Modernt Underhåll. Utbildning i. Drift Underhåll och produktion. Säkrare och effektivare processer genom utveckling av underhållsverksamheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Modernt Underhåll. Utbildning i. Drift Underhåll och produktion. Säkrare och effektivare processer genom utveckling av underhållsverksamheten"

Transkript

1 Utbildning i Modernt Underhåll Drift Underhåll och produktion Säkrare och effektivare processer genom utveckling av underhållsverksamheten

2 Drift i all ära, men din kompetens behöver också underhållas Modernt Underhåll vänder sig till alla som arbetar med drift eller underhåll i industriella företag, energiföretag och större fastigheter där det krävs en långsiktig förbättring av driftsäkerheten och tillgängligheten. Bra underhållsarbete ger verkligen resultat. Och även om du redan idag tycker att ni gör ett bra jobb så törs vi lova att det kan bli ännu bättre. Moderna metoder och verktyg för underhållsarbete hjälper dig att kartlägga sammanhang, skapa bra rutiner och se till att rätt personer får information och vet hur de ska agera vid varje givet tillfälle. Det handlar om struktur, ledarskap och företagsekonomi. Med vår utbildning i Modernt Underhåll kan vi uppdatera din kunskap och öka dina förutsättningar att lyckas. Vi kombinerar lärarledda lektioner med distansutbildning på Internet vilket gör att du kan utbilda dig och jobba samtidigt. Utbilda dig eller dina medarbetare i modernt underhållstänkande. Det lönar sig. Det kan många av våra nöjda kunder intyga. Modernt Underhåll Målet med utbildningen Modernt Underhåll är att deltagarna ska lära sig metoder och angreppssätt för att kunna utveckla underhållsverksamheten och öka driftsäkerheten på det egna företaget. I blocken varvas teori med eget arbete som ger de nödvändiga kunskaper och färdigheter för att kunna leda och driva driftsäkerhetsarbetet. Utbildningen är ett paket bestående av fyra fristående kursblock, vilka består av en två dagars träff och ett antal distanskurser via Internet. Du bör har gått igenom de distanskurser som tillhör de kursblock du anmäler dig till innan träffen.

3 Tänk-efter-före har räddat många företag från dyra driftstopp. Utbilda dig i Modernt Underhåll du också. Det lönar sig. Det första blocket ger dig grundläggande kunskaper om hur ett modernt underhållsarbete bör fungera. Du får en djupare insikt om hur företagets lönsamhet påverkas genom en högre driftsäkerhet och bättre kontroll på underhållsekonomin. Slutligen tittar vi på om uppföljningen av underhållet sker på ett effektivt sätt med hjälp av viktiga nyckeltal. Block 1: Driftsäkerhet och Lönsamt Underhåll Kursen vänder sig till Kursblocket lämpar sig väl för alla som behöver en förståelse för sambanden mellan en väl fungerande underhållsverksamhet och driftsäkerhet, hög produktivitet och ökad lönsamhet. Kursens innehåll Dag 1: Introduktion till underhållet En översiktlig genomgång av utbildningen Modernt Underhåll. Vad underhåll är, varför det behövs och hur det påverkar företaget. Grundläggande begrepp som används inom underhållet. Anläggningseffektivitet Hur effekten av ett väl fungerande underhåll mäts. Genomgång av TAK Tillgänglighet, Anläggningsutnyttjande och Kvalitet. Effektiva metoder som kan användas för att öka tillgängligheten. Dag 2: Underhållets lönsamhet Ett kostnadseffektivt underhåll arbetar för att skapa kundnytta med hög driftsäkerhet till en låg totalkostnad. Skapa en helhetssyn med fokus på underhållsbristkostnader för en ökad lönsamhet i företaget. Underhållsekonomi Underhållskostnader kontra underhållets påverkan på företagets lönsamhet. Mätning och uppföljning av underhållet med hjälp av nyckeltal. Distanskurser Introduktion till underhåll De grundläggande förutsättningarna för ett effektivt och lönsamt underhåll. Anläggningseffektivitet Driftsäkerhet och anläggningseffektivitet med nyckeltalet TAK; Tillgänglighet, Anläggningsutnyttjande och Kvalitetsutbyte. Underhållsekonomi Grunderna för att förstå det ekonomiska samspelet i företaget.

