Rättningskommentarer Revisorsexamen hösten 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättningskommentarer Revisorsexamen hösten 2011"

Transkript

1 Rättningskommentarer Revisorsexamen hösten 2011 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng Antal tentander 75 kommentarer Revisorsexamen ,5 (71,5 %) 118 (48 %) Generellt sett har tentanderna svårare för uppgifter med beräkningar, särskilt om frågan även omfattar hantering på koncernnivå. Inte oväntat förefaller frågor som prövar kunskap vara något lättare att besvara än frågor som särskilt prövar omdömet. Det förefaller som att svar av typen klipp och klistra har minskat betydligt till förmån för egna resonemang ,4 (73 %) 130 (53 %) Tentanden ska svara på hur många nya aktier som bolaget behöver emittera för att öka sitt eget kapital med 5,0 Mkr. Tentanden ska även redogöra för hur emissionen ska redovisas i moderbolag respektive koncern. En tredje frågeställning handlar om att redogöra för vad begreppen p/e-tal respektive direktavkastning innebär, hur dessa mått beräknas samt vad ett högt p/e-tal respektive hög direktavkastning betyder. Merparten av tentanderna har behärskat den första frågeställningen och svarat korrekt avseende antal aktier som ska emitteras samt hur emissionen redovisningsmässigt ska hanteras moderbolaget. Ett antal tentander kunde dock inte redogöra för hur emissionen ska redovisas i koncernen. Vad avser nyckeltalen så var resultatet varierande. Flertalet av tentanderna har redogjort korrekt för begreppen. Ett antal har dock utelämnat svar eller svarat felaktigt avseende vad ett högt p/e-tal respektive hög direktavkastning innebär ,9 (74 %) 167 (68 %) Uppgiften är att redogöra för hur bolaget ska upplysa om pantsatta aktier i årsredovisningen för moderbolaget respektive koncernen och till vilka belopp. Därutöver ska tentanden redogöra för fyra generella granskningsåtgärder för ställda panter och ansvarsförbindelser/eventualförpliktelser och koppla dessa till räkenskapspåståenden. De flesta tentanderna har redogjort korrekt för hanteringen av de pantsatta dotterbolagsaktierna i moderbolagets upplysningar. Flertalet har även svarat rätt kring den teoretiska hanteringen i koncernen men inte kunnat räkna fram rätt belopp eller kunnat visa beräkningen. Spridningen är hög poängmässigt.

2 Merparten av tentanderna har klarat den andra frågan väl vad avser granskningsmoment men det förekommer att tentanderna ej har kopplat dem till räkenskapspåståenden vilket har givit poängavdrag ,6 (90 %) 214 (88 %) För att undvika en kontrollbalanssituation i maj 2011 tillskjuter moderbolaget ett villkorat aktieägartillskott på 1,0 Mkr till sitt dotterbolag. I september är kapitalet åter intakt och fria medel överstiger det lämnade aktieägartillskottet. Tentanden ska ta ställning till om dotterbolaget kan återbetala aktieägartillskottet i september Överlag har tentanderna visat sig behärska denna fråga väl vilket märks tydligt på utfallet. Endast ett fåtal tentander har fått poängavdrag ,8 (60 %) 99 (41 %) Tentanden ställs inför tre situationer där han/hon ska ta ställning till hur han/hon som revisor ska agera med avseende till revisorns anmälningsplikt. I den första situationen har bolagets inköpschef tagit emot exklusiva vinflaskor, resor och andra förmåner från en av bolagets leverantörer. I den andra situationen upptäcker revisorn att kunden, trots att VD låtit förstå att så var fallet, inte innehar F-skattsedel. Slutligen har en styrelseledamot, i den bostadsrättsförening där tentanden är revisor, stulit ur föreningens synvinkel väsentliga belopp ur kassan. Frågan har generellt upplevts som svår vilket avspeglas i det totala poängutfallet. I den första situationen är det vanligaste misstaget att tentanderna inte har uppfattat att vid mutbrott så berörs inte enbart styrelse och VD av anmälningsplikten utan den utökas till att omfatta alla som verkat inom ramen för bolagets verksamhet. Det är inte heller något ovillkorligt krav på avgång. Utfallet är dock blandat. I det andra fallet har flertalet tentander inte uppmärksammat att det eventuella brottet inte omfattas av brottskatalogen i ABL och att det därmed inte finns någon anmälningsplikt. Många svarar att de skriver en erinran till styrelsen och anser det allvarligt att VD farit med osanning. Få kommer in på eventuell påverkan på revisionsberättelsen, vilket dock ej föranlett poängavdrag. I den tredje situationen har många tentander hänvisat till ABLs regler om anmälan av brott trots att dessa inte är tillämpliga på en bostadsrättsförening. Endast ett fåtal har reflekterat över tystnadsplikten, d v s att revisorn inte skulle kunna göra en polisanmälan.

3 ,4 (68 %) 126 (52 %) Bolaget tillverkar skåpstommar i en fabrik i Strömstad. Tentanden ska med hjälp av bl.a. uppgifter om planerad och verklig produktion och produktkalkyl beräkna fast tillverkningsomkostnad enligt kalkyl, verklig fast tillverkningsomkostnad, undertäckning samt hur stommarna ska redovisas den 31 december I uppgiften ingår även att besvara hur dessa beräkningar skulle förändras om faktisk produktion översteg den kalkylerade. De två första delfrågorna klarar tentanderna överlag bra. Det vanligaste felet är att de ansett att den verkliga fasta tillverkningsomkostnaden per stomme inte förändras vid en högre produktionsvolym. Vad gäller den tredje delfrågan avseende undertäckning så har de flesta räknat fram rätt undertäckning per stomme men inte alltid totalt. Den fjärde delfrågan var även den mest komplicerade beräkningsmässigt. De flesta av tentanderna kommer fram till ett korrekt lagervärde i balansräkningen. Många har dock sedan inte sedan klarat av samtliga övriga moment som ingår i frågeformuleringen. Exempel på fel är att tentanderna anser att de fasta tillverkningsomkostnaderna ska vara de samma vid övertäckning som vid normalkapacitet eller att de inte kommer fram till att undertäckning ska redovisas i resultaträkningen ,6 (65 %) 145 (59 %) Uppgiften är att redogöra för definitionen av tre nyckeltal och att beskriva vad de innebär. Vad avser avkastningsmåtten har de allra flesta kunnat beskriva innebörden av dessa på ett tillfredsställande sätt. Dock är definitionerna av avkastningsmåtten många gånger felaktiga eller ofullständiga. De flesta har kunnat definiera EBITDA men ytterst få har kunna beskriva innebörden av detta ,4 (73 %) 138 (57 %) Bolaget har ett antal lastbilar som är avskrivna ned till bedömt restvärde och som ska säljas. Tentanden ska redogöra för hur lastbilarna ska klassificeras och till vilket värde de ska redovisas i koncernbalansräkningen. Vidare efterfrågas vilket som är det effektivaste sättet att säkerställa fullständigheten avseende lastbilarna som finns på olika orter i Sverige. Relativt många tentander identifierar inte att frågan relaterar till IFRS 5 utan hänvisar till IAS 16 eller IAS 2. Även tentander som angett rätt standard har i flera fall inte tagit upp att lastbilarna bör särredovisas samt noterat att försäljningen ska vara sannolik. Så gott som

4 samtliga tentander svarar korrekt att det effektivaste sättet att säkerställa fullständigheten i posten är att begära ett utdrag från bilregistret ,3 (72 %) 117 (48 %) En ny assistent ska anställas och tentanden ska bedöma om det är förenligt med god revisorssed att den nya revisorsassistenten fortsätter med att bedriva en egen verksamhet nu och framåt i tiden. Vidare ska tentanden svara på om byrån kan kvarstå som revisorer i det noterade bolaget om han/hon accepterar ett erbjudande om att bli ekonomichef i detta bolag. Merparten av tentanderna diskuterar sidoverksamhet utifrån reglerna i Revisorslagen. Få reflekterar dock över att dessa regler gäller för kvalificerade revisorer och kommer till slutsatsen att sidoverksamheten med stöd av lagen är otillåten och att assistenten bör avveckla denna om hon ska bli anställd. Av de tentander som kommit fram till att assistenten kan fortsätta med sin verksamhet är det ett fåtal som anger att hon bör söka förhandsbesked från Revisorsnämnden i frågan i samband med ansökan för godkännande. Merparten av tentanderna anser att byrån kan vara kvar som revisorer om nuvarande revisor accepterar en tjänst som ekonomichef hos kunden vilket inte är korrekt. Många reflekterar inte över att den före detta kollegan kommer att ha ett direkt och betydande inflytande över de finansiella rapporterna ,8 (70 %) 147 (51 %) Tentanden har fått ett antal uppgifter kring en större investering, inklusive anskaffningskostnad, nyttjandeperiod och redovisningsmässiga samt skattemässiga avskrivningar. Tentanden ombeds redogöra för vilka belopp som ska redovisas i koncernens resultat- och balansräkning vid bokslutet per 31 december 2010 vilket är tre år efter det att investeringen gjordes. Ett stort antal tentander klarade inte av att helt förklara hur beloppen ska redovisas på koncernnivå vilket kan tyda på bristande praktisk erfarenhet. I vissa fall har eliminering av poster i balansräkningen beskrivits men inte hur posterna elimineras i resultaträkningen. Ett mindre antal tentander har räknat med fel antal år vid beräkningen av avskrivningarna ,0 (75 %) 166 (68 %) Uppgiften omfattar tre frågeställningar i samband med utformningen av revisionsberättelsen. Tentanderna ska motivera sina ställningstaganden och utforma förslag på lydelse i revisionsberättelsen. Situationerna är följande:

5 Bolaget har under året drabbats av en ekonomisk kris som bl.a. innebar att kontrollbalansräkning upprättades. Hanteringen har varit enligt regelverket och bolaget redovisar en vinst under andra halvåret och har inte några likviditetsproblem. Kvaliteten på den löpande redovisningen har varit mycket dålig efter att den redovisningsbyrå bolaget anlitat har bytt personal. En erinran har överlämnats till styrelsen under året. Styrelsen agerade genom att anställa en egen redovisningsekonom och problemen löstes. En kund har av misstag gjort en dubbelbetalning av en faktura på 500 tkr. Bolaget har inte betalat tillbaka detta under året. VD och styrelse fick vetskap om situationen vid avrapportering från revisorerna några dagar tidigare. I den första situationen har ett antal tentander endast fokuserat om kontrollbalansräkning och inte diskuterat frågan om fortsatt drift och bedömningar kring detta vilket krävts för poäng. Av de som har reflekterat över fortsatt drift så har ett större antal velat lämna en upplysning i revisionsberättelsen för att peka på osäkerheter. Detta kan dock inte bedömas som relevant med tanke på bolagets finansiella situation per bokslutsdatum. I den andra situationen har ett flertal tentander inte uppmärksammat att bristerna i bokföringen är ett brott mot ABL som inte har läkts och därmed ska anmärkning finnas med i revisionsberättelsen. Ett fåtal har felaktigt tolkat frågan som att den gäller huruvida skatter och avgifter betalats i rätt tid och har då inte uppmärksammat att frågan kring avvikelse från ABL är aktuell. I den sista situationen inser det stora flertalet av tentanderna inte att frågan aktualiserar brott enligt Brottsbalken (olovligt förfogande) och vilka följder det får för revisorns handlande. En del tentander har dock framfört att beloppet bör betalas tillbaka och påtalat detta till styrelse och VD ,4 (85 %) 231 (95 %) Ekonomichefen i bolaget har varit på en informationsträff avseende nya redovisningsnormer. Hon ber tentanden att kortfattat repetera för henne vilka bolag som kan eller ska tillämpa K1, K2, K3 respektive K4 samt vilka regelverken är/kommer att vara som styr redovisningen för respektive kategori. Utfallet är generellt sett bra. De flesta tentander har kunnat redogöra för frågan på ett tillfredsställande sätt. Några har dock inte hänvisat till regelverk. Vissa har inte uppmärksammat att K4 gäller alla bolag som följer IFRS, både noterade och de som tillämpar IFRS frivilligt ,8 (70 %) 138 (57 %) Frågan avser vilka utbildningskrav som gäller för en kvalificerad revisor och hur dessa krav kontrolleras.

6 Ett stort antal tentander har endast hänvisat till Fars regelverk och missat RN:s nya föreskrifter från Ett fåtal tentander (15 st) har helt missförstått frågan och tolkat den som att det är utbildningskraven för att få avlägga revisorsexamen som ska beskrivas ,4 (73 %) 104 (43 %) Den första uppgiften för tentanderna är att förklara vad en fusion respektive en likvidation innebär. Utöver detta ska tentanderna svara på vem eller vilka som ska underteckna vissa av bolagets handlingar. I stort sett alla tentander har förklarat skillnaden mellan fusion och likvidation. Många har dock inte förklarat likvidation så pass ingående att det gett full poäng. Även frågan om vem eller vilka som ska underteckna vissa handlingar har de flesta tentander klarat av bra. En del har dock angett att revisorn skriver under yttrandet enligt 13 kap 6 p 3 ABL ,0 (75 %) 160 (66 %) Uppgiften för tentanden är att svara på vad granskning enligt särskild överenskommelse innebär, vilken granskning som behöver utföras utöver den som utförs för koncernändamål och om det är någon skillnad i ansvar som vald revisor respektive enhetsrevisor. Den sista delfrågan avser inhämtande av uttalanden från företagsledningen. Generellt sett höga poäng. Vissa tentander har i fråga c) avseende skillnader i juridiskt ansvar endast redogjort för ansvarsfrågan i form av skadeståndsansvar ,5 (58 %) 68 (28 %) VD har fått ett belopp utbetalt som han säger avser bonus, det finns dock inga underlag som stöder detta. Tentandernas uppgift är att redogöra för hur han/hon ska gå vidare i sin granskning och vilka åtgärder som behövs vidtas beroende på vilka förklaringar som erhålls avseende utbetalningen. Överlag låga poäng på denna fråga. Många tentander har inte fört ett tillräckligt utförligt resonemang kring frågeställningen. Generellt sett har tentanderna enbart noterat en eller två alternativa förklaringar. För att kunna uppnå full poäng bör resonemanget omfatta åtminstone två alternativa förklaringar. Ett stort antal tentander har inte angett vilka ytterligare granskningsåtgärder som behöver vidtas respektive vilken effekt förklaringarna kan få på revisionsberättelsen.

7 ,9 (66 %) 98 (40 %) Tentanden har en kollega som vill ha hjälp med hur han ska hantera en kund som sent i juni ännu ej överlämnat några redovisningshandlingar till honom. Kollegan har misslyckats med att komma i kontakt med kunden. Frågan avser om kollegan handlat i enlighet med god revisorssed och om han kan avgå utan att ha genomfört revisionen. Vissa tentander har ej svarat fullständigt om revisorn kan avgå och om det med tanke på tidpunkten är förenligt med god revisorssed. Generellt sett har tentanderna fått poängavdrag om de inte har noterat att revisorn aktivt måste verka för att bolaget ska upprätta räkenskaperna och fört ett resonemang om avgång.

Revisorsexamen Kommentarer till provrättningen, maj 2005

Revisorsexamen Kommentarer till provrättningen, maj 2005 Revisorsexamen Kommentarer till provrättningen, maj 2005 1.1 6,4 80 8 Merparten av tentanderna har klarat frågan mycket bra. De flesta tar upp reglerna i revisorslagen avseende analysmodellen samt att

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. November 2011

REVISORSEXAMEN Del I. November 2011 REVISORSEXAMEN Del I November 2011 Revisorsnämnden 2011 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 29 november 2011 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2009

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2009 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2009 1.1 2,5 62,5 4 Frågan avser hur styrelsen bör agera när det två veckor innan publicering av bokslutskommunikén för ett bolag noterat på NGM Equity har

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del II

REVISORSEXAMEN Del II REVISORSEXAMEN Del II November 2011 Revisorsnämnden 2011 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 30 november 2011 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del II Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2012

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2012 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2012 Övergripande kommentarer Högre Revisorsexamen Max poäng Genomsnittspoäng Antal tentander 75 100 77,0 (77,0 %) 28 (72 %) 28 tentander av 39 (72 %) har

Läs mer

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II. November 2011

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II. November 2011 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II November 2011 Revisorsnämnden 2011 3. Mekanika Svar Deluppgift 3.1 Anskaffningsvärdet för maskinerna i bolagen är 4 900 tkr. Under perioden 1 januari 2008 till sista december

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I November 2011 Revisorsnämnden 2011 1. Dollydollie AB Svar Deluppgift 1.1 a) Dollydollie vill få in 5 Mkr i emissionen. Priset per aktie är 250 kr och således behöver bolaget

Läs mer

Högre revisorsexamen Kommentarer till provrättning, maj 2007

Högre revisorsexamen Kommentarer till provrättning, maj 2007 Högre revisorsexamen Kommentarer till provrättning, maj 2007 1.1 5,2 87 6 I frågeställningen skall tentanderna ta ställning till en föreslagen redovisning av omstruktureringskostnader för personaluppsägningar

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2010

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2010 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2010 1.1 4 3,1 (78 %) 39 (80 %) Bolaget i uppgiften har hittat ett intressant förvärvsobjekt. Tentanderna ombads att ge ekonomichefen råd avseende vad en

Läs mer

Revisorsexamen Kommentarer till provrättningen våren 2004

Revisorsexamen Kommentarer till provrättningen våren 2004 Revisorsexamen Kommentarer till provrättningen våren 2004 1.1 6,6 82 8 a) Huvuddelen av tentanderna har klarat deluppgiften. b) Flertalet tentander har klarat deluppgiften bra. De som har klarat frågan

Läs mer

Rättningskommentarer Revisorsexamen hösten 2010

Rättningskommentarer Revisorsexamen hösten 2010 Rättningskommentarer Revisorsexamen hösten 2010 1.1 8 5,8 (73 %) 141 (63 %) Bolaget i uppgiften tillämpar successiv vinstavräkning i sin intäktsredovisning på koncernnivå. Frågan avser huruvida bolaget

Läs mer

Högre revisorsexamen kommentarer till provrättningen våren 2008

Högre revisorsexamen kommentarer till provrättningen våren 2008 Högre revisorsexamen kommentarer till provrättningen våren 2008 1.1 5,0 62 8 Frågan avsåg hur tre frågeställningar som uppstått i samband med ett förvärv av ett italienskt företag skulle hanteras i förvärvsanalysen.

Läs mer

Högre revisorsexamen Kommentarer till provrättning, maj 2005

Högre revisorsexamen Kommentarer till provrättning, maj 2005 Högre revisorsexamen Kommentarer till provrättning, maj 2005 1.1 4,0 66 6 Frågan rör en situation där revisorn ombeds revidera ett amerikanskt dotterbolag som ingår i koncernen. Många missar att man måste

Läs mer

Rättningskommentarer Revisorsexamen våren 2009

Rättningskommentarer Revisorsexamen våren 2009 Rättningskommentarer Revisorsexamen våren 2009 1.1 3,2 80,0 4 Frågan avser två situationer där kundens bank ber revisorn skicka ett utkast till koncernredovisningen respektive förklara bakomliggande orsaker

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2011

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2011 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2011 1.1 6 4,8 (80 %) 33 (69 %) Tentanden är nyvald revisor i ett noterat bolag och ska redogöra för hur revisionen och utformningen av revisionsberättelsen

Läs mer

Rättningskommentarer Revisorsexamen våren 2010

Rättningskommentarer Revisorsexamen våren 2010 Rättningskommentarer Revisorsexamen våren 2010 1.1 4,8 80 6 Uppgiften behandlar två frågor från nytillträdda ägare tillika ny styrelse: Kan upplysningar om bolagets verksamhet lämnas till enskilda aktieägare

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2017

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2017 Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2017 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng Antal tentander 60 % kommentarer Revisorsexamen 150 94 45 45 av 68 tentander klarade gränsen för godkänt resultat

Läs mer

Högre revisorsexamen Kommentar till provrättningen, december 2006

Högre revisorsexamen Kommentar till provrättningen, december 2006 Högre revisorsexamen Kommentar till provrättningen, december 2006 1.1 7,1 71 10 Frågeställningen avser analys och bedömning av noteringar som framkommit i samband med upprättande av en förvärvsanalys.

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2011

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2011 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2011 1.1 10 7,8 (78 %) 22 (67 %) Utifrån ett utkast till en koncernredovisning ska tentanderna ta ställning till posterna i moderbolagets och koncernens

Läs mer

Högre revisorsexamen Kommentar till provrättningen december 2005

Högre revisorsexamen Kommentar till provrättningen december 2005 Högre revisorsexamen Kommentar till provrättningen december 2005 1:1 8,5 71 12 Företaget har en negativ utveckling vad avser omsättning och lönsamhet. I uppgiften ställs två delfrågor innefattande frågor

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. December 2014

REVISORSEXAMEN Del I. December 2014 REVISORSEXAMEN Del I December 2014 Revisorsnämnden 2014 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 1 december 2014 Skrivtid: Krav för godkänt resultat: 2 x 6,0 timmar, varav 6,0 timmar för del I 90 poäng av 150 utan

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2009

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2009 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2009 1.1 2,8 71 4 Frågan handlar om de nya rotationsreglerna och huruvida revisionsbyrån kan väljas för en ny fyraårsperiod med befintlig huvudansvarig

Läs mer

Rättningskommentarer Revisorsexamen hösten 2012

Rättningskommentarer Revisorsexamen hösten 2012 Rättningskommentarer Revisorsexamen hösten 2012 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng Antal tentander 75 kommentarer Revisorsexamen 100 73,2 (73,2 %) 121 (58 %) 121 av 210 tentander klarade gränsen för

Läs mer

Rättningskommentarer Revisorsexamen maj 2008

Rättningskommentarer Revisorsexamen maj 2008 Rättningskommentarer Revisorsexamen maj 2008 1.1 3,8 63 6 Frågan avsåg att ta ställning till om årets anskaffningar ska aktiveras eller ej samt att beräkna årets avskrivningar och bokfört värde vid periodens

Läs mer

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Maj 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 3.1 Utgifter för ombyggnad av råvind till kontor uppgående till 2 459 tkr Utbyte av slitna plast- och heltäckningsmattor till motsvarande

Läs mer

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II November 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 3.1 Okotron kan ändra gränsen för vad bolaget anser vara inventarier av mindre värde. Detta påverkar dock inte hur dessa inventarier

Läs mer

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del I. November 2012

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del I. November 2012 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I November 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 1.1 a) En franchisetagare får mot en avgift till den som äger ett varumärke använda ett beprövat affärskoncept för att sälja

Läs mer

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2009

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2009 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2009 Revisorsnämnden 2009 0B1. Obiccs Teknisk Konsulting AB 2BDeluppgift 1.1 Enligt lag som trädde i kraft den 1 juli 2009 får den som under sju år har varit

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2012

REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2012 REVISORSEXAMEN Del I Maj 2012 Revisorsnämnden 2012 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 22 maj 2012 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan några särskilda

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2014

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2014 Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2014 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng Antal tentander 60 % kommentarer Revisorsexamen 150 94 (63 %) 97 (69 %) 97 av 141 tentander klarade gränsen

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2013

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2013 Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2013 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng på Antal tentander 75 % kommentarer examen Revisorsexamen 100 70,4 (70,4 %) 81 (47,9%) 81 av 169 tentander klarade

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2013

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2013 Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2013 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng Antal tentander 60 % kommentarer Revisorsexamen 150 92 (61 %) 61 % 68 av 112 tentander klarade gränsen för godkänt

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II Maj 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 3.1 a) Revisorn har enligt 9 kap 7 ABL skyldighet att lämna information till moderbolagsrevisorn. Detta framgår även av EtikR

Läs mer

Delårsrapport januari - september 2015

Delårsrapport januari - september 2015 Delårsrapport januari - Provinsfastigheter II AB (publ) Stående obligationslån 8,0 % Allokton II 2016 Januari September Nettoomsättningen för perioden uppgick till Bruttoresultatet för perioden uppgick

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II Maj 2012 Revisorsnämnden 2012 HÖGRE REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 23 maj 2012 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del II Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II November 2011 Revisorsnämnden 2011 HÖGRE REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 30 november 2011 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del II Krav för godkänt resultat: 75 poäng

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2018

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2018 Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2018 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng kommentarer Revisorsexamen 150 91,7 142 (62,3 %) 142 av 228 tentander klarade gränsen för godkänt resultat på

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2015

REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2015 REVISORSEXAMEN Del I Maj 2015 Revisorsnämnden 2015 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 26 Maj 2015 Skrivtid: Krav för godkänt resultat: 2 x 6,0 timmar, varav 6,0 timmar för del I 90 poäng av 150 utan några särskilda

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2009

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2009 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2009 Revisorsnämnden 2009 0B3. Turitt AB Deluppgift 3.1 Exempel på väsentliga principiella skillnader med att tillämpa K2 jämfört med övriga BFNAR: Ett samlat regelverk,

Läs mer

Delårsrapport januari - september 2014

Delårsrapport januari - september 2014 Delårsrapport januari - I AB (publ) Obligationslån 8,5 % Allokton I 2015 Januari September Nettoomsättningen för perioden uppgick till - (61,6) MSEK Bruttoresultatet för perioden uppgick till - (23,3)

Läs mer

Delårsrapport januari - juni 2016

Delårsrapport januari - juni 2016 Delårsrapport januari - Provinsfastigheter I AB (publ) Obligationslån 8,5 % Allokton I Januari Juni Nettoomsättningen för perioden uppgick till Bruttoresultatet för perioden uppgick till Resultatet efter

Läs mer

^ SUNNE fvoiviivium KOMMUNST/RELSEN % Dnr...M^L/^å..03., Till bolagsstämman i Rottneros Park Trädgård AB, arg. nr Rapport om

^ SUNNE fvoiviivium KOMMUNST/RELSEN % Dnr...M^L/^å..03., Till bolagsstämman i Rottneros Park Trädgård AB, arg. nr Rapport om ^ SUNNE fvoiviivium KOMMUNST/RELSEN % 2019-03- 2 7 Dnr...M^L/^å..03., Till bolagsstämman i Rottneros Park Trädgård AB, arg. nr 556707-4827 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision

Läs mer

Å R S R E D OV I S N I N G 2015

Å R S R E D OV I S N I N G 2015 ÅRSREDOVISNING 2015 KONTOR I STOCKHOLM GÖTEBORG KARLSTAD ANTAL RESENÄRER 2015 22 450 2015 I KORTHET EBITA 15,2Mkr OMSÄTTNING 455Mkr 893 000 61% BESÖKARE ONLINE KÖP ONLINE 87 ANSTÄLLDA 79% KVINNOR Innehåll

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015

Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommuniké 2015 Provinsfastigheter I AB (publ) Obligationslån 8,5 % Allokton I 2015 Januari December 2015 Nettoomsättningen för perioden uppgick till Bruttoresultatet för perioden uppgick till Resultatet

Läs mer

Delårsrapport januari - mars 2016

Delårsrapport januari - mars 2016 Delårsrapport januari - 2016 Provinsfastigheter II AB (publ) Stående obligationslån 8,0 % Allokton II 2016 Januari Mars 2016 Nettoomsättningen för perioden uppgick till - (-) MSEK Bruttoresultatet för

Läs mer

1 1 1 ¹ ¹ Revisionsberättelse Till bolagsstämman i Klarna Holding AB, org.nr 556676-2356 Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen Tentamen ges för: CE+DE+EKKAND Tentamenskod: Tentamensdatum: 2016-11-04 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel:

Läs mer

GOBIGAS AB ÅRSREDOVISNING 2015 FEL LAYOUT! SKRIV UT PDF-VERSION!

GOBIGAS AB ÅRSREDOVISNING 2015 FEL LAYOUT! SKRIV UT PDF-VERSION! ÅRSREDOVISNING 2015 FEL LAYOUT! SKRIV UT PDF-VERSION! GoBiGas AB Årsredovisning 2015 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring

Läs mer

Årsredovisning. MX-ONE Usergroup

Årsredovisning. MX-ONE Usergroup Årsredovisning för MX-ONE Usergroup 802015-5373 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för MX-ONE Usergroup får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Förvaltningsberättelse Förslag till vinstdisposition

Läs mer

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I November 2011 Revisorsnämnden 2011 1. Fru Rut och Herr Rot - Svar Deluppgift 1.1 Enligt ISA föreligger det en förhöjd risk vid förstagångsrevisioner och därför bör

Läs mer

Rättningskommentarer Revisorsexamen höst 2008

Rättningskommentarer Revisorsexamen höst 2008 Rättningskommentarer Revisorsexamen höst 2008 1.1 6,7 84 8 Uppgiften gällde att kommentera principiella avvikelser från god redovisningssed avseende värdering av varulager av egentillverkade produkter.

Läs mer

Ta mer plats på årsstämman och klargör revisorns roll och uppdrag

Ta mer plats på årsstämman och klargör revisorns roll och uppdrag Ta mer plats på årsstämman och klargör revisorns roll och uppdrag Årsstämman är aktiebolagets högsta beslutande organ. Det är där aktieägarna utövar sin rätt att besluta om bolagets angelägenheter samt

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. November 2015

REVISORSEXAMEN Del I. November 2015 REVISORSEXAMEN Del I November 2015 Revisorsnämnden 2015 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 30 november 2015 Skrivtid: Krav för godkänt resultat: 2 x 6,0 timmar, varav 6,0 timmar för del I 90 poäng av 150 utan

Läs mer

Resultaträkning Not Föreningens intäkter Årsavgifter och hyror Övriga intäkter 42 34

Resultaträkning Not Föreningens intäkter Årsavgifter och hyror Övriga intäkter 42 34 Resultaträkning Not 2016-01-01-2016-12-31 2015-01-01-2015-12-31 Föreningens intäkter Årsavgifter och hyror 2 3 896 633 3 849 782 Övriga intäkter 42 346 17 772 Erhållna ersättningar 65 634 17 342 4 004

Läs mer

- 1 1 1 1 1 Revisionsberättelse Till bolagsstämman i Klarna Bank AB (publ), org.nr 556737-0431 Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen Uttalanden

Läs mer

Revisionsberättelse Till årsstämman i 24 Mobile Advertising Solutions AB, org. nr 556693-7958 Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen Vi har utfört en revision av årsredovisningen och koncernredovisningen

Läs mer

Till bolagsstämman i Ortoma AB (publ), org. nr 556611-7585 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen för Ortoma AB (publ) för år 2016. Bolagets årsredovisning

Läs mer

1 (3) Revisionsberättelse Till föreningsstämman i Brf Hjorthagshus, org.nr 702000-8954 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen för år 2016. Enligt vår uppfattning

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II November 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 3.1 a) En revisionsberättelse med en anmärkning avseende att skatter och avgifter inte har betalats i tid enligt 9 kap

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 Org nr 556760-0126 Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 5 Om inte annat

Läs mer

PM - Granskning av årsredovisning 2006*

PM - Granskning av årsredovisning 2006* Öhrlinas PM - Granskning av årsredovisning 2006* Strömstads kommun april 2007 Håkan Olsson Henrik Bergh *connectedthin king I STROMSTADS KOMMUN I I Kommunstyrelsen KC/ZDD? - 0lsi 1 Dnr:........... I Innehållsförteckning

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2017

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2017 Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2017 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng kommentarer Revisorsexamen 150 93,9 116 116 av 173 tentander klarade gränsen för godkänt resultat på Revisorsexamen.

Läs mer

GOODCAUSE HOLDING AB

GOODCAUSE HOLDING AB ÅRSREDOVISNING 2004 / 2005 GOODCAUSE HOLDING AB Styrelsen och Verkställande Direktören för GoodCause Holding AB får härmed avge årsredovisning för sitt första räkenskapsår, 2004-11-12-2005-12-31 Innehåll

Läs mer

12% 1% Fastighetsbeståndet 87% Revisionsberättelse Till bolagsstämman i Uppsala Kommun Sport- och Rekreationsfastigheter AB, org.nr 556911-0744 Rapport om årsredovisningen Uttalanden

Läs mer

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet.

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet. 1(13) Styrelsen och verkställande direktören för NPP Holding AB får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information om verksamheten

Läs mer

GoBiGas AB Årsredovisning 2014

GoBiGas AB Årsredovisning 2014 GoBiGas AB Årsredovisning 2014 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring i eget kapital 6 Noter 7 Revisionsberättelse 9 Granskningsrapport

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2015

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2015 Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2015 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng kommentarer Revisorsexamen 150 98 42 (72 %) 43 av 58 tentander klarade gränsen för godkänt resultat på Revisorsexamen.

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2010

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2010 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I Maj 2010 Revisorsnämnden 2010 1. Panglia AB (24 poäng) Deluppgift 1.1 a) Exempel på revisionsrisker avseende pågående arbeten: Indata i projektredovisningen kan vara

Läs mer

Djursholms AB Rapportering från revision Räkenskapsåret 2015

Djursholms AB Rapportering från revision Räkenskapsåret 2015 www.pwc.com/se Djursholms AB Rapportering från revision Räkenskapsåret 2015 Innehåll Vår revisionsplan - Inledning - Revisionsprocess - Materialitet Väsentliga granskningsområden Noteringar från granskningen

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II Maj 2010 Revisorsnämnden 2010 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 26 maj 2010 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del II Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2015

Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2015 Rättningskommentarer till Revisorsexamen hösten 2015 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng kommentarer Revisorsexamen 150 87,9 (59%) 95 (52%) 95 av 184 tentander klarade gränsen för godkänt resultat

Läs mer

Halvårsrapport januari juni 2014

Halvårsrapport januari juni 2014 Halvårsrapport januari juni Finansiell Översikt TKR Nettoomsättning 94 285 104 872 217 150 214 407 Rörelseresultat -4 826-3 936-15 672 26 681 EBITDA Dotterbolagen -144 1 164 16 473 17 474 Intern omläggning

Läs mer

Några frågor om revision

Några frågor om revision Promemoria Justitiedepartementet 2003-06-25 Ju2001/220/L1, Ju2003/629/L1, Ju2003/3072/L1 Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Några frågor om revision Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1

Läs mer

GoBiGas AB ÅRSREDOVISNING 2010

GoBiGas AB ÅRSREDOVISNING 2010 GoBiGas AB ÅRSREDOVISNING 2010 GoBiGas AB bildades 2008 och skall utveckla och nyttja teknik för produktion av SNG (Substitute Natural Gas). G o B i G a s BILD INFOGAS HÄR SENARE INNEHÅLL INNEHÅLL Förvaltningsberättelse

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I Maj 2009 Revisorsnämnden 2009 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 27 maj 2009 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan några

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2008 Högre Revisorsexamen december 2008, del I HÖGRE REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 2 december 2008 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Hjälpmedel: Alla

Läs mer

Maj 2013 Revisorsnämnden 2013. SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II

Maj 2013 Revisorsnämnden 2013. SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Maj 2013 Revisorsnämnden 2013 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Deluppgift 3.1 Enligt BFN R 1 Redovisning av forsknings- och utvecklingsarbeten ska vissa villkor vara uppfyllda för att utvecklingsutgifter

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2014

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2014 Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2014 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng kommentarer Revisorsexamen 150 83 (56 %) 44 % 27 av 61 tentander klarade gränsen för godkänt resultat på Revisorsexamen.

Läs mer

Vinstmedel till bolagsstämmans förfogande. Styrelsens förslag till disposition Utdelning 2,85 kronor per Preferensaktie P1

Vinstmedel till bolagsstämmans förfogande. Styrelsens förslag till disposition Utdelning 2,85 kronor per Preferensaktie P1 Styrelsens för Coeli Private Equity 2007 AB (publ) fullständiga förslag till beslut om utdelning avseende preferensaktier P1 i Bolaget för räkenskapsåret 2018 Bakgrund Styrelsen för Coeli Private Equity

Läs mer

ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012

ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012 Ale Energi AB ägs till 9 procent av Ale kommun och till 91 procent av Göteborg Energi AB. Företaget är moderföretag till Ale Fjärrvärme AB som ägs till 100 procent. ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012 Innehåll

Läs mer

Bilaga till Granskningsplan lekmannarevision JAK medlemsbank 2015

Bilaga till Granskningsplan lekmannarevision JAK medlemsbank 2015 Bilaga till Granskningsplan lekmannarevision JAK medlemsbank 2015 Riktlinjer för lekmannarevision UPPGIFT ENLIGT TEXT PÅ JAK:S HEMSIDA Lekmannarevisorerna arbetar på föreningsstämmans uppdrag för att granska

Läs mer

6 Koncernredovisning

6 Koncernredovisning Koncernredovisning, Avsnitt 6 107 6 Koncernredovisning Tillämpningsområde Sammanfattning 6.1 RR 1:00 Koncernredovisning Rekommendationen behandlar redovisningsfrågor som aktualiseras vid upprättande av

Läs mer

b. Kundsaldoförfrågan är ett sätt att inhämta revisionsbevis genom externa bekräftelser, vilka behandlas i ISA 505.

b. Kundsaldoförfrågan är ett sätt att inhämta revisionsbevis genom externa bekräftelser, vilka behandlas i ISA 505. 1 FAR AKADEMIS KUNSKAPSTEST2014 SVARSMALL, FÖRSLAG TILL SVAR Fråga 1 REVISION (22 p) Svarsförslag a. Existens. Ett erhållet svar på en kundsaldoförfrågan är ett revisionsbevis på att fordran de facto finns

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse ÅRSREDOVISNING LINDÖ GOLFINTRESSENTER EK. FÖRENING ORG NR 769623-8844 Styrelsen för Lindö Golfintressenter ek. förening avger härmed Årsredovisning för verksamheten under 2015-04-01 2016-03-31 föreningens

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. December 2009

REVISORSEXAMEN Del I. December 2009 REVISORSEXAMEN Del I December 2009 Revisorsnämnden 2009 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 1 december 2009 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan

Läs mer

Spotlights vägledning för finansiell rapportering

Spotlights vägledning för finansiell rapportering Spotlights vägledning för finansiell rapportering 2017-12-22 2/9 Innehåll 1. Vad och när?... 3 2. Vad gäller vid koncernförhållande?... 3 3. Kvartalsredogörelse... 3 4. Krav på innehåll... 3 5. Prognos...

Läs mer

Under granskningen har Bolaget beretts tillfälle att kommentera Börsens iakttagelser.

Under granskningen har Bolaget beretts tillfälle att kommentera Börsens iakttagelser. Beslut 7/2012 Stockholm den 15 juni 2012 Beslut Nordic Growth Market NGM AB (Börsen) avslutar ärendet rörande NN ABs (Bolaget) årsredovisning för år 2011 genom att rikta en skriftlig anmärkning mot Bolaget.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

Årsredovisning. S.Y.F Ytservice AB. räkenskapsåret. för. Org nr

Årsredovisning. S.Y.F Ytservice AB. räkenskapsåret. för. Org nr Årsredovisning för S.Y.F Ytservice AB räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 1(7) S.Y.F Ytservice AB Styrelsen för SXF Ytservice AB avger följande årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01 2015-12-31.

Läs mer

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2016

Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2016 Rättningskommentarer till Revisorsexamen våren 2016 Övergripande Max poäng Genomsnittspoäng kommentarer Revisorsexamen 150 90 (60%) 59 (58%) 59 av 102 tentander klarade gränsen för godkänt resultat på

Läs mer

Spotlights vägledning för finansiell rapportering

Spotlights vägledning för finansiell rapportering Spotlights vägledning för finansiell rapportering Uppdaterad 25 april 2019 Sida 2/10 Innehåll 1. Vad och när?... 3 2. Vad gäller vid koncernförhållande?... 3 3. Krav på innehåll... 3 4. Prognos... 4 5.

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del II

REVISORSEXAMEN Del II REVISORSEXAMEN Del II Maj 2015 Revisorsnämnden 2015 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 27 Maj 2015 Skrivtid: Krav för godkänt resultat: 2 x 6,0 timmar, varav 6,0 timmar för del II 90 poäng av 150 utan några

Läs mer

Delårsrapport januari juni 2005

Delårsrapport januari juni 2005 Delårsrapport januari juni 2005 April-juni 2005 Nettoomsättningen ökade med 43 % till 10,6 (7,4) mkr Resultatet efter skatt uppgick till 0,5 (-0,8) mkr Resultatet per aktie uppgick till 0,17 (-0,25) kr

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE. Till årsstämman i Trelleborg AB, org.nr Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen

REVISIONSBERÄTTELSE. Till årsstämman i Trelleborg AB, org.nr Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen REVISIONSBERÄTTELSE Till årsstämman i Trelleborg AB, org.nr. 556006 3421 Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen och koncernredovisningen

Läs mer

GodEl Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2004 / 2005 GODEL SVERIGE AB

GodEl Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2004 / 2005 GODEL SVERIGE AB ÅRSREDOVISNING 2004 / 2005 GODEL SVERIGE AB Styrelsen och Verkställande Direktören för GodEl Sverige AB får härmed avge årsredovisning för sitt första räkenskapsår, 2004-11-12-2005-12-31 Innehåll Sida

Läs mer

Årsbokslut. Företagarna i Leksands kommun

Årsbokslut. Företagarna i Leksands kommun 1(5) Årsbokslut Företagarna i Leksands kommun Styrelsen för Företagarna i Leksands kommun får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Om inte

Läs mer

IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder

IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder, ersätter från och med 2018 tidigare standarder relaterade till intäktsredovisning såsom IAS 18 Intäkter, IAS 11 Entreprenadavtal

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I Maj 2012 Revisorsnämnden 2012 HÖGRE REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 22 maj 2012 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. November 2012

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. November 2012 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I November 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 1.1 a) Mkr 2012 2013 2014 2015 2016 Total Förväntade kassaflöden 295 310 295 325 330 Diskonteringsfaktor 0,905 0,826 0,752

Läs mer

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II November 2011 Revisorsnämnden 2011 3. Appappapp Svar Deluppgift 3.1 a) Aktiebolagslagen innehåller vissa förbud mot spridning av aktier och teckningsoptioner i privata

Läs mer