KOMPLETTERAT SAMRÅDSUNDERLAG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMPLETTERAT SAMRÅDSUNDERLAG"

Transkript

1 Uppdragsnr: (15) KOMPLETTERAT SAMRÅDSUNDERLAG Bortledande av grundvatten från Lindesåsen för utvinning av kyla och reservvatten, utsläpp i Bottenån av använt kylvatten och spolvatten från reningsanläggningen, samt infiltration av grundvatten för att upprätthålla normala grundvattennivåer. Verksamhetsutövare/Sökande Linde Energi AB Skrinnargatan Lindesberg Org. nr: Kontaktperson Håkan Ohlsson hakan.ohlsson@lindeenergi.se Saken Berörda kommuner Linde Energi AB avser att söka tillstånd för uttag av grundvatten på fastigheten Norslund 6:17 för bortledning av grundvatten för produktion av kyla och reservvatten. I samband med detta kommer använt kylvatten och spolvatten från reningsanläggningen att släppas tillbaka till Bottenån, på fastighet Sköndal 1:1. På samma fastighet kommer även infiltration av grundvatten ske för att upprätthålla normala grundvattennivåer i Lindesbergs centrum. Lindesberg Bakgrund Linde Energi AB har under 2015 påbörjat en tillståndsansökan för vattenverksamhet och samråd har genomförts med särskilt berörda. Efter synpunkter kommit in har Linde Energi AB beslutat att även infiltration av uppumpat grundvatten ska genomföras. Därför vill Linde Energi AB komplettera tidigare samrådsunderlag med att det även ska vara infiltration av grundvatten i Lindesåsen. Detta kompletterade samrådsunderlag ska läsas som en komplettering av tidigare samrådsunderlag. WSP Sverige AB Bergmästaregatan Falun Tel: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm

2 Uppdragsnr: (15) Lokalisering Det befintliga vattenuttaget sker i Lindesbergsåsen som går parallellt med Bottenån som sträcker sig i nord-sydlig riktning genom tätorten. Figur 1. Lindesberg, beläget norr om sjön Lindessjön. Bottenån sträcker sig i nord-sydlig riktning genom tätorten. Uttagspunkt och utsläppspunkt är markerat i rött, uttagspunkten nordligast. (Eniro, 2015)

3 Uppdragsnr: (15) Figur 2. Fastighetskartan, läge för uttags- och infiltrationsbrunnarna, samt utsläppet är markerat. Infiltrationsbrunnen är belägen vid Prästbron på fastigheten Sköndal 1:1. Ungefärligt läge för infiltrationsbrunnen uttryckt i koordinater i SWEREF 99 TM: X: Y: Eftersom flödena för fjärrkyla till lasarettet och eventuellt kommunhuset klarar sig under den föreslagna gränsen på 35l/s för återinfiltration (se under rubrik Gällande förslag på åtgärd), så kommer ingen återinfiltration att ske av returvatten som idag leds ner till Bottenån från lasarettet. Avsikten är att i takt med att fjärrkylan byggs ut i centrala Lindesberg kommer återinfiltration att ske med det returvatten som kommer att ledas tillbaka från kylda anläggningar som kopplats in. Ett uppmätt delflöde kommer då återinfiltreras beroende på uppmätt flöde vid pumpstation i enlighet med det förslag som redovisas under rubrik Infiltration.

4 Uppdragsnr: (15) Nuvarande förhållanden Ingen värmeutvinning har skett i den befintliga brunnen (BR2) sedan Det finns ett tillstånd (vattendom) att bortleda grundvatten, VA 63/85 DVA 24 Aktbil 24. Domen är daterad I denna framgår att Lindesbergs kommun bland annat har tillstånd att: ur grundvattenbrunn för värmeutvinning bortleda grundvatten till en mängd av m 3 /d (cirka 130 l/s) i medeltal per år och högst m 3 (cirka 140 l/s) under ett och samma dygn. i en infiltrationsbrunn få återföra grundvatten till en mängd av m 3 /d (cirka 50 l/s) i medeltal per år, dock högst m 3 (cirka 55 l/s) under ett och samma dygn. Se Figur 2 för läge på uttagsbrunnar och infiltrationsbrunnar. Uttagsbrunnen (BR2) var i drift från 1985 till När brunn BR2 var i drift för värmepumpsanläggningen uttogs ca 130 l/s ur BR2 och ca 50 l/s återfördes i brunn BR1 (senare en ny BR1A) vid Prästbron. Återföringen av vattnet syftade till att förhindra grundvattensänkning i åsen söderut eftersom detta bedömdes kunna medföra sättningsskador. Hela det tillsståndsgivna uttaget används inte idag, utan nuvarande uttag varierar mellan ca 5-40 l/s, med ett medel på ca 28 l/s, vilket används till kyla. I dagsläget leds allt uppumpat grundvatten via en befintlig ledning rakt ut till Bottenån efter kylning av sjukhusutrustning och inget vatten infiltreras (återförs till grundvattnet). Första förslag på åtgärd som nu är ändrat Uttagsbrunnarna skulle användas för uttag av upp till 70 l/s grundvatten för utvinning av kyla och reservvatten till sjukhuset. Det använda kylvattnet skulle gå direkt, via nya ledningar från sjukhuset ut i Bottenån. Reservvattnet var tänkt att renas i en vattenreningsanläggning och spolvattnet från vattenreningsanläggningen skulle blandas med använt kylvatten, som därefter går i samma ledning som kylvattnet till Bottenån. Gällande förslag på åtgärd Uttagsbrunnarna planeras att användas för uttag av grundvatten upp till 100 l/s och grundvatten används för utvinning av kyla och reservvatten. Gällande förslag på åtgärd är uppdelat i två delar. Ett vid ett uttag på 0-35 l/s och ett vid ett uttag på l/s. Vid ett uttag upp till 35 l/s går det använda kylvattnet direkt, via nya ledningar från sjukhuset ut i Bottenån. Reservvattnet renas och spolvattnet från vattenreningsanläggningen blandas med använt kylvatten och går i samma ledning som kylvattnet till Bottenån. När uttaget är mellan l/s kommer använt kylvatten att infiltreras i åsen av den mängd som krävs för att bibehålla den naturliga grundvattennivån i Lindesberg centrum. Stycken nedan redovisar åtgärderna mer detaljerat. Fjärrkyla Utformningen av kylan kommer inte förändras något från förslaget i tidigare samrådsunderlag förutom att en återinfiltreringsbrunn kommer att tas i bruk vid Prästbron.

5 Uppdragsnr: (15) Reservvatten Utformningen av reservvatten kommer inte förändras något från förslaget i tidigare samrådsunderlag. Infiltration Vid ett uttag av grundvatten från 35 l/s upp till 100 l/s i Br2 ska vatten infiltreras i infiltrationsbrunn på fastigheten Sköndal 1:1 med den mängd som krävs för att bibehålla den naturliga grundvattennivån i Lindesberg centrum. Infiltrationsmängden har beräknats till att behöva vara 39% (härefter avrundat till 40%) av den totala uttagsmängden, dock som mest uttagets storlek som överstiger 35 l/s. Infiltration görs för att bibehålla den naturliga grundvattennivån i Lindesbergs centrum. I tabell 1 redovisas infiltrationsmängder vid olika uttag. Tabell 1. Infiltrationsmängder vid olika uttag, samt nettouttag i Lindesåsen. Uttag (l/s) Infiltration (l/s) Nettouttag (l/s)

6 Uppdragsnr: (15) Totalt grundvattenuttag I nuläget uttas upp till 30 l/s för fjärrkyla. Detta uttag bedöms täcka sjukhusets behov av kyla och reservvatten. Vid en utbyggnad av systemet till andra intressenter och en större uttagsmängd än 35 l/s kommer även en anslutning till infiltrationsbrunnen anläggas. Det totala grundvattenuttaget för kyla och reservvatten blir som mest 100 l/s. Med detta uttag bedöms nettouttaget av grundvatten från Lindesbergsåsen i framtiden bli mindre vid alla uttagsmängder än gällande vattendom, se exempel Tabell 2. Tabell 2. Historiska uttags- och infiltrationsmängder och exempel på framtida uttags- och infiltrationsmängd i Lindesåsen Grundvatten uppumpat 130 l/s 100 l/s Vatten infilterat 50 l/s 40 l/s Nettouttag 80 l/s 60 l/s Detta grundvattenuttag bedöms på sikt täcka det sammanlagda behovet av vatten för fjärrkyla och reservvatten.

7 Uppdragsnr: (15) Områdesbeskrivning Geologiska och hydrogeologiska förhållanden De geologiska och hydrogeologiska förutsättningarna är inte förändrat från förslaget i tidigare samrådsunderlag. Förändringarna redovisas nedan. Lermäktighet i centrala Lindesberg Lermäktighet i centrala Lindesberg har inte förändrats, men redovisas i Figur 3. Figur 3. Lermäktighet i Lindesberg centrum Information om lermäktighet har tagits från rörborrningar vid installation av observationsrör från grundvattenundersökningar och SGU:s brunnsarkiv. Lerdjupet i denna del av Lindesberg bedöms vara mellan 1-15 m djup. Bedömning av påverkansområdet Vid tillfället då uttagsbrunnen provpumpades med 110 l/s mättes hur mycket grundvattennivåerna sjönk (avsänkningen) i omkringliggande observationsrör. Utifrån resultatet från den provpumpningen har avsänkningen beräknats för ett uttag på 100 l/s, med infiltration vid Prästbron på 40 l/s. Grundvattenavsänkningen vid ett uttag på 100 l/s beräknas bli som mest 1,3 m närmast uttagsbrunnen. Utifrån avsänkningen har ett påverkansområde avgränsats, se Figur 4. Påverkansområdet definieras som det område där man kan förvänta sig en grundvattensänkning större än 0,1 m, jämfört med opåverkade nivåer (situation utan grundvattenuttag). Inom påverkansområdet bedöms grund-

8 Uppdragsnr: (15) vattennivån bli avsänkt mellan 0,1 m och 1,3 m. 1,3 m närmast uttagsbrunnarna och minskande mot utkanterna av påverkansområdet där avsänkningen bedöms vara 0,1 m. Dessutom har påverkansområdet avgränsats för ett uttag på 35 l/s utan infiltration, se Figur 4. Figur 4. Beräknat påverkansområde vid ett uttag på 100 l/s, med infiltration på 40 l/s (vänstra bilden). Beräknat påverkansområde vid ett uttag på 35 l/s (högra bilden). Utifrån dessa påverkansområden har ett sammanvägt, maximalt, påverkansområde tagits fram för sökt verksamhet där 0,1 m eller mer avsänkning av grundvattennivån kan uppkomma. Påverkansområdet för ett uttag på 100 l/s med infiltration har fått utgöra gräns för påverkansområdet i norr och påverkansområdet för ett uttag på 35 l/s har fått utgöra gräns för påverkansområdet i söder, se Figur 5.

9 Uppdragsnr: (15) Figur 5. Beräknat maximalt påverkansområde för sökt verksamhet för en avsänkning 0,1 m.

10 Uppdragsnr: (15) Förutsättning för miljöpåverkan och bedömning av omgivningspåverkan Underlagsmaterial har inhämtats från Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet. De områden som har funnits inom påverkansområdet redovisas i styckena som följer och i Figur 6. För enkelhetens skull redovisas alla områden och inte bara ändringar. Figur 5. Påverkansområde samt bevarandeintressen inhämtade från Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet. Riksintressen Den befintliga järnvägen (se Figur 6) som till viss del passerar över Lindesåsen är ett område som av Trafikverket har utpekats som riksintresse för järnväg enligt 3 kap. 8 miljöbalken. Ett område som är utpekat som Riksintresse för kust- turism och friluftsliv enligt miljöbalken 4:2, har namnet Kloten och gränsar till påverkansområdet i norr.

11 Uppdragsnr: (15) Rya vattentäkt Rya vattentäkt är huvudvattentäkt för Lindesberg. Uttagsbrunnarna för Rya vattentäkt är belägna söder om Lindesberg centrum. De viktigaste brunnarna ligger söder om Lindessjön. En brunn ligger i norra delen av Pälsärmen, men är reservvattenbrunn. Tillrinningsområdet till Rya vattentäkt sträcker sig både norr och söder om Rya vattentäkt. Påverkansområdet till sökt verksamhet täcker en stor del av norra delen av Rya vattentäkts tillrinningsområde. Tillrinningsområdet för grundvatten till sökt verksamhet är litet och ett stort nettouttag kan leda till att ytvatten infiltrerar in i åsen från Bottenån och Stora Lindessjön. Detta har tidigare befarats kunna medföra kvalitetsförändringar i Rya vattentäkt, vilket skulle kunna innebära ett större reningsbehov i vattenverket. Kulturmiljö Vid Lindesbergs södra strand till sjön Stora Lindessjön finns ett större utpekat fornlämningsområde av Riksantikvarieämbetet. Området är beskrivet som ett eventuellt kulturlager från 1600-talsstaden, och kan omfattas av stadsprivilegier från Området sträcker sig från Bottenåns utlopp från Loppholmarna söderut till Sundsbron (Linde 484:1). Inom påverkansområdet finns en fyndplats (Linde 32:1), ett minnesmärke (Linde 273:1), en plats med tradition (Linde 275:1) och ett vägmärke (Linde 36:1). Naturmiljö och vegetation I påverkansområdets norra del finns ett område som är upptaget i Ängs- och betesmarksinventeringen, avseende bete. Råsvalens naturreservat är beläget cirka 1,7 km norr om BR2 intill Bottenån och avgränsas av Riksväg 68 i dess södra ände. Reservatet har en storlek av 7 hektar och ägs av Lindesbergs kommun. En vandringsstig går parallellt med reservatets östra kant. Reservatet tillkom redan 1965 för att skydda den 130-åriga granskogen i branten ner mot sjön Råsvalen. Reservatet utgörs av gammal granskog med inslag av grova aspar. Reservatet inrymmer även flera djupa raviner, den största av dem är mer än tio meter djup. Detta område är också ett Natura 2000 område enligt Habitatdirektivet. I samma område som i Råsvalens naturreservat finns ett område med nyckelbiotop kallat Andersviksravinerna som utgörs av ravin och barrnaturskog. Söder om detta område finns ytterligare en nyckelbiotop kallad Solbacken som utgörs av en ravin. Ett område utpekat som naturvärde cirka 350 m norr om BR2, kallas Norslund och utgörs av lövskog. Två områden upptagna i våtmarksinventeringen finns, 1,4 km respektive 2,2 km norr om BR2. Båtnadsområden I höjd med Katrinelund på östra sidan av Bottenån ligger Katrinelunds dikningsföretag. Området omfattas av dikningsåtgärder som förbinder åkermarken med våtmarken intill ån. Företaget tillkom Miljökvalitetsnormer vattenförekomster Sveriges vattenmyndigheter har identifierat vattenförekomster och statusklassat dem samt angivit framtida kvalitetskrav för dem. Lindesåsen och Bottenån är vattenförekomster. Miljökvalitetsnormer för berörda vattenförekomster presenteras i Tabell 3.

12 Uppdragsnr: (15) Tabell 3. I tabellen syns miljökvalitetsnormer för berörda vattenförekomster, dvs Lindesåsen och Bottenån(Arbogaån mellan Råsvalen och Stora Lindessjön). EU-ID Namn och typ Status 2009 Vattenförekomst Kvalitetskrav och tidpunkt Status (förslag) Kvalitetskrav (förslag) SE Arbogaån mellan Råsvalen och Stora Lindessjön Vattendrag Måttlig ekologisk status God kemisk ytvattenstatus (exkl. kvicksilver) God ekologisk status 2021 God kemisk ytvattenstatus 2015 (exkl. kvicksilver) God ekologisk status 2013 Uppnås ej god kemisk ytvattenstatus 2015 God ekologisk status God kemisk ytvattenstatus SE Lindesbergsåsen, Lindeområdet Grundvattenförekomst God kemisk grundvattenstatus God kvantitativ status God kemisk grundvatten-status 2015 God kvantitativ status 2015 God kemisk grundvattenstatus God kvantitativ status God kemisk grundvattenstatus God kvantitativ status Infiltration Vattnet som infiltreras kommer vara samma vatten som tas ut ur uttagsbrunnen. Den enda förändringen i grundvattnet är att vattnet planeras användas till kyla och inte värme och kommer troligtvis värmas upp mellan 2-3 grader. Infiltrationsmängden kommer som bli som störst 40 l/s, vid ett uttag på 100 l/s. Utsläpp av spol- och kylvatten i Bottenån Använt spol- och kylvatten planeras att släppas ut i Bottenån. Medelflödet i Bottenån är enligt SMHI 13,8 m 3 /s, motsvarande l/s. Medellågvattenflödet i Bottenån är 2,3 m 3 /s, motsvarande 2300 l/s. Utsläppet av spolvatten från reningsanläggningen uppgår som mest till ca 0,1% av medellågvattenflödet i Bottenån. Miljöskydd I närområdet till Lindesåsen finns flera inventerade potentiellt förorenade områden och miljöfarliga verksamheter.

13 Uppdragsnr: (15) Enskilda intressen En inventering av enskilda brunnar har genomförts för den gällande vattendomen samt vid tiden för provpumpningen Resultatet från den brunnsinventeringen redovisas i figur 6. Figur 6. Inventerade privata brunnar inom påverkansområdet En kompletterande undersökning av energibrunnar som finns registrerade hos kommunen pågår. Merparten av de fastigheter som finns inom påverkansområdet har kommunalt vatten. Sättningsbedömningar Sättningsmätningar på 61 hus har gjorts kontinuerligt mellan 1985 och år Sättningen varierade mellan 0-10 mm, med undantag för 2 punkter där sättningen var 2,4 cm respektive 1,2 cm. Den största grundvattensänkningen sker i åsmaterial (sand och grus) som är mindre sättningskänsligt. En beräkning av sättningar till följd av planerad verksamhet har genomförts och redovisas nedan. Eftersom uttag har skett av grundvatten enligt gällande tillstånd med 130 l/s i BR2 samt infiltration 50 l/s i BR1 under bedöms jorden vara förkonsoliderad för det förhållandet, dvs att jorden redan har utbildat sättningar för den grundvattensänkning som varit. Därför har det endast studerats hur mycket större grundvattenavsänkningen kommer att bli mot gällande tillstånd. Där grundvattenavsänkningen blir större kan sättningar

14 Uppdragsnr: (15) komma att utbildas i lera. Där grundvattenavsänkningen blir större är i närområdet runt Prästbron och söder om Prästbron. Vidare har Stora Lindessjöns nivå historiskt varit betydligt lägre (innan sjön reglerades med dammbyggnad vid utloppet), vilket sannolikt också inneburit att grundvattennivåerna i omkringliggande mark varit lägre. Även detta innebär att jorden bör vara förkonsoliderad för lägre grundvattennivåer. Eftersom det är okänt vilka nivåer Stora Lindesssjön haft samt vilka grundvattennivåer som tidigare varit rådande i kringliggande mark, har dock ingen hänsyn tagits till detta. Antagen jordmodell Jordmodellen för respektive punkt har baserats på protokoll från tidigare provborrningar/provbrunnar. Undersökningar av jordmaterialens deformationsegenskaper saknas, men erfarenheter från området säger att leran ofta är överkonsoliderad för ca 40 kpa. För laster under detta sätts E-modul för silt och lera till 2 MPa vilket anses vara löst. Detaljerad kännedom om grundvattenförhållanden i varje punkt saknas. Det har därför antagits enligt värsta scenario att grundvattenytan ligger i överkant leran och att hela mäktigheten av leran påverkas. Beräkningar och resultat Vid sättningsberäkningar görs följande antaganden; Sättningar i eventuella lager av friktionsjord är försumbara, dvs. all sättning uppstår i leran. Grundvattenytan förutsätts idag ligga i nivå med överkant lera, dvs. hela lerans mäktighet påverkas. Leran är förkonsoliderad för 40 kpa. Sättningsberäkningar har utförts för grundvattensänkning 1,3 och 5 dm för mäktigheter på leran om 5, 10 och 15 m. Resultatet redovisas i tabell 4. Tabell 4. Beräknade sättningar i mm Sättning [mm] Lerdjup [m] Sänkning [dm] ,5 5 7, Utifrån tabell 4, bedömda ökade avsänkningar mot tidigare förhållande och lerdjupet har sättningarna bedömts i de punkter där information om lermäktighet har funnits. Ett uttag på 35 l/s bedöms ge sättningar på upp till 1 cm inom påverkansområdet och söder om Prästbron. För att ta hänsyn till osäkerheter anges sättningar på upp till 1,5 cm.

15 Uppdragsnr: (15) Bedömd påverkan Förutsedda miljökonsekvenser bedöms i dagsläget som relativt små. Uttaget kommer att minska från det tillståndsgivna 130 l/s till l/s. Eftersom uttag skett under lång tid i BR2 bedöms påverkan från ett minskat uttag norr om BR2 vara försumbara. Närmare Lindesbergs centrum kan området bli något påverkat av det tillståndssökta uttaget vid fallet då det inte kommer ske någon infiltration. Eftersom motsvarande uttag har skett under 2 år utan infiltration och inga negativa effekter har kommit Linde energi till känna, bedöms påverkan från tillståndssökt uttag utan infiltration vara liten. Den befintliga järnvägen kan närmast Lindesberg centrum påverkas något av sättningar, de bedöms dock som små och acceptabla för verksamheten. Eftersom grundvattennivåerna kommer sjunka 1,3 m som mest (invid uttagsbrunnarna) och att uttaget historiskt varit större åren bedöms tillkommande påverkan vara liten. Av en grundvattensänkning på 35 l/s, utan infiltration, beräknas sättningarna i Lindesbergs centrum som utbildas bli som mest 1,5 cm. Dessa sättningar bedöms ske under lång tid och bli mjuka, vilket bedöms ge marginell påverkan. Bedömningen är konservativ eftersom vi räknat med att hela leran är vattenmättad, men det finns flera uppgifter på att grundvattennivån är ca 6 m under marknivå i detta område, vilket minskar sättningarna. På grund av risken för kvalitetsförändringar i Rya vattentäkt kommer uttaget grundvatten infiltreras vid prästbron av den mängd som behövs för att upprätthålla normala grundvattennivåer i centrala Lindesberg. Ett uttag på upp till 35 l/s ger små nivåförändringar och påverkan bedöms därför inte ge väsentlig påverkan på Rya vattentäkt. Desssutom har uttag skett med 5-40 l/s i Br2 de senaste 2 åren utan att Linde Energi fått vetskap om några negativa effekter. I samråd med BKT för gällande utformning har de meddelat att de "bedömer att grundvattennivåerna i Lindesbergs centrum inte kommer att påverkas nämnvärt. Vilket betyder att vattenkvalitén i Rya vattentäkt inte kommer att påverkas av uttaget." Vattnet som infiltreras bedöms vara ca 2-3 grader varmare än vattnet som uttas, vilket kan ha en viss påverkan. Uttagsmängden kommer minska från l/s och infiltrationsmängden kommer också minska. Risken för termiskt genomslag i uttagsbrunnen bedöms därför bli mindre jämfört med gällande vattendom. Denna eventuella påverkan kommer utredas närmare i ansökan. Med infiltration finns även en möjlighet att kunna öka eller minska infiltrationen om det noteras kvalitetsförändringar i Rya vattentäkt, alternativt sättningar eller annan oförutsedd negativ påverkan. Eventuell påverkan bedöms också kunna uppkomma på enskilda brunnar, fast mindre än vid gällande tillstånd förutom söder om Prästbron. Utsläppet av kyl- och spolvatten bedöms i nuläget inte ge några betydande miljökonsekvenser, men kommer undersökas närmare. Ett kontrollprogram kommer att upprättas i samråd med tillsynsmyndigheten. I kontrollprogrammet kommer det att bestämmas vilka mätningar som ska göras för att följa upp verksamhetens påverkan på omgivningarna. WSP Sverige AB Falun

Håkan Ohlsson

Håkan Ohlsson Uppdragsnr: 10208385 1 (11) SAMRÅDSUNDERLAG Bortledande av grundvatten från Lindesåsen för utvinning av kyla och reservvatten, samt utsläpp i Bottenån av använt kylvatten och spolvatten från reningsanläggningen.

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet 1 (6) Nymölla vattentäkt, Bromölla kommun Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet Sökanden Bromölla Energi och Vatten AB Storgatan 40 295 31 Bromölla

Läs mer

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Umeå kommun, Västerbotten Samrådsunderlag 2011-12-14 Projektnummer: 880872 Dokumenttitel: Vägport 1 inom E9, västra länken, Umeprojektet

Läs mer

INFÖR SAMRÅD SÄRSKILT BERÖRDA

INFÖR SAMRÅD SÄRSKILT BERÖRDA Uppdragsnr: 10206902 1 (11) 2015-02-20 INFÖR SAMRÅD SÄRSKILT BERÖRDA Uttag av ytvatten från Svartån för produktion av reservvatten och reservkyla till Universitetssjukhuset i Örebro kommun, Örebro län

Läs mer

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun pm04s 2010-12-15 PM UPPDRAG Hällingsjö ny vattentäkt - Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1311203600 UPPDRAGSLEDARE Anders Blom UPPRÄTTAD AV Emelie Arnoldsson GRANSKAD AV Anders Blom DATUM 2012-08-16 Samrådsredogörelse

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA Tillståndsansökan avseende vattenverksamhet, Lomma centrum Samrådsunderlag Malmö SWECO Environment AB Mats Åkesson Uppdragsnummer 1240476

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Geoteknisk undersökning PM Geoteknik Stockholm 2008-01-21 Uppdragsnummer: 215668 Stephan Hellgren Tyréns AB Vegastaden Dpl 2 PM GEOTEKNIK 2 (8) Stephan Hellgren 08-566 41

Läs mer

PM/GEOTEKNIK OCH HYDROGEOLOGI

PM/GEOTEKNIK OCH HYDROGEOLOGI PM/GEOTEKNIK OCH HYDROGEOLOGI BEDÖMD OMGIVNINGSPÅVERKAN VID PLANERAT DAGVATTENMAGASIN OCH DIKE - KRONAN, LANDSKRONA SLUTRAPPORT 2019-03-14 REV. A 2019-05-21 UPPDRAG 289647 Titel på rapport: Status: PM/Geoteknik

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Lina Grahm MPU02-01-036-KÄ5_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14 Version_

Läs mer

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström Planerad anläggning av flerbostadshus BoCenter Byggtjänst AB Södergården, Näsby 4:394-396 Tyresö kommun Uppdragsnummer: 10220758 Upprättad av: Maykel Birhane Granskad av: Joakim Alström Uppdragsnr: 10220758

Läs mer

RAPPORT SANERING JÄRNSÅGEN 3, TROLLHÄTTAN BEDÖMNING AV SÄTTNINGAR VID GRUNDVATTENSÄNKNING SWECO CIVIL PER LAGER. Sweco

RAPPORT SANERING JÄRNSÅGEN 3, TROLLHÄTTAN BEDÖMNING AV SÄTTNINGAR VID GRUNDVATTENSÄNKNING SWECO CIVIL PER LAGER. Sweco 1351995100 SANERING JÄRNSÅGEN 3, TROLLHÄTTAN BEDÖMNING AV SÄTTNINGAR VID GRUNDVATTENSÄNKNING SWECO CIVIL PER LAGER repo001.docx 2012-03-2914 Sweco repo001.docx 2012-03-2914 Sweco Rosenlundsgatan 4 Box

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Ingrid Olofsson MPU02-01-036-JB31_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14

Läs mer

Slussporten bergsskärning

Slussporten bergsskärning Beställare: Calluna AB Slussporten bergsskärning Hydrogeologisk bedömning Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Anna Almerheim Specialist Annika Nilsson L:\Uppdrag\ Hydrogeologisk bedömning

Läs mer

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD Provpumpning av Centralborran Arbetsmaterial Malmö 2003-12-19 SWECO VIAK AB Södra regionen Granskad Claes Regander Johan Landberg Uppdragsnummer 1240289 SWECO VIAK Geijersgatan

Läs mer

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Södergården, Näsby 4:311 mfl. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Södergården, Näsby 4:311 mfl. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane Planerad anläggning av flerbostadshus AB Abacus Bostad Tyresö kommun Uppdragsnummer: 10220819 Upprättad av: Maykel Birhane Granskad av: Joakim Alström Uppdragsnr: 10220819 Daterad: 2016-01-29 Reviderad:

Läs mer

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 Borgholm Energi AB Dricksvenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 SVEAVÄGEN 17, 11 TR. 111 57 STOCKHOLM TELEFON: 08-662 79 40 FAX: 08-662 79 41 Fröberg

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Samuel Brudefors MPU02-01-036-GV10_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14

Läs mer

Kompletterande samråd Eskilstuna Energi och Miljö

Kompletterande samråd Eskilstuna Energi och Miljö Stockholm 2013-06-27 http://ams.se.wspgroup.com/projects/10168692/document/b-mkb och Tillståndsprocesser/6 Samråd/Kompletterande samråd/följebrev kompletterande samråd övriga.docx Mall: Allmän - Stående

Läs mer

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun SAMMANFATTNING Utredningsområdet omfattar både befintligt och planerat deponiområde och kan hydrologiskt indelas

Läs mer

PM Infiltrationstest vid Barkarby. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station

PM Infiltrationstest vid Barkarby. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station PM Infiltrationstest vid Barkarby Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station Titel: PM Infiltrationstest vid Barkarby Konsult: Ramböll Sverige AB Författare: Benjamin Reynolds, Jean-Marc

Läs mer

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 Upprättat av: Hakan Güner Granskad av: Erik Westerberg Godkänd av: Anders Rydberg NACKA KOMMUN Neglinge 2:1,

Läs mer

Samrådshandling för flytt av dricksvattenintag Sjön Grumlan, Vetlanda kommun

Samrådshandling för flytt av dricksvattenintag Sjön Grumlan, Vetlanda kommun Samrådshandling för flytt av dricksvattenintag Sjön Grumlan, Vetlanda kommun Samrådshandling för flytt av ledning för dricksvattenintag Error! Reference source not found. Beställare: Njudung Energi Box

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN

TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN 2017-05-15 Sida 1 av 7 TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN ORIENTERING I Hemavan baseras nuvarande vattenförsörjning på ytvatten från Mortsbäcken, vilken avvattnar

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPLANDS-BRO KOMMUN KUNGSÄNGENS - TIBBLE 1:21 OCH 1:41 PLANERADE BOSTÄDER I GRÖNA DALEN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM NR 1 BETR. MARK- OCH GRUNDLÄGGNINGSFÖRHÅLLANDEN PLANERINGSUNDERLAG Stockholm

Läs mer

Gamla Uppsala järnvägsutbyggnad

Gamla Uppsala järnvägsutbyggnad SAMRÅD OM VATTENVERKSAMHET Gamla Uppsala järnvägsutbyggnad Uppsala kommun, Uppsala län Samrådshandling för allmänheten 2012-05-15 Ärendenummer: TRV 2011/77175 Titel: Underlag för samråd med allmänheten

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Ingrid Olofsson MPU02-01-036-HA27_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-08-07

Läs mer

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN FALKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2204112000 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN 2014-04-25 JÖNKÖPING GEOTEKNIK UPRÄTTAD AV: GRANSKAD AV: SWECO CIVIL JOSEFINE LINDBERG BJÖRN PETTERSSON

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Geotekniskt PM 1. Del av Snöstorp 19:79 och 19:80 samt hela 19:82, Halmstad Kommun Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan 2013-03-01

Geotekniskt PM 1. Del av Snöstorp 19:79 och 19:80 samt hela 19:82, Halmstad Kommun Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan 2013-03-01 Geotekniskt PM 1 hela 19:82, Halmstad Kommun 2013-03-01 Upprättad av: Fredrik Stenfeldt Granskad av: Sven-Åke Öhman Godkänd av: Fredrik Stenfeldt GEOTEKNISKT PM 1 för detaljplan hela 19:82, Halmstad Kommun

Läs mer

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Innehåll 1 Inledning... 1 2 Milsbro... 2 Bilaga 3 (1/16) 2.1 Fastighet Milsbrokvarn 1:2... 2 2.2 Fastighet Rogsta 1:4 och Rogsta

Läs mer

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD 2013-09-04 Upprättat av: Anna Lundgren Granskat av: Irina Persson Sweco Environment AB Stockholm Vattenresurser Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Bakgrund Delar av det område som planeras exploateras

Läs mer

PM Geoteknik. Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer. Norra Rosendal, Uppsala 2014-05-22

PM Geoteknik. Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer. Norra Rosendal, Uppsala 2014-05-22 Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer 2014-05-22 Kund Uppsala kommun UPK 5100 Ansvar 18011 Box 1023 751 40 UPPSALA Germund Landqvist Tel: 018 727 40 05 Konsult WSP

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Lina Grahm MPU02-01-036-BÖ24_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-08-07

Läs mer

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet?

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet? Bergmaterialrådet 12 mars, 2014 Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten Vattenverksamhet? Bergtäkt = Vattenverksamhet? Ja! Väldigt ofta! Men, är vattenverksamheten tillståndspliktig?

Läs mer

Remiss tillståndsansökan vattenverksamhet Fålhagen 1:32 och Boländerna 1:28

Remiss tillståndsansökan vattenverksamhet Fålhagen 1:32 och Boländerna 1:28 upp, 9.11.9 MILJÖFÖRVALTNINGEN /J Handläggare Datum Marie Nilsson 2017-03-22 018-727 43 85 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 2017-03-29 Remiss tillståndsansökan vattenverksamhet Fålhagen

Läs mer

VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING

VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING Planskede Beställare: Motala kommun WSP uppdrag 10130414 2010-01-27 WSP Östergötland Linda Blied Ewald Ericsson Geotekniker Geotekniker WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

FÖRSLAG MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ

FÖRSLAG MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING TILLSTÅND FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING UPPDRAGSNUMMER 1352175000 FÖRSLAG TILL MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ HANS BJÖRKMAN

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Uppdrag: Uppdragsnummer: Datum: Ändringshistorik för mall. Asknäs bussgata. Datum Version Beskrivning

PM GEOTEKNIK. Uppdrag: Uppdragsnummer: Datum: Ändringshistorik för mall. Asknäs bussgata. Datum Version Beskrivning Uppdrag: Asknäs bussgata Uppdragsnummer: 2175047 Datum: Ansvarig: Tassos Mousiadis Handläggare: Tassos Mousiadis Ändringshistorik för mall Datum Version Beskrivning 1 (8) undersökningsrapport rev.docx

Läs mer

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet?

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Vattenförvaltning för företag Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Den 22 december 2009 fastställde de fem svenska Vattenmyndigheterna miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Ansökan enligt miljöbalken

Ansökan enligt miljöbalken Bilaga MKB Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga AH Verksamheten och de allmänna hänsynsreglerna Samrådsredogörelse Metodik för miljökonsekvensbedömning Vattenverksamhet Laxemar-Simpevarp Vattenverksamhet

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Prinsens väg

Behovsbedömning av detaljplan för Prinsens väg Behovsbedömning av detaljplan för Prinsens väg Tumba maj 2017 Behovsbedömningen av detaljplan för Prinsens väg är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

Borgviks hamnområde, Grums kommun

Borgviks hamnområde, Grums kommun Datum 2017-03-24 Uppdragsnr 731844 Borgviks hamnområde, Grums kommun PM Geoteknik för detaljplan ÅF-INFRASTRUCTURE AB Helena Kernell GRANSKARE Per Axelsson INNEHÅLL 1. Objekt... 3 2. Syfte och begränsningar...

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRING AV VILLKOR

ANSÖKAN OM ÄNDRING AV VILLKOR 9 november 2018 Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen ANSÖKAN OM ÄNDRING AV VILLKOR Sökande: Ombud: Stockholms läns landsting, Förvaltning för utbyggd tunnelbana, 232100-0016 Box 22550, 104 22 Stockholm

Läs mer

PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan. Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby

PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan. Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby Titel: PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan Konsult:

Läs mer

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Lennart Torgesson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Storgatan 42 352

Läs mer

2. Vattenförsörjningens tryggande i det korta perspektivet. 3. Förberedande grundvattenundersökning.

2. Vattenförsörjningens tryggande i det korta perspektivet. 3. Förberedande grundvattenundersökning. Midvatten AB 1(4) STÖTENS VATTENFÖRSÖRJNING NY VATTENTÄKT - LÅNGSIKTIG LÖSNING KORT BESKRIVNING AV NÄSTA STEG BAKGRUND I Midvatten (2011) som gjordes inför upprättandet av en förstudie redovisas hela projektupplägget

Läs mer

Långsjöskolan. Huddinge Kommun. Huge Fastigheter. Håkan Bohm Granskare

Långsjöskolan. Huddinge Kommun. Huge Fastigheter. Håkan Bohm Granskare Huge Fastigheter Huddinge Kommun Huge Fastigheter Tekniskt PM Geoteknik PLANERINGSUNDERLAG Uppdragsnummer: Stockholm Geoteknik 004-M Tekniskt PM Geoteknik Utgåva 2, 2014-04-24 Grontmij AB Samhällsbyggnad/Geoteknik

Läs mer

PM GEOTEKNIK ALMAREVÄGEN

PM GEOTEKNIK ALMAREVÄGEN PM GEOTEKNIK ALMAREVÄGEN 2013-06-28 Uppdrag: 249381, ALMAREVÄGEN Titel på rapport: PM geoteknik Status: Datum: 2013-06-28 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Tengbomgruppen AB Andreas Björklund Uppdragsansvarig:

Läs mer

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun 2010 05 27 Upprättad av: Ellen Samuelsson, WSP Environmental

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Förslag till kontrollprogram Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Johan Larsson L:\Uppdrag\ - Grundvattenutredning

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Vagndalen reservvattentäkt Status: Slutgiltig Datum:

Läs mer

STOCKHOLM STAD. Årstafältet Etapp 4 PM Geoteknik. Förhandskopia Upprättad av: Lars Henricsson

STOCKHOLM STAD. Årstafältet Etapp 4 PM Geoteknik. Förhandskopia Upprättad av: Lars Henricsson STOCKHOLM STAD Årstafältet Etapp 4 Förhandskopia 2016-04-27 Upprättad av: Lars Henricsson Årstafältet Etapp 4 Kund Stockholm Stad Exploateringskontoret Vello Parts Konsult WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRING AV PROVISORISK FÖRESKRIFT

ANSÖKAN OM ÄNDRING AV PROVISORISK FÖRESKRIFT 9 november 2018 Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen ANSÖKAN OM ÄNDRING AV PROVISORISK FÖRESKRIFT Sökande: Ombud: Stockholms läns landsting, Förvaltning för utbyggd tunnelbana, 232100-0016 Box 22550,

Läs mer

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt Samhällsbyggande och vattenplanering Jan Persson, Länsarkitekt 2012-02-02 Miljökvalitetsnormer i vatten Ytvatten (vattendrag, sjöar och kustvatten) MKN omfattar såväl kemiska som ekologiska kvalitetskrav:

Läs mer

Rapport Upprättad av: Anna Nilsson

Rapport Upprättad av: Anna Nilsson Rapport 2016-03-24 Upprättad av: Anna Nilsson KUND Firma Pia Brunsberg Pia Brunsberg Torstävavägen 9 373 02 Ramdala KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Besök: Högabergsgatan 3 Tel: +46 10

Läs mer

Mark- och miljödomstolen Box Växjö 2288/2018 YTTRANDE Sid 1(5)

Mark- och miljödomstolen Box Växjö 2288/2018 YTTRANDE Sid 1(5) 2288/2018 YTTRANDE Sid 1(5) Vårt datum: 2019-03-15 Ert datum: 2019-02-25 Vårt diarienummer: 508/2019 Er beteckning: M 5472-17 3:5 Handläggare bjohol Mark- och miljödomstolen Box 81 351 03 Växjö mmd.vaxjo@dom.se

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 3 PM Infiltrationstest Arenastaden (Bilaga 3A) och PM Infiltrationstest Norra begravningsplatsen södra sänkan (Bilaga 3B) PM Infiltrationstest Arenastaden

Läs mer

ALINGSÅKER ETAPP 1, TROLLHÄTTAN

ALINGSÅKER ETAPP 1, TROLLHÄTTAN OKTOBER 2017 TROLLHÄTTANS STAD ALINGSÅKER ETAPP 1, TROLLHÄTTAN ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se OKTOBER 2017 TROLLHÄTTANS STAD

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDRA FREBERGA I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING

DETALJPLAN FÖR SÖDRA FREBERGA I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING DETALJPLAN FÖR SÖDRA FREBERGA I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING Beskrivning av geotekniska förhållanden och rekommendationer för projektering Beställare: Motala kommun WSP uppdrag 10105448 Datum

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Tekniskt PM angående geoteknik undersökning för upprättande av detaljplan för nybyggnation av bostäder

Tekniskt PM angående geoteknik undersökning för upprättande av detaljplan för nybyggnation av bostäder PM Skanska Sverige AB Handläggare Cecilia Edmark Datum 2009-12-15 Vår referens/nr 131466.030 DEL AV HJÄLTSGÅRD 6:1, SKEE STRÖMSTAD KOMMUN Tekniskt PM angående geoteknik undersökning för upprättande av

Läs mer

STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING

STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING PM GEOTEKNIK STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING 2013-10-21 Uppdrag: 246422, Processledning kv Stenhöga, Ny detaljplan Titel på rapport: PM Geoteknik Status: Projekteringsunderlag Datum: 2013-10-21 Medverkande

Läs mer

Översiktligt PM Geoteknik inför detaljplanearbete

Översiktligt PM Geoteknik inför detaljplanearbete Översiktligt PM Geoteknik inför detaljplanearbete Kvarngärdet 60:1 m.fl. Uppsala kommun www.bjerking.se Uppdrag nr. 14U26297 Sida 2 (6) Geoteknik PM Projektering Uppdragsnamn Besqab Projekt och Fastigheter

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Grundvattenpåverkan på Klasborg-Våmbs natura 2000- område Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Handläggare Johan Larsson,

Läs mer

Gryaabs Transporttunnlar. Information om ny placering. Göteborgs Stad, Västra Götalands län. Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken

Gryaabs Transporttunnlar. Information om ny placering. Göteborgs Stad, Västra Götalands län. Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Gryaabs Transporttunnlar Göteborgs Stad, Västra Götalands län Information om ny placering Alternativ Krokängsparken- Byggs via Hamnbanans nya järnvägstunnel

Läs mer

PM Översiktlig geoteknisk undersökning. Asylenparken, Vadstena Geoteknisk undersökning för planerade bostäder. 2012-12-14 Revidering 2013-05-22

PM Översiktlig geoteknisk undersökning. Asylenparken, Vadstena Geoteknisk undersökning för planerade bostäder. 2012-12-14 Revidering 2013-05-22 PM Översiktlig geoteknisk undersökning 2012-12-14 Revidering 2013-05-22 Upprättad av: Christina Berglund Granskad av: Magnus Widfeldt och Wilhelm Rankka Godkänd av: Christina Berglund Uppdragsnr: 10173946

Läs mer

Översiktlig geoteknisk utredning för detaljplan vid Björkängen, Torsby kommun Värmlands län

Översiktlig geoteknisk utredning för detaljplan vid Björkängen, Torsby kommun Värmlands län 1 (5) Översiktlig geoteknisk utredning för detaljplan vid Björkängen, Torsby kommun Värmlands län Geoteknik Upprättad: EQC Karlstad AB Lagergrens gata 8, 652 26 Karlstad Vxl: 010-440 57 00 www.eqcgroup.se

Läs mer

WSP 1 018 5029 DEGERFORS KOMMUN PLANOMRÅDET VÄSTRA MÖCKELSTRANDEN. Geoteknisk undersökning. Örebro 2014-02-14

WSP 1 018 5029 DEGERFORS KOMMUN PLANOMRÅDET VÄSTRA MÖCKELSTRANDEN. Geoteknisk undersökning. Örebro 2014-02-14 WSP 1 018 5029 DEGERFORS KOMMUN PLANOMRÅDET VÄSTRA MÖCKELSTRANDEN Geoteknisk undersökning Örebro WSP SAMHÄLLSBYGGNAD Box 8094 700 08 ÖREBRO Tel 0706 88 57 44 Handläggare: Jan-Eric Carlring WSP 1 018 5029

Läs mer

Robertshöjdsgatan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet SAMRÅD

Robertshöjdsgatan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet SAMRÅD Robertshöjdsgatan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet SAMRÅD 2018-11-12 Inledning och presentation Framtiden Byggutveckling AB, projektchef, Edward Berndtsson Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist

Läs mer

PM Geoteknik Geoteknisk förstudie för detaljplaneskede

PM Geoteknik Geoteknisk förstudie för detaljplaneskede PM Geoteknik Geoteknisk förstudie för detaljplaneskede Norrbacka 1:32-1:36 Sigtuna kommun www.bjerking.se Sida 2 (5) PM Geoteknik - Förutsättningar för projektering Uppdragsnamn Norrbacka Sigtuna kommun

Läs mer

UTREDNING MASSHANTERING OCH DAGVATTEN, PÅARP

UTREDNING MASSHANTERING OCH DAGVATTEN, PÅARP PM GEOTEKNIK UTREDNING MASSHANTERING OCH DAGVATTEN, PÅARP SLUTRAPPORT 2012-10-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Undersökningsmaterial... 4 2.1 Tidigare undersökningar... 4 2.2 Nu utförda undersökningar...

Läs mer

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Grundvattenbildning Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Hydrologiska cykeln kondensation nederbörd grundvattenbildning Inströmningsområde Källa transpiration avdunstning

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Hanna Wiborgh MPU02-01-036-GV13_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-08-07

Läs mer

Samrådsredogörelse. VATTENVERKSAMHET Hamnbanan Göteborg, dubbelspår Eriksberg - Pölsebo. Bilaga 3. Projektnummer:

Samrådsredogörelse. VATTENVERKSAMHET Hamnbanan Göteborg, dubbelspår Eriksberg - Pölsebo. Bilaga 3. Projektnummer: VATTENVERKSAMHET Hamnbanan Göteborg, dubbelspår Eriksberg - Pölsebo Samrådsredogörelse Bilaga 3 Projektnummer: 108 793 2015-09-15 Foto: Göteborg Hamn Trafikverket Postadress: Trafikverket, 405 33 Göteborg

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

SE SE

SE SE 017-01-3 13:33 SE676170-135065 - SE676170-135065 Vattenkategori Typ Distrikt Huvudavrinningsområde Grundvatten Vattenförekomst 5. Västerhavet (nationell del) - SE5 Göta älv - SE108000 Län Dalarna - 0 Kommun

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten 1 (7) DATUM DNR 2015-02-24 KS/2015:37 Yttrande Vattenmyndigheten.vastmanland@ lansstyrelsen.se Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Läs mer

PM Planeringsunderlag Geoteknik Stretered 1:191, Mölndal stad Mölndal stad

PM Planeringsunderlag Geoteknik Stretered 1:191, Mölndal stad Mölndal stad stad Mölndal stad 2014-12-05 Upprättad av: Sven Devert Granskad av: Ulrika Isacsson Uppdragsnr: 10204627 Stretered 1:191 Mölndal stad Kund Mölndal Stad Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Konsult WSP

Läs mer

PM GRUNDVATTENVERKSAMHET VID BRO ÖVER BORÅSVÄGEN

PM GRUNDVATTENVERKSAMHET VID BRO ÖVER BORÅSVÄGEN PM GRUNDVATTENVERKSAMHET VID BRO ÖVER BORÅSVÄGEN UPPDRAG Tekniska utredningar till detaljplan för Bråta 2:139 UPPDRAGSNUMMER 12601144 Task 201 UPPDRAGSLEDARE Björn Carlsson UPPRÄTTAD AV Magnus Liedholm

Läs mer

Hållan - SE

Hållan - SE Hållan - SE675859-137377 Vattenkategori Typ Distrikt Huvudavrinningsområde Grundvatten Vattenförekomst. Bottenhavet (nationell del) - SE Dalälven - SE53000 Län Dalarna - 0 Kommun Malung-Sälen - 03 Yta

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Västra Syninge reservvattentäkt Status: Slutgiltig

Läs mer

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB PM Ärendenr: TRV 2010/32686 2010-12-21 Trafikverket Projekt Mälarbanan Skillnader mellan godkänd och utställd MKB Sammanställning över de revideringar som gjorts i den utställda miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om vattenverksamhet. 10 oktober 2017

Välkommen till informationsmöte om vattenverksamhet. 10 oktober 2017 1 Välkommen till informationsmöte om vattenverksamhet 10 oktober 2017 Roslagsbanans utbyggnad Samråd enligt 6 kap. miljöbalken avseende vattenverksamhet på sträckan Täby kyrkby - Kragstalund Vi som kommer

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Robin Borgström MPU02-01-036-GÅ16_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson ZZZZ-ZZ-ZZ

Läs mer

KARLSSONS ÄNG, KALMAR Detaljplan. Översiktlig geoteknisk utredning

KARLSSONS ÄNG, KALMAR Detaljplan. Översiktlig geoteknisk utredning KARLSSONS ÄNG, KALMAR 2016-09-02 Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Göran Sätterström Godkänd av: Daniel Elm KUND Kalmar kommun Kommunledningskontoret Projekt- och exploateringsenheten Klara Johansson

Läs mer

Projekt City Link etapp 2.

Projekt City Link etapp 2. Vegetation & Infrastruktur Örjan Stål AB Projekt City Link etapp 2. Konsekvensutredning gällande grundvattensänkning Bakgrund Vid utbyggnad av Svenska kraftnäts kabeltunnel, City Link etapp 2, beräknas

Läs mer

Översiktligt Projekterings-PM Geoteknik

Översiktligt Projekterings-PM Geoteknik Översiktligt Projekterings-PM Geoteknik Årsta, Uppsala kommun www.bjerking.se Sida 2 (6) Översiktligt Projekterings-PM Geoteknik Uppdragsnamn Årsta Uppsala kommun Årsta Torg Midroc Property Development

Läs mer

Översiktlig geoteknisk utredning inför nyetablering av hotell i Hallunda, Botkyrka kommun.

Översiktlig geoteknisk utredning inför nyetablering av hotell i Hallunda, Botkyrka kommun. Grap 11179 Översiktlig geoteknisk utredning inför nyetablering av hotell i Hallunda, Botkyrka kommun. Teknisk PM, Geoteknik Geosigma AB Göteborg 2011-09-22 Rev 2011-10-14 Lars Nilsson Uppdragsnr 602478

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

Alternativbeskrivning ny sträckning

Alternativbeskrivning ny sträckning Alternativbeskrivning ny sträckning Allmänt Ny utredd sträckning för delprojekt Södra Solna utgår från transformatorstation Galoppvägen, se Figur 1 nedan. Samförläggning med ny ledning för delprojekt Järva

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten; beslutade den 8 augusti 2013. SGU-FS 2013:1

Läs mer

MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ

MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING TILLSTÅND FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING UPPDRAGSNUMMER 1352175000 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING () VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ HANS BJÖRKMAN Projektledare

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN - TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR NY GRUNDVATTENTÄKT UPPDRAGSNUMMER

UNDERLAG FÖR SAMRÅD UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN - TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR NY GRUNDVATTENTÄKT UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSNUMMER 1335770 ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN - TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR NY GRUNDVATTENTÄKT 2013-12-17 1 (15) Innehåll 1 Saken 3 2 Inledning 4 2.1 Bakgrund och lokalisering 4 2.2 Administrativa uppgifter

Läs mer