~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG"

Transkript

1 REGION GÄVLEBORG Ank i ;. I D nr.... jc;::_/1/./ (9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Länsmuseet Gävleborg Länsmuseet Gävleborg och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år Grund för överenskommelsen är kultursamverkansmodellen med den av regionfullmäktige antagna kulturplanen för Gävleborg , Ett kulturliv som ger livskraft och skapar sammanhang. I kulturplanen anges följande regionala kulturpolitiska mål, som ska vara vägledande för all regional kulturverksamhet. Kulturpolitiska mål Region Gävleborg vill genom den regionala kulturpolitiken lyfta kulturens egenvärden som bidrar till ett kulturliv som ger livskraft och skapar sammanhang. Regional kulturverksamhet och regionala insatser ska i samverkan med kommunernas verksamheter och insatser utgöra en stödjande infrastruktur för kulturlivet i länet. Den regionala kulturpolitiken stärker folkbildning och folkrörelse främjar folkhälsan ökar länets attraktivitet främjar innovation och hållbar utveckling Den regionala kulturpolitikens övergripande mål är att: möta människors grundläggande behov av kulturupplevelser öka tolerans och mångfald förklara, inkludera och skapa delaktighet i samhället utmana det etablerade och vitalisera demokratin bidra till kreativitet, nya ideer och nya kulturella uttryck främja likvärdiga förutsättningar för kulturlivet i länet

2 2(9) Utgångspunkten för den regionala kulturpolitiken är att ett rikt och levande kulturliv är nödvändigt och självklart för en hållbar samhällsutveckling i Gävleborg. Kulturverksamhet ska ge människor redskap att bättre förstå sig själva och sitt samhälle, men också redskap för att påverka sin situation och delta i samhällets utveckling. Kulturverksamhet ska skapa kommunikation mellan individer och grupper, ge förutsättningar för olika slags kulturupplevelser och bildning samt ge människor möjlighet att utveckla sina skapande förmågor. I detta arbete är Gävleborgs kulturmiljöer och kulturarv viktiga resurser. I en samtid och ett län som utmanas av nya och snabba samhällsförändringar och stark omvärldspåverkan behövs kulturverksamheter som kan ge perspektiv och insikter samt stärker människors förmåga att möta och tillvarata dessa förändringar. Kulturverksamheternas uppgift är inte att "nå ut" till människor, utan att angå och vara angelägna för sin tids människor i hela Gävleborg. Detta förutsätter ett samspel mellan verksamheterna lika väl som med kommuner, civilsamhälle och andra externa aktörer. Även de nationella kulturpolitiska målen omfattar de verksamheter som beskrivs i kulturplanen. Med sina inriktningar samspelar de nationella och de regionala målen och bidrar till varandras uppfyllelse. Kulturarvsinstitutionernas gemensamma uppdrag och mål kopplat till Kulturplan De tre regionala kulturinstitutionerna Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg ska vara angelägna för människor och samhälle genom att ge redskap för att förstå och hantera historiska och samtida skeenden. Musei- och arkivverksamheten ska angå, ompröva och skapa delaktighet. Verksamheterna ska arbeta med regionens frågor och fungera som resurser för hela Gävleborg med sina olika inriktningar och kompetenser. Verksamheternas arbete ramas in av gemensamma frågeställningar där utgångspunkten är de stora pågående strukturomvandlingarna i dagens samhälle - från ett industriellt till ett postindustriellt tillstånd. Förändringar inom teknik och ekonomi, ett förändrat förhållande mellan stad och landsbygd, och en ständigt föränderlig global situation väcker nya frågor om kulturarv, identitet och existentiella sammanhang.

3 ~ Region 3(9) Kulturarvsinstitutionernas roll är att fortsätta bredda kulturarvs berättelserna, att möta och undersöka samtidens frågor, involvera människors kunskap, berättelser och känslor samt gestalta historiens mångtydighet. Institutionerna ska: genom lyhört och inkluderande arbetssätt, ny kunskapsuppbyggnad och pedagogiska insatser lyfta fram kulturella och historiska perspektiv som öppnar för reflektion, norm- och källkritiskt tänkande och en vitaliserad demokrati involvera forskare och kulturutövare för att i dialog med länets innevånare undersöka och ompröva de rådande kulturarvs berättelserna och aktivt gestalta nya ge människor möjlighet att vara medskapande, utforska sin kreativa förmåga och använda olika uttryckssätt Om Länsmuseet Gävleborg Med visionen Kulturarven i Gävleborgs län ska betyda mer för fler bedriver museet undersökande arbete kring människan i förändring. Verksamheten bygger på möten med människor där forskning, berättelser, kulturmiljöer, föremål och skapande processer bidrar till reflektion kring samhälle och individ. Fokus ligger främst på samverkan med barn och unga samt äldre. Arbetet genomförs i samverkan med länsinvånare, kulturinstitutioner, skola, civilsamhälle, kulturutövare och forskare. Genom konst- och kulturmilj öpedagogik utvecklar museet nya sätt att föra dialog kring samtidens frågor. Museet har omfattande arkiv samt samlingar med tonvikt inom svensk konst (nationell och regional), konstindustri, tapeter, textil, arkeologiskt material, sjöfart samt foton från Gävleborg. Ett av museets profilområden är kulturmiljöarbete. Med 75 års erfarenhet av års historia är museet remissinstans för kommuner och myndigheter samt bedriver uppdragsverksamhet med inriktning mot byggnadsvård och arkeologi. Ett annat profilområde är konst. Museets samling är idag, utanför storstäderna, landets mest representativa samling av svensk konst från 1600-tal till idag. Museet presenterar kontinuerligt samtida regionala och nationella konstnärskap. Under programperioden genomför museet en stor satsning på nya basutställningar.

4 ~ Region 4(9) Verksamhetens innehåll: Utställningar, projekt och programverksam.het i länet och i museibyggnaderna. Tillgängliggörande, strategiska förvärv samt vård av samlingar och arkiv. Kunskapsuppbyggnad och pedagogiskt arbete. Rådgivning, remisshantering och uppdragsverksamhet främst inom kulturmilj öområdet. Samverkan mellan institutionerna Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg samverkar i arbetet med utvecklingsområden och prioriterade perspektiv. Institutionerna ska även genomföra gemensamma utbildningsinsatser för sin personal i syfte att stärka dessa områden. Utvecklingsområden Mångfald av berättelser Samtliga tre institutioner ska fortsätta att fånga upp olika berättelser från länets invånare. Under kulturplaneperioden fortsätter Länsmuseet Gävleborg sitt arbete med nya basutställningar. Målet är att utställningarna ska fördjupa berättelserna om Gävleborg och omvärlden och väcka diskussion om samtidens aktuella frågor. I arbetet kommer externa grupper att involveras för att bredda historieskrivningen. Den första etappen av basutställningen blir färdig under Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg har nu avslutat det gemensamma projektet Vem äger berättelserna? Institutionerna kommer att fortsätta belysa pågående samhällsförändringar ur olika perspektiv spanar vi gemensamt efter samhällsförändringar med fokus på vår närhistoria, för att starta nya gemensamma processer. Under kulturplaneperioden undersöker Länsmuseet Gävleborg bl.a. frågor kring konsumentetik och livsmedelsproduktionens förändrade villkor samt går vidare med kartläggningen av länets samiska historia.

