En gemensam brand- och räddningsmyndighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En gemensam brand- och räddningsmyndighet"

Transkript

1 Sida 1 En gemensam brand- och räddningsmyndighet Arbetsgruppen: Landskapsregeringen beslöt den 10 juni 2014 att tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att utarbeta en samarbetsplan för en gemensam kommunal räddningsmyndighet. I arbetsgruppen ingår: Camilla Hägglund (ordförande), jurist Ålands landskapsregering (LR) Thomas Mattsson, räddningschef Mariehamns räddningsverk (MRV) Lennart Johansson, räddningschef Räddningsområde Ålands landskommuner (RÅL) Erik Brunström, förbundsdirektör Ålands kommunförbund (ÅKF) Kai Söderlund, infrastrukturdirektör Mariehamns stad Johan Ehn, ordförande Ålands Brand- och Räddningsförbund (ÅBF) John Eriksson, kommundirektör Jomala kommun Uppdraget: Arbetsgruppen ska utarbeta en samarbetsplan som anger riktlinjerna för hur det kommunala räddningsväsendet skulle kunna administreras av en för hela landskapet gemensam kommunal räddningsmyndighet. Arbetsgruppen ska vara klar med sitt uppdrag senast den 31 december Genomförandet: Arbetsgruppen har hållit nio protokollförda möten. Bakgrund: Räddningslag (2006:106) för landskapet Åland trädde i kraft den 1 januari I lagens 8 stadgas att kommunerna inom år 2009 ska utarbeta en plan för hur det kommunala räddningsväsendet skulle kunna administreras av en för hela landskapet gemensam räddningsmyndighet. 8. Organisationen av det kommunala räddningsväsendet Olika uppgifter inom det kommunala räddningsväsendet kan skötas av en kommun enskilt eller av flera kommuner gemensamt. Skötseln ska organiseras utifrån vad som bäst befrämjar de i denna lag uppställda målsättningarna och så att det för varje kommun finns en brandkår med skyldighet att fullgöra uppgifter inom räddningsverksamheten i kommunen. Brandkåren kan bestå av personal i huvudsyssla, personal i bisyssla eller vara en avtalsbrandkår. För varje kommun ska det även finnas en räddningsmyndighet (kommunens räddningsmyndighet) inom vilken det ska finnas en högsta tjänsteman (räddningschef) med uppgift att utöva tillsyn över och ansvara för ledningen av det kommunala räddningsväsendet.

2 Sida 2 Inom tre år efter det att denna lag trätt i kraft ska kommunerna utarbeta en samarbetsplan som anger riktlinjerna för hur det kommunala räddningsväsendet skulle kunna administreras av en för hela landskapet gemensam kommunal räddningsmyndighet. Om kommunerna inte utarbetat planen inom den i 3 mom. föreskrivna tiden ska landskapsregeringen utarbeta planen i samråd med kommunerna. Efter lagens ikraftträdande bad landskapsregeringen kommunerna inkomma med en samarbetsplan i enlighet med den nya räddningslagen. En arbetsgrupp med medlemmar från Räddningsområde Ålands landskommuner (RÅL) och Mariehamns stad tillsattes våren 2011 men de lyckades inte hitta en gemensam modell. Parterna enades om att inlämna två separata skrivelser i ärendet. Jomala kommun har den 24 augusti 2011 inlämnat en skrivelse till landskapsregeringen där man föreslår två olika modeller. Den första modellen förutsätter att räddningsverket separerar myndighetsutövningen från räddningsverket. Den nya myndigheten och RÅL utvecklar samarbetet för att senare slås samman. Den andra modellen är att RÅL fungerar som räddningsmyndighet för alla 16 kommuner. Mariehamns stad inlämnade den 19 september 2011 en skrivelse till landskapsregeringen där man framför att betydande vinster kan göras om räddningsväsendets myndighetsutövning och operativa delar sköts inom samma organisation. Dock har man inte i kommunernas gemensamma utredning hittat en modell som man kunnat enas om. Staden vill inte att man separerar den operativa sidan från myndighetsutövningen. Om man inte hittar en samordningsmöjlighet erbjuder staden tjänster till de övriga kommunerna som köptjänster. Landskapsregeringen har beslutat ta in frågan om en myndighet i samhällsservicereformen och har tillsatt arbetsgruppen för att hitta en gemensam lösning. Nuläget Räddningsområde Ålands landskommuner (RÅL): RÅL är en för 9 kommuner gemensam räddningsmyndighet. Samarbetet sköts i form av en gemensam nämnd av värdkommunsmodell och nämnden sköter administrationen av räddningsväsendet inom sitt räddningsområde. Den gemensamma räddningsmyndigheten RÅL upprätthålls genom värdskap av Jomala kommun, där myndighetens anställda också har sina kansliutrymmen. Myndigheten har två heltidsanställda tjänstemän som är specialiserade på myndighetutövningen; en räddningschef och en brandinspektör. Tillsammans

3 Sida 3 upprätthåller de tillsammans med befälen vid MRV dygnetruntbemannad befälsjour och räddningsledning inom området. Det operativa arbetet sköts av de frivilliga brandkårerna, samt genom samarbeten med Mariehamns stads räddningsverk (MRV). Räddningsområdet omfattar de nio kommunerna Eckerö, Finström, Geta, Hammarland, Jomala, Lumparland, Saltvik, Sund och Vårdö. Räddningsmyndigheten RÅL leder och övervakar brand- och räddningsväsendet och de brandkårer som är verksamma i distriktet, samt ombesörjer och övervakar uppgifter inom befolkningsskyddet. Den gemensamma nämnden representeras av en ledamot från varje medlemskommun, med personlig ersättare samt en kommunstyrelserepresentant. Mariehamns stads räddningsverk (MRV): MRV är en operativ enhet inom Mariehamns stad och har en fast anställd personalstyrka. Myndighetsuppgifterna sköts av flera tjänstemän med specialinriktning och beräknas uppgå till totalt två heltidstjänster per år. De sex kommunerna Brändö, Föglö, Kökar, Kumlinge, Lemland och Sottunga köper enligt avtal räddningsmyndighetsuppgifterna av Mariehamns stad och utgör tillsammans med Mariehamn ett gemensamt räddningsområde. Kommunerna har dock inte något gemensamt beslutsorgan. Räddningsverket leds av stadens infrastrukturnämnd och det verkställande och operativa arbetet leds och övervakas av verkets räddningschef. MRV handhar för tillfället genom avtal med Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) den operativa beredskapen och upprätthållandet av sjuk- och ambulanstransporter i landskapet. Vidare finns också Landskapsalarmcentralen belägen i MRV:s lokaler på Elverksgatan. Alarmcentralen lyder under polisen på Åland. Räddningsmyndighetens uppgifter I myndighetens uppgifter ingår: - Uppgifter enligt räddningslagen såsom brandsyn, planläggning, tillstånd, sotning, brandorsaksutredning, information m.m. - Uppgifter enligt kemikaliesäkerhetslagen (FFS 390/2005) såsom tillsyn, anmälan, samarbete med övriga tillsynsmyndigheter m.m.

