HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur"

Transkript

1 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 67 Budget Elevenkät årskurs 5 och 8 69 Återkoppling gymnasieskolans struktur och programutbud 70 Ny mötesplats i Sveg 71 Policy för hantering av kommunägd konst 72 Medborgarförslag om skateboardpark 73 Inköp av gymutrustning till gym i Sveg 74 Svårigheter med rekrytering av behöriga pedagoger 75 Yrkeshögskoleutbildning 76 Undervisning årskurs 7-9 vid Ytterhogdals skola 77 Motion om riktade pengar för rättning av nationella prov 78 Fritidsgård och fritidsklubb i Sveg 79 Kulturplan för region Jämtland-Härjedalen Lokaler vuxenutbildning i Sveg 81 Information ny organisation elevhälsan 82 Karriärtjänster för lärare (förstelärare) 83 Information om Skolinspektionens tillsyn 84 Projektanställning för inventering av kommunens konst 85 Resor till och från bostad på utbildningsorten/inackorderingstillägg 86 Delegationsbeslut 87 Meddelanden 88 Integrationspolitiskt program

2 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Plats och tid Medborgarhuset, Sveg, , kl Beslutande Leif Nilsson (S) ordförande Gunnar Hedin (C) Sune Halvarsson (S) Pontus Nissblad (M) Roland Persson (VH) Eva-Britt Boij (FP), tjänstgörande ersättare Anneli Fundin (C), tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Carina Nilsson, förvaltningschef Monika Erlandsson, sekreterare Fredrik Jonasson, ekonom, 67 Patrik Byström, kultur- och fritidschef, 70-73, 79, 84 Utses att justera Roland Persson Tidpunkt Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerare... Paragrafer Monika Erlandsson... Leif Nilsson... Roland Persson BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Sammanträdesdatum Ansl uppsättning Ansl nedtagande Förvaringsplats Underskrift Medborgarhuset, Sveg... Monika Erlandsson

3 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 67 Budget 2015 Dnr Nbfk Budget för 2015 ska fastställas. Arbetsutskottet beslutade , 37, att ha ett extra budgetmöte den 11 augusti. Förutsättningar och förslag budget 2015 presenteras. Tilldelad nettoram 2015 är tkr. Nämnden för bildning, fritid och kultur föreslår en budgetram på tkr vilket ger en differens mot tilldelad nettoram på tkr. Förslag om utökad ram: Utökning SYV västra Härjedalen 500 Hyra IT-utrustning grundskolan Förstärkningsbudget Barnomsorg helger Funäsdalen 510 Utökning 1,0 tjänst förskolan Sveg 500 Anställningsstöd föreningar 500 FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar att hos kommunfullmäktige begära utökning av budgetram med tkr. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar att begära tkr från investeringsbudget för IT-satsningar i skolan - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

4 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 68 Resultat elevenkäter årskurs 5 och 8 Dnr Nbfk Resultat från elevenkätundersökning som genomförts i årskurs 5 och 8 i kommunens samtliga skolor redovisades. Undersökningen har genomförts under våren 2014 i årskurs 5 och 8. Eleverna har via en webbaserad enkät fått ta ställning till 15 olika påståenden om skolan och den undervisning de får. I årskurs 5 har 96 elever av totalt 106 elever svarat på enkäten vilket ger en svarsprocent på 91 %. I årskurs 8 har 83 elever av totalt 107 elever svarat på enkäten vilket ger en svarsprocent på 78 %. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: Nämnden för bildning, fritid och kultur godkänner redovisningen och poängterar att varje rektor har ett ansvar att i sitt systematiska kvalitetsarbete analysera enkätundersökningens resultat. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

5 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 69 Gymnasieskolans program och struktur läsåret 2014/15 - återkoppling Dnr Nbfk Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutade , 15, att samma programutbud som gäller läsåret 2013/14 ska gälla för läsåret 2014/15. T f rektor vid gymnasieskolan informerade om olika utvecklingsmöjligheter för gymnasieskolan. Nämnden för bildning, fritid och kultur gav t f rektor i uppdrag att inför läsåret 2014/15 se över möjligheten att: - Erbjuda nationellt godkänd idrottsutbildning för skidor, alpint - Utöka fordonsprogrammet med inriktning transportgodshantering - Komplettera industriprogrammet med teknikcollege samt att - Undersöka möjligheten att starta yrkeshögskoleprogram inom turism och restaurang. - Utveckla gymnasieskolans hemsida. Återkoppling av uppdraget lämnades av t f rektor för gymnasieskolan vid arbetsutskottets möte den Redovisning av arbetskoncept för alpin skidlinje och utökning av fordonsprogrammet med inriktning transport lämnades. Information lämnades om möjligheten till utveckling av industriprogrammet med industrisamverkan i Jämtland och Härjedalen och om möjligheten att ansöka om yrkeshögskoleutbildning inom hotell- och skidanläggningsnäringen. - Nämnden för bildning, fritid och kultur godkänner redovisningen.

6 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 70 Ny mötesplats i Sveg Dnr Nbfk Sveg saknar en tillgänglig mötesplats med aktiviteter över åldersgränser. Samtidigt finns rymliga och ändamålsenliga lokaler som vi redan betalar hyra för men som inte nyttjas. Med ett beviljat stipendium vill kultur- och fritidsavdelningen anpassa och iordningställa ett av skyddsrummen på Södra skolan till en mötesplats öppen för alla, unga som gamla. Mötesplatsen ska inbjuda till socialt umgänge kring diverse sällskapsaktiviteter och kommer att hållas öppen för allmänheten vissa kvällar i veckan i samverkan med föreningslivet. Arbetsutskottet har tagit del av informationen Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar återremittera frågan och uppdrar till kultur- och fritidschefen att samordna iordningställande av mötesplats i Sveg med utredning om friskvårdsgym och/eller gym för gymnasieelever ( 73).

7 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 71 Policy för hantering av kommunägd konst Dnr Nbfk Under 2014 genomförs en omfattande inventering, kartläggning och katalogisering av all kommunägd konst. Under arbetet upprättas ett nytt samlat konstregister. En förutsättning för att upprätthålla ett aktuellt och uppdaterat register är att kommunanställda har kännedom om vilka riktlinjer som gäller för hantering av konsten. Förslag till policy för hantering av kommunägd konst i Härjedalens kommun presenteras enligt följande: Mål Att vi ska hålla koll på vilken konst kommunen äger samt var den finns. Ansvar Efter inventeringen, kartläggningen och katalogiseringen av den kommunägda konsten utförd 2014 är det samtliga kommunanställdas ansvar att meddela någon form av ändring/tillägg kring dessa märkta föremål. Dessa ändringar består av Nyinköp In- eller utlåning av föremål Avyttring (gåva, kassering) Flytt (ändrad lokalitet) Ändringen meddelas via epost till biblioteket.sveg@herjedalen.se som ansvarar för att uppgifterna i konstregistret uppdateras. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar anta presenterad policy för hantering av kommunägd konst.

8 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar anta presenterad policy för hantering av kommunägd konst med tillägg av ny rubrik: Konst i minnesgåva med texten I de fall konst avses avyttras i minnesgåva skall dess värde säkerställas så att det motsvarar Reglerna för utdelning av minnesgåvor. Saknas värdet på föremålet i konstregistret skall bedömning lämnas av sakkunnig.

9 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 72 Medborgarförslag om att bygga en skateboardpark Dnr Ks, Nbfk Anton Högdal, Sveg, har lämnat in ett medborgarförslag om att bygga en skateboardpark. Kommunfullmäktige har överlämnat ärendet till nämnden för bildning, fritid och kultur för beredning och beslut. Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutade , 112, att ställa sig positiva till att bygga en skateboardpark och överlämnade frågan till samhällsbyggnadsförvaltningen för utredning och kostnadsförslag. Samhällsbyggnadsnämnden har , 29, beslutat att samhällsbyggnadsförvaltningen inte har möjlighet att utföra uppdraget varför ärendet har återgått till nämnden för bildning, fritid och kultur. Nämnden för bildning, fritid och kultur har inom ramen för budget 2015 inte medel för att bygga en skateboardpark men har för avsikt att undersöka möjligheterna på längre sikt. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar föreslå att medborgarförslaget avslås. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar avslå medborgarförslaget om att bygga en skateboardpark.

10 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 73 Inköp av gymutrustning till gym i Sveg Dnr Nbfk När gymmet flyttades i samband med ishallsbygget placerades det i tidigare teorisal i anslutning till sporthallen. Rummet byggdes ut och ett starkare golv sattes in. Begagnad utrustning köptes in för att främst skidgymnasieelever skulle få möjlighet till träning. Svegsbadets gäster fick tillgång till gymmet om dess personal städade och underhöll utrustning och lokal. Den begagnade utrustningen är nu till stora delar i stort behov av utbyte då utrustningen börjar bli gammal och sliten och därmed utgör en skaderisk för gästerna. Sedan gymmet öppnades för allmänheten i februari har verksamheten gett cirka kr i intäkter. När hälsa och träning står i fokus finns ett behov av ett fungerande gym där människor kan få hjälp med sin träning. Ett önskemål från våra gäster och från verksamheten är ett friskvårdsgym med i första hand maskiner som är designade så att det går att ställa in efter kroppstyp. I ett friskvårdsgym tränar man i huvudsak för att stärka sin kropp och få bättre hälsa medan man i gym med till stor del fria och tunga vikter vill bygga stora muskelgrupper. Många som kommer till gymmet är nybörjare och har aldrig besökt ett gym tidigare och behöver hjälp och redskap som de klarar av. Ett friskvårdsgym kan möta en stor grupp och dess behov av friskvård och träning. I tjänsteutlåtande lämnas förslag på inköp av utrustning. Kostnaden uppgår till kronor. I tjänsteutlåtandet föreslås att kostnaden delas mellan fritidsavdelningens budget och nämndens oförutsedda. Arbetsutskottet beslutade , 43, att ytterligare utreda frågan om friskvårdsgym och/eller gym för gymnasieelever innan beslut om inköp av gymutrustning tas. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar uppdra till fritidsintendenten att i samråd med förvaltningschefen ta fram ett förslag.

11 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 74 Svårigheter med rekrytering av behöriga pedagoger Dnr Nbfk Enligt bestämmelser i skollagen ska kommunen för undervisning använda lärare eller förskollärare som har en utbildning som är avsedd för den undervisning läraren eller förskolläraren ska bedriva. Förskolor och skolor i vår kommun har vissa svårigheter att rekrytera behörig personal till sina enheter. Information om rekryteringsbehovet lämnades. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar uppdra till t f förvaltningschef att se över möjligheter och hitta lösningar på svårigheten att rekrytera pedagoger till kommunens verksamheter. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar uppdra till förvaltningschefen att se över möjligheter och hitta lösningar på svårigheten att rekrytera pedagoger till kommunens verksamheter.

12 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 75 Yrkeshögskoleutbildning i Härjedalens kommun Dnr Nbfk Nämnden för bildning, fritid och kultur gav , 15, t f rektor för gymnasieskolan i uppdrag att inför läsåret 2014/15 se över möjligheten att starta yrkeshögskoleprogram i kommunen. Redovisning av möjligheten att ansöka om yrkeshögskoleutbildning inom hotell- och skidanläggningsnäringen har lämnats. Ansökningsförfarandet och anordnandet av utbildningen medför vissa kostnader. Arbetsutskottet beslutade vid möte , 45, att ta upp ärendet i budgetberedning Nämnden för bildning, fritid och kultur godkänner informationen och beslutar ta upp ärendet i budgetberedning 2015.

13 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 76 Undervisning årskurs 7-9 Ytterhogdals skola Dnr Nbfk Skollag (2010:800) har bestämmelser för lärarbehörigheter som ställer krav på att kommunen använder lärare som har den utbildning som är avsedd för den undervisning som läraren ska bedriva. För mindre skolor som har liten omfattning lärarresurs blir detta svårare att hantera. Vid Ytterhogdals skola är situationen besvärlig då det är stora svårigheter att rekrytera behöriga pedagoger till årskurserna 7-9. T f förvaltningschef presenterade ett förslag som innebär att skolan från och med höstterminen 2014/15 bedriver undervisning via Sofia Distansundervisning, Stockholm. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar godkänna att Ytterhogdals skola via Sofia Distans bedriver distansundervisning i sex ämnen i årskurs 7-9 under läsåret Distansundervisningen ska ske inom ramen för befintlig budget och utvärderas efter läsårets slut. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

14 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 77 Motion om riktade pengar för rättning av nationella prov Dnr , Ks, Nbfk Helena Larsson (V) föreslår i motion att kommunen utreder om de riktade pengar, som kommunen får av staten för att underlätta vid rättning av nationella prov, verkligen går till skolorna, samt att kommunen ser över vilka behov lärarna har vid rättningarna. Nämnden för bildning, fritid och kultur ska lämna remissvar till kommunstyrelsen. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar uppdra till t f förvaltningschef att undersöka behovet av extra resurser för rättning av nationella prov samt undersöka vart de riktade pengarna går. - Remissvar lämnas när undersökningen är genomförd. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar föreslå att motionen bifalles. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar uppdra till förvaltningschefen att undersöka behovet av extra resurser för rättning av nationella prov samt undersöka vart de riktade pengarna går.

15 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 78 Fritidsgård och fritidsklubb i Sveg Dnr Nbfk Fritidsklubben i Sveg för barn mellan 10 och 13 år har bedrivits sedan hösten 2014 och varit förlagd till Norra skolan. Organisering av verksamheten har skett inom befintliga resurser för skolbarnsomsorg och fritidsgårdsverksamhet i Sveg. Utvärdering av verksamheten har skett där det framkommer att fritidshemmet (den lagstadgade skolbarnsomsorgen) har svårt att avsätta resurser till fritidsklubben då antalet barn i åldern 6-7 år är stort och fler barn i behov av stöd finns. Vid nämndens möte , 50, lämnades redovisning på lösning som innebär att fritidsgården i Sveg ej har öppet under dagtid vilket medför att personal frigörs för fritidsklubbsverksamheten. Fritidsintendenten informerade om läget. Personalen vid fritidsgården anser det ohållbart att arbeta på två olika arbetsplatser med två olika arbetsledare. Föreslås att fritidsgården och fritidsklubben i Sveg separeras såtillvida att verksamheterna bedrivs med egna personalgrupper. Fritidsintendenten gör en översyn av fritidsgårdsverksamheten för att se om omfördelning av resurser kan göras. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar godkänna informationen. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

16 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 79 Kulturplan för region Jämtland-Härjedalen Dnr Nbfk Styrelsen för Regionförbundet Jämtlands län har beslutat om en process för framtagande av en ny regional kulturplan för Jämtlands län för åren Kulturplanen är en del av den nationella samverkansmodellen och styrs av förordningen (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. Varje region ska utarbeta en treårig kulturplan som ska utgöra underlag för den statliga fördelningen av kulturmedel till den regionala kulturverksamheten utifrån de nationella kulturpolitiska målen. Den nya planen ska ersätta nuvarande kulturplan och har tagits fram av Länskulturen. Genomförandet har skett genom samråd med kommunerna, länets regionala kulturverksamheter samt företrädare för civilsamhället och de professionella kulturskaparna. Remissutgåva av kulturplan för Region Jämtland-Härjedalen fastställdes av Regionstyrelsen den 16 juni. Remisstiden är 17 juni till och med den 30 september. I första hand ska synpunkter lämnas gällande kulturplanens prioriterade områden samt beskrivna utvecklingsområden. Nämnden för bildning, fritid och kultur ska lämna remissyttrande till kommunstyrelsen. Kultur- och fritidschefen har lämnat förslag på remissyttrande enligt följande: Planen bör innehålla en mer konkret målbild, hur regionen vill att vägen dit ska se ut, hur processen ska gå till samt vilken ansvarsfördelning de ska ha. Kulturskolorna och biblioteken har en väl fungerande verksamhet bland barn och unga. Hur vill regionen på bästa sätt ta tillvara den? Vilka samverkansmöjligheter ser man? Hälften av länets befolkning väljer att leva utanför centralorten Östersund och därför borde de kommunala ansvarsområdena inom kulturområden som Kulturskola och Bibliotek, få en större plats i den regionala kulturplanen. Detta är den kommunala baskulturen! Upplevs planen då bli för omfattande bör istället beskrivningen av de regionala kulturinstitutionerna förkortas.

17 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur har inga synpunkter på prioriterade områden och utvecklingsområden eller övrigt innehåll i kulturplan för region Jämtland-Härjedalen Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar lämna remissyttrande enligt kultur- och fritidschefens förslag.

18 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 80 Lokaler vuxenutbildningen i Sveg Dnr Nbfk Utveckling av vuxenutbildningen i Härjedalens kommun är en stor och nödvändig utmaning som kräver både personal- och lokalresurser. I kommunen finns över 300 elever inskrivna i olika sorters vuxenutbildning. De utbildningar som bedrivs är grundläggande vuxenutbildning, lärlings- och yrkesutbildning, uppdragsutbildning, distansutbildningar samt särskild utbildning för vuxna och Sfi (svenska för invandrare). Idag har sfi den största gruppen elever och fler personer väntas ansöka om att få börja läsa svenska för invandrare då fler nyanlända kommit till kommunen. Delar av vuxenutbildningen bedrivs i gymnasieskolans lokaler. Då verksamheten kraftigt utökats används idag fyra klassrum vilket medför stora svårigheter för gymnasieskolan att hitta lokaler för sina olika grupperingar. Då sfi-verksamheten snarast måste utökas är behovet av lokaler och även fler lärare stort. I tjänsteutlåtande föreslår rektor för vuxenutbildningen att det undersöks om det finns lämpliga lokaler i Sveg som kan inrymma kommunens hela vuxenutbildning. Lokaler som även kan bli en mötesplats för lärande i olika sammanhang och ett centrum där olika åldrar och kulturer kan mötas. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar ge förvaltningschefen i uppdrag att ta fram förslag på lösning gällande lokaler för vuxenutbildningen i Sveg. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

19 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 81 Information ny organisation elevhälsan Dnr Nbfk Skolverket och Socialstyrelsen har tagit fram en gemensam vägledning för att stärka elevhälsans arbete. Med denna vägledning som grund har en ny organisation för elevhälsan i Härjedalen för läsåret utformats. Den nya organisationen gäller från och med 1 oktober Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och ska främst arbeta hälsofrämjande och förebyggande. Elevhälsans personal ska även stödja elevens utveckling mot målen. Det är huvudmannens uppgift att anordna elevhälsa för elever i skolan, dock har huvudmannen inget ansvar att anordna elevhälsa i förskolan. Elevhälsan i Härjedalen leds av en verksamhetschef med ansvar för hälso- och sjukvården inom elevhälsan. Verksamhetschefen har det övergripande pedagogiska ansvaret medan personalansvaret ligger under respektive rektor. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar godkänna informationen. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

20 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 82 Karriärtjänster för lärare (förstelärare) Dnr Nbfk Förvaltningschefen lämnade information om tillsättning av förstelärare. För läsåret har kommunen tilldelats en bidragsram motsvarande 12 förstelärare. Tidigare har kommunen tillsatt och beviljats bidrag för tre förstelärare. Detta innebär att nio nya tjänster har inrättats. Under våren 2014 har en rekryteringsprocess skett och nio pedagoger har fått tjänster som förstelärare. I uppdraget som förstelärare finns två nivåer: 1. Den egna skolan. Rektor beslutar om vilken roll/uppdrag försteläraren får på den egna enheten. 2. Kommunövergripande. Ett nätverk med alla förstelärare skapas där deras samlade erfarenheter och utvecklingsprojekt tas tillvara. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar godkänna informationen. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

21 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 83 Information om Skolinspektionens tillsyn Dnr Nbfk Förvaltningschefen lämnade information om den tillsyn som Skolinspektionen kommer att göra i Härjedalens kommun under hösten. Skolinspektionen har gjort ett inledande informationsbesök under juli månad. Under veckorna genomförs inspektion i samtliga skolor. Under vecka 42 sker kommunintervjuer med politiker och förvaltningstjänstemän. FÖRSLAG Arbetsutskottets förslag: - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar godkänna informationen - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

22 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 84 Projektanställning för inventering av kommunens konst Dnr Nbfk Nämnden för bildning, fritid och kultur har , 34, beslutat delfinansiera en projektanställning under sex månader (1 april-30 september 2014) för inventering av kommunens konst. För färdigställande av inventeringen och för att dokumentera kunskap och befintlig forskning som bedrivits av Hans Eriksson Hans Ersa från Herrö om Sveg och byarna omkring Sveg, önskas förlängning av pågående projektanställning med 12 månader (1 oktober september 2015). Arbetsutskottet beslutade , 55, att ställa sig positiva till en förlängning av projektanställningen och gav kultur- och fritidschefen i uppdrag att föra dialog med Arbetsförmedlingen angående lönebidragsfinansiering och till nämndens möte presentera ett förslag. Kultur- och fritidschefen presenterade förslag på anställning och finansiering. - Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar förlänga projektanställningen enligt presenterat förslag till och med

23 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 85 Resor till och från bostad på utbildningsorten/inackorderingstillägg Dnr Nbfk I skrivelse till nämnden har Ulf Wedin, Bruksvallarna, föreslagit att gymnasieelever, som går gymnasieutbildning på annan ort när utbildningen inte finns i Härjedalen, ska få sina resor till och från bostad på utbildningsorten ersatta på motsvarande sätt som ungdomar i Härjedalen får när de går gymnasieutbildning i Sveg men är bosatta i andra delar av kommunen. För närvarande gäller att elever som väljer Härjedalens gymnasium får subventionerad hyra i Härjegårdars lägenheter. Elever vid Härjedalens gymnasium som är folkbokförda i Härjedalen men bor på annan ort än Sveg får gratis busskort. Alla elever folkbokförda i kommunen får inackorderingstillägg vid studier på annan ort än hemorten om utbildningen berättigar till studiehjälp. Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutade , 75, att överlämna ärendet till arbetsutskottet för ytterligare beredning. I kommunens e-formulär Lämna synpunkter har denna fråga berörts av ytterligare två personer. Utredning redovisades. Kärnfrågan i skrivelserna är att kommunen inte behandlar alla medborgare lika då det beror på i vilken kommun en gymnasieelev valt att studera. 1 2 kap. 2 kommunallagen (1991:900) framgår att kommuner och landsting ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns skäl för något annat. Enligt SKL har en liknande fråga aldrig prövats i domstol. Härjedalens gymnasium är en viktig del i kommunens utbildningsutbud. Med en egen gymnasieskola har kommunen större chans att påverka så att eleverna får en hög kvalitet i sin utbildning (genom hög lärartäthet, bra standard i undervisningen etc.). Härjedalens gymnasium är även en viktig del för kommunens dragningskraft på andra områden än de rent utbildningsmässiga (företagsetableringar, inflyttningar etc.) Till följd av detta har kommunen beslutat sig för att subventionera vissa kostnader för eleverna, såsom resor och boende,

24 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur för att göra det mer attraktivt att studera vid kommunens egna gymnasieskola. Subventionerna kostade 2012 kommunkoncernen (inkl Härjegårdar) cirka 1,8 Mkr och för i år beräknas kostnaden bli cirka 1,35 Mkr. Olika alternativ till beslut: 1. Ta bort subventionerna vilket skulle minska kostnaderna med c:a tkr/år för kommunkoncernen varav c:a 750 tkr per år för BFK. 2. Dela det som subventionerna idag kostar på alla elever som har inackorderingstillägg. Detta skulle ge ungefär 750 kr mer i bidrag för alla (1 350 tkr/200 st elever/9 mån). Detta förutsätter att BFK får Härjegårdars del. 3. Ge alla som studerar i andra kommuner liknande subventioner genom att höja inackorderingstillägget. Kostnad för detta skulle bli c:a 6,1 Mkr (175 st elever ggr kr/mån * 9 mån). 4. Ge alla som studerar i andra kommuner ett ökat bidrag upp till kr månad. Detta skulle kosta c:a 800 tkr (alla får inte lika stor höjning eftersom vissa idag har kr per månad). 5. Minska subventionen vad gäller hyran i samband med att nytt avtal förhandlas fram med Härjegårdar fastighets AB. Den minskade subventionen skulle kunna mötas med en höjning av inackorderingstillägget till t.ex kr/månad. På så vis blir det ett nollsummespel för de elever från kommunen som studerar vid Härjedalens gymnasium. Det blir även bättre för de elever som studerar i andra kommuner då de får höjt inackorderingstillägg. För elever från andra kommuner som studerar vid Härjedalens gymnasium blir det dock en ekonomisk försämring i och med att de får en högre kostnad för sitt boende. Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutade , 89, att skjuta upp beslut i ärendet till nästa möte. Diskussion och ytterligare beredning har skett inför nämndens möte. Nämnden har för avsikt att innan beslut tas invänta resultat av i kommunen pågående utredning om samhällsbetalda resor och förhandling med Länstrafiken. Omförhandling med Härjegårdar Fastighets AB om hyressubventioner måste ske före 28 februari Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutade , 114 att skjuta upp beslut i frågan. Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar att ta upp frågan i budgetberedning 2015 den 17 september.

25 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 86 Delegationsbeslut Dnr Nbfk 2014 Barn, utbildning och fritid 6-14 Funäsdalen/Bruksvallarna /Lofsdalen Hede/Vemdalen/Lillhärdal Norra skolan Södra skolan Ytterhogdal Härjedalens gymnasium LärCentrum Fritid/Kultur Nämnden för bildning, fritid och kultur godkänner återrapporteringen.

26 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 87 Meddelanden Följande meddelanden föreligger: 1. Statsbidrag för personalförstärkning inom elevhälsa 2014, Skolverket, , Dnr Korrigering av utbetalt bidrag 2013 för statsbidrag inom elevhälsa, Skolverket, Beslut om nationellt godkänd idrottsutbildning inom skidskytte för fyra antagningsomgångar från och med läsåret 2015/16. Skolverket, Beslut, bidrag förlängt studieår vid Riksidrottsgymnasier för läsåret 2016/17, Riksidrottsförbundet, Inkomna Lämna synpunkter 1. Synpunkter och svar angående fritids för sexåring, Anmälan kännedom om kränkande behandling 1. Uppföljning Norra skolan, klass 6, Anmälan Sonfjällsskolan, Hede, klass 7, Nämnden för bildning, fritid och kultur beslutar uppdra till förvaltningschefen att se över möjligheter och hitta lösningar på svårigheten att rekrytera pedagoger till kommunens verksamheter.

27 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nbfk 88 Integrationspolitiskt program Dnr , Ks Ett lokalt integrationspolitiskt program är ett styrdokument som man sedan kopplar arbetsplaner till. Syftet är att tydliggöra politikens viljeinriktning samt förhållningssätt till integration i samhället Härjedalen. Det integrationspolitiska programmet utgör underlag för nämnder, styrelser, bolag och förvaltningar i det vardagliga arbetet. Utgångspunkter kan vara till exempel grundlagsstöd, nationella mål, svensk handikappolitik samt den nationella jämställdhetspolitiken. Programmet kan innehålla målbeskrivning, åtgärd och ansvarig. Kommunledningsutskottet beslutade 2/2014 att ge integrationssamordnaren i uppdrag att ta fram ett förslag på integrationspolitiskt program för kommunen. Integrationspolitiskt program för Härjedalens kommun föreligger, med styrande dokument för integrationsarbetet. Programmet ska behandlas i kommunstyrelsen för beslut i kommunfullmäktige 8 oktober Nämnden för bildning, fritid och kultur ska lämna remissvar till kommunstyrelsen. - Följande remissvar lämnas: Nämnden för bildning, fritid och kultur har inga synpunkter på innehållet i förslag till lokalt integrationspolitiskt program och föreslår kommunfullmäktige att anta lokalt integrationspolitiskt program för Härjedalens kommun.

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2012-10-25 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 59 Budget 2013 60 Ekonomisk redovisning första halvåret 2012 61 Verksamhetsplan 2013 62 Bidrag

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2014-01-29 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2014-01-29 1 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2014-01-29 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete, Södra och Norra skolan 2 Organisation grundskolan

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 1 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Val av ledamöter och ersättare till nämnden för bildning, fritid och kulturs arbetsutskott 2 Val av

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2012-08-29 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 41 Budget 2013 42 Bidrag studieförbund 2013 43 Elevenkät årskurs 5 och 8 44 Erbjudande om

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-05-27 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-05-27 1 Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-05-27 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 22 Ekonomisk redovisning 1:a kvartalet 2008 23 Kvalitetsredovisning 2007 24 Handlingsplan

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2011-05-19 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 33 Ekonomisk redovisning 1:a kvartalet 2011 34 Kvalitetsredovisning 2010 35 Riktlinjer för

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2013-12-16 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 106 Internkontrollplan 107 Återkoppling kunskapsresultat 2012/13 108 Inför Skolinspektionens

Läs mer

105 Förskolan Funäsdalen, finansiering och igångsättningstillstånd

105 Förskolan Funäsdalen, finansiering och igångsättningstillstånd 2015-04-13 1 ÄRENDEFÖRTECKNING Paragraf nr Ärenderubrik 105 Förskolan Funäsdalen, finansiering och igångsättningstillstånd 106 Erbjudande ungdomskort Länstrafiken i Jämtlands Län 2015-04-13 2 Plats och

Läs mer

Plats och tid Paragrafen, kommunkontoret, Storuman 2013-09-26 kl 10 00 14 00

Plats och tid Paragrafen, kommunkontoret, Storuman 2013-09-26 kl 10 00 14 00 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (16) Plats och tid Paragrafen, kommunkontoret, Storuman 2013-09-26 kl 10 00 14 00 Beslutande Peter Åberg (S) ordförande Ulf Vidman (M) Eva-Marie Stabbfors (KD) Lilian Mörtsell

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden Socialnämnden 2011-02-15 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 18 Ekonomisk uppföljning socialnämndens verksamheter 19 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 20 Reglemente

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2011-12-13 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2011-12-13 1 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2011-12-13 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 94 Filial gymnasieskola i Funäsdalen 95 Systematiskt kvalitetsarbete 96 Organisation Ytterhogdals

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden Socialnämnden 2011-06-21 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 59 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 60 Budget 2012 socialnämndens verksamheter 61 Socialnämndens verksamheter,

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2014-03-13 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 13 Årsredovisning 2013 14 Medborgarförslag om utbyggnads av skjutbanor vid Svegs skidstadion

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-12-18 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-12-18 1 Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-12-18 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 81 Ekonomisk långsiktig plan (KELP) 82 Motion vårdnadsbidrag 83 Medborgarförslag tennisbanan

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-03-31 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-03-31 1 Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-03-31 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-03-31 2 Plats och tid Medborgarhuset, Sveg,

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Kommunstyrelsen 2011-11-23 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 197 Varumärkesprojekt Härliga Härjedalen 198 Stadgar för Stiftelsen Tännäs Fritidsanläggningar 199 Sammanträdesdagar

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2009-11-16 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2009-11-16 1 Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2009-11-16 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 49 Ekonomisk redovisning, tredje kvartalet 2009 50 Nämndens sammanträdesdagar 51 Antal friluftsdagar

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2012-12-07 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 74 Gymnasieskolans struktur och programutbud 75 Ny organisation fritidsenheten 76 Plan skola-omvärld

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsens kommunledningsutskott Härjedalen Sveg Airport, ändring i projekt

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsens kommunledningsutskott Härjedalen Sveg Airport, ändring i projekt Kommunstyrelsens kommunledningsutskott 2012-09-19 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 121 Budget 2013 122 Härjedalen Sveg Airport, ändring i projekt 123 Infrastrukturprojekt, Funäsdalen

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. 230 Projekt Inlandsbanan,Destination Vemdalen, medfinansiering

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. 230 Projekt Inlandsbanan,Destination Vemdalen, medfinansiering Kommunstyrelsen 2012-11-28 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 228 Projekt Samordnade servicelösningar, information 229 Hemsändningsbidrag 230 Projekt Inlandsbanan,Destination

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden Socialnämnden 2012-02-21 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 18 Studiebesök vid socialnämndens verksamheter i Hede 19 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 20 Socialnämndens

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2013-05-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 30 Ekonomisk redovisning januari-april 2013 31 Programstruktur gymnasieskolan läsåret 2013/14

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. 152 Överlåtelse av aktier i Länstrafiken Jämtland AB till Regionförbundet Jämtlands län

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. 152 Överlåtelse av aktier i Länstrafiken Jämtland AB till Regionförbundet Jämtlands län Kommunfullmäktige 2011-12-14 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 152 Överlåtelse av aktier i Länstrafiken Jämtland AB till Regionförbundet Jämtlands län 153 Utökning av Regionförbundet

Läs mer

Underskrifter Paragrafer Kerstin Jonasson. Jonas Nyberg. Kenneth Gunnarsson

Underskrifter Paragrafer Kerstin Jonasson. Jonas Nyberg. Kenneth Gunnarsson 2012-12-18 418 (424) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, Rådrummet, Tierps köping Kl. 08.30 12.30 Jonas Nyberg (S), ordförande Åsa Sikberg (M), vice ordförande Björn Hellstedt (C) Kenneth

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsens kommunledningsutskott 2010-09-15 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsens kommunledningsutskott 2010-09-15 1 Kommunstyrelsens kommunledningsutskott 2010-09-15 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 137 Mottagandeservice/turistbyråverksamhet i Hede och Vemdalen 2011 138 Skötsel av hållplatser

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-09-05 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-09-05 1 Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-09-05 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 54 Ekonomisk redovisning, första halvåret 2008 55 Kommentarer till sifferbudget 2009 56 Revidering

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-03-20 1. 32 Verksamhetsberättelser 2011 socialnämndens verksamheter

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-03-20 1. 32 Verksamhetsberättelser 2011 socialnämndens verksamheter Socialnämnden 2012-03-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 30 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 31 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 32 Verksamhetsberättelser

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2013-11-05 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 81 Verksamhetsplan 2014 82 Filial Härjedalens gymnasium i Funäsdalen 83 Barnomsorg på kvällar

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-05-02 1(12) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 14.40. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Margareta Olsson, S Per-Göran Skoog, S Eva Nilsson, S

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Kommunstyrelsen 2011-02-09 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 34 Ishall i Sveg 35 Svegs Folkets Hus. Uppsägning av avtal. Kommunstyrelsen 2011-02-09 2 Plats och tid Folkets Hus,

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10 ) Magnus Gabrielsson (S), ordförande Jenny Joelsson (S), v ordförande Marcus Schön (M), ledamot

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10 ) Magnus Gabrielsson (S), ordförande Jenny Joelsson (S), v ordförande Marcus Schön (M), ledamot HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10 ) Plats och tid Kommunhuset, Tingssalen, den 4 juni 2013 kl 08:00-16:30 Beslutande Magnus Gabrielsson (S), ordförande Jenny Joelsson (S), v ordförande Marcus Schön

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-04-24 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-04-24 1 Socialnämnden 2012-04-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 44 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 45 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 46 Information

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden Delegation av arbetsmiljöuppgifter socialnämndens verksamheter

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden Delegation av arbetsmiljöuppgifter socialnämndens verksamheter Socialnämnden 2014-03-18 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 31 Ekonomisk rapport 2014 socialnämndens verksamheter 32 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 33

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl

Stenbockskolans konferensrum, kl 1(14) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-16.15 Hans Sjögren (s), ordförande Janet Åkesson (s) Henrik Carlsson (s) Siv Friedmann Björk (c) Stig Johansson (m), tjänstgörande

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsens kommunledningsutskott

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsens kommunledningsutskott Kommunstyrelsens kommunledningsutskott 2010-11-03 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 171 Upphandling av mottagandeservice i Ytterhogdal 172 Årets företagare 2010 173 Inflyttarservice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12.00 Beslutande Bo-Inge Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Gun Andersson (M) ersättare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 1(10) Plats och tid Tjädern sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 15.30. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Margareta Olsson, S Per-Göran Skoog, S Eva Nilsson, S Eva-Lena Blom,

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Härjedalens ungdomsråd 2013-11-07 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Härjedalens ungdomsråd 2013-11-07 1 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 45 Val av justerare 46 Val av ordförande för ungdomsrådet 47 Protokollshantering, information 48 Föregående protokoll 49 Uppdatering kontaktlista

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl Barn- och utbildningsnämnden 2018-11-20 1(9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.30 Ajournering kl 10.10 10.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Nils-Erik

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Silbodalskolan, kl 15.00-19.00 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Britt Larsson Gårdebäck (S) Sandra Berwing, sekreterare. Helena Koch, ordförande. Elin Insulander Hjelm, justerande

Britt Larsson Gårdebäck (S) Sandra Berwing, sekreterare. Helena Koch, ordförande. Elin Insulander Hjelm, justerande Humanistiska nämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 Plats och tid: Trosa kvarn, kl. 17:00 18.40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Helena Koch (M),

Läs mer

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012.

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-12-14 151 Meddelanden. 152 Anmälan om delegationsbeslut. 153 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport oktober 2011. 154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12.00, 13.00-16.00 Beslutande Bo-Inge Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson

Läs mer

Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Bror Sterner Agneta Rönn

Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Bror Sterner Agneta Rönn Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Beslutande Britta Bergström Bror Sterner Agneta Rönn Monica Lantz Thomas Uppman Stefan Ohlsson Agnetha Bertheau

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGSUTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGSUTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 13:00-14:35 KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGSUTSKOTT Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Erik Söderberg (FP) ordförande Carola Granell (S) vice ordförande Helen Andersson (M) Linda-Maria

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Tekniska nämnden 2010-08-26 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Tekniska nämnden 2010-08-26 1 Tekniska nämnden 2010-08-26 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 42 Konvertering av oljeanläggning Wemerskolan, Hede 43 Upprustningsbidrag Fröjdvallen, Bruksvallarna 44 Kallställning

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2009-12-09 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2009-12-09 1 Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2009-12-09 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 64 Rapport från lokalsamrådsgrupp 65 Elever som inte fullgör skolplikt 66 Bidrag till fristående

Läs mer

Ove Brodin (Utbildningschef) Anette Martinsson (Nämndsekreterare) Magnus Thilén (Gymnasiechef) Carina Bertilsson (Rektor) 42-44

Ove Brodin (Utbildningschef) Anette Martinsson (Nämndsekreterare) Magnus Thilén (Gymnasiechef) Carina Bertilsson (Rektor) 42-44 1 / 18 Sammanträdesdatum Plats och tid De la Gardie Norra, Fabriksgatan, Entré 7 kl. 08:30-11:00 Ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Tomas Lidberg (S) (ordförande) Sofia Hellberg (S) (vice ordförande)

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Samhällsbyggnadsnämnden 2011-06-16 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 46 Medborgarförslag om namnändring på väg i Lillhärdal 47 Rutiner för namnsättning av vägar 48 Översiktsplan

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.30

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.30 1(1) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.30 Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Sandra Sjöberg (s) Siv Friedmann Björk (c) Åke Carlsson (m), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-01-17 1(8) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Sune Frisk (S) ersättare för Patrik Fornander

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Kommunstyrelsen 2012-08-29 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 132 Motion om allmänpolitisk debatt 133 Motion om krav på upphandling av livsmedel 134 Skaftåsens vindkraftsanläggning

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2014-05-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 39 Ekonomisk redovisning januari-april 2014 40 Organisation ledning och stödfunktion 41 Samarbete

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31 1 (5) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl. 14.00 16.00 Beslutande Inga-Maj Eleholt (C), ordförande Ulla Christiansson (M) Johan Björn (M) Malin Ingelsbo (M) Kjell Claesson (M) Anders Martinsson (C)

Läs mer

Konferenslokal, Hede lokalkontor, 09: Johan Fredholm M Gunnar Hedin C Tjänstgörande ersättare Bengt-Arne Persson L Ted Länsberg SD

Konferenslokal, Hede lokalkontor, 09: Johan Fredholm M Gunnar Hedin C Tjänstgörande ersättare Bengt-Arne Persson L Ted Länsberg SD Plats och tid Konferenslokal, Hede lokalkontor, 09:00-11.00 Beslutande Ledamöter Johan Fredholm M Gunnar Hedin C Tjänstgörande ersättare Bengt-Arne Persson L Ted Länsberg SD Övriga närvarande Tina Svensson-Hammargård,

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden Socialnämnden 2011-09-27 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 79 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 80 Delårsrapport per juli månad 2011 äldreomsorgen 81 Socialnämndens

Läs mer

Sammanträdesrum Fjelie, kommunhuset i Lomma

Sammanträdesrum Fjelie, kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (11) KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 2016-08-15 Plats Sammanträdesrum Fjelie, kommunhuset i Lomma Tid Måndagen den 15 augusti 2016, kl. 15.00 16.50 Beslutande Carin Hansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(16) Plats och tid Alléskolan, kl.13.30-16.30 Beslutande Ledamöter Mira Wedenberg, M, ordförande Sirvan Mostafaey, S, vice ordförande Emmelie Rexhell, S Astrid-Marie Jonsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Lärande och stöd 2012-04-04 72 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Aina Wåhlund (S), ordförande Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP)

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-09-02 140

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-09-02 140 Utskottet Lärande och stöd 2009-09-02 140 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, kl. 08:00-15:50 Beslutande Övriga deltagande Aina Wåhlund, ordförande (S) Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Bo-Inge Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Birgitta Eklund (S) ersättare

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12)

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunhusets tingssal, kl 09.00-16.00 Beslutande Magnus Gabrielsson (S), ordförande Jenny Ramsner (S) Marcus Schön (M) Övriga deltagande Anders

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 18.45 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 1(10) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Sandra Sjöberg (s) Siv Friedmann Björk (c) Therese Leufvén (c), tjänstgörande

Läs mer

Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina Erdtman (S) Ulla Bratt (S)

Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina Erdtman (S) Ulla Bratt (S) 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina

Läs mer

Börje Rytiniemi. Tony Eriksson (S) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- och utbildningsnämnden

Börje Rytiniemi. Tony Eriksson (S) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå, tisdag 5 mars 2019, kl 09:00 16:00 ande Övriga deltagande Börje Rytiniemi (C) Magnus Pettersson (SJVP) Yvonne Kangas (SJVP) Johan Taavo (KD) Camilla Mattila

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-09-01

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-09-01 2014-09-01 1(1 7) Plats och tid Stadshuset 08:30-12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S), vice ordförande Ann Ottosson (M), 2:e vice ordförande Lisa Malm (MP) Laila Andrén (S) Klas

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45 Beslutande Boerje Bohlin (S) Ordförande Pernilla Kardell

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-04-20 Sid: 34 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid GKC kl 15.00 19.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Diana Brandin (S) 1:e vice

Läs mer

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström Barn- och utbildningsutskottet 2015-12-07 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-12-07 kl. 13:00-16:00 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Per Olofsson (c) Robert

Läs mer

Strömstad Gymnasium, Fullriggaren 2010-11-04 klockan 08:00 12.00

Strömstad Gymnasium, Fullriggaren 2010-11-04 klockan 08:00 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (11) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Strömstad Gymnasium, Fullriggaren klockan 08:00 12.00 Pia Tysklind (s) Björn-Ole Adamsson

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av målstyrning.

Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Härjedalens Kommun 23 januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsen 2008-10-01 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsen 2008-10-01 1 Kommunstyrelsen 2008-10-01 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 140 Ny kommunledningsorganisation 141 Projektering och ansökan om vattendom för nytt vattenverk i Funäsdalen 142

Läs mer

Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.30 Beslutande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef Ann-Christine Sandell,

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2015-04-21 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2015-04-21 1 Socialnämnden 2015-04-21 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 49 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter 50 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 51

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl 17.00-20.20 Beslutande Annika Holmstrand (c) ordförande Karl-Erik Andersson (c) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Konferensrummet Bysjön, kl.13.30-15.15 Beslutande Ledamöter Jonas Palmqvist, M, ordförande Emmelie Rexhell, S, vice ordförande Åsa Merving, M Per Lundberg,

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (16) Paragrafer 93-106 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-20.45. ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Tommy Cedervall (FP), ordförande

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid B-rummet, kl. 8:30 Beslutande Bengt Åström,(s)ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Anita Ljung(m) Lars-Anders Espert(bv) Sammanträdesdatum 2011-02-09 Sida 1 (10) Övriga deltagande

Läs mer

Utbildningsutskottet. Sammanträdesprotokoll 2013-10-30. Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.40 Ajournering: kl 14.55 15.00.

Utbildningsutskottet. Sammanträdesprotokoll 2013-10-30. Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.40 Ajournering: kl 14.55 15.00. Sida 1/10 Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.40 Ajournering: kl 14.55 15.00 Beslutande Övriga deltagare Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Annie Carlsson (S) Agnetha Persson (C), vice ordförande Torsten

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden Socialnämnden 2011-08-30 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 69 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 70 Prognos per juli 2011 socialnämndens verksamheter 71 Socialnämndens

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för lärande

Kommunstyrelsens utskott för lärande 1(9) Kommunstyrelsens utskott för lärande Plats och tid: Kyrkbyns skola, expeditionen, 2019-04-11 kl. 13:00 15:25 Beslutande: Susann Lindblad (C), ordförande Gunilla Elings-Friberg (S), vice ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 1 Plats och tid Beslutande Skolkansliet, Malung Kl. 08.00-10.00 Sofia Söderström (S), ordförande Ann-Christine Tangen (M) Thomas Fehrm (V) Övriga

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd Utskottet Lärande och stöd 2009-02-04 17 Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, klockan 13 00-16 30 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (S) Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP) Carina Bönström (S)

Läs mer

BARN- OCH BILDNINGSNÄMND Protokoll

BARN- OCH BILDNINGSNÄMND Protokoll 1 (6) Plats och tid Beslutande Övriga, Sammanträdesrummet, övre våningen, Stadshuset i Hagfors, kl 09:00-11:45 Anna-Greta Johansson (S) Anna Hammar (V) Jan Sandström (S) Ola Ekblom (FP) Inge-Marie Byström

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott : Plats och tid Kommunkansliet, den, kl. 13.00-13.15 Beslutande Övriga närvarande Leif Sandberg (C), ordförande Per-Martin Svensson (M), 1:e vice ordförande Torgny Larsson (S), 2:a vice ordförande Tf.

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden Socialnämnden 2015-03-31 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 32 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter 33 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 34

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-16.10

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-16.10 1(1) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-16.10 Ulf Eriksson, ordförande (s) Annsofi Ramevik (s) Siv Friedmann Björk (c) Sandra Sjöberg (s), tjänstgörande ersättare Therese Leufvén

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2012-04-16 13 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-04-16, kl 13.15-17.30 Beslutande Birgitta Borg (FP), ordförande Titti Hansson (C) ers Kenneth Eriksson (C) Gunilla

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-08-15 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 2012-05-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 24 Ekonomisk redovisning januari-april 2012 25 Kvalitetsredovisning 2011 26 Pedagogisk omsorg

Läs mer

c) Inbjudan seminarium Kommunerna och föreningslivet Teknikringen

c) Inbjudan seminarium Kommunerna och föreningslivet Teknikringen Kulturnämnden 2010-08-30 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 36. Budgetinformation 37. Kulturnämndens delårsrapport 2010 38. Budget 2011 39. Verksamhetsplan till budget 2011 40.

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Incheckning, räddningstjänst och ramptjänst vid Härjedalen Sveg Airport

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Incheckning, räddningstjänst och ramptjänst vid Härjedalen Sveg Airport Samhällsbyggnadsnämnden 2011-08-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 54 Ombyggnad Wemerskolan, Hede 55 Incheckning, räddningstjänst och ramptjänst vid Härjedalen Sveg Airport

Läs mer

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden arbetsutskott

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden arbetsutskott 1(16) Plats och tid Förvaltningsbiblioteket, våning 3 kl.08.30 10.05.. Beslutande ledamöter Thomas Näsholm (S) ordf. Jon Björkman (V) Siw Sachs (S) Inga-Britt Andersson (C) Anna Strandh Proos (M) Ej beslutande

Läs mer