Samrådsmöten 17 och 18 mars 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsmöten 17 och 18 mars 2008"

Transkript

1 Vägverket Konsult Affärsområde Nord Box UMEÅ Storgatan 60 Telefon: Fax: Texttelefon: Leif Wiklund Umeå Direkt: Mobil: PROTOKOLL Datum: Beteckning: F07-896/SA20 Norrbotniabanan Järnvägsutredning JU 160 Södra Gäddvik-Luleå Samrådsmöten 17 och 18 mars 2008 Samrådsmötena genomfördes som Öppet hus i Kulturens Hus, Luleå, mellan kl och båda dagarna. Fyra presentationer av projektet hölls för allmänheten, kl och båda dagarna. Efter presentationerna gavs tillfälle till att ställa frågor och framföra synpunkter. Skrivtolk för vuxendöva och hörselskadade fanns vid presentationen den 18 mars. En barnhörna med aktiviteter fanns på Öppet hus. Presentationerna hölls av Tomas Gustafsson och Malin Fahller från Banverket, Anders Bylund från Luleå kommun och Thomas Sällström från Vägverket Konsult. Ytterligare personal från Banverket, Luleå kommun och Vägverket Konsult fanns på plats under Öppet hus. Från allmänheten deltog 17 mars kl personer varav 25 kvinnor 17 mars kl personer varav 9 kvinnor 18 mars kl personer varav 34 kvinnor 18 mars kl personer varav 11 kvinnor Minnesanteckningarna sammanfattar presentationerna och de frågor och synpunkter som framfördes. Anteckningarna fördes av Leif Wiklund, Vägverket Konsult F07-896/SA20 1(9)

2 PRESENTATIONER Tomas Gustavsson, utredningschef och projektansvarig för Norrbotniabanan, Banverket. TG berättar om Norrbotniabanans funktion som järnväg för både person- och godstrafik och dess förväntade stora samhällsnytta. Norrbotniabanan är med Banverkets definition den nya järnvägen mellan Umeå och Luleå. TG vill föregripa den ofta ställda frågan om varför Banverket planerar när det inte finns pengar till byggandet. Det är osäkert när det kan bli byggstart. Det är en lång planeringsprocess. Nu gör man klart de utredningar som påbörjats. Sedan måste det komma politiska beslut för att fortsätta planeringen och för att banan ska byggas. Anders Bylund, Stadsbyggnadskontoret, Luleå kommun. AB inleder med att säga att Luleå kommun är mycket positiva till Norrbotniabanan men har inte tagit ställning till alternativ. Luleå kommun har en vision/framtidsbild av Luleå år 2050 med ledorden Attraktiv, Karaktär och Hållbar. Hållbar delas in i Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbarhet. Norrbotniabanan är en viktig del i Luleås framtid. Banan ger möjlighet till hållbara resor och transporter. Ett projekt i denna storlek ger framtidstro för invånarna och näringslivet. Järnvägen påverkar Luleås karaktär, på skilda sätt i de olika alternativen, och kommer att medföra ändrad markanvändning längs banan. Malin Fahller, utredningsledare för järnvägsutredning JU 160, Banverket. MF beskriver planeringsprocessen för järnvägar. Nu är vi i utredningsskedet och ska välja en korridor, inom vilken järnvägen sedan ska detaljprojekteras. Valet görs i maj-juni När Banverket väljer alternativ tittar man på olika aspekter; funktion, miljöpåverkan, intrång och ekonomi (anläggningskostnader och samhällsekonomi). Norrbotniabanan är en del i ett större transportsystem, inom landet och med koppling till andra länder. Banan kommer att bli av stor vikt för både gods- och persontransporter. Persontransporterna kan bli särskilt viktiga i ett regionalt perspektiv. Viktiga utredningsfrågor är - genomgångslösning/säckstation - passagen över Lule älv - resecentrum - godstrafiken - samordning med kommunens planarbete F07-896/SA20 2(9)

3 MF visar tidplanen för utredningen. Nu befinner vi oss i samrådsskedet och möjlighet finns för att ha synpunkter och påverka projektet. Nästa formella tillfälle blir i januari 2009, vid utställningen. Banverket tar dock emot synpunkter när som helst. I maj-juni väljer Banverket alternativ, i utredningens slutrapport. Thomas Sällström, uppdragsansvarig hos Vägverket Konsult. TS beskriver arbetet med utredningen. Från förstudien fördes ett utredningsområde vidare till utredningen. TS visar en del korridorer som valts bort redan under förstudien, med motiv till bortval. Genomgång av viktiga miljöintressen i utredningsområdet samt hur förstudiens utredningsområde anpassats under arbetet. TS visar de korridorer som finns med i samrådshandlingen. Det är en västlig korridor, som går längs E4 och Bodenvägen mellan Södra Gäddvik och Luleå C, och en östlig korridor, som går från Södra Gäddvik mellan Bergnäset och Kvarnträsket, passerar Luleå flygplats och går via bro eller tunnel till norra sidan av älven och vidare till Luleå C. Den östra korridoren delas i tre alternativ för passagen av älven, via Gråsjälören, Hamnholmen resp. Sandön. Korridorerna visas på karta samt som filmer ur en s.k. VR-modell, som visualiserar en tänkbar sträckning inom varje korridor. Alternativa möjliga lösningar på broar och tunnlar i de olika alternativen beskrivs. Fritidsbåtar kräver 22 m segelfri höjd, kommersiell sjöfart kräver 43 m segelfri höjd. TS visar exempel på ett resecentrum som kan bli aktuellt vid Luleå flygplats och avslutar med en översikt över kostnader i de olika alternativen. Tomas Gustafsson och Malin Fahller avslutar presentationen med hemläxan : Norrbotniabanan medför - halverade restider för persontrafiken och - minskade godstransportkostnader med ca 30%. FRÅGOR EFTER PRESENTATION 1 F: Vad säger kommunen om alternativen? S: Har inte tagit ställning. Kommunen är samrådspart och lämnar samrådsyttrande i maj. Kommer troligen att förorda ett enda alternativ. Kommunen jobbar i samförstånd med Banverket och är positiv till banan F07-896/SA20 3(9)

4 F: Har ni tittat på en rundslinga vid Luleå C, i det västra alternativet. Slipper lång bro. S: En säcklösning påverkar alla tåg på den gemensamma sträckan. Vi har inte tittat på rundslinga. F: Det finns ju en rundslinga på SSAB? S: Ja, med mycket snäv radie och endast för malmtrafiken. F: Är inte tunnlar ett starkt alternativ i öst-alternativen? S: Jo, de är intressanta. Men dyra kr/meter för bergtunnel och 1,5 miljon/meter för sänktunnel. Det är önskvärt med genomgående trafik men inte till vilket pris som helst. Samarbetet med kommunen är viktigt när man diskuterar t.ex. Luleås framtoning som sjöstad och vilken båttrafik vill man ha till centrum. F: Vad innebär de 30% som skulle sparas i transportkostnader? S: Jämfört med dagens godstrafik på Stambanan, hundratals miljoner kronor per år. Inte klarlagt med fördelningen, det kan vara både industrin, transportföretagen, kunderna. F: Vad blir det för pay-off-tid för projektet? S: Det ser bra ut ur samhällsekonomisk synpunkt. En satsad krona ger en krona tillbaka. Banverket räknar med 60 år i sina samhällsekonomiska beräkningar. Synpunkt: Tycker inte man ska lägga så stor vikt vid kostnaden. I Stockholm får byggprojekten kosta vad som helst. F: Vad säger Vägverket om projektet? I Gäddvik väntar man på besked om det blir någon ny väg som avlastar väg 616. S: Vi samråder med Vägverket, men vet inte än hur de ställer sig till alternativen. F: Om allt går bra, när kan man åka med tåget? S: Byggstart kan bli beroende på finansiering, klart FRÅGOR EFTER PRESENTATION F07-896/SA20 4(9)

5 F: Ryms all trafik på enkelspår? S: En del godstrafik blir kvar på Stambanan. Det blir mötesstationer på Norrbotniabanan. Kapaciteten ska räcka till de ca 60 tåg per dag som man räknar med. F: Hur mycket trafik är det på getingmidjan i Gamla Stan i Stockholm, som jämförelse? S: Inte säker, tror per dygn. F: Är det planerat för farligt gods på Norrbotniabanan? S: Visst kommer det att gå farligt gods. Det finns redan idag, både på väg och järnväg. Vi anser det vara säkrare på järnväg. F: Flygbränslet till Kallax? S: Det vet vi inte, det är transportören som väljer transportsätt. F: Finns en väg med i tunnelalternativet via Sandön? S: Banverket utreder ingen bilväg till Sandön. Kommunen utreder en gång- och cykelförbindelse till Sandön. Biltrafik är inte aktuellt. F: Finns tunnel i alternativ OSS? S: Ja. Den blir lika lång som bron, och lika dyr. F: Ingår inlösen av hus i kostnaderna? Vilket alternativ påverkar bebyggelse mest? S: Det ingår inte i de kostnader som vi visat här. Men det ingår i kalkylen för hela projektet. Det är svårt att beskriva påverkan när vi har breda korridorer. I alla alternativ kommer några att bli påverkade. F: Genomgångslösningen ser attraktiv ut med påverkar Kallaxheden. Känner vi till natur- och upplevelsevärdena på Kallaxheden? S: Vi har det underlag vi fått från länsstyrelse och kommun, som vi haft möten med. Vi tittar inte på detaljer i detta skede men tar gärna till oss kompletterande kunskaper. FRÅGOR EFTER PRESENTATION F07-896/SA20 5(9)

6 F: Varför har man valt bort en sträckning söder om Kvarnträsket och under eller sydöst om landningsbanan? S: Det är avfört under förstudieskedet. Vi har tittat på det en gång till i utredningen också, i dialog med flygmyndigheter. Stora svårigheter att bygga under flygplatsen med pågående flygtrafik. Försvarsmakten säger också nej. Lång och dyr tunnel söder om Kvarnträsket. F: Varför ska resecentrum ligga vid Luleå C? Det borde ligga på något lämpligare ställe. S: Banverket och kommunen planerar resecentrum vid Luleå C. Att lägga resecentrum någon annanstans innebär transporter mellan detta och stadskärnan. De flesta vill till centrum, en stor fördel med järnvägen. F: Det går mycket gods till SSAB m.m. med trafik förbi Luleå C. Kommer dessa spår att finnas kvar? S: Det kommer att finnas kvar. Utredningen tittar på hur man kopplar godstrafiken till den nya järnvägen, från SSAB söderut t.ex. F: Det är bra med resecentrum i centrum. Norrbotniabanan presenteras som godsprojekt, med persontrafik som bonus. Det blir mer gods genom Luleå centrum, är det bra? Hur ser stan ut på längre sikt, 2050, är Luleå C ett självklart stationsläge? Storheden har uppstått på 20 år. S: Var det någon konkret fråga? Vi tar till oss synpunkterna. Vi har tittat på tunnel under centrum för persontrafik i förstudien. Banan måste fungera för både gods- och persontrafik. En separat godsjärnväg är inte tänkbar. F: Hur hög måste en lyftbro vara? S: Man ska inte behöva lyfta för fritidsbåtar. Bron måste då ungefärligen ha m segelfri höjd i sänkt läge och kunna lyftas ca 20 meter till. F: Gör projektet billigare genom att ta bort de östra alternativen som får för stora konsekvenser. Gör inte om samma misstag som söderut, Hallandsåsen. S: Kostnaden är en viktig faktor när vi väljer alternativ. Men även andra faktorer spelar roll. Det är större osäkerhet i östra alternativen. Vid Hallandsåsen försöker man bygga bort samma problem som Stambanan utgör, krokig och backig järnväg F07-896/SA20 6(9)

7 F: Vi är många som har fritidshus. Har ni räknat på hur många hushåll som berörs? Hur ska kommunen kompensera? S: Vi är medvetna om att några kommer att bli berörda. Vilka vet vi inte, det beror på vilket läge inom korridorerna som väljs. FRÅGOR EFTER PRESENTATION 4 F: Blir det dubbelspår i östliga alternativ? S: Nej, bara längs befintlig järnväg i västra alternativet. F: Hur många tåg går till Luleå idag? S: Ca 50 per dag. F: Kommer alla tåg att gå till Luleå C? Både gods- och persontåg? S: Beror på lösning. I de östliga kommer de flesta att gå genom stan utom tåg till/från Svartöns industriområde och söderut. Malmtrafiken finns kvar. En del tåg kommer att välja Stambanan, men det blir mer trafik genom centrum. I västligt alternativ kan genomgående gods passera förbi stan, men allt till SSAB går genom stan. F: Ni har inte berört växthuseffekten. Bussarna längs kusten kommer att försvinna. S: Helt riktigt, banan är bra för miljön i ett stort perspektiv. F: Hur mån är man om hållplats vid flyget? S: Vi har indikationer på att det är en viktig målpunkt, men Banverket har inte tagit ställning. De östliga alternativens största effekt är genomgångslösningen, kopplingen till flyget är ett mervärde. F: Hur fungerar tunnlarna och var börjar/slutar de? S: Det har brister för godstrafiken, svårt att få bra koppling till godsbangården. Det gäller också broarna, särskilt de höga. De börjar vid Lulviken och slutar vid värmeverket/svartöbergets NV sida. F: Ni ska titta på enskilda intressen efter valet av korridor. Hur vet ni att summan av de enskilda intressena inte motiverar en annan korridor? Kan man ändra sig? S: Helt riktigt att vi tittar på allmänna intressen nu. I miljökonsekvensbeskrivningen tittar vi också på t.ex. buller, som är ett enskilt intresse. Vi bedömer hur många som berörs, men inte precis vilka. Vi försöker beskriva den maximala påverkan inom varje korridor F07-896/SA20 7(9)

