Att utveckla samarbetet för barn och unga i Västra Götaland med stöd av Västbus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att utveckla samarbetet för barn och unga i Västra Götaland med stöd av Västbus"

Transkript

1 Att utveckla samarbetet för barn och unga i Västra Götaland med stöd av Västbus Ett studiematerial 1 September 2012

2 Innehåll 2 Inledning... 3 Bakgrund... 5 Anvisningar... 6 Linus... 7 Josef... 9 Förslag på frågor för dialog... 11

3 Inledning Detta studiematerial vänder sig till personal och chefer som arbetar med barn och ungdomar med psykisk, psykiatrisk och social problematik i Västra Götaland. Materialet utgår från Västbus, riktlinjer som tagits fram för att kommunerna och Västra Götalandsregionen tillsammans ska kunna ge dessa barn och ungdomar ett så bra stöd som möjligt. Syftet är att frågorna i studiematerialet ska kunna bilda underlag för dialog lokalt om hur insatser och samarbete för barn, unga och deras familjer kan utvecklas vidare. Så här säger några personer om arbetet med Västbus: Västbusarbetet har inneburit ökande kontakter bland annat mellan skolans personal och IFO och BUP, något som visat sig ha betydelse utanför de konkreta Västbusfallen. Dels är det utvecklande att ta del av kunskaper och erfarenheter som finns där, men det ger också en personkännedom som gör det mycket lättare att ta kontakter och fråga om råd i ärenden som inte behöver lyftas till Västbusnivå. (chef skola) Men man kan fråga sig om organisationerna tillräckligt väl tänkt efter vem som ska vara bärare av kunskapen och se till att den förnyas vilket är viktigt eftersom personalomsättningen kan vara stor. (anställd skola och socialtjänst) Underlaget till studiematerialet har tagits fram av Peter Sandberg för FoU i Väst/GR och färdigställts i samarbete med styrgruppen för Västbus. l 3 BUP har tidigare haft långa väntetider både för utredningar och första besök, men de problemen är borta. Det är viktigt och innebär att man arbetar i samma tempo som skola och socialtjänst även om en enskild utredning i och för sig kan ta relativt lång tid. (anställd barnpsykiatri)

4 4 Detta är Västbus Västbus är riktlinjer i Västra Götaland framtagna för att barn och unga med psykisk/psykiatrisk och social problematik inte ska hamna mellan stolarna, det vill säga komma i kläm mellan verksamheter. Riktlinjerna vänder sig till chefer och medarbetare från de 49 kommunerna i Västra Götaland (framför allt socialtjänst och skola) samt Västra Götalandsregionen (barnpsykiatri, primärvård, ungdomsmottagningar och annan hälso- och sjukvård som vänder sig till barn och unga). Målgruppen för riktlinjerna omfattar barn och unga vuxna till och med 20 år som behöver insatser från olika verksamheter. Inom målgruppen finns stor spridning när det gäller problemtyngd och därmed behov av stöd. I riktlinjerna sägs att det är en rättighet för varje barn att mötas med resurser utifrån sina behov. Riktlinjerna är indelade i följande avsnitt: 1. Gemensamma grundläggande värderingar 2. Förtydligande av målgrupp och ansvar 3. Samverkansskyldighet Informationsskyldighet 4. Gemensam kompetensutveckling 5. Samverkan kring det enskilda barnet 6. Ansvar för boende, sociala insatser, psykiatrisk utredning, vård och behandling vid placering utanför hemmet 7. Organisering, avvikelserapportering och uppföljning av riktlinjerna lokalt/delregionalt/regionalt För mer information om Västbus, se Västbus-systemet är långtifrån framme än, det är någonting där det måste ske en ständig utveckling. Men en sak som vi nått fram till är att det i dag hos skolans personal är en självklarhet att ha Västbusmöten, att lyfta fall till den nivån och att själv kunna ta det initiativet. Visst har det förekommit samarbete mellan de olika parterna förut, men inte i så ordnade former som nu. (chef skola)

5 Bakgrund Utgångspunkten för studiematerialet är de förbättringsområden som anges i FoUrapporten Implementering av Västbus 1. Rapporten pekar på att tillämpningen av riktlinjerna har ökat mellan åren 2007 och 2009 men att riktlinjer och former för samverkan inte är tillräckligt kända och att ansvarsfördelningen behöver bli tydligare. Samtidigt visar rapporten att Västbus har ett starkt stöd, en stor andel av anställda och chefer anser att riktlinjerna är relevanta och ändamålsenliga. Det förefaller också i hög grad finnas resurser och organisationsmässiga förutsättningar för att tillämpa riktlinjerna. Många anställda har fått utbildning och kompetensutveckling för Västbus men insatserna behöver följas upp med stödjande aktiviteter på lokal nivå, det finns annars risk enligt rapporten att utbildningsinsatserna inte får så stor betydelse. Rapporten belyser också några frågeområden som är viktiga att diskutera för den fortsatta utvecklingen: Vilken är målgruppen är det en relativt avgränsad grupp Västbusbarn eller alla barn och unga som finns i riskzonen för psykisk ohälsa? Hur kan Västbus på bästa sätt tillämpas? Är det en modell för att lösa samverkansproblem mellan kommunerna och regionen, eller en grundläggande infrastruktur för att förbättra hälsan för barn och unga? l 5 1 Johansson, Staffan (2010) Implementering av Västbus. Slutrapport från utvärderingen om införande av ny samverkansmodell kring barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik i Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götalands län. FoU-rapport 1:2010. FoU i Väst/GR.

6 Anvisningar 6 S tudiematerialet bygger på berättelser som beskriver två barn som haft stora svårigheter i att få skola och vardag att fungera men där barnpsykiatri, skola och socialtjänst gemensamt funnit vägar att ge stöd till barnen och familjerna i ett Västbussamarbete. Materialet innehåller också citat från personal och chefer inom socialtjänst, skola och barnpsykiatri i olika delar av Västra Götaland som intervjuats om sina erfarenheter av Västbus. Frågorna i materialet knyter an både till de två berättelserna och till intervjucitaten. Syftet är att frågorna i studiematerialet ska kunna bilda underlag för dialog lokalt om hur insatser och samarbete för barn, unga och deras familjer kan utvecklas vidare. Frågorna är sammanställda med utgångspunkt i de sju avsnitten av riktlinjerna. Läs gärna ett avsnitt av riktlinjerna i sänder och ta sedan upp de frågor i anslutning till respektive avsnitt som är viktiga för er! Berättelserna i studiematerialet bygger på verkliga personer och händelser men alla uppgifter som gör att personer kan identifieras har tagits bort. Exempelvis är namnen på barnen påhittade. l

7 Linus Så här beskriver en socialsekreterare samarbete och insatser för Linus i ett Västbussammanhang: Från början var detta inte ett solklart Västbusfall, men ganska tidigt såg vi att det skulle behövas resurser från flera håll och från flera nivåer. Det kom en anmälan om att en yngre pojke, Linus, misshandlat en kamrat i skolan. Anmälan kom inte från skolan själv utan från en förälder som menade att det hade gått för långt utan att skolan reagerat tillräckligt. Det hade funnits oro kring familjen och pojken tidigare. Både anonyma och öppna anmälningar hade gjorts, men ingen med en sådan tyngd eller av sådan art att det motiverade att då öppna en utredning. För skolan var problemet med Linus inte nytt och det fanns redan en psykologutredning som kom till slutsatsen att man borde gå vidare, bland annat mot eventuell ADHDutredning. Men där hade det stannat. Den konkreta händelse som orsakade anmälan hade skolan inte sett som så allvarlig, mer som bråk än som misshandel. Den som råkat ut för angreppet var Linus vän och var det fortfarande. Bekymret var varför Linus kunde flamma upp i en aggressivitet långt bortom vad som är rimligt och normalt för ett så litet barn. Problemen i skolan handlade alltså inte om kunskapsinlärning eller närvaro utan om just aggressiviteten, som gjorde att en del skolpersonal var rädd att alls handskas med honom. 7 Egentligen kanske ett ärende är på Västbusnivå bara under en viss tid för att sedan övergå till samverkan. Men vi fortsätter att kalla det Västbusmöte. Det är bra att man givit samverkansformen ett namn för det ger en klarhet i vad som gäller och vilka roller olika parter har. Ett Västbusmöte kommer man till och det hålls inom den angivna tiden (anställd socialtjänst)

8 Föräldrarna är skilda och mamman bor med en ny man. Den biologiske fadern bor på annat håll och ville vara delaktig i Linus liv. Vi informerade föräldrarna om att vi måste arbeta på olika nivåer och de var positiva till att ta emot hjälp. Redan innan frågan formellt lyftes till Västbusnivå inledde vi familjeterapi för att ge familjen stöd i vardagen. 8 I enlighet med riktlinjerna i Västbus kallades till ett nätverksmöte med föräldrarna, rektorn på skolan och socialtjänsten med individ- och familjeomsorgen. Resultatet blev att BUP inledde en ADHD-utredning, vilken kom att ta ganska lång tid. Men parallellt med utredningen skedde en hel del. Familjeterapin fortsatte med gott resultat och skolan tog på sig att söka nya vägar, bland annat genom direkta kontakter med BUP och genom att föräldrarna var närvarande på vissa lektioner. BUP-utredningen resulterade i en ADHD-diagnos och att Linus behövde medicinering. I skolan fick man inledningsvis inte till någon normal skolgång och tanken var under en tid att flytta Linus till en resursskola. Idag är situationen bättre. Familjesituationen är stabil och den biologiske fadern planerar att flytta så att han kan bo närmare. Från BUP:s sida har man betonat att Linus behöver en normalisering både i skolarbete och familjesituation. Planerna på resursskola är borta och skolan tror sig nu kunna möta Linus inom den vanliga skolan och med de resurser och kunskaper arbetet har gett. Ärendet är nu avslutat för socialtjänsten. l Jag är helsåld på det. Västbusöverenskommelsen är faktiskt något helt nytt. Man arbetar inte var för sig utan den bärande delen är att man håller ihop ärendet och håller varandra informerade. Det innebär att man inte behöver vänta på att en utredning ska bli klar eller ett beslut fattas av någon annan innan man själv agerar, men det innebär också att ingen sitter med hela ansvaret i knät. (anställd barnpsykiatri)

9 Josef Två anställda vid en resursenhet för skola och socialtjänst berättar följande: Rektorn på en skola kallade till ett nätverksmöte enligt Västbus. Det handlade om en utagerande pojke i tioårsåldern, Josef, som man inte lyckats ordna någon meningsfull skolgång för. Josef kunde inte sitta still och han störde all vanlig undervisning. Även vuxna i personalen var rädda för honom. Resultatet blev att han var isolerad i skolan med två elevassistenter. Inget lärande förekom. Josefs mamma, som är ensamstående, ville men förmådde helt enkelt inte att göra mer. Bara att gå till skolan med pojken var direkt livsfarligt på grund av att Josef var så impulsstyrd. Skolans psykologutredning rekommenderade att man skulle gå vidare till BUP för utredning. Kommunen har en särskild enhet som ska ge stöd till skolorna både när det gäller organisatoriska problem och hela spektrumet med pedagogiska och skolpsykologiska frågor. En av uppgifterna är att leda nätverksmöten. Deltagarna kan ses som parter som ska företräda sina områden och då kan det vara svårt att ha överblick, därför är det värdefullt med opartiska ledare. I Västbusprinciperna ligger att man ska arbeta på basnivån i första hand och lyfta upp saken på specialistnivå först när de resurserna är uttömda. I det här fallet kunde vi konstatera att basnivån gjort det de ska och att nu specialistnivån behövde komma in på ett tydligare sätt. 9 Det har varit betydelsefullt att arbetet sker parallellt och att inte en organisation i onödan väntar på vad en annan ska göra. (anställd socialtjänst)

10 10 Resultatet av det första nätverksmötet blev att socialtjänsten öppnade en utredning, att BUP beslutade att göra en utredning, men också börjar samverka direkt med skolan för att skolan bättre skulle kunna möta pojken. Efter tre månader träffades man igen. Skolan hade fortfarande inte lyckats förändra något så att en rimlig undervisningssituation skapats. Men man hade ansökt om plats i en särskild undervisningsgrupp vilket pojken själv upplevde som något positivt. Socialtjänsten hade i sin utredning kommit fram till att pojken hade ett behov av att komma utanför hemmet och hade tillsatt en kontaktperson som försökt hitta aktiviteter. Bland annat hade man funnit att fiske intresserade Josef och att fiske kunde ge ett lugn han annars har svårt att nå fram till i vardagen. Stödet till mamman gick ut på att hitta fungerande strategier för hemlivet. BUP hade haft kontinuerliga kontakter med skolan och familjen och socialtjänstens individ- och familjeomsorg, men utredningen var vid det andra mötet inte klar. Vid det andra mötet hade modern med sig en stödperson från sin egen omgivning. Det fick stor betydelse för henne för vid första mötet hade hon känt sig påhoppad och haft svårt att ta till sig vad som sades. Ett resultat av det andra mötet var att hon nu såg att det fanns en rad människor som arbetade hårt och som verkligen vill henne och sonen väl. När det här skrivs står vi inför det tredje nätverksmötet. Josef ska börja i den nya undervisningen, BUP-utredningen är klar och situationen ser nu ganska ljus ut. Målet är att pojken med tiden ska kunna komma tillbaka till sin gamla skola och den har alltså fortfarande ansvaret för hans skolgång. l En av fördelarna är de klara reglerna för hur kallelser och protokoll ska utformas och användas. Kallelserna kom i tid och de som skulle vara med kom, och om någon inte kunde komma var det fråga om giltigt förfall och meddelat i förväg. (chef skola)

11 Förslag på frågor för dialog Har du erfarenheter av Västbus? Är detta berättelser som du känner igen? Vad väcker berättelserna för frågor hos dig? Vad tänker du har gjort att det gått bra att samarbeta i de båda fallen? Läs gärna ett avsnitt av riktlinjerna i sänder och ta sedan upp de frågor i anslutning till respektive avsnitt som är viktiga för dig. 11 Riktlinjerna innebär till exempel att skolan ska inrikta sig på att skapa en undervisningsmiljö, medan andra parter gör andra saker. Genom att utvecklingen avrapporteras slipper man frustrationen av att ha en känsla av det händer ju ingenting på de andra områdena. Det är lätt att tappa sugen om man inte kommer någonstans med den egna uppgiften, men det kan då ge ny inspiration att veta att det går framåt på andra sätt. (anställd skola och socialtjänst)

12 Västbus avsnitt 1: Gemensamma grundläggande värderingar I Linus och Josefs fall kan det vara så att såväl skola och socialtjänst som barnpsykiatri pratat med barnen om vad som skulle kunna göra att det blev bättre. Hur ges barn som du möter möjlighet att uttrycka sin mening? Hur dokumenteras barnets synpunkter? Vem talar med barnet? 12 Vi kan anta att det är många olika professionella som har mött Linus och Josef och deras föräldrar under åren i mödra- och barnhälsovården och annan primärvård, förskolan, skolan och elevhälsan. Vilka tidiga tecken på att Linus och Josef skulle kunna komma att få det problematiskt under sin uppväxt kan man som professionell vara uppmärksam på? Vilka erfarenheter har du av att ha kunnat ge stöd tidigt? Hur kan man märka att skola, socialtjänst och barnpsykiatri här tagit gemensamt ansvar för att Linus och Josef får sina behov av skydd, stöd, vård, behandling, habilitering och rehabilitering allsidigt utredda och tillgodosedda utan oskäligt dröjsmål? Västbusarbetet har inneburit ökande kontakter bland annat mellan skolans personal och IFO och BUP, något som visat sig ha betydelse utanför de konkreta Västbusfallen. Dels är det utvecklande att ta del av kunskaper och erfarenheter som finns där, men det ger också en personkännedom som gör det mycket lättare att ta kontakter och fråga om råd i ärenden som inte behöver lyftas till Västbusnivå. (chef skola)

13 Västbus avsnitt 2: Förtydligande av målgrupp och ansvar Vad skulle insatser på basnivå kunna innebära för Linus och Josefs del? Vad innebär specialistnivå? I vilket läge har specialistkompetens kopplats in när det gäller Linus och Josef? Vad kan enligt din erfarenhet avgöra att det behövs insatser på specialistnivå? Vart skulle du rekommendera föräldrar i ditt område att vända sig om de har en oro för barnets psykiska hälsa före respektive efter det att barnet fyllt sex år, samt efter att det fyllt 18? 13 Västbus avsnitt 3: Samverkans skyldighet Informationsskyldighet Hur ser strukturerna för samverkan ut i ditt område för att stärka situationen för utsatta barn? Vem eller vilka medverkar på olika nivåer från respektive organisationer? Vad är det som fungerar bra i samverkan mellan skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård hos er idag? Fungerar det så överallt? Hur kan de goda erfarenheterna spridas och tas tillvara hos andra? Är det någon skillnad i hur samverkan fungerar om aktörerna finns i annan regi än offentlig, till exempel som friskola eller enskilt driven vårdcentral? Har Västbus smittat, det vill säga gjort det enklare att ta kontakt med varandra när ni ser att barn riskerar att fara illa på grund av psykisk ohälsa eller något annat, till exempel oro i familjesituationen? På vilket sätt?

14 Västbus avsnitt 4: Gemensam kompetensutveckling Hur introduceras nyanställd personal till Västbus? Hur sker utbildning för att stärka den gemensamma kompetensen för skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård i frågor som rör barns utveckling och hälsa? Vad behövs av ytter ligare insatser för anställda, chefer och förtroendevalda politiker? 14 Men man kan fråga sig om organisationerna tillräckligt väl tänkt efter vem som ska vara bärare av kunskapen och se till att den förnyas vilket är viktigt eftersom personalomsättningen kan vara stor. (anställd skola och socialtjänst)

15 Västbus avsnitt 5: Samverkan kring det enskilda barnet I både Linus och Josefs fall sammankallades till nätverksmöten. De båda ledarna i nätverksmötena runt Josef berättar om positiva sidor av sådana möten, att ledarna är opartiska och har överblick. Men de lyfter också fram att Josefs mamma kände sig i underläge. Hur planerar du för nätverksmöten så att föräldrarnas och barnens position stärks i förhållande till de professionella? Vi får inte reda på om det gjordes någon vårdplan eller handlingsplan för Linus eller Josef. Hur dokumenteras överenskommelser vid nätverksmöten hos dig? Är det som regel tydligt vem som ska göra vad, vilken omfattningen på insatserna är samt var insatserna ges? Hur följs den individuella planen upp? 15 I vilka situationer tänker du att det är fråga om samarbete inom ramen för Västbus respektive vanlig samverkan, det vill säga vilka barn hör till/hör inte till målgruppen för Västbus? Finns det barn som riskerar att inte få tillräcklig uppmärksamhet och stöd om de inte bedöms höra till målgruppen för Västbus? Trots att det är i högsta grad naturligt, självklart och önskvärt att samverka när ett barn behöver insatser från flera håll, kan det också medföra en mängd svårigheter. Vilka erfarenheter har du av hur samarbetssvårigheter har lösts?

16 Vilka är dina erfarenheter av hur det fungerar när barn som är i behov av särskilt stöd flyttar till annan kommun? Hur kom informationen vidare? I fallet Linus inleddes Västbus-samarbetet med en anmälan. I själva verket hade det skett flera anmälningar tidigare. Vad har du för erfarenheter av samverkan när det sker anmälningar? Hur återkopplas information från socialtjänsten till anmälaren? 16 Styrkan i Västbus är att alla parter har samma information, att sekretessen hävs i just det sammanhanget och allt viktigt läggs på bordet. Det kan annars vara ett stort hinder att sekretessen hanteras olika och att viktig information inte når dem som behöver den. Ett problem är att protokoll inte skrivs och skickas ut när de ska. (chef skola)

17 Västbus avsnitt 6: Ansvar för boende, sociala insatser, psykiatrisk utredning, vård och behandling vid placering utanför hemmet Till Västbus finns särskilda riktlinjer för barn som är familjehemsplacerade. Vad innebär de för dig och vilket är enligt din uppfattning det viktigaste syftet med dessa riktlinjer? 17 Det är till för de som behöver den samlade kompetensen på bas- och specialistnivå. Massor av barn får stöd på basnivån eller i andra samverkansformer där inte hela Västbuspaketet behövs. Vi ser ju till exempel inte alla barn med ADHD vilket ju däremot skolan gör. Skolan och fullföljd skolgång är, som professor Bo Vinnerljung visat, den enskilt viktigaste faktorn för att det ska gå bra i livet för de här barnen. (anställd barnpsykiatri)

18 Västbus avsnitt 7: Organisering, avvikelserapportering och uppföljning av riktlinjerna lokalt/delregionalt/ regionalt Har du dokumenterat någon avvikelserapport? I vilken situation gjorde du det? Vilka är dina erfarenheter av avvikelserapporten? Finns det situationer där du borde övervägt avvikelserapportering? Hur följs det lokala Västbus-samarbetet upp? 18 Systemet har funnits i fem år och det är helt klart i skrivningarna att man på olika nivåer ska utvärdera, utveckla och utbilda personal. Men det har vi faktiskt inte sett så mycket av än och det innebär att det här är en bil som fortfarande inte är riktigt inkörd. (chef skola)

19 19

20 20 Det här är ett studiematerial som vänder sig till personal och chefer som arbetar med barn och ungdomar med psykisk, psykiatrisk och social problematik i Västra Götaland. Materialet utgår från Västbus, de riktlinjer som tagits fram för att kommunerna och Västra Götalandsregionen tillsammans ska kunna ge dessa barn och ungdomar ett så bra stöd som möjligt. Syftet är att frågorna i studiematerialet ska kunna bilda underlag för dialog lokalt om hur insats er och samarbete för barn, unga och deras familjer kan utvecklas vidare. En röst om Västbus: Jag är helsåld på det. Västbusöverenskommelsen är faktiskt något helt nytt. Man arbetar inte var för sig utan den bärande delen är att man håller ihop ärendet och håller varandra informerade. Det innebär att man inte behöver vänta på att en utredning ska bli klar eller ett beslut fattas av någon annan innan man själv agerar, men det innebär också att ingen sitter med hela ansvaret i knät. (anställd barnpsykiatri) Forskning och utveckling inom VÄLFÄRDSområdet Besök Gårdavägen 2 Post Box 5073, Göteborg Tel Fax e-post fou@grkom.se

Västbus. reviderade riktlinjer 2012*

Västbus. reviderade riktlinjer 2012* Västbus reviderade riktlinjer 2012* Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik *Ersätter

Läs mer

Västbus reviderade riktlinjer 2012*

Västbus reviderade riktlinjer 2012* Västbus reviderade riktlinjer 2012* Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik *Ersätter

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för Västbus*

Förslag till reviderade riktlinjer för Västbus* Förslag till reviderade riktlinjer för Västbus* Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Historien Uppdrag lämnat oktober 2010

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Uppdrag lämnat oktober 2010 från Samrådsorganet

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen.

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen. BUP efterfrågar en regional utbildning med uppföljningar som ska vara obligatoriska för våra familjehem. Svar: Socialstyrelsen har under år 2013 anordnat en utbildning för familjehemsutbildare med utgångspunkt

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

Västbus riktlinjer organisation och uppdrag inom LGSområdet

Västbus riktlinjer organisation och uppdrag inom LGSområdet Västbus riktlinjer organisation och uppdrag inom LGSområdet Fastställd av delregional styrgrupp för Västbus inom LGS 2013-12-05 Vi samverkar i LGS-området Bakgrund Målgruppen för Västbus är barn och unga

Läs mer

Samverkan kring utsatta barn och ungdomar Framgångsfaktorer och hinder?... Och vad är politikernas ansvar?

Samverkan kring utsatta barn och ungdomar Framgångsfaktorer och hinder?... Och vad är politikernas ansvar? Samverkan kring utsatta barn och ungdomar Framgångsfaktorer och hinder?... Och vad är politikernas ansvar? Staffan Johansson 2012-02-08 Varför detta fokus på samverkan inom vård och omsorg? Antalet människor

Läs mer

Västbus reviderade riktlinjer Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus reviderade riktlinjer Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus reviderade riktlinjer 2012 Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Oktober 2013 Lokal arbetsgrupp Borås Lena Johansson, enhetschef SPKC Kåre Öhrstig verksamhetsutvecklare IFO,

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Västbus Samverkan för barn och ungas bästa

Västbus Samverkan för barn och ungas bästa Västbus Samverkan för barn och ungas bästa Regionalt övergripande riktlinje som gäller samtliga 49 kommuner och regionen. Reglerar samverkan kring barn och unga med psykisk/psykiatrisk och social problematik.

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Antagna av Västkoms styrelse 17 mars

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne

Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne Gemensamma riktlinjer för samverkan kring barn och unga i Nordvästra Skåne Innehåll Sid. Gemensamma grundläggande värderingar 3 Bas- och specialistnivå förtydligande av ansvar 3-4 Samverkan 4-5 Samverkan

Läs mer

De förstår alla situationer

De förstår alla situationer De förstår alla situationer Erfarenheter av att utveckla integrerade former för vård vid missbruk/beroende och psykisk ohälsa Med fokus på brukares perspektiv Järntorgsmottagningen Elisabeth Beijer FoU

Läs mer

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2014-10-30--2016-10-29 1. Definition av målgrupp/er

Läs mer

psykisk/psykiatrisk och social problematik

psykisk/psykiatrisk och social problematik Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Antagna av Västkoms styrelse 17 mars

Läs mer

Västbus. reviderade riktlinjer 2012*

Västbus. reviderade riktlinjer 2012* Västbus reviderade riktlinjer 2012* Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik *Ersätter

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Bakgrund Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götalands län fastställde under våren 2005 Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen

Läs mer

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA

HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA HELHETSSYN OCH SAMVERKAN FÖR BARNETS BÄSTA Maria Wadman aukt. socionom, leg. psykoterapeut Nadja Barenthin Lindblad leg. sjuksköterska Flyktingbarnteamet Gamlestaden Barn- och ungdomspsykiatri Barn- och

Läs mer

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen Lokal överenskommelse om samarbete mellan X kommun och xx närhälsa och yy privat vårdgivare samt Specialistsjukvården i Västra Götalandsregionen, kring Barn och unga för psykisk hälsa Utgångspunkt för

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

och och socialtjänstens skyldigheter

och och socialtjänstens skyldigheter GOTLANDS KOMMUN Social- och omsorgsförvaltningen GOTLANDS Individ- och familjeomsorgen KOMMUN Social- Barn- och och familj omsorgsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen Barn- och familj Barns rättigheter

Läs mer

Temagrupp Barn och Unga

Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och Unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan Anita Nilsson processledare www.samverkanstorget.se Samverkansorganiseringen i Göteborgsområdet Västbus Regional styrgrupp Ledningsgruppen

Läs mer

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka.

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka. VÄSTBUS PÅ VÄSTRA HISINGEN - SAMVERKAN FÖR BARN OCH UNGAS BÄSTA Sammanfattning om Västbus Vad och för vem? Västbus är en överenskommelse med riktlinjer om samverkan för barn och unga, 0-20 år, med sammansatt

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn Bakgrund Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götalands län fastställde under våren 2005 Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Läs mer

Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar

Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar Tid: Plats: Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund Omfattning: 36 46/2013 Närvarande: Ordinarie deltagare Malin Camper Boråsregionen/Sjuhärads

Läs mer

Nätverkssamordnarna. Patrik Friberg & Paula Örtemark (Socialförvaltningen) Lisa Ahlström Lind & Henrik Rydberg (Skolförvaltningen)

Nätverkssamordnarna. Patrik Friberg & Paula Örtemark (Socialförvaltningen) Lisa Ahlström Lind & Henrik Rydberg (Skolförvaltningen) Nätverkssamordnarna Patrik Friberg & Paula Örtemark (Socialförvaltningen) Lisa Ahlström Lind & Henrik Rydberg (Skolförvaltningen) Förebyggande arbete kring barn och ungdomar 0-20 år i Skövde kommun En

Läs mer

TINDRA. En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL

TINDRA. En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL TINDRA En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL Barn som far illa Alldeles för många barn i Sverige far illa genom att de utsätts för misshandel. Alldeles för många av dem får inte

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. (reviderade 2012-01-01)

Gemensamma riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. (reviderade 2012-01-01) Gemensamma riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd (reviderade 2012-01-01) 1 2 Innehållsförteckning Förord... 4 Målet för samverkan och målgruppen... 5 Grundläggande utgångspunkter...

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

LGS Temagrupp Psykiatri

LGS Temagrupp Psykiatri LGS Temagrupp Psykiatri Lokal riktlinje för samverkan mellan Mödra- Barnhälsovårdsteamet i Haga, socialtjänst och Beroendekliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2012-09 -12 Lagstöd Förvaltningslag

Läs mer

Föräldrastödsprojektet 16-25

Föräldrastödsprojektet 16-25 Föräldrastödsprojektet 16-25 Ett treårigt stadsdelsöverskridande projekt i Göteborgs stad i samverkan med DART Startade 1/4-2013 Finansierat av Göteborgs stads särskilt avsatta medel för insatser riktade

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Mall vid kartläggning

Mall vid kartläggning Mall vid kartläggning Skola: Elevens namn: Datum: Närvarande personer vid kartläggning: Situationer som fungerar bra för eleven Situationer som fungerar mindre bra för eleven Elevens starka och svaga sidor

Läs mer

Rapport. utifrån Västbus riktlinjer. Rapportera mera. våren 2014 2014-12-04

Rapport. utifrån Västbus riktlinjer. Rapportera mera. våren 2014 2014-12-04 2014-12-04 Rapport Rapportera mera våren 2014 utifrån Västbus riktlinjer Sammanställt av: Anita Nilsson, processledare Temagrupp Barn och Unga Madeleine Nilsson, processledare Västbus i Mölndal 1 Bakgrund

Läs mer

LOKAL JÄMTBUS ÖVERENSKOMMELSE

LOKAL JÄMTBUS ÖVERENSKOMMELSE Dokumenttyp: Rutin/Instruktion Giltighetstid: Årligen Beslutad av: Barn och utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Verksamhetschef Barn och elevhälsan Line Uski Torpe Gäller från: 2017-05 Diarienr: BUN 2017.48/690

Läs mer

Skolans ansvar och uppdrag Var går gränsen? Åsa Ernestam, SKL

Skolans ansvar och uppdrag Var går gränsen? Åsa Ernestam, SKL Skolans ansvar och uppdrag Var går gränsen? Åsa Ernestam, SKL asa.ernestam@skl.se PSYNK 2012 2014 www.skl.se/psynk BUP Ungdomsverksamhet FriGdsgårdar Primärvård Elevhälsa SiS Tandvård Socialtjänst Öppenförskola

Läs mer

SKYDDSNÄT ELLER TRASSEL?

SKYDDSNÄT ELLER TRASSEL? SKYDDSNÄT ELLER TRASSEL? HJÄLPPROCESSEN FÖR VÅLDSUTSATTA KVINNOR OCH BARN En hjälpreda för att se sammanhang och göra effektiva insatser Materialet är gjort med utgångspunkt i samverkande verksamheter

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Frågor för reflektion och diskussion

Frågor för reflektion och diskussion Frågor för reflektion och diskussion Kapitel 2, Anknytningsteorin och dess centrala begrepp Fundera på de olika anknytningsmönster som beskrivs i detta kapitel. Känner du igen dem hos barn du möter eller

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd I Region Gotland finns sedan sommaren 2012 en överenskommelse om samverkan

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa eleven från det att han/hon anländer till Sverige och genom elevens skolgång. På

Läs mer

Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS.

Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS. Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS. 2012-04-18 Bakgrund Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbotten har

Läs mer

Samverkan varför, när och hur?

Samverkan varför, när och hur? Samverkan varför, när och hur? Varför behövs samarbete? Det finns ett tydligt samband mellan utsatthet och ohälsa, försenad utveckling samt bristande skolgång Vanligast och även mest allvarligt med multipla

Läs mer

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun Skolplikt och elevens rätt till utbildning Enligt skollagen 7

Läs mer

Bakgrund. Handlingsplanen Gemensam för VGR, de 49 kommunerna och NSPHiG Gemensamma arenan är vårdsamverkan regionalt, delregionalt och lokalt

Bakgrund. Handlingsplanen Gemensam för VGR, de 49 kommunerna och NSPHiG Gemensamma arenan är vårdsamverkan regionalt, delregionalt och lokalt Bakgrund Överenskommelsen mellan regeringen och SKL om Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Syftar till att stärka kommuner och regioner att främja psykisk hälsa och ömsesidigt arbeta

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har?

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Dina rättigheter för dig som bor på ett hem för vård eller boende (HVB) Alla barn har lika värde. Du och alla andra barn har rätt att växa

Läs mer

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd Region Gotland Samverkan kring (äldre?) personer i behov av samordnat stöd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) ska

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning

Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning Stöd till chefer vid implementering av lokal uppföljning inom missbruksoch beroendevården Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning av verksamheternas resultat

Läs mer

Välkomna. Vi ska sprida kunskap om en lag som kom den första januari 2010. Det handlar om a< samordna insatser.

Välkomna. Vi ska sprida kunskap om en lag som kom den första januari 2010. Det handlar om a< samordna insatser. Välkomna. Vi ska sprida kunskap om en lag som kom den första januari 2010. Det handlar om a< samordna insatser. 1 Välkomna. Vi ska sprida kunskap om en lag som kom den första januari 2010. Det handlar

Läs mer

Systematisk uppföljning av placerade barn

Systematisk uppföljning av placerade barn Systematisk uppföljning av placerade barn Ann Christin Rosenlund Systematisk uppföljning av Stadskontoret Malmö placerade barn Utifrån forskning Utifrån kunskap om de lokala behoven Kvalitetsutveckling

Läs mer

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro förskola, grundskola och grundsärskola Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro i grundskola och grundsärskola Ogiltig frånvaro Steg 1 Vid första tillfället

Läs mer

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor.

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. 2017-06-21 Gällande läsåret 2017-2018 Skolnärvaro Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. Bakgrund och syfte:

Läs mer

Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter

Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN I HUDDINGE Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter Föräldrainformation om barn- och ungdomsutredningar Till föräldrar i Huddinge kommun Alla föräldrar

Läs mer

SAMVERKAN KRING BARN OCH UNGA I N ORRBOTTTEN

SAMVERKAN KRING BARN OCH UNGA I N ORRBOTTTEN ORRBUS SAMVERKAN KRING BARN OCH UNGA I N ORRBOTTTEN NORRBUS 2 Samarbete och delaktighet det är nycklar för att nå framgångsrika lösningar Vägledande för samverkan kring enskilda barn och unga med sammansatta

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Barn som far illa vägledning anmälningsförfarande TANDHYG Inledning Att arbeta inom tandvården innebär att man ibland träffar barn och ungdomar som

Läs mer

Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun

Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun Bakgrund och syfte Kommunerna i Stockholm län och Stockholms Läns Landsting har nedtecknat ett

Läs mer

Har barn alltid rätt?

Har barn alltid rätt? Har barn alltid rätt? Knepig balansgång i möten med barn och unga Möten med barn och unga, och med deras föräldrar, hör till vardagen för personal inom vården. Ofta blir det en balansgång mellan barnets

Läs mer

Revisionsrapport Barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa - granskning av samverkan

Revisionsrapport Barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa - granskning av samverkan www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Robert Bergman Barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa - granskning av samverkan Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och

Läs mer

B U S. Samverkansöverenskommelse för Bromma Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget

B U S. Samverkansöverenskommelse för Bromma Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget ABCDE Bromma stadsdelsförvaltning B U S Samverkansöverenskommelse för Bromma 2006 11 01 2008 12 31 Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget Bakgrund och syfte Kommunerna

Läs mer

Barn. Vinjett SIP Vera

Barn. Vinjett SIP Vera Vera Vera är 15 år. Hennes storasyster är orolig för Vera då hon verkar ledsen, haft mycket huvudvärk och svårt att sova på nätterna. Systern har uppmärksammat att Vera senaste tiden gått ner i vikt och

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Dokumentation av arbetsseminarium Barn och ungdomars psykiska hälsa En gemensam målbild

Dokumentation av arbetsseminarium Barn och ungdomars psykiska hälsa En gemensam målbild Dokumentation av arbetsseminarium Barn och ungdomars psykiska hälsa En gemensam målbild 2011-11-03 1 Barn och ungdomars psykiska hälsa Workshop kring målbilder och visionsarbete Processledare Marthe Vakoufari,

Läs mer

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2015-10-28 Temagrupp Barn och Unga www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra

Läs mer

Samordnad individuell plan

Samordnad individuell plan Samordnad individuell plan Samverkan i Sollentuna. Landstinget och kommunen. Schema 13.00 Information om SIP Kaffe forts. info SIP Workshop Återsamling 16.30 Avslut Bakgrund, sammanhang Lag om överenskommelse

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 Jag lever mitt liv mellan stuprören Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 BAKGRUND Statlig satsning Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Regional handlingsplan

Läs mer

Redovisning av BUS-avvikelserapporter som inkommit till BUS- sekretariatet under perioden

Redovisning av BUS-avvikelserapporter som inkommit till BUS- sekretariatet under perioden Redovisning av BUS-avvikelserapporter som inkommit till BUS- sekretariatet under perioden 2017-01-01 2017-12-31 Bakgrund För att ersätta allmänna, svepande klagomål med en tydligare bild av vilken typ

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Att få rätt stöd i sitt hem

Att få rätt stöd i sitt hem Att få rätt stöd i sitt hem Att flytta från föräldrahemmet Bostäder Vi lever i en kultur där vuxna personer oavsett funktionsnedsättningar skall flytta från sina föräldrar och leva ett självständigt liv

Läs mer

Samordnade insatser för barn och unga

Samordnade insatser för barn och unga Samordnade insatser för barn och unga Nationell nivå Synkronisering av samhällets alla insatser för barn och unga som har eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa Insatserna behöver utvecklas för att

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 140204 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 Sammafattning I den sjätte träffen var uppgiften till de lokala nätverken att diskutera konkreta utvecklingsförslag

Läs mer

Gemensamma rutiner för arbete kring elevfrånvaro. Stenungsund Grundskola/grundsärskola

Gemensamma rutiner för arbete kring elevfrånvaro. Stenungsund Grundskola/grundsärskola Gemensamma rutiner för arbete kring elevfrånvaro Stenungsund Grundskola/grundsärskola Planen fastställd 2013-12-11 Reviderad 2015-05-26 Tagen i rektorsgruppen. Verksamhetschef Stöd och utveckling Helene

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn och ungdomar

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn och ungdomar 1 (12) Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn och ungdomar Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa eleven från det att han/hon anländer till Sverige och genom elevens skolgång.

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Bilaga 3 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Sida 17 av 158 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-05-25 Dnr: BN 2018/85 Bildningsnämnden Utredningsdirektiv Förebyggande insatser Förslag till

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2015

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2015 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2015 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro 1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro Fastställd av styrelsen 20160215 Frånvaro från skolan är ofta ett tecken på ohälsa, som kan bero på brister i skolmiljön, dåliga relationer med kamrater eller

Läs mer

Barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Delregional överenskommelse Barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Antagen av Temagrupp Barn och Unga 22 maj 2014 Inledning LGS Temagrupp Barn och Unga

Läs mer

Om adhd en film om bemötande och förståelse i skolan

Om adhd en film om bemötande och förståelse i skolan Om adhd en film om bemötande och förståelse i skolan Frågor och förslag som uppmuntrar till diskussion 1 Inledning Ofta får barn och ungdomar med adhd svårigheter i skolan. I filmen Om adhd en film om

Läs mer

Projektplan En skola för alla Mariestad

Projektplan En skola för alla Mariestad Projektplan En skola för alla Mariestad Sektor utbildning 2018-02-23 Inledning Barn och unga i Mariestads kommun ska växa upp under trygga och goda förhållanden. Alla barn och unga ska ges möjlighet till

Läs mer