Polismyndighetens it-strategi för

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Polismyndighetens it-strategi för 2015-2017"

Transkript

1 XX Polismyndighetens it-strategi för PM 2015:212 Saknr 170

2 Strategi 2 (10) Avser område/ämne Polisens it-verksamhet Beslutad av Thomas Rolén, särskild utredare Gäller för följande organisatoriska enheter (adressater) Polismyndigheten Föredragande Tomas Landeström, tillträdande it-chef Beslutsdatum Gäller från och med Giltighetstid Ersätter dokument som upphävs Nationell IT-strategi - utvecklingsområden för Polisens IT (ITS /09) INNEHÅLL POLISMYNDIGHETENS IT-STRATEGI FÖR Strategiska initiativ utifrån lagkrav, regeringsuppdrag samt nationella och internationella överenskommelser... 3 Stödja övergången till sju regionledningscentraler och en nationell ledningscentral samt den geografiska omställningen... 3 Utöka informationsutbytet i rättskedjan... 3 Anpassa polisens it-system till polisdatalagens krav... 4 Underlätta och utöka det internationella informationsutbytet... 4 Underlätta arbetet mot penningtvätt... 4 Inrätta ett register över personer med tillträdesförbud till idrottsarenor... 4 Inrätta ett nationellt register över olösta mordfall... 5 Utveckla it-stödet till forensik... 5 Stödja inrättandet av Allmänhetens kontaktpunkt... 5 Strategiska initiativ utifrån verksamhetens behov... 5 Vidareutveckla Durtvå och avveckla Rar... 5 Öka tillgången till information genom ny mobil plattform... 5 Vidareutveckla Intrapolis... 6 Underlätta hanteringen av kriminalunderrättelseinformation... 6 Vidareutveckla polisens webbplatser... 6 Förbättra medborgarservicen med hjälp av e-tjänster... 6 Införa nytt it-system för löne- tids- och resursplanering... 7 Utveckla och samordna internetspaningen... 7 Införa nya it-stöd för samverkan... 7 Vidareutveckla beslutsstöden... 7 Vidareutveckla it-stöd för poliser i yttre tjänst... 7 Modernisera it-driften och it-infrastrukturen... 8 Avveckla stordatorsystemen... 8 Vidareutveckla och underhålla befintliga it-system... 9 Vidareutveckla it- och informationssäkerheten samt signalskyddet... 9 Effektivisera upphandlingen av it-produkter och it-tjänster... 9 Vidareutveckla och samordna förändringsledning och införanden Vidareutveckla och samordna beredskapsförmågan vid störningar... 10

3 Strategi 3 (10) Polismyndighetens it-strategi för Polisens it-verksamhet ska stödja polisens verksamhetsidé och långsikta mål: Närmare medborgarna, mer tillgängliga och tillsammans leder vi det brottsbekämpande arbetet för trygghet, rättssäkerhet och demokrati. It-strategin har ett utifrån och in-perspektiv och utgår från: medarbetarna i den polisiära verksamhetens och medborgarnas behov, de långsiktiga målen för Polismyndigheten, lagkrav, nationella och internationella förpliktelser överenskommelser, it-tekniska behov. I it-strategin anges 27 strategiska initiativ för åren Initiativen är uppdelade i två grupper men inte listade i prioritetsordning. De strategiska initiativen beskriver områden där polisens förmåga och effektivitet ska öka med hjälp av modernare och effektivare it-stöd. För flera av initiativen måste ytterligare studier göras för att klarlägga vad som ska uppnås och hur. Initiativen bryts ner i tids- och budgetsatta aktiviteter i en årlig it-plan, som tillsammans med it-strategin är ett styrande dokument för alla som arbetar med it och verksamhetsutveckling inom polisen. Strategiska initiativ utifrån lagkrav, regeringsuppdrag samt nationella och internationella överenskommelser Stödja övergången till sju regionledningscentraler och en nationell ledningscentral samt den geografiska omställningen Ledningen av polisverksamheten ska ställas om från dagens 19 länskommunikationscentraler till sju regionledningscentraler samt en nationell ledningscentral. Dessutom sker en geografisk omställning, t.ex. från 138 närpolisområden till cirka 100 lokalpolisområden. Omställningen är mycket viktig för att uppnå målen med den nya Polismyndigheten. Den ska ske skyndsamt. Det medför att man, så långt det är möjligt, ska fortsätta använda befintliga ledningssystem och it-system. Samtidigt ska man i möjligaste mån åtgärda betydande tekniska brister i ledningssystem m.m. Större nyinvesteringar ska undvikas. Omställningen kommer troligen ske region för region och utan att försämra den polisiära förmågan. Utöka informationsutbytet i rättskedjan En vidareutveckling av befintliga it-system ska skapa förutsättningar för att gå från ett enkelriktat informationsflöde från polisen till övriga myndigheter i RIF-samarbetet (Rättskedjans informationsförsörjning), till ett ömsesidigt informationsutbyte mellan RIF-myndigheterna.

4 Strategi 4 (10) Ett sådant informationsutbyte: ger ett bättre underlag för verksamhetsuppföljning, gör att olika informationskällor kan hållas uppdaterade och därmed aktuella, ger en bättre möjlighet till återkoppling och kunskapsåtervinning, gör att manuell hantering ersätts av digital. I arbetet klarläggs olika RIF-myndigheters ansvar för t.ex. informationsägarskap, infrastruktur och förvaltning. Anpassa polisens it-system till polisdatalagens krav Den 1 mars 2012 trädde en ny polisdatalag i kraft. Lagen reglerar polisens behandling av personuppgifter i den brottsbekämpande verksamheten. Lagen syftar även till att: skapa förutsättningar för ett effektivare brottsbekämpande arbete genom en ökad möjlighet att utbyta information i RIF-samarbetet, ge polisen bättre möjlighet att hantera personuppgifter för att förebygga brott. Den pågående genomlysningen av polisens it-system fortsätter för att identifiera system där åtgärder måste vidtas för att säkerställa att kraven i polisdatalagen uppfylls. Underlätta och utöka det internationella informationsutbytet Genom att utöka och underlätta det internationella operativa samarbetet och informationsutbytet effektiviseras det brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetet. Det kan exempelvis röra sig om organiserad brottslighet och vardagsbrottslighet i andra länder. Genom automatiska överföringar av information mellan nationella och internationella databaser kan andra länder få träff på svenska ärenden oavsett om det rör t.ex. efterlysta personer, vapen, fordon, händelser eller företeelser. Inriktningen är att fler inom polisen ska få direkt tillgång till internationell information som utbyts via exempelvis Interpol, Europol och Schengen samt via nordiska polis- och tullsambandsmän. Arbetet ska säkerställa att polisen uppfyller internationella krav och överenskommelser avseende framför allt statistikrapportering. Underlätta arbetet mot penningtvätt Från den 1 juli 2014 finns en lag om penningtvätt. Lagen gör det lättare för polisen att beslagta pengar som kommer från brottslig verksamhet. Lagen förenklar t.ex. arbetet mot den grova organiserade brottsligheten. It-stöd för arbetet mot penningtvätt tas troligen fram som en del i utvecklingen av ett nytt kriminalunderrättelsesystem. Inrätta ett register över personer med tillträdesförbud till idrottsarenor Från att det finns lagstöd, ska det inrättas ett nationellt register, så kallat huliganregister, som samlar uppgifter om personer med tillträdesförbud till idrottsarenor. Idrottsklubbar ska kunna ta del av nödvändig information. It-stöd för ett sådant register tas troligen fram som en del i utvecklingen av ett nytt kriminalunderrättelsesystem.

5 Strategi 5 (10) Inrätta ett nationellt register över olösta mordfall Ett nationellt register över olösta mordfall, så kallade Cold Cases, ska utvecklas och inrättas för att underlätta utredningsarbetet. It-stöd för detta tas troligen fram som en del i utvecklingen av ett nytt kriminalunderrättelsesystem. Utveckla it-stödet till forensik Det forensiska arbetet ska förbättras genom utveckling av systemstöd och infrastruktur. Det som prioriteras är: bättre stöd för mobilitet, digitaliserade flöden, ärendehantering, hantering av överföring, lagring och arkivering av stora datamängder, bildanalysverktyg för identifiering av personer (biometrisk identifieringslösning), samarbetsplattform för utveckling och delning av it-forensiska metoder. Stödja inrättandet av Allmänhetens kontaktpunkt Medborgarnas möjligheter att framföra synpunkter på polisens verksamhet ska förbättras samtidigt som polisen ges möjlighet att återkoppla till medborgare eller andra myndigheter. Ett it-stöd bör utvecklas för arbetet med att ta hand om medborgarnas synpunkter. Det ska vara navet i synpunktshanteringen från mottagande till att synpunkterna tas omhand och omsätts i verksamhetsutvecklingen. Strategiska initiativ utifrån verksamhetens behov Vidareutveckla Durtvå och avveckla Rar Polisens utredningsstöd Durtvå ska vidareutvecklas för att på bästa sätt stödja ett enhetligt arbetssätt enligt den nya nationella utredningsprocessen. Samtidigt utvecklas metodstödet för utredare, JIF-koder implementeras och en samordningsfunktion för ärenden utvecklas. Kontinuerligt stöds lagstiftningen (t.ex. nya tvångsmedel), e-arkivering samt vidareutveckling av den tekniska plattformen för Durtvå. Funktionen för anmälningsupptagning som finns i Rar ska utvecklas i Durtvå så att Rar kan avvecklas. Öka tillgången till information genom ny mobil plattform Moderna mobila lösningar effektiviserar och underlättar för polisen och ökar servicen för medborgaren. För polisen handlar det bl.a. om att via smarta telefoner eller surfplattor komma åt Intrapolis, e-post, manualer och gemensam lägesbild samt kunna avrapportera och göra slagningar. För att det ska bli möjligt krävs en ny mobil plattform som tillåter nya kanaler och klienter såsom smarta telefoner och surfplattor.

6 Strategi 6 (10) Vidareutveckla Intrapolis Intrapolis är polisens viktigaste interna kommunikationskanal för ledning och styrning, samtidigt som det är ett arbetsverktyg för alla anställda. För en effektivare ledning och styrning, för att främja enhetliga arbetssätt och för att uppfylla målen med bildandet av Polismyndigheten krävs ytterligare utveckling inom: mobilitet, redaktörsfunktioner, integrationer med andra system, samarbetsfunktioner/samarbetsplattformar. Underlätta hanteringen av kriminalunderrättelseinformation Det behövs ett nytt och samlat it-stöd för kriminalunderrättelsetjänst så att man kan samordna informationsflödet inom underrättelseverksamheten bättre och på så sätt öka möjligheten att både förhindra brott och lösa fler brott. Inriktningen är att ett nytt itsystem kan ersätta flera befintliga system, t.ex. Allmänna spaningsregistret (ASP), Centrala brottspaningsregistret (CBS), Förundersökningsregistret (FU-reg), Signalementsregistret och Kriminalunderrättelsesystemet (KUR). Målsättningen är även att det nya it-systemet omfattar: ett register över olösta mordfall (s.k. Cold Cases -register), funktionalitet så att Finanspolisen klarar kraven enligt ny lag om penningtvätt, förättrad funktionalitet för analysverksamheten, ett register över personer med tillträdesförbud till idrottsarenor (s.k. huliganregister). Vidareutveckla polisens webbplatser Polisens webbplats polisen.se är navet i den externa digitala kommunikationen. Den ska innehålla både tjänster och information som ger ett värde för i huvudsak medborgarna. Webbplatsen är en av de viktigaste kanalerna för medborgarna att komma i kontakt med polisen och för att visa upp polisens verksamhet. Kanalen är ett viktigt verktyg för att komma närmare medborgaren. För att öka tillgängligheten och underlätta för besökare med mobila enheter måste informationen och tjänsterna på polisen.se mobilanpassas. Samtidigt måste den bakomliggande tekniska plattformen och till viss del publiceringsverktyget moderniseras, bl.a. för att bättre möjliggöra e-tjänster. I samband med att medborgarlöften införs i hela landet kommer polisen.se bli en viktig kanal för t.ex. redovisning av medborgarlöften och för dialog och återkoppling. Även det kräver vidareutveckling. Förbättra medborgarservicen med hjälp av e-tjänster Att medborgare och andra grupper själva kan utföra ärenden via e-tjänster på polisen.se ger en ökad service och en möjlighet att effektivisera polisens verksamhet, både internt och mot andra myndigheter. Nya e-tjänster kan t.ex. vara: begäran om utlämning av allmän handling,

7 Strategi 7 (10) ansöka om näringslivstillstånd, platsbokningstjänst för t.ex. en demonstration, söka hittegods/söka förlorat gods, beställa registerutdrag, bestrida en parkeringsbot. Införa nytt it-system för löne- tids- och resursplanering Det behövs ett nytt it-system för löne-, tids- och resursplanering om vi ska kunna hantera schemaläggning, bemanning, kompetenser, insatser och löneadministration på ett effektivt sätt. It-stödet ska möjliggöra ledning och styrning av verksamheten på alla nivåer, t.ex. förläggning av arbetstid som anpassas till verksamhetens krav på bemanning och behov för en mer proaktiv polis. Det ska även ge förutsättningar för att den operativa planeringsprocessen ska bli enhetlig. Utveckla och samordna internetspaningen Upprättandet av ett nationellt it-brottscentrum med ansvar för hur polisen ska hantera brottslighet och bevissäkring i den digitala miljön, ställer krav på nya it-stöd för internetspaning, inhämtning och bevissäkring. Införa nya it-stöd för samverkan För att uppnå en bättre och effektivare intern och extern samverkan krävs att befintliga it-system och samverkansplattformar vidareutvecklas eller att man utvecklar nya sådana. Det gäller t.ex. chatt, videokonferens, telefonkonferens och gemensamma lagringsytor. Vidareutveckla beslutsstöden På alla nivåer den strategiska, taktiska och operativa finns behov av beslutsstöd för den brottsförebyggande och brottsutredande verksamheten med en samlad tillgång till olika informationskällor. En vidareutveckling av beslutstöden med funktioner för insamling av data, analys, simuleringar och trendanalyser, innebär: enklare och effektivare planering och genomförande, förbättrad nationell överblick, effektivare användning av resurser, förbättrade möjligheter till uppföljning. Ur ett operativt perspektiv ska ett nytt beslutsstöd förbättra informationen om bl.a. ärenden, misstankar, brott, redovisningsformer och individer nedbrutet på geografi, organisation, olika former av brottstyper samt tid. Det ger även underlag för effektiv resursplanering med ökad förmåga att leda och styra verksamheten på alla nivåer. Vidareutveckla it-stöd för poliser i yttre tjänst Systemet ANPR (Automatic Number Plate Recognition) ska vidareutvecklas för att hämta information från fler informationskällor än vägtrafikregistret (VTR). Med ANPR bedöms den fordonsrelaterade brottsligheten minska samtidigt som trafiksäkerheten bedöms öka.

8 Strategi 8 (10) Införandet av CS Multifråga (omfattar bl.a. CSMeny Trafik och Flygande inspektion) ska fortsätta vilket förenklar och snabbar upp arbetet inom trafik. Nya Afis (Automatic Fingerprint Identification System) som är ett it-stöd för att digitalt hantera fingeravtryck (daktylogram), införs i hela polisen. Modernisera it-driften och it-infrastrukturen Polisens it-infrastruktur är omfattande och en förutsättning för att tillhandahålla effektiva och verksamhetsanpassade it-stöd. Infrastrukturen har under många år kompletterats med nya teknologier utan något större fokus på livscykelhantering och avveckling. Den har därför nått en nivå av komplexitet som hämmar en kostnadseffektiv drift och förvaltning. Bl.a. bör styrningen av samt reparationer av brister i exempelvis system för telefoni, kommunikation och it-drift, åtgärdas för att undvika driftsproblem. Nya plattformar för e-tjänster, mobilitet m.m. behöver integreras med befintliga så att komplexiteten inte ökar ytterligare. En effektivare arkitekturstyrning inom infrastrukturområdet ger färre och/eller mindre driftsproblem, lägre kostnader och kortare projekttider. Polisens it-infrastruktur behöver moderniseras inom flera områden såsom datacenter, telefoni, nationellt kommunikationsnät, migrering av befintlig driftmiljö ( Arvet ) till polisens nya driftmiljö (CIM, Central Infrastruktur Miljö). Det finns ett stort behov av en effektiv hantering av dokument, bilder, ljud och video oavsett om informationen är skapad inom polisär verksamhet eller utgörs av beslagtagen information från datorer, mobiltelefoner etc. Avveckla stordatorsystemen Avvecklingen av stordatorsystemen fortsätter. Registret över efterlysta personer (EPU) ersätts av ett nytt it-system. Det ger en modernare teknisk plattform som bättre svarar mot verksamhetens behov och önskemål. För att klara kraven från ny registerlagstiftning som bedöms träda i kraft vid årsskiftet 2015/16 och som förutsättning för fortsatt avveckling av stordatorn, behöver man ta fram en ersättare för de befintliga it-systemen för ordningsböter och uppbörd (RIOB, UBSF och UBDOM). Troligen görs detta via två it-system; ett sammanhållet uppbördssystem för ekonomisk uppföljning samt ett för registrering av ordningsböter. Det senare ska byggas så att det kan föras över till utredningssystemet Dur när så är lämpligt. Rättsväsendets informationssystem för kodning och spridning av domar (RI07/10) ska ersättas med ett nytt modernt system som är mer användarvänligt och avsevärt mer kostnadseffektivt att underhålla. Utvecklingen av en ny trafiktjänst för att ersätta vägtrafikregistret (VTR) behöver fullföljas och en ny lösning för Polisens multifråga (PMF) behöver implementeras. Detta behövs bl.a. för att möjliggöra åtkomst från olika mobila enheter.

9 Strategi 9 (10) Vidareutveckla och underhålla befintliga it-system I Utvecklings- och förvaltningsplanen beskrivs det kontinuerliga arbetet som görs i polisens applikationer och infrastruktur. Planen omfattar åtgärder för att hantera rättningar, ändringar och moderniseringar under produktens (t.ex. ett systems) hela livscykel. Det handlar bl.a. om att: ersätta Windows server 2003, ansluta fler it-system till Polisens administrationsportal (Pap), ansluta it-system till Central Säkerhetslogg (CSL), flytta it-system från Arvet till Inäs, kontinuerlig anpassning till nya versioner av t.ex. Java och Limbo, identitets- och behörighetshantering, ansluta it-system till formulärportalen och e-arkivet. Vidareutveckla it- och informationssäkerheten samt signalskyddet Polisens arbete med it- och informationssäkerhet ska gå som en röd tråd genom all itverksamhet. Med en ökad mobilitet blir säkerheten än viktigare. En god säkerhet är central för t.ex. it-stöden i ledningscentralerna, i insamlingen av forensiskt material, i underrättelseverksamheten och vid internetspaning. Användare ska alltid kunna identifieras på ett korrekt sätt och endast få åtkomst till information utifrån behörighet. Det gäller t.ex. hanteringen av elektroniska identiteter för medborgare eller hanteringen av identiteter i informationsutbytet i RIF-samarbetet. Den tekniska infrastrukturen för logghantering och verktyg för att utreda incidenter ska förbättras så att man snabbare kan upptäcka avvikelser och hindra informationsläckage. Det ska ske ett fortsatt arbete med att hantera det tekniska arvet, lyfta infrastrukturen och få kontroll över det som i dag inte är fullt ut känt samt motverka möjligheterna att skapa egna informationssamlingar i polisens it-miljö. Dubblerade miljöer är såväl kostnadsdrivande som en säkerhetsrisk, därför ska äldre miljöer samt BasA avvecklas. Säkerheten i en it-miljö behöver kontrolleras och följas upp under systemets hela livscykel. Löpande kontroller av kravuppfyllnad, teknisk säkerhet, uppdateringar, kontinuitetsplanering, backup och liknande ska ske regelbundet. Effektivisera upphandlingen av it-produkter och it-tjänster Upphandlingar av it-relaterade produkter och tjänster är komplexa och innebär långsiktiga investeringar för verksamheten. Ofta handlar det om stora belopp. Upphandling av it-stöd som inte motsvarar verksamhetens förväntningar och krav påverkar verksamheten negativt och kan dessutom bli mycket kostsamt. Processen för upphandlingar måste säkerställas så att den leder till bra avtal som stödjer verksamhetens behov. Upphandlingens initiala fas (nuläges- och behovsanalysen) samt avtalets strategiska betydelse för en lyckad upphandling ska betonas. Ingångna avtal måste följas upp för att säkerställa att leverantörerna uppfyller avtalsenliga åtaganden under avtalstiden.

10 Strategi 10 (10) Vidareutveckla och samordna förändringsledning och införanden Vid förändringar i it-system, metoder, organisation m.m. som påverkar användare ska det riktade arbetet mot användarna samordnas via en särskild funktion inom itavdelningen. Den ansvarar för att samordna införandeaktiviteter, dvs. förändringsledning, utbildning, kommunikation och support. En viktig del är att säkerställa att en lämplig införandeorganisation och roller finns uppsatt och bemannad både på mottagarsidan och på den centrala sidan. Vidareutveckla och samordna beredskapsförmågan vid störningar Stabsorganisationen med beredskapshavande it-chef ska vidareutvecklas. De avbrottsplaner, kontinuitetsplaner och reservrutiner som finns ska förvaltas och utvecklas så att polisen vid störningar i ett eller flera it-system ändå kan vidmakthålla den operativa förmågan. Betydelsen av planering och åtgärder ökar i takt med att polisens it-system i högre grad länkas samman med andra aktörer i samhället samt utifrån en ökad koncentration av data till färre instanser.

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015 It inom Polisen Nationell it-strategi 2010/2015 1010101 1010101 1010101 1010101 2010 2015 En it-strategi för att lösa och förebygga fler brott Med ett förnyat och effektivare it-stöd kan Polisen lösa och

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Försäkringskassans IT-strategi

Försäkringskassans IT-strategi 1 (7) Försäkringskassans IT-strategi 1 Sammanfattning Försäkringskassan är en IT intensiv myndighet. Att styra och leda IT verksamheten är därför viktigt för den dagliga verksamheten men IT är även en

Läs mer

Varför IT-strategi. Mål och värderingar. IT-STRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 10 1 (7)

Varför IT-strategi. Mål och värderingar. IT-STRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 10 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 10 1 (7) IT-STRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2005-09-26, 55 Varför IT-strategi. Syftet med denna IT-strategi är att åstadkomma en förflyttning av fokus

Läs mer

Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen

Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

4. Inriktning och övergripande mål

4. Inriktning och övergripande mål Lednings- och verksamhetsstöd IT-policy Bilaga 2 LS 14/06 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Ante Grubbström 2005-12-19 IT-policy för samtliga verksamheter i Landstinget Sörmland 1. Definition Med IT informationsteknologi

Läs mer

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport.

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport. 1(5) KS 2008/0177 Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport Bakgrund Under det gångna året har inträffat ett antal driftstopp inom IT och telefoni som fått allvarliga konsekvenser genom att för verksamheten

Läs mer

Chef för förändringsledning och införande, ITavdelningen

Chef för förändringsledning och införande, ITavdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för förändringsledning och införande, ITavdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21

Läs mer

IT-policy för Växjö kommun

IT-policy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-02 IT-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig IT-enheten Dokumentnamn IT-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket. Datum: Dnr: Komm2017/

Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket. Datum: Dnr: Komm2017/ Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket Datum: 2017-12-15 Dnr: Komm2017/01749-1 Ökad effektivitet i det brottsbekämpande arbetet Tullverket ska ta fram nytt utredningsstöd

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2011-10-19, 125 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1... 2 1.2 E-vision... 2 1.3 Informationssäkerhetspolicy... 2 2 Styrande principer... 2 2.1 Fokusera

Läs mer

Kommunens författningssamling IT-strategi ÖFS 2010:17

Kommunens författningssamling IT-strategi ÖFS 2010:17 Kommunens författningssamling IT-strategi ÖFS 2010:17 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-09-27, 113 (dnr KS 2010.85 005) Ersätter författningssamling 2001:15 Utfärdare: Monika Smidestam Kategori: Styrdokument

Läs mer

IT-strategi Laholms kommun

IT-strategi Laholms kommun IT-strategi Laholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-29 6. 2 (7) Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 IT- strategins målbild...3 Satsning på IT...3 Effektivt resursanvändande...4 Demokrati...4

Läs mer

Kommittédirektiv. En ny organisation för polisen? Dir. 2010:75. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juli 2010

Kommittédirektiv. En ny organisation för polisen? Dir. 2010:75. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juli 2010 Kommittédirektiv En ny organisation för polisen? Dir. 2010:75 Beslut vid regeringssammanträde den 8 juli 2010 Sammanfattning En parlamentarisk kommitté ska analysera i vilken utsträckning polisens nuvarande

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2006-09-07 Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2006-09-28, 140 Innehåll 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET...4 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...4 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Nätverk 1 Föreläsare Christer Haglund, Sveriges Kommuner och Landsting Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Verksamhet Ökat erfarenhetsutbyte

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Chef för it-drift och infrastrukturförvaltning, ITavdelningen

Chef för it-drift och infrastrukturförvaltning, ITavdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för it-drift och infrastrukturförvaltning, ITavdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att anta IT-strategi för Nykvarns kommun.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att anta IT-strategi för Nykvarns kommun. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-22 Kommunstyrelsen Anders Eklund Verksamhetsutvecklare IT Telefon 08 555 014 83 anders.eklund@nykvarn.se kommun KS/2016:69 IT-strategi för Nykvarns Förvaltningens förslag till

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 151 2013-10-01 2013/320 RIKTLINJER FÖR INFORMATIONSSÄKERHET Riktlinjer för informationssäkerhet

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommittén för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) KommITS Digitaliseringsdagarna 23 april 2018 Utredning

Läs mer

Övergripande granskning av ITverksamheten

Övergripande granskning av ITverksamheten Övergripande granskning av ITverksamheten Februari 2006 (1) 1. Inledning PricewaterhouseCoopers (PwC) har på uppdrag av kommunrevisionen i Borås Stad genomfört en övergripande granskning av Borås Stads

Läs mer

Nästa steg. för svensk polis

Nästa steg. för svensk polis Nästa steg för svensk polis Polisen har gjort en resa som få andra myndigheter gjort. För tre år sedan blev vi en samlad polismyndighet för att skapa förutsättningar för en polisverksamhet som ska vara

Läs mer

MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016. IT-strategigruppen 2013-02-18

MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016. IT-strategigruppen 2013-02-18 MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016 IT-strategigruppen 2013-02-18 INNEHÅLL FÖRVALTNINGSCHEF... 3 REKTOR/F... 3 IT-STRATEG...

Läs mer

Ekobrottsmyndighetens problembeskrivning inför ändringar i polisdatalagen från den 1 januari 2015

Ekobrottsmyndighetens problembeskrivning inför ändringar i polisdatalagen från den 1 januari 2015 Bilaga 1 Datum Sida 2014-06-30 1 (8) Lena Lindgren Schelin Ert datum Dnr Chefsjurist, personuppgiftsombud EBM A-2014/0261 Ekobrottsmyndighetens problembeskrivning inför ändringar i polisdatalagen från

Läs mer

Polismyndigheternas behandling av känsliga personuppgifter

Polismyndigheternas behandling av känsliga personuppgifter Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-06-14 Dnr 56-2012 Polismyndigheternas behandling av känsliga personuppgifter 1 SAMMANFATTNING Nämnden har, utifrån de 21 polismyndigheternas svar

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Presentation målbild, syfte och omfattning Sara Meunier Kurt Helenelund Version PA2 Svenska Kommunförbundet

Läs mer

Chef för leverans och support, IT-avdelningen

Chef för leverans och support, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för leverans och support, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

Chef för it-säkerhet, IT-avdelningen

Chef för it-säkerhet, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för it-säkerhet, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående polismyndigheter,

Läs mer

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/ Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet Datum: 2018-03-15 Dnr: Komm2018/00306-1 Tre strategiskt viktiga satsningar för att förbättra service och snabbare

Läs mer

IT-säkerhetsinstruktion Förvaltning

IT-säkerhetsinstruktion Förvaltning IT-säkerhetsinstruktion Förvaltning 2013-09-24 1.0 IT- S Ä K E R H E T S I N S T R U K T I O N IT-säkerhetsinstruktion Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Granskning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen

Granskning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-09-04 Dnr 117-2012 Granskning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen 1 SAMMANFATTNING Nämnden har granskat de 83 beställningar

Läs mer

Polismyndighetens strategi för arbete i utsatta områden

Polismyndighetens strategi för arbete i utsatta områden Polismyndighetens strategi för arbete i utsatta områden PM 2018:26 Saknr 190 Strategi 2 (7) Avser område/ämne Arbete i utsatta områden Beslutad av/titel Rikspolischef Anders Thornberg Gäller för följande

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

VÄGEN TILL EN POLISMYNDIGHET 2015. 2013 10 21 Arbetet med Polissamordningen

VÄGEN TILL EN POLISMYNDIGHET 2015. 2013 10 21 Arbetet med Polissamordningen VÄGEN TILL EN POLISMYNDIGHET 2015 2013 10 21 Arbetet med Polissamordningen Vad? 21>1 Dagens 21 polismyndigheter, RPS och SKL slås samman Enig riksdag En enig riksdag bakom sammanslagningen Thomas Rolén

Läs mer

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Ledning och styrning av IT i kommunen Kommunen har sedan många år en central IT-avdelning med ansvar för drift

Läs mer

STYRDOKUMENT Plan för IT-utveckling 2013-2015

STYRDOKUMENT Plan för IT-utveckling 2013-2015 Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 145, 2012-11-05 STYRDOKUMENT Plan för IT-utveckling 2013-2015 Plan för IT- utveckling 2013-2015 Innehåll BAKGRUND...2

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommitté för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) Utredning 2017:09 1 Digital ledning Digital innovation

Läs mer

Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten Juni 2014 Reviderad juni 2016

Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten Juni 2014 Reviderad juni 2016 Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten 2015-2017 Juni 2014 Reviderad juni 2016 Datum 2014-06-27 2016-06-30 (uppdaterat) Ert datum Sida EKOBROTTSMYNDIGHETENS INRIKTNING 2015-2017 För att konkretisera

Läs mer

Chef för arkitektur, IT-avdelningen

Chef för arkitektur, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för arkitektur, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående polismyndigheter,

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

Verksamhetsutveckling med IT som stöd

Verksamhetsutveckling med IT som stöd Verksamhetsutveckling med IT som stöd kortversion av KARLSTADS KOMMUNs it-policy 1 WWW Kommunfullmäktige har tagit beslut om Karlstads kommuns it-policy Verksamhetsutveckling med it som stöd. Den ska vara

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2015-02-18 Dnr 2095-2014 Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret 1. SAMMANFATTNING

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747 Polismyndighetens strategi för likabehandling 2017-2021 PM 2017:33 Saknr. 747 Strategi 2 (8) Avser område/ämne Likabehandling 2017-2021 Beslutad av/titel Rikspolischefen Dan Eliasson Gäller för följande

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Riktlinjer för e-förvaltning. Österåkers kommun

Riktlinjer för e-förvaltning. Österåkers kommun Riktlinjer för e-förvaltning Österåkers kommun 2015-2018 - Enklare för medborgare - Effektivare för organisationen 1 Inledning Riktlinjerna uppdateras kontinuerligt och utgör ett kommunövergripande dokument

Läs mer

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun Riktlinjer Kanalstrategi för Luleå kommun 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Kanalstrategi 2017-05-02 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument

Läs mer

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8)

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8) Styrdokument Dokumenttyp: Strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2010-05-24 47 Ansvarig: IT-chef Revideras: 2014 Följas upp: årligen IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN 2009-2014 (IKT

Läs mer

Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning

Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning Så enkelt som möjligt för så många som möjligt Genom EF1 tillhandahåller Softronic en plattform (uppsättning tekniska tjänster) som tillsammans med övriga tjänster

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö SLL

Framtidens vårdinformationsmiljö SLL 1 Framtidens vårdinformationsmiljö SLL 2018-12-04 2 Vad betyder framtidens vårdinformationsmiljö? 3 det betyder bland annat att journalsystem och andra kringliggande system kommer att ersättas. Varför

Läs mer

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 1(5) IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen den 17 augusti 2011 118 2(5) 1. Inledning 1.1 Bakgrund 2000 antogs en IT-strategi för åren 2000-2003. I strategin redovisades kommunens

Läs mer

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 3 3.1 ALLMÄNT... 3 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 3 3.2.1 Systemägare... 3 3.2.2

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i polisdatalagen (2010:361); SFS 2014:597 Utkom från trycket den 27 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om polisdatalagen

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Förord Våren 2009 påbörjades arbetet med att ta fram en it-strategisk plan för Göteborgs universitet. Syftet med en sådan plan är att den ska vägleda

Läs mer

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd samhällsskydd och beredskap 1 (5) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 651 81 KARLSTAD Telefonväxel: 0771-240 240 E-post: registrator@msb.se Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd Inledning

Läs mer

Riktlinjer Trygg och säker

Riktlinjer Trygg och säker 9:1 9:2 9:3 9:4 Handläggare Magdalena Lind 0152-29163 Kommunstyrelsen Riktlinjer Trygg och säker Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta Trygg och säker riktlinjer

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. Integritetspolicy AB Selins Glasmästeri För Selins Glasmästeri är personlig integritet viktigt. Vi eftersträvar en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi hur vi samlar in och använder personuppgifter.

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Regler och instruktioner för verksamheten

Regler och instruktioner för verksamheten Informationssäkerhet Regler och instruktioner för verksamheten Dokumenttyp Regler och instruktioner Dokumentägare Kommungemensam ITsamordning Dokumentnamn Regler och instruktioner för verksamheten Dokumentansvarig

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2009-07-15 1 (9) Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2009-10-21, 110 Kommunstyrelseförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Hemsida 462 85 Vänersborg Sundsgatan

Läs mer

Strategi för e-service

Strategi för e-service Strategi för e-service Dokumenttyp: Strategi Dokumentansvarig: IT-funktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-04-24 DNR: KS-2015/00790 Strategi för e-service i Umeå kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Strategiska förutsättningar

Strategiska förutsättningar ska förutsättningar De statliga myndigheterna är regeringens redskap för att realisera riksdagens och regeringens beslutade politik. Verksamhetsstyrningen av myndigheterna utgår från den av riksdagen beslutade

Läs mer

Det här är Polismyndigheten. En presentation av polisens nya organisation Stefan Marcopoulos, Kommunikationsavdelningen

Det här är Polismyndigheten. En presentation av polisens nya organisation Stefan Marcopoulos, Kommunikationsavdelningen Det här är Polismyndigheten En presentation av polisens nya organisation Stefan Marcopoulos, Kommunikationsavdelningen 1 Polismyndigheten består av: 95 lokalpolisområden 27 polisområden 7 regioner (Syd,

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

Redeyes Integritetspolicy

Redeyes Integritetspolicy 1 Redeyes Integritetspolicy Redeye behandlar alltid den information som våra kunder, medlemmar och investerare anförtror oss på ett varsamt och ansvarsfullt sätt. För att du ska kunna ha tjänster hos oss

Läs mer

Kriminalteknisk strategi med handlingsplan. www.polisen.se

Kriminalteknisk strategi med handlingsplan. www.polisen.se Kriminalteknisk strategi med handlingsplan www.polisen.se Utgivare Rikspolisstyrelsen Box 12256 102 26 Stockholm ISBN: 978-91-89475-73-1 Diarienr.: POA-470-7282/08 Upplaga: 1 000 ex juni 2007 1 000 ex

Läs mer

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne)

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Nyckeltal IT Antal arbetsställen med bredband: 400 Antal användare: 6 500 Antal

Läs mer

Vägledning för kanalstrategi

Vägledning för kanalstrategi Vägledning Version 1.0 2010-09-28 Vägledning för kanalstrategi Vad vill E-delegationen uppnå med vägledningen? Mål: att bidra till att offentlig förvaltning levererar service till privatpersoner och företag

Läs mer

E-strategi för Botkyrka kommun

E-strategi för Botkyrka kommun 1 [10] E-strategi för Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN 2 [10] Botkyrka kommun behöver en e-strategi Synen på informationsteknik förändras snabbt. Vi har gått från ADB till IT och nu går vi vidare med e.

Läs mer

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-03-24 36 Dnr 2014/23 Innehåll 1 ÖVERGRIPANDE IT-POLICY FÖR ÅSTORPS KOMMUN...3 1.1 MÅL...3 1.2 SYFTE...3 2 ANSVAR

Läs mer

Tillsyn enligt polisdatalagen (2010:361) och personuppgiftslagen (1998:204) av Polismyndighetens personuppgiftsbehandling i fingeravtrycksregistret

Tillsyn enligt polisdatalagen (2010:361) och personuppgiftslagen (1998:204) av Polismyndighetens personuppgiftsbehandling i fingeravtrycksregistret Beslut Diarienr 1 (9) 2016-11-28 997-2016 Ert diarienr A241.260/2016 Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm Tillsyn enligt polisdatalagen (2010:361) och personuppgiftslagen (1998:204) av Polismyndighetens

Läs mer

Vatten och tillväxt. Dreamhack. Hockey

Vatten och tillväxt. Dreamhack. Hockey Vatten och tillväxt Dreamhack Hockey Kunden uppdragsgivaren Engagemang som privatperson Dagis, skola, äldrevård, vatten & avlopp, vårdcentral, avfall, fastighet etc. Engagemang som företagare Tillstånd

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Informationssäkerhetsanvisningar Förvaltning

Informationssäkerhetsanvisningar Förvaltning HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2012-12-12 Dnr 074-11-19 Informationssäkerhetsanvisningar Förvaltning i enlighet med rektors beslut fattat den 16 februari 2010 (dnr 020-09-101). Gäller från och med den

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2017:11 Utkom från trycket 2017-12-18 Försvarsmaktens interna bestämmelser om it-verksamhet; beslutade den 15 dec 2017. Försvarsmakten föreskriver följande. Inledande

Läs mer

IT-Strategi. för Munkfors, Forshaga, Kils och Grums kommun. IT-Strategi. Kommunsamverkan Grums, Forshaga, Kil och Munkfors Utfärdad av

IT-Strategi. för Munkfors, Forshaga, Kils och Grums kommun. IT-Strategi. Kommunsamverkan Grums, Forshaga, Kil och Munkfors Utfärdad av n av 5 för Munkfors, Forshaga, Kils och Grums kommun April 2005 av IT-samverkansgruppen Inledning n 2 av 5 För att leva upp till målet en välskött kommun med avseende på infrastruktur, service och demokrati

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Polismyndighetens budgetunderlag

Polismyndighetens budgetunderlag Polismyndighetens budgetunderlag 2016-2018 Utgivare: Polismyndigheten, Ekonomiavdelningen, Box 12256, 102 26 Stockholm Dnr: A.516.999/2014, saknr: 979 Omslagsfoto: Polismyndigheten 2 Polismyndighetens

Läs mer

IT-plan för Söderköpings kommun

IT-plan för Söderköpings kommun IT-plan för Söderköpings kommun 2018-2022 Författare Giltighetstid Reviderad Diarenr Anneli Lindblom 2018-2022 2018-03-27 2018-00073 2 Framtidsbild Söderköpings kommun ska vara en digital arbetsplats med

Läs mer

Från etablering till leverans. Lennart Jonasson

Från etablering till leverans. Lennart Jonasson Från etablering till leverans Lennart Jonasson Möjligheter och utmaningar för kommunerna NYA SÄTT ATT PÅVERKA Nya affärsmodeller Den demografiska utmaningen - Vi lever allt längre - Vi jobbar allt mindre

Läs mer

Behandling av personuppgifter innefattar all hantering av personuppgifter såsom insamling, registrering och lagring.

Behandling av personuppgifter innefattar all hantering av personuppgifter såsom insamling, registrering och lagring. EMG EDUCATIONS MEDIA GROUPS INTEGRITETSPOLICY Avseende Happy Students Senast uppdaterad: 2017-[10]-[06] EMG Educations Media Group AB, org.nr 556652-1653, ( EMG, Vi eller Oss ), är ansvarig för behandlingen

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

Sekretesspolicy för privatkunder

Sekretesspolicy för privatkunder Sekretesspolicy för privatkunder 1. Personuppgiftsansvarig Tikkurila Sverige AB (häri kallat Tikkurila) Textilgatan 31 120 86 Stockholm Sverige Org.nr: 556001-8300 Tel: +46(0)8 775 6000 2. Kontaktuppgifter

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Förteckning över gällande föreskrifter och allmänna råd per den 15 februari 2014, ordnade enligt Polisens

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Polisdataförordning; utfärdad den 28 oktober 2010. SFS 2010:1155 Utkom från trycket den 9 november 2010 Regeringen föreskriver följande. Allmän bestämmelse 1 I denna förordning

Läs mer

Secure Cloud for Public sector Roadshow hösten 2015 Henrik S Tedeby, Beställarenhet IT, Haninge kommun. Jeanette Thorell CIO Haninge kommun

Secure Cloud for Public sector Roadshow hösten 2015 Henrik S Tedeby, Beställarenhet IT, Haninge kommun. Jeanette Thorell CIO Haninge kommun Secure Cloud for Public sector Roadshow hösten 2015 Henrik S Tedeby, Beställarenhet IT, Haninge kommun Jeanette Thorell CIO Haninge kommun Haninge kommun Sveriges 24:e största kommun Ca 80 000 invånare

Läs mer