ÄLDREPOLITISK STRATEGI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÄLDREPOLITISK STRATEGI"

Transkript

1 1 ÄLDREPOLITISK STRATEGI VÄSTÅBOLANDS STRATEGI

2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Befolkningsprognos Befolkningsprognos i Västra Finland Befolkningsprognos i Väståboland Åtgärdsförslag och förverkligande (Plan och åtgärdsförslag) Värderingar och etiska principer Boende och miljö Trafik och kommunikationer Utbildning, kultur och fritidssysselsättning Riktlinjer för serviceproduktionen Servicestrukturen i förhållande till rekommendationerna Serviceproduktion Social- och hälsovård Vård och service i hemmet Dagvård/dagverksamhet Boende- och vårdenheter för äldre Vården av personer med demens Hälso- och sjukvård Förebyggande åtgärder och kost Sjukvård och rehabilitering Munvård Användning av teknologi Service- och klientavgifter Personalresurser och kompetensutveckling Personaldimensionering inom öppna vården Personaldimensionering inom anstaltsvården Uppföljning och utvärdering... 46

3 3 1. INLEDNING En tjänstemannagrupp tillsattes år 2009 för att utarbeta en äldrepolitisk strategi. Medlemmar i arbetsgruppen var; hälsovårdschef Ewa Gerkman, social- och hälsovårdschef Otto Ilmonen, kulturchef Fia Isaksson, äldreomsorgsledare Ramona Pettersson, äldreomsorgschef Gun Sirén och biträdande överläkare Kenneth Wilson. Social- och hälsovårdsnämnden utsågs till styrgrupp. Medlemmar i styrgruppen var ordförande Kurt Kronehag samt ledamöterna Bengt Backman, Eskil Engström, Siv Eriksson, Merja Fredriksson, Carita Henriksson, Kaija Hilke, Hanna Järvinen, Kyösti Kurvinen, Tapani Niemi och Gunilla Sandelin. Den äldrepolitiska strategin för Väståbolands stad beskriver visionen för kommunens äldreomsorg, slår fast målsättningarna för verksamheten och stakar ut vägen mot dessa. Strategin går hand i hand med stadens allmänna strategi och förverkligar för sin del stadens vision. Väståbolands stads tre grundläggande värderingar är: Utveckling och delaktighet, hela kommunen skall utvecklas utgående från områdenas särbehov och i enlighet med invånarnas önskemål och behov. Hänsyn och gemenskap, inom kommunen frodas en kultur av öppenhet och dialog samt en naturligt fungerande och levande tvåspråkighet. Man tillvaratar och utvecklar de olika kommundelarnas identitet och starka sidor. Trygghet, vi skapar och ger en trygg vardag genom god service nära invånarna. På denna värdegrund byggs kommunstrategins målsättningar inom områdena boende, service och miljö. Väståbolands stad vill satsa på utveckling av boende i stadscentrum och kyrkbyarna och erbjuda mångsidigt och kvalitativt boende. Boendet ska vara tryggt, hälsosamt och miljövänligt. Väståbolands stad vill ge god service i olika livssituationer, satsa på förebyggande service samt serviceinnovationer.

4 4 Väståbolands stad vill främja företagandet och skapa arbetstillfällen, och genom god informations- och kommunikationsteknik bidra till arbetsmöjligheter i alla kommunområden. I enlighet med denna strategi skall äldreomsorgen erbjuda olika former av service, såväl stödåtgärder inom öppen vård som olika boendetjänster i alla kommundelar. Behov av äldreomsorg varierar mellan de olika kommunområdena, servicen skall vara anpassad efter lokala behov och möjligheter. Genom specialisering kommer även specialservice att kunna erbjudas, såväl i centrum som i periferin. Då befolkningens åldersstruktur ändras bör hela samhället anpassa sig till de äldres behov, inte enbart social- och hälsovården. Största delen av de äldre bor hemma vilket är en stor utmaning för miljöavdelningen, räddningsväsendet, kultur- och fritidsverksamheten, medborgarinstituten och framför allt frivilligsektorn. Utvecklandet av äldreomsorgen styrs av gällande lagstiftning samt av direktiv från social- och hälsovårdsministeriet och Finlands Kommunförbund. Därutöver kan kommunen via budget, lokala principer, avgifter samt äldrepolitisk strategi styra utvecklingen i önskad riktning. Kvalitetsrekommendationernas (social- och hälsovårdsministeriets publikation 2008:4) målsättning är att främja de äldres välfärd och hälsa och förbättra servicens kvalitet och de är avsedda att användas som utvecklings- och utvärderingsredskap för äldreservicen. Rekommendationerna sätter upp mål för de viktigaste tjänsterna för äldre och utgående från dem kan kommunerna sätta upp sina egna mål. Förebyggande arbete och hemmaboende prioriteras medan anstaltsvårdens andel av servicen minskas målmedvetet, vilket kan läsas ur nedanstående tabell.

5 5 MÅLSÄTTNINGAR FÖR SERVICEN FÖR DE 75 ÅR FYLLDA/ÅR Bor hemma med eller utan hjälp % 90,1 % Får regelbunden hemhjälp % 11,5 % Får närståendestöd 5 6 % 3,7 % Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 3,9 % Har långvårdsplats 3 % 6,5 % IVA (ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi), en process där man bedömer konsekvenserna för olika befolkningsgruppers hälsa och välbefinnande innan beslut tas, har också lyfts upp som ett mätinstrument då man planerar social- och hälsovårdsservice.

6 6 2. BEFOLKNINGSPROGNOS 2.1 BEFOLKNINGSPROGNOS I VÄSTRA FINLAND Befolkningen i Egentliga Finland och Satakunta förutspås åldras snabbare än i övriga delar av landet under de tio närmaste åren, vilket ställer allt större krav på utvecklingen av servicen. BEFOLKNINGSPROGNOS %-andelen av befolkningen som fyllt 75 år, prognos för (SOTKAnet, 2009) 2.2 BEFOLKNINGSPROGNOS I VÄSTÅBOLAND INVÅNARANTAL TOTALT ÅR ÅR ÖVER 85 ÅR SUMMA SUMMA Baserar sig på befolkningsprognos från år 2009 Vård- och servicebehovet ökar märkbart för personer över 85 år. Ur tabellen framgår att deras antal enligt prognosen mer än fördubblas fram till år 2030.

7 ÅTGÄRDSFÖRSLAG OCH FÖRVERKLIGANDE (Plan och åtgärdsförslag gäller Pargas stads äldrepolitiska program förändringar i de övriga kommundelarna har även beaktats) I olika rapporter utgivna av social- och hälsovårdsministeriet betonas att äldrepolitiken i kommunen är en gemensam fråga som bör beaktas inom alla sektorer.vid planering av bostäder och miljö bör man beakta att de äldre blir en allt större del av befolkningen. För de äldre är fungerande kommunikationer en förutsättning för att de skall kunna bo kvar hemma. Servicelinjen bör utvecklas och transporterna samordnas så att skol- och dagvårdstransporter även kan utnyttjas av äldre personer i periferin. Handikapprådets och äldrerådets expertis bör utnyttjas i större utsträckning. Två gruppboenden för äldre i höghus har startats 2005 och 2009 i Tennby. Det är ett sätt att normalisera boendet för de äldre och samtidigt föra servicen närmare kunderna i stället för kunderna närmare servicen. Det ställer dock högre krav på hurudana bostäder man bygger och hur bostäderna saneras. Servicebostäderna i staden har både sanerats och förstorats. Tillgänglighet, handikappdimensionering samt möjligheten att utnyttja modern teknik har uppmärksammats, vilket ökat möjligheterna till ett självständigt boende. Björkebo sanerades , Aftonros utbyggnad blev inflyttningsklar våren 2009, Fridhems sanering slutfördes hösten 2010, Regnbågen/Nyhem saneras En gemensam konkurrensutsättning av transporterna (utbildning/social- och hälsovård) genomfördes första gången våren Det betydde att man i praktiken också började diskutera en kollektivtrafik som så långt som möjligt skulle betjäna alla åldersgrupper, även personer med funktionshinder. Arbetet fortsatte i form av en tillsatt arbetsgrupp som våren 2010 arbetade med helheten, dvs. skolskjutsar, färdtjänst, anropstaxi, servicelinje etc. En gemensam konkurrensutsättning gjordes även hösten Handikapprådets och äldrerådets sakkunskap har inte utnyttjats i den omfattning man önskat.

8 8 Kultur- och motionsverksamhet för de äldre bör uppmärksammas i högre grad samt utvecklas i samarbete med tredje sektorn. Samarbetet med den frivilliga och tredje sektorn är aktivt men det finns för tillfället större efterfrågan på frivilliga än vad som kan erbjudas. Dagverksamhet för äldre utvidgas i samarbete med frivilligsektorn, så att man även beaktar behoven i periferin. Nya former av dagverksamhet har inte utvecklats. Solgläntan och Seniorstugan betjänar även de äldre i periferin genom att transporter ordnas till och från verksamheten. För övrigt ordnas dagverksamhet i stadens servicehus, ofta i samarbete med tredje sektorn. De förebyggande hembesöken till 80-åringarna fortsätter. Dessutom uppmärksam mas de förebyggande åtgärderna i allt högre grad. Förebyggande hembesök har fortsättningsvis gjorts till 80-åringarna. Inom äldreomsorg/hälsovård har man uppmärksammat det rehabiliteringsinriktade arbetssättet. Deltagande i Kaste-projektet (social- och hälsovårdens nationella utvecklingsprogram) Toimintakykyisenä ikääntyminen vanhuspalveluiden palvelurakenteen ja toimintamallin kehittäminen Länsi-Suomessa stöder utvecklandet av det förebyggande arbetet. Likaså eftersträvar Virtu-projektet (Virtual Elderly Care Services on Baltic Islands) att utveckla en virtuell servicemodell som stöder hemmaboendet och servicen i skärgården. Anställningen av en hemförlovningshandledare och utökningen av fysioterapi/ ergoterapiresurserna stöder det förebyggande arbetet i hög grad. Närståendevården utvecklas genom nya stödformer, utbildning och rekreation till vårdarna. Olika former av rekreations/utbildningsdagar samt samtalsgrupper har utvecklats tillsammans med bl.a. Folkhälsan och Röda Korset, för båda språkgrupperna. Stadens socialhandledare har även effektiverat informationen om övriga rehabiliteringsmöjligheter (t.ex. FPA:s).

9 9 Alternativa lösningar för avlastning har prövats (t.ex. Omaishoitokeskus Visiitti i S:t Karins), möjligheterna till ytterligare alternativ utökas i och med Folkhälsans 4 intervallplatser tillkommer hösten Privata köptjänster anlitas i större utsträckning (+11). Privata servicebostäder finns att tillgå (+20). Kvalitetskraven bör uppfyllas vid köp av privata tjänster. Man bör också stöda och uppmuntra företagare som visar intresse för att producera service inom äldreomsorgen. Privata köptjänster anlitas i större grad än tidigare: intensifierat serviceboende, anstaltsvård (sammanlagt 23) och hemsjukvård (tillfälligt) köps vid behov. Seniorhemmet (19 servicebostäder) blev inflyttningsklart Folkhälsan (20+ 4 boendeplatser, 26 lägenheter) blir inflyttningsklart En del av Pensionärsbostadsföreningens servicebostäder i Houtskär saneras och handikappdimensioneras

10 10 Servicesedlar tas i bruk för att bredda utbudet av alternativa serviceformer. Servicesedlar har inte ännu tagits i bruk men det är en klar målsättning. En förteckning över företagare inom vård- och servicebranschen bör uppgöras. En förteckning över företagare har inte ännu gjorts. Mindre enheter för äldre mental- och rusvårdsklienter behövs i regionen. Dessa klienter har integrerats i serviceboenden (stadens eller via köptjänster). Mätningar av vårdtyngd och kvalitet utförs, varefter personaldimensioneringen ses över och tillrättaläggs. RaVa-programmet (mätinstrument för att bedöma de äldres funktionsförmåga) har tagits i bruk. De första mätningarna utfördes i april 2010, därefter fortsätter utvecklingsarbetet Samarbete inom social- och hälsovården förbättras genom gemensamma ADB-program gällande bl.a. vård- och serviceplaner samt övrig dokumentering. Ett gemensam ADB program, Pegasos, togs i bruk fr.o.m. början av januari Förändringen var stor och mycket arbetsdryg för personalen men programmet börjar så småningom utvecklas till ett viktigt arbetsredskap.

11 11 Ytterligare en demensenhet planeras på Malmkulla genom interna omstruktureringar. Under år 2009 genomfördes omändringsarbeten så att avdelning I kunde indelas i två separata verksamhetspunkter, den ena med 8 vårdplatser för dementa klienter och den andra med 10 vårdplatser för klienter i behov av långvård. Personalen är dock gemensam för hela avdelningen. Inrättningsvården omstruktureras så att institutionsplatserna minskar med 30. Platsantalet minskades under planeperioden med 20 vårdplatser enl. följande; Avdelning I, tidigare 30 vårdplatser, nu 18 Avdelning II, tidigare 30 vårdplatser, nu 25 Avdelning III, tidigare 22 vårdplatser, nu 19 Någon ytterligare minskning av antalet vårdplatser kunde inte genomföras, eftersom det ständigt funnits behov av anstaltsvård inom primärvården. Sektorn Inrättningsvård införlivades i Hälsovårdsenheten. Personalresurserna omplaceras från institutionsvården till öppna vården, ca 11 personer. Omplaceringar av personalresurser kunde inte genomföras, eftersom personaldimensioneringen var på för låg nivå. På uppmaning av länsstyrelsen, som inspekterade Malmkullas verksamhet sommaren 2008, fick 4 tidsbundna närvårdare anställas. Nuvarande personaldimensionering; avd. I, 0,75 avd. II, 0,73 avd. III, 0,70 Öppna vården erhöll dock tilläggsresurser. Nattpatrullverksamheten startar inom planperioden. Nattpatrullverksamheten startade hösten 2008, vilket betyder att även en sjukskötare jobbar nattetid. Hon fungerar som arbetspar till trygghetsdejouren, besöker vissa på förhand överenskomna kunder samt stöder närvårdarna på Björkebo nattetid.

12 12 Kundenkäter görs kontinuerligt och de äldres medinflytande beaktas. Kundenkäter, via kvalitetsspel, genomförs regelbundet på Björkebo. Kundenkät till hemvårdens klienter genomförs av studerande på Novia med början hösten På de olika verksamhetsenheterna kan t.ex. handböcker Jag vill leva tills jag dör, Så här vill jag ha det ge vägledning. Utvecklingsarbetet fortsätter. Eventuell övergång till husläkarsystem utreds. Husläkarsystemet har ej genomförts, den nya hälsovårdslagen förutsätter en omprövning av situationen. Uppmärksamhet fästs vid att förbättra äldre personers mun- och tandvård och en tandhygienist anställs för att handha uppföljning och ansvar för vården. Under perioden eftersträvades en mera systematiskt utförd munvård för de äldre. Strävan har inte fullföljts i början av perioden. Från anställdes en munhygienist till tandvården som utöver andra uppgifter handhar organisering och planering av äldre invånares tandvård. Arbetet har börjat med introduktion för vårdpersonal på anstalt och i hemvården. Hembesök till de äldre samt besök på anstalten har gjorts. Kommundelarna Nagu, Korpo, Houtskär har redan tidigare haft större personalkapacitet och den äldre befolkningen i de delarna av kommunen har getts en mera omfattande munvård genom åren. Personalens kompetens upprätthålls genom regelbundna kurser som ordnas på lokal och regional nivå. Kompletterande utbildning för social- och hälsovårdens personal skall uppfylla gällande krav. Under omstruktureringen bör behovet av fortbildning beaktas. Det personalpolitiska handlingsprogrammet som för tillfället uppgörs bör beakta det växande behovet av personal inom äldreomsorgen.

13 13 Gemensamma utbildningsdagar för äldreomsorgens och hälsovårdens personal har årligen ordnats lokalt (t.ex. läkemedelsutbildning, demensutbildning, utbildning gällande olika ADB-program). Extern finansiering har varit möjlig då utbildningar i mån av möjlighet ordnas via olika projekt. Inom staden har man aktivt satsat på personalrekrytering via läroavtal. Service på båda inhemska språken bör kunna garanteras. Eftersom rekryteringen av behörig personal försvårats har också tillgången på personal men kunskaper i båda inhemska språken blivit sämre. Äldreomsorgsplanen uppdateras 2010.

14 14 4. VÄRDERINGAR OCH ETISKA PRINCIPER Utgångspunkten i den äldrepolitiska strategin bör vara en humanistisk människouppfattning där de äldre ses som subjekt och inte som objekt. Det är viktigt att beakta de äldres olika behov vid planering av servicen. De äldre har inte enbart fysiska behov utan även behov av självförverkligande, uppskattning, samhörighet och trygghet enligt Maslows behovstrappa (teori av psykolog Abraham Maslow , USA). Viktiga etiska principer som tryggar en människovärdig ålderdom är enligt kvalitetsrekommendationerna: Självbestämmanderätt De äldre bör få tillräcklig information och tillräckligt stöd för att kunna göra medvetna val. Man bör också uppmärksamma att de äldre och deras anhöriga inte alltid har samma uppfattning om vilken serviceform som är lämpligast. Rättvisa För att uppnå rättvisa bör det finnas enhetliga grunder för beviljande av service och servicebehovet bör bedömas på samma sätt. Gemenskap Självförverkligande Uppskattning Delaktighet Tryckhet Delaktighet bör finnas både på individnivå och på samhällsnivå. På individnivå är det Fysiska behov fråga om att göra delaktighetsprincipen synlig i tjänsterna för de äldre, på samhällsnivå innebär det att äldre har möjlighet att påverka utvecklingen av samhället och livsmiljön.

15 15 Äldrerådet utgör ett organ, genom vilket de äldre kan påverka ärenden som berör de dem. Äldrerådet har fungerat sedan 1998, först i Pargas sedan i Väståboland. Äldrerådets uppgift är att befrämja och utveckla samarbetet mellan pensionärsföreningarna samt föreningarna för krigsveteraner och krigsinvalider och staden verka för att den äldre befolkningen likvärdigt skall kunna delta i verksamheten i samhället. ta initiativ och göra framställningar samt ge utlåtanden och rekommendationer, gällande de äldres behov. bevaka att, för de äldre viktiga frågor, beaktas i alla förekommande nämnder och andra förvaltningsorgan och att den äldrebefolkningens sakkunskap, förmedlas till nämnder och andra organ. omhänderha andra uppgifter som särskilt ålagts rådet. Individualitet Människan bör betraktas som en självständig individ. Det innebär frihet och valmöjligheter men också ansvar för sitt eget liv samt ansvar gentemot medmänniskor och personal i närmiljön. Trygghet Trygghet innebär skapande av både fysisk, psykisk och social trygghet. Trygghet betyder förutom säkerhet i boende- och vårdmiljöer, även förtroende mellan serviceproducenten och kommuninvånarna. Målsättning Skapa förutsättningar för ökat medbestämmande och delaktighet Lättillgänglig informationen till äldre, även till nyinflyttade. Åtgärder Kvalitetsmätningar och enkäter görs regelbundet samt uppföljs Broschyrer och hemsidor förnyas och uppdateras regelbundet och information om verksamheten ges i Väståbolands Nytt och i övriga informationsblad.

16 16 5. BOENDE OCH MILJÖ Eftersom ca 92 % av de äldre bor hemma och bör klara av vardagen relativt självständigt är det av helt avgörande betydelse, hur bostäderna och närmiljön planeras. Att planera flexibla bostäder, som vid behov tillåter olika lösningar är uppenbarligen den mest avgörande faktorn för att de äldre skall kunna bo hemma. En välplanerad miljö främjar den fysiska, psykiska, kognitiva och sociala funktionsförmågan och minskar behovet av service och hjälpmedel, samtidigt som självständigheten och jämlikheten ökar. I en välplanerad miljö minskar även olyckorna. Tillgänglighet innebär att miljön är anpassad för både rörelsehindrade och syn- och hörselskadade. Trappor, nivåskillnader, belysning, färg och material inverkar på tillgängligheten. Tillräckligt antal bänkar i områden där de äldre rör sig, underlättar vardagen för många som självständigt försöker uträtta sina ärenden. Vinterhalvåret ställer särskilda krav på underhåll av vägar och gator, med tanke på den äldre befolkningen.

17 17 En förutsättning för att främja hemmaboende är också att samarbetet med miljösektorn och räddningsväsendet är aktivt. Behovet av reparations- och ändringsarbeten i bostaden ökar varför tillräcklig rådgivning och service i dessa frågor är av hög prioritet. Brandsäkerheten blir allt viktigare ju flera äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga som bor hemma. Äldrerådets och handikapprådet har stor sakkunskap i frågor som berör tillgängligheten. Många dyra misstag kan undvikas om deras sakkunskap anlitas i planeringsskedet. Målsättning Främja hemmaboendet genom att skapa en hinderslös och trygg livsmiljö, beaktande också skärgårdens specialförhållanden Beakta de äldres behov vid planering av bostäder och bostadsområden Öka tryggheten och säkerheten i hemmen Staden tillhandahåller olika boendeformer för kommuninvånare Åtgärder Anlita äldrerådets och handikapprådets sakkunskap systematiskt Tillsätta en arbetsgrupp i samverkan mellan social- och hälsovården och miljöavdelningen som utreder problem och utvecklingsmöjligheter i bostadsmiljöer samt föreslår åtgärder. Upprätthålla regelbundet samarbete med räddningsväsendet

18 18 6. TRAFIK OCH KOMMUNIKATIONER En grundförutsättning för att de äldre skall kunna bo kvar hemma och så länge som möjligt självständigt uträtta sina ärenden är fungerande kommunikationer. Det är en speciellt stor utmaning i en stad som Väståboland. Bilisternas medelålder blir allt högre i takt med att befolkningen åldras. Allt fler av de äldre kör i dag bil, vilket borde beaktas då vägar, gator och olika trafiklösningar planeras. De äldre är oftast försiktiga i trafiken men reaktionsförmågan, hörseln, synen och minnet kan försämras. Så länge man kan röra sig med egen bil, är det lätt att delta i aktiviteter, uträtta ärenden, besöka hälsocentralen m.m. men då detta inte längre är möjligt är behovet av någon form av transportservice stort för att vardagen skall fungera. En fungerande kollektivtrafik minskar antalet speciallösningar, vilka oftast kostnadsmässigt är ett dyrare alternativ för kommunen. Tillgängligheten är viktig inte enbart då det gäller fordonen utan även då det gäller hållplatser och stationer. Även tillräcklig belysning och tillräckligt antal sittplatser är av stor vikt. Färdtjänst enligt socialvårdslagen

19 19 Kollektivtrafikens tidtabeller, rutter och avgifter samt tillräcklig information inverkar på utnyttjande av kollektivtrafiken. I periferin kunde både linjetaxi- och anropstaxitrafiken utvecklas ytterligare med tanke på de äldre. Även skol- och dagvårdstransporter kunde vara tillgängliga för äldre. Då kollektivtrafiken inte längre kan anlitas kan färdtjänst enligt socialvårdslagen och handikappservicelagen komma i fråga. Dessa individuella transporter kommer dock alltid i andra hand, då inga andra lösningar är möjliga. En arbetsgrupp med representanter från olika avdelningar har under år 2010 sammanträtt för att bl.a. utveckla och koordinera kollektivtrafiken så att den bättre beaktar olika befolkningsgruppers behov i olika livssituationen. Samarbetet fortsätter på tjänsteinnehavarnivå. Färdtjänst enligt handikappservicelagen Målsättning Tillgängligheten beaktas i planeringsarbete som berör trafik, hållplatser och stationer Kommunikationerna är smidiga och beaktar alla åldersgrupper Antalet individuella skjutsar minskar Åtgärder Arbetsgruppen kring samordning av kollektivtrafiken och övriga transporter, fort sätter sitt arbete Informationsmaterial gällande kommunikationer utarbetas av ansvarig instans i samarbete med äldreomsorgen Effektivare samordning samt utveckling av andra transportlösningar

20 20 7. UTBILDNING, KULTUR OCH FRITIDSSYSSELSÄTTNING Statens nya kulturpolitiska strategi talar mycket om kulturen som befrämjare av hälsa och välmående. Kulturnämnden i Väståboland har diskuterat utbudet av verksamhet för seniorer och konstaterat att det finns en stor grupp äldre som inte nås av kulturnämndens tjänster. Vill man utveckla nya tjänster kunde det göras som ett samarbetsprojekt mellan kulturenheten, äldreomsorgen, föreningar och konstnärer. Initiativ till att sammankalla aktiva personer och föreningar I kulturnämnden har ett initiativ väckts till att sammankalla aktiva personer och föreningar, för att utreda om man kunde skapa en pool med frivilliga som vill ge en del av sin fritid till seniorerna, särskilt till de seniorer som bor hemma eller i institutionsboende och kanske inte nås av stimulerande aktiviteter. Detta förutsätter aktivt och nära samarbete mellan kultursektorn och äldreomsorgen. VårKultur 2011 har seniorer och kultur som tema VårKultur är ett för hela Åboland gemensamt projekt som varje år lyfter fram olika konstgrenar och yttringar, så som musik, lokalhistoria, berättelser. Temat för VårKultur år 2011 är seniorer och kultur. Under projektperioden prövas olika konstformer där seniorer kan vara aktiva deltagare, inte bara passiva konsumenter. Avsikten är att under projektperioden finna ledare och verksamhetsformer som sedan kan fortsätta och bli en del av kulturnämndens verksamhet. Samarbete med pensionärsföreningarna Pensionärsföreningarna i Väståboland är aktiva kulturföreningar. Kulturnämnden kunde utöka samarbetet med föreningarna. Biblioteket Bibliotekets personal håller två s.k. läsekretsar där man talar om böcker och aktuella händelser och eventuellt har högläsning.

21 21 Bibliotekets personal besöker verksamhetsenheterna med böcker, enligt behov. Bibliotekspersonalen lär känna sina kunder och deras önskemål och väljer ut, för kunderna, intressanta böcker. Även de personer som inte själva läser kan på vissa enheter få besök av bibliotekspersonal. För de äldre i skärgården är biblioteksbåten viktig. Biblioteket vill gärna, med hjälp av projektfinansiering, utveckla nya verksamhetsformer i samverkan med äldreomsorgen. Medborgarinstituten Medborgarinstituten har ett stort utbud av kurser som direkt eller indirekt riktar sig till seniorer. Bl.a. erbjuds kurser i dans, motion, språk, hantverk, trädgårdsskötsel samt ADB för pensionärer. Även föreläsningar inom ramen för Senioruniversitetet finns på agendan. Medborgarinstituten samarbetar gärna med äldreomsorgen och beaktar även önskemål i mån av möjlighet eftersom en stor del av kursdeltagarna är seniorer. Samarbetet med medborgarinstitutet kunde ytterligare utvecklas, en speciell satsning kunde göras för äldre som inte kan ta sig till kursplatserna.

22 22 Motion för seniorer Många seniorer rör sig för litet och är inte heller så mobila att de kan ta sig till ledd verksamhet. För dessa seniorer kunde man utveckla olika anpassade motionsprogram med hjälp av t.ex. bildserier. Också en skriftlig guide om betydelsen av motion och hälsosam kost kunde delas ut till seniorerna Det finns ett utbud av motionsgrupper men arrangörerna är många, det kan vara allt från Medborgarinstitut, till föreningar och privata motionsidkare. Man borde därför samla all information gällande de olika grupperna i en broschyr och på stadens hemsida. Staden har inte anställd personal ämnad för att leda olika motionsgrupper för seniorer men verksamheten kunde eventuellt ordnas i form av köptjänster. Den nya terapibassängen i Folkhälsanhuset kommer framöver att kunna erbjuda utökade möjligheter till motion och rehabilitering.

23 23 Målsättning Ett utökat samarbete mellan utbildningsavdelningen, kultursektorn, församlingen, föreningarna och övriga frivilliga En seniormötesplats med inriktning på motion Möten över generationsgränserna Åtgärder Kultursektorn arbetar för att engagera flera frivilliga och förbättra koordineringen av frivilligresurserna, i samverkan med äldreomsorgen, t.ex. med hjälp av extern finansiering Kultursektorn uppmuntrar de äldre att delta i olika former av motion genom att ta i bruk nya metoder samt förbättra informationen om tillbuds stående kulturarrangemang, i samverkan med äldreomsorgen Samarbetsprojekt med dagvård och skola Utveckla biblioteken till andra vardagsrum för de äldre

24 24 8. RIKTLINJER FÖR SERVICEPRODUKTIONEN 8.1. SERVICESTRUKTUREN I FÖRHÅLLANDE TILL REKOMMENDATIONERNA Enligt de riktlinjer som social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar, i kvalitetsrekommendationerna för tjänster för de äldre, skulle målsättningen för servicen se ut enligt följande i Väståboland samt kommunområdes vis: Behov av service och boende, 75 år fyllda Väståboland Faktiskt antal år Behov av service och boende, 75 år fyllda 2010 Bor hemma med eller utan hjälp % Faktiskt antal år Får regelbunden hemhjälp % 263 (80 < 75år) Bor Får hemma närståendestöd med eller utan hjälp % 64 (20< 75år) Får Bor regelbunden i intensifierat hemhjälp serviceboende % (80 bst (6<75år < 75år) ) Får Har närståendestöd långvårdsplats 5 63 % pl.(10<75år) (20< Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 117 bst (6<75år ) Har långvårdsplats 3 % 91 pl.(10<75år) Väståboland Pargas Behov av service och boende, 75 år fyllda Faktiskt antal år Bor hemma med eller utan hjälp % Får regelbunden hemhjälp % 199 (60 < 75 år) Får närståendestöd 5 6 % 33 (16 <75 år) Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 82 bst. (4<75 år) Har långvårdsplats 3 % 68 pl.(7 < 75 år) Nagu Behov av service och boende, 75 år fyllda Nagu Faktiskt antal år Bor Behov hemma av service med eller och utan boende, hjälp 75 år fyllda % Får regelbunden hemhjälp % 21 Faktiskt (5 <75 antal år) år Får närståendestöd 5 6 % 5 (0 <75 år) Bor hemma med eller utan hjälp % Bor i intensifierat serviceboende bost (alla 75 +) Får regelbunden hemhjälp % (* 21 (5 <75 år) Har Får långvårdsplats närståendestöd % 10 5 pl. (0(0<75 år) (* Bor en på i intensifierat Folkhälsan, serviceboende dessutom 2tillf. bostäder/platser 5 6 % 8 bost (alla 75 +) (* Har långvårdsplats 3 % 10 pl. (0<75 år) (* en på Folkhälsan, dessutom 2tillf. bostäder/platser

25 25 Korpo Behov av service och boende, 75 år fyllda Faktiskt antal år Bor hemma med eller utan hjälp % Bor Får hemma regelbunden med eller hemhjälp utan hjälp %% 21 (9<75 år) Får Får regelbunden närståendestöd hemhjälp %% 21 (9<75 7 (3<75 år) år) Får Bor närståendestöd i intensifierat serviceboende %% 7 7 bst (3<75 (alla 75 år) +) Bor Har i intensifierat långvårdsplats serviceboende 5 63 %% 713 bst pl. (alla (3<75 år) +) Har långvårdsplats 3 % 13 pl. (3<75 år) Houtskär Behov av service och boende, 75 år fyllda Faktiskt antal år Bor hemma med eller utan hjälp % Får regelbunden hemhjälp % 18 (5<75 år) Får närståendestöd 5 6 % 2 (1<75 år) Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 15 bst (1<75 år) Har långvårdsplats 3 % Iniö Iniö Behov av service och boende, 75 år fyllda Behov av service och boende, 75 år fyllda Faktiskt antal år Faktiskt antal år Bor hemma med eller utan hjälp % Bor hemma med eller utan hjälp % Får regelbunden hemhjälp % 8 (1<75 år) Får regelbunden hemhjälp % 8 (1<75 år) Får närståendestöd 5 6 % 1 (0<75 år) Får närståendestöd 5 6 % 1 (0<75 år) Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 8 bst (1<75 år) Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 8 bst (1<75 år) Har långvårdsplats 3 % Har långvårdsplats 3 % Ur tabellerna kan man utläsa att hela Väståboland i god tid förberett sig för det ökande antalet äldre. Det har satsats på både olika boendeformer och anstaltsvård för de äldre så att kriterierna uppfylls för många år framöver. Man bör dock uppmärksamma att avstånd samt glesbebyggda områden innebär ett betydligt större behov av servicebostäder i skärgården än i tätorterna, där man bor centralt och har servicen nära. I intensifierat serviceboende i Väståboland bor också en del yngre pensionärer samt övriga personer med funktionsnedsättning.