4 Sida 4 - Uppgifter enligt plan- och bygglagen (ÅFS 2008:102) såsom ritningsgranskning, rådgivning, ibruktagnings- och kanalsyner m.m. - Räddningsledning bestående av brandbefälsjour och samverkan med övriga myndigheter. - Befolkningsskyddsplanering/Ledningscentral i enlighet med befolkningsskyddslagstiftningen som är riksbehörighet. - Fakta och beslutsunderlag för kommunernas servicenivåbeslut. - Övervakning och tillsyn av de kommunala räddningsstyrkorna. - Insats- och larmplanering. - Övriga uppgifter enligt speciallagstiftning och överenskommelse. Grundprinciper som arbetsgruppen enats om Gemensam nämnd - Grunden för den gemensamma räddningsmyndigheten bör bestå i ett gemensamt beslutsorgan. - Ett gemensamt kommunalt beslutsorgan kan i princip bara utgöras av ett kommunalförbund eller en gemensam nämnd av värdkommunsmodell. - Gruppen har varit enig om att en gemensam nämnd då är att föredra. - Nämndrepresentationen fördelas lämpligtvis per capita. Kostnadsfördelning - Kostnadsfördelningen enligt principen euro per invånare. Samma avtal för alla kommuner - Inga speciallösningar. Transparent budget Sammanfattning och förslag: Då enighet inte nåtts lägger arbetsgruppen fram två planer för hur det kommunala räddningsväsendet skulle kunna ledas av en för hela landskapet gemensam räddningsmyndighet. Representanterna för Jomala kommun, ÅKF och RÅL har även skriftligen reserverat sig mot landskapsregeringens förslag. Landskapsregeringens förslag omfattas av Mariehamns stads representanter (Bilaga 1). Förslag från representanterna för Jomala kommun, ÅKF och RÅL (Bilaga 2).

5 Sida 5 ÅBFs representant betonar vikten av att frågan om en gemensam räddningsmyndighet snarast bör få en lösning då avsaknaden av beslut i frågan skapar osäkerhet och försvårar även annan utveckling inom området. Då en enighet inte har kunnat åstadkommas mellan stadens och landsbyggskommunernas representanter konstaterar ÅBFs representant att ÅBF inte kan ta ställning för eller mot vilken värdkommunen skall vara. Såväl ordförandes som landsbyggskommunernas förslag tillvaratar på ett fullgott sätt de frivilliga brandkårernas intressen. ÅBFs representant välkomnar också en samordning av räddningsmyndigheten, alarmcentralen och ledningen av oljeskyddet, vilket skulle stärka samtliga nämnda organisationers verksamheter och tydliga positiva synergier skulle uppnås. Arbetsgruppen lämnar således två förslag till landskapsregeringen för avgörande.

6 Sida 6 Bilaga 1 Landskapsregeringens förslag: Ålands räddningsmyndighet Allmän Målsättning De 16 åländska kommunerna överenskommer genom likvärdiga avtal om hur räddningsmyndighetsuppgifterna ska skötas på Åland. Ålands Räddningsmyndighet (ÅRM) bildas med en räddningsnämnd vars sammansättning speglar kommunernas befolkningsmängd. Exakt sammansättning kan diskuteras så att samtliga kommuner känner att deras inflytande säkras på lämpligt sätt. Alla beslut gällande myndighetsutövning fattas av tjänstemännen vid ÅRM eller dess räddningsnämnd. Den operativa verksamheten såsom kommunernas servicenivåbeslut, avtal med frivilliga brandkårer samt budget för FBK och MRV berörs inte av denna överenskommelse utan ligger kvar hos respektive kommun. Kommunerna har fortsättningsvis kommunal självbestämmanderätt i dessa frågor. Målsättningen är att i enlighet med Räddningslag för landskapet Ålands bilda en gemensam räddningsmyndighet för Åland. Genom bildandet av en gemensam myndighet uppnås en enhetlig praxis vid myndighetsutövning, mindre sårbarhet vid sjukfrånvaro och ledigheter, större möjlighet till specialisering och kompetensutveckling samt ett bättre nyttjande av gemensamma resurser. Placering Mariehamns stad står som värdkommun för den nya myndigheten. Myndigheten fungerar som en självständig enhet inom stadens organisation. Övriga kommuner tecknar avtal med Mariehamns stad om handhavandet av räddningsmyndighetsuppgifter i enlighet med räddningslagen och speciallagstiftning samt övriga uppgifter som kan ingå i myndighetens uppdrag.

7 Sida 7 Motivering till placering i Mariehamn: Mariehamn är den enda åländska kommunen som har ett räddningsverk med heltidsanställd personal. I räddningsverkets lokaler finns alarmcentralen. Då räddningsmyndigheten placeras i Mariehamn uppstår synergieffekter mellan myndigheten och räddningsverket. Dessa synergieffekter är mer värdefulla för ÅRM än de synergieffekter av kommunalförvaltningsnatur som kan uppstå vid placering i en annan kommun. Bland synergieffekterna kan nämnas bättre möjlighet till specialisering och kompetensutveckling och mindre sårbarhet vid ledigheter och sjukfrånvaro. Alarmcentralens placering är också av betydelse för ÅRM s placering då ÅRM föreslås leda alarmcentralen. ÅRM kan upprätthålla och bemanna servicekontor i andra kommuner om detta behövs. Nämnd Ålands räddningsmyndighet leds av en nämnd som tillsätts av Mariehamns stad. I nämnden ska finnas representation för hela Åland. Varje kommun behöver dock inte ha en egen representant. Om flera kommuner delar på en plats ska nämndrepresentationen alternera mellan kommunerna. Sammansättningen i nämnden bör vara sådan att kommunrepresentanternas röstetal ska stå i förhållande till kommunens invånarantal. Dock med begränsningen att ingen kommun får ha egen majoritet. Exakt sammansättning och storlek på nämnden kan diskuteras så att samtliga kommuner känner att deras inflytande säkras. Nämnden fastställer bland annat myndighetens reglemente och delegeringsbeslut, taxor, upprättar budget, bokslut och verksamhetsberättelse, utfärdar anvisningar och direktiv samt hanterar överklaganden m.m. Ekonomi/Kostnadsfördelning Finansieringen av ÅRM sker så att nettokostnaderna för myndigheten fördelas per capita i respektive kommun. Nettoskostnaden för myndigheten fås fram genom att man från totala kostnaderna för myndigheten drar av ev. inkomster.

8 Sida 8 Alarmcentralen bör föras in som en del av ÅRM där en av tjänstemännen på en del av sin tjänstetid förordnas att leda alarmcentralens verksamhet, övrig personal överförs från nuvarande organisation. Landskapsregeringen betalar full ersättning för de kostnader som hänförs från Alarmcentralens verksamhet. Ytterligare tecknas ett avtal med landskapsregeringen om att handha det operativa ledningsansvaret för oljeskyddet i landskapet för vilket landskapet betalar ersättning till myndigheten. Vidare föreslås att man genom ett avtal med Mariehamns Stad avdelar en del av Räddningschefens tjänstetid till att leda Mariehamns Räddningsverk (MRV) för vilket staden betalar full ersättning. Nettokostnaden för ÅRM räknas därmed ut genom den totala kostnaden för myndigheten minus inkomsterna från landskapet för Alarmcentralen och oljeskyddet samt den del av kostnaderna för räddningschefen som Mariehamns Stad använder för ledning av MRV. Utgående från att ÅRM s kostnader främst utgörs av personalkostnader har en enkel kostnadsberäkning uppgjorts utgående från RÅL s budgeterade kostnader för år 2015 ( euro) och MRV s budgeterade kostnader för myndighetsutövningen för 2015 ( euro). I kostnadsberäkningen ingår: Lönekostnader: 1 Räddningschef 1 Stf. Räddningschef 2 Brandinspektörer/Brandmästare Kostnader för befälsjour. Fortbildning Beredskapsersättningar Övertids- och OB-ersättningar Virve-abonnemang Fordonskostnader. 1 Ledningsfordon 3 Besiktningsfordon Bränsle Service, däck och övriga reparationer. Räntor och avskrivningar för byte av ett fordon per år (Skattelättnad) Kontorsservice. Datorer, Skrivare och kopiatorer IT-support Licenser för IT-mjukvara för tillsyn, register och ledningsstöd Telefoner

9 Sida 9 Kontorsmateriel Lokalhyror. Kontorsplatser Garage Räddningscentral Övrigt. Beklädnad Kostnad för administration Nämndadministration Myndighetens kostnader uppgår till euro. Antalet invånare på Åland uppgick till personer. Kostnad/invånare = 15,76 euro. MRVs räddningschef har gjort en budgetkalkyl för gemensam räddningmyndighet 2015 där kostnad/invånare = 15,35 euro. I budgetkalkylen ingår inte lönekostnader för en brandmästare som enligt förslaget skulle leda alarmcentralen eftersom lönekostnaden skulle erläggas av landskapsregeringen. Kostnaderna per invånare skulle enligt kostnadsberäkningen uppgå till ca. 15,35 15,76 euro. Organisation Brandmästare Räddningschef Bitr. räddningschef Brandmästare Brandmästare AC

10 Sida 10 ÅRM leds av en räddningschef. Som ställföreträdande räddningschef finns en biträdande räddningschef. Vid ÅRM finns tre brandmästare/inspektörer. En av brandmästarna fungerar som chef för alarmcentralen. Denna tjänst finansieras av LR. Totalt bör det finnas 5 heltidstjänster. Tjänster kan delas med MRV. Administrativ service uppköps. Personal, materiel och utrustning Kommunernas personal överförs, efter samtycke, till Ålands räddningsmyndighets tjänst då Ålands räddningsmyndighet inleder sin verksamhet. Kommunerna överlåter också utan vederlag det räddningsmyndighetsmateriel och - utrustning de äger och använder att brukas av Ålands räddningsverk.

11 Sida 11 Bilaga 2 Landskommunernas förslag: Ålands räddningsmyndighet Bakgrund och målsättningar Ålands landskapsregering (LR) har i anslutning till arbetet med samhällsservicereformen (SSR) sommaren 2014 tillsatt en arbetsgrupp med uppdrag att i enlighet med 8 räddningslagen; utarbeta en samarbetsplan med riktlinjer för hur det kommunala räddningsväsendet skulle kunna administreras av en för hela landskapet gemensam kommunal räddningsmyndighet (egen kursivering). Lagstiftaren har velat uppnå en för alla kommuner gemensam administrativ myndighet, men har i förarbetena även hållit dörren öppen för fortsatt förekomst av flera räddningsområden. Det viktigaste målet med planen för gemensam myndighet har varit att öka samarbetet inom räddningsväsendet. Målsättningen är dock att, i enlighet med räddningslagen, uppnå en för alla kommuner gemensam räddningsmyndighet. Den gemensamma myndigheten skulle ha ansvaret för ekonomisk styrning och förvaltning, kompetensutveckling, myndighetsutövning i fråga om tillståndsgivning och inspektionsverksamhet, övergripande planering i enlighet med lagstiftningens krav och liknande uppgifter. Genom en gemensam myndighet uppnås en enhetlig praxis vid myndighetsutövning, mindre sårbarhet vid sjukfrånvaro och ledigheter, större möjlighet till specialisering och kompetensutveckling samt ett bättre nyttjande av gemensamma resurser. De enda egentliga alternativen för gemensam kommunal myndighetsutövning är ett kommunalförbund eller en gemensam nämnd. Därvid torde den befintliga och för en majoritet av Ålands kommuner redan befintliga gemensamma nämnden Räddningsområde Ålands landskommuner (RÅL) uppfylla lagens krav. Ålands kommunförbund (ÅKF) och landskommunerna har varit eniga i sina SSRremisser; man välkomnar i princip en utökad administrativ samordning av myndighetsfunktionen, men under villkor att det inte inverkar på verksamhetsförutsättningarna för FBK. LR har längs vägen lovat att så ej ska ske. ÅKF har även framfört att man i reformarbetena i princip bör utgå från befintliga strukturer.

12 Sida 12 Förslag rörande värdskap och placering De åländska kommunerna överenskommer genom likvärdiga avtal om hur räddningsmyndighetsuppgifterna ska skötas på Åland och ansluter sig till ett för ändamålet gemensamt beslutsorgan i form av en gemensam nämnd enligt värdkommunsmodell. Vi föreslår därför, med hänvisning till den kommunala självstyrelsen, att: 1. De kommuner som inte redan ingår i den befintliga och för en majoritet av kommunerna gemensamma räddningsmyndigheten RÅL erbjuds att ansluta sig till densamma, med alternativet att annars under valfritt värdskap bilda en egen parallell organisation med ett gemensamt beslutsorgan som kan vara ett kommunalförbund eller en gemensam nämnd. 2. När alla kommuner ingår i en eller maximalt två gemensamma räddningsmyndigheter tas beslut inom aktuellt organ om myndighetens namn, tjänsternas fysiska placering, myndighetens finansiering och medlemskommunernas inflytande i form av mandatfördelning m.m. 3. I den mån myndigheten/myndigheterna sedan finner det ändamålsenligt kan de internt eller sinsemellan och successivt överenskomma om och besluta att, utöver de administrativa myndighetsuppgifterna som lagen förutsätter att de sköts gemensamt, även åta sig andra delar av kommunernas och annan till räddningsväsendet relaterad verksamhet. Motiveringar Den gemensamma räddningsmyndigheten ska enligt arbetsgruppens uppdragsbeskrivning, jämte lagen och dess förarbeten, ha till uppgift att administrera räddningsväsendet. Lagstiftaren har betonat just den administrativa delen i myndighetsutövningen, och vikten av att densamma skiljs från den operativa driften. Detta bl a för att trygga de frivilliga brandkårernas verksamhetsförutsättningar, som i förarbetena omnämns som särskilt viktiga att värna. Även ÅKF och landskommunerna har framfört vikten av värnande om FBK och att i reformsammanhangen princip utgå från befintliga organ och strukturer samt att värna om tillgång till service och arbetsplatser i landsbygd och skärgård. Landskommunernas fortsatta rätt och möjlighet till inflytande i och kontroll över gemensamma kommunala organ har också betonats. I samband med SSR-paketets övriga delar, såsom KST, sker en betydande ytterligare centralisering av service och arbetsplatser till Mariehamns stad. Det ska därför finnas tungt vägande praktiska skäl för att ytterligare tjänster och uppgiftsområden ska centraliseras.

13 Sida 13 För myndighetsutövningen finns inte någon betydande vinst i form av ändamålsenlighet eller kostnadseffektivitet vad gäller det övervakande beslutsorganets fysiska säte. Vi ser i stället en konkret nytta i att fortsättningsvis ha administration, tillsyn och myndighetsutövning skild från den operativa driften vid de lokala brandkårerna och stadens räddningsverk. Detta är även i linje med förarbetena till räddningslagen och målsättningen att inte påverka de frivilliga brandkårernas fortsatta verksamhetsförutsättningar (se speciellt lagutskottets betänkande nr 4/ ). Ifall landskapsregeringens förslag verkställs innebär det att ett befintligt kommunalt samarbete raseras. Ifall en ny myndighet dessutom integreras med en av de operativa enheterna är vår bedömning att det finns en uppenbar risk för att myndighetens arbete, bestående av ekonomisk styrning och kontroll av operativa enheter, åtminstone uppfattas som partisk och att likabehandlingsprincipen frångås. Jomala kommun föreslås därför fortsättningsvis stå som värd för den gemensamma nämnden. Den befintliga myndigheten fungerar redan som en gemensam nämnd i enlighet med kommunallagens stadganden. Övriga kommuner kan teckna avtal om handhavandet av räddningsmyndighetsuppgifter i enlighet med räddningslagen och speciallagstiftning samt övriga uppgifter som kan ingå i myndighetens uppdrag. Jomala kommun är vidare Ålands främsta tillväxtkommun och Mariehamns närmaste granne. En klar majoritet av landskapets befolkning bor utanför staden och stora flertalet passerar genom Jomala på sin väg till och från arbete och fritidsaktiviteter då landskapets samtliga huvudvägar skär genom kommunen. Här finns också den största frivilliga brandkåren, flygfältet samt en snabbt tilltagande koncentration av privata servicecentra och nya bostadsområden. För brandbefäl och räddningsledning samt för syningsverksamhet är Jomala den strategiskt bästa utgångspunkten då avstånden till objekt på hela Åland är kortare än från andra platser. Den främsta och viktigaste fördelen med fortsatt placering av den för kommunerna gemensamma räddningsmyndigheten i Jomala är att en gemensam nämnd redan finns där och nämnden fungerar redan enligt lagens syften och målsättningar. Det kan inte anses motiverat att rasera ett fullt fungerande kommunalt samarbete, som en majoritet av kommunerna byggt upp, för att i strid med de självstyrande kommunernas vilja flytta värdskapet och tjänstemännen till stadens operativa verk, med risk för påverkan på verksamhetsförutsättningarna för de frivilliga brandkårerna. Man bör därför utgå från befintligt gemensamt beslutsorgan och låta detsamma avgöra i vilken utsträckning myndigheten sedan vill åta sig ytterligare uppgifter än de lagen förutsätter samt ändamålsenligheten i tjänstemännens fysiska placering.

14 Sida 14 Nämnd Den gemensamma nämnden ska utgöra den för Ålands kommuner gemensamma räddningsmyndigheten. Nämnden fattar beslut kring behov av personal, är anställande organ för desamma och avgör deras fysiska lokalisering, samt fastställer tjänstebeskrivningar och delegeringsordningar för de myndighetsutövande tjänstemännen. Nämnden utvecklar sin egen praxis och utgör instans för rättelseyrkanden. I nämnden ska finnas representation för hela Åland. Varje kommun behöver dock inte alltid ha en egen ordinarie representant. Om flera kommuner delar på en plats bör den ordinarie platsen alternera mellan kommunerna. Även ordförandeskapet kan t.ex. alternera mellan eller vikas för värdkommunen och den eller de största kommunerna i nämndsamarbetet. Sammansättningen i nämnden bör vara sådan att kommunrepresentanternas röstetal ska stå i förhållande till kommunens invånarantal. Dock med begränsningen att ingen kommun får ha egen majoritet. Exakt sammansättning och storlek på nämnden kan diskuteras så att samtliga kommuner känner att deras inflytande säkras. Nämnden fastställer bland annat myndighetens reglemente och delegeringsbeslut, taxor, förslag till budget, bokslut och verksamhetsberättelse, utfärdar anvisningar och direktiv samt hanterar rättelseyrkanden m.m. Den operativa verksamheten såsom kommunernas servicenivåbeslut, avtal med frivilliga brandkårer samt budget för respektive FBK och MRV berörs inte av denna överenskommelse. Ekonomi/kostnadsfördelning Finansieringen av ÅRM sker så att nettokostnaderna för myndigheten fördelas per capita i respektive kommun. Nettoskostnaden för myndigheten fås fram genom att man från totala kostnaderna för myndigheten drar av eventuella inkomster. Befintliga RÅLs budgeterade kostnader för år 2015 är euro och utgörs i huvudsak av lönekostnader för de för myndighetsutövningen specialiserade tjänstemännen och arvoden samt administration av den gemenamma nämnden. MRVs budgeterade kostnader består främst i löner för personal, varav huvuddelen är i operativ tjänst. Det är därför svårt att särskilja och jämföra de kostnader som hör till myndighetsutövningen i MRVs förslag. Nedan följer en schematisk skiss över identifierade kostnadsslag för myndigheten:

15 Sida 15 Lönekostnader: 1 Räddningschef 1 Stf. Räddningschef 2 Brandinspektörer/Brandmästare 0,15-0,3 Byråsekreterare/Upphandlingskostnad för administration Kostnader för gemensam nämnd. Arvoden Kostnader för befälsjour. Beredskapsersättningar Köp av tjänster Kontorstjänster Tryckning och annonsering Post- och teletjänster ADB-tjänster Försäkringar Renhållnings- och tvätteritjänster Byggande och underhåll av maskiner och inventarier Reseersättningar Personalhälsovård Utbildnings- och kulturtjänster Avgifter Virve Material, förnödenheter och varor Kontors- och skolmaterial Litteratur Undervisningsmaterial Arbetsmaterial Beklädnad Bränsle- och smörjmedel Inventarier Övrigt material Övriga verksamhetskostnader Lokalhyror Hyror för maskiner och anordningar Räddningscentral Räntor- och avskrivningar Övriga kostnader PR-verksamhet och representation Renhållnings- och tvätteritjänster Byggande och underhåll av maskiner och inventarier Reseersättningar Personalhälsovård

16 Sida 16 Utbildnings- och kulturtjänster Avgifter Virve Myndighetens kostnader beräknas utan förändringar upp gå till euro per år (RÅL:s budget för 2015 * 2). Antalet invånare på Åland uppgick till personer. Kostnaden per invånare uppgår då till 15,62 euro per år. Med tanke på att de administrativa uppgifterna och kostnaderna kring nämnden inte fördubblas ifall den befintliga gemensamma räddningsnämnden utvidgas så att den inkluderar samtliga kommuner på Åland, finns grund för att anta att de totala administrativa kostnaderna och lönekostnaderna samt arvoden kan minskas med cirka euro per år från det beräknade. Kostnaden per invånare skulle i så fall uppgå till 15,32 euro per år. Organisation, personal, materiel och utrustning Räddningsmyndigheten utgörs av den gemensamma nämnden, och nämndens praktiska arbete leds av en anställd räddningschef. Som ställföreträdande räddningschef bör finnas en biträdande räddningschef. Vid myndigheten bör åtminstone inledningsvis även finnas två brandmästare/-inspektörer. Den administrativa servicen har hittills hanterats internt av nämnden genom en 0,15 byråsekreterare och av värdkommunen Jomala kommun utan extra ersättning. Dessa tjänster kan dock, om så önskas, upphandlas. När samtliga kommuner ingår i den gemensamma räddningsmyndigheten, som utgörs av den gemensamma nämnden, görs övervägningar och tas beslut om behov av personal och ändamålsenlig placering av desamma, jämte eventuell utvidgning av den gemensamma verksamheten till att omfatta även andra och mer operativa delar av räddningsväsendet samt eventuell överlåtelse av material och utrustning till det gemensamma organet. Dessa beslut tas av de kommunala representanterna, i det för alla kommunerna gemensamma beslutsorganet, inom ramen för den lokala demokratin och den grundlagstadgade kommunala självstyrelsen. Övrigt Inom ramen för arbetsgruppens uppdrag har diskussionerna kommit att vidgas i fråga om eventuella ytterligare mer konkreta uppgifter som den gemensamma kommunala räddningsmyndigheten skulle kunna välja att åta sig. Landskapsregeringen vill föreslå att alarmcentralen förs in som en del av räddningsmyndigheten, varvid LR skulle betala full ersättning för de kostnader som hänförs från alarmcentralens verksamhet. Ytterligare vill LR föreslå att det tecknas ett avtal med

17 Sida 17 landskapsregeringen om att handha det operativa ledningsansvaret för oljeskyddet i landskapet, för vilket landskapet då betalar ersättning till myndigheten. Vidare föreslår LR att man genom ett avtal med Mariehamns stad avdelar en del av räddningschefens tjänstetid till att leda stadens räddningsverk, för vilket staden skulle betala full ersättning. Landskommunernas representanter i arbetsgruppen har ansett en del av dessa resonemang intressanta inför en eventuell vidareutveckling av den gemensamma myndigheten, men bedömt dem som liggande utanför arbetsgruppens uppdrag och mandat. När samtliga kommuner i enlighet med räddningslagens målsättning ingår i ett gemensamt kommunalt beslutsorgan, torde dessa frågor kunna övervägas och avgöras i organet. Inlämnad skriftlig reservation Representanterna för Jomala kommun, ÅKF och RÅL har även skriftligen reserverat sig mot landskapsregeringens förslag med följande motivering: I landskapet Åland finns redan en myndighet och en organisation som uppfyller de ställda kraven i 8 räddningslagen (2006:106) för landskapet Åland och det är den gemensamma räddningsnämnden för Ålands landskommuner (RÅL). En majoritet bestående av nio av Ålands sexton kommuner är redan medlemmar i RÅL. För att uppfylla kraven i 8 räddningslagen föreslås därför att de kommuner som inte är medlemmar i RÅL uppmanas att ansluta sig till RÅL. Genom förslaget utnyttjas redan befintliga strukturer och organisationer utan att några nya bildas. Det är sedan upp till RÅL, efter att övriga kommuner anslutit sig, att besluta om en framtida placering av och organisation för myndigheten. Oavsett ifall detta förslag verkställs eller ej bör åtminstone övriga kommuner som inte är medlemmar i RÅL bilda en gemensam nämnd för att undvika dagens situation med åtta räddningsmyndigheter på Åland. Inledningsvis kan konstateras att Ålands landskapsregerings förslag går ut över det som kan anses utgöra arbetsgruppens uppdrag och det som förutsätts i 8 räddningslagen. Av förarbetena till räddningslagen framgår tydligt att det avsedda samarbetet i lagen framför allt gäller den administrativa delen av räddningsväsendet och inte det operativa (se FR 11/ och lagutskottets betänkande nr 4/ ). Trots detta har landskapsregeringen föreslagit att den gemensamma räddningsmyndigheten ska lokaliseras i den operativa enheten Mariehamns räddningsverk samt att myndigheten kan ha delade tjänster med Mariehamns räddningsverk. Utöver det faktum att förslaget inte överensstämmer med 8 räddningslagen kan även konstateras att det är direkt olämpligt att en kontrollerande

18 Sida 18 och styrande myndighet placeras samt integreras i en av de operativa enheter myndigheten ska kontrollera och styra. Ifall landskapsregeringens förslag verkställs är vår bedömning att det finns en uppenbar risk för att myndighetens arbete åtminstone uppfattas som partisk samt att likabehandlingsprincipen frångås. Av förarbetena till räddningslagen framgår också att brandkårerna utgör en viktig del av räddningsväsendet utan vilkas bistånd det inte går att upprätthålla en välfungerande räddningsverksamhet i landskapet, avtalsbrandkårerna skall bibehållas och deras roll i räddningsverksamheten stärkas och att de föreslagna administrativa reformerna inte får betraktas som något hinder för de lokala brandkårernas fortsatta verksamhet. Kårerna och de personer som är engagerade i deras arbete utgör en viktig resurs i vårt samhälle. I detta sammanhang kan nämnas att näst intill samtliga kommuner på Åland i samband med, av landskapsregeringen inbegärda utlåtanden över samhällsservicereformen 2014, betonade att inom brandväsendet ingår kommunerna redan i fungerande samarbeten, men att en mer samordnad administration kan tänkas. Vikten av fortsatt goda förutsättningar för den frivilliga brandkåren betonades också av nära nog alla kommuner (se Ålands kommunförbunds utlåtande i ärende ÅKF 17/2014). Att landskapsregeringen med denna historik och grund föreslår att den gemensamma brand- och räddningsmyndigheten integreras med den operativa enheten Mariehamns räddningsverk är anmärkningsvärt. Ifall förslaget verkställs finns en uppenbar risk att förutsättningarna för de frivilliga brandkårerna försämras då deras möjligheter att påverka samt deras verksamhetsförutsättningar försämras. Jomala kommuns kostnader för brand- och räddningsväsendet uppgick 2013 till cirka 30 euro per invånare medan Mariehamns stads kostnader för brand- och räddningsväsendet 2013 uppgick till cirka 130 euro per invånare. Orsaken till denna skillnad är helt enkelt att Jomala kommun, p.g.a. den frivilliga brandkåren, kan upprätthålla ett kostnadseffektivt brand- och räddningsväsende. I sammanhanget kan även konstateras att Mariehamns stad uppgivit att den nya myndighetens lokalkostnader skulle uppgå till euro per år plus ett tillägg om ,48 euro för administrativa kostnader (d.v.s. totalt ,48 euro som ska betalas till Mariehamns stad). Jomala kommuns motsvarande kostnader som debiteras RÅL uppgår till euro per år. I denna kostnad ingår lokalhyra och administrativa kostnader. Avslutningsvis bör vidare framhållas att ifall landskapsregeringens förslag verkställs utan samtycke från kommunerna finns skäl att hävda att förslaget strider mot den grundlagsskyddade kommunala självstyrelsen i mom. i grundlagen (FFS

19 Sida /1999). Att landskapsregeringen fastslår var en kommunal myndighet ska vara placerad, var tjänster ska lokaliseras och hur myndighetens organisation ska vara uppbyggd samt att kommuner utan vederlag ska överlåta det räddningsmyndighetsmaterial och den utrustning de äger och använder för att brukas av Ålands räddningsmyndighet kränker kommunernas rätt att bestämma om sin förvaltning och ekonomi (se GrUU 31/1996 rd, GrUU 32/2001 rd, GrUU 37/2006 rd och Högsta förvaltningsdomstolens dom i HFD 2014:144).

Kommunkansliet Postadress Telefon: Prästgården by PB 2 E-post: Jomala AX Jomala FO-nummer:

Kommunkansliet Postadress Telefon: Prästgården by PB 2 E-post: Jomala AX Jomala FO-nummer: JOMALA KOMMUN Ålands landskapsregering PB 1060 AX-22 111 MARIEHAMN Även per e-post: registraturen@regeringen.ax TILL ÅLANDS LANDSKAPSREGERING 1. ÄRENDE 2. UTLÅTANDE 2.1. Kritik gällande lagberedningen

Läs mer

Utlåtande. Med anledning av förslag till lag om en gemensam räddningsmyndighet (ÅLR2016/8784) Ålands Landskapsregering PB Mariehamn

Utlåtande. Med anledning av förslag till lag om en gemensam räddningsmyndighet (ÅLR2016/8784) Ålands Landskapsregering PB Mariehamn Utlåtande Med anledning av förslag till lag om en gemensam räddningsmyndighet (ÅLR2016/8784) Ålands Landskapsregering PB 1060 22 111 Mariehamn Hänvisning: ÅLR2016/8784 s yttrande Remissen har 22.11.2016

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 12.9.2019 5 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 12.9.2019 kl.

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2016-2017 Datum 2016-11-22 Till Ålands lagting En gemensam kommunal räddningsmyndighet Huvudsakligt innehåll Räddningslagen syftar till att kommunerna inrättar en gemensam räddningsmyndighet.

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 27.8.2014 5 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 27.8.2014 kl

Läs mer

Informationsmöte Aktieemission för Åda Ab 2014-11-26

Informationsmöte Aktieemission för Åda Ab 2014-11-26 Informationsmöte Aktieemission för Åda Ab 2014-11-26 Åda Ab är ett icke vinstdrivande bolag tillhandahåller service och tjänster enbart till bolagets ägare offentlig upphandling (proportionalitet och s.k.

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 13.9.2017 4 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande 13.9.2017 kl 18:30 20.30 kommungården i Jomala

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2006

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2006 Iris Åkerberg, statistiker Tel. 25496 Offentliga sektorn 2006:1 25.1.2006 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2006 Försämrat resultat Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras till

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Kenth Häggblom, statistikchef Offentliga sektorn 2004:1 Tel. 25497 11.2.2004 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Ökande investeringar Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2015:1 21.1.2015 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Höjda intäkter och kostnader Inför 2015 förväntar sig

Läs mer

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. 1.1.2020! 1 (! 9) KAPITEL 1 Kommunalförbundet 3 1 Namn och hemort 3 2 Medlemskommuner 3 3 Kommunalförbundets uppgifter och verksamhet 3 KAPITEL 2 Förbundsstämman

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2009

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2009 Iris Åkerberg, statistiker Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2009:1 19.1.2009 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2009 Mindre andel personalkostnader Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2017:1 20.1.2017 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017 Högre intäkter och kostnader Jämfört med 2015 års bokslut

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018 Elin Sagulin, statistiker elin.sagulin@asub.ax Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2018:1 11.1.2018 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018 Lägre intäkter och högre kostnader Jämfört med 2017 års

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 22.3.2018 2 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande 22.3.2018 kl 18:30 19.00 kommungården

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a 37 PROTOKOLL Nummer 65 12.9.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a Beslutande Föredragande Justerat Minister

Läs mer

Kenth Häggblom, led. statistiker STATISTIKMEDDELANDE 16.2.2001 Tel. 25497 Kommunal ekonomi- och verksamhet 2001:1

Kenth Häggblom, led. statistiker STATISTIKMEDDELANDE 16.2.2001 Tel. 25497 Kommunal ekonomi- och verksamhet 2001:1 Kenth Häggblom, led. statistiker STATISTIKMEDDELANDE 16.2.2001 Tel. 25497 Kommunal ekonomi- och verksamhet 2001:1 KOMMUNERNAS OCH KOMMUNALFÖRBUNDENS BUDGETER ÅR 2001 Detta meddelande innehåller uppgifter

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008 ' Iris Åkerberg, statistiker Offentliga sektorn 2008:1 Tel 25496 28.1.2008 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008 Högre verksamhetskostnader Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019 Elin Sagulin, Statistiker Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2019:1 17.1.2019 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019 Högre intäkter och högre kostnader Jämfört med 2018 års budget förväntar sig

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 19.12.2018 7 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 19.12.2018 kl

Läs mer

Tre utredningar på Åland 2018

Tre utredningar på Åland 2018 Tre utredningar på Åland 2018 Mål, Tidtabell, Process Ålands landskapsregering 12.4.2018 Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson Juridiska utgångspunkter Utredningarna gäller tre samarbetsområden

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2016:1 8.1.2016 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016 Lägre intäkter och högre kostnader Kommunerna förväntar

Läs mer

Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader

Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader 1 Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader Ålands kommunförbund omfattar till största delen det föreslagna förslaget till landskapsandelsystem,

Läs mer

Kommunernas bokslut 2013

Kommunernas bokslut 2013 ' Iris Åkerberg, statistiker E-post: iris.akerberg@asub.ax Offentlig ekonomi 2014:2 30.6.2014 Kommunernas bokslut 2013 Preliminära uppgifter Räkenskapsperiodens resultat högre för 2013 Våra 16 kommuner

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 14.12.2016 8 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande 14.12.2016 kl 18:30 19.15 kommungården i Jomala

Läs mer

Kommunernas bokslut 2017

Kommunernas bokslut 2017 Elin Sagulin, Statistiker Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2018:2 14.6.2018 Kommunernas bokslut 2017 Preliminära uppgifter Högre verksamhetskostnader och något lägre intäkter Jämfört med 2016 ökade kommunernas

Läs mer

Kommunernas bokslut 2014

Kommunernas bokslut 2014 ' Iris Åkerberg, statistiker E-post: iris.akerberg@asub.ax Offentlig ekonomi 2015:2 24.6.2015 Kommunernas bokslut 2014 Preliminära uppgifter Lägre verksamhetsintäkter och -kostnader Från 2013 till 2014

Läs mer

Sammanställning av tillsyn av kommunernas bruk av handikappserviceplaner.

Sammanställning av tillsyn av kommunernas bruk av handikappserviceplaner. Dokumentnamn Nr Sidnr BESLUT 12 S10 1 (3) Datum Dnr 23.1.2013 ÅLR 2012/6874 Kommunerna på Åland Kontaktperson Liselotte Lund/Alexandra Oksman Ärende KOMMUNERNAS BRUK AV HANDIKAPPSERVICEPLANER Sammanställning

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 1 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 16.1.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-12.00 Närvarande: Åke Mattsson ordförande Annika Hambrudd viceordförande Kurt Forsman

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 17.5.2017 2 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 17.5.2017 kl

Läs mer

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER 1 kap. KOMMUNALFÖRBUNDET 1 Kommunalförbundets namn och hemort Kommunalförbundets namn är Oasen boende- och vårdcenter k.f. med arbetsnamnet

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 11.3.2010 2 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande 11.3.2010 kl 20:00 20.45 kommungården i Jomala

Läs mer

Vid Ålands Brand och Räddningsförbunds ordinarie förbundsmöte den 10 november 2012 kl. 18:30 behandlas följande ärenden:

Vid Ålands Brand och Räddningsförbunds ordinarie förbundsmöte den 10 november 2012 kl. 18:30 behandlas följande ärenden: Å L A N D S B R A N D O C H R Ä D D N I N G S F Ö R B U N D R F. F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A H Ö S T M Ö T E T 2 0 1 2 Vid s Brand och Räddningsförbunds ordinarie förbundsmöte den 10 november 2012

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 28.1.2015 1 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande 28.1.2015 kl 18:30 19:10 kommungården i Jomala

Läs mer

Ålands Brand och Räddningsförbund Rf.

Ålands Brand och Räddningsförbund Rf. Ålands Brand och Räddningsförbund Rf. Art: Kallelse till styrelsemöte nr 1-2017 Ordinarie medlemmar Ersättare Plats: Hamnkontoret [+] Johan Ehn, ordförande Tid: Tisdag 17 januari 2017 kl. 18:30 [ ] Jan

Läs mer

Se M 26, Landskapslag (2006:8) om arbetsmarknadspolitisk verksamhet; O 20, Landskapslag (2006:71) om studiestöd.

Se M 26, Landskapslag (2006:8) om arbetsmarknadspolitisk verksamhet; O 20, Landskapslag (2006:71) om studiestöd. Landskapslag (2006:9) om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet 2006:009 Landskapslag (2006:9) Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet LL (2006:9) om AMS 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 13.9.2018 5 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 13.9.2018 kl

Läs mer

Räddningstjänsten. Beslut om servicenivå

Räddningstjänsten. Beslut om servicenivå Räddningstjänsten Beslut om servicenivå 2015-2016 Bakgrund. Enligt räddningslagen (ÅFS 106/06 4 kapitlet) så skall det i varje Åländsk kommun finnas ett beslut över vilken nivå på räddningstjänstservicen

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 16.3.2011 2 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande 16.3.2011 kl 18:30 19:30 kommungården i Jomala

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 25.4.2018 3 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 25.4.2018 kl

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 11.10.2018 6 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 11.10.2018 kl

Läs mer

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK NSTRUKTON FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNNGSVERK Godkänd av Karleby stadsfullmäktige den 12 maj 2003, ändrad av fge 25.10.2010 77. Träder i kraft den 1 januari 2004 1 KAPTLET RÄDDNNGSNÄMNDEN

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 23.5.2018 4 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 23.5.2018 kl

Läs mer

STORA UTSKOTTETS BETÄNKANDE

STORA UTSKOTTETS BETÄNKANDE STORA UTSKOTTETS BETÄNKANDE Reform av kommunallagstiftningen 1996-97 nr 4 LU nr 8 FR nr 3 UTSKOTTETS SYNPUNKTER ~ { Detaljmotivering Kommunallag för landskapet Åland 42 2 mom. I likhet med vad som föreslagits

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 28.1.2019 1 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 28.1.2019 kl

Läs mer

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd

Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Avtal om samverkan i gemensam brand- och räddningsnämnd Robertsfors, Umeå och Vindelns kommuner har kommit överens om att från och med den 1 januari 2018 inrätta en gemensam nämnd, kallad Umeåregionens

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2018 2019 Datum 200X-XX-XX REMISS 15.2.2019 Till Ålands lagting Stöd till kommunernas it-samordning Huvudsakligt innehåll I enlighet med vad som anges i landskapets budget för 2019 föreslår

Läs mer

Kommunernas bokslut 2016

Kommunernas bokslut 2016 Elin Sagulin, statistiker E-post: elin.sagulin@asub.ax Offentlig ekonomi 2017:2 20.6.2017 Kommunernas bokslut 2016 Preliminära uppgifter Högre verksamhetskostnader och intäkter Jämfört med 2015 ökade kommunernas

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 15 01 18

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 15 01 18 ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 15 01 18 Helsingfors/Mariehamn 2.6.2015 Nr 16/15 Hänvisning Ålands lagtings skrivelse 29.4.2015, nr 89/2015. Till Justitieministeriet Ärende Utlåtande över landskapslagen

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA STÄMMAN /2016. Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag kl 13. Tallgården, Finby, Sund

FÖREDRAGNINGSLISTA STÄMMAN /2016. Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag kl 13. Tallgården, Finby, Sund FÖREDRAGNINGSLISTA Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag 29.4.2016 kl 13 Plats: Tallgården, Finby, Sund FÖREDRAGNINGSLISTA... 1 1 SAMMANTRÄDETS BESLUTFÖRHET OCH LAGLIGHET...

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 7.3.2019 2 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 7.3.2019 kl. 18:30

Läs mer

BUDGET. Ålands kommunförbund. Budget 2013 för Ålands kommunförbund FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG

BUDGET. Ålands kommunförbund. Budget 2013 för Ålands kommunförbund FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG 2013 BUDGET Ålands kommunförbund Copyright Kennet Lövgren Budget 2013 för Ålands kommunförbund FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG 2012-11-15 Ålands kommunförbund Ålandsvägen 26 info@kommunforbundet.ax kommunforbundet.ax

Läs mer

Slutrapport - Förslag till förändrad kommunstruktur Åland, 28 februari 2017

Slutrapport - Förslag till förändrad kommunstruktur Åland, 28 februari 2017 www.pwc.se Slutrapport - Förslag till förändrad kommunstruktur Åland, 28 februari 2017 Metod och vägledande principer 2 Metod Nulägesanalys kommun PM Förslag 2 (Fyrkommunsförslaget) Analys och beskrivning

Läs mer

Kommunernas bokslut 2015

Kommunernas bokslut 2015 ' Iris Åkerberg, statistiker E post: iris.akerberg@asub.ax Offentlig ekonomi 2016:2 28.6.2016 Kommunernas bokslut 2015 Preliminära uppgifter Högre verksamhetskostnader och lägre intäkter Jämfört med 2014

Läs mer

RP 321/2010 rd. räddningsverksamhet som bedrivs av anställda i bisyssla vid räddningsverk, anställda vid avtalsbrandkårer eller anställda vid andra

RP 321/2010 rd. räddningsverksamhet som bedrivs av anställda i bisyssla vid räddningsverk, anställda vid avtalsbrandkårer eller anställda vid andra RP 321/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 kap. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 13 01 62 D 10 13 01 66 Helsingfors/Mariehamn 17.12.2013 Nr 37/13 Hänvisning Ålands lagtings skrivelser 4.12.2013, nris 240, 243, 245, 247 och 249/2013 Till Justitieministeriet

Läs mer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Den framtida kommunstrukturen på Åland en enkätstudie. Richard Palmer, ÅSUB

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Den framtida kommunstrukturen på Åland en enkätstudie. Richard Palmer, ÅSUB ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ Den framtida kommunstrukturen på Åland en enkätstudie Richard Palmer, ÅSUB Syftet med undersökningen Att ta reda på invånarnas allmänna inställning till sammanslagning

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 15.5.2019 3 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 15.5.2019 kl.

Läs mer

rdinarie medlemmar [+] 0 [ ] Emmelie Ruda [+] Jan Lindgrén [ ] Johan Mansnerus [+] Robin Mattsson [+] Sam Eklöw [+] Sten-Göte Nyman [+]

rdinarie medlemmar [+] 0 [ ] Emmelie Ruda [+] Jan Lindgrén [ ] Johan Mansnerus [+] Robin Mattsson [+] Sam Eklöw [+] Sten-Göte Nyman [+] s Art: Protokoll, styrelsemöte nr 1-2014 Or Plats: Finströms FBK Tid: Måndag 20 januari 2014 kl. 18:3 rdinarie medlemmar Johan Ehn, ordförande 0 [ ] Emmelie Ruda Jan Lindgrén [ ] Johan Mansnerus Robin

Läs mer

Vid Ålands Brand och Räddningsförbunds ordinarie förbundsmöte den 9 november 2013 behandlas följande ärenden:

Vid Ålands Brand och Räddningsförbunds ordinarie förbundsmöte den 9 november 2013 behandlas följande ärenden: Å L A N D S B R A N D O C H R Ä D D N I N G S F Ö R B U N D R F. F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A H Ö S T M Ö T E T 2 0 1 3 Vid s Brand och Räddningsförbunds ordinarie förbundsmöte den 9 november 2013

Läs mer

JOMALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

JOMALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL JOMALA KOMMUN Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen 9.1.2017 1 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 9.1.2017 kl. 16:00 17:30. Kommunkansliet Jansson Harry, ordförande,

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll FRAMSTÄLLNING nr x/200x-200x Datum 200X-XX-XX Till Ålands lagting Skattesatsen för samfund Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att skattesatsen för den kommunala samfundsskatten sänks med

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 10.12.2015 7 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande 10.12.2015 kl 18:30 19.20 kommungården i Jomala

Läs mer

RP 160/2005 rd. 1. Nuläge

RP 160/2005 rd. 1. Nuläge Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i räddningslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att räddningslagen ändras så att de tekniska administreringen

Läs mer

BILAGA FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE /

BILAGA FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE / BILAGA FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 1.4.2016 / till kännedom Förbundsstyrelsens bemötande av kommunalbesvär inlämnat mot förbundsfullmäktiges beslut av den 30.12.2015/ 41 ÅLANDS HEMGÅRD TILL ÅLANDSFÖRVALTNINGDOMSTOL

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, rättserviceenheten, Rk1a

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, rättserviceenheten, Rk1a 37 PROTOKOLL Nummer 59 8.11.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, rättserviceenheten, Rk1a Beslutande Föredragande Justerat Minister Nina Fellman

Läs mer

Ekonomiska nyckeltal. Åland 2011 Källa: Finlands Kommunförbund

Ekonomiska nyckeltal. Åland 2011 Källa: Finlands Kommunförbund Ekonomiska nyckeltal Åland 2011 Källa: Finlands Kommunförbund 12.11.2012 1. Årsbidrag och avskrivningar i euro per inv. 2. Årsbidraget i % av avskrivningarna Kommun Årsbidrag / inv Avskrivningar / inv

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Nr 9 Nr 9 LANDSKAPSLAG om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet Föredragen för Republikens President den 20 januari 2006 Utfärdad i Mariehamn den 9 februari

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 12:15 13:35. Protokoll nr: 5/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 12:15 13:35. Protokoll nr: 5/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 16 juni 2015, kl 12:00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 38 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 39 Protokolljustering...

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen Inger Björling. Geta den 29 november 2016

Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen Inger Björling. Geta den 29 november 2016 PROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen 29.11.2016 17 Sammanträdestid Sammanträdesplats Tisdagen den 29.11.2016 kl. 18:30-20.55 Kommunkansliet Beslutande Camilla Andersson (ordförande) Kjell

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 8 9.3.218 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Socialvårdsbyråchef

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S1

Protokoll fört vid pleniföredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S1 .1.2015 PROTOKOLL Nummer 6 22.10.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S1 Närvarande Frånvarande Justerat CG - RN - VT - CA - WV FK

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 13 11.4.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Specialsakkunnig

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 VÄSTRA SALTVIKS FRIVILLIGA BRAND OCH RÄDDNINGSKÅR RF

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 VÄSTRA SALTVIKS FRIVILLIGA BRAND OCH RÄDDNINGSKÅR RF VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 VÄSTRA SALTVIKS FRIVILLIGA BRAND OCH RÄDDNINGSKÅR RF 75 år för din trygghet AVGIVEN VID VÅRMÖTET DEN 17.04.2010 VERKSAMHETS BERÄT TELSE VÄSTRA SALTVIKS FBK 2009 Denna årsberättelse

Läs mer

STADGAR. Stiftelsen benämndes Stiftelsen SWECARE/SWECARE Foundation.

STADGAR. Stiftelsen benämndes Stiftelsen SWECARE/SWECARE Foundation. STADGAR 1 Stiftelsens namn Stiftelsen benämndes Stiftelsen SWECARE/SWECARE Foundation. 2 Stiftelsens ändamål Stiftelsen har till ändamål främja export av svenskt hälsovårdskunnande i form av - integrerade

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 33 - D 10 21 01 39

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 33 - D 10 21 01 39 ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 33 - D 10 21 01 39 Helsingfors/Mariehamn 21.1.2013 Nr 7/13 Hänvisning Ålands lagtings skrivelser 28.11.2012, nris 187,190, 192, 194, 196, 198 och 200/2012 Till Justitieministeriet

Läs mer

Kommunindelningsutredningen för Södra Åland. Allmänna möten november Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson.

Kommunindelningsutredningen för Södra Åland. Allmänna möten november Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson. Kommunindelningsutredningen för Södra Åland Allmänna möten november 2018 Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson Agenda 1 Mötes öppnas 2 Presentation av utredningsteamet 3 Beskrivning av utredningsuppdraget

Läs mer

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ /DQGVNDSVODJ RP3RVWHQSncODQG 1U 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU 1 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ Posten på Åland, nedan kallad Posten, är ett affärsverk underställt landskapsstyrelsen. Posten avgör de ärenden

Läs mer

BUDGETUPPFÖLJNING, BELÄGGNING & MÅLUPPFYLLELSE JANUARI-JUNI 2018

BUDGETUPPFÖLJNING, BELÄGGNING & MÅLUPPFYLLELSE JANUARI-JUNI 2018 BUDGETUPPFÖLJNING, BELÄGGNING & MÅLUPPFYLLELSE JANUARI-JUNI 2018 Oasen boende- och vårdcenter K.f Innehåll Budgetuppföljning... 2 Bindningsnivåer... 3 Allmän förvaltning, C10... 3 Institutionsvård, C22...

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 3.11.2016 7 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande 3.11.2016 kl 18:30 19.30 kommungården

Läs mer

TILL ÅLANDS FÖRVALTNINGSDOMSTOL BEMÖTANDE AV KOMMUNALBESVÄR. Hänvisning: ÅFD Ärende dnr 2016/8

TILL ÅLANDS FÖRVALTNINGSDOMSTOL BEMÖTANDE AV KOMMUNALBESVÄR. Hänvisning: ÅFD Ärende dnr 2016/8 BILAGA FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 1.4.2016 / till kännedom Förbundsstyrelsens bemötande av kommunalbesvär inlämnat mot förbundsfullmäktiges beslut av den 30.12.2015/ 39 DEBITERING AV GRUNDAVGIFT TILL ÅLANDS FÖRVALTNINGSDOMSTOL

Läs mer

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Tisdag kl

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Tisdag kl Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Nr Paragrafer 11.6.2019 3 15-18 Plats och tid Beslutande Frånvarande Övriga deltagande Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Tisdag 11.6.2019 kl. 20.00 20.25. Pia Eriksson,

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2014:1 21.1.2014 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014 Oförändrade intäkter och kostnader Inför 2014 förväntar

Läs mer

LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING

LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING Ny lagstiftning om tjänstledighet för politiska förtroendeuppdrag 1998-99 nr 13 FÖRSLAG Landskapsstyrelsen föreslår att en ny lag om tjänstledighet för uppdrag som riksdagsman,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

Grundskolan hösten 2004

Grundskolan hösten 2004 Kenth Häggblom, statistikchef Utbildning 2004:2 Tel. 25497 15.11.2004 Grundskolan hösten 2004 Minskat antal grundskolelever Antalet grundskolelever har minskat något från år 2003 och uppgår höstterminen

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 26.6.2012 4 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande 26.6.2012 kl 18:30 19:15 kommungården

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 14 01 9 Helsingfors/Mariehamn 15.4.2014 Nr 7/14 Hänvisning Ålands lagtings skrivelse 7.4.2014, nr 45/2014. Till Justitieministeriet Ärende Utlåtande över landskapslag om

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 12.10.2017 5 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 12.10.2017 kl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 6.9.2012 2/12 Sammanträdestid Torsdagen den 6 september 2012 kl. 9.30 11.15 Sammanträdesplats Lantbrukskansliet i Godby Ordinarie: Suppleanter: Föredragande:

Läs mer

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

Vem och när Inställning till förslaget Har unga personer hörts? Övriga noteringar

Vem och när Inställning till förslaget Har unga personer hörts? Övriga noteringar Casper Wrede, valadministratör 22 juni 2016 Inkomna svar på remiss angående sänkning av rösträttsåldern till 16 år i kommunalval och i rådgivande kommunala folkomröstningar. Remissen utsänd v. 4, svarstid

Läs mer

Kommunindelningsutredningen för skärgården. Allmänna möten. Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga. November 2018

Kommunindelningsutredningen för skärgården. Allmänna möten. Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga. November 2018 Kommunindelningsutredningen för skärgården Allmänna möten Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga November 2018 Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson 1 Mötet öppnas Agenda 1 Mötet öppnas 2 Presentation

Läs mer

Lagstiftningspromemorian för kommunreformen och den grundlagsskyddade kommunala självstyrelsen. Rättssakkunnig Raine Katajamäki

Lagstiftningspromemorian för kommunreformen och den grundlagsskyddade kommunala självstyrelsen. Rättssakkunnig Raine Katajamäki Lagstiftningspromemorian för kommunreformen och den grundlagsskyddade kommunala självstyrelsen Rättssakkunnig Raine Katajamäki 25.10.2017 Behörighet Enligt Finlands grundlag 121 1 mom. är Finland indelat

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

REGLEMENTE FÖR RÄDDNINGSNÄMNDEN I FALKÖPINGS OCH TIDAHOLMS KOMMUNER

REGLEMENTE FÖR RÄDDNINGSNÄMNDEN I FALKÖPINGS OCH TIDAHOLMS KOMMUNER 2011:30 REGLEMENTE FÖR RÄDDNINGSNÄMNDEN I FALKÖPINGS OCH TIDAHOLMS KOMMUNER Antaget av kommunfullmäktige i Tidaholm 2010-12-13 att gälla från och med 2011-01-01. Ändring antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31.

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 13:45. Protokoll nr: 4/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 13:45. Protokoll nr: 4/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 8 maj 2015, kl 13:00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 30 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 31 Protokolljustering...

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer