Remiss svar: Ny gemensam kyrka.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss svar: Ny gemensam kyrka."

Transkript

1 Remiss svar: Ny gemensam kyrka. Från Gamla Uppsala Missionsförsamling. Beslut vid församlingsmöte. Remiss från Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Några huvudpunkter: Det känns angeläget och stort att få vara med och bilda en ny kyrka av tre samfund. Det är därför viktigt att alla upplever att de hinner med i den här processen. Vi har arbetat med frågan i vår styrelse sedan i maj och i församlingen sedan september. Vi kommer att skicka in vår remiss 15 oktober. Vi känner att en återremiss på det förslag skulle behövas på det förslag utifrån de remisser som är inskickade. Vi önskar att församlingen får en möjlighet att yttra sig en gång till innan beslut fattas. Detta innebär att den föreslagna tidsplanen kanske inte kan hållas, men frågan är så viktig att tidsplanen på intet sätt kan vara orubblig utan måste anpassas efter verkligheten och de behov som finns i församlingarna. Det finns i förslaget mycket som skulle behöva bearbetas ytterligare, t ex synen på omvärlden, synen på Guds rike, synen på maktstrukturer i den nya kyrkan, synen på hur vår kyrka styrs och demokratiska processer. Det behöver också tydliggöras på flera punkter vad som ska hända med olika delar i vår nya kyrka, t ex distrikt, mission, gårdar, insamlingar, fastigheter och kapitalförvaltning. Vår församling har nyligen tecknat ekumeniska avtal med Svenska kyrkan i Uppsala kontrakt och med Gamla Uppsala församling. Vi skulle vilja att det på ett tydligt sätt uttrycks i dokumentet att sådana avtal förs vidare in i den nya kyrkan och fortsatt är giltiga. Vi vill också påpeka att RPG inte nämns i dokumentet. RPG är en viktig samarbetspartner för många församlingar. Synen på medlemskapet i dokumentet måste förändras detta är mycket viktigt i vår församling, eftersom vi sedan några år har barnmedlemskap. Vi är också mycket kritiska till att dela upp församlingen i två grupper och tycker att hela begreppet om tillhörig ska strykas. Här bör synen på vad och vilka kyrkan är beaktas med tanke på det kontaktnät i form av verksamhet kring barn och ungdom, studier, musik mm eller församlingens vänner eller betjänade som många församlingar har. Vilken plats har dessa grupper? Finns kyrkan utanför matrikeln? Vilken roll spelar den gudstjänstfirande församlingen? Sammanfaller den med matrikeln? Dessa frågor bör diskuteras när det gäller medlemskapsfrågan.

2 Hur tänker man sig att den institutionella själavården ska hanteras, praktiskt och ekonomiskt? Vi har idag en universitetspastor som arbetar heltid i universitetskyrkan tillsammans med Svenska kyrkan. Vi delar också en sjukhuspastorstjänst med andra frikyrkor i Uppsala. För övrigt behöver språkbruket i hela dokumentet delvis omarbetas. Det måste vara läsbart för gemene man och inte bara för oss i kyrkan. Så till själva dokumentet: Ändringar är kursiverade. betyder att avsnittet är ok och att vi går vidare till nästa avsnitt. * betyder att något är borttaget. Vision... I visionen saknar vi tankar om hur det har varit i församlingar och samfund, som en utgångspunkt för det som ska komma. T ex att nämna allt det goda arbete som finns som en grund för framtiden, vi börjar inte från noll. Gemensam grund Inledning Kyrkan, den världsvida, är en del av Kristi kropp och de heligas gemenskap, som bekänner att Jesus Kristus är Herre. Gemenskapen tar sig konkreta uttryck i den värld som Gud skapar, älskar, uppehåller och räddar. Under den heliga Andens ledning formas kyrkan, genom Ordets förkunnelse och sakramentens förvaltande, och inbjuder alla människor att bli Jesu lärjungar. Kyrkan är synlig i världen genom den enskilde, den lilla gruppen, den lokala församlingen, i kyrkosamfundet som en gemenskap av församlingar, och i den ekumeniska lokala och världsvida kyrkan. Trons grund Ömsesidigt beroende

3 Uppdraget Kyrkans och församlingens uppgift är att hjälpa människor att hitta vägen till Jesus Kristus.** I sin tjänst i världen inbjuder GF-kyrkan, genom församlingars liv och tjänst, till en mångfaldens gemenskap med Jesus Kristus i centrum. Det gemensamma uppdraget är att på Jesu Kristi uppdrag synliggöra * Guds rike i Sverige och i världen. Gemenskapen * finns mitt i samhället för att möta människors behov och vara en profetisk röst. I församlingen förkunnas Ordet och förvaltas sakramenten. GF-kyrkan har särskilt ansvar för utbildning till tjänst och samordning av mission. * I GF-kyrkans världsvida gemenskap delas resurser och behov. I missionens möten med andra kyrkor berikas den egna förståelsen av evangeliets rikedom och mångfald. Det hör till kyrkans väsen att leva i mission. Genom missionen blir kyrkan tydlig och synlig och handlande, på samma sätt som Gud själv blev tydlig, synlig och handlande genom Jesus Kristus. (Vad mission är behöver förklaras eftersom missionen tolkas på väldigt olika sätt.) Barn och unga, har i GF-kyrkan en framträdande plats utifrån Jesu ord om att Guds rike tillhör barnen. Även om arbetet bedrivs i en ungdomsorganisation är de en mycket viktig del av GF-kyrkans arbete. Det gäller också för alla i vår gemenskap, som varande Guds barn. Viktigt är också att GF-kyrkan tar ansvar och engagerar sig i barn och ungdomsarbetet på ett mer aktivt sätt än idag. Ordet Bibeln * blir Guds ord. Var och en som möter Ordet har att, under Andens ledning, tillsammans med andra, tolka och förstå. I Jesus Kristus uppenbaras hela den gudomliga fullheten och * därmed möter Jesus Kristus oss tydligast i Guds ord. Ordet är grunden för personlig tro och församlingens gemenskap. Det förkunnas i församlingens gudstjänst och genom dess liv. Dop och nattvard Nattvarden är den heliga måltid som instiftats av Jesus Kristus där han ger sig själv åt var och en som vill ta emot honom. Genom brödet och vinet, gåvor ur skapelsen, ger den heliga Anden del i det liv som kommer från den korsfäste och uppståndne Jesus Kristus. * Jesus Kristus är närvarande i nattvarden. Församlingen Församlingen * bekänner att Jesus Kristus är Herre. Församlingen är lokalt förankrad och inbjuder regelbundet till offentlig gudstjänst, där Ordet förkunnas och sakramenten delas.

4 Medlemskap * Församlingen välkomnar som medlem var och en som vill tillhöra * Jesus Kristus. Detta är vägen * in i församlingen där den enskilde medlemmen efter sin förmåga tar ansvar för och bidrar till församlingens liv och tjänst i världen. * Medlemskap * i en församling har giltighet i hela kyrkan. Församlingskonferens/möte Församlingsföreståndare I församlingens ledarskap ingår församlingens föreståndare, som är ordinerad av GF-kyrkan, eller i annat kyrkosamfund och bekräftad av GF-kyrkan. Där pastor saknas utses någon annan, som genom GF-kyrkan erbjuds stöd av ordinerad pastor. (Behöver formuleras om så det inte blir en fråga om makt) Föreståndaren är herde för församlingen. * Församlingsföreståndaren förvaltar gudstjänsterna där Ordet förkunnas och förvaltar sakramenten *. Föreståndarens tjänst innebär undervisning, uppmuntran, stöd för medlemmars * tjänande i församling och samhälle. Att vara föreståndare är en enhetens tjänst och innebär därmed att tillsammans med församlingen stå för den ömsesidiga tillsynen i relation till GF-kyrkan. Kyrkokonferens Kyrkans ledning Kyrkoledare Tjänst Allas tjänst Varje människa som tror och är en del av församlingen, bidrar till tjänsten för Guds rike så att * Jesus Kristus blir känd, trodd och älskad. Detta är allas tjänst, det allmänna prästadömet. Ingen medlem * är ensam ansvarig utan tjänsten uttrycks gemensamt i församlingen och i kyrkan. Allas tjänst är ett uttryck för hur Gud använder varje enskild del i Kristi kropp utifrån dess förutsättningar.

5 Avskiljning till särskild tjänst Till särskild tjänst kan, såväl nationellt som internationellt, personer med särskild kompetens avskiljas på förslag av kyrkostyrelsen, *. Diakoner Diakoners särskilda kallelse tar sig uttryck i ansvaret att i handling och tjänst förkunna Ordet genom omsorg, samtal och undervisning samt förvalta sakrament. Diakon ger tystnadslöfte om sådant som anförtros i själavårdande samtal eller som rör människors personliga förhållanden. Pastorer Pastorers särskilda kallelse tar sig uttryck i ansvaret att som herde leda och bygga upp församlingen genom att förkunna Ordet och förvalta sakramenten. Pastor ger löfte om tystnadsplikt för det som anförtros i bikt eller i enskild själavård. (Pastorers och diakoners tystnadsplikt och tystnadslöften behöver ses över ytterligare så att de fungerar i institutionell själavård.) (Pastorer och diakoner, tycker vi ska finnas före Ordinerad tjänst) Stadgar GF Kyrkan Här finns bara ändringar 3 (Ny punkt) 5 GF-kyrkan vill arbeta för Kristi Kyrkas synliga enhet b) medlem av ansluten församling kan yttra sig genom sin församling, som godkänner frågan eller motionen 9 1. Kyrkostyrelsen är mellan kyrkokonferenserna högsta beslutsinstans. Kyrkostyrelsen består av 17 ledamöter, som väljs för en tid av två år. Varje år väljs halva antalet ledamöter. 3. Kyrkostyrelsen har beslutsrätt över GF-kyrkans fasta egendom och rätt att utföra sitt arbete genom egna och samägda bolag, stiftelser och föreningar där huvudmannaskap utövas. Ekonomiska beslut av stor omfattning bör fattas av kyrkokonferens. 10 h) besluta i frågor om anslutning till olika samarbetsorgan. Kyrkokonferensen ger en rekommendation till detta Valbar är ordinerad i GF-kyrkan.

6 16 4. Kyrkokonferensen utser, på förslag av kyrkostyrelsen, fem - sju ledamöter att utgöra Ansvarsnämnd. I Ansvarsnämnden ska finnas minst en pastor och en diakon. Normalstadgar för församling 2 1. Församlingen välkomnar som medlem var och en som vill tillhöra * Jesus Kristus. 3 Stryks 9 4. Alla personalärenden måste föredras i församlingsmöte före beslut. FRÅGOR Gemensam grund och förslag till stadgar 1. Inledningen beskriver vad kyrkan är, hur en församling definieras och hur den nya kyrkan bygger på de tre traditioner som de nuvarande kyrkosamfunden representerar. Instämmer ni i beskrivningen? X, i stort sett Nej Kommentar: 2. Trons grund är en kort sammanfattning med hänvisning till Bibeln, de grundläggande ekumeniska trosbekännelserna och de tre kyrkotraditionerna. Ger avsnittet en tillräckligt bra beskrivning?, i stort sett X Nej Kommentar: Bibelhänvisnigar saknas! 3. Kyrkans uppdrag är kortfattat beskrivet under rubriken Uppdraget. GF-kyrkan kommer att fortsätta forma sitt uppdrag, relevant för varje tid, men tar sin utgångspunkt i denna beskrivning. Kan beskrivningen tjäna som riktningsvisare för GF-kyrkan? X, i stort sett Nej Kommentar:

7 4. Frågan om hur dop och nattvard, sakrament, skall hanteras beskrivs i förslaget till Gemensam grund. Av texten framgår att pastor som regel delar sakramenten och att, när pastor saknas, församlingen kan välja och avskilja någon annan för det uppdraget. Kan denna ordning tillämpas i GF-kyrkan? Nej Motivera: 5. De tre kyrkosamfunden har olika traditioner beträffande dopet. I Gemensam grund beskrivs dopet och hur de olika traditionerna kan rymmas inom GF-kyrkan. Instämmer ni i beskrivningen?, i stort sett X Nej Kommentar: Dop till medlemskap är problematiskt i dokumentet. 6. Medlemskap och tillhörighet. Tro och dop hör samman. Medlemmar och tillhöriga delar ansvaret i församlingen, och har räckvidd i hela kyrkan. Tillhöriga kan ses som ett första steg in i medlemskap och är ett nytt begrepp. Ska GF-kyrkan rymma möjligheten att vara tillhörig respektive medlem? X Nej Motivera: Se ovan i vårt remissvar. 7. I förslag till stadgar föreslås en regional närvaro. Det led av förtroendevalda som finns i nuvarande distriktsorganisationer är borttaget. Finns det behov av en regional närvaro, sådan den är beskriven? X Vet ej Nej Kommentar: Frågan om distrikten måste utredas tydligare. 8. Det finns möjlighet att lämna ytterligare synpunkter och eventuella ändringsförslag på förslaget till stadgar, med angivande av paragrafnummer. Sympatiserar ni med förslaget som helhet är det bra om det tydligt anges. Kommentarer: Se ovan. 9. Vilken fråga saknas? Vilket är ert svar? För Gamla Uppsala Missionsförsamling Birgitta L Johansson Birgitta L Johansson Lars-Gunnar Skogar Lars-Gunnar Skogar

8

Remiss svar Ny gemensam kyrka.

Remiss svar Ny gemensam kyrka. Gamla Uppsala Missionsförsamling 20101001 FÖRSLAG Remiss svar Ny gemensam kyrka. Remiss från Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Ett förslag till svar på remissen

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

TEOLOGISK GRUND FÖR EQUMENIAKYRKAN

TEOLOGISK GRUND FÖR EQUMENIAKYRKAN TEOLOGISK GRUND FÖR EQUMENIAKYRKAN INLEDNING 1. Det finns bara en enda sann och levande Gud Fadern, Sonen och den heliga Anden som skapar, frälser och ger liv. Skapelsen och frälsningen kommer ur Guds

Läs mer

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGS ORDNING Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGSORDNING 2014 Utgångspunkter och identitet Equmeniakyrkan är både ny och gammal. Vår identitet präglas av att tre kyrkosamfund

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling

Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling Församlingskonstitution, Immanuelskyrkans församling Församlingens konstitution består av Grundsatser, Församlingsordning samt Församlingsstadgar, antagna av Immanuelskyrkans församling i Stockholm Immanuelskyrkans

Läs mer

Läs arbetsgruppernas rapporter - här finns de i sammanfattning

Läs arbetsgruppernas rapporter - här finns de i sammanfattning Läs arbetsgruppernas rapporter - här finns de i sammanfattning Processen att bilda en ny gemensam kyrka mellan Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan tar nya steg framåt. Ett sådant är att

Läs mer

Ny gemensam kyrka Remissvar från Abrahamsbergskyrkans församling (SMK)

Ny gemensam kyrka Remissvar från Abrahamsbergskyrkans församling (SMK) Remissvar, förslag 1 2010-09-22 Ny gemensam kyrka Remissvar från Abrahamsbergskyrkans församling (SMK) Inledning Vår församling har med stort intresse och höga förväntningar följt arbetet mot en ny, gemensam

Läs mer

EN STUDIEGUIDE FÖR EQUMENIAKYRKANS TEOLOGISKA GRUND

EN STUDIEGUIDE FÖR EQUMENIAKYRKANS TEOLOGISKA GRUND EN STUDIEGUIDE FÖR EQUMENIAKYRKANS TEOLOGISKA GRUND 1 FÖRSTA SAMLINGEN - INLEDNING Psalmer & Sånger: 794 Jag tror på en Gud 18 Allena Gud i himmelrik Läs igenom texterna från Teologisk grund och Bibeln.

Läs mer

KONSTITUTION FÖR EQUMENIAKYRKAN KUNGÄLV

KONSTITUTION FÖR EQUMENIAKYRKAN KUNGÄLV KONSTITUTION FÖR EQUMENIAKYRKAN KUNGÄLV Församlingsordning, antagen av Equmeniakyrkan Kungälv och Församlingsstadgar, antagna av Equmeniakyrkan Kungälv på församlingsmöte xxxx xx xx, årsmöte xxxx xx xx.

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

Församlingskonstitution för Luleå Missionsförsamling

Församlingskonstitution för Luleå Missionsförsamling 1 Församlingskonstitution för Luleå Missionsförsamling Trons grund och innehåll är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution, som består av Grundsatser och Kyrkoordning för Equmeniakyrkan,

Läs mer

STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN

STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN (Antagna vid bildarmötet 4 juni 2011 och reviderade vid kyrkokonferenserna 2012 och 2013) 1 Equmeniakyrkan 1. Equmeniakyrkan är ett kristet trossamfund, en gemenskap av församlingar

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Församlingsstadgar för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsstadgar för Uppsala Missionsförsamling 1 (5) Församlingsstadgar för Uppsala Missionsförsamling Stadgar för Uppsala Missionsförsamling fastställda vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25. Församlingen har antagit följande stadgar

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

ANSGARIIKYRKANS FÖRSAMLING Jönköping. Församlingsordning

ANSGARIIKYRKANS FÖRSAMLING Jönköping. Församlingsordning ANSGARIIKYRKANS FÖRSAMLING Jönköping Församlingsordning Ansgariikyrkans församling i Jönköping har antagit följande församlingsordning för att beskriva församlingens uppgift, inriktning och liv. Den har

Läs mer

Församlingsordning för Ansgarsförsamlingen i Västerås Antagen vid årsmötet 2017 samt vid församlingsmöte den 27 augusti 2017

Församlingsordning för Ansgarsförsamlingen i Västerås Antagen vid årsmötet 2017 samt vid församlingsmöte den 27 augusti 2017 Församlingsordning för Ansgarsförsamlingen i Västerås Antagen vid årsmötet 2017 samt vid församlingsmöte den 27 augusti 2017 Församling Församlingen är Kristi kropp, där gudomligt och mänskligt möts. Församlingen

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Stadgar för Abrahamsbergskyrkans församling

Stadgar för Abrahamsbergskyrkans församling Stadgar för Abrahamsbergskyrkans församling Abrahamsbergskyrkans församling har vid församlingsmöte 2012-12-09 och årsmöte 2013-02-09 antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former.

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Stadgar för X-kyrkan

Stadgar för X-kyrkan Stadgar för X-kyrkan 1 X-kyrkan 1. X-kyrkan är ett kristet trossamfund, en gemenskap av församlingar och en gemenskap av människor som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre. X-kyrkans församlingar

Läs mer

Konstitution för Svenska Missionskyrkan

Konstitution för Svenska Missionskyrkan Konstitution för Svenska Missionskyrkan (tidigare kallad Svenska Missionsförbundet) Trons grund och innehåll, grundsatser och kyrkoordning antagna av Svenska Missionskyrkans generalkonferens 1999/kyrkokonferens

Läs mer

Teologisk grund för GF-kyrkan

Teologisk grund för GF-kyrkan Teologisk grund för GF-kyrkan Gemensam framtid Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan Detta är en första version av Teologisk grund för GF-kyrkan. Det är ett utkast

Läs mer

Förslag till stadgar för församling

Förslag till stadgar för församling Förslag till stadgar för församling Equmeniakyrkan [ortnamn] är en församling som tillhör Equmeniakyrkan. Församlingen har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församling,

Läs mer

TRE SAMFUND PÅ GEMENSAM RESA

TRE SAMFUND PÅ GEMENSAM RESA TRE SAMFUND PÅ GEMENSAM RESA På resa mot framtiden Det vi är gemensamt SB SMK MK På resa mot framtiden SB SMK MK Det vi kan bli tillsammans Vi bär med oss Baptistsamfundet kommer med en god princip Frihet

Läs mer

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet FÖRSAMLINGSORDNING Församlingens existens och grund vilar på Jesus Kristus. Från Bibeln, som vi tror är Guds ord, hämtar vi vår tro och vår lära. Vi är en del av den världs- vida kyrkan och bekänner en

Läs mer

Ordination av diakon och pastor

Ordination av diakon och pastor Ordination av diakon och pastor Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar ordineras kvinnor och män till diakoner och pastorer. En diakon eller pastor som ordinerats i Equmeniakyrkan

Läs mer

Stadgar för Gredelbykyrkan

Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan är ansluten till Equmeniakyrkan Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan, med organisationsnummer 814800-0592, har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församlingen

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Pastor inom Evangeliska Frikyrkan

Pastor inom Evangeliska Frikyrkan Pastor inom Evangeliska Frikyrkan Förord När en församling i Evangeliska Frikyrkan (EFK) söker en pastor kommer ofta frågan upp om vad en pastors tjänst är och hur man känner igen en person som är lämpad

Läs mer

Församlingsordning. * 2 Tim 3:16 17, Apg 15

Församlingsordning. * 2 Tim 3:16 17, Apg 15 Församlingsordning Version 2013-11-24 Identitet Vi är en kristen kyrka som bekänner sig till Jesus Kristus och den världsvida allmänna kyrkan, som växte fram under det första århundradet efter Jesus födelse.

Läs mer

Pastor & diakon. Kriterier för antagning, utbildning och tjänst i Svenska Missionskyrkan

Pastor & diakon. Kriterier för antagning, utbildning och tjänst i Svenska Missionskyrkan Pastor & diakon Kriterier för antagning, utbildning och tjänst i Svenska Missionskyrkan Inledning Syftet med detta dokument är att visa vilka kriterier Svenska Missionskyrkans antagningsnämnd har för att

Läs mer

ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING

ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING INNEHÅLL UPPDRAG, VÄRDERINGAR & STRATEGI Identitet Bibeln Teologi Gudstjänst Organisation 3 4 4 7 14 17 ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING INLEDNING Syftet med vår församlingsordning

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Vägledningsåret INLEDNING MOMENT UNDER VÄGLEDNINGSÅRET

Vägledningsåret INLEDNING MOMENT UNDER VÄGLEDNINGSÅRET Vägledningsåret INLEDNING Ordination i Equmeniakyrkan En av kyrkans gemensamma uppgifter är att utbilda och ordinera diakoner och pastorer för tjänst. Om den särskilda tjänsten sägs i Teologisk grund för

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Tio tumregler för god ekumenik

Tio tumregler för god ekumenik Tio tumregler för god ekumenik Att leva som kristen är att leva befriad. Ändå reser vi murar, misstänkliggör och skyggar för varandra också kristna syskon emellan. Gud kallar oss att bryta upp från dessa

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

Mottagande av diakoner och pastorer från annat kyrkosamfund

Mottagande av diakoner och pastorer från annat kyrkosamfund Mottagande av diakoner och pastorer från annat kyrkosamfund Anvisningar Diakoner och pastorer som ordinerats eller vigts i annat kyrkosamfund, och som nu önskar inträda i Equmeniakyrkans medarbetarkår,

Läs mer

Normalstadgar för equmenias regioner

Normalstadgar för equmenias regioner Normalstadgar för equmenias regioner Inom equmenia finns sju regioner. Geografi och uppdrag fastställs av equmenias riksstämma. Verksamheten i regionerna sker i nära koppling till den verksamhet som sker

Läs mer

ETT FOLK PÅ VÄG... Församlingsordning

ETT FOLK PÅ VÄG... Församlingsordning ETT FOLK PÅ VÄG... Församlingsordning INLEDNING Syftet med vår församlingsordning är att beskriva det väsentliga i församlingens tro och liv. Som Jesus efterföljare i ett missionsuppdrag och under tillbedjan

Läs mer

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA En församling för hela människan, hela livet. En plats för gemenskap med Gud och varandra. Informationsbroschyr om Equmeniakyrkan Asklanda-Ornunga och föreningen Equmenia

Läs mer

Vägledningsåret INLEDNING MOMENT UNDER VÄGLEDNINGSÅRET

Vägledningsåret INLEDNING MOMENT UNDER VÄGLEDNINGSÅRET Vägledningsåret INLEDNING Ordination i Equmeniakyrkan En av kyrkans gemensamma uppgifter är att utbilda och ordinera diakoner och pastorer för tjänst. Om den särskilda tjänsten sägs i Teologisk grund för

Läs mer

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Vad är församlingens vision, väg och värderingar? Enligt vår församlingsordning är

Läs mer

Information om Vägledningsåret

Information om Vägledningsåret Information om Vägledningsåret INLEDNING Ordination i Equmeniakyrkan En av kyrkans gemensamma uppgifter är att utbilda och ordinera diakoner och pastorer för tjänst. Om den särskilda tjänsten sägs i Teologisk

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Konstitution för Svenska Missionskyrkan

Konstitution för Svenska Missionskyrkan Konstitution för Svenska Missionskyrkan (tidigare kallad Svenska Missionsförbundet) Trons grund och innehåll, grundsatser och kyrkoordning antagna av Svenska Missionskyrkans generalkonferens 1999/kyrkokonferens

Läs mer

Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan

Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan 2011 2012 Inledning Följ mig! sa Jesus och allt blev nytt. I den kallelsen föds och förnyas kyrkan varje ny dag. Jesus är centrum och vi vill en kyrka som dras

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖRSAMLINGSORDNING, STOCKARYDS FRIKYRKOFÖRSAMLING

FÖRSAMLINGSORDNING FÖRSAMLINGSORDNING, STOCKARYDS FRIKYRKOFÖRSAMLING FÖRSAMLINGSORDNING 1 INNEHÅLL: Sida 3.. Inledning VI ÄR Sida 4.. Vår historia och bakgrund Sida 4 Vår identitet och tro Sida 4. Vår bibelsyn VI VILL Sida 5 Vår vision Sida 5 Vårt uppdrag Sida 5 Vår församlingsinriktning

Läs mer

Stadgar för Equmenia region Svealand

Stadgar för Equmenia region Svealand Stadgar för Equmenia region Svealand 1 Regionens grund, namn och uppdrag JESUS KRISTUS ÄR HERRE. Equmenia region Svealand delar denna bekännelse från Filipperbrevet 2:11 med kristna genom alla tider. Barn-

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling Fo rsamlingsordning fo r Abrahamsbergskyrkans fo rsamling antagen vid a rsmo te 2013-02-09. Abrahamsbergskyrkans församling har antagit denna församlingsordning

Läs mer

Bilaga 1. Kommentarer till Teologisk grund

Bilaga 1. Kommentarer till Teologisk grund Bilaga 1 Kommentarer till Teologisk grund för X-kyrkan Följande kommentarer ger en bakgrund till pågående arbetsprocess och kortfattad redovisning av överväganden föranledda av svar på remissen Ny gemensam

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Matteusevangeliet 7:12

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Matteusevangeliet 7:12 Identitet riktning Inledning En kristen församling finner egentligen allt underlag hon behöver för visioner och värderingar i den bibliska berättelsen. Kan en församlings riktning, uppdrag och identitet

Läs mer

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug PROPOSITIONER 2016 PROPOSITION 2016:1 PRELIMINÄR VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn

Läs mer

FRISTADSKYRKANS FÖRSAMLINGSORDNING

FRISTADSKYRKANS FÖRSAMLINGSORDNING Församlingsordning 1/14 FRISTADSKYRKANS FÖRSAMLINGSORDNING Församlingsordningen beskriver församlingens vision, liv och struktur. Detta dokument beskriver vad Fristadskyrkan är och vad församlingen vill

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Presentation av kyrkostyrelsen

Presentation av kyrkostyrelsen Gunilla Andersson Alingsås, född 1969. Lärare i musik och engelska. Medlem i Sävedalens Missionsförsamling. Gudstjänstledare, sång & musikledare, hemsidesansvarig, tidigare även SMU-ledare och ordförande

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3)

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) På väg mot 2020 Det här är Immanuel Immanuelskyrkans församling präglas av alla sina olika människor och alla sina olika verksamheter.

Läs mer

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Existerande stadgar Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Denna urkristna bekännelse är också Svenska Missionskyrkans (Missionskyrkans) och dess församlingars. Genom Svenska Missionskyrkans Ungdom (SMU) bedrivs

Läs mer

Församlingskonstitution Församlingens grund Församlingsordning Stadgar

Församlingskonstitution Församlingens grund Församlingsordning Stadgar Ansgarsförsamlingen i Västerås En del av Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan Församlingskonstitution Församlingens grund Församlingsordning Stadgar Församlingens grund, församlingsordning

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

Stadgar för GF-kyrkan

Stadgar för GF-kyrkan Förslag till Stadgar för GF-kyrkan Gemensam Framtid Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan Publiceringsdatum: 2011-02-11 1 GF-kyrkan 1. GF-kyrkan är ett kristet trossamfund,

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro 1 (7) Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Inledning Svenska kyrkan ska vara ett redskap för Guds rike, och i varje

Läs mer

Församlingsordning och stadgar

Församlingsordning och stadgar Församlingsordning och stadgar Ekeryds missionsförsamling 2018-01-21 Inledning Församlingsordningen, som antogs vid församlingens årsmöte den 21 januari 2018, kompletterar församlingens stadgar och beskriver

Läs mer

Välkommen till bildarmöte!

Välkommen till bildarmöte! Bildarmöteshandlingar för X-kyrkan 4 juni 2011 Välkommen till bildarmöte! Resan har varit lång fram till det bildarmöte till vilket vi möts den 4 juni i Stockholm. Och resan är absolut inte slut då. Det

Läs mer

STADGAR FÖR TREFALDIGHETS FÖRSAMLING

STADGAR FÖR TREFALDIGHETS FÖRSAMLING STADGAR FÖR TREFALDIGHETS FÖRSAMLING Trefaldighets församling har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former och organisation. Församlingen har även antagit lokal församlingsordning

Läs mer

Välkommen till bildarmöte!

Välkommen till bildarmöte! Bildarmöteshandlingar för X-kyrkan 4 juni 2011 Välkommen till bildarmöte! Resan har varit lång fram till det bildarmöte till vilket vi möts den 4 juni i Stockholm. Och resan är absolut inte slut då. Det

Läs mer

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling Med öppet hjärta Församlingsinstruktion för Varbergs församling Innehåll Vision...3 Sammanhang och prioriteringar...3 Omvärldsfaktorer att ta fasta på...4 Övergripande prioriteringar...5 Strategiska prioriteringar...5

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Pastor inom Evangeliska Frikyrkan

Pastor inom Evangeliska Frikyrkan Pastor inom Evangeliska Frikyrkan Författare: Øyvind Tholvsen och EFKs förtroenderåd Antagen av: EFKs styrelse den 23:e mars 2019 att ersätta tidigare antagna Pastorskriterier. Inledning När en församling

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Vi reser tecken på Guds rike

Vi reser tecken på Guds rike Vi reser tecken på Guds rike Ett grunddokument om samverkan mellan Lutherska kyrkan i Costa Rica och Svenska kyrkan Och budskapet om riket skall förkunnas i hela världen och bli till ett vittnesbörd för

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Bibelstudiet: Enhet för världens skull

Bibelstudiet: Enhet för världens skull studieförbundet bildas samtalsguider Bibelstudiet: Enhet för världens skull Jesu uppmaning Följ mig utmanar oss. Den utmanar oss att vara en kyrka som står upp för det rätta, med ödmjukhet inför allas

Läs mer

Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016

Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016 Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016 EFS stadgar föreskriver att årsmötet tillsammans med rambudget ska fastställa en verksamhetsplan för kommande år. Verksamhetsplanen ska ange inriktningar

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se 2013/2014 www.bibelskolagoteborg.se Välkommen till Bibelskola Göteborg! Bibelskola Göteborg vill vara en bibelskola där du får växa i ditt personliga liv som kristen, där du får hjälp att leva och växa

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling Göteborgs S:t Pauli församling Församlingsinstruktion 2015 F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N för Göteborgs S:t Pauli församling I församlingen finns tre prästbefattningar: en kyrkoherde och två

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017 Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs program 2014 2017 1 Innehåll Förord 3 Värdegrund 4 Vad är Svenska kyrkan? 5 Verksamhet i församlingarna 6 Gudstjänstliv i förnyelse Kyrkomusiken

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG TA GÄRNA MED MIG HEM! VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG EN GUIDE TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG Fr.o.m. september 2016 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall

Läs mer

Målbild SVENSKA MISSIONSKYRKAN 2010

Målbild SVENSKA MISSIONSKYRKAN 2010 PM 2004-03-20 Målbild SVENSKA MISSIONSKYRKAN 2010 Vision En kyrka med rum för hela livet som erbjuder befrielse och upprättelse genom mötet med Jesus Kristus. I. Utgångspunkt Med konstitutionen som bas

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer