ÄLDREPOLITISK STRATEGI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÄLDREPOLITISK STRATEGI"

Transkript

1 1 ÄLDREPOLITISK STRATEGI VÄSTÅBOLANDS STRATEGI

2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Befolkningsprognos Befolkningsprognos i Västra Finland Befolkningsprognos i Väståboland Åtgärdsförslag och förverkligande (Plan och åtgärdsförslag) Värderingar och etiska principer Boende och miljö Trafik och kommunikationer Utbildning, kultur och fritidssysselsättning Riktlinjer för serviceproduktionen Servicestrukturen i förhållande till rekommendationerna Serviceproduktion Social- och hälsovård Vård och service i hemmet Dagvård/dagverksamhet Boende- och vårdenheter för äldre Vården av personer med demens Hälso- och sjukvård Förebyggande åtgärder och kost Sjukvård och rehabilitering Munvård Användning av teknologi Service- och klientavgifter Personalresurser och kompetensutveckling Personaldimensionering inom öppna vården Personaldimensionering inom anstaltsvården Uppföljning och utvärdering... 46

3 3 1. Inledning En tjänstemannagrupp tillsattes år 2009 för att utarbeta en äldrepolitisk strategi. Medlemmar i arbetsgruppen var; hälsovårdschef Ewa Gerkman, social- och hälsovårdschef Otto Ilmonen, kulturchef Fia Isaksson, äldreomsorgsledare Ramona Pettersson, äldreomsorgschef Gun Sirén och biträdande överläkare Kenneth Wilson. Social- och hälsovårdsnämnden utsågs till styrgrupp. Medlemmar i styrgruppen var ordförande Kurt Kronehag samt ledamöterna Bengt Backman, Eskil Engström, Siv Eriksson, Merja Fredriksson, Carita Henriksson, Kaija Hilke, Hanna Järvinen, Kyösti Kurvinen, Tapani Niemi och Gunilla Sandelin. Den äldrepolitiska strategin för Väståbolands stad beskriver visionen för kommunens äldreomsorg, slår fast målsättningarna för verksamheten och stakar ut vägen mot dessa. Strategin går hand i hand med stadens allmänna strategi och förverkligar för sin del stadens vision. Väståbolands stads tre grundläggande värderingar är: Utveckling och delaktighet, hela kommunen skall utvecklas utgående från områdenas särbehov och i enlighet med invånarnas önskemål och behov. Hänsyn och gemenskap, inom kommunen frodas en kultur av öppenhet och dialog samt en naturligt fungerande och levande tvåspråkighet. Man tillvaratar och utvecklar de olika kommundelarnas identitet och starka sidor. Trygghet, vi skapar och ger en trygg vardag genom god service nära invånarna. På denna värdegrund byggs kommunstrategins målsättningar inom områdena boende, service och miljö. Väståbolands stad vill satsa på utveckling av boende i stadscentrum och kyrkbyarna och erbjuda mångsidigt och kvalitativt boende. Boendet ska vara tryggt, hälsosamt och miljövänligt. Väståbolands stad vill ge god service i olika livssituationer, satsa på förebyggande service samt serviceinnovationer.

4 4 Väståbolands stad vill främja företagandet och skapa arbetstillfällen, och genom god informations- och kommunikationsteknik bidra till arbetsmöjligheter i alla kommunområden. I enlighet med denna strategi skall äldreomsorgen erbjuda olika former av service, såväl stödåtgärder inom öppen vård som olika boendetjänster i alla kommundelar. Behov av äldreomsorg varierar mellan de olika kommunområdena, servicen skall vara anpassad efter lokala behov och möjligheter. Genom specialisering kommer även specialservice att kunna erbjudas, såväl i centrum som i periferin. Då befolkningens åldersstruktur ändras bör hela samhället anpassa sig till de äldres behov, inte enbart social- och hälsovården. Största delen av de äldre bor hemma vilket är en stor utmaning för miljöavdelningen, räddningsväsendet, kultur- och fritidsverksamheten, medborgarinstituten och framför allt frivilligsektorn. Utvecklandet av äldreomsorgen styrs av gällande lagstiftning samt av direktiv från social- och hälsovårdsministeriet och Finlands Kommunförbund. Därutöver kan kommunen via budget, lokala principer, avgifter samt äldrepolitisk strategi styra utvecklingen i önskad riktning. Kvalitetsrekommendationernas (social- och hälsovårdsministeriets publikation 2008:4) målsättning är att främja de äldres välfärd och hälsa och förbättra servicens kvalitet och de är avsedda att användas som utvecklings- och utvärderingsredskap för äldreservicen. Rekommendationerna sätter upp mål för de viktigaste tjänsterna för äldre och utgående från dem kan kommunerna sätta upp sina egna mål. Förebyggande arbete och hemmaboende prioriteras medan anstaltsvårdens andel av servicen minskas målmedvetet, vilket kan läsas ur nedanstående tabell.

5 5 Målsättningar för servicen för de 75 år fyllda/år Bor hemma med eller utan hjälp % 90,1 % Får regelbunden hemhjälp % 11,5 % Får närståendestöd 5 6 % 3,7 % Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 3,9 % Har långvårdsplats 3 % 6,5 % IVA (ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi), en process där man bedömer konsekvenserna för olika befolkningsgruppers hälsa och välbefinnande innan beslut tas, har också lyfts upp som ett mätinstrument då man planerar social- och hälsovårdsservice.

6 6 2. BEFOLKNINGSPROGNOS 2.1 Befolkningsprognos i Västra Finland Befolkningen i Egentliga Finland och Satakunta förutspås åldras snabbare än i övriga delar av landet under de tio närmaste åren, vilket ställer allt större krav på utvecklingen av servicen. BEFOLKNINGSPROGNOS %-andelen av befolkningen som fyllt 75 år, prognos för (SOTKAnet, 2009) 2.2 Befolkningsprognos i Väståboland Invånarantal totalt år år Över 85 år Summa Summa Baserar sig på befolkningsprognos från år 2009 Vård- och servicebehovet ökar märkbart för personer över 85 år. Ur tabellen framgår att deras antal enligt prognosen mer än fördubblas fram till år 2030.

7 7 3. ÅTGÄRDSFÖRSLAG OCH FÖRVERKLIGANDE (Plan och åtgärdsförslag gäller Pargas stads äldrepolitiska program förändringar i de övriga kommundelarna har även beaktats) I olika rapporter utgivna av social- och hälsovårdsministeriet betonas att äldrepolitiken i kommunen är en gemensam fråga som bör beaktas inom alla sektorer. Vid planering av bostäder och miljö bör man beakta att de äldre blir en allt större del av befolkningen. För de äldre är fungerande kommunikationer en förutsättning för att de skall kunna bo kvar hemma. Servicelinjen bör utvecklas och transporterna samordnas så att skol- och dagvårdstransporter även kan utnyttjas av äldre personer i periferin. Handikapprådets och äldrerådets expertis bör utnyttjas i större utsträckning. Två gruppboenden för äldre i höghus har startats 2005 och 2009 i Tennby. Det är ett sätt att normalisera boendet för de äldre och samtidigt föra servicen närmare kunderna i stället för kunderna närmare servicen. Det ställer dock högre krav på hurudana bostäder man bygger och hur bostäderna saneras. Servicebostäderna i staden har både sanerats och förstorats. Tillgänglighet, handikappdimensionering samt möjligheten att utnyttja modern teknik har uppmärksammats, vilket ökat möjligheterna till ett självständigt boende. Björkebo sanerades , Aftonros utbyggnad blev inflyttningsklar våren 2009, Fridhems sanering slutfördes hösten 2010, Regnbågen/Nyhem saneras En gemensam konkurrensutsättning av transporterna (utbildning/social- och hälsovård) genomfördes första gången våren Det betydde att man i praktiken också började diskutera en kollektivtrafik som så långt som möjligt skulle betjäna alla åldersgrupper, även personer med funktionshinder. Arbetet fortsatte i form av en tillsatt arbetsgrupp som våren 2010 arbetade med helheten, dvs. skolskjutsar, färdtjänst, anropstaxi, servicelinje etc. En gemensam konkurrensutsättning gjordes även hösten 2010.

8 8 Handikapprådets och äldrerådets sakkunskap har inte utnyttjats i den omfattning man önskat. Kultur- och motionsverksamhet för de äldre bör uppmärksammas i högre grad samt utvecklas i samarbete med tredje sektorn. Samarbetet med den frivilliga och tredje sektorn är aktivt men det finns för tillfället större efterfrågan på frivilliga än vad som kan erbjudas. Dagverksamhet för äldre utvidgas i samarbete med frivilligsektorn, så att man även beaktar behoven i periferin. Nya former av dagverksamhet har inte utvecklats. Solgläntan och Seniorstugan betjänar även de äldre i periferin genom att transporter ordnas till och från verksamheten. För övrigt ordnas dagverksamhet i stadens servicehus, ofta i samarbete med tredje sektorn. De förebyggande hembesöken till 80-åringarna fortsätter. Dessutom uppmärksammas de förebyggande åtgärderna i allt högre grad. Förebyggande hembesök har fortsättningsvis gjorts till 80-åringarna. Inom äldreomsorg/hälsovård har man uppmärksammat det rehabiliteringsinriktade arbetssättet. Deltagande i Kaste-projektet (social- och hälsovårdens nationella utvecklingsprogram) Toimintakykyisenä ikääntyminen vanhuspalveluiden palvelurakenteen ja toimintamallin kehittäminen Länsi-Suomessa stöder utvecklandet av det förebyggande arbetet. Likaså eftersträvar Virtu-projektet (Virtual Elderly Care Services on Baltic Islands) att utveckla en virtuell servicemodell som stöder hemmaboendet och servicen i skärgården. Anställningen av en hemförlovningshandledare och utökningen av fysioterapi/ ergoterapiresurserna stöder det förebyggande arbetet i hög grad. Närståendevården utvecklas genom nya stödformer, utbildning och rekreation till vårdarna.

9 9 Olika former av rekreations-/utbildningsdagar samt samtalsgrupper har utvecklats tillsammans med bl.a. Folkhälsan och Röda Korset, för båda språkgrupperna. Stadens socialhandledare har även effektiverat informationen om övriga rehabiliteringsmöjligheter (t.ex. FPA:s). Alternativa lösningar för avlastning har prövats (t.ex. Omaishoitokeskus Visiitti i S:t Karins), möjligheterna till ytterligare alternativ utökas i och med Folkhälsans 4 intervallplatser tillkommer hösten Privata köptjänster anlitas i större utsträckning (+11). Privata servicebostäder finns att tillgå (+20). Kvalitetskraven bör uppfyllas vid köp av privata tjänster. Man bör också stöda och uppmuntra företagare som visar intresse för att producera service inom äldreomsorgen. Privata köptjänster anlitas i större grad än tidigare: intensifierat serviceboende, anstaltsvård (sammanlagt 23) och hemsjukvård (tillfälligt) köps vid behov.

10 10 Seniorhemmet (19 servicebostäder) blev inflyttningsklart Folkhälsan (20+ 4 boendeplatser, 26 lägenheter) blir inflyttningsklart En del av Pensionärsbostadsföreningens servicebostäder i Houtskär saneras och handikappdimensioneras Servicesedlar tas i bruk för att bredda utbudet av alternativa serviceformer. Servicesedlar har inte ännu tagits i bruk men det är en klar målsättning. En förteckning över företagare inom vård- och servicebranschen bör uppgöras. En förteckning över företagare har inte ännu gjorts. Mindre enheter för äldre mental- och rusvårdsklienter behövs i regionen. Dessa klienter har integrerats i serviceboenden (stadens eller via köptjänster). Mätningar av vårdtyngd och kvalitet utförs, varefter personaldimensioneringen ses över och tillrättaläggs. RaVa-programmet (mätinstrument för att bedöma de äldres funktionsförmåga) har tagits i bruk. De första mätningarna utfördes i april 2010, därefter fortsätter utvecklingsarbetet

11 11 Samarbete inom social- och hälsovården förbättras genom gemensamma ADB-program gällande bl.a. vård- och serviceplaner samt övrig dokumentering. Ett gemensamt ADB-program, Pegasos, togs i bruk fr.o.m. början av januari Förändringen var stor och mycket arbetsdryg för personalen men programmet börjar så småningom utvecklas till ett viktigt arbetsredskap. Ytterligare en demensenhet planeras på Malmkulla genom interna omstruktureringar. Under år 2009 genomfördes omändringsarbeten så att avdelning I kunde indelas i två separata verksamhetspunkter, den ena med 8 vårdplatser för dementa klienter och den andra med 10 vårdplatser för klienter i behov av långvård. Personalen är dock gemensam för hela avdelningen. Inrättningsvården omstruktureras så att institutionsplatserna minskar med 30. Platsantalet minskades under planeperioden med 20 vårdplatser enl. följande; Avdelning I, tidigare 30 vårdplatser, nu 18 Avdelning II, tidigare 30 vårdplatser, nu 25 Avdelning III, tidigare 22 vårdplatser, nu 19 Någon ytterligare minskning av antalet vårdplatser kunde inte genomföras, eftersom det ständigt funnits behov av anstaltsvård inom primärvården. Sektorn Inrättningsvård införlivades i Hälsovårdsenheten. Personalresurserna omplaceras från institutionsvården till öppna vården, ca 11 personer. Omplaceringar av personalresurser kunde inte genomföras, eftersom personaldimensioneringen var på för låg nivå. På uppmaning av länsstyrelsen, som inspekterade Malmkullas verksamhet sommaren 2008, fick 4 tidsbundna närvårdare anställas. Nuvarande personaldimensionering; avd. I, 0,75 avd. II, 0,73 avd. III, 0,70 Öppna vården erhöll dock tilläggsresurser.

12 12 Nattpatrullverksamheten startar inom planperioden. Nattpatrullverksamheten startade hösten 2008, vilket betyder att även en sjukskötare jobbar nattetid. Hon fungerar som arbetspar till trygghetsdejouren, besöker vissa på förhand överenskomna kunder samt stöder närvårdarna på Björkebo nattetid. Kundenkäter görs kontinuerligt och de äldres medinflytande beaktas. Kundenkäter, via kvalitetsspel, genomförs regelbundet på Björkebo. Kundenkät till hemvårdens klienter genomförs av studerande på Novia med början hösten På de olika verksamhetsenheterna kan t.ex. handböcker Jag vill leva tills jag dör, Så här vill jag ha det ge vägledning. Utvecklingsarbetet fortsätter. Eventuell övergång till husläkarsystem utreds. Husläkarsystemet har ej genomförts, den nya hälso- och sjukvårdslagen förutsätter en omprövning av situationen. Uppmärksamhet fästs vid att förbättra äldre personers mun- och tandvård och en tandhygienist anställs för att handha uppföljning och ansvar för vården. Under perioden eftersträvades en mera systematiskt utförd munvård för de äldre. Strävan har inte fullföljts i början av perioden. Från anställdes en munhygienist till tandvården som utöver andra uppgifter handhar organisering och planering av äldre invånares tandvård. Arbetet har börjat med introduktion för vårdpersonal på anstalt och i hemvården. Hembesök till de äldre samt besök på anstalten har gjorts. Kommundelarna Nagu, Korpo, Houtskär har redan tidigare haft större personalkapacitet och den äldre befolkningen i de delarna av kommunen har getts en mera omfattande munvård genom åren.

13 13 Personalens kompetens upprätthålls genom regelbundna kurser som ordnas på lokal och regional nivå. Kompletterande utbildning för social- och hälsovårdens personal skall uppfylla gällande krav. Under omstruktureringen bör behovet av fortbildning beaktas. Det personalpolitiska handlingsprogrammet som för tillfället uppgörs bör beakta det växande behovet av personal inom äldreomsorgen. Gemensamma utbildningsdagar för äldreomsorgens och hälsovårdens personal har årligen ordnats lokalt (t.ex. läkemedelsutbildning, demensutbildning, utbildning gällande olika ADB-program). Extern finansiering har varit möjlig då utbildningar i mån av möjlighet ordnas via olika projekt. Inom staden har man aktivt satsat på personalrekrytering via läroavtal. Service på båda inhemska språken bör kunna garanteras. Eftersom rekryteringen av behörig personal försvårats har också tillgången på personal med kunskaper i båda inhemska språken blivit sämre. Äldreomsorgsplanen uppdateras 2010.

14 14 4. VÄRDERINGAR OCH ETISKA PRINCIPER Utgångspunkten i den äldrepolitiska strategin bör vara en humanistisk människouppfattning där de äldre ses som subjekt och inte som objekt. Det är viktigt att beakta de äldres olika behov vid planering av servicen. De äldre har inte enbart fysiska behov utan även behov av självförverkligande, uppskattning, samhörighet och trygghet enligt Maslows behovstrappa (teori av psykolog Abraham Maslow , USA). Viktiga etiska principer som tryggar en människovärdig ålderdom är enligt kvalitetsrekommendationerna: Självbestämmanderätt De äldre bör få tillräcklig information och tillräckligt stöd för att kunna göra medvetna val. Man bör också uppmärksamma att de äldre och deras anhöriga inte alltid har samma uppfattning om vilken serviceform som är lämpligast. Rättvisa För att uppnå rättvisa bör det finnas enhetliga grunder för beviljande av service och servicebehovet bör bedömas på samma sätt. Gemenskap Självförverkligande Uppskattning Delaktighet Tryckhet Delaktighet bör finnas både på individnivå och på samhällsnivå. På individnivå är det Fysiska behov fråga om att göra delaktighetsprincipen synlig i tjänsterna för de äldre, på samhällsnivå innebär det att äldre har möjlighet att påverka utvecklingen av samhället och livsmiljön.

15 15 Äldrerådet utgör ett organ, genom vilket de äldre kan påverka ärenden som berör dem. Äldrerådet har fungerat sedan 1998, först i Pargas, sedan i Väståboland. Äldrerådets uppgift är att befrämja och utveckla samarbetet mellan pensionärsföreningarna samt föreningarna för krigsveteraner och krigsinvalider och staden verka för att den äldre befolkningen likvärdigt skall kunna delta i verksamheten i samhället. ta initiativ och göra framställningar samt ge utlåtanden och rekommendationer, gällande de äldres behov. bevaka att, för de äldre viktiga frågor, beaktas i alla förekommande nämnder och andra förvaltningsorgan och att den äldrebefolkningens sakkunskap, förmedlas till nämnder och andra organ. omhänderha andra uppgifter som särskilt ålagts rådet. Individualitet Människan bör betraktas som en självständig individ. Det innebär frihet och valmöjligheter men också ansvar för sitt eget liv samt ansvar gentemot medmänniskor och personal i närmiljön. Trygghet Trygghet innebär skapande av både fysisk, psykisk och social trygghet. Trygghet betyder förutom säkerhet i boende- och vårdmiljöer, även förtroende mellan serviceproducenten och kommuninvånarna. Målsättning Skapa förutsättningar för ökat medbestämmande och delaktighet Lättillgänglig information till äldre, även till nyinflyttade. Åtgärder Kvalitetsmätningar och enkäter görs regelbundet samt uppföljs Broschyrer och hemsidor förnyas och uppdateras regelbundet och information om verksamheten ges i Väståbolands Nytt och i övriga informationsblad.

16 16 5. BOENDE OCH MILJÖ Eftersom ca 92 % av de äldre bor hemma och bör klara av vardagen relativt självständigt är det av helt avgörande betydelse, hur bostäderna och närmiljön planeras. Att planera flexibla bostäder, som vid behov tillåter olika lösningar är uppenbarligen den mest avgörande faktorn för att de äldre skall kunna bo hemma. En välplanerad miljö främjar den fysiska, psykiska, kognitiva och sociala funktionsförmågan och minskar behovet av service och hjälpmedel, samtidigt som självständigheten och jämlikheten ökar. I en välplanerad miljö minskar även olyckorna. Tillgänglighet innebär att miljön är anpassad för både rörelsehindrade och syn- och hörselskadade. Trappor, nivåskillnader, belysning, färg och material inverkar på tillgängligheten. Tillräckligt antal bänkar i områden där de äldre rör sig underlättar vardagen för många som självständigt försöker uträtta sina ärenden. Vinterhalvåret ställer särskilda krav på underhåll av vägar och gator med tanke på den äldre befolkningen.

17 17 En förutsättning för att främja hemmaboende är också att samarbetet med miljösektorn och räddningsväsendet är aktivt. Behovet av reparations- och ändringsarbeten i bostaden ökar varför tillräcklig rådgivning och service i dessa frågor är av hög prioritet. Brandsäkerheten blir allt viktigare ju flera äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga som bor hemma. Äldrerådets och handikapprådet har stor sakkunskap i frågor som berör tillgängligheten. Många dyra misstag kan undvikas om deras sakkunskap anlitas i planeringsskedet. Målsättning Främja hemmaboendet genom att skapa en hinderslös och trygg livsmiljö, beaktande också skärgårdens specialförhållanden Beakta de äldres behov vid planering av bostäder och bostadsområden Öka tryggheten och säkerheten i hemmen Staden tillhandahåller olika boendeformer för kommuninvånare Åtgärder Anlita äldrerådets och handikapprådets sakkunskap systematiskt Tillsätta en arbetsgrupp i samverkan mellan social- och hälsovården och miljöavdelningen som utreder problem och utvecklingsmöjligheter i bostadsmiljöer samt föreslår åtgärder. Upprätthålla regelbundet samarbete med räddningsväsendet

18 18 6. TRAFIK OCH KOMMUNIKATIONER En grundförutsättning för att de äldre skall kunna bo kvar hemma och så länge som möjligt självständigt uträtta sina ärenden är fungerande kommunikationer. Det är en speciellt stor utmaning i en stad som Väståboland. Bilisternas medelålder blir allt högre i takt med att befolkningen åldras. Allt fler av de äldre kör i dag bil, vilket borde beaktas då vägar, gator och olika trafiklösningar planeras. De äldre är oftast försiktiga i trafiken men reaktionsförmågan, hörseln, synen och minnet kan försämras. Så länge man kan röra sig med egen bil, är det lätt att delta i aktiviteter, uträtta ärenden, besöka hälsocentralen m.m. men då detta inte längre är möjligt är behovet av någon form av transportservice stort för att vardagen skall fungera. En fungerande kollektivtrafik minskar antalet speciallösningar, vilka oftast kostnadsmässigt är ett dyrare alternativ för kommunen. Tillgängligheten är viktig inte enbart då det gäller fordonen utan även då det gäller hållplatser och stationer. Även tillräcklig belysning och tillräckligt antal sittplatser är av stor vikt. Färdtjänst enligt socialvårdslagen

19 19 Kollektivtrafikens tidtabeller, rutter och avgifter samt tillräcklig information inverkar på utnyttjande av kollektivtrafiken. I periferin kunde både linjetaxi- och anropstaxitrafiken utvecklas ytterligare med tanke på de äldre. Även skol- och dagvårdstransporter kunde vara tillgängliga för äldre. Då kollektivtrafiken inte längre kan anlitas kan färdtjänst enligt socialvårdslagen och handikappservicelagen komma i fråga. Dessa individuella transporter kommer dock alltid i andra hand, då inga andra lösningar är möjliga. En arbetsgrupp med representanter från olika avdelningar har under år 2010 sammanträtt för att bl.a. utveckla och koordinera kollektivtrafiken så att den bättre beaktar olika befolkningsgruppers behov i olika livssituationer. Samarbetet fortsätter på tjänsteinnehavarnivå. Färdtjänst enligt handikappservicelagen Målsättning Tillgängligheten beaktas i planeringsarbete som berör trafik, hållplatser och stationer Kommunikationerna är smidiga och beaktar alla åldersgrupper Antalet individuella skjutsar minskar Åtgärder Arbetsgruppen kring samordning av kollektivtrafiken och övriga transporter, fortsätter sitt arbete Informationsmaterial gällande kommunikationer utarbetas av ansvarig instans i samarbete med äldreomsorgen Effektivare samordning samt utveckling av andra transportlösningar

20 20 7. UTBILDNING, KULTUR OCH FRITIDSSYSSELSÄTTNING Statens nya kulturpolitiska strategi talar mycket om kulturen som befrämjare av hälsa och välmående. Kulturnämnden i Väståboland har diskuterat utbudet av verksamhet för seniorer och konstaterat att det finns en stor grupp äldre som inte nås av kulturnämndens tjänster. Vill man utveckla nya tjänster kunde det göras som ett samarbetsprojekt mellan kulturenheten, äldreomsorgen, föreningar och konstnärer. Initiativ till att sammankalla aktiva personer och föreningar I kulturnämnden har ett initiativ väckts till att sammankalla aktiva personer och föreningar för att utreda om man kunde skapa en pool med frivilliga som vill ge en del av sin fritid till seniorerna, särskilt till de seniorer som bor hemma eller i institutionsboende och kanske inte nås av stimulerande aktiviteter. Detta förutsätter aktivt och nära samarbete mellan kultursektorn och äldreomsorgen. VårKultur 2011 har seniorer och kultur som tema VårKultur är ett för hela Åboland gemensamt projekt som varje år lyfter fram olika konstgrenar och yttringar, så som musik, lokalhistoria, berättelser. Temat för VårKultur år 2011 är seniorer och kultur. Under projektperioden prövas olika konstformer där seniorer kan vara aktiva deltagare, inte bara passiva konsumenter. Avsikten är att under projektperioden finna ledare och verksamhetsformer som sedan kan fortsätta och bli en del av kulturnämndens verksamhet. Samarbete med pensionärsföreningarna Pensionärsföreningarna i Väståboland är aktiva kulturföreningar. Kulturnämnden kunde utöka samarbetet med föreningarna. Biblioteket Bibliotekets personal håller två s.k. läsekretsar där man talar om böcker och aktuella händelser och eventuellt har högläsning.

21 21 Bibliotekets personal besöker verksamhetsenheterna med böcker, enligt behov. Bibliotekspersonalen lär känna sina kunder och deras önskemål och väljer ut för kunderna intressanta böcker. Även de personer som inte själva läser kan på vissa enheter få besök av bibliotekspersonal. För de äldre i skärgården är biblioteksbåten viktig. Biblioteket vill gärna, med hjälp av projektfinansiering, utveckla nya verksamhetsformer i samverkan med äldreomsorgen. Medborgarinstituten Medborgarinstituten har ett stort utbud av kurser som direkt eller indirekt riktar sig till seniorer. Bl.a. erbjuds kurser i dans, motion, språk, hantverk, trädgårdsskötsel samt ADB för pensionärer. Även föreläsningar inom ramen för Senioruniversitetet finns på agendan. Medborgarinstituten samarbetar gärna med äldreomsorgen och beaktar även önskemål i mån av möjlighet eftersom en stor del av kursdeltagarna är seniorer. Samarbetet med medborgarinstitutet kunde ytterligare utvecklas, en speciell satsning kunde göras för äldre som inte kan ta sig till kursplatserna.

22 22 Motion för seniorer Många seniorer rör sig för litet och är inte heller så mobila att de kan ta sig till ledd verksamhet. För dessa seniorer kunde man utveckla olika anpassade motionsprogram med hjälp av t.ex. bildserier. Också en skriftlig guide om betydelsen av motion och hälsosam kost kunde delas ut till seniorerna. Det finns ett utbud av motionsgrupper men arrangörerna är många, det kan vara allt från Medborgarinstitut, till föreningar och privata motionsidkare. Man borde därför samla all information gällande de olika grupperna i en broschyr och på stadens hemsida. Staden har inte anställd personal ämnad för att leda olika motionsgrupper för seniorer men verksamheten kunde eventuellt ordnas i form av köptjänster. Den nya terapibassängen i Folkhälsanhuset kommer framöver att kunna erbjuda utökade möjligheter till motion och rehabilitering.

23 23 Målsättning Ett utökat samarbete mellan utbildningsavdelningen, kultursektorn, församlingen, föreningarna och övriga frivilliga En seniormötesplats med inriktning på motion Möten över generationsgränserna Åtgärder Kultursektorn arbetar för att engagera flera frivilliga och förbättra koordineringen av frivilligresurserna, i samverkan med äldreomsorgen, t.ex. med hjälp av extern finansiering Kultursektorn uppmuntrar de äldre att delta i olika former av motion genom att ta i bruk nya metoder samt förbättra informationen om tillbuds stående kulturarrangemang, i samverkan med äldreomsorgen Samarbetsprojekt med dagvård och skola Utveckla biblioteken till andra vardagsrum för de äldre Kulturbehovet skrivs in i vård- och serviceplanen Motionsstigar anläggs i parkerna

24 24 8. RIKTLINJER FÖR SERVICEPRODUKTIONEN 8.1. Servicestrukturen i förhållande till rekommendationerna Enligt de riktlinjer som social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar i kvalitetsrekommendationerna Behov av service och boende, för 75 år tjänster fyllda för de äldre, skulle målsättningen för servicen se ut Faktiskt antal år enligt följande i Väståboland samt kommunområdesvis: 2010 Bor Behov hemma av service med eller och utan boende, hjälp 75 år fyllda % Väståboland Får regelbunden hemhjälp % 263 (80 Faktiskt < 75år) antal år Får Behov närståendestöd av service och boende, 75 år fyllda 5 6 % 64 (20< 75år) Bor hemma med eller utan hjälp % Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 117 Faktiskt bst (6<75år antal ) år Får regelbunden hemhjälp % 263 (80 < 75år) Har långvårdsplats 3 % 91 pl.(10<75år) Bor Får hemma närståendestöd med eller utan hjälp % 64 (20< 75år) Får Bor regelbunden i intensifierat hemhjälp serviceboende % (80 bst (6<75år < 75år) ) Får Har närståendestöd långvårdsplats 5 63 % pl.(10<75år) (20< Väståboland Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 117 bst (6<75år ) Behov Har långvårdsplats av service och boende, 75 år fyllda 3 % 91 pl.(10<75år) Faktiskt antal år Bor Behov hemma av service med eller och utan boende, hjälp 75 år fyllda % Får regelbunden hemhjälp % 199 (60 Faktiskt < 75 år) antal år Får Behov närståendestöd av service och boende, 75 år fyllda 5 6 % 33 (16 <75 år) Bor hemma med eller utan hjälp % Faktiskt antal år Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 82 bst. (4<75 år) Får regelbunden hemhjälp % 199 (60 < 75 år) Har långvårdsplats 3 % 68 pl.(7 < 75 år) Bor Får hemma närståendestöd med eller utan hjälp % 33 (16 <75 år) Får Bor regelbunden i intensifierat hemhjälp serviceboende % bst. (60(4<75 < år) Får Har närståendestöd långvårdsplats 5 63 % pl.(7 (16 <75 < 75 år) år) Nagu Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 82 bst. (4<75 år) Nagu Har långvårdsplats 3 % 68 pl.(7 < 75 år) Behov av service och boende, 75 år fyllda Nagu Faktiskt antal år Bor Nagu Behov hemma av service med eller och utan boende, hjälp 75 år fyllda % Får regelbunden hemhjälp % 21 Faktiskt (5 <75 antal år) år Får Behov närståendestöd av service och boende, 75 år fyllda 5 6 % 5 (0 <75 år) Bor hemma med eller utan hjälp % Bor i intensifierat serviceboende bost Faktiskt (alla antal 75 +) år Får regelbunden hemhjälp % (* 21 (5 <75 år) Har Bor Får långvårdsplats hemma närståendestöd med eller utan hjälp % 10 5 pl. (0(0<75 år) Får regelbunden hemhjälp % 21 (5 år) (* Bor en på i intensifierat Folkhälsan, serviceboende dessutom 2tillf. bostäder/platser 5 6 % 8 bost (alla 75 +) Får närståendestöd 5 6 % (* 5 (0 <75 år) Bor Har i långvårdsplats intensifierat serviceboende 5 63 % 810 bost pl. (0<75 (alla 75 år) +) (* en på Folkhälsan, dessutom 2tillf. bostäder/platser (* Har långvårdsplats 3 % 10 pl. (0<75 år) (* en på Folkhälsan, dessutom 2tillf. bostäder/platser Väståboland Pargas Väståboland

25 25 Korpo Korpo Korpo Behov av service och boende, 75 år fyllda Behov av service och boende, 75 år fyllda Behov av service och boende, 75 år fyllda Faktiskt antal år Faktiskt antal år Faktiskt antal 2010 år Bor hemma med eller utan hjälp % Bor hemma med eller utan hjälp % Bor Får regelbunden hemma med hemhjälp eller utan hjälp % 21 (9<75 år) Får regelbunden hemhjälp % 21 (9<75 år) Får regelbunden närståendestöd hemhjälp % 217 (9<75 (3<75 år) år) Får närståendestöd 5 6 % 7 (3<75 år) Får Bor närståendestöd i intensifierat serviceboende 5 6 % 7 bst 7 (alla (3<7575 år) +) Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 7 bst (alla 75 +) Bor Har i långvårdsplats intensifierat serviceboende % 13 7 bst pl. (3<75 (alla år) +) Har långvårdsplats 3 % 13 pl. (3<75 år) Har långvårdsplats 3 % 13 pl. (3<75 år) Houtskär Houtskär Behov Houtskär av service och boende, 75 år fyllda Behov av service och boende, 75 år fyllda Behov av service och boende, 75 år fyllda Faktiskt antal år Faktiskt antal 2010 år Faktiskt antal 2010 år Bor hemma med eller utan hjälp % Bor hemma med eller utan hjälp % Bor Får regelbunden hemma med hemhjälp eller utan hjälp % 18 (5<75 år) Får regelbunden hemhjälp % 18 (5<75 år) Får regelbunden närståendestöd hemhjälp % 18 2 (1<75 (5<75 år) Får närståendestöd 5 6 % 2 (1<75 år) Får Bor närståendestöd i intensifierat serviceboende 5 6 % 15 2 (1<75 bst (1<75 år) år) Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 15 bst (1<75 år) Bor Har i långvårdsplats intensifierat serviceboende 5 63 % bst (1<75 år) Har långvårdsplats 3 % Har långvårdsplats 3 % Iniö Iniö Iniö Behov av service och boende, 75 år fyllda Behov av service och boende, 75 år fyllda Behov av service och boende, 75 år fyllda Faktiskt antal år Faktiskt antal år Faktiskt 2010 antal år Bor hemma med eller utan hjälp % Bor hemma med eller utan hjälp % Bor Får regelbunden hemma med hemhjälp eller utan hjälp % 8 (1<75 år) Får regelbunden hemhjälp % 8 (1<75 år) Får regelbunden närståendestöd hemhjälp % 81 (1<75 (0<75 år) Får närståendestöd 5 6 % 1 (0<75 år) Får Bor närståendestöd i intensifierat serviceboende 5 6 % 18 (0<75 bst (1<75 år) år) Bor i intensifierat serviceboende 5 6 % 8 bst (1<75 år) Bor Har i långvårdsplats intensifierat serviceboende 5 63 % -- 8 bst (1<75 år) Har långvårdsplats 3 % Har långvårdsplats 3 % Ur tabellerna kan man utläsa att hela Väståboland i god tid förberett sig för det ökande antalet äldre. Det har satsats på både olika boendeformer och anstaltsvård för de äldre så att kriterierna uppfylls för många år framöver. Man bör dock uppmärksamma att avstånd samt glesbebyggda områden innebär ett betydligt större behov av servicebostäder i skärgården än i tätorterna, där man bor centralt och har servicen nära. I intensifierat serviceboende i Väståboland bor också en del yngre pensionärer samt övriga personer med funktionsnedsättning.

26 Serviceproduktion Offentliga sektorn I socialvårdslagen och folkhälsolagen anges vilka skyldigheter kommunen har att främja invånarnas välfärd och hälsa samt trygga rådgivningen, i kvalitetsrekommendationerna ges förslag om detta. Kommunen har helhetsansvaret för att de äldre har tillgång till rätt dimensionerad och kvalitativ service men servicen kan produceras på flera olika sätt. Detta ökar också de äldres möjligheter till valfrihet och medbestämmande. Privata sektorn I takt med att antalet äldre ökar och deras ekonomi, tack vare arbetspensioner, förbättrats kommer också den privata sektorn tydligare med i bilden som ett komplement till den kommunala servicen. Situationen har förbättrats i och med att man kan göra hushållsavdrag i beskattningen. Den privata sektorn kan erbjuda sina tjänster: - direkt till kunden - i form av köptjänst - i form av servicesedlar

27 27 Tredje sektorn Inom äldreomsorgen har man under många år aktivt samarbetat med den tredje sektorn. Seniorerna deltar flitigt i intresseorganisationernas och församlingarnas verksamhet men deras samhälleliga aktivitet kommer ytterligare att öka. I framtiden ökar antalet personer som inte är bundna till förvärvsarbete och således kan utföra andra uppgifter. Antalet yngre pensionärer är stort och dessa resurser bör tillvaratas. Eftersom aktiviteter i samarbete med tredje sektorn fungerar utmärkt även i förebyggande syfte och då de flesta pensionärer upplever dem som meningsfulla, bör denna verksamhet utnyttjas effektivt. Exempel på väl fungerande samarbetsformer: - Avlastning inom närståendevården, väntjänst/finlands Röda Kors - Hemservice/Krigsinvalidernas Brödraförbund år 2000, Pargas Krigsveteraner år Församlingarna - Anhöriggrupper - Aktiviteter för de äldre - Pensionärsföreningarnas och handikappföreningarnas verksamhet - Serviceboende - Apoteket Servicesedlar Införande av servicesedlar kräver ett grundligt förarbete samt nära samarbete med företagarna och tredje sektorn, särskilt på lokal nivå. För kunden skulle införandet av servicesedlar betyda utökade valmöjlighet och påverkningsmöjligheter. Målsättning Utöka samarbetet med olika aktörer inom tredje sektorn Utöka samarbetet med privata sektorn Stärka de äldres valmöjligheter Åtgärder Ibruktagande av servicesedlar förverkligas Nya verksamhetsformer uppkommer i samarbete med tredje sektorn och kultursektorn

28 28 9. SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD Kvalitetsrekommendationerna betonar förebyggande arbete, hemmaboende samt en utförlig bedömning av det individuella servicebehovet. För att boende- och vårdmiljöer för äldre skall kunna förbättras bör mans satsa på tillgänglighet, trygghet och trivsel. Vård- och serviceplanerna bör uppdateras och utvecklas, vid behov i samverkan med anhöriga. Kostnadsökningen inom vården kan stävjas med hjälp av målinriktade förändringar i servicestrukturen, mera stöd för hemmaboende och mindre institutionsvård Vård och service i hemmet Hjälp av anhöriga Enligt olika utredningar (J. Olme 2001, Braskén 2010, förebyggande hembesök 2005, 2006, 2007, 2008, 2009) har de äldre nära kontakt med släkt och vänner. Största delen träffade släkten dagligen eller flera gånger i veckan. De som hade barn, utnyttjade hemservice/hemsjukvård mindre. Släkt, vänner och grannar utgör en resurs. Närståendevård Närståendevårdarnas antal har mångdubblats under de senaste 10 åren. Denna trend ser ut att fortsätta, vilket är en positiv utvecklig eftersom närståendevården är en både human och ekonomiskt fördelaktig vårdform. Ca 70 vårdtagare över 65 år Arvodens storlek är 349, 465, 580, 695 och tillägg 113 (2010 års nivå) Avlastning ordnas hemma, som dagverksamhet eller som intervallvård. Rekreation, gruppdiskussioner, föreläsningar och må bra dagar arrangeras i samarbete med församlingen, Röda Korset, Folkhälsan m.fl.

29 29 Hemservice och hemsjukvård Hemvårdens uppgift är att hjälpa och stöda personer med psykiska, fysiska och sociala funktionshinder så att vardagen fungerar och hemmaboendet stöds. Övergången till gemensam elektronisk vård- och serviceplan (Pegasos) underlättar samarbetet inom hemvården men också med hälso- och sjukvården. De som saknar anhöriga har enligt olika utredningar större behov av kommunal service. Hemvård anlitas ofta först i en relativt hög ålder. Detta stämmer överens med hemvårdsstatistiken enligt vilken ca 45 % av klienterna är över 85 år. Eftersom de som utnyttjar servicen är i hög ålder och behöver regelbunden service är behovet av hjälp stort även under kvällar och veckoslut. Förebyggande hembesök Förebyggande hembesök är en del av det förebyggande arbetet. Ett gemensamt frågeformulär utarbetades för de Åboländska kommunerna inom ramen för Välfärdsprojektet och besöken påbörjades år På de förebyggande hembesöken bedöms servicebehovet och hälsotillståndet samt t.ex. behov av omändringsarbeten i bostaden. De äldre får också information om olika serviceformer och kontaktpersoner. Besöken görs i de flesta fall till den grupp som under året fyller 80 år. Rådgivningscentraler Behovet av information och råd ökar både hos de äldre och deras anhöriga, i takt med att de äldre bor hemma allt längre. Olika former av rådgivningscentraler har utvecklats i landet och tanken är att tröskeln till kontakt skall vara låg. En del information kan skötas via telefonkontakter men möjligheter till individuell rådgivning är viktigt.

30 30 Stödservice Stödservicen kompletterar hemservicen genom: Matservice Mat i servicehus Mat hemkörd Trygghetsservice Trygghetstelefon Spisvakt Dörralarm VälfärdsTV Bildtelefon Transportservice Transport till bastu Transport till dagvård (övervakad) Transport enl. socialvårdslagen Bastu- och klädservice Målsättning Förbättra de äldres tillgång till rådgivning Utveckla närståendevården Förbättra tillgången till vård i hemmet Skapa förutsättningar för palliativ vård och stöd, med respekt och värdighet i livets slutskede Åtgärder Förverkliga rådgivningsverksamheten på naturliga mötesplatser i de olika kommundelarna Involvera ergoterapeuten som handledare/rådgivare i hemmets vardagssituationer samt vid handikappanpassning av bostaden Förbättra avlastning och övrigt stöd till närståendevårdarna Utnyttja ambulansen inom trygghetsservicen och hemsjukvården i Nagu och Korpo, i mån av möjlighet Tillämpa skräddarsydda lösningar för att trygga servicen i hemmet i glesbyggda områden

31 Dagvård/dagverksamhet De äldre bör liksom alla andra invånare ha någonting att se fram emot, uppleva att livet har en mening. En meningsfull vardag ger självkänsla och välbefinnande och stöder hemmaboendet. Olika former av aktiviteter och dagverksamhet ordnas i servicehusen i alla kommundelar, ofta i samarbete med tredje sektorn. Solgläntan, dagvårdsenhet i Pargas med 12 platser för personer med demens. Aktiviteter ordnas i form av vardagssysslor i vilka gästerna deltar enligt förmåga. Seniorstugan, dagvårdsenhet i Pargas med 6 platser samt ett öppet vardagsrum. Olika formera av aktiviteter, stöd, vård och avlastning erbjuds. En efterfrågan på ledd dagverksamhet finns i skärgården. Målsättning Utveckla och utöka dagverksamheten för äldre Åtgärder Satsning på ledd verksamhet i kommundelarna i skärgården Utökning av dagverksamhet i Pargas, i samarbete med tredje sektorn 9.3. Boende- och vårdenheter för äldre Målsättningen för boende- och vårdenheter bör enligt kvalitetsrekommendationerna vara att de är rymliga, trivsamma och trygga och att fysiska och psykiska behov beaktas. Man bör fästa uppmärksamhet vid tillgängligheten och säkerheten och satsa på kundvänlig teknik. Varje klient bör ha rätt till eget rum med ett anslutet hygienutrymme om klienten inte uttryckligen önskar bo tillsammans med någon annan. Det bör finnas möjlighet till samvaro och meningsfull sysselsättning i en hemlik miljö, där man lever tillsammans. Utevistelse bör vara en självklar del av vardagen.

32 32 Stadens egna enheter: Aftonro/Iniö Intensifierat serviceboende (8) + servicebostäder (10) i omedelbar närhet. En utbyggnad med 4 bostäder blev inflyttningsklar våren Barn i närmiljön och gemensam matsal med barnen. Fridhem/Houtskär Intensifierat serviceboende (15), en del av utrymmena saneras år Fridhem omges av Pensionärsbostadsföreningens radhus, med 17 bostäder. En del av dessa bostäder är sanerade, bostäderna är handikappanpassade, moderna och rymliga. Saneringen slutfördes Regnbågen/Nyhem/Korpo Ålderdomshem (13), intensifierat serviceboende (7) och serviceboende (11). En omfattande helhetssanering genomförs Grannas/Grannbo/Nagu Ålderdomshem (10) och intensifierat serviceboende (7 + 2). Furubostiftelsens 25 radhuslägenheter finns i omedelbar närhet. De är i behov av sanering. Äldreomsorgen och hälsovården finns i gemensamma utrymmen. Malmkulla/Pargas Långvårdsenhet (62 platser) varav 17 vårdplatser för dementa. Björkebo/Pargas Intensifierat serviceboende (52+2). Omfattande sanering slutförd i december På Björkebo kombinerar man gruppboende och serviceboende till en enhet med ett mångsidigt utbud av olika boendeformer. Bostäderna är handikappanpassade och utrustade med modern teknik. Gruppboende i höghus, Tennbyhemmet och Tildahemmet/Pargas 2 gruppboenden i höghus omfattande 2 x 5 rum och kök, med utrymmen för 8 personer.

33 33 Övriga serviceproducenter: Pensionärsbostadsföreningen/17 servicebostäder/houtskär Furubostiftelsen/25 servicebostäder/nagu Pargas Seniorhem/19 lägenheter Solgård/24 pensionärsbostäder/pargas Lilla Ro hemmet/staden köper 10 anstaltsplatser för dementa/pargas Folkhälsanhuset/Pargas 26 lägenheter 24 gruppboendeplatser varav 4 intervallplatser Övriga köptjänster : 6 (Villa Näset/1, Liedon hoitokoti/3, Konkordiahemmet/1, Hanna ja Yrjö stiftelsen/1,) Situationen i Väståboland iniö Hout- Korpo Nagu Pargas Köp- Västskär Tjänster åboland Intensifierat serviceboende =116+2 Serviceboende ÅlderdomsheM Övriga långvårdsplatser =72 Serviceboende, stiftelse, förening För specialgrupper (personer med demens, personer med funktionsnedsättning, mentalvårdsklienter och missbrukare) är mindre enheter, som kan startas upp med små kostnader i lägenheter eller egnahemshus, ett bra alternativ. Behovet av olika boendeformer för personer med demens antas öka kraftigt fram till år Ett familjehem för äldre var verksamt i Pargas mellan åren Nu har man igen lyft upp dylika alternativ på riksnivå.

34 34 Målsättningar Staden skall förverkliga de nationella rekommendationerna för vård och service för de äldre. Åtgärder På Regnbågen/Korpo omstruktureras 5 av ålderdomshemmets platser till gruppboende för dementa (intensifierat serviceboende), i samband med saneringen år Dementa med särskilda behov, från andra kommundelar, kan även erbjudas service på gruppboendet. En eventuell omstrukturering av verksamheten på Malmkulla utreds. Behovet av stödboende för äldre i Nagu kommundel utreds Vården av personer med demens En allt större vikt har fästs vid vården av och omsorgen om dementa eftersom de förutspås öka kraftigt de närmaste årtiondena. Demenssjukdomar påverkar behovet av service i mycket hög grad. I Väståboland finns en dagvårdenhet för dementa, 2 vårdenheter på Malmkulla, en på Folkhälsan och en på Lilla Ro. Behov av en liten demensenhet i skärgården finns, vilket är möjligt att förverkliga i och med saneringen av Regnbågen. På övriga enheter finns klienter med lindrigare symptom. De flesta personer med demens bor dock kvar i hemmet med hemvård och hjälp av anhöriga. För tillfället deltar Väståbolands stad i projektet Muistiluotsi, vars målsättning är att utveckla vårdstigar för de demenssjuka och deras anhöriga. En av äldreomsorgens ansvarspersoner har under flera år deltagit i ett kompetensnätverk inom demensvården på riksnivå. Nätverket tillför äldreomsorgen i Väståboland det senaste nytt inom demensvården. Uppmärksamhet bör fästas vid att i tillräckligt tidigt skede diagnostisera personer med demenssymptom samt kartlägga servicebehovet. Man bör också sträva efter ett flexibelt system som beaktar de individuella behoven inom demensvården.

35 35 Målsättning Beakta den kraftiga ökningen av antalet personer med demens vid planering av servicen Stöd och information till anhöriga Åtgärder Utöka antalet dagvårds- och boendeplatser för personer med demens Anpassa miljön till de dementas behov genom omändringsarbeten i bostäder och boendeenheter Förbättra koordineringen av servicen och vården för personer med demens Utbildning i demensvård bör ha hög prioritet Erbjuda flexibla tjänster som kontinuerligt anpassas till förändringarna i funktionsförmågan hos klienter med demenssymptom. Klienternas familj och anhöriga bör få tillräcklig information och stöd 9.5. Hälso- och sjukvård Förebyggande åtgärder och kost Målet för insatserna för de äldre bör vara att man så långt som möjligt kan bevara sin funktionsförmåga och därmed föra ett självständigt liv. Förebyggande åtgärder bör vidtas i tid innan funktionsförmågan hunnit försämras för mycket. Den preventiva hälsovården skall vara tillgänglig och svara mot de äldres individuella behov. För att resultat skall uppnås bör ett gott samarbete finnas mellan de olika serviceproducenterna av tjänster för de äldre. Möjlighet till olika motionsformer för de äldre bör prioriteras. Rehabiliterande verksamhet för att förebygga varaktiga funktionsinskränkningar bör prioriteras. Detta gäller både individuell rehabilitering och grupprehabilitering.

36 36 En satsning på geriatrisk rehabilitering bör ske. Möjligheter till olika boendeformer för äldre bör beaktas och möjlighet att bo hemma eller i hemliknande förhållanden med tillräcklig hjälp bör prioriteras för att öka kvaliteten i äldrevården. En bra kost är en viktig faktor med tanke på hälsa och välbefinnande livet ut. Ett förbättrat näringstillstånd hos de äldre innebär framför allt piggare och friskare människor med förbättrad livskvalitet. Det innebär också minskad vårdtyngd, mindre arbetsbelastning och reducerade vårdkostnader. Personalen bör följa upp kost- och näringsintag eftersom detta direkt påverkar de äldres funktionsförmåga. Utbildning för personalen i dessa frågor bör även uppmärksammas. Servicehusens matsalar är viktiga samlingsplatser för de äldre i alla kommundelar. Här kan de äldre samlas för att delta i olika aktiviteter och besöka mottagningar samtidigt som de har möjlighet att äta varm lunch alla dagar i veckan. Servicehusens matsalar ger även dem som bor på serviceboende möjlighet att träffa hemmaboende äldre. Eftersom antalet äldre ökar kommer behovet av denna serviceform att öka, liksom behovet av hemtransporterad mat. Det är därför mycket viktigt att samarbetet med kosthållet fungerar smidigt och att kosthållet utvecklas parallellt med målsättningarna inom äldreomsorgen Sjukvård och rehabilitering Största delen av de äldre är rätt friska och välmående. De utnyttjar den normala servicen på hälsocentralen enligt behov på samma sätt som övriga åldersgrupper. En fungerande vårdkedja är extra viktig för äldre: en snabb och kunnig diagnostik, vård och möjliga åtgärder utan dröjsmål, effektiv rehabilitering samt tillgång till olika hjälpmedel i hemmet är av avgörande betydelse. De äldre är längre än tidigare aktiva medborgare. Den gradvis ökande livslängden gör dock att befolkningen utsätts för flera sjukdomar än tidigare. För flera av dessa sjukdomar har de medicinska behandlingsformerna utvecklats och tillgängligheten

ÄLDREOMSORG 1.3.2015

ÄLDREOMSORG 1.3.2015 ÄLDREOMSORG 1.3.2015 ÄLDREOMSORG Verksamheten omfattar olika serviceformer vars syfte är att stöda hemmaboende äldre och handikappade så att de kan bo kvar i sin hemmiljö så länge det är ändamålsenligt

Läs mer

Kökar kommuns äldreomsorgsplan 2010 2015

Kökar kommuns äldreomsorgsplan 2010 2015 1 Kökar kommuns äldreomsorgsplan 2010 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 1 1. INLEDNING sid 2 1.1 Allmänt sid 2 1.2 Styrande dokument sid 2 1.3 Värderingar, attityder och förhållningssätt sid 2 2. MÅLSÄTTNING

Läs mer

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Skede 1 Information om uppgiftslämnaren 1. Information om uppgiftslämnaren * 2. Tjänstebeteckning * 3. E-post * 4. Telefon *. Information om Kommunen/*Samkommunen

Läs mer

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och förbättra servicen Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2013:11 Vasa den 16.8.2013 Viveca Arrhenius Socialråd Andelen 75 år fyllda

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD

VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD 2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD INLEDNING Morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2015 Reviderad 2015-04-14 Omsorg är vår uppgift! Åldrande och funktionsnedsättningar kan orsaka svårigheter på många olika sätt. Ibland behövs det

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh Foto: Kristina Almén Foto: Kristina Almén Foto: Caroline Hagström Vellinge.se Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Innehåll 1 Vad är demens? 5 2 Målen för demensverksamheten i Arboga kommun 6 3 Kommunalt stöd 7 4 Uppföljning och utvärdering, ett levande dokument 10 3

Läs mer

VårKultur 2011 - Rapport

VårKultur 2011 - Rapport VårKultur 2011 - Rapport Kultur för och med seniorer Kultursamarbetet VårKultur ordnades våren 2011 för femte gången av Sydkustens landskapsförbund i samarbete med kultursektorerna i Åbo, Kimitoön och

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program Folkhälsopolitiskt program för Eslövs kommun januari 2004 december 2007 Folkhälsa allas vårt ansvar! Produktion: Text: Kristina Warming, Folkhälsosamordnare. Layout: Informationsenheten. Tryck: Prinfo

Läs mer

1(7) Belopp: 100 000 Tidsplan: 3/2016 12/2017. Beskrivning och motivering av informationsbehovet:

1(7) Belopp: 100 000 Tidsplan: 3/2016 12/2017. Beskrivning och motivering av informationsbehovet: 3.3.1 Hur producerar olika länder tjänsterna för främjande av barns och ungas hälsa och välfärd genom samarbete mellan olika förvaltningar såsom social- och hälsovården och skolväsendet? Belopp: 100 000

Läs mer

Sammanfattning. Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker:

Sammanfattning. Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker: Sven-Erik Andersson T.f. Verksamhetschef Sammanfattning Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker: Mål för Eslövs kommuns äldreomsorg. Valfrihet i äldreomsorgen.

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Framtidens Äldreomsorg i Heby kommun 2013-01-24

Framtidens Äldreomsorg i Heby kommun 2013-01-24 Innehållsförteckning Inledning... 3 Uppdrag... 3 Kommunikation med medborgarna... 3 Förslag till beslut... 4 Samhällsperspektivet... 4 Bo hemma under trygga och goda levnadsvillkor... 4 Vård- och omsorgsboende

Läs mer

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning 2006-12 13 1 Riktlinje för Dagverksamheter fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter är till för människor med behov av stöd i den dagliga

Läs mer

KRITERIER FÖR HEMVÅRDSTJÄNSTER I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR HEMVÅRDSTJÄNSTER I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR HEMVÅRDSTJÄNSTER I KIMITOÖNS KOMMUN Innehållsförteckning: 1. INLEDNING 2 2. HEMVÅRDENS TJÄNSTER 2 Hemvården erbjuder följande tjänster: 2 3. HUR HEMVÅRDEN INLEDS 2 Under det första hembesöket

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Plan för att stödja den äldre befolkningen 2014-2017

Plan för att stödja den äldre befolkningen 2014-2017 Plan för att stödja den äldre befolkningen 2014-2017 Äldrepolitiskt program för Kimitoöns kommun Omsorgsavdelningen, Kimitoöns kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Välbefinnande... 3 2.1 Välbefinnandet

Läs mer

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att familjevårdslagen ändras. Enligt förslaget

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen

Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Kvalitetsplan 2015 Hemtjänst Nattpatrullen Inledning Nattpatrullen består i nuläget av 12 anställda. Det åtgår 10,4 årsarbetare för att täcka 50 timmar per natt sju dagar i veckan samt arbetsplatsträff

Läs mer

VÅRD- OCH ÅLDERDOMSHEM. Service inom omsorgsboendet

VÅRD- OCH ÅLDERDOMSHEM. Service inom omsorgsboendet VÅRD- OCH ÅLDERDOMSHEM Service inom omsorgsboendet Välkommen till omsorgs- och boendeservicen Boende i en hemlik miljö, vård och omsorg är viktiga saker för en äldre människa. Vanda stad ordnar olika boende-

Läs mer

Handikappolitiskt program för Sibbo kommun 2013 2016

Handikappolitiskt program för Sibbo kommun 2013 2016 Handikappolitiskt program för Sibbo kommun 2013 2016 Innehåll Förord... 1 1. Programmets mål... 2 2. Värden... 3 3. Attityder... 4 4. Kommunikation... 4 5. Livsmiljö, byggande och tillgänglighet... 5 6.

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Befolkningsprognos fram till 2025 4 Medborgarnas kunskap, värderingar och attityder

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Kriterier för beviljande av plats på serviceboende och vårdhem

Kriterier för beviljande av plats på serviceboende och vårdhem SAS: Utreda, bedöma, placera Kriterier för beviljande av plats på serviceboende och vårdhem SAS-verksamhetens principer i äldreomsorgen Godkänd av socialnämnden 13.5.2015 1. Syfte och målsättning Syftet

Läs mer

Demensplan INLEDNING SYFTE

Demensplan INLEDNING SYFTE SOCIALFÖRVALTNINGEN Demensplan INLEDNING På uppdrag av socialnämnden i Kils kommun har en verksamhetsplan för personer med demenssjukdom utarbetats. Demensplanen kommer att användas i Kils kommun där hela

Läs mer

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen Socialförvaltningen Dokumentnamn Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom i Fagersta kommun Fastställt av Socialnämnden Utarbetad av Styrgruppen för demens Regelverk SOL,HSL Verksamhet Vård och

Läs mer

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet.

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. P Å G O T L A N D Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. Du som hjälper och stödjer en make, maka, förälder, barn, vän eller

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2010-02-08 1:0 REMISSUPPLAGA Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010- Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: post@kommun.finspong.se

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Meningsfull eftermiddag i skolan Information om skolans eftis- och klubbverksamhet

Meningsfull eftermiddag i skolan Information om skolans eftis- och klubbverksamhet Meningsfull eftermiddag i skolan Information om skolans eftis- och klubbverksamhet - 1 - Denna broschyr ger dig information och upplysning om syftet med skolans eftis- och klubbverksamhet, vad den ska

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 13/2015 1 (11) Stadsfullmäktige Kj/8 9.9.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 13/2015 1 (11) Stadsfullmäktige Kj/8 9.9.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 13/2015 1 (11) 8 Plan i enlighet med äldreomsorgslagen över stadens åtgärder för att stödja den äldre befolkningens funktionsförmåga och social- och hälsovårdstjänster

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

ÄLDREPOLITISK STRATEGI

ÄLDREPOLITISK STRATEGI 1 ÄLDREPOLITISK STRATEGI VÄSTÅBOLANDS STRATEGI 2011-2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Befolkningsprognos... 6 2.1 Befolkningsprognos i Västra Finland... 6 2.2 Befolkningsprognos i Väståboland...

Läs mer

Stockholms stads budgetförslag för 2016

Stockholms stads budgetförslag för 2016 Stockholms stads budgetförslag för 2016 Introduktion Introduktion Det här kommer jag att prata om Utmaningar i Stockholm stad Så arbetar staden Stockholms stads budgetförslag 2016 Nämndspecifika uppdrag

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram 2013 2020 Vård och omsorgsprogram Antaget av Kommunfullmäktige den 27 mars 2013, 60, Dnr: KS 236/11770 Vård och omsorgsprogram 2013 2020 Båstads kommuns vision: Båstads kommun ska vara det självklara valet

Läs mer

RP 256/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till familjevårdslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 256/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till familjevårdslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 256/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till familjevårdslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att en familjevårdslag ska stiftas. Familjevårdslagen

Läs mer

Världens bästa land att åldras i

Världens bästa land att åldras i 2 Världens bästa land att åldras i 2006-06-28 2 Inledning Sverige ska bli världens bästa land att åldras i. Alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär. (Socialdemokraternas valmanifest

Läs mer

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-20, 127 BAKGRUND I alla delar av världen, i varje land och på alla samhällsnivåer finns människor med funktionsnedsättningar. Handikappolitik

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 240/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre PROPOSITIONENS

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Rapport 2009:08 Rapportnr: 2009:08 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Socialkonsulent Britt Johansson Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1 Sid.1 Uppföljning av målen i kommunfullmäktiges budget 2007 (Används som underlag till stadens årsredovisning 2007. Respektive nämnd bifogar förteckningen i nämnden verksamhetsberättelse. Mål som inte

Läs mer

JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET

JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET Vasa stads åldersprogram ÅLDERSPROGRAM I ANSLUTNING TILL VASA STADS PERSONALSTRATEGI VISION Vasa stads kunniga och välmående personal trivs

Läs mer

Projektbeskrivning Projektets delområden dygnet runt vård koordinerande verksamhet

Projektbeskrivning Projektets delområden dygnet runt vård koordinerande verksamhet Projektbeskrivning Projektet Trygghet i hemmet dygnet runt startade i augusti 2010. Det tvååriga projektet är Kristinestads eget med Österbottens Förbund som delfinansiär. Projektets huvudsakliga målgrupp

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN. Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN. Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna Ånge kommun BRÅ:s FÖRSLAG Planeringsenheten/lep 2004-09-20 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I ÅNGE KOMMUN Öka medvetenheten och tryggheten hos medborgarna Principprogram för det brottsförebyggande arbetet samt

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Munkedals kommun

Äldreomsorgsplan för Munkedals kommun Dnr ON 02/58-730 Äldreomsorgsplan för Munkedals kommun Omsorgsnämnden 2004-12-15 61 455 80 MUNKEDAL Tfn växel 0524-180 00 Fax 0524-18 110 Bankgiro 549-6260 Postgiro 11 54 40-0 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2

Läs mer

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre 80 år i år Tips och råd till dig som är äldre 1 Inledning I den här foldern har vi samlat kort information om socialförvaltningens verksamheter som du kan ha nytta av. Flera av våra verksamheter är behovsprövade,

Läs mer

1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011

1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011 1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011 Socialnämnden Den 24 mars 2009, 97 Dnr 08/SN066 730 Kommunfullmäktige Den 22 juni 2009, 41 Dnr KS 2009-124 - 730 2 Äldreomsorgsplanen för Nordmalings

Läs mer

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet I din egenskap av kommunfullmäktigeledamot fattar du beslut också i pensionsfrågor Som ledamot är du med och fattar strategiska beslut

Läs mer

Äldreplan för Eslövs kommun 2013-2019

Äldreplan för Eslövs kommun 2013-2019 PLAN FÖR Äldreplan för Eslövs kommun 2013-2019 Inledning Syfte med att upprätta en äldreplan Eslövs kommuns äldreplan ska säkerställa att äldres behov och intressen samt delaktighet och möjlighet till

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken

Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken Landskapsregeringens verksamhetsplan för år 2016 med närmare inriktning på arbetsmarknadspolitiken i landskapet Åland Arbetslösheten, fokus och lagstiftning Trendbrott I den ekonomiska översikten 2015

Läs mer

Äldreomsorgsplan. ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR BORÅS KOMMUN sidan 1

Äldreomsorgsplan. ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR BORÅS KOMMUN sidan 1 Äldreomsorgsplan ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR BORÅS KOMMUN sidan 1 Sidan 2 ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR BORÅS KOMMUN Innehåll INLEDNING 5 - syfte 5 - genomförande 5 - uppföljning och utvärdering 6 MÅL FÖR ÄLDREOMSORGEN

Läs mer

ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Gun Sirén

ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Gun Sirén ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Gun Sirén Verksamhet Den äldrepolitiska strategin som är uppgjord för åren 2011-2015 och godkänd av stadsfullmäktige 13.4.2011,

Läs mer

Mål- och styrdokument för Västerviks kommuns arbete med barn och ungdomar

Mål- och styrdokument för Västerviks kommuns arbete med barn och ungdomar 1 Fastställd av kommunstyrelsen 2014-04-28, 201 Mål- och styrdokument för Västerviks kommuns arbete med barn och ungdomar Styrning och ledning Arbetet med barn- och ungdomsfrågor, med fokus på samordning

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Styrning... 3 Vision 2025... 3 Omvärldsanalys... 4 Befolkningsprognos... 7 Utvecklingsinriktning...

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Fokusgrupper med anhöriga och närstående i Skaraborg 007. Innehållsförteckning...Sida Inledning... Fokusgrupp som metod... Fokusgrupper

Läs mer

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Social- och omsorgskontoret Riktlinjer för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Inga-Lena Palmgren utredare Stab Telefon (direkt):

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998 PLUS + Styrning med kvalitetsplan Verksamhet: HEMTJÄNST Omvärldsanalys Egenanalys Behovsanalys Restriktioner Vision Långa mål Version 1.7 9 juni 1998 Antagen av socialnämnden 16 juni 1998 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Esbo stad Protokoll 74. Nämnden Svenska rum 15.06.2016 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Nämnden Svenska rum 15.06.2016 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 15.06.2016 Sida 1 / 1 2795/2015 00.03.00.00 74 Utredning över revisionsnämndens utvärderingsberättelse 2015 och avgivande av utlåtande Beredning och upplysningar: Annika Latva-Äijö,

Läs mer

Välkommen till våra äldreboenden. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun

Välkommen till våra äldreboenden. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Välkommen till våra äldreboenden Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Trygg i ditt hem Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun är samlings namnet för all kommunal äldre omsorg. Vår målsättning är att du som är

Läs mer

ABCD. Förstudie av den kommunala demensvården Revisionsrapport. Värmdö kommun. 2011-12-09 Antal sidor:12

ABCD. Förstudie av den kommunala demensvården Revisionsrapport. Värmdö kommun. 2011-12-09 Antal sidor:12 Förstudie av den kommunala demensvården Revisionsrapport Antal sidor:12 Värmdö Kommun Innehåll 1. Sammanfattning. 2 2. Bakgrund 3 3. Syfte 4 4. Revisionskriterier 4 5. Ansvarig nämnd/styrelse 4 6. Genomförande/metod

Läs mer

LOVISA STADS ÄLDREPOLITISKA PROGRAM 2013 2020

LOVISA STADS ÄLDREPOLITISKA PROGRAM 2013 2020 LOVISA STADS ÄLDREPOLITISKA PROGRAM 2013 2020 Innehåll 1 INLEDNING 3 2. VISION, PRINCIPER FÖR VERKSAMHETEN OCH NATIONELLA MÅL SOM STYR ÄLDREPOLITIKEN 5 2.1 Lovisa stads vision 5 2.2 Vision för Lovisa stads

Läs mer

Till dig med psykisk funktionsnedsättning

Till dig med psykisk funktionsnedsättning Till dig med psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatrigruppen Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

Byggnadstillsynen, miljö- och hälsoskyddet och miljövården samt de självstyrande områdena

Byggnadstillsynen, miljö- och hälsoskyddet och miljövården samt de självstyrande områdena Promemoria Tarja Hartikainen, Ulla Hurmeranta, Tuulia Innala, Miira Riipinen 10.12.2015 Byggnadstillsynen, miljö- och hälsoskyddet och miljövården samt de självstyrande områdena Livskraftiga och handlingskraftiga

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Västerås satsar på e-hemtjänst

Västerås satsar på e-hemtjänst 15 Bildskärmen gör det möjligt att genomföra ett videosamtal. Västerås satsar på e-hemtjänst Hundra personer i Västerås använder i dag så kallad e-hemtjänst som komplement till den ordinarie hemtjänsten.

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer och kvalitetskrav för särskilt boende i Varbergs kommun

Kvalitetsdeklarationer och kvalitetskrav för särskilt boende i Varbergs kommun Kvalitetsdeklarationer och kvalitetskrav för särskilt boende i Varbergs kommun Varbergs kommun har, som en av sina målsättningar, att vara en bra kommun att åldras i. Som en del i detta inför socialnämnden

Läs mer

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Innehåll: 1. Utgångspunkter och värdegrund 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Avlöning och belöning 6. Kunnande 7. Utvärdering och utveckling

Läs mer

SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD

SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD GRANKULLA STAD SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD Social- och hälsovård 22.1.2010 Social- och hälsovård 1 SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD Målet för social- och hälsovården är att upprätthålla och främja kommuninvånarnas

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) 1(11) Vård- och omsorgsförvaltningen Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 2010-09-23 Pressmeddelande Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (KD), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun Information om Äldreomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Ge varje dag ett

Läs mer