Du väljer Tribologen i det utförande du själv önskar. På näst sista sidan i broschyren ser du i detalj vilka moduler som ingår i varje del.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Du väljer Tribologen i det utförande du själv önskar. På näst sista sidan i broschyren ser du i detalj vilka moduler som ingår i varje del."

Transkript

1

2 Välj Tribologen i tre olika utföranden Du väljer Tribologen i det utförande du själv önskar. På näst sista sidan i broschyren ser du i detalj vilka moduler som ingår i varje del. TRIBOLOGEN UNDERHÅLL Komplett underhållsprogram Tribologen Underhåll är ett underhållsprogram för allt förebyggande och avhjälpande underhåll. Innehåller både FU och AU modul med historik, maskinkort, maskinregister och inköps och förrådsmodul. Ett underhållsprogram som alla snabbt kommer igång med. Enkelt, lättanvänt och begripligt. Samtliga moduler nedan ingår i Tribologen Underhåll. TRIBOLOGEN SMÖRJNING Arbetsverktyg för smörjunderhåll Det stora företaget som redan har ett underhållsprogram i drift använder Tribologen Smörjning som ett kompletterande verktyg för smörjning. Systemet administreras då fullt ut av de som utför det praktiska smörjarbetet. I programvaran ingår specialfunktioner skapade specifikt för smörunderhållet som Maskinkort, Lub fil/registrering av påfyllda oljevolymer, LubeRight/rfid system för nippelsmörjning, Tribologen Viskoteket mm. Smörjning är viktigt! TRIBOLOGEN VISKOTEKET Verktyg för val av rätt olja, fett, mängd & intervall Tribologen Viskoteket är ett dimensioneringsverktyg för val av rätt oljeviskositet och fett, eftersmörningsmängd, intervall och för analys av nuvarande smörjmedelsval. Beräkningar som tidigare tog timmar att utföra kan du nu utföra i Viskoteket på några minuter. Viskoteket sparar mycket tid vid uppbyggandet av smörjkorten och ger dessutom tidsvinster tack vare "rätt" intervall. Tribologen Namnet Tribologen har vi hämtat från grekiskans "tribos", som betyder gnida, nöta. Ordet tribologi används idag internationellt för läran om: smörjning, nötning och friktion. Blivande maskiningenjörer som studerar på högskolor runt om i världen läser idag ett antal lektionstimmar om tribologi och slitage. På engelska heter samma ämnesområde Tribology.

3 PRODUKT BESKRIVNING Tribologen Smörjning är ett renodlat verktyg för smörjunderhållet. Arbetet med Tribologen startades upp på grund av att flera undersökningar visat att ju mer komplet ett underhållsprogram är ju mindre används det av de personer som utför det praktiska underhållet. Speciellt gällde detta smörjsidan som oftast administrerar flest UH punkter i anläggningen utan att ha tillgång till ett bra hjälpverktyg. Tribologen Smörjning fyller denna lucka tack vare många bra specialfunktioner framtagna specifikt för smörjunderhållet. Smörjning är viktigt. Tribologen Smörjning är arbetsverktyget för de företag som beslutat sig för att lyckas med smörjunderhållet. Ett underhållsverktyg för verkligheten, enkelt, lättanvänt och begripligt. Smörjsidans tuffa uppgift Ett medelstort företag har ofta tusentals smörjpunkter att sköta och i grunden ligger maskintillverkarnas rekommendationer för service och underhåll. De personer som ansvarar för att alla smörjpunkter blir utförda på rätt sätt, vid rätt tidpunkt, på rätt antal ställen, med rätt utrustning och med rätt typ av smörjmedel har en mycket komple uppgift framför sig. De som provat att lägga in återkommande smörjronder i konventionella underhållsprogram finner ofta att dessa inte är anpassade för smörjsidans krav. Att t.e. basera smörjronder på stående arbetsorders är ingen framkomlig väg om ni vill kunna bocka av på detaljnivå. Ofta saknas viktiga tabeller med detaljinformation om aktuell produkt, antal nipplar, antal gram fett, volym i välar och vilken smörjmetod som används på det aktuella smörjstället. Tribologen Smörjning har just denna detaljinformation som är så viktig för att erhålla full kontroll i smörjarbetet. Datateknik Tribologen Underhåll är utvecklat i Visual Basic for Applications (VBA) och använder som standard MS Access eller SQL server som databashanterare. Programmet kan köras både i enanvändarstation och i client server installation.

4 FU Maskinkort Maskinkortet är kärnan i Tribologen Samtliga service och UH punkter för en maskin kan ses samlat på ett maskinkort. Maskinkorten är grunden för all informationsbehandling och alla olika typer av listor och rapporter som du tar ut. All smörjhistorik hamnar på maskinkortet vilket gör att du här har all information om en maskin samlad på ett enda ställe. Lägg in detaljbilder på dina maskiner Lägg in dina oljeanalysdokument här Tryckknappar för snabbavbockning av utförda åtgärder Aktuella åtgärds punkter lyser rött S= Smörjning K= Kontroll Registrera påfyllda oljevolymer B= Byte av olja

5 Teten lyser rött för de punkter på maskinkortet som skall åtgärdas denna vecka eller som inte har åtgärdats tidigare. Det är dessa röda punkter du får ut när du tar ut en veckolista. I Ansvarig fältet väljer du vem som skall utföra en aktuell UH åtgärd. (OP, FU, SMÖRJ, MEK) Du kan därigenom ta ut olika veckolistor som är riktade till respektive grupp. Alternativt tar du ut en gemensam veckolista för samtliga grupper. Vi har valt att arbeta med tre olika intervallbegrepp i Tribologen för att göra smörjadministrationen ännu enklare. Du kan sätta lämplig intervall under Smörj, Kontrolleller Bytesintervallskolumnerna. Du kan också bocka av smörjpunkter med musen direkt på maskinkortets tryckknappar, S= Smörjning, K= Kontroll, B= Byte av olja och/eller filter. Inbyggt TPU /TPM tänk UH punkterna kan tydligt delas upp mellan maskinoperatörer och underhållsavdelningen. Ofta aktuellt vid införande av TPU /TPM underhåll. Gulmarkerade rader (=OP) på det utskrivna maskinkortet visar tydligt vilka punkter maskinoperatören ansvarar för på maskinen. Maskinkortet kompletteras med några fotografier och plastas in och hängs upp vid maskinen. Alla har då full kontroll på vem som gör vad, så att inget hamnar mellan stolarna. Gul markering på maskinkortet = Operatörens ansvarsområde Projektplan för god planering Projektplaner finns i Tribologen Smörjning både för antal UH punkter, tidsåtgång och hur mycket produkter som åtgår för det aktuella underhållet för en vald tidsperiod (t.e. mängd olja, fett och oljefilter). I projektplanen kan du se arbetsvolymen vecka för vecka

6 Veckolistor och avbockning Intelligent avbockning av FU punkter. Du kan snabbt och enkelt bocka av dina FU punkter i veckolistan oavsett om du har utfört t.e. 90%, 50% eller 10% av FU punkterna och denna avbockning tar endast några minuter i anspråk. Denna funktionalitet är Tribologens styrka och uppskattas av alla användare. Veckolista för utskrift, avbockningsdialog och FU historik Tryck knappar för avbockning Smörjning Kontroller Byten När Veckolistan bockats av samlas all historik på respektive Maskinkort under Historik. LubeRight I Tribologen Smörjning har vi lagt in Assalubs system LubeRight. RFID brickor under nipplarna håller ordning på smörjningen. Smörjronden tankas in i fettsprutan på morgonen. På eftermiddagen bockar du av smörjpunkterna med en sladd direkt från smörjsprutan till datorn klart! LubeRight kvalitetssäkrar att smörjningen verkligen har blivit utförd. Vill du använda denna lösning till fettsmörjningen köper du bara till RFID brickorna och fettsprutan från Assalub så är du igång. LubeRight systemet håller ordning på att alla smörjpunkter smorts och att punkterna smorts med rätt mängd. Inga nipplar missas och avbockningen blir ännu enklare.

7 Inköp förråd Under Inköp Förråd lägger du in alla artiklar som används i smörjarbetet. De företag som har ett befintligt underhållsprogram i drift brukar välja att sköta alla inköp av smörjmedel i det befintliga systemet. Detta för att man inte skall hantera inköp på två ställen. Därigenom blir produktuttag konterade på rätt avdelning direkt. Men de produkter som används i smörjunderhållet skrivs dock in i Förrådsegistret i Tribologen Smörjning. Därigenom kommer produkterna upp i alla snabbvalsmenyer som finns i programvaran. Du kan registrera ut och intag på ditt oljeförråd och lägga upp lämpliga beställningspunkter. Sortera enkelt fram vilka artiklar som ligger under beställningspunkten (de som lyser rött) och som bör beställas hem. Statistik Det finns olika rapportverktyg som du har glädje av i planeringen av smörjunderhållet. Ett av dessa är Påfyllningar. Här kan du se vilka maskiner som läcker mest olja och hur mycket olja som påfyllts av respektive produkt. Du kan snabbt sortera fram efter anläggning, avdelning, maskin, punkt, produkt eller datum. Miljörapporter Att snabbt kunna ta fram vilka oljevolymer som fyllts på i läckande välar, hydraulsystem, kompressorer mm är en viktig del i företagets miljöarbete. Företaget köper hem ett antal liter olja per år och destruerar ett antal liter olja per år. Differansen mellan dessa två tal skall du kunna finna i Påfyllningar.

8 Viskoteket Viskoteket är ett verktyg för val av rätt oljeviskositet och fett, val av rätt eftersmörjningsmängd, val av rätt intervall och analys av nuvarande smörjmedelsval. Beräkningar som tidigare tog timmar att utföra kan du nu göra i Viskoteket Dimensionering på några minuter. Eftersom smörjning står i klar majoritet av antalet FU punkter har vi lagt till denna modul för att få en bättre precision i intervall och mängdberäkningarna. Viskoteket sparar många arbetstimmar. Dimensionering och matematik Att dimensionera med rätt smörjmedel kan liknas vid att dimensionera med rätt materialdimension på maskinalar, maskinstativ, skruvförband mm. Med en felaktig dimensionering håller inte maskinen för den tänkta belastningen. I smörjmedelssammanhang gäller det att dimensionera med rätt viskositet, rätt mängd och med rätt intervall om livslängden skall bli optimal. Smörjningen står ofta för 60 70% Smörjningen står ofta för huvuddelen av det totala antalet FU punkter i ett underhållsprogram. Att intervallsätta tusentals smörjpunkter, beräkna rätt fettmängd och dessutom välja rätt basoljeviskositet lät sig knappast göras på ett korrekt sätt tidigare. Nu kan du snabbt och enkelt få svar på dina frågor så att veckolistorna du tar ut innehåller den information som är nödvändig för ett korrekt utförande av smörjunderhållet.

9 Ofta används gamla rekommendationer Alltför ofta går man på gamla smörjrekommendationer från maskintillverkarna trots att både drifttider och hastigheter ändrats rejält sedan maskinerna installerades för år sedan. Miljön kan dessutom vara helt annorlunda mot vad maskintillverkaren räknat med i sin grundrekommendation (temperatur, vatten, damm, m m). Felsökning Att korrekt kunna bedöma ett befintligt smörjmedel eller att kunna beräkna vilken typ av smörjmedel som skall användas har tidigare varit en kunskap förbehållen oljebolagens eperter, lagertillverkarna och de tekniska högskolorna. Ofta låg krångliga matematiska beräkningar till grund för de beräkningsmodeller som användes av dessa specialister. Nu har du möjlighet att använda samma typ beräkningsmodeller som oljebolagens ingenjörer använt i många år men utan att behöva de matematiska specialistkunskaper som krävdes tidigare. Viskoteket används idag av många oljebolag och industrier. Sparar slitage På många smörjställen används ofta en felaktig oljeviskositet i både oljor och fetter. Dessutom används felaktiga smörjmängder och på andra ställen används för långa eller för korta intervaller. Kan livslängden förlängas med bara % i snitt, sparas mycket tid och pengar!

10 Sparar tid Med Viskoteket kan du spara mycket tid därför att det blir en bättre precision i intervallbestämningen. Många gånger smörjer man med för täta intervaller för att vara på den säkra sidan och massor av tid går förlorad år efter år. Vi vågar lova att du vid användandet av Viskoteket kommer att få många aha upplevelser. Tidsbesparingar på % är vanligt. I följande fall har du nytta av Viskoteket Vid uppbyggandet av underhålls och smörjprogram Vid förlängning av intervaller för att spara arbetstid Vid sortimentsbantningar med bevarad leverantörsgaranti Vid ökad produktionstakt, när maskinmanualen inte längre gäller Vid ökad eller minskad drifttid Vid bedömning av a 23 värdet på rullningslager (a 23 SKF=livslängd) Vid haveriutredningar och för att förhindra upprepningar och felsökning Vid bestämmande av säkerhetsmarginal för egna konstruktioner och garantiåtaganden Vid kvalitetskontroll av miljöanpassningar (nya produktval t.e.) När du vill ha svar på varför ett visst smörjmedel eller en viss intervall valts Vid utbildningar för alla som är engagerade i smörj och UH frågor i företaget Packat och klart Att skriva in alla maskiner med aktuella servicepunkter går snabbt i Tribologen tack vare bra hjälpfunktioner som Maskintypsregistret och Inventeringsblanketten för fysisk maskininventering. Önskar du ändå hjälp med uppstarten för att komma igång snabbt med Tribologen Underhåll har vi ett uppstartspaket som vi kallar för Packat och klart. Vi bygger då tillsammans upp trädstrukturen/hierarkin för er anläggning. Därefter inventerar vi underhållsbehovet på varje maskin och skriver in alla uppgifter i programvaran. Därefter är det klart att skriva ut första veckolistan.