4 I detta kursblock får du lära dig hur underhållet formas genom policy, strategier och mål samt hur du kan följa upp målen. Du får en ökad förståelse för olika organisationsteorier inom underhåll, effektiva stödoch informationssystem samt hur dessa samverkar. Du får även goda kunskaper om hur underhållsarbetet påverkar arbetsmiljön samt hur arbetet påverkas av gällande lagar och krav. Block 2: Underhållets ledning och organisation Kursen vänder sig till Kursblocket lämpar sig väl för de som behöver en förståelse för hur underhållet ska ledas och organiseras på ett effektivt sätt i syfte att erhålla en hög driftsäkerhet. Kursens innehåll Dag 1: Underhållsplan Underhållets vision, strategier och mål för ökad driftsäkerhet. Genomgång av varför en policy behövs och hur den bör formuleras. Den övergripande planen av åtgärder, resurser och administration för att uppnå och bibehålla en hög driftsäkerhet. Mätning och uppföljning av underhållets mål. Underhållsplanering Ett effektivt underhåll kräver en mycket god planering av åtgärder och resurser för att uppnå och bibehålla en hög driftsäkerhet. Arbetsordern medför att förebyggande och avhjälpande underhållsåtgärder kan hanteras och återrapporteras på ett effektivt sätt. Dag 2: Stödsystem Datorstödet i underhållet ökar kontinuerligt och gör arbetet effektivare. En effektiv planering av underhållsåtgärder, erfarenhetsåterföring och analyser av underhållet kräver ett underhållssystem. Tillgängliga resurser bör hanteras på rätt sätt för att underhållsåtgärderna ska kunna ske på rätt utrustning, på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Organisationsteori Välj den organisation som är mest effektiv i förhållande till ställda krav. Underhållet är uppbyggt på kompetens, det gäller att bibehålla och öka denna. Samhällets krav på underhållet Arbetsmiljö och andra lagar, regler och krav som ställs på underhållet. Distanskurser Underhållsplan Hur man skapar en policy, strategier och mål samt en gemensam plan för rätt dimensionering av resurser. Planering av underhåll En effektiv planering och beredning ger ett bättre resultat och ökar driftsäkerheten. Datorn i underhållet Att använda datorer är en självklarhet idag, men hur kan datorstödet användas mer effektivt i underhållet? Organisation Hur man bygger upp en väl fungerande verksamhet utifrån ställda krav. Arbetsmiljö Lagar, regler och andra krav som påverkar underhållet.

5 Detta kursblock visar hur du kan tillämpa olika underhållsstrategier för att skapa ett effektivt förebyggande underhåll och öka driftsäkerheten till optimal kostnad. Du lär dig olika metoder och verktyg som du kan använda i din egen verksamhet. Vi sätter fokus på hur du kan förutse och förebygga funktionsfel. Block 3: Effektivt förebyggande underhåll Kursen vänder sig till Alla som behöver en förståelse för hur underhållet ska utvecklas i syfte att effektivt förebygga fel och nå en ökad driftsäkerhet. Kursens innehåll Dag 1: Felsökningsmetodik och problemlösning Grunden för det förebyggande underhållet är att ha mycket god kunskap om felteori, det vill säga de typer av fel som kan uppstå, felorsaker, felutveckling och vilka konsekvenser de kan få. Arbeta effektivt då fel uppstår systematisk felsökning minskar tiden vid driftstopp. Hur vi kan förutse samt förebygga eller eliminera de fel och problem som ännu inte har uppkommit. Metoder och verktyg för felsökningsmetodik och problemlösning. Riskanalys Genomgång av begreppet risk och de risker som kan uppstå i verksamheten. Planera, effektivisera och optimera det förebyggande underhållet för att undvika eller minska konsekvenserna av identifierade risker. Metoder och verktyg för riskanalyser, exempelvis; FMEA, MTO och RCM. Dag 2: Tillståndsbaserat underhåll Fördelar som kan uppnås med tillståndsbaserat underhåll. Kriterier för ett kostnadseffektivt tillståndsbaserat underhåll. Presentation av olika metoder och verktyg för tillståndskontroll. Fel kan förebyggas genom att ha en god kännedom om förhållandet mellan friktion, nötning och smörjning. Reservdelsstrategier Reservdelshanteringen är nyckeln för att uppnå en hög driftsäkerhet. Strategier kring reservdelar, kritiska reservdelar och alternativ till förråd. Kostnader respektive bristkostnader för reservdelar samt effektivisering av reservdelshanteringen. Distanskurser Felsökningsmetodik Arbeta systematiskt för att snabbt kunna identifiera, förebygga och eliminera fel. Riskanalys Metoder för att förutse och undvika eller eliminera risker, både personella och materiella. Tillståndskontroll Strategier, metoder och verktyg för att bygga upp ett kostnadseffektivt tillståndsbaserat underhåll. Tribologi Läran om friktion, nötning och smörjning i samverkan. Reservdelsstrategi God tillgång till kritiska reservdelar är A och O för att minska tiden vid driftstopp. Skapa en strategi för detta!

