Användarrådet för regionalstatistik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Användarrådet för regionalstatistik"

Transkript

1 RM/RTI Magnus Nyström MÖTESANTECKNINGAR (6) Användarrådet för regionalstatistik Mötesanteckningar från mötet den 8 oktober 2014 Plats: SCB, Stockholm Närvarande medlemmar Peter Haglund Tillväxt, miljö och regionplanering (TMR) Stockholms läns landsting - ordförande Jimmy Lindahl Linköpings kommun Mats Granér Västra Götalandsregionen Lars Westin CERUM, Umeå universitet Wolfgang Pichler Tillväxtanalys Sverker Lindblad Näringsdepartementet Simon Sköld Region Skåne Henrik Gustafsson Göteborgs stad Jan Henriksson Marianne Toreblad Folke Carlsson Boverket Helsingborgs kommun SCB, avd. för ekonomiskt statistik Marie Haldorson Christina Thörne Lars Werke Karin Hedeklint Sekretariat Magnus Nyström Övriga medverkande Tomas Johansson SCB (punkt 3) Viveka Palm och Jerker Moström SCB (punkt 4) Karin Hallmén och Marcus Justesen SCB (punkt 5) 1. Mötets öppnande och fastställande av dagordning Peter Haglund hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat och dagordningen fastställdes. 2. Mötesanteckningar från föregående användarråd Inga synpunkter framfördes på de tidigare mötesanteckningarna som lades till handlingarna.

2 2(6) 3. Hushållsstatistik på delområdesnivå Tomas Johansson SCB, redogjorde för den nya hushållsstatistiken. Vilka variabler som kommer att vara tillgängliga på delområdesnivå och hur de olika begreppen definieras. Tomas informerade också om kvaliteten på registret och vilka eventuella brister som kan förekomma när man redovisar på en låg regional nivå. För mer information - se bifogad presentation. 4. Markräkenskaper för biologisk mångfald Viveka Palm och Jerker Moström, SCB, berättade om ett projekt där de kopplat ihop olika naturtyper med ägarskap. Det är ekosystemtjänster via markanvändning med höga naturvärden. Syftet är att utveckla en ny statistikmodul för miljöräkenskaperna. De naturtyper man undersökt är taiga, lövskogar, silikatgräsmarker och våtmarker. Ägandet har kopplats från företagsregistret. För mer information se bifogad presentation. 5. SCB sätter turismen på kartan Karin Hallmén och Marcus Justesen, SCB, informerade om ett projekt där de koordinatsatt alla anläggningar i inkvarteringsstatistikens anläggningsregister. Syftet med inkvarteringsstatistiken är att belysa affärs- och fritidsresandet i Sverige och ge dataunderlag till turistinformation genom löpande bevakning av utvecklingen. Med hjälp av koordinatsatta anläggningar skapas en rad möjligheter att koppla ihop inkvarteringsstatistiken med andra geografiska element och statistisk data. För mer information se bifogad presentation. 6. Nationell strategi för regional attraktionskraft Sverker Lindblad, Näringsdepartementet informerade om den nationella strategin för regional tillväxt och attraktionskraft som antagits i juni Strategin skall vara vägledande och styrande för det regionala tillväxtarbetet. Målgrupper är regioner, länsstyrelser och nationella myndigheter, samt det civila samhällets organisationer. Strategin tar upp 4 samhällsutmaningar, demografins utveckling, globaliseringen, klimat, miljö och energifrågor samt inkluderande tillväxt. De prioriterande områdena till 2020 är innovation, företagande och entreprenörskap, attraktiva miljöer, kompetensförsörjning och internationellt och gränsöverskridande samarbete. För mer information se bifogad presentation. 7. Information från rådsmedlemmarna Karin Hedeklint, RM/MN, SCB berättade att SCB skall publicera statistik över öar den 8 december. Tidigare finns det statistik över befolkning på öar för 2000, 2005 och Det finns idag ett bättre grunddataunderlag i form av sattelitbilder vilket gör att kvaliteten är bättre idag. Under maj månad 2015 kommer det att publiceras ny statistik över grönområden i tätortet. Alla tätorter med fler än invånare ingår i materialet. Det skall under 2015 påbörjas en översyn av nuvarande tätortsavgränsning.

3 3(6) Den nuvarande metodiken har varit densamma sedan 1960 då man hade en gemensam metodik för hela norden, men nu har både Norge och Finland en annan definition av tätorter. Wolfgang Pichler från Tillväxtanalys, informerade om att Tillväxtanalys har påbörjat ett arbete med att revidera den nuvarande FAregionsindelningen. I ett första skede har de skickat ut en enkät till en rad intressenter, däribland SCB, där de vill få in svar kring FA-indelningen. Arbetet beräknas fortgå under Marianne Toreblad från Helsingborgs kommun, berättade att det är en stor efterfrågan på statistik i kommunen. Det gäller både internt från olika förvaltningar och externt, som förfrågan om olika samarbeten med bl a universitetet. Det pågår ett generationsskifte i de kommunala förvaltningarna vilket innebär att många nya inte vet att det finns områdesbeskrivningar tillgängligt i kommunen. Det pågår ett arbete i kommunen med mark- och boende program. Resultatet i valet var sådant att det inte ännu är klart hur styret kommer att bli framöver. Lars Westin från Cerum, informerade om att de arbetar med att få fram historiska BRP genom modellering. Det tidigaste som finns att tillgå genom SCB är i dag från Det krävs ofta en längre tidsserie för att kunna analysera utvecklingen i en region. Lars efterlyste ett fastprisindex på regional nivå från SCB. Lars informerade om att Trafikverket har en prognosmodell för långsiktig planering med regional nedbrytning det borde vara intressant att jämföra denna modell med raps prognosmodell. Jimmy Lindahl från Linköpings kommun informerade om att de haft ett seminarium efter valet där de analyserat och visualiserat valresultatet med hjälp av explorer, se inspelad föreläsning på denna länk. Kommunen kommer att genomföra en resvaneundersökning under 2015, de har tidigare gjort en sådan undersökning I den kommande resvaneundersökningen har de utökat population till att gälla personer. De vill framförallt kunna belysa hur rörelserna mellan de olika stadsdelarna ser ut. Det är också intressant att titta på pendeltåg kontra fjärrtåg nu när det planeras ett nytt resecentrum. Tanken är att kunna visualisera pendlingsflöden med Flowmap när undersökningen är klar. Resvaneundersökningen genomförs med postenkäter. Henrik Gustafsson från Göteborgs stad. Det är ett fortsatt stort tryck på Stadsledningskontoret med en mycket stor efterfrågan på statistik. Enheten för samhällsanalys och statistik som består av 6 personer har blivit flyttad, den ligger numera under ledningsstaben. Det pågår ett arbete i ett gemensamt projekt med polisen och universitetet som heter en tryggare stad. Ett annat projekt som de arbetar med är En delad stad, som är ett projekt som arbetar med att minska segregationen i staden. Flyttstudien där man skall analysera hur man flyttar mellan de olika stadsdelarna, skall bli klar under hösten.

4 4(6) Jan Henriksson från Boverket, informerade om att Boverket numera lyder under Näringsdepartementet där Mehmet Kaplan är bostads- och stadsutvecklingsminister. Jan informerade om delar av återrapporteringskraven i Boverkets regleringsbrev. Boverket ska kartlägga omfattningen av och inriktningen på den sekundära bostadsmarknaden, d.v.s. kommunernas boendelösningar för personer som av olika skäl inte blir godkända som hyresgäster på den ordinarie bostadsmarknaden. Boverket ska sammanställa och redovisa de uppgifter som Boverket särskilt erhåller från länsstyrelserna i enlighet med länsstyrelsernas regleringsbrev. Boverket ska även redovisa antalet marknadskontrollärenden och den systematiska marknadskontroll som gjorts under året, resultatet av marknadskontrollen samt vilka eventuella åtgärder som har vidtagits med anledning av felaktigheter. Mats Granér från Västra Götalandsregionen informerade om att de tillsammans med Region Halland gjort en djupare analys kring regionaloch socialfonden. Supercrossdatabaserna har varit en viktig förutsättning för att kunna utföra denna analysen. Det har kommit en ny rapport kring demografin där man haft fokus på urbaniseringen och avfolkningsområden. Det är en mer nyanserad bild som trätt fram än den som visar på att alla flyttar till staden. Det finns inflyttning även i avfolkningskommuner. De arbetar också med en rapport kring arbetsmarknaden som är en fortsättning på projektet med kompetensplattformarna. Detta projektet analyserar hur det ser ut på arbetsmarknaden för de utrikesfödda. En annan nyhet är att de kommer att ta fram kvartalsrapporter kring utvecklingen i regionen, områdena som tas upp är befolkning, näringsliv och konjunkturen. Mats tog också upp frågan med gränsstatistiken som är mycket viktig, både för VG-regionen och för Region Skåne. VG-regionen har gjort en specialbeställning av den statistiken för i år. Vikten av gränsstatistiken i databasen Stat Nord kan inte nog påpekas. Peter Haglund från TMR informerade om att SD har en vågmästarroll i landstingsfullmäktige. Den 21 oktober utses de nya landstingsråden. Det pågår nu ett arbete med att ta fram en ny regional utvecklingsplan (RUP) som skall gälla från Den tidigare planen är i många delar fortfarande aktuell men det finns behov av att uppdatera vissa avsnitt. Ett nytt underlag som behövs till den nya planen är en ny resvaneundersökning. Det har diskuterats om man skall använda ny teknik i form av en app när man skall göra den nya resvaneundersökningen, men det ser ut som man kommer att genomföra undersökningen med pappersenkäter. TMR gör en årlig uppföljning av utvecklingen i regionen, den 11 december kommer man att hålla en konferens i Stockholm där man går igenom vad som händer i regionen.

5 5(6) Folke Carlsson ES, SCB berättade att de har tagit fram en ny yrkesnomenklatur SSYK Syftet har varit att åstadkomma en uppdaterad svensk yrkesindelning som återspeglar dagens yrkesstruktur. Den ska även så långt som möjligt tillgodose kraven på internationell rapportering och jämförbarhet. Det pågår ett projekt kring innovationsstatistiken, man skall utveckla nya indikatorer som i viss mån kommer att kunna regionaliseras. Ett annat projekt som pågår inom företagsstatistiken med utgångspunkt från en ökad globalisering är att de försöker ta fram bättre utrikeshandelsstatistik. Det är bra att frågan om den gränsregionala statistiken kommer upp, den statistiken är beroende av ett bra samarbete med Norge och Danmark. Sverker Lindblad från Näringsdepartementet informerade om förändringar på Näringsdepartementet i och med valresultatet i september. Det är 3 nya stadsråd, Mikael Damberg är Närings- och innovationsminister, Mehmet Kaplan är Bostads- och stadsutvecklingsminister, Anna Johansson är Infrastrukturminister. En förändring som innebär att delar av Socialdepartementet går till näringsdepartementet. Landsbygdsfrågor hamnar på Landsbygdepartementet där Sven-Erik Bucht blir Landsbygdsminister. I dagsläget är det oklart hur enheten för regional tillväxt skall organiseras. Inom ramen för sammanhållningspolitiken pågår det förhandlingar om de 8 regionalfondsprogrammen som skall sjösättas till nyår. Regeringen har inrättat en analysgrupp för regionaltillväxt och attraktionskraft för åren Gruppen sammankallas av Näringsdepartementet och består av representanter för en rad olika myndigheter (däribland SCB). Tillväxtanalys skall ha en analytiskt stödjande och samordnande funktion. Denna analysgrupp är en del i den nationella strategin för regional tillväxt och attraktionskraft. Det första mötet kommer att äga rum under hösten. För de regionala aktörerna så kommer analysgruppen i RegLab återupplivas. Tillsammans med Tillväxtverket och Tillväxtanalys ska Reglab göra en omstart av det kollegiala nätverket för analytiker, som varit vilande i ett par år. Nätverket är ett forum för fördjupning och diskussion i alla frågor som rör regional analys. Första mötet i gruppen är den 9 december. Det pågår ett arbete med en demografibilaga till nästa långtidsutredning. Det är bl a en regional prognos som tas fram med hjälp av raps. Ett annat pågående projekt är ett Nordiskt samarbete där man har fokus på demografi och välfärd, i det projektet skall man ta fram ett webbverktyg för demografiska analyser. Sverker berättade att frågan om finansieringen av den gränsregionala statistiken inte är löst, förhoppningen är att det Nordiska ministerrådet skall överta ansvaret för finansieringen.

6 6(6) Lars Werke, RM/RTI, SCB berättade om att det pågår ett arbete med att ta fram ett nytt gränssnitt till raps-prognosdatabas, i samband med att det blir ett nytt gränssnitt så kommer det även att bli en del förändringar i hur progonsdatabasen skall distribueras. Användarna skall på ett enklare sätt kunna dela sin projekt och sina parameterinställningar. Den första avancerade kursen i raps-system har genomfört under våren. Christina Thörne, RM/RTI, SCB informerade om den nya officiella indelning som kommer att gälla från och med den 1 januari 2016, de så kallade distrikten. Från 2016 så kommer man inte att vara folkbokförd på län, kommun, församling och fastighet utan på län, kommun och lägenhet. Den nya distriktsindelningen kommer att finnas med i registret som om man vore skriven på distrikt. Distrikten bygger på församlingsindelningen från den 1/ Christina informerade om att företaget Infviz arbetar med att ta fram en explorer-variant som de kommer att visa för SCB i december. 8. Övriga frågor Rådet diskuterade vad som kan vara aktuellt att ta upp vid nästa möte. Det framkom önskemål om Information om den nya tätortsindelningen Information om den nya grönområdesstatistiken FA-regioner från Tillväxtanalys, arbetet med den nya definitionen Nya webbverktyget för demografisk analys, Näringsdepartementet Innovationsstatistiken Flyttstudien från Göteborg Möjligheter för export/import-statistik på en regional nivå Nya raps-prognosdatabas 9. Nästa möte Mötet avslutades med att Peter tackade alla närvarande för ett givande möte. Nästa möte blir den 22 april 2015.

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/RTI 2015-04-22 Utfärdare Magnus Nyström Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-04-22 Närvarande ledamöter:

Läs mer

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-10-13

Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-10-13 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum RM/RTI 2015-10-13 Utfärdare Mötesanteckningar från mötet med Användarrådet för regionalstatistik 2015-10-13 Närvarande ledamöter: Peter Haglund,

Läs mer

Användarrådet för regionalstatistik

Användarrådet för regionalstatistik RM/RTI Magnus Nyström MÖTESANTECKNINGAR 2013-05-14 1(5) Användarrådet för regionalstatistik Mötesanteckningar från möte den 14 maj 2013 Plats: SCB, Stockholm Närvarande medlemmar Peter Haglund Tillväxt,

Läs mer

Demografiska utmaningar och nordiskt erfarenhetsutbyte

Demografiska utmaningar och nordiskt erfarenhetsutbyte Demografiska utmaningar och nordiskt erfarenhetsutbyte Nettverkssamling for regional planlegging Hamar 17-19 juni 2015 Lisa Hörnström Senior Research Fellow Nordregio 1. Beskriva och analysera befolkningsutveckling

Läs mer

Rapport: Uppföljning av det nya statistikbladet - Äldres boende områdesfakta

Rapport: Uppföljning av det nya statistikbladet - Äldres boende områdesfakta 2012-08-08 Rapport: Uppföljning av det nya statistikbladet - Äldres boende områdesfakta Lisbeth Lindahl Bakgrund Inom ramen för kommunstyrelsens uppdrag kring äldres boende samt utvecklingsprojektet Gôrbra

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Landshövdingen samtalar. En serie samtal för länets utveckling. Länets demografiska utmaning

Landshövdingen samtalar. En serie samtal för länets utveckling. Länets demografiska utmaning Landshövdingen samtalar En serie samtal för länets utveckling Länets demografiska utmaning Länets demografiska utmaning Samtal på residenset den 7 december 2009 Text: Tina Holmlund och Helena Österlind

Läs mer

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Jan Henriksson, Boverket Tom Nilstierna, Socialdepartementet Magnus

Läs mer

Demografisk analys: På egna ben. En beskrivning av ungas flytt från föräldrahemmet

Demografisk analys: På egna ben. En beskrivning av ungas flytt från föräldrahemmet Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (11) Demografisk analys: På egna ben. En beskrivning av ungas flytt från föräldrahemmet 2015:3 BE0701 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde...

Läs mer

Kommunstyrelsens förv Marianne Toreblad

Kommunstyrelsens förv Marianne Toreblad Helsingborgs Stad Kommunstyrelsens förv Marianne Toreblad Statistik över Helsingborg brukar vanligtvis presenteras per statistikområde i staden, men här presenterar och analyseras statistiken oberoende

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2016:1 15.2.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell Januari 2016 Hotellgästnätterna fortsätter öka även i januari Totala antalet övernattningar

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Bilaga 14KS17-1 Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Sedan kommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda har enats om att samarbeta för utveckling av Bottenvikens skärgård har nedanstående

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Kommunfullmäktiges jämställdhetsutskott

Kommunfullmäktiges jämställdhetsutskott 1 av 13 Tid: Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Mötets öppnande och formalia 1 Godkännande av dagordning Val av justerare Beslutsärenden 2 Yttrande - Strategi för bostadsförsörjning Dialogsamtal 3

Läs mer

TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING

TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2015/2016 TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2015/2016 Statistics Sweden 2016 Report 2016:2 The

Läs mer

Analyser och prognoser om utbildning och arbetsmarknad

Analyser och prognoser om utbildning och arbetsmarknad Beskrivning av statistiken Analyser och prognoser om utbildning och arbetsmarknad UF0504 0 Administrativa uppgifter om produkten 0.1 Benämning Analyser och prognoser om utbildning och arbetsmarknad 0.2

Läs mer

Medelpensioneringsålder

Medelpensioneringsålder Social Insurance Report Medelpensioneringsålder ISSN 1654-8574 Utgivare Upplysningar Hemsida: Försäkringskassan Försäkringsutveckling Hans Karlsson 08-786 95 52 hans.karalsson@forsakringskassan.se www.forsakringskassan.se

Läs mer

9 Ikraftträdande och genomförande

9 Ikraftträdande och genomförande 9 Ikraftträdande och genomförande Förslag: Lagen om regional fysisk planering och övriga lagförslag ska träda i kraft den 1 januari 2019. 7 kap. plan- och bygglagen (2010:900) och lagen (1987:147) om regionplanering

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Innehållsförteckning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) Länets Handikappråd 2008-12-05 1 (5) Plats och tid Beslutande Hjälpmedelscentralen, Göviken Fredagen den 5 december 2008 kl 09.00-12.00 Leif Johansson Karin Andersson Lena Hallquist Inger Eriksson Ann-Christine

Läs mer

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena Styrelsens förslag till reviderade stadgar för Mälarens vattenvårdsförbund 2016 Mälarens vattenvårdsförbund är en ideell organisation vars gällande stadgar enligt nedan fastställdes den 13 mars 1998. Ändringsförslag

Läs mer

BILAGA Inlandskommunerna Ekonomisk Förening (IEF) och Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner (FSV) om eventuell framtida gemensam förening. Utgångsläge IEF bildades år 1989 och FSV år 1999. FSV har haft

Läs mer

Statistik. om Stockholms län och region. Befolkningsprognos 2006 för perioden 2006-2015

Statistik. om Stockholms län och region. Befolkningsprognos 2006 för perioden 2006-2015 Statistik om Stockholms län och region Befolkningsprognos 2006 för perioden 2006-2015 Bilaga F Befolkningsprognoser liten pm om hur/varför man gör olika prognoser och hur Stockholms läns landstings prognos

Läs mer

Insatser för barn och unga enligt SoL och LVU 2008 SO0211

Insatser för barn och unga enligt SoL och LVU 2008 SO0211 Socialtjänstavdelningen/statistikenheten 2009-06-29 1(8) Insatser för barn och unga enligt SoL och LVU 2008 SO0211 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Turism 2015:8 17.9.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken

Turism 2015:8 17.9.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:8 17.9.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2015 Gästnätterna på hotellen ökade igen i augusti Totala antalet övernattningar

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

LOKA-DAGARNA 2015 UTVECKLINGSSTRATEGI FÖR ÖREBROREGIONEN

LOKA-DAGARNA 2015 UTVECKLINGSSTRATEGI FÖR ÖREBROREGIONEN LOKA-DAGARNA 2015 UTVECKLINGSSTRATEGI FÖR ÖREBROREGIONEN Program 27 augusti 28 augusti 12.00 Lunch och registrering 08.00 Kaffe och registrering för nya deltagare 13.00 14.00 Välkommen Rickard Simonsson,

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad

Gör jämlikt gör skillnad Gör jämlikt gör skillnad SAMLING FÖR SOCIAL HÅLLBARHET MINSKAR SKILLNADER I HÄLSA Anna-Maarit Tirkkonen Eskilstuna kommun Åsa Ranung Åsa Ranung Landstinget Sörmland Landstinget Sörmland Eskilstuna 31 maj

Läs mer

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Närvarande: Mats Eriksson, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Ann Charlotte Stenkil, Eva Borg, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Studerandes sysselsättning 2014. YH- och KY-studerande som examinerades 2013

Studerandes sysselsättning 2014. YH- och KY-studerande som examinerades 2013 Studerandes sysselsättning 2014 YH- och KY-studerande som examinerades 2013 Förord Utbildningar inom yrkeshögskolan ska tillgodose arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft. Det är därför angeläget

Läs mer

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar Stockholm i november 2014 Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion Anmärkningar 1. Nedanstående revidering av stadgar föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. 2. Gällande lydelse har bifogats

Läs mer

Utvandring och återinvandring bland Sverigefödda

Utvandring och återinvandring bland Sverigefödda 42 Åke Nilsson Utvandring och återinvandring bland Sverigefödda Utvandring och återinvandring av Sverigefödda 198 22 25 2 Utvandring 15 1 Återinvandring 5 198 1985 199 1995 2 25 Fram till 199 utvandrade

Läs mer

Skånes befolkningsprognos

Skånes befolkningsprognos Skånes befolkningsprognos 2012 2021 Avdelningen för regional utveckling Enheten för samhällsanalys Innehåll Förord 3 Sammanfattning 4 Skåne väntas passera 1,3 miljoner invånare under 2016 5 Fler inflyttare

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 20 april 2016

Möte i användarrådet för regionalstatistik 20 april 2016 Mötesanteckningar 1 (7) 2016-05-03 RM/RTI Magnus Nyström Möte i användarrådet för regionalstatistik 20 april 2016 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Jimmy Lindahl, Linköpings

Läs mer

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-05-29

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-05-29 Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-05-29 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Styrelsens sammanträdesrum, Landstingshuset, Östersund klockan 9:00-16:00 Wikén Stefan Axelsson Gun-Marie

Läs mer

Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10)

Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10) Utlåtande 2005:130 RI (Dnr 307-740/2005) Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2005:10) av Magnus Haglund (m)

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Jämförelser regional utveckling

Jämförelser regional utveckling Jämförelser regional utveckling Gävleborgs län i jämförelse med övriga län och riket en rapport från Samhällsmedicin vid Centrum för kunskapsstyrning, Region Gävleborg 1 Innehåll Inledning Läsanvisningar

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2016:4 26.5.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell April 2016 Liten minskning av hotellgästnätter i april, preliminära siffor Antalet övernattningar

Läs mer

OM GRÄNSHINDERDATABASEN

OM GRÄNSHINDERDATABASEN A print-out from the Nordic Council of Ministers border barriers database. http://www.norden.org/granshinder Printed: 01.07.2016 OM GRÄNSHINDERDATABASEN Om denna utskrift Detta är en utskrift från Nordiska

Läs mer

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-06-27 Regionstyrelsen Tid Onsdag 27 juni 2012, kl 09:00 12:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsen

Läs mer

Välkommen till den första länsdialogen! Strategi för länets folkhälsoarbete

Välkommen till den första länsdialogen! Strategi för länets folkhälsoarbete Välkommen till den första länsdialogen! Strategi för länets folkhälsoarbete En dialog där vi gemensamt ställer frågor och hittar svar som gör skillnad! Varför länsdialoger? 1. Samverka fram en levande

Läs mer

Konjunkturstatistik, löner för landsting 2002 AM0109

Konjunkturstatistik, löner för landsting 2002 AM0109 ES/LA 2014-01-31 1(12) Konjunkturstatistik, löner för landsting 2002 AM0109 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015).

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015). Sammanfattning År 2015 var mer än 1,5 miljoner personer, eller över 16 procent av den totala befolkningen som bodde i Sverige, födda utomlands. Därutöver hade mer än 700 000 personer födda i Sverige minst

Läs mer

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Vattenövervakning i Sverige Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Innehållsförteckning Inledning...... 3 Definitioner... 4 Vattenövervakning i Sverige ur ett historiskt perspektiv...

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Sigtuna kommun diarie: KS/2011:452-008 Remisssvar från Sigtuna kommun Förslag till handlingsprogram Kunskapsregion Stockholm Att tillgodose behovet av högutbildad arbetskraft SIG100, v2.0, 2010-02-26 UTBILDNINGS-

Läs mer

Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 16 oktober 2014

Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 16 oktober 2014 Mötesanteckningar 2014-10-16 1(10) Möte med användarrådet för statistik över mark och bebyggelse 16 oktober 2014 Närvarande: Ines Uusmann, ordförande (punkt 1-3) Marie Rosberg, Boverket K.A. Stefan Svensson,

Läs mer

Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering

Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering Sammanfattning Den vetenskapliga utvärderingen av Halmstads kommuns Klimp-program kommer att genomföras av högskolan i Halmstad, som också utvärderar kommunens Lokala

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Priser på jordbruksmark 2013

Priser på jordbruksmark 2013 Statistikenheten 20140829 1(8) Priser på jordbruksmark 2013 JO1002 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Bebyggd mark i strandskyddsområden 2006, 2009 MI0807

Bebyggd mark i strandskyddsområden 2006, 2009 MI0807 RM/MN 2011-03-31 1(7) Bebyggd mark i strandskyddsområden 2006, 2009 MI0807 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning 2009 UF0107

Kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning 2009 UF0107 BV/UA 2010-09-15 1(10) Kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning 2009 UF0107 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt

Läs mer

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-02 1 Riktlinjer för bostadsförsörjningen Enligt lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar skall varje kommun planera

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD NLS - Nordiske Lærerorganisationers Samråd Vandkunsten 3, DK- 1467 København, Danmark Telefon: +45-33141114, Fax: +45-33142205, email: nls@dlf.org, Hemsida:

Läs mer

Statistik om kommunal familjerådgivning 2015 2015

Statistik om kommunal familjerådgivning 2015 2015 Beskrivning av statistiken 2016-05-18 SO0206 1(10) Statistik och jämförelser Jesper Hörnblad Statistik om kommunal familjerådgivning 2015 2015 SO0206 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter

Läs mer

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar SKRIVELSE 1(8) Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar Detta är en sammanställning av några kortare texter som beskriver vilka lagar och regler som styr det regionala utvecklingsuppdraget som

Läs mer

Statsrådsberedningen Finansdepartementet Näringsdepartementet. Fler nya hem

Statsrådsberedningen Finansdepartementet Näringsdepartementet. Fler nya hem Statsrådsberedningen Finansdepartementet Näringsdepartementet Fler nya hem Bostadsbristen är stor då det under en lång tid har byggts alldeles för få bostäder. Bostadsbyggandet har också varit lägre i

Läs mer

Regional bedömning av behovet av nya bostäder

Regional bedömning av behovet av nya bostäder YTTRANDE 1 (5) Enheten för bostadsfrågor Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionplanering Box 22550 104 22 Stockholm Regional bedömning av behovet av nya bostäder (S2012/4203/PBB) Sammanfattning

Läs mer

Centrumutveckling i Kristinehamn

Centrumutveckling i Kristinehamn Tjänsteskrivelse Sida 1(4) Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Datum 2015-03-04 Ks/2015:45 011 Planfrågor Centrumutveckling i Kristinehamn Sammanfattning

Läs mer

Arbetsledardagar 1-2 oktober. Fördjupning bakgrundsfakta: Omvärldsanalys Befolkningsprognos Nyckeltal & Resultat

Arbetsledardagar 1-2 oktober. Fördjupning bakgrundsfakta: Omvärldsanalys Befolkningsprognos Nyckeltal & Resultat Arbetsledardagar 1-2 oktober Fördjupning bakgrundsfakta: Omvärldsanalys Befolkningsprognos Nyckeltal & Resultat Omvärldsanalys Vad i omvärlden påverkar Tingsryds möjligheter att stärka sin attraktivitet

Läs mer

Slutrapport. Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1. Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19. Projektledare: Malin Gustafsson. Styrgrupp:

Slutrapport. Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1. Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19. Projektledare: Malin Gustafsson. Styrgrupp: Slutrapport Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1 Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19 Projektledare: Malin Gustafsson Styrgrupp: Roland Haraldsson, Leader Sjuhärad Annika Andersson, Leader Sjuhärad Susann Gustafson,

Läs mer

Graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2013 HS0107

Graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2013 HS0107 Statistik och jämförelser/statistik 2 2014-12-19 1(6) Graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2013 HS0107 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

Effekter av Pappabrevet

Effekter av Pappabrevet REDOVISAR 2004:3 Effekter av Pappabrevet En utvärdering av RFV:s och FK:s informationskampanj Sammanfattning Riksförsäkringsverket (RFV) har under 2003 tillsammans med försäkringskassorna skickat ut ett

Läs mer

Trots hög ungdomsarbetslöshet tecken på ljusning kan skönjas

Trots hög ungdomsarbetslöshet tecken på ljusning kan skönjas Swedbank Analys Nr 3 6 juli 21 Trots hög ungdomsarbetslöshet tecken på ljusning kan skönjas Den snabba försämringen av arbetsmarknaden för unga förefaller ha stannat av. Under maj månad 21 var ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017

Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017 Mötesanteckningar 1 (7) 2017-05-17 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 26 april 2017 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Sydsvensk regionbildning ideell förening

Sydsvensk regionbildning ideell förening Anteckningar från ledningsgruppsmöte onsdagen den 15 januari 2014 i Växjö Närvarande: Martin Myrskog, Landstinget Kronoberg Peter Hogla, Regionförbundet Södra Småland Johan Assarsson, projektledare Peter

Läs mer

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD)

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Utlåtande 2016:25 RI (Dnr 106-867/2015) Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004

Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004 Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004 Datum: 9 april 2004 Plats: Hotell Åhusstrand Tid: 09.00 15.00 Deltagare: Margareta Lindfors Ordförande Håkan Svensson Peter Johansson Peter Isgren Handläggare Elitseriekommittén

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1404-0476 Landstingsstyrelsen Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

År Antal evenemang Antal unika deltagare Antal unika arrangörer

År Antal evenemang Antal unika deltagare Antal unika arrangörer Almedalsveckan Statistik 2015 5 juli 2015 Statistik Almedalsveckan 2015 År Antal evenemang Antal unika deltagare Antal unika arrangörer 2015 3465 35000 1645 2014 3513 35 000 1459 2013 2285 20 000 1229

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2013:8 17.9.2013 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2013 Lite färre hotellgästnätter i augusti Totala antalet övernattningar på

Läs mer

Redovisning av aktiviteter per juni 2014

Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Tillståndsenheten Beslut i nämnden: /14, 2014-09-03, Dnr SRMH: 2014-1.54 Vår verksamhet Tillståndsenheten arbetar med tillståndsgivning för att få servera alkoholdrycker

Läs mer

Tid Onsdagen den 25 oktober 2000. Fågelviksgymnasiet i Tibro

Tid Onsdagen den 25 oktober 2000. Fågelviksgymnasiet i Tibro Norrköping 00 11 01 1(5) PROTOKOLL UK 5/00 Sammanträdesdata Tid Onsdagen den 25 oktober 2000 Plats Deltagare Fågelviksgymnasiet i Tibro Jörgen Hafström, sammankallande Inge Blank Thomas Avelin Rolf Sundberg

Läs mer

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bild 1. Sverige beslöt 1990 att anta FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) och 2014 beslöts om en ny ungdomspolitik.

Läs mer

Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna

Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna Slutbetänkande från Delegationen för mänskliga rättigheter till regeringen Delegationen för mänskliga rättigheter har arbetat med mänskliga

Läs mer

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Tid: Torsdag 23 april 2015, kl 18.30 20.00, och onsdag 13 maj 2015, kl 18.00 Plats: IOGT NTO, Växjö, Gavelrummet (23/4) och

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Sid 72 Inledning... 1 73 Val av justeringsledamot... 1 74 Godkännande av dagordningen... 1 75 Föregående protokoll... 1 76 Val av ersättare till vice ordförande... 1

Läs mer

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare.

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare. 1(5) NVF-möte med utskottens ordförande och sekreterare Datum: 2013-10-07 Plats: Möte via Lync Närvarande: Se deltagarförteckning, bilaga 1 Mötet öppnas Annelie Nylander öppnade mötet och hälsade alla

Läs mer

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig?

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig? Idag är var femte invånare i Sverige mellan 18-30 år. Samtidigt är bara var femtonde politiker i samma ålder. I kommuner och i landsting såväl som i riksdagen är unga människor kraftigt underrepresenterade.

Läs mer

Kommittédirektiv. En kommission för jämlik hälsa. Dir. 2015:60. Beslut vid regeringssammanträde den 4 juni 2015

Kommittédirektiv. En kommission för jämlik hälsa. Dir. 2015:60. Beslut vid regeringssammanträde den 4 juni 2015 Kommittédirektiv En kommission för jämlik hälsa Dir. 2015:60 Beslut vid regeringssammanträde den 4 juni 2015 Sammanfattning En kommitté en kommission för jämlik hälsa ska lämna förslag som kan bidra till

Läs mer

Till ordförande för mötet valdes Robert Eriksson, Sverige och till sekreterare valdes Johan Westerberg.

Till ordförande för mötet valdes Robert Eriksson, Sverige och till sekreterare valdes Johan Westerberg. Page 1 of 9 NORDISKA STYRKELYFTFÖRBUNDET Protokoll vid kongress avhållet Fjordhotellet Sande, 5 september 2003. Närvarande: Kimmo Jouhki, Finland Carsten Christensen, Danmark Tina Östergaard, Danmark Tone

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN VÅREN 2012 KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN publiceras av Region Västerbotten. Här analyseras den regionala konjunkturutvecklingen och de långsiktiga förutsättningarna för framtida

Läs mer

Studerandes sysselsättning 2015. YH-studerande som examinerades 2014

Studerandes sysselsättning 2015. YH-studerande som examinerades 2014 Studerandes sysselsättning 2015 YH-studerande som examinerades 2014 Förord Utbildningar inom yrkeshögskolan ska tillgodose arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft. Det är därför angeläget att följa

Läs mer

sektorprogram Nordens miljö i en ny tid

sektorprogram Nordens miljö i en ny tid sektorprogram Nordens miljö i en ny tid Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2013 Nordens miljö i en ny tid Program för Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2013 ISBN 978-92-893-2422-9

Läs mer

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012

REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 REGIONAL BEDÖMNING AV BEHOVET AV NYA BOSTÄDER Remissversion 3/10 13/11 2012 Uppdrag om att viss utrednings- och samordningsverksamhet ska avse bostadsbyggandet i Stockholms län (S2012/4203/PBB) Regeringens

Läs mer

Dag 2- Utbildningspaketet

Dag 2- Utbildningspaketet Dag 2- Utbildningspaketet Varför nu? det nya landskapet Längre tid i skolan delvis förvaring, ingen arbetsmarknad Osynligare arbetsliv Svårare att etablera sig på arbetsmarknaden inte minst för utrikes

Läs mer

- Ålands officiella statistik - Turism 2015:13 29.1.2016. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491

- Ålands officiella statistik - Turism 2015:13 29.1.2016. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:13 29.1.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell 2015 Hotellgästnätterna ökade under året Totala antalet övernattningar för alla hotell

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer