Dialogforum i Grödinge- om skolfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dialogforum i Grödinge- om skolfrågor"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1 [7] Referens: John Rawley Dialogforum i Grödinge- om skolfrågor Dag och tid Onsdag 13 juni kl Plats Olberga skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende i Grödinge Birgitta Mörk (S), ordförande 32 boende, 15 män och 17 kvinnor i dialogforum Samt ett tiotal barn Anna Jensson Hjelm (M) Petja Svensson (M) Mattias Franzén (M) Inger Grönberg (MP) Stig Bjernerup (FP) Övriga Ebba Östlin (S), ordförande i utbildningsnämnden John Rawley, områdesutvecklare Mats Einarsson (V) Ej närvarande Bo Carlsson (TuP) Björn Pettersson (S), vice ordförande Johanna Hammarström (S) Anders Österberg (S) Vårens sista dialogforum handlade om förskole- och skolfrågor. Birgitta Mörk hälsade alla välkomna till Olberga skolan som varit i bruk i 135 år. Nu kommer skolverksamheten att upphöra och en del av kvällens diskussioner skall handla om vad som skall hända med Olberga. Sedan återkopplade Birgitta till mötet om Grödinges landsbygd som hölls i september 2011och vilka frågor som hade lyfts då. VA-frågan går mot sin lösning, dialogforum bjöd in till ett möte i januari där kommunen presenterade ett förslag till lösning. Just nu pågår arbetet med att ta fram nya detaljplaner för fullt. Båtklubben som hade synpunkter på en i deras tycke alldeles för kort arrendetid har nu fått den förlängd från 1 till 15 år. För tillfället pågår det diskussioner om den hett efterlängtade återvinningsstationen. Här är det FTI (förpackning och tidningsinsamlingen) som ansvarar och måste besluta om stationen. Efter detta så hälsade Birgitta Ebba Östlin, ordförande i utbildningsnämnden välkommen, och lämnade över ordet. Ebba Östlin

2 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 2 [7] Ebba började med att tacka för att hon fått komma på mötet och sa att hon gärna svarade på frågor. (anm. då frågor ställdes under Ebbas anförande har jag valt att markera frågorna med kursiv stil) Hon började med att berätta att det var ett stort tryck på alla förskolor i Tumbaområdet. Det är en stor inflyttning och det har visat sig tyvärr att prognoserna inte riktigt har hållit. Nu projekterar man för en ny förskola vid Vreta gård. Man bygger också om Skogsbacksskolan i Storvreten så att det även skall inrymma en förskola. När detta är färdigt om ett par år så innebär det 160 nya platser i Tumbas förskolor. Man ser också att Grödinge får fler barn och att Älvan och Trollet inte kommer att räcka. Därför vill man bygga en ny förskola i Grödinge, men vet i dag inte riktigt var. Dock behöver detta bestämmas snarast då det tar två och ett halvt år från det att beslut fattas till det att förskolan kan tas i bruk. Kan man inte bygga om Olberga? Alla möjligheter kommer att undersökas. Vid ett möte med Johan, rektorn på Malmsjö, sa han att han egentligen ville bygga en treparallellig skola. Skolan nekar redan nu elever att börja, är det fullt? På Malmsjö finns det utrymme. Skulle det bli för litet så kan man använda lokaler i närmaste förskola som är Älvan. Man har byggt lokaler som skall vara flexibla, just med tanke på skiftande behov. Totalt sett finns det 17 lediga platser på förskolorna i Vårsta. 2 barn fick inte plats på förskolan i våras fast du säger att det finns platser? Det kommer att finnas platser i höst. Tyvärr är det så att tillgången och efterfrågan skiftar mellan höst och vår. Varför skall Olberga skola läggas ner? Många har sökt sig hit just för att skolan är liten. Vi har ett fritt skolval. Det var bara fem elever som sökt Olberga till hösten. Det blir inte en tillräcklig god lärmiljö med endast fem barn och därför läggs skolan ner. Vi lägger hellre skattepengarna på pedagoger än på lokaler. Hur stora är grupperna på förskolorna? Vi har mellan 15 och 18 barn på småbarnsavdelningarna. Är Olberga en skola eller bara en avdelning under Malmsjö, och ha Olberga verkligen varit ett val? Ja Olberga är en skola och man har kunnat välja Olberga precis som alla andra skolor. Min son skall börja i ettan. Han har svåra allergier och det blir alldeles för tufft för honom i stora grupper. Därför har vi sökt oss hit till Olberga. Just nu går han i Salem och vi blir antagligen tvungna att fortsätta där.

3 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 3 [7] Vi har elever med allergier i våra andra skolor. Tyvärr kan vi inte erbjuda små grupper för allergiker. Har man verkligen haft viljan att ha kvar Olberga? Har man haft en vision för skolan och för att utveckla den? Föräldrarna väljer, Olberga har fått samma utrymme som andra skolor. Det har talats länge om att Olberga inte kommer att finnas kvar. Om man inte dementerar detta så kommer inte föräldrarna att välja en skola som de tror kommer att läggas ner. Kommunen erbjuder inte SL-kort. Vi har rätt till skolskjuts om man bor minst 2,5 km från skolan upp till årskurs 3 och 3 km från åk 3. Detta stämmer inte, vi nekades trots att vi bor 5 km från Olberga. Vi fick beskedet att välja Malmsjö om vi ville ha skolskjuts. Så var det för oss också, vi har 200 meter närmare till Olberga, men fick inget skjuts hit. Detta måste jag kolla upp och återkomma. Johan sa att man ville att Olberga skulle användas för naturundervisning, men att han inte fått något svar. Det har funnits olika förslag, men vi anser att de olika förslagen måste bära sig ekonomiskt. Vi har inte fått några besked, vi borde ha haft detta möte tidigare. De första prognoserna pekade på ett elevunderlag på 15 elever. Sedan sjönk detta till att slutligen bli 5 elever. Hur blir det till hösten? Vad händer om elever utifrån söker till Malmsjö? Elever från Grödinge har förtur till Malmsjö. Vi upplever att man har motarbetat dagmammorna här ute och att vi har fått vara påstridiga för att överhuvudtaget få gå här. Så vi har upplevt att man inte har velat ha kvar skolan. Detta har absolut inte drivits politiskt. Det går inte att ha en tre-parallellig skola på Malmsjö. Jo, det går. Det finns inga alternativ till den kommunala skolan, Olberga borde få finnas kvar. Vi vill gärna ha förslag som vi kan undersöka. Varför inte en korttidsskola? Korttidsskola har man istället för att ha särskilda undervisningsgrupper. Eleverna går där i 7 till 9 veckor, kartläggs och diagnostiseras. Sedan återgår de till sin ordinarie skola. På så sätt inkluderar vi barn.

4 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 4 [7] Föräldrarna väljer bort Olberga eftersom man inte har tillgång till fritids lika tidigt. Vi tycker att det är bristfällig information. Detta skapar osäkerhet, vilket är dåligt. Vad är syftet med mötet? Vi föräldrar vill ha en dialog. Kanske Olberga kan vara kvar. Grödinges största behov är en förskola. Fulla skolor är bra. Malmsjö håller och har plats. Bygger man mer och det blir för många barn så får de åka till Broängen. Det byggs lite varstans och barnantalet ökar. Detta är barnens enda lekplats på Grödingelandet. Ni gjorde likadant när ni la ner Uringe skola. Du säger att det är rektorn som beslutar, men styr rektorn politikerna? Ni kommer att ångra er. Det är förstås tråkigt. Nedläggningen av Uringe var mitt första ärende när jag blev invald i nämnden och det var förstås inte roligt. När det gäller var eleverna skall gå så bestämmer rektorn detta på delegation av riksdagen. Vad kommer att hända med dagbarnvårdarna? Förvaltningen ser just nu över det. Du talar om ekonomi, men är det pedagogiskt bra med fulla klasser? Barnen har fått besöka Malmsjö en dag i veckan. Lärarna på Malmsjö tycker att det är för stora grupper. Malmsjö har inte klarat det praktiska, två barn har fått dela på en bänk i ett års tid, skor har kommit bort då det inte finns adekvat förvaring. Hur är beslutsgången? Vi som bor här ute vill gärna ha skolverksamheten kvar. Hur kan vi inte ha råd 2012 att ha en liten skola kvar? Varför kan inte andra barn skjutsas hit? Detta är en stor fråga för Grödinge. När Uringe las ner så samlade man 501 namnunderskrifter, vilket är 10 % av Grödingeborna. Skolan är en viktig del av Grödingebygden. Det fanns en överenskommelse med Botkyrka kommun om att bygdeskolorna skulle bevaras. Förvaltningen har fått i uppdrag att undersöka vad man kan använda Olberga till. Vi kommer att få svaret i början på hösten Jag vill fortsätta dialogen med er. Men ekonomin är viktig, vi kan inte låta andra elever betala för att hålla igång en skola utan elever. Vi är många som önskar att våra barn skall gå i mindre grupper. Stora klasser är inte bra, det kan bli så att ni tappar elever för att människor är besvikna och överväger att flytta. Det finns ingen forskning som slår fast att små undervisningsgrupper leder till bättre resultat. Det som är viktigast är att det finns bra pedagoger. Jag har barnbarn här i skolan. Har ni bestämt att sälja Olberga? Nej, inga sådana beslut är tagna.

5 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 5 [7] Vi skulle vilja starta en kooperativ förskola. Hur ställer ni er till det? Vi tycker att det är bra. Förstås behöver vi diskutera detta mer ingående. (Dorian, son till en av de närvarande) Varför stänger ni en bra skola där eleverna trivs? Det är för att det bara är 5 barn här till hösten. Ni kunde ha fått fler med lite ansträngningar. Stora grupper ger ingen bra pedagogik. Vi flyttade hit från Nacka för att ge våra barn möjlighet att gå i en liten skola. Ni måste marknadsföra er bättre. Bra pedagoger är mycket viktigare än gruppstorleken. Därför arbetas det för att öka andelen behöriga lärare. Snart så måste också lärarna ha en lärarlegitimation. Vad händer med Ringen i Vårsta? Den såldes till en privat ägare under våren. Den renoverades och sedan såldes den, varför? 6-åringarna i Vårsta har varit många hela tiden. Hur tänker ni? Det är fullt i hela södra Tumba. Behövs det inte en skola till i området? Vi måste vara flexibla och ställa om lokalerna utifrån de behov som uppstår. Vi har skrivit om prognoserna. Vi skall ha en permanent förskola i Grödinge. När Uringe las ner gavs det en del löften som sedan inte hölls. Vi var en del föräldrar som fick ett skriftigt löfte av Jens om att få starta en friskola. Sedan när vi höll på att utreda saken så ringde tekniska nämnden och meddelade att skolan var såld. Kan ni garantera att det inte blir så den här gången? Jag lärde mig mycket då när Uringe las ner. Nu diskuterar jag mer än gärna med en grupp föräldrar om intresse finns. Barnen skall ha individuella utvecklingsplaner. Här på Olberga undervisas alla där de befinner sig kunskapsmässigt, vilket man inte kan göra i stora klasser. Kan man inte skjutsa ut alla sexåringar och ha förskoleklasserna på Olberga? Vi måste ta hänsyn till det fria skolvalet, det är föräldrarna och inte vi som bestämmer var barnen skall gå. Vi har barn som går här på Olberga och kan konstatera att deras utveckling här har varit mycket bra. Däremot har den varit betydligt sämre i engelska som de har haft i Malmsjö en dag i veckan.

6 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 6 [7] Varför är inte Johan här? Han var tyvärr upptagen på annat håll. Dessutom ville vi ha en framåtsyftande diskussion och få era synpunkter på hur politiken skall gå vidare med skolfrågor i Grödinge. Det kanske behövs ett nytt möte. Vad tycker de andra politikerna? Petja Svensson, moderaterna Det finns ingen ekonomisk bärighet med endast 6 elever. Jag ville själv ha min dotter i Malmsjö då vi insåg att det inte skulle bli så kul med endast 5 barn. Men annars så älskar jag skolan, det finns mycket nostalgi här. Jag tycker inte att vi skall sälja utan arbeta för det medborgarna vill och behålla skolan i någon form. Till exempel finns här en bra miljö för barn med särskilda behov. Stig Bjernerup, folkpartiet Mitt parti har arbetat för att bevara bygdeskolorna och vi tycker att Olberga skall vara kvar. Det finns öppningar som vi behöver undersöka vidare. Inger Grönberg, miljöpartiet Apropå alla diskussioner om gruppstorlekar. Jag arbetar på en skola där vi är 6 pedagoger på 63 barn. Vi har arbetat så i 3 år och det fungerar alldeles utmärkt. Trots detta tycker jag det är sorgligt när man lägger ner bygdeskolor. Men det finns öppningar och jag skall arbeta vidare med att försöka rädda Olberga i någon form. (frågorna till Ebba fortsätter) Trots allt så är fakta att det inte finns några elever här i höst just nu. Men det visar sig att det är stora skillnader mellan olika år hur föräldrarna väljer. Är nedläggningen definitivt? Det finns inget behov av Olberga i dagsläget, men vi vet inte förutsättningarna om 3 år. Skulle man kunna använda lokalerna till en fritidsgård? Det finns ju inget sånt alls här ute på Grödingelandet. Skulle fältbussen kunna använda lokalerna? Som jag sa tidigare så finns det i dag inga beslut. Däremot så måste verksamheterna bära sig ekonomiskt. Vi saknar kommunikation, vi vill ha svar på våra frågor. Om två dagar finns här ingen skola. Var är rektorn? Ni borde lyssna på oss som bor här. Vi vill satsa på våra liv här i Grödinge, men känner oro. Det är tragiskt att bara tänka ekonomiskt, vad har ni för visioner?

7 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 7 [7] Vår familj flyttade från Tullinge. VI har en fyraåring och en sexåring. Drömmen vi hade håller på att slås sönder. Vi kan inte ha tomma lokaler, det måste vara verksamhet i de lokaler vi har. Vi vill utveckla bygden, men skulle vi låta skolan vara så skulle det drabba eleverna på Malmsjö. Ni kan inte bara begränsa, ni måste skapa. Vi måste ta de tuffa besluten och vi måste se till hela verksamheten. Det går rykten om en förskola i Kagghamra? Uppdraget till samhällsbyggnadsförvaltningen är att ta fram en ny detaljplan som möjliggör en framtida förskola om det visar sig vara nödvändigt. Hur blir det med dagbarnvårdarna? De kan känna sig lugna, de kommer att få vara kvar i lillstugan. Sammanfattning Mötet visade klart att det finns starka önskemål bland Grödingeborna om att Olberga skola skall få vara kvar. Det finns också ett antal barnfamiljer som flyttat till Grödinge och där Olberga varit ett starkt bidragande orsak till deras flytt. De är självklart väldigt besvikna. Man hörde också en vilja om att hitta alternativa användningar för skolan så att byggnaden kan vara kvar och eventuellt åter tas i bruk i en nära framtid. Mötesdeltagarna efterlyste också en bättre dialog med både skola och politik. Ebba Östlin öppnade för detta och sa sig vara beredd att träffa Grödingeborna för vidare diskussioner. Avslutning Birgitta Mörk avslutade mötet och tackade för stort engagemang. Minnesanteckningarna skickas till utbildningsnämnden och läggs på kommunens hemsida.

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora Dag och tid Måndag 19 mars kl. 19-21 Plats Malmsjö skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende

Läs mer

Dialogforum Grödinge- om Botkyrka kommuns nya översiktsplan

Dialogforum Grödinge- om Botkyrka kommuns nya översiktsplan MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Dialogforum Grödinge- om Botkyrka kommuns nya översiktsplan Dag och tid Torsdag 22 september 2011 kl 19-21 Plats Närvarande Malmsjö skola Ledamöter i dialogforum Boende i Grödinge

Läs mer

Hur är det att vara företagare i Grödinge?

Hur är det att vara företagare i Grödinge? 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Hur är det att vara företagare i Grödinge? Dag och tid Onsdag 26 september kl. 19-21 Plats Närvarande Ej närvarande Grödinge bygdegård Birgitta Mörk (S) Johanna Hammarström

Läs mer

Tumba dialogforum Ung i Tumba

Tumba dialogforum Ung i Tumba MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Tumba dialogforum Ung i Tumba Dag och tid Torsdag 13 september kl. 13.00 15.00 Plats Tumbascenen Närvarande Ledamöter i dialogforum Medborgare Maria Brodin

Läs mer

Dialog om trygghet i Grödinge

Dialog om trygghet i Grödinge 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Dialog om trygghet i Grödinge Dag och tid Onsdag 30 maj kl. 19-21 Plats Närvarande Ej närvarande Malmsjö skola i Grödinge Birgitta Mörk (S) ordförande Johanna Hammarström

Läs mer

Dialogforum Alby- äldrefrågor

Dialogforum Alby- äldrefrågor MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Dialogforum Alby- äldrefrågor Dag och tid 17 oktober 2011 kl. 17-19 Plats Närvarande Ej närvarande Alby äng Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S), ordförande i dialogforum

Läs mer

Grödinge Dialogforum Botkyrka kommuns nya Översiktsplan (ÖP)

Grödinge Dialogforum Botkyrka kommuns nya Översiktsplan (ÖP) MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Grödinge Dialogforum Botkyrka kommuns nya Översiktsplan (ÖP) Dag och tid 18 April, kl. 19-21 Plats Malmsjöskolans matsal Närvarande Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Aktiviteter för äldre i Alby

Aktiviteter för äldre i Alby 1 [5] Referens Marianne Wladis Aktiviteter för äldre i Alby Dag och tid Torsdag 2 november kl. 18-20 Plats Albys hjärta, Albyvägen 7 Närvarande Shakhlo Altieva (MP) ordförande Diana Hildingsson (S) vice

Läs mer

Protokoll trivselvandring

Protokoll trivselvandring 1 [7] Referens Elin Aronsson Protokoll trivselvandring Dag och tid 2018-10-11 Plats Närvarande Malmsjöskolan, Vårsta Birgitta Mörk (S), Johanna Hammarström (S), Jan Karlsson (S), Sven-Eric Holm (M). Elin

Läs mer

Alby Dialogforum Botkyrka kommuns demokratistrategi 12 december

Alby Dialogforum Botkyrka kommuns demokratistrategi 12 december MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Alby Dialogforum Botkyrka kommuns demokratistrategi 12 december Dag och tid 12 December kl. 18-20 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014

Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014 MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014 Dag och tid kl. 18 Plats Turkiska föreningens lokal Närvarande Ledamöter i dialogforum Medborgare Pia

Läs mer

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105.

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Information för val av skola ht 2016

Information för val av skola ht 2016 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Information för val av skola ht 2016 Innehåll 1. Val av skola - sammanfattning... 2 2. Vilka ska välja skola?... 2 2.1 Förskoleklass... 2 2.2 Elever som ska börja årskurs

Läs mer

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Datum 2015-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Denna sammanställning baseras på de synpunkter om inkommit till barn-

Läs mer

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Exempel på kommentarer: Tack vare personalen Man kan aldrig veta vad som händer under dagen Vi älskar våra förskolepedagoger! Duktig personal och fin verksamhet. Då

Läs mer

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på?

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Svar; Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Svar; Fråga 3. Trygghet, trivsel och glädje ; I I ditt barn får den trygghet det behöver på förskolan ditt barn

Läs mer

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling 1 [5] Referens Alexander Szögi Tullinge dialogforum Rikstens utveckling Dag och tid Måndag 19 september kl. 18.30 Plats Närvarande Ej närvarande Rikstenskolans matsal Hans Richardsson (S) Embla Kolenda

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Ny skolorganisation i Falköpings kommun

Ny skolorganisation i Falköpings kommun Ny skolorganisation i Falköpings kommun BARN- & UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Upplägg - Ny skolorganisation Uppdrag till Barn- och utbildningsförvaltningen Vad innebär de beslut som tagits? - (ink. frågor inför

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND BLAD 18 15 Förslag från Rinkeby framtidskommitté Beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på medborgarförslaget Ärendet Rinkeby framtidskommitté har i juni 2013 lämnat in ett medborgarförslag, vilket omfattar

Läs mer

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Landsbygdsråd: Svartlå byaförening och Uppgiftslämnare:

Läs mer

Tullinge dialogforum fredag 25 november. Tema: att vara äldre i Tullinge

Tullinge dialogforum fredag 25 november. Tema: att vara äldre i Tullinge 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Tullinge dialogforum fredag 25 november. Tema: att vara äldre i Tullinge Dag och tid Fredag 25 november kl. 14-16 Plats Restaurang Akvarellen, Elgentorpsvägen 10, Tullinge

Läs mer

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-06-16 Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 Sammanställning

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Bristande genomslag för politiskt fattade beslut angående modersmålsstöd i förskolan

Bristande genomslag för politiskt fattade beslut angående modersmålsstöd i förskolan Bristande genomslag för politiskt fattade beslut angående modersmålsstöd i förskolan Den första juni beslutade utbildningsnämnden att förändra modersmålsstödet för barn i förskolan. Beslutet grundar sig

Läs mer

elevhälsan och också studie- och yrkesvägledning. Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek.

elevhälsan och också studie- och yrkesvägledning. Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Bästa politiker, Om ni inte står fast vid det beslut ni tog den 13 april 2011 så kommer folket att tappa allt förtroende för er som ansvariga för våra barn. Att ta ett beslut i positiv riktning för att

Läs mer

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version Pedagogisk omsorg i hemmet 2012, reviderad version Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem

Läs mer

Välkommen till Sverkerskolan

Välkommen till Sverkerskolan Välkommen till Sverkerskolan Program för kvällen Vad kännetecknar Sverkerskolan? Utbildningen på skolan och undervisningen 1-3 Fritidshemmet Förskoleklass Elevhälsoteamet Skolval hur fungerar det? Vad

Läs mer

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Medborgardialogen

Läs mer

Dialogforum om Hallunda centrum

Dialogforum om Hallunda centrum 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Dialogforum om Hallunda centrum Dag och tid Torsdag 11 maj 2016 Plats Hallunda centrum (innertorget) Närvarande Jean-Pierre Zune (S), Ordförande Daulat Ramtri (M) Göran

Läs mer

Information för val av skola ht 2014

Information för val av skola ht 2014 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Information för val av skola ht 2014 Innehåll 1. Val av skola i korthet... 2 2. Vilka ska välja skola?... 2 2.1 Förskoleklass... 2 2.2 Elever som ska börja årskurs 7 och

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

Inledande presentation: Ordförande Börje Ohlsson hälsade välkommen och presenterade presidiet och inbjudna gäster.

Inledande presentation: Ordförande Börje Ohlsson hälsade välkommen och presenterade presidiet och inbjudna gäster. MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum och tid 2014-10-09, 19:00-21:00 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna gäster Surte församlingshem, Surte. Börje Ohlsson, ordförande Stina-Kajsa Melin, 1:e vice ordförande.

Läs mer

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun Förskola i förändring med barnens bästa i fokus Kungsbacka kommun Förskola i Kungsbacka Antal barn förskola 3750 st Antal förskolor 72 st Antal anställda 750 st Fristående förskolor 21 st Under perioden

Läs mer

Framtida skolorganisation i Sotenäs kommun

Framtida skolorganisation i Sotenäs kommun Framtida skolorganisation i Nulägesbeskrivning: bedriver idag skolverksamhet vid fem enheter, Bovallstrand årskurs F-6(68elever), Hunnebostrand årskurs F-6(154 elever), Smögen årskurs F-6(61 elever), Kungshamn/Åsen

Läs mer

Tumba dialogforum Hur upplever du kommunens stöd och service?

Tumba dialogforum Hur upplever du kommunens stöd och service? 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Tumba dialogforum Hur upplever du kommunens stöd och service? Dag och tid 13 mars kl.13-15 Plats Närvarande Tumba gymnasiums matsal Lisa Forssberg (S) ordförande Johan

Läs mer

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Representanter från partierna var: Sjöbopartiet: Roger Karlsson och Carina Jönsson Moderaterna: Kent-Ivan Andersson (ordförande

Läs mer

FAQ inför AB-klassernas flytt från Norskolan till Näsbypark

FAQ inför AB-klassernas flytt från Norskolan till Näsbypark FAQ inför AB-klassernas flytt från Norskolan till Näsbypark Här nedan presenteras frågor och svar som kan vara intressanta för alla elever/föräldrar inför att AB-klasserna på Norskolan flyttas till Näsbyparksskolan

Läs mer

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor 20190131 Vad styr verksamheten? Skollagen Läroplanen Utbildningens syfte 2 Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

Dialogforum special Tumba om utredningen av en eventuell kommundelning

Dialogforum special Tumba om utredningen av en eventuell kommundelning MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Redaktionen 2011-11-29 Referens Marianne Wladis Dag och tid 18.30 Plats Närvarande Ej närvarande Tumba gymnasium Maria Brodin (S) Nooshi Dagostar (V) Nirlep Singh (S) Berit Larsson

Läs mer

Välkomnandet av den nya förskoleklassen

Välkomnandet av den nya förskoleklassen Välkomnandet av den nya förskoleklassen Ett samarbete för en mjukare övergång mellan förskola och förskoleklass Malmsjö skola- Förskolan Trollgården- Förskolan Trollet- Förskolan Älvan. Vt- 12 Emelie Vesterholm,

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (8) Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 12 september 2012, kl 18.00 Plats: Centralskolans

Läs mer

Informationsmöte om modulbostäder i Tumba

Informationsmöte om modulbostäder i Tumba 1 [8] Referens Kommunikationsenheten Informationsmöte om modulbostäder i Tumba Dag och tid Onsdag 1 mars, kl. 18.30-20.30 Plats Tumba gymnasium, matsalen Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande Ebba

Läs mer

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 1 [5] Referens Alexander Szögi Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 Dag och tid Torsdag 15 oktober 2015 kl. 19 Plats Närvarande Trädgårdstadsskolans matsal 56 medborgare

Läs mer

Grödinge Dialogforum Vägar och kollektivtrafik

Grödinge Dialogforum Vägar och kollektivtrafik MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Grödinge Dialogforum Vägar och kollektivtrafik Dag och tid 14 Oktober, kl. 18.30-21.00 Plats Nicke & Tuddes café i Rosenhill Närvarande Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

REGLER OCH INFORMATION FÖR VAL AV SKOLA LÄSÅRET 2010/11. Perioden för skolval är den 12 januari till den 7 februari 2010.

REGLER OCH INFORMATION FÖR VAL AV SKOLA LÄSÅRET 2010/11. Perioden för skolval är den 12 januari till den 7 februari 2010. januari 2010 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG 2 186 21 VALLENTUNA TELEFON VX 08-587 850 00 FAX 08-587 849 10 buf.@vallentuna.se www.vallentuna.se buf@vallentuna.se REGLER OCH INFORMATION FÖR VAL

Läs mer

Hemsidans betydelse inom förskolan

Hemsidans betydelse inom förskolan Hemsidans betydelse inom förskolan VFU-rapport Författares för- och efternamn: Fatima Landstedt och Wanvisa Khakhammay Pedagogiska Institutionen kurs- eller utbildningsnamn: Pedagogik och utbildning 1,

Läs mer

Tullinge dialogforum Idéernas möjligheter

Tullinge dialogforum Idéernas möjligheter MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Tullinge dialogforum Idéernas möjligheter Dag och tid 18 mars kl. 18.30 Plats Falkbergaskolans matsal Närvarande Ledamöter i dialogforum Medborgare Hans

Läs mer

1. Andel Fittjabor/elever som gick/går ut med godkända betyg i 9:an och gymnasiet.

1. Andel Fittjabor/elever som gick/går ut med godkända betyg i 9:an och gymnasiet. Uppgifter om 1. Andel bor/elever som gick/går ut med godkända betyg i 9:an och gymnasiet. Andelen behöriga till gymnasiets yrkesprogram bland flickor som avslutade årskurs 9 läsåret 214/ var för hela Sverige

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50. Underskrifter Sekreterare

Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50. Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-10 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50 Utses att justera

Läs mer

Yttermalungs skola. - Här har vi plats för fler!

Yttermalungs skola. - Här har vi plats för fler! Yttermalungs skola - Här har vi plats för fler! Dagsläget Yttermalungs skola är sedan hösten 2013 en F-2 skola (beslutsunderlaget ifrågasattes av 369 namnunderskrifter) Förskola 2014 Januari 6 barn Sommar

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S)

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S) MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Kommunikation och områdesarbete 2012-04-18 Referens Lena Hellström Dag och tid Onsdag den 18april 2012 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Produktionsutskottet 2019-02-19 Nedläggning av Baduhild och Norra Åsgårds förskolor i Djursholm Ärende På uppdrag av utbildningsnämnden har den tidigare bildnings-

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba?

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba? 1 [5] 2016-12-14 Referens Charlotte Rydberg Tumba dialogforum 2016-12-14 Hur främjar vi tryggheten i Tumba? Dag och tid 14 december kl. 18.30-20.30 Plats Närvarande Ej närvarande Tumba gymnasiums matsal

Läs mer

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information Pedagogisk omsorg i hemmet Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem som finns för barn mellan

Läs mer

Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M)

Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M) Datum 2018-12-12 Diarienummer UBN-2018-6806 Utbildningsnämnden Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M) Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för fritidshemmet Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP)

Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP) MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP) Dag och tid 11 April, kl. 18.30-20.30 Plats Hallunda Folkets hus Närvarande Ledamöter i

Läs mer

Dialogforum i Hallunda-Norsborg- om Botkyrkas nya översiktsplan

Dialogforum i Hallunda-Norsborg- om Botkyrkas nya översiktsplan MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Sofia Wiberg, Medborgaranalysen, Josefin Adolfsson, kommunikatör Dialogforum i Hallunda-Norsborg- om Botkyrkas nya översiktsplan Dag och tid Måndag 12 september 2011

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde i morgon, onsdag

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde i morgon, onsdag 1 2010-05-18 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde i morgon, onsdag För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Datum Protokollsanteckningar Birte Sandberg (C) deltar ej i beslutet och gör bifogad anteckning till protokollet.

Datum Protokollsanteckningar Birte Sandberg (C) deltar ej i beslutet och gör bifogad anteckning till protokollet. Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2015-11-05 1 (2) 178 Taxeförändringar i kollektivtrafiken Diarienummer 1503283 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige

Läs mer

Dialogforum special Tumba om utredningen av en eventuell kommundelning

Dialogforum special Tumba om utredningen av en eventuell kommundelning MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Redaktionen 2011-11-29 Referens Marianne Wladis Dag och tid 18.30 Plats Närvarande Ej närvarande Tumba gymnasium Maria, Sonia, Heidi Noomi, Berit, Nirlep, Karin 10 boende, 6 män,

Läs mer

Trygga ungdomar i Tullinge dialogforum 31 januari

Trygga ungdomar i Tullinge dialogforum 31 januari 1 [5] 2017-02-06 Referens Charlotte Rydberg Trygga ungdomar i Tullinge dialogforum 31 januari Dag och tid Tisdag 31 januari kl. 18.30-20.30 Plats Nyängsvägen 3b i Tullinge, samlingslokalen intill biblioteket

Läs mer

Marieborgsbladet 2015:1

Marieborgsbladet 2015:1 Marieborgsbladet 2015:1 Välkomna till vårterminen 2015 på Marieborgsskolan! Det känns roligt att träffa alla igen och jag ser fram emot många lärande, utvecklande och roliga dagar tillsammans med elever

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

Visättraskolan informerar December 2015

Visättraskolan informerar December 2015 Semira Vikström (Rektor) Visättraskolan Visättravägen 61-63 141 50 HUDDINGE Tel: 08-535 345 02 E-post: semira.vikstrom@huddinge.se Hemsida: http://grundskolor.huddinge.se/visattraskolan/ Visättraskolan

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Principer för placering i förskola och skola

Principer för placering i förskola och skola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Datum 2016-09-20 Diarienummer UBN-2016-3347 Utbildningsnämnden Principer för placering i förskola och skola Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta att efter syskonförtur

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) 1 Vasaskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I vår verksamhetsplan

Läs mer

Minnesanteckningar skolråd

Minnesanteckningar skolråd Minnesanteckningar skolråd 2016-09-22 Närvarande: Eylem Yildiz, lärare 3A Linda Johnsson, lärare 7A Helen Thorwall,förälder FA Linn Davidsson, förälder 5B Maria Gyllander, förälder 7D Michael Enghag, förälder

Läs mer

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Mötets syfte Syftet med det tredje möte var att komma fram till ett eller fler förslag om hur skolan bör organiseras

Läs mer

Tullinge dialogforum Riksten nu och framöver

Tullinge dialogforum Riksten nu och framöver 1 [6] Referens Alexander Szögi Tullinge dialogforum Riksten nu och framöver Dag och tid Måndag 12 oktober kl. 18.30 Plats Närvarande Ej närvarande Rikstens skola Hans Richardsson (S) Stefan Dayne (KD)

Läs mer

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Arrangör: Sociala samverkansrådet Moderator: Ingrid Bexell Hulthén Text och foto: Malin Helldner Bakgrund I mars 2010 bildades ett samverkansråd i Göteborg.

Läs mer

Dags att välja skola!

Dags att välja skola! Dags att välja skola! Information om skolvalet 2017 och grundskolorna i Vaxholm. Välkommen till skolan i Vaxholms stad! I Vaxholms skolor ska eleverna känna trygghet och glädje. Här finns goda förutsättningar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-11-22 278 KS 202/17 Svar på motion (L) om fritt skolval med skolskjuts Beslut s förslag till kommunfullmäktige Ärendet Kommunfullmäktigeledamot Elin Andersson (L) har i motion daterad 19 april 2017

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Hur är det att vara senior i Tullinge?

Hur är det att vara senior i Tullinge? 1 [6] Referens Charlotte Rydberg Hur är det att vara senior i Tullinge? Dag och tid Fredag 8 juni kl. 14-16 Plats Närvarande Ej närvarande Restaurang Tullen i Tullinge Hans Richardsson (S) Ordförande Sven-Gunnar

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan.

Vi vill veta vad du tycker om skolan. Vi vill veta vad du tycker om skolan. 1 Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Dialogforum i Tumba-Storvreten- möte med elever i årskurs sju, åtta och nio i Broängsskolan på temat ungdomars fritid i Tumbaområdet

Dialogforum i Tumba-Storvreten- möte med elever i årskurs sju, åtta och nio i Broängsskolan på temat ungdomars fritid i Tumbaområdet MINNESANTECKNINGAR 1 [6] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Tumba-Storvreten- möte med elever i årskurs sju, åtta och nio i Broängsskolan på temat ungdomars fritid i Tumbaområdet Dag och tid Torsdag

Läs mer

Hur man startar en matteklubb. Karlskrona Matematikbienette 2017

Hur man startar en matteklubb. Karlskrona Matematikbienette 2017 Hur man startar en matteklubb Karlskrona Matematikbienette 2017 Valentina Chapovalova Magisterutbildning i matematik Huvudansvarig för Matteklubben på uppdrag av Uppsala kommun Egenföretagare Ordförande

Läs mer

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 å Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 2(8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Tullinge dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun

Tullinge dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Tullinge dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Dag och tid Plats 7 maj kl.18.30 Falkbergskolans matsal Närvarande Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

Tuva Lund (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Jean-Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Jean-Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.10 ande Tuva Lund (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larssson (M) Inger Grönberg (MP) Thomas Karlsson (TUP) Jean-Pierre

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2009-01-27 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Missionshuset, Åsenhöga, kl 19.00-20.50 Beslutande Övriga deltagande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil

Läs mer

Prognos för barnomsorg

Prognos för barnomsorg Tyresö kommun Datum Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Ulrica Andersson, verksamhetsstrateg 08 5782 90 59 Prognos för barnomsorg Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår: -

Läs mer

Stora Skedvi förskola och skola

Stora Skedvi förskola och skola Stora Skedvi förskola och skola Frågor ställda vid det allmänna mötet i skolans gymnastiksal den 17 februari: Kommunens svar är i kursiv stil. Vissa frågor är påståenden som lämnats okommenterade Vad kostar

Läs mer

Dags att söka förskoleklass & årskurs 7

Dags att söka förskoleklass & årskurs 7 Dags att söka förskoleklass & årskurs 7 2015/2016 Så här gör du ditt barns skolval. Skolvalet är öppet mellan 2 februari 15 februari www.vaxjo.se/skolval Så här gör du skolvalet På webbsidan www.vaxjo.se/skolval

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL. (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL. (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ 2010-05-06 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL. (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN Plats: Nissaforsskolan Tid: Tisdagen den 4 maj 2010 kl. 18:00-19:15 Närvarande:

Läs mer

för Klinte rektorsområde

för Klinte rektorsområde Eskelhem skolas föräldraförening Brittis Benzler samt övriga ledamöter Barn- & utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsförvaltningen 62182VISBY i Eskelhem 2011-12-20 Angående förvaltningens för Klinte

Läs mer