6 Det sista blocket ger dig en helhetssyn på Ständiga Förbättringar, vilket ger en god grund för att hålla förbättringsarbetet levande och undvika typiska fallgropar. Du lär dig metoder och verktyg som du kan använda i ditt eget förbättringsarbete. Vi tittar även på sambanden mellan väl genomförda projekt/upphandlingar och hög driftsäkerhet. Block 4: Ständiga Förbättringar och Framtidens underhåll Kursen vänder sig till Alla som arbetar med företagets förbättringsarbete och speciellt de personer som leder och utvecklar ständiga förbättringar genom nya arbetssätt, metoder och verktyg. Kursens innehåll Dag 1: Förbättringsprocessen Varför vi måste arbeta med Ständiga Förbättringar och vad det ger för effekter på företagets lönsamhet. Se verksamheten som ett antal processer och skapa en processyn. Framgångsfaktorer för att skapa ett levande, kontinuerligt och långsiktigt förbättringsarbete. Fallgropar som måste undvikas för att hålla förbättringsarbetet vid liv. Metoder och verktyg för Ständiga Förbättringar Genomgång av strategiska metoder och verktyg för Ständiga Förbättringar, till exempel Kaizen, 5S, Sex sigma, PDCA och förbättringsgrupper. Förbättrande underhåll är ett kraftfullt verktyg för att öka driftsäkerheten. Använd operatörerna mer effektivt i det löpande underhållsarbetet. Dag 2: Upphandling och effektiva projekt Upphandling är en av de viktigaste underhållsinsatserna. När, hur och i vilken omfattning ska underhållet delta i inköpsprocessen? Köp ny utrustning underhållsmedvetet och genomför livscykelanalyser (LCC/LCP) för att välja den mest kostnadseffektiva lösningen. Köpta tjänster och funktionsavtal samt regelverk och villkor vid upphandling. Hur man arbetar effektivt med upphandling och investeringsprojekt. Framtidens underhåll Sammanfattning av kursen Modernt Underhåll reflektion och diskussioner om innehållet och effekten av utbildningen. Genomgång av olika framtidsscenarier och diskussion kring hur framtidens underhåll kan komma att se ut. Presentation av de europeiska kraven på underhåll och vägen mot certifiering. Distanskurser Ständiga Förbättringar Förbättringsprocessen Introduktion till vad en ständig förbättring innebär, vad den ger för effekt och hur förbättringsarbetet hålls levande. Ständiga Förbättringar Metoder och verktyg Presentation av metoder och verktyg som används vid förbättringsarbetet. Operatörsunderhåll Hur operatören medverkar för att öka driftsäkerheten och skapa ett effektivare underhåll. Upphandling underhållsmedvetet inköp av utrustning genom att se hela livscykeln, från projektering till skrotning. Effektiva projekt En grundkurs i att arbeta effektivt med projekt.

7 Gå vidare och bli certifierad expert Modernt Underhåll ger dig även de förkunskaper som krävs för att kunna gå vidare för att tentera och bli certifierad expert inom ledning av underhåll enligt EFNMS. Kursavgift Varje enskilt block kostar kronor. Vid samtidig anmälan till alla fyra blocken är priset kronor. Moms tillkommer. Kontakta oss för offert om du vill utbilda fler än tre personer. Våra kunder Utbildningen Modernt Underhåll har funnits i över 15 års tid och det är ett stort antal företag som har genomgått utbildningen. Här är några av våra kunder: AIT Akzo Nobel AstraZeneca Billerud Coca-Cola Drycker Domsjö Fabriker DynaMate EKA Chemicals Emhart Glass Sweden Ena Energi Eskilstuna Energi & Miljö Eurenco Bofors Forsmarks Kraftgrupp Gävle Energi Holmen Paper Härnösand Energi & Miljö Jämtkraft Kanthal Mondi Packaging Dynäs Mälarenergi Nordhydraulik OKG Outokumpu Ovako Steel Pfizer Health Sandvik SCA Scaninge Siemens SKF Sverige Spendrups Stora Enso Södra Cell Telge Nät Uppsala Energi Volvo

