSNUMMER 1352175000 FÖRSLAG TILL MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ HANS BJÖRKMAN

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060108 DOM 2019-01-25 Stockholm Mål nr M 6396-17 Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-06-15 i mål nr M 5729-16,

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Västra Syninge reservvattentäkt Status: Slutgiltig

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Svensk Kärnbränslehantering AB December 2007 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Tillståndsprocessens nya utmaningar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200

Läs mer

Naturgrusutvinning och grundvattentäkt intressen möjliga att samordna?

Naturgrusutvinning och grundvattentäkt intressen möjliga att samordna? Naturgrusutvinning och grundvattentäkt intressen möjliga att samordna? Presentation vid Berg och Grus 2011 Per-Olof Johansson Miljöbalken, 9:6 b (ändring 2009) n En täkt får inte komma tillstånd om: 1.

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering Ansökan om

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Detaljplan för Kaxås 4:30, Kaxås, Krokoms kommun

Detaljplan för Kaxås 4:30, Kaxås, Krokoms kommun Datum 2014-01-28 1 (5) Detaljplan för Kaxås 4:30, Kaxås, Krokoms kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd 23 december 2013 27 januari 2014. Följande synpunkter har kommit in:

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000468 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200 av den 1 juni 2017 Antogs av riksdagen

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen inom Vilbergen i Norrköping, fysisk planering den 20 september 2012 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2013-01-29,

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-01-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MBN 8/15-01-29 Miljö- och byggnämnden Tills vidare

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer