Möte i användarrådet för regionalstatistik 11 oktober 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte i användarrådet för regionalstatistik 11 oktober 2017"

Transkript

1 Mötesanteckningar 1 (9) RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 11 oktober 2017 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra Götalandsregionen Jan Amcoff, Uppsala universitet Anna Bjärenlöv, Region Skåne Henrik Gustafsson, Göteborgs stad Jimmy Lindahl, Linköpings kommun Mark Mostert, Boverket Charlotte Pålsson Lundberg, Norrköpings kommun Fredrik Åkerlind, Näringsdepartementet Från SCB: Marie Haldorson, RM/LEDN Birgitta Edberg, RM/RTI Stina Andersson, BV/LEDN Dan Frankkila, NR/PRR Karin Hedeklint, RM/MN Lars Werke, ES/NS Catarina Nordström, RM/RTI, sekreterare Frånvarande: Marcus Jernström, Tillväxtverket Martin Daniels, Tillväxtverket 1 Mötets öppnande Bo Wictorin hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2 Godkännande av dagordning Punkt 6 utgick och ersattes av en punkt om regionala statistikbehov. Därefter fastställdes dagordningen med en mindre justering att punkt 6 och 7 bytte plats. 3 Mötesanteckningar från föregående möte Inga synpunkter framfördes på mötesanteckningarna som lades till handlingarna.

2 2 (9) 4 SCB-frågor Marie Haldorson, SCB, informerade om aktuella frågor på SCB. Första halvåret 2017 Den löpande verksamheten har genomförts enligt plan. För andra året i rad deltar SCB i den årliga undersökningen som genomförs av SOM-institutet. Resultatet visar att allmänhetens förtroende för SCB är hög. SCB bidrar till genomförandet av Agenda Den 15 april sammanställdes en rapport utifrån de 17 mål som regeringen har satt upp för en hållbar utveckling. Rapporten presenterades vid FN:s politiska högnivåforum i juli. Den 15 oktober ska en andra rapport vara färdigställd. Den första rapporten finns publicerad här. Bortfallet i individundersökningar är en fortsatt stor utmaning där SCB i samarbete med andra myndigheter bland annat ser över kontaktuppgifter till uppgiftslämnarna. SCB arbetar med en strukturerad utvärdering av den officiella statistikens kvalitet. Ett förslag till en definition av den officiella statistiken ska också tas fram. En säkerhetsanalys av SCB:s IT-verksamhet är genomförd som visar på att SCB hanterar sina data på ett säkert sätt. Det pågår förberedelser inför dataskyddsförordningen som kommer att gälla från maj 2018 när nuvarande personuppgiftslag upphör. Riksrevisionen har granskat SCB:s hantering av mikrodatauppdrag med avseende på bland annat prissättning och leveranstider. För att förbättra processen är samtlig mikrodatahantering sedan den 1 september samlad på en och samma enhet. Omlokalisering av verksamhet från Stockholm till Örebro Efter ett regeringsbeslut den 26 april fick SCB i uppdrag att omlokalisera verksamhet från Stockholm till Örebro. Ett hundratal medarbetare inom stab- och stödverksamhet berörs av beslutet. Den 30 april 2018 ska all verksamhet vara överflyttad, förutom IT-verksamheten som ska vara klar i december I Örebro pågår ett rekryteringsarbete samtidigt som ett omställningsarbete inom insamlingsverksamheten äger rum. SCB i budgetpropositionen SCB föreslås få 557 mnkr i anslag år I budgetpropositionen betonas vikten av att tillvarata digitaliseringens möjligheter för att tillgängliggöra statistik och underlätta uppgiftslämnandet samt samverkan mellan statistikansvariga myndigheter.

3 3 (9) Regeringens analys av SCB:s verksamhet 2016 Regeringen bedömer att SCB har utvecklat, producerat och spridit statistik i enlighet med sin uppgift och att SCB har nått målet om att öka statistikens tillgänglighet för användarna. Svarsbortfall är fortfarande ett bekymmer där insatser har genomförts och pågår. Det är av stor vikt att bevara kvaliteten och förtroendet för den officiella statistiken samt att förbättra dess tillgänglighet i samverkan med andra statistikansvariga myndigheter. SCB ska fortsättningsvis arbeta med att effektivisera sin verksamhet för att kunna möta omvärldens krav på ny statistik samt förbättrad kvalitet i befintlig. Avdelningen för regioner och miljö Avdelningen för regioner och miljö har vuxit och ansvarar numera för SCB:s internationella utvecklingssamarbeten samt SCB:s arbete med Agenda För mer information se bifogad presentation. 5 Geografiska indelningar av verksamhetsområden med handelsområden som första exempel Stefan Svanström, SCB, berättade om arbetet som pågår med att framställa ny statistik över handelsområden. Senaste uppdateringen gjordes 2011 avseende Handelsområdena avseende 2010 bygger bland annat på uppgifter om anställda och branscher från SCB:s Företagsregister. Antal handelsområden uppgick då till 395. SCB:s statistik över handelsområden mäter kluster av handel. Handelsområden kan se väldigt olika ut och det kan vara stora skillnader i storlek dem emellan. SCB har idag tillgång till bättre geografiskt underlag för att kunna avgränsa handelsområden. Det är viktigt att fånga upp trender inom handeln eftersom handeln förändras över tid. Handeln följer kunder och handel föder handel. Idag hamnar även mycket handel med tjänster i handelsområdena. Ett exempel på det är att den ökade näthandeln ger större sociala ytor i form av caféer och restauranger. Statistik över handelsområden används bland annat inom samhällsplanering, stadsutveckling, infrastruktur och i kommunala översiktsplaner. Rådet diskuterade vikten av att ha tillgång till namnsatta handelsområden. Ett namn underlättar eftersom en kod inte säger något för den enskilda användaren. Att namnsätta handelsområdena är dock en svår uppgift som i många fall kräver lokalkännedom om god kvalitet ska hållas.