8 Man kan göra omtag, men får vi inte järnvägsplanen fastställd får vi börja om från början. I tillåtlighetsprövningen, som görs efter utredningen, prövar regeringen om Banverket valt alternativ på sakliga grunder. F: Hur väger man olika intressen mot varandra? S: Det är en mycket komplex fråga. Den samlade bedömningen som görs i slutskedet är en metod att göra avvägningarna. Det får större genomslag om organisationer yttrar sig än enskilda. På så sätt kan flera enskilda bli ett allmänt intresse. F: Regeringen ger tillåtlighet och anslår pengar. De kommer att lita på Banverket. Det är tättbefolkat längs järnvägen och blir stor miljöpåverkan med buller. S: Vi kommer att ta fram ett PM för bullerpåverkan i MKB:n. Banverket har riktvärden för buller att hålla sig till. F: När miljöförstöringen ökar sjunker taxeringsvärdena. Det påverkar folk personligen. S: Det kan också bli en konsekvens att man får lägre ljudnivåer eftersom vi vidtar skyddsåtgärder när vi bygger nytt. Maximala ljudnivåer kommer att bli lägre med en modern järnväg. Ekvivalenta ljudnivåer ökar förmodligen då det blir fler tåg. F: Måste man gå genom stan. Kan man inte gå runt hela stan, med resecentrum i Kallax? S: Då förlorar man huvudsyftet med järnvägen. Folk vill till centrum, inom 1-2 km från bostäder/arbetsplatser. F: Hur många bor i centrum jämfört med områdena runt omkring? Det är inte längre till en station på Storheden för många? Hur viktig är en station vid Luleå C för Luleå kommun? S: Se förra svaret. Vi tittar också på hela transportsystemet, inte bara Luleå stad. Vad tror ni Piteborna tycker om att ta tåget till Storheden? F: Man vill nog till centrum. Kan det bli för trångt på järnvägen genom Luleå i framtiden? S: Vi gissar att trafiken kommer att öka mer än vad vi räknat med. Vi måste titta på hur mycket tåg det ryms på banan i stort. F: Hur blir det med tågen till Boden? Pendeltåg? F07-896/SA20 8(9)

9 S: Vi kan inte svara för dem som kör tågen, men Länstrafiken tror att många tåg kommer att gå vidare till Boden i ett östligt alternativ. Vid protokollet Justeras Leif Wiklund Malin Fahller F07-896/SA20 9(9)

9 Banverkets ställningstagande

9 Banverkets ställningstagande Regeringen har givit Banverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för en ny järnväg på sträckan Umeå- Luleå, Norrbotniabanan. I Framtidsplanen finns tre miljarder anvisade för en första etapp av Norrbotniabanan

Läs mer

8.14 Samlad bedömning

8.14 Samlad bedömning 8.14 Samlad bedömning I detta och tidigare kapitel har förutsättningarna för och effekterna av en dragning av Norrbotniabanan inom respektive korridor redovisats. För att ge en mer helhetlig bild görs

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte 2017-05-18 Samrådsmöte för Norrbotniabanan i Skellefteå 1. Om Norrbotniabanan 2. Pågående linjestudier och utredningar 3. Samrådsprocessen

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Robertsfors

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Robertsfors TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Robertsfors 2017-06-13 Dagens punkter 1. Om Norrbotniabanan 2. Pågående linjestudier och utredningar 3. Samrådsprocessen 4. Sammanfattning

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Planläggningsbeskrivning 2016-03-30 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik)

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Kommunstyrelsen 2011 01 17 32 43 Plan och tillväxtutskottet 2010 12 13 124 265 Dnr 10.777 53 janks18 Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Ärendebeskrivning Bakgrund

Läs mer

Norrbotniabanan JU150 Piteå - Gäddvik

Norrbotniabanan JU150 Piteå - Gäddvik Norrbotniabanan JU150 Piteå - Gäddvik Planeringsprocessen Järnvägsutredningar - Överblick Pågående : - Piteå-Södra Gäddvik (JU 150) Planeras vara färdigställd årsskiftet 2011/2012 - Umeå-Robertsfors (JU

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Samråd 5-19 maj. Nyköpings Resecentrum

Samråd 5-19 maj. Nyköpings Resecentrum Samråd 5-19 maj Nyköpings Resecentrum Nyköpings resecentrum - Samråd Övergripande information om Ostlänken Samrådets syfte Syftet med projektet - ändamål Järnvägsplan Nyköpings kommun informerar Miljöförutsättningar

Läs mer

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan 2017-08-30 1 av 10 Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan Korta beskrivningar, nyttor, längder, kostnader och restider för Nya Ostkustbanans etapper utifrån Trafikverkets utredningsmaterial - samrådshandlingar

Läs mer

PROTOKOLL SAMRÅDSMÖTE 2005-08-30 Järnvägsutredning Hallsberg-Degerön

PROTOKOLL SAMRÅDSMÖTE 2005-08-30 Järnvägsutredning Hallsberg-Degerön HJ Plats Åsbro kyrka Närvarande Berörd Allmänhet, totalt 125 personer varav 32 kvinnor Representanter för Banverket Östra Banregionen: Christer Fjellman Helena Nurmiranta Thomas Lindh Konsulter från SWECO

Läs mer

Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering. Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun

Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering. Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun 2016-10-05 Iggesund 2016-10-06 Hudiksvall Kenth Nilsson Tony Andersson Susann Sandegård Oskar Jansson TMALL

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Lokaliseringsutredning Bollebygd Borås. Orangeriet Film om projektet

Projekt Göteborg-Borås. Lokaliseringsutredning Bollebygd Borås. Orangeriet Film om projektet Projekt Göteborg-Borås Lokaliseringsutredning Bollebygd Borås Orangeriet 2016-09-06 Sex mil dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges två största städer. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Film

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo. Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo. Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09 Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg-Borås Härryda kommun Planläggningprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte

Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte 2018-02-27 JP05 Ytterbyn-Grandbodarna 27 mil ny järnväg längs kusten En möjlighet för kommunerna och orterna längs sträckan att

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Stefan Paterson Projektledare Bollebygd-Borås. Film om projektet

Projekt Göteborg-Borås. Stefan Paterson Projektledare Bollebygd-Borås. Film om projektet Projekt Göteborg-Borås Stefan Paterson Projektledare Bollebygd-Borås Sex mil dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges två största städer. Film om projektet VAR: Göteborg Borås VAD: 6 mil dubbelspårig

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Föredrag på öppet hus om järnvägen genom Sundsvall

Föredrag på öppet hus om järnvägen genom Sundsvall Ert datum BRM SE- Telefon Telefax www.banverket.se Minnesanteckningar Föredrag på öppet hus om järnvägen genom Sundsvall 041028 Föredragshållare: Harald Knutsen, projektsamordnare Banverket mellersta banregionen

Läs mer

Banverkets planering Behov, Idé, efterfrågan När vi planerar nya järn vägar sker det i flera steg. Först analyseras brister och Idéskede Förstudie lösningar i ett idéskede. Idéer som inte bedöms genomför

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

8 Effekter och konsekvenser

8 Effekter och konsekvenser 8 Effekter och konsekvenser Vid avgränsningen av korridorerna har hänsyn tagits till omgivningsintressena för att redan i inledningsskedet minimera konsekvenserna av en järnvägssträckning. De områden som

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte 2018-05-31 Kommungräns mot Robertsfors - Skellefteå C Korridor från tidigare utredningsskeden är grundförutsättning Ny järnväg upp

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 25 maj 2016 2 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg Borås Planläggningsprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Projekt Göteborg Borås Malin Odenstedt Lindhe Projektledare Roland Mårtensson Inköpsansvarig Maria Hermansson Projekteringsansvarig Lisa Ronstad Projektingenjör

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg Kommunstyrelsen 2007-05-14 89 181 Plan- och tillväxtutskottet 2007-04-23 49 90 Banverket, Vägverket, Stadsbyggnadskontoret, Tekniska förvaltningen 07.39 21 majks19 Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner

Läs mer

1 Inledning. 1 Inledning. 1.1 Bakgrund. 1.2 Norrbotniabanans ändamål

1 Inledning. 1 Inledning. 1.1 Bakgrund. 1.2 Norrbotniabanans ändamål Förstudie Norrbotniabanan Slutrapport Den 10 december 2002 fick Banverket regeringens uppdrag att utreda förutsättningarna för en ny järnväg på sträckan Umeå-Luleå-Haparanda. Norrbotniabanan har beslutats

Läs mer

Banverket har tillsammans med kommunen under flera år utrett utbyggnaden genom Varberg. Den första banutredningen var klar redan 1992.

Banverket har tillsammans med kommunen under flera år utrett utbyggnaden genom Varberg. Den första banutredningen var klar redan 1992. Historik Regering och riksdag har beslutat att Västkustbanan skall byggas ut till dubbelspår. Stora delar är redan utbyggda och på vissa håll pågår byggnadsarbeten. Det huvudsakliga motivet för utbyggnaden

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN 2011-20093-53 STADSBYGGNADSKONTORET SID 1 (5) 2008-11-2325 Handläggare: Eric Tedesjö Tfn 08-50827569 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN Förslag till beslut

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Sävar

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Sävar TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Sävar 2018-05-27 Marie Eriksson Projektledare Trafikverket Dagens punkter 1. Allmänt om Norrbotniabanan 2. Förslag på förordad

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

1.1 Bakgrund. 1.2 Norrbotniabanans ändamål. Ekonomiskt hållbar utveckling. Socialt hållbar utveckling

1.1 Bakgrund. 1.2 Norrbotniabanans ändamål. Ekonomiskt hållbar utveckling. Socialt hållbar utveckling 1. Inledning Den 10 december 2002 fick Banverket regeringens uppdrag att utreda förutsättningarna för en ny järnväg på sträckan Umeå-Luleå-Haparanda. Norrbotniabanan har beslutats omfatta sträckan Umeå-Luleå,

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Mälarbanan delen Tomteboda-Kallhäll. järnvägen byggs ut för tätare och snabbare förbindelser för fler resenärer

Mälarbanan delen Tomteboda-Kallhäll. järnvägen byggs ut för tätare och snabbare förbindelser för fler resenärer Kallhäll Barkarby Ulriksdal Sundbyberg Tomteboda Mälarbanan delen Tomteboda-Kallhäll järnvägen byggs ut för tätare och snabbare förbindelser för fler resenärer Information om Banverkets två förslag till

Läs mer

Vändspår Floda/Lerum. Samrådsmöte Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687

Vändspår Floda/Lerum. Samrådsmöte Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687 Vändspår Floda/Lerum Samrådsmöte 2018-05-16 Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687 Agenda samrådsmöte 1. Välkommen 2. Information från Lerums kommun 3. Presentation av Trafikverkets projekt i Lerum och Floda

Läs mer

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar BRVT 2006:03:09 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Underlagsrapporter 03 Byggskedet 04 Gestaltning 05 Grundvatten 06 Kapacitet

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra 1 2014-10-25 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Informationsmöten 25 oktober 2014 kl 11, 13 och 15 Folkets Hus, Varberg Trafikverket, Varbergs kommun, Jernhusen och Region Halland Varbergstunneln

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING Utökat samråd Maj 2005 UTREDNING FÖR VÄG 68 SAMT JÄRNVÄG FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN INLEDNING Om uppdraget Tyréns AB utreder på uppdrag av Stora Enso Fors AB

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg En ny generation järnväg Aktuellt om höghastighetsjärnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Nordic Rail 2017-10-12 Peter Uneklint Programchef Dagens presentation En ny generation järnväg Varför

Läs mer

Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik

Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik Planläggningsbeskrivning 2017-05-17 Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik Kiruna Kommun, Norrbottens län Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du

Läs mer

PM Samrådsredogörelse

PM Samrådsredogörelse Järnvägsutredning 160 Södra Gäddvik - Luleå Dnr F 07-896/SA 20 UDN 2008:16 2008-10-14 Järnvägsutredning 160 Södra Gäddvik- Luleå Förord Byggande av järnväg styrs dels av Lagen om byggande av järnväg och

Läs mer

Värnamo. alternativa stationslägen

Värnamo. alternativa stationslägen Värnamo alternativa stationslägen Ingemar Braathen ATKINS Sverige AB 2010-05-04 Alternativa stationslägen i Värnamo Nuvarande trafikering Antagen framtida trafikering Europabanan öster om Värnamo Kopplingsalternativ

Läs mer

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad 1 (6) Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad Hela programmet finns på: http://www.framtidensgruvochmineral.se/program/ Rullande

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Fyrstegsprincipen 1. Åtgärd som kan påverka transportefterfrågan och val av transportsätt.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV. Perry Ohlsson

UPPDRAGSLEDARE. Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV. Perry Ohlsson -14 UPPDRAG DP Tingshuset utredningar komplettering UPPDRAGSNUMMER 13007455 UPPDRAGSLEDARE Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV Perry Ohlsson DATUM Kompletterande beskrivning buller för detaljplan Tingshuset 13,

Läs mer

Tranås stationsläge på HH

Tranås stationsläge på HH 11 mars 2016 Tranås stationsläge på HH En knutpunkt mellan Södra stambanan och Götalandsbanan anders.rosen@tranas.se 1 Sverigeförhandlingens bud I budet ingår även medfinansiering 300 mkr, förskottering

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum 2008-xx-xx x PM Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan Järna

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Vi satsar för ett smidigare resande

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Vi satsar för ett smidigare resande TMALL 0141 Presentation v 1.0 Vi satsar för ett smidigare resande Välkommen till samråd Jenny Åkerholm, projektledare Trafikverket Jack Bårström, samhällsplanerare, Trafikverket Dan Kjeldsen, projektingenjör

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan

Läs mer

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Vägplan Samrådshandling oktober 2013 1 Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Väg 268 är en viktig tvärförbindelse mellan Upplands Väsby och Vallentuna/Åkersberga.

Läs mer

En ny generation järnväg. Åtgärdsvalsstudier Linköping Borås Jönköping Malmö. Publicering av förhandskopior. Andreas Hult

En ny generation järnväg. Åtgärdsvalsstudier Linköping Borås Jönköping Malmö. Publicering av förhandskopior. Andreas Hult TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Åtgärdsvalsstudier Linköping Borås Jönköping Malmö Publicering av förhandskopior Andreas Hult 2017-03-01 Dagens presentation Bakgrund Trafikverkets

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Motiv och bakgrund till förstudiebeslut

Motiv och bakgrund till förstudiebeslut Motiv och bakgrund till förstudiebeslut Motiv Ändamål med projektet Det har under de senaste åren gjorts stora investeringar i Botniabanan och Ådalsbanan. Dessa banor öppnar för trafik i december 2011.

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

FÖRSTUDIE. Kiruna ny järnväg. Ny järnvägsstation i Kiruna. Slutrapport februari 2013 Dnr TRV2012/18220

FÖRSTUDIE. Kiruna ny järnväg. Ny järnvägsstation i Kiruna. Slutrapport februari 2013 Dnr TRV2012/18220 FÖRSTUDIE Kiruna ny järnväg Ny järnvägsstation i Kiruna Slutrapport februari 2013 Dnr TRV2012/18220 Slutrapport Bakgrund Den pågående samhällsomvandlingen i Kiruna medför att befintlig järnvägsstation

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg Publikation 2004:63 VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg En utredning om utbyggnad av väg genom eller förbi Tullinge Underlag för dig som vill bidra med synpunkter på ovanstående vägutredning April

Läs mer

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Projekt väg E 45, delen Agnesberg Älvängen Objektnummer: 85542760 Skede: Bygghandling/Produktion Datum: 2009-05-28 1(5) 1. Bakgrund Vägverket Region

Läs mer

Framtida infrastruktur

Framtida infrastruktur Framtida infrastruktur Infrastruktur är nödvändigt för att samhället ska fungera. I takt med att Luleå utvecklas måste även kommunens infrastruktur byggas ut och förändras. Hur framtiden kommer att se

Läs mer

Tågbullerutredning för del av Norrberga 1:294 och del av Sturefors 1:4 inom norra Sturefors, Linköpings kommun

Tågbullerutredning för del av Norrberga 1:294 och del av Sturefors 1:4 inom norra Sturefors, Linköpings kommun Vägverket Konsult Affärsområde Mitt Box 1910 65119 Karlstad Våxnäsgatan 10 www.vagverketkonsult.se Telefon: 054-140000 Texttelefon: 0243-750 90 Sara Nordmark sara.nordmark@vv.se Direkt: 054-140006 Mobil:

Läs mer

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst Alvesta Kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2015-10-01 Projektnummer: V87733364 & 145081 1 (8) Trafikverket Postadress:

Läs mer

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning 5. A LT E R AT I V Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning Delen Tomteboda Solna E18 Spårområde Hagalund Kallhäll Jakobsberg Frösunda Kista Barkarby Spånga E4 Solna Sundbyberg

Läs mer

Ny väg 268 E4 Grana. Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan

Ny väg 268 E4 Grana. Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan Ny väg 268 E4 Grana Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan 1 Syfte Ny väg alternativt ombyggnad av befintlig väg 268 mellan E4 och Grana Trafikverket utreder sedan några år hur man kan förbättra

Läs mer

Samrådsmöte Vägplan Väg 63, förbi Hjulsjö

Samrådsmöte Vägplan Väg 63, förbi Hjulsjö Samrådsmöte 2014-06-03 Vägplan Väg 63, förbi Hjulsjö Presentation Magnus Persson Projektledare Trafikverket Eric Westerlund Markförhandlare Trafikverket Gustav Silverin Uppdragsledare ÅF Marie Holms Bitr.

Läs mer

Samrådsmöte november Järnvägsutredning Sundsvall - Härnösand

Samrådsmöte november Järnvägsutredning Sundsvall - Härnösand Samrådsmöte november 2012 Järnvägsutredning Sundsvall - Härnösand Dagordning Inledning Planeringsprocessen - var är vi nu? Sträckan i ett större perspektiv Historik Nuläge Samrådshandlingen, presentation

Läs mer

BRN 04-752 / SA 20. Banverket. Samrådsredogörelse. Förstudie, Norrbotniabanan Delen Piteå Luleå 2005-11

BRN 04-752 / SA 20. Banverket. Samrådsredogörelse. Förstudie, Norrbotniabanan Delen Piteå Luleå 2005-11 BRN 04-752 / SA 20 Banverket Samrådsredogörelse Förstudie, Norrbotniabanan Delen Piteå Luleå 2005-11 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Planeringsprocessen och tidigt samråd... 3 2. Samrådets

Läs mer

Samrådsmöte med allmänheten, Uppsala norra infarten

Samrådsmöte med allmänheten, Uppsala norra infarten Samrådsmöte med allmänheten, Uppsala norra infarten Plats: Atrium, Dragarbrunnsgatan 46, Uppsala Klockan: 19-21 Datum: 2005-11-28 31 personer varav 7 kvinnor närvarade, många av deltagarna skrev upp sig

Läs mer

Västlänken Haga Karin Malmquist Åse Täck Lina Edoff Trafikverket

Västlänken Haga Karin Malmquist Åse Täck Lina Edoff Trafikverket Västlänken Haga Karin Malmquist Åse Täck Lina Edoff Trafikverket 1 2 Västlänken gör det enklare att resa och bidrar till ett attraktivt, växande och hållbart Västsverige. Möjliggör genomgående pendeltågslinjer

Läs mer

1. Bakgrund Utredningar och beslut Nya spår genom Stockholm - SJ...5

1. Bakgrund Utredningar och beslut Nya spår genom Stockholm - SJ...5 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Utredningar och beslut...5 1988- Nya spår genom Stockholm - SJ...5 1989 Översiktlig anläggningsutredning pendeltåg Karlberg-Liljeholmen- Älvsjö Regionplane- och

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Låt oss få veta vad du tycker!

Låt oss få veta vad du tycker! Låt oss få veta vad du tycker! Banverket planerar för mötesspår och dubbelspår på vissa sträckor av järnvägen mellan Södertälje, Strängnäs och Eskilstuna Svealandsbanan, som bland annat går mellan Södertälje-Eskilstuna,

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för

Läs mer

Informationsmöte Hallsberg-Stenkumla. Åsbro

Informationsmöte Hallsberg-Stenkumla. Åsbro Informationsmöte Hallsberg-Stenkumla Åsbro 2016-04-21 Presentation Jonas Victorin projektledare Gunnar Berglund delprojektledare Eric Westerlund markförhandling Johan Wahrby miljöspecialist Gabriella Wettermark

Läs mer

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Bilaga PLG 47/12 2012-06-13, rev 2012-08-29 (FP, AN och DM) Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för

Läs mer

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka Foto: Susanne Walstrom, Istockphoto, rubiphoto Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka I en politisk överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö

Läs mer

Vad är gränsvärdet för buller? Svar: Gränsvärdet är 55dB utomhus och beräknas på ett dygnsmedelvärde.

Vad är gränsvärdet för buller? Svar: Gränsvärdet är 55dB utomhus och beräknas på ett dygnsmedelvärde. Samrådsmöte 1 (5) Samrådsmöte 070417 Deltagare: Lokal: Opalen, Kvissleby. Antal åhörare var ca 200. Magnus Lundberg, Projektledare, Vägverket Region Mitt Åsa Eriksson, Datasamordnare, Vägverket Region

Läs mer

2 Bakgrund. 2.1 Brister, problem och syfte. 2.2 Aktualitet. 2.3 Tidigare utredningar och beslut

2 Bakgrund. 2.1 Brister, problem och syfte. 2.2 Aktualitet. 2.3 Tidigare utredningar och beslut 2 Bakgrund 2.1 Brister, problem och syfte Den planerade utbyggnaden av handelsområdet Marieberg bedöms försämra dagens redan ansträngda väginfrastruktur. Trafiken bedöms främst öka på väg 571, mellan området

Läs mer

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 samt miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 samt miljökonsekvensbeskrivning Kommunstyrelsen 2009-10-12 186 490 Arbets- och personalutskottet 2009-09-28 196 422 Dnr 09.534-50 oktks15 Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 samt miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer 1 Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg nuläge och framtida affärer Andreas Hult, projektchef

Läs mer

Förstudie Linköping C Mantorp Sammanfattning av remisshandling

Förstudie Linköping C Mantorp Sammanfattning av remisshandling Nytt resecentrum i Linköping Ny pendeltågsstation i Malmslätt Götalandsbanan mellan Linköping och Mantorp Förstudie Linköping C Mantorp Sammanfattning av remisshandling En region att växa i Götalandsbanan

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00 oktober 2015 Ny stambana - 2:28-2:00 STOCKHOLM NYKÖPING/SKAVSTA GÖTEBORG LANDVETTER BORÅS LINKÖPING NORRKÖPING JÖNKÖPING VÄXJÖ ÄLMHULT HÄSSLEHOLM LUND MALMÖ KÖPENHAMN/CPH KASTRUP läs mer om vårt förslag

Läs mer

Välkommen till öppet hus och samråd för Dingersjö - Sundsvall, dubbelspår 26/9 samt 5/

Välkommen till öppet hus och samråd för Dingersjö - Sundsvall, dubbelspår 26/9 samt 5/ Välkommen till öppet hus och samråd för Dingersjö - Sundsvall, dubbelspår 26/9 samt 5/10 2017 Vi planerar att bygga dubbelspår mellan Dingersjö och Sundsvall. Syftet är att öka kapaciteten på Ostkustbanan.

Läs mer

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla SAMRÅDSREDOGÖRELSE Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla Simrishamns kommun, Skåne Län Vägplan, 2014-06-27 Projektnummer: 8850568 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 543, 291

Läs mer

Trelleborgsbanan. Snart kommer tåget!

Trelleborgsbanan. Snart kommer tåget! Trelleborgsbanan Snart kommer tåget! Ett Pågatåg varje halvtimme När Trelleborgsbanan öppnar i december 2015 kommer Pågatågen att gå varje halvtimme mellan Trelleborg och Malmö via de nya stationerna i

Läs mer

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan Sektorn för samhällsbyggnad Henrik Yngve Trafikverket 405 33 Göteborg TRV 2015/23954 Datum 2016-12-06 2016KS620 530 Dnr Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Läs mer

OSTLÄNKEN avsnittet Norrköping - Linköping Bandel JU2

OSTLÄNKEN avsnittet Norrköping - Linköping Bandel JU2 Investeringsdivisionen Projektdistrikt Mitt Handläggare (konsult) Granskad (konsult) Rev Diarienummer F08-10130/SA20 Godkänd (konsult) Rev Dokumentnummer 9651-00-031 Datum Assar Engström Assar Johanna

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg Peter Uneklint Programchef, En ny generation järnväg 2016 Infrastrukturpropositionen 11 oktober

Läs mer

Samrådsmöte. Vägplan. Väg 27 förbi Bor. Värnamo kommun Jönköpings län. 11 september 2018

Samrådsmöte. Vägplan. Väg 27 förbi Bor. Värnamo kommun Jönköpings län. 11 september 2018 Samrådsmöte Vägplan Väg 27 förbi Bor Värnamo kommun Jönköpings län 11 september 2018 Dagordning 1. Presentation av de närvarande 2. Bakgrund 3. Vad är en vägplan? 4. Miljö 5. Vägplanens förslag 6. Marklösen

Läs mer