Möte i användarrådet för regionalstatistik 20 april 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte i användarrådet för regionalstatistik 20 april 2016"

Transkript

1 Mötesanteckningar 1 (7) RM/RTI Magnus Nyström Möte i användarrådet för regionalstatistik 20 april 2016 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Jimmy Lindahl, Linköpings kommun Jan Amcoff, Uppsala universitet Anette Rydqvist, Boverket Charlotte Lundberg, Norrköpings kommun Sverker Lindblad, Näringsdepartementet Henrik Gustafsson, Göteborgs stad Från SCB: Marie Haldorson, MR/LEDN Jenny Lidmark, NR/SES Christina Thörne, RM/RTI Karin Hedeklint, RM/MN Martin Verhage, RM/BF (pkt 7) Magnus Nyström, RM/RTI, sekreterare Frånvarande: Marcus Jernström, Tillväxtanalys Martin Daniels, Tillväxtverket Anna Bjärenlöv, Region Skåne Mats Granér, Västra Götalandsregionen 1 Mötets öppnande Bo Wictorin hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2 Godkännande av dagordning Dagordningen fastställdes. 3 Mötesanteckningar från föregående användarråd Inga synpunkter framfördes på de tidigare mötesanteckningarna som lades till handlingarna.

2 2 (7) 4 SCB-frågor Marie Haldorson SCB, informerade om aktuella frågor för 2016, verksamhetens inriktning enligt verksamhetsplanen, årsredovisningen 2015, arbetsplanen för 2016 och budgetunderlaget för När det gäller verksamhetsplanen har SCB fyra övergripande strategiska mål för verksamheten till Det första målet är att SCB tillgodoser användarnas behov av statistik med hög kvalitet, det andra är att SCB gör det lätt att lämna uppgifter, det tredje är att SCB ska vara en efterfrågad partner för uppdrag och slutligen så ska SCB vara en respekterad aktör i det nationella och internationella statistikarbetet. Andra områden som är aktuella under året är att SCB ska ta fram en handlingsplan för jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de politiska målen för jämställdhet. Det är på gång en ny instruktion för SCB där man kommer slå fast att SCB är Sveriges National Statistical Institute (NSI). Behovet av att uppdatera instruktionen kommer från implementeringen av en ny europeisk statistiklag samt tidigare utredningar om den officiella statistiken och SCB. Under 2016 kommer SCB genomföra undersökningen om hushållens utgifter (HUT). Det kommer också ny statistik kring inkomströrlighet som baseras på det totalräknade Inkomst- och taxeringsregistret (IoT), publicering sker den 1:a juni. Datainsamling för hushållens boendeutgifter (BUT) genomförs för första gången 2016, tidigare var det en del i undersökningen om hushållens ekonomi (HEK). 5 Högskolans geografi Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, berättade om en studie där de undersökt vilka roller Mellansveriges högskolor spelar för att försörja regionens lokala arbetsmarknader med kvalificerad arbetskraft. De faktorer som undersökts är utbildningsinriktning, utbildningens lokalisering, den lokala arbetsmarknadens förutsättningar samt studenternas socioekonomiska bakgrund. Urvalet i undersökningen är samtliga som studerade fram till 2009, men inte mellan Totalt omfattas individer. Rapporten är ännu inte publicerad.

3 3 (7) 6 Flyttstudier Jimmy Lindahl Linköpings kommun och Henrik Gustafsson, Göteborgs stad, berättade om de flyttstudier de gjort i Göteborg och Linköping. De har följt alla barn som föddes i Göteborg och Linköping under 2000-talet, kompletterat med alla barn som är födda under samma period och som någon gång folkbokfört sig inom kommunerna. Göteborg har följt barnen fram till 2011, Linköping har följt barnen fram till Syftet med studien var att få insikt och kunskap om kvarboende och hur flyttströmmarna går i kommunerna. Kohortmaterial av denna sort ger nya insikter och kompletterar ordinarie befolkningsstatistik. Det blir lättare att kommunicera kvarboende till vissa målgrupper än flyttstatistik som exempelvis netto/bruttoströmmar. Förutom att se geografiskt hur man flyttar så har man även analyserat boendeformen på kvarboende och flyttare. På Linköpings kommuns hemsida finns rapporten Barnfamiljer boende i Linköpings kommun 7 Attefallshus Martin Verhage, SCB, informerade om förändringarna som gjordes i plan- och bygglagen 2014 som gav namn åt de så kallade Attefallshusen, hus på maximalt 25 kvadratmeter. Byggen av Attefallshusen måste anmälas till kommunens byggnadsnämnd, även om det inte krävs något bygglov så krävs ett startbesked. Husen kan användas som bostad med kök och badrum (komplementsbostadshus) eller som exempelvis förråd, garage eller gäststuga (komplementsbyggnad). Syftet med reformen var att göra det enklare att bygga fler bostäder. Det finns svårigheter med att fånga upp Attefallshusen i statistiken eftersom Lantmäteriet inte kommer att införa någon kod för just dessa. För att ett Attefallshus som hyrs ut som bostad ska kunna registreras i lägenhetsregistret så krävs att huset tilldelas en egen adress av kommunen. 8 Studie om boendesegregation Punkten utgick från dagordningen. 9 Information från rådsmedlemmarna Henrik Gustafsson från Göteborgs stad berättade att de efter omorganisation på Statistik- och analysenheten som hör till Stadsledningskontoret. Det är för närvarande fyra personer som arbetar inom enheten. De har i huvudsak tre olika uppdrag, det första

4 4 (7) är att de ska följa befolkningsutvecklingen och lyfta fram det som är relevant för Göteborg. Det andra är att de utgör den avskilda statistikverksamheten i staden och det tredje är att de ska vara en samordnare av statistiken i staden. Under våren är arbetet koncentrerat till prognosarbete. En sak som ställer till det när det gäller att fördela resurser mellan stadsdelarna i staden är att det ofta saknas information om asylsökanden, det finns bara en adress, den som anges vid det första mottagandet och den stämmer oftast inte överens med verkligheten. Det behövs ett bättre samarbete med Migrationsverket för att få tag i rätt adressuppgifter. Jimmy Lindahl från Linköpings kommun informerade om det pågående arbetet med att ta fram befolkningsprognoser. De har tagit fram olika scenarier eftersom det är svårt att veta hur många asylsökande som kommer inom de närmaste åren. De har varit viktigt att kommunicera de olika scenarierna för politikerna. Den centrala förvaltningen är numera omorganiserad och har bytt namn till Kommunledningskontoret, därunder ligger avdelningen för ekonomi- och strategisk planering där det för närvarande arbetar 8 personer. Föreningen för kommunal statistik och planering (KSP) firar i år 50-års jubileum och passande nog kommer årets konferens att hållas i Linköping som var värd för den allra första konferensen för 50 år sedan. Jimmy skickade med en fråga till SCB angående inkomststatistiken i statistikdatabasen, tidigare fanns inkomstmåttet redovisat inklusive resp. exklusive 0-inkomsttagare i total inkomst, men nu finns enbart inklusive 0-inkomsttagare. Jimmy hade önskemål om att införa båda måtten igen. SCB tar med sig frågan och återkommer i ärendet. Jan Amcoff från Uppsala universitet informerade att de arbetar med ett projekt kring omlokalisering av detaljhandeln och hur den rör sig från stadskärnan ut till externa handelsområden. De undersöker hur detta påverkar tillgängligheten och om det försvårar varuförsörjningen eller om det leder till en ökad tillgänglighet. Ett annat projekt som en doktorand arbetar med är selektiv flyttning som orsakar segregation. Där undersöker man hur det ser ut i miljonprogramsområden efter stora renoveringsprojekt. De arbetar också med ett projekt kring så kallad Big data tillsammans med en mobiloperatör. I det projektet har de tillgång till avidentifierat material där man ser hur telefonerna (individerna) rör sig under dygnets olika tider. Charlotte Lundberg från Norrköpingskommun berättade att de är två statistiker som arbetar centralt i kommunen, de är organiserade under ekonomistyrningskontoret. I dagsläget arbetar de mycket med att ta fram planeringsunderlag för olika verksamheter.

5 5 (7) Det pågår även ett arbete med att ta fram befolkningsprognoser. En sak som försvårar befolkningsprognoserna är svårigheterna att skatta hur många asylsökande som kommer till kommunen. Christina Thörne, RM/RTI, SCB informerade om att SCB ska delta med en egen monter på kartdagarna i Gävle vecka 17. Det är många geodatamyndigheter som är med såsom Lantmäteriet, SGU och Sjöfartverket. Det är även utställare från den privata sidan som t ex ESRI och SWECO. Seminarierna i år har fokus på bland annat digitalisering och öppna data. Karin Hedeklint, RM/MN, SCB berättade att de uppdaterade avgränsningarna tätorter blir öppna data i år, de publiceras den 25 oktober. Även småorter och fritidshusområden kommer att uppdateras under året, de publiceras i november. Indelningen arbetsplatsområden kommer att ses över under SCB kommer att skicka ut rapporten från vårt metodprojekt kring tätorter till alla rådsmedlemmar. Jenny Lidmark, NR/SES, SCB berättade att man anpassat regionalräkenskaperna till EU:s ny regelverk ENS som infördes i september Man har även genomfört en SNI-omläggning. BRP finns numera gratis tillgänglig på kommunnivå för 2013, på länsnivå finns BRP från Det pågår ett stort projekt för att ta fram BRP bakåt i tiden även på kommunnivå, ambitionen är att ta fram BRP från år 2000 även på kommunnivå. Anette Rydqvist från Boverket berättade att man arbetar med årets bostadsmarknadsenkät, resultatet publiceras den 9:e maj. De har också tagit fram en rapport kring boende till en rimlig kostnad, där ser man att inkomsterna har ökat mer än boendekostnaden i genomsnitt, det gäller framförallt de som bor i småhus. Det gäller dock inte de med lägst inkomster. Det kommer också en rapport om trångboddhet som bygger på registerdata i juni. De arbetar även med en handbok om bostadsförsörjningslagen som ska vara en hjälp till kommunerna. Den beräknas vara klar till sommaren. Magnus Nyström, RM/RTI, SCB berättade att SCB tillsammans med Tillväxtverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) kommer att arrangera en konferens kring hållbar regional utveckling den 24 maj i Stockholm. Tidigare har SCB anordnat en regional konferens vartannat år, men nu är tanken att den regionala konferensen tillsammans med Tillväxtverket och SKL ska bli ett årligen återkommande arrangemang.

6 6 (7) Marie Haldorson, RM/LEDN, SCB informerade om att SCB har ett projekt tillsammans med Trafikanalys kring gps-data, så kallad AISdata där man följer sjöfarten och kan räkna på miljöeffekter utifrån fartygens rörelser. SCB har kontaktat de myndigheter som har uppgifter om nyanlända, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan, på GD-nivå, för att se om man kan samordna informationen bättre kring de asylsökande. Bo Wictorin från Regionförbundet Sörmland informerade om att regionen arbetar mycket med service år kommunerna, de flesta kommuner har bara någon eller några som arbetar deltid med statistik och analys. Det blir inte enbart hjälp med att ta fram data utan även mycket frågor kring vad man ska ta fram och hur man tolkar uppgifterna. Aktuella frågor i dag är flyttningar och invandring. På uppdrag av Boverket och Tillväxtverket tar de fram en regional översiktsplan (RÖP), där man bland annat beskriver regional attraktivitet. De arbetar också en hel del med utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor, för att belysa vilka yrken som är bristyrken på både lång och kort sikt. Via nätverket Reglab deltar man i ett projekt kring utrikesföddas etablering på arbetsmarkanden. Det är stora regionala skillnader, vilket gör det viktigt att förklara skillnaden mellan olika platser. Man försöker genom projektet att skapa en gemensam diskussion kring arbetsmarknadsintegration. Sverker Lindblad, Näringsdepartementet informerade skriftligt efter mötet om att OECD:s uppföljnings studie av Territorial Review Sweden nu är under genomförande och att OECD genomförde en intervjuvecka med ett stort antal nationella och regionala aktörer i början av april. OECD går igenom de rekommendationer som gavs i den ursprungliga studien avseende vår regionala tillväxtpolitik. Särskilt fokus läggs på innovativ landsbygdsutveckling och governance. Slutrapport kommer i början av Pågående kommittéarbeten avseende landsbygdpolitik och regional indelning är av stort intresse för den regionala tillväxtpolitiken och Näringsdepartementet deltar med experter i bägge utredningarna. Inspel kommer också att göras utifrån slutsatser i OECD-studien.

7 7 (7) 10 Övriga frågor Rådet diskuterade vad som kan vara aktuellt att ta upp vid nästa möte. Det framkom önskemål om Förslag till ny regional indelning med avsikt att ersätta SAMSindelningen Utvecklingsplaner för markanvändning Detaljhandelns utveckling 11 Nästa möte Mötet avslutades med att Bo Wictorin tackade alla närvarande för ett givande möte. Nästa möte blir den 18 oktober 2016.

