Verksamhetsplan för arbetsmedicinsk regionverksamhet 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för arbetsmedicinsk regionverksamhet 2011"

Transkript

1 Verksamhetsplan för arbetsmedicinsk regionverksamhet Regionverksamhetens mål enligt regionöverenskommelse ( ). Arbetsmedicinsk verksamhet i norrlandstingen bygger på basverksamhet vid länskliniker och en regionöverbyggnad, allt sammanfattat under begreppet Arbetsmedicin Norr (Arbetsmedicin i norrland). Regionverksamheten skall enligt avtal omfatta yrkesmedicinsk spetsfunktion. Spetsfunktionen avser i första hand forskningskompetens och forskningskapacitet, yrkesmedicinsk expertkunskap och kompetens till utbildnings och informationsverksamhet. Regionverksamheten skall även omfatta en administrativ samverkansfunktion för yrkesmedicin inom regionen samt utgöra ett externt stöd för regionens företagshälsovård. Regionverksamheten skall utgöra en stödjande funktion och stödjande miljö för i första hand forskning och yrkesmedicinsk expertis. Regionverksamheten syftar sålunda till att vara ett kompetensstöd till arbetsmedicin, för att på så sätt säkerställa en hög kvalitet och en hållbar forskning och kompetensutveckling. 2. Omvärldsanalys Globalt, svenskt, norrländskt Arbetslivet genomgår stora förändringar över tid, både globalt, nationellt och i norrland. Arbetslivets organisation förändras, dels globalt med stora globala företag, där tillverkning flyttas mellan länder beroende på bl. a kostnader, men också beroende på kvalifikationsgraden på arbetskraften. Det finns också en trend mot upphandling av entreprenörer, s.k. outsourcing. I Sverige ökar tjänstesektorn i bred betydelse medan traditionell tillverkningsindustri minskar. Nedanstående figur visar utvecklingen i olika regioner i Sverige och man ser tydligt skillnader mellan regionerna, där storstadsregionerna har en betydligt större andel tjänstesektor av olika slag jämfört med andra regioner. I Norrland ingår i figuren Luleå, Umeå och Sundsvall i större regioncentra, Östersund, Örnsköldsvik, Skellefteå och Kiruna i mindre regioncentra och Pajala, Åsele och Kramfors är exempel på småregioner. Figuren är hämtad ur (Länens arbetsmarknad, SCB, Information om utbildning och arbetsmarknad 2010:1). Sveriges arbetsmarknad består till stor del av små företag. Av Sveriges företag 2009 var enmansföretag och hade mindre än 10 anställda.

2 Specifikt för de olika norrlandslänen visar nedanstående figurer skillnader inom norrland där Västernorrland fortfarande har en förhållandevis hög men minskande andel sysselsatta i industriföretag.

3

4 Arbetslivet i Sverige kännetecknas av att man börjar arbeta senare i livet, men också att man lämnar arbetet vid högre ålder. Politiskt har man under senare året velat öka arbetskraftsdeltagandet, bland annat på grund av demografiska förändringar. Som ett led i detta har möjligheterna till sjukskrivning och förtidspension minskat och samtidigt signaleras att man vill att människor ska arbeta i ännu högre åldrar. Det indikeras att personer som vill ska kunna arbeta till 69 års ålder. En ytterligare förändring av arbetsmarknaden är att individernas kompetensnivå ökat kraftigt, och att en högre kompetens krävs i många arbeten. Regeringen har nyligen kommit ut med en ny handlingsplan för arbetsmiljöpolitik (Skr 2009/10:248). I den betonas inte bara arbetsmiljöåtgärder för att skydda människor mot skador och sjukdomar utan också som ett medel för att möjliggöra arbete för människor med funktionsnedsättningar, en fördel ur lönsamhet och konkurrens, och att en god arbetsmiljö bidrar till hälsa. Dessa förändringar innebär att framtidens arbetsliv också kommer att ha människor med ökad känslighet för olika arbetsmiljöfaktorer och på individnivå kommer bedömningarna att bli mer komplicerade och kräva både kunskap om individens känslighet, risker med olika miljöfaktorer och en förmåga att bedöma i vilken grad dessa förekommer i den aktuella arbetsmiljön. Ex. En 35-årig individ drabbas av leukemi och tack vare moderna behandlingsmetoder återfår personen hälsan i hög grad. Personen har en kvalificerad utbildning och arbetar i industri som tillverkar plaster. Tidigare har en sådan person antingen fått förtidspension alternativt har man omplacerat honom till ett kontors- eller lagerarbete. Idag är det en stor vinst både för individen, företaget och samhället om individen kan återgå till sitt tidigare arbete. Det kräver att man kan bedöma riskerna i arbetet för den specifika personen och eventuellt göra nödvändiga förändringar. Företagshälsovården betydelse framhålls också i regeringens handlingsplan som en bärare av kunskap och regeringen betonar insatser för att höja Företagshälsovårdens kvalitet. Bland risker som särskilt bör prioriteras pekar regeringen på bl. a effekter av stress och kemiska risker för flera olika ämnen samtidigt.