8 Avs. Mainsys AB, Varvsgatan 10, Härnösand Mainsys är ett kunskapsföretag med inriktning på utbildning till industrin. Vi erbjuder flexibla utbildningslösningar med lärarledda kursdagar i kombination med distansutbildning via Internet. Mainsys Kompetensutveckling Mainsys utvecklar din yrkeskompetens......med den mix av kurser och utbildningsformer som passar dig bäst. För alla som inte vill eller kan vara borta längre tider passar distansstudier bra. De perioder som du måste vara borta från din arbetsplats minimeras och kurstiden utnyttjas effektivt! Våra distansstudier är en kombination av lärarledda kursdagar, distansutbildningar via Internet, tester, gruppövningar och inlämningsuppgifter. Validering och kartläggning Med vår valideringsmetod behöver ni inte längre skicka medarbetare på kurser i något som de redan kan. Vi hittar kunskapsluckorna hos individer och grupper inom företaget och hjälper till att finna lämpliga utbildningar. Drift, underhåll och produktion Vi har ett brett utbud av kurser inom underhållsområdet, allt från korta distanskurser via Internet till Modernt Underhåll ett paket som kan leda fram till certifiering enligt EFNMS för de som så önskar. Vi har också utbildningar inom exempelvis operatörsunderhåll, Ständiga Förbättringar, ritningsläsning, toleranser och mätteknik, lager och logistik, materiallära, effektiva projekt, effektiv kvalitetsledning m fl. Skydd och säkerhet Trycksatta anordningar, Lokala säkerhetsföreskrifter, Livsmedelshygien, Arbetsmiljö, GMP, Miljö och kretslopp m fl. Mainsys AB Telefon: info@mainsys.se Härnösand Varvsgatan Härnösand Eskilstuna Munktell Science Park Portgatan Eskilstuna

Modernt Underhåll för ledare

Modernt Underhåll för ledare Modernt Underhåll för ledare Mot målet EFNMS Certifierad Underhållsexpert: European Expert in Maintenance Management Modernt Underhåll för ledare Åtta lärarledda utbildningsdagar med tillhörande webbaserade

Läs mer

Effektivisering av det förebyggande underhållet

Effektivisering av det förebyggande underhållet Effektivisering av det förebyggande underhållet Vi har härmed nöjet att presentera följande beskrivning av utbildningsinsatser i Effektivisering av det förebyggande underhållet. Bakgrund Utbildningen är

Läs mer

TPM Total Productive Maintenance. Kurskatalog TPM-programmet 2008

TPM Total Productive Maintenance. Kurskatalog TPM-programmet 2008 TPM Total Productive Maintenance Kurskatalog TPM-programmet 2008 2 Kurskatalog TPM-programmet Innehåll Sida - Information... 3 - Kursschema och priser... 4 - TPM-programmet... 6 - SE500 Introduktion till

Läs mer

Förebyggande Underhåll

Förebyggande Underhåll Förebyggande Underhåll Inverkan av dålig anläggningseffektivitet 100% 26% Förluster 74% Tidstillgänglighet Anläggningsutnyttjande Kvalitetsutbyte 94% 85% 93% Anläggningens kapacitet Anläggningens produktion

Läs mer

TOOLS Momentum Kursprogram 2009. Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning

TOOLS Momentum Kursprogram 2009. Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning TOOLS Momentum Kursprogram 2009 Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning Introduktion Välkommen till TOOLS Momentums utbildningar!

Läs mer

Rejlers Ingenjörer AB

Rejlers Ingenjörer AB Rejlers Ingenjörer AB Historia 1990-talet t 2000-talet Koncernen blir nordisk 1980-talet Järnvägarna 1970-talet Flygplatserna 1960-talet Kärnkraftverken 1950-talet Miljonprogrammet Industrialiseringen

Läs mer

NYCKELTAL FÖR EFFEKTIVARE UNDERHÅLL

NYCKELTAL FÖR EFFEKTIVARE UNDERHÅLL inbjudan till konferens i Stockholm den 2-3 februari 2011 TALARE FRÅN Sapa Heat Transfer AB Thomas Strid Maintenance Manager Volvo CE Marcus Bengtsson Underhållstekniker Tekn.dr Maintenance Management

Läs mer

Underhållssystem. Lättanvänt Kraftfullt Flexibelt

Underhållssystem. Lättanvänt Kraftfullt Flexibelt Underhållssystem Så hjälper Rejus Maintenance er till ett bättre underhåll Från avhjälpande till förebyggande underhåll på kortast tid Att säkerställa maximal tillgänglighet och driftsäkerhet på era maskiner

Läs mer

KOMPETENS FÖR FRAMTIDENS INDUSTRI

KOMPETENS FÖR FRAMTIDENS INDUSTRI KOMPETENS FÖR FRAMTIDENS INDUSTRI GÖTEBORGS TEKNISKA COLLEGE ANSVARAR FÖR TEORIVECKORNA I VOLVOSTEGET Med hjärtat i industrin Göteborgs Tekniska College är ett av Sveriges mest välrenommerade utbildningsföretag

Läs mer

TIME-analys Del 2 Mätning och värdering av nuläget

TIME-analys Del 2 Mätning och värdering av nuläget TIME-analysen består av fem delar som är uppdelade i tio områden, som var och ett har blanketter som stöd för arbetet. Materialet finns under olika flikar i den fullständiga handboken. Här visas exempel

Läs mer

Effektivt underhåll. Vad är det? SKOGSINDUSTRIDAGARNA Mars Per Möller Idhammar AB

Effektivt underhåll. Vad är det? SKOGSINDUSTRIDAGARNA Mars Per Möller Idhammar AB Effektivt underhåll. Vad är det? SKOGSINDUSTRIDAGARNA 20-21 Mars 2014 Per Möller Idhammar AB 1 Idhammar AB - Startade 1973 - Ombildades 1993 - Omsätter 30 MSEK - Utbildning 60% konsult 40% - 13 konsulter

Läs mer

KOMPETENS FÖR FRAMTIDENS INDUSTRI TRE ÅR SOM GER DIG FÖRSPRÅNG

KOMPETENS FÖR FRAMTIDENS INDUSTRI TRE ÅR SOM GER DIG FÖRSPRÅNG KOMPETENS FÖR FRAMTIDENS INDUSTRI TRE ÅR SOM GER DIG FÖRSPRÅNG GÖTEBORGS TEKNISKA COLLEGE ANSVARAR FÖR ALL UTBILDNING INOM HELA VOLVOSTEGET Göteborgs Tekniska College är ett av Sveriges mest välrenommerade

Läs mer

Forum för Underhåll och Driftsäkerhet Biståndshandläggare 2009

Forum för Underhåll och Driftsäkerhet Biståndshandläggare 2009 Forum för Underhåll och Driftsäkerhet Biståndshandläggare 2009 Inbjudan till konferens i Stockholm den 21-22 april 2009 PRAKTIKFALL FRÅN Höganäs Per Westman Underhållskoordinator Hägglund Drives Nicklas

Läs mer

ledande leverantör av erbjuder ett brett sortiment som hjälper industrin att effektivisera processer inom MRO Maintenance, Repair

ledande leverantör av erbjuder ett brett sortiment som hjälper industrin att effektivisera processer inom MRO Maintenance, Repair TOOLS Momentum kursprogram 2012 Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Service av pumpar Operatörstyrt underhåll Kursprogram 2012 Rätt produkt, rätt monterad

Läs mer

GRUNDORSAKSANALYS RCA

GRUNDORSAKSANALYS RCA GRUNDORSAKSANALYS RCA RCA (Root Cause Analysis) handlar om att hitta händelsens underliggande orsaker. Metoden används för att kartlägga händelseförloppet vid en eller flera händelser. Det kan beröra både

Läs mer

Driftsäkerhet SCA Ortviken. Nicklas Holfelt Driftsäkerhetsingenjör

Driftsäkerhet SCA Ortviken. Nicklas Holfelt Driftsäkerhetsingenjör Driftsäkerhet SCA Ortviken Nicklas Holfelt Driftsäkerhetsingenjör Agenda SCA