Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum Småland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum Småland"

Transkript

1 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel Jessica Linde Tel: E-post: Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum Småland Projektets sammanhang Projektet utgår från två tätt sammanlänkade processer, dels en flerårig regional satsning på kulturarvsområdet för att möta upp de utmaningar som formulerats i Regional kulturplan för Kronobergs län , dels ett metodutvecklande strategiarbete inom Kulturparken Småland och Kulturarvscentrum Småland. Dessa båda processer beskrivs nedan i detta avsnitt för att ge en bild av projektets sammanhang. Dessutom ges en bakgrund till satsningen på Kulturarvscentrum Småland som ansökan om regionala utvecklingsmedel avser mer specifikt. Regional satsning på kulturarvsområdet Inträdet i kultursamverkansmodellen och framtagandet av Regional kulturplan för Kronobergs län har inneburit att regionen påbörjat ett flertal olika utvecklingsprocesser, bland andra en flerårig satsning på kulturarvsområdet. Arbetet med kulturplanen möjliggjorde en nulägesanalys och ett antal utmaningar synliggjordes (se Regional kulturplan för Kronobergs län s ). För den satsning som ansökan om regionala utvecklingsmedel till Statens kulturråd delvis avser handlar det framförallt om utmaningar kopplade till kulturarvets betydelse som kunskapsbas och samhällsresurs, förutsättningar för att bevara samlingar och arkiv samt att öka tillgängligheten till kulturarvet. För att möta utmaningarna och utveckla det område som ansökan berör så har regionen prioriterat utvecklingsarbete inom följande områden (se kapitel 3 i Regional kulturplan för Kronobergs län ): Regionförbundet södra Småland Videum Science Park SE Växjö Telefon: Fax: E-post: info@rfss.se

2 - Utveckla metoder för deltagarkultur - Utveckla förutsättningarna för att bevara, använda och utveckla vårt kulturarv - Öka tillgängligheten till kultur för barn och unga Den regionala satsningen på kulturarvet får även effekter för det utvecklingsarbete som regionen genomför dels för att stärka bild- och formområdet, dels för att stärka strukturerna för kulturella och kreativa näringar, då förutsättningarna för restaurering och digitalisering av konstsamlingarna förbättras och en miljö skapas och förstärks med spetskompetens. Kulturparken Smålands strategiarbete Den regionala kulturinstitution som har i uppdrag att samordna och utveckla kulturarvsfrågorna i länet och som därmed är en central aktör i utvecklingsarbetet på området är Kulturparken Småland AB. Vid Kulturparken Småland pågår sedan 2011 ett förändringsarbete som syftar till att utveckla metoder för deltagande och en mer dialoginriktad verksamhet gentemot publiken. Arbetet syftar också till att ta fram en strategi för organisationens arbete med ett deltagarperspektiv. Strategin sträcker sig över åren och deltagarperspektivet integreras i hela organisationen. Kulturparken Småland ingår i två olika projekt som ytterligare förstärker förändringsarbetet. Bland annat ingår organisationen i projektet Delta som syftar till att öka medborgarnas delaktighet och samskapande i kulturinstitutionernas verksamheter. Forskare från Linnéuniversitetet följer och utvärderar projektet. Kulturparken Småland är även projektägare för projektet Kultur, strategi och framtid, ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt som syftar till att öka medarbetarnas kunskaper kring kulturinstitutioners nya roll i samhället. Detta övergripande strategiarbete berör självklart också museets samlingar och arkiv och innebär en fortsatt och kontinuerlig dialog inom organisationen om kulturarv och samlingar ur ett brukarperspektiv. Frågan om digitalisering och ökad tillgänglighet till kulturarvet tillsammans med en helhetssyn på samlingarna i förhållande till en ny eller utvecklad roll för Kulturparken Småland är i högsta grad aktuell. Ett projekt vid namn Samlingar i tiden är ytterligare ett exempel på hur nya satsningar blir integrerade i det förändringsarbete som organisationen driver. 2 (8)

3 Projektet får stöd av Statens kulturråd och sker i samarbete med Historiska museet i Stockholm. I detta projekt ställs frågor om hur kulturarvet kan tillgängliggöras och vems berättelse det är som berättas. Syftet är att utveckla kunskap och metoder för förbättrade och mer tillgängliga digitala samlingssystem. I fokus står brukarperspektivet. Dessutom analyseras inom projektets ram, i samarbete med Linnéuniversitetet, teori och metoder kring gallrings- och insamlingspolicy och samtidsdokumentation. Brukarperspektivet är också en central del i det projekt som denna ansökan om regionala utvecklingsmedel avser. Projektet ska utveckla metoder och processer för att skapa en kreativ miljö för forskning, kulturarvspedagogik, lärande och en ökad tillgänglighet till kulturarvet. Kulturarvscentrum Småland - utgångspunkter Genom sammanslagningen av Kronobergsarkivets och Smålands museums verksamheter inom ramen för Kulturparken Småland föddes tanken på att skapa ett kulturarvscentrum där man kunde samla, vårda, bevara och tillgängliggöra kulturarvet med utgångspunkt i både föremålssamlingarna och arkiven. Tanken var att ta ett samlat grepp kring kulturarvsfrågorna och att öka tillgängligheten till samlingar och arkiv. I samarbete med Växjö kommunarkiv har Kulturarvscentrum Småland skapats, genom att samlingar, arkiv och bibliotek från tidigare åtskilda kulturarvsinstitutioner förts samman. Detta är en unik satsning som redan rönt stor uppmärksamhet inom musei- och arkivsektorn i Sverige. På Kulturarvscentrum Småland kommer allmänheten att kunna ta del av Smålands museums samlingar, arkiv och bibliotek; Kronobergsarkivets arkiv, bibliotek och fansamling samt unika handlingar från Växjö kommunarkiv. I den nya och funktionella byggnaden kommer det också att finns en forskarexpedition, forskarsal och ett forskningsbibliotek. Kulturarvscentrum Småland kommer att kunna erbjuda generösa öppettider, kompetent forskarservice, forskarplatser och tillgång till ett omfattande forskningsbibliotek. Ytterligare en bärande tanke är att kunna öka tillgängligheten till föremålssamlingar, genom att skapa så kallade öppna magasin med möjlighet till visningar och olika former av gestaltningar av delar av föremålssamlingarna. 3 (8)

4 Den bärande tanken är att arbeta utifrån ett deltagarperspektiv och därmed ge nya perspektiv på samlingarnas och arkivens användbarhet och en breddad syn på tillgängligheten. Kulturarvscentrum vill bland annat utveckla metoder för att erbjuda tillgängliga och relevanta upplevelser och berättelser för bredare målgrupper med utgångspunkt i samlingar och arkiv. I det utvecklingsarbetet är det viktigt att hålla ett brukarperspektiv på hela den tänkta verksamheten vad gäller tillgänglighet ur ett brett perspektiv, utformning av öppna magasin, aktiviteter, samarbeten och så vidare. Under perioden ska kulturarvspedagogiken vid Kulturarvscentrum Småland utvecklas och samordnas med andra mötesplatser. Detta är ett av de största utvecklingsområdena i Kulturparken Smålands verksamhet och en viktig process i det ovan beskrivna strategiarbetet för organisationen. Det är också ett utvecklingsområde som är av betydelse regionalt och nationellt. Syfte och mål Projektets övergripande syfte är att utveckla kunskap och metoder kring medborgares möjligheter till delaktighet och samskapande i kulturinstitutioners verksamhet, med särskilt fokus på kulturarvsområdet och med utgångspunkt i utvecklingen av satsningen Kulturarvscentrum Småland. Kulturarvscentrum Småland innebär att förutsättningar finns för att ta ett samlat grepp kring kulturarvsfrågorna och med utgångspunkt i ett deltagarperspektiv öka tillgängligheten till samlingar och arkiv. Projektet är metodutvecklande och ska ge nya perspektiv på samlingarnas och arkivens användbarhet och en breddad syn på tillgängligheten till kulturarvet. Det huvudsakliga mål som projektet ska uppnå är att skapa en kreativ miljö för forskning, kulturarvspedagogik, lärande och en ökad tillgänglighet till kulturarvet för allmänheten. Målet är också att öka och sprida kunskaper kring hur en kulturinstitution kan erbjuda tillgängliga och relevanta upplevelser och berättelser för bredare målgrupper med utgångspunkt i samlingar och arkiv. Projektorganisation och aktiviteter En planeringsgrupp med personal inom Kulturparken Småland kommer att arbeta kontinuerligt med en innehållslig verksamhetsplan och strategi för 4 (8)

5 Kulturarvscentrum Småland. Arbetet innebär diskussioner, viss research och studiebesök. För att inhämta kunskap och erfarenhet från andra verksamheter kommer ett antal studiebesök att göras under planeringsfasens gång. Det gäller i första hand öppna magasin där flera museer nationellt och inte minst internationellt har erfarenheter av att på detta sätt öka tillgängligheten till samlingarna. I den regionala satsning som görs är planen att avsätta extra resurser för kulturarvsområdet från 2012 och fram till och med Den projektbeskrivning som görs i detta dokument avser dock tidsperioden för den regionala kulturplanen, det vill säga Under hösten 2012, vilket är den tidsperiod som denna första ansökan om regionala utvecklingsmedel avser, kommer fokus att ligga på att genomföra en förstudie om förutsättningarna för att arbeta med en öppen konserveringsverkstad. Förstudien innehåller inventering av andras arbete med öppna verkstäder och magasin, nationellt och internationellt, samt studiebesök. Interregionala erfarenhetsutbyten, till exempel med Jönköpings läns museum kring öppna delar av verksamheten, finns redan. Förstudien sker parallellt med planeringsgruppens strategiarbete och berör frågor om hur föremålsvård och kulturarvspedagogiken kan kopplas samman med den publika verksamheten vid Kulturarvscentrum Småland. Förstudien ger ökad kunskap inför det arbete som påbörjas under våren 2013 och som bygger på metodutveckling utifrån ett deltagarperspektiv tillsammans med olika fokusgrupper. Under hösten 2013 öppnar Kulturarvscentrum för allmänheten. Arbetet med att utveckla, pröva och dokumentera metoder och arbetssätt gällande tillgängliggörande av kulturarvet fortsätter och under projektets tredje år (2014) är fokus kunskapsspridning. För att det utvecklingsarbete som ska bedrivas under projekttiden ska bli framgångsrikt så är planeringsgruppen i behov av kontinuerlig kompetensutveckling och ytterligare förstärkning utöver ordinarie resurser. Genom en förstärkning av resurser så kan särskild tid avsättas för utvecklingsarbete. Framförallt kan arbetet med målgrupper, metodutveckling och kunskapsspridning genomföras på ett mer kvalitativt sätt. Genomförandet av Kulturarvscentrum Småland kräver samordning av pedagogiska insatser och inspel från olika aktörer. I arbetet kommer ett flertal aktörer och olika fokusgrupper (se beskrivning i nästa avsnitt) att involveras både från andra institutioner, Linnéuniversitetet, länets kommuner och från civilsamhället, till 5 (8)

6 exempel Kronobergs läns hembygdsförbund, grund- och gymnasieskolorna, kommunerna, SFI, Komvux, Studieförbunden, Pensionärsuniversitetet, samarbetsparter inom det ESF-projekt som Kulturparken Småland driver, Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik (NCK) och Riksförbundet Sveriges museer. Som beskrivits tidigare så ingår projektet i ett övergripande regionalt utvecklingsarbete vilket innebär att kultursamverkansmodellen i Kronobergs län kommer att fungera som en viktig plattform. Länets samverkansmodell innebär politisk förankring, stöd i arbetet gentemot kommunerna och dialog med företrädare för civilsamhälle och det professionella kulturlivet. De regionala satsningar och prioriteringar som görs finns alltid med på agendan i samverkansmodellens olika sammanhang och mötesformer, som till exempel de strategiska samtal som genomförs (där alla länets aktörer bjuds in till öppna forum), den regionala arbetsgruppen (kommunernas tjänstemän med ansvar för kulturfrågor) samt den regionala samrådsgruppen (kommunernas politiker med ansvar för kulturfrågor). Metoder, målgrupper och effekter Det utvecklingsarbete som ska bedrivas inom projektet innebär att regionens starka tradition av cultural planning bärs vidare. Metoden handlar om att kartlägga kulturella resurser i vid bemärkelse och utgår från medborgardialog. Detta har varit en bärande idé i stora delar av Kulturparken Smålands verksamhet och metoden har också präglat regionens arbete med kulturplanen. För att utveckla tillgängligheten till kulturarvet och brukarperspektivet gäller att projektets målgrupp är bred. Olika målgrupper kommer att vara aktuella i projektets olika delar. Huvudsakliga målgrupper är följande: - Nya brukare - Klassiska brukare - Lärare - Andra aktörer inom musei- och arkivsektorn Tanken är att utveckla metoder som underlättar tillgänglighet och meningsskapande av samlingar och arkiv även för grupper som inte har vana av eller förförståelse för hur samlingar och arkiv är uppbyggda och kan brukas. För att 6 (8)

7 sätta brukarperspektivet i centrum kommer visst arbete att ske med olika fokusgrupper. Fokusgrupper som arbetsform ger goda möjligheter till delaktighet och eget skapande för flera av målgrupperna. Fokusgrupper kommer att sättas samman med hjälp av olika intresseorganisationer, men också genom att bjuda in brett med medborgardialog som utgångspunkt. Kulturparken Smålands erfarenheter av tidigare arbete med den här typen av frågeställningar innebär att det finns etablerade kontakter och utvecklade arbetssätt. Samtidigt är det viktigt att fortsätta reflektera kring frågor om hur detta förändrar organisationen och organisationens arbetssätt och strukturer, vilket görs framförallt inom Deltaprojektet. I detta avseende så kan projektresultaten bidra till att förstärka det arbete som sker inom ramarna för Delta-projektet. Det är också av betydelse att hitta nya former och sammanhang för att öka möjligheterna till delaktighet, framförallt för de nya grupper som inte tidigare har kommit i kontakt med kulturarvsområdet. Effekten för dessa grupper rör demokratiska och medborgerliga aspekter som meningsskapande och ökad kunskap om samhället. För att sätta brukarperspektivet i centrum kommer arbete att ske i fokusgrupper i nära samarbete med pedagogiska resurser som har kunskap om olika målgruppers förutsättningar. Effekten för klassiska användare, till exempel hembygdsförbund och forskare, blir utvecklad service och tillgänglighet. Lärare, främst inom grundskola och gymnasium, är en annan viktig målgrupp. Effekten handlar framförallt om att hitta former för ett förbättrat arbete med samlingar och arkiv utifrån frågeställningar om till exempel källkritik. Skolan är dessutom en viktig aktör för att bygga långsiktighet och arbeta med nya grupper. Även om brukarperspektivet står i centrum i projektet så är metodutveckling en betydelsefull del. Detta för med sig en effekt för andra aktörer inom musei- och arkivsektorn i form av att de får ta del av kunskap och erfarenheter från projektet och möjlighet till fortsatta diskussioner om kulturarvsinstitutioners framtida roll i samhället. Kunskapsspridning och uppföljning Projektet följs upp kontinuerligt med hjälp av den uppföljningsmodell och de indikatorer som tillämpas inom ramarna för samverkansmodellen i Kronobergs län. Modellen används även för att följa upp och utvärdera Regional kulturplan för Kronobergs län Projektet är en del av kulturplanen och kommer därför att utvärderas enligt modellen där även kvalitetssäkring utifrån ett mångfalds- 7 (8)

8 jämställdhets- och tillgänglighetsperspektiv ingår. Regionen deltar också i införandet och utvecklingen av den nationella kulturdatabasen för att bygga upp statistik som möjliggör en kvalitativ nulägesbild. För erfarenhetsutbyte är även den arbetsmetod och modell som används i projektet är möjlig att följa löpande via Utöver detta kommer förstudien att resultera i en rapport och planeringsgruppens arbete i en skriftlig strategi. Det metodutvecklande arbetet och resultaten av att arbeta med fokusgrupperna kommer att dokumenteras. Kulturparken Småland kommer att bjuda in till seminarier för att diskutera och sprida resultaten. Som nämnts ovan kommer projektresultaten dessutom att ingå som en del i det fortsatta Delta-projektet vilket innebär att uppföljning sker även där. Ekonomisk kalkyl Kostnader Förstudie (öppen verkstad) Spetskompetens Metod- och processutveckling Studieresor Dokumentation och kunskapsspridning Total Finansiering Statens kulturråd Kulturparken Småland Regionförbundet södra Småland Landstinget Kronoberg Total Spetskompetens avser här heltidsanställd konservator med arbetsuppgifter som även omfattar kopplingen mellan föremålsvård och den publika verksamheten. 2 Särskild tid som personalen i planerings- och strategigrupp avsätter samt eventuellt stöd i form av exempelvis processledare. 3 Observera att den regionala satsningen sträcker sig Denna projektbeskrivning är dock avgränsad till kulturplanens tidsperiod (8)

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar konstområdet

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar konstområdet 2012-08-16 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel Helen Hägglund Tel: 0470-72 74 37 E-post: helen.hagglund@rfss.se Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Varför är vi här? Två år med en regional kulturplan som vi byggt tillsammans Gemensam temperaturmätning av kulturområdet Två viktiga processer 2014 era inspel

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017

Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017 Dnr 13/0293 2013-10-02 Helen Hägglund Tel. 0470-72 47 37 Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017 Ärendet Regional kulturplan för Kronobergs län

Läs mer

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017.

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017. REGION GÄVLEBORG 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Hälsinglands museum Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977. Verksamhetsplan 2015. Beslutad av styrelsen 2015-03-19

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977. Verksamhetsplan 2015. Beslutad av styrelsen 2015-03-19 Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2015 Beslutad av styrelsen 2015-03-19 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

PROTOKOLL. C red Centrum för redesign, Kulturparken Småland, Växjö

PROTOKOLL. C red Centrum för redesign, Kulturparken Småland, Växjö 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2013-02-14 Kulturberedningen Tid Fredagen den 1 februari 2013 kl. 9-12 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Gerd Lansler (KD) Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Gerd Lansler (KD) Margareta Artéus Thor (FP) 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2012-12-05 Kulturberedningen Tid Onsdagen den 21 november 2012 kl. 9-12 Plats Orgelsalen, Smålands museum, Växjö Närvarande ledamöter

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2013 Beslutad av styrelsen 2012-12-12 Några basdata 2012 Ca 85 tillsvidareanställda. 40 säsongs-,

Läs mer

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Kulturnämnden BILAGA 1 (3) Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Region Skånes inträde i samverkansmodellen innebar ett större ansvar för övergripande kulturarvsfrågor. Samråd med de regionala

Läs mer

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg Digikult, Göteborg 2015-03-25 Digisam Johanna Berg Digisam ska Presentera allmänna råd för digitalisering och tillgängliggörande av samlingar och arkiv som ska främja prioriteringar inom digitaliseringsarbetet

Läs mer

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-04-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 11 april 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Regionalt kulturarvsprogram för Östergötland

Regionalt kulturarvsprogram för Östergötland Regionalt kulturarvsprogram för Östergötland 2012-2014 1 Innehåll Inledning 3 Vad är kulturarv? 7 Vision 9 Gemensamma mål 11 Kulturarvsarbete i rörelse 19 Planer och program på nationell, regional och

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018 DAGORDNING Datum 2017-11-29 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-12-08 kl. 09.45 Plats: Skurups folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av styrelsen 2015-12-17 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

Projekt Kulturarvsportal Västmanland. Projektpresentation Västmanlands läns museum, 2013-09-13

Projekt Kulturarvsportal Västmanland. Projektpresentation Västmanlands läns museum, 2013-09-13 Projekt Kulturarvsportal Västmanland Projektpresentation Västmanlands läns museum, 2013-09-13 Projektet i korthet Namn Period Parter Beskrivning av projektet Projektägare Projektledare Mer information

Läs mer

~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG

~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG REGION GÄVLEBORG Ank. 2016-12- 1 9i ;. I D nr.... jc;::_/1/./... 7. 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Länsmuseet Gävleborg Länsmuseet Gävleborg och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP) 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-02-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 14 februari 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling TILLÄMPAT KULTURARV Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling Redaktör Carolina Jonsson Malm Layout Stefan Siverud Förlag Kalmar läns museum 2017 RÖSTER OM PROJEKTET Det vi kallar

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling TJÄNSTESKRIVELSE Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150410 DNKS150152 Driftnämnden Kultur och skola Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum

Läs mer

Kulturplan Ljungby kommun 2015-2017

Kulturplan Ljungby kommun 2015-2017 Kulturplan Ljungby kommun 2015-2017 Antagen av Ljungby kommun, kultur- och fritidsnämnden 23 mars 2015 Innehållsförteckning Kulturplan Kronoberg + Kulturplan Ljungby kommun = Sant 2. Prioriteringar och

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 1 (10) Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014,dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 1/5 Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ku.remissvar@regeringskansliet.se Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 Remiss till betänkandet av Gestaltad livsmiljö- Ny politik för arkitektur, form

Läs mer

Digital strategi för Statens maritima museer 2020

Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Kommunikationsavdelningen Annika Lagerholm & Carolina Blaad DIGITAL STRATEGI Datum Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Regionalisering och kulturarv. Calle Nathanson Kulturdirektör

Regionalisering och kulturarv. Calle Nathanson Kulturdirektör Regionalisering och kulturarv Calle Nathanson Kulturdirektör Under Konstruktion Effekter av kultursamverkansmodellen 2010-2012 3 huvudkapitel - Roller, processer och dialoger - Effekter och konsekvenser

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Kultur och fritidsnämnden Föredragningslista Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2018 Beslutad av styrelsen 2017-12-07 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Strategikarta 2015 Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014 Medborgarperspektivet Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Antalet besök/år till kulturverksamheter med regionala

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-05-12 1.4.1-2015-137 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Läs mer

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och förståelse av samtiden.

Läs mer

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling Hållbara platser Samverkan för regional serviceutveckling Projektägare: Västra Götalandsregionen, Näringsliv Projekttid: November 2016-30 juni 2019 Budget: 3 Msek Finansiärer: Tillväxtverket, Länsstyrelsen,

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2014 Beslutad av styrelsen 2013-12-13 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör

Läs mer

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12. 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10 Kulturberedningen Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Hälsinglands Museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016.

Hälsinglands Museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Uppdragsöverenskommelse 2016 Hälsinglands Museum Hälsinglands Museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för

Läs mer

Föreningsarkivet. i Jämtlands län

Föreningsarkivet. i Jämtlands län Föreningsarkivet i Jämtlands län Verksamhetsplan 2019 1 Innehåll Inledning... 3 Under 2019 kommer följande utvecklingsområden att prioriteras:... 3 Kultur för alla i hela länet... 3 Människor i glesbygd...

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014 Kulturnämnden Kristina Elding Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 39 Kristina.Elding@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-14 Dnr 1400765 1 (5) Kulturnämnden Regionalt mediesamarbete för biblioteken

Läs mer

Uppdrag till Statens konstråd att förbereda en satsning på kulturverksamheter i vissa bostadsområden med inriktning på konstnärlig gestaltning

Uppdrag till Statens konstråd att förbereda en satsning på kulturverksamheter i vissa bostadsområden med inriktning på konstnärlig gestaltning Regeringsbeslut 29 2015-06-25 Ku2015/01873/KI Kulturdepartementet Statens konstråd Box 45134 104 30 Stockholm Uppdrag till Statens konstråd att förbereda en satsning på kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Strategi Kunskapskälla och betydelsefull aktör UKÄ ska vara den självklara kunskapskällan om

Läs mer

ÄRENDE 5. Detta program är indelat i två delar: 1. Kulturens roll i det livslånga lärandet 2. ABM-utveckling och lärande

ÄRENDE 5. Detta program är indelat i två delar: 1. Kulturens roll i det livslånga lärandet 2. ABM-utveckling och lärande Kraftkälla för medborgare och lärande Program för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen kring samverkan mellan arkiv, bibliotek och museer, som grund för en aktiv roll i det livslånga lärandet. Bakgrund

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2017 Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling DAGORDNING Datum 2015-04-02 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-04-16 kl. 09.30 Plats: Kävlinge bibliotek, Kvarngatan 17, Kävlinge

Läs mer

Samordning för Linnea. Ett samverkansprojekt mellan Landstinget Kronoberg och länets åtta kommuner.

Samordning för Linnea. Ett samverkansprojekt mellan Landstinget Kronoberg och länets åtta kommuner. Samordning för Linnea Ett samverkansprojekt mellan Landstinget Kronoberg och länets åtta kommuner. Bakgrund Nationell satsning Bättre liv för sjuka äldre Stärkta regionala strukturer inom äldreområdet

Läs mer

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum Skellefteås kulturplan Kultur i centrum Dialog Nu är vi alltså i fasen där vi talar med medborgare, föreningar och förbund om vad de tror om kulturen i Skellefteå och om vad de vill se hända! Därför vill

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt Syfte med RegSam Att skapa förutsättningar för samverkan och hållbar tillväxt Att förstärka och fördjupa samverkansarbetet mellan akademi och företag/organisationer.

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Lärande utvärdering. Projektet följs under hela projekttiden för att medverka till lärande

Lärande utvärdering. Projektet följs under hela projekttiden för att medverka till lärande Lärande utvärdering Projektet följs under hela projekttiden för att medverka till lärande Stöd och dialog med förslag till förbättringar och utveckling Kan vara störande och oroande men också berömmande

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Datum Dnr Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och unga. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och unga. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Kulturnämnden Camilla Sjöstrand Handläggare 040-675 37 46 Camilla.Sjostrand@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-10 Dnr 1502080 1 (5) Kulturnämnden Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och

Läs mer

Kulturens Open Space 29 augusti 2012, S:t Sigfrids folkhögskola, Växjö

Kulturens Open Space 29 augusti 2012, S:t Sigfrids folkhögskola, Växjö Kulturens Open Space 29 augusti 2012, S:t Sigfrids folkhögskola, Växjö 09:30 Mingel & Fika 10:00 Nu genomförs den regionala kulturplanen! Kulturplanens styrgrupp om syftet med dagen, Gunnar Nordmark (Fp),

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram. Lust att lära. kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet

2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram. Lust att lära. kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet 2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram Lust att lära kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet Inledning Kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet Kraftkälla för medborgare och lärande

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK BAKGRUND År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda Glasbruk, Kosta Glasbruk samt Åfors Glasbruk, och i juni 2011 invigdes The Glass Factory

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete 5075 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning/fou-enheten PM Sida 1 (5) 2018-03-15 Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete Utbildningsförvaltningens arbete med forskning

Läs mer

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Dalarnas Arkitekturråd 2016-03-07 1 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Detta

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 DISPOSITION STYRDOKUMENT KULTURENS INFRASTRUKTUR KULTURNÄMNDENS ARBETSSÄTT KULTURNÄMNDENS STÖDFORMER UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING UTVECKLING KONST- OCH

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP) 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2012-02-14 Kulturberedningen Tid Fredagen den 3 februari 2012 kl. 10-13 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Sessionssalen,

Läs mer

Nulägesbeskrivning kulturarv Kulturplan Kronoberg

Nulägesbeskrivning kulturarv Kulturplan Kronoberg Erica Månsson Kulturparken Småland AB 2011-04-12 Nulägesbeskrivning kulturarv Kulturplan Kronoberg Inledning Kulturparken Småland är en bred och viktig aktör inom kulturarvssektorn i Kronobergs län. Inom

Läs mer

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-11-28 Diarienummer KN170076 Kulturnämnden Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer disposition

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-09-28 kl.09.00-12.00 Plats: Regionens hus, sal B 11 Tidsplan och arbetsstruktur för ny kulturplan 2018-2020 Diarienummer:

Läs mer

Yttrande avseende Departementsskrivelsen (Ds 2017:8) Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop

Yttrande avseende Departementsskrivelsen (Ds 2017:8) Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2017-06-07 Sida 1 (7) Dnr Dnr: LD 17/01174 Falun 2017-05-16 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm avseende Departementsskrivelsen (Ds 2017:8) Kultursamverkan för

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Riktlinjer för lokalt utvecklingsarbete i Stockholms stad September 2015

Riktlinjer för lokalt utvecklingsarbete i Stockholms stad September 2015 Bilaga Riktlinjer för lokalt utvecklingsarbete i Stockholms stad September 2015 stockholm.se Juni 2015 Dnr: 171-1405/2015 Utgivare: Stadsledningskontoret Kontaktperson: Johanna Löfvenius 4 (10) Syfte

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer