Dialogforum Grödinge- om Botkyrka kommuns nya översiktsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dialogforum Grödinge- om Botkyrka kommuns nya översiktsplan"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Dialogforum Grödinge- om Botkyrka kommuns nya översiktsplan Dag och tid Torsdag 22 september 2011 kl Plats Närvarande Malmsjö skola Ledamöter i dialogforum Boende i Grödinge Birgitta Mörk (S), ordförande 34 Grödingebor, 16 kvinnor och 18 i dialgoforum män Björn Pettersson (S), vice ordförande Övriga Johanna Hammarström (S) Lars Olsson, planeringschef Petja Svensson (M) John Rawley, områdesutvecklare Mattias Franzén (M) Josefin Adolfsson, kommunikatör Bo Lindhult (M) Sofia Wiberg, Medborgaranalysen Inger Grönberg (MP) Ej närvarande Anders Österberg (S) Bo Carlsson (TUP) Mats Einarsson (V) Stig Bjernerup (FP) Höstens första dialogforum i Grödinge handlade om Botkyrka kommuns nya översiktsplan. Birgitta Mörk inledde mötet och hälsade alla välkomna. Återkoppling från förra mötet Ladamöterna i dialogforum återkopplade som vanligt frågor som kom upp på förra dialogforum. Biblioteket i Vårsta har öppet tre dagar, 12 timmar, i veckan. Nytt är att biblioteket ska få utökade öppettider men utan personal. Det är ett beprövat system från Danmark där man får ett eget kort med kod så att man kan låna böcker även efter stängning. Innan det här blir verklighet måste kommunen se över hur säkerhetsfrågan ska lösas. Vad gäller sporthallen är skuldfrågan på väg att lösas. Sporthallen öppnar till våren. GSK har under sommaren drivit kiosken vid badet och det är alla mycket glada för. Man har haft problem med en del skadegörelse och förstörda varor på grund av strömavbrott, men hoppas kunna fortsätta även nästa sommar. Botkyrkabyggen har inlett dialogen med boende i Bremora. Sedan förra dialogforum har Botkyrkabyggen fått ta tillbaka en del idéer. Hur parkeringen ska lösas är den sto-

2 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 2 [5] ra frågan. Dialogen fortsätter och dialogforum får anledning att komma tillbaka så att boende i hela Vårsta-Grödinge får en chans att tycka till. Botkyrka kommuns nya översiktsplan Lars Olsson, planeringschef i Botkyrka kommun, berättade om kommunens arbete med att ta fram en ny översiktsplan. Kommunen är enligt lag skyldig att ha en aktuell översiktsplan. Den ska redovisa grunddragen av användandet av mark- och vattenområden i kommunen. Kommunen ska bli förutsägbar för människor. Lars berättade att den nuvarande översiktsplanen fokuserar mycket på vad kommunen inte ska göra. Den översiktsplan som nu tas fram ska tydligare visa vad kommunen vill. Hur stort ska Botkyrka vara. 5 punkter visar inriktningen för den nya översiktsplanen. För den nya översiktsplanen är hållbarhet centralt. Kommunfullmäktige har slagit fast att framtidens Botkyrka ska präglas av: att man ska kunna leva klimatsmart, att det ska finnas plats att växa, att människor ska känna sig hemma i storstaden, att det ska vara nära till storstadsnatur, att det ska finnas utrymme för kreativitet, Lars berättade att kommunen har att räkna med stigande havsnivåer, vilket påverkar Mälaren och vissa delar av kommunen. Hur kollektivtrafiken ska organiseras är också en fråga som kommunen måste ta ställning till. Vidare ska Botkyrka vara en del av det växande Stockholm. Botkyrka ska också vara en tydligt intressant plats i Stockholm. Lars berättade vidare att det ska bli lättare att röra sig utomhus och att den nya översiktsplanen ska se till att det finns natur nära bostadsområdena. I Botkyrka ska det också finnas utrymme för kreativitet. Lars berättade att det finns en inriktning för vilka typer av verksamheter kommunen vill planera för. I Botkyrka ska man ta upp drivkrafter i det moderna näringslivet. Det är något annat än att bara vara en försörjningsdel till Stockholm. Omvärldens påverkan Lars berättade också att Mälardalen är Sveriges starkaste tillväxtregion vilket förstås påverkar planeringen för boende och verksamheter i Botkyrka. Lars berättade vidare att verksamheter och näringsliv sorterar upp sig allt mer. Södertälje står för 10 procent av landets export. Botkyrka ligger i ett transportstråk vilket ställer stora krav på transport och infrastruktur. Det skapar också en större drivkraft för nya etableringar.

3 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 3 [5] Det tillkommer årligen nya bostäder i regionen. Stockholm kan inte ensam klara detta, utan det ställer krav på kommunerna runt omkring. Lars berättade att det är en stark drivkraft för utvecklingen i Vårsta-Grödinge. Kommunen måste ge plats för nya bostäder. En besökare påtalade vikten av att Botkyrka har en strategi för att vara attraktivt i kampen om invånare på längre sikt. Det måste vara attraktivt för företagsledare att bo och verka i Botkyrka så att de väljer att bo kvar här och investera i sitt närområde. Nya markägare Lars berättade att Stockholms stads försäljning av mark kommer att påverka Grödinge. Man har sålt stora gårdar där köparna på längre sikt säkert vill göra något annat. Det måste kommunen ta med i beräkningen. Utvecklingen i Kagghamra och fritidsområdena är också något kommunen måste ta med i beräkningen. Vägar och transport En stor fråga att lösa är problemet med väg 225. Lars berättade att det är länsstyrelsen som ansvarar för vägen och där finns idag inga planer på att förändra något. Detta måste kommunen hantera. Vilken funktion ska vägen ha för Vårstas utveckling? Diskussion i grupper Därefter delade mötets deltagare upp sig i grupper för att diskutera kring några olika frågeställningar. Grupperna skrev ner sina svar. Nedan följer en sammanfattning av svaren. Är det mellan några områden i Botkyrka som du idag har svårt att ta dig och i sådant fall vilka? Mellan Vårsta och Uttran. Mellan Vårsta, Solbo och Kassmyra saknas kommunikationer kvällstid. Det behövs tvärförbindelser i kommunen för att underlätta åkandet. Mellan Grödinge och Huddinge sjukhus och mellan Grödinge och Södertälje. Det är dåliga kommunikationer på Grödingelandet. Det behövs bättre turtäthet. Det är dåliga kommunikationer mellan södra och norra Botkyrka. Vägnätet är gammalt och dåligt. Det är trångt. På många ställen är underhållet dåligt. Mellan Tuna, Tullinge och Uttran. Bussförbindelserna mellan Vårsta och Uttran. Kvällstid saknas bussförbindelser mellan Vårsta och Solbo. Mellan Tumba och Skanssundet. Det behövs tätare turer för buss 727. Det behövs en cykelbana till Skanssundet. Mellan Grödinge och Huddinge sjukhus. Vad skulle få dig att använda mer kollektivtrafik? Om det fungerade vintertid. Nolltaxa. Priset för att åka buss är för högt. Zongränserna behöver ändras.

4 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 4 [5] Det är svårt när man har mycket bagage. Tätare busstrafik mellan Tumba och Skanssundet. Koordinera tåg och busstider. Tätare turer för 727, 783 och 729. Även för 717 kvällstid. Turtätheten är en förutsättning för att vi ska åka kollektivt. Om man kan lita på att bussarna kommer när de ska. Belysning vid busskurer och hållplatser, tex vid Karlslunds ridskola. Mer direkttrafik, till exempel 717 till Vårsta och Tumba. Bättre kapacitet på infartsparkeringen vid Tumba station. Parkering i Vårsta skulle eventuellt underlätta, men tveksamt. Säkrare busshållplatser. Vad tycker du känns viktigt att bevara av den gamla miljön/kulturmiljön i Botkyrka? De gamla gårdarna bör finnas kvar. Grödinge kyrkby, Näs by, de stora gårdarna i Grödinge, Tumba bruk, Hågelby gård, Lida och Rödstu hage. Viktigt att bevara kulturmiljön, men det får inte sätta stopp för nybyggen. Allt som går utan att hindra utvecklingen. Hågelby, Näs, Igelsta och Rosenhill. Tumba bruk Näs. Allt som går att spara. Miljön i Grödinge är fantastisk. Är mötesplatserna som finns i kommunen idag tillräckliga? Om intevilka fler typer av mötesplatser behövs? Fler spontana mötesplatser för ungdomar. Mötesplatser för unga och unga äldre ihop. Caféverksamhet och väntplatser för barn som väntar på anslutande bussar. Bio. De är tillräckliga! Mötesplatser för både unga och äldre. Caféverksamhet och biovisning. Många tycker att trafiken stör i Vårsta. Tycker du att man ska bygga nya vägar runt Vårsta eller dämpa trafiken och störningarna? Ja! Trafiksituationen måste absolut ses över. Den har blivit mycket värre på några få år. Trafiken ska ledas utanför Vårsta. Dämpa med fler hinder och fartkamera i Vårsta C. Bygg bro över väg 225 för att stoppa tung trafik. Begränsad höjd. Dämpa genom farthinder och rondeller på väg 225. Bygg nya vägar. Det är mycket störande med trafiken genom Vårsta. Det är störande med lastbilar på väg 225 och köer på väg 226 Flytta väg 225 Det är nödvändigt att satsa på väg 225 på grund av utvecklingen i Södertälje och Nynäshamn.

5 BOTKYRKA KOMMUN MINNESANTECKNINGAR 5 [5] Kommunen har hittills hållit tillbaka byggandet och befolkningsökningen i Grödinge. I vilken takt tycker du att befolkningen ska öka på Grödingelandet? I långsammare takt än idag eller snabbare? Landsbygdskaraktären bör bevaras, men viktigt att det ändå byggs nytt så att människor kan välja att bo i Grödinge. Man ska inte ändra landsbygdskaraktären i Grödinge. Stockhomlsområdet växer för snabbt. Det bör ske i en försiktigare takt. Vi behöver jordbruksmarken. Bygg i lagom takt. Det behövs en vision för Grödingeområdet. Gärna snabbare. Folk trivs här. Många bor i sommarstugor som sedan blir permanentboende. Det är tillräckligt som det är nu. Snabbare, men Grödinge ska inte exploateras. Det är viktigt att infrastrukturen hänger med. Det bör finnas möjlighet till avstyckning av tomter. Fler människor i Grödinge kan ge ökad service, till exempel distriktssköterska. Vi behöver en vision för Grödinge där man tar tillvara det som är unikt här, till exempel våra våtmarker och Lida. Övrigt Det behövs fler som kommer till och ställer upp och jobbar på Mötesplats Grödinge. Där är jätte trevligt! Försvarets prickmark finns kvar på olika håll i Grödinge och där får man inte bygga. Ta bort prickmarken! Den är inte aktuell längre. Det är för dyrt med anslutningsavgiften för bredband i Sibble. Vad gäller kommunalt avlopp och vatten i Sibble så går det att lägga vattenrör i avloppstunneln som reningsverket betalar. Det går många transporter med biogas genom Vårsta. Bygg rörledningar i avloppstunnelns tak för transport av biogas, så halveras trafiken. Det är fel för miljön att bygglovskostnader på isolering och att flytta fönster har blivit dyrare. En återvinningsstation är en viktig miljöfråga för Grödingelandet. Avslutning Innan mötet avslutades fick besökare och politiker sätta upp prickar på kartor som alla symboliserade olika saker; Botkyrkas hjärta, Botkyrkas bakgård, Botkyrkas fönster och Botkyrkas centrum. Kartorna och synpunkterna ovan tas alla med i underlaget för den nya översiktsplanen. Mer information om arbetet med den nya översiktsplanen hittar du här palangresikt/ny-översiktsplan. Birgitta avslutade mötet. Nästa möte i Grödinge är den 17 november och har då ungdomsfrågor i fokus.

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora Dag och tid Måndag 19 mars kl. 19-21 Plats Malmsjö skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende

Läs mer

Grödinge Dialogforum Botkyrka kommuns nya Översiktsplan (ÖP)

Grödinge Dialogforum Botkyrka kommuns nya Översiktsplan (ÖP) MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Grödinge Dialogforum Botkyrka kommuns nya Översiktsplan (ÖP) Dag och tid 18 April, kl. 19-21 Plats Malmsjöskolans matsal Närvarande Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Tullinge dialogforum- om Botkyrka kommuns nya översiktsplan

Tullinge dialogforum- om Botkyrka kommuns nya översiktsplan MINNESANTECKNINGAR 1 [6] 2011-12-02 Referens: Josefin Adolfsson och Sofia Wiberg Tullinge dialogforum- om Botkyrka kommuns nya översiktsplan Dag och tid Torsdag 17 november 2011 kl. 18.30 Plats Närvarande

Läs mer

Grödinge Dialogforum Vägar och kollektivtrafik

Grödinge Dialogforum Vägar och kollektivtrafik MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Grödinge Dialogforum Vägar och kollektivtrafik Dag och tid 14 Oktober, kl. 18.30-21.00 Plats Nicke & Tuddes café i Rosenhill Närvarande Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Dialogforum i Hallunda-Norsborg- om Botkyrkas nya översiktsplan

Dialogforum i Hallunda-Norsborg- om Botkyrkas nya översiktsplan MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Sofia Wiberg, Medborgaranalysen, Josefin Adolfsson, kommunikatör Dialogforum i Hallunda-Norsborg- om Botkyrkas nya översiktsplan Dag och tid Måndag 12 september 2011

Läs mer

Dialogforum Alby- äldrefrågor

Dialogforum Alby- äldrefrågor MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Dialogforum Alby- äldrefrågor Dag och tid 17 oktober 2011 kl. 17-19 Plats Närvarande Ej närvarande Alby äng Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S), ordförande i dialogforum

Läs mer

Dialogforum i Grödinge- om skolfrågor

Dialogforum i Grödinge- om skolfrågor MINNESANTECKNINGAR 1 [7] Referens: John Rawley Dialogforum i Grödinge- om skolfrågor Dag och tid Onsdag 13 juni kl. 19-21 Plats Olberga skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende i Grödinge Birgitta

Läs mer

Dialogforum i Alby- om en stadsbyggnadsidé för Alby, Botkyrkas översiktsplan och förslag på detaljplan för kv. Rotemannen. Måndag 30 maj kl

Dialogforum i Alby- om en stadsbyggnadsidé för Alby, Botkyrkas översiktsplan och förslag på detaljplan för kv. Rotemannen. Måndag 30 maj kl MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Alby- om en stadsbyggnadsidé för Alby, Botkyrkas översiktsplan och förslag på detaljplan för kv. Rotemannen. Dag och tid Måndag 30 maj

Läs mer

Fittja dialogforum- om Fittja äng och Botkyrka kommuns nya översiktsplan

Fittja dialogforum- om Fittja äng och Botkyrka kommuns nya översiktsplan MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson, Hanna Lindh och Sofia Wiberg Fittja dialogforum- om Fittja äng och Botkyrka kommuns nya översiktsplan Dag och tid Tisdag 20 september kl. 18-20 Plats

Läs mer

Hur är det att vara företagare i Grödinge?

Hur är det att vara företagare i Grödinge? 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Hur är det att vara företagare i Grödinge? Dag och tid Onsdag 26 september kl. 19-21 Plats Närvarande Ej närvarande Grödinge bygdegård Birgitta Mörk (S) Johanna Hammarström

Läs mer

Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP)

Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP) MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP) Dag och tid 11 April, kl. 18.30-20.30 Plats Hallunda Folkets hus Närvarande Ledamöter i

Läs mer

Tumba dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun

Tumba dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Tumba dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun Dag och tid Plats Närvarande 16 maj kl.18.30 Tumbascenen Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Tullinge dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun

Tullinge dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Tullinge dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Dag och tid Plats 7 maj kl.18.30 Falkbergskolans matsal Närvarande Ledamöter i dialogforum

Läs mer

botkyrkas översiktsplan

botkyrkas översiktsplan botkyrkas översiktsplan Foto: Callius/One eyed Inc Kortversion Samrådsförslag mars Foto: johan nes liljeson Här är en kortversion av Botkyrkas nya översiktsplan! Det är ett förslag på hur vi kan utveckla

Läs mer

Översiktsplan - förankring för acceptans och igenkännande. Lars Olson, planeringschef

Översiktsplan - förankring för acceptans och igenkännande. Lars Olson, planeringschef Översiktsplan - förankring för acceptans och igenkännande Lars Olson, planeringschef Botkyrka en del av Stockholmsregionen 88 000 invånare En av Sveriges yngsta befolkningar medelålder 37 år En av Sveriges

Läs mer

Näringslivsforum 10/4

Näringslivsforum 10/4 Näringslivsforum 10/4 Översiktsplanen Tillsammans för ett attraktivt Botkyrka! Näringslivsforum 10/4 - Agenda - 12.40-12.50 Välkomna Erik Nilsson, Tf. Kommundirektör 12.50-13.00 Näringslivsplanen 1.0 Ellen

Läs mer

Tumba dialogforum Ung i Tumba

Tumba dialogforum Ung i Tumba MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Tumba dialogforum Ung i Tumba Dag och tid Torsdag 13 september kl. 13.00 15.00 Plats Tumbascenen Närvarande Ledamöter i dialogforum Medborgare Maria Brodin

Läs mer

Dialogforum Tumba-Storvreten Hur trivs du i Segersjö?

Dialogforum Tumba-Storvreten Hur trivs du i Segersjö? MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens Martin Sundman Dialogforum Tumba-Storvreten Hur trivs du i Segersjö? Dag och tid Torsdag den 6 maj 2010 kl. 19.00-20.30 Plats Närvarande Tumba Folkets hus Ledamöter i

Läs mer

Protokoll trivselvandring

Protokoll trivselvandring 1 [7] Referens Elin Aronsson Protokoll trivselvandring Dag och tid 2018-10-11 Plats Närvarande Malmsjöskolan, Vårsta Birgitta Mörk (S), Johanna Hammarström (S), Jan Karlsson (S), Sven-Eric Holm (M). Elin

Läs mer

Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014

Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014 MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014 Dag och tid kl. 18 Plats Turkiska föreningens lokal Närvarande Ledamöter i dialogforum Medborgare Pia

Läs mer

Dialog om trygghet i Grödinge

Dialog om trygghet i Grödinge 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Dialog om trygghet i Grödinge Dag och tid Onsdag 30 maj kl. 19-21 Plats Närvarande Ej närvarande Malmsjö skola i Grödinge Birgitta Mörk (S) ordförande Johanna Hammarström

Läs mer

I Botkyrka ska man kunna leva klimatsmart

I Botkyrka ska man kunna leva klimatsmart 1 [7] Samtal om framtiden Sammanställning samtal med invånare under våren 2011 I denna sammanställning har huvuddragen i samtalen sammanfattats. Detaljer för varje samtal är inte med, men har också dokumenterats.

Läs mer

Aktiviteter för äldre i Alby

Aktiviteter för äldre i Alby 1 [5] Referens Marianne Wladis Aktiviteter för äldre i Alby Dag och tid Torsdag 2 november kl. 18-20 Plats Albys hjärta, Albyvägen 7 Närvarande Shakhlo Altieva (MP) ordförande Diana Hildingsson (S) vice

Läs mer

Tullinge dialogforum fredag 25 november. Tema: att vara äldre i Tullinge

Tullinge dialogforum fredag 25 november. Tema: att vara äldre i Tullinge 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Tullinge dialogforum fredag 25 november. Tema: att vara äldre i Tullinge Dag och tid Fredag 25 november kl. 14-16 Plats Restaurang Akvarellen, Elgentorpsvägen 10, Tullinge

Läs mer

Dialogforum i Tumba-Storvreten- möte med elever i årskurs sju, åtta och nio i Broängsskolan på temat ungdomars fritid i Tumbaområdet

Dialogforum i Tumba-Storvreten- möte med elever i årskurs sju, åtta och nio i Broängsskolan på temat ungdomars fritid i Tumbaområdet MINNESANTECKNINGAR 1 [6] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Tumba-Storvreten- möte med elever i årskurs sju, åtta och nio i Broängsskolan på temat ungdomars fritid i Tumbaområdet Dag och tid Torsdag

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD Vi har skapat varumärkesplattformen tillsammans Vi började med att fråga 1000 Mölndalsbor hur de uppfattar Mölndal som plats och Mölndals stad idag. Svaren visar att

Läs mer

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S)

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S) MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Kommunikation och områdesarbete 2012-04-18 Referens Lena Hellström Dag och tid Onsdag den 18april 2012 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson

Läs mer

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling 1 [5] Referens Alexander Szögi Tullinge dialogforum Rikstens utveckling Dag och tid Måndag 19 september kl. 18.30 Plats Närvarande Ej närvarande Rikstenskolans matsal Hans Richardsson (S) Embla Kolenda

Läs mer

Protokoll trivselvandring Tumba

Protokoll trivselvandring Tumba 1 [14] Referens Elin Aronsson Protokoll trivselvandring Tumba Dag och tid 2018-10-18 Plats Närvarande Medborgarkontoret Tumba Birgitta Mörk (S), Myrna Persson (Mp), Markus Rydell (KD), Kenneth Spångberg

Läs mer

Tumba dialogforum Hur upplever du kommunens stöd och service?

Tumba dialogforum Hur upplever du kommunens stöd och service? 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Tumba dialogforum Hur upplever du kommunens stöd och service? Dag och tid 13 mars kl.13-15 Plats Närvarande Tumba gymnasiums matsal Lisa Forssberg (S) ordförande Johan

Läs mer

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Fakta Malmö 290 000 invånare (2008) Ökande befolkning för 22 året i rad 174 nationaliteter 47 % är under 35 år 28 000 arbetstillfällen 55 000 arbetspendlar

Läs mer

Alby Dialogforum Botkyrka kommuns demokratistrategi 12 december

Alby Dialogforum Botkyrka kommuns demokratistrategi 12 december MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Alby Dialogforum Botkyrka kommuns demokratistrategi 12 december Dag och tid 12 December kl. 18-20 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Tullinge dialogforum om kollektivtrafik och infartsparkeringar.

Tullinge dialogforum om kollektivtrafik och infartsparkeringar. MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Områdesenheten 2011-09-22 Referens Björn Adelly Tullinge dialogforum om kollektivtrafik och infartsparkeringar. Dag och tid 18.30-21.30 Plats Närvarande Ej närvarande Falkbergsskolans

Läs mer

Alby Dialogforum Alby utvecklas vad tycker du?

Alby Dialogforum Alby utvecklas vad tycker du? MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Alby Dialogforum Alby utvecklas vad tycker du? Dag och tid 19 februari kl. 18-20 Plats Närvarande Ej närvarande Grindtorpskolan Ledamöter i dialogforum

Läs mer

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Med vilka färdmedel skulle du vilja resa sträckan Njurunda-Sundsvall? Pendeltåg Cykla, pendeltåg, buss Cykel och

Läs mer

Minnesanteckningar från trivselvandring i Alby

Minnesanteckningar från trivselvandring i Alby 1 [6] Referens Charlotte Rydberg Minnesanteckningar från trivselvandring i Alby Dag och tid Torsdag 24 maj kl. 18-19.30 Plats Start vid Albys hjärta och promenad runt Alby centrum Närvarande Shakhlo Altieva

Läs mer

Fittja dialogforum - Hur vill du ha din nya park i Fittja?

Fittja dialogforum - Hur vill du ha din nya park i Fittja? 1 [6] Referens Charlotte Rydberg Fittja dialogforum - Hur vill du ha din nya park i Fittja? Dag och tid Tisdag 21 februari kl.18-20 Plats Närvarande Fittjaskolans matsal Politiker Adnan Issa (S), vice

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Grödinge dialogforum Tema: 280 nya bostäder på Slättmalm

Grödinge dialogforum Tema: 280 nya bostäder på Slättmalm 1 [8] Referens Charlotte Rydberg Grödinge dialogforum Tema: 280 nya bostäder på Slättmalm Dag och tid Onsdag 22 februari kl. 19-21 Plats Närvarande Malmsjöskolans matsal Birgitta Mörk (S) Björn Pettersson

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Vad är på gång i Norsborg centrum?

Vad är på gång i Norsborg centrum? 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Vad är på gång i Norsborg centrum? Dag och tid Tisdag 7 november kl. 18-19.30 Plats Arameiska-Syrianska föreningens lokal, Mimers väg 3 Närvarande Jean-Pierre Zune (S),

Läs mer

Tullinge dialogforum på temat: Leva livet i Tullinge

Tullinge dialogforum på temat: Leva livet i Tullinge 1 [6] Referens Charlotte Rydberg Tullinge dialogforum på temat: Leva livet i Tullinge Dag och tid Tisdag 28 mars kl. 18.30-20.30 Plats Samlingslokalen intill biblioteket, Nyängsvägen 3, Tullinge Närvarande

Läs mer

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S)

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran, kl. 18:00 19:01 ande Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Josefin Norrgård (TUP) Bo Claesson (KD) Ulf Hjalmarsson

Läs mer

218 Svar på remiss - Regeringsuppdrag om Stockholmsregionens behov av bostäder (KS/2012:434)

218 Svar på remiss - Regeringsuppdrag om Stockholmsregionens behov av bostäder (KS/2012:434) PROTOKOLLSUTDRAG 1[2] Kommunstyrelsen 2012-11-05 Dnr KS/2012:434 218 Svar på remiss - Regeringsuppdrag om Stockholmsregionens behov av bostäder (KS/2012:434) Beslut Kommunstyrelsen överlämnar kommunledningsförvaltningens

Läs mer

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Datum: 2013-05-14 Plats: Markuskyrkan, Björkhagen Metod: Open Space Sammarnställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden-Björkhagen

Läs mer

Piratpartiet Sala. Bilaga A Konstituerande medlemsmöte Deltagarförteckning

Piratpartiet Sala. Bilaga A Konstituerande medlemsmöte Deltagarförteckning Bilaga A Konstituerande medlemsmöte Deltagarförteckning Antal deltagare på mötet var 6 personer: Anders S Lindbäck Jimmy Lundkvist Björne Pettersson Alexander Örnberg Kim Korths, via facebook Jonathan

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:18 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:33 av Bo Johansson och Rolf Bromme (fp) om inrättande av en busslinje mellan Danderyds sjukhus och Löwenströmska sjukhuset (Närakuten

Läs mer

Samtal ungdomar Alby, Kvarnhagsskolan

Samtal ungdomar Alby, Kvarnhagsskolan Samtal om framtiden Samtal ungdomar Alby, Kvarnhagsskolan Innehåll Förord Botkyrka kommun 4 Bakgrund 7 Genomförande 8 Redovisning och analys 1 I framtidens Botkyrka ska man känna sig hemma i storstaden

Läs mer

2 Information papperslös nämndhantering - Mats André. 5 Remiss - Yttrande över förslag flerårsplan 2013-2016

2 Information papperslös nämndhantering - Mats André. 5 Remiss - Yttrande över förslag flerårsplan 2013-2016 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Kommunala pensionärsrådet 2012-04-17 Tid 2012-04-17, Kl 16.00 18.00 Plats Kommunalhuset Tumba plan 2 konferensrum 2 Ärenden Justering 1 Aktuellt från organisationerna

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Alby dialogforum Albys kvinnor på arbetsmarknaden

Alby dialogforum Albys kvinnor på arbetsmarknaden 1 [5] 2016-12-01 Referens Charlotte Rydberg Alby dialogforum 2016-12-01 Albys kvinnor på arbetsmarknaden Dag och tid Torsdag 1 december kl. 18.00-20.00 Plats Närvarande Ej närvarande Albys hjärta Politiker:

Läs mer

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Arnemark 2014-02- 26 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns 2012-01-07 Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun Efter att ha tagit del av Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun, vill Sorundanet framföra

Läs mer

Alby dialogforum Framtid Alby

Alby dialogforum Framtid Alby MINNESANTECKNINGAR 1 [6] Kommunikation och områdesarbete 2012-09-20 Referens Alexander Szögi Alby dialogforum Framtid Alby Dag och tid Torsdag 20 september kl. 18.00-21.30 Plats Alby centrum, Framtid Albys

Läs mer

Piratpartiet Skinnskatteberg. Bilaga A Konstituerande medlemsmöte Deltagarförteckning

Piratpartiet Skinnskatteberg. Bilaga A Konstituerande medlemsmöte Deltagarförteckning Bilaga A Konstituerande medlemsmöte Deltagarförteckning Anders S Lindbäck Simon Lindgren Jonathan Ström Roger Sperrling Mattias Lennartsson Kent-Ola Hågebrand Bilaga B Konstituerande medlemsmöte Kommunlista

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om trafik, kommunikationer och miljö

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om trafik, kommunikationer och miljö V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g Moderaterna i Tyresö om trafik, kommunikationer och miljö februari 2014 In ledn in g Moderaterna har en vision som handlar om att utveckla Tyresö

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Landvetter? Positivt och viktigt att det ska bli en idrottshall. Det är viktigt med polisiär närvaro för att

Läs mer

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin (Det talade ordet gäller) Inledningsanförande Sten Nordin Stockholmsmötet 2010, 100531 utveckling, och ett utmärkt tillfälle för nätverkande och utbyte av idéer mellan regionens näringsliv och politiska

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

2012-05-08. LAHOLMS KOMMUN Kommunstyrelsen

2012-05-08. LAHOLMS KOMMUN Kommunstyrelsen LAHOLMS KOMMUN Kommunstyrelsen 2012-05-08 Minnesanteckningar förda vid information om översiktsplanefrågor och övriga samhällsfrågor i Skoskumgården i Skummeslövsstrand 2012-05-08 kl 18.30-21.00 Närvarande:

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

3 Remissvar angående Förslag till Botkyrkas nya översiktsplan

3 Remissvar angående Förslag till Botkyrkas nya översiktsplan KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Vård- och omsorgsnämnden 2013-06-11 Tid 2013-06-11, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2 rum 3 Ärenden Justering 1 Information från förvaltningen 2 Svar på medborgarförslag-

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba?

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba? 1 [5] 2016-12-14 Referens Charlotte Rydberg Tumba dialogforum 2016-12-14 Hur främjar vi tryggheten i Tumba? Dag och tid 14 december kl. 18.30-20.30 Plats Närvarande Ej närvarande Tumba gymnasiums matsal

Läs mer

Ungdomars resor. - Ungdomars upplevelser av transportsystem. Linda Hallenberg

Ungdomars resor. - Ungdomars upplevelser av transportsystem. Linda Hallenberg Ungdomars resor - Ungdomars upplevelser av transportsystem Linda Hallenberg RAP. 6 juli 2005 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...5 2 SYFTE...6 3 METOD...6 4 RESULTAT...6 4.1 T-BANAN ÄR EN OTRYGG OCH

Läs mer

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda Sektorn för administrativt stöd Emelie Ivarson Kommunstyrelsen Datum 2016-12-07 2015KS360 006 Dnr Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Veckobrev nr 42 (15 oktober- 21 oktober) 2018

Veckobrev nr 42 (15 oktober- 21 oktober) 2018 Veckobrev nr 42 (15 oktober- 21 oktober) 2018 Månadsmöte Grödinge Bygdegård Onsdag den 17oktober kl.12.00 BJÖRN HEMSTAD ÄR TILLBAKA! Denna gång heter hans program "Gobitar på nytt sätt" och består både

Läs mer

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun PitePanelen Rapport 2 PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun Maj 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning PiteåPanelen inbjöds den 4 maj 2009 till

Läs mer

Hällingsjö. 29 november 2018

Hällingsjö. 29 november 2018 Hällingsjö 29 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Karlskrona Vision 2030

Karlskrona Vision 2030 Karlskrona Vision 2030 Attraktiva livsmiljöer Vi ska ta vara på våra unika miljöer med skärgården, staden och landsbygden. Karlskrona ska sjuda av aktivitet och ha ett kreativt och öppet kulturliv med

Läs mer

Agenda. exploateringens omfattning ekonomin miljön samhällsomsorg och trafik

Agenda. exploateringens omfattning ekonomin miljön samhällsomsorg och trafik Visionsmöte Ämne: Utvecklingen i sydvästra Rönninge Datum: 19 januari 2009 Deltagare: Gruppledare från s, kd, mp, c, fp, m i Salems kommun, tjm från Salems kommun samt KSF:s styrelse + några medlemmar

Läs mer

Upphandling Enkät om hinder i kollektivtrafik 2018

Upphandling Enkät om hinder i kollektivtrafik 2018 Sida 1 Q001 Hur ofta åker du bil? Dagligen eller nästan varje dag - 44 39-46+ 29 36-46+ 38 35-46+ 33 52 44-47 Någon eller några dagar i veckan 30 34 29 34 32 30 19 29 30 21 22-31+ 26 Någon eller några

Läs mer

Testresenärsprojektet i Riksten 2017

Testresenärsprojektet i Riksten 2017 Testresenärsprojektet i Riksten 2017 Bakgrund Under maj månad 2017 genomfördes ett testresenärsprojekt i Riksten. Testresenärsprojektet är en aktivitet inom utvecklingsprogrammet för Tullinge. Ett av målen

Läs mer

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Den 20-22 oktober 2011 arrangerades för första gången demokratidagar i Huddinge kommun med det övergripande syftet att lyfta

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om Tumba skog

Minnesanteckningar från dialogmöte om Tumba skog 1 [7] Stadsbyggnadsenheten 2015-03-06 Referens Olof Karlsson Minnesanteckningar från dialogmöte om Tumba skog Om mötet Den 11 februari 19:00 kallades de närboende till planområdet för Tumbaskog till ett

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur 1(5) Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur Datum: Onsdagen den 4 april 2018 Tid: Kl. 18:00 20:00 Lokal: Medborgarhuset, Genarp Närvarande: Karin Berg Genarp Tommy

Läs mer

Tullinge dialogforum Riksten nu och framöver

Tullinge dialogforum Riksten nu och framöver 1 [6] Referens Alexander Szögi Tullinge dialogforum Riksten nu och framöver Dag och tid Måndag 12 oktober kl. 18.30 Plats Närvarande Ej närvarande Rikstens skola Hans Richardsson (S) Stefan Dayne (KD)

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-21 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Lokalbussar som cirkulerar i Nykvarn KS/2014:373 Medborgarförslag: Förvaltningens

Läs mer

Byastämma för Åhus och Yngsjö på Åhus Seaside

Byastämma för Åhus och Yngsjö på Åhus Seaside MINNESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-11-18 Fredrik Lager Byastämma för Åhus och Yngsjö på Åhus Seaside 2017-11-18 Närvarande: Politiker: Pierre Månsson, Anders Tell, Peter Johansson och Niclas Nilsson Tjänstemän:

Läs mer

Hur är det att vara senior i Tullinge?

Hur är det att vara senior i Tullinge? 1 [6] Referens Charlotte Rydberg Hur är det att vara senior i Tullinge? Dag och tid Fredag 8 juni kl. 14-16 Plats Närvarande Ej närvarande Restaurang Tullen i Tullinge Hans Richardsson (S) Ordförande Sven-Gunnar

Läs mer

Tuva Lund (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Jean-Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Jean-Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.10 ande Tuva Lund (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larssson (M) Inger Grönberg (MP) Thomas Karlsson (TUP) Jean-Pierre

Läs mer

Remissyttrande: TRAFIKSTRATEGI FÖR HUDDINGE KOMMUN Vägen mot ett hållbart samhälle Diarienummer: GK-2007/

Remissyttrande: TRAFIKSTRATEGI FÖR HUDDINGE KOMMUN Vägen mot ett hållbart samhälle Diarienummer: GK-2007/ 1 -ansluten till Villaägarnas Riksförbund och med mer än 1 200 medlemmar i Stuvsta/Snättringe www.stuvstagard.se Remissyttrande: TRAFIKSTRATEGI FÖR HUDDINGE KOMMUN Vägen mot ett hållbart samhälle Diarienummer:

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015.

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. TJÄNSTESKRIVELSE 1 [8] Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. Förslag till beslut föreslår samhällsbyggnadsnämnden besluta att som

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Botkyrka kommuns medskick till Sverigeförhandlingens arbete

Botkyrka kommuns medskick till Sverigeförhandlingens arbete TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Lars Olson Mottagare Sverigeförhandlingen Botkyrka kommuns medskick till Sverigeförhandlingens arbete Utgångspunkter Botkyrka kommun har i ett särskilt beslut 2015-10-05

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn!

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Bättre förutsättningar för länets södra sida I Stockholms län finns en ekonomisk och social ojämlikhet mellan den norra och södra länsdelen.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:13 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:17 av Maria Wallhager (fp) om pendeltågstation i Uttran Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

I VA-plan anges Tynningö som kategori 4. I VA-planen ska anges vid dilken tispunkt det är rimligt att en VA-utbyggnad ska kunna ske.

I VA-plan anges Tynningö som kategori 4. I VA-planen ska anges vid dilken tispunkt det är rimligt att en VA-utbyggnad ska kunna ske. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Susanne Edén Tel dir 08-54170987 Dnr 2013:KS087 susanne.eden@vaxholm.se Plan-pm Beslutsförslag Kommunstyrelsens planeringsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen (KS) att

Läs mer

DEN 17 MARS 2015 BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP

DEN 17 MARS 2015 BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP DEN 17 MARS BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP INNEHÅLL 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och arbetssätt... 2 2 Nuläge... 2 2.1 Beskrivning av bensbyn... 2 2.2 Kommunens inriktning för utveckling

Läs mer