11 Komplett underhållsprogram Arbetsverktyg för smörjunderhållet Maskinkort Maskinöversikt i tre nivåer (Anläggning, Avdelning, Maskiner) Maskinkort med allt underhåll samlat för en maskin Bild och dokumenthantering Historik (AU+FU) Markering av ansvarig (el, mek, smörj, operatör med flera) Flytta maskin, kopiera maskin och uppehåll av maskinaktivitet Maskinmodellsregister för snabbare inskrift Maskinregister med sökfunktion Start/Stopp när stoppas/startas en maskin eller linje Multidatabas för hantering av flera fabriker i olika databaser FU Förebyggande underhåll Veckolista med avbockningsmodul + FU Historik Släplista med avbockningsmodul + FU Historik Åtgärdsuppehåll per maskin eller avdelning Justering av åtgärdstillfällen Utskrift av maskinkort, innehållsförteckning med sid och fliknr Förbrukningsplan produkter Projektplan med översikt framtida arbetsbelastning Statistik Utförda oljepåfyllningar Statistik Andel släpande FU Smörjstatus, fettsmörjning med rfid brickor (Assalub LubeRight) AU Avhjälpande underhåll Felanmälan med arbetsordermodul + AO Historik Planerade arbeten med arbetsordermodul + AO Historik Mina arbetsorder & samtliga arbetsorder Felanmälningar per maskin (tio i topp) Felanmälningar per maskinpunkt (tio i topp) Statistik, Andel AU/FU, Fördelning arbetstyper Verktyg (Lcc, Du Pont, Tak, UH investering, 5S invent, UHterminologi SSEN 13306) Inköp/förråd Produkter & reservdelsregister med beställningspunkter Streckkodshantering av förrådsartiklar Inköpsorderhantering Leverantörsregister Produktbyte för snabb hantering av utbyten Reservdelar per maskin Produkter totalt och per avdelning Produktförekomster var förekommer en viss produkt? Förbrukningsplan i framtiden Verktyg för val av olja, fett, mängd & intervall Produktinformationsregister (produkt, varuinfo & H 1 blad) Tekniska data för reservdelar (innerdia, ytterdia, kw, mm.) Viskoteket dimensionering Kul och rullager (oljevisk, felsökn, intervall, centralsm, kombin) Torkcylinderlager (oljeviskositet, felsökning) Kamföljare (glid, rull och släpande) Glidlager (oljeviskositet, felsökning) Kuggvälar (oljeviskositet, bytesintervall) Snäckvälar (oljeviskositet, bytesintervall) Hydraul (klassning, bytesintervall, verkningsgrad) Triboleikon (blandbarheter, viskberäkningar, omvandlingar) Tak/Oee mätningsmodul Titan Tillval Tillval Tillval

12 Företaget Gurami Utveckling AB arbetar inom områdena underhåll, utbildning och programmering. Genom lång erfarenhet i dagligt industriellt underhåll, kan Gurami Utveckling erbjuda mycket användbara program. Dessa har ett enda mål: Att stödja och effektivisera underhållsarbetet. Vi som arbetar med Tribologen har alla en bakgrund inom maskin och underhållssidan. Vi tror att detta gör stor skillnad på slutresultatet. Våra programvaror kräver ingen tidigare datorvana och är enligt våra kunders utsago mycket användarvänliga. Rätt verktyg är halva jobbet! Våra övriga produkter Utbildning inom områdena tribologi, smörjning och underhåll Inventering av smörjpunkter och uppbyggnad av underhållssystem Programmering av underhållsrelaterade produkter Vår specialitet är underhåll och vi har utbildat hundratals industrier i förebyggande underhåll och smörjning genom åren. Eempel på kunder vi arbetat tillsammans med inom området utbildning är AstraZeneca AB, LKAB, Scania AB, Dynamate AB, Cloetta AB, Preem AB, Boliden Mineral AB, Vattenfall AB, Stora Enso AB, Idhammar AB, STF ingenjörsutbildning, Kraft Sverige AB, Dafgård AB m fl. Vi har i vårt kursutbud underhålls och smörjkurser anpassade för operatörer, smörjare, tekniker, mekaniker, arbetsledare, inköpare och produktions och underhållschefer. Uppstarten av ett nytt underhållsprogram är ett positivt projekt som ofta följs upp med en motivationshöjande utbildning. På programmeringsavdelningen har vi arbetat med både små och stora företag inom svensk industri såsom Ericsson, Vattenfall, Folksam, Elf Total m.fl. Våra huvudsakliga uppdrag har varit inom områdena underhåll, smörjning och lagerhantering. Kontakt Administration ekonomi Sara Hedin Försäljning support Richard Wolffelt sara.hedin@gurami.se Gurami Utveckling AB Hammarvägen Ingarö richard@gurami.se Gurami Utveckling AB Skogsklockevägen Lidingö

Du väljer Tribologen i det utförande du själv önskar. På näst sista sidan i broschyren ser du i detalj vilka moduler som ingår i varje del.

Du väljer Tribologen i det utförande du själv önskar. På näst sista sidan i broschyren ser du i detalj vilka moduler som ingår i varje del. Välj Tribologen i tre olika utföranden Du väljer Tribologen i det utförande du själv önskar. På näst sista sidan i broschyren ser du i detalj vilka moduler som ingår i varje del. TRIBOLOGEN UNDERHÅLL Komplett

Läs mer

VISKOTEKET Smörjtekniskt diagnos och dimensioneringsprogram Ett helt nytt tankesätt

VISKOTEKET Smörjtekniskt diagnos och dimensioneringsprogram Ett helt nytt tankesätt Unikt UH programprogramkoncept: VISKOTEKET Smörjtekniskt diagnos och dimensioneringsprogram Ett helt nytt tankesätt Vi berättade i nr 1/2004 om TRIBOLOGEN, ett nytt unikt uh program utan ekonomifunktioner.

Läs mer

Demo. Detta är en demo för att se hur programmet ser ut. Du kan klicka på de vanligaste funktionerna för att se hur programmet ser ut.

Demo. Detta är en demo för att se hur programmet ser ut. Du kan klicka på de vanligaste funktionerna för att se hur programmet ser ut. Demo Detta är en demo för att se hur programmet ser ut. Du kan klicka på de vanligaste funktionerna för att se hur programmet ser ut. Gå till slut Börja med att välja typ av användare för att logga in!!

Läs mer

Förebyggande Underhåll

Förebyggande Underhåll Förebyggande Underhåll Inverkan av dålig anläggningseffektivitet 100% 26% Förluster 74% Tidstillgänglighet Anläggningsutnyttjande Kvalitetsutbyte 94% 85% 93% Anläggningens kapacitet Anläggningens produktion

Läs mer

SCA Ortviken. IFS för operatörer. Christer Byström Driftsäkerhet

SCA Ortviken. IFS för operatörer. Christer Byström Driftsäkerhet SCA Ortviken IFS för operatörer Christer Byström Driftsäkerhet Underhåll terminologi Planerad arbetsorder Utförs inom 3 dygn Oplanerad arbetsorder Utförs inom 3 timmar Utförs inom 24 timmar Underhåll =

Läs mer

Modernt Underhåll för ledare

Modernt Underhåll för ledare Modernt Underhåll för ledare Mot målet EFNMS Certifierad Underhållsexpert: European Expert in Maintenance Management Modernt Underhåll för ledare Åtta lärarledda utbildningsdagar med tillhörande webbaserade

Läs mer

Kom igång med OnCourse

Kom igång med OnCourse Kom igång med OnCourse Detta dokument beskriver hur du kommer igång med OnCourse. Det beskriver de olika modulerna och vad man kan gör i dom och hur de fungerar tillsammans. OnCourse består av följande

Läs mer

Building Automation. Prisma. Översiktsdokumentation. Basfunktionerna inklusive Arbetsorder, Utrustningshantering, Fastighet och Diverseregister

Building Automation. Prisma. Översiktsdokumentation. Basfunktionerna inklusive Arbetsorder, Utrustningshantering, Fastighet och Diverseregister Prisma Översiktsdokumentation Basfunktionerna inklusive Arbetsorder, Utrustningshantering, Fastighet och Diverseregister Innehåll 1. ARBETSORDER... 3 1.1 Flöde...3 1.2 Arbetsorder, allmänt...4 2. UTRUSTNINGSHANTERING...

Läs mer

By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden.

By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden. Undvik driftstopp och minska By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden. Föroreningarna samlas i filterpatronen som byts ut med

Läs mer

Underhållssystem. Lättanvänt Kraftfullt Flexibelt

Underhållssystem. Lättanvänt Kraftfullt Flexibelt Underhållssystem Så hjälper Rejus Maintenance er till ett bättre underhåll Från avhjälpande till förebyggande underhåll på kortast tid Att säkerställa maximal tillgänglighet och driftsäkerhet på era maskiner

Läs mer

Checklista energitillsyn

Checklista energitillsyn Checklista energitillsyn A. Uppgifter om företaget Företagsnamn: Fastighetsbeteckning Organisationsnummer: Besöksadress: Postadress: Kontaktperson: Telefonnummer: Faktureringsadress: B. Allmänna uppgifter

Läs mer

Winhyra är ett datorsystem för maskinuthyrning speciellt anpassat för Dig som är maskinuthyrare.

Winhyra är ett datorsystem för maskinuthyrning speciellt anpassat för Dig som är maskinuthyrare. Datorsystem för maskinuthyrning Vad är WinHyra för något? Winhyra är ett datorsystem för maskinuthyrning speciellt anpassat för Dig som är maskinuthyrare. WinHyra är Windows baserat datorsystem och är

Läs mer

Upptäck vad SKF smörjsystem kan göra för ditt sågverk!

Upptäck vad SKF smörjsystem kan göra för ditt sågverk! Upptäck vad SKF smörjsystem kan göra för ditt sågverk! SKF en pålitlig partner Att ha rätt partner för smörjning är en viktig framgångsfaktor. Väljer du SKF kan du lita på att våra tekniker ger marknadsledande

Läs mer

Underhållssystem Vad är det?

Underhållssystem Vad är det? Underhållssystem Vad är det? Grunderna Vi avser här en programvara som installerats på en dator, eller i ett nätverk med flera datorer, lokalt hos er eller på en fjärr-dator/server, kanske som en hyrtjänst.

Läs mer

INTRODUKTION TILL AM SYSTEM. en molntjänst för kvalitetsledning

INTRODUKTION TILL AM SYSTEM. en molntjänst för kvalitetsledning INTRODUKTION TILL AM SYSTEM en molntjänst för kvalitetsledning INTRO TILL AM SYSTEM - ÖVERBLICK Vad är AM System? Argument för AM System AM Systems referenser Vilka ligger bakom? Mer om Underhåll Så kommer

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

LEGA ONLINE. Du blir lönsammare med Lega Online. www.legaonline.se. - Sveriges största bokningssystem. Kraftfullt och enkelt att använda

LEGA ONLINE. Du blir lönsammare med Lega Online. www.legaonline.se. - Sveriges största bokningssystem. Kraftfullt och enkelt att använda - Sveriges största bokningssystem Du blir lönsammare med Lega Online Tänk om alla dina bokningar, kunder och artiklar fanns samlade i ett system, med fullständig statistik och möjlighet till fakturering?

Läs mer

Kommunala utvecklingsprojekt och offentlig privat samverkan

Kommunala utvecklingsprojekt och offentlig privat samverkan Kommunala utvecklingsprojekt och offentlig privat samverkan Torbjörn Almqvist Förvaltningschef Tekniska Förvaltningen Bodens Kommun Agenda Kort om tekniska förvaltningens verksamhet Bodens Kommuns satsning

Läs mer

Mobiltjänster. Vi kan smartphones. den nya mobiltelefonin. www.dustin.se. Telefon: 08-553 44 000 E-mail: info@dustin.se

Mobiltjänster. Vi kan smartphones. den nya mobiltelefonin. www.dustin.se. Telefon: 08-553 44 000 E-mail: info@dustin.se Mobiltjänster Vi kan smartphones Skaffa kontroll över den nya mobiltelefonin UTMANINGARNA Smartphone-revolutionen skapar nya utmaningar för IT-avdelningen De traditionella mobiltelefonerna är snart ett

Läs mer

o Mobilitet med Prevas och Infor Lothar Dröschmeister

o Mobilitet med Prevas och Infor Lothar Dröschmeister o Mobilitet med Prevas och Infor Fördel webbaserat system Fördel flexibla användargränssnitt Fördel ökad skruvtid Fördel Genomtänkta koncept. PSIAM Kund exempel Lothar Dröschmeister Lothar Dröschmeister

Läs mer

Sträckfilmsmaskiner. Många goda skäl till att välja oss till din leverantör av sträckfilmsutrustning. L2500 manuell

Sträckfilmsmaskiner. Många goda skäl till att välja oss till din leverantör av sträckfilmsutrustning. L2500 manuell Sträckfilmsmaskiner Många goda skäl till att välja oss till din leverantör av sträckfilmsutrustning PL500-LT L2500 Auto 2 L2500 manuell Polynova Nissen ledande eperter på plastemballage Polynova Nissen

Läs mer

Från ett Reaktivt till ett Proaktivt underhåll

Från ett Reaktivt till ett Proaktivt underhåll Från ett Reaktivt till ett Proaktivt underhåll Anders Tiger VD för Idhammar International Underhållsingenjör, konsult och European Expert in Maintenance Management Det finns ingenting så svårt att ta itu

Läs mer

L-Advantage Solutions AB. WinMore Systems Hippo PC & MAC Start

L-Advantage Solutions AB. WinMore Systems Hippo PC & MAC Start L-Advantage Solutions AB WinMore Systems Hippo PC & MAC Start Reducerade trav och galoppsystem Copyright 2011 Introduktion OBSERVERA! Ny manual är på gång, men denna fungerar så länge. Vi vill börja med

Läs mer

Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering

Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering Tillgång och åtkomst till ArcGIS pro Hur får jag tag på nya ArcGIS Pro applikationen? - ArcGIS Pro är en ny applikation som är tillgänglig som del av ArcGIS for

Läs mer

DIGITAL KOMMUNIKATION

DIGITAL KOMMUNIKATION DIGITAL KOMMUNIKATION SIGNEX Lyft blicken och se möjligheterna... DIGITAL KOMMUNIKATION NÄR DEN ÄR SOM BÄST -INVESTERING FÖR FRAMTIDEN Inom detaljhandeln har man sett att rörliga bilder i butiken ökar

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

EduAdmin. Du blir lönsammare med. EduAdmin. www.eduadmin.se. - Allt en utbildare behöver! Upptäck friheten med EduAdmin

EduAdmin. Du blir lönsammare med. EduAdmin. www.eduadmin.se. - Allt en utbildare behöver! Upptäck friheten med EduAdmin - Allt en utbildare behöver! Du blir lönsammare med EduAdmin Tänk om du alltid hade full koll på dina kurstillfällen, deltagare, bokningar från hemsidan och samtidigt kunde se vilken inkomst bokningarna

Läs mer

Effektivisering av det förebyggande underhållet

Effektivisering av det förebyggande underhållet Effektivisering av det förebyggande underhållet Vi har härmed nöjet att presentera följande beskrivning av utbildningsinsatser i Effektivisering av det förebyggande underhållet. Bakgrund Utbildningen är

Läs mer

Lagerkoll. Hantera ditt lager på webben och i mobilen. Inventera, beställ varor och ta emot ordrar effektivare än någonsin

Lagerkoll. Hantera ditt lager på webben och i mobilen. Inventera, beställ varor och ta emot ordrar effektivare än någonsin Lagerkoll Hantera ditt lager på webben och i mobilen Inventera, beställ varor och ta emot ordrar effektivare än någonsin Arbeta många tillsammans lagret uppdateras i realtid Integrerat med Fortnox bokföringssystem!

Läs mer

TPM Total Productive Maintenance

TPM Total Productive Maintenance TPM Total Productive Maintenance Anders Tiger VD för Idhammar International Underhållsingenjör, konsult och European Expert in Maintenance Management Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting

Läs mer

Idus IS enkelt, flexibelt och lönsamt

Idus IS enkelt, flexibelt och lönsamt IS enkelt, flexibelt och lönsamt IS ger dig bara fördelar har sedan 1992 utvecklat programvaror för information, dokumentation och underhåll. I dag har vi över 2000 nöjda användare. Vår filosofi är att

Läs mer

MICROSOFT DYNAMICS NAV NAVCITE PROAPPS

MICROSOFT DYNAMICS NAV NAVCITE PROAPPS MICROSOFT DYNAMICS NAV NAVCITE PROAPPS MICROSOFT DYNAMICS NAV NAVCITE PROAPPS KOMPLETT MOLNBASERAT AFFÄRSYSTEM FÖR ELINSTALLATÖREN KOMPLETT MOLNBASERAT AFFÄRSSYSTEM FÖR ELINSTALLATÖREN VÅRA LÖSNINGAR FUNGERAR

Läs mer

Lars Forsberg 08-11-05

Lars Forsberg 08-11-05 Lars Forsberg 08-11-05 1 i Sverige Stålrörelse Luleå Vidareförädling Handel Borlänge Stockholm Finspång Oxelösund Göteborg Ronneby 2 Applikationer och varumärken Samt: 08-07-08 3 3 Våra anläggningar Produktionsflöde

Läs mer

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet!

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! 2 Elbilarna kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige.

Läs mer

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll Kapitel 2 Installation Innehåll INSTALLATION MDAC och ODBC...2 Installera SoS2000 i arbetsplatsen...2 SoS2000 serverprogramvara...2 SoS2000 och övriga Office program...3 Avinstallera SoS2000...3 Brandväggar...3

Läs mer

Hur vi arbetar med FU på Skoghalls bruk

Hur vi arbetar med FU på Skoghalls bruk Förebyggande Underhåll Skoghalls bruk 111020 1 Hur vi arbetar med FU på Skoghalls bruk 2 1 Hur vi arbetar med FU på Skoghall s bruk FU3= FU-inspektörer: Arbetar idag enbart med ronder och inspektioner.

Läs mer

TeReMa. Client server. Effektiv dataregistrering. Grafiskt gränssnitt. Att hitta information

TeReMa. Client server. Effektiv dataregistrering. Grafiskt gränssnitt. Att hitta information Underhållssystem Anläggning AO/Felanmälan - Delorder - Projekt Förråd Inköp - Offert FU - Handdator Underhållsekonomi Dokument Sys-Administrator Analys & rapporter Data Export/Import Streckkoder Bilder

Läs mer

STYR FÖRETAGET FRÅN RATTEN Mobilt GPS-system för minskad administration och snabbare fakturering

STYR FÖRETAGET FRÅN RATTEN Mobilt GPS-system för minskad administration och snabbare fakturering STYR FÖRETAGET FRÅN RATTEN Mobilt GPS-system för minskad administration och snabbare fakturering UTNYTTJA ARBETSDAGEN MAXIMALT Med ett bra och enkelt system är administrationen redan klar när du parkerar

Läs mer

Kompressorer till Bil & Verkstad. Människor. Passion. Prestanda.

Kompressorer till Bil & Verkstad. Människor. Passion. Prestanda. Kompressorer till Bil & Verkstad Människor. Passion. Prestanda. Människor. Passion. Prestanda. Vårt fokus på fordonsindustrin I decennier har Chicago Pneumatics hjärta vurmat lite extra för fordonsverkstadsindustrin.

Läs mer

För smartare belysning

För smartare belysning För smartare belysning CityTouch LightPoint Lighting Asset Management. CityTouch LightPoint / Asset Management 3 Välkommen till framtidens smarta belysning Professionell hantering av offentlig belysning

Läs mer

Driftsäkerhet SCA Ortviken. Nicklas Holfelt Driftsäkerhetsingenjör

Driftsäkerhet SCA Ortviken. Nicklas Holfelt Driftsäkerhetsingenjör Driftsäkerhet SCA Ortviken Nicklas Holfelt Driftsäkerhetsingenjör Agenda SCA Ortviken Driftsäkerhet vid Ortvikens pappersbruk Strategi Kritikalitetsanalys Operatörsunderhåll Nyckeltal Framgångsfaktorer

Läs mer

Innehåll Design Studio... 2 CRM/Säljstöd... 3 Rapportgeneratorn... 4 Systemadministratör... 6 Allmän PBS... 7 Företagsanpassade utbildningar...

Innehåll Design Studio... 2 CRM/Säljstöd... 3 Rapportgeneratorn... 4 Systemadministratör... 6 Allmän PBS... 7 Företagsanpassade utbildningar... Utbildningskatalog Innehåll Design Studio... 2 CRM/Säljstöd... 3 Rapportgeneratorn... 4 Systemadministratör... 6 Allmän PBS... 7 Företagsanpassade utbildningar... 8 Praktisk information... 9 Vi vill gärna

Läs mer

Modernt Underhåll. Utbildning i. Drift Underhåll och produktion. Säkrare och effektivare processer genom utveckling av underhållsverksamheten

Modernt Underhåll. Utbildning i. Drift Underhåll och produktion. Säkrare och effektivare processer genom utveckling av underhållsverksamheten Utbildning i Modernt Underhåll Drift Underhåll och produktion Säkrare och effektivare processer genom utveckling av underhållsverksamheten www.mainsys.se Drift i all ära, men din kompetens behöver också

Läs mer

Lagerkoll. Hantera ditt lager på webben och i mobilen. Inventera, beställ varor och ta emot ordrar effektivare än någonsin

Lagerkoll. Hantera ditt lager på webben och i mobilen. Inventera, beställ varor och ta emot ordrar effektivare än någonsin Lagerkoll Hantera ditt lager på webben och i mobilen Inventera, beställ varor och ta emot ordrar effektivare än någonsin Arbeta många tillsammans lagret uppdateras i realtid Integrerat med Fortnox bokföringssystem!

Läs mer

Kontrollera din mobila anläggning!

Kontrollera din mobila anläggning! Kontrollera din mobila anläggning! Mobil Styrning Partners Vår idé Erbjuda en driftad manageringslösning för kundens mobilanläggning vilket ger kontroll, styrning och besparingar Tjänsten köps per användare

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista, Windows 7 och Windows 8. Om du vill installera en MSI-installation finns

Läs mer

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se WebitRental Uthyrningssystem WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se Instruktioner INSTALLATION... 3 FRÅN CD... 3 FRÅN NÄTET... 3 KOMMA IGÅNG... 4 FÖRETAGSUPPGIFTER... 4 HYRTIDER... 4 SJÄLVRISKREDUCERING...

Läs mer

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering MMK Intelligent ärende- och inventariehantering MMK utvecklades av Vendel Data första gången 1997 som ett verktyg för den egna organisationen. Målsättningen var att ge stöd till en arbetsmetodik baserad

Läs mer

Solenergigrossist för alla

Solenergigrossist för alla Solenergigrossist för alla Svesol har affärsområden SVESOL-grossist, SVESOL-komplett och SVESOL-projekt. SVESOLgrossist Vi säljer till installatörer och till dig som är privatperson och installerar i egen

Läs mer

Planlegging for en bedre vedlikeholdshverdag og Økt OEE.

Planlegging for en bedre vedlikeholdshverdag og Økt OEE. Planlegging for en bedre vedlikeholdshverdag og Økt OEE. The nicest thing about not planning is that failure comes as a complete surprise, not proceeded by any period of worry and depression John Preston

Läs mer

Sol i Väst -Egenproducerad solel

Sol i Väst -Egenproducerad solel Sol i Väst -Egenproducerad solel Träff 1 Uppstart och förstudie Konsultstöd Stöd från SP Förstudie Upphandling Installation, drift, underhåll och uppföljning 2014 2015 2016 Träff 1- Förstudie Träff 2 -

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE PC

INSTALLATIONSGUIDE PC INSTALLATIONSGUIDE PC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

GEA PHE Systems EcoServe Värmeväxlarservice och reservdelar

GEA PHE Systems EcoServe Värmeväxlarservice och reservdelar GEA PHE Systems EcoServe Värmeväxlarservice och reservdelar engineering for a better world GEA Heat Exchangers För många år av problemfri drift finns GEA EcoServe alltid tillhands När våra plattvärmeväxlare

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

Introduktion till MySQL

Introduktion till MySQL Introduktion till MySQL Vad är MySQL? MySQL är ett programmerings- och frågespråk för databaser. Med programmeringsspråk menas att du kan skapa och administrera databaser med hjälp av MySQL, och med frågespråk

Läs mer

Installationsguide ELCAD 7.10

Installationsguide ELCAD 7.10 Installationsguide ELCAD 7.10 Innehållsförteckning Inledning... 2 Installation av ELCAD 7.10... 2 Viktiga nyheter om installationen... 2 Före installationen... 2 Ladda hem internationell version... 2 Ladda

Läs mer

EN PARTNER MED HELHETSSYN

EN PARTNER MED HELHETSSYN INTERNORDIC AR... 3 EN PARTNER MED HELHETSSYN Med huvudkontor och lager i Nässjö, säljkontor i Stockholm och Umeå, finns vi tillgängliga för hela den nordiska marknaden. Sedan 1997 är vi en del av börsnoterade

Läs mer

För att kunna använda tidsregistrering med scanning skall du först göra inställning i systemet samt ha upprättat medarbetare och resurser.

För att kunna använda tidsregistrering med scanning skall du först göra inställning i systemet samt ha upprättat medarbetare och resurser. Tidsregistrering med skanner För att kunna använda tidsregistrering med scanning skall du först göra inställning i systemet samt ha upprättat medarbetare och resurser. Meny-hänvisningarna refererar till

Läs mer

Modernt kassasystem för alla! EasyCashier är användarvänligt, snabbt och pålitligt. Dessutom bland de mest prisvärda.

Modernt kassasystem för alla! EasyCashier är användarvänligt, snabbt och pålitligt. Dessutom bland de mest prisvärda. Modernt kassasystem för alla! är användarvänligt, snabbt och pålitligt. Dessutom bland de mest prisvärda. www.easycashier.se Funktioner i är ett mångsidigt kassasystem som används i en mängd olika branscher.

Läs mer

Effektivt underhåll. Vad är det? SKOGSINDUSTRIDAGARNA Mars Per Möller Idhammar AB

Effektivt underhåll. Vad är det? SKOGSINDUSTRIDAGARNA Mars Per Möller Idhammar AB Effektivt underhåll. Vad är det? SKOGSINDUSTRIDAGARNA 20-21 Mars 2014 Per Möller Idhammar AB 1 Idhammar AB - Startade 1973 - Ombildades 1993 - Omsätter 30 MSEK - Utbildning 60% konsult 40% - 13 konsulter

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB20 RB50 RB70 R B - P e l l e t s b r ä n n a r e... ger dig en koldioxidneutral eldning och bidrar inte till global uppvärmning eller klimatförändringar. Askan kan

Läs mer

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan Quick-Start Manual TempRecord Temprecord är ett välbeprövat system för att ta in mätdata och möjliggöra senare analys av dessa. Företaget har funnits en längre tid på marknaden och borgar för god kvalitet.

Läs mer

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt 2 Välj eller Mycket har hänt i teknikväg de senaste åren en utveckling som gjort det både enklare och billigare att ladda

Läs mer

INTRODUKTION TILL AM SYSTEM. en molntjänst för kvalitetsledning

INTRODUKTION TILL AM SYSTEM. en molntjänst för kvalitetsledning INTRODUKTION TILL AM SYSTEM en molntjänst för kvalitetsledning INTRO TILL AM SYSTEM - ÖVERBLICK Vad är AM System? Argument för AM System AM Systems referenser Vilka ligger bakom? Mer om de 3 programmen

Läs mer

TOOLS Momentum Kursprogram 2009. Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning

TOOLS Momentum Kursprogram 2009. Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning TOOLS Momentum Kursprogram 2009 Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning Introduktion Välkommen till TOOLS Momentums utbildningar!

Läs mer

Design Studio... 2 CRM/Säljstöd... 3 Rapportgeneratorn... 4 Systemadministratör... 6 Allmän PBS... 7 Företagsanpassade utbildningar...

Design Studio... 2 CRM/Säljstöd... 3 Rapportgeneratorn... 4 Systemadministratör... 6 Allmän PBS... 7 Företagsanpassade utbildningar... Design Studio... 2 CRM/Säljstöd... 3 Rapportgeneratorn... 4 Systemadministratör... 6 Allmän PBS... 7 Företagsanpassade utbildningar... 8 Praktisk information... 9 Vi vill gärna ha kontakt med dig, oavsett

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Idus APP Manual. För ios och Android

Idus APP Manual. För ios och Android Idus APP Manual För ios och Android Innehållsförteckning Innehåll Konfigurationsvyn... 2 Aktivitetsvyn... 3 Filtervy/sidomeny... 4 Visa underhållsaktivitet... 5 Ändra underhållsaktiviteter... 6 Objektvyn...

Läs mer

Nyheter i Norstedts Tidbok 2008.2 Mattias Claesson Produktchef

Nyheter i Norstedts Tidbok 2008.2 Mattias Claesson Produktchef Nyheter i Norstedts Tidbok 2008.2 Mattias Claesson Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Tidbok. Till denna version har vi gjort en del större ändringar samt en rad mindre justeringar,

Läs mer

Nyckelbrickshantering

Nyckelbrickshantering Användarinstruktion Nyckelbrickshantering Svenska Stöldskyddsföreningen/ID-system Användarinstruktion Nyckelbrickshantering SSFs Nyckelhanteringsprogram 1 Innehållsförteckning SSFs Nyckelhanteringsprogram

Läs mer

Fastighetssystem DRIFT & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

Fastighetssystem DRIFT & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER Fastighetssystem DRIFT & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER 1 Drift & underhålls instruktioner Vad skall jag göra när en användare/hyresgäst säger att de inte kommer in med sin nyckelbricka? Vad indikerar lysdioderna

Läs mer

Hydraul- & eldrifter; en jämförelse

Hydraul- & eldrifter; en jämförelse Hydraul- & eldrifter; en jämförelse Förstudie kring energieffektiviteten hos hydraul- respektive eldrifter i sågverksindustrin. Björn Lindgren Mönestam, Johannes Boo, Jonas Larsson Sammanfattning: Projektet

Läs mer

Ett steg längre inom Print och IT

Ett steg längre inom Print och IT Ett steg längre inom Print och IT TDO som IT-partner. Alla företag är i behov av IT-kompetens, men det är inte alla företag som kan eller vill anställa en IT-specialist. Låt oss berätta hur vi kan ta över

Läs mer

Användarmanual för ESS Bokningssystem 5.0. ESS Bokningssystem för bokning av vaktpass, sjösättning och upptagning samt arbetspass och aktiviteter

Användarmanual för ESS Bokningssystem 5.0. ESS Bokningssystem för bokning av vaktpass, sjösättning och upptagning samt arbetspass och aktiviteter Användarmanual för ESS Bokningssystem 5.0 ESS Bokningssystem för bokning av vaktpass, sjösättning och upptagning samt arbetspass och aktiviteter Du hittar till bokningssystemet på ESS webbsida Här finns

Läs mer

Wikinggruppen Föreningssystem 3.0

Wikinggruppen Föreningssystem 3.0 Wikinggruppen Föreningssystem 3.0 Färdig webbplats till din förening. Inget onödigt krångel. Slipp allt onödigt krångel. Med FSY får din förening en färdig webbplats med flera smarta funktioner och med

Läs mer

Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar

Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Ger ett enkelt, centralstyrt underhåll av skrivare och multifunktionssystem HANTERING AV ARBETSFLÖDET ETT ENKELT SÄTT ATT UNDERHÅLLA

Läs mer

Har du tid att fakturera? Vi ska visa dig hur du kan få mer tid till annat än pappersarbetet!

Har du tid att fakturera? Vi ska visa dig hur du kan få mer tid till annat än pappersarbetet! 01/36 Har du tid att fakturera? Vi ska visa dig hur du kan få mer tid till annat än pappersarbetet! I denna demonstration presenterar vi ett arbetsflöde från att en arbetsorder skapas till att fakturan

Läs mer

Arbetsorder- Hantera Underhållsåtgärd

Arbetsorder- Hantera Underhållsåtgärd Lathund Arbetsorder- Hantera Underhållsåtgärd Skapa AO Yta för bild TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Lathund AO Hantera

Läs mer

IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015

IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015 IT-kurser Office IT-Partner Våren 2015 Office datautbildningar Innehåll Anmälan, avbokning och garanti... 3 IT-kurser våren 2015... 4 Microsoft Word grund... 5 Microsoft PowerPoint... 5 SharePoint 2013

Läs mer

Analytisk felsökning och rotorsaksanalys 3 dagar

Analytisk felsökning och rotorsaksanalys 3 dagar Analytisk felsökning och rotorsaksanalys 3 dagar Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en mängd organisationer,

Läs mer

Vår styrka - den kompletta lösningen

Vår styrka - den kompletta lösningen hissar hissar 1 Vår styrka - den kompletta lösningen P DAHL har sedan starten specialiserat sig på hissystem och sedan många år har vi varit Norra Europas största leverantör och tillverkare av hisselektronik.

Läs mer

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16)

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Hogia Personal version 13.1.138 Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 12.1.16 till 13.1.138 av Hogia Personal. Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Vi har gjort

Läs mer

EKONOMI OCH UNDERHÅLL

EKONOMI OCH UNDERHÅLL EKONOMI OCH UNDERHÅLL Att räkna ut hur mycket en belysningsanläggning kostar att anlägga, driva och underhålla är ett ganska omfattande arbete, men det är inte särskilt komplicerat. Det som däremot kan

Läs mer

Att arbeta med TPM Lean Production. Att arbeta med TPM Lean Production

Att arbeta med TPM Lean Production. Att arbeta med TPM Lean Production Att arbeta med TPM Lean Production TPM och Lean Production är inte arbetssättde är tankesätt där olika metoder och arbetssätt tillämpas för att uppnå en effektiv och resurssnål produktion Här ett axplock

Läs mer

ledande leverantör av erbjuder ett brett sortiment som hjälper industrin att effektivisera processer inom MRO Maintenance, Repair

ledande leverantör av erbjuder ett brett sortiment som hjälper industrin att effektivisera processer inom MRO Maintenance, Repair TOOLS Momentum kursprogram 2012 Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Service av pumpar Operatörstyrt underhåll Kursprogram 2012 Rätt produkt, rätt monterad

Läs mer

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat.

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. AP&T CUSTOMER SERVICE Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. Börjar din gamla press eller produktionslinje att tappa stinget, kan det vara dags att fundera på en

Läs mer

Smörjteknikdagen. Inledning

Smörjteknikdagen. Inledning Smörjteknikdagen Inledning Den 3 oktober 2017 hölls smörjteknikdagen i Göteborg. Det var en fullspäckad dag med många intressanta talare som berättade om vikten av riktig smörjning. Visste du att en genomsnittlig

Läs mer

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Du hittar svar på alla dina frågor i F-SECURE

Läs mer

Handledning Master Befolkning inkl. listning av invånare inom Hälsoval Gävleborg

Handledning Master Befolkning inkl. listning av invånare inom Hälsoval Gävleborg Upprättare: Bruno Mild Granskare: Fastställare: Revisionsnr Diarienr. 0.99 Fastställandedatum Giltigt t.o.m. Tills vidare 1() inkl. listning av invånare inom Hälsoval Gävleborg Innehåll 1 Syfte och omfattning...

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

FELANMÄLAN PÅ INTERNET

FELANMÄLAN PÅ INTERNET FELANMÄLAN PÅ INTERNET Inledning, skapa länkar på skrivbordet. 1. Felanmälan 2. Kvittens på felanmälan 3. Lösen 4. Arbetsledare 5. Dela ut fel till utförare, Ändra och lägga till kommentarer 6. Sätta prioritering

Läs mer

Arbetsorder. Arbetsorder. Funktioner i arbetsorder

Arbetsorder. Arbetsorder. Funktioner i arbetsorder Arbetsorder Allmänt Modulen arbetsorder finns i versionerna ProXtra och Advicer av Näsgård Management. Arbetsorder kan skrivas ut i pappersformat eller öppnas via Näsgård MOBILE. Användare av Näsgård MOBILE

Läs mer

Bli ett bättre företag!

Bli ett bättre företag! Bli ett bättre företag! ITimeManager ger hantverksföretaget total kontroll från det att ett uppdrag påbörjats tills det att det avslutats. Via sin telefon/dator stämplar hantverkarens anställda in på sina

Läs mer

IntelaTrac. En säker investering för ökad tillgänglighet. underhåll kalibrering mätteknik

IntelaTrac. En säker investering för ökad tillgänglighet. underhåll kalibrering mätteknik IntelaTrac En säker investering för ökad tillgänglighet underhåll kalibrering mätteknik IntelaTrac Ett intelligent system för rondning Ronder och inspektioner blir en allt viktigare del i arbetet att

Läs mer

Rejlers Ingenjörer AB

Rejlers Ingenjörer AB Rejlers Ingenjörer AB Historia 1990-talet t 2000-talet Koncernen blir nordisk 1980-talet Järnvägarna 1970-talet Flygplatserna 1960-talet Kärnkraftverken 1950-talet Miljonprogrammet Industrialiseringen

Läs mer

API PRO Basfunktioner

API PRO Basfunktioner 1 2 3 API PRO Certifierad Expert På dessa kurser är fokus att ge information på expertnivå i API PRO-systemet. erna är superanvändare och supervisor. API PRO Certifierad professionell På dessa kurser får

Läs mer

Grundfos om livscykelkostnader för spillvattenpumpar

Grundfos om livscykelkostnader för spillvattenpumpar TEKNISK ARTIKEL FRÅN GRUNDFOS Grundfos om livscykelkostnader för spillvattenpumpar Av Lars Bo Andersen, Global Product Manager, Grundfos Wastewater Pumpsystemet kanske inte är den största enskilda investeringen

Läs mer

Wise Business Support Ms Office Kursinnehåll För nybörjare och därefter

Wise Business Support Ms Office Kursinnehåll För nybörjare och därefter Wise Business Support Ms Office Kursinnehåll För nybörjare och därefter Mohammad Honarbakhsh 2013 01 11 073 784 22 74 mo.honar@wisebs.com www.wisebs.com Ms Office Ms Word, Ms Outlook, Ms PowerPoint, Ms

Läs mer

Vår resa mot ett underhåll i världsklass - Södra Cell Mönsterås

Vår resa mot ett underhåll i världsklass - Södra Cell Mönsterås Vår resa mot ett underhåll i världsklass - Föredrag på OEE-Seminariet i Stockholm 2011-05-26 Körschema Lite kort om mig och Presentation av Underhållsavdelningen Underhållsresan på Vad arbetar vi övergripande

Läs mer