5 5(9) Under 2017 samarbetar Arkiv Gävleborg, Länsmuseet Gävleborg och Gävle kommunarkiv kring insamling av berättelser av och om finska krigsbarn. I projektet ingår en vandringsutställning som kommer att visas på olika platser i länet. Inför 2018 Gubileumsår för Arkiv Gävleborg och Riksarkivet) planerar Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg att lyfta folkrörelsernas berättelser genom programverksamhet och en eller flera mindre utställningar i länet. Kultur för integration Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg ska söka samverkan, kunskap och arbetssätt för att bidra till ökad integration i samhället ligger fokus på att öka medarbetarnas kunskaper inom området, bland annat genom erfarenhetsutbyte mellan institutionerna. Digitaliseringens möjligheter och utmaningar Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg kommer under att fortsätta sitt gemensamma arbete med att förnya sina samlingsförvaltningssystem. Tillgängligheten till sökbara arkiv och samlingar är ytterst en demokratisk fråga. Genom detta arbete kommer museisamlingarna att bli än mer tillgängliga, användbara och angelägna för forskare, allmänhet, skolelever och unga. Ett omfattande arbete ligger i att samordna terminologi och hitta relevanta sätt att kategorisera samlingarna för en god sökbarhet och bredare användbarhet. Men också för att få redskap för att problematisera och omtolka samlingarna. Arkiv Gävleborg, Hälsinglands museum och Länsmuseet Gävleborg ska fortsätta att använda digital teknik och sociala medier för att tillgängliggöra verksamheten, skapa nya relationer och interagera med besökarna. Att överbrygga geografiska avstånd Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg ska fortsätta att verka aktivt i hela länet och söka samarbeten för att långsiktigt upprätthålla och utveckla dialoger med civilsamhället. Länsmuseets lokaler i Gävle är stängda för renovering och öppnar åter 21 oktober Under tiden sker verksamhet på andra platser i länet med utställningar, pedagogiskt arbete och olika programaktiviteter.

6 6(9) Länsmuseet har en arkeolog i Hudiksvall och en byggnadsantikvarie i Ljusdal. Det nya samlingsförvaltningssystemet kommer att innebära att största delen av Hälsinglands Museums och Länsmuseet Gävleborgs digitaliserade samlingar kommer att tillgängliggöras via internet. Kultur- hälsa och livskvalitet Genom aktiviteter som ger människor möjlighet att utforska sin kreativa förmåga, stimulera minnet, reflektera tillsammans och känna igen sig ska Hälsinglands museum och Länsmuseet Gävleborg bidra till att stärka grupper som upplever utanförskap på olika sätt - anledningen kan vara t.ex. psykisk ohälsa, funktionsvariation eller ålder. Under 2017 samarbetar samtliga tre institutioner kring programverksamhet till den kommande utställningen med arbetsnamnet Arsrika människor. Kulturella och kreativa näringar Genom att synliggöra historiska skeenden och berättelser kan museerna bidra till att levandegöra och vårda de kulturarv och de kulturmiljöer som brukas inom de kulturella och kreativa näringarna, och på så sätt bidra till kunskapsdriven tillväxt. Även arkiv och föremålssamlingar kan vara en tillgång och en inspirationskälla i detta arbete. Läsfrämjande Sagor, myter och berättartradition ingår som inslag i museernas pedagogiska verksamhet. Prioriterade perspektiv Barn och unga Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg ska fortsätta arbetet att tillsammans utveckla den pedagogiska verksamheten. I samverkan med länets skolor ska institutionerna utveckla och pröva pedagogiska arbetssätt som främjar barns och ungas möten med kulturarven. Institutionerna ingår i den regionala samverkansgruppen för barnkultur. Museerna ska fungera som plattform för barns och ungas kreativitet och skapande och utveckla processer som involverar barn och unga där deras

7 7(9) frågeställningar och tankar får ta plats. Museerna är även en resurs för kommunernas arbete med Skapande skola fortsätter Länsmuseet Gävleborg att fokusera på kulturmiljö- och konstpedagogik för att lyfta frågor om demokrati, allas lika värde och historiebruk. Under kulturplaneperioden ska Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg gemensamt utveckla pedagogiskt material för länets skolor på temat "Världsarv och identitet" ligger fokus på att förankra och organisera arbetet i samverkan med hälsingekommunerna. Vår ambition är att viss del av verksamheten kan kopplas till kommunernas arbeten inom skapande skola. Kvalitet Kvalitativa utvärderingar ska genomföras i särskilda nyckelprojekt. Arkiv Gävleborg, Hälsinglands museum och Länsmuseet Gävleborg ska under året utvärdera projektet Vem äger berättelserna? Institutionerna ska i samverkan med Kulturutveckling inleda en dialog om en översyn av utvärderingsmodeller för den framtida verksamheten. De tre institutionerna ska alla utifrån sina kompetenser arbeta med att inspirera, involvera och erbjuda service till forskare och kulturutövare från olika discipliner. Jämlikhet och jämställdhet De tre institutionerna ska samverka kring sina jämställdhets- och mångfaldsplaner och följa upp och revidera dem regelbundet. Begrepp som genus, klass och identitet ska genomsyra verksamheten. Under kulturplaneperioden fokuserar Länsmuseet Gävleborg särskilt på ovanstående perspektiv i arbetet med samlingsförvaltningssystem, museets nya basutställningar och i den skolpedagogiska verksamheten. Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg ska ha ett HBTQ-perspektiv i sitt arbete och har 2017 fokus på att öka medarbetarnas kunskaper inom området, bland annat genom erfarenhetsutbyte mellan institutionerna.

8 ~ Region 8(9) Miljö Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg ska bidra till en helhetssyn på förvaltning och utveckling av landskapet och samhället som är långsiktigt hållbar. Museerna ska lyfta fram länets mångfacetterade kulturmiljöer och verka för att de vårdas och används som en resurs i samhällsomställningen. Institutionerna ska bedriva sin verksamhet med så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. Tillgänglighet för personer med funktionsvariation Länsmuseet Gävleborg har en handlingsplan för ökad tillgänglighet som följs upp och uppdateras kontinuerligt. Under kulturplaneperioden fortsätter Arkiv Gävleborg, Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg arbetet med att ytterligare anpassa verksamhet och information till människor med olika typer av fysiska och psykiska funktionsvariationer. Uppföljning Länsmuseet Gävleborg ska rapportera in statistik över 2017-års verksamhet till Kulturdatabasen senast den 9 mars Länsmuseet Gävleborg ska redovisa sin årsberättelse 2017 för Kultur- och kompetensnämnden så att den kan behandlas i anslutning till att regionens bokslut för 2017 tas av fullmäktige. Av årsberättelsen skall framgå vad som gjorts och uppnåtts inom de områden som tas upp i uppdragsöverenskommelsen. Länsmuseet Gävleborgs underlag till 2018-års uppdragsöverenskommelse lämnas i augusti 2017, datum kommer under våren. Underlaget ska innehålla en halvårsavstämning av verksamheten samt förslag till uppdateringar och förändringar inför uppdragsöverenskommelsen 2018.

9 9(9) Finansiering Beslut om bidrag för 2017 tas av Kultur- och kompetensnämnden efter att Statens kulturråd beslutat om bidrag till Region Gävleborg, beslutet bifogas uppdragsöverenskommelsen. Bidraget utbetalas med 50 % den 15 januari och resterande bidrag den 15 juli. Bidraget förutsätter att Länsmuseet Gävleborg har en sund ekonomi och en budget i balans för Återbetalningskrav Länsmuseet Gävleborg blir återbetalningsskyldig om bidraget inte används i enlighet med denna uppdragsöverenskommelse. Om Länsmuseet Gävleborg blir återbetalningsskyldig beslutar Region Gävleborg, efter samråd med Länsmuseet Gävleborg, att kräva tillbaka delar av eller hela bidraget. Uppdragsöverenskommelsen träffas under förutsättning att regionfullmäktige och Statens Kulturråd fattar beslut i enlighet med föreslagen kulturplan och dess budgetförutsättningar. Denna uppdragsöverenskommelse har upprättats i två exemplar varav parterna erhållit varsitt exemplar. Gävle För Region Gävleborg Kultur- och kompetensnämnden Gävle För Länsmuseet Gävleborg.. i~ Mats Kolarb~ ordförande

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017.

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017. REGION GÄVLEBORG 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Hälsinglands museum Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för

Läs mer

Lansmuseet Gavleborg och Region Gavleborg, kultur- och kompetensnamnden bar traffat foljande overenskommelse om regionalt uppdrag for ar 2017.

Lansmuseet Gavleborg och Region Gavleborg, kultur- och kompetensnamnden bar traffat foljande overenskommelse om regionalt uppdrag for ar 2017. 1(9) Uppdragsoverenskommelse 2017 Lansmuseet Lansmuseet och, kultur- och kompetensnamnden bar traffat foljande overenskommelse om regionalt uppdrag for ar 2017. Grund for overenskommelsen ar kultursamverkansmodellen

Läs mer

Hälsinglands Museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016.

Hälsinglands Museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Uppdragsöverenskommelse 2016 Hälsinglands Museum Hälsinglands Museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Region Gavleborg. Uppdragsoverenskommelse Lansmuseet Gavleborg. Kulturpolitiska mal

Region Gavleborg. Uppdragsoverenskommelse Lansmuseet Gavleborg. Kulturpolitiska mal 1(9) Uppdragsoverenskommelse 2018 Lansmuseet Lansmuseet och, kultur- och kompetensnamnden har traffat foljande overenskommelse om regionalt uppdrag for ar 2018. Underlaget har utarbetats i samarbete mellan

Läs mer

Gävle Symfoniorkester

Gävle Symfoniorkester Uppdragsöverenskommelse 2016 Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävle borg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen

Läs mer

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016.

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Uppdragsöverenskommelse 2016 Kulturutveckling Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen är kultursamverkansmodellen

Läs mer

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år

Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Kulturutveckling REGION GÄVLEBORG Ank. 2016-12- 1 9 D:nr '.:!l Kultur- och kompetensdirektören har undertecknat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 201

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Regional kulturplan Gävleborg

Regional kulturplan Gävleborg Regional kulturplan Gävleborg 2019 2021 När konstens och kulturens egenvärde möter samhällsutveckling Populärversion Det här är populärversionen av regional kulturplan Gävleborg 2019 2021 som regionfullmäktige

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling TILLÄMPAT KULTURARV Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling Redaktör Carolina Jonsson Malm Layout Stefan Siverud Förlag Kalmar läns museum 2017 RÖSTER OM PROJEKTET Det vi kallar

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester

Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester Sid 1 (5) Handlingsplan för tillgänglighet 2014-02-28 Beryl Lunder Telefon 026-17 29 32 beryl.lunder@gavle.se Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester 2014-2016 Bakgrund

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88

Remissyttrande Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 1/5 Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ku.remissvar@regeringskansliet.se Gestaltad Livsmiljö SOU 2015:88 Remiss till betänkandet av Gestaltad livsmiljö- Ny politik för arkitektur, form

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2013 Beslutad av styrelsen 2012-12-12 Några basdata 2012 Ca 85 tillsvidareanställda. 40 säsongs-,

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

STRATEGI FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUR

STRATEGI FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUR STRATEGI FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUR 2015 2017 Regional kulturplan Jönköpings län 2015-2017 29 Strategi för barn- och ungdomskultur i Jönköpings län 2015-2017 När man pratar om kultur och om barn och ungdomar

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av styrelsen 2015-12-17 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-11-28 Diarienummer KN170076 Kulturnämnden Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer disposition

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Kulturplan för Gällivare Kommun

Kulturplan för Gällivare Kommun Dokumentnamn Kulturplan Dokumenttyp Strategiska planer och program Beslutad av Ange beslutsinstans Datum Ange beslutsdatum Diarienummer Ange diarienummer Kontrollstation Ange ansvarig förvaltning Giltighetstid

Läs mer

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg.

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Verksamhetsplan - För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Välkommen Kulturen har en betydande roll för Helsingborgs identitet och samhällsutveckling. Stadens befolkning beräknas

Läs mer

Regionala kulturpolitiska inriktningar och prioriteringar

Regionala kulturpolitiska inriktningar och prioriteringar ~ ~ Uppdragsöverenskommelse 2019 Hälsinglands museum 37; REGION GÄVLEBORG Ank. 2018 ~12~ -1 3 D:nr...lflflY... Z.~.!.f?/2Q~ 1 (10) Hälsinglands museum och, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/8 2013 föreslagna lokala kulturplanen Övergripande synpunkter Ideell kultur i Sala tycker att det är mycket bra att en kulturplan arbetas fram. Vi har läst förslaget

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och förståelse av samtiden.

Läs mer

2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram. Lust att lära. kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet

2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram. Lust att lära. kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet 2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram Lust att lära kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet Inledning Kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet Kraftkälla för medborgare och lärande

Läs mer

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland Foto: P Leonardsson Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland 2017 2020 Bakgrund Kulturarv för framtiden är resultatet av ett gemensamt arbete av kulturarvsektorn i Halland under

Läs mer

Vi är Statens historiska museer

Vi är Statens historiska museer Vi är Statens historiska museer INRIKTNINGSPLAN Vi befinner oss i en tid av ökad polarisering i samhället där begrepp som alternativa fakta och åsiktskorridorer har vuxit fram. Förtroendet för sam hällets

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling TJÄNSTESKRIVELSE Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150410 DNKS150152 Driftnämnden Kultur och skola Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum

Läs mer

BORGHOLMS KOMMUN Kulturplan. Antagen av kommunfullmäktige

BORGHOLMS KOMMUN Kulturplan. Antagen av kommunfullmäktige BORGHOLMS KOMMUN Kulturplan Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-18 146 Kulturens betydelse Kulturen har ett egenvärde. Den ger oss upplevelser, insikter, bidrar till engagemang i olika frågor, hjälper

Läs mer

Policy. Kulturpolitiskt program

Policy. Kulturpolitiskt program Sida 1/8 Kulturpolitiskt program Varför kultur? Kungsbacka är en av Sveriges främsta tillväxtkommuner vilket ställer höga krav inom flera områden, inte minst kulturen. Kungsbackas intention är att tänka

Läs mer

Strategi för barn- och ungdomskultur i Region Jönköpings län

Strategi för barn- och ungdomskultur i Region Jönköpings län 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Strategi för barn- och ungdomskultur i Region Jönköpings län 2015-2017 Remissversion SKRIVELSE 2(8) Uppdrag och process Kulturutredningens betänkande (SOU 2010:11) Spela

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Härmed lämnar Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skåne sitt remissvar på förslaget

Läs mer

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan Kulturen i Bohusläns hjärta Förslag till kulturplan 2016-2020 Alla förvaltningar är med i arbetet Arbetsgrupper: Barn- och utbildning Regionteater väst/bohusläns museum Socialtjänsten/Avd Kultur Samhällsbyggnad/Avd

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010 1(2) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västra Götalandsregionen avseende kulturverksamhet 2010 Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västra Götalandsregionen (VGR) vill gemensamt

Läs mer

FÖRSLAG TILL KULTURSTRATEGI för Stockholmsregionen REMISSHANDLING 2 OKTOBER 15 DECEMBER 2017

FÖRSLAG TILL KULTURSTRATEGI för Stockholmsregionen REMISSHANDLING 2 OKTOBER 15 DECEMBER 2017 FÖRSLAG TILL KULTURSTRATEGI för Stockholmsregionen REMISSHANDLING 2 OKTOBER 15 DECEMBER 2017 Kulturförvaltningen Stockholms läns landsting Box 38204 100 64 Stockholm registrator@kultur.sll.se www.kultur.sll.se

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Kultursamverkansmodellen i Skåne

Kultursamverkansmodellen i Skåne Kultursamverkansmodellen i Skåne Tillsammans utvecklar vi Skåne! Ett ökat deltagande i kulturlivet bidrar till medborgarnas välbefinnande och regionens utveckling. Kulturen ska vara livskraftig i alla

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK BAKGRUND År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda Glasbruk, Kosta Glasbruk samt Åfors Glasbruk, och i juni 2011 invigdes The Glass Factory

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 1 (10) Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014,dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2018 Beslutad av styrelsen 2017-12-07 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutad av Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd 2013-05-28, 38 Kontaktuppgifter

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Bo Olls Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-02-17 Diarienummer: RUN 2015-429

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Kulturpolitiskt program för Karlshamns kommun. Antaget av Kommunfullmäktige 65,

Kulturpolitiskt program för Karlshamns kommun. Antaget av Kommunfullmäktige 65, Kulturpolitiskt program för Karlshamns kommun Antaget av Kommunfullmäktige 65, 2007-04-02 2 2007-02-21 Innehåll Sid Bakgrund intentioner 3 Kultur Vad är det? 3-4 Vision 4 Innehåll 5-10 - Mötesplatser över

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Kultursamverkansmodellen i Skåne

Kultursamverkansmodellen i Skåne Kultursamverkansmodellen i Skåne 2 Många barn fick chansen att lyssna, leka, spela och lära i det interaktiva musikkonstverket KLONK som fyllde Kuben i Malmö Live. KLONK var en del av Bästa Biennalen som

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum Småland

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum Småland 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel Jessica Linde Tel: 0470-72 47 33 E-post: jessica.linde@rfss.se Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum

Läs mer

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS

VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS VIÄG ERKU LTUR ARVE TTIL LSAM MANS Originalfoto: Aron Jonason. Ur Göteborgs stadsmuseums samlingar. Västarvet DETG EMEN SAMM AKUL TURA RVET DEMOKRATI, TILLGÄNGLIGHET OCH SAMVERKAN Arkiv, bibliotek och

Läs mer

ÄRENDE 5. Detta program är indelat i två delar: 1. Kulturens roll i det livslånga lärandet 2. ABM-utveckling och lärande

ÄRENDE 5. Detta program är indelat i två delar: 1. Kulturens roll i det livslånga lärandet 2. ABM-utveckling och lärande Kraftkälla för medborgare och lärande Program för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen kring samverkan mellan arkiv, bibliotek och museer, som grund för en aktiv roll i det livslånga lärandet. Bakgrund

Läs mer

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019.

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019. Region Stockholm 14 (35) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-01-29 Diarienummer RS 2019-0063 6 Organisatorisk förändring av Stockholms läns Museum LS 2018-1173 Ärendebeskrivning För att Stockholms läns museum

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019.

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. Uppdragsplan 2019 Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Kultur- och fritidsverksamhet

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Ölands Historiska Museum (ÖHM)

Ölands Historiska Museum (ÖHM) Ölands Historiska Museum (ÖHM) Länsstyrelsen i Kalmar län, dnr 430-6125-13 Innehåll 1. Förord 2. Varför en förstudie? Om bakgrunden 3. Bevara, använda, utveckla. Om kultur- och regionalpolitiska utgångspunkter

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

K O RT V E R S I O N

K O RT V E R S I O N KORTVERSION Sedan 2013 är Göteborgs Stads kulturprogram ett styrdokument för alla verksamheter i Göteborgs Stad. Kulturprogrammet visar hur Göteborg ska utvecklas till en ledande stad för konst, kultur

Läs mer

2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN

2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN 2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN Gör en annan värld möjlig. 2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN ABF Skånes Strategiska utvecklingsplan 2016-2019 reglerar det arbete och den verksamhet som ska ske i distriktet. Den tar sin

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer