Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län"

Transkript

1 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län Länsstyrelsen i Jämtlands län ger Grillhaket i Bräcke AB (bolaget), organisationsnummer , tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter i den omfattning och enligt de villkor som anges nedan. Tillståndet omfattar överlåtelse av följande produkt: Produktnamn och klassificering Ämne som bidrar till produktens farlighet Innehåll (%) CAS-nr eller EC-nr Klassificering Metanol Metanol 100 % Akut toxicitet Mängd produkt per år (maximalt lagrad mängd) 50 kg (20 kg) Tillståndet avser överlåtelse från Grillhaket i Bräcke AB på fastigheten Vargen 6, adress Riksvägen 47 i Bräcke kommun. Giltighetstid Detta tillstånd gäller tills vidare dock senast till den 1 mars Villkor För tillståndet gäller följande villkor: 1. Om inte annat framgår av detta beslut ska verksamheten bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad bolaget i ansökningshandlingarna och i övrigt i ärendet har angivit eller har åtagit sig. 2. Produkten ska förvaras så att risk för olägenhet för människors hälsa och miljö inte uppkommer. 3. All hantering och lagring av produkten ska ske på sådant sätt att eventuellt spill eller läckage inte kan förorena omgivningen eller nå det kommunala avloppsnätet. 4. Produkten ska förvaras i låst utrymme eller på sådant sätt att obehöriga inte kan komma åt den. 5. Produkten ska levereras till kund i obruten originalförpackning. Postadress ÖSTERSUND Besöksadress Residensgränd 7 Telefon Fax E-post jamtland@lansstyrelsen.se Webb

2 2 (6) 6. Bolaget ska se till att ha en aktuell lista över vilken mängd metanol som lagras vid utlämningsstället. 7. Det ska finnas aktuella och uppdaterade säkerhetsdatablad skrivna på svenska. 8. Vid produktens förvaringsställe ska det finnas hjälpmedel för uppsamling och sanering samt skriftliga instruktioner för hur man gör vid eventuellt spill, läckage eller brand. 9. Personal som hanterar och överlåter metanol ska ha god kunskap om gällande skyddsregler, försiktighetsmått enligt säkerhetsdatablad och lagstiftning samt informera kund om produkten och gällande krav. 10. Kasserade produkter ska omhändertas som farligt avfall 11. Bolaget ska årligen, senast den 31 mars, redovisa hur man arbetar med att ersätta metanol med mindre farliga produkter. 12. Bolaget ska årligen, senast den 31 mars, till tillsynsmyndigheten redovisa föregående års försäljning av metanol. Beskrivning av ärendet Grillhaket i Bräcke AB har den 26 januari 2018 till Länsstyrelsen i Jämtlands län ansökt om tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av kemiska produkter i form av metanol enligt förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer. Av ansökningshandlingarna framgår att metanol förvaras inlåst i ett skåp. Förvaringen i skåpet sker inom invallning för att förhindra utsläpp vid eventuellt läckage. Metanolen används som bränsle, frostskydd, rengöring, desinfektion m.m. De rutiner som finns vid försäljningen av metanol är att förpackning kontrolleras vid leverans, den förvaras i låst skåp och dokumentation görs vid försäljning. För att uppfylla kunskapskrav och försiktighetsprincip följs rekommendationerna i säkerhetsdatabladet. Bolaget rekomenderar inte metanol om annat alternativ finns. Yttranden Länsstyrelsen har genomfört remissförfarande med Bygg- och miljönämnden i Bräcke, Räddningstjänsten Jämtland och Arbetsmiljöverket. Yttranden har inkommit från: Bräcke kommun, Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden tillstyrker att tillstånd lämnas under förutsättning att rutinerna för att föra anteckningar förbättras så att också köparens adressuppgift förs in samt att företaget till bygg- och miljönämnden redovisar försålda mängder under föregående år, senast 31 mars varje år. Räddningstjänsten Jämtland Verksamheten har idag ett giltigt tillstånd enligt lagen ( 2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor att hantera 1000 liter gasol samt 400 liter blandade produkter (i brandklass 1-3). Vid det senaste tillsynstillfället ( ) uppmärksammades inga brister i hanteringen av den brandfarliga varan. Räddningstjänsten har utifrån de uppgifter som är tillgängliga om verksamheten inga synpunkter i ärendet, detta sett utifrån den lagstiftning som räddningstjänsten verkar inom.

3 3 (6) Arbetsmiljöverket, region nord Arbetsmiljöverket vill erinra om följande. Uppgifter som lämnats i ansökan ger information om att farliga kemiska ämnen kommer att hanteras (förvaras) inom verksamheten, därför förutsätter Arbetsmiljöverket att Grillhaket i Bräcke AB (org.nr ), följer aktuella arbetsmiljöregler i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2011:19) om kemiska arbetsmiljörisker vid hanteringen. Det gäller bland annat reglerna om riskbedömning (5-9 ), dokumentation, instruktioner och rutiner (10-11 ), förvaring och förpackning (20a, 21, 22 ). Halten av luftföroreningar i inandningsluften ska vara godtagbar med hänsyn till gränsvärdena i bilaga 1, AFS 2015:7 om hygieniska gränsvärden angivna för metanol. Skäl till Länsstyrelsens beslut Tillstånd får enligt 16 kap. 2 miljöbalken (1998:808) förenas med villkor. Länsstyrelsen anser att villkor ska meddelas bland annat vad gäller förvaring, hantering, instruktioner, hantering av avfall sam information till personal som säljer tillståndspliktiga produkter. Länsstyrelsen anser att det är viktigt att rutiner för åtgärder vid tillbud eller brand uppdateras kontinuerligt. Länsstyrelsens villkor 9 innebär ett förtydligande av kunskapskravet och innebär att personal som hanterar eller överlåter produkten ska vara utbildad och ha kunskap om bl.a. försiktighetsmått som framgår av säkerhetsdatablad och lagstiftning (t.ex. anteckningsskyldighet och begränsningar vid försäljning). Personal ska även kunna informera kunden om risker med produkten samt de krav som gäller vid hantering och förvaring. Utöver de krav som framgår av detta beslut förutsätter Länsstyrelsen att de restriktioner avseende hantering och lagring som framgår av säkerhetsdatabladet uppfylls. Upplysningar Enligt 7 förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer krävs tillstånd vid yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter. Tillståndet kan helt eller delvis återkallas enligt vissa förutsättningar som anges i 24 kap. 3 miljöbalken, bland annat är tillståndshavaren skyldig att följa villkoren i beslutet. Om villkoren inte följs kan beslutet återkallas. Enligt 9 förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer får särskilt farliga produkter inom Sverige endast överlåtas till den som ska använda dem yrkesmässigt eller som har tillstånd för annan hantering eller vars hantering omfattas av undantagen i 8. Enligt 10 förordningen ska den som överlåter särskilt farliga kemiska produkter föra anteckningar om överlåtelserna enligt de föreskrifter som kemikalieinspektionen meddelar (4 kap. 4-7 KIFS 2017:7). Enligt 4 kap. 4 KIFS 2008:2 ska den som säljer tillståndspliktiga produkter föra anteckningar över:

4 4 (6) datum för försäljning, produktens namn och volym, vem som köpt produkten och dennes adress, om köparen är yrkesmässig eller privat. Av 6 samma föreskrift framgår att uppgifterna som avses i 4 ska föras in i en särskild bok eller hållas samlade på annat sätt så att de lätt kan kontrolleras. Uppgifterna ska enligt 7 bevaras i minst tre år. Detta gäller inte om produkten anses som särskilt farlig enbart på grund av sina frätande egenskaper. I fråga om metanolprodukter avsedda för bränslen för motordrift ska anteckningar föras vid yrkesmässig överlåtelse. Enligt 2 kap. 2 miljöbalken, kunskapskravet, ska alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön. Enligt 2 kap. 3 miljöbalken, försiktighetsprincipen, ska alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd vidta de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått som behövs för att förebygga, hindra eller motverka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Enligt 2 kap. 4 miljöbalken, produktvalsprincipen, ska en verksamhetsutövare undvika att sälja en kemisk produkt som kan befaras medföra risker för människors hälsa eller miljö, om produkten kan ersättas med en produkt som kan antas vara mindre farlig. Information om miljömålet Giftfri miljö samt utfasning av miljöfarliga ämnen finns på Kemikalieinspektionens hemsida Hur hälso- och miljöfarliga produkter ska förvaras framgår av 2 kap. KIFS 2017:7 om förvaring av farliga kemiska produkter. Vid överlåtelse ska produkterna vara märkta enligt bilaga VI till CLP -förordningen (förordning om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar). Om mängden vid utlämningsställets förvarade särskilt farliga kemiska produkter motsvarar lägre kravnivån enligt förordningen (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor så gäller för utlämningsstället bestämmelserna i lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor samt förordningen och föreskrifterna meddelade med stöd av lagen och förordningen. För verksamhetens egenkontroll gäller förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Meddelat tillstånd befriar inte tillståndshavaren från skyldigheten att iaktta vad som i annan författning föreskrivs i fråga om den anläggning eller verksamhet som avses med tillståndet.

5 5 (6) De som deltagit i Länsstyrelsens beslut Detta beslut har fattats av biträdande enhetschef Urban Westbye med miljöskyddshandläggare Britta Munksten som föredragande. Urban Westbye Bitr. Enhetschef Djur- och miljöenheten Britta Munksten Miljöskyddshandläggare Detta beslut har signerats elektroniskt och saknar därför underskrifter. Bilaga 1. Hur du kan överklaga beslutet Kopia Arbetsmiljöverket, arbetsmiljoverket@av.se Bygg- och miljönämnden i Bräcke kommun, bygg-miljonamnden@bracke.se Räddningstjänsten Jämtland, info@rtjansten.se

6 6 (6) Bilaga 1 Du kan överklaga beslutet Om du inte är nöjd med Länsstyrelsens beslut, kan du skriftligen överklaga beslutet hos Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt. Observera att du ska skicka eller lämna in överklagande till Länsstyrelsen i Jämtlands län, Östersund. Det ska du göra därför att Länsstyrelsen måste pröva om överklagandet har kommit in i rätt tid, innan det skickas vidare till domstolen. Tiden för överklagande Ditt överklagande måste ha kommit in till Länsstyrelsen inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet. Om det kommer in senare kan överklagandet inte prövas. I ditt överklagande kan du be att få ytterligare tid till att utveckla dina synpunkter och skälen till att du överklagar. Sedan är det domstolen som beslutar om tiden kan förlängas eller inte. Ditt överklagande ska innehålla vilket beslut som överklagas, beslutets datum och diarienummer hur du vill att beslutet ska ändras varför du anser att Länsstyrelsens beslut är felaktigt Skriv också följande uppgifter: adress till bostaden telefonnummer där du kan nås eventuellt övriga uppgifter som behövs för att man ska kunna skicka handlingar till dig Om du har handlingar eller annat som du anser stöder din mening, bör du skicka med kopior på dessa. Ombud Du har rätt att anlita ett ombud som kan sköta överklagandet åt dig. I så fall ska ombudet underteckna skrivelsen, bifoga en fullmakt i original från dig samt uppge sitt namn, adress och telefonnummer. Ytterligare upplysningar Behöver du veta mer om hur du ska göra, går det bra att ringa till Länsstyrelsen, telefonnummer Fråga efter den som varit föredragande i beslutet.

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut 1 (6) Djur- och miljöenheten Jerry Joelsson 010-2253250 LM EDENSTRÖMS MASKIN AB Västanå 316 841 97 Erikslund Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Länsstyrelsen ger LM EDENSTRÖMS

Läs mer

Föreläggande enligt miljöbalken för elledningsarbeten i området Håsjö, Västanede och Väster-Övsjö, Bräcke kommun Beslut

Föreläggande enligt miljöbalken för elledningsarbeten i området Håsjö, Västanede och Väster-Övsjö, Bräcke kommun Beslut 1 (5) Djur- och miljöenheten Halvard Didriksson 010-2253269 E.ON Elnät Sverige AB Box 787 85122 Sundsvall Föreläggande enligt miljöbalken för elledningsarbeten i området Håsjö, Västanede och Väster-Övsjö,

Läs mer

Beskrivning av ärendet. Beslut Östersundsvägen Lit

Beskrivning av ärendet. Beslut Östersundsvägen Lit 1 (7) Miljöskyddsenheten Jerry Joelsson 010-2253250 Hjorts Entreprenad och Linjebygg AB Östersundsvägen 63 83631 Lit Föreläggande enligt miljöbalken för byte av befintlig luftledning samt nyanläggning

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (2) Datum 2017-11-22 Beteckning 5622-44442-2017 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Telge Återvinning AB Box 23 151 27 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (3) Datum 2018-03-07 Beteckning 5622-7348-2018 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Sortera Industri AB Morabergsvägen 39 152 42 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

BESLUT 1 (2) Datum 2017-10-16 Beteckning 5622-39939-2017 Enheten för miljöskydd Gusten Hollari Holmberg 010-223 16 46 SEKA Miljöteknik AB Okvistavägen 28a 186 40 Vallentuna Tillstånd till transport av

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall 1 (6) Luleå Renhållning Murbruksvägen 4 97345 Luleå Tillstånd till transport av farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger Luleå Renhållning, org.nr. 556019-0331, tillstånd till yrkesmässig vägtransport av

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och icke farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt och icke farligt avfall Lena Eriksson 010-2234234 BESLUT 1(5) 2018-10-15 562-6856-2018 Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB Kungsgatan 86 631 86 ESKILSTUNA Tillstånd till transport av farligt och icke farligt avfall Beslut

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (7) Datum 2016-10-01 Beteckning 5622-37827-2016 Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer 010-223 1412 Cija Tank AB Timmermansvägen 2 13238 Saltsjö-Boo Tillstånd till transport av farligt avfall och

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (3) Datum 2017-12-14 Beteckning 5622-20042-2017 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Veolia Sweden AB Box 6613 113 84 Stockholm Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall. Postadress Besöksadress Telefon / Fax Bankgiro E-post och webb Sociala medier

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall. Postadress Besöksadress Telefon / Fax Bankgiro E-post och webb Sociala medier BESLUT 1(6) Kontaktperson Enheten för samhällsplanering Hanna Elgåker 010-2241304 hanna.elgaker@lansstyrelsen.se Anders Nielsen & co. A/S Fabriksparken 1 2600 Glostrup Tillstånd till transport av farligt

Läs mer

Tillstånd till transport av icke farligt avfall och farligt avfall

Tillstånd till transport av icke farligt avfall och farligt avfall Beslut 1(5) Datum Diarienummer Knutsson Trp AB Tingstorp 740 71894 ERVALLA Tillstånd till transport av icke farligt avfall och farligt avfall Beslut Organisationsnummer: 556653-8665 Länsstyrelsen beslutar

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt BESLUT Sida 1/6 Malin Nilsson Miljöskyddsenheten 010-2236363 Jahn Johanssons Miljötjänst AB Fabriksvägen 2 56435 Bankeryd Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt avfall Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall Beslut Diarienummer Sida 2018-12-04 562-40193-2018 1(3) Ewa Möller 010-2245425 GDA Sverige AB Hagelvädersgatan 5 418 34 Göteborg Tillstånd till transport av farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger GDA

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut Diarienummer Sida 2017-03-13 562-7034-2017 1(3) Annika Lundahl 010-2245431 Emtunga Transport AB Stenunga Spången 52492 Herrljunga Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Miljöskyddsenheten Beslut sid 1 (5) 2018-01-19 562-13598-2017 NHS Industri & Miljöservice i Norrköping AB Fjärilsgatan 48 603 61 Norrköping Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall Beslut Diarienummer Sida 2019-02-06 562-2878-2019 1(3) Ewa Möller 010-2245425 Renova Miljö AB Box 36 401 20 GÖTEBORG Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och icke farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt och icke farligt avfall Lena Eriksson 010-2234234 1(5) Coneco Sverige AB Åsporten 27 641 34 KATRINEHOLM Tillstånd till transport av farligt och icke farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger Coneco Sverige AB, org.nr. 556512-4426,

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut 1(9) Ulf Lindblom Handläggare 010-2233365 Relita Industri & Skadeservice Skebogatan 4 752 28 Uppsala ulf.lindblom@lansstyrelsen.se Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall Beslut Diarienummer Sida 2016-09-27 562-32056-2016 1(3) Miljöskyddsavdelningen Annika Lundahl 010-2245431 Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän AB (RAMBO AB) Södra Hamngatan 6 45380 Lysekil Tillstånd

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt

Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt Sida 1/6 Malin Nilsson Miljöskyddsenheten 010-2236363 Jahn Johanssons Miljötjänst AB Fabriksvägen 2 56435 Bankeryd Tillstånd till transport av farligt och ickefarligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger Jahn

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall. Mattheeuws Eric Transport NV har sitt säte i Veurne, Belgien.

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall. Mattheeuws Eric Transport NV har sitt säte i Veurne, Belgien. BESLUT 1(6) Kontaktperson Miljöprövningsenheten Sonja Petrovic sonja.petrovic@lansstyrelsen.se Mattheeuws Eric Transport NV Nijverheidsstraat 2 8600 Veurne Belgien Tillstånd till transport av farligt och

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall 2016-01-29 562-1959-2016 1(2) Miljöskyddsavdelningen 010-2245431 Hans Andersson Recycling AB Importgatan 47 42246 Hisings Backa Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt avfall Beslut 1(6) Caroline Warnicke Handläggare 010-2233470 Relita Industri & Skadeservice AB Libro ringväg 18 75228 Uppsala caroline.warnicke@lansstyrelsen.se Tillstånd till transport av farligt och icke-farligt

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall på järnväg

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall på järnväg BESLUT Diarienummer Sida 2014-12-12 562-42076-2014 1{2) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Miljöskyddsenheten Annika Lundahl 010-2245431 Baneservice Skandinavia AB Stilla Havet 1 41834 Göteborg Tillstånd

Läs mer

Angående samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken för. vassklippning på fastigheten Kristineberg 1:22, Oskarshamns kommun.

Angående samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken för. vassklippning på fastigheten Kristineberg 1:22, Oskarshamns kommun. Elektronisk delgivning Angående samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken för vassklippning på fastigheten Kristineberg 1:22, Oskarshamns kommun Beslut Länsstyrelsen godkänner vassklippning på fastigheten Kristineberg

Läs mer

Beskrivning av ärendet. Beslut Box SVEG. Delgivningskvitto

Beskrivning av ärendet. Beslut Box SVEG. Delgivningskvitto 1 (6) Miljöskyddsenheten Halvard Didriksson 010-2253269 Härjeåns Nät AB Box 129 84222 SVEG Delgivningskvitto Föreläggande enligt miljöbalken för nyanläggning av markkabel och rasering av befintlig luftledning

Läs mer

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen Örnsköldsviks kommun januari 2017 Kemikaliehantering Syftet med det här bladet är att övergripande informera företag om kemikalieregelverket samt om hur man ska hantera kemikalier i sin verksamhet för

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut 2017-08-29 Sid 1 (5) Vattenenheten Handläggning vattenverksamhet vattenverksamhet.kalmar@lansstyrelsen.se 010-223 85 86 Mån 13-16, tisd och tors 09:30-11:30 Björkelunds Stugförening c/o Yvette Heikka Mukka

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet. Schaktning i vattendrag, Gopshus, Mora kommun.

Anmälan om vattenverksamhet. Schaktning i vattendrag, Gopshus, Mora kommun. Beslut 1 (5) 2018-06-08 Delgivningskvitto Dnr: 535-4410-2018 Miljöenheten Karin Runnels Direkt 010-225 05 14 karin.runnels@lansstyrelsen.se Mora kommun stadsnät daniel.nylen@mora.se Anmälan om vattenverksamhet.

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (3) Datum 2018-03-06 Beteckning 5622-32036-2016 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Lantz Järn & Metall AB Nydalsvägen 5 192 77 Sollentuna Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Tillståndet omfattar styckegods-, tank-, container- och bulktransport alla slag av farligt avfall.

Tillståndet omfattar styckegods-, tank-, container- och bulktransport alla slag av farligt avfall. 44%. BESLUT Diarienummer Sida W 2013-04-10 562-10011-2013 1(4) LANSSTYRELSEN VASTRA GOTALANDS LAN Miljöskyddsenheten Annika Lundahl Delgivningskvitto Renova AB Box 156 O 10-224543 1 401 22 GOTEBORG Tillstånd

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 2:a reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

EWC-kod Avfallsslag T S C Alla slag av farligt avfall X X T= Tanktransporter, S= Styckegodstransporter, C= Containertransporter

EWC-kod Avfallsslag T S C Alla slag av farligt avfall X X T= Tanktransporter, S= Styckegodstransporter, C= Containertransporter 1 (4) I). ~ 2011-04-27 Dnr: 5620-00814-201 1 Länsstyrelsen Örebro län Adnan Jahic Direkt: 019-1938 55 Ahlgrens Åkeri AB adnan.jahic@lansstyrelsen.se Fabriksvägen 5 Fax: 019-19 35 15 71041 FELLINGSBRO För

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla BESLUT Diarienummer Sida 2018-10-04 521-16440-2018 Dossiénummer 1485-2418 1(4) Naturavdelningen Anders Henriksson Naturvårdshandläggare 010-224 44 69 E-delgivning Uddevalla kommun Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall 2016-01-22 562-609-2016 1(2) Miljöskyddsavdelningen Annika Lundahl 010-2245431 Skrotbilarna Gbg AB Orrekullagatan 6 42530 Hisings Kärra Tillstånd till transport av farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger

Läs mer

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall.

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall. BESLUT 1 (6) Datum 2016-01-22 Beteckning 5622-1101-2016 Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer 010-223 14 12 Securitas Sverige AB Lindhagensplan 70 10229 Stockholm Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial bevaras tillsvidare.

Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial bevaras tillsvidare. 1(5) Arkivbeteckning 211 Sveriges lantbruksuniversitet Skogsmarksgränd 1 901 83 Umeå Tillstånd till kameraövervakning Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem PRESENTATION INNEHÅLL Lagkrav och myndigheter Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt Hantering av specifika problem LAGKRAV OCH MYNDIGHETER LAGSTIFTNING Svensk lagstiftning Lag Förordning

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 3:e reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall 1(5) Jonas Georgsson 010-2248667 Jonas.Georgsson@lansstyrelsen.se Samuelssons Åkeri i Vretstorp AB Sågebol Åkerslund 733 69495 Vretstorp Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall Länsstyrelsens

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm kommun

Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm kommun 2019-04-03 Sid 1 (6) Fornbods Vägsamfällighetsförening genom Jonas Ljungberg Beleshögsvägen 40 21774 Malmö Elektronisk delgivning Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm

Läs mer

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning 2018-09-13 11253 1 (7) Sammanfattning Dokumentet beskriver en ur hälso- och miljösynpunkt säker och korrekt hantering av kemikalier inom. Kemikaliehantering är knuten till flera lagkrav och riktlinjen

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön:

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön: Beslut Sida 1 av 5 E-delgivning Härjeåns Nät AB Att: Erik Persson erik.persson@harjeans.se Föreläggande enligt miljöbalken och samråd enligt kulturmiljölagen för nyanläggning av markkabel mellan Vallen

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall 1(5) Jonas Georgsson Direkt: 010-224 86 67 jonas.georgsson@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Adam Pettersson Åkeri AB Box 242 73224 Arboga a.pettersson_akeri@telia.com För kännedom till: miljo.bygg@vmmf.se

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall 2015-10-16 562-34016-2015 1(2) Miljöskyddsavdelningen Annika Lundahl 010-2245431 CLEANPIPE Sverige AB Äsperedsgatan 8 42457 Gunnilse Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall Beslut

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

TILLSTÅND FÖR R-VERKSAMHET ENLIGT SFS 2000:271

TILLSTÅND FÖR R-VERKSAMHET ENLIGT SFS 2000:271 Datum Vår beteckning 2006-03-10 CTK 2005/56053 Ert datum 2005-11-29 Enheten för kemi och mikrobiologi Katarina Eskils, 08-730 92 60 katarina.eskils@av.se Umeå universitet 901 87 Umeå Delgivningskvitto

Läs mer

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren Kemikaliehantering Marianne Wallgren 2016-10-13 1 Definition & lagstiftning Hälsorisker Beskrivning av GHS-CLP, SDB & MSDS L U N C H Kemikalieregister, substitutionsarbete Riskbedömningsövning K A F F

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall

Tillstånd till transport av avfall och farligt avfall L,änsstyrelsen \. fl\ 11.,,,' o í\/j.,!''..i\, v. Jonas Georgsson Direkt: 010-224 86 67 j onas.georgsson@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 8131 1(5) 2014-10-09 Dnr: 562-5480-2014 Bastransport i Örebro AB Berglundavägen

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Kemikalier och miljö Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Vad är en kemisk produkt? Ett kemiskt ämne eller En blandning av flera kemiska ämnen Kan vara märkt med farosymbol och/eller riskfraser, men inte

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG Allmänt om kemikalieförvaring Kemikalier och farligt avfall skall hanteras och förvaras så att risken för spill eller läckage till omgivningen minimeras och

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer

Ansökan om dispens från förbudet 1

Ansökan om dispens från förbudet 1 förbudet 1 mot kvicksilver 2 (gäller vid utsläppande på den svenska marknaden, användning i Sverige eller yrkesmässig utförsel från Sverige av kvicksilver) mot varor 3 som innehåller kvicksilver (gäller

Läs mer

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter Lagstiftning och hantering av kemiska produkter LAGSTIFTNING Miljöbalken 14:e kap i MB Kemiska produkter och biotekniska organismer Förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer.

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Interimistiskt beträdnadsförbud på pyramiderna inom Vålådalens naturreservat, Åre kommun

Interimistiskt beträdnadsförbud på pyramiderna inom Vålådalens naturreservat, Åre kommun 1 (5) Naturvårdsenheten Hanna Wallén 010-2253379 Sändlista Interimistiskt beträdnadsförbud på pyramiderna inom Vålådalens naturreservat, Åre kommun Länsstyrelsen meddelar med stöd av 7 kap 24 miljöbalken

Läs mer

Checklista för egenkontroll

Checklista för egenkontroll Checklista för egenkontroll Allmänna uppgifter Verksamhetens namn: SNI-kod: Telefon: Fastighetsbeteckning: Kontaktperson i miljöfrågor: Kontrollen genomförd av: Datum: Närvarande vid kontrollen: Beslut

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet BESLUT 1 (6) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Länsstyrelsen i Värmlands län Ärenderubrik Länsstyrelsen Värmland beslutar om ändring av villkor, enligt nedan, i tidigare beslut om licensjakt

Läs mer

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring:

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring: ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 kap 10 och 11 Miljöprövningsförordningen (2013:251) samt 22 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum:

Läs mer

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson Kemikalieanvändning Miljömål Giftfri miljö Miljön ska vara fri från ämnen och metaller som skapats av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Kommunens mål handlar

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 DE-31860 Emmerthal TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan

Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan Bilaga G till ansökan Botnia Exploration AB Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan Eskilstuna 2018-08-08 Vindelgransele gruvor, tillståndsansökan Egenkontrollprogram, utkast Datum 2018-08-08 Uppdragsnummer

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-057-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35, fax 08-50 59 33 99 E-post:

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning av fyra alléträd på fastigheten Eslöv 53:4 i Eslövs kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning av fyra alléträd på fastigheten Eslöv 53:4 i Eslövs kommun BESLUT 1(4) Kontaktperson Miljöavdelningen Ramona Eriksson 010-224 16 30 (gruppnummer) skane@lansstyrelsen.se malin.gunnarsson@eslov.se Eslövs kommun Dispens från biotopskyddsbestämmelserna för nedtagning

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Miljöbalkens hänsynsregler

Miljöbalkens hänsynsregler Miljöbalkens hänsynsregler Hänsynsreglerna är själva kärnan i Miljöbalken, de grundläggande principerna. De ska efterlevas av alla, både företag, privatpersoner, kommuner och ideella organisationer. Miljökontoret

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer