PRAKTIKINSTRUKTIONER. Teologiska fakulteten vid Åbo Akademi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRAKTIKINSTRUKTIONER. Teologiska fakulteten vid Åbo Akademi"

Transkript

1 BILAGOR 1 Bilaga 4 PRAKTIKINSTRUKTIONER Kyrklig praktik Teologiska fakulteten vid Åbo Akademi Instruktioner för skriftskolpraktiken (E803, 1 sv) Skriftskolpraktiken berör andra årets teologiestuderande och omfattar en arbetsinsats om ca 40 timmar, antingen under en lägervecka eller motsvarande tid i anslutning till en veckosluts- eller dagskriftskola. Den är i regel inplacerad sommaren mellan andra och tredje året. Skriftskolpraktiken förbereds under andra året genom studieperioden E 802 Kateketiska övningar. Praktiktiden är en tillämpning av dessa teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. Praktikanten är i första hand praktikant och bör därför inte utnyttjas som vikarie för den ordinarie teologen. Praktiktiden är också studietid. I princip behöver ingen ersättning utbetalas. Fakulteten ser dock gärna att församlingen står för mat, logi och eventuella dagtraktamenten samt för lön som motsvarar arbetet. Principer Praktiktiden skall ge en så realistisk bild av skriftskolan som möjligt. Därför är det viktigt att praktikanten får pröva på de arbetsuppgifter som teologer vanligen handhar i skriftskolan. Praktikanten bör få ett gradvis växande ansvar då det gäller olika uppgifter och bör i så hög grad som möjligt medverka i den aktivitet som konfirmanderna deltar i. Handledning är av stor betydelse. Praktikanten gör före lektionen/arbetspasset upp en lektionsplan. Denna plan och erfarenheterna vid lektionen/arbetspasset fungerar sedan

2 BILAGOR 2 som utgångspunkt i diskussionerna mellan handledare och praktikant. En konkret handledning ger bifogade "Lärarfärdigheter". Tidsschema och uppgifter Praktiken kan grovt indelas i två olika skeden. I det första skedet deltar praktikanten i skriftskolans olika verksamhetsformer, bekantar sig med arbetet och knyter kontakter till konfirmander och ledare. Här är det viktigt att praktikanten skaffar sig en uppfattning om ungdomarnas språk, tänkesätt och livsstil. I det andra skedet får praktikanten flera arbetsuppgifter. Han ansvarar för hela lektioner, arbetspass, andakter och leder fritidsprogram. Det är viktigt att praktikanten håller flera lektioner/arbetspass i följd så att han får pröva på hur det är att ha ansvar för en skriftskola. Åtminstone följande uppgifter borde praktikanten få under skriftskolan: - att göra upp lektionsplan för och undervisa 6 lektioner eller ta ansvar för ett antal arbetspass som i tid motsvarar 6 lektioner - utöver detta bör praktikanten beredas möjlighet att hålla andakter och vid behov fungera som ledare för någon fritidsaktivitet Lektionsplan För varje lektion/arbetspass gör praktikanten upp en lektionsplan. Praktikanten sparar och bifogar lektionsplanerna till sin rapport. Handledning Det är önskvärt att praktikanten åhör de övriga lärarnas lektioner/arbetspass och att handledaren är närvarande vid praktikantens lektioner/arbetspass. Handledare och praktikant bör beredas möjlighet att samtala efter varje lektion/arbetspass. Bas för samtalet är lektionsplanen. De synpunkter på lektionerna/arbetspassen som framläggs och diskuteras vid handledningen stannar mellan handledare och praktikant. Handledaren utfärdar efter praktiktidens slut ett intyg och ger allmänna synpunkter på praktiken. Rapport På hösten efter skriftskolpraktiken inlämnar praktikanten till fakultetens praktikhandledare en rapport över skriftskolpraktiken. Till denna rapport fogas intyget över praktiken och lektionsplanerna.

3 BILAGOR 3 Lärarfärdigheter Denna förteckning över lärarfärdigheter kan stimulera handledare och praktikant att diskutera lektionerna. Framställningsförmåga - förmåga att tala på elevernas våglängd - klarhet och exakthet i framställningen - förmåga att konkretisera Motivation och aktivering - förmåga att väcka intresse och skapa motivation hos eleverna - förmåga att upprätthålla motivation och målinriktad aktivitet hos eleverna Socialt klimat - förmåga att skapa en god atmosfär i undervisningen - förmåga att förstå och beakta den enskilde eleven - förmåga att få eleverna att acceptera ordning och regler Behärskning av lärostoff - det egna kunnandet Metoder och läromedel - förmåga att använda lämpliga arbetssätt och läromedel - förmåga att fungera flexibelt - förmåga att individualisera Undervisningsplanering - förmåga att ställa realistiska mål - förmåga att planera undervisningen - förmåga att tillämpa lektionsplanen - förmåga att integrera Utvärdering av undervisningen - förmåga att bedöma undervisningen i relation till målen - förmåga att bedöma elevernas prestationer - förmåga att planera åtgärder utgående från resultat Instruktioner för den allmänna församlingspraktiken (E805, 2 sv) Den allmänna församlingspraktiken omfattar fyra arbetsveckor och äger i regel rum antingen under tredje årets vårtermin (i april) eller fjärde årets hösttermin (i september).

4 BILAGOR 4 Studenterna skall under praktiktiden praktisera i en annan församling än hemförsamlingen för att få bekanta sig med en församling av annan typ. Församlingspraktiken förbereds under studieåret genom studieperioden E804 Liturgiskhomiletiska övningar. Praktiktiden är för den studerande studietid, vilket betyder att praktikförsamlingen i princip behöver stå endast för kost och logi för praktikanten. Teologiska fakulteten ser dock gärna att församlingarna utbetalar dagtraktamenten och om möjligt även lön. Genom församlingspraktiken kan församlingarna bidra till att stiftet får välutbildade och motiverade präster. Därtill kan praktikanterna, särskilt i mindre församlingar med få arbetare, utgöra ett tillskott i församlingsverksamheten. Detta är en årligen återkommande form för allmän församlingspraktik som tillsammans med skriftskolpraktiken utgör en integrerad del av studieordningen för blivande präster och lektorer. Under praktiktiden skall praktikanten erhålla en inblick i församlingens verksamhet i hela dess bredd (observera dock att praktikanten tidigare har utfört sin skriftskolpraktik). Särskilt viktigt är att praktikanten får bekanta sig med teologens arbete, så att teologens arbetsuppgifter och yrkesbild framträder. Praktikanten skall därför beredas möjlighet att följa med församlingens arbete, men också få ansvaret för självständiga uppgifter. Tidsschema och uppgifter Samarbetet mellan praktikant och handledare är av största betydelse under praktiktiden. Praktiken utformas i hög grad beroende på församlingens resurser och verksamhetsformer. Det är också nödvändigt att handledaren har möjlighet att på förhand delta i de studiedagar som med jämna mellanrum anordnas av domkapitlet och TF. Följande strukturer kan betraktas som riktgivande vid uppläggningen av praktiken: Praktikanten är först auskultant, deltar som observatör, och får information. Senare skall hans självständiga arbete öka. Under den första veckan är det viktigt att praktikanten får bekanta sig med församlingen, får information om församlingen, kommunen, kontakt med medarbetarna och de olika verksamhetssektorerna. Viktigt är att han under den här veckan bereds möjlighet att följa med teologens (prästens, lektorns) vardag så att yrkesbilden framträder. Medarbetarkonferenserna är också en viktig kontaktpunkt.

5 BILAGOR 5 I början av praktikperioden skall handledaren och praktikanten tillsammans uppgöra en plan för hela praktiktiden. När denna uppgörs bör tillräcklig uppmärksamhet fästas vid att praktikanten ges möjlighet att bekanta sig med de olika uppgifter som en församlingspräst utför. Praktikanten bör få ingående information om kansliet och de olika uppgifter som en teolog där ställs inför. Det är viktigt att han får lära sig både det äldre och det nyare folkbokföringssystemet, uppgörande av släktutredningar mm. Om möjligt borde praktikanten också närvara vid församlingsråds- och fullmäktigemöten. Det vore bra om praktikanten fick en kort presentation av församlingens ekonomi och förvaltning, till exempel av församlingsekonomen. Praktikanten bör likaså beredas möjlighet att bekanta sig med de enskilda delarna av församlingsverksamheten i övrigt, till exempel diakoniarbetet, ungdomsarbetet, missionsverksamheten, musikarbetet, pensionärsarbetet med mera. Praktikanten håller samtidigt andakter på olika håll i församlingen. Församlingens olika medarbetare bör om möjligt presentera de sektorer av arbetet som de ansvarar för. Av stor vikt är även att praktikanten får stifta bekantskap med specifikt prästerliga uppgifter som gudstjänster, förrättningar och den enskilda själavården. Praktikanten borde få följa med prästen till förrättningarna och ha möjlighet att diskutera dem efteråt. Tonvikten läggs på hur man rent praktiskt går till väga i olika fall. Därför bör praktikanten också beredas möjlighet att predika och förrätta liturgin i högmässogudstjänsterna och helst också assistera vid nattvarden. Slutligen borde praktikanten få inblick i hur den enskilda själavården i församlingen sköts, och eventuellt själv få besöka åldringshem, sjukhus och enskilda församlingsmedlemmar. Den slutliga utformningen av praktiken och den inbördes ordningen mellan uppgifterna beror naturligtvis på församlingens struktur och resurser, samt dess verksamhet den tid praktikanten vistas i församlingen. Det viktiga är att praktikanten får en klar bild av församlingens normala vardag och ges möjlighet att utföra de uppgifter som normalt ankommer på en präst. Följande uppgifter borde praktikanten få utföra under den allmänna församlingspraktiken: - delta i högmässorna och själv predika, förrätta delar av liturgin och assistera vid nattvarden - delta i andaktslivet och själv hålla minst 6 andakter för olika grupper av åhörare - delta i förrättningar (dop, vigsel, jordfästning)

6 BILAGOR 6 - bekanta sig med medarbetarna och deras verksamhetsområden i församlingen - bekanta sig med församlingsorganisationen och förvaltningen Rapportering Handledaren utfärdar ett praktikintyg och praktikanten skriver en rapport över praktiken. Dessa inlämnas till Teologiska fakultetens praktikhandledare. Instruktioner för själavårdspraktiken (E807, 1 sv) Själavårdspraktiken omfattar två arbetsveckor. Fjärde årets studerande utför på vårterminen sin själavårdspraktik på sjukhus, åldringshem eller annan institution, till exempel fängelse. Praktiken har förberetts genom studieperioderna E823 Människans situation idag och E806 Själavårdsövningar. Praktiktiden är för den studerande studietid, varför praktikinstitutionen i princip behöver stå endast för kost och logi (alternativt: kost och resor) för praktikanten. Dagtraktamenten och lön kan utbetalas efter fritt val. Under praktiktiden bör praktikanten få bekanta sig med arbetet på institutionen i hela dess bredd, sett ur teologens synvinkel. En central princip är att praktikanten skall få ett gradvis växande ansvar för de teologiska uppgifterna, men hela tiden under handledning. Praktikanten avger, helst varje dag, rapport över utförda uppgifter till handledaren i diskussionsform eller skriftligt. Efter avslutad praktiktid utfärdar handledaren ett praktikintyg, varav framgår de arbetsuppgifter som praktikanten har fått utföra. Praktikanten skriver en helhetsrapport på 4-6 sidor som inlämnas till Teologiska fakultetens praktikhandledare. Kultur- och samhällsorienterad praktik Instruktioner för massmediapraktiken (E811, 2 sv) Massmediapraktiken omfattar fyra veckors mångsidig arbetspraktik på en tidningsredaktion och/eller inom etermedia under handledning av en sakkunnig och erfaren

7 BILAGOR 7 redaktör under tredje till fjärde studieåret. Samarbetet mellan praktikant och handledare är av största betydelse. Massmediapraktiken har förberetts genom övningar i masskommunikation (E808, 2 sv), som absolveras under tredje studieåret. Praktiktiden är för den studerande studietid, varför praktikinstitutionen i princip behöver stå endast för kost och logi (alternativt: kost och resor) för praktikanten. Dagtraktamenten och lön kan utbetalas efter fritt val. Under praktiktiden bör praktikanten ges förtrogenhet med hur olika massmedier fungerar och deras roll i samhälls- och kulturlivet. Han eller hon bör få möjlighet att självständigt producera massmedialt material och därvid kunna utnyttja och tillämpa teologisk kunskap inom den massmediala sektorn. En central princip är att praktikanten skall få ett gradvis växande ansvar för de olika uppgifterna, men hela tiden under handledning. Praktikanten bör regelbundet, i diskussionsform eller skriftligt, avge rapport över utförda arbetsuppgifter till handledaren. Efter avslutad praktiktid utfärdar handledaren ett praktikintyg, varav framgår de arbetsuppgifter som praktikanten har fått utföra. Praktikanten skriver en helhetsrapport på 4-6 sidor som inlämnas till fakultetens praktikhandledare. Instruktioner för praktiken inom den socialt-diakonala och den s.k. tredje sektorn (E812, 2 sv) Praktiken inom den socialt-diakonala och den s.k. tredje sektorn omfattar fyra veckors arbetspraktik under tredje till fjärde studieåret vid en mottagningscentral för flyktingar, vid en rusvårdsstation eller ett vårdhem för missbrukare, vid en psykiatrisk mottagning, vid en mentalvårdsbyrå eller ett mentalsjukhus eller en liknande institution under handledning av en sakkunnig inom denna sektor. Alternativt kan den studerande utföra fyra veckors praktik i någon hjälporganisation inom den tredje sektorn som till exempel Amnesty International, Röda Korset, Unicef och liknande under handledning av en sakkunnig inom denna sektor. Praktiken har förberetts genom kursen Människans situation i dag (E823, 2 sv).

8 BILAGOR 8 Praktiktiden är för den studerande studietid, varför praktikinstitutionen i princip behöver stå endast för kost och logi (alternativt: kost och resor) för praktikanten. Dagtraktamenten och lön kan utbetalas efter fritt val. Under praktiktiden bör den studerande få inblick i hur en organisation inom denna sektor är organiserad, hur den i praktiken fungerar och hurudana målsättningar en sådan organisation uppställer. Därtill skall den studerande ges möjlighet att medverka i det praktiska arbetet inom den sociala hjälpverksamheten och kunna utnyttja och tillämpa teologisk kunskap inom denna sektor. En central princip är att praktikanten skall få ett gradvis växande ansvar för de olika uppgifterna, men hela tiden under handledning. Praktikanten bör regelbundet, i diskussionsform eller skriftligt, avge rapport över utförda arbetsuppgifter till handledaren. Efter avslutad praktiktid utfärdar handledaren ett praktikintyg, varav framgår de arbetsuppgifter som praktikanten har fått utföra. Praktikanten skriver en helhetsrapport på 4-6 sidor som inlämnas till fakultetens praktikhandledare. Instruktioner för praktik i någon ekumenisk organisation eller missionsorganisation, alternativt församlingsauskultering (E813, 2 sv) Praktiken i någon ekumenisk organisation eller missionsorganisation omfattar fyra veckors praktik i någon valbar ekumenisk organisation eller missionsorganisation i Finland eller i något annat land under andra till tredje studieåret. Alternativet fyra veckors församlingsauskultering innebär till skillnad från den allmänna församlingspraktiken att den studerande på ett mångsidigt sätt bekantar sig med en församlings verksamhet (förutom deltagande i den kultiska verksamheten). Tyngdpunkten kan läggas vid församlingens samhälls- och kulturinriktade verksamhet. Praktiken har förberetts genom kurserna Kommunikationsfärdigheter I-II (E 825, 9102, 2 sv). Praktiktiden är för den studerande studietid, varför praktikinstitutionen i princip behöver stå endast för kost och logi (alternativt: kost och resor) för praktikanten. Dagtraktamenten och lön kan utbetalas efter fritt val.

9 BILAGOR 9 Under praktiktiden bör praktikanten få en inblick i hur en ekumenisk organisation, en missionsorganisation eller en församling är uppbyggd, hur den i praktiken fungerar och hurudana målsättningar en sådan organisation uppställer. Vidare bör praktikanten få möjlighet att aktivt ta del i det praktiska arbetet i organisationen och därjämte kunna utnyttja och tillämpa teologisk kunskap i arbetet. En central princip är att praktikanten skall få ett gradvis växande ansvar för de olika uppgifterna, men hela tiden under handledning. Praktikanten bör regelbundet, i diskussionsform eller skriftligt, avge rapport över utförda arbetsuppgifter till handledaren. Efter avslutad praktiktid utfärdar handledaren ett praktikintyg, varav framgår de arbetsuppgifter som praktikanten har fått utföra. Praktikanten skriver en helhetsrapport på 4-6 sidor som inlämnas till fakultetens praktikhandledare.

- Presentationer av olika arbetsområden för en teolog

- Presentationer av olika arbetsområden för en teolog ARBETSLIVSPRAKTIK 580100.0 (2008-2009 Orienterande praktikum (2 sp) Career options Att ge en första kontakt med teologernas olika arbetssektorer. synpunkter på det kyrkliga arbetet så att den studerande

Läs mer

PRAKTISKA ÖVNINGAR OCH PRAKTIK

PRAKTISKA ÖVNINGAR OCH PRAKTIK PRAKTISKA ÖVNINGAR OCH PRAKTIK 1 PRAKTISKA ÖVNINGAR OCH PRAKTIK PRAKTIKPERIODER PÅ ALLMÄNNA LINJEN (10 sv) Praktik med kyrklig inriktning Orienterande praktikum Kateketiska övningar och skriftskolpraktik

Läs mer

PRAKTISKA ÖVNINGAR OCH PRAKTIK

PRAKTISKA ÖVNINGAR OCH PRAKTIK 1 PRAKTIKPERIODER PÅ ALLMÄNNA LINJEN (10 sv) Praktik med kyrklig inriktning Orienterande praktikum Kateketiska övningar och skriftskolpraktik Liturgisk-homiletiska övningar Församlingspraktik Själavårdsövningar

Läs mer

- Presentationer av olika arbetsområden för en teolog

- Presentationer av olika arbetsområden för en teolog ARBETSLIVSPRAKTIK 580100.0 (2009-2010 Orienterande praktikum (2 sp) Career options Att ge en första kontakt med teologernas olika arbetssektorer. synpunkter på det kyrkliga arbetet så att den studerande

Läs mer

Religiös fostran med övningar (2 sp)

Religiös fostran med övningar (2 sp) TILLÄMPADE STUDIER 580200.0 (2013-2014 Religiös fostran med övningar (2 sp) Practices for Education in Church Målsättningar och innehåll Den studerande ska genom kursen få - beredskap att i praktiken omsätta

Läs mer

REGISTER ÖVER STUDIEPERIODERNA 1

REGISTER ÖVER STUDIEPERIODERNA 1 REGISTER ÖVER STUDIEPERIODERNA 1 ALLMÄNNA STUDIER Kommunikation E826.0 Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) ÅK 1 / Praktiskt teologi 41 9102.0 Kommunikationsfärdigheter II (1 sv) ÅK 2 / Språktjänst 41 Det

Läs mer

PRAKTIK YRKESMÄSSIG PROFILERING

PRAKTIK YRKESMÄSSIG PROFILERING 1 PRAKTIK YRKESMÄSSIG PROFILERING Praktiken ingår som en central del i studierna för pedagogie magisterexamen vid Enheten för pedagogik och vuxenpedagogik. Dessa studier har historiskt byggts upp kring

Läs mer

I enlighet med den plan för konfirmandarbetet som godkänts av biskopsmötet förutsätter modellreglementet att församlingen gör upp:

I enlighet med den plan för konfirmandarbetet som godkänts av biskopsmötet förutsätter modellreglementet att församlingen gör upp: MODELLREGLEMENTE FÖR KONFIRMANDARBETET Allmän motivering Kyrkoordningen (KO 3:3) förutsätter att kyrkorådet/församlingsrådet godkänner församlingens reglemente för skriftskolan. I det här dokumentet används

Läs mer

Praktik för musikpedagoger och musiker. Tid för experiment och testning

Praktik för musikpedagoger och musiker. Tid för experiment och testning Praktik för musikpedagoger och musiker Tid för experiment och testning 10 Praktik (utdrag ur Examensstadgan) I yrkeshögskolestudierna ingår praktik, vars minimiomfattning är 30 studiepoäng. Målet för praktiken

Läs mer

Uppdaterad 08/2012. Praktik i speciallärarutbildningen

Uppdaterad 08/2012. Praktik i speciallärarutbildningen Uppdaterad 08/2012 Praktik i speciallärarutbildningen Straffregisterutdrag: I enlighet med universitetslag 558/2009, 43 ska alla nya studerande uppvisa ett straffregisterutdrag innan praktik inleds. Mer

Läs mer

Kursinformation. Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016

Kursinformation. Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016 Kursinformation Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016 Kursansvarig lärare: Mathias Martinsson, e-post: mathias.martinsson@liu.se På kandidatprogrammet Samhälls- och kulturanalys

Läs mer

REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN

REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN 1 Tillämpningsområde mom. 1 Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkliga sektorns fackorganisation

Läs mer

Själavårdsutbildningen Kyrka Öppenvård Kursplan

Själavårdsutbildningen Kyrka Öppenvård Kursplan Själavårdsutbildningen Kyrka Öppenvård Kursplan Utbildningen är öppen för i församling anställda pastorer, präster och diakoner samt personer med annan lämplig bakgrund som på volontärbasis arbetar i församling

Läs mer

Religiös fostran med övningar (2 sp) Practices for Education in Church

Religiös fostran med övningar (2 sp) Practices for Education in Church 580200.0 (2012-2013 version Religiös fostran med övningar (2 sp) Practices for Education in Church - beredskap att i praktiken omsätta kyrkans plan för konfirmandundervisning - beredskap att didaktiskt

Läs mer

Inledande praktik. v vid Vasa Övningsskola. namn

Inledande praktik. v vid Vasa Övningsskola. namn Inledande praktik vid Vasa Övningsskola v. 33-35 2009 namn ÅA i Vasa/PF Rose Heir Tel. 3247127 e-post: rose.heir@abo.fi http://www.vasa.abo.fi/users/rheir/default.htm Ämneslärarutbildningen vid Pedagogiska

Läs mer

Att bli präst i Lunds stift

Att bli präst i Lunds stift Att bli präst i Lunds stift Funderar du på att bli präst? Vill du följa människor från livets början till dess slut? Finnas med i livets alla situationer? Fira gudstjänst, döpa, konfirmera, viga och begrava?

Läs mer

ERFARENHET AV UNDERVISNING OCH HANDLEDNING Behöver utvecklas God Utmärkt Bedöm ning Undervisningens omfattning och målgrupper. undervisningserfarenhet

ERFARENHET AV UNDERVISNING OCH HANDLEDNING Behöver utvecklas God Utmärkt Bedöm ning Undervisningens omfattning och målgrupper. undervisningserfarenhet Juridiska fakulteten Matris för bedömning av pedagogiska meriter Godkänd vid fakultetsrådets möte 15.4.2014 Matrisen används fr.o.m. 1.8.2014 vid bedömningen av pedagogiska meriter hos sökande till s-

Läs mer

REKOMMENDATION 26.3.2009 ERSÄTTNING FÖR KOSTNADER FÖR DELTAGANDE I YRKESUTBILDNING FRÅN OCH MED 1.8.2009

REKOMMENDATION 26.3.2009 ERSÄTTNING FÖR KOSTNADER FÖR DELTAGANDE I YRKESUTBILDNING FRÅN OCH MED 1.8.2009 1 REKOMMENDATION 26.3.2009 ERSÄTTNING FÖR KOSTNADER FÖR DELTAGANDE I YRKESUTBILDNING FRÅN OCH MED 1.8.2009 Allmänt om utbetalning av ersättning För att få rehabiliteringsförmåner ska den studerande vid

Läs mer

REKOMMENDATION OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN

REKOMMENDATION OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN 1 Tillämpningsområde Mom. 1 Syftet med rekommendationen Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkosektorn rf. rekommenderar att församlingarna

Läs mer

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag Hej! Du som får det här dokumentet har nyligen träffat en människa som är intresserad av Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Den personen vill antingen ha dig som mentor eller er församling som utbildningsplats.

Läs mer

Bilaga till kursplan för TPTE06 Praktik

Bilaga till kursplan för TPTE06 Praktik Bilaga till kursplan för TPTE06 Praktik 1. Praktikens innehåll Eftersom målet med praktiken är att du ska bli förtrogen med arbetsmiljön och samverka med de andra anställda i verksamheten bör du ha egna

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR UTVECKLINGSSAMTAL MED PSYKOLOGPRAKTIKANTER FRÅN ÅBO AKADEMI

INSTRUKTIONER FÖR UTVECKLINGSSAMTAL MED PSYKOLOGPRAKTIKANTER FRÅN ÅBO AKADEMI INSTRUKTIONER FÖR UTVECKLINGSSAMTAL MED PSYKOLOGPRAKTIKANTER FRÅN ÅBO AKADEMI Bästa handledare! Institutionen för psykologi och logopedi (IPL) vid Åbo Akademi arbetar med ett projekt vars syfte är att

Läs mer

ALLMÄNNA STUDIER. Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) 9102 Kommunikationsfärdigheter II (1 sv) ALLMÄNNA STUDIER 1

ALLMÄNNA STUDIER. Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) 9102 Kommunikationsfärdigheter II (1 sv) ALLMÄNNA STUDIER 1 ALLMÄNNA STUDIER 1 ALLMÄNNA STUDIER E826 Kommunikationsfärdigheter I (1 sv) Att studeranden skall tillägna sig grundläggande färdigheter att på ett framgångsrikt sätt studera vid fakulteten och tillägna

Läs mer

A1. Gudstjänst, nattvard, kyrklig förrättning

A1. Gudstjänst, nattvard, kyrklig förrättning A1. Gudstjänst, nattvard, kyrklig förrättning Varje samling registreras separat, helst samma dag som den hållits. I datumfältet kan datum ändras en vecka bakåt (dagens datum och 6 dagar bakåt). 1.1 Typ

Läs mer

PEAB09 Pedagogik, psykologi och sociologi. Verksamhetsförlagd utbildning inom personal- och arbetslivsområdet, 15 hp, grundnivå

PEAB09 Pedagogik, psykologi och sociologi. Verksamhetsförlagd utbildning inom personal- och arbetslivsområdet, 15 hp, grundnivå Sociologiska institutionen Avdelningen för pedagogik PEAB09 Pedagogik, psykologi och sociologi Verksamhetsförlagd utbildning inom personal- och arbetslivsområdet, 15 hp, grundnivå Postadress Box 114,221

Läs mer

Praktikplats, examensarbetsplats och arbetsplatsstudier

Praktikplats, examensarbetsplats och arbetsplatsstudier Praktikplats, examensarbetsplats och arbetsplatsstudier - under kursen Examensarbetet på juristprogrammet Information till studenter och arbetsplatser Så här fungerar det! Tre former för arbetsplatsanknytning

Läs mer

Att bli diakon i Lunds stift

Att bli diakon i Lunds stift Att bli diakon i Lunds stift Funderar du på att bli diakon? Funderar du på att bli diakon? Vill du följa människor från livets början till dess slut? Finnas med i livets alla situationer? Hjälpa människor

Läs mer

För dig som studerar till präst enligt 2013 års studieordning samt övergångsregler för den som studerat enligt tidigare utbildningsordning

För dig som studerar till präst enligt 2013 års studieordning samt övergångsregler för den som studerat enligt tidigare utbildningsordning BEHÖRIGHETSREGLER - PRÄST För dig som studerar till präst enligt 2013 års studieordning samt övergångsregler för den som studerat enligt tidigare utbildningsordning UTBILDNING TILL PRÄST För att bli präst

Läs mer

Yrkesutbildningsreformen

Yrkesutbildningsreformen Yrkesutbildningsreformen Lagen om yrkesutbildning antogs av riksdagen den 30 juni 2017 Centrala förändringar Den nya lagen om yrkesutbildning träder i kraft den 1 januari 2018 Ett sätt att avlägga examen,

Läs mer

KÄRNKOMPETENSBESKRIVNING FÖR KYRKANS SKOL- OCH STUDENTARBETARE

KÄRNKOMPETENSBESKRIVNING FÖR KYRKANS SKOL- OCH STUDENTARBETARE KÄRNKOMPETENSBESKRIVNING FÖR KYRKANS SKOL- OCH STUDENTARBETARE Yrkesbeskrivning Kyrkan och församlingarnas anställda är en närvarande samarbetspartner i många gemenskaper. Utgångspunkten för kyrkans samarbete

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD Syfte och mål Syftet med denna plan är att skapa gemensamma verksamhetsförutsättningar och principer för ordnande av handledning. Detta grundar sig på respekt för den handleddes

Läs mer

Förvaltningshögskolan Praktik för Masterprogrammet i offentlig förvaltning 30 hp Handledarinformation

Förvaltningshögskolan Praktik för Masterprogrammet i offentlig förvaltning 30 hp Handledarinformation Förvaltningshögskolan Praktik för Masterprogrammet i offentlig förvaltning 30 hp Handledarinformation Kerstin Bartholdsson Praktiksamordnare Telefon 031-786 1588 E-post Kerstin.Bartholdsson@spa.gu.se 2

Läs mer

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till: Praktikorganisationen Namn på organisationen: Adress

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till: Praktikorganisationen Namn på organisationen: Adress A V T A L F Ö R P R A K T I K för studerande vid Institutionen för moderna språk, Uppsala universitet. Praktiken omfattar 20 veckor vilket motsvarar 30 hp. Praktiken skall genomföras enligt beskrivningen

Läs mer

Förvaltningshögskolan Praktik för Masterprogrammet i offentlig förvaltning 30 hp Praktikantinformation

Förvaltningshögskolan Praktik för Masterprogrammet i offentlig förvaltning 30 hp Praktikantinformation Förvaltningshögskolan Praktik för Masterprogrammet i offentlig förvaltning 30 hp Praktikantinformation Kerstin Bartholdsson Praktiksamordnare Telefon 031-786 1588 E-post Kerstin.Bartholdsson@spa.gu.se

Läs mer

Att bli diakon i Lunds stift

Att bli diakon i Lunds stift Att bli diakon i Lunds stift Funderar du på att bli diakon? Vill du följa människor från livets början till dess slut? Finnas med i livets alla situationer? Hjälpa människor att gestalta Guds kärlek, försvara

Läs mer

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till:

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till: A V T A L F Ö R P R A K T I K för studerande på Språkvetarprogrammet vid Institutionen för moderna språk, Uppsala universitet. Praktiken är en poänggivande del inom Språkvetarprogrammets kandidatexamen

Läs mer

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att leva inför Guds ansikte Hösten 2017 2 Maria Björkgren-Vikström och Stefan Myrskog KCSA Konfirmandarbetet i vår kyrka 85,9 % av 15-åringarna deltog 2016

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Arbetsplatsförlagda studier

Arbetsplatsförlagda studier Statistiska institutionen Uppsala universitet Arbetsplatsförlagda studier Praktik inom Masterprogrammet i statistik 1. Information till praktikant och handledare 2. Kursplan. Arbetsplatsförlagda studier.

Läs mer

SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot intensivvård II 40 poäng (AKIN2, UKIN4)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot intensivvård II 40 poäng (AKIN2, UKIN4) Dnr 2925/03-390 KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Akutsjukvård med inriktning mot intensivvård II 40 poäng (AKIN2, UKIN4) Graduate Diploma in Emergency

Läs mer

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010 Datum 26.5.2010 Anordnarna av gymnasieutbildning Dnr 37/520/2010 Ärende ANSÖKAN TILL PILOTPROJEKTET FÖR STUDIEHANDLEDNING I GYMNASIET OCH FINANSIERING SOM HÄNFÖR SIG TILL DEN Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

PEDERSÖRE PROSTERI JÄMFÖRELSE AV ANTALET ANSTÄLLDA INOM FÖRSAMLINGARNA OCH SAMFÄLLIGHETERNA

PEDERSÖRE PROSTERI JÄMFÖRELSE AV ANTALET ANSTÄLLDA INOM FÖRSAMLINGARNA OCH SAMFÄLLIGHETERNA PEDERSÖRE PROSTERI JÄMFÖRELSE AV ANTALET ANSTÄLLDA INOM FÖRSAMLINGARNA OCH SAMFÄLLIGHETERNA 2 MEDLEMSANTAL 2006...4 FÖRDELNING AV PERSONALEN I DE EKONOMISKA ENHETERNA...5 FÖRSAMLINGSVERKSAMHETEN...7 LAGSTADGADE

Läs mer

PM för prästantagning

PM för prästantagning PM för prästantagning i EFS VIGNINGSLÖFTEN FÖR PRÄSTER Vill ni i Guds den treeniges namn åtaga er uppdraget att vara präst och utöva detta så, att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad

Läs mer

Handbok ALLMÄN INFORMATION. Svenska

Handbok ALLMÄN INFORMATION. Svenska Handbok ALLMÄN INFORMATION Svenska IQWBL - Improving Quality in Work-Based Learning 2010-1-FI1-LEO05-03042 LLP 2007-2013 Leonardo da Vinci Transfer of Innovation Innehåll 1 Arbetsplatsförlagt lärande (APL):

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Kom ihåg att många utbildningsanstalter beviljar studieveckor för utlandspraktik och att det lönar sig att förhandla om detta med sina lärare.

Kom ihåg att många utbildningsanstalter beviljar studieveckor för utlandspraktik och att det lönar sig att förhandla om detta med sina lärare. Utgiven av MISSIONSKOMMITTÉN I BORGÅ STIFT 2013 I denna broschyr har Missionskommittén i Borgå stift sammanställt de möjligheter till utlandspraktik och korttidstjänst utomlands som evangelisk-lutherska

Läs mer

Vägen till yrkeskunskap inom det humanistiska och pedagogiska området

Vägen till yrkeskunskap inom det humanistiska och pedagogiska området Utbildningsprogram > Arbetsplatser Vägen till yrkeskunskap inom det humanistiska och pedagogiska området Yrkesinriktade grundexamina Grundexamen i teckenspråkshandledning Grundexamen i barn- och familjearbete

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

Att bli präst i Lunds stift

Att bli präst i Lunds stift Att bli präst i Lunds stift Foto: Kristina Strand Larsson omslagsbild: sara, prästvigd 2009 Foto: Åsa Siller Funderar du på att bli präst? Vill du följa människor från livets början till dess slut? Finnas

Läs mer

Praktik inom kandidatutbildningen

Praktik inom kandidatutbildningen Speciallärarutbildningen Praktik inom kandidatutbildningen Praktikhandboken gäller de speciallärarstuderande som inlett sina studier fr.o.m. hösten 2015 eller senare. Översikt: Praktik i speciallärarutbildningen

Läs mer

SPAK01, spanska, kandidatkurs

SPAK01, spanska, kandidatkurs Språk- och litteraturcentrum Spanska SPAK01, spanska, kandidatkurs Studiebeskrivning Fastställd 2007-09-10 av lärarkollegium 3 att gälla fr.o.m. höstterminen 2007 Introduktion SPAK01, 61-90 högskolepoäng,

Läs mer

Församlingsvalets Valkompass 2018

Församlingsvalets Valkompass 2018 Församlingsvalets Valkompass 2018 Gemensamma frågor FÖRSAMLING Välj församling i listan Bakgrundsfrågor: Namn, ålder Vilken av följande andliga sammanhang ligger närmast dig? Evangeliska rörelsen (SLEF)

Läs mer

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen Information till Handledaren ett stöd i handledarrollen Inledning Totalt finns det tre olika former av praktik; Prao, som är för eleverna på högstadiet, APU (Arbetsplatsförlagd Utbildning) som ingår i

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LOGOPEDI, FONIATRI OCH AUDIOLOGI Lunds universitet

INSTITUTIONEN FÖR LOGOPEDI, FONIATRI OCH AUDIOLOGI Lunds universitet Välkommen till samarbete med Institutionen för logopedi, foniatri och audiologi! INBJUDAN TILL HANDLEDARUTBILDNING FÖR AUDIONOMER INOM OLIKA VERKSAMHETSOMRÅDEN! Förändringarnas vindar har sedan en tid

Läs mer

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG 7.1 Principerna för stöd Det finns tre nivåer av stöd: allmänt, intensifierat och särskilt stöd. En elev kan få stöd på endast en nivå åt gången. Stödformer som

Läs mer

Holmen Skogs anvisningar för examensarbeten 15 högskolepoäng

Holmen Skogs anvisningar för examensarbeten 15 högskolepoäng Holmen Skogs anvisningar för examensarbeten 15 högskolepoäng 1. Allmänt Inom Holmen Skog fyller examensarbeten tre syften: - ett sätt att knyta kontakter med studenter i slutfasen av deras utbildningar

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna HISA36, Historia: Projektledning och projektarbete för historiker, 30 högskolepoäng History: Project Management and Project Work for Historians, 30 credits Grundnivå

Läs mer

Språkpraktik Personlig pärm Innehållsförteckning

Språkpraktik Personlig pärm Innehållsförteckning Språkpraktik Språkpraktik Personlig pärm Innehållsförteckning Innehåll personlig pärm 1. Personlig presentation: a. Personuppgifter: Namn Adress Telefon Personnummer b. Personlig beskrivning: Familj Egenskaper

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Vård av äldre II 40 poäng (ALDR2)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Vård av äldre II 40 poäng (ALDR2) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Vård av äldre II 40 poäng (ALDR2) Graduate Diploma in Elderly Care Specialist Nursing II, 60 ECTS Dnr 4540/01-395

Läs mer

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg PERSONALSTRATEGI VÄLUTBILDAD, ENGAGERAD OCH MOTIVERAD PERSONAL Kronoby kommun 2010 Godkänd av kommunfullmäktige 9.12.2010 Personalstrategin stöder och främjar genomförandet av Kronoby kommuns Strategi

Läs mer

1. Meriteringsmodellen

1. Meriteringsmodellen Sid 1 (7) 1. Meriteringsmodellen Av Umeå universitets visionsdokument Vision 2020 framgår det att vårt pedagogiska meriteringssystem bidrar till att ge skickliga lärare. Det övergripande målet för Umeå

Läs mer

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN KORSHOLMS KOMMUNS Innehållsförteckning 1 MÅL FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN 1.1 Stödjandet av hemmets och skolans fostrande arbete...3 1.2 Stödjandet av välbefinnandet, känslolivet och den sociala

Läs mer

PRAKTIKPERIODER INOM NOVIAS SOCIONOMPROGRAM

PRAKTIKPERIODER INOM NOVIAS SOCIONOMPROGRAM PRAKTIKPERIODER INOM NOVIAS SOCIONOMPROGRAM Grundpraktik 5sp (4 veckor) första studieåret Social omsorgspraktik/metod- 20 sp (12 veckor/6 +6) andra studieåret praktik Ledarskapspraktik 20 sp (12 veckor/6+6)

Läs mer

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM 1. REGIONINSTRUKTÖREN STÖDER KÅRLEDNINGEN 1.1. Regioninstruktörens uppdrag 1.2. Personlig kontakt 1.3. Regioninstruktörerna fungerar parvis 1.4. Regioninstruktörens uppgift

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Teknik Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i teknik sträva efter att eleven utvecklar sina insikter i den tekniska kulturens kunskapstraditioner och utveckling

Läs mer

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Parter Mellan Institutionen för Socialt arbete, Umeå universitet och Västerbottens läns landsting. 2 Syfte och mål Syftet med avtalet är att klarlägga åtaganden

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM1614 Kurs 14: Psykologpraktik, 22,5 högskolepoäng Practical Work/Supervised Field Study Period, 22.5 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Övergångsregler för blivande präster

Övergångsregler för blivande präster Övergångsregler för blivande präster Pastoralteologisk utbildning Pastoralteologisk utbildning för blivande präster ges till och med vårterminen 2014 av de båda pastoralinstituten i Uppsala och Lund. Från

Läs mer

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 02.09.2010 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Pia-Maria Blomqvist-Schrey x Uolevi Salminen

Läs mer

Bästa lärare i samhällslära och religion på gymnasiet,

Bästa lärare i samhällslära och religion på gymnasiet, 1 Bästa lärare i samhällslära och religion på gymnasiet, i läroplanen för gymnasiet lyfts studerandes delaktighet och demokratiska verksamhet upp på följande sätt: Delaktighet och demokratisk verksamhet

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2012 1009/2012 Kyrkomötets beslut om ändring av kyrkoordningen Utfärdat i Åbo den 5 november 2009 och den 12 november 2010 I enlighet

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING GODKÄND I FÖRSAMLINGSRÅDET 4.10.2016 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 1. Esbo kyrkliga samfällighets verksamhetsidé för Kyrkan i Esbo är enligt den strategi som blivit godkänd

Läs mer

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag SAMHÄLLSLÄRA Läroämnets uppdrag Syftet med undervisningen i samhällslära är att stödja elevens tillväxt till en aktiv, ansvarsfull och företagsam person. Elevens vägleds att agera enligt demokratins värden

Läs mer

Kursen kan ingå som valbar kurs eller delkurs i någon/något av följande kurser/program:

Kursen kan ingå som valbar kurs eller delkurs i någon/något av följande kurser/program: Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Praktik inom översättning, 7,5 hp (TTA007) Kursen kan ingå som valbar kurs eller delkurs i någon/något av följande kurser/program: Översättning III,

Läs mer

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK UNIVERSITY OF SKÖVDE HANIFE.REXHEPI@HIS.SE Bild 1 AGENDA Vad är kunskap? De fyra F:n Förståelse och lärande i relation till kunskap Vad är kompetens och vad finns det för

Läs mer

Undervisningsformer Föreläsningar, seminarier, litteraturläsning och individuella uppgifter.

Undervisningsformer Föreläsningar, seminarier, litteraturläsning och individuella uppgifter. 631201.0 Pedagogisk idé- och samhällshistoria, 5 sp Efter godkänd kurs förväntas studerande förstå: hur pedagogiska idéer uppkommit och utvecklats genom tiderna förhållandet mellan pedagogiska idéer och

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 FRÅN SKOOPI SOCIALA ARBETSKOOPERATIVENS INTRESSEORGANISATION Presentation av SKOOPI I SKOOPI organiseras de sociala arbetskooperativen i Sverige.

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 Verksamhetsidé (ur strategin): Grunden för verksamheten i Esbo församlingar utgörs av

Läs mer

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs 2018-12-12 Diarienr 399, 2018, 03 1 (9) Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs Gäller från och med 2019-01-01 SeQF Sveriges referensram för kvalifikationer Sveriges referensram för

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning Verksamhetsförlagd utbildning Medie- och kommunikationsvetenskap För studenter och handledare Allt du behöver veta om den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) inom det medie- och kommunikationsvetenskapliga

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Självreflektion som verktyg under kliniska praktikperioder. Jenny Lindman och Sofia Holmqvist

Självreflektion som verktyg under kliniska praktikperioder. Jenny Lindman och Sofia Holmqvist Självreflektion som verktyg under kliniska praktikperioder Jenny Lindman och Sofia Holmqvist Bakgrund Handledning av klinisk praktik I och II vid ämnet logopedi Klinisk praktik I: Den studerande ger talterapi

Läs mer

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna HISA38, Historia: Projektledning och projektarbete för historiker, 30 högskolepoäng History: Project Management and Project Work for Historians, 30 credits Grundnivå

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot operationssjukvård II, 40 poäng (AKOP2)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot operationssjukvård II, 40 poäng (AKOP2) Dnr 2929/03-390 KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Akutsjukvård med inriktning mot operationssjukvård II, 40 poäng (AKOP2) Graduate Diploma in Emergency

Läs mer

Praktiken gav anställningsbara ingenjörer

Praktiken gav anställningsbara ingenjörer Praktiken gav anställningsbara ingenjörer Publicerad: 2012-11-19 10:13 Regeringen har på försök återinfört gymnasieingenjörsexamen på tjugo skolor. Praktiken får toppbetyg av de flesta elever under det

Läs mer

Anvisningar för praktikanter inom CIMOs landsprogram

Anvisningar för praktikanter inom CIMOs landsprogram Anvisningar för praktikanter inom CIMOs landsprogram När CIMO-praktikplatsen har bekräftats, kan praktikanten i regel avtala om praktiska saker kring praktikperioden direkt med arbetsgivaren. Inom praktikprogrammen

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV Föreskrifter och anvisningar 2012:41 Utbildningsstyrelsen och författarna Föreskrifter och anvisningar 2012:41 ISBN 978-952-13-5273-7(häft.) ISBN 978-952-13-5274-4

Läs mer

Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng. Enskilda Högskolan Stockholm

Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng. Enskilda Högskolan Stockholm Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng Master of Practical Theology (One Year), 60 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

BORGÅ STAD. Undervisningsplan enligt den allmänna lärokursen inom grundundervisningen i konst

BORGÅ STAD. Undervisningsplan enligt den allmänna lärokursen inom grundundervisningen i konst BORGÅ STAD Undervisningsplan enligt den allmänna lärokursen inom grundundervisningen i konst stad / Bildningsnämnden 4.9.2007 1. VERKSAMHETSPRINCIPEN...2 2. VÄRDERINGARNA OCH UNDERVISNINGENS ALLMÄNNA MÅLSÄTTNINGAR,

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta 1 SVENSKA OCH LITTERATUR Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen i svenska och litteratur Mål för undervisningen Innehåll Föremål för bedömningen i läroämnet Att kommunicera

Läs mer

HANDLINGS PLAN för ideellt medarbetarskap

HANDLINGS PLAN för ideellt medarbetarskap HANDLINGS PLAN för ideellt medarbetarskap Linköpings Ryds församling reviderad april 2012 1 2 Handlingsplan för ideellt medarbetarskap Linköpings Ryds församling Mikaelskyrkan vill vara en kyrka som människor

Läs mer

SANKT FRANSISCUS NYTT

SANKT FRANSISCUS NYTT Församlingsbladet för Sankt Fransiscus församling, Segeltorp, Stockholm Avslutning Fredag den 19 december i tredje adventsveckan avslutad vi i församlingen årets verksamhet eller om man så vill inledde

Läs mer

Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare i Svenska Missionskyrkan.

Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare i Svenska Missionskyrkan. Vill du bli... diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare! Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare

Läs mer

RP 98/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om ortodoxa kyrkan

RP 98/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om ortodoxa kyrkan Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om ortodoxa kyrkan PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om ortodoxa kyrkan ändras.

Läs mer

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning.

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning. ORU 1.2.1-02595/2017 Behörighetskrav och bedömningsgrunder samt anvisningar till sakkunnigutlåtande för professorsanställningar inom ENT-nämndens ansvarsområde vid Örebro universitet Vid bedömningen gäller

Läs mer