Skolbio. 10 års skolbioverksamhet. i Oskarström. En rapport sammanställd av projektledare Kerstin Virta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolbio. 10 års skolbioverksamhet. i Oskarström. En rapport sammanställd av projektledare Kerstin Virta"

Transkript

1 Skolbio 10 års skolbioverksamhet i Oskarström En rapport sammanställd av projektledare Kerstin Virta

2 Inledning Varför ska elever se film på skoltid också? De tittar ju ändå på så mycket film på fritiden! Just därför! De är bekanta med mediet men oftast på ett ostrukturerat sätt, kan filmspråket i åtminstone någon genre. Det finns många fler filmer att se och diskutera. I den diskussionen ges inget facit, utan alla får en möjlighet att framföra sina åsikter och utgå ifrån sina egna upplevelser. Film sätter igång processer. Film väcker tankar, känslor och frågor, kunskap om livet som det kan levas på olika sätt, ger perspektiv och mycket mera. Listan kan göras lång. De här funderingarna kring vad film skulle kunna tillföra skolans verksamhet blev utgångsläget för att sätta igång något där utdelningen var oviss. Begreppet SKOLBIO var inte helt nytt när detta kom igång. Idén, att använda film i undervisningen, mognade till handling och projektet tog form på ett enkelt möte vid ett köksbord. Det fick duga! Och så här blev det!

3 VT 93 Ett hjärta av guld åk 1-3 Hugo och Josefin 1-3 Robin Hood (med Kevin Costner) 7 Rebellerna från S:t Petri 9 The Commitments 8-9 Tema: Åk 7 hade ett tema om Robin Hood. De läste texter och såg filmen på biografen. Samtidigt fanns Cinemaskåpet, en utställning om Robin Hood, på biblioteket. Där kunde eleverna se avsnitt från fyra olika Robin Hood-filmer på små bildskärmar. Till utställningen hörde också en bra lärarhandledning. Lärarna i SO-ämnena frågade efter någon film som skulle passa till läsningen om Andra världskriget och då valdes Rebellerna från S: t Petri. Efter visningen följde maskinisten Robert och dåvarande biografföreståndaren Svend Fredriksson med till skolan på fika och eftersnack. Svend hade mycket att berätta om det vi nyss sett på bio. Han hade bott i Köpenhamn på den tiden och kände mycket väl till motståndsrörelsen. Man får ta vara på guldkornen! Svend kom senare och pratade i klasserna om sin upplevelse av ockupationen i Danmark. Kommentar: Filmen Ett hjärta av guld fanns inte för biovisning, så den såg eleverna på video i klassrummen. Högstadieeleverna var nöjda med sina filmer och undrade lite försiktigt, om de verkligen fick se den här typen av filmer i skolan. Vad hade de väntat sig? Projektet hade fått en bra start på två skolor; en högstadie- och en lågstadieskola i närheten av biografen. HT 93 Resan till Melonia åk 1-3 Otto är en noshörning 4-5 Mitt hem är Copacabana 6 Frida med hjärtat i handen 7-8 Änglagård 9 Tema: Från DO kom ett förslag på ett tema om Främlingsfientlighet. I temat ingick en uppsatstävling, film- och pedagogiska tips. Det nappade vi på och visade filmen Änglagård på bio och videon På osäker mark i klassrummen. Ämneslärarna i Svenska och SO ansvarade för temat, som blev ganska omfattande. Kommentar: Fler skolor blev intresserade av att vara med i projektet och den här terminen såg även mellanstadieelever film, varav en riktigt gammal klassiker. Det fungerade!

4 Det gjorde däremot inte filmen Frida med hjärtat i handen. I varje fall inte med högstadieelever som var mycket störande på visningen. Kanske passade inte filmen för åldersgruppen! Det blev livliga diskussioner om hur man i fortsättningen skulle hantera situationen. Flera lärare bad att få slippa vara med på filmvisningarna. Ett par kvällsvisningar för bygdens gymnasieelever genomfördes i Fritidsförvaltningens regi. Tyvärr var inte intresset särskilt stort. I den åldern vill man helst åka in till Halmstad på bio. VT 94 Binke kan inte flyga, Trollflundran åk Fk, 1-2 Bulten Underjordens hemlighet 3-4 Miraklet i Valby 5-6 Rebellerna från S:t Petri 9 Kommentar: För att muntra upp lärarkåren bjöds på film i stället för konferens en eftermiddag, Totos bedrifter var en ganska ny film och okänd för de flesta. Det säkra kortet Rebellerna fick gå i repris för de lite mer mogna eleverna. Så blev det lugnt igen! Förskoleklassen ( Fk d.v.s. 6-åringarna) kom med i projektet och intresset var mycket stort liksom förväntningarna. HT 94 Buster åk 3-4 Hästen från havet 5-7 En främling i familjen 8-9 Kommentar: För att göra eleverna mer delaktiga i filmverksamheten bildades en liten grupp med speciellt intresserade elever från högstadiet. De fick filmtidskrifter och skolbiokataloger till hjälp att välja ut en film. Valet föll på filmen En främling i familjen, troligtvis för de kända skådespelarna i den; de Niro och di Caprio. Filmen Hästen från havet blev mycket omtyckt av eleverna och en elev skrev ett brev och berättade att han skulle önska sig den i julklapp! VT 95 Välkommen upp, Trollflundran Fk Man kan alltid fiska 1-2 Sixten 5-6 Iron Will 5-6 Pumans dotter 9

5 Tema: Arbetet kring filmen Pumans dotter kom att bli omfattande och engagerade hela skolan även om det bara var åk 9 det riktades till. Rädda Barnen skickade mycket faktamaterial till filmen och den lokala föreningen deltog aktivt i arbetet. I samarbete med biblioteket bjöds författaren Monika Zak in. Kommentar: Filmen väckte starka känslor, inte minst bland lärarna som ifrågasatte hela projektet. De tyckte det fanns alltför skrämmande scener som eleverna skulle må dåligt av att se. Diskussionen böljade fram och tillbaka, för och emot väldigt länge. Det blev till slut ett ovanligt väl förberett tema! Eleverna greps mer av det Monika Zak berättade än av filmen, framkom det i utvärderingen. Grymheterna blev mer verkliga! Film är ju ändå bara film! tyckte de. Vi skickade en hel packe protestbrev från starkt berörda elever till Guatemalas president. Äventyrsfilmen Iron Will blev en stor succé med jubel och applåder efter visningen. Det kom också brev och kort från nöjda elever. Den bästa film vi sett! Årets visningsdagar på en fredag och lördag lades i Oskarström. Birgitta Olsson ansvarade för programmet med filmer och föredrag. En liten grupp speciellt filmintresserade elever från högstadiet fick vara ett slags referens- och kritikergrupp. De tog uppgiften på största allvar och hade många bra synpunkter på filmerna. De såg allt från småbarns- till barnförbjudna filmer. Ett antal klasser kom också med sina lärare. Kommentar: Det var ett bra och varierat program. Tyvärr har den här typen av filmpresentationer upphört. Det gav faktiskt en viss status åt SKOLBIO, gjorde verksamheten synlig och betydelsefull. Inte minst viktigt för en liten ort. Tänk bara, det visades film en hel dag! HT 95 Luffaren och Rasmus åk Fk, 1-3 Den hemlighetsfulla trädgården 4-6 Kommentar: Filmen fyllde 100 år den hösten och fick extra uppmärksamhet med en heldag på biografen. Tyvärr lockade tillställningen ingen större publik trots flera inblandade som Biblioteket, Folkets Hus- föreningen, Hembygdsföreningen och Skolbion. Filmen Den hemlighetsfulla trädgården visades på biografen och efteråt presenterade Eva Westergren en modell för efterarbete av filmupplevelsen. Här grundlades en fortbildning i Hur man kan ta in film i undervisningen. Detta var bara början. När projektet gick ihop med Halmstad kunde de, som var intresserade, gå på alla förhandsvisningarna där och lära sig ännu mer om film.

6 VT 96 Djungeldjuret Hugo åk Fk, 1-3 Låt isbjörnarna dansa 4-6 Farliga sinnen 7-9 Kommentar: En ny elevgrupp valde filmen Farliga sinnen. Hur kan det komma sig att de valde en film som utspelar sig i skolans värld? Detta var sista terminen med ekonomiskt stöd från Filminstitutet. Nu gällde det att skaffa sponsorer! Skolornas Föräldraföreningar gick in i projektet med ett generöst bidrag på 10 kr per elev. Den lokala avdelningen i Föreningen Norden bidrog med pengar då vi visade film producerad i något nordiskt grannland. Resterande bidrog Kulturförvaltningen och Samverkansområdet med. Så kunde det rulla vidare! Filminstitutet drog igång en kampanj och riktade den till de högre instanserna i skolans värld. Det resulterade i att erfarenheterna som gjorts i skolbioverksamheten i Oskarström efterfrågades och spreds till skolorna i Halmstad och ett nytt projekt kom igång där på VT 97. Verksamheterna gick härefter mer och mer ihop men det finns fortfarande utrymme för att välja egna filmer. De inarbetade rutinerna för en visning finns och så har vi ju fortfarande en biograf på orten. Men hur länge? HT 96 Pelle Svanslös åk Fk, 1-3 Juliana, Bröderna från Luo He 4-6 Saalam Bombay 9 Tema: På mellanstadiet arbetade man med temat "Ung i världen". Det introducerades på BUFF i Malmö och eftersom några lärare hade varit där och fått inspiration, så det var bara att sätta igång. Från Rädda Barnen kom en inbjudan till projekt; Film som kulturimpuls. Det blev ett större ämnesövergripande arbete med temat Gatubarn. Eleverna fick leta material och litteratur till detta. Som inledning såg de filmen "Saalam Bombay" och biblioteket ordnade med ett författarbesök; Mecka Lind. De flesta eleverna hade då läst någon av hennes böcker, antingen Isabell eller Sanne, gatubarn. Kommentar: Bredden på temat gav eleverna en unik kunskap och förståelse. Säkert bidrog det ämnesövergripande arbetet mellan Barnkunskap, som då fanns på schemat, tillsammans med SO och Svenska till detta.

7 VT 97 HT 97 VT 98 Barnen från Frostmofjället åk 1-3 Varghunden 4-7 Rebellerna från S: Petri 9 Kan du vissla Johanna? åk Fk, 1.3 Benjamin Duva 4-6 Schindlers List 9 Samson och Sally åk Fk, 1-3 Den långa resan 4-6 Tema: Filmvisning för lärare och föräldrar genomfördes efter en längre tids planering. Den iranska filmen "Krukan" blev utgångspunkt för en diskussion om samarbete Hem och Skola. På högstadiet arbetade en lärare, som kom från Iran; Mali Badri. Det hon hade att berätta efter visningen blev ett intressant komplement till filmen. Dessutom kunde hon förklara och svara på frågor. Kommentar: Ett annorlunda möte med skilda kulturer, men med likartade problem! Film är ibland ett överlägset medel att starta processer! Kommentar: Från en liten skola kom ett häfte, som eleverna skrivit om filmen Den långa resan. Jag tyckte att filmen var spännande, sorglig och rolig, fast jag skrattade inte. Det var den bästa jag sett i hela mitt liv! HT 98 Ensamma hemma, Den lille riddaren åk Fk, 1-2 Mina och Kåge Gummitarzan 3-4 Ön i Fågelgatan 5-6, 7-8 Schindlers List 9 Tema: Levande historia Förintelsen. Om detta må ni berätta. Självklart gjorde vi det. Mycket material skickades ut till skolorna och filmerna kunde hyras gratis.

8 VT 99 HT 99 Biogodis åk Fk Aligermaas äventyr 1-3 Glasblåsarns barn 4-6 Fågelkriget åk 1-3 Tillbaka till framtiden 4-6, 7 Tema: Inför millennieskiftet blev det intressant att blicka både framåt och bakåt. Förutom bearbetning av film och texter om framtiden fick eleverna se ett antal bilder, som en representant från museet kom till skolan och visade. VT 00 Örjan den höjdrädda örnen 5-åringarna, Fk, 1-2 Limpan är sugen, Nallars väntan Rebellerna från S: Petri 9 Kommentar: På försök fick 5- åringarna gå på bio. Före visningen träffades förskolelärarna, tittade på filmerna och diskuterade hur barnen skulle förberedas. Det visade sig att några barn aldrig varit på en biograf tidigare men de hade lite vaga föreställningar ändå om hur det var. I varje fall visste de att man äter Popcorn på bio, så de kom med var sin påse färska och doftande. Några veckor senare kunde man se resultatet av filmupplevelsen på en utställning på biblioteket. De hade blivit mest intresserade av filmen Örjan den höjdrädda örnen. Genom lek, samtal och gestaltning i bild bearbetades filmens innehåll och de funderingar den väckte. Ser det som ett mycket lyckat försök! Intervju med Alexander 5 år före biobesöket: Har du varit på bio? Nej, jo med mamma och pappa. Vad gör man på bio? Man äter och dricker och så är det fullt med gubbar. Jo, så ser man på film. Där är mörkt. Lampa som finns på disco fast den är släckt. Soffor, massor av soffor som går upp och ner av sig själv. Upp och ner och upp och ner. Min storebror var med en gång. Han gick runt och strula men jag satt kvar.

9 HT 00 Flugsoppan, Ensamkatten 5-åringarna, Fk Welcome to Sarajevo 9 Tema: Samarbete med "Tidningen i skolan" kring filmen Welcome to Sarajevo. VT 01 Kirikou åk Fk, 1-3 Min vän Joe 4-6 Den bästa sommaren 4-6 Matrix 8-9 Tema: Samarbete med kyrkans konfirmandlärare för att studera filmen Matrix ur ett bibliskt perspektiv. Kyrkan kom till skolan och så möttes vi i en diskussion om filmens innehåll och symboler. VT 02 HT 02 Flickan som visste hur det var åk Fk, 1 Leksaker på vift Selma och Johanna 3-4 Billy Elliot 4-6, 7 Get Real 8-9 Örjan den höjdrädda örnen, 5-åringarna, Fk Binke kan inte flyga Shreck 7

10 Sammanfattning 10 år med skolbio ser mycket ut, men tiden går fort när man har roligt. Från den blygsamma och trevande starten svällde projektet ut och spreds till hela kommunen. Det är inte dåligt! Ett av målen med film i skolan har varit oförändrat under hela tiden; att ge eleverna oväntade filmupplevelser. Vad det i praktiken sen ledde till framkommer ganska tydligt i rapporten. Det går inte att genomföra ett projekt utan pengar och samarbete så därför har mycket arbete lagts ner på att få det att fungera och gå ihop ekonomiskt. För projektets framtid och utveckling var det oerhört viktigt med samverkan mellan olika intresserade personer och parter. Ibland har det kommit erbjudanden och förslag som satt ny fart på verksamheten och då har det blivit ett lyft från vardagsgolvet. Rapporten omfattar mest det som gjorts på högstadiet, eftersom jag själv arbetar där, men utvärderingar som lämnats visar att det varit mycket aktivitet på de andra stadierna också. Ett stort tack till alla som hjälpt till på olika sätt och gjort det möjligt att hålla projektet igång i 10 år! Kerstin Virta