Protokoll fört vid sammanträde med Växjö domkapitel den 10 juni 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid sammanträde med Växjö domkapitel den 10 juni 2010"

Transkript

1 VÄXJÖ DOMKAPITEL Protokoll fört vid sammanträde med Växjö domkapitel den 10 juni 2010 Närvarande: Sven Thidevall Jan-Olof Johansson Birgitta Priem Haglund Margareta Andersson Birgitta Lindén Björn Hagberg biskop, ordförande domprost diakon projektledare gymnasielärare kyrkokamrer Vibeke Bergman Alf Johansson Ola Isacsson stiftsjurist kanslichef stiftsadjunkt 119 Föredragande: Ola Isacsson Dnr Remiss angående Översyn av Den svenska kyrkohandboken, steg 1 Domkapitlet, som inbjudits av Kyrkostyrelsen att lämna remissvar an gående Översyn av Den svenska kyrkohandboken, steg 1, yttrar sig, som följer: Domkapitlets principiella vägval Inledningsvis vill vi uttrycka att dokumenten vi yttrar oss kring bär spår av en gedigen bearbetnings- och förankringsprocess. Detta ger, enligt vår mening, goda förutsättningar att ett kommande förslag till ny kyrkohandbok blir något vi kan enas kring i vår kyrka. Därnäst vill vi kommentera vårt ordval: Även om dokumenten använder annat begrepp än huvudgudstjänst, använder vi detta begrepp i vårt svar. Det sker mest för att vi själva ska vara klara i tanken, även om vi längre fram har kommentarer kring detta begrepp. Vidare har domkapitlet gjort ett principiellt vägval i frågan om gudstjänstens liturgiska formuleringar i huvudsak bör vara lokalt producerade eller finnas i kyrkohandboken: Domkapitlet menar att det är en grannlaga uppgift att formulera hållbara liturgiska texter. Lokala varianter av gudstjänstens utformning, kyrkans förbön undantagen, bör i första hand formas genom texter som finns i handboken, inte genom texter som produceras lokalt. Detta innebär att handboken innehåller många alternativ för samma moment i ordo. Vägar för att undvika att en sådan kyrkohandbok blir alltför omfattande diskuteras längre fram.

2 Vi ser det som en kvalitetssäkring att kyrkohandboken ger formulerade texter att välja mellan. Många har funderat kring texterna provat dem, och funnit att de fungerar som språk för den egna bönen. Ett sådant arbete ger förutsättningar för att gudstjänsten har formuleringar som är slitstarka och relevanta. Vi tror att gudstjänstordningar, där huvuddelen av de liturgiska texterna är lokalt producerade, är en strömning i vår tid snarare än något som kommer att bli bestående. Om företeelsen varit uttryck för ett behov sprunget ur gudstjänstens väsen, hade detta även visat sig i en mångfald av lokalt producerade psalmer och gudstjänstmusik. Att psalmer och sånger i gudstjänsten inte är lokalt producerade anses inte minska gudstjänstens relevans. Vi menar att färdiga liturgiska formuleringar i en handbok lika lite är ett hinder för gudstjänstens kontextualitet och relevans. En väsentlig del av gudstjänstens väsen ligger i att den är kyrkans gudstjänst, att alla alternativ inte behöver formuleras lokalt, men väl kan väljas lokalt ur något som är gemensamt. Vi delar alltså handboksgruppens slutsats: Till de enskilda momenten bör i kyrkohandboken ingå många förslag på texter och sånger. Dessa bör spegla olika traditioner och i förslagen bör olika språkstilar och musikaliska stilar rymmas. Vid speciella tillfällen kan behov finnas av att använda andra texter. Det är rimligt att det finns anvisningar eller beslutsgångar för att göra detta möjligt. Ordo som en bärande princip Vi delar uppfattningen om att ordo är en bra princip för att säkerställa vad som är en gudstjänst i Svenska kyrkans ordning. Likaså delar vi uppfattningen om att handboken endast ska innehålla två former av huvudgudstjänst: mässa och gudstjänst. I vår tid är det rimligt att mässans/gudstjänstens särskilda karaktär (familjeinriktad, inriktad mot äldre, barninriktad etc.) formas genom alternativa texter i handboken. En fråga som kommer att aktualiseras längre fram vad som händer med gudstjänstens ordo när livets gudstjänster firas inom ramen för huvudgudstjänst. Vi menar att gudstjänstens ordo måste vara flexibel vid sådana tillfällen. Utöver ordo önskar vi en problematisering och fördjupning kring övriga byggstenar som gör en gudstjänst igenkännlig som Svenska kyrkans. Då tänker vi framför allt på: Evangelieboken och kyrkoåret Hittills har evangeliebok och kyrkoår motstått den upplösning som finns inom andra områden i att följa Svenska kyrkans handbok. Evangeliebok och kyrkoår ska inte underskattas som element i igenkännandet. I konsekvens med detta vill vi påpeka att det inte var helt oomstritt i kyrkomötet att tillåta fri formulering av Dagens bön. Annan formulering än evangeliebokens tillhör undantagen: vid särskilda tillfällen. I läronämndens yttrande (2002:11y) till gudstjänstutskottets betänkande (G 2002:1) skrivs:

3 Till skillnad från kyrkans förbön ska dagens bön tydliggöra den aktuella söndagens tema och samtidigt binda samman vår gudstjänst med andras och med historien. Läronämnden menar därför att avvikelser från de i evangelieboken angivna bönerna bör ske med stor restriktivitet. En av konsekvenserna i föreliggande förslag är att en församling, söndag efter söndag, kan fira sin huvudgudstjänst med enbart en läsning ur evangelieboken. Av flera skäl menar vi att detta är tveksamt. Dels undergräver det den igenkännlighet som hittills motstått upplösning. Dels inbjuder det till att pastor självsvåldigt, regelmässigt, väljer och väljer bort texter som uttrycker Svenska kyrkans samlade förståelse av Guds ord. Ett gudstjänstliv där huvudgudstjänsten normalt har enbart en läsning ur evangelieboken, bör omgärdas av särskild prövning. Psalmboken Även psalmboken gör huvudgudstjänsten igenkännlig som en gudstjänst i Svenska kyrkans ordning. Det finns exempel på hur i stort sett all gemensam sång i huvudgudstjänsten hämtats ur andra källor än psalmboken. I olyckliga fall har detta lett till att den gudstjänstfirande församlingen känt sig fråntagen sin gudstjänst till förmån för den lära och spiritualitet, som gudstjänstledningen representerar. Liksom i fråga om antalet bibelläsningar, handlar detta om när tillåtna undantag görs till norm. Därför är det viktigt att bibelläsningar och sånger hämtas ur böcker antagna av Kyrkomötet. Med detta vill vi inte säga att all församlingssång måste vara hämtad ur psalmboken. Vad bör vara fastställda texter utöver ordo? En bärande princip för vilka texter som bör vara fastställda, skulle kunna vara det som (i nuvarande situation) har starka läromässiga implikationer, dvs. 1. formuleringar av syndabekännelser, överlåtelseböner och avlösning/löftesord; 2. andra tunga performativa liturgiska fraser, som menar att Gud handlar eller ger något; 3. credo och texter som avses vara bekännelseformuleringar; 4. nattvardsböner bör vara av kyrkomötet fastställda texter. Det utesluter inte ett stort urval av alternativ, om kyrkomötet kan förmås välja infallsvinkeln vad kan rymmas inom Svenska kyrkan? i stället för minsta gemensamma nämnare. 5. Credo bör, normalt, vara obligatorisk i huvudgudstjänster. Credo markerar vår samhörighet med vad kyrkan i alla tider och på varje ort bekänner bortom alla andra splittringar. Credo i huvudgudstjänsten är en av de få formulerade texter som är gemensamma både i östkyrkans och i västkyrkans gudstjänstliv. Vidare finns credo med i de nya gudstjänstordningarna för flertalet svenska frikyrkor. 6. Credo kan, som i nuvarande handbok, ersättas med trospsalm eller liknande.

4 Särskilt kring nattvardsbönerna När det gäller nattvardsbönerna görs följande övervägande: Handboksgruppen förespråkar en modell för nattvardsbönerna som väcker förståelse, respekt och lojalitet. Gruppens förslag är att de befintliga nattvardsbönerna i HB 86 behålls, eventuellt i något modifierad form. Samtidigt införs en starkt förenklad nattvardsbön, eventuellt i flera versioner, där det läromässiga innehållet begränsas till mycket korta och centrala formuleringar, som är obligatoriska, medan det uttryckligen ges utrymme för pastoralt bestämda eller kyrkoårsmässigt styrda formuleringar som skapas lokalt. Vi delar uppfattningen att en nattvardsbön bör vara mer omfattande än att enbart omfatta instiftelseorden, inte minst därför att detta har varit kyrkans ordning ändan sedan första tid och har sina rötter i Jesu judiska härkomst och gudstjänstliv. Även ur ett ekumeniskt perspektiv är det viktigt att nattvardsbönerna är mer omfattande. I det banbrytande ekumeniska dokumentet Dop, Nattvard Ämbete från 1982 finns en ekumenisk koncensus kring nattvardsbönens innehåll. Den bör följas i kommande kyrkohandbok. Därför förespråkar vi: Dels att befintliga nattvardsböner finns kvar i något modifierad form. Dels att nyskrivna nattvardsböner och/eller översatta nattvardsböner från Borgågemenskapens kyrkor finns i den nya handboken. Nattvardsbönerna är av så stor läromässig betydelse att kyrkomötet måste ta ställning till deras innehåll. Vi bejakar att mycket korta nattvardsböner, med centrala formuleringar skapas, men ifrågasätter att lämna öppet för lokalt skapade nattvardsböner utifrån kyrkoår eller pastorala behov. Det kyrkoårsmässiga tillgodoses i prefationen eller val av nattvardsbön som anknyter till den aktuella tiden i kyrkoåret. Den lokala förankringen, när det gäller bön har främst sin plats i kyrkans/församlingens förbön. I syfte att förstärka det lokala och individuellas plats i gudstjänsten, kan handboksgruppen överväga att Svenska kyrkans gudstjänst, i likhet med den norska, låter förbönen vara ett eget moment. Vad som hör hemma i nattvardsbönerna är ingen obsolet fråga. Formuleringar i temamässor har på 2000-talet varit föremål för behandling i domkapitel, och i sammanfattningen av Svenska kyrkans överklagandenämndsbeslut 2009/24 läggs särskild vikt vid nattvardsbönens utformning: Under en huvudgudstjänst (rekviemhögmässa) på Alla själars dag har förekommit böner och utformning av nattvardsmoment som avvikit från Svenska kyrkans gudstjänstbruk och tradition och stridit mot Svenska kyrkans lära. Till slut vill vi kommentera handboksgruppens konstaterande kring nattvardsböner formulerade som medel att säkra kyrkans lära: Sådana böner tenderar att tappa karaktären av bön och bli mer undervisande. Det är sant, men för oss inget avgörande hinder att nattvardsböner är fast formulerade. För det första har nattvardens instiftande sina rötter i en gudstjänst med fasta formuleringar. För det andra har själva situationen när nattvarden instiftas, mycket av undervisning i sig.

5 Predikan Domkapitlet menar att det är rimligt att införa de anvisningar som anges i Teologiska grundprinciper : a. kyrkohandboken noterar i anvisningarna att predikan kan få lokal förankring genom att den förbereds i dialog med flera i församlingen. b. momentet predikan kan åtföljas av rum för eftertanke. (Rubrikerna mässans grundordning verkar göra rummet för eftertanke och musik efter credo till obligatoriska moment, en tanke vi inte delar.) Bibelläsningar Det är oklart om dokumentet Teologiska grundprinciper menar att evangeliet alltid bör läsas (sid 20) eller alltid ska (sid 28) läsas i huvudgudstjänsten. Vi menar att evangeliet alltid ska läsas. Förlåtelsens innebörd Det är bra att åtskillnad görs mellan delaktighet i världens brustenhet och verklig synd/skuld. Otillräcklighet och svaghet är något som vare sig kan eller ska hanteras genom Guds förlåtelse. Det är viktigt att syndabekännelse och förlåtelse inte ger intrycket av att människan är som en hal tvål i Guds händer: Glider ur, fångas in, glider ur, tas upp igen. I det sammanhanget kan det inte anses vara en sund relation, vare sig till Gud eller till människor, att den hela tiden präglas av förlåt, förlåt, förlåt. Det förminskar bilden av Guds kärlek till människor. Däremot behöver gudstjänsten en plats att verbalisera delaktigheten i världens brustenhet. Vi delar alltså uppfattningen att försoningen är grund, t.ex: Att Gud genom Kristus har försonat världen med sig själv är en hjärtpunkt i kristen tro. Försoningens gåva innebär att människan också i sin brist och ofullkomlighet alltid lever omsluten av Guds kärlek. Det finns inte längre något som skiljer människan från Gud. Inte heller synden sätter en gräns. Kort sagt, finns ett stort behov av (synda)bekännelseformuleringar som inte förminskar att Gud genom Kristus har försonat världen med sig själv. De två sista meningarna (Det finns inte / / en gräns) kan dock diskuteras. Från Guds sida finns inget som kan sätta en gräns. Däremot kan människan sätta en gräns, genom att inte vilja bekänna och ta emot Guds förlåtelse. Det finns exempel på mässor och sammanhang (t.ex. Tomasmässan i S:t Jakobs kyrka, Stockholm) där man i beredelsemomentet även infogar perspektivet av offrets upprättelse.

6 När så sker är det viktigt att beredelsen ger utrymme för tid till reflektion mellan de olika perspektiven. Det är angeläget att tydligt skilja offrets bön om upprättelse från kopplingen mellan bekännelse och avlösning, för att inte skuldbelägga offret. Stärkande av dopet gudstjänst på dopets grund Det är bra att dopet lyfts fram. Doperinran, som frågan gäller, nämns väl inte explicit i dokumenten, men är naturligtvis en form som kan få vidare användning än i påsknattsmässans doplöftesförnyelse. I inledningen till Mässans grundordning anges att gudstjänsten firas på dopets grund. För att ett sådant påstående ska bli substantiellt behövs en djupare reflektion kring vilka gåvor Gud ger i dopet och hur dessa förhåller sig till Jesu försoningsdöd och Guds universella kärlek. Perspektivet är viktigt och behöver än djupare bearbetning och får konsekvenser i gudstjänstordningar. T.ex. talar ett sådant synsätt mot att credo inte normalt ingår i huvudgudstjänsten. Utan credo i huvudgudstjänsten tas en länk bort mellan huvudgudstjänsten och den tro som bekänns, och dopkandidaten döps in i, i dopgudstjänsten. Vidare är det värt att fundera kring om det behövs, precis som det finns prästvigningsmässa, ordning för en huvudgudstjänst/mässa som har kasus i dopet, och som några gånger/år kan ersätta den vanliga huvudgudstjänsten. På sidan i Teologiska grundprinciper diskuteras relationen mellan dop och nattvard. Liksom handboksgruppen, är domkapitlet medvetet om att frågan kring dop och nattvard behöver bearbetas. I frågan hänvisas bl.a. till det ekumeniska samarbetet med Svenska Missionskyrkan. Vi menar att våra relationer med Borgågemenskapens kyrkor särskilt bör uppmärksammas och att de ekumeniska relationerna med de ortodoxa och den romersk-katolska kyrkan även beaktas. Vidare vill vi erinra om kyrkomötets beslut 2009 att uppdra åt Kyrkostyrelsen att teologiskt och pastoralt aktualisera det nödvändiga sambandet mellan dop och nattvard. Musikens roll som språk i gudstjänsten Det är ur musikalisk synpunkt viktigt att reflektera kring musikens olika funktioner i gudstjänsten för att få en större förståelse för hur musiken kan framhäva och även fortsatt utgöra en omistlig del av ordo. Den liturgiska musiken har genom hela kyrkans historia dels använts i ordinariet och dels i propriet och denna växling mellan det som varit kyrkoårsspecifikt och det som förändrats ständigt utgör i sig ett igenkännande av kristenhetens gudstjänstfirande, som även har tydlig bäring tillbaks till synagogans gudstjänst. Den vällovliga ambitionen att göra musikens utformning mer kontextuell och lokalt färgad kommer till allra största delen till uttryck i propriemoment såsom psalmer, körsatser, instrumentalmusik eller beledsagande musik t.ex. under kommunionen eller till heliga danser.

7 Då det gäller musiken till mässordinariet har den en helt annan grundfunktion. Istället för att primärt vara genremässig musik, utgör toner och ackord enbart en tjänande funktion i att göra ordo tydligt. Allra bäst vore om musiken vore så enkel och omedelbar att man som gudstjänstfirare inte ens tänkte på att det handlade om att prestera musik. För att skapa en igenkännlighet och kontinuitet krävs att församlingen väljer ett begränsat antal alternativa mässatser, underordnat vilken musikalisk genre dessa råkar representera och sedan håller fast vid dessa. Man bör också vid valet av församlingens mässmusik ta i beaktande de möjligheter till instrumental mångfald, som kan finnas tillgänglig i församlingen. Den stora mångfalden i fråga om musikaliska uttryck, som kan och måste skifta söndag från söndag, bör få blomma fullt ut i alla andra klingande moment. Ett resonemang kring musikens funktioner i gudstjänsten och det musikaliska språkets interaktion med texterna bör finnas med i handbokens anvisningar. Gudstjänstens dynamik Remissens om hur domkapitlet ser på handboksgruppens avvägningar mellan individ och gemenskap, aktivitet och vila, allas delaktighet och vigningstjänstens ansvar. Frågeställningen är så omfattande att vi väljer att kommentera några punkter. Individ och världsmedborgare I de teologiska grundprinciperna finner vi en reflektion kring gudstjänstens tre dimensioner: Kyrka (den världsvida såväl som Svenska kyrkan), församling (den aktuella gudstjänstfirande församlingen) och individ. När detta sedan omsätts i Mässans grundordning är perspektivet individ väl tillgodosett. Moment införs eller tolkas så att det individuella får utrymme i gudstjänsten, t.ex. i tystnad och strävan efter öppna formuleringar. Likaså har det världsvida perspektivet vare sig det gäller den världsvida kyrkan eller delaktighet i mänskligheten många anknytningspunkter. När det gäller reflektioner kring hur Svenska kyrkan och församlingen (så väl den aktuella gudstjänstfirande, som gudstjänstens relation till de döpta inom territorialförsamlingens pastorala område) får nedslag i gudstjänsten finns mer att göra, om de teologiska grundprinciperna ska fullföljas. Att göra anknytningarna till Svenska kyrkan och församlingen fler kan bli komplicerat om kommande handbok snarare eftersträvar fri utformning av många moment, snarare än att ge ett stort antal alternativ att välja mellan. Bl.a. av detta skäl förespråkar domkapitlet att formuleringar att välja mellan än generella anvisningar kring hur moment kan formuleras. Förenklat kan man påstå att en gudstjänst, som en gudstjänst just i Svenska kyrkan, identifieras genom att (läronämnd tagit ställning till) och kyrkomötet de antagit texter som används.

8 Dynamik mellan individualitet och gemenskap ett musikaliskt perspektiv Det är särskilt angeläget att mässans ordinariesatser upplevs lätta att kunna delta i, oavsett om man sjunger ljudligt eller tyst deltar med hjärtats sång. Detta gäller i lika hög grad texten som musiken. Endast vid konsertanta temamässor kan man tänka sig att kören representativt framför denna del av ordot. Då det gäller psalmvalet så sker en ständig kontexualisering utifrån den gudstjänstfirande församlingens förutsättningar. Härvidlag är det viktigt att bemyndiga lekfolket att även delta i utformningen av gudstjänstens psalmval och övrig musik. En stor vikt måste också läggas vid på vilket sätt man pedagogiskt lär ut nya psalmer och sånger. Det fanns goda erfarenheter från övergången till 1986 års psalmbok när man övade med församlingen före gudstjänsten. Samling och sändning När det gäller att identifiera avsikten med det som tidigare kallades inledning och avslutning, är motiveringar och avsikt med gudstjänstens samling starkast. Vi önskar att handboksgruppen arbetar mer med gudstjänstens sändning, och blir lika genomreflekterad och konkret i olika alternativ som när det gäller samling. Ett mycket bra exempel på när handboksgruppen lyfter på stenarna och ifrågasätter det självklara återfinner vi t.ex. här: Tackbönen kan uppfattas både som ett mer begränsat tack för nattvardsgåvorna och som en del av vårt tack för mötet med Gud i gudstjänsten. Utifrån det senare sättet att betrakta tackbönen kan denna uteslutas om gudstjänsten avslutas med lovsång. Allas delaktighet och vigningstjänstens ansvar Det är bra om kyrkohandboken kan ge erfarenhetsbaserade råd kring hur allas delaktighet kan ökas. På några punkter kan det även framgå att visst moment i första hand läses av/förbereds av etc.. När det gäller vigningstjänstens ansvar har det två sidor. Den ena är professionalitet, och gäller även andra anställda som medverkar i gudstjänsten: Det kan förväntas präst, organist m.fl. har kompetens, och tar ansvar för att gudstjänsten utformas så att den fungerar i den aktuella gudstjänstfirande församlingen. Den andra sidan gäller kyrkans lära: Ovan refererad dom i överklagandenämnden diskuterar prästens helhetsansvar för att gudstjänsten står i samklang med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Ståndpunkten tycks vara att ett särskilt ansvar åvilar prästen: Skillnaden i tyngd när det gäller vem som yttrar orden beror inte på att prästen som person är viktigare än körmedlemmarna som personer utan att på att prästen i gudstjänsten har ett från kyrkan delegerat ansvar som ledare.

9 Antalet liturgiska alternativ Det är bra att man i kyrkohandboken publicerar ett antal olika alternativa mässatser, förutsatt att dessa uppfyller kraven på att den gudstjänstfirande församlingen ska kunna vara delaktiga utan att känna detta som en övermäktig musikalisk prestation. (Alltså undvika att i kyrkohandboken ta med svårare mässatser av mer konsertant art.) Därutöver har erfarenheten från och 90-talens mässkomponerande visat att det ständigt skapas nytt och att det finns behov av temamässor som komplement till den vanliga huvudgudstjänsten. Hela denna mångfald, som dessutom ständigt förnyas, kan omöjligt rymmas i kyrkohandboken, men man bör utforska möjligheten att skapa ökad tillgänglighet genom Svenska kyrkans hemsida. Att ladda ner församlingssatserna borde kunna gå att lösa upphovsrättligt genom att man köper nedladdningen av denna musik för publicering i gudstjänstagendan. Samma sak gäller även nyskapade liturgiska texter kyrkohandboken kan inte innehålla allt och vara ständigt aktuell. Vi ser ett behov av att Svenska kyrkan finner former att både publicera och kvalitetssäkra nytt liturgiskt material. Terminologi för olika typer av gudstjänst Domkapitlet menar att begreppet Livets gudstjänster kan vara ett bra begrepp, då det poängterar att det som nu benämns kyrkliga handlingar är verkliga gudstjänster. Vidare menar vi att gudstjänst och mässa är de två benämningar som behövs i handboken. Uppfinningsrikedomen när det gäller att signalera vilken karaktär gudstjänsten eller mässan har är stor, och det är viktigare att t.ex. begreppen familjemässa eller familjegudstjänst snarare markerar en karaktär än en bestämd gudstjänstordning. Domkapitlet har ingen åsikt om huruvida begreppet högmässa är en innehållsbestämning eller namnet på en mässa firad på sön- eller helgdag. Att ersätta begreppet huvudgudstjänst med begreppet den gemensamma gudstjänsten finner vi mindre lyckat. Det behövs ett begrepp med kyrkorättsligt innehåll för att beskriva den gudstjänst som firas på sön- och helgdagar, men det vore inte lyckligt om den gemensamma gudstjänsten skulle få detta bestämda kyrkorättsliga innehåll, och därmed begränsa begreppets användning. Begreppet huvudgudstjänst anses vara komplicerat eftersom det också avser de juridiska aspekter som kyrkoordningen innehåller när det gäller gudstjänstens betydelse för församlingsbildning. Men vi noterar att begreppet den gemensamma gudstjänsten, som ersättning för begreppet huvudgudstjänst, också har också givits ett kyrkorättsligt innehåll. Det märks när den gemensamma gudstjänsten, firad med nattvard, har fler obligatoriska moment än en mässa firad i Svenska kyrkans ordning. (Se Mässans grundordning, sid 7)

10 Inkluderande språk Vi bejakar att frågan om inkluderande språk ges en vidare tolkning än att enbart handla om kön. Vidare delar vi handboksgruppens princip: Utgångspunkten när det gäller välkända texter bör vara att hellre ta in nya formuleringar som (likvärdiga) alternativ än att göra små ändringar i välkända texter. Detta kan göra det möjligt att fullfölja uppdraget att arbeta med det inkluderande språket på ett klokt sätt. Däremot måste handboksgruppen vara medveten om att det har ett pris att inte revidera gamla texter. Återkommande revideringar är förutsättningen för att vi i vår tid ska sjunga psalmer som är skrivna för åtskilliga århundraden sedan. Nyöversättningar är ett villkor för att denna sorts obundenhet av tid ska kunna gestaltas i gudstjänsten. Inkluderande språk i ett vidare perspektiv I slutsatserna för handboksarbetet ( ) sägs Gudstjänstens centrala moment, till exempel Herrens bön och välsignelsen bör normalt tecknas.. Domkapitlet delar denna slutsats för gudstjänster där teckenspråk är påkallat. När så inte är fallet blir teckenspråk närmast en nyinförd symbolhandling, något som handboksgruppen inte säger sig vilja införa. Den bakomliggande principen vill dock Domkapitlet med kraft ställa sig bakom: Till det inkluderande hör att centrala moment i gudstjänsten, t.ex. inledningsord i den treeniges namn, instiftelseorden, Herrens bön, fridshälsning, välsignelsen finns i handboken (inte som bilagor) på många språk, t.ex. engelska, arabiska, finska, teckenspråk, spanska mm. I handboksarbetet bör ingå att undersöka vilka språkliga minoriteter som finns i Svenska kyrkans gudstjänster och översätta centrala texter för dessa. Det blir sedan församlingens uppgift att undersöka vilka språkliga minoritet som finns i den egna gudstjänsten, och dra slutsatser av detta. Vidare behövs texter på olika nivåer, framförallt olika åldrar. Barnkonsekvensanalys Kyrkohandboksgruppen citerar en av de första inledningstexterna i Kyrkoordningen: I kristen tro intar barnen en särställning och de behöver därför särskilt uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet. För att dessa ord skal bli verklighet i arbetet med ny kyrkohandbok menar vi, att de vägval handboksgruppen gör efter föreliggande remissarbete analyseras ur ett barnkonsekvensperspektiv. Med barn avser vi åldrarna 0-18 år. Bibel 2000

11 Vi finner det inte kontroversiellt att ordvalet i gudstjänsten kan avvika från Bibel 2000, om det sker med måtta. Historiskt har det inte funnits en absolut överensstämmelse mellan mässans texter och gällande bibelöversättning. T.ex. är vissa gudstjänsttexter snarare återspeglingar av den latinska bibelöversättningen än av någon översättning av bibeln till svenska. Likaså har reformatorernas ambition att använda den gamla musiken med svensk text gjort vissa förändringar nödvändiga. Det maskulina språket, förstärkt i den nya bibelöversättningen, är en återkommande fråga vid kyrkomöten under 1990-talet. Men när önskemålen, genom evangelieboksförslaget 2000 tillgodoses blir kritiken kraftfull. Måhända beror det på att ändringsförslagen upplevdes som så många. I Kyrkostyrelsens skrivelse (KsSkr 2002:4) kommenteras kritiken: Remissinstanserna möter evangelieboksgruppens förslag med mycket stark kritik. En huvudorsak till att revidera evangelieboken var ju behovet att anpassa evangelieboken till den nya bibelöversättningen. Det finns ett tydligt motstånd mot att ändra i bibeltexten och en rädsla för att detta ska väcka krav på ändringar från olika håll. En sådan bearbetning av bibeltexten anses också kunna leda till att respekten för Bibel 2000 kommer att minska till förmån för andra översättningar. Det finns dock en historia före och efter evangelieboksförslaget 2000: 1993 intar läronämnden ståndpunkten: En översyn av översättningen NT-81 är befogad ur språklig, teologisk och liturgisk synvinkel inför den kommande utgivningen av hela bibeln på svenska. (Ln 1993:11) I läronämndens yttrande till evangelieboksförslaget 2002 är inställningen: Läronämnden menar att det är riktigt att inte företa ändringar i själva bibeltexten och understryker förkunnelsens betydelse för att skapa klarhet. (2002:1y) När nu frågan om huruvida bibelöversättningen kan anpassas för gudstjänstbruk följer troligen de krav som förutspås i KsSkr 2002:4. Mässans grundordning Frågan kring mässans grundordning berör bl.a. den mycket stora skillnad som finns i regelverket för huvudgudstjänst (med nattvard) och veckomässa. I nuvarande regelverk är ordningarna för huvudgudstjänst mycket reglerade medan en veckomässa kan firas utan annat villkor än Nattvarden ska firas med läsning av instiftelseorden samt utdelande av det välsignade brödet och vinet. Vi ser positivt på att regelverket för de två gudstjänstformerna närmar sig varandra. Huvudgudstjänsten är i behov av större frihet i val av alternativ och veckomässan större styrning än det minimalistiska som kyrkoordningen. Några detaljer i mässans grundordning Det bör anges att mässan/gudstjänsten inleds i den treeniges namn, i Jesu namn eller liknande. Lovsången (gloria och laudamus) bör vara trinitariskt uppbyggd.

12 Det är inte så fritt att formulera Dagens bön som mässans grundordning ger uttryck för. Det behöver framgå att rum för eftertanke och musik efter credo inte är obligatoriska moment. Djupare arbete behövs kring mässans sändning, t.ex. om en plats för meddelanden ska fixeras. När det gäller en mässa som inte firas som huvudgudstjänst, undrar vi slutligen om motivet för att en mässa i Svenska kyrkans ordning inte alltid ska innehålla Herrens bön. I och för sig är Domkapitlet fullt medvetet om att de tidigaste beläggen för Herrens bön i samband med nattvardsfirande är från mitten av 300-talet. Dock finner vi det pastoralt oklokt att kunna utelämna Herrens bön i mässan. Sammanfattning av Växjö stifts domkapitels remissyttrande 1. På det hela taget ställer sig Växjö domkapitel positivt till de dokument vi har att yttra sig över. På vissa punkter ombeds domkapitlet ta ställning till förslag, vilket vi gör. På andra punkter understryker vi handboksgruppens resonemang och på några punkter önskar vi en starkare reglering än handboksgruppen föreslår. Vidare framförs några kompletterande förslag. 2. Dokumenten vi yttrar oss kring bär spår av en gedigen bearbetnings- och förankringsprocess. Detta ger, enligt vår mening, goda förutsättningar att ett kommande förslag till ny kyrkohandbok blir något vi kan enas kring i vår kyrka. 3. De enskilda momenten i kyrkohandboken ska ha många alternativa formuleringar. Dessa bör representera såväl olika traditioner, som olika språkliga och musikaliska stilar. 4. Mässans/gudstjänstens särskilda karaktär (familjeinriktad, inriktad mot äldre, barninriktad etc.) formas genom alternativa texter i handboken. 5. En församlings gudstjänstliv, där huvudgudstjänsten normalt har enbart en läsning ur evangelieboken bör omgärdas av särskild prövning. 6. En fördjupad reflektion kring evangeliebok, kyrkoår och psalmbok som komponenter som gör en gudstjänst igenkännlig som Svenska kyrkans samt vilka konsekvenser detta får. 7. Formuleringar av syndabekännelser, överlåtelseböner och avlösning/löftesord; andra tunga performativa liturgiska fraser, som menar att Gud handlar eller ger något; credo och texter som avses vara bekännelseformuleringar samt nattvardsböner bör vara av kyrkomötet fastställda texter. 8. Credo bör normalt vara obligatorisk i huvudgudstjänster men, som i nuvarande handbok, kan det bytas ut mot trospsalm eller liknande. 9. När det gäller nattvardsböner: att befintliga nattvardsböner finns kvar i något modifierad form samt att nyskrivna nattvardsböner och/eller översatta nattvardsböner från Borgågemenskapens kyrkor finns i den nya handboken. 10. Evangeliet ska alltid läsas i huvudgudstjänster.

13 11. Domkapitlet menar att det är viktigt att ett noggrant arbete genomförs för att bearbeta distinktioner mellan synd, skam, skuld, delaktighet i världens brustenhet, otillräcklighet och svaghet. Vidare bejakar domkapitlet handboksgruppens vilja att utröna vad i detta komplex som inte behöver förlåtas. 12. Domkapitlet uppskattar att handboksgruppen arbetar med frågan gudstjänst på dopets grund. Perspektivet är viktigt och behöver än djupare bearbetning och får konsekvenser i gudstjänstordningar. 13. Ett resonemang kring musikens funktioner i gudstjänsten och det musikaliska språkets interaktion med texterna bör finnas med i handbokens anvisningar. 14. Kyrkohandboken publicerar ett antal olika alternativa mässatser, förutsatt att dessa uppfyller kraven på att den gudstjänstfirande församlingen ska kunna vara delaktiga utan att känna detta som en övermäktig musikalisk prestation. (Alltså undvika att i kyrkohandboken ta med svårare mässatser av mer konsertant art.) 15. Vi ser ett behov av att Svenska kyrkan finner former att både publicera och kvalitetssäkra nytt liturgiskt material. 16. Domkapitlet menar att begreppet Livets gudstjänster kan vara ett bra begrepp, då det poängterar att det som nu benämns kyrkliga handlingar är verkliga gudstjänster. 17. Att ersätta begreppet huvudgudstjänst med begreppet den gemensamma gudstjänsten finner domkapitlet mindre lyckat. 18. Vi bejakar att frågan om inkluderande språk ges en vidare tolkning än att enbart handla om kön. 19. Domkapitlet menar att förslaget om att centrala partier i gudstjänsten alltid ska vara tvåspråkiga (svenska/teckenspråk) fångar en god tanke, men vill inte binda sig vid att det andra språket alltid ska vara tecken: Vi menar att centrala texter på andra språk ska finnas i handboken och kunna användas när en församling är tvåspråkig, t.ex. svensk- arabisk, svensk-tecken, svensk-tysk etc. 20. Domkapitlet vill att de vägval handboksgruppen gör efter föreliggande remissarbete analyseras ur ett barnkonsekvensperspektiv. Med barn avser vi åldrarna 0-18 år. 21. Vi finner det inte kontroversiellt att ordvalet i gudstjänsten kan avvika från Bibel 2000, om det sker med måtta. Det antecknas att ärendet beretts av ledamoten Jan-Olof Johansson och stiftsadjunkten Ola Isacsson

Mässans grundordning. Samling. Ordet

Mässans grundordning. Samling. Ordet Mässans grundordning Den söndagliga gudstjänsten den vi kommit att kalla högmässa har ett grundläggande skeende, ordo, som kan kännas igen i kyrkor över hela världen och i kyrkohistorien. Skeendet återfinns

Läs mer

Remissvar från Domkapitlet i Linköping

Remissvar från Domkapitlet i Linköping Remissvar från Domkapitlet i Linköping Gudstjänstens ordo anges i dokumentet som en bärande princip som ska möjliggöra igenkännande samtidigt som det ges möjlighet till en lokal gestaltning. Anser domkapitlet

Läs mer

REMISS avseende förslag till ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan

REMISS avseende förslag till ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan REMISS avseende förslag till ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan 1. Detta frågeformulär gäller Sveriges Kristna Råd. Namn på kontaktperson (obligatoriskt) Befattning Olle Kristenson Telefonnummer 08-453

Läs mer

1: Stockholms stift, domkapitlet (registrerat: :33:33)

1: Stockholms stift, domkapitlet (registrerat: :33:33) 1: Stockholms stift, domkapitlet (registrerat: 2016-04-29 10:33:33) Namn på kontaktperson (obligatoriskt) tania cea Befattning assistent 2. Kyrkokyrkohandboksförslaget 2016 ska ge möjlighet till lokal

Läs mer

1: Kyrkomusikernas riksförbund (registrerat: 2016-02-05 14:05:48)

1: Kyrkomusikernas riksförbund (registrerat: 2016-02-05 14:05:48) 1: Kyrkomusikernas riksförbund (registrerat: 2016-02-05 14:05:48) Namn på kontaktperson (obligatoriskt) Ingela Sjögren Befattning 2. Kyrkokyrkohandboksförslaget 2016 ska ge möjlighet till lokal gestaltning

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

Huvudgudstjänsten. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionernas förslag. Yttrande från Läronämnden

Huvudgudstjänsten. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionernas förslag. Yttrande från Läronämnden Kyrkomötet Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2016:5 Huvudgudstjänsten Sammanfattning I detta betänkande behandlas två motioner kring huvudgudstjänsten. I motion 2016:27 föreslås att huvudgudstjänst

Läs mer

Öppet nattvardsbord för de odöpta. Sammanfattning. Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2009:5

Öppet nattvardsbord för de odöpta. Sammanfattning. Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2009:5 Kyrkomötet G 2009:5 Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2009:5 Öppet nattvardsbord för de odöpta Sammanfattning I motion 2009:30 föreslås att Kyrkostyrelsen får Kyrkomötets uppdrag att teologiskt

Läs mer

DOMKAPITLET Skara domkapitel får härmed anföra följande synpunkter på de två remitterade dokumenten.

DOMKAPITLET Skara domkapitel får härmed anföra följande synpunkter på de två remitterade dokumenten. DOMKAPITLET 2010-04-27 Svenska kyrkan Kyrkostyrelsen 751 71 Uppsala REMISSVAR Översyn av Den svenska kyrkohandboken steg 1 Skara domkapitel får härmed anföra följande synpunkter på de två remitterade dokumenten.

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Översyn av Den svenska kyrkohandboken, remiss på steg 1 Remissammanställning

Översyn av Den svenska kyrkohandboken, remiss på steg 1 Remissammanställning SVENSKA KYRKAN 1 september 2010 Kyrkokansliet Sekretariatet för teologi och ekumenik Göran Möller Översyn av Den svenska kyrkohandboken, remiss på steg 1 Remissammanställning Kyrkostyrelsen beslöt vid

Läs mer

Förslag till ny kyrkohandbok 4. Några principiella synpunkter

Förslag till ny kyrkohandbok 4. Några principiella synpunkter Förslag till ny kyrkohandbok 4. Några principiella synpunkter MIKAEL LÖWEGREN OCH MIKAEL ISACSON Förslaget till ny kyrkohandbok och ordningen för Högmässa och Mässa har tidigare redovisats och kommenterats

Läs mer

Församlingsinstruktion för Kortedala församling

Församlingsinstruktion för Kortedala församling Församlingsinstruktion för Kortedala församling Illustration: Andreas Karlsson I församlingen finns tre prästbefattningar, en kyrkoherde och två komministrar samt två diakonbefattningar. I församlingen

Läs mer

Tio tumregler för god ekumenik

Tio tumregler för god ekumenik Tio tumregler för god ekumenik Att leva som kristen är att leva befriad. Ändå reser vi murar, misstänkliggör och skyggar för varandra också kristna syskon emellan. Gud kallar oss att bryta upp från dessa

Läs mer

Ny kyrkohandbok, 2. Mässans samling och Ordet

Ny kyrkohandbok, 2. Mässans samling och Ordet Ny kyrkohandbok, 2. Mässans samling och Ordet MIKAEL ISACSON OCH MIKAEL LÖWEGREN I den andra granskande artikeln i en serie på fyra närläser prästerna Mikael Isacson, Lilla Edet och Mikael Löwegren, Ryssby,

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

1: Växjö stift, stiftsstyrelsen (registrerat: :09:43)

1: Växjö stift, stiftsstyrelsen (registrerat: :09:43) 1: Växjö stift, stiftsstyrelsen (registrerat: 2016-04-26 12:09:43) Namn på kontaktperson (obligatoriskt) Patrik Sassersson Befattning Stiftskonsulent 2. Kyrkokyrkohandboksförslaget 2016 ska ge möjlighet

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling Med öppet hjärta Församlingsinstruktion för Varbergs församling Innehåll Vision...3 Sammanhang och prioriteringar...3 Omvärldsfaktorer att ta fasta på...4 Övergripande prioriteringar...5 Strategiska prioriteringar...5

Läs mer

Liturgi / gudstjänst, kyrkoår

Liturgi / gudstjänst, kyrkoår Liturgi / gudstjänst, kyrkoår Sammanfattning konfirmationsundervisning Lena Bergman, Peter Kempi S:t Matteus församling Som inledning till konfirmationsundervisningen ställde vi frågorna: Varför firar

Läs mer

Yttrande över förslaget till kyrkohandbok Svenska kyrkans utredningar 2016:1-3

Yttrande över förslaget till kyrkohandbok Svenska kyrkans utredningar 2016:1-3 arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse Yttrande över förslaget till kyrkohandbok Svenska kyrkans utredningar 2016:1-3 Arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse (akf) har beretts tillfälle att yttra sig över förslaget

Läs mer

Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I. Generella synpunkter Inledning. Kyrkomötet Läronämndens yttrande 2017:1y

Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I. Generella synpunkter Inledning. Kyrkomötet Läronämndens yttrande 2017:1y Kyrkomötet Läronämndens yttrande 2017:1y Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I Läronämndens yttrande över kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2017:6 Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I och bilagan med förslaget

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Yttrande över kyrkohandbokens grunddokument

Yttrande över kyrkohandbokens grunddokument ARBETSGEMENSKAPEN KYRKLIG FÖRNYELSE Yttrande över kyrkohandbokens grunddokument Arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse (akf) hörsammar härmed kyrkohandboksgruppens (KHBG) inbjudan att inkomma med kommentarer,

Läs mer

För nästan två tusen år sedan delade en man lite bröd och vin med sina vänner under en måltid i samband med det judiska påskfirandet.

För nästan två tusen år sedan delade en man lite bröd och vin med sina vänner under en måltid i samband med det judiska påskfirandet. Inledning För nästan två tusen år sedan delade en man lite bröd och vin med sina vänner under en måltid i samband med det judiska påskfirandet. Vännernas berättelser om händelsen varierar något, men alla

Läs mer

Författaren är professor emeritus i Gamla testamentets exegetik

Författaren är professor emeritus i Gamla testamentets exegetik Synpunkter på förslaget till ny kyrkohandbok BO JOHNSON Författaren är professor emeritus i Gamla testamentets exegetik Till en levande kyrka hör att också liturgin lever. Det betyder inte att den måste

Läs mer

Gudstjänst GUDSTJÄNST

Gudstjänst GUDSTJÄNST Gudstjänst Detta är formuläret för predikogudstjänst (fi. sanajumalanpalvelus). Det kan användas vid huvudgudstjänst på sön- och helgdagar, vid veckogudstjänst och vid särskilda tillfällen (t.ex. vid ungdomsgudstjänster,

Läs mer

Bekännelsen gestaltas i gudstjänst och liv

Bekännelsen gestaltas i gudstjänst och liv Vi skall nu fortsätta genom att gå igenom dessa inalles sex nivåer i skrivningen om bekännelsen, och kommentera vad respektive nivå innebär liksom vilka dokument som ingår i respektive nivå och i någon

Läs mer

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Första Mosebok 1 Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Bestämd tidpunkt och plats. Många har svårt att få till bibelläsningen, det underlättar om du har en bestämd tid och plats när du

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

13 Kyrkoherdeinstallation

13 Kyrkoherdeinstallation 13 Kyrkoherdeinstallation Kyrkoherdeinstallationen förrättas av stiftets biskop eller av en av biskopen utsedd präst (KO 18:1). Installator kallar minst fyra assistenter. Installanden bär alba, stola och

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

14 Kaplansinstallation

14 Kaplansinstallation 14 Kaplansinstallation KAPANSINSTAATION 321 Installation av kaplan förrättas av stiftets biskop eller av en av biskopen förordnad präst (KO 18:1). Detta formulär kan användas i tillämpliga delar vid installation

Läs mer

Konfirmationsmässa B

Konfirmationsmässa B Konfirmationsmässa B ör att kunna delta i konfirmationen bör man vara medlem i kyrkan och berättigad att konfirmeras på grund av konfirmandundervisningen. I konfirmationen bekänner sig de unga till kyrkans

Läs mer

TEOLOGISK GRUND FÖR EQUMENIAKYRKAN

TEOLOGISK GRUND FÖR EQUMENIAKYRKAN TEOLOGISK GRUND FÖR EQUMENIAKYRKAN INLEDNING 1. Det finns bara en enda sann och levande Gud Fadern, Sonen och den heliga Anden som skapar, frälser och ger liv. Skapelsen och frälsningen kommer ur Guds

Läs mer

Kyrkohandboksarbetet. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2015:2

Kyrkohandboksarbetet. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2015:2 Kyrkomötet Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2015:2 Kyrkohandboksarbetet Sammanfattning I detta betänkande behandlas fyra motioner med relation till kyrkohandboksarbetet. I motion 2015:15 föreslås

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Sång. Guds ord Här läses bibeltexten som användes vid samlingens början. Stillhet. Bön Här används samlingens inledningsbön igen.

Sång. Guds ord Här läses bibeltexten som användes vid samlingens början. Stillhet. Bön Här används samlingens inledningsbön igen. Spår Aftonbön Ingång Ledare Kom till oss ikväll, vår Gud. Kom till oss med ljus. Ledare Tala till oss ikväll, vår Gud. Visa oss din sanning. Ledare Bli kvar hos oss ikväll, vår Gud. Bli kvar hos oss med

Läs mer

2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Se Gudstjänstboken s. 17, 51, 81 eller 101 enligt den serie som används.

2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Se Gudstjänstboken s. 17, 51, 81 eller 101 enligt den serie som används. B. Brudmässa Om vigsel och förberedelse för vigsel, se formuläret för vigsel (4 A). De som skall vigas kommer under inledningsmusiken fram till altaret, knäböjer och intar därefter de platser som reserverats

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby Doppastoral Svenska kyrkan i Rödeby Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus. Dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den heliga Andens

Läs mer

Remiss svar: Ny gemensam kyrka.

Remiss svar: Ny gemensam kyrka. 20101014 Remiss svar: Ny gemensam kyrka. Från Gamla Uppsala Missionsförsamling. Beslut vid församlingsmöte. Remiss från Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Några

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

17 Välsignelse till särskild tjänst i kyrkan

17 Välsignelse till särskild tjänst i kyrkan 17 Välsignelse till särskild tjänst i kyrkan Välsignelse av tjänsteinnehavare inom rikskyrkan eller stiften leds av biskopen eller av en präst som biskopen gett detta uppdrag. Detta formulär kan också

Läs mer

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING HANDLEDNING livet Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING Kyrkan finns till genom mission liksom elden finns till genom att brinna. Om hon inte engagerar sig i mission upphör

Läs mer

Familjemässa AMILJEMÄSSA

Familjemässa AMILJEMÄSSA amiljemässa amiljemässan är en gemensam församlingsgudstjänst där man särskilt beaktar barnfamiljerna. Den kan också firas som huvudgudstjänst på sön- och helgdagar. I förberedelsen och utformningen av

Läs mer

16 Välsignelse till missionsuppdrag

16 Välsignelse till missionsuppdrag 16 Välsignelse till missionsuppdrag VÄSIGNESE TI MISSIONSUPPDRAG 345 Biskopen eller av biskopen förordnad präst välsignar till missionsuppdrag (KO 18:1). Om välsignelsen inte sker i samband med en högmässa

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Yttrande över förslaget till kyrkohandbok Svenska kyrkans utredningar 2012:1-3

Yttrande över förslaget till kyrkohandbok Svenska kyrkans utredningar 2012:1-3 Yttrande över förslaget till kyrkohandbok Svenska kyrkans utredningar 2012:1-3 Arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse (akf) har beretts tillfälle att yttra sig över förslaget till ny kyrkohandbok för Svenska

Läs mer

Gudstjänst på julaftonen

Gudstjänst på julaftonen Gudstjänst på julaftonen Julaftonens gudstjänst firas på eftermiddagen. Om julaftonen är en söndag kan gudstjänsten firas som församlingens huvudgudstjänst. I Inledning 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas

Läs mer

Tematiskt kyrkomöte Skrivelsens huvudsakliga innehåll. Kyrkomötet Presidiets skrivelse 2018:1

Tematiskt kyrkomöte Skrivelsens huvudsakliga innehåll. Kyrkomötet Presidiets skrivelse 2018:1 Kyrkomötet Kyrkomötet Presidiets skrivelse 2018:1 Tematiskt kyrkomöte 2019 Kyrkomötets presidium överlämnar denna skrivelse till kyrkomötet. Uppsala den 12 juni 2018 Karin Perers Levi Bergström Carina

Läs mer

Tecknet i gudstjänstordningen utmärker de moment under vilka församlingen står. L = liturg, F = församling, S = försångare, förebedjare, textläsare

Tecknet i gudstjänstordningen utmärker de moment under vilka församlingen står. L = liturg, F = församling, S = försångare, förebedjare, textläsare Högmässa i fastan Tecknet i gudstjänstordningen utmärker de moment under vilka församlingen står. = liturg, F = församling, S = försångare, förebedjare, textläsare I Inledning Inledande musik (preludium

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I. Sammanfattning. Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2017:1

Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I. Sammanfattning. Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2017:1 Kyrkomötet Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2017:1 Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I Sammanfattning I detta betänkande behandlas kyrkostyrelsens skrivelse 2017:6 Kyrkohandbok för Svenska

Läs mer

Bön och bibelläsning 10 oktober februari Matteus Glädjebudskap

Bön och bibelläsning 10 oktober februari Matteus Glädjebudskap Bön och bibelläsning 10 oktober 2016-21 februari 2017 Matteus Glädjebudskap 1 Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Bestämd tidpunkt och plats. Många har svårt att få till bibelläsningen,

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6:

Läs mer

Konfirmationsgudstjänsten en reflektionsrapport

Konfirmationsgudstjänsten en reflektionsrapport 1 Konfirmationsgudstjänsten en reflektionsrapport I enlighet med uppdraget redovisas nedan en rapport från de samtal som förts i gruppen kring konfirmationsgudstjänsten. Rapporten rymmer tre huvudrubriker:

Läs mer

ANSGARIIKYRKANS FÖRSAMLING Jönköping. Församlingsordning

ANSGARIIKYRKANS FÖRSAMLING Jönköping. Församlingsordning ANSGARIIKYRKANS FÖRSAMLING Jönköping Församlingsordning Ansgariikyrkans församling i Jönköping har antagit följande församlingsordning för att beskriva församlingens uppgift, inriktning och liv. Den har

Läs mer

svenska kyrkans utredningar 2012:2 FÖRSLAG

svenska kyrkans utredningar 2012:2 FÖRSLAG svenska kyrkans utredningar 2012:2 FÖRSLAG Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del Förslag Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del 1 FÖRSLAG KYRKOHANDBOK FÖR SVENSKA KYRKAN DEL Svenska kyrkans utredningar 2012:2

Läs mer

Andra söndagen i advent Guds rike är nära Sankt Pauli kyrka 10 december 2017

Andra söndagen i advent Guds rike är nära Sankt Pauli kyrka 10 december 2017 Andra söndagen i advent Guds rike är nära Sankt Pauli kyrka 10 december 2017 Psalmer: 111, 697:6, 423, 386:1-2, 736,39 (off), 106 Dagens textläsningar finns i psalmboken på sidan 1266. Söndagskola: Lilla

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion För Starrkärr-Kilanda församling. Kyrkofullmäktiges godkännande, datum och paragraf: 2018-11-08 24/18. Kyrkoherdens godkännande, datum: 2018-11-05. Församlingsinstruktionen utfärdad

Läs mer

Remiss svar Ny gemensam kyrka.

Remiss svar Ny gemensam kyrka. Gamla Uppsala Missionsförsamling 20101001 FÖRSLAG Remiss svar Ny gemensam kyrka. Remiss från Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Ett förslag till svar på remissen

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

2. Inledande välsignelse och växelhälsning

2. Inledande välsignelse och växelhälsning Mässa på askonsdagen Man kan också fira gudstjänst utan nattvard. I detta fall kan moment 5 (Kyrie) i askonsdagens mässa utelämnas. Askkorset tecknas med fin aska som blandats i vatten. I Inledning 1.

Läs mer

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling 1(6) Församlingsinstruktion för Fässbergs församling Fässbergs församling utgör eget pastorat och ingår i Mölndals kyrkliga samfällighet i Göteborgs stift. I pastoratet finns en befattning som kyrkoherde

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

5 Domkapitlet får besluta om det minsta antal huvudgudstjänster med nattvard som ska firas i varje församling under ett kyrkoår.

5 Domkapitlet får besluta om det minsta antal huvudgudstjänster med nattvard som ska firas i varje församling under ett kyrkoår. Femte avdelningen: Gudstjänst 17 kap. Gudstjänstliv Gudstjänsten är kyrkolivets centrum, där församlingen möter Gud i Ordet och sakramenten. Kyrkans dag för huvudgudstjänster är söndagen, eftersom Jesus

Läs mer

Vigselrätten och Svenska kyrkan

Vigselrätten och Svenska kyrkan Läronämndens yttrande 2014:1y Vigselrätten och Svenska kyrkan Läronämndens yttrande över motion 2014:46 Med hänvisning till Läronämndens yttranden Ln 2007:1y och 2009:12y konstateras att det ur läromässig

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

Samhällets förändring och gudstjänstens. - en bakgrund till arbetet med våra gudstjänstböcker

Samhällets förändring och gudstjänstens. - en bakgrund till arbetet med våra gudstjänstböcker Samhällets förändring och gudstjänstens - en bakgrund till arbetet med våra gudstjänstböcker www.arcusforlag.se Gudstjänsten består av en brokig skara människor med samma hunger Sikahällen utanför Norrtälje,

Läs mer

Församlingsinstruktion. Antagen

Församlingsinstruktion. Antagen Församlingsinstruktion Antagen 2014-08-13 Programförklaring Identitet Församlingen har med sina 9 000 medlemmar en kyrkotillhörighet på ca 78 % av invånarna (2013). I arbetslaget finns 30 anställda varav

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG TA GÄRNA MED MIG HEM! VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG EN GUIDE TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG Fr.o.m. september 2016 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall

Läs mer

Inledning. *1. Ingångspsalm. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Välsignelse. Växelhälsning

Inledning. *1. Ingångspsalm. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Välsignelse. Växelhälsning Församlingsarbetare eller tjänsteinnehavare, som inte är vigda till kyrkans ämbete, välsignas till tjänst av församlingens kyrkoherde. Även församlingens frivilligarbetare och förtroendevalda kan välsignas

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGS ORDNING Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGSORDNING 2014 Utgångspunkter och identitet Equmeniakyrkan är både ny och gammal. Vår identitet präglas av att tre kyrkosamfund

Läs mer

Kyrkliga förrättningar

Kyrkliga förrättningar Kyrkohandbok för den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland III Kyrkliga förrättningar Förslag utarbetat av den av kyrkomötet år 1988 tillsatta handbokskommittén Den evangelisk-lutherska kyrkans i Finland

Läs mer

Veckomässa VECKOMÄSSA

Veckomässa VECKOMÄSSA Veckomässa Veckomässan innehåller högmässans centrala delar. Den har en flexibel struktur som ger utrymme för stillhet, meditation fri bön. örsamlingsmedlemmarna ges möjlighet till enskild själavård och

Läs mer

Vägledning för arbetet med församlingsinstruktionen

Vägledning för arbetet med församlingsinstruktionen Vägledning för arbetet med församlingsinstruktionen Församlingsinstruktionen ett grunddokument Varje församling ska ha en församlingsinstruktion och församlingar som ingår i ett pastorat ska ha en gemensam

Läs mer

Ad fontes! Ledare SPT nr

Ad fontes! Ledare SPT nr Ledare SPT nr 1 2012 Ad fontes! SPT GENOMGÅR FRÅN och med detta nummer en lätt yttre förnyelse, med bl.a. ett nytt utseende på omslaget och en ny font för tidningens brödtext, det klassiska svenska typsnittet

Läs mer

Ett enklare och mer logiskt kyrkoår. Förslag till kyrkomötesbeslut. Motivering. Kyrkomötet Motion 2012:33 av Per Ingvarsson

Ett enklare och mer logiskt kyrkoår. Förslag till kyrkomötesbeslut. Motivering. Kyrkomötet Motion 2012:33 av Per Ingvarsson Kyrkomötet Mot 2012:33 Kyrkomötet Motion 2012:33 av Per Ingvarsson Ett enklare och mer logiskt kyrkoår Förslag till kyrkomötesbeslut Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att inför nästa evangeliebok

Läs mer

C. Årsdagen av kyrkoinvigning

C. Årsdagen av kyrkoinvigning C. Årsdagen av kyrkoinvigning På årsdagen av en kyrkas invigning kan man hålla andakt foga delar av detta andaktsmaterial till mässans proprier. Andakten kan ledas av en präst en församlingsanställd en

Läs mer

Gemenskapens väg. Samlingssång

Gemenskapens väg. Samlingssång Gemenskapens väg En mässa blir till I början hade vi många drömmar och förväntningar och resan fram mot en färdig mässliturgi har varit lång, intressant, lärorik och fantastisk. Samlingssång Idén föddes

Läs mer

Kyrkostyrelsen överlämnar denna skrivelse till kyrkomötet. Wanja Lundby-Wedin Helén Ottosson Lovén

Kyrkostyrelsen överlämnar denna skrivelse till kyrkomötet. Wanja Lundby-Wedin Helén Ottosson Lovén Kyrkomötet Kyrkomötet Kyrkostyrelsens skrivelse 2017:6 Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I Kyrkostyrelsen överlämnar denna skrivelse till kyrkomötet. Uppsala den 14 juni 2017 Wanja Lundby-Wedin Helén

Läs mer

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Liv i gemenskap

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Liv i gemenskap STUDIEGUIDE till läse- och samtalscirkel utifrån boken Liv i gemenskap Läse- och samtalscirkel utifrån boken Liv i gemenskap Författare: Dietrich Bonhoeffer Förlag: Libris förlag, 2016 Studieguide: Lina

Läs mer

Kristi återkomst Sankt Pauli kyrka

Kristi återkomst Sankt Pauli kyrka Domsöndagen Kristi återkomst Sankt Pauli kyrka 2013-11-24 Psalmer: 314, 317, 315, 76, 490 Dagens bibeltexter finns i psalmboken på sidan1569 Det är Söndagsskola för de yngre under predikan i rummen under

Läs mer

Vägledning för arbetet med. församlingsinstruktionen

Vägledning för arbetet med. församlingsinstruktionen Vägledning för arbetet med församlingsinstruktionen 1 Säg hissversionen! Det lär finnas tre sätt att berätta en sak på: hissversionen, korridorversionen och kontorsversionen. Hissversionen är varianten

Läs mer

Kontinuitet eller nyskapande?

Kontinuitet eller nyskapande? UPPSALA UNIVERSITET Teologiska institutionen Kyrkohistoria C2 HT 2012 Handledare: Oloph Bexell Kontinuitet eller nyskapande? - en historisk studie av Svenska kyrkans handboksarbete, åren 1997-2012 Marcus

Läs mer

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 1 Version 20171103 Församlingsråd Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 2 Innehåll Vad är ett församlingsråd? sid. 3 Hur växte församlingsråden fram? sid. 3 Hur utses ett församlingsråd?

Läs mer

Svenska kyrkans plattform för musik

Svenska kyrkans plattform för musik Prot. bil. 3 Ks 2017-1064, 2018-05-08 09 Svenska kyrkans plattform för musik Inledning Denna plattform syftar till att vara en utgångspunkt för ett aktivt strategiskt kyrkomusikaliskt arbete i olika former.

Läs mer

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Vid kvällsgudstjänsten på alla helgons dag minns man under förbönen dem som dött i tron på Kristus och särskilt de församlingsmedlemmar som har avlidit under året.

Läs mer