Rapport Upprättad av: Anna Nilsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport Upprättad av: Anna Nilsson"

Transkript

1 Rapport Upprättad av: Anna Nilsson

2 KUND Firma Pia Brunsberg Pia Brunsberg Torstävavägen Ramdala KONSULT WSP Environmental Box Karlskrona Besök: Högabergsgatan 3 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm KONTAKTPERSONER Niclas Brunsberg Anna Nilsson, WSP (12)

3 INNEHÅLL FÖRUTSÄTTNING 4 METOD 4 GENOMFÖRANDE 5 VERKSAMHETSINFORMATION 5 FÖRORENINGSRISKER 8 SAMMANSTÄLLNING OCH UTVÄRDERING 10 Föroreningars farlighet 10 Föroreningsnivå 11 Spridningsförutsättningar 11 Känslighet och skyddsvärde 11 RISKKLASSNING 11 REKOMMENDATIONER 12 3 (12)

4 UPPDRAG WSP har på uppdrag av Firma Pia Brunsberg utfört en MIFO fas 1-inventering 1 av fastigheterna Torstäva 15:1 (del av), Torstäva 14:1 samt Torstäva 13:9. För områdenas lokalisering, se Figur 1. Uppdraget har utförts som en del av de undersökningar som krävs inför en framtida detaljplaneläggning av området. Figur 1. De aktuella områdena markeras av lila polygoner. METOD En inventering enligt MIFO fas 1 bygger på den tillgängliga information som finns om en verksamhet eller ett område. Informationen tas fram genom platsbesök, intervjuer, studier av historiska flygfotografier och kartor samt genomgång av arkiv m.m. Informationen används sedan för att väga ihop använda kemikaliers farlighet, föroreningsnivå på området, spridningsförutsättningar, känslighet för människor samt skyddsvärde för djur och naturområden. Genom att sammanväga dessa förutsättningar tilldelas verksamheten en riskklass från 1-4 beroende på vilken risk den bedöms utgöra på människor och miljö, där 1 utgör den högsta riskklassen och 4 den lägsta. MIFO-inventeringen kan sedan ligga till grund för kommande provtagningsplaner på området och för att avgöra om ett efterbehandlingsbehov föreligger eller ej. 1 MIFO: Metodik för Inventering av Förorenade Områden. Metodik framtagen av Naturvårdsverket, se NV rapport 4918, (12)

5 GENOMFÖRANDE Inventering och insamling av data har utförts under mars Platsbesök utfördes av Anna Nilsson den 16 mars. Inventeringen och framtagande av underlag för de olika bedömningsfaktorerna har omfattat följande moment: - Intervju med Niclas Brunsberg, fastighetsägare med kännedom om historik på platsen - Intervju med Arne Brunsberg, f.d. fastighetsägare med god kännedom om historiken på platsen - Intervju med Jan Hallberg, f.d. ordförande i Trummenäs VA-förening - Platsbesök och rundvandring på fastigheterna - Kontakt med Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Karlskrona och Länsstyrelsen i Blekinge för information i deras arkiv avseende markföroreningar och ärenden rörande fastigheterna - Kontakt med Karlskrona kommuns arkiv gällande äldre handlingar för fastigheterna - Genomgång av olika tillgängliga externa databaser som geologiska kartor, SGU:s brunnsarkiv, skyddsvärda områden, historiska kartor m.m. - Information om verksamheten har sammanställts på MIFO-blanketter - Insamlad information har sammanställts, utvärderats och inarbetas i denna rapport Någon provtagning eller några analyser har inte utförts i detta skede. I denna rapport redovisas sammanfattande slutsatser och rekommendationer. Beroende på resultatet av inventeringsarbetet och riskklassningen lämnas rekommendationer på eventuella vidare utredningar, undersökningar eller åtgärder. OMRÅDESBESKRIVNING Det aktuella området omfattar ca 12 ha. Området utgörs av 3 fastigheter, Torstäva 13:9, Torstäva 14:1 samt del av Torstäva 15:1, se Figur 2. 5 (12)

6 Figur 2. Flygfoto med aktuella fastigheter markerade. Torstäva 13:9 delas på mitten av väg 738. På delen som ligger norr om vägen växer tät vegetation/sly. Marken har tidigare nyttjats för bete. Delen som ligger söder om vägen består av skog, där det finns träd som är äldre än 100 år. I nära anslutning till fastigheten finns en gård med stallbyggnad och oljehantering. Det området ingår dock inte i detaljplaneområdet och omfattas inte av denna utredning. Torstäva 14:1 består av tre delområden, ett norr om väg 738, ett direkt söder om samma väg, samt ett mindre område ca 700 m söderut. På det norra delområdet finns tät vegetation/sly. På en mindre del av delområdet har fastighetsägaren förvarat grus och jord för eget bruk. På delen söder om vägen finns skog, med träd som liksom på Torstäva 13:9 är äldre än 100 år. På den mest södra delen består marken av gräs, en mindre byggnad samt ett dike mot Trummenäsvägen. Tidigare fanns det ett avloppsreningsverk (kemikaliefri gemensamhetsanläggning) i form av en öppen markbädd på platsen. Anläggningen togs i drift 1996 och togs ur bruk ungefär 10 år 6 (12)

7 senare. Vid avvecklingen av anläggningen togs all utrustning ovan mark bort, kvar i marken finns reningsbäddar bestående av grus och sand. Den del av Torstäva 15:1 som omfattas av detaljplaneområdet består av betesmark/ängsmark. Inom detaljplaneområdet finns för närvarande elva bostadsfastigheter som utgörs av både permanentbostäder och fritidshus. Historiska kartor över de aktuella områdena visas i Figur 3 och Figur 4. Figur 3. Historisk karta över området från Aktuellt område är markerat med rött. För det södra området finns inget kartmaterial från denna tidpunkt. 7 (12)

8 Figur 4. Historisk karta över området från Aktuella områden är markerade med rött. Ingen ytterligare information över områdena har framkommit genom studier av historiska kartor, intervjuer eller genom arkivstudier. FÖRORENINGSRISKER Vid platsbesöket den 16 mars påträffades ett mindre område, intill en bostadsfastighet, där eldning av avfall förekommit. Området bedömdes vara litet och väl avgränsat. Området är markerat i Figur 5. 8 (12)

9 Figur 5. Området, som påträffades vid platsbesöket, där eldning av avfall förekommit är markerat med röd polygon. Vi platsbesöket påträffades även en cistern (troligtvis avsedd för diesel), oljefat samt ett båtskrov i den norr delen av området. Efter samtal med Åsa Olofsson på Miljöoch samhällsbyggnadsnämnden ska detta område inte ingå i planområdet så eventuella föroreningar härrörande till dessa lämningar ska inte utredas i detta skede. Platsen för lämningarna visas i Figur 6. Lämningarna påträffades mellan en stenmur som går längs med vägen och ett bergsparti som höjer sig ett par meter omedelbart söder om. 9 (12)

10 Figur 6. Platsen där oljefat, en cistern samt ett båtskrov påträffades vid platsbesöket är markerat med röd polygon. Förutom ovan nämnda lämningar har det inte framkommit några uppgifter om användning eller lagring av kemikalier eller avfall som kan innebära föroreningsrisker inom områdena. SAMMANSTÄLLNING OCH UTVÄRDERING Enligt MIFO (Metodik för Inventering av förorenade områden) baseras en riskbedömning på fem faktorer: Föroreningarnas farlighet Föroreningsnivå (mängd och halt av föroreningar), Spridningsförutsättningar, Känslighet (för människor) och Skyddsvärde (för miljön). De fem faktorerna ges en storlek: låg/liten, måttlig/måttligt, hög/stor eller mycket hög/stor. Storlekarna vägs sedan samman i ett diagram och en riskklass erhålls. Föroreningarnas farlighet De föroreningar som potentiellt skulle kunna förekomma från det område där eldning av avfall utförts beror på vad som har eldats på platsen. Området bedöms vara litet och väl avgränsat och då ingen verksamhet pågår i närområdet bedöms eldat material utgöras av hushållsavfall. Farligheten hos eventuella föroreningar kopplade till eldningen bedöms som låga. 10 (12)

11 Föroreningsnivå Baserat på att ingen information framkommit om potentiellt förorenande verksamheter inom området, och på att det vid platsbesöket endast påträffades ett mindre eldningsområde, bedöms föroreningsnivån inom området som liten. Spridningsförutsättningar Marken inom området består av genomsläppliga jordarter i form av svallad morän och svallgrus, samt berg. Mark som inte består av berg i dagen består av gräs, tät vegetation/sly eller vägar. Det finns inget direkt ytvatten i området. Spridningsförutsättningarna bedöms som låga till måttliga. Känslighet och skyddsvärde Inom planområdet finns flera bostadshus och fritidsbostäder och det finns privata dricksvattenbrunnar i området. Stora delar av planområdet består av skog eller sly/tät vegetation. Känsligheten och skyddsvärdet för planområdet bedöms som stora. RISKKLASSNING Inga uppgifter har framkommit som föranleder misstankar om att områdena kan vara förorenade. Kemikaliefria avloppsreningsverk och ängsmarker/betesmark innebär normalt inte några risker för föroreningar. Det påträffade eldningsområdet bedöms innebära endast en försumbar risk för föroreningar. Planområdet bedöms tillhöra klass 4, liten risk. 11 (12)

12 REKOMMENDATIONER Det påträffade eldningsområdet bedöms inte ha några effekter för detaljplaneområdet. Eventuellt kan fastighetsägaren behöva upplysas om att det inte är tillåtet att elda avfall på egen hand. Inga övriga uppgifter har framkommit som föranleder rekommendationer om miljötekniska markundersökningar inom detaljplaneområdet. 12 (12)

Syftet med inventeringen

Syftet med inventeringen MIFO-metodiken Inventeringen görs enligt den s k MIFO-modellen= Metodik för Inventering av Förorenade Områden. Metodiken har tagits fram av Naturvårdsverket och finns beskriven i rapport 4918. Rapporten

Läs mer

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar Vanliga frågor & svar Innehåll Ordlista... 2 Om Brevet... 2 Vad ska jag göra med brevet som jag fått?... 2 Motivering saknas till min fastighet, varför?... 2 Vilka har fått utskicket från Länsstyrelsen?...

Läs mer

Frågeformulär angående inventering av eventuellt Sida 1 av 10 förorenade områden

Frågeformulär angående inventering av eventuellt Sida 1 av 10 förorenade områden Kommunhuset 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Frågeformulär angående inventering av eventuellt Sida 1 av 10 Uppdaterad: november 2014 Utrymmet för svaren är inte begränsat. Rutan utökas ju mer du skriver. Hoppa

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR ANGÅENDE INVENTERING AV EVENTUELLT FÖRORENADE OMRÅDEN

FRÅGEFORMULÄR ANGÅENDE INVENTERING AV EVENTUELLT FÖRORENADE OMRÅDEN Frågeformulär 1 (11) FRÅGEFORMULÄR ANGÅENDE INVENTERING AV EVENTUELLT FÖRORENADE OMRÅDEN Utrymmet för svaren är inte begränsat. Rutan utökas ju mer du skriver. Hoppa mellan svarsrutorna med pil ner eller

Läs mer

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Lennart Torgesson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Storgatan 42 352

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Inventering av förorenade områden Vilka föroreningar kan förväntas, deras möjliga utbredning och hur människor och miljö kan exponeras. Rapport 4918 Naturvårdsverket MIFO - Metodik för Inventering av Förorenade

Läs mer

Metodik för inventering av förorenade områden

Metodik för inventering av förorenade områden Metodik för inventering av förorenade områden Modellen togs fram av Naturvårdsverket En praktisk modell som bygger främst på uppgiftsinsamling Länsstyrelsen har inventerat nedlagda verksamheter Kommunens

Läs mer

Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter

Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN Uppdaterad Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter Kontaktuppgifter: Birgitta Swahn samordnare 785 51 03 Erik Blomqvist

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

RAPPORT. Miljöinventering enligt MIFO fas 1 inför detaljplan av del av fastigheten Kila 1:34, Tranemo kommun. För. Väveriet i Uddebo Att: Liv Sonntag

RAPPORT. Miljöinventering enligt MIFO fas 1 inför detaljplan av del av fastigheten Kila 1:34, Tranemo kommun. För. Väveriet i Uddebo Att: Liv Sonntag RAPPORT Miljöinventering enligt MIFO fas 1 inför detaljplan av del av fastigheten Kila 1:34, Tranemo kommun För Väveriet i Uddebo Att: Liv Sonntag Upprättad: 2017-07-07 Uppdrag: 1217-161 Org nr 556747-0181

Läs mer

Mifo-fas 1 Pågående verksamheter

Mifo-fas 1 Pågående verksamheter Mifo-fas 1 Pågående verksamheter LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN Mifo-fas 1 Pågående verksamheter Kontaktuppgifter: Birgitta Swahn samordnare 785 51 03 Jeanette Häggroth tillsyn 785 41 80 Henning Persson

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (20) Objekt Norra Amerika 2 IDnr Kommun Ulricehamn Upprättad (namn) Josefina Orlenius Senast reviderad (namn) (datum) (datum) Inventeringens namn Norra Amerika

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplanen för del av Mörrum 73:1 & 73:4 m.fl. Översiktlig geoteknisk utredning

KARLSHAMNS KOMMUN Kungsparken, Mörrum Detaljplanen för del av Mörrum 73:1 & 73:4 m.fl. Översiktlig geoteknisk utredning KARLSHAMNS KOMMUN 2015-09-30 Uppdragsnummer: 10216922 Upprättad av: Lars Marboe Granskad av: Evelina Nilsson KARLSHAMNS KOMMUN 73:4 m.fl. KUND Karlshamns kommun Anna Terning KONSULT WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

FÖP Maden, geoteknik och miljöteknik

FÖP Maden, geoteknik och miljöteknik Tekniska Kontoret Mark och exploatering Fredrik Svärd 036-10 25 67 fredrik.sandberg-svard@jonkoping.se 2016-11-18 1 (8) FÖP Maden, geoteknik och miljöteknik Inför arbetet med en fördjupad översiktsplan

Läs mer

Kv. Adjutanten (f.d. del av Artilleriet 1:33), Visby Region Gotland. Kommande åtgärder inom förorenat område

Kv. Adjutanten (f.d. del av Artilleriet 1:33), Visby Region Gotland. Kommande åtgärder inom förorenat område Visby 2013-03-13 12038 Kv. Adjutanten (f.d. del av Artilleriet 1:33), Visby Region Gotland Pm-1 Kommande åtgärder inom förorenat område Handläggare: Daniel Werkelin AB PentaCon Telefon 0498-27 90 85 Org

Läs mer

1 (9) ra04s 2011-02-17 Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm Telefon 08-695 60 00 Telefax 08-695 60 10 www.sweco.se

1 (9) ra04s 2011-02-17 Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm Telefon 08-695 60 00 Telefax 08-695 60 10 www.sweco.se RAPPORT Botkyrka kommun Mifo fas 1, Uttrans sjukhus Uppdragsnummer 1155677000 Historisk inventering av området kring Uttrans sjukhus Stockholm 2011-06-08 Sweco Environment AB Östra Miljö Pia Törrö Uppdragsledare

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN Planerade byggnader Kontor, fabrik, lager. Översiktlig geoteknisk utredning

ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN Planerade byggnader Kontor, fabrik, lager. Översiktlig geoteknisk utredning ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN, lager 2016-05-31 Uppdragsnummer: 10221648 Upprättad av: Evelina Nilsson Granskad av: Göran Sätterström ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN, lager KUND Karlskrona kommun

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Kville bangård Avgränsningar Kville bangård är belägen på Hisningen,

Läs mer

EV logga från kund RAPPORT. Försvarsanläggning (namn och ort) 1 (7) ra04s

EV logga från kund RAPPORT. Försvarsanläggning (namn och ort) 1 (7) ra04s EV logga från kund Försvarsanläggning (namn och ort) 1 (7) I 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 4 2 Inledning 4 2.1 Bakgrund 4 2.2 Syfte 4 3 Verksamhetsbeskrivning 4 4 Områdesbeskrivning 4 4.1 Naturvärden

Läs mer

Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag

Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag 2009-09-03 Reviderad 2010-09-08 Upprättad av: Sven Devert Granskad av: Magnus Lundgren Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN KARLHAMNSBOSTÄDER ÖSTRALYCKE ÄLDREBOENDE PLANERAD TILLBYGGNAD ÖVERSIKTLIGT GEOTEKNISKT PROJEKTERINGSUNDERLAG

KARLSHAMNS KOMMUN KARLHAMNSBOSTÄDER ÖSTRALYCKE ÄLDREBOENDE PLANERAD TILLBYGGNAD ÖVERSIKTLIGT GEOTEKNISKT PROJEKTERINGSUNDERLAG KARLSHAMNS KOMMUN KARLHAMNSBOSTÄDER ÖSTRALYCKE ÄLDREBOENDE PLANERAD TILLBYGGNAD ÖVERSIKTLIGT GEOTEKNISKT PROJEKTERINGSUNDERLAG 2014-02-28 Upprättad av: Evelina Nilsson Granskad av: Göran Sätterström Uppdragsnummer:

Läs mer

Hantering av schaktmassor

Hantering av schaktmassor Hantering av schaktmassor Text Denna information vänder sig till dig som hanterar schaktmassor som är eller kan vara förorenade. Med massor menar vi uppgrävda massor, både jord och fyllnadsmassor. Uppgrävda

Läs mer

Berggren 10, Karlskrona kommun. Ny automatstation, OKQ8. Översiktlig geoteknisk utredning 2015-05-12

Berggren 10, Karlskrona kommun. Ny automatstation, OKQ8. Översiktlig geoteknisk utredning 2015-05-12 Berggren 10, Karlskrona kommun 2015-05-12 Upprättad av: Martin Holmberg Granskad av: Elin Ekström Uppdragsnummer: 10213373 BERGGREN 10, KARLSKRONA KOMMUN Kund Karlskrona kommun Ola Robertsson Konsult WSP

Läs mer

BEDÖMNING AV MARKMILJÖN SKEPPET 12, DANDERYD

BEDÖMNING AV MARKMILJÖN SKEPPET 12, DANDERYD RAPPORT BEDÖMNING AV MARKMILJÖN SKEPPET 12, DANDERYD 2017-01-26 UPPDRAG 273952, Skeppet 12 Titel på rapport: Bedömning av markmiljön - Skeppet 12, Danderyd Status: Godkänd Datum: 2017-01-26 MEDVERKANDE

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (19) Objekt Thorlings Bleck- & Plåtslageri IDnr F0180-1196 Kommun Stockholm Upprättad (namn) Import från MARK Senast reviderad (namn) 2002-10-25 Inventeringens

Läs mer

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 Uppdrag och syfte WSP Sverige AB har på uppdrag av Järfälla kommun utfört en kompletterande miljöteknisk markundersökning i anslutning

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (19) Objekt Upprättad (namn) (datum) IDnr Kommun Senast reviderad (namn) (datum) Inventeringens namn Dossiernummer Preliminär riskklass enligt BKL Inventeringsfas

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN ARLANDA EUROSTOP. Miljöbedömning

FÖRORENADE OMRÅDEN ARLANDA EUROSTOP. Miljöbedömning FÖRORENADE OMRÅDEN ARLANDA EUROSTOP Miljöbedömning 2016-04-15 FÖRORENADE OMRÅDEN ARLANDA EUROSTOP Miljöbedömning KUND Unibail-Rodamco c/o Rodamco Sverige AB Box 7846 103 98 STOCKHOLM KONSULT WSP Environmental

Läs mer

För de nedlagda deponier där kommunen varit verksamhetsutövare framgår också vidtagna resp. planerade åtgärder

För de nedlagda deponier där kommunen varit verksamhetsutövare framgår också vidtagna resp. planerade åtgärder Sid 1(5) Nedlagda deponier I Kristinehamns kommun finns ett antal nedlagda deponier. De kända tas upp i denna bilaga. För undersökning och riskbedömning av avslutade kommunala deponier ansvarar kommunen.

Läs mer

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde Programförslag Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde 2018-03-19 1. Inledning I arbetet med detaljplan för Börjetulls planområde ska en MKB arbetas fram.

Läs mer

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09 Geotekniskt PM 2015-03-09 Upprättad av: Martin Holmberg Granskad av: Daniel Elm Uppdragsnummer: 10207748 INRE HAMNEN, OSKARSHAMNS KOMMUN Geotekniskt PM Kund Oskarshamns Kommun Erik Hjertqvist Konsult WSP

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg E20, Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg 2016-12-12 Tekniskt PM Förorenad mark TEKNISKT PM FÖRORENAD MARK E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands

Läs mer

Arkeologisk utredning etapp 1 invid Nykroppagatan i Farsta

Arkeologisk utredning etapp 1 invid Nykroppagatan i Farsta ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:69 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 Arkeologisk utredning etapp 1 invid Nykroppagatan i Farsta Fastigheten Farsta 2:1, Stockholms stad, Brännkyrka socken, Södermanland Karin

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (19) Objekt Tvättmäster Upprättad (namn) Linda Bengtson 2003-09-18 IDnr F0180-0121 Kommun Stockholm Senast reviderad (namn) Inventeringens namn Kemtvättar 2003-05

Läs mer

E20 Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM FÖRORENAD MARK E20 Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda kommun, Västra Götalands län 2017-06-13 Projektnummer: 128078 TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.4.0 Trafikverket Postadress: Box 110, 54 23

Läs mer

Stafsinge 3:6 m.fl. Falkenberg - detaljplan Teknisk PM Geoteknik

Stafsinge 3:6 m.fl. Falkenberg - detaljplan Teknisk PM Geoteknik Falkenberg - detaljplan Beställare: Beställarens ombud: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Falkenbergs kommun Sabina Uzelac Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Mikael Lindström Araz Ismail Uppdragsnr:

Läs mer

DEL AV TORSTÄVA 13:9. PM Översiktlig geoteknisk utredning KARLSKRONA KOMMUN

DEL AV TORSTÄVA 13:9. PM Översiktlig geoteknisk utredning KARLSKRONA KOMMUN DEL AV TORSTÄVA 13:9 KARLSKRONA KOMMUN PM Översiktlig geoteknisk utredning 2017-03-31 DEL AV TORSTÄVA 13:9 KARLSKRONA KOMMUN PM Översiktlig geoteknisk utredning KUND Firma Pia Brunsberg KONSULT WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anna Thyrén UPPRÄTTAD AV. Petra Almqvist. Inventering av förorenad mark av Björnemossen, Hova, Gullspångs kommun

UPPDRAGSLEDARE. Anna Thyrén UPPRÄTTAD AV. Petra Almqvist. Inventering av förorenad mark av Björnemossen, Hova, Gullspångs kommun -14 UPPDRAG MKB detaljplan Hova, Gullspångs kommun UPPDRAGSNUMMER 1321526 UPPDRAGSLEDARE Anna Thyrén UPPRÄTTAD AV Petra Almqvist DATUM GRANSKAD AV Ann Christine Lember Inventering av förorenad mark av

Läs mer

KRUTVIKEN, KARLSKRONA Planerad bebyggelse. PM Geoteknik

KRUTVIKEN, KARLSKRONA Planerad bebyggelse. PM Geoteknik KRUTVIKEN, KARLSKRONA 2016-01-27 Uppdragsnummer: 10223808 Upprättad av: Evelina Nilsson Granskad av: Göran Sätterström KRUTVIKEN, KARLSKRONA KOMMUN KUND Svensk Bostadsutveckling AB Torsten Kai-Larsen KONSULT

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN STIBY 28:1, HÄLLEVIK NYTT PLANOMRÅDE GEOTEKNISKT PLANERINGSUNDERLAG

SÖLVESBORGS KOMMUN STIBY 28:1, HÄLLEVIK NYTT PLANOMRÅDE GEOTEKNISKT PLANERINGSUNDERLAG SÖLVESBORGS KOMMUN STIBY 8:, HÄLLEVIK GEOTEKNISKT PLANERINGSUNDERLAG 05-0-5 Upprättad av: Evelina Nilsson Granskad av: Martin Holmberg L:\540\060766\3_Dokument\36_PM\PM Geo.doc Mall: Rapport Advanced 00.dot

Läs mer

Seminarium. Förorenade områden Inventering enligt Naturvårdsverkets metodik, MIFO fas 1, av kommunala pågående verksamheter

Seminarium. Förorenade områden Inventering enligt Naturvårdsverkets metodik, MIFO fas 1, av kommunala pågående verksamheter Seminarium Förorenade områden Inventering enligt Naturvårdsverkets metodik, MIFO fas 1, av kommunala pågående verksamheter Länsstyrelsen i Skåne Malmö 22 april 2015 Denna presentation går igenom syftet

Läs mer

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag:

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag: PM Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun 2016-07-04 Uppdrag: 10233249 Upprättad av: Ann Helén Österås Granskad av: Maria Lindberg 1 (9) PM Platsspecifika riktvärden

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SKOLAN 2 M FL, LYCKEBY

DETALJPLAN FÖR SKOLAN 2 M FL, LYCKEBY KARLSKRONAS KOMMUN DETALJPLAN FÖR SKOLAN 2 M FL, LYCKEBY Översiktlig geoteknisk utredning 2017-07-07 DETALJPLAN FÖR SKOLAN 2 M FL, LYCKEBY Översiktlig geoteknisk utredning KUND Karlskrona kommun, Ola Robertsson

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Tillsynsprojekt om förorenade områden inventering av förorenade områden vid miljöfarliga verksamheter i drift

Tillsynsprojekt om förorenade områden inventering av förorenade områden vid miljöfarliga verksamheter i drift Miljöskyddsenheten Anna Bohlin 08-785 43 68 1 (7) Tillsynsprojekt om förorenade områden inventering av förorenade områden vid miljöfarliga verksamheter i drift SAMMANFATTNING Länsstyrelsen i Stockholms

Läs mer

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE INFÖR DETALJPLAN NÄS BY

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE INFÖR DETALJPLAN NÄS BY GEOTEKNISKT UTLÅTANDE INFÖR DETALJPLAN 267055 NÄS BY 2016-05-25 UPPDRAG 267055, Näs by, översiktlig geoteknisk undersökning Titel på rapport: Geotekniskt utlåtande inför detaljplan Status: Datum: 2016-05-25

Läs mer

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström Planerad anläggning av flerbostadshus BoCenter Byggtjänst AB Södergården, Näsby 4:394-396 Tyresö kommun Uppdragsnummer: 10220758 Upprättad av: Maykel Birhane Granskad av: Joakim Alström Uppdragsnr: 10220758

Läs mer

Kund. Konsult. Kontaktpersoner. Innehåll. Uppdragsnr: Prästgårdshagen 1. Reviderad: AB Familjebostäder Att: Anni Vänskä

Kund. Konsult. Kontaktpersoner. Innehåll. Uppdragsnr: Prästgårdshagen 1. Reviderad: AB Familjebostäder Att: Anni Vänskä AB Familjebostäder Prästgårdshagen 1, Älvsjö 2015-05-12 Uppdragsnr: 10211723 Upprättad av: Romina Fuentes Granskad av: Sofie Eskilander Kund AB Familjebostäder Att: Anni Vänskä Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Södergården, Näsby 4:311 mfl. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Södergården, Näsby 4:311 mfl. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane Planerad anläggning av flerbostadshus AB Abacus Bostad Tyresö kommun Uppdragsnummer: 10220819 Upprättad av: Maykel Birhane Granskad av: Joakim Alström Uppdragsnr: 10220819 Daterad: 2016-01-29 Reviderad:

Läs mer

KV LAGERSTRÅLE 7 KARLSKRONA KOMMUN LINDROTHS FASTIGHETER AB

KV LAGERSTRÅLE 7 KARLSKRONA KOMMUN LINDROTHS FASTIGHETER AB KV LAGERSTRÅLE 7 KARLSKRONA KOMMUN LINDROTHS FASTIGHETER AB (MUR/GEO) Förhandskopia 2016-06-22 Upprättad av: Zana Piroti Granskad av: Daniel Elm Godkänd av: Daniel Elm Handläggare: Zana Piroti Status:Förhandskopia

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

PM E20 Förbifart Mariestad

PM E20 Förbifart Mariestad Structor Mark Göteborg 1215-224 2016-03-14 PM E20 Förbifart Mariestad Översiktlig inventering av potentiella förorenande verksamheter 1 Bakgrund och syfte Längs med E20 finns ett utredningsområde avseende

Läs mer

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Referens Anders Forsberg Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Tumba, februari 2011 Behovsbedömningen av detaljplan för del av kvarteret Rotemannen är framtagen som ett underlag inför

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Uppdrag: Uppdragsnummer: Datum: Ändringshistorik för mall. Asknäs bussgata. Datum Version Beskrivning

PM GEOTEKNIK. Uppdrag: Uppdragsnummer: Datum: Ändringshistorik för mall. Asknäs bussgata. Datum Version Beskrivning Uppdrag: Asknäs bussgata Uppdragsnummer: 2175047 Datum: Ansvarig: Tassos Mousiadis Handläggare: Tassos Mousiadis Ändringshistorik för mall Datum Version Beskrivning 1 (8) undersökningsrapport rev.docx

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www PROMEMORIA/PM 1(7) Kontaktperson Miljöavdelningen Niccola Eklund 010-2241607 niccola.eklund@lansstyrelsen.se Deponiprojekt 2014 Sammanfattning Under 2014 avsattes tio arbetsdagar till ett mindre projekt

Läs mer

Skomakarudden Bovallstrand. PM Bergteknisk besiktning 2010-10-14. Uppdragsnummer: 10141875. Upprättad av: Björn Sandström Granskad av: Magnus Lundgren

Skomakarudden Bovallstrand. PM Bergteknisk besiktning 2010-10-14. Uppdragsnummer: 10141875. Upprättad av: Björn Sandström Granskad av: Magnus Lundgren PM Bergteknisk besiktning 2010-10-14 Uppdragsnummer: 10141875 Upprättad av: Björn Sandström Granskad av: Magnus Lundgren Uppdragsnr: 10141875 Reviderad: - Handläggare: Björn Sandström Fastighet Råghult

Läs mer

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN memo01.docx 2012-03-28-14 PM MARKRADON UPPDRAG MKB DP Kårsta-Rickeby 2 UPPDRAGSNUMMER 1157874000 UPPDRAGSLEDARE Gundula Kolb UPPRÄTTAD AV Mikaela Pettersson och Anna Bäckström DATUM 2017-10-02, REV 2018-03-15

Läs mer

Från avfallshantering till resurshushållning

Från avfallshantering till resurshushållning Förslag ny nationell avfallsplan 2012-2017 Från avfallshantering till resurshushållning 1. Vision mot resurshushållning 2. Hantering av avfall idag 3. Mot ökad resurseffektivitet 4. Prioriterade områden

Läs mer

Markteknisk undersökningsrapport, geoteknik (MUR) Detaljplan Hindås 1:11 och del av Hindås 1:433 Villa Roskullen HÄRRYDA KOMMUN 2013-12-24

Markteknisk undersökningsrapport, geoteknik (MUR) Detaljplan Hindås 1:11 och del av Hindås 1:433 Villa Roskullen HÄRRYDA KOMMUN 2013-12-24 Markteknisk undersökningsrapport, geoteknik (MUR) Hindås 1:433 Villa Roskullen HÄRRYDA KOMMUN 2013-12-24 Upprättad av: Anita Turesson / Sara Joirld Granskad av: Ulrika Isacsson Uppdrags nr: 10190149 MARKTEKNISK

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING CARLSLUND, MJÖLBY

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING CARLSLUND, MJÖLBY ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING CARLSLUND, MJÖLBY 2017-08-28 UPPDRAG 278603, Carlslund, Mjölby Titel på rapport: Översiktlig geoteknisk utredning Status: Datum: 2017-08-28 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Tre gc-vägar i Stockholms län

Tre gc-vägar i Stockholms län Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:83 Tre gc-vägar i Stockholms län Väg 646, sträckan Gustavsberg Ingarö Arkeologisk utredning, etapp 1 Väg 646 Ingarö socken Värmdö kommun Uppland Jan Ählström Tre

Läs mer

HISTORISK MILJÖINVENTERING FÖRORENAD MARK. Årstaberg 1, Stockholms stad rev

HISTORISK MILJÖINVENTERING FÖRORENAD MARK. Årstaberg 1, Stockholms stad rev HISTORISK MILJÖINVENTERING FÖRORENAD MARK Årstaberg 1, Stockholms stad 2017-02-10 rev. 2017-04-11 HISTORISK MILJÖINVENTERING FÖRORENAD MARK Årstaberg 1, Stockholms stad KUND JM AB Jessica Paulin 169 82

Läs mer

Storsjöskolan. Östersunds Kommun. Översiktligt geotekniskt PM

Storsjöskolan. Östersunds Kommun. Översiktligt geotekniskt PM Östersunds Kommun Översiktligt geotekniskt PM 2017-04-04 Upprättad av: Viktor Forsberg Granskad av: Mikael Persson Godkänd av: Mikael Persson ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖK- NING STORSJÖSKOLAN Östersunds

Läs mer

Gummarpsnäs, Edshult

Gummarpsnäs, Edshult Gummarpsnäs, Edshult Arkeologisk utredning inför detaljplaneläggning inom Gummarp 2:9, Edshults socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:37 Ann-Marie Nordman

Läs mer

PM Planeringsunderlag Geoteknik Stretered 1:191, Mölndal stad Mölndal stad

PM Planeringsunderlag Geoteknik Stretered 1:191, Mölndal stad Mölndal stad stad Mölndal stad 2014-12-05 Upprättad av: Sven Devert Granskad av: Ulrika Isacsson Uppdragsnr: 10204627 Stretered 1:191 Mölndal stad Kund Mölndal Stad Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Konsult WSP

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1 Rapport 2015-03-26 Rev 2015-04-01 Upprättad av: Caroline Gärdsback Granskad av : Nina Andersson ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (20) Objekt Gnarps masugn IDnr F2132-0063 Kommun Nordanstig Upprättad (namn) Åsa Duell Senast reviderad (namn) Jon Böhlmark 2004-09-28 2005-08-10 Inventeringens

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

Detaljplan för BmSS-lägenheter vid Norra Fiskebäcksvägen (Fiskebäck 756:243), Göteborgs Stad

Detaljplan för BmSS-lägenheter vid Norra Fiskebäcksvägen (Fiskebäck 756:243), Göteborgs Stad Geoteknisk och bergtekniskt utlåtande Datum:2014-05-14 FK Diarienummer: 2907/13 Exploateringsavdelningen Handläggare: Andris Vilumson Telefon: 031-368 12 25 E-post: andris.vilumson@fastighet.goteborg.se

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rapport 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND

Läs mer

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis?

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Seminariedag 7 mars 2014 Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Tillsyn förorenad mark: David Lalloo och Jessica Ewald En översiktlig miljöteknisk

Läs mer

Kåreviken, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag

Kåreviken, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag Kåreviken, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag 2009-08-31 Upprättad av: Sven Devert Granskad av: Magnus Lundgren Uppdragsnr: 10125787 Kåreviken, Tjörn Småhusområde Geoteknisk

Läs mer

Inventering av anläggningar för gummiproduktion

Inventering av anläggningar för gummiproduktion Bakgrund Sedan slutet av 1990-talet pågår en rikstäckande inventering av förorenade områden i Sverige. Det är länsstyrelserna som utför inventeringen på uppdrag av Naturvårdsverket. Arbetet med förorenade

Läs mer

Förorenade områden - vad görs?

Förorenade områden - vad görs? Förorenade områden - vad görs? Vad är problemet? Sedan industrialismen har människan gjort sig av med restprodukter på enklaste sätt - ut i vattendrag eller dumpat avfall bakom huset. Därför kan tusentals

Läs mer

Området består till största delen av skogsbeklädd morän samt ängs / åkermark med åkerholmar.

Området består till största delen av skogsbeklädd morän samt ängs / åkermark med åkerholmar. Hifabs uppdragsnr: MIFO1 Viggbyholm Utveckling AB Området består till största delen av skogsbeklädd morän samt ängs / åkermark med åkerholmar. I områdets sydvästra hörn är ett mindre område (en äldre villatomt,

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR ANGÅENDE INVENTERING AV EVENTUELLT FÖRORENADE OMRÅDEN

FRÅGEFORMULÄR ANGÅENDE INVENTERING AV EVENTUELLT FÖRORENADE OMRÅDEN FRÅGEFORMULÄR 1(11) Miljö- och hälsoskyddskontoret Detta är ett exempel på ifyllt frågeformulär. Filen finns att ladda hem från miljö- och hälsoskyddskontorets hemsida www.kristianstad.se/fororenadmark

Läs mer

Geoteknisk förstudie av fastigheten Repet 4, Södertälje

Geoteknisk förstudie av fastigheten Repet 4, Södertälje Grap, Södertälje Sebastian Agerberg Geosigma AB Uppdragsnr SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: Antal Bilagor: Sebastian Agerberg 7 - Beställare: Rikshem Blombacka

Läs mer

Karlskrona kommun. Villa Fehr, Nättraby Nyexploatering av tomterna Dammanl. 6:16 och 6:96. Geotekniskt utlåtande

Karlskrona kommun. Villa Fehr, Nättraby Nyexploatering av tomterna Dammanl. 6:16 och 6:96. Geotekniskt utlåtande Nyexploatering av tomterna Dammanl. 6:16 och 6:96 2014-12-09 Upprättad av: Lars Marboe Granskad av: Martin Holmberg Uppdragsnummer: 10205430 KARLSKRONA KOMMUN VILLA FEHR, NÄTTRABY Nyexploatering av tomterna

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge.

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge. Sida 1 av 5 Samhällsbyggnadsförvaltningen Botkyrka kommun Att: David Arvidsson Munkhättevägen 45 147 85 Tumba PM Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i

Läs mer

Projekterings PM Geoteknisk undersökning Detaljplan för Del av Kyrkostaden 1:1, Storumans kommun Projektnummer: 10192673

Projekterings PM Geoteknisk undersökning Detaljplan för Del av Kyrkostaden 1:1, Storumans kommun Projektnummer: 10192673 1:1, Storumans kommun Projektnummer: 10192673 2014-04-09 Upprättad av: Mikael Persson Granskad av: Joakim Alström 2014-04-09 Kund Storumans kommun Blå vägen 242 923 81 Storuman Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Kallmora bergtäkt ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1

Kallmora bergtäkt ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 Kallmora bergtäkt Kallmora 1:112, Norbergs socken och kommun, Västmanland Helmut Bergold ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09

Läs mer

Inventering undersökning klassning av nedlagda deponier

Inventering undersökning klassning av nedlagda deponier Inventering undersökning klassning av nedlagda deponier Renare marks vårmöte 25-26 mars 2015 Peter Flyhammar SGI, avd. Markmiljö Mötesnamn etc 1 Avdelning Markmiljö Exempel på arbetsområden: Förorenad

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Genomförande av MIFO fas 1 för branschklass 2

HANDLINGSPLAN. Genomförande av MIFO fas 1 för branschklass 2 HANDLINGSPLAN Genomförande av MIFO fas 1 för branschklass 2 Bakgrund Denna handlingsplan beskriver miljö- och hälsoskyddsenhetens arbete med objekt i kommunen med behov att genomgå MIFO fas 1. Detta arbete

Läs mer

MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT (MUR) GEOTEKNIK

MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT (MUR) GEOTEKNIK AUGUSTI 2013 SWEDEGAS AB, VOPAK LNG HOLDING BV BILAGA B8 MARKTEKNISK UNDERSÖKNINGSRAPPORT (MUR) GEOTEKNIK GO4LNG LNG TERMINAL, GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41

Läs mer

UPPRÄTTAD AV. Johan Danielsen GRANSKNING. Thomas Reblin

UPPRÄTTAD AV. Johan Danielsen GRANSKNING. Thomas Reblin UPPDRAG Rensbo DP UPPDRAGSNUMMER 2418194000 UPPRÄTTAD AV Johan Danielsen GRANSKNING Thomas Reblin DATUM Detaljplan Rensbo 1:30 Uppdrag På uppdrag av Hedemora kommun har Sweco Civil AB utfört en översiktlig

Läs mer

Geotekniskt PM 1. Del av Snöstorp 19:79 och 19:80 samt hela 19:82, Halmstad Kommun Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan 2013-03-01

Geotekniskt PM 1. Del av Snöstorp 19:79 och 19:80 samt hela 19:82, Halmstad Kommun Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan 2013-03-01 Geotekniskt PM 1 hela 19:82, Halmstad Kommun 2013-03-01 Upprättad av: Fredrik Stenfeldt Granskad av: Sven-Åke Öhman Godkänd av: Fredrik Stenfeldt GEOTEKNISKT PM 1 för detaljplan hela 19:82, Halmstad Kommun

Läs mer

LANTERNAN 3, HÄSTÖ. PM - Geoteknisk utredning KARLSKRONA KOMMUN

LANTERNAN 3, HÄSTÖ. PM - Geoteknisk utredning KARLSKRONA KOMMUN LANTERNAN 3, HÄSTÖ KARLSKRONA KOMMUN PM - Geoteknisk utredning 2017-04-12 LANTERNAN 3, HÄSTÖ KARLSKRONA KOMMUN PM Geoteknisk utredning KUND Resoli Aktiebolag KONSULT WSP Samhällsbyggnad Box 503 391 25

Läs mer

FÄLTET 4, KARLSKRONA KOMMUN

FÄLTET 4, KARLSKRONA KOMMUN KARLSKRONA KOMMUN FÄLTET 4, KARLSKRONA KOMMUN Planändring för nybyggnation av flerbostadshus ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING 2018-02-22 FÄLTET 4, KARLSKRONA KOMMUN Planändring för nybyggnation av flerbostadshus

Läs mer

En sammanfattning av resultaten av Golder Associates AB:s markstudie av Eslövs fd gasverk

En sammanfattning av resultaten av Golder Associates AB:s markstudie av Eslövs fd gasverk En sammanfattning av resultaten av Golder Associates AB:s markstudie av Eslövs fd gasverk Golder Associates har på uppdrag av Eslövs kommun genomfört markundersökningar vid Eslövs före detta gasverk. Det

Läs mer

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström Planerad anläggning av flerbostadshus BoCenter Byggtjänst AB Södergården, Näsby 4:394-396 Tyresö kommun Uppdragsnummer: 10220758 Upprättad av: Maykel Birhane Granskad av: Joakim Alström Kund BoCenter Byggtjänst

Läs mer

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 Upprättat av: Hakan Güner Granskad av: Erik Westerberg Godkänd av: Anders Rydberg NACKA KOMMUN Neglinge 2:1,

Läs mer

Blankett. förorenad jord

Blankett. förorenad jord Anmälan enligt 28 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Att sanera och gräva i förorenad mark innebär en ökad risk för spridning av föroreningar och är därför en miljöfarlig verksamhet som

Läs mer

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2017-04-21 HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND Ronneby kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Arabygatan

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer