Man jobbar oftast i smågrupper så att man både kan stödja de som ligger efter och stimulera de som ligger långt före.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Man jobbar oftast i smågrupper så att man både kan stödja de som ligger efter och stimulera de som ligger långt före."

Transkript

1 BOLOGNA september 2007 Första besöket var på en kommunal förskola med barn mellan 3-5 år som inrymdes i en skola för barn mellan 3-11 år. I den delen som hade förskola fanns 2 klasser med 25 barn i varje klass, i varje grupp fanns det 2 lärare men bara 1 lärare arbetade åt gången, 1 på förmiddagen och 1 på eftermiddagen. Till sin hjälp hade de 1 assistent som hjälpte till vid toalettbesök och vid middagen. Maten kom till ett mottagningskök där man sedan med en vagn körde ut den till klassrummen, maten serverades på engångstallrikar med engångsbestick och man drack i plastmuggar. På denna skola fanns det mycket invandrarbarn, skolan ligger i ett område med många invandrare och arbetslösa, i området bodde 60 olika nationaliteter. Skolan var gammal och byggd i sten den låg vi en mycket trafikerad gata, gården var liten och bestod av stenplattor, där fanns inte mycket till lekredskap. Man får extra stöd till rullstolsburna men annars var det dåligt med extra stöd. I Bologna är det 100 % efterfrågan i förskolan i övriga regionen Emilia Romania är det 90 %. Här jobbar dom med tre olika teman: Identitet Självständighet Kompetens Man jobbar oftast i smågrupper så att man både kan stödja de som ligger efter och stimulera de som ligger långt före. Tidigare var de Moderat styre i Bologna men nu är det Vänsterstyre och dom har ändrat på väldigt mycket i skolan. Varje skola arbetar som de vill pedagogiskt det går inte att följa alla politiska svängningar. Det finns ingen inspektion utan man skall gå på utbildning och bli uppdaterad men det är inte obligatoriskt längre, förr var det 20 tim/år. Man får en klumpsumma av pengar från staten som är baserad på hur många barn och lärare man har och behöver man extra pengar så får man ansöka till kommunen om mer pengar. Alla barn har gratis förskola 3-5 år men man betalar för maten, 90 euro/år, men har man ingen inkomst behöver man inte betala. Är barnet mellan 0-3 år betalar man olika beroende på i vilken kommun man bor, men max beloppet är 375 euro/ barn i månaden. Har man två barn blir det lite mindre för barn nummer två. Sedan det blev Vänsterstyre har skolan fått mindre pengar.

2 Barnen i detta område befinner sig vanligtvis i förskolan 10 timmar/dag, men det är många barns räddning att dom kan få vara där hela dagarna. När det går dåligt för barnen skyller man allt på förskolan och skolan trotts att föräldrarna kanske är hemma hela dagarna och kunde haft sina barn hemma. Statusen för förskolelärare blir bara sämre och sämre. Rektorn för denna skola har inte så mycket tid till det pedagogiska ledarskapet utan tvingas sitta hela dagarna med att försöka att söka pengar till sin verksamhet. I skolan har man 20 elever i varje klass mycket på grund av att klassrummen är små, dom har ämneslärare knutna till klassen från 6 års ålder. Man arbetar efter läroplanen och har stängt när skolan har stängt. Efter detta besökte vi en privat förskola kooperativa Cadiai, kooperativet hade byggt denna förskola här är barnen mellan 3 månader och 3 år, man får euro/ barn och månad från kommunen, varje förälder betalar 300 euro per barn och månad detta går efter inkomst. Man betalar i medel 180 euro per månad. Man har öppet 11 månader om året. Öppettiderna är mellan Man lämnar sitt barn mellan och då ingår frukost, på förmiddagen har man fruktstund, lunch äter man sedan sover barnen är det mellanmål, hämtar gör man mellan På denna förskola finns det fyra avdelningar, en avdelning med barn mellan 3-11 månader, där är det en förskollärare per tre barn, två avdelningar med barn mellan månader med en förskollärare per 7 barn samt en deltidsavdelning där man hämtar sitt barn för klockan Personalen arbetar 36 timmar/vecka, 32 timmar är arbete i gruppen och 4 timmar är planeringstid. Byggnaden är helt ekologiskt byggd. Kooperativet har investerad 20 miljoner euro i byggnaden, man har medlemmar, av dessa är 600 ägare, 90 % är kvinnor. Personalen betalas av kooperativet och är tillsvidareanställda. Man har eget kök och lagar all mat, 30 % av maten är ekologisk. Medlemmarna satsar euro för att få vara med, när man inte vill vara med längre får man tillbaka sina satsade pengar. Som förälder behöver man inte bidra med arbete utan allt ingår i avgiften.

3 Här arbetar dom efter Pickler pedagogiken, Man måste enligt föreståndaren följa samma plan som den kommunala förskolan, det finns ingen nationell plan. Platserna fördelas av kommunen men man har 10 privata platser och en sådan kostar euro per månad. I hela Italien finns det 6 platser per 100 barn i Bologna finns det 40 platser per barn. 10 % blir utan förskoleplats ansöker om plats och 30 får ingen plats, arbetslösa hamnar längst bak i kön. I Bologna finns det 53 förskolor för de minsta barnen. Detta kooperativet bygger ytterligare 3 avdelningar, dom har redan 14 stycken dom har även äldrevård. När barnet är 3 månader är det 5 timmar i förskolan, inskolningen tar 1 månad. Tills det att barnet är 1 år har man rätt att jobba mindre. Du har rätt att vara ledig 5 månader med 100 % lön, man kan välja att ta två månader före och tre månader efter förlossningen. Under fyra månader har du 30 % av din lön och du kan vara hemma ytterligare 5 månader utan lön. Man kollar kvalitén i förskolan med hjälp av enkäter, en representant från kommunen finns med vid föräldramöten. Det skall införas certifiering för både kommunala och privata förskolor. Det finns inga natt förskolor, resonemanget är att barn skall sova hemma i sin egen säng, man skyddar kvinnor från att jobba på natten. Mammarollen är viktigt i Italien 78 % av Norditalienarna arbetar, 20 % av Syditalienarna. Medelåldern när man föder sitt första barn är 35 år. Kvinnor som arbetar i riskyrken får vara hemma med full lön från första dagen det visar sig att dom är gravida. Exempel på sådana yrken kan vara polis, undersköterska, lagerarbetare, förskollärare. Efter detta bar det iväg till en yrkesskola Istituto Aldini, en skola för ungdomar med problem. Vi fick träffa den nyss tillträdde rektorn Stefano Mali, han berättade att skolan är stor och det fick vi se vid rundvandringen, det tog honom 5 dagar att gå igenom hela skolan och se vad varje lokal innehöll. Det bor innevånare i Bologna, en av fyra är äldre än 64 år. Inkomsten är högre här än i många andra delar av Italien. Det finns mycket industrier i området man tillverkar bl.a tepåsar och cigaretter, företagen är små och medelstora med mellan 50 och 500 anställda. Bologna är en universitetsstad med över studenter.

4 Skolsystemet är indelat i 4 sektorer: 3-5 år, 6-11 år, år, år. Eleverna som lämnar denna skolan får ett arbete efter skolan, denna skola är en av de få skolorna som får pengar av kommunen i vanliga fall är det staten som äger dessa skolor. Personalen är anställd av Bologna kommun. Skolan ligger i en gammal fabrikslokal den är kvm stor med 100 klassrum med olika inriktningar. Fyra olika inriktningar finns på skolan men alla har med teknik att göra, rektorn nämnde namn på de olika inriktningarna en av dessa hade 90 % tjejer mot 10 % på de andra denna var inriktad mot industriell design. Ungefär 50 % av eleverna hoppar av under 5 år, dom som fullföljer sin utbildning kan räkna med jobb direkt när dom slutar och ytterst få får vänta mer än 5 månader. I skolan går just nu studenter från hela provinsen, 50 % från Bologna och 50 % från resten av provinsen. Man får miljoner euro per år från kommunen till skolan. 20 till 30 % av eleverna går vidare till universitetet, elever som gått på skolan kommer ofta tillbaka och under tiden dom går på universitetet och visar eleverna som går på skolan och tycker att det är svårt att man kan komma vidare och lyckas, detta tycker både elever och lärare är mycket bra. I skolan finns två teatergrupper, dom genomför två föreställningar per år då de högre klasserna spelar upp för dem i årskurs 1. När eleverna har praktik så är det oftast 1lärare i en klass med 12 elever men när man skall lära sig att svarva så är det 2 lärare i en klass med 12 elever. Man går i skolan 6 dagar i veckan. Sista besöket var i en skola som hade 500 elever mellan 6 18 år, utav dessa var det 14 stycken som hade olika grader av handikapp. Under lågstadiet försöker man se varje individs behov och förutsättningar och utveckla personen. Man skall satsa på kärnämnen under skolåren 6-11 det har den nye skolministern sagt sedan två år tillbaka. Kärnämnen är Italiensk grammatik, matte och B-språk (engelska från 6 års ålder) tre timmar i veckan. När eleverna är 11 år kan dom välja ett annat språk två timmar i veckan. En ny reform har sagt att man skall gå i skolan i någon form tills man är 18 år.

5 Man har rätt att välja vilken skola man vill men det är svårt att tillmötesgå alla. För fyra år sedan kom en reform som sa att man skall integrera förskolan i skolan som sträcker sig till 14 års ålder. Varje skola är självständig och lägger upp sin egen studieplan, det kan skilja mycket mellan skolorna, men vissa saker är gemensamma. I november varje år profilerar sig alla skolorna (typ våra gymnasiedagar) detta gäller bara grundskolan. Om man är handikappad så är man integrerad i skolan i sin klass men har även ett eget klassrum, varje särskoleelev har en assistent. Man har läxläsning varje dag i skolan men man får inga extra resurser till detta. Lärarna har 18 timmar kateder tid i veckan och 80 timmar planeringstid per år. I Bologna satsar man mycket på skolan och den styrs av kommunen. Lönerna betalas av staten, kommunen står för lokalerna. Lärarna kan inte påverka sina löner, medellönen är euro efter skatt. Efter 20 år i yrket kommer man upp i euro, medellönen är lägre här än i övriga Europa. Om man vill läsa latin som för övrigt förr var obligatoriskt men som inte är det längre så får man själv betala läraren. Föräldrarna betalar oftast även i den kommunala skolan men det är frivilligt men de flesta betalar euro per år. I de privata skolorna måste man betala och vem som helst kan få öppna en privat skola, kommunen och hälsovårdsnämnden måste godkänna. Eleverna måste betala för sina böcker och allt annat material, detta är inkomstbaserat, 540 euro per år. Alla är arga på att man måste betala för det som eleverna behöver i skolan. Man måste även betala för skolmaten, men på denna skola serverar man inte skolmat på grund av att man bara arbetar mellan Det finns riktlinjer men inga regler om hur skolan skall skötas. Du kan använda dig av vilken pedagogik som helst. I Bologna försöker man rätta sig efter vad föräldrarna vill ha i skolan. I denna skola satsar man mycket på språk. 5 % av eleverna får gå om det är svårt att få föräldrarna med på att deras barn inte nått upp till målen. Denna skola är mycket noga med uppförande och ordning, man får betyg i detta och detta är deras enda vapen för att det ska vara ordning och reda. Efter att man fyllt 14 år är det vanligt att man får fortsätta trotts att man kanske inte nått målen men att man under tiden läser in det man missat. Man har 10 betygsteg men inte i mellanstadiet där har man som vi med godkänt, väl godkänt och mycket väl godkänt. Från 14 års ålder har man 10 betygsteg där 4 är icke godkänt och 6 godkänt. Vi första kvartalet ser man hur man ligger till och ligger man dåligt till sätts resurser in. Denna skola är känd för att man tycker att uppförande och ordning är viktigt, det är en populär skola i alla fall ur föräldrarnas synvinkel. 20 % av eleverna i Italien klarar inte av grundskolan i Bologna är det 3 %. Det är stor

6 skillnad mellan södra och norra Italien. De elever som inte lyckas i gymnasiet fångar man upp i ett tvåårigt program men detta görs bara i Emilia Romania. Vi var inne på en lektion i datakunskap, i klassrummet fanns 22 stycken 10-åringar 18 utav dessa hade dator hemma alla 18 använde Internet, eleverna satt två stycken vid varje dator. I de flesta klasser var det 26 elever. Dom hade pratat om att genomföra Lärplattform för det fanns önskan om detta inte bara från lärare utan också från föräldrarna.

Grundskolan och fritidshem

Grundskolan och fritidshem Den svenska skolan för nyanlända För barn 7 15 år Grundskolan och fritidshem Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Fritidshem

Läs mer

Mål för förskolans arbete

Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete Höjdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk

Läs mer

Regler för Misterhults förskola 2012/2013

Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Hur kan du skaffa kunskap om Ditt/Dina barns vardag? Varje år har förskolan ett öppet hus då man kan se sina barn arbeta. Utvecklingssamtal hålls tillsammans med

Läs mer

Gripsholmsskolans förskoleklass

Gripsholmsskolans förskoleklass Gripsholmsskolans förskoleklass Läsåret 2015/2016 Att börja i förskoleklassen är att ta första steget in i skolan. Det är ett stort steg och det är en spännande och intressant tid som börjar, både för

Läs mer

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär-

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Välkommen till oss! Husbygårds Förskolor VÄLKOMMEN TILL HUSBYGÅRDS FÖRSKOLOR. Trollskogen, Nykarlebygatan 5

Välkommen till oss! Husbygårds Förskolor VÄLKOMMEN TILL HUSBYGÅRDS FÖRSKOLOR. Trollskogen, Nykarlebygatan 5 12 Välkommen till oss! VÄLKOMMEN TILL HUSBYGÅRDS FÖRSKOLOR Trollskogen, Nykarlebygatan 5 Husbygårds Förskolor Solrosen, Bergengatan 22 Björkbacken, Bergengatan 26 2014-08-21 2 VÅR ENHET BESTÅR AV TRE FÖRSKOLOR

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Förskolan

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Ändringar införda till och med UN, 2014:28 Innehållsförteckning Riktlinjer... 2 Olika former av förskola

Läs mer

Välkommen till. Förskoleområde Lunden 1. Lundenskolans Förskola Kärralundsgatan 11 TRYGGA LEKANDE, LÄRANDE BARN

Välkommen till. Förskoleområde Lunden 1. Lundenskolans Förskola Kärralundsgatan 11 TRYGGA LEKANDE, LÄRANDE BARN Välkommen till Förskoleområde Lunden 1 120418-001-133 12 Göteborgs Stad Grafiska Gruppen LEKANDE, LÄRANDE BARN Utskrift: Vidkärrsgruppen Örgryte-Härlanda Juni 2012 TRYGGA 1 Lundenskolans Förskola Kärralundsgatan

Läs mer

Välkommen till Björkhyddans förskola

Välkommen till Björkhyddans förskola Välkommen till Björkhyddans förskola Björkhyddans förskola Björkhyddans förskola består av fyra avdelningar: Biet, Humlan, Sländan och Myran. Björkhyddan har ett eget kök och en stor härlig lekhall i mitten.

Läs mer

Arbetsplan för Trollungens förskola och fritids 2009

Arbetsplan för Trollungens förskola och fritids 2009 Arbetsplan för Trollungens förskola och fritids 2009 Arbetsplanen gäller under 2009-2010 och utgår ifrån den aktuella skolplanen för Karlskrona kommun, läroplanen för förskolan (Lpfö 98) och läroplanen

Läs mer

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-06-16 Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 Sammanställning

Läs mer

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Förskolan

Läs mer

Välkommen till förskolan Talgoxen

Välkommen till förskolan Talgoxen Välkommen till förskolan Talgoxen Vi hoppas att Ni och Ert barn kommer att trivas hos oss. Här kommer lite information till Er om vår Förskola. Förskolan Talgoxen har två avdelningar, med barn i åldern

Läs mer

Att leka sig in i skolans värld

Att leka sig in i skolans värld Att leka sig in i skolans värld När förskoleklassen presenterades för oss sas det Det här är förskola med skolinslag och det är precis så det är. Mellan fem till sju år händer det så mycket och på det

Läs mer

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Välkommen till Bovallstrands skola Från 1 12 år på samma ställe Skolan där ALLA blir sedda Vi satsar på friskvård varje dag Vi erbjuder följande verksamheter:

Läs mer

Välkommen till Väjerns förskola

Välkommen till Väjerns förskola Välkommen till Väjerns förskola Inskolning En inskolning i förskolan tar cirka två veckor. När barn börjar i förskolan är det viktigt att starten sker i lugn takt. Barnet börjar inskolningen tillsammans

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen!

Välkommen till barnomsorgen! BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN INFORMATION 2015-07-01 Välkommen till barnomsorgen! HÄR HITTAR DU INFORMATION OM REGLER OCH AVGIFTER KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef.

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef. MAXTAXA Förskola i Ockelbo kommun Verksamhet i förskolegrupp omfattar barn från 1 års ålder fram till och med vecka 31 det år barnet fyller 6 år. Verksamhet i förskola styrs av skollag, läroplan för förskolan

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Förskolan Västanvind Västanviks Folkhögskola Winterommesväg 5 793 92 Leksand tel: 0247-64134 även text Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987

Läs mer

Utbildning i Sverige, dag 2

Utbildning i Sverige, dag 2 Utbildning i Sverige, dag 2 Etablering När man inte varit i Sverige så länge. Steg 1: SFI och Sensus Yrkesliv SFI Sensus- Yrkesliv Praktik Efter Sensus? Steg 2: Arbete och studier (olika vägar) Förberedande

Läs mer

Montessorifriskolans fritidshem

Montessorifriskolans fritidshem Montessorifriskolans fritidshem Fritids är en pedagogisk gruppverksamhet för skolbarn i årskurs F- 6. Fritids uppgift är att erbjuda barnen en meningsfull, stimulerande och utvecklande fritid. Verksamheten

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Välkommen till Förskolan Karet

Välkommen till Förskolan Karet Välkommen till Förskolan Karet Förskolan Karet Byttgränd 15 906 27 Umeå Så här når du oss Avdelning: Nyckelpigan / Snigeln: 090 16 45 45 Myran / Fjärilen: 090 16 45 60 Förskolechef: Charlotta Strandberg

Läs mer

Mål för förskolans arbete Det finns mål för förskolans arbete, till exempel att förskolan ska sträva efter att:

Mål för förskolans arbete Det finns mål för förskolans arbete, till exempel att förskolan ska sträva efter att: 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Det utmärkta matrådet! Så påverkar du maten på din skola Det här är ett matråd Varje skola

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INSKOLNING PÅ KYRKVILLANS FÖRSKOLA. Beskrivning av förskolan Personal Målsättning Profil En dag på förskolan Praktisk information

VÄLKOMMEN TILL INSKOLNING PÅ KYRKVILLANS FÖRSKOLA. Beskrivning av förskolan Personal Målsättning Profil En dag på förskolan Praktisk information VÄLKOMMEN TILL INSKOLNING PÅ KYRKVILLANS FÖRSKOLA Beskrivning av förskolan Personal Målsättning Profil En dag på förskolan Praktisk information Inskolningsrutiner Vecka 1 Vecka 2 1 Personal: Gunghästen

Läs mer

ITALIEN Reggio Emilia

ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin OP2A ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin op2a Jag har varit i 3 Italien i veckor och haft praktik och det har varit jätte bra! Jag skulle rekommendera alla elever som får möjligheten att åka

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Arbetsplan Rosenvallsförskola 2009.

Arbetsplan Rosenvallsförskola 2009. Arbetsplan Rosenvallsförskola 2009. Presentation av enheten Rosenvallsförskola är en förskola med lantligt läge i Söderala i Söderhamns kommun. Förskolan har tre avdelningar som ligger i två olika byggnader.

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG (FAMILJEDAGHEM) Rätt till omsorgsplats Kommunen erbjuder förskoleverksamhet, familjedaghem och

Läs mer

Välkommen till Pärlan!

Välkommen till Pärlan! Välkommen till Pärlan! Övergripande beskrivning av verksamheten Kyrkans förskola Pärlan är en fristående förskola som drivs av Vallentuna församling. Kyrkans förskola Pärlan är inrymd i församlingens före

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Om mig 2015. Snabbrapport år 8. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2015. Snabbrapport år 8. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: Antal svarande: 1072

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

VT2011 TILLSYNSRAPPORT AV KOOPERATIV I SALA KOMMUN. Besöksadress: Drottninggatn 5 Växel: 0224"553 91 Fax: 0224-774 46 skf@sala.se www.sala.

VT2011 TILLSYNSRAPPORT AV KOOPERATIV I SALA KOMMUN. Besöksadress: Drottninggatn 5 Växel: 0224553 91 Fax: 0224-774 46 skf@sala.se www.sala. TILLSYNSRAPPORT AV KOOPERATIV I SALA KOMMUN VT2011 SALA KOMMUN SkolföNaltningen Box 304 73325 SALA Besöksadress: Drottninggatn 5 Växel: 0224"553 91 Fax: 0224-774 46 skf@sala.se www.sala.se 2 (5) Tillsyn

Läs mer

Välkomna till oss på Förskolan Stegen! Konduktiv pedagogik Barngruppen

Välkomna till oss på Förskolan Stegen! Konduktiv pedagogik Barngruppen Förskolan Stegen Välkomna till oss på Förskolan Stegen! På förskolan Stegen går det barn som har olika funktionsnedsättningar, motoriskt, hörsel och synnedsättningar och både kommunikativa och kognitiva

Läs mer

Hunnebostrands förskola

Hunnebostrands förskola Hunnebostrands förskola Välkommen till vår förskola! Vår verksamhet skall vara rolig, trygg och lärorik. Barnen skall erbjudas en pedagogisk verksamhet anpassad efter barnets behov. Leken är grunden för

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas psykiska hälsa

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Arbetsplan för Linneans förskola 2010/11 avd Myran

Arbetsplan för Linneans förskola 2010/11 avd Myran Arbetsplan för Linneans förskola 2010/11 avd Myran 5.1. Normer och värden Alla barn och vuxna som kommer till förskolan ska bli sedda och bekräftade av all personal som arbetar på förskolan. Målet är uppnått

Läs mer

SVENSKA SKOLAN I LONDON. Information Västerås 22/1 2009

SVENSKA SKOLAN I LONDON. Information Västerås 22/1 2009 SVENSKA SKOLAN I LONDON Information Västerås 22/1 2009 The Swedish School provides a very positive learning environment where pupils and students thrive. OFSTED april 2007 Elverna är påfallande nöjda

Läs mer

VÄLKOMMEN. till förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet i Alingsås kommun. Information om våra regler

VÄLKOMMEN. till förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet i Alingsås kommun. Information om våra regler VÄLKOMMEN till förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet i Alingsås kommun Information om våra regler Vem kan få plats Vårdnadshavare som har barn från 1 års ålder till och med årskurs 6, kan ansöka

Läs mer

Fritids. Vanliga frågor om

Fritids. Vanliga frågor om Vanliga frågor om Fritids På Fritids kan barn från Förskoleklass till årskurs 6 vistas medan föräldrarna arbetar eller studerar. Fritidshemmets uppgift är att ge barn en god omsorg och stimulera deras

Läs mer

För Dig som vill veta mer om

För Dig som vill veta mer om För Dig som vill veta mer om Bäckalyckans förskola är en förskola med kristen profil. Förskolan startade 1997 och är föreningsdriven av Svenska Alliansmissionen i Ödeshög, som står som huvudman. Förskolans

Läs mer

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön.

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön. Möjligheter Uppgiften Har alla människor i Sverige likvärdiga möjligheter att skaffa sig en utbildning, välja bostad, få ett jobb samt att lyckas inom de områden i livet som är viktiga? Beskriv, resonera

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-10-18 Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

TIDIGA INSATSER GER RESULTAT. FLER LÄRARE I SOLNAS SKOLOR! ALLA BARN KAN OCH SKA KLARA SKOLAN

TIDIGA INSATSER GER RESULTAT. FLER LÄRARE I SOLNAS SKOLOR! ALLA BARN KAN OCH SKA KLARA SKOLAN 1av 4 elever i Solna klarade inte 9:an. Tänk om jag inte heller gör det... TIDIGA INSATSER GER RESULTAT. FLER LÄRARE I SOLNAS SKOLOR! ALLA BARN KAN OCH SKA KLARA SKOLAN Alla barn kan och ska klara skolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Abrahamsbergsskolans förskoleklass

Abrahamsbergsskolans förskoleklass Välkommen till Abrahamsbergsskolans förskoleklass Läsåret 2016/2017 Välkommen till Abrahamsbergsskolan Abrahamsbergsskolan ligger i Bromma, västra Stockholm. Vi är en grundskola med undervisning från förskoleklass

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLATS

RIKTLINJER FÖR PLATS RIKTLINJER FÖR PLATS inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2015-06-02, 193 och gäller från och med 2015-08-01. Innehållsförteckning Rätt till plats

Läs mer

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år Barnomsorg Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun och har barn som är 1 till 6 år Vad är barnomsorg? Det finns olika former av barnomsorg; språkstödjande allmän förskola, allmän förskola,

Läs mer

Välkommen till Galjonens förskola

Välkommen till Galjonens förskola Välkommen till Galjonens förskola Innehållsförteckning ATT BÖRJA I FÖRSKOLAN... 3 Förälderns roll under inskolningen... Pedagogens roll under inskolningen... Lämning... Uppföljning... LÄMNING OCH HÄMTNING

Läs mer

Information om föräldrakooperativet. Montessoriförskolan Solen

Information om föräldrakooperativet. Montessoriförskolan Solen Information om föräldrakooperativet Montessoriförskolan Solen Välkommen till Montessoriförskolan Solen! Varmt välkommen till föräldrakooperativet Montessoriförskolan Solen vackert belägen i natursköna

Läs mer

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans lokala arbetsplan.

Läs mer

KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV

KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV Kvarndungens föräldrakooperativ ligger naturskönt beläget med dungen och Borgundaberget alldeles inpå knuten. Föräldrakooperativ startade 1988. Vår förskola har den lilla

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Malmö stad Förskoleförvaltningen. Välkommen till Bryggans förskola

Malmö stad Förskoleförvaltningen. Välkommen till Bryggans förskola Malmö stad Förskoleförvaltningen Välkommen till Bryggans förskola ATT BÖRJA I FÖRSKOLAN Hur lång tid inskolningen pågår varierar från barn till barn. Den första dagen är ni välkomna klockan 9.30-ca 10.30.

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen

Välkommen till barnomsorgen BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN INFORMATION 2013-01-18 Välkommen till barnomsorgen Barn och utbildningsnämnden är ansvarig för kommunens barnomsorg. Barnomsorgen innefattar, pedagogisk omsorg, förskola

Läs mer

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år:

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Önnebacka förskola På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Solgläntan telefon 18288 Kaprifolen telefon 18438 Lärkan telefon 18439 Regnbågen telefon 18437 Adressen är Myrbottenvägen

Läs mer

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen?

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen? Välkommen till Förskolan Äventyret! Snart är det dags för ditt barn att börja på Förskolan Äventyret. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska trivas. I den här texten vill vi ge information till

Läs mer

Välkommen till. Förskole- och fritidshemsverksamheten i Finspångs kommun

Välkommen till. Förskole- och fritidshemsverksamheten i Finspångs kommun 130822 Välkommen till Förskole- och fritidshemsverksamheten i Finspångs kommun Information om riktlinjer, regler och avgifter gällande förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet för barn i åldern

Läs mer

Välkommen till din förskola!

Välkommen till din förskola! Välkommen till din förskola! Frennarps förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg,

Läs mer

Alla har rätt till arbete

Alla har rätt till arbete Alla har rätt till arbete Det är många som saknar arbete. Arbetslösheten kostar mycket pengar för samhället. Den gör också att många människor mår dåligt. Alla har rätt till arbete. Vi i Vänsterpartiet

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst.

Läs mer

Innehållsförteckning. K:\Users\Marina\Documents\Stimmet\Hemsida. Föräldrakooperativet stimmet.docx

Innehållsförteckning. K:\Users\Marina\Documents\Stimmet\Hemsida. Föräldrakooperativet stimmet.docx 1 Innehållsförteckning Start... 2 Föräldrakooperativet Stimmet... 2 Verksamheten... 2 Vårt mål... 2 Vision... 2 Likabehandligs Plan... 3 Värdegrundsplan... 3 Kvalitetsredovisning (ska vi ha eller inte?)...

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa eleven från det att han/hon anländer till Sverige och genom elevens skolgång. På

Läs mer

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter Förskola i Landskrona - regler och avgifter Familjeportalen - expeditionen som alltid är öppen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola.

Läs mer

Minnesanteckningar vid besök på Montessoris förskola i Svalöv 2015-04-22

Minnesanteckningar vid besök på Montessoris förskola i Svalöv 2015-04-22 Sida 1/5 Dnr: Minnesanteckningar vid besök på Montessoris förskola i Svalöv 2015-04-22 Svalövs Montessoriförskola är en fristående förskola. Verksamheten drivs i en ekonomisk förening som ett

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta:

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta: Innehållsförteckning Inledning 2 Vem är medborgare? 2 Hur får jag mitt konto? 2 Hur loggar jag in? 2 Jag vill byta mitt lösenord 3 Jag har glömt mina inloggningsuppgifter 3 Jag vill logga ut 4 Översikt

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter Förskola i Landskrona - regler och avgifter Familjeportalen - expeditionen som alltid är öppen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola.

Läs mer

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Barn 6-13 år, inom Norsjö kommun Hos oss mår barn och unga bra Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Riktlinjer Utbildning Beslutsinstans

Läs mer

Havskorallen september 2016

Havskorallen september 2016 Inledning: I vårt arbete I Grön flagg har vi under de kommande terminerna bestämt att ta ett uppehåll. Under fem år har vi arbetat med att utveckla ett miljötänk och en hållbar utveckling med hjälp av

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb.

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. 1 2 Innehållsförteckning Inledning Regler förskola och pedagogisk omsorg barn 1-5 år Förskola

Läs mer

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING Kvalitetsredovisning för 2009 Arkens förskola Höllvikens församling. Beskrivning av verksamheten. Förskolan Arken består av 27 barn i åldrarna

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA Söderbrinkens förskola består av 2 avdelningar. Solen för barn 1-3 år samt Månen för barn 3-5 år. Här finns plats för ca 35 barn. Vår adress: Söderbrinkens förskola

Läs mer

Allmän information från A till Ö

Allmän information från A till Ö Allmän information från A till Ö (Det finns möjlighet att få denna information muntligt/skriftigt på arabiska, somaliska och tjetjenska. Vänligen ta kontakt med personalen på förskolan) Besöksadress Postadress:

Läs mer

REGLER & AVGIFTER. för förskolor

REGLER & AVGIFTER. för förskolor REGLER & AVGIFTER för förskolor Familjeportalen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola. Familjeportalen når du via familjeportalen.landskrona.se

Läs mer

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Januari 2008 Skolans uppdrag Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet (LPO 94) har anpassats för att även omfatta förskoleklassen

Läs mer

Välkommen till Bryggans förskola

Välkommen till Bryggans förskola Välkommen till Bryggans förskola Innehållsförteckning ATT BÖRJA I FÖRSKOLAN... 3 Förälderns roll under inskolningen... 3 Pedagogens roll under inskolningen... 3 Lämning... 3 Uppföljning... 3 LÄMNING OCH

Läs mer

Silverskattens förskola

Silverskattens förskola 1 (8) Silverskattens förskola Telefon: 08-591 265 14 Adress: Steningehöjdsvägen 18 195 65 STENINGEHÖJDEN Välkomna till Silverskattens förskola Förskolan startade i februari 2012. Förskolan har två avdelningar/hemvister.

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2013/14

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2013/14 Välkommen till Myrsjöskolan Ditt skolval 2013/14 Elever som trivs i sin skola lär sig mer I Myrsjöskolan har vi skapat en stark gemenskap mellan lärare och elever samt en genomtänkt värdegrund för vårt

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 Avdelning - Lilla My Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen gäller för

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009. Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun

Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009. Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009 Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun Detta är kvalitetsredovisning enligt Förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet: 2 Arbetet

Läs mer

Välkommen till Lyngfjälls förskola

Välkommen till Lyngfjälls förskola Välkommen till Lyngfjälls förskola Läsåret 2018/2019 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer