Sociala företag som en plattform för integration och arbete med nyanlända

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sociala företag som en plattform för integration och arbete med nyanlända"

Transkript

1 Sociala företag som en plattform för integration och arbete med nyanlända Sammanfattning Genom Sociala företag erbjuda en plattform för integration och arbete för och med nyanlända personer som har uppehållstillstånd, tillfälligt eller permanent, och har fått en kommunplacering men inte ett arbete. Sociala företagens sätt att arbeta med delaktighet och empowerment erbjuder stora möjligheter till integration utifrån individens förutsättningar. Genom nätverk, affärsutveckling, kompetensutveckling och gemenskap skall arbetsträning och praktikplatser rusta individer från tredje land att komma ut i arbete och egen försörjning genom företagande eller studier. Sociala företag ska genom projektet erbjuda människor från tredjeland kompetensutveckling, gemenskap, och arbetspraktik. Tre nya affärsområden ska utvecklas som är enkla att utföra, städning genom Rena Resurser, Remake i samverkan med REKO made och Gröna jobb och Gröna näringar genom Blåvägen. Samt arbetsträning, praktik, matchning och företagande med utgångspunkt från egna idéer och kompetenser där sociala företag är basen. Arbetsgruppen har bestått av ; Bosse Blideman, Tanke & Handling ek för, Bridget Wedberg, ROSAK, (Roslagens förenade sociala företag) och Coompanion Roslagen & Norrort, Emilia Darsell, Coompanion STHLM, Ulla-Mai Ceder Lindberg, Blå vägen, Lotta Johansson Hela Sverige ska leva i STHLM. Arbetsgruppen har träffats vid ett par tillfällen, planerat och pratat om projektidén. Arbetsgruppen har förankrat och talat med kommunala tjänstemän ansvariga för integration och förankrat bland sociala företag samt ansvariga inom olika nätverk som är intresserade av att medverka. Arbetsgruppen har deltagit i workshops och gjort studiebesök. Samt talat med arbetsförmedlingschefer på respektive orter. Kommun o arbetsförmedlingsrepresentanter som är vidtalade om projektet och har behov av att förmedla deltagare om projektet bifalls är ; Ali Rashidi, Arbetsmarknadsenheten, Norrtälje kommun, Michael Anderberg, Arbetsmarknadsenheten, Vaggeryds kommun, Sophia Dahlgren, Samordningsförbundet Södra Roslagen, AnnaCarin Söderström Arbetsförmedlingen Täby - Österåker, Susanne Wikström, Arbetsförmedlingen Sigtuna- och Upplands Bro kommun Luis Alberto Gomez, Arbetsförmedlingen Norrtälje

2 EU samordnare i Spånga, Anne-Marie Flood, integrationssamordnaren i Sollentuna kommun, Josefin Daleskog Anna-Maria Varpenius näringslivsutvecklare Sigtuna kommun. Övriga nätverk som är intresserade av att arbeta i projektet vid ett bifall är Lelle Karlsson Kooptjänst, Jonny Wikström Siljansnasresursen, Dirk Kehr, Uppsala stadsmission, Olle Klint, Städnätverket Rena Resurser, Karina Johansson, Remake-nätverket REKO made, Sarah Thorsaeus Roslagskrafterna, Oskar Rommel, Vioni samhällsentreprenörer ek för i Sigtuna samt Carin Forsberg ABF, nationellt integrationsansvarig och Ola Larson, rektor på Jakobsbergs folkhögskola. Förstudien har gett oss möjlighet att få kännedom om varandras kompetens och väckt ett intresse att utveckla modeller och idéer tillsammans. Bakgrund Cirka fyra procent av Sveriges befolkning består av tredjelandsmedborgare. En av de större samhällsutmaningarna i Sverige är att bekämpa det utanförskap som många av dem fastnar i. Andelen tredjelandsmedborgare utanför arbetsmarknaden är högre än för andelen av resten av befolkningen. Enligt officiell statistik från 2012 var andelen sysselsatta av befolkningen (20-64 år) med två till fyra års uppehållstillstånd i Sverige till 23,9 % för kvinnor (44,7 % för kvinnliga EU/EEC medborgare bosatta i Sverige) och till 42.6 % för män (54.2 % för manliga EU/EEC medborgare bosatta i Sverige). Andelen personer med eftergymnasial utbildning som är i arbete i nivå med sin utbildning är lägre för tredjelandsmedborgare (44,9 % för män och 52,3 % för kvinnor) än för inrikes födda (67,1 % för män och 73,5 % för kvinnor). Studier visar att tredjelandsmedborgare löper en större risk att drabbas av allvarlig psykisk ohälsa än vad inrikes födda gör. Vissa tredjelandsmedborgare saknar även individuell flexibilitet i introduktionsverksamheten så det är en ständig utmaning att utveckla aktiviteter för egenmakt. Många har betonat behovet av frivilligt deltagande och vikten av att skapa sociala nätverk för att uppnå varaktig egenmakt. Åtgärder bör skapas som påskyndar och främjar tillträde till arbetsmarknaden för att öka sysselsättningsgraden hos tredjelandsmedborgare. Det behövs kompetensutveckling, förberedande arbetsmarknadsaktiviteter, tillgång till sociala och professionella nätverk, företagarkunskap samt att validera/ bedöma yrkeskunskap /hantverkskunskap. Det bör ske genom samverkan mellan arbetsförmedling, sociala företag och privat näringsliv. Det behöver utvecklas metoder som förbättrar inlärning av svenska och förkortar vägen till arbetslivet. Det behöver utvecklas hälsorelaterade åtgärder för att förebygga och motverka hälsoproblem som hinder både för arbete och inkludering.

3 Den interkulturella dialogen mellan tredjelandsmedborgare och lokala samhället måste stärkas och metoder utvecklas som främjar inkludering av individer från utomeuropeiska länder i arbetsliv, lokalt samhällsliv och föreningsliv. Erfarenheter visar att arbetsintegrerande sociala företag uppnår goda resultat och får genom sina verksamheter individer med svag arbetsmarknadsanknytning närmare arbetsmarknaden eller i egen försörjning. Det finns anledning att stärka hela sektorns roll och medverkan i sammanhållna strategiska satsningar som syftar till att tillvarata tredjelands individers potential i Sverige. Projektets partnerskaps organisationer delar en värdegrund med allas lika värde, delaktighet, hjälp till självhjälp och demokrati. Dessa värderingar kan skapa en dubbel nytta för nya medborgare som genom sin praktik, utbildning och introduktion även får diskutera och samtala om värdegrundsfrågor. Många sociala företag har erfarenhet av att vara en plattform för att komma in i samhälle och arbetsliv. De nya individer som kommit de senaste åren till Sverige är delvis en ny målgrupp för sociala företag. Socialt företagande kan vara ett viktigt integrationsinstrument. Relevanta erfarenheter och kunskaper finns inom området i utvecklingsgruppen. Både att driva Esf-projekt ( Coompanion, Tanke & Handling och Blå vägen), och att utbilda och stödja sociala företag samt kunskap om integrationsarbete. Det finns även branch kunskap inom städnätverket Rena Resurser och remake-nätverket REKO made. Samverkan finns med befintliga sociala företag, varav många är kooperativ. Syfte Syftet med vårt projekt är att slussa in människor snabbare i samhälle och arbetsliv genom arbetsintegrerande sociala företag. Syftet är att skapa en snabbare inkludering av människor från tredjeland bosatta i Sverige som har fått uppehållstillstånd, tillfälligt eller permanent, och blivit kommunplacerade. Syftet är också stärka existerande sociala företag så att de kan anta nya utmaningar såsom att arbeta med integration. Det sker genom att skapa nya affärsområden eller nya sociala företag allt beroende på individuella önskemål och lokala förutsättningar. Om det handlar om bildandet av nya företag, så byggs de upp av det civila samhället på orten med ett starkt inslag av folkbildningen. Syftet är att skapa en arbetsmetod för integration genom socialt företagande. Det ska ske genom samverkan med det lokala föreningslivet, arbetsförmedling och lokalt näringsliv. Näringslivets egna organisationer såsom lokala Rotary- och Lions-föreningar har visat intresse och kan vara viktiga lokala samarbetsparter med sina breda nätverk av medlemmar.

4 Mål Vad är målet som ska uppnås med ett genomförandeprojekt? Vi i projektgruppen har utgått från ESF Nationella inriktningsmål 3 och 4 Att skapa en inkluderande och tillväxtgenererande arbetsmarknad för redan anställda och för de som är på väg in. Samt vara en del av civilsamhällets organisationers och den sociala ekonomins bidrag till den nationella arbetsmarknadspolitiken. Fokus för Svenska ESF-rådets Nationella handlingsplan ligger på att komplettera och förstärka nationella myndigheters arbete liksom samverkan mellan civilsamhällets organisationer, myndigheter och näringsliv. Det handlar även om kompetensutveckling för berörda myndigheters medarbetare kring socialt företagande och annan idéburen verksamhet men också kompetensutveckling för verksamma inom civilsamhällets organisationer och den sociala ekonomin. Många organisationer inom sektorn levererar tjänsten inom välfärden och här behövs t ex stöd i att bli mer konkurrenskraftiga. Mål för vårt kommande projekt är att Stärka självförsörjningsgraden och sysselsättningsgraden hos projektdeltagarna (tredjelandsmedborgare i Sverige) genom kompetensutveckling, förberedande arbetsmarknadsaktiviteter, praktik och tillga ng till sociala företag och professionella nätverk. Förbättra svenska kunskaperna (jobbsvenska) hos deltagande tredjelandsmedborgare genom praktiska språkträning i arbetet där man tillsammans pratar om det man gör och hur man gör det. Öka deltagandet i samhällslivet genom att delta aktivt i föreningsliv, och få en ökad kunskap om hur företagande, föreningsliv och samhälle fungerar i Sverige. Stärka och kompetensutveckla anställda och personer inom frivilligsektorn, vars kapacitet måste stärkas. Mer mätbara och detaljerade mål kommer att skrivas in i en projektansökan. Såsom Ett visst antal personer med uppehållstillstånd som gott igenom arbetspraktik och arbetsträning. Ett visst antal personer med uppehållstillstånd som blivit anställda eller har gott vidare till studier. Ett visst antal personer med uppehållstillstånd som har fåt sin hantverkskompetens bedömd. Ett visst antal personer som har kommit närmare, eller har startat företag själva eller tillsammans.

5 Mobilisering Vilka aktörer behöver vara med för att det hela ska göras på ett bra sätt? Projektledningen har redan kontakt med existerande sociala företag på 5-10 orter och kontakt på nationell nivå med flera nationella affärsnätverk och bildningsförbund. Deltagande organisationer är ASF på några pilot orter, Arbetsförmedlingen på dessa orter, nationella branch nätverk inom städ,remake och gröna näringar, samt folkbildningen och affärs utvecklare från Coompanion. Arbetsförmedlingen lokalt är med men det behöver utvecklas samverkan med lokalt föreningsliv på vissa orter. Detta skall ske i samarbete med folkbildningen på orten som vi nationellt har som partners samt i förekommande fall kommunernas integrationsansvarige eller SFI ansvarige. Vi tror att vi redan från början kan börja projektverksamhet på 5 10 orter över landet. Samtidigt är det viktigt att vi bygger in resurser för spridning, då vi tror att dessa lösningar kommer att vara efterfrågade. Resultatmål Beskriv kort de resultat och förslag till goda lösningar som utvecklingsgruppens arbete lett fram till? Genom att samverka de föreslagna organisationerna kan vi få ut bra kompetens och stora nätverk. Det ger förutsättningar för att skala upp projekt på nationell nivå. Vi har tre huvudspår vad gäller affärsidéer. De är alla applicerbara över landet och kräver inte några omfattande bakgrundskunskaper och det finns intressanta samarbetspartners nationellt vilket ger möjlighet till spridning av kompetens och arbetsmodeller. Städning i samarbete med nätverket Rena Resurser. Det är ett existerande nätverk med ett 20-tal sociala företag som är sprunget ur Esf-projektet SPRING. Remake-verksamhet i samarbete med nätverket REKO made. Det är ett nätverk med 4-5 sociala företag (bl a Stadsmissionen), som också initierades inom SPRING-projektet. Nätverket finns, men behöver utvecklas. Gröna jobb och Gröna näringar Blå vägen arbetar idag med odling av grönsaker, kryddväxter och pollineringsprojekt. Genom Gröna näringar vill Blå Vägen utveckla en rad nya yrkesområden inom miljövänlig odlingsteknik, sol- och vindkraftsenergi och eko byggande. Blå Vägen arbetar med utbildning teoretiskt och praktiskt, arbetsträning, praktik och matchning mot arbete. Det tredje spåret i projektet innebär att fånga upp andra idéer som våra partners inte kan tillgodose. Där praktik och inkubatorverksamhet i samarbete med lokalt näringsliv och det civila samhället ska erbjudas.

6 Där har företagarföreningar och det civila samhället i form av föreningsliv och t ex Lions och Rotary en viktig roll. Även etablerad kooperation i form av t ex HSB och Riksbyggen kan vara viktiga kanaler. För de personer som har förutsättningar att utveckla en affärsidé kommer projektet att erbjuda en möjlighet att prova affärsidén under trygga former och utveckla sitt entreprenörskap med stöd omkring. Allt deltagande föregås av utbildning och studiebesök om både vad socialt företagande är, vilka affärsidéer den enskilde erbjuds få kompetensutveckling i, samt kunskap och värderingar förhärskande i arbetsliv och samhälle. Ett intressant sidospår kan vara att - med ovanstående verksamhet som bas utveckla sfiverksamheten så att en del av sfi-undervisningen sker genom praktik i ett socialt företag ( learning by doing ). Genom de sociala företagens sätt att arbeta med delaktighet och empowerment som ledstjärnor, erbjuds möjligheter till integration utifrån individens förutsättningar och behov som få andra lösningar kan erbjuda. Horisontella principer Beskriv hur ni har integrerat horisontella principer i ert arbete. a) Jämställdhet. Vi ska kontinuerligt arbeta med värderings- och bemötandefrågor. Vi ska sträva efter bra blandade grupper så långt som det är möjligt. Vi ska genusgranska språk och bilder och göra analyser av vår resursfördelning enligt 3 R metoden. b) Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar, tillgänglighet både vad gäller bemötande och fysisk planering skall praktiseras. De miljöer vi arbetar i ska vara tillgängliga för personer med funktionshinder. Mycket baserat på Handisams riktlinjer. Det finns kompetens inom Internetbaserade hjälpmedel men mer specifikt kommer vi främst att arbetaför att göra svenska språket tillgängligt. c) Hållbar utveckling en grundläggande värdering för våra samarbetspartners är hållbar utveckling och alla medverkande organisationer skall visa på sin interna miljöpolicy. d) Likabehandling och icke-diskriminering Vi avser att använda ESI-support, upphandlade av ESF för att hjälpa oss med de horisontella kriterierna.

7 Andra erfarenheter/kunskaper som ni vill dela med er av, nämn gärna här! Det är spännande att arbeta tillsammans i olika organisationer. De ger nya infallsvinklar, ny kunskap, nya perspektiv och nya nätverk. Samtidigt kan det bli lite yvigt och ofokuserat och svårt att bli konkreta. Det kan finnas konkurens i olika frågor som rör inriktning, rollfördelning och perspektiv. Det är väldigt viktigt att både ha tydliga mål, veta projektformens begränsade möjligheter och våga pröva något nytt. Viktigt också med funktionella samarbeten där man kompletterar varandra och ser varandras särart som en styrka. Samtidigt skall projektet ha relevans i hela landet och vinna på ett nationellt samarbete vilket också är både en möjlighet och en svårighet. Vi tror att vi har funnit en bra balans inom projektet vad gäller dessa avvägningar. Det finns tre huvudspår när det gäller affärsidéer. De är alla applicerbara över landet och kräver inte några omfattande bakgrundskunskaper och det finns intressanta samarbetspartners över landet. Det handlar om städning i samarbete med nätverket Rena Resurser, Remake-verksamhet i samarbete med nätverket REKO made och Gröna jobb och Gröna näringar som Blå vägen arbetar med idag. Ett intressant sidospår kan vara att - med ovanstående verksamhet som bas utveckla sfiverksamheten så att en del av sfi-undervisningen sker genom praktik i ett socialt företag ( learning by doing ). För de personer som har förutsättningar att utveckla en affärsidé kommer projektet att erbjuda en möjlighet att prova affärsidén under trygga former och utveckla sitt entreprenörskap med stöd omkring, enskilt eller tillsammans. Där finns Coompanion som partner i hela landet med sin erfarenhet och sina nätverk. Det kan bli många spännande samarbeten och intressant att utvärdera efter genomfört projekt.

Städnätverket Rena Resurser

Städnätverket Rena Resurser Beslutsunderlag till styrgruppen Fyll i nedanstående överenskommelse för utvecklingsgruppens projektidé och skicka senast 24:e februari kl. 12.00 till sara.jongren@coompanion.se. Beslut för medel till

Läs mer

Föreningsplattform för nyanlända

Föreningsplattform för nyanlända Föreningsplattform för nyanlända Reviderad projektplan och budget Omvärldsanalys (mars april) Kartlägga samverkansparternas kompetenser och roller i projektet Behovsanalys (målgrupp, föreningsliv, myndigheter

Läs mer

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag Johanna Fredriksson Social innovation i Halland 2016-11-18 Bakgrund Tillväxtverket utlyste förstudiemedel Fler jobb genom arbetsintegrerade sociala företag till

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Reviderad av kommunstyrelsen 2018-03-06, 64 Denna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

- DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD. Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället

- DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD. Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället - DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället Uppnå en snabbare etablering i samhälls- och arbetslivet Ökat egenansvar och ekonomiska incitament för individen

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Integrationsplan för Ale kommun

Integrationsplan för Ale kommun Ärendenr: KS 2017.407 Integrationsplan för Ale kommun 2018 2021 Integration för hela livet Förord Integration av nyanlända och utrikesfödda Alebor i Ale kommun ska genomsyra hela kommunen och alla verksamheter.

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag POLICY 1 (5) Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag Den här policyn vänder sig till chefer och medarbetare som kommer i kontakt med arbetsintegrerande sociala företag

Läs mer

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Arbetsmarknad och integration Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 414, bildningsnämnd Status: 2018-08-28 Giltighetstid:

Läs mer

Insats ASF arbetsintegrerande sociala företag

Insats ASF arbetsintegrerande sociala företag ASF SKAPAR JOBB - SAMVERKAN FÖR EN INKLUDERANDE ARBETSMARKNAD Insats ASF arbetsintegrerande sociala företag Samordningsförbund Stockholms stad - 5 juni 2018 Insats Arbetsintegrerande sociala företag Samordningsförbund

Läs mer

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet Workshop om det nya Socialfondsprogrammet Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat från 2007-2013 Stärkt fokus på resultat och

Läs mer

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige - ESF-rådet har cirka 130 anställda och är indelat i åtta regioner, med huvudkontor i Stockholm - En nationell handlingsplan och åtta regionala

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18 Promemoria Datum: 2015-05-18 Kontaktperson: Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se Telefon: 019-16 54 82 Årsplanering 2016 Bakgrund Årsplanen 2016 ska bidra till att stärka samverkan och

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Mall för slutrapportering förstudie

Mall för slutrapportering förstudie Mall för slutrapportering förstudie 18 utvecklingsgrupperna processar nu vidare inför kommande utlysningar, en del satsar på PO1 (30 miljoner) och en del på PO2 (50 miljoner) till hösten. Oavsett vilket

Läs mer

PROJEKT LJUNGNÄSVILLAN

PROJEKT LJUNGNÄSVILLAN PROJEKT LJUNGNÄSVILLAN Nyanlända, utrikesfödda, långtidsarbetslösa Kvinnor och Män Programområde 2: Ökade övergångar till arbete Projektägare DEL-TA Produktion AB Arbetsintegrerat socialt företag - Samhällsnyttigt

Läs mer

Vi i myndighetsgruppen träffades igår 7/3 och diskuterade beslutet och vi kom fram till följande:

Vi i myndighetsgruppen träffades igår 7/3 och diskuterade beslutet och vi kom fram till följande: Hej Sara! Tack för ett positivt besked om styrgruppens beslut! Vi i myndighetsgruppen träffades igår 7/3 och diskuterade beslutet och vi kom fram till följande: Att vi vill absolut arbeta vidare med förstudien

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

VILKA ÄR VI? Vi är ger rådgivning och stöd till människor som vill starta företag tillsammans.

VILKA ÄR VI? Vi är ger rådgivning och stöd till människor som vill starta företag tillsammans. VILKA ÄR VI? Vi är ger rådgivning och stöd till människor som vill starta företag tillsammans. ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION Företagsformer Aktiebolag (SVB) Ekonomisk

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Svenska ESF-rådet VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN ESF-rådet i korthet ESF- rådet är en myndighet som arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet

Läs mer

Spånga Blåbandsförening

Spånga Blåbandsförening VIA KVINNOR för och med kvinnor i ett Idéburet Offentligt Partnerskap Spånga Blåband söker härmed ett Ideellt Offentlig Partnerskap/IOP för VIA KVINNOR - en verksamhet för kvinnor i utanförskap 1, där

Läs mer

Utveckling av civilsamhällets intersektionella HR-arbete

Utveckling av civilsamhällets intersektionella HR-arbete Utveckling av civilsamhällets intersektionella HR-arbete Sammanfattning Grundidén för vårt arbete bygger på förkunskaper om att många organisationer inom civilsamhället trots höga ambitioner om lika-behandling,

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Lotta Lidén Lundgren, Anneli Assmundson, Ulrika Lantz Westman Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning, Social resursförvaltnings uppdrag Social resursförvaltning

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket Varför arbetar vi med socialt företagande? Ett Sverige med fler företag som vill, kan och

Läs mer

Bakgrund. Fatme Ibrahim vid Yalla Trappans uteservering. Foto: Urszula Striner

Bakgrund. Fatme Ibrahim vid Yalla Trappans uteservering. Foto: Urszula Striner Bakgrund Det arbetsintegrerande sociala företaget och kvinnokooperativet Yalla Trappan på Rosengård i Malmö har sedan starten 2010 framgångsrikt verkat för att skapa arbetstillfällen för utrikes födda

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2017 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF, är sedan 1970 en väletablerad ideell förening

Läs mer

Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning)

Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning) Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning) Den sociala ekonomins möjligheter och utmaningar. Alla dessa trassliga begrepp Social ekonomi Civila samhället Socialt entreprenörskap Demokratiskt företagande

Läs mer

Det är smart att driva företag kooperativt. Det förenar det bästa av två världar resultatorientering och mänsklighet.

Det är smart att driva företag kooperativt. Det förenar det bästa av två världar resultatorientering och mänsklighet. Det är smart att driva företag kooperativt. Det förenar det bästa av två världar resultatorientering och mänsklighet. Socialt Företagande Info om Coompanion Definition sociala företag Inuti och utanför

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Beslutsunderlag till styrgruppen

Beslutsunderlag till styrgruppen Beslutsunderlag till styrgruppen Fyll i nedanstående överenskommelse för utvecklingsgruppens projektidé och skicka senast 24:e februari kl. 12.00 till sara.jongren@coompanion.se. Beslut för medel till

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

Internationella kvinnor. En Malmögemensam insats för stadens kvinnor, födda utanför EU/OECD finansierad av FINSAM Malmö

Internationella kvinnor. En Malmögemensam insats för stadens kvinnor, födda utanför EU/OECD finansierad av FINSAM Malmö En Malmögemensam insats för stadens kvinnor, födda utanför EU/OECD finansierad av FINSAM Malmö Bakgrund Generellt sjunkande sysselsättning och en ökande arbetslöshet bland utrikes födda kvinnor Lågt arbetskraftsdeltagande

Läs mer

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Kort om Europeiska socialfonden 2014-2020 samt inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur och erfarenhet från

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Syfte: att dela erfarenheter kring och skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Upplägg Vad är mötesplats social hållbarhet? Bakgrund: Samling för social hållbarhet Olika perspektiv på (social) hållbarhet!

Läs mer

Kommunstyrelsen Malmö

Kommunstyrelsen Malmö Remiss angående Uppdrag budget 2016 - Ny näringslivsstrategi för Malmö stad STK-2016-816 Kommunstyrelsen registrera.stk@malmo.se Malmö 161125 Synpunkterna på strategin har upprättats i samarbete mellan

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Syfte: att sammanställa länsstyrelsernas erfarenheter av att jobba med

Läs mer

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009 alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla 100% PRESSMAPP Arrangör: - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och företagsrådgivaren

Läs mer

YALLAS VÄG TILL ARBETE

YALLAS VÄG TILL ARBETE YALLAS VÄG TILL ARBETE Projektets övergripande syfte är att verka för ökad sysselsättning och minskat utanförskap inom gruppen utrikesfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Målsättningen och

Läs mer

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM Utbildning och kompetensutveckling Socialtjänst KOMMUNAL ARBETSMARKNADS- POLITIK Kommunfinansierad verksamhet och bolag Näringsliv Kommunfullmäktige februari 2010 VISION

Läs mer

Coompanion. främja kooperativt företagande. affärsutveckling. regionalt, nationellt och internationellt nätverk. Vi har 25 kontor i landet

Coompanion. främja kooperativt företagande. affärsutveckling. regionalt, nationellt och internationellt nätverk. Vi har 25 kontor i landet Coompanion främja kooperativt företagande affärsutveckling regionalt, nationellt och internationellt nätverk Vi har 25 kontor i landet stöd från Tillväxtverket, kommuner, Landsting och medlemmar Vad vi

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan 2015-11-24 1 (9) BILAGA 3 Verksamhet i samverkan Lokal överenskommelse mellan Falköpings kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2 (9) I bilaga 3 görs en beskrivning

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2

Program. Strukturfondspartnerskapet Stockholm 2 Välkommen! Program 13.10 Resultat av förstudierna, en axplock Urban Innovation/Länsstyrelsen FIA Funktionsnedsatta i anställning genom CSR/Social Venture Network Sweden Yrkesinriktning av vuxna invandrares

Läs mer

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT OM COOMPANION Vi finns på 25 orter i landet Har ca 130 medarbetare Omsätter drygt 100 milj kr Har ca 900 medlemmar Startar ca 600 ekonomiska föreningar per år Rådgiver ca 4 500 personer/år Informerar ca

Läs mer

ESF-projekt Samstart Skype möte

ESF-projekt Samstart Skype möte ESF-projekt Samstart Skype möte 190523 Utlysning med inriktning fast etablering på arbetsmarknaden av unga funktionsnedsatta Bidra till att modeller utarbetas och/eller strukturer utvecklas med syfte att

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Gemensam utmaning gemensamt ansvar Utgångspunkter Ett effektivt tillvaratagande

Läs mer

Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning

Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning www.hassleholm.se Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning Innehållsförteckning Inledning 1 Syfte 1 Ansvar, genomförande och uppföljning 1 Vad är integration

Läs mer

Bibbi Westhed, projektledare

Bibbi Westhed, projektledare Bibbi Westhed, projektledare Projekt Kompetensbyrån Genom individuella insatser och strategisk påverkan bidra till att utveckla och stärka sociala företag i Dalarna Kompetensbyrån Projektets övergripande

Läs mer

Region Skåne. Utveckling av arbetsintegrerande sociala företag. Bilaga till beslutsförslag , dnr

Region Skåne. Utveckling av arbetsintegrerande sociala företag. Bilaga till beslutsförslag , dnr Ulf Kyrling Ulf.kyrling@skane.se Datum 2016-06-27 Version Dnr 1 (7) Bilaga till beslutsförslag 2016-06-27, dnr 1602102 Utveckling av arbetsintegrerande sociala företag Skåne är på väg att positionera sig

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Folkhälsocentrum Norrbottens läns landsting

Folkhälsocentrum Norrbottens läns landsting Ett samhällsekonomiskt perspektiv på socialt företagande - en hållbar föreläsning i landstingshuset, Luleå eller online www.nll.se/folkhalsa den 6 okt 2014, kl 1530-1645 Folkhälsocentrum Norrbottens läns

Läs mer

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 1 (5) 2017-12-05 UPPDATERAT SKRIVELSE JANE ALLANSSON DIREKT: 0224-74 70 13 Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun Sala kommun och föreningar i Sala presenterar

Läs mer

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-08-25 RS140295 Johan Lindberg, utvecklingsledare Näringslivsavdelningen 072-216 26 75 johan.hansson-lindberg@regionhalland.se Regionstyrelsen

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1019 av Annelie Karlsson och Thomas Strand (båda S) Socialt företagande och arbetsintegrerande sociala företag

Motion till riksdagen 2015/16:1019 av Annelie Karlsson och Thomas Strand (båda S) Socialt företagande och arbetsintegrerande sociala företag Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1019 av Annelie Karlsson och Thomas Strand (båda S) Socialt företagande och arbetsintegrerande sociala företag Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Jobbspår- en arbetsmodell i samverkan

Jobbspår- en arbetsmodell i samverkan KS.2018.0057 2018-02-26 Annie Niubó 076-723 40 10 Annie.Niubo@eslov.se Jobbspår- en arbetsmodell i samverkan Överenskommelsen om fördjupad samverkan om nyanländas etablering innebär att Eslövs kommun,

Läs mer

Innehållsförteckning. MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av KS 108 Den 10 september 2014 Sida Ersätter Utbytt den Sign 1:6

Innehållsförteckning. MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av KS 108 Den 10 september 2014 Sida Ersätter Utbytt den Sign 1:6 MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Titel Handlingsplan för att främja kommunens integrationsarbete Fastställd av KS 108 Den 10 september 2014 Sida Ersätter Utbytt den Sign 1:6 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinje för stöd till sociala företag

Riktlinje för stöd till sociala företag Riktlinje för stöd till sociala företag Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2016-12-12 Riktlinje för stöd till sociala företag Kommunfullmäktige 2016-12-12 1 (9) KSN-2016-1923

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "Stärka kompetensen för sysselsatta och arbetslösa i ÖMS" Nu kan ni

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2018 Inledning Internationella Kvinnoföreningen i

Läs mer

Förslag till riktlinjer för bidrag till samverkanslösningar mot utanförskap

Förslag till riktlinjer för bidrag till samverkanslösningar mot utanförskap KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Ulf Lundström 2014-09-03 UAN-2014-0356. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Förslag till riktlinjer för bidrag till samverkanslösningar

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

Möjlighetslistan för hållbar utveckling Exempel på arbete i partnerskap för att möta samhällsutmaningar

Möjlighetslistan för hållbar utveckling Exempel på arbete i partnerskap för att möta samhällsutmaningar Möjlighetslistan för hållbar utveckling Exempel på arbete i partnerskap för att möta samhällsutmaningar SAMMANFATTNING Åtta sammanhang där aktörer från idéburen, offentlig sektor och näringsliv samverkar

Läs mer

Föreliggande policy avses vara styrande för Falkenbergs kommun under perioden och skall därefter revideras.

Föreliggande policy avses vara styrande för Falkenbergs kommun under perioden och skall därefter revideras. Datum 2014-07-28 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-12-16 243 Policy för socialt företagande i Falkenberg. KS 2014-345 Inledning Denna policy utgår från att vårt samhälle är ekonomiskt organiserad i

Läs mer

Beslutsunderlag till styrgruppen

Beslutsunderlag till styrgruppen Beslutsunderlag till styrgruppen Fyll i nedanstående överenskommelse för utvecklingsgruppens projektidé och skicka senast 24:e februari kl. 12.00 till sara.jongren@coompanion.se. Beslut för medel till

Läs mer

Uppgifter om utvecklingsidén Namn på utvecklingsidén: Romane Buca 2.0 Romska Arbeten 2.0. Kontaktperson för gruppen: Rosario Ali Taikon

Uppgifter om utvecklingsidén Namn på utvecklingsidén: Romane Buca 2.0 Romska Arbeten 2.0. Kontaktperson för gruppen: Rosario Ali Taikon Beslutsunderlag till styrgruppen Fyll i nedanstående överenskommelse för utvecklingsgruppens projektidé och skicka senast 24:e februari kl. 12.00 till sara.jongren@coompanion.se. Beslut för medel till

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar!

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Samordningsförbundet, Västra Skaraborg 1. Sammanfattning Level Up är ett treårigt projekt som drivs av Samordningsförbundet Västra Skaraborg

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018.

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018. Framtidsgruppen Minnesanteckningar Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl 09.00-12.00 måndagen den 23 april 2018. Beslutande Thomas Asker Marie Hedberg Els-Marie Ragnar Jan W Kjellberg Irma Sjölinder

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 VÄLKOMMEN TILL TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 16 maj 2014 PROGRAM 8.00 8.30 Registrering och kaffe med smörgås 8.30 Välkommen och inledning Mats Hedenström - Länsstyrelsen 9.20 Paneldialog

Läs mer

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan 28 April 2011 handlingar separat bilaga Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: Reviderad den: xxxxx För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Mål för nyanländas introduktion. Reviderad april 2006

Mål för nyanländas introduktion. Reviderad april 2006 Mål för nyanländas introduktion Reviderad april 2006 Introduktion för nyanlända utgörs av samhällets insatser under deras första tid i Sverige. Här beskrivs de nationella målen och delmålen för introduktionen.

Läs mer

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven ESF10feb/ E Ramel Tematiska mål Mål 10 Investera i yrkesutbildning och livslångt lärande 1626 Mål

Läs mer

Slutrapportering Myndighetsgemensam brukarsamverkan

Slutrapportering Myndighetsgemensam brukarsamverkan Slutrapportering Myndighetsgemensam brukarsamverkan Sophie Werkö 2018-12-04 Rådet för styrning med kunskap är: Metod Två parallella grupper som samordnas Viss avspegling Externa aktörer Medverkande brukarorganisationer:

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer