NRF arbetsmedicinsk regionverksamhet, verksamhetsberättelse för åren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NRF arbetsmedicinsk regionverksamhet, verksamhetsberättelse för åren 2011-2012"

Transkript

1 NRF arbetsmedicinsk regionverksamhet, verksamhetsberättelse för åren Bakgrund 1 Regionverksamheten omfattar - arbetsmedicinsk spetsfunktion, dvs forskningskompetens och forskningskapacitet (handledning, ansökningar om externa anslag för forskning) - arbetsmedicinsk expertkompetens sammansatt av medicinsk, kemisk, ergonomisk, fysikalisk och beteendevetenskaplig expertis - kompetens till utbildnings- och informationsverksamhet - administrativ samverkansfunktion för arbetsmedicin inom regionen - externt stöd för regionens företagshälsovård (medicinska kontroller, regionala utbildningar, spirometriutbildning mm). Arbetsmedicin Norr är beteckningen för länsverksamheterna och regionverksamheten tillsammans. Det är ett logiskt begrepp eftersom a) forskningsfrågeställningar och kunskapsbehov, som kräver regionverksamhetens insatser, ofta har sin grund i iakttagelser i länsverksamheten, b) många av medarbetarna i länsverksamheterna också ingår i regionverksamhetens spetsfunktion/ expertkompetens. Chefssamrådet/styrgrupp arbetsmedicin 2. Eftersom Norrbottens läns landsting saknar specialistkompetens inom området, avsade man sig representation i regionala chefssamrådet från och med Chefssamrådet bestod därför under 2011 av Tohr Nilsson och Annika Nordin-Johansson (verksamhetschefer i Sundsvall respektive Umeå) samt, adjungerade, Bengt Järvholm (professor, yrkes- och miljömedicin, UmU) och Christina Reuterwall (FoU-chef, JLL). Under 2012 har även NLL varit representerat, genom Jeanette Nordberg (enhetschef sjukgymnastik, Sunderby sjukhus), som även är NLLs representant i styrgruppen för regional klinisk miljömedicin 3. Chefssamrådet har haft fyra protokollförda möten under 2011 för gemensam planering och uppföljning av verksamheten samt ett flertal möten för utredningarna om långsiktigt hållbar arbets- och miljömedicin i norra regionen respektive klinisk miljömedicin. Dessutom har chefssamrådets ledamöter sinsemellan täta kontakter i forsknings- och utbildningsfrågor samt genom forskningssamarbeten. 1 ur Regionavtalet 2003-, dock ej citat. I regionavtalet används begreppet yrkesmedicin, här ersatt med arbetsmedicin eftersom det är det numera allmänt använda namnet. 2 Benämningen ändrades from 2012 till styrgrupp arbetsmedicin - regionverksamheten enligt beslut av förbundsdirektören NRF 3 Norrlandstingens gemensamma verksamhet klinisk miljömedicin inrättades 2012, med egen styrgrupp där samtliga norrlandsting är representerade. verksamhetsberättelse , arbetsmedicinskt regionuppdrag sdat s 1 (8)

2 Styrgruppen för arbetsmedicinsk regionverksamhet har haft fyra protokollförda möten under 2012 (samplanerade med möten inom styrgrupp klinisk miljömedicin). Verksamheten under åren sammanfattas nedan. Dessutom kommer ett särskilt forskningsbokslut att sammanställas för VLL, som avser den integrerade verksamheten mellan universitetsenheten och kliniken. Spetsfunktion Forskningsansökningar och erhållna anslag Arbetsmedicin Norr har haft god utdelning på inlämnade ansökningar om forskningsanslag under följd av år. Utöver ekonomiskt stöd till verksamheten är det ju samtidigt är ett nationellt erkännande av hög forskningskvalitet. Samtidigt ska man notera att det är ett stort arbete att skriva bra forskningsansökningar. Regionverksamheten svarar för en stor del av detta, enligt sitt uppdrag. Hälsoeffekter vid gruvarbete i kallt klimat har varit en dominerande frågeställning inom regionverksamheten de senaste åren. Det har utmynnat i en EU-ansökan och flera FAS-ansökningar för att kunna ge en allsidig belysning av såväl hälsoutfall som exponeringsbedömningar, inklusive metodutveckling. Projektet MineHealth, med underrubriken Hållbar utveckling för gruvarbetares välbefinnande, hälsa och arbetsförmåga i Barentsregionen, syftar till att minska risken för ogynnsam hälsopåverkan av kyla, av vibrationer och buller, av ogynnsamma arbetsställningar och av luftburen exponering /partiklar. Ytterligare syften är att ta fram personlig skyddsutrustning, att utveckla bättre arbetsprocesser och verktyg för att minska riskerna, att ta fram utbildnings- och undervisningsmaterial och att öka kunskapen om gruvindustrins påverkan på det regionala samhället. MineHealth leds inom arbetsmedicin Norr och är ett samarbete med arbetsmedicinska enheter vid universiteten i Umeå, Tromsö, Uleåborg och Kirovsk (Murmansk). Ansökan om medel ur EUs Kolarctic-fond för projektet MineHealth har inneburit en omfattande arbetsinsats av flera forskare inom arbetsmedicin Norr, uppskattningsvis minst två manårs arbete bara under Detta arbete har delvis finansierat av medel från Nordiska Ministerrådet. Projektet beviljades 3 miljoner euro (motsvarande nära 26 mkr) under ett fantastiskt erkännande för den arbetsmedicinska regionverksamheten. Dessutom har FAS beviljat medel för två projekt som är knutna till MineHealth: - I det ena utvecklas metoder för att samla in och analysera exponeringsdata för luftburna partiklar (Passiv provtagningsmetodik; 2,6 mkr för tiden ). 4 Arbete med denna ansökan inleddes redan 2009, bla arrangerades en internationell workshop i februari 2010, se verksamhetsberättelsen för verksamhetsberättelse , arbetsmedicinskt regionuppdrag sdat s 2 (8)

3 - I det andra utvecklas metoder för att inhämta aktuell information om smärta relaterat till arbetssituation genom regelbundna smärtskattningar överförda via mobiltelefoni (MineHealth-SMS; ca 1 mkr). Ett annat angeläget forskningsområde är förtidspension. Medel har beviljats för en studie kring förtidspension och arbete (FAS; 2,1 mkr). Det är en fortsättning av en tidigare studie där fokus var om risken för död ökar på grund av förtidspension (man fann ingen sådan ökad risk). Nu ska man studera hur arbetsmiljöfaktorer påverkar risken för att få förtidspension, om förtidspension försämrar/förbättrar prognosen för vissa sjukdomar och om risken för förtidspension ökar/minskar om man byter arbete. Studien baseras på epidemiologiska undersökningar på den s.k. bygghälsokohorten. Patienfall (sk signalfall) inom den kliniska länsverksamheten har rest frågor om samband mellan arbete och risk för att insjukna i stroke. Arbetsmedicin Norr har tillsammans med bl a forskare i Göteborg, som är huvudsökande, beviljats medel för ett projekt som ska studera ett eventuellt samband mellan arbetsmiljö och stroke (FAS; 2,5 mkr för tre år). ALF-medlen för 2011 uppgick till 4,2 mkr. Arbets- och miljömedicin var därmed femte största enhet inom VLL när det gäller tilldelning av basenhets-alf (enheterna som fick större tilldelning var också betydligt större). För 2012 var tilldelningen nära 4,6 mkr; arbets- och miljömedicin fick detta år den tredje största tilldelningen och var den enda enhet som fick ökad tilldelning jämfört med Medarbetare inom Arbetsmedicin Norr har varit medförfattare i ett fyrtiotal internationella, refereegranskade artiklar som publicerades under åren (bifogad referenslista omfattar arbetsmedicinska publikationer som utgått från enheten för yrkes- och miljömedicin inom Institutionen för Folkhälsa och Klinisk medicin, Umeå universitet). Arbetsmedicin Norr har bidragit till kunskapsspridning genom att medverka med presentationer vid internationella, nordiska och nationella forskningskonferenser (sammanfattning i bilaga 1). Kvalitetskriteriet god forskning för regionverksamheten är sålunda väl uppfyllt. Nationell synlighet - Två kunskapssammanställningar, den ena om helkroppsvibrationer, den andra om hand-armvibrationer genomförs inom projekt som finansierats av AFA Försäkring. Den första är publicerad, den andra beräknas vara klar under hösten 2013 ( - Arbetsmiljöverket fortsätter att beställa kunskapsöversikter från Arbetsmedicin Norr. Två sådana har publicerats under : Faror och hälsorisker vid förvaring och transport av träpellets, träflis och timmer i slutna utrymmen ( och Arbetsmiljöns bidrag till hjärt-kärlsjukdom ( verksamhetsberättelse , arbetsmedicinskt regionuppdrag sdat s 3 (8)

4 - Med anslag från FAS har medarbetare inom regionverksamheten ansvarat för att bygga upp och driva nätverket VIBNET (Svenskt forskarnätverk för vibrationer och hälsa). - Medarbetare inom Arbetsmedicin Norr är aktiva i nätverken FHV-forskning och FHV-metodik och bidrar med material till den nationella hemsidan - En medarbetare har varit expertrepresentant i Arbetsskadekommissionen, vars arbete avslutades december 2012 ( och i Arbetsmiljöpolitiska kunskapsrådet (avslutades under 2011, flera SOU-rapporter finns, t ex behovet av nationellt kunskapscentrum SOU 2011:60). Utbildningsinsatser och handledning Företagshälsovården (FHV) och företagshälsovårdens olika professioner har stora utbildningsbehov. Regionens företagshälsovårdsenheter är dessutom geografiskt utspridda över närmare halva Sveriges yta. Sådan utbildning som har spridning över hela regionen ligger inom regionuppdraget, medan länsklinikerna svarar för utbildningen inom varje län. God kunskap inom fhv minskar remitteringen till länsklinikerna och ökar möjligheten att länsklinikerna -och därigenom regionverksamheten- får kännedom om de, för den sammantagna verksamheten, så viktiga signalfallen. Eftersom behovet av specialistutbildade företagsläkare i regionen är akut 5, knöts stora förhoppningar till förslaget från Företagshälsovårdsdelegationen om en särskild satsning på ST-utbildning i arbetsmedicin/företagshälsovård. Då antalet patienter inom den arbetsmedicinska kliniska verksamheten är begränsat, behövs särskilda lösningar för att klara detta handledningsuppdrag vid Sundsvalls- och Umeåklinikerna planeringsfrågor som har krävt ordentliga insatser inom arbetsmedicin Norr. En medarbetare vid Umeåkliniken har en studierektorsfunktion på deltid för denna satsning på ST/FHVläkare. Tyvärr kom inte utbildningen igång i planerad omfattning pga kritik mot specialistförordningens utformning från vissa FHV-enheter, men utöver egna ST-läkare så handleds två ST/FHV-läkare 2012 vid Umeåkliniken. Utbildning för företagshälsovården i regionen (FHV) - Medicinska kontroller inför arbete på hög höjd, fysiskt krävande arbete (mast- och stolparbete, arbete med vindkraftverk etc) kräver särskild behörighet. Utbildning avseende sådana medicinska kontroller genomfördes i Umeå Spirometriutredning utgör en viktig del av flera lagreglerade hälsokontroller. Man följer en persons värden över tid och det är mycket viktigt att tekniken är god så att inte förändringar över tid beror på andra orsaker än individens lungfunktion. Därför finns kvalitetskrav för de som ska genomföra kontrollerna, oftast företagshälsovård, vilket kräver kontinuerlig utbildning. Kvalitetskraven i dessa avseenden är betydligt högre än inom de flesta andra delarna av sjukvården. Ef- 5 Utbildningsbehovet bara inom Jämtlands och Västernorrlands län är att 12 företagsläkare blir specialister fram till och med verksamhetsberättelse , arbetsmedicinskt regionuppdrag sdat s 4 (8)

5 tersom spirometriutredningar inom arbetsmedicin (syfte = förebyggande) och lungmedicin (syfte = diagnostik) skiljer sig är det viktigt att arbetsmedicin ordnar egna utbildningar för personal inom företagshälsovården och primärvården. Målgrupper för utbildningen: dels sjuksköterskor, som behöver lära sig att utföra, dels läkare som behöver lära sig att tolka. Under har spirometriutbildningar har ordnats i Sundsvall (121012) och i Örnsköldsvik (121210). - En kurs i Belastningsergonomisk riskbedömning i praktiken genomfördes i Umeåtrakten september 2012; 25 ergonomer, varav ca 15 från regionen, deltog. - Inom ramen för MineHealth-projektet har utbildningar ordnats för befattningshavare vid Boliden och LKAB gruvor hösten 2012: dels i spirometriutredning för företagshälsovården, dels i vibrationer för miljö- och skyddsansvariga. - Umeå universitet bedriver som en av fyra centra inom Sverige undervisning riktad mot FHVpersonal på masternivå. Undervisningen vid flera institutioner, men samordnas från universitetsenheten (yrkes- och miljömedicin). Länsverksamhet - Två doktorander handleds, en tredje är under introduktion. Möten, konferenser - Arbetsmedicin Norr arrangerade nationellt Arbets- och miljömedicinsk vårmöte 2012 i Umeå (8-10 maj; möte för arbets- och miljömedicin samt företagshälsovård) med program som vände sig till alla olika yrkeskategorier. Mötet samlade ca 230 deltagare, varav 70 från företagshälsovården. Medarbetare inom Arbetsmedicin Norr medverkade också med presentationer under mötet. - Medarbetare har också hållit inbjudna föredrag inför olika auditorier/professioner som i sin verksamhet behöver den kunskap vi kan förmedla. Metodutveckling Vårdprogram - Översyn av existerande vårdprogram inom arbetsmedicin Norr har skett avseende vibrationseexponering. - Frågor om arbetets betydelse i regionala vårdprogram inom andra specialiteter: Information om arbete/arbetsuppgifter, bedömning av arbetets inverkan på sjukdomsutveckling/medicinering/rehabilitering, bedömning av sjukdomstillståndets betydelse för att utföra arbetet etc saknas generellt i regionens vårdprogram. Chefssamrådet har uppmärksammat förbundsdirektören på detta och lagt förslag om implementering initialt i regionala vårdprogrammet för hypertoni. verksamhetsberättelse , arbetsmedicinskt regionuppdrag sdat s 5 (8)

6 Undersökningsmetodik, mätmetoder - Arbetsmedicin Norr utvecklar tillsammans med neurofysiologiska kliniken vid Norrlands Universitetssjukhus metoder för att diagnostisera sådan fintrådsneuropati som kan uppkomma vid bl.a. exponering för handöverförda vibrationer, kyla, tungmetaller och lösningsmedel. Metodutvecklingen innefattar standardisering av kvantitativ sensorisk mätning av temperaturperception samt framtagande av normalvärden. Vid metodöversynen har praktisk mätning genomförts vid samtliga av de AMM-kliniker i Sverige som använder metoden. Egna erfarenheter samt erfarenheter från landets olika Arbets- och miljömedicinska kliniker kommer att diskuteras med internationell expertis vid den workshop som planeras till den 14 maj Metodutveckling pågår även inom området köld-smärtdiagnostik. Medarbetare inom arbetsmedicin Norr medverkar i ett projekt som utvärderar en fysiologisk provokationsteknik som kan spegla funktionen i de nerver som förmedlar smärta samt perceptionen av kyla/värme. Nedsatt tolerans mot kyla förekommer frekvent i norrländskt arbetsliv och utgör ett betydande handikapp med nedsatt arbetsförmåga som följd. En valid undersökningsmetod för diagnostik för köldintolerans kan därmed få stor praktisk betydelse. - En viktig metodutveckling inom arbetsmedicin Norrs verksamhet utgör försöken att utvärdera i vilken mån enkla kliniska test kan ersätta dyra, tidskrävande neurofysiologiska specialundersökningar. Klinisk bedsideundersökning med temperaturrulle är en sådan metod som utvärderas inom ramen för regionuppdraget. - En stor arbetsuppgift inom projektet MineHealth är att ta fram/utveckla mätmetoder inom områdena arbetsmedicin (patientundersökningar), yrkeshygien och belastningsergonomi. Eftersom det ger kunskap som är bredare användbar inom regionen ser styrgruppen detta metodutvecklingsarbete som en uppgift inom regionuppdraget. Utbildning av läkare inom norra regionen, tillsammans med norska och finska läkare, i undersökningsmetodik och i hälsokontroll av arbetstagare inom gruvnäringen, är ytterligare en uppgift för regionverksamheten. Övrigt - Chefssamrådet har lämnat underlag till utformning/utveckling av långsiktigt hållbar arbets- och miljömedicinsk verksamhet i Norra sjukvårdsregionen. - Chefssamrådet har medverkat i utredning/förslag till etablering av klinisk miljömedicinsk verksamhet i Norra sjukvårdsregionen. - Regionverksamheten (genom Bengt Järvholm) och Juridicum (Umeå universitet) har ett gemensamt arbete kring arbetsförmågebegreppet, inklusive undervisning. verksamhetsberättelse , arbetsmedicinskt regionuppdrag sdat s 6 (8)

7 Personer som medverkat kontinuerligt i Regionverksamheten namn titel område uppgift Bengt Järvholm prof, öl arbetsmedicin forskningsansökn, handledn, utbildn Tohr Nilsson doc, öl arbetsmedicin forskningsansökn, handledn, utbildn Lage Burström doc yrkeshygien/fysik forskningsansökn, handledn, utbildn Jens Wahlström doc ergonomi forskningsansökn, handledn, utbildn Kåre Eriksson doc yrkeshygien/kemi forskningsansökn, handledn, utbildn Ingrid Liljelind doc yrkeshygien Forskningsansökn, handledn, utbildn Lisbeth Slunga-Järvholm doc, öl arbetsmedicin Forskningsansökn, handledn, utbildn Ronnie Lundström Adjung prof Fysik/teknik forskningansökn, handledn Annika Nordin-Johansson öl, v-chef arbetsmedicin adm ledning Ewa Marklund Klinikadm Administration administratör, sekreterare Förutom dessa personer har flera andra medarbetare inom Arbetsmedicin Norr deltagit i regionverksamheten i olika sammanhang. Ekonomisk redovisning för Regionverksamheten Abonnemangsbeloppet för regionverksamheten för år 2011 var totalt kr :- som fördelas på de medverkande landstingen enligt befolkningsprincipen baserat på befolkningstalen enligt SCB. Fördelningen var: Norrbotten kr; Västernorrland kr; Jämtland kr; Västerbotten kr. Abonnemangsbeloppet för regionverksamheten för år 2012 var totalt kr :- som fördelas på de medverkande landstingen enligt befolkningsprincipen baserat på befolkningstalen enligt SCB. Fördelningen var: Norrbotten kr; Västernorrland kr; Jämtland kr; Västerbotten kr. Av abonnemangsbeloppet är kr reserverat för professuren i yrkesmedicin (innehavare Bengt Järvholm, vikarie på del av tjänsten (50%) Tohr Nilsson). Ekonomiskt utfall 2012 Belopp i tkr Resurs för: Spetsfunktion i arbetsmedicin (prof,doc,öl) 1140,0 Ytterligare spetsfunktion i arbetsmedicin (doc, öl) 120,0 Spetsfunktion i kemi, fysik 600,0 Spetsfunktion i belastningsergonomi 300,0 verksamhetsberättelse , arbetsmedicinskt regionuppdrag sdat s 7 (8)

8 Administrativt stöd 300,0 Driftskostnader (övrig personal, resor, regionmöten mm) 938,0 Total kostnad regionverksamhet tkr Chefssamrådet arbetsmedicin / styrgruppen arbetsmedicinsk regionverksamhet Annika Nordin-Johansson Tohr Nilsson Jeanette Nordberg Bengt Järvholm (adj) Christina Reuterwall (adj) verksamhetsberättelse , arbetsmedicinskt regionuppdrag sdat s 8 (8)

Årsrapport 2013 - för arbetsmedicinskt regionuppdrag

Årsrapport 2013 - för arbetsmedicinskt regionuppdrag Årsrapport 2013 - för arbetsmedicinskt regionuppdrag 1 Innehållsförteckning BAKGRUND ARBETSMEDICINSKT REGIONUPPDRAG... 3 AKTIVITETER OCH HÄNDELSER UNDER 2013... 4 EKONOMISK REDOVISNING FÖR 2013... 5 ORGANISATION...

Läs mer

Årsrapport 2014. Arbetsmedicinskt regionuppdrag

Årsrapport 2014. Arbetsmedicinskt regionuppdrag Årsrapport 2014 Arbetsmedicinskt regionuppdrag Innehållsförteckning Bakgrund arbetsmedicinskt regionuppdrag... 3 Regionverksamhetens funktion och inriktning... 3 Innehåll och omfattning... 3 Aktiviteter

Läs mer

Verksamhetsplan för arbetsmedicinsk regionverksamhet 2011

Verksamhetsplan för arbetsmedicinsk regionverksamhet 2011 Verksamhetsplan för arbetsmedicinsk regionverksamhet 2011 1. Regionverksamhetens mål enligt regionöverenskommelse (2002-06-15). Arbetsmedicinsk verksamhet i norrlandstingen bygger på basverksamhet vid

Läs mer

Möte med FTFHV. 2011-10-19 Annika Nordin-Johansson, verksamhetschef annika.nordin.johansson@vll.se

Möte med FTFHV. 2011-10-19 Annika Nordin-Johansson, verksamhetschef annika.nordin.johansson@vll.se Möte med FTFHV 2011-10-19 Annika Nordin-Johansson, verksamhetschef annika.nordin.johansson@vll.se ARBETS- OCH BETEENDEMEDICINSKT CENTRUM (AB-centrum) Utreda, förebygga, behandla och rehabilitera ohälsa

Läs mer

Årsrapport 2014. Klinisk miljömedicin Norr

Årsrapport 2014. Klinisk miljömedicin Norr Årsrapport 2014 Klinisk miljömedicin Norr Innehållsförteckning Bakgrund Klinisk miljömedicin Norr... 3 Funktion och inriktning... 3 Organisation... 3 Aktiviteter och händelser under 2014... 4 Ekonomisk

Läs mer

Årsrapport 2012 - för Klinisk miljömedicin Norr (senast rev 130521 ANJ)

Årsrapport 2012 - för Klinisk miljömedicin Norr (senast rev 130521 ANJ) Årsrapport 2012 - för Klinisk miljömedicin Norr (senast rev 130521 ANJ) 1 Innehållsförteckning BAKGRUND KLINISK MILJÖMEDICIN NORR... 3 EKONOMISK REDOVISNING FÖR 2012... 5 MILJÖMEDICINSKA ÄRENDEN... 6 2

Läs mer

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång Sundsvall 2018-01-24 Östersund 2018-01-25 NorBet (Arbetsmedicin Norr), Stressrehabilitering Umeå Arbets- och Beteendemedicinskt Centrum

Läs mer

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i BIL 1. REVISION C1C12 FÖR ARBETS OCH MILJÖMEDICIN Delmål c ha kunskap om sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön

Läs mer

REHABILITERING TILL ARBETE

REHABILITERING TILL ARBETE REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång Piteå 2017-05-31 Arbets- och miljömedicin Norr, Stressrehabilitering Umeå Kompetenscentrum Arbets- och miljömedicin Norr uppdrag från

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 36/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicins aktiviteter i södra Halland Kristina Jakobsson Verksamhetschef Arbets- och miljömedicin KJ/2013 2 INLEDNING Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Patientstatistik 2011

Patientstatistik 2011 Patientstatistik 2011 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Centrum för arbets- och miljömedicin, Stockholms läns landsting Carolina Bigert, Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti, Statistiker,

Läs mer

UTKAST TILL REVIDERAD MÅLBESKRIVNING

UTKAST TILL REVIDERAD MÅLBESKRIVNING Övergripande kompetensdefinition för basspecialiteten Arbets- och miljömedicin Definition av kompetensområdet Specialiteten Arbets- och miljömedicin omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter om hur

Läs mer

Patientstatistik 2012

Patientstatistik 2012 Patientstatistik 2012 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Centrum för arbets- och miljömedicin, Stockholms läns landsting Carolina Bigert, Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti, Statistiker,

Läs mer

Årsrapport för Klinisk miljömedicin Norr

Årsrapport för Klinisk miljömedicin Norr Årsrapport 2013 - för Klinisk miljömedicin Norr 1 Innehållsförteckning BAKGRUND KLINISK MILJÖMEDICIN NORR... 3 AKTIVITETER OCH HÄNDELSER UNDER 2013... 3 EKONOMISK REDOVISNING FÖR 2013... 4 ORGANISATION...

Läs mer

Vad är Arbets- och miljömedicin?

Vad är Arbets- och miljömedicin? Vad är Arbets- och miljömedicin? Forskning, utbildning och patientverksamhet Teresia Nyman, Med Dr, Leg. sjukgymnast, Ergonom Verksamhetschef teresia.nyman@medsci.uu.se teresia.nyman@akademiska.se Fysioterapeuter

Läs mer

UTKAST TILL NY MÅLBESKRIVNING

UTKAST TILL NY MÅLBESKRIVNING Övergripande kompetensdefinition för tilläggsspecialiteten Arbetsmedicin Definition av kompetensområdet Tilläggsspecialiteten Arbetsmedicin omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter om hur faktorer

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

Patientstatistik 2013

Patientstatistik 2013 Patientstatistik 2013 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Alkistis Nalbanti Natalja Balliu Rapport 2014 : 03 ISBN: 978-91-982104-2-2 Sammanfattning 1 Titel: Patientstatistik

Läs mer

ST ARBETSMEDICIN EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR LÄKARFÖRSÖRJNING INOM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD STEFAN GRAM STUDIEREKTOR/PROJEKTLEDARE AM-PROJEKTET

ST ARBETSMEDICIN EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR LÄKARFÖRSÖRJNING INOM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD STEFAN GRAM STUDIEREKTOR/PROJEKTLEDARE AM-PROJEKTET EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR LÄKARFÖRSÖRJNING INOM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD STEFAN GRAM STUDIEREKTOR/PROJEKTLEDARE AM-PROJEKTET 2016-08-29 1 Historik 1938 Regler för läkarundersökning av vissa vuxna i särskilt riskabla

Läs mer

Patientstatistik Arbets- och miljömedicinska mottagningen

Patientstatistik Arbets- och miljömedicinska mottagningen Xxxxxxxxxxxx Patientstatistik 2017. Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti Statistiker, CAMM Stockholm Rapport 2018: 02

Läs mer

Vårt arbete är inriktat mot att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljön och/eller den yttre miljön

Vårt arbete är inriktat mot att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljön och/eller den yttre miljön Region Östergötland Arbetsmiljöövervakning (laboratorium) Patientutredningar Vårt arbete är inriktat mot att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljön och/eller den yttre miljön

Läs mer

Patientstatistik 2014

Patientstatistik 2014 Patientstatistik 2014 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Alkistis Nalbanti Rapport 2015 : 06 ISBN: 978-91-88361-00-4 Sammanfattning 1 Titel: Patientstatistik 2014, Arbets-

Läs mer

AFA Försäkring AMM Höstmöte Uppsala 14 november 2018

AFA Försäkring AMM Höstmöte Uppsala 14 november 2018 Trygghet på jobbet för 4,7 miljoner människor AFA Försäkring AMM Höstmöte Uppsala 14 november 2018 Susanna Stymne Airey Maria Schütt Innehåll Om AFA Försäkring Skadedatabasen Om vår forskningsfinansiering

Läs mer

Patientstatistik 2015

Patientstatistik 2015 Patientstatistik 2015 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti Statistiker, CAMM Stockholm Rapport 2016:05 ISBN: 978-91-88361-06-6

Läs mer

Hälsorisker vid arbete med helkroppsvibrationer

Hälsorisker vid arbete med helkroppsvibrationer Hälsorisker vid arbete med helkroppsvibrationer Lage Burström Tohr Nilsson Jens Wahlström Yrkes- och miljömedicin, Umeå Universitet Arbets- och miljömedicin, Sundsvalls sjukhus Arbets- och miljömedicin,

Läs mer

Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN

Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN Klinisk behandlingsforskning i Norrland (KBN) Bakgrund Landstingen i Norrland vill erbjuda sina medborgare en sjukvård av högsta klass. Detta

Läs mer

sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön

sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön BIL 2. REVISION DELMÅL C1C12 FÖR ARBETSMEDICIN Delmål c ha kunskap om sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön vidare

Läs mer

Vibrationsforskning Umeå. Vibrationsdatabasen Hans Pettersson. Innehåll. Innehåll. Handhållna maskiner Fältmätta värden (400 värden)

Vibrationsforskning Umeå. Vibrationsdatabasen Hans Pettersson. Innehåll. Innehåll. Handhållna maskiner Fältmätta värden (400 värden) Vibrationsforskning Umeå Vibrationsdatabasen Vibrationsdatabasen Hans Pettersson Arbetsvis.se Lage Burström MobilVib Bodil Björ MinVib Lage Burström Hans Pettersson Umeå Universitet Folkhälsa och Klinisk

Läs mer

Läkarundersökning för anställda som utsättes för hand-armvibrationer. Intervju eller frågeformulär

Läkarundersökning för anställda som utsättes för hand-armvibrationer. Intervju eller frågeformulär Förslag 00006 Läkarundersökning för anställda som utsättes för hand-armvibrationer Intervju eller frågeformulär Medicinsk Teknik & Informatik, Yrkesmedicinska kliniken Norrlands Universitetssjukhus, Umeå

Läs mer

Sjukfrånvaro, hälsa och livsvillkor. en forskargrupp vid Sektionen för försäkringsmedicin Institutionen för klinisk neurovetenskap

Sjukfrånvaro, hälsa och livsvillkor. en forskargrupp vid Sektionen för försäkringsmedicin Institutionen för klinisk neurovetenskap Sjukfrånvaro, hälsa och livsvillkor en forskargrupp vid Sektionen för försäkringsmedicin Institutionen för klinisk neurovetenskap Sjukfrånvaro samt sjukoch aktivitetsersättning (f.d. förtidspension) är

Läs mer

Patientstatistik 2016

Patientstatistik 2016 Patientstatistik 2016 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert, Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti, Statistiker, CAMM Stockholm Rapport 2017:07 ISBN: 978-91-88361-13-4

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för medicinsk biovetenskap Verksamhetsberättelse 2011 I enlighet med direktiv från universitetsledningen följer verksamhetsberättelsen till stor del samma struktur som verksamhetsplanen.

Läs mer

Har företagsläkare bäst förutsättningar att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering?

Har företagsläkare bäst förutsättningar att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering? Har företagsläkare bäst förutsättningar att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering? Arbets- och miljömedicinskt vårmöte Uppsala 2014 04 10 Karin Nord, specialist i företagshälsovård 1 FHV:s UPPDRAG

Läs mer

FÖRETAGSHÄLSOVÅRD Profil och verksamhetsfält Samverkan inom och utom hälso- och sjukvårdssystemet

FÖRETAGSHÄLSOVÅRD Profil och verksamhetsfält Samverkan inom och utom hälso- och sjukvårdssystemet FÖRETAGSHÄLSOVÅRD I. Övergripande målbeskrivning Profil och verksamhetsfält Företagshälsovårdens kärnverksamhet ligger inom områdena fysisk och psykosocial arbetsmiljö samt hälsa och arbetslivsinriktad

Läs mer

Medicinska kontroller i arbetslivet. Härdplaster, Leif Aringer

Medicinska kontroller i arbetslivet. Härdplaster, Leif Aringer Medicinska kontroller i arbetslivet Härdplaster, Leif Aringer Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6 - Läkarundersökning - Hälsoundersökning - Biologisk exponeringskontroll - Tjänstbarhetsbedömning

Läs mer

FHV:s roll i rehabiliteringsprocessen. Karin Nord Sv. Företagsläkarföreningens styrelse

FHV:s roll i rehabiliteringsprocessen. Karin Nord Sv. Företagsläkarföreningens styrelse FHV:s roll i rehabiliteringsprocessen Karin Nord Sv. Företagsläkarföreningens styrelse FHV:s UPPDRAG (?)! Fristående expertresurs inom området arbetsmiljö, organisation och hälsa, med kunskap om hur dessa

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Vibrerande verktyg orsakar allvarliga skador - så skyddar du dig!

Vibrerande verktyg orsakar allvarliga skador - så skyddar du dig! Vibrerande verktyg orsakar allvarliga skador - så skyddar du dig! Marie Lewné yrkeshygieniker Jonathan Lyström specialistläkare arbets- & miljömedicin Om du har frågor som vi Programmet inte hinner med

Läs mer

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 1 Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 2 Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Aktiviteter 2015 5 - Möten 5 - Föreslagen infrastruktur

Läs mer

Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin Arbets- och miljömedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Forum Norr för klinisk forskning Standard Operating Procedure (SOP)

Forum Norr för klinisk forskning Standard Operating Procedure (SOP) STANDARD OPERATING PROCEDURE (SOP) Forum Norr-01-002 Forum Norr för klinisk forskning Standard Operating Procedure (SOP) STANDARD OPERATING PROCEDURE Forum Norr-01-002 Gäller f o m 2015-0X-XX SKRIVEN AV:

Läs mer

ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN. Årsrapport 2015

ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN. Årsrapport 2015 ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN Årsrapport 2015 2 Arbets- och miljömedicins årsrapport 2015 Webbplats: www.vll.se/amm Utgiven av Arbets- och beteendemedicinskt centrum Norrlands universitetssjukhus 901 85 Jens

Läs mer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer Bakgrund: Klinisk forskning omfattar sådan forskning som använder hälso- och sjukvårdens

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Strokecentrum Väst Om stroke Var 17:e minut insjuknar någon i Sverige med stroke I Västra Götaland cirka 5 000 fall varje år Stroke är den vanligaste orsaken till funktionshinder hos

Läs mer

Forskningsbokslut 2014

Forskningsbokslut 2014 HAND- & PLASTIKKIRURGISK KLINIK Forskningsbokslut 2014 Enhetschef/FoU-ansvarig: Mikael Wiberg Mail: mikael.pj.wiberg@umu.se Tfn: 070-576 06 52 Verksamhetschef: Per Wahlström Mail: per.wahlstrom@vll.se

Läs mer

RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016

RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016 RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016 Högt tryck på läkarutbildningen I höstpropositionen 2007 beslutade Sveriges regering att utöka antalet utbildningsplatser på landets

Läs mer

Praktiknära FORSKNING evidensbaserade metoder hälsoekonomi ARBETSHÄLSA

Praktiknära FORSKNING evidensbaserade metoder hälsoekonomi ARBETSHÄLSA Praktiknära FORSKNING evidensbaserade metoder hälsoekonomi ARBETSHÄLSA Christin Ahnmé Ekenryd Programkoordinator Enheten för interventions- och implementeringsforskning Programmet för forskning om metoder

Läs mer

Trombektomi vid stroke i Norra regionen gemensam utvecklingsplan

Trombektomi vid stroke i Norra regionen gemensam utvecklingsplan Presentation vid Förbundsdirektionen maj 2018 Förslaget är framtaget av representanter för tjänstemannaledningarna i Norra sjukvårdsregionen. Den långsiktiga visionen är att sjukvårdsregionens PCI-centra

Läs mer

SOCIALMEDICIN Profil och verksamhetsfält Samverkan inom och utom hälso- och sjukvårdssystemet Kunskaper, färdigheter och förhållningssätt

SOCIALMEDICIN Profil och verksamhetsfält Samverkan inom och utom hälso- och sjukvårdssystemet Kunskaper, färdigheter och förhållningssätt SOCIALMEDICIN I. Övergripande målbeskrivning Profil och verksamhetsfält Specialiteten socialmedicin omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter i fråga om dels samhälls- och organisationsinriktad förebyggande

Läs mer

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR De fyra norrlandstingen ställer årligen ett forskningsanslag till förfogande för klinisk forskning inom hälso- och sjukvården i norra sjukvårdsregionen,

Läs mer

FÖRETAGSSKÖTERSKEUTBILDNING, 40 POÄNG

FÖRETAGSSKÖTERSKEUTBILDNING, 40 POÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan för uppdragsutbildning Dnr CF 50-37/2006 Sida 1 (5) FÖRETAGSSKÖTERSKEUTBILDNING, 40 POÄNG Occupational Health Nursing Programme, 40 points Utbildningsprogrammet

Läs mer

Solidariskt finansierade verksamheter 2013

Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Verksamheter Yrkes- och miljödermatologi Arbets- och miljömedicin Biobanken Organdonation Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för döva Genetik Yrkes- och miljödermatologi

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

Frisörer och nagelbyggare. en regional tillsynsinsats genomförd av Arbetsmiljöverket i södra Sverige 2011. Rapport 2012:6

Frisörer och nagelbyggare. en regional tillsynsinsats genomförd av Arbetsmiljöverket i södra Sverige 2011. Rapport 2012:6 Frisörer och nagelbyggare en regional tillsynsinsats genomförd av Arbetsmiljöverket i södra Sverige 2011 Rapport 2012:6 RAPPORT Datum 2011-11-18 ISM Vår beteckning Frisörer och nagelbyggare 2011 En regional

Läs mer

Inledning. Verksamhetsrapport för regionalt donationsansvariga 2015

Inledning. Verksamhetsrapport för regionalt donationsansvariga 2015 Inledning I Socialstyrelsens föreskrifter för donation av organ och vävnader lyfts vårdgivarens ansvar för donationsfrämjande arbete särskilt fram. Ledningen av hälso- och sjukvården och tandvården ska

Läs mer

Handbok för ST Arbetsmedicin Version 1.021

Handbok för ST Arbetsmedicin Version 1.021 Handbok för ST Arbetsmedicin Version 1.021 SVENSKA FÖRETAGSLÄKARFÖRENINGEN (SFLF) OCH SVENSK ARBETS- OCH MILJÖMEDICINSK FÖRENING (SAMF) Version 1.021 Datum: 20150415 Sid. 2 Innehåll INLEDNING... 3 KOMPETENSKRAV

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 oktober 2013 708/2013 Statsrådets förordning om principerna för god företagshälsovårdspraxis, företagshälsovårdens innehåll samt den utbildning

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 29/2-2/3 2016 Länskliniken Ögonsjukvården Västernorrland Sjukhus Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik Ort Eva Gottvall och Susann ndersson

Läs mer

NRL Norrlandstingens Regionala Läkemedelsråd

NRL Norrlandstingens Regionala Läkemedelsråd NRL Norrlandstingens Regionala Läkemedelsråd Medlemmar i NRL 2018 Norrbotten Linda Grahn (LK Ordförande) Anders Bergström (läkemedelschef) Jämtland/Härjedalen Kristina Seling (LK Ordförande) Karin Lindgren

Läs mer

Förändrad organisation för folktandvården vid tandläkarhögskolan i Umeå fr o m 2011-10-01

Förändrad organisation för folktandvården vid tandläkarhögskolan i Umeå fr o m 2011-10-01 2011-06-30 FÖRSLAG 1 (2) Förändrad organisation för folktandvården vid tandläkarhögskolan i Umeå fr o m 2011-10-01 1. Bakgrund Västerbottens läns landstings verksamhet, folktandvården vid tandläkarhögskolan,

Läs mer

Företagshälsovården behövs för jobbet

Företagshälsovården behövs för jobbet Företagshälsovården behövs för jobbet Det är viktigt att de anställda mår bra i sitt arbete och att arbetsmiljön är sund och säker. Det finns ett samband mellan olika psykosociala faktorer i arbetsmiljön,

Läs mer

SWOT-material från grupparbeten under Psykosomatikkongressen i Borgholm 1-2 september 2008-09-26. Svensk Förening för Psykosomatisk Medicin

SWOT-material från grupparbeten under Psykosomatikkongressen i Borgholm 1-2 september 2008-09-26. Svensk Förening för Psykosomatisk Medicin SWOT-material från grupparbeten under Psykosomatikkongressen i Borgholm 1-2 september 2008-09-26 Svensk Förening för Psykosomatisk Medicin GRUPP 10 INTEGRERA PSYKOSOMATIK I FOLKHÄLSOARBETET - pressrelease

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

ArbetsplatsDialog för arbetsåtergång (ADA + ) vid multimodal rehabilitering

ArbetsplatsDialog för arbetsåtergång (ADA + ) vid multimodal rehabilitering ArbetsplatsDialog för arbetsåtergång (ADA + ) vid multimodal rehabilitering Therese Eskilsson Universitetslektor, Umeå universitet & Stressrehabilitering, Region Västerbotten BRISTER I ARBETSMILJÖN KAN

Läs mer

Nus, VIP-rummet tandläkarhögskolan 9 tr.

Nus, VIP-rummet tandläkarhögskolan 9 tr. ALF-kommittén Punkt: 26-36 Plats: Närvarande: Nus, VIP-rummet tandläkarhögskolan 9 tr. Västerbottens läns landsting: Ann-Christin Sundberg Annika Nordin-Johansson Anna Ramnemark Anne-Marie Sandberg (adj)

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

Arbetsmiljö och hälsa - särskilt sociala skillnader i hälsa. Maria Albin, Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet och Labmedicin Skåne

Arbetsmiljö och hälsa - särskilt sociala skillnader i hälsa. Maria Albin, Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet och Labmedicin Skåne Arbetsmiljö och hälsa - särskilt sociala skillnader i hälsa Maria Albin, Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet och Labmedicin Skåne Fokus kommunalt utrymme - Orientering Befolkning Arbetsgivare Upphandlare

Läs mer

ALF rapport 2013

ALF rapport 2013 2014-09-30 ALF rapport 2013 I en webbenkät till verksamhetschefer vid enheter som bedriver eller förväntas bedriva klinisk forskning, har Västerbottens läns landsting, VLL, de senaste fem åren följt upp

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin

Arbetsmiljöplan för Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin Datum Sid 1 (6) Arbetsmiljöplan för Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin All verksamhet för institutionens sju enheter ligger lokalmässigt inom Norrlands universitetssjukhus område. Allmänt

Läs mer

(6) Forskningsbokslut

(6) Forskningsbokslut 2018-02-20 1 (6) Forskningsbokslut Principerna för mått Principerna för val av gemensamma mått har varit att måtten skall vara relevanta, mäta olika dimensioner och möjliga att ta fram, användbara för

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

Osteoporos - det du behöver veta och lite till!

Osteoporos - det du behöver veta och lite till! KOPIA Denna inbjudan har skickats till din verksamhetschef Inbjudan till en 2-dagars utbildning veta och lite till! Utredning och behandling av en folksjukdom Svenska Osteoporossällskapet i samarbete med

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede 2017-03-29 Helena Adlitzer Utbildning 1. Information om grunden för VP 2. Revideringen 3. Arbetsprocessen 4. Innehållet 5. Axplock ur VP ---------------------------------------------------

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning Beslut ALF-kommittén 2015-10-06 Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning 1. Bakgrund Den 1 maj 2015 trädde ett nytt regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens

Läs mer

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6)

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6) Årsapport 2013 1 (6) Årsrapport för 2013 Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Per Bjellerup Ordförande RSL Verksamhetschef Laboratoriemedicin Västmanland Överläkare Klinisk kemi 2 (6)

Läs mer

Dnr 002/17

Dnr 002/17 1 (5) Rapport chefssamråd Bakgrund/Historia Regionala klinikchefssamråd inom norra sjukvårdsregionen har funnits sedan 1983. Uppdraget från dåvarande samverkansnämnden omfattade: Bedömningar av förändringar

Läs mer

ALF Mål- och Strategidokument

ALF Mål- och Strategidokument ALF Mål- och Strategidokument 2012-2014 Samverkan mellan Västerbottens Läns Landsting, Jämtlands Läns Landsting, Norrbottens Läns Landsting, Lanstinget Västernorrland och Umeå Universitet 2 Mål- och strategi

Läs mer

Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser

Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper Namn Efternamn 28 oktober 2015 2 1 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease

Läs mer

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar Tack för möjlighet att ge synpunkter på dessa diskussionspunkter. Dessa frågor har diskuterats i styrelsen för Svensk Lungmedicinsk Förening (SLMF) och svaren finns markerade i rött i direkt anslutning

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Bild 1 Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-09-17 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2012-09-07 1 Bild 2 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Distriktet i Stockholm arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter?

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Christina Lundqvist Utvecklingschef, professionssamordnare Sveriges Arbetsterapeuter Arbetsterapeuter får vardagen att funka! Om arbetsterapi

Läs mer

Arbetsledares inställning till och kännedom om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om vibrationer Enkät- och intervjuundersökning

Arbetsledares inställning till och kännedom om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om vibrationer Enkät- och intervjuundersökning Arbetsledares inställning till och kännedom om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om vibrationer Enkät- och intervjuundersökning Bernadetta Nordlinder Leg.läkare, spec allmän medicin Handledare: Tohr Nilsson

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 34/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicins aktiviteter i Skåne Kristina Jakobsson Verksamhetschef Arbets- och miljömedicin KJ/2013 2 INLEDNING Arbets- och miljömedicin utgör

Läs mer

LANTBRUKSFÖRETAGARNAS FÖRETAGSHÄLSOVÅRD

LANTBRUKSFÖRETAGARNAS FÖRETAGSHÄLSOVÅRD Arbetshälsoinstitutet LANTBRUKSFÖRETAGARNAS FÖRETAGSHÄLSOVÅRD Arbetshälsoinstitutet Centralenheten för lantbruksföretagarnas företagshälsovård MÅLSÄTTNINGEN MED FÖRETAGSHÄLSOVÅRDEN Förebygga arbetssjukdomar

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 30 nov 1 dec 2016 entralsjukhuset Karlstad Ögonkliniken Sjukhus Ort Klinik Pär Kanulf och Susann ndersson Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-09-17 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2012-09-10 1 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Distriktet i Stockholm arbetsmiljoverket@av.se Informationsgruppen,

Läs mer

Arbetsmiljöarbete i trädgårdsföretag

Arbetsmiljöarbete i trädgårdsföretag IP ARBETSVILLKOR 3.2 Arbetsmiljöarbete i trädgårdsföretag Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Arbetsmiljöarbete innebär att arbetsgivaren undersöker och åtgärdar de risker som finns på jobbet. De anställda

Läs mer

ST kurs i neurokemi 3 5/10 2011. Laboratoriet för neurokemi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder en vidareutbildning i neurokemi

ST kurs i neurokemi 3 5/10 2011. Laboratoriet för neurokemi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder en vidareutbildning i neurokemi ST kurs i neurokemi 3 5/10 2011 vid erbjuder en vidareutbildning i neurokemi Neurokemiska analyser används vid många utredningar inom neurologi och psykiatri. Den här kursen lär ut vilka analyser som kan

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-06-10 Västmanlands sjukhus Västerås Fysiologkliniken Sjukhus Ort Klinik Madeleine Lindqvist-Beckman och Eva Persson Inspektörer Gradering

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 11 november, 2015... Hallands sjukhus Halmstad Klinisk mikrobiologi Sjukhus Ort Klinik Tomas Bergström, klinisk mikrobiologi... Inspektörer

Läs mer

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr).

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr). 1 (3) KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr När: Måndag den 5 februari 2018 Kl:16.00-19.00 (fika serveras under mötet) Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund. Primärpreventiv nytta av vibrationsskadeutredningar på arbets- och miljömedicin? Rapport nr 2/2015

Arbets- och miljömedicin Lund. Primärpreventiv nytta av vibrationsskadeutredningar på arbets- och miljömedicin? Rapport nr 2/2015 Rapport nr 2/2015 Arbets- och miljömedicin Lund Primärpreventiv nytta av vibrationsskadeutredningar på arbets- och miljömedicin? Eva Tekavec a Jonathan Lyström b Catarina Nordander a Kvalitetsgruppen för

Läs mer