4 4 (9) Vidare uppstod diskussioner kring om caféer och restauranger bör ingå i handelsområden eller om det ska finnas möjlighet att separera service från handel. I flertalet centrum ökar café- och restaurangverksamheter medan butikerna minskar. Även denna förändring kan det finnas behov av att följa över tid för att statistiken om handelsområden ska vara tillförlitlig. Handelsområdena ska färdigställas under 2018 och kommer att avse år Gränserna kommer att finnas som öppna geodata. För mer information se bifogad presentation. 6 Regina och SCB:s öppna geodata Karin Hedeklint, SCB, hade en genomgång av Regina samt SCB:s öppna geodata. Data som SCB ansvarar för enligt Inspiredirektivet ligger som öppna geodata på SCB:s hemsida och är fritt tillgängliga för visning och nedladdning. SCB ansvarar för två typer av öppna geodata, dels data enligt förordningen om geografisk miljöinformation och dels avgränsningar av koncentrerad bebyggelse. Koordinatfiler finns att ladda ner i MapInfo- och Shapeformat enligt referenssystem SWEREF99 TM. Statistiken som finns tillgänglig är den senast aktuella för data enligt förordningen om miljöinformation. Äldre data finns för avgränsningar av koncentrerad bebyggelse. Det är viktigt att ange Källa: SCB vid nyttjande av SCB:s öppna geodata som finns att hitta här. I somras färdigställdes SCB:s karttjänst för regionala indelningar. Karttjänsten kan nås via Regina som är ett uttagssystem för regionala indelningar. I Regina är det möjligt att följa olika regionala indelningar som län, kommun och församling och de förändringar som har skett från 1952 och framåt. Det finns även möjlighet att ladda ner PDF-kartor. Regina nås via följande länk: Via Reginas uttagssystem är det möjligt att söka sig vidare till karttjänsten. Där presenteras olika kartlager för län, kommun, församling, tätort, småort m.m. De olika kartlagren ger användaren möjlighet att följa hur gränserna har förändrats genom åren. Även här går det att ladda ner kartor i PDF. Karttjänstens syfte är att visa gränser, inte att presentera statistik och finns tillgänglig här. Rådet hade funderingar kring karttjänstens gränser för kustlinjer och undrade över möjligheten att välja kustlinjer med eller utan vatten/öar. En annan fråga som uppkom var om det framöver

5 5 (9) kommer att finnas möjlighet att visa kartlager ännu längre tillbaka i tiden då det är intressant för historisk statistik. 7 Regionala statistikbehov Marie Haldorson, SCB, presenterade ett par punkter med syftet att fånga in rådets tankar kring dagens regionala statistikbehov. Regionala statistikbehov SCB erbjuder idag öppna data i Statistikdatabasen (SSD) kostnadsfritt. I huvudsak erbjuds där statistik per kommun, län och riket. Utöver det har SCB öppna geodata som ligger fritt tillgängligt för visning och nedladdning. Under Regionala statistikprodukter på SCB:s hemsida är det möjligt att beställa regional statistik som Befolkningsprognoser, Boendeprofiler och Närområdesprofiler m.fl. på uppdragsbasis. Det är av stor vikt att SCB:s data är lättillgänglig för användarna. RM:s regionala ansvar Avdelningen för regioner och miljö ansvarar för regionala indelningar och samordnar regionala frågor inom SCB. Vidare ansvarar avdelningen för uppdragstjänster som rör geografiskt finfördelad statistik inom SCB. Vad ska ingå i den officiella statistiken Förslaget till definition av officiell statistik är att den statistik som en SAM framställer inom sitt statistikområde är officiell statistik, om det inte finns skäl emot. Även EU-reglerad statistik är officiell statistik, om det inte finns skäl emot. Om SAM beslutar om undantag ska skälen dokumenteras. Officiell statistik publiceras främst för kommuner, län och riket. Publicering sker inte på låg regional nivå, vilket är en brist eftersom de svenska kommunerna är geografiskt stora. Boverket säger sig nästan uteslutande göra analyser på lägre nivå än kommun, framförallt befolkningsprognoser som är viktiga för bostadsbyggandet. Flera rådsmedlemmar poängterade vikten av befolkningsprognoser på lägre geografisk nivå än kommun. Även om befolkningsprognoser för kommuner och delområden (kommunernas nyckelkodsområden) vore önskvärd att ha fri tillgång till, så kräver det lokalkännedom samt att det inte får finnas risk för röjande. Det är därför tveksamt om SCB kan publicera sådana prognoser, risken finns att de inte stämmer mot prognoser som görs regionalt och i kommunerna. Eftersom kommunerna själva ansvarar för sina delområden, så är det svårt för SCB att tillgängliggöra detta som öppna data. Det är dock inget som hindrar att kommunerna publicerar statistik på delområdesnivå, under förutsättning att röjanderisken när statistiken bryts ner på delområdesnivå har beaktats.

6 6 (9) Diskussioner uppkom om att kvaliteten skiljer sig mycket åt mellan olika kommuners delområden vilket gör att statistik på delområden kan bli missvisande vid jämförelser. Statistiken i SSD är en tillgång, men den säger inte så mycket i större kommuner där behov finns av att veta mer om olika delar av kommunen. Officiell statistik ska vara lättbegriplig för allmänheten. Den ska inte vara krånglig eller svår att sätta sig in i. Slutligen är det viktigt att den gränsregionala statistiken inte glöms bort, då den är av stor vikt för hela landet och borde ingå i den officiella statistiken. SAMS ersätts av DeSO SAMS ska fasas ut och kommer att ersättas av DeSO som står för Demografiska statistikområden. Den nya indelningen träder i kraft den 1 januari DeSO utgår ifrån tätorter och valdistrikt med buffertzoner som ger områdena möjlighet att styckas upp i takt med en växande befolkning. Indelningen tar hänsyn till naturliga barriärer såsom vägar och vattendrag samt följer kommungränserna. Det kommer att finnas knappt områden med en befolkning på mellan cirka invånare. Syftet med DeSO är att skapa områden som är befolkningsmässigt homogena vilket ska göra det enkelt att publicera statistik utan att behöva ta hänsyn till röjanderisken. En kommunikationsplan är framtagen för att både internt och externt sprida information om den nya indelningen. SAMS kommer att finnas kvar under en övergångsperiod. Statistik på DeSO kommer i ett första steg inte att finnas tillgänglig som officiell statistik i SSD. Gränserna kommer däremot att finnas tillgängliga som öppna geodata. Flera rådsmedlemmar tror att kommunernas egna delområden kommer att behövas även i framtiden, även om DeSO är en mer transparent indelning. En rådsmedlem uppmärksammade att DeSO inte kommer att kunna redovisa pendlingsstatistik från arbetsområden där det inte finns några folkbokförda individer. Framtiden för SCB:s statistikpaket och Regiondatabaserna Den användarstudie som genomfördes i våras med syftet att kartlägga användarbehovet av regional statistik hos kommuner är nu färdig. SCB fick in många bra synpunkter från de svarande kommunerna. Resultatet av användarstudien har bland annat resulterat i en workshop med regionförbunden den 17 oktober. Det har även resulterat i att produkten Kommunfakta ska ses över.

7 7 (9) För mer information se bifogad presentation. 8 Information från rådsmedlemmarna Stina Andersson från BV/LEDN, SCB informerade om att hon deltagit på ett sammanträde på Regeringskansliet där en delegation mot segregation har etablerats. På sammanträdet fanns representanter från regionförbund och kommuner. Det finns ett behov av statistik om segregation och ett samarbete med delegationen kommer att införas gällande framtagande av statistiken där det regionala perspektivet är av stor vikt. Mark Mostert från Boverket informerade om att Anders Sjelvgren är ny generaldirektör på Boverket. Boverket har fått ökat budgetanslag för bostadsbyggandet med ökade kompetenssatsningar samt kompetenscenter för hållbart byggande. Boverket arbetar även med indikatorer för att följa upp miljömål. Dan Frankkila från NR/PRR, SCB informerade om att BRP publiceras den 15 december med definitiva uppgifter avseende 2015 och preliminära uppgifter avseende Fredrik Åkerlind från Näringsdepartementet berättade att regeringen föreslår förstärkning till eftersatta områden i budgetpropositionen. Till detta finns behov av att bryta ner statistik på delområden. Under 2018 ska den första potten fördelas ut. Denna satsning är utöver de välfärdsmiljarder som ska tilldelas kommuner med hänsyn till deras flyktingmottagande. Karin Althoff från Västra Götalandsregionen berättade att det finns ett stort intresse av att följa flyttmönster speciellt för kommuner med stort flyktingmottagande. Många kommuner har gått från att ha många lediga bostäder till att det plötsligt uppstår bostadsbrist. Det är viktigt för kommunerna att kunna följa de mottagna för att veta om de kommer att bo kvar i kommunen eller om det är mer sannolikt att de flyttar. En rapport är färdigställd som analyserar näringslivets sårbarhet och återhämtningsförmåga i Västra Götalandsregionen. Henrik Gustafsson från Göteborgs stad informerade om att det pågår mycket samhällsplanering i Göteborgs stad kopplat till bostadsförsörjning, bostadsbyggande och trafikplanering. Det finns även ett stort intresse av att se hur befolkningen förändras samt hur de flyttar i olika väljargrupper i valkretsar. Flyttmönster för nyanlända är önskvärt att följa upp på ett bättre sätt än vad som är möjligt idag.

8 8 (9) Jimmy Lindahl från Linköpings kommun berättade att det är stor efterfrågan på mer aktuell statistik om nyanlända i kommunen än den statistik som finns tillgänglig idag. Det är många pågående projekt i Linköpings kommun som behöver nulägesinformation. I våras gjordes en förnyad beställning av statistik om barnfamiljer för en longitudinell studie. Bostadsbyggandet i kommunen är också av stort intresse. Birgitta Edberg från RM/RTI, SCB berättade mer om den användarstudie som SCB genomförde i våras. I studien ställdes frågor om tillgänglighet och användarbehov av SCB:s statistikpaket, Kommunfakta, Regiondatabaserna samt Geodatasamverkan. 61 procent av kommunerna svarade på enkäten. Utifrån resultatet har två arbetsgrupper bildats varav en arbetar vidare med Regiondatabaserna och en med Kommunfakta. Charlotte Pålsson Lundberg från Norrköpings kommun berättade om ett pågående IFAU-projekt som inriktar sig på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) har fått i uppdrag att göra en studie om arbetsmarknadens utveckling Norrköping. Uppdraget är en del i en politisk strategi för att minska arbetslösheten i Norrköping. Anna Bjärenlöv från Region Skåne berättade att Ulrika Geeraedts är ny utvecklingsdirektör i Region Skåne. Regionen arbetar med många olika uppdrag varav ett är kopplat till bostadsfrågan. OECD-rapporten som Region Skåne och Västra Götalandsregionen arbetar tillsammans med ska vara färdig i december. Lunds universitet ska undersöka vilka typer av innovationer som har framkommit i regionen och planerar att göra en jämförelse med riket. Bo Wictorin från Regionförbundet Sörmland berättade om en liknande önskan i regionen likt den i Västra Götaland gällande flyttmönster för kommuner med stort flyktingmottagande. En pendlingsprognos är framställd som kan bli aktuell att presentera för rådsmedlemmarna på ett kommande möte. En uppdatering av den tidigare presenterade studien om Högskolans geografi ska genomföras. Karin Hedeklint från RM/MN, SCB informerade om att statistik om vattenuttag och vattenanvändning i Sverige 2015 publicerades tidigare under dagen. Sedan pågår samarbeten med bland annat Havs- och vattenmyndigheten om strandnära

9 9 (9) byggande samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om skyddsrumsorter där geodata ligger till grund. Lars Werke från ES/NS, SCB berättade om en Raps-utbildning som Tillväxtverket har anordnat där fokus låg på demografiprognoser och de olika utfallens effekter på arbetsmarknaden, bostadsbyggandet m.m. Raps-databaser kommer att uppdateras med de nya FA-regionerna under hösten. Vidare förs diskussioner med Tillväxtverket om att lyfta in statistik från Företagens Ekonomi i Raps. Det pågår ett arbete med att sätta ihop ett projekt om multiregionala input- och outputvariabler. På ES-avdelningen pågår det förberedelser för månatliga KU som ska börja tas emot vid halvårsskiften Detta ger underlag för att eventuellt kunna arbeta fram en kvartalsversion av den Registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken (RAMS). Jan Amcoff från Uppsala universitet informerade om en pågående studie vid hans institution där det undersöks om segregation till viss del kan lösas genom att i områden med homogen bebyggelse producera andra upplåtelseformer för att bryta mönstret. 9 Övriga frågor Några förslag och idéer på punkter till kommande möten framkom. Inga övriga frågor. 10 Nästa möte Mötet avslutades med att Bo Wictorin tackade alla närvarande för ett bra möte. Nästa möte blir onsdagen den 25 april 2018.

Möte i användarrådet för regionalstatistik 18 oktober 2016

Möte i användarrådet för regionalstatistik 18 oktober 2016 Mötesanteckningar 1 (6) 2016-12-05 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 18 oktober 2016 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017

Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017 Mötesanteckningar 1 (7) 2017-05-17 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Möte i användarrådet för regional statistik 10 april 2019

Möte i användarrådet för regional statistik 10 april 2019 Datum 1/7 2019-05-17 Mötesanteckningar RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regional statistik 10 april 2019 Närvarande: Bo Wictorin, Region Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra Götalandsregionen

Läs mer

Möte i användarrådet för regional statistik 11 oktober 2018

Möte i användarrådet för regional statistik 11 oktober 2018 Datum 1/8 2018-10-26 Mötesanteckningar RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regional statistik 11 oktober 2018 Närvarande: Bo Wictorin, Landstinget Sörmland, ordförande Jan Amcoff, Uppsala

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 25 april 2018

Möte i användarrådet för regionalstatistik 25 april 2018 Mötesanteckningar 1 (11) 2018-06-11 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 25 april 2018 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 20 april 2016

Möte i användarrådet för regionalstatistik 20 april 2016 Mötesanteckningar 1 (7) 2016-05-03 RM/RTI Magnus Nyström Möte i användarrådet för regionalstatistik 20 april 2016 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Jimmy Lindahl, Linköpings

Läs mer

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/RTI 2015-04-22 Utfärdare Magnus Nyström Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22 Närvarande ledamöter:

Läs mer

Användarrådet för regionalstatistik

Användarrådet för regionalstatistik RM/RTI Magnus Nyström MÖTESANTECKNINGAR 2013-05-14 1(5) Användarrådet för regionalstatistik Mötesanteckningar från möte den 14 maj 2013 Plats: SCB, Stockholm Närvarande medlemmar Peter Haglund Tillväxt,

Läs mer

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-10-13

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-10-13 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/RTI 2015-10-13 Utfärdare Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-10-13 Närvarande ledamöter: Peter Haglund,

Läs mer

Demografiska statistikområden - Kombinerad statistik och geodata för att beskriva Sverige

Demografiska statistikområden - Kombinerad statistik och geodata för att beskriva Sverige Demografiska statistikområden - Kombinerad statistik och geodata för att beskriva Sverige Stefan Svanström Regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter statistiska_centralbyran_scb Grundstenar

Läs mer

Demografiska statistikområden Ny regional indelning under kommunnivå

Demografiska statistikområden Ny regional indelning under kommunnivå Demografiska statistikområden Ny regional indelning under kommunnivå Stefan Svanström Regioner och miljö Varför behövs Demografiska statistikområden Grundstenar för regional indelningar NUTS 0 NUTS 1 NUTS

Läs mer

Användarrådet för regionalstatistik

Användarrådet för regionalstatistik RM/RTI Magnus Nyström MÖTESANTECKNINGAR 2014-10-08 1(6) Användarrådet för regionalstatistik Mötesanteckningar från mötet den 8 oktober 2014 Plats: SCB, Stockholm Närvarande medlemmar Peter Haglund Tillväxt,

Läs mer

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Vårändringsbudget 2018 Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Hur går det för Sverige? Stabil svensk tillväxt och stark arbetsmarknad Källa: Regeringen Huvudsakliga satsningar Fördjupad

Läs mer

Krydda med siffror Smaka på kartan

Krydda med siffror Smaka på kartan Krydda med siffror Smaka på kartan Stefan Svanström Statistiska centralbyrån Avdelningen för regioner och miljö GIS i Västmanland Västerås Om SCB Statistik är en förutsättning för demokratin SCB är en

Läs mer

De nya tätorterna Definition Metod - Statistik

De nya tätorterna Definition Metod - Statistik De nya tätorterna Definition Metod - Statistik Stefan Svanström Statistiska centralbyrån Avdelningen för regioner och miljö Supercrossdatabaser Jönköping 2016-11-18 SCBs gränser för koncentrerad bebyggelse

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-10-19 Philip Andö BV/SV Peter Gärdqvist BV/EV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande Axel Arvidsson,

Läs mer

Statistiska centralbyråns. Tätorter Statistik, definition, metod. Karin Hedeklint, Avdelningen för regioner och miljö

Statistiska centralbyråns. Tätorter Statistik, definition, metod. Karin Hedeklint, Avdelningen för regioner och miljö Statistiska centralbyråns Tätorter 2015 Statistik, definition, metod Karin Hedeklint, karin.hedeklint@scb.se Avdelningen för regioner och miljö SCBs gränser för koncentrerad bebyggelse Tätort Småort Fritidshusområde

Läs mer

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 Enheten för Miljöräkenskaper och naturresurser 2013-10-25 1(7) Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

SCB:s geodata och e-tjänster

SCB:s geodata och e-tjänster SCB:s geodata och e-tjänster Karin Hedeklint, karin.hedeklint@scb.se Avdelningen för Regioner och miljö Markanvändning, Vatten, GIS Geodata på SCB Geodatasamverkan SCB:s geodata enligt Inspire Befolkningsfördelning:

Läs mer

Mötesanteckningar från Användarrådet för demokratistatistik

Mötesanteckningar från Användarrådet för demokratistatistik Mötesanteckningar 1 (6) 2017-09-25 BV/DEM Jonas Olofsson Mötesanteckningar från Användarrådet för demokratistatistik 2017-09-21 Närvarande: Henrik Ekengren Oscarsson, ordförande, Göteborgs universitet

Läs mer

Systemet för den officiella statistiken i Sverige

Systemet för den officiella statistiken i Sverige Systemet för den officiella i Sverige Elisabet Andersson, GD-stab Sekretariatet vid Rådet för den officiella E-mail : elisabet.andersson@scb.se ROSsekretariatet@scb.se Nordiska statistikermötet, Åbo 2004

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2016-10-25 Anne Danielsen Rackner BV/SV Peter Gärdqvist BV/EV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012 Utbud av arbetssökande Inflöde Utflöde Efterfrågan 2012-10-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012 I september fortsatte försvagningen av arbetsmarknaden i

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Jessica Ulfgren Samhällsplanerare 040-675 32 36 Jessica.Ulfgren@skane.se YTTRANDE Datum 2018-05-18 Dnr 1801072 1 (5) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 Enheten för Miljöräkenskaper och naturresurser 2011-06-16 1(7) Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2018-11-22 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Samhällets utgifter för kultur Ämnesområde Kultur och fritid Statistikområde Samhällets utgifter för kultur Produktkod KU05 Referenstid 2017 2018-11-22 2 (7) Statistikens

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Kommittédirektiv Kommunal planering för bostäder Dir. 2017:12 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på hur bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

Registerdata för integration

Registerdata för integration Registerdata för integration Petter Wikström Enheten för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd integration@scb.se facebook.com/statistiskacentralbyranscb @SCB_nyheter statistiska_centralbyran_scb

Läs mer

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter Vreta Kloster 1 Stefan Svanström (SCB) 2017-08-31 Södermalm Befolkning 160

Läs mer

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter Regeringsbeslut I:18 2018-08-30 Ku2018/01727/DISK Kulturdepartementet Statistiska centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2013-02-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013 Januari månad såg en större aktivitet på arbetsmarknaden i

Läs mer

Välkommen till politikerforum den 2 oktober.

Välkommen till politikerforum den 2 oktober. Näringsdepartementet Statssekreterare Elisabeth Backteman 2015-09-18 2015-09-29 vers 2 Enligt sändlista Med uppdaterad agenda! Inbjudan och agenda för forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

Lund i siffror. Figur 1 Folkmängden i Lunds kommun. Veckovis 2009 samt prognos för befolkningen 2009. Folkmängden i Lunds kommun veckovis 2009

Lund i siffror. Figur 1 Folkmängden i Lunds kommun. Veckovis 2009 samt prognos för befolkningen 2009. Folkmängden i Lunds kommun veckovis 2009 2009:02 Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 046-355046 Jens.nilson@lund.se, 046-358269 1 (11) Befolkningsutveckling Enligt de preliminära befolkningsuppgifterna har Lunds befolkning ökat med 393 personer sedan

Läs mer

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder?

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Förord SKL har i en enkätstudie ställt frågor till ett sextiotal kommuner om deras beredskap med planer för nya bostäder. Kommunerna har också fått frågor

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Daniel Waldenström, Uppsala universitet Tom Nilstierna, Socialdepartementet

Läs mer

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping FS 2019:2 2019-04-08 FOKUS: STATISTIK Preliminär befolkningsprognos för Norrköping 2019-2028 Norrköpings folkmängd förväntas fortsätta öka kommande tioårsperiod. Antalet födda barn beräknas fortsätta vara

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av oktober 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av oktober 2012 Utbud av arbetssökande Inflöde Utflöde Efterfrågan 2012-11-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av oktober 2012 Under oktober månad fick fler inskrivna sökande arbete och

Läs mer

Beräkning av behovet av nya bostäder Öppet forum för boendeplanering 21 september Bengt J Eriksson, analytiker

Beräkning av behovet av nya bostäder Öppet forum för boendeplanering 21 september Bengt J Eriksson, analytiker Beräkning av behovet av nya bostäder Öppet forum för boendeplanering 21 september 2016 Bengt J Eriksson, analytiker Bakgrund Boverket har gjort långsiktiga regionala byggbehovsanalyser sedan 1995. Regionala

Läs mer

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Primär målgrupp: lokala och regionala beslutsfattare inom privat och offentlig sektor Vad gör vi? Omvärldsbevakning

Läs mer

Uppdrag att följa upp statsbidrag till kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden

Uppdrag att följa upp statsbidrag till kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden e Regeringen Regerings beslut 2018-03-15 N2018/01913/RTS N2017 /06942/RTS IV9 1 bilaga Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att följa upp statsbidrag till kommuner med

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av december 2012 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2013-01-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av december 2012 Under december månad fick fler inskrivna sökande arbete och

Läs mer

Handelsområden 2010 MI0804

Handelsområden 2010 MI0804 Enheten för miljöekonomi och naturresurser 2011-03-28 1(9) Handelsområden 2010 MI0804 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik

Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/MN 2015-10-14 Utfärdare Anteckningar från mötet med Användarrådet för mark- och bebyggelsestatistik 2015-09-23 Närvarande ledamöter: Olov Schultz,

Läs mer

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB 1(4) Samhällsbyggnad Amanda Bäckström Näringsdepartementet Regeringskansliet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Läs mer

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Besöksperspektiv i översiktsplanen Med ett tydligt besöksperspektiv i sin nya översiktsplan visar Flens kommun hur man på ett bra sätt kan skapa bättre

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2014-04-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014 Under mars månad fortsatte arbetsmarknaden i Stockholms län

Läs mer

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping FS 2017:2 2017-04-28 FOKUS: STATISTIK Preliminär befolkningsprognos för Norrköping 2017-2026 Förväntad hög befolkningstillväxt kommande tioårsperiod. Antal födda barn beräknas fortsätta vara högt under

Läs mer

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Översiktsplan 2001 Omvärld Vi är inte själva, vi ingår i en helhet Detta är något vi måste dra fördel av Kommunens arbete Vision Budget Översiktsplan Policys Strategier

Läs mer

Visualisering med stöd av egen statistikdatabas

Visualisering med stöd av egen statistikdatabas Visualisering med stöd av egen statistikdatabas Jimmy Lindahl Analys och Utredning Linköpings kommun 2019-05-03 Nuvarande publicering på webben Olika lösningar Ofta pdf-filer Samma information (delvis)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av oktober 2013 2013-10-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av oktober 2013 Trots att antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Stockholms län minskade under oktober jämfört med föregående

Läs mer

Nystartade företag första och andra kvartalet 2011

Nystartade företag första och andra kvartalet 2011 Nystartade företag första och andra kvartalet 2011 Innehållsförteckning Nystartade företag första och andra kvartalet 2011 2 Tabell 1 Antal nystartade företag kvartal 1 2010 - kvartal 2 2011 efter branschgrupp

Läs mer

Yttrande över betänkande av Agenda delegationen, SOU 2019:13

Yttrande över betänkande av Agenda delegationen, SOU 2019:13 SCB Postadress 701 89 Örebro YTTRANDE Datum 2019-06-20 Ert datum 2019-04-04 Beteckning A2019/1646 Er beteckning M2019/0066 l /S 1/8 Avdelningen för regioner och miljö Sara Frankl 010-479 48 04 Miljö- och

Läs mer

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun 2017-2035 I Sundsvalls kommuns målbild för hållbar tillväxtstrategi, RIKARE från 2012 är ett av målen att Sundsvalls kommun ska ha över 100 000 invånare år 2021.

Läs mer

Uppdrag om viss utrednings- och samordningsverksamhet avseende bostadsbyggandet i Stockholms län

Uppdrag om viss utrednings- och samordningsverksamhet avseende bostadsbyggandet i Stockholms län Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-06-07 LS 1206-0842 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-06-19 OOQIf Uppdrag om viss utrednings- och samordningsverksamhet avseende

Läs mer

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping FS 2018:2 2018-04-06 FOKUS: STATISTIK Preliminär befolkningsprognos för Norrköping 2018-2027 Norrköpings folkmängd förväntas fortsätta öka kommande tioårsperiod. Antalet födda barn beräknas fortsätta vara

Läs mer

Befolkningsprognos för Norrköping

Befolkningsprognos för Norrköping 2012-04-03 FOKUS: STATISTIK Befolkningsprognos för Norrköping 2012-2021 Förväntad fortsatt folkmängdsökning under kommande tioårsperiod Antalet barn i förskoleålder förväntas vara relativt stabilt, med

Läs mer

Möte i användarrådet för FoU-statistik 16 november 2017

Möte i användarrådet för FoU-statistik 16 november 2017 Mötesanteckningar 1 (6) 2017-11-16 ES/INF Martin Loväng Möte i användarrådet för FoU-statistik 16 november 2017 Närvarande: Göran Marklund (ordf.), Vinnova Marianne Hall, Vetenskapsrådet Mats Johnsson,

Läs mer

Statistikinfo 2018:01

Statistikinfo 2018:01 Statistikinfo 218:1 Linköping ökade med 2 73 invånare Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 73 personer. Det är den tredje största ökningen någonsin i Linköping, och 148 färre än förra året. Vid

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2018-10-04 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2018-754 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 Färre fick arbete i augusti Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Figur 1 Antal förvärvsarbetande män och kvinnor (16 år och äldre), Västerås år

Figur 1 Antal förvärvsarbetande män och kvinnor (16 år och äldre), Västerås år Statistik om Västerås Västerås arbetsmarknad år 2014 Västeråsare i förvärvsarbete år 2014 Antalet personer med förvärvsarbete ökade i Västerås med 470 personer mellan år 2013 och år 2014, vilket innebär

Läs mer

Befolkningsprognos för

Befolkningsprognos för Befolkningsprognos för Svedala kommun 2019-2035 1 STATISTIKINFORMATION FRÅN KOMMUNLEDNINGEN 2019 Kristina Larsen 040-626 8124 utredare Lennart Davidsson 0418-504 08 Befolkningsprognos för 2019-2035 Rapporten

Läs mer

Integrationsverkets förslag till uppföljningar av kommunernas insatser för nyanlända invandrare

Integrationsverkets förslag till uppföljningar av kommunernas insatser för nyanlända invandrare Integrationsverkets förslag till uppföljningar av kommunernas insatser för nyanlända invandrare INTEGRATIONSVERKETS STENCILSERIE 2001:1 ISSN 1651-5676 Förslag 1(3) 2001-03-28 INT-11-00-407 Regeringen Näringsdepartementet

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Översiktsplan 2001 Omvärld Vi är inte själva, vi ingår i en helhet Detta är något vi måste dra fördel av Kommunens arbete Vision Budget Översiktsplan Policys Strategier

Läs mer

Förslag till ändrad valdistriktsindelning och indelning i valkretsar i Västerås inför de allmänna valen 2014

Förslag till ändrad valdistriktsindelning och indelning i valkretsar i Västerås inför de allmänna valen 2014 2011-11-16 Dnr Valnämndens kansli Gunnar Lignell/Mari Eriksson Valnämnden Förslag till ändrad valdistriktsindelning och indelning i valkretsar i Västerås inför de allmänna valen 2014 Valnämndens behandling

Läs mer

Naturvårdsverket STOCKHOLM

Naturvårdsverket STOCKHOLM r REGERINGEN Regeringsbeslut 1 :9 2012-12-20 M2012/3437/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag att göra en utvärdering och översyn av utfall och tillämpning av de nya strandskyddsreglerna

Läs mer

Framtida utbildning och arbetsmarknad

Framtida utbildning och arbetsmarknad 2012-01-27 FOKUS: STATISTIK Framtida utbildning och arbetsmarknad År 2030 beräknas 170 utbildade saknas inom vården Fram till 2030 kommer både tillgång och efterfrågan av efter arbetskraft öka kraftigt.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 9 maj 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län april 2014 11 870 (8,6 %) 5 196 kvinnor (7,9 %) 6 674 män (9,3 %) 2 751 unga

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012 FS 2013:8 2013-12-11 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012 Antalet sysselsatta Norrköpingsbor ökade under år 2012 med 750 personer och uppgick till 60 090 personer. Förvärvsfrekvensen

Läs mer

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun 2017-2018 Antagna av Kf 168/2016 Innehållsförteckning Inledning... 1 Behov och utmaningar... 1 Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen...

Läs mer

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU0501

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU0501 2014-11-10 1(7) Samhällets utgifter för kultur Referensår 2012 2013 Produktkod KU0501 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering.

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering. FS 2018:8 2018-12-04 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2017 65 840 Norrköpingsbor förvärvsarbetade år 2017. Det var en ökning med 1 580 personer sedan året innan. Andelen av befolkningen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 2012-03-13 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 Arbetsmarknadens läge Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt hög i Stockholms län. Totalt anmäldes under februari

Läs mer

Arbetskraftflöden 2011

Arbetskraftflöden 2011 FS 2013:2 2013-02-08 FOKUS: STATISTIK Arbetskraftflöden 2011 Under året började 4 140 personer förvärvsarbeta samtidigt som 3 410 slutade förvärvsarbeta Nästan 3 500 Norrköpingsbor bytte arbetsplats till

Läs mer

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun

Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun Befolkningsprognos för Sundsvalls kommun 2018-2035 I Sundsvalls kommuns målbild för hållbar tillväxtstrategi, RIKARE från 2012 är ett av målen att Sundsvalls kommun ska ha över 100 000 invånare år 2021.

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 Regeringskansliet Näringsdepartementet Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Geografidatabasen. Statistiska centralbyrån SCBDOK (8) OV0100. Innehåll

Geografidatabasen. Statistiska centralbyrån SCBDOK (8) OV0100. Innehåll Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (8) Geografidatabasen 2016 OV0100 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden!

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden! Plattform för hållbar stadsutveckling Samarbete för ett bättre liv i staden! Hur bygger man en hållbar stad? Ett recept på hur en hållbar stad kan byggas finns inte! Hållbar stadsutveckling är inget tillstånd

Läs mer

2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling

2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling 2012-06-02 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling Sambandet

Läs mer

Befolkningsprognos för

Befolkningsprognos för Befolkningsprognos för Svedala kommun 2017-2030 1 STATISTIKINFORMATION FRÅN KOMMUNLEDNINGEN 2017 Kristina Larsen 040-626 8124 kanslisekreterare Lennart Davidsson 0418-504 08 Befolkningsprognos för 2017-2030

Läs mer

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping

Preliminär befolkningsprognos för Norrköping FS 2015:2 2015-03-27 FOKUS: STATISTIK Preliminär befolkningsprognos för Norrköping 2015-2024 Förväntad fortsatt folkmängdsökning under kommande tioårsperiod. födda barn förväntas fortsätta vara högt under

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län, april 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län, april 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 maj 2016 Peter Nofors, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län april 2016: 9 330 (6,1%) 4 184 kvinnor (5,6%)

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

Mark för Näringslivet

Mark för Näringslivet Mark för Näringslivet Beskrivning av uppdraget och nuläge Arbetsgruppen föreslår pilotstudie Metodik, datainsamling, förväntade resultat Fortsatt arbete Utgångspunkter Bakgrundsmaterial Vi vill tillsammans

Läs mer

Indelningskommitténs betänkande

Indelningskommitténs betänkande 2018-08-30 100-11586-2018 1(5) Regeringskansliet Finansdepartementet fi.registrator@regeringskansliet.se fi.ofa.k.remisser@regeringskansliet.se Indelningskommitténs betänkande (dnr Fi2018/106/DF) Länsstyrelsen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av maj 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av maj 2013 Stockholm 14 juni 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av maj 2013 Under maj månad fortsatte antalet inskrivna arbetslösa i Stockholms län att minska, en utveckling som

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 1 380 av de inskrivna fick jobb Under februari påbörjade 1 380 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU05

Samhällets utgifter för kultur Referensår Produktkod KU05 2016-10-17 1(6) Samhällets utgifter för kultur Referensår 2014 2016 Produktkod KU05 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Antal födda barn förväntas fortsätta vara högt under kommande år, främst på grund av att fler kvinnor kommer i barnafödande ålder.

Antal födda barn förväntas fortsätta vara högt under kommande år, främst på grund av att fler kvinnor kommer i barnafödande ålder. FS 2016:3 2016-06-10 FOKUS: STATISTIK Preliminär befolkningsprognos för Norrköping 2016-2025 Förväntad hög folkmängdsökning under kommande tioårsperiod, till del beroende på den rådande flyktingsituationen.

Läs mer

Riktlinjer för lokalresursplanering. Framtagen av: Mark- och exploateringsavdelningen Antagen av kommunstyrelsen:

Riktlinjer för lokalresursplanering. Framtagen av: Mark- och exploateringsavdelningen Antagen av kommunstyrelsen: Framtagen av: Antagen av kommunstyrelsen: 2016-11-23 142 Innehåll... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 4 Avgränsning... 4 Underlag... 4 Befolkningsprognos... 4 Arbetsmodell... 5 Arbetsorganisation för

Läs mer

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Översiktsplan 2001 Omvärld Vi är inte själva, vi ingår i en helhet Detta är något vi måste dra fördel av Kommunens arbete Vision Budget Översiktsplan Policys Strategier

Läs mer

Fritidshusområden 2010

Fritidshusområden 2010 2012-02-10 FOKUS: STATISTIK Fritidshusområden 2010 17 fritidshusområden inom Norrköpings kommun år 2010 Norrköping på 15:e plats av 290 kommuner År 2010 fanns det sammanlagt 1 383 fritidshusområden i Sverige,

Läs mer

Hur står det till på den svenska bostadsmarknaden egentligen? Maria Pleiborn,

Hur står det till på den svenska bostadsmarknaden egentligen? Maria Pleiborn, Hur står det till på den svenska bostadsmarknaden egentligen? Maria Pleiborn, 2017-01-26 Inledning Det skrivs mycket just nu om det goda läget på fastighetsmarknaden i och med en kraftigt ökande befolkning

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade region

Talarmanus för presentation om Fairtrade region Talarmanus för presentation om Fairtrade region Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Det innehåller också kort information om vad Fairtrade City är.

Läs mer