5 Nationella resurser Forskning Till skillnad från våra nordiska grannländer och många europeiska länder saknar Sverige ett sammanhållande forskningsinstitut inom arbetsmiljöområdet sedan Arbetslivsinstitutet lades ner Arbetsmiljöforskningen finns numera i huvudsak inom universitet och högskolor och tendensen är att antalet aktiva forskare minskar (FAS 2009: Svensk arbetslivsforskning en resurs för välfärd, hälsa och tillväxt, Rapport 2009). Nedanstående bild är hämtad ur en rapport från Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS). Medarbetare i FAS-finansierade projekt och program inom huvudområdet arbete och hälsa fördelade efter kategori och kön Antal personer Övrig projektmedarbetare Övrig disputerad medarbetare Projektledare Doktorand Administrativ personal 50 0 Kvinnor Män Kvinnor Män Kvinnor Män Kvinnor Män Finansieringen av forskningen har minskat sedan början av 2000-talet särskilt sett i ljuset av Arbetslivsinstitutets nedläggning. Olika finansiärers stöd framgår ur nedanstående bild (FAS 2009)

6 De två viktigaste finansiärerna till forskning om arbetsmiljö och hälsa är FAS och AFA Försäkring (FAS 2009), se fig: Länskliniker Arbetsmedicinsk klinisk basverksamhet bedrivs på länsklinikerna vid Norrlands Universitetssjukhus och Sundsvalls länssjukhus. Länsverksamheten för Norrbottens län bedrevs i Sunderbyn fram till år 2002 då kliniken lades ned. Den nuvarande arbetsmedicinska, landstingsfinansierade, länsverksamheten har i Västerbottens läns landsting en budgeterad kostnadsram på ca 3,2 miljoner kronor för patientverksamheten vid länskliniken i Umeå. I Umeå är såväl forskning med Fo-ALF, undervisning med Gu-ALF som regionuppdrag (med regionmedel) integrerade i länsklinikens verksamhet såväl i praktiken som ekonomiskt. Således tillkommer dessa ekonomiska medel liksom genererade intäkter. I Västernorrlands läns landsting har Sundsvallskliniken en omsättning på ca 8,5 miljoner kronor. Sammantaget arbetar på AMM-klinikerna nio specialistläkare varav sex specialister i yrkes- och miljömedicin. Fem specialistläkare är disputerade, av dessa är två docenter och två professorer. Bland fem yrkeshygieniker är fyra disputerade och två docenter. Av sammantaget tre ergonomer är en disputerad. Umeåkliniken betjänar Västerbottens län samt handlägger remisspatienter från Norrbotten. Kliniken i Sundsvall är gemensam för Jämtlands och Västernorrlands län. Företagshälsovård Företagshälsovård i Norrland bedrivs vid 59 FSF-anslutna enheter. Av dessa ligger 23 enheter inom Västernorrlands och Jämtlands län, 21 inom Västerbotten och 15 i Norrbotten. Vid företagshälsovårdsenheterna Jämtland, Härjedalen och Västernorrland är totalt 194 årsarbetskrafter anställda fördelat på 255 tjänster. Varav i Västernorrland 146 årsarbetskrafter fördelat på 189 tjänster och i Jämtland 48 årsarbetskrafter, fördelat på 65 tjänster. I Norrland är Previa den enskilt största FHV distributören följt av Feelgood, medan inbyggda hälsor utgör endast en mindre del. 3. Ekonomi Resurs för spetsfunktion i yrkesmedicin (prof. /öl.) Resurs för spetsfunktion i kemi, fysik Resurs för spetsfunktion i belastningsergonomi

7 Resurs för spetsfunktion i beteendevetenskap Administrativt stöd Driftskostnader adderad faktor 1,3 + särskilt kostnader för resor Summa totalt Plan för regionverksamhet Den av regionlandstingen finansierade professuren ingår i universitetet och bedriver inom dess ram utveckling utifrån universitetets principer. Professuren omfattas inte av regionverksamhetens planering. Övrig regionverksamhet planeras, bedrivs och utvärderas i kontinuerlig dialog mellan företrädare i chefssamrådet. Inriktning Regionverksamheten skall utgöra en norrlandsgemensam spetsfunktion för forskning, utbildning och expertkunnande. Regionverksamhetens kunskapsbas skall innefatta medicinsk, kemisk, ergonomisk, fysikalisk och beteendevetenskaplig expertis. Tillsammans ger flervetenskapligheten möjlighet att beakta olika exponeringsaspekter. Regionverksamheten skall inneha respektive eftersträva sådan kunskap som ger beredskap att möta förändringar i det norrländska exponerings- och sjukdomspanoramat. Regionverksamheten huvuduppgift är att stödja de enskilda länsklinikernas arbete så att riskerna i den norrländska arbetsmiljön kan reduceras samtidigt som arbetsmiljöns möjligheter att bidra till hälsa och välbefinnande även uppmärksammas och kan utvecklas. Regionverksamheten karaktär av expertinstans gör att verksamhetsplanen inte bör detaljstyras utan ha en sådan utformning att den medger beredskap och anpassning till omvärldsförändringar och nya krav. Särskild hänsyn bör tas till det norrländska näringslivets profilområden där expanderande gruvnäringen liksom det norrländska klimatets inverkan med kyla och dess påverkan på skador från arbete med vibrerande maskiner och rörelseorganen bör beaktas. Innehåll och omfattning Företrädare bekostade av norrlandstingens regionverksamhet skall i första hand: Agera för att forskningsfrågeställningar uppkomna inom ramen för länsverksamheten formuleras, konkretiseras och effektueras i forskningsmedelsansökningar. Öka kompetensen bland medarbetare vid klinikerna inom uppdrags- projekt-, och forskningsverksamhet. Öka spetskompetens för handläggning av definierade arbetsmedicinska frågeställningar och likrikta patientutredningar mellan kliniker och företagshälsovård Hur? Omfattningen av handledning, ansökansverksamhet, utbildning, och utformande av vårdprogram avstäms i återkommande dialog inom chefssamrådet. Aktivitetsplan för 2011 Regionverksamhetens aktiviteter, mål, resurs- och tidsplan framgår av nedanstående tabell

8 Aktiviteter Mål Resurs Tidsplan Ansvarig Resultat/ Uppföljn ing Spetsfunktion - Forskningsansökningar - Nationell synlighet (ex kunskapssammanställningar, seminarier, medverkan i nationella nätverk..) - Utbildningsinsatser och handledning mot - FHV o Utbildning mast/stolp o Utbildning kyla/vibrationer o Spirometriutbildning o Utveckla policy/metoder för preventivt arbete t ex vid arbete i kyla, - Länsverksamhet o Forskarutbildning av medarbetare - Nationellt vårmöte 2012 Samma omfattning och kvalitet som 2010 kontin Ökad omfattning jfrt BJ, TN, LB, RL, KE, JW KE, JW Metodutveckling - Vårdprogramarbete Översyn av existerande program /inkl arbetsförmågebedömning Nya program: t ex luftvägar, belastning Översyn genomförd av existerande program + ett nytt program, kvalitet i nationell nivå 2011 TN, JW Ge underlag till utformning/utveckling av långsiktigt hållbar yrkes- och miljömedicinsk verksamhet i Norra sjukvårdsregionen som drivs av Regionförbundet Översyn av långsiktig forsknings/utvecklingsportfölj i regionalt perspektiv Underlag till regionförbundet till BJ, TN, ANJ, CR 2011 BJ, TN

9 Planerade personella resurser Befattning Spetsfunktion - område Ungefärlig omfattning (av heltidstjänst) Bengt Järvholm Professor, överläkare, Yrkesmedicin 25% UmU/NUS Tohr Nilsson Docent, överläkare, AMM Yrkesmedicin 50% Sundsvall/ YMM UmU Lage Burström Forskare, YMM UmU Fysik/teknik 40% Ronnie Lundström Forskare, adjungerad Fysik/teknik 10% professor MTI NUS/ YMM UmU Kåre Eriksson Docent, yrkeshygieniker, Kemi 20% AMM Umeå Jens Wahlström Med dr, Belastningsergonom AMM Umeå Belastningsergonomi 30% Annika Nordin-Johansson Ewa Marklund Birgitta Sjö Christina Reutervall Verksamhetschef ABcentrum, NUS Klinikadministratör ABcentrum, NUS Samordnare, AMM Sundsvall FoU-chef, Jämtlands läns landsting 10% 20% 10% Ovanstående resurser är planerade basresurser för regionuppdrag. Beroende på under året aktuella forskningsansökningar och omvärldens förändringar kompletteras detta under året utifrån uppkomna behov.

10 5. Utvärdering - utifrån volym, kvalitet och ekonomi Den årliga samverkan redovisas i en årsredovisning som skall omfatta ansökningar av externa forskningsmedel, pågående projekt, handledningsverksamhet och informationsinsatser samt ekonomisk redovisning i relation till budget. Alf-medeltilldelning Verksamhetsbeskrivningen kompletteras även med en värdering av produktionen. Den löpande tilldelningen av forskningsalf-medel har hittills utgjort ett nyckeltal för den sammanfattande värderingen av regionverksamhetens produktion. Tilldelningen av ALFmedel föreslås även i fortsättningen kunna sammanfatta hur framgångsrik verksamheten är. Den nyckel som används för att beräkna ALF-medel tilldelning medger att flera års verksamhet beaktas. Detta är viktigt då regionverksamhetens produktivitet påverkas av att såväl utbildningar som medeltilldelning sker med långa omloppstider och ofta med mer än årsvislånga latenser. Viktigt att notera är dock att ALF-tilldelningen beräknas på produktion också genererad av medarbetare inom miljömedicin/umu. Nationella erkännande Det finns idag ingen jämförelse mellan kvantitet eller kvalitet inom arbetsmiljöforskningen i Sverige. Jämför man de olika universiteten med medicinska fakulteter så ser ekonomiska förutsättningarna och organisationen ganska olika ut. Ett sätt att bedöma området är dock att se till antalet publikationer i internationella tidskrifter med kvalitetsbedömning (s.k. refereesystem) och extern finansiering. Ett annat sätt är att se i vilken grad medarbetare engageras i nationella sammanhang.

Årsrapport 2014. Arbetsmedicinskt regionuppdrag

Årsrapport 2014. Arbetsmedicinskt regionuppdrag Årsrapport 2014 Arbetsmedicinskt regionuppdrag Innehållsförteckning Bakgrund arbetsmedicinskt regionuppdrag... 3 Regionverksamhetens funktion och inriktning... 3 Innehåll och omfattning... 3 Aktiviteter

Läs mer

Årsrapport 2013 - för arbetsmedicinskt regionuppdrag

Årsrapport 2013 - för arbetsmedicinskt regionuppdrag Årsrapport 2013 - för arbetsmedicinskt regionuppdrag 1 Innehållsförteckning BAKGRUND ARBETSMEDICINSKT REGIONUPPDRAG... 3 AKTIVITETER OCH HÄNDELSER UNDER 2013... 4 EKONOMISK REDOVISNING FÖR 2013... 5 ORGANISATION...

Läs mer

Möte med FTFHV. 2011-10-19 Annika Nordin-Johansson, verksamhetschef annika.nordin.johansson@vll.se

Möte med FTFHV. 2011-10-19 Annika Nordin-Johansson, verksamhetschef annika.nordin.johansson@vll.se Möte med FTFHV 2011-10-19 Annika Nordin-Johansson, verksamhetschef annika.nordin.johansson@vll.se ARBETS- OCH BETEENDEMEDICINSKT CENTRUM (AB-centrum) Utreda, förebygga, behandla och rehabilitera ohälsa

Läs mer

NRF arbetsmedicinsk regionverksamhet, verksamhetsberättelse för åren 2011-2012

NRF arbetsmedicinsk regionverksamhet, verksamhetsberättelse för åren 2011-2012 NRF arbetsmedicinsk regionverksamhet, verksamhetsberättelse för åren 2011-2012 Bakgrund 1 Regionverksamheten omfattar - arbetsmedicinsk spetsfunktion, dvs forskningskompetens och forskningskapacitet (handledning,

Läs mer

Årsrapport 2014. Klinisk miljömedicin Norr

Årsrapport 2014. Klinisk miljömedicin Norr Årsrapport 2014 Klinisk miljömedicin Norr Innehållsförteckning Bakgrund Klinisk miljömedicin Norr... 3 Funktion och inriktning... 3 Organisation... 3 Aktiviteter och händelser under 2014... 4 Ekonomisk

Läs mer

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång Sundsvall 2018-01-24 Östersund 2018-01-25 NorBet (Arbetsmedicin Norr), Stressrehabilitering Umeå Arbets- och Beteendemedicinskt Centrum

Läs mer

REHABILITERING TILL ARBETE

REHABILITERING TILL ARBETE REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång Piteå 2017-05-31 Arbets- och miljömedicin Norr, Stressrehabilitering Umeå Kompetenscentrum Arbets- och miljömedicin Norr uppdrag från

Läs mer

Årsrapport 2012 - för Klinisk miljömedicin Norr (senast rev 130521 ANJ)

Årsrapport 2012 - för Klinisk miljömedicin Norr (senast rev 130521 ANJ) Årsrapport 2012 - för Klinisk miljömedicin Norr (senast rev 130521 ANJ) 1 Innehållsförteckning BAKGRUND KLINISK MILJÖMEDICIN NORR... 3 EKONOMISK REDOVISNING FÖR 2012... 5 MILJÖMEDICINSKA ÄRENDEN... 6 2

Läs mer

AFA Försäkring AMM Höstmöte Uppsala 14 november 2018

AFA Försäkring AMM Höstmöte Uppsala 14 november 2018 Trygghet på jobbet för 4,7 miljoner människor AFA Försäkring AMM Höstmöte Uppsala 14 november 2018 Susanna Stymne Airey Maria Schütt Innehåll Om AFA Försäkring Skadedatabasen Om vår forskningsfinansiering

Läs mer

Patientstatistik Arbets- och miljömedicinska mottagningen

Patientstatistik Arbets- och miljömedicinska mottagningen Xxxxxxxxxxxx Patientstatistik 2017. Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti Statistiker, CAMM Stockholm Rapport 2018: 02

Läs mer

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i BIL 1. REVISION C1C12 FÖR ARBETS OCH MILJÖMEDICIN Delmål c ha kunskap om sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön

Läs mer

Patientstatistik 2011

Patientstatistik 2011 Patientstatistik 2011 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Centrum för arbets- och miljömedicin, Stockholms läns landsting Carolina Bigert, Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti, Statistiker,

Läs mer

Vårt arbete är inriktat mot att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljön och/eller den yttre miljön

Vårt arbete är inriktat mot att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljön och/eller den yttre miljön Region Östergötland Arbetsmiljöövervakning (laboratorium) Patientutredningar Vårt arbete är inriktat mot att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljön och/eller den yttre miljön

Läs mer

Patientstatistik 2014

Patientstatistik 2014 Patientstatistik 2014 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Alkistis Nalbanti Rapport 2015 : 06 ISBN: 978-91-88361-00-4 Sammanfattning 1 Titel: Patientstatistik 2014, Arbets-

Läs mer

Patientstatistik 2015

Patientstatistik 2015 Patientstatistik 2015 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti Statistiker, CAMM Stockholm Rapport 2016:05 ISBN: 978-91-88361-06-6

Läs mer

Årsrapport för Klinisk miljömedicin Norr

Årsrapport för Klinisk miljömedicin Norr Årsrapport 2013 - för Klinisk miljömedicin Norr 1 Innehållsförteckning BAKGRUND KLINISK MILJÖMEDICIN NORR... 3 AKTIVITETER OCH HÄNDELSER UNDER 2013... 3 EKONOMISK REDOVISNING FÖR 2013... 4 ORGANISATION...

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Patientstatistik 2012

Patientstatistik 2012 Patientstatistik 2012 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Centrum för arbets- och miljömedicin, Stockholms läns landsting Carolina Bigert, Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti, Statistiker,

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 36/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicins aktiviteter i södra Halland Kristina Jakobsson Verksamhetschef Arbets- och miljömedicin KJ/2013 2 INLEDNING Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Vad är Arbets- och miljömedicin?

Vad är Arbets- och miljömedicin? Vad är Arbets- och miljömedicin? Forskning, utbildning och patientverksamhet Teresia Nyman, Med Dr, Leg. sjukgymnast, Ergonom Verksamhetschef teresia.nyman@medsci.uu.se teresia.nyman@akademiska.se Fysioterapeuter

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

Patientstatistik 2016

Patientstatistik 2016 Patientstatistik 2016 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert, Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti, Statistiker, CAMM Stockholm Rapport 2017:07 ISBN: 978-91-88361-13-4

Läs mer

ST ARBETSMEDICIN EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR LÄKARFÖRSÖRJNING INOM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD STEFAN GRAM STUDIEREKTOR/PROJEKTLEDARE AM-PROJEKTET

ST ARBETSMEDICIN EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR LÄKARFÖRSÖRJNING INOM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD STEFAN GRAM STUDIEREKTOR/PROJEKTLEDARE AM-PROJEKTET EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR LÄKARFÖRSÖRJNING INOM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD STEFAN GRAM STUDIEREKTOR/PROJEKTLEDARE AM-PROJEKTET 2016-08-29 1 Historik 1938 Regler för läkarundersökning av vissa vuxna i särskilt riskabla

Läs mer

Forskningsbokslut 2014

Forskningsbokslut 2014 HAND- & PLASTIKKIRURGISK KLINIK Forskningsbokslut 2014 Enhetschef/FoU-ansvarig: Mikael Wiberg Mail: mikael.pj.wiberg@umu.se Tfn: 070-576 06 52 Verksamhetschef: Per Wahlström Mail: per.wahlstrom@vll.se

Läs mer

Umeå universitet: Patrik Danielson Richard Palmqvist Anders Bergh Erik Faergemann, studerande repr. Patrick Mauritzon (adj)

Umeå universitet: Patrik Danielson Richard Palmqvist Anders Bergh Erik Faergemann, studerande repr. Patrick Mauritzon (adj) ALF-kommittén Punkt: 11-30 Plats: Närvarande: Nus, VIP-rummet Tandläkarhögskolan Umeå universitet: Patrik Danielson Richard Palmqvist Anders Bergh Erik Faergemann, studerande repr. Patrick Mauritzon (adj)

Läs mer

Patientstatistik 2013

Patientstatistik 2013 Patientstatistik 2013 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Alkistis Nalbanti Natalja Balliu Rapport 2014 : 03 ISBN: 978-91-982104-2-2 Sammanfattning 1 Titel: Patientstatistik

Läs mer

Arbetsmiljöpolitik inom Sverige och EU och möjliga effekter för svensk industri. Bodil Mellblom Svenskt Näringsliv

Arbetsmiljöpolitik inom Sverige och EU och möjliga effekter för svensk industri. Bodil Mellblom Svenskt Näringsliv Arbetsmiljöpolitik inom Sverige och EU och möjliga effekter för svensk industri Bodil Mellblom Svenskt Näringsliv Arbetsmiljön och EU Jämförande arbetsolycksfallsstatistik Eurostat Arbetsmiljöveckan i

Läs mer

ALF rapport 2013

ALF rapport 2013 2014-09-30 ALF rapport 2013 I en webbenkät till verksamhetschefer vid enheter som bedriver eller förväntas bedriva klinisk forskning, har Västerbottens läns landsting, VLL, de senaste fem åren följt upp

Läs mer

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård Ett lyft för befolkningens bästa Kent Ögren Landstingsstyrelsens ordförande Landstinget i Norrbotten har stora

Läs mer

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Ett samarbete för att skapa ett hållbart arbetsliv och matchning, kompetens och rörlighet för ett livslångt lärande Visionen om ett hållbart arbetsliv

Läs mer

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR.

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Vision och mål RCC Norr och landstingen/regionen i den norra sjukvårdsregionen har en gemensam vision: Likvärdig

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016

RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016 RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016 Högt tryck på läkarutbildningen I höstpropositionen 2007 beslutade Sveriges regering att utöka antalet utbildningsplatser på landets

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för medicinsk biovetenskap Verksamhetsberättelse 2011 I enlighet med direktiv från universitetsledningen följer verksamhetsberättelsen till stor del samma struktur som verksamhetsplanen.

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Organisera för en jämställd arbetsmiljö från ord till handling En vitbok från Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag Kvinnors arbetsmiljö 2011-2016. Innehåll

Läs mer

Läkarundersökning för anställda som utsättes för hand-armvibrationer. Intervju eller frågeformulär

Läkarundersökning för anställda som utsättes för hand-armvibrationer. Intervju eller frågeformulär Förslag 00006 Läkarundersökning för anställda som utsättes för hand-armvibrationer Intervju eller frågeformulär Medicinsk Teknik & Informatik, Yrkesmedicinska kliniken Norrlands Universitetssjukhus, Umeå

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Solidariskt finansierade verksamheter 2013

Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Verksamheter Yrkes- och miljödermatologi Arbets- och miljömedicin Biobanken Organdonation Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för döva Genetik Yrkes- och miljödermatologi

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer Bakgrund: Klinisk forskning omfattar sådan forskning som använder hälso- och sjukvårdens

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

UTKAST TILL NY MÅLBESKRIVNING

UTKAST TILL NY MÅLBESKRIVNING Övergripande kompetensdefinition för tilläggsspecialiteten Arbetsmedicin Definition av kompetensområdet Tilläggsspecialiteten Arbetsmedicin omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter om hur faktorer

Läs mer

Forum Norr för klinisk forskning Standard Operating Procedure (SOP)

Forum Norr för klinisk forskning Standard Operating Procedure (SOP) STANDARD OPERATING PROCEDURE (SOP) Forum Norr-01-002 Forum Norr för klinisk forskning Standard Operating Procedure (SOP) STANDARD OPERATING PROCEDURE Forum Norr-01-002 Gäller f o m 2015-0X-XX SKRIVEN AV:

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Arbetslivsforskning 2018 och framåt. Forte, det nationella forskningsprogrammet och utmaningar inom arbetslivet

Arbetslivsforskning 2018 och framåt. Forte, det nationella forskningsprogrammet och utmaningar inom arbetslivet Arbetslivsforskning 2018 och framåt Forte, det nationella forskningsprogrammet och utmaningar inom arbetslivet Vad är Forte? En av fyra statliga forskningsfinansiärer Finansierar forskning inom hälsa,

Läs mer

UTKAST TILL REVIDERAD MÅLBESKRIVNING

UTKAST TILL REVIDERAD MÅLBESKRIVNING Övergripande kompetensdefinition för basspecialiteten Arbets- och miljömedicin Definition av kompetensområdet Specialiteten Arbets- och miljömedicin omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter om hur

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Datum Aktivitet Ansvarig Kommentar 2014 2014-06-30 Utveckla instruktioner till stöd för arbetet med lika villkor till prefekter och chefer PE 2014-06-30 Uppdatera och samla innehållet som avser lika villkor

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 35/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicins aktiviteter i Blekinge Kristina Jakobsson Verksamhetschef Arbets- och miljömedicin KJ/2013 2 INLEDNING Arbets- och miljömedicin

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT STYRDOKUMENT Dnr E 2018/589 PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS).

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS). STOCKHOLMS UNIVERSITET Tidigare Dnr SU 50-0580-99 KAROLINSKA INSTITUTET Tidigare Dnr KI 4467/97 Nytt Dnr SU 301-2581-05 Nytt Dnr KI 6154/05-103 Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre

Läs mer

Bilaga 1 Sammanfattande redovisning av regleringsbrevsuppdrag Nationell kompetens inom strålskyddsområdet

Bilaga 1 Sammanfattande redovisning av regleringsbrevsuppdrag Nationell kompetens inom strålskyddsområdet Dokumentstatus: Under arbete Rapport Datum: 2015-02-23 Handläggare: Johan Friberg Diarienr: SSM2014-1013 Bilaga 1 Sammanfattande redovisning av regleringsbrevsuppdrag Nationell kompetens inom strålskyddsområdet

Läs mer

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare)

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) vid UmU och VLL Landsting Forskar AT läkare (postdoc el. doktorand) Bilaga 1 Månaderna betalas ur handledares anslag (inkl ALF) eller

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå

Samordningsförbundet Umeå Samordningsförbundet Umeå Umeå kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan i Umeå, Länsarbetsnämnden i Umeå Verksamhetsplan Budget 2006 Innehållsförteckning 1. Samordningsförbundet Umeå...

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

Sjukvårdsregioner. -ett begrepp sen 50-talet. Mats Brännström Förbundsdirektör (också från 50-talet)

Sjukvårdsregioner. -ett begrepp sen 50-talet. Mats Brännström Förbundsdirektör (också från 50-talet) Sjukvårdsregioner. -ett begrepp sen 50-talet Mats Brännström Förbundsdirektör (också från 50-talet) Norrlandstingens Regionförbund (NRF) Samverkansnämnder för högspecialiserad vård i Sex sjukvårdsregioner

Läs mer

sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön

sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön BIL 2. REVISION DELMÅL C1C12 FÖR ARBETSMEDICIN Delmål c ha kunskap om sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön vidare

Läs mer

Ansökan ambitionshöjning Ungdomshälsan

Ansökan ambitionshöjning Ungdomshälsan Ansökan ambitionshöjning Ungdomshälsan Bakgrund/Problemformulering Under senare år har olika nationella utredningar visat att barns och ungdomars psykiska ohälsa har ökat, vilket utöver det psykiska lidandet

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 Branschstatistik 2015 Delrapport 1 Sveriges Företagshälsor 2015-06-25 Sveriges Företagshälsor I Sturegatan 11 I Box 55545 I 102 04 Stockholm I Telefon 08-762 67 46 info@foretagshalsor.se I www.foretagshalsor.se

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan 1 (7) -04-26 Beslutad på IS -06-08 Strategisk plan -2018 A. Lägesbeskrivning En av tidigare strategisk plan (2013-2015) visar att vi de tre senaste åren arbetat med fortsatt integration inom institutionen,

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

En arbetsmiljöstrategi. moderna arbetslivet Ylva Johansson. Arbetsmarknadsdepartementet

En arbetsmiljöstrategi. moderna arbetslivet Ylva Johansson. Arbetsmarknadsdepartementet En arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet 2016-2020 Ylva Johansson Regeringen prioriterar arbetsmiljön Resursförstärkning med 100 miljoner kronor per år under mandatperioden 60 mnkr till Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Har företagsläkare bäst förutsättningar att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering?

Har företagsläkare bäst förutsättningar att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering? Har företagsläkare bäst förutsättningar att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering? Arbets- och miljömedicinskt vårmöte Uppsala 2014 04 10 Karin Nord, specialist i företagshälsovård 1 FHV:s UPPDRAG

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN

Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN Klinisk behandlingsforskning i Norrland (KBN) Bakgrund Landstingen i Norrland vill erbjuda sina medborgare en sjukvård av högsta klass. Detta

Läs mer

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå UTLYSNING 1 Adjungering av FoUchef/specialist för utbildning på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för adjungering av FoU-chef/specialist

Läs mer

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap BESLUT 2010-12- 02 KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER Inledning Linnéuniversitetet etablerades 2010-01- 01, och under våren 2010 har bl.a. Linnéuniver-

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014.

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014. Jan Lif Prefekt FUS 1 / 7 2012-05-21 Institutionsstyrelsen Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli 2012 30 juni 2014. Allmänt En

Läs mer

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24 Dnr 193/2012-200 Anvisningar till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-04-24 Fastställd av rektor den 17 januari samt 24 april 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN. Årsrapport 2015

ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN. Årsrapport 2015 ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN Årsrapport 2015 2 Arbets- och miljömedicins årsrapport 2015 Webbplats: www.vll.se/amm Utgiven av Arbets- och beteendemedicinskt centrum Norrlands universitetssjukhus 901 85 Jens

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

SAMVERKAN KTP DALARNA

SAMVERKAN KTP DALARNA SAMVERKAN KTP DALARNA FRAMTIDENS SÄTT ATT REKRYTERA DE FRÄMSTA HÖGSKOLESTUDENTERNA TILL FÖRETAGEN! Inledning KTP Dalarna är ett pilotprojekt som går ut på att för första gången i Sverige praktiskt testa

Läs mer

Från student till docent

Från student till docent VECKAN 2015 Från student till docent Handlingsplan för att underlätta för medarbetare att göra en parallell klinisk och akademisk karriär. Mats Hammar, KK, Linköpig VECKAN 2015 Jävsdeklaration: Jag har

Läs mer

ST-utbildningen i Arbetsmedicin. Att skapa förutsättningar för en framgångsrik specialitet. AM-Projektet

ST-utbildningen i Arbetsmedicin. Att skapa förutsättningar för en framgångsrik specialitet. AM-Projektet ST-utbildningen i Arbetsmedicin Att skapa förutsättningar för en framgångsrik specialitet AM-Projektet Bakgrund och problembeskrivning Akut brist på läkare inom tilläggsspecialiteten arbetsmedicin. Branschens

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Sjukgymnastik. vid Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering. Verksamhetsplan 2010

Sjukgymnastik. vid Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering. Verksamhetsplan 2010 1 Sjukgymnastik vid Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering Verksamhetsplan 2 Verksamhetsplan Sjukgymnastik Allmänt Enheten för Sjukgymnastik ingår i Institutionen för samhällsmedicin och

Läs mer

Fördjupad uppföljning arbetsmiljö 2019

Fördjupad uppföljning arbetsmiljö 2019 Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-06 Diarienummer:0061/19 Handläggare Katrin Gundersen Telefon: 031-368 55 12 E-post: katrin.gundersen@gotalejon.goteborg.se Fördjupad uppföljning

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Anmärkning

UMEÅ UNIVERSITET. Anmärkning Oekanbeslutsmöte Sid 1 (9) Närvarande: Patrik Danielson, ordförande Anna Olson, sekreterare Kristina Lejon Ylva Hagervall Hanna Nilsson Susanne Fahlgren Tatja Anundsson Madeleine Persson Carina Wallmark

Läs mer

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST Kurskatalog 2008 Våren TULL-KUST INLEDANDE ORD Denna kurskatalog omfattar de kurser som TCOs fackliga Akademi erbjuder under våren 2008. Det är viktigt att ni ser över vilket behov ni har i ert fackliga

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 695-16 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2017-2019 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Innehåll i Fortes återrapporteringsformulär vad ska redovisas?

Innehåll i Fortes återrapporteringsformulär vad ska redovisas? 2019-05-24 Innehåll i Fortes återrapporteringsformulär vad ska redovisas? I detta dokument kan du se vilket innehåll som efterfrågas i Fortes olika formulär för återapportering. Innehåll Ekonomisk rapport

Läs mer