Myndighetsmöte januari 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Myndighetsmöte januari 2015"

Transkript

1 -52.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Protokoll 1 (12) Antecknat av Ingela Grundel, Susanna Ekströmer Närvarande Mötesdatum och 15 Frånvarande Mötestid Myndighetsmöte januari 2015 Nästa möte: 27 augusti 2015 Skicka frågor eller punkter att ta upp på nästa myndighets möte till swe.cbrne@msb.se. Förslag till dagordningen: 1. Avstämning för ny process av inhämtning forskningsbehov inom CBRNE 2. Avstämning av det sammanställda resultatet inför Nyttiggörande av forskning och utveckling 4. Termer och begrepp Samhället a) försvarsberedskap b) beredskap (ta bort det civila samhället ) Plats: Stockholm Tid: Beslut i prioriteringsordning 1. Forskning Frågan ställdes om det är möjligt att använda detta forum för avstämning av det underlag som ska beskriva samhällets behov av forskning inom CBRNE? 27 augusti 2015 På myndighetsmötet i augusti 2015 kommer en av programpunkterna att vara en gemensam avstämning av det underlag som ska rapporteras och ligga till grund för den inriktning av forskning inom CBRNE som FOI ska bedriva från Som underlag används den förfrågan som ställde till berörda aktörer Samverkan sker även med FM. Förslag från mötet kontrollerar om det går att anordna ett seminarium med forskningsfrågor på Samhällsäkerhetsmässan hösten (Ett önskemål är att problematisera om ett faktiskt behov som t.ex. att vi inom en 10-års period behöver en ny skyddsmask.) 2. CBRNE Glossary

2 samhällsskydd och beredskap Protokoll 2 (12) Ett bra initiativ som kan ena användning av gemensamma termer och begrepp inom CBRNE i Europa. Med den korta remisstid som medlemsstaterna har fått innebär att en detaljerad kvalitetssäkring inte är möjlig av en så viktigt produkt. De svar som kommer in kommer att skickas med till regeringskansliets beredning. 3. Nästa möte Äger rum i Stockholm den 27 augusti :30 Välkommen: Enhetschef Niklas Andrén hälsade välkommen och informerade om att mötet filmas. Myndighetsmötet för CBRNE kommer att få en egen webbsida och där kommer fortsättningsvis offentlig information att finnas tillgänglig. Stärkt krisberedskap för säkerhets skull, propositionen som t.ex. låg till grund för bildandet av. Niklas beskrev myndighetsmötets syfte och mål. Syfte Mål ett mötesforum för alla som arbetar med frågor inom området CBRNE/farliga ämnen från lokal till central nivå stödjer ett mötesforum för alla, med alla, där vi gemensamt utformar programmet efter aktuella behov Niklas redovisade alla regeringsuppdrag inom området CBRNE sedan 2009 och fram till Den samverkan som har skett med alla berörda myndigheter och s ansvar att samordna CBRNE under dessa uppdrag har lett till en tydligare kartbild av vad som görs inom området CBRNE har vi inget uppdrag och är därför året som ger oss möjlighet att implementera och utvärdera.

3 samhällsskydd och beredskap Protokoll 3 (12) Forskning inom CBRNE Innan presentationen av s forskningsstrategi presenterades fyra frågor som vi ville att alla skulle ta med sig inför den kommande diskussionen. - Är det skillnad mellan civil och militär forskning? - Hur ser ni på nyttiggörande? - När är det forskning eller när är det utveckling? - Kan myndighetsmötet vara ett forum där avstämning sker för inriktning av forskning inom CBRNE? Sara Brunnberg, forskningsenheten. Forskning är ett strategiskt viktigt medel för kunskapsutveckling i samhället. s finansierar forskning och forskningsenheten har i uppdrag att inrikta och beställa forskning inom området samhällsskydd och beredskap. kan genom sin forskningsfinansiering bidra till att stärka den akademiska kompetensen men forskningen gör störst nytta när resultaten kan komma till användning och nå rätt målgrupper s forskningsmedel 130 Mkr, ca 80 pågående projekt och ca 10 nya projekt per år finansierades 7 nya projekt.

4 samhällsskydd och beredskap Protokoll 4 (12) satsar nu på tematiska utlysningar som bygger på tydligare behovsinventering. Det har bl.a. lett till att det kommer in färre ansökningar per utlysning och beviljande graden har på det viset ökat och ligger nu på mellan 10-20% blev s forskningsstrategi färdig för perioden fram till Den syftar till att göra s roll som finansiär tydligare och att beskriva myndighetens inriktning av forskningen under perioden Genom att beskriva vilken forskning som prioriteras, och hur myndigheten arbetar med forskningsfinansiering, är strategin också ett verktyg för att långsiktigt utveckla s forskningsfinansiering. Strategidokumentet finns på.se. Forskningsstrategin består av fyra delar som tillsammans beskriver vad forskningssatsningen ska innehålla, det vill säga sakinnehållet, och hur forskningen bör bedrivas, det vill säga process- och organisationsaspekter. har identifierat fem forskningsområden, och lägger till dessa sex särskilda perspektiv som löper på tvären genom forskningsområdena. Den tredje delen effekt handlar om var och på vilket sätt en forskningssatsning avses ge effekt och nytta inom området samhällsskydd och beredskap. Det finns även tio så kallade grundläggande principer. Dessa beskriver hur s forskningssatsningar och arbetet med forskningsportföljen ser ut och vad som i huvudsak karaktäriserar s utlysningar.

5 samhällsskydd och beredskap Protokoll 5 (12) Förväntad nytta av forskningen bör specificeras vid utlysningen. Forskningsområdet Skydd mot brand, olyckor och farliga ämnen är det område som om omfattar CBRNE och som Sara har ansvar för. Varje forskningsprojekt har en ansvarig person för uppföljning från och till det finns det också en referensgrupp. Lisa Hörnsten Friberg, FOI FOI har deltagit i nästan 150 EU-projekt. 110 mkr har FOI fått i medfinansiering under FOI vill att medaktörer i Sverige är med och påverkar vad som ska sökas. Lisa berättade att FOI har fått 2:4 medel för att startat ett arbete med att utveckla en samverkansplattform. Den ska utgöra en grund där samtliga myndigheter ska kunna återfinna vad som är genomfört och vad som är på gång inom säkerhetsforskning. De kommer att startar arbetet med myndigheterna i samverkansområdena men på sikt ska alla nivåer kunna anslutas. Om någon redan nu ser att man vill vara med så går det bra att ta kontakt med Lisa. Projektet är treårigt. Det första året tänker FOI prata med ett antal aktörer för att få in deras behov inom beredskap och hjälpa aktörerna att identifiera forskningsprojekt. De ser också att de ska kunna hjälpa till med att identifiera lämpliga partners som kan leda till medfinansiering av EU-projekt. Det är inte nödvändigt att FOI är deltagare i varje projekt. Det kommer att samverka med kunskapsutvecklingen inom anslaget för forskning inom CBRNE. Fortsatt diskussion om ny kunskap inom CBRNE FOI, FM och har i ett årligen återkommande uppdrag att samordna samhällets behov av forskning inom CBRNE med det militära behovet. frågade aktörerna 2014 och fick in många och bra underlag som kommer att bearbetas inför 2017 års forskningscykel istället för I samband med förfrågan upptäckte att myndigheternas årscykler inte var i fas. Ett utvecklingsarbete har påbörjat som syftar till att uppnå en samordning beträffande detta. FOI framförde vid mötet att de tycker att forskning inom explosiver också ska vara en del i kommande årscykeln. Vid mötet konstaterades det att de frågor som har ställt beträffande samhällets behov utgår från det militära perspektivet. Vid nästa förfrågan som kommer 2016 ska frågorna även utgå från säkerhetsperspektivet. Terminologin civilt och militärt diskuterades och vad det skulle innebära om civilt tas bort. Under 2015 planeras fortsatt utveckling av processen i samverkan med FM och FOI. Hur olika kanaler för forskning ska kunna beaktas kommer att finnas med i förslaget. En analys och återkoppling av de inskickade underlagen kommer att göras och distribueras inför myndighetsmötet i augusti 2015.

6 samhällsskydd och beredskap Protokoll 6 (12) Finns det en skillnad mellan civil och militär forskning? Det konstaterades att de går in i varandra och har beroenden på olika nivåer och vid olika tillfällen. Behöver samhällets behov omformuleras? I diskussionen framkom det också att det är mycket stuprörsforskning både civilt och militärt. Frivilligorganisationerna är en mottagare av forskningsresultat. För att få tillgång till informationen läser de på hemsidor och prenumererar på nyhetsbrev. De anser att det är ett bra sätt att få informationen. Försvarsmakten framförde att det är viktigt med den sista paketeringen av resultaten från forskning- och utvecklings projekten så att både resultat och information kommer ut till slutanvändarna i ett användbart format. Förslag om att ett seminarium med forskningsfrågor arrangeras på samhällets säkerhetsmässa hösten Gärna utifrån ett konkret behov som berör många t.ex. en ny skyddsmask behövs inom en 10-års period. Sammanfattning från diskussioner under passet forskning Öka effekten genom att beskriva målbilden tydligare vid beställning av forskning ansvar kopplat till nyttan för vem och vad, vem är användaren för behovet paketering av behoven paketering av resultaten En diskussion om uttrycket det civila samhället uppstod. SKL föreslog att bara använda samhället och FOI föreslog att man under samhället använder försvarsberedskap och beredskap. Säkerhet, skydd och försvar - beskriver det området bättre? Fortsatt arbete behövs, kan vara en punkt på myndighetsmötet i augusti. Går det att hålla ihop forskning och utveckling utan att direkt koppla det till en penningpåse? Det är svårt att skilja på tillämpad forskning och utveckling Hur mäter man nytta? Och vad betyder nyttiggörande? Hur används resultaten? Praktiska resultat var ska de finnas tillgängliga? På web och i andra viktiga forum? Den här diskussionen bottnade vi inte i och den kommer fortsatt att vara en viktig diskussion i den fortsatta utvecklingsprocessen. CBRNE Glossary Ett grupparbete genomfördes i mindre grupper där varje grupp fick en del att titta på. En sammanställning av framtagna synpunkter genomfördes på

7 samhällsskydd och beredskap Protokoll 7 (12) plats. Underlagen kommer att användas till det sammanställda svaret till JRC. 15 januari Bengt Källberg verksamhetsansvarig på enheten för samverkan och ledning hälsade välkommen till dag 2. Presenterade sig och gick igenom dagordningen. Susanna tackade för bra arbete igår och informerade om att valda delar av mötet filmas även idag och kommer att finnas på s webb som kan ses som ett demokratiskt sätt att sprida information till alla. Aktuella frågor inom regeringskansliet. Johan Godin, SSK Enheten för samordning av samhällets krisberedskap (SSK) finns sedan den 1 januari 2015 på Justitiedepartementet där Johan arbetar med CBRNE frågor tillsammans med Anders Eklund som ansvarar för t.ex. kärnenergifrågor och Seveso. Respektive departement hanterar sina frågor inom sektorsansvaret men SSK samordnar. De samordnar krisberedskap, civila försvaret, skydd mot olyckor, farliga ämnen, samhällets informations- och cybersäkerhet, skydd av våra hav och kuster, nationellt stöd och internationella insatser. Haverikommissionen ligger också under SSKs verksamhetsområde. Den nya regeringen kraftsamlar omkring krishanteringsfrågor. Frågorna ska tydliggöras och ha ett tydligare fokus. I regeringsförklaringen den 3 oktober 2014 ger underlag till ansvarsfördelning av samhällets krishanteringsförmåga till Justitiedepartementet. Morgan Johansson chef, Anders Ygeman inrikesminister. Samlat ansvar under en inrikesminister. Krishanteringsförmågan stärks. Sammanhållen syn på krisberedskap. Stärkt omvärldsbevakning och analysförmåga och samordning. Samlad uppföljning och styrning. Mer integrerat sammanhållet brottsförebyggande och olycksförebyggande och krisförebyggande arbete. Inriktning av krisberedskapen kommer att komma. Kansliet för krishantering finns numera också under Justitiedepartementet, RKKH. Varje dep. är ansvarigt att hantera en kris inom sitt ansvarsområde men får stöd av RKKH. RKKH bevakar dygnet runt om något inträffar som kan komma att kräva särskild hantering av riksdag och regering. EU:s harmoniseringsdirektiv. Seveso III, Direktiv (SOU 2014:17) frekventa tillsynsbesök. Lst ska fortsatt vara den tillsynsmyndighet som ska utföra tillsynen, men arbetet ska fördelas på ett färre antal länsstyrelser. Översyn inom Sevesoområdet (SOU 2013:14)

8 samhällsskydd och beredskap Protokoll 8 (12) Aktörsgemensam CBRNE-strategi Maria Muribi, Totalförsvarets skyddscentrum Komplext område med många aktörer. Gemensam planering och uppföljning. Strategin finns i två varianter, en tunnare som redovisades till regeringen och en vägledning som är mer detaljerad. Under huvudmålen 2-4 finns ett antal delmål redovisade för det svenska CBRNE-arbetet. Berörda aktörer förväntas implementera målen och delmålen i sina respektive organisationer och får gärna förmedla goda exempel till övriga. Det finns några verktyg till stöd för implementering : -vägledning, tabeller, tomma och med sammanställt material i finns på.se. Projektet processer och prioriterade områden pågår och beräknas vara färdigt i juni med slutkonferens i september Det finns också medel från anslag 2:4 Krisberedskap att söka för implementering av mål och delmål i strategin. Samordningsprojekt för B-området Ingrid Persson, Projektet syftar till att inrikta och samordna en långsiktig planering för arbetet inom B-området. Komplexiteten i området ligger i att det är flera myndigheter med olika inriktningar från växter och djur till människa. Folkhälsomyndigheten är projektledare - Ta fram en gemensam inriktning för samordning av krisberedskapen inom B-området Nationell aktörsgemensam databas för CBRNE Susanna Ekströmer, Plattform för skyddad behörighetskontroll som är byggd på samma sätt som bankernas databaser (SSL-säkerhet). Fördelen med en gemensam databas för området CBRNE är att den kan skapa en översikt av det samlade arbetet inom CBRNE förutsatt att alla använder den. Framgångsfaktor är engagemang och delaktighet. Under 2015 kommer: - nytt gränssnitt som är kopierat från modulen för RSA. - utbildning kommer att genomföras Förslag på datum för utbildning för regional och central nivå: 10 mars på. - Hur når vi rätt målgrupp för utbildningen? - Videoutbildning nästa steg. Diskussion om hur en ökad användning av databasen ska uppnås? Flera ansåg att medel från anslaget 2:4 inte skulle betalas ut om projektet inte är registrerat i databasen.

9 samhällsskydd och beredskap Protokoll 9 (12) Registrering i databasen efterfrågades som en leveransvariabel i inriktningen för att få söka medel från anslaget 2:4 Krisberedskap. Hur ska vi marknadsföra databasen så att alla börjar använda den? - ett faktablad tas fram för distribution till alla - vid alla tillfällen ska det finnas faktablad som kan delas ut - en manual - myndigheter som har regionala aktörer tar ansvar och förmedlar informationen vidare till respektive område. När det gäller att nå kommunerna föreslog SKL att koppla ihop informationen om CBRNE-databasen med lanseringen av RSA-modulen när den tas i drift. Nätverk i allmänhet - en diskussion Cecilia Vahlberg Nationellt forensiskt center, Polismyndigheten. Cecilia som hade väckt frågan inför detta möte berättade om forensiskt CBRNEnätverk, sju myndigheter ingick i projektet för att ta farm nätverket. Så länge projektet pågick och det fanns medel deltog myndigheterna. Senaste mötet deltog endast två myndigheter och nätverket håller därför på att försvinna. Ett antal frågor hade skickats ut innan. Att det finns klara målbilder för det fortsatta arbetet i ett nätverk är viktigt så att deltagande i ett nätverk inte blir personbaserat och slutar fungera om resurser försvinner. Diskussionen ledde också till ett förslag om att projekt som finansieras med 2:4 medel ska redan i ansökan ha en plan för hur förvaltningen ska gå till och finansieras. Projektets nytta ska vara en leveransvariabel som är kopplad till en förvaltningsrutin som beskriver vem som förvaltar. Det är viktigt med samverkan för att ansvarsprincipen ska fungera som det är tänkt. Det krävs samverkan i förebyggande, förberedande och skadeavhjälpande skeden och frågan ställdes om det finns något intresse av att fortsätta arbeta i detta nätverk som är skapat med 2:4 medel men inte längre har någon finansiering och därför inte kommer att leva vidare om det inte finns något intresse. Gemensamma grunder samverkan och ledning Bengt Källberg, Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. Det vi ska skydda ur ett aktörsgemensamt perspektiv vid samhällsstörningar. Ett aktörsgemensamt språk som utgår från ansvars-, närhets- och likhetsprincipen. Det geografiska områdesansvaret och sektorsansvaret utgör viktiga parametrar. Viktigt att veta hur andra agerar och kopplar det mot den egna organisationens agerande. För att få det att fungera så behöver gemensamma former etableras. Skapa förutsättningar för att effektivt dela information som kan utgöra underlag för en samlad lägesbild. System för teknisk samordning behöver skapas. Utbilda, öva och lär! Implementeringen av förhållningssättet i gemensamma grunder kommer bl a att ske genom att det kommer att utgöra underlag i bildandet av det civila försvaret. Aktörernas behov av resultatet har formulerats i en strategisk plan för utbildning.

10 samhällsskydd och beredskap Protokoll 10 (12) planerar för att certifiera ett antal utbildare som ska kunna bistå i utbildningen. ska ge stöd utifrån aktörernas samlade behov. Det färdiga resultatet kommer att revideras utifrån nya insikter. Det närmaste året satsar på utbildning och på längre sikt finns förhoppningen att grunderna ska tillämpas vid samhällsstörningar. Krisberedskap och antagonistiska CBRN-hot Magnus Normark, FOI Deltagare: Carina Eldsäter Martin Nygren Åsa Scott Magnus Normark Lisa Hörnsten Friberg Ida Andersson Åke Sivertun Toni Dufvenberg Maria Muribi Anna Kanth Tomas Sandström Johan Godin Örjan Martinsson Mats Johansson Gunnar Ohlén Sara Brunnberg Susanna Ekströmer Hans Ekåsen Anna-Karin Engström Ingela Grundel Anders Heyle Bengt Källberg Claes Löfström Matilda Olofsson Ingrid Persson Ylva Ehrlin Gunnar Näslund Peter Lindberg Jenny CD Berglund Victoria Skynäs Diana Fröhler Susannah Sigurdsson Åsa Ljungquist Kenneth Lexell FOI FOI FOI FOI FOI Folkhälsomyndigheten Försvarshögskolan Försvarsmakten SkyddC Försvarsmakten SkyddC Försvarsmakten Jordbruksverket Justitiedepartementet Kustbevakningen Livsmedelsverket Länsstyrelsen Västra Götaland Polisen NBS Polisen Nationell Krisberedskap Polisen Nationell Krisberedskap Polisen Nationell Krisberedskap Salems kommun Sjöfartsverket Socialstyrelsen Socialstyrelsen Stadsledningskontoret Göteborgs stad

11 samhällsskydd och beredskap Protokoll 11 (12) Cecilia Vahlberg Elisabeth Sjöberg John Fritsch Christina Arosenius Max Ekberg Sebastian Håkansson Anders Kvarnheden Ola Nerf Bengt-Olof Svensson Rafael Zawilinski Polisen SVA SVK RF Svenska Blå Stjärnan Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges lantbruksuniversitet Sveriges lantbruksuniversitet Södersjukhuset FoU Trafikverket Tullverket Sändlista: Affärsverket Svenska kraftnät Elsäkerhetsverket Energimyndigheten Försvarsmakten Försvarets materielverk Försvarets radioanstalt Försvarshögskolan Försäkringskassan Jordbruksverket Kemikalieinspektionen Kustbevakningen Livsmedelsverket Läkemedelsverket Länsstyrelserna se nedan Naturvårdsverket Rikspolisstyrelsen Säkerhetspolisen Sjöfartsverket Smittskyddsinstitutet Socialstyrelsen SOS Alarm Statens kriminaltekniska laboratorium Statens veterinärmedicinska anstalt Strålsäkerhetsmyndigheten Sveriges kommuner och landsting Sveriges lantbruksuniversitet Totalförsvarets forskningsinstitut Trafikverket Transportstyrelsen Tullverket Åklagarmyndigheten Länsstyrelser Blekinge Dalarna Gotland Gävleborg Halland Jämtland Jönköping

12 samhällsskydd och beredskap Protokoll 12 (12) Kalmar Kronoberg Norrbotten Skåne Stockholm Södermanland Uppsala Värmland Västerbotten Västernorrland Västmanland Västra Götaland Örebro Östergötland

Aktörsgemensam CBRNE-strategi. Gemensamt arbetssätt för ständiga förbättringar

Aktörsgemensam CBRNE-strategi. Gemensamt arbetssätt för ständiga förbättringar Gemensamt arbetssätt för ständiga förbättringar Långsiktigt och strategisk för att utveckla och öka samhällets förmåga att förebygga och hantera händelser med kemiska (C), biologiska (B), radioaktiva (R),

Läs mer

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Ert datum Er referens Enheten för samverkan och planering Sofie Gustavsson Enligt sändlista Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 De myndigheter

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet samhällsskydd och beredskap REMISS 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet Ert datum Er referens Helena Andersson 073-026

Läs mer

Välkomna till Socialstyrelsen på. Myndighetsmöte för CBRNE 27 augusti 2015

Välkomna till Socialstyrelsen på. Myndighetsmöte för CBRNE 27 augusti 2015 Välkomna till Socialstyrelsen på Myndighetsmöte för CBRNE 27 augusti 2015 Niklas Andrén MSB Avdelningen för utveckling av beredskap Enheten för samverkan och ledning Förmiddag Inledning Syfte och mål Niklas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Aktörsgemensam CBRNE-strategi Aktörsgemensam CBRNE-strategi samhällsskydd och beredskap Petter Nelin UB-UTV Petter.nelin@msb.se Redovisning enligt återrapporteringskrav 21, regleringsbrev för samhällsskydd och beredskap avseende 2013

Läs mer

Myndighetsmöte på Socialstyrelsen 27 augusti 2015

Myndighetsmöte på Socialstyrelsen 27 augusti 2015 -52.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Protokoll 1 (9) Antecknat av Sonja Dobo, Sara Brunnberg, Susanna Ekströmer Närvarande Mötesdatum 2015-08-27 Frånvarande Mötestid Myndighetsmöte på Socialstyrelsen

Läs mer

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning Remiss 2017-07-05 Ju2017/04517/SSK Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementssekreterare Maria Pereswetoff-Morath 08-405 47 53 070-337 03 56 Remiss av promemorian

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Bilaga 2. Uppdraget fas 2

Bilaga 2. Uppdraget fas 2 Sid 1 (8) Dnr Bilaga 2 Hemställan om redovisning av resurser avseende expertstöd på området spridning av allvarliga smittämnen, giftiga kemikalier och radioaktiva ämnen (CBRN-området) fas 2 Regeringen

Läs mer

Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Remiss 2018-12-20 Ju2018/05292/L4 Justitiedepartementet Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) ABB Affärsverket Svenska kraftnät Arboga kommun Business Sweden

Läs mer

Statusrapport för det fortsatta arbetet med samverkan avseende FoU inom området CBRNE. Susanna Ekströmer, MSB Åsa Scott, FOI

Statusrapport för det fortsatta arbetet med samverkan avseende FoU inom området CBRNE. Susanna Ekströmer, MSB Åsa Scott, FOI Statusrapport för det fortsatta arbetet med samverkan avseende FoU inom området CBRNE Susanna Ekströmer, MSB Åsa Scott, FOI Från rapporten dec 2015 har arbetet fortsatt Bakgrund Vad har hänt under året?

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap; SFS 2008:1003 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Aktörsgemensam CBRNE-strategi pågående arbete Martin Nygren, FOI Aktörsgemensam CBRNE-strategi Historik Arbetet påbörjades i mars 2012 med att ta fram en aktörsgemensam strategi för CBRNE-området med avsikten att arbetet skulle återge

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Ny mandatperiodnya möjligheter! Markus Planmo SKL Trygghet & säkerhet

Ny mandatperiodnya möjligheter! Markus Planmo SKL Trygghet & säkerhet Ny mandatperiodnya möjligheter! Markus Planmo SKL Trygghet & säkerhet Vilka är SKL Trygghet & säkerhet? Greta Berg Markus Planmo Max Ekberg Fredric Jonsson 20% åt SKL Brottsförebyggande Hot och våld Internt

Läs mer

Utveckling av process för samverkan avseende FoU inom området CBRNE

Utveckling av process för samverkan avseende FoU inom området CBRNE Utveckling av process för samverkan avseende FoU inom området CBRNE Presentation av den rapport som FOI, FM och MSB har arbetat med under 2015 Sara Brunnberg, MSB och Åsa Scott, FOI Det blev en rapport!

Läs mer

Bildtexter - Samhällets krishantering. På uppdrag av Försvarsutbildarna

Bildtexter - Samhällets krishantering. På uppdrag av Försvarsutbildarna Bildtexter - Samhällets krishantering På uppdrag av Försvarsutbildarna Innehållsförteckning Bild 1 - SAMHÄLLETS KRISHANTERING... 3 Bild 2 - KRIS & EXTRAORDINÄR HÄNDELSE... 3 Kris... 3 Extraordinär händelse...

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Aktörsgemensam CBRNE-strategi Aktörsgemensam CBRNE-strategi 1 Det pågående projektet - processer och prioriterade områden i samverkan Livsmedelsverket Försvarsmakten Sjöfartsverket Kustbevakningen Trafikverket Transportstyrelsen Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Uppföljning och utvärdering av MSB:s regelbundna samverkanskonferenser på nationell nivå

Uppföljning och utvärdering av MSB:s regelbundna samverkanskonferenser på nationell nivå MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) SI-SAM Fredrik Djurklou & Maria Pålsson 0722035873/0725203366 fredrik.djurklou@msb.se maria.palsson@msb.se Uppföljning och utvärdering av MSB:s

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Anna Johansson MSB Insynsråd 2016-05-12 anna.johansson@msb.se

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i säkerhetsskyddsförordningen (2018:658) Utfärdad den 28 februari 2019 Publicerad den 5 mars 2019 Regeringen föreskriver i fråga om säkerhetsskyddsförordningen

Läs mer

Intervjuerna genomfördes mellan november 2016 och februari 2017.

Intervjuerna genomfördes mellan november 2016 och februari 2017. Metodbilaga Vårt material har vi i huvudsak samlat in genom intervjuer, viss skriftlig dokumentation från myndigheter samt genom en enkät riktad till myndigheter. De olika underlagen beskrivs i de följande

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Samverkansområdet Farliga ämnen 2013

Verksamhetsberättelse för Samverkansområdet Farliga ämnen 2013 Verksamhetsberättelse för Samverkansområdet Farliga ämnen 2013 Fotot är från mötet med norska Samvirkeområde Farlige stoffer mars 2013. Rapporten är sammanställd av arbetsutskottet 2013: Åsa Scott, Totalförsvarets

Läs mer

Aktörsgemensamt CBRNE-möte

Aktörsgemensamt CBRNE-möte MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Hans Ekåsen Närvarande Mötesdatum 2016-01-19 Frånvarande Mötestid 09:30-15:30 Aktörsgemensamt CBRNE-möte Inledning

Läs mer

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31)

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31) Remiss 2017-06-29 Fi2017/02886/DF Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för digital förvaltning Veronica Eckerby veronica.eckerby@regeringskansliet.se Elektroniska fakturor

Läs mer

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen -14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Halldor Stolt samordning@msb.se 073-026 1103 Mötesdatum 2015-09-14 Mötestid 16.00-16.50 Samverkanskonferens på nationell

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Bilaga 7. Tabellbilaga

Bilaga 7. Tabellbilaga Bilaga 7. Tabellbilaga RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar R I K S R E V I S I O N E N 1 B I L A G A 7. T A B E L L B I L A G A Tabellbilaga

Läs mer

Länsstyrelsepaketet. ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet

Länsstyrelsepaketet. ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet Länsstyrelsepaketet ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet Framtaget inom projektet Utvecklat stöd till länsstyrelserna 2004 Foto: Kenneth Jonasson/Pressens

Läs mer

Remittering av slutbetänkandet Kamerabevakning i kollektivtrafiken ett enklare förfarande (SOU 2019:8)

Remittering av slutbetänkandet Kamerabevakning i kollektivtrafiken ett enklare förfarande (SOU 2019:8) Remiss 2019-03-07 Ju2019/00886 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Rättssakkunnig Johanna Spanne 08-405 38 52 0730-79 99 61 Remittering av slutbetänkandet Kamerabevakning i kollektivtrafiken ett enklare

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar B I L A G A T I L L G R A N S K N I N G S R A P P O R T D N R : 31-2014-090 8 Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och

Läs mer

Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod

Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod SMÅKOM 2014-11-27 Björn Myrberg Ekonomi- och planeringsdirektör En justerad överenskommelse om kommunal krisberedskap började gälla den 1 januari 2014

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Lag (1993:1742) och förordning (1993:1745) om skydd för landskapsinformation

Lag (1993:1742) och förordning (1993:1745) om skydd för landskapsinformation Lag (1993:1742) och förordning (1993:1745) om skydd för landskapsinformation Bestämmelser om Krav på tillstånd för: sjömätning fotografering och liknande registrering från luftfartyg upprättande av databaser

Läs mer

Regional ledning HÖGKVARTERET

Regional ledning HÖGKVARTERET Regional ledning Ledningsprinciper - regional ledning (FMUP, BU 11) Fyra regionala staber organiseras från bl.a. insatsledning Stockholm samt säkerhets- och samverkansektioner för ledning av territoriell

Läs mer

Redogörelse för och bedömning av arbetet i samverkansområdena 2018

Redogörelse för och bedömning av arbetet i samverkansområdena 2018 1 samhällsskydd och beredskap 1 (9) Redogörelse för och bedömning av arbetet i samverkansområdena 2018 Redovisning enligt förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters

Läs mer

Ökad nationell förmaga och starkt samverkan vid olyckor och avsiktliga händelser med CBRNE enligt regleringsbrevet 2009 nr 20

Ökad nationell förmaga och starkt samverkan vid olyckor och avsiktliga händelser med CBRNE enligt regleringsbrevet 2009 nr 20 samhallsskydd och beredskap Avdelningen för Utbildning, övning och beredskap Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering Monica Rhodiner 0x0 240 53 72 Monica.rhodiner@msb.se 20091215 Ert

Läs mer

Betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50)

Betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50) Remiss 2017-06-13 U2017/02644/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50) Remissinstanser 1 Riksdagens ombudsmän (JO)

Läs mer

Tabell 8. Rankingpoäng utifrån kvaliteten på myndigheters miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse

Tabell 8. Rankingpoäng utifrån kvaliteten på myndigheters miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse Tabell 8. Rankingpoäng utifrån kvaliteten på myndigheters miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse Myndighet Ranking 2013 Ranking 2014 Göteborgs universitet* 9 10 Havs- och Vattenmyndigheten* 5 10 Högskolan

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Länsrapport Länsstyrelserna. Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Länsstyrelserna. Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2014 - Länsstyrelserna Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder

Läs mer

UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32)

UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32) UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32) Plats och tid Överförmyndarenheten, Götgatan 3, 2018-04-18, kl 13.00-14.25 Beslutande Ersättare Åke Lindgren, ordförande Elmer Eriksson, vice ordförande Marie-Louise Nilsson

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ivar Rönnbäck Avdelningschef Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ett år med MSB Varför MSB? Att bilda en ny myndighet Vad blev nytt? Var står vi nu? MSB vision och verksamhetsidé Vision Ett

Läs mer

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser 8 Regeringskansliet Remiss 2019-06-25 12019/01809/E Infrastrukturdepartementet Departementssekreterare Filip Vestling 08-405 88 66 076-525 53 10 Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät

Läs mer

Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser

Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser Konferens om risk- och sårbarhetsanalyser 2014 Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser Mette Lindahl Olsson Chef på enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet

Läs mer

Remiss av Trafikanalys rapport 2017:12 Ny målstyrning för trafiksäkerheten

Remiss av Trafikanalys rapport 2017:12 Ny målstyrning för trafiksäkerheten Promemoria 2017-10-13 N2017/01927/TS Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Anna Ullström 08-4058446 Remiss av Trafikanalys rapport 2017:12 Ny målstyrning för trafiksäkerheten Remissinstanser

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2018 och uppföljning av 2017 års plan för tillsynsvägledning Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

REMM resfria möten Ekotransport Per Schillander Trafikverket

REMM resfria möten Ekotransport Per Schillander Trafikverket REMM resfria möten Ekotransport 160427 Per Schillander Trafikverket Resfria möten Alla reser Förankring Policy Åtgärder Uppföljning hur som RM helst 2 2016-04-27 REMM resfria möten i myndigheter Vision:

Läs mer

Ärende 8. Remiss om Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå

Ärende 8. Remiss om Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå Ärende 8 Remiss om Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-08-07-11 KS 2018.00189 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Hans Bergh-Nilsson Kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret?

Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? Remiss 2017-06-07 M2017/01407/Kl Miljö- och energidepartementet Klimatenheten Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? Remissinstanser 1 Översiktsplanutredningen

Läs mer

lndelningskommittens betänkande Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå (2018: 10)

lndelningskommittens betänkande Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå (2018: 10) e Regeringskansliet Remiss 2018-03-26 Fi2018/00966/K Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten Kansliråd Henrik Källsbo 08-4054350 lndelningskommittens betänkande Myndighetsgemensam

Läs mer

Praktik i staten 2019

Praktik i staten 2019 PM 1 (6) Praktik i staten 2019 Regeringen har uppdragit åt myndigheterna gemensamt att under perioden 1 april 2016 till 31 december 2020 ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen. Myndigheterna

Läs mer

Hemställan om underlag till Regeringsuppdrag

Hemställan om underlag till Regeringsuppdrag samhällsskydd och beredskap 1 (5) Ert datum Er referens Hemställan om underlag till Regeringsuppdrag Regeringen uppdrar åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att utvärdera hanteringen av

Läs mer

Samverkansområden med särskild vikt på Samverkansområdet Farliga Ämnen, SOFÄ

Samverkansområden med särskild vikt på Samverkansområdet Farliga Ämnen, SOFÄ Samverkansområden med särskild vikt på Samverkansområdet Farliga Ämnen, SOFÄ Örjan Martinsson Kustbevakningen Representanter från kommuner och landsting NRFB, RSA mm mm Samverkansområdena enligt krisberedskapsförordningen

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län Konstitutionsutskottets betänkande Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län _ Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:122 Regionalt utvecklingsansvar

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

Remittering av betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55)

Remittering av betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55) Remiss 2017-06-19 Ju2017/05495/L6 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Rättssakkunnig Ia Hamlin 08-405 51 37 Remittering av betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55) Remissinstanser 1 Riksdagens

Läs mer

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Bilaga 5. Iakttagelser om personal och kompetens

Bilaga 5. Iakttagelser om personal och kompetens Bilaga 5. Iakttagelser om personal och kompetens RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar R I K S R E V I S I O N E N 1 B I L A G A 5. I A K

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Kompletterande promemoria till betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU

Kompletterande promemoria till betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU e Regeringskansliet Remiss 2017-11-13 U2017/04494/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Kompletterande promemoria till betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50)

Läs mer

Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar?

Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar? Vår uppgift i eftermiddag Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar? Den svenska modellen för att hantera samhällsstörningar legala aspekter Krishanteringssystemet Regeringsformen - Offentligrättsliga

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Länsstyrelsernas redovisning av insatser för fisketillsyn 2013

Länsstyrelsernas redovisning av insatser för fisketillsyn 2013 1/5 PM Datum Dnr Mottagare 2014-12-05 586-14 Länsstyrelserna Handläggare Direkt Stig Thörnqvist 010-698 62 65 Avdelningen för Fiskförvaltning stig.thornqvist@havochvatten.se Länsstyrelsernas redovisning

Läs mer

Våra roller vid en kris

Våra roller vid en kris Våra roller vid en kris Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Krisberedskap bygger på samarbete Vi lever i ett sårbart samhälle, i en tid då hot och risker inte känner några nationsgränser. Allvarliga

Läs mer

Länsrapport Länsstyrelserna. Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622)

Länsrapport Länsstyrelserna. Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) srapport 2014 - sstyrelserna sstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper srapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Stora pågående arbeten

Stora pågående arbeten Stora pågående arbeten Inriktning för samhällsskydd och beredskap Handlingsplan för skydd av samhällsviktig verksamhet Ledning och samverkan Strategi för CBRNE Nationell risk och förmågebedömning Arbetenas

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (140) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn över

Läs mer

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor Regeringsbeslut III 4 Näringsdepartementet 2014-04-03 N2014/1779/TE, m.fl. se bilaga 1 Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Fastställelse av nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Bilaga till remittering av rapporten God Havsmiljö 2020

Bilaga till remittering av rapporten God Havsmiljö 2020 1/4 2012-03-19 Bilaga till remittering av rapporten God Havsmiljö 2020 Remissinstanser: Affärsverket svenska kraftnät Agrifood Economics Centre Alrutz Advokatbyrå AB Baltic Sea 2020 Blekingekustens vattenvårdsförbund

Läs mer

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända Regeringsbeslut 1 2018-02-15 A2018/00335/I Arbetsmarknadsdepartementet Länsstyrelsen i Jönköpings län Hamngatan 4 551 86 Jönköping Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering

Läs mer

Samverkan för stärkt krisberedskap genom behovsanalysprocessen

Samverkan för stärkt krisberedskap genom behovsanalysprocessen Samverkan för stärkt krisberedskap genom behovsanalysprocessen Aktörsgemensamt CBRNE-möte 170126 Ingrid Nilsson Folkhälsomyndigheten Ingrid.nilsson@folkhalsomyndighetn.se 2016-12-19 Behovsanalysprocessen

Läs mer

Nytt från SKL. SKL Trygghet & säkerhet

Nytt från SKL. SKL Trygghet & säkerhet Nytt från SKL SKL Trygghet & säkerhet Vilka är SKL Trygghet & säkerhet? Greta Berg Markus Planmo Max Ekberg Fredric Jonsson 20% åt SKL Brottsförebyggande Hot och våld Extremism Internt skydd Rakel Krisberedskap

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Aktörsgemensamt CBRNE-möte 19 januari 2016

Aktörsgemensamt CBRNE-möte 19 januari 2016 Aktörsgemensamt CBRNE-möte 19 januari 2016 Maria Muribi, Försvarsmakten Anna Tubbin, Jordbruksverket Januari 2014 KAPITEL 4 kvarstod 2 Nytt projekt: Aktörsgemensam CBRNE-strategi - processer och prioriterade

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

Boverket och riksintressena. Otto Ryding

Boverket och riksintressena. Otto Ryding Boverket och riksintressena Otto Ryding Boverkets roll Allmän uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden Uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden enligt 4 kap. MB Verka för samordning

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Promemoria 2017-04-18 Ju2017/ Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementsråd Cecilia H Löfgren 070-22 00 414 cecilia.h.lofgren@regeringskansliet.se Kravprofil

Läs mer

Remiss av förslag om att ändra Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport och ersätta dessa med nya föreskrifter

Remiss av förslag om att ändra Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport och ersätta dessa med nya föreskrifter 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Linda Sjöö Tel: 010-6981150 linda.sjoo @naturvardsverket.se MISSIV 2016-06-29 Ärendenr: NV-01427-16 Enligt sändlista Utskick endast per e-post Remiss av förslag

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

Chefer till avdelningen för särskilda utredningar, chefer till regionala verksamheter

Chefer till avdelningen för särskilda utredningar, chefer till regionala verksamheter Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chefer till avdelningen för särskilda utredningar, chefer till regionala verksamheter Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2009 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Havsplanering. till glädje och nytta för alla

Havsplanering. till glädje och nytta för alla Havsplanering till glädje och nytta för alla 2012-04-02 1 Varför havsplanering? Nuläget: Miljötillståndet är inte hållbart och försämras. Anspråken ökar på att använda haven. Nya användningar och anspråk

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

Dnr M2016/01073/R

Dnr M2016/01073/R Remiss 2016-04-15 Dnr M2016/01073/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Anna Berglund Telefon 08-405 49 58 E-post anna.berglund@regeringskansliet.se Informationsansvar enligt det s.k. Inspiredirektivet;

Läs mer

Bilaga. Affärsverket svenska kraftnät. Allmänna reklamationsnämnden. Arbetsdomstolen. Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarverket.

Bilaga. Affärsverket svenska kraftnät. Allmänna reklamationsnämnden. Arbetsdomstolen. Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarverket. Bilaga Affärsverket svenska kraftnät Allmänna reklamationsnämnden Arbetsdomstolen Arbetsförmedlingen Arbetsgivarverket Arbetsmiljöverket Barnombudsmannen Blekinge tekniska högskola Bokföringsnämnden Bolagsverket

Läs mer