Möte i användarrådet för regionalstatistik 18 oktober 2016

Möte i användarrådet för regionalstatistik 18 oktober 2016 Mötesanteckningar 1 (6) 2016-12-05 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 18 oktober 2016 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017

Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017 Mötesanteckningar 1 (7) 2017-05-17 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-10-13

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-10-13 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/RTI 2015-10-13 Utfärdare Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-10-13 Närvarande ledamöter: Peter Haglund,

Läs mer

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/RTI 2015-04-22 Utfärdare Magnus Nyström Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22 Närvarande ledamöter:

Läs mer

Möte i användarrådet för regional statistik 10 april 2019

Möte i användarrådet för regional statistik 10 april 2019 Datum 1/7 2019-05-17 Mötesanteckningar RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regional statistik 10 april 2019 Närvarande: Bo Wictorin, Region Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra Götalandsregionen

Läs mer

Användarrådet för regionalstatistik

Användarrådet för regionalstatistik RM/RTI Magnus Nyström MÖTESANTECKNINGAR 2013-05-14 1(5) Användarrådet för regionalstatistik Mötesanteckningar från möte den 14 maj 2013 Plats: SCB, Stockholm Närvarande medlemmar Peter Haglund Tillväxt,

Läs mer

Användarrådet för regionalstatistik

Användarrådet för regionalstatistik RM/RTI Magnus Nyström MÖTESANTECKNINGAR 2014-10-08 1(6) Användarrådet för regionalstatistik Mötesanteckningar från mötet den 8 oktober 2014 Plats: SCB, Stockholm Närvarande medlemmar Peter Haglund Tillväxt,

Läs mer

Möte i användarrådet för regional statistik 11 oktober 2018

Möte i användarrådet för regional statistik 11 oktober 2018 Datum 1/8 2018-10-26 Mötesanteckningar RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regional statistik 11 oktober 2018 Närvarande: Bo Wictorin, Landstinget Sörmland, ordförande Jan Amcoff, Uppsala

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 11 oktober 2017

Möte i användarrådet för regionalstatistik 11 oktober 2017 Mötesanteckningar 1 (9) 2017-11-01 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 11 oktober 2017 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 25 april 2018

Möte i användarrådet för regionalstatistik 25 april 2018 Mötesanteckningar 1 (11) 2018-06-11 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 25 april 2018 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Daniel Waldenström, Uppsala universitet Tom Nilstierna, Socialdepartementet

Läs mer

En god bostad till en rimlig kostnad

En god bostad till en rimlig kostnad Val 2018 En god bostad till en rimlig kostnad Bostadspolitiskt program för Hyresgästföreningarna i Göteborg Vill du veta mer om Hyresgästföreningen? Ring 0771 443 443 eller besök www.hyresgastforeningen.se

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-02-08 Diarienummer 5979/15 Analys och utredning Lars-Gunnar Krantz Telefon: 368 12 16 E-post: lars-gunnar.krantz@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling. Medlemsgrupp 12 feb 2015 REGLAB en mötesplats för regional utveckling Medlemsgrupp 12 feb 2015 Reglabs styrelse Magnus Persson, Regionförbundet Örebro (ordf) Lars Christensen, Region Värmland Carin Daal, Region Skåne Anna Bünger,

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Statistiska centralbyråns. Tätorter Statistik, definition, metod. Karin Hedeklint, Avdelningen för regioner och miljö

Statistiska centralbyråns. Tätorter Statistik, definition, metod. Karin Hedeklint, Avdelningen för regioner och miljö Statistiska centralbyråns Tätorter 2015 Statistik, definition, metod Karin Hedeklint, karin.hedeklint@scb.se Avdelningen för regioner och miljö SCBs gränser för koncentrerad bebyggelse Tätort Småort Fritidshusområde

Läs mer

Barnfamiljerna och deras flyttningar

Barnfamiljerna och deras flyttningar Barnfamiljerna och deras flyttningar En registerstudie där vi följt alla barn som föddes i Göteborg under åren 2000-2011, fram till dess att de var 6 år och började i skolan. www.goteborg.se Tre av tio

Läs mer

Bostadspolitiska alternativ

Bostadspolitiska alternativ Bostadspolitiska alternativ Skånskt Bostadsforum Maria Pleiborn, 2016-12-05 Inledning Har vi en bostadsbrist eller en bostadskris? Vilka problem finns på svensk bostadsmarknad? 2 Lång tid av lågt bostadsbyggande

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

Reglabs verksamhetsplan

Reglabs verksamhetsplan Reglabs verksamhetsplan 2016 20151217 INLEDNING Inför 2016 finns ett stort antal aktiviteter planerade. Många av dem har startat under 2015 eller tidigare, som seminarieserien Jobbregionen, utvecklingsprojekten

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 3 april 2017

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 3 april 2017 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-04-05 Peter Gärdqvist BV/EV Charlotte Samuelsson BV/SV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 3 april 2017 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande Axel

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Nationell politik och kompetensplattformarnas uppgifter och möjligheter DATUM 20 oktober 2015 TID PLATS DAGENS VÄRD Kl. 10.30

Läs mer

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 REGLAB = Regional utveckling Lärande, analys, benchmarking Vi möts Vi lär Vi gör Medlemmarnas behov styr! Reglabs medlemmar Region Dalarna

Läs mer

Mötesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik,

Mötesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) Mötesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2015-04-13 Närvarande: Peter Karpestam, Boverket Olle Sundberg, Finansdepartementet Peter Vikström, Konsumentverket

Läs mer

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Jan Henriksson, Boverket Tom Nilstierna, Socialdepartementet Magnus

Läs mer

Hur står det till på den svenska bostadsmarknaden egentligen? Maria Pleiborn,

Hur står det till på den svenska bostadsmarknaden egentligen? Maria Pleiborn, Hur står det till på den svenska bostadsmarknaden egentligen? Maria Pleiborn, 2017-01-26 Inledning Det skrivs mycket just nu om det goda läget på fastighetsmarknaden i och med en kraftigt ökande befolkning

Läs mer

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning Micael Nilsson Expert Disposition Kort om bostadsbrist Beskrivning av mottagandet av nyanlända Bosättningslagen Vad är problemen? Vilka är lösningarna?

Läs mer

Reglabs verksamhetsplan

Reglabs verksamhetsplan Reglabs verksamhetsplan 2017 20161117 INLEDNING Reglab är ett forum för lärande och kompetensutveckling inom regional utveckling, med 24 medlemmar och 17 partner. Den utveckling som pågått under några

Läs mer

Reglab. Medlemsmöte 6 feb

Reglab. Medlemsmöte 6 feb Reglab Medlemsmöte 6 feb Reglab nästa period Inriktningsmål: Vara ett stöd för utvecklingen av regionerna efter 2019 Ökat samarbete med högskolor och universitet Bidra till stärkt flernivåsamarbete En

Läs mer

De nya tätorterna Definition Metod - Statistik

De nya tätorterna Definition Metod - Statistik De nya tätorterna Definition Metod - Statistik Stefan Svanström Statistiska centralbyrån Avdelningen för regioner och miljö Supercrossdatabaser Jönköping 2016-11-18 SCBs gränser för koncentrerad bebyggelse

Läs mer

KLK 2018/729

KLK 2018/729 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2018-09-18 KLK 2018/729 Handläggare Enhetschef Annika Karlsson Strategisk integration Annika.S.Karlsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Barnfattigdom i Malmö. Tillägg till Barnfattigdom i Sverige Årsrapport 2015

Barnfattigdom i Malmö. Tillägg till Barnfattigdom i Sverige Årsrapport 2015 Barnfattigdom i Malmö Tillägg till Barnfattigdom i Sverige Årsrapport 2015 Tillägg till Barnfattigdom i Sverige Årsrapport 2015 Barnfattigdom i Malmö Barnfattigdomen är högst i Malmö Rädda Barnen har följt

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-10-19 Philip Andö BV/SV Peter Gärdqvist BV/EV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande Axel Arvidsson,

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 första kvartalet Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 26.000 i Västerås i mars. Det var en ökning

Läs mer

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen Marie Sand 2016-01-28 Webbaserad handbok Innehåll Varför är det viktigt att arbeta med bostadsförsörjningen? Vad säger lagen? Processen Vad bör

Läs mer

Jämställd regional tillväxt?

Jämställd regional tillväxt? Rapport 2016:6 Jämställd regional tillväxt? Faktaunderlag om nuläget i Västra Götaland inom befolkningsutveckling, utbildning, arbetsmarknad och ekonomiska förutsättningar. Rapporten är första delen av

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Sep 2 gästnätter i september Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 25.000 i Västerås i september. Det var en minskning

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32)

UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32) UMEÅREGIONEN PROTOKOLL 1 (32) Plats och tid Överförmyndarenheten, Götgatan 3, 2018-04-18, kl 13.00-14.25 Beslutande Ersättare Åke Lindgren, ordförande Elmer Eriksson, vice ordförande Marie-Louise Nilsson

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 3 januariapril Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 29.000 i Västerås i april. Det var en minskning

Läs mer

Beräkning av behovet av nya bostäder Öppet forum för boendeplanering 21 september Bengt J Eriksson, analytiker

Beräkning av behovet av nya bostäder Öppet forum för boendeplanering 21 september Bengt J Eriksson, analytiker Beräkning av behovet av nya bostäder Öppet forum för boendeplanering 21 september 2016 Bengt J Eriksson, analytiker Bakgrund Boverket har gjort långsiktiga regionala byggbehovsanalyser sedan 1995. Regionala

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2018-10-04 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2018-754 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 13 april 2016

Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 13 april 2016 Mötesanteckningar 1 (11) 2016-04-19 RM/MN Karin Hedeklint Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 13 april 2016 Närvarande Olov Schultz, Boverket, ordförande Roger Gustafsson,

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Aug Ökning med 20 juniaugusti Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 136.000 i Västerås under juniaugusti. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 i juni Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 32.000 i Västerås under juni. Det var en ökning med 4

Läs mer

Hur kan man hantera det akuta behovet av nya bostäder i Sverige och samtidigt få en social hållbarhet?

Hur kan man hantera det akuta behovet av nya bostäder i Sverige och samtidigt få en social hållbarhet? Hur kan man hantera det akuta behovet av nya bostäder i Sverige och samtidigt få en social hållbarhet? Oskar Wallgren 25 jan. 2017 2 Dagens frågor 3 1. En stad för alla vad behöver vi bygga och för vem?

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Aug Ökning med 25 i augusti Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 33.000 i Västerås i augusti. Det var en ökning

Läs mer

Boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende

Boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende Boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende Övergripande slutsatser Bristen på lediga bostäder försvårar eller till och med förhindrar, nyanlända från att bli socialt- och ekonomiskt

Läs mer

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut.

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut. Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2014-01-14 Ankom Stockholms läns landsting 2014-01- 21 Dnr., 0 i' ' : Sida 1(2) 24 Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Resultatet januari-april

Resultatet januari-april Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co 28 000 gästnätter i april Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 28.000 i Västerås under april. Det var en ökning

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att senast

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29 Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Tid: 2013-11-29 kl 13:00 15:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Frånvarande: Beatrice Berglund Arbetsförmedlingen, ordförande Malin Welin, Försäkringskassan

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 21 i maj Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 33.000 i Västerås under maj. Det var en ökning med 21

Läs mer

Länsstyrelsen Värmland

Länsstyrelsen Värmland Länsstyrelsen Värmland Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare Örebro den 18 maj 2016 Granska översiktsplaner och detaljplaner riktlinjer för bostadsförsörjning Besluta om väg och järnvägsplaner

Läs mer

Producerad av Alm & Wennermark AB för Hyresgästföreningen Region Södra Skåne och Hyresgästföreningen Region Norra Skåne. Text: Karin Wennermark.

Producerad av Alm & Wennermark AB för Hyresgästföreningen Region Södra Skåne och Hyresgästföreningen Region Norra Skåne. Text: Karin Wennermark. Producerad av Alm & Wennermark AB för Hyresgästföreningen Region Södra Skåne och Hyresgästföreningen Region Norra Skåne. Text: Karin Wennermark. Omslagsbild: Typografitti Tryck: DanagårdLitho, november

Läs mer

Registerdata för integration

Registerdata för integration Registerdata för integration Petter Wikström Enheten för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd integration@scb.se facebook.com/statistiskacentralbyranscb @SCB_nyheter statistiska_centralbyran_scb

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Sep Ökning med 8 i september Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 29.000 i Västerås i september. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co År Ökning med 12 år Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 352.000 i Västerås år. Det var en ökning med 12 jämfört

Läs mer

REGLAB. Ett forum för regional utveckling

REGLAB. Ett forum för regional utveckling REGLAB Ett forum för regional utveckling Lärprojektet Industrins förnyelse - syfte Att öka kunskapen om de strukturella förändringarna i tillverkningsindustrin och hur dessa påverkar de svenska regionerna,

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 47 i juli Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 47.000 i Västerås i juli. Det var en ökning med hela

Läs mer

Småbarn och deras flyttningar

Småbarn och deras flyttningar Statistik och Analys Stadsledningskontoret Småbarn och deras flyttningar En registerstudie där vi följt alla barn som föddes i Göteborg under åren 2000-2005 fram till dess att de var sex år och började

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Feb 21 000 gästnätter i februari Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 21.000 i Västerås i februari. Det var en

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co 24 000 gästnätter i mars Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 24.000 i Västerås under mars. Det var en minskning

Läs mer

Gästnätter i Västerås Juni 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000-2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Gästnätter i Västerås Juni 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000-2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 första halvåret Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 39.000 i Västerås i juni. Det var en ökning

Läs mer

Användarrådet för regionalstatistik

Användarrådet för regionalstatistik RM/RTI Magnus Nyström MÖTESANTECKNINGAR 2012-05-08 1(9) Användarrådet för regionalstatistik Mötesanteckningar från möte den 8 maj 2012 Plats: Clarion Hotel Sign, Stockholm Närvarande medlemmar Bengt Dahlgren,

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

Uppdraget Delegationen skall ha i uppdrag att följa och analysera utvecklingen av boendefrågor för äldre både inom den ordinarie bostadsmarknaden

Uppdraget Delegationen skall ha i uppdrag att följa och analysera utvecklingen av boendefrågor för äldre både inom den ordinarie bostadsmarknaden Kommittédirektiv Delegationen för utveckling av bostäder och boende för äldre personer Dir. 2006:63 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild delegation tillkallas

Läs mer

8 Regeringskansliet. Betänkandet: En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet (SOU 2017:73) 1 Justitieombudsmannen 2 Länsstyrelsen i Blekinge län

8 Regeringskansliet. Betänkandet: En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet (SOU 2017:73) 1 Justitieombudsmannen 2 Länsstyrelsen i Blekinge län 8 Regeringskansliet Remiss 2017-11-17 N2017/06026-1/PBB Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter, Enheten för plan-, bygg- och bostadsfrågor Betänkandet: En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

Regionala bostadsmarknadsanalyser års arbete

Regionala bostadsmarknadsanalyser års arbete Regionala bostadsmarknadsanalyser 2015 års arbete 1 Regionala bostadsmarknadsanalyser 2015 års arbete, Dnr: 1698/2015 Boverket Årets rapportering till regeringen Boverket ska enligt Förordning (2011:1160)

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Feb 22 000 gästnätter i februari Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 22.000 i Västerås under februari. Det var

Läs mer

Krydda med siffror Smaka på kartan

Krydda med siffror Smaka på kartan Krydda med siffror Smaka på kartan Stefan Svanström Statistiska centralbyrån Avdelningen för regioner och miljö GIS i Västmanland Västerås Om SCB Statistik är en förutsättning för demokratin SCB är en

Läs mer

Inkomster. 362 Inkomster Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting

Inkomster. 362 Inkomster Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting Inkomster Statistiken i detta kapitel är hämtad från den totalräknade inkomststatistiken, IoT, som innehåller uppgifter om inkomster, avdrag, skatter, förmögenhet och sociala ersättningar för hela Sveriges

Läs mer

10 maj 2017 Gävle Välkommen!

10 maj 2017 Gävle Välkommen! Grunden om asyl- och flyktingmottagning 10 maj 2017 Gävle Välkommen! Under dagen får du bland annat svar på följande frågor: Hur går en asylansökan till? Vad betyder olika begrepp? Hur ser flyktingsituationen

Läs mer

Februari 2007. Om Du skrivit några kommentarer på blankettens sista sida lämnas dessa till Din kommun.

Februari 2007. Om Du skrivit några kommentarer på blankettens sista sida lämnas dessa till Din kommun. Februari 2007 FÖRETAGARNA OM KOMMUNEN Vad tycker Du som företagare/företagsledare om Din region och Din kommun? Hur tycker du att företagsklimatet är i Din region? Vilka möjligheter anser Du att det finns

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Plats: Samordningsförbundet Göteborg Nordost Ledamöter Närvarande: Beatrice Berglund, Arbetsförmedlingen Åsa Lindgren (Mp), Västra Götalandsregionen Ali Moeeni (S), Göteborgs

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Mötesanteckningar från Användarrådet för demokratistatistik

Mötesanteckningar från Användarrådet för demokratistatistik Mötesanteckningar 1 (5) 2016-05-19 BV/DEM Jonas Olofsson Mötesanteckningar från Användarrådet för demokratistatistik 2016-04-29 Närvarande: Henrik Ekengren Oscarsson, Göteborgs universitet, ordförande

Läs mer

Mälarregionens kartdag 28 oktober 2008 Aros Congress Center, Västerås

Mälarregionens kartdag 28 oktober 2008 Aros Congress Center, Västerås Mälarregionens kartdag 28 oktober 2008 Aros Congress Center, Västerås I år är det Kartans år! Runtom i Sverige uppmärksammas firandet på olika sätt med allt från nationella arrangemang till lokala. I Mälarregionen

Läs mer

SCB Statistik över byggande, bostäder och fastigheter

SCB Statistik över byggande, bostäder och fastigheter SCB Statistik över byggande, bostäder och fastigheter Rein Billström & Martin Verhage 2017-09-07 Byggprocessens början Bygglov för bostäder och lokaler Nybyggnad av bostäder Påbörjade lägenheter (kommunnivå)

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Mar Ökning med 7 under första kvartalet Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 107.000 i Uppsala under första

Läs mer

Inkomster. Årsstatistik 2009 för Stockholms län och landsting. Inkomster

Inkomster. Årsstatistik 2009 för Stockholms län och landsting. Inkomster 17 Statistiken i detta kapitel är hämtad från den totalräknade inkomststatistiken, IoT, som innehåller uppgifter om inkomster, avdrag, skatter, förmögenhet och sociala ersättningar för hela Sveriges befolkning.

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Kommittédirektiv Kommunal planering för bostäder Dir. 2017:12 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på hur bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

Äldres boende områdesfakta

Äldres boende områdesfakta Äldres boende 2017 - områdesfakta Statistiken presenteras för hela Göteborg, stadens 10 stadsdelsnämndsområden samt 96 primärområden I Äldres boende hittar du statistik som beskriver befolkningen 65 år

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 1 2019 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Äldres boende områdesfakta

Äldres boende områdesfakta Äldres boende 214 - områdesfakta Statistiken presenteras för hela Göteborg, stadens 1 stadsdelsnämndsområden samt 96 primärområden I Äldres boende hittar du statistik som beskriver befolkningen 65 år och

Läs mer

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling

REGLAB. en mötesplats för regional utveckling REGLAB en mötesplats för regional utveckling REGLAB = Regional utveckling Lärande, analys, benchmarking Vi möts Vi lär Vi gör Medlemmarnas behov styr! Reglabs medlemmar Region Dalarna Region Gotland Region

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Bilaga 5.4 Avdelningen för ekonomi och Sida 1 (5) styrning 2016-03-14 Lokalförsörjningsplan 2017-2019 Bilaga 5.4 Teknisk beskrivning av befolknings- och elevantalsprognos Behovsanalysen grundar sig på

Läs mer

Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad. Lina Aldén & Mats Hammarstedt

Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad. Lina Aldén & Mats Hammarstedt Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad Lina Aldén & Mats Hammarstedt Bakgrund År 2016 är mer än 1,5 miljoner personer, eller ca 16 procent av den totala befolkningen

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsutskottet

Arbetsmarknads- och integrationsutskottet Kallelse Föredragningslista Arbetsmarknads- och integrationsutskottet 1(1) 2019-02-13 Sammanträde Arbetsmarknads- och integrationsutskottet Plats och tid Stadshuset, Kompassen kl 8.30 Ordförande Sekreterare

Läs mer

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 16 oktober 2018 Betänkande från

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

SCB:s geodata och e-tjänster

SCB:s geodata och e-tjänster SCB:s geodata och e-tjänster Karin Hedeklint, karin.hedeklint@scb.se Avdelningen för Regioner och miljö Markanvändning, Vatten, GIS Geodata på SCB Geodatasamverkan SCB:s geodata enligt Inspire Befolkningsfördelning:

Läs mer

ÅRSMÖTE, NÄTVERKET RENARE MARK - NORR

ÅRSMÖTE, NÄTVERKET RENARE MARK - NORR ÅRSMÖTE, NÄTVERKET RENARE MARK - NORR Tid: 2008-11-04, kl 17.00. Plats: Umeå Universitet, KB3B3 KBC-huset, UmU DAGORDNING 1. Mötets öppnande. 2. Fastställande av dagordning. 3. Fastställande av röstlängd.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer