Lång tillståndsprocess för miljöfarlig verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lång tillståndsprocess för miljöfarlig verksamhet"

Transkript

1 Lång tillståndsprocess för miljöfarlig verksamhet För fyra år sedan samlades femton miljölagar ihop till en miljöbalk. Den styr nu hur miljöfarlig verksamhet får bedrivas och hur man söker tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Miljökonsekvensbeskrivningar är en del av tillståndsprocessen. av EVA SAHLSTRÖM publicerad i Leveranstidningen Entreprenad nr 10, 2003 Miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999 och ersatte då regler från femton tidigare miljölagar. Målet med miljöbalken är att främja en hållbar utveckling. Det innebär att nuvarande och kommande generationer ska försäkras en hälsosam och god miljö. Miljöbalken är en övergripande lagstiftning som rör all miljöpåverkan. Många av de bestämmelser som förut ingick i miljölagstiftningen har genom miljöbalken fått en ny och vidare tillämpning. Alla typer av åtgärder som kan få betydelse för de intressen balken är tänkt att skydda berörs av lagstiftningen, både om åtgärderna är en del av den enskildes dagliga liv eller i någon form av näringsverksamhet. Nytt i miljöbalken jämfört med tidigare lagstiftning är också de allmänna hänsynsreglerna som gäller för all verksamhet som påverkar miljön. Här ingår till exempel att man måste vidta nödvändiga skyddsåtgärder och försiktighetsmått samt att det är den som orsakar skada eller olägenhet på miljön som ansvarar för att förebygga eller avhjälpa den. En annan nyhet med miljöbalken är miljökvalitetsnormer. Dessa sätter gränser för högsta eller lägsta halt av ämnen i mark, vatten eller luft i ett område. Miljödomstolar När miljöbalken infördes inrättades också regionala miljödomstolar, tingsrätterna i Umeå, Östersund, Stockholm, Vänersborg och Växjö. Dessa ersatte de tidigare koncessionsnämnderna för miljöskydd och vattendomstolarna. För att få bedriva miljöfarlig verksamhet måste man enligt miljöbalken ha tillstånd. Ansökan om tillstånd prövas antingen av miljödomstolen, länsstyrelsen eller kommunal nämnd, beroende på vilken typ av verksamhet det är. I en bilaga till miljöbalken (1998:899) finns en mycket lång klassning av verksamheter i A, B och C. För verksamheter som betecknas som A är miljödomstolen tillståndsmyndighet och för B-verksamheter söker man tillstånd hos länsstyrelsen. C- verksamheter kräver inte tillstånd men måste anmälas till tillsynsmyndigheten, oftast den kommunala nämnd som handlägger miljöskyddsfrågor. Dessutom finns så kallade U-verksamheter som varken kräver tillstånd eller anmälan, men miljöbalkens regler gäller ändå i stor utsträckning. Tillåtlighetsprövning Ett antal särskilt uppräknade verksamheter kräver dessutom en tillåtlighetsprövning av regeringen. Det är verksamheter som har stor påverkan på omgivningen, till exempel kraftverk, massafabriker och större anläggningar för behandling av farligt avfall. Det gäller dessutom vägar med minst fyra körfält och en sträckning av minst tio kilometer, järnvägar avsedda för fjärrtrafik, allmänna farleder och flygplatser.

2 Det första större projekt som tillåtlighetsprövades enligt den nya miljöbalken var Botniabanan. Den första etappen av Botniabanan hann med att bli bedömd enligt den gamla lagstiftningen, men de övriga etapperna har bedömts enligt den nya miljöbalken. Ett annat stort projekt som nyligen fick tillåtlighet av regeringen enligt miljöbalken är Citytunneln i Malmö. Tillståndsprövning Tillståndsprövning för miljöfarlig verksamhet kan delas in i tre etapper: 1. Samråd och miljökonsekvensbedömning. 2. Miljökonsekvensbeskrivning. 3. Ansökan om tillstånd. Ansvaret för att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet ligger på beställaren, eller den så kallade verksamhetsutövaren. Det är en tidskrävande process att söka tillstånd, och den börjar med vad man kallar ett tidigt samråd, med länsstyrelsen och de enskilda som särskilt berörs. Verksamhetsutövaren ska före samrådet ha lämnat uppgifter om den planerade verksamheten, till exempel lokalisering, omfattning, utformning och förutsedd miljöpåverkan. Avsikten med det tidiga samrådet är bland annat att se vilka problem som finns, överväga alternativ och ge allmänheten möjlighet att påverka. Efter det tidiga samrådet gör verksamhetsutövaren en samrådsredogörelse som lämnas till länsstyrelsen. Länsstyrelsen beslutar därefter om den tänkta verksamheten kan antas medföra betydande miljöpåverkan eller inte, ett beslut som inte kan överklagas. Om länsstyrelsen bedömer att miljöpåverkan inte blir betydande är det dags att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning, en MKB. Om verksamheten däremot antas medföra en betydande miljöpåverkan ska verksamhetsutövaren ha ett utökat samråd, med övriga statliga myndigheter, de kommuner, den allmänhet och de organisationer som kan antas bli berörda. Verksamhetsutövaren gör sedan en ny samrådssammanställning och bifogar den till ansökan, samt gör en miljökonsekvensbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning I ansökan om tillstånd för den miljöfarliga verksamheten ska det ingå en miljökonsekvensbeskrivning. Den upprättas av verksamhetsutövaren som också står för kostnaden för den. Avsikten med en MKB är att ta reda på och beskriva de effekter, både direkta och indirekta, som en planerad verksamhet eller åtgärd kan få. En MKB ska ge underlag för en samlad bedömning av hur verksamheten eller åtgärden påverkar människors hälsa och miljön. En MKB behöver inte innehålla mer än vad som är nödvändigt i det enskilda fallet. När det gäller verksamheter utan betydande miljöpåverkan kan de ofta vara tillräckligt med en begränsad MKB. I miljöbalkens sjätte kapitel kan man läsa i sjunde paragrafen om vad en MKB ska innehålla när det handlar om en verksamhet med betydande miljöpåverkan. Ansökan om tillstånd Om verksamheten klassas som A-verksamhet enligt bilagan till miljöbalken lämnas ansökan med miljökonsekvensbeskrivningen till miljödomstolen. Handlar det om en B-verksamhet går den till länsstyrelsen. Ärendegången är i stort sett densamma.

3 Handläggningen på länsstyrelsen sköts av miljöenheten eller motsvarande, men beslutet om tillstånd fattas av en miljöprövningsdelegation. Ansökan skickas till kommunens miljönämnd för en så kallad kompletteringsrunda och det kan hända att verksamhetsutövaren får ett föreläggande om att komplettera handlingarna. Remissrunda När ansökan är komplett går den ut på remissrunda och ansökan kungörs av länsstyrelsen i en ortstidning. Remissinstanser och sakägare som har något att invända kontaktar länsstyrelsen. Det går också att skriva till länsstyrelsen i ärendet utan att vara sakägare. Synpunkterna lämnas till den sökande som kan bemöta det som framförts eller ändra sig. Miljöprövningsdelegationen håller i vissa fall ett offentligt sammanträde i ärendet där alla som känner sig berörda kan muntligen framföra sina synpunkter. Länsstyrelsen lämnar sedan ett förslag med beslut till miljöprövningsdelegationen, med bland annat de villkor länsstyrelsen anser behövs för verksamheten. Miljöprövningsdelegationen fattar beslut om tillståndet och beslutar också om miljökonsekvensbeskrivningen uppfyller kraven i miljöbalken. Överklagan Besluten kungörs i ortstidning och den som berörs av det kan överklaga beslutet inom tre veckor från det datum som anges i beslutet. De som kan överklaga, förutom verksamhetsutövaren, är närboende och ideella föreningar som har till ändamål att tillvarata naturskydds- och miljöintressen. Det behöver inte vara huvudsyftet med föreningen, men den måste ha funnits i tre år och ha minst medlemmar. Om beslutet har fattats i en kommunalnämnd (ett tillstånd för en så kallad C- verksamhet) överklagas det till länsstyrelsen. Beslut i länsstyrelsen överklagas normalt till miljödomstolen, alltså någon av de fem tingsrätter som hyser de regionala miljödomstolarna. Miljööverdomstolen, som ingår som en del i Svea hovrätt, är nästa instans. Som sista instans dömer Högsta domstolen. Fotnot: Lagtexter: 6 kapitlet i miljöbalken handlar om miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag. 6 kap, 1 anger när det krävs en miljökonsekvensbeskrivning. 6 kap. 7 beskriver vad en miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla. Lagtexterna kan man på nätet på eller i Rixlex på Firman Jordnära har en sida om miljöbalken som är lite lättare att hitta i, med länkar till Notisums sidor: Ruta: Innehållet i en MKB Miljökonsekvensbeskrivningen bör alltid utformas som en egen handling om verksamheten bedöms medföra betydande miljöpåverkan. I andra fall bör den antingen utgöra en egen handling eller vara en tydligt urskiljbar och samlad del som kan läsas fristående från övriga ansökningshandlingar.

4 En MKB ska vara väl strukturerad och ha en ändamålsenlig indelning. Den ska innehålla uppgifter om: hur den planerade lokaliseringen eller de alternativa lokaliseringarna överensstämmer med aktuell kommunal och regional markanvändning. den planerade verksamhetens eller åtgärdens eventuella samband med andra projekt. de förslag till alternativa lägen och utformningar som framkommit under samråden men som avförts när man upprättat miljökonsekvensbeskrivningen, och anledningen till varför verksamhetsutövaren har avfört alternativen. motiv till vald avgränsning av miljökonsekvensbeskrivningen. de prognos- och beräkningsmetoder som använts, de antaganden som gjorts, vilket underlag och vilka informationskällor som har använts. eventuella brister och osäkerheter i metoder och underlag. vem eller vilka som har hjälpt verksamhetsutövaren att göra miljökonsekvensbeskrivningen. den planerade verksamheten och dess alternativ, inklusive nollalternativet, ska beskrivas på ett jämförbart sätt. avgörande och alternativskiljande faktorer ska lyftas fram. styrkan och omfattningen av effekter och konsekvenser kvantifieras på ett sätt som gör det möjligt att se att riksdagens miljökvalitetsmål, miljökvalitetsnormerna och miljöbalkens hänsynsregler uppfylls. en beskrivning ska göras av den planerade verksamheten eller åtgärdens inverkan på de allmänna intressena enligt 3 4 kap. miljöbalken. Ruta: De allmänna hänsynsreglerna Miljöbalkens andra kapitel innehåller tio så kallade allmänna hänsynsregler: Bevisbörderegeln den som bedriver eller tänker bedriva en verksamhet är skyldig att bevisa att reglerna följs. Kunskapskravet verksamhetsutövaren måste ha nödvändig kunskap för att skydda människors hälsa och miljön mot skada och olägenheter. Dessutom ska de anställda ha tillräckliga kunskaper för att verksamheten ska kunna bedrivas riskfritt. Försiktighetsprincipen verksamhetsutövaren är skyldig att vida alla nödvändiga försiktighetsmått för att undvika skador och olägenheter på människors hälsa och miljö. Detta gäller inte bara miljöstörningar utan även utarmande av värdefulla natur- och kulturmiljöer och misshushållning med naturresurser, energi eller material. Bästa möjliga teknik vid yrkesmässig verksamhet ska den bästa möjliga tekniken användas för att förebygga skador på miljön. Tekniken ska finnas tillgänglig, men måste inte finnas i Sverige. Vidare ska den vara industriellt möjlig att använda både ut teknisk och ekonomisk synvinkel. Bästa lokalisering den plats som väljs för verksamheten ska vara lämplig med hänsyn till miljöbalkens mål, och göra så lite intrång som möjligt på människors hälsa och miljön. Denna regel gäller inte bara för ny verksamhet utan

5 också vid utvidgningar och omprövningar av redan befintlig verksamhet. Hushållning och kretslopp verksamhetsutövaren ska använda råvaror och energi så effektivt som möjligt och utnyttja möjligheter till återvinning och återanvändning. Produktvalsprincipen man ska välja de kemiska produkter och varor som är minst skadliga för miljön. Skälighetsregeln hänsynsreglerna ska uppfyllas i den mån det inte kan anses oskäligt. Ansvar att avhjälpa skador det är den som orsakar en miljöskada som ansvarar för att den avhjälps. Stoppregeln en verksamhet får inte bedrivas om den medför risk för att ett stort antal människor får sina levnadsförhållanden väsentligt försämrade eller miljön försämras avsevärt.

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter En beskrivning av tillståndsprocessen MILJÖSKYDDSENHETEN Senast uppdaterad: 2009-01-20 Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Miljöbalken Miljöbalken

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet Att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet I denna skrift har Länsstyrelsen i Uppsala län sammanställt viktig information till dig som behöver söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet, vad som gäller

Läs mer

Att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet Länsstyrelsens arbetar för ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi bidrar till utvecklingen och vården av de gotländska värdena och till en väl fungerande arbetsmarknad. Vi fokuserar på människan, naturen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar 1 Innehåll 1 Kommunen... 3 1.2 Överklaga kommunala beslut... 3 1.2.1 Förvaltningsbesvär... 3 1.2.2 Laglighetsprövning

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Tillståndsprocessens nya utmaningar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200

Läs mer

Miljöbalkens hänsynsregler

Miljöbalkens hänsynsregler Miljöbalkens hänsynsregler Hänsynsreglerna är själva kärnan i Miljöbalken, de grundläggande principerna. De ska efterlevas av alla, både företag, privatpersoner, kommuner och ideella organisationer. Miljökontoret

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2017:955 Utkom från trycket den 14 november 2017 utfärdad den 2 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Lagar och föreskrifter

Lagar och föreskrifter Lagar och föreskrifter Det finns många lagar och författningar som syftar till att skydda miljön. För den yttre miljön är de viktigaste lagarna samlade i miljöbalken. I vissa fall anges detaljerade krav,

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Tillståndsprocessen och dagsläget länet 2014-09-20 Anna-Lena Olsson, miljöhandläggare, Länsstyrelsen i Hallands län anna-lena.k.olsson@lansstyrelsen.se Tfn: 010-224 33 22

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Enklare lagtext om miljökonsekvensbeskrivningar

Enklare lagtext om miljökonsekvensbeskrivningar Enklare lagtext om miljökonsekvensbeskrivningar Innehåll Innehåll...1 1 Sammanfattning...6 2 Författningsförslag...8 2.1 Förslag om ändring till lag om ändring i miljöbalken...8 2.2 Förslag till lag om

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

Några tankar om - tillståndsansökan enligt miljöbalken, - kompletteringsbehoven och - vägen framåt

Några tankar om - tillståndsansökan enligt miljöbalken, - kompletteringsbehoven och - vägen framåt Några tankar om - tillståndsansökan enligt miljöbalken, - kompletteringsbehoven och - vägen framåt Peter Ardö Miljötillståndsdagen Malmö den 30 januari 2019 1 Förkortningar MB= miljöbalken MBF= miljöbedömningsförordningen

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200 av den 1 juni 2017 Antogs av riksdagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige Samråd För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken Miljösamverkan Sverige Tillstånd enligt miljöbalken I många fall måste du ha ett tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Miljöbalken och förändrad markanvändning

Miljöbalken och förändrad markanvändning Miljöbalken och förändrad markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist signe.lagerkvist@jus.umu.se Förändrad markanvändning Planlagstiftning Plan- och bygglagen. Följdlagstiftningen Övergripande skyddslagstiftning

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Miljövårdsenheten 2005-10-31

LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Miljövårdsenheten 2005-10-31 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Miljövårdsenheten 2005-10-31 Innehållsförteckning Att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet...2 Tillståndsprövningen och miljöfrågornas komplexitet...2 När krävs ett tillstånd?...3

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (6) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Delat ansvar. Miljöbalkens syfte. Naturvårdsverkets roll 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB

Delat ansvar. Miljöbalkens syfte. Naturvårdsverkets roll 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB Miljöbalken Per Lilliehorn Miljöbalken, 1998: 811 Trädde i kraft 1 januari 1999. Ersatte 16 lagar Skogsvårdslagen, luftfartslagen och väglagen hänvisar till bestämmelser i miljöbalken 2 Verksamhetsutövaren

Läs mer

Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser

Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Promemoria Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian presenteras ett förslag till ett nytt 6 kap. miljöbalken samt till

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen 2011-05-25 Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet En individuell prövning som utgår från den

Läs mer

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt

Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Allmänt Information till dig som vill söka tillstånd till täkt Det krävs tillstånd enligt 9 kap miljöbalken (MB) för att få bedriva täkt av berg, sten, grus, sand, lera, jord, torv eller andra jordarter.

Läs mer

Enklare lagtext om miljökonsekvensbeskrivningar

Enklare lagtext om miljökonsekvensbeskrivningar Ds 2009:65 Enklare lagtext om miljökonsekvensbeskrivningar Miljödepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer

Läs mer

Introduktion till miljöbalken

Introduktion till miljöbalken Introduktion till miljöbalken Många lagar har betydelse för miljön Miljöbalken Miljökvalitet Skydd av natur, djur och växter Artskyddsförordningen Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Förorenade områden

Läs mer

Tillstånd och -llsyn enligt Miljöbalken. Anneli Johansson Ekoteknikprogrammet Mi=universitetet

Tillstånd och -llsyn enligt Miljöbalken. Anneli Johansson Ekoteknikprogrammet Mi=universitetet Tillstånd och -llsyn enligt Miljöbalken Anneli Johansson Ekoteknikprogrammet Mi=universitetet MILJÖBALKEN sy#ar 'll a) främja en hållbar utveckling som innebär a) nuvarande och kommande genera'oner 'llförsäkras

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PROTOKOLL 10 Bygg- och miljönämnden 2018-10-04 196 Dnr 2018.2855 Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll INFORMATION 1(7) Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll Definition vattenverksamhet Samtliga vattenverksamheter

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser 2012-08-27 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Beslutsunderlag s skrivelse, den 27 augusti 2012. Sammanfattning Sundbybergs

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Miljöbedömningar Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 27 april 2017 Karolina Skog Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om mark- och miljödomstolar; SFS 2010:921 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2012:907 Utkom från trycket den 21 december 2012 utfärdad den 13 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den

1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den 1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den Miljöbalken och författningar med stöd av miljöbalken uppdaterad Kapitel i Miljöbalken Förordning/Paragraf Hur uppfyller vi

Läs mer

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223.

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223. 1.Förstudie 1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och 19-21 miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, 18-21 VVFS 2007:223. Förstudie krävs alltid vid byggande av väg samt

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivningsprocess

Miljökonsekvensbeskrivningsprocess ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL MILJÖFARLIG VERKSAMHET sid 1(4) - SÅ HÄR GÅR EN PRÖVNING TILL Ärendegången för en prövning om tillstånd till miljöfarlig verksamhet hos miljöprövningsdelegationen (MPD) vid länsstyrelsen

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Tillsynsnämnden Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn Fastighetsbeteckning Besöksadress Utdelningsadress Postnummer

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Att söka tillstånd för vattenverksamhet

Att söka tillstånd för vattenverksamhet 1 (19) Att söka tillstånd för vattenverksamhet Foto: Länsstyrelsen samt Roger Lundberg (flygbild) Version 2012-12-03 2 (19) Inledning Vi lever i en tid där många av jordens invånare har ett materiellt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2009:652 Utkom från trycket den 16 juni 2009 utfärdad den 4 juni 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:923 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:200

Regeringens proposition 2016/17:200 Regeringens proposition 2016/17:200 Miljöbedömningar Prop. 2016/17:200 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Harpsund den 1 juni 2017 Stefan Löfven Karolina Skog (Miljö- och energidepartementet)

Läs mer

Vägledning i arbetet med egenkontroll

Vägledning i arbetet med egenkontroll Vägledning i arbetet med egenkontroll Här presenteras ett antal frågor som är anpassade till vad du som fastighetsägare bör tänka på och som kan vara en hjälp på vägen för införande av en egenkontroll.

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060106 DOM 2015-03-09 Stockholm Mål nr M 216-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-12-12 i mål nr M 4623-14, se bilaga KLAGANDE OCH

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

Slutrapport MPD samordningsprojektet. april 2009

Slutrapport MPD samordningsprojektet. april 2009 Slutrapport MPD samordningsprojektet april 2009 1 Foto Christina Fagergren 2 Slutrapport från samordningsprojektet för enhetligare prövning och beslut i ärenden om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Miljöbalken. Introduktion till en effektiv tillämpning av miljöbalken. Jönköping, 18 februari 2015

Miljöbalken. Introduktion till en effektiv tillämpning av miljöbalken. Jönköping, 18 februari 2015 Miljöbalken Introduktion till en effektiv tillämpning av miljöbalken Jönköping, 18 februari 2015 Agenda Miljöbalkens krav och möjligheter. Praktiska frågor och regler avseende tillstånds- och anmälningsplikt,

Läs mer

Vattenkraft och lagstiftning

Vattenkraft och lagstiftning Vattenkraft och lagstiftning Foto: Johan Kling Andreas Hedrén, Länsstyrelsen i Kronobergs län Kan man sälja el på Europamarknaden med stöd av urminnes hävd? Fram till 1918 handlade vattenlagstiftning främst

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut 1 (6) Djur- och miljöenheten Jerry Joelsson 010-2253250 LM EDENSTRÖMS MASKIN AB Västanå 316 841 97 Erikslund Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Länsstyrelsen ger LM EDENSTRÖMS

Läs mer

Kärnavfallslagstiftning. Oscar Alarik, Naturskyddsföreningen

Kärnavfallslagstiftning. Oscar Alarik, Naturskyddsföreningen Kärnavfallslagstiftning Oscar Alarik, Naturskyddsföreningen Vad jag tänker ta upp: Hur ska vi säkerställa att inte radioaktivt material hamnar i fel händer? Problemet att gömma något farligt och begärligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2012:439 Utkom från trycket den 25 juni 2012 utfärdad den 14 juni 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om väglagen (1971:948)

Läs mer

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik 1 CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik ANDERS LINNERBORG & TOVE SKÄRBLOM 2 Codification gällande Soil Security vad innebär det? Hur skyddas jorden genom lagstiftning och myndighetsbeslut?

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Att söka tillstånd till vattenverksamhet

Att söka tillstånd till vattenverksamhet Att söka tillstånd till vattenverksamhet Kontaktenhet Miljöskyddsenheten 08-785 40 00 I stort sett allt arbete i vatten är så kallad vattenverksamhet. Definitionen av vattenverksamhet är verksamheter eller

Läs mer

Myndighetsperspektivet

Myndighetsperspektivet Myndighetsperspektivet Sulfidjord lösningar för framtiden Umeå 2017-04-26 Karin Bark, Sofia Linder Vilka är vi? Sofia Linder Miljöinspektör, Miljö- och byggnadsförvaltningen, Luleå kommun Karin Bark Konsult

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 juni 2004 T 2223-03 KLAGANDE Stora Enso Hylte Aktiebolag, 556127-7954, 314 81 HYLTEBRUK Ombud: bolagsjuristen UJ MOTPART Naturvårdsverket,

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll Folkhälsomyndigheten Hälsoskydd Folkhälsorapportering Smittskydd Myndigheten bildades 1 januari 2014 Verksamheten bedrivs både i Solna (KI campus)

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut 1(9) Ulf Lindblom Handläggare 010-2233365 Relita Industri & Skadeservice Skebogatan 4 752 28 Uppsala ulf.lindblom@lansstyrelsen.se Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Miljölagstiftning. Gudrun Bremle

Miljölagstiftning. Gudrun Bremle Miljölagstiftning 2012 Gudrun Bremle Miljöproblemens ändrade karaktär Komplexitet Globalt Regionalt Lokalt 1950 1970 1990 Planetens gränser Prof. Johan Rockström Stockholms universitet Hållbar utveckling

Läs mer

Miljörätt. Dagens svenska miljölagstiftning. Föreläsare: Var ska man få göra vad? Vem får göra det?

Miljörätt. Dagens svenska miljölagstiftning. Föreläsare: Var ska man få göra vad? Vem får göra det? Miljörätt Föreläsare: signe.lagerkvist@jus.umu.se Var ska man få göra vad? Planlagstiftning Hur ska mark- och vattenområden användas? Vem får göra det? Prövningsregler Vad krävs för att få använda ett

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2018-04-18 Stockholm Mål nr M 8110-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-08-22 i mål nr M 2021-17, se bilaga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1995:1649) om byggande av järnväg; SFS 2012:440 Utkom från trycket den 25 juni 2012 utfärdad den 14 juni 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt BESLUT Sida 1/6 Malin Nilsson Miljöskyddsenheten 010-2236363 Jahn Johanssons Miljötjänst AB Fabriksvägen 2 56435 Bankeryd Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt avfall Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Hur tänker myndigheter vid beslutsfattande?! Katharina Krusell

Hur tänker myndigheter vid beslutsfattande?! Katharina Krusell Hur tänker myndigheter vid beslutsfattande?! Katharina Krusell katharina.krusell@lansstyrelsen.se Utgångspunkt Miljöbalken med tillhörande förordningar Miljöbalkens syfte Främja en hållbar utveckling som

Läs mer

1 Swedish Energy Markets inspectorate

1 Swedish Energy Markets inspectorate em i Energimarknadsinspektionen 1 Swedish Energy Markets inspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(4) Sökande Vattenfall Eldistribution AB 556417-0800 RU 2560 169 92 Stockholm Saken Ansökan om nätkoncession

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall. Postadress Besöksadress Telefon / Fax Bankgiro E-post och webb Sociala medier

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall. Postadress Besöksadress Telefon / Fax Bankgiro E-post och webb Sociala medier BESLUT 1(6) Kontaktperson Enheten för samhällsplanering Hanna Elgåker 010-2241304 hanna.elgaker@lansstyrelsen.se Anders Nielsen & co. A/S Fabriksparken 1 2600 Glostrup Tillstånd till transport av farligt

Läs mer

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Hur jobbar vi inom miljöskydd Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Miljöskyddets verktyg Prövning 9, 11 och 14 kap MB Tillsyn Projekt Remisser Miljövervakning Miljömål Giftfri miljö Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

1 Av paragrafen framgår att förordningen är meddelad med stöd av regeringens s.k. restkompetens.

1 Av paragrafen framgår att förordningen är meddelad med stöd av regeringens s.k. restkompetens. Promemoria 2011-02-28 Miljödepartementet Rättsenheten Kansliråd Malin Wik Telefon 08-405 24 17 E-post malin.wik@environment.ministry.se Koncentration av miljöprövningsdelegationerna Bakgrund I proposition

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt Sida 1/6 Malin Nilsson Miljöskyddsenheten 010-2236363 Jahn Johanssons Miljötjänst AB Fabriksvägen 2 56435 Bankeryd Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger Jahn

Läs mer

Samrådshandling Val av lokalisering. 6 juli Planprocessen. Väg 913, Bjärred-Flädie, delen söder om Flädie

Samrådshandling Val av lokalisering. 6 juli Planprocessen. Väg 913, Bjärred-Flädie, delen söder om Flädie Samrådshandling Val av lokalisering Väg 913, Bjärred-Flädie, delen söder om Flädie 6 juli 2016 Planprocessen Planering av vägprojekt Inför ett vägprojekt genomförs i turordning en undersökning av OM? VAR?

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2017-02-28 Stockholm Mål nr M 8191-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2016-09-07 i mål nr M 1577-16, se bilaga A KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall 1 (6) Luleå Renhållning Murbruksvägen 4 97345 Luleå Tillstånd till transport av farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger Luleå Renhållning, org.nr. 556019-0331, tillstånd till yrkesmässig vägtransport av

Läs mer

Kärnavfallsprocessen. Viktiga principer Kärntekniklagen Miljöbalken Miljömål EU Händelser MKB-processen Nyckelfrågor

Kärnavfallsprocessen. Viktiga principer Kärntekniklagen Miljöbalken Miljömål EU Händelser MKB-processen Nyckelfrågor Kärnavfallsprocessen Viktiga principer Kärntekniklagen Miljöbalken Miljömål EU Händelser MKB-processen Nyckelfrågor Kenneth Gunnarsson Kärnavfallsträffen, Sundsveden 26 aug. 2005 Viktiga principer Hållbar

Läs mer

Lagrådsremiss. Åtgärdsprogram och tillämpningen av miljökvalitetsnormer. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremiss. Åtgärdsprogram och tillämpningen av miljökvalitetsnormer. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Åtgärdsprogram och tillämpningen av miljökvalitetsnormer Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 25 februari 2010 Åsa Torstensson Egon Abresparr (Miljödepartementet)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060202 DOM 2016-08-02 Stockholm Mål nr M 6799-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2016-07-14 i mål nr M 1583-16, se bilaga KLAGANDE Nilsson Kraft

Läs mer