26 SERVICEPRODUKTION Offentliga sektorn I socialvårdslagen och folkhälsolagen anges vilka skyldigheter kommunen har att främja invånarnas välfärd och hälsa samt trygga rådgivningen, i kvalitetsrekommendationerna ges förslag om detta. Kommunen har helhetsansvaret för att de äldre har tillgång till rätt dimensionerad och kvalitativ service men servicen kan produceras på flera olika sätt. Detta ökar också de äldres möjligheter till valfrihet och medbestämmande. Privata sektorn I takt med att antalet äldre ökar och deras ekonomi, tack vare arbetspensioner, förbättrats kommer också den privata sektorn tydligare med i bilden som ett komplement till den kommunala servicen. Situationen har förbättrats i och med att man kan göra hushållsavdrag i beskattningen. Den privata sektorn kan erbjuda sina tjänster: - direkt till kunden - i form av köptjänst - i form av servicesedlar

27 27 Tredje sektorn Inom äldreomsorgen har man under många år aktivt samarbetat med den tredje sektorn. Seniorerna deltar flitigt i intresseorganisationernas och församlingarnas verksamhet men deras samhälleliga aktivitet kommer ytterligare att öka. I framtiden ökar antalet personer som inte är bundna till förvärvsarbete och således kan utföra andra uppgifter. Antalet yngre pensionärer är stort och dessa resurser bör tillvaratas. Eftersom aktiviteter i samarbete med tredje sektorn fungerar utmärkt även i förebyggande syfte och då de flesta pensionärer upplever dem som meningsfulla, bör denna verksamhet utnyttjas effektivt. Exempel på väl fungerande samarbetsformer: - Avlastning inom närståendevården, väntjänst/finlands Röda Kors - Hemservice/Krigsinvalidernas Brödraförbund år 2000, Pargas Krigsveteraner år Församlingarna - Anhöriggrupper - Aktiviteter för de äldre - Pensionärsföreningarnas och handikappföreningarnas verksamhet - Serviceboende - Apoteket Servicesedlar Införande av servicesedlar kräver ett grundligt förarbete samt nära samarbete med företagarna och tredje sektorn, särskilt på lokal nivå. För kunden skulle införandet av servicesedlar betyda utökade valmöjlighet och påverkningsmöjligheter. Målsättning Utöka samarbetet med olika aktörer inom tredje sektorn Utöka samarbetet med privata sektorn Stärka de äldres valmöjligheter Åtgärder Ibruktagande av servicesedlar förverkligas Nya verksamhetsformer uppkommer i samarbete med tredje sektorn och kultursektorn

28 28 9. SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD Kvalitetsrekommendationerna betonar förebyggande arbete, hemmaboende samt en utförlig bedömning av det individuella servicebehovet. För att boende- och vårdmiljöer för äldre skall kunna förbättras bör mans satsa på tillgänglighet, trygghet och trivsel. Vård- och serviceplanerna bör uppdateras och utvecklas, vid behov i samverkan med anhöriga. Kostnadsökningen inom vården kan stävjas med hjälp av målinriktade förändringar i servicestrukturen, mera stöd för hemmaboende och mindre institutionsvård VÅRD OCH SERVICE I HEMMET Hjälp av anhöriga Enligt olika utredningar (J. Olme 2001, Braskén 2010, förebyggande hembesök 2005, 2006, 2007, 2008, 2009,) har de äldre nära kontakt med släkt och vänner. Största delen träffade släkten dagligen eller flera gånger i veckan. De som hade barn, utnyttjade hemservice/hemsjukvård mindre. Släkt, vänner och grannar utgör en resurs. Närståendevård Närståendevårdarnas antal har mångdubblats under de senaste 10 åren. Denna trend ser ut att fortsätta, vilket är en positiv utvecklig eftersom närståendevården är en både human och ekonomiskt fördelaktig vårdform. Ca 70 vårdtagare över 65 år Arvodens storlek är 349, 465, 580, 695 och tillägg 113 (2010 års nivå) Avlastning ordnas hemma, som dagverksamhet eller som intervallvård. Rekreation, gruppdiskussioner, föreläsningar och må bra dagar arrangeras i samarbete med församlingen, Röda Korset, Folkhälsan m.fl.

29 29 Hemservice och hemsjukvård Hemvårdens uppgift är att hjälpa och stöda personer med psykiska, fysiska och sociala funktionshinder så att vardagen fungerar och hemmaboendet stöds. Övergången till gemensam elektronisk vård- och serviceplan (Pegasos) underlättar samarbetet inom hemvården men också med hälso- och sjukvården. De som saknar anhöriga har enligt olika utredningar större behov av kommunal service. Hemvård anlitas ofta först i en relativt hög ålder. Detta stämmer överens med hemvårdsstatistiken enligt vilken ca 45 % av klienterna är över 85 år. Eftersom de som utnyttjar servicen är i hög ålder och behöver regelbunden service är behovet av hjälp stort även under kvällar och veckoslut. Förebyggande hembesök Förebyggande hembesök är en del av det förebyggande arbetet. Ett gemensamt frågeformulär utarbetades för de Åboländska kommunerna inom ramen för Välfärdsprojektet och besöken påbörjades år På de förebyggande hembesöken bedöms servicebehovet och hälsotillståndet samt t.ex. behov av omändringsarbeten i bostaden. De äldre får också information om olika serviceformer och kontaktpersoner. Besöken görs i de flesta fall till den grupp som under året fyller 80 år Rådgivningscentraler Behovet av information och råd ökar både hos de äldre och deras anhöriga, i takt med att de äldre bor hemma allt längre. Olika former av rådgivningscentraler har utvecklats i landet och tanken är att tröskeln till kontakt skall vara låg. En del information kan skötas via telefonkontakter men möjligheter till individuell rådgivning är viktigt.

30 30 Stödservice Stödservicen kompletterar hemservicen genom: Matservice Mat i servicehus Mat hemkörd Trygghetsservice Trygghetstelefon Spisvakt Dörralarm VälfärdsTV Bildtelefon Transportservice Transport till bastu Transport till dagvård (övervakad) Transport enl. socialvårdslagen Bastu- och klädservice Målsättning Förbättra de äldres tillgång till rådgivning Utveckla närståendevården Förbättra tillgången till vård i hemmet Skapa förutsättningar för palliativ vård och stöd, med respekt och värdighet i livets slutskede Åtgärder Förverkliga rådgivningsverksamheten på naturliga mötesplatser i de olika kommundelarna Involvera ergoterapeuten som handledare/rådgivare i hemmets vardagssituationer samt vid handikappanpassning av bostaden Förbättra avlastning och övrigt stöd till närståendevårdarna Utnyttja ambulansen inom trygghetsservicen och hemsjukvården i Nagu och Korpo, i mån av möjlighet Tillämpa skräddarsydda lösningar för att trygga servicen i hemmet i glesbyggda områden

31 DAGVÅRD/DAGVERKSAMHET De äldre bör liksom alla andra invånare ha någonting att se fram emot, uppleva att livet har en mening. En meningsfull vardag ger självkänsla och välbefinnande och stöder hemmaboendet. Olika former av aktiviteter och dagverksamhet ordnas i servicehusen i alla kommundelar, ofta i samarbete med tredje sektorn. Solgläntan, dagvårdsenhet i Pargas med 12 platser för personer med demens. Aktiviteter ordnas i form av vardagssysslor i vilka gästerna deltar enligt förmåga. Seniorstugan, dagvårdsenhet i Pargas med 6 platser samt ett öppet vardagsrum. Olika formera av aktiviteter, stöd, vård och avlastning erbjuds. En efterfrågan på ledd dagverksamhet finns i skärgården. Målsättning Utveckla och utöka dagverksamheten för äldre Åtgärder Satsning på ledd verksamhet i kommundelarna i skärgården Utökning av dagverksamhet i Pargas, i samarbete med tredje sektorn 9.3. BOENDE- OCH VÅRDENHETER FÖR ÄLDRE Målsättningen för boende- och vårdenheter bör enligt kvalitetsrekommendationerna vara att de är rymliga, trivsamma och trygga och att fysiska och psykiska behov beaktas. Man bör fästa uppmärksamhet vid tillgängligheten och säkerheten och satsa på kundvänlig teknik. Varje klient bör ha rätt till eget rum med ett anslutet hygienutrymme om klienten inte uttryckligen önskar bo tillsammans med någon annan. Det bör finnas möjlighet till samvaro och meningsfull sysselsättning i en hemlik miljö, där man lever tillsammans. Utevistelse bör vara en självklar del av vardagen.

32 32 Stadens egna enheter: Aftonro/Iniö Intensifierat serviceboende (8) + servicebostäder (10) i omedelbar närhet. En utbyggnad med 4 bostäder blev inflyttningsklar våren Barn i närmiljön och gemensam matsal med barnen Fridhem/Houtskär Intensifierat serviceboende (15), en del av utrymmena saneras år Fridhem omges av Pensionärsbostadsföreningens radhus, med 17 bostäder. En del av dessa bostäder är sanerade, bostäderna är handikappanpassade, moderna och rymliga. Saneringen slutfördes Regnbågen/Nyhem/Korpo Ålderdomshem (13), intensifierat serviceboende (7) och serviceboende (11). En omfattande helhetssanering genomförs Grannas/Grannbo/Nagu Ålderdomshem (10) och intensifierat serviceboende (7 + 2). Furubostiftelsens 25 radhuslägenheter finns i omedelbar närhet. De är i behov av sanering. Äldreomsorgen och hälsovården finns i gemensamma utrymmen. Malmkulla/Pargas Långvårdsenhet (62 platser) varav 17 vårdplatser för dementa. Björkebo/Pargas Intensifierat serviceboende (52+2). Omfattande sanering slutförd i december På Björkebo kombinerar man gruppboende och serviceboende till en enhet med ett mångsidigt utbud av olika boendeformer. Bostäderna är handikappanpassade och utrustade med modern teknik. Gruppboende i höghus, Tennbyhemmet och Tildahemmet/Pargas 2 gruppboenden i höghus omfattande 2 x 5 rum och kök, med utrymmen för 8 personer

33 33 Övriga serviceproducenter: Pensionärsbostadsföreningen/17 servicebostäder/houtskär Furubostiftelsen/25 servicebostäder/nagu Pargas Seniorhem/19 lägenheter Solgård/24 pensionärsbostäder/pargas Lilla Ro hemmet/staden köper 10 anstaltsplatser för dementa/pargas Folkhälsanhuset/Pargas 26 lägenheter 24 gruppboendeplatser varav 4 intervallplatser Övriga köptjänster : 6 (Villa Näset/1, Liedon hoitokoti/3, Konkordiahemmet/1, Hanna ja Yrjö stiftelsen/1,) Situationen i Väståboland INIÖ HOUT- KORPO NAGU PARGAS KÖP- VÄST- SKÄR TJÄNSTER ÅBOLAND INTENSIFIERAT SERVICEBOENDE =116+2 SERVICEBOENDE ÅLDERDOMSHEM ÖVRIGA LÅNG- VÅRDSPLATSER =72 SERVICEBOENDE, STIFTELSE, FÖRENING För specialgrupper (personer med demens, personer med funktionsnedsättning, mentalvårdsklienter och missbrukare) är mindre enheter, som kan startas upp med små kostnader i lägenheter eller egnahemshus, ett bra alternativ. Behovet av olika boendeformer för personer med demens antas öka kraftigt fram till år Ett familjehem för äldre var verksamt i Pargas mellan åren Nu har man igen lyft upp dylika alternativ på riksnivå.

34 34 Målsättningar Närma sig de nationella rekommendationerna för vård och service för de äldre Åtgärder På Regnbågen/Korpo omstruktureras 5 av ålderdomshemmets platser till gruppboende för dementa (intensifierat serviceboende), i samband med saneringen år Dementa med särskilda behov, från andra kommundelar, kan även erbjudas service på gruppboendet. En eventuell omstrukturering av verksamheten på Malmkulla utreds Behovet av stödboende för äldre i Nagu kommundel utreds 9.4. VÅRDEN AV PERSONER MED DEMENS En allt större vikt har fästs vid vården av och omsorgen om dementa eftersom de förutspås öka kraftigt de närmaste årtiondena. Demenssjukdomar påverkar behovet av service i mycket hög grad. I Väståboland finns en dagvårdenhet för dementa, 2 vårdenheter på Malmkulla, en på Folkhälsan och en på Lilla Ro. Behov av en liten demensenhet i skärgården finns, vilket är möjligt att förverkliga i och med saneringen av Regnbågen. På övriga enheter finns klienter med lindrigare symptom. De flesta personer med demens bor dock kvar i hemmet med hemvård och hjälp av anhöriga. För tillfället deltar Väståbolands stad i projektet Muistiluotsi, vars målsättning är att utveckla vårdstigar för de demenssjuka och deras anhöriga. En av äldreomsorgens ansvarspersoner har under flera år deltagit i ett kompetensnätverk inom demensvården på riksnivå. Nätverket tillför äldreomsorgen i Väståboland det senaste nytt inom demensvården. Uppmärksamhet bör fästas vid att i tillräckligt tidigt skede diagnostisera personer med demenssymptom samt kartlägga servicebehovet. Man bör också sträva efter ett flexibelt system som beaktar de individuella behoven, inom demensvården.

35 35 Målsättning Beakta den kraftiga ökningen av antalet personer med demens vid planering av servicen Stöd och information till anhöriga Åtgärder Utöka antalet dagvårds- och boendeplatser för personer med demens Anpassa miljön till de dementas behov genom omändringsarbeten i bostäder och boendeenheter Förbättra koordineringen av servicen och vården för personer med demens Utbildning i demensvård bör ha hög prioritet Erbjuda flexibla tjänster som kontinuerligt anpassas till förändringarna i funktionsförmågan hos klienter med demenssymptom. Klienternas familj och anhöriga bör få tillräcklig information och stöd 9.5. HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER OCH KOST Målet för insatserna för de äldre bör vara att man så långt som möjligt kan bevara sin funktionsförmåga och därmed föra ett självständigt liv. Förbyggande åtgärder bör vidtas i tid innan funktionsförmågan hunnit försämras för mycket. Den preventiva hälsovården skall vara tillgänglig och svara mot de äldres individuella behov. För att resultat skall uppnås bör ett gott samarbete finnas mellan de olika serviceproducenterna av tjänster för de äldre. Möjlighet till olika motionsformer för de äldre bör prioriteras. Rehabiliterande verksamhet för att förebygga varaktiga funktionsinskränkningar bör prioriteras. Detta gäller både individuell rehabilitering och grupprehabilitering. En satsning på geriatrisk rehabilitering bör ske.

36 36 Möjligheter till olika boendeformer för äldre bör beaktas och möjlighet att bo hemma eller i hemliknande förhållanden med tillräcklig hjälp bör prioriteras för att öka kvaliteten i äldrevården. En bra kost är en viktig faktor med tanke på hälsa och välbefinnande livet ut. Ett förbättrat näringstillstånd hos de äldre innebär framförallt piggare och friskare människor med förbättrad livskvalitet. Det innebär också minskad vårdtyngd, mindre arbetsbelastning och reducerade vårdkostnader. Personalen bör följa upp kost- och näringsintag eftersom detta direkt påverkar de äldres funktionsförmåga. Utbildning för personalen i dessa frågor bör även uppmärksammas. Servicehusens matsalar är viktiga samlingsplatser för de äldre i alla kommundelar. Här kan de äldre samlas för att delta i olika aktiviteter och besöka mottagningar samtidigt som de har möjlighet att äta varm lunch alla dagar i veckan. Servicehusens matsalar ger även dem som bor på serviceboende möjlighet att träffa hemmaboende äldre. Eftersom antalet äldre ökar kommer behovet av denna serviceform att öka, liksom behovet av hemtransporterad mat. Det är därför mycket viktigt att samarbetet med kosthållet fungerar smidigt och att kosthållet utvecklas parallellt med målsättningarna inom äldreomsorgen SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Största delen av de äldre är rätt friska och välmående. De utnyttjar den normala servicen på hälsocentralen enligt behov på samma sätt som övriga åldersgrupper. En fungerande vårdkedja är extra viktig för äldre: en snabb och kunnig diagnostik, vård och möjliga åtgärder utan dröjsmål, effektiv rehabilitering samt tillgång till olika hjälpmedel i hemmet är av avgörande betydelse. De äldre är längre än tidigare aktiva medborgare. Den gradvis ökande livslängden gör dock att befolkningen utsätts för flera sjukdomar än tidigare. För flera av dessa sjukdomar har de medicinska behandlingsformerna utvecklats och tillgängligheten förbättrats. Detta för med sig en ökande efterfrågan på sjukvårdstjänster i framtiden.

37 37 Förutom de ekonomiska aspekter som detta medför är också tillgång till sjukvårdspersonal en stor utmaning. Staden bör därför föra en aktiv och fördomsfri personalrekryteringspolitik för att trygga tillgången till personal inom sjukvården. Diabetes, problem i rörelseorganen, hjärt- och blodkärlssjukdomar, demenssjukdomar och psykiska problem såsom depression, vanföreställningar, rädslor och ensamhet är de vanligaste långtidssjukdomarna hos de äldre. Speciellt demenssjukdomarna ökar med förlängningen av livslängden och blir en stor utmaning för sjukvården framöver. Målsättningar Tidigt ingripande på rätt nivå samt rehabilitering Inga långvårdspatienter på rehabiliteringsavdelningen (f.d. bäddavdelningen) Upprätthållande av funktionsförmågan och aktiv förebyggande habilitering Åtgärder Aktiv hemförlovning och öppen retur Ett ökat antal hembesök både av läkare och annan sjukvårdspersonal Satsning på rehabiliterande fysioterapi och ergoterapi genom förebyggande hembesök MUNVÅRD I dagens läge har ca 90 % av de äldre egna tänder kvar i munnen. Infektioner i käkar och mun har konstaterats ha del i diabetes, kärl- och hjärtsjukdomar samt förvärra andra infektioner i kroppen. Nästan alla åldringar har torr mun. Salivavsöndringen i munnen minskar förorsakad av ett flertal mediciner, såsom lugnande mediciner och blodtrycksmediciner. En torr mun med riklig mängd av infektionsbakterier leder till snabbt utvecklande karies. God daglig munhygien är det ända som kan begränsa infektioner, tandsten och karies. Personalen i åldringsvården borde reservera tillräckligt med tid och hjälpmedel i syfte att ta hand om den dagliga munhygienen. Den munhygienist som sedan vintern 2010 har ansvaret för de äldres profylaktiska munvård borde ha tillgång till ett mottagningsrum, där patienter kan behandlas.

38 38 Alla åtgärder kan inte utföras vid sängkanten. För att ta hand om de äldres munvård borde det finnas ett tandvårdsteam som består av munhygienist samt tandläkare och tandskötare. Målsättning Förbättra munhygienen hos de äldre Åtgärder För de äldre som har egna tänder och utnyttjar den kommunala tandvården görs en vårdplan för munvård som uppföljs. Omfattning, nivå och resurser för tandvården för de äldre utvärderas årligen ANVÄNDNING AV TEKNOLOGI Den övergripande målsättningen för användningen av teknologi inom äldreomsorgen (geronteknologi) bör vara att befrämja de äldres välbefinnande. Teknologianvändaren kan vara den äldre själv, en anhörig eller en arbetstagare, i många fall flera användargrupper. Målen med användning av teknologi är att bl.a. säkerställa individualiteten, trygga oberoendet, bevara deltagande och delaktighet, främja möjligheterna att röra sig och bevara känslan av att ha kontroll över sitt eget liv. Stöd för ett självständigt liv behövs: - I dagliga aktiviteter hemma och i näromgivningen - I kontakten med släkt och vänner - När man behöver utnyttja tjänster - Vid samhällelig påverkan

39 39 Teknologins roll inom omsorgen och vården kan vara att: - Förebygga problem - Betona och utnyttja styrkor - Kompensera styrkor som håller på att försämras - Stöda omsorgsarbetet Som exempel på teknologi som kan användas inom äldreomsorgen kan bl.a. nämnas trygghetstelefon, spisvakt, kranvakt, rörelsedetektor, passagekontroll, lokaliseringsanordningar och vägledande arkitektur. Enligt enkäten till 75-åringarna (Braskèn 2010) har allt fler av de äldre börjat använda sig av olika former av teknologi. I och med deltagandet i Virtu-projektet försöker man utveckla olika tekniska hjälpmedel som underlättar vardagen för de äldre, speciellt för dem som bor i perifera områden. Användningen av teknologin bör alltid beakta de äldres integritet. Målsättning: Befrämja de äldres trygghet och tillgång till service med hjälp av teknologin Åtgärder: Ta i bruk olika former av geronteknologi som stöder de äldres självständighet och beaktar integriteten. I samarbete med andra avdelningar/enheter stöda seniorerna att använda sig av modern teknologi Utbildning av personalen 9.7. SERVICE- OCH KLIENTAVGIFTER En del av service och klientavgifterna är fastställda i lag och förordning och lika i hela landet medan andra fastställs i kommunen och kan variera betydligt. Avgiftspolitiken är ett effektivt sätt att styra utvecklingen i den riktning man önskar. Då hemmaboendet bör stödas bör avgifterna för servicen i hemmet hållas låga annars tenderar utvecklingen att gå i motsatt riktning, vilket i slutändan innebär betydligt högre kostnader för kommunen.

40 40 Enligt förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården skall en månadsavgift uppbäras av klienten för fortgående och regelbunden hemservice och hemsjukvård. Avgiftens storlek bestäms enligt servicens kvalitet och omfattning samt klientens betalningsförmåga. Maximibeloppet för månadsavgiften bestäms enligt antalen familjemedlemmar så, att avgiften i en persons hushåll är högst 35 % av den del av klientens månadsinkomst som överstiger 520 /brutto. Från är betalningsprocenten och inkomstgränserna följande: Antal Inkomst- Besöksdagar/vecka personer gräns % % % % % % % E E E E E E För varje följande person höjs inkomstgränsen med 316 och betalningsprocenten sänks med en procentenhet. En månadsavgift för hemservice och hemsjukvård uppbärs då klienten regelbundet har minst ett besök per vecka. I fall av mindre servicebehov uppbärs en tillfällig avgift enligt följande tabell: TABELL FÖR TILLFÄLLIG AVGIFT (HEMSERVICE / HEMSJUKVÅRD) TID AVGIFT Under 2 timmar 8, timmar 15, timmar 30,00 Över 6 timmar 35,00

41 41 Avgift för långvarig anstaltsvård Avgiften för långvarig anstaltsvård utgör 85 % av vårdtagarens nettoinkomst. Om den maka/make/sambo som förtjänar mera är intagen för långvård, utgör avgiften 42,5 % av makarnas/samboendenas sammanräknade nettoinkomster. Vårdtagarens disponibla medel bör utgöra 15 % av nettoinkomsten, dock minst 97 i månaden. Målsättning: Avgiftspolitiken stöder hemma boendet Övrig service Matservice i servicehus eller motsvarande Alla måltider 8,50 /dygn Lunch/middag 5,20 Morgonmål 1,50 Kvällsmål 2,20 Kaffe med bröd 1,00 Matservice Hemkörd, huvudrätt 5,20 Bastubad Med assistans 3,50 Klädtvätt Trygghetstelefon Servicenivå 1 Servicenivå 2 Transportservice Enkel resa 2,50 3,50 /maskin 17,00 /mån. 13,50 /mån. Dagvården Lagstadgad 15,00 /dag Avlastning för Lagstadgad 10,60 /dag närståendevård Åtgärder: Beakta de äldres helhetssituation vid fastställande av avgifter

42 PERSONALRESURSER OCH KOMPETENS- UTVECKLING Enligt social- och hälsovårdsministeriets kvalitetsrekommendationer utgör personalstyrkan, kompetensen och arbetshälsan grunden för en kvalitativ service. Utgångspunkten för personaldimensioneringen är dock alltid klientens funktionsförmåga och hjälpbehov, oberoende av vårdenhet. Enligt de nationella rekommendationerna skall det inom heldygnsvården finnas minst 0,5 0,6 vårdanställda per klient och dygn. Det större antalet rekommenderas om klienterna har beteendestörningar eller svåra somatiska symptom eller om vårdmiljön kräver mera personalresurser. En bra personaldimensionering i heldygnsvården är 0,7 0,8. då klienterna behöver medicinsk behandling på hälsovårdscentralernas vårdavdelningar bör antalet vårdanställda vara minst 0,6 0,7, gärna 0,8 per klient. Personalens kompetens skall säkerställas genom målinriktad fortbildning med iakttagande av lagstiftning om fortbildning inom social-, hälso- och sjukvården. En yrkeskunnig och välmående personal skapar en trygg omgivning för de äldre. Insatser görs för att förbättra personalens välmående. Arbetshälsa består av personlig hälsa, yrkeskunnande hos varje anställd, jämlik atmosfär på arbetsplatsen och rättvist ledarskap. Med professionellt ledarskap påverkar man personalmängden, kunnandet, välmående på arbetsplatsen och arbetarskyddet. Både på riksnivå och i kommunerna bör man beakta att många anställda så småningom kommer att gå i pension. Medelåldern för de anställda inom social- och hälsovården/hela offentliga sektorn år 2009

43 43 Hela landet: anställda inom offentliga sektorn 45,5 år Väståboland: anställda inom staden 48,1 år Hela landet anställda inom social- och hälsovården 45,1 år Väståboland anställda inom social och hälsovården 48,4 år PERSONALDIMENSIONERING INOM ÖPPNA VÅRDEN Hemvård Rekommendationer för personaldimensioneringen inom hemvården har utlovats under många års tid men ännu har sådana inte getts. Ett mätinstrument för personalresurserna har utvecklats 2001 (STAKES rapporter 2001:259) och det är fortsättningsvis det enda vägledande mätinstrumentet. Det utgår från antalet äldre i kommunen i förhållande till den procentuella andel äldre som bör ha tillgång till service samtidigt som man beaktar uppskattat antal timmar hjälp i medeltal per kund och uppskattat antal arbetstimmar per anställd. I kommundelarna i skärgården används personalresurserna enligt behov inom ålderdomshem, serviceboende och hemvård. Systemet är mycket flexibelt och betjänar kunderna på bästa möjliga sätt men det försvårar uträkningen av en exakt personaldimensionering. Personalresurserna inom hemvården (hemservice, hemsjukvård) i Väståboland: Iniö Houtskär Korpo Nagu Pargas Hemservice 0,25 0,25 (1) 1(2) 3 28 (29,60) Hemsjukvård 0,10 0,25 0,50(1) 1 11 (11,50) För Iniös del beräknar man att ca 0,25 personal av Aftonros anställda arbetar inom hemvården. Houtskär har en heltidsvakans inom hemvården men i praktiken används största delen av personalresursen på Fridhem. I Korpo finns 1 sjukskötar- och 2 närvårdarresurser inom öppna vården men i praktiken binder Regnbågen och Nyhem 2 hälften av resurserna.

44 44 I Nagu finns en sjukskötar och 3 närvårdar resurser placerade inom öppna vården. I Pargas har enhetsledarnas administrativa arbetsinsatser inte räknats med. Hemsjukvården i Pargas arbetar också inom Björkebo serviceboende, speciellt nattpersonalen varför personalen minskats med en personalresurs. Som mätinstrument för personalresurser inom öppna vården ges följande formel. (STAKES/Raportteja 259/2001) a = X x 2,5 % b = y x n (25 %) [(a + b) x 208 ] / 1575 x = antalet åringar i kommunen (1689) y = antalet 75 år fyllda (1498) n = tillgång till service, 75 år fyllda (25 %, 30 %, 35 %, 40 %) a = åringar som erhåller hemvård/hemsjukvård b = över 75-åringar som erhåller hemvård/hemsjukvård En kund erhåller hjälp i medeltal 208 timmar/år. En anställd arbetar 1575 timmar/år. För Väståbolands del betyder detta a = 1689 x 2,5 % = 42 b = 1498 x 25 % = 375 [( ) x 208 ] / x / 1575= 55 personer

45 45 Serviceboende Personaldimensionering på serviceboenden 2010 Vårdpersonal Antal klienter Aftonro 0,78 8 Fridhem 0,51 15 Nyhem 0,65 7 Grannbo 0,66 7 Björkebo 0,33 * 54 *arbetsinsatser av badare, trygghetsservice/nattpatrull och hemsjukvård är inte medräknade PERSONALDIMENSIONERING INOM ANSTALTSVÅRDEN Avdelning Vårdpersonal Antal patienter Malmkulla avd. I, inkl. demensenhet 0, Malmkulla avd. II 0,73 25 Malmkulla avd. III, inkl. demensenhet 0,70 * 19 Grannas 0,66 10 (+2) Regnbågen 0,65 13 Målsättning: En kunnig och rättdimensionerad personal som mår bra Åtgärder: Utarbeta en treårig utbildningsplan Systematisk utbildning via läroavtal Rekrytering av personal genom positiv marknadsföring Regelbundet uppdatera personaldimensioneringen på alla enheter Utöka personalresurserna inom öppna vården i takt med att de äldres antal ökar samt upprätthålla och förbättra kunnandet Utvecklingsåtgärder för att befrämja välmående hos personalen

46 UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING Äldrepolitiska strategin följs upp årligen och en mera omfattande mellanutvärdering görs år ÅTGÄRDER KVALITET Kvalitetsmätningar och enkäter görs regelbundet samt uppföljs (4) UTBILDNING OCH PERSONALFRÅGOR Utbildning i demens vård bör ha hög prioritet (9.4) utbildning av personalen (9.6) Utarbeta en treårig utbildningsplan (10) Systematisk utbildning via läroavtal (10) Rekrytering av personal genom positiv marknadsföring (10) Regelbundet uppdatera personaldimensioneringen på alla enheter (10) Utöka personalresurserna inom öppna vården i takt med att de äldres antal ökar samt upprätthålla och förbättra kunnandet (10) Utvecklingsåtgärder för att befrämja välmående hos personalen (10) UTVECKLANDE AV SERVICE Ibruktagande av servicesedlar förverkligas (8) Nya verksamhetsformer uppkommer i samarbete med tredje sektorn och kultursektorn (8) Förverkliga rådgivningsverksamhet på naturliga mötesplatser i de olika kommundelarna (9.1) Involvera ergoterapeuten som handledare/rådgivare i hemmets vardagssituationer samt vid handikappanpassning av bostaden (9.1)

47 Förbättra avlastning och övrigt stöd till närståendevårdarna (9.1) Utnyttja ambulansen inom trygghetsservicen och hemsjukvården i Nagu och Korpo, i mån av möjlighet (9.1) Tillämpa skräddarsydda lösningar för att trygga servicen i hemmet i glesbyggda områden (9.1.) Utökning av dagverksamhet i Pargas, i samarbete med tredje sektorn (9.2) Satsning på ledd verksamhet i kommundelarna i skärgården (9.2) På Regnbågen/Korpo omstruktureras 5 av ålderdomshemmets platser till gruppboende för dementa (intensifierat serviceboende), i samband med saneringen år Dementa med särskilda behov, från andra kommundelar, kan även erbjudas service på gruppboendet. (9.3) En eventuell omstrukturering av verksamheten på Malmkulla utreds (9.3) Behovet av stödboende för äldre i Nagu kommundel utreds (9.3) Utöka antalet dagvårds- och boendeplatser för dementa (9.4) Erbjuda flexibla tjänster som kontinuerligt anpassas till förändringarna i funktionsförmågan hos klienter med demenssymptom (9.4) Anpassa miljön för de dementas behov genom omändringsarbeten i bostäder och boendeenheter (9.4) Aktiv hemförlovning och öppen retur (9.5) Ett ökat antal hembesök både av läkare och annan sjukvårdspersonal (9.5) Satsning på rehabiliterande fysioterapi och ergoterapi genom förebyggande hembesök (9.5) För de äldre som har egna tänder och utnyttjar den kommunala tandvården görs en vårdplan för munvård som uppföljs. Omfattning, nivå och resurser för tandvården för de äldre utvärderas årligen (9.5) Ta i bruk olika former av geronteknologi som stöder de äldres självständighet och beaktar integriteten. (9.6) Beakta de äldres helhetssituation vid fastställande av avgifter (9.7) 47

48 48 SAMARBETE OCH SAMVERKAN Anlita äldrerådets och handikapprådets sakkunskap systematiskt (5) Tillsätta en arbetsgrupp i samverkan mellan social- och hälsovården och miljöavdelningen som utreder problem och utvecklingsmöjligheter i bostadsmiljöer samt föreslår åtgärder (5) Upprätthålla regelbundet samarbete med räddningsväsendet (5) Arbetsgruppen kring samordning av kollektivtrafiken och övriga transporter, fortsätter sitt arbete (6) Effektivare samordning samt utveckling av andra transportlösningar (6) Kultursektorn arbetar för att engagera flera frivilliga och förbättra koordineringen av frivilligresurserna, i samverkan med äldreomsorgen, t.ex. med hjälp av extern finansiering (7) Kultursektorn uppmuntrar de äldre att delta i olika former av motion genom att ta i bruk nya metoder samt förbättra informationen om tillbuds stående kulturarrangemang, i samverkan med äldreomsorgen (7) Samarbetsprojekt med dagvård och skola (7) Utveckla biblioteken till andra vardagsrum för de äldre(7) Förbättra koordineringen av servicen och vården för de dementa (9.4) I samarbete med andra avdelningar/enheter stöda seniorerna att använda sig av modern teknologi (9.6) INFORMATION Broschyrer och hemsidor förnyas och uppdateras regelbundet och information om verksamheten ges i Väståbolands Nytt och i övriga informationsblad (4) Informationsmaterial gällande kommunikationer utarbetas av ansvarig instans i samarbete med äldreomsorgen (6) Klienternas familj och anhöriga bör få tillräcklig information och stöd (9.4)

49 49 KÄLLFÖRTECKNING Braskén, Caroline, 2010, Rapport om äldreomsorgen i Väståbolands stad Helander, Voitto, Kuntaliitto 2006, Seniorikansalainen voimavarana Olme, Jessica, 2001, Rapport angående åldringsvården i Pargas Pargas stads äldreomsorgsplan Raappana, A., Melkas, H., Villmanstrands tekniska universitet 2009, Helhetssyn vid användning av teknologin inom äldreomsorgen Ruonakoski, A., Kuntaliitto 2004, Sujuvampi arki ikääntyville. Yhdyskuntien suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito väestön ikääntyessä. Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2008:4, Kvalitetsrekommendationer om tjänster för äldre. Vaarama, M., Luomahaara, J., Peiponen, A., Voutilainen, P., STAKES raportteja 259/2001, Koko kunta ikääntyneiden asialle.

50 50

ÄLDREPOLITISK STRATEGI

ÄLDREPOLITISK STRATEGI 1 ÄLDREPOLITISK STRATEGI VÄSTÅBOLANDS STRATEGI 2011 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Befolkningsprognos... 6 2.1 Befolkningsprognos i Västra Finland... 6 2.2 Befolkningsprognos i Väståboland...

Läs mer

ÄLDREOMSORG 1.3.2015

ÄLDREOMSORG 1.3.2015 ÄLDREOMSORG 1.3.2015 ÄLDREOMSORG Verksamheten omfattar olika serviceformer vars syfte är att stöda hemmaboende äldre och handikappade så att de kan bo kvar i sin hemmiljö så länge det är ändamålsenligt

Läs mer

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Vi vet att behovet av flera platser och tjänster inom äldreomsorgen kommer att öka på sikt i kommunerna. Redan nu kan man se att behoven tilltagit mer än beräkningar

Läs mer

ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Gun Sirén

ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Gun Sirén ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Gun Sirén Verksamhet Den äldrepolitiska strategin som är uppgjord för åren 2011-2015 och godkänd av stadsfullmäktige 13.4.2011,

Läs mer

Pargas stad Bokslut Social- och hälsovård

Pargas stad Bokslut Social- och hälsovård ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Paula Sundqvist, social- och hälsovårdsdirektör Gun Sirén, äldreomsorgschef Verksamhet Den äldrepolitiska strategin som är uppgjord

Läs mer

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen:

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen: 1. Inledning Eckerö kommun har en äldreomsorgsplan för 2010-2030 som fullmäktige har godkänt i januari 2010. Kvalitetsrekommendationen tjänster för äldre finns det önskemål om att alla kommuner skall ha

Läs mer

Kökar kommuns äldreomsorgsplan 2010 2015

Kökar kommuns äldreomsorgsplan 2010 2015 1 Kökar kommuns äldreomsorgsplan 2010 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 1 1. INLEDNING sid 2 1.1 Allmänt sid 2 1.2 Styrande dokument sid 2 1.3 Värderingar, attityder och förhållningssätt sid 2 2. MÅLSÄTTNING

Läs mer

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan.

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan. HANGÖ GRUNDTRYGGHETSNÄMNDS PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV SERVICE FÖR ÄLDRE, HANDIKAPPADE OCH LÅNGTIDSSJUKA Servicecentralen för äldrevårdstjänster har som verksamhetsidé att stöda de äldres delaktighet och

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 128/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att socialvårdslagen ändras

Läs mer

hemtjänsterna i skick

hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick Vi har i Finland lyckats i vårt gemensamma mål, möjligheten ett njuta av allt längre liv med god hälsa och livskvalitet. Å andra sidan är vi den nation i europa

Läs mer

Genomförande av skyldigheterna i äldreomsorgslagen i Karleby och i Kronoby. Maija Juola Servicedirektör för äldreomsorg 29.5.2015

Genomförande av skyldigheterna i äldreomsorgslagen i Karleby och i Kronoby. Maija Juola Servicedirektör för äldreomsorg 29.5.2015 Genomförande av skyldigheterna i äldreomsorgslagen i Karleby och i Kronoby Maija Juola Servicedirektör för äldreomsorg 29.5.2015 Procedurbestämmelser Äldreomsorgslagen medförde inga subjektiva nya rättigheter

Läs mer

Inger Nygård informerar om framtiden för VIRTU-projektet kl 12.30 innan mötet börjar.

Inger Nygård informerar om framtiden för VIRTU-projektet kl 12.30 innan mötet börjar. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Måndag 20 augusti 2012, kl 13.00 14.15 Plats: Högskolan Norra, Neptunigatan 17 Inger Nygård informerar om framtiden för VIRTU-projektet kl

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Godkänd i omsorgsnämnden 20.12.2016 Äldreomsorgen, Kimitoöns kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Kriterier för hemvården fr. o. m

Kriterier för hemvården fr. o. m Kriterier för hemvården fr. o. m 1.1 2017 Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvården Funktionsförmåga Servicebehov Servicemängd Målsättning för servicen Serviceform

Läs mer

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och förbättra servicen Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2013:11 Vasa den 16.8.2013 Viveca Arrhenius Socialråd Andelen 75 år fyllda

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår Serviceenkät 2015 1. Är du kvinna eller man? Jag är kvinna. Jag är man. 2. Hur gammal är du? Jag är under 30 år Jag är 30-45 år Jag är 46-60 år Jag är över 60 år 3. Till vilken grupp hör du? Jag är DUV-medlem

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Motioner till partidagen 2016

Motioner till partidagen 2016 Motioner till partidagen 2016 Beredningsutskott 4 47 Integration på svenska 48 Glöm inte att integrera hemmamammorna 49 Partiets finskspråkiga namn 50 Lokalavdelningarnas medlemsavgifter i partiet och

Läs mer

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad Kriterier för hemvård från 1.1.2019 Msta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvård Funktionsförmåga Servicebehov Mängden service Mål för service Nedsatt funktionsförmåga

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Skede 1 Information om uppgiftslämnaren 1. Information om uppgiftslämnaren * 2. Tjänstebeteckning * 3. E-post * 4. Telefon *. Information om Kommunen/*Samkommunen

Läs mer

Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program Äldrepolitiskt program Reviderat i Kommunfullmäktige 2017-03-23 2(8) Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 4 Attityder och värderingar... 5 Äldre är en tillgång... 6 Hälsa och livskvalitet... 6 Mat och måltid...

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Förslag från äldreomsorgsnämnden 2005-07-06 122 Dnr KS2006/50 1.1 Vision Framtidens äldreomsorg skall utvecklas mot att det ska finnas små marknära enheter i varje

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

Kriterier för hemvård

Kriterier för hemvård Syftet med Kriterier för hemvård är att redogöra för grunderna för beviljande av hemvård i XXX kommun. Målsättningen är jämlika, rättvisa och rätt riktade tjänster. Därtill presenteras vilka tjänster hemvården

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

Budget & ekonomiplan 2016 Hälsovård. Pargas stad HÄLSOVÅRD

Budget & ekonomiplan 2016 Hälsovård. Pargas stad HÄLSOVÅRD HÄLSOVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen, Paula Sundqvist, social- och hälsovårdsdirektör Katariina Korhonen, överläkare Verksamhet Primärvård och sjukvård till alla kommuninvånare

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV BOENDEPLATS

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV BOENDEPLATS KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV BOENDEPLATS 1.4.2015 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Allmänna kriterier för beviljande av boende... 4 3. Kriterier för beviljande av plats på demensenhet... 4 4. RAI-utvärdering...

Läs mer

KRITERIER FÖR HEMVÅRD

KRITERIER FÖR HEMVÅRD KRITERIER FÖR HEMVÅRD 1. Hemvård Hemvården omfattar vård, omsorg och sjukvård som ges hemma hos kunden. Hemvården är avsedd för personer som inte klarar av de dagliga sysslorna utan hjälp av en annan person

Läs mer

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Godkänd av socialnämnden 8.11.2011/ 156 Reviderad av äldreomsorgschefen 13.04.2012/ 100 Allmänt Stödet för närståendevården är lagstadgat genom lagstiftning

Läs mer

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Godkänd av socialnämnden i Geta kommun den 13.09.2017 61 Arvode justeras årligen, justerat inför 2018 Vad innefattar stöd för närståendevård?

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad?

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? ANHÖRIGSTÖD INFORMATION OCH STÖD TILL DIG SOM VÅRDAR EN ANHÖRIG ANHÖRIGSTÖD 2 TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? Du

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre samt lag

Läs mer

Har man i samförstånd med er lagt upp målsättningarna i er vård- och serviceplan? tillräckligt för lite inte alls

Har man i samförstånd med er lagt upp målsättningarna i er vård- och serviceplan? tillräckligt för lite inte alls DELAKTIGHET I PLANERINGEN AV DEN EGNA VARDAGEN Har ni deltagit i uppgörandet av er vård- och serviceplan?, varför? Har man i samförstånd med er lagt upp målsättningarna i er vård- och serviceplan? Har

Läs mer

Plan för att stödja den äldre befolkningen 2014-2017

Plan för att stödja den äldre befolkningen 2014-2017 Plan för att stödja den äldre befolkningen 2014-2017 Äldrepolitiskt program för Kimitoöns kommun Omsorgsavdelningen, Kimitoöns kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Välbefinnande... 3 2.1 Välbefinnandet

Läs mer

Författare: Patientsäkerhetsansvarig Ann-Christin Elmvik Augusti 2015

Författare: Patientsäkerhetsansvarig Ann-Christin Elmvik Augusti 2015 Författare: Patientsäkerhetsansvarig Ann-Christin Elmvik Augusti 2015 BESKRIVNING AV IKINÄ-MODELLEN OCH IMPLEMENTERING AV DEN IN0M PARGAS STADS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSAVDELNING 1. Bakgrund Ett system för

Läs mer

Österbottens landskapsprofil

Österbottens landskapsprofil Österbottens landskapsprofil Matti Mäkelä, överläkare THL Innehåll I presentationen rapporteras de centrala iakttagelserna om landskapsprofilen och begrundas resultaten med hänsyn till spetsprojektets

Läs mer

Kvalitetskriterier för individuellt stöd

Kvalitetskriterier för individuellt stöd Kvalitetskriterier för individuellt stöd Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta, toukokuu 2011 1 Syftet med kvalitetskriterierna: Kvalitetskriterierna är avsedda för funktionshindrade människor, deras

Läs mer

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008.

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008. RP 34/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 29 b i socialvårdslagen samt om ändring av folkhälsolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I propositionen

Läs mer

Handikappservicelagen och aktuella frågor

Handikappservicelagen och aktuella frågor Handikappservicelagen och aktuella frågor Nykarleby handikappråd 11.11.2010 Johanna Lindholm för det finlandssvenska handikappområdet johanna.lindholm@juridisktombud.fi Tel. 09-43423626, 040-5196598 Om

Läs mer

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015 Kriterier för stöd för närståendevård för vård av vuxna 2015 Godkänd av socialnämnden 13.5.2015 Stöd för närståendevård Närståendevård avser vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person,

Läs mer

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar 27.6.2014 TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Ärende Bakgrund Allmänt Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar FDUV, eller Förbundet De Utvecklingsstördas

Läs mer

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun 2018-2025 Inledning Den enskildes behov ska vara utgångspunkten för den service, vård och omsorg som Habo kommun erbjuder. En ålderdom med värdighet I Habo

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

En översikt om nuläge och trender hur äldre bor idag och hur de kan bo i framtiden

En översikt om nuläge och trender hur äldre bor idag och hur de kan bo i framtiden Nordiskt seminarium kring bostäder och boendemiljö för äldre Stockholm 11.12.2012 En översikt om nuläge och trender hur äldre bor idag och hur de kan bo i framtiden Kirsti Pesola, tekn.lic., arkitekt SAFA

Läs mer

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting Cirkulärnr: 07:39 Diarienr: 07/2235 Handläggare: Håkan Vestergren Avdelning: Avd för vård och omsorg Sektion/Enhet: Hälsa och jämställdhet Datum: 2007-09-03 Mottagare: Kommunernas socialnämnder/äldreomsorgsnämnder

Läs mer

Vård av en dement person i hemförhållanden

Vård av en dement person i hemförhållanden Vård av en dement person i hemförhållanden Bemötande, vård och rapportering Kerstin Savolainen Lene-Maj Asplund 06.03.04 Vad är demens? Förorsakas av organiska sjukdomstillstånd i hjärnan Störningar i

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om skada, ådragen

Läs mer

Pargas stad Bokslut 2013 Social- och hälsovård HÄLSOVÅRD

Pargas stad Bokslut 2013 Social- och hälsovård HÄLSOVÅRD HÄLSOVÅRD snämnden savdelningen Katariina Korhonen Verksamhet Primärvård och sjukvård till alla kommuninvånare samt brådskande vård till alla behövande. Barn-, mödra-, skol-, studerande- och företagshälsovård

Läs mer

Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom

Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom Socialförvaltningen Äldreomsorgen Våra lokala värdighetsgarantier Delaktighet och inflytande Klippans Kommuns Äldreomsorg garanterar dig regelbundna samtal med

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Äldrecentrum Österbotten individen i centrum-

Äldrecentrum Österbotten individen i centrum- Äldrecentrum Österbotten 2011 2013 Äldrecentrum Österbotten 2011 2013 var ett av delprojekten inom Mellanfinlands Äldre-kaste II, som fungerade under tiden 1.11.2011 31.10.2013. De för hela Äldre-kaste

Läs mer

Vad innebär valfrihet för mig

Vad innebär valfrihet för mig Vad innebär valfrihet för mig Enligt utkastet till lag om valfrihet 21.12.2016 1 21.12.2016 Valfrihet är en del av social och hälsovårdsreformen Syftet med social och hälsovårdsreformen är att se till

Läs mer

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården 2008 2011 Hälsa och trygghet för alla KASTE-programmet är social- och hälsovårdsministeriets lagstadgade

Läs mer

Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program Äldrepolitiskt program 2014 2016 Godkänt i stadsfullmäktige 20.02.2014 6 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Kort om äldreomsorgslagen... 4 3. Utvärdering av programmet 2010-12... 6 4. Nuläget... 7 5. Mål och

Läs mer

VALAS Luonnos Svenska

VALAS Luonnos Svenska ENKÄT ANGÅENDE BEGÄRAN OM UTLÅTANDE GÄLLANDE SLUTRAPPORTEN AV ARBETSGRUPPEN FÖR REVIDERING AV HANDIKAPPLAGSTIFTNINGEN (http://stm.fi/lausuntopyynnot) Svarstid (UTC+2) 2015-08-17 15:19:22 VALAS2015 2104Luonnos

Läs mer

Kårkulla samkommuns allmänna strategi

Kårkulla samkommuns allmänna strategi Kårkulla samkommuns allmänna strategi Mission, vision, värderingar och strategier Styrelsen Godkänd 28.1.2016 Förord Kårkulla samkommuns allmänna strategi är godkänd av styrelsen den 14.2.2007. Den allmänna

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh Foto: Kristina Almén Foto: Kristina Almén Foto: Caroline Hagström Vellinge.se Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder

Läs mer

Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun. Äldrepolitiskt program 2012-2025. Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130

Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun. Äldrepolitiskt program 2012-2025. Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130 Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130 Fotografer: Duo Fotografi, Johan Lindqvist, Annelie Sjöberg, Inger Nilsson, Laila Mikaelsen, Therese Pettersson,

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Äldrerådet PROTOKOLL Sammanträdestid: Fredag , kl Purmohemmet. Sammanträdesplats:

PEDERSÖRE KOMMUN. Äldrerådet PROTOKOLL Sammanträdestid: Fredag , kl Purmohemmet. Sammanträdesplats: 31.08.2018 1 Sammanträdestid: Fredag 31.8.2018, kl. 09.30 11.40 Sammanträdesplats: Purmohemmet Beslutande Dahlfelt, Karita Ede, Per-Erik Eklöv, Gudrun Forsman, Stig Kass, Gustav Käcko, Gunnevi Nyman, Christer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg PERSONALSTRATEGI VÄLUTBILDAD, ENGAGERAD OCH MOTIVERAD PERSONAL Kronoby kommun 2010 Godkänd av kommunfullmäktige 9.12.2010 Personalstrategin stöder och främjar genomförandet av Kronoby kommuns Strategi

Läs mer

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se upplandsvasby.se 08-590 970 00 Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Av olika skäl kan människor ibland behöva stöd i sitt dagliga liv. Du som har funktionsnedsättning har

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program Äldrepolitiskt program 2014 2016 Godkänt i stadsfullmäktige 20.02.2014 6 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Kort om äldreomsorgslagen... 4 3. Utvärdering av programmet 2010-12... 6 4. Nuläget... 7 5. Mål och

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Pernilla Edström, Göteborgsregionen Helena Mårdstam, Göteborgsregionen Anders Paulin, Fyrbodal Kerstin Sjöström, Skaraborg Yvonne Skogh

Läs mer

Vad innebär socialoch

Vad innebär socialoch Vad innebär socialoch hälsovårdsreformen för mig? Social- och hälsotjänsterna 2019 enligt utkastet till regeringens proposition 11/2016 1 Detta är social- och hälsovårdsreformen Social- och hälsovårdsreformen

Läs mer

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi Kårkulla samkommun Kommunstrategi 2018 2020 Godkänd av samkommunens fullmäktige 11.10.2017 Inledning Kårkulla samkommuns verksamhet och ekonomi leds i enlighet med en av fullmäktige godkänd kommunstrategi.

Läs mer

KRITERIER OCH VERKSAMHETSPRINCIPER FÖR DAGVERKSAMHETEN

KRITERIER OCH VERKSAMHETSPRINCIPER FÖR DAGVERKSAMHETEN KRITERIER OCH VERKSAMHETSPRINCIPER FÖR DAGVERKSAMHETEN 1.4.2015 1 Innehåll 1. DAGVERKSAMHET FÖR ÄLDRE... 2 2. BLI KUND... 2 3. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV DAGVERKSAMHET... 2 3.1 Dagverksamhet ordnas för

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD Korsholms familjedagvård erbjuder småbarnsfostran i en hemlik och trygg miljö. Målet med en kvalitativ vård och fostran är att ge barnen en lycklig

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5/2012 5/43 Sammanträdestid Tisdagen den 11 december 2012, kl. 10.00 11.30 Sammanträdesplats Herberts Hus Beslutande: Ersättare: Fröjdö, Torolf Sjelvgren, Fingal Björkfors, Elisabeth

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD

VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD 2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD INLEDNING Morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

Språket inom social- och hälsovård

Språket inom social- och hälsovård Språket inom social- och hälsovård De språkliga rättigheterna hör till individens grundläggande rättigheter. Med tanke på individens grundtrygghet är social- och hälsovård på eget språk viktig i livets

Läs mer

Främjande av tillgänglighet i Tammerfors

Främjande av tillgänglighet i Tammerfors Främjande av tillgänglighet i Tammerfors 24.3.2010 Jukka Kaukola Handikapp- och tillgänglighetsombud Tammerfors stad Tampereen kaupunki Tillgänglighet Med tillgänglighet avses att utrymmen, miljöer och

Läs mer

SENIOR- RÅDGIVNING. För främjande av äldres välfärd och hälsa. Äldrecentrum Österbotten IKÄKASTE ÄLDRE-KASTE II.

SENIOR- RÅDGIVNING. För främjande av äldres välfärd och hälsa. Äldrecentrum Österbotten IKÄKASTE ÄLDRE-KASTE II. Mellanfinlands IKÄKASTE ÄLDRE-KASTE II 1.11.2011 31.10.2013 2011-2013 stm.fi/kaste IKÄKASTE II SENIOR- RÅDGIVNING För främjande av äldres välfärd och hälsa 1 2011 2013 hör till Mellanfinlands IKÄKASTE

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

Kommunprodukter inom Äldreomsorgen Staden Jakobstad Social- och hälsovårdsverket 1.1.2013 - Kort version

Kommunprodukter inom Äldreomsorgen Staden Jakobstad Social- och hälsovårdsverket 1.1.2013 - Kort version Kommunprodukter inom Äldreomsorgen Staden Jakobstad Social- och hälsovårdsverket 1.1.2013 - Kort version 8.1.2013 I:\Datastöd\\2013\Kommunprodukter\Äldreomsorg\Äldreomsorg kommunprodukter kort version

Läs mer

SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN 1 SPRÅKPROGRAM FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN BAKGRUNDSINFORMATION OM MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN (verksamhet från år 2017) - karta över regionen,

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsgruppen för revidering av handikapplagstiftningen Utkast för samråd 20.8.2014 3.7.2014 LAGUTKAST Syftet med denna lag är att: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf MÅLPROGRAM 2018 2020 Förslag Steg för Steg rf Vad är Steg för Steg? Steg för Steg är en förening för och med personer med utvecklingsstörning. Vi arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska höras

Läs mer

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Innehåll 1 Vad är demens? 5 2 Målen för demensverksamheten i Arboga kommun 6 3 Kommunalt stöd 7 4 Uppföljning och utvärdering, ett levande dokument 10 3

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Äldre tänder behöver mer omsorg

Äldre tänder behöver mer omsorg Äldre tänder behöver mer omsorg Förbättra bevara fördröja lindra Att hjälpa människor, i olika livsskeden, till god munhälsa ligger Folktandvården varmt om hjärtat. Därför kan också den som nått en mer

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer