Instruktion för Rakel driftinformation i WIS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktion för Rakel driftinformation i WIS"

Transkript

1 MSB-1.5 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (9) Instruktion för Rakel driftinformation i WIS Rakelanvändare får löpande driftinformation om Rakel och information om planerade och akuta driftstörningar i Rakel i WIS. WIS är ett webbaserat informationssystem som är framtaget för att underlätta informationsdelning mellan aktörerna i det svenska krishanteringssystemet före, under och efter en kris. Innehåll Få tillgång till WIS... 2 Logga in i WIS... 2 Support i WIS... 2 Rakel i WIS... 2 Vilken information publiceras inte i WIS?... 2 Länshändelser och kartbilder för Rakel... 2 Ställa in Rakel driftinformation på personlig startsida... 4 Få e-post/sms om uppdaterad driftinformation... 6 Olika grad av driftstörningar... 7 Se när en driftstörning upphört...8 Hitta information om driftstörning via referensnummer...8 Vilken driftinformation om Rakel publiceras och när?...8 Rapportera in driftstörning i Rakel... 9 MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Postadress: Karlstad Besöksadress: Stockholm: Fleminggatan 14 Karlstad: Norra Klaragatan 18 Sandö: Sandövägen 7 Revinge: Revingeby Telefon: Fax: registrator@msb.se Org nr

2 samhällsskydd och beredskap 2 (9) Få tillgång till WIS För att få tillgång till WIS behöver du bara ha en Internetåtkomst, ingen separat programvara behöver installeras. Däremot behöver din organisation vara aktör i WIS och du själv användare i WIS. För att bli användare, kontakta den som är WIS-administratör i din organisation. Som Rakel användarorganisation har du rätt att få tillgång till WIS. Om din organisation inte är aktör i WIS kan du ansöka om det. Gå in på och klicka på länken Ansök om konto längst ner till höger på sidan. Logga in i WIS Du når WIS på adressen: Logga sedan in i WIS med ditt användarnamn och lösenord (alternativt säkerhetsdosa) Support i WIS MSB svarar för teknik- och användarsupport för WIS. WIS-supporten är öppen dygnet runt alla dagar. Vid brådskande ärenden utanför kontorstid är telefon det snabbaste sättet att komma i kontakt med supporten. Telefon: E-post: wis@msb.se Rakel i WIS WIS är händelsebaserat. Driftinformationen för Rakel är skapad för varje län, kallade Länshändelser. Det finns alltså lika många händelser som det finns län, 21 stycken. Dessutom finns det en övergripande nationell händelse som gäller för hela Sverige. Aviseringar om incidenter och planerade arbeten i Rakel hanteras i form av noteringar i Länshändelserna och den nationella händelsen. Vilken information publiceras inte i WIS? Information om den utrustning som berörs och information som gör att placering av Rakelutrustning kan identifieras publiceras inte i WIS. Länshändelser och kartbilder för Rakel För Rakels användarorganisationer finns en händelse per län. Information om situationer som orsakar störningar publiceras i händelsen för det berörda länet. I de fall störningen sträcker sig över flera län publiceras information i händelserna för alla berörda län. Det finns också en nationell händelse där information om situationer som rör hela Sverige publiceras.

3 samhällsskydd och beredskap 3 (9) Situationer kan vara till exempel avbrott i en transmissionsförbindelse som påverkar en eller flera basstationer, ett strömavbrott på enskilda basstationer eller planerade arbeten som kan vara trafikstörande. Varje användare kan ange för vilka Länshändelser som man vill få information om, via e-post och sms, när en ändring i Länshändelsen sker. Samma sak gäller givetvis även den nationella händelsen. I kartan i WIS kan du visuellt se de områden som driftstörningen påverkar när det gäller Länshändelser. Driftstörningar och planerade arbeten markeras i kartbilden med en prick. Prickarna i kartan ska ge en ungefärlig geografisk uppfattning om var störningen äger rum. Området för den faktiska störningen kan vara större i verkligheten. Residensstaden används också som markering vid störningar och arbeten som berör större delar av länet. Vid driftstörningar/arbeten som är landsomfattande publiceras störningen i den nationella händelsen och då finns ingen markering på kartan.

4 samhällsskydd och beredskap 4 (9) Ställa in Rakel driftinformation på personlig startsida När du loggar in i WIS kommer du till fliken Mina händelser under Personlig start. Första gången du loggar in i WIS möts du av en välkomstsida och du behöver ställa in så att du får Rakel driftinformation här. 1) Gå in under avsnittet Händelser. Uppe till vänster, klicka på pilen intill texten Visa bara. Klicka i rutan för Endast denna aktör. I rullningslisten, välj RAKEL. Klicka därefter på knappen Visa enligt val. 2) Nu kommer en lista upp på Rakel, Länshändelser och den nationella händelsen. Du kommer också se de gamla regionhändelserna som under en övergångsperiod finns sparade som ett arkiv, deras namn börjar alla med ordet ARKIV 3) För att kunna läsa det som publiceras i en Rakel-händelse måste du be om läsrätt genom att klicka på länken till höger om händelsen i händelselistan. När du gör det skickas en förfrågan till Rakelorganisationen som avgör om du ska ha rätt att läsa i den aktuella händelsen. När din aktör blivit beviljad läsrätt kan du se detta genom att det finns en notis i form av en gul lapp i högerkanten på din startsida där det står att Rakel beviljat er läsrätt i händelsen. 4) Klicka på stjärnan till vänster om den/de Rakel, länshändelser du vill se på din personliga startsida. Man bör också stjärn-markera den nationella händelsen eftersom större störningar endast kommer publiceras i den. Stjärnan blir nu gulmarkerad och informationen visas på Personlig start under fliken Mina händelser.

5 samhällsskydd och beredskap 5 (9) 5) Du kan sedan sortera händelserna i den ordning du vill ha dem genom att klicka på pilarna till vänster om varje händelse. Detaljerad information om driftstörning och karta För att få mer detaljerad information om en driftstörning klickar du på händelsens rubrik, till exempel Störningar i Rakelsystemet som berör. För att få ännu mer detaljerad information med karta klickar du ytterligare en gång på rubriken. Klicka i kartan för att få en större karta. Driftstörningar visas som olikfärgade prickar i kartan. Prickarna ska ge en ungefärlig geografisk uppfattning om var störningen äger rum. Området för den faktiska störningen kan vara större i verkligheten. Läs mer under rubriken Länshändelser och kartbilder för Rakel. Du kan också ställa in om du vill se rubrik, ingress eller fulltext på länshändelsen uppe till höger vid Visa innehåll. För att få en stor karta över ditt län klickar du på fliken Översikt i länshändelsen. Zooma in kartbilden genom att klicka på + och till vänster i kartbilden.

6 samhällsskydd och beredskap 6 (9) För att få kartan över händelser som berör hela Sverige klickar du på fliken Översikt i den nationella händelsen. Zooma in kartbilden genom att klicka på + och till vänster i kartbilden. Observera att allt innehåll som finns i länshändelserna inte finns i den nationella händelsen, den innehåller bara sådan information som berör hela Sverige. För att få en stor karta med översikt över flera län samtidigt går du in under fliken Händelser och filtrerar fram RAKEL-händelserna på samma sätt som ovan (se sidan 4). Därefter väljer du Karta vid Visa innehåll. Observera att kartan över aktuella driftstörningar inte uppdateras automatiskt. För att uppdatera sidan, tryck på knappen F5 på ditt tangentbord. Få e-post/sms om uppdaterad driftinformation 1) Lägg först till din kontaktinformation i WIS. Klicka på Ditt namn i övre vänstra hörnet (ovanför WIS logotypen). Nu får du upp en sida med Personlig information. Fyll i din e-postadress och ditt mobiltelefonnummer. Klicka på Spara ändringar. 2) Gå sedan in under Personlig start, fliken Meddelandeutskick. Under Meddelanden om publicerade noteringar ställer du in i rullningslisterna vilken information du vill ha via e-post eller sms. Du kan till exempel välja att få Alla noteringar skickade till dig via e-post, medan du bara får sms om Vid kritiskt läge. Spara sedan ändringarna. Se bild nedan. Tips! Välj att få Alla noteringar om driftinformation om Rakel i din e-post. Ställ sedan in i ditt e-postverktyg att driftinformation om Rakel automatiskt hamnar i en särskild mapp. I Microsoft Outlook: Markera ett e-postmeddelande från noreply@swis.se. Under fliken Start: Välj Regel/Skapa ny regel.

7 samhällsskydd och beredskap 7 (9) Olika grad av driftstörningar Vilken grad av driftstörning som händelsen har anges längst upp till höger i länshändelsen. Kritiskt läge (Röd) Kritiskt läge är en betydande incident. Exempel: flera närliggande basstationer slutar fungera vilket kan leda till att ett större område blir helt utan täckning och att Rakel inte fungerar alls i området. Allvarligt läge (Gul) Ett allvarligt läge är en mindre incident. Exempel: en basstation med låg kapacitet slutar fungera vilket kan leda till att ett mindre område blir utan yttäckning, eller att användarna kan uppleva försämrad kapacitet i systemet. Ej angivet läge (planerade arbeten) Planerade arbeten har status ej angivet läge i WIS. Exempel: Ett underhållsarbete på en basstation som kan vara trafikstörande.

8 samhällsskydd och beredskap 8 (9) Se när en driftstörning upphört När en driftstörning upphört blir den aktuella loggposten återkallad. Detta syns genom att loggposten blir genomstruken. När du klickar på loggposten finns information om att den är återkallad. Tips! Om du vill minska informationsmängden i en länshändelse kan du ställa in att du bara vill se gällande noteringar. Då ser du inte de loggposter som återkallats eller rättats. Gör så här: I respektive länshändelse, klicka på pilen vid Visa bara uppe till vänster. Markera att du bara vill se Enbart gällande noteringar under rubriken Rättade och återkallade noteringar. Hitta information om driftstörning via referensnummer Varje driftstörning om Rakel som publiceras i WIS får ett referensnummer som anges i dess rubrik. Exempel: Ref nr , Störning i Deje (S-län). För att hitta alla noteringar som rör driftstörningen kan du söka på referensnumret i WIS genom att skriva numret i sökrutan längst uppe till höger. För att bara få träff på noteringar kan du välja att bocka i rutan Noteringar Vilken driftinformation om Rakel publiceras och när? När publiceras och uppdateras driftinformation om Rakel? Driftinformation om Rakel publiceras i WIS när något som påverkar Rakelanvändare har hänt eller ska hända.

9 samhällsskydd och beredskap 9 (9) Ett meddelande om en driftstörning/planerat arbete uppdateras: När det finns mer information än den som senast är publicerad När det finns en förväntad klartid När det finns mer kännedom om orsaken till störningen När händelsen som drabbar slutanvändarna har upphört Minst var 4:e timme Vilken driftinformation om Rakel publiceras? Vid störningar i Rakel är det följande orsaker som publiceras i WIS: En basstation har tappat kontakten med Rakelsystemet Storm i området orsakar störningar i Rakelsystemet Avbrott på transmission till basstation till följd av kraftproblem Avbrott på transmission till basstation till följd av kabelfel Störningar på transmission till basstation på grund av rådande vädersituation Vilken geografisk information publiceras? I ett tättbebyggt område anges ort, eventuellt delar av ort om det är en större stad med flera täckningsområden. Utanför ett tättbebyggt område anges berörda kommuner och stora orter. Väderstreck anges för att beskriva om bara en del av orten eller kommunen berörs. Stora vägar anges. Vatten anges genom att tala om att det gäller kusten utanför X. Om störningen rör ett storstadsområde anges stadsdelen. Om störningen är landsomfattande beskrivs den som landsomfattande Vilken information publiceras inte i WIS? Endast den information som beskrivs ovan publiceras i WIS. Information om den utrustning som berörs och information som gör att placering av Rakelutrustning kan identifieras publiceras inte i WIS. Rapportera in driftstörning i Rakel Om du vill rapportera en driftstörning i Rakelsystemet kontaktar du Rakel kundstöd. Telefon: E-post: kundstod.rakel@msb.se

Instruktion för Rakel driftinformation i WIS

Instruktion för Rakel driftinformation i WIS MSB-1.5 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (9) Instruktion för Rakel driftinformation i WIS Rakelanvändare får löpande driftinformation om Rakel och information om planerade och akuta driftstörningar

Läs mer

Rakel Driftinformation i WIS

Rakel Driftinformation i WIS MSB-50.2 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (7) Rakel Driftinformation i WIS Övergång från Regionshändelse till Länshändelser samhällsskydd och beredskap 2 (7) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Network Management Center (NMC) Mathias Forsman

Network Management Center (NMC) Mathias Forsman Network Management Center (NMC) 2013-01-23 Mathias Forsman Kundstöd Kundstöd tar emot samtal för felanmälan, aktivering och spärr av Rakelmobiler dygnet runt. Övriga ärenden behandlas under kontorstid.

Läs mer

Information om planerade avbrott i Rakel. Jessica Penther Ryttberg Emil Granström

Information om planerade avbrott i Rakel. Jessica Penther Ryttberg Emil Granström Information om planerade avbrott i Rakel Jessica Penther Ryttberg Emil Granström Agenda Vad har vi för planerade avbrott? Hur planerar vi för projekt med kundpåverkan? Information i WIS Regionshändelser

Läs mer

Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog

Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog Innehåll Första fliken Mina sidor... 2 Fliken Ekonomi... 3 Fliken - Mina kontaktpersoner... 6 Fliken - Nyhetsarkiv... 6 Fliken - Frågor & svar...

Läs mer

SNABBSTART AV WIS WEBBASERAT INFORMATIONSSYSTEM

SNABBSTART AV WIS WEBBASERAT INFORMATIONSSYSTEM 2008-12-01 SNABBSTART AV WIS WEBBASERAT INFORMATIONSSYSTEM För användare 1. Starta WIS...1 2. Skriv en anteckning...1 Bifoga ett dokument...2 Infoga bild...2 Lägg till karta...2 3. Publicera eller neka...3

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehåll Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 Startsida... 5 Kurser... 6 Kursens ingångssida... 7 Diskussionsforum... 8 Lämna in uppgift... 9 Meddelanden...

Läs mer

Huvudmenyn (utseendet kan variera) Skriva ett nytt mail

Huvudmenyn (utseendet kan variera) Skriva ett nytt mail Lathund Google mail (i webbläsare) För att komma till din Google mail skriver du gmail.com i webbläsaren. För att logga in skriver du ditt login, t.ex. el771117@ljusdal.se och sedan ditt lösenord. Huvudmenyn

Läs mer

Evenemang. Gör såhär: http://www.vasabladet.fi/evenemang/ eller http://www.ot.fi/evenemang/

Evenemang. Gör såhär: http://www.vasabladet.fi/evenemang/ eller http://www.ot.fi/evenemang/ Sida 1 av 9 Här kan föreningar, organisationer och andra arrangörer själva sätta in evenemang och händelser i Österbotten. som publiceras på webben och i tidningarna enligt redaktionens urval är till för

Läs mer

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb Kom igång med Riksbyggen Kundwebb På din nya kundwebb får du tillgång till information, hjälp och uppgifter kopplat till ditt boende samt en rad olika verktyg som underlättar i kommunikationen med Riksbyggen.

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

Sammanställning av höga flöden i landet vecka 9, 2018

Sammanställning av höga flöden i landet vecka 9, 2018 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Avd för utveckling av samhällsskydd Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete Anna Jansson 010-240 50 83 anna.jansson@msb.se Enligt sändlista Sammanställning av

Läs mer

Inloggningsuppgifter till Skola24

Inloggningsuppgifter till Skola24 Inloggningsuppgifter till Skola24 Inloggningsuppgifter till Skola24 får du av ditt barns skola, antingen som ett aktiveringsmail eller i pappersform. Om du får ett aktiveringsmail följer du instruktionerna

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Logga in... 3. Översikt/Dashboard... 4. Avvikande produkter... 4. Arbeten misslyckades... 4. Senaste gjorda... 4. Systemmeddelanden...

Logga in... 3. Översikt/Dashboard... 4. Avvikande produkter... 4. Arbeten misslyckades... 4. Senaste gjorda... 4. Systemmeddelanden... Innehållsförteckning Logga in... 3 Översikt/Dashboard... 4 Avvikande produkter... 4 Arbeten misslyckades... 4 Senaste gjorda... 4 Systemmeddelanden... 4 Användare... 6 Lägg till ny användare... 6 Redigera/radera

Läs mer

Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e- postprogrammet Microsoft Outlook 2016.

Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e- postprogrammet Microsoft Outlook 2016. Sida 1 (9) Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e- postprogrammet Microsoft Outlook 2016. Vad innebär ett POP-konto? POP har länge varit det dominerande sättet

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Manual till ApoEx beställningssystem Care

Manual till ApoEx beställningssystem Care Har du frågor eller behöver hjälp? Ring oss så hjälper vi dig. 010-10 10 222 Manual till ApoEx beställningssystem Care Skriv enkelt ut e-recept, beställ förbrukningsmaterial och läkemedel. Innehållsförteckning

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2.

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2. Användarmanual till IAF:s portal för arbetslöshetskassor 1 (8) Manual för arbetslöshetkassorna Krav på webbläsare De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox

Läs mer

Inloggning och hitta till dina sidor

Inloggning och hitta till dina sidor Lathund ibfborlange.se Detta är en enklare lathund framtagen för redaktörer på ibfborlange.se som har behov av att kunna redigera enklare information på sitt lags sida samt andra funktioner runt Idrottonline.

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Ta del av frånvaro. Lektioner med frånvaro markeras med ett rött kryss. Kvittera här att du har tagit del av frånvaron.

Ta del av frånvaro. Lektioner med frånvaro markeras med ett rött kryss. Kvittera här att du har tagit del av frånvaron. Under menyalternativet Frånvaro kan tre möjliga funktioner finnas tillgängliga beroende på vad skolan valt att aktivera. Dessa är Ta del av frånvaro, Frånvaroanmälan och Grafisk översikt. Skolan kan också

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Innehåll Inledning Nyheter Rapportering Inställningar Administration Inledning DIO har funnits

Läs mer

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att:

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att: Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord.

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på  Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. LISAM Logga in Du loggar in på http://lisam.liu.se Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. Din personliga sida (Min Sida) skapas första gången du loggar in så det kan ta en liten stund innan den

Läs mer

Katalogen i 3Växel webb.

Katalogen i 3Växel webb. Katalogen. Katalogen i 3Växel webb visar alla nummer i företagets växel (användare, telefonister, företagsnummer samt externa och privata kontakter). Kata logen visas till höger i fönstret när du har loggat

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan LATHUND Att komma igång med Pecar E Plan E Plan Lathund Hej och välkommen till E Plan, det digitala verktyg som bl.a. gör kontrollplaner och egenkontroller digitala, sökbara samt samlar all dokumentation

Läs mer

SKÖTSELSKOLAN. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-03-09

SKÖTSELSKOLAN. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-03-09 SKÖTSELSKOLAN Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 203-03-09 Innehållsförteckning. Aktivera ett användarkonto, jag har en egen e-postadress 3 2. Aktivera ett användarkonto,

Läs mer

Medarbetarsamtalet i ELLSA. Medarbetaren börjar alltid fylla i samtalsformuläret, grön instruktion. Chefens instruktion följer, blåmarkerad.

Medarbetarsamtalet i ELLSA. Medarbetaren börjar alltid fylla i samtalsformuläret, grön instruktion. Chefens instruktion följer, blåmarkerad. Medarbetaren börjar alltid fylla i samtalsformuläret, grön instruktion. Chefens instruktion följer, blåmarkerad. För att komma till samtalsformuläret klickar du på länken för medarbetarsamtal eller på

Läs mer

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2 4. Fyll i ansökningsformuläret...

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se.

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se. DATALOGISK SNABB MANUAL Reviderad 2015-05-20 Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se 5-2014 April MOBILE Manual senast ändrad 2015-05-20 Register Inloggningsuppgifter

Läs mer

Version 2.0 2014-02-14

Version 2.0 2014-02-14 Version 2.0 2014-02-14 1 Starta NatureIT Starta en webbläsare i din PC, Mac, läsplatta eller smartphone och skriv in www.natureit.se eller www.natureit.no. Då skall du få upp en bild som ser ut så här:

Läs mer

Handbok IST Kundcenter

Handbok IST Kundcenter Handbok IST Kundcenter http://support.ist.com/se Uppdaterad: 2015-03-24/MÅ IST Sverige AB Växjö Arabygatan 82 Stockholm Arenavägen 27, 6 tr Info.se@ist.com 352 46 Växjö 121 77 Johanneshov www.ist.com Tel:

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Innehåll... 2 Startsidan... 3 Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 Redigera information för en arbetsplats... 6

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

Skriv [kommunnamn].skola24.se i webbläsaren (inget www först) för att komma till inloggningssidan för Skola24.

Skriv [kommunnamn].skola24.se i webbläsaren (inget www först) för att komma till inloggningssidan för Skola24. Skola24 - Föräldrar Föräldramodulen i Skola24 kan ge föräldrar en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även om de går på

Läs mer

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo!

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo! Pappersfri post Användarhandbok Välkommen till din Brevo! I Brevo kan du ta emot och hantera post som du brukar få hem i din vanliga brevlåda. Du kan sortera och spara alla dina dokument och du kommer

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

Heroma användarmanual Självservice i nya webben

Heroma användarmanual Självservice i nya webben Heroma användarmanual Självservice i nya webben Logga in i Självservice Logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord och klicka på Logga in. Har du glömt ditt lösenord klickar du på Glömt ditt lösenord?

Läs mer

VÅRDGIVARPORTALEN. Utbildningsmaterial HomeCare RMP. yyyy-mm-dd

VÅRDGIVARPORTALEN. Utbildningsmaterial HomeCare RMP. yyyy-mm-dd VÅRDGIVARPORTALEN Utbildningsmaterial HomeCare RMP INLOGGNING OCH WEBBLÄSARE Vårdgivarportalen är en webbapplikation. Telia HomeCare RMP är tillgängligt via webbläsarna Apple Safari, Google Chrome, Mozilla

Läs mer

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformen på en lärplatta och smartphone stockholm.se Innehåll Att logga in 4 Kom till Startsidan via SharePoint 4 Min skola 5 Teams ditt

Läs mer

Föreningsuppgifter - en beskrivning i hur du uppdaterar föreningsregistret

Föreningsuppgifter - en beskrivning i hur du uppdaterar föreningsregistret Sida 1 av 6 Föreningsuppgifter - en beskrivning i hur du uppdaterar föreningsregistret Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Sida 2 av 6 För att ändra inaktuella uppgifter, klicka på länken Föreningsuppgifter

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 4 3. Meddelande 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Manual för rapportering i Signe - Mätning av tillgänglighet inom första linjen

Manual för rapportering i Signe - Mätning av tillgänglighet inom första linjen Manual för rapportering i Signe - Mätning av tillgänglighet inom första linjen Den här manualen beskriver i 7 steg inrapportering i verktyget Signe för mätning av tillgänglighet inom första linjen. Om

Läs mer

edwise Reviderad:

edwise Reviderad: 1 edwise Reviderad: 20171116 Guide för dig som vårdnadshavare Ägare: PMC Lärportalen edwise används i Åstorps kommun på samtliga förskolor och grundskolor. För att kunna använda edwise måste du som vårdnadshavare

Läs mer

Version 2.3 2014-07-02

Version 2.3 2014-07-02 Version 2.3 2014-07-02 1 Starta NatureIT Starta en webbläsare i din PC, Mac, läsplatta eller smartphone och skriv in www.natureit.se eller www.natureit.no. Då skall du få upp en bild som ser ut så här:

Läs mer

Funktionsbeskrivning MyPayslip för Hogia Lön

Funktionsbeskrivning MyPayslip för Hogia Lön Funktionsbeskrivning MyPayslip för Hogia Lön Publicera de anställdas lönespecifikationer och eller kontrolluppgifter i mobilen via MyPayslip i Hogia Lön I löneprogrammet finns det möjlighet att via tillägget

Läs mer

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide För elever på grundskolan. Skolplattformen på en dator stockholm.se Innehåll Vad är Skolplattformen? 3 Att logga in 3 Skolplattformens startsida

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Ledighetsansökan Kontakter Skola24 MobilApp Omdöme Personliga inställningar

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Ledighetsansökan Kontakter Skola24 MobilApp Omdöme Personliga inställningar Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Att ladda ner från legimus.se

Att ladda ner från legimus.se Att ladda ner från legimus.se 1 Innehåll Logga in... 2 Första gången du loggar in... 2 Problem att logga in?... 2 Sök efter böcker... 3 Utökad sökning... 3 Träfflistan... 3 Sortera listan... 3 Ladda ner

Läs mer

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare...

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare... myschenker.se Administration - Skapa och administrera användare Din roll som administratör 1 Meny och huvudfunktioner 2-4 Skapa en användare.... 5-8 Lägga till/ta bort kundnummer och e-tjänster för användare..

Läs mer

Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till

Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens

Läs mer

Manual för ledare. Innehållsförteckning ALLMÄN INFO... 1 MEDLEMSGRUPPER... 2 GÖR ETT UTSKICK... 3 RAPPORTERA NÄRVARO... 6 SKICKA KALLELSER...

Manual för ledare. Innehållsförteckning ALLMÄN INFO... 1 MEDLEMSGRUPPER... 2 GÖR ETT UTSKICK... 3 RAPPORTERA NÄRVARO... 6 SKICKA KALLELSER... Manual för ledare Innehållsförteckning ALLMÄN INFO... 1 MEDLEMSGRUPPER... 2 GÖR ETT UTSKICK... 3 RAPPORTERA NÄRVARO... 6 SKICKA KALLELSER... 11 Allmän info Uppe till höger finns ett frågetecken. Ställer

Läs mer

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till.

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter...

Läs mer

Vallokalssystemet Period 2

Vallokalssystemet Period 2 Vallokalssystemet Period 2 Instruktion till valnämnd Registrering av vallokaler och särskilda röstmottagningsställen på valdagen KYRKOKANSLIET POSTADRESS: 751 70 Uppsala BESÖKSADRESS: Sysslomansgatan 4

Läs mer

Stöd för ifyllnad av formuläret för itincidentrapportering

Stöd för ifyllnad av formuläret för itincidentrapportering MSB-1.5 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (6) Stöd för ifyllnad av formuläret för itincidentrapportering Syftet med detta dokument är att ge stöd till hur Formulär för itincidentrapportering

Läs mer

Date Version Document id Page. 2015-12-15 4.0 CABNET-141-574 1 of 10. Denna instruktion beskriver hur man i CAB Plan tillgängliggör reparationsstatus.

Date Version Document id Page. 2015-12-15 4.0 CABNET-141-574 1 of 10. Denna instruktion beskriver hur man i CAB Plan tillgängliggör reparationsstatus. 2015-12-15 4.0 CABNET-141-574 1 of 10 Syfte Denna instruktion beskriver hur man i CAB Plan tillgängliggör reparationsstatus. Klarmarkerande av reparationsstatus 1. Inställningar i CAB Plan Organisationsinställningar

Läs mer

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA För coacher, lagföräldrar och informationsansvariga Denna manual är väldigt kortfattad och går bara igenom det mest elementära. För mer information hänvisar vi

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar Meetings Innehåll Funktioner Inloggning Ändra lösenord ipadens läge Nämnder Möten Mötets ärenden Dokument hämta dokument Dokument läsa dokument Navigera mellan ärenden och dokument Länkar Ladda ner ny

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-koordinator Senast uppdaterad: 2012-01-12 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4.

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Skola24 Aktivera konto

Skola24 Aktivera konto Skola24 Aktivera konto Skola24 är ett helt webbaserat system för skoladministration. Skolpersonal, föräldrar och elever kan enkelt dela på information utan att någon programvara behöver installeras. Allt

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

Lathund hur du registrerar verksamheter och evenemang på nykopingsguiden.se

Lathund hur du registrerar verksamheter och evenemang på nykopingsguiden.se Lathund hur du registrerar verksamheter och evenemang på nykopingsguiden.se Alla företag och föreningar inom Nyköpings och Oxelösunds besöksnäring får kostnadsfritt presentera sin verksamhet och sina evenemang

Läs mer

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 :

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : Handledning Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : 2017-06-13 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 3 2.1 Logga in på

Läs mer

Övergripande instruktion för ärendehantering

Övergripande instruktion för ärendehantering Övergripande instruktion för ärendehantering Organisationen ORG Tillgängligt i alla kända webbläsare Som används i PC/Mac iphone / Android Ärendelistan (Kundgruppering/Kund) Sök och filtrera ärendelistan,

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03 Handledning Biträdessidan Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från biträdessidan... 5 3 Biträdets administration av assistenter...

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

Manual skapa och uppdatera genomförandeplan i LifeCare

Manual skapa och uppdatera genomförandeplan i LifeCare 2019-04-11 1 (14) Omsorgsavdelningen Upprättad den Ansvarig Systemförvaltare 2018-01-13 Upprättad av Reviderad den Karin Broholm 2019-04-11 Manual skapa och uppdatera genomförandeplan i LifeCare Kom igång

Läs mer

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till.

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans startsida...

Läs mer

INOTES-WEBBMAIL Liten lathund om e-postprogrammet inotes

INOTES-WEBBMAIL Liten lathund om e-postprogrammet inotes INOTES-WEBBMAIL 9.0.1 Liten lathund om e-postprogrammet inotes Innehållsförteckning Inloggning på inotes på jobbet... 3 Inloggning på inotes hemma... 3 Startsidan... 4 Läsa e-post... 5 Ta bort mail...

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

SUSIE Utbildning Nyheter

SUSIE Utbildning Nyheter SUSIE Nyheter Kartan (Alla) Zooma in till ESO genom lista Automatisk kartuppdatering var 60 sek Föregående zoomning sparas Förstora aktivitetsmenyn SUSIE Utbildning Nyheter Aktuell lägesbild Ny presentation

Läs mer

Manual. Patient. version 3.50

Manual. Patient. version 3.50 Manual Patient version 3.50 Innehåll Introduktion till Mina vårdkontakter...2 Vem kan använda tjänsten?... 2 Komma igång... 2 Ett säkert system... 2 Svar inom ett par dagar... 2 Support... 2 Skaffa användarkonto...3

Läs mer

Användarmanual Administratörer. www.rebok.se Resursbokning

Användarmanual Administratörer. www.rebok.se Resursbokning Användarmanual Administratörer www.rebok.se Resursbokning Table of Contents Inloggning...3 Startsida...3 Hantera personal...4 Personalgrupper...5 Station...6 Schema...7 Schemaläggning...8 Veckoschemat...8

Läs mer

Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3

Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3 MANUAL SMS-DIREKT Innehållsförteckning Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3 Kartfunktioner... 3 Markera område... 5 Redigera... 7 Nytt utskick Skicka genom

Läs mer

Office 365 Windows 10

Office 365 Windows 10 KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT- OCH UTVECKLINGSAVDELNINGEN Office 365 Windows 10 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga

Läs mer

Lathund till Nyköpings föreningsregister FRIså gör du enkelt dina föreningsärenden på webben

Lathund till Nyköpings föreningsregister FRIså gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Lathund till Nyköpings föreningsregister FRIså gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Uppdaterad augusti 2017 Innehåll Föreningsregistret FRI... 3 Kontaktpersoner Nyköpings Arenor, Nyköpings kommun...

Läs mer

Innehållsförteckning 2 (12)

Innehållsförteckning 2 (12) Användarguide Innehållsförteckning 1 REGISTRERING... 3 2 MEDLEMSKONTO (MINA SIDOR)... 4 2.1 Kontaktinformation... 5 2.2 Adressbok... 5 2.3 Beställningshistorik... 6 2.4 Inloggningshistorik... 6 3 VARUKORGEN...

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (9) Datum Hjälp för dig som loggar in i Brandrisk Skog och Mark

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (9) Datum Hjälp för dig som loggar in i Brandrisk Skog och Mark samhällsskydd och beredskap 1 (9) Hjälp för dig som loggar in i Brandrisk Skog och Mark samhällsskydd och beredskap 2 (9) Allmän information Den här hjälpen visar dig hur systemet Brandrisk skog och mark

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till.

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

LIPAS - INSTRUKTIONER

LIPAS - INSTRUKTIONER LIPAS - INSTRUKTIONER INNEHÅLL 1 ANVÄNDARNAMN OCH INLOGGNING... 1 1.1 Användarnamn... 1 1.2 Inloggning och val av språk... 1 2 SÖKVERKTYG... 2 2.1 Snabbsökning... 2 2.2 Sökning med hjälp av kartnivåer...

Läs mer

Ansöka om projektmedel i Projektrummet

Ansöka om projektmedel i Projektrummet 1(11) Datum 2009-11-06 Ansöka om projektmedel i Projektrummet Läs all information om ansökningsomgången (utlysningen) Börja alltid med att läsa vad som krävs för den ansökningsomgång du tänker söka medel

Läs mer

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 11) för olika ändamål

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 11) för olika ändamål Innehållsförteckning Läs detta först... 2 Grundläggande inställningar av ipad... 3 Inställning av epost-inställningar... 7 Skapa ett Apple-ID... 8 Skydda din ipad (rekommendation)... 10 Läs detta först

Läs mer

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden

Steg 1 Starta Outlook 2010 och öppna konfigurationsguiden Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post i e-postprogrammet Microsoft Outlook 2010. Vad innebär ett POP-konto? POP har länge varit det dominerande sättet

Läs mer

Användarmanual för Artportalen.se

Användarmanual för Artportalen.se Användarmanual för Artportalen.se Alla Sveriges arter på Internet Artportalen är en databas på Internet som är till för alla och innehåller observationer av djur, växter och svampar i Sverige. Från början

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

Anvisningar för hur man loggar in och använder office: sharepoint och e-post

Anvisningar för hur man loggar in och använder office: sharepoint och e-post Anvisningar för hur man loggar in och använder office: sharepoint och e-post Logga in Loggar in gör du med ditt användarnamn (e-postadressen) och lösenordet som du fått tilldelat Epost: [den tilldelade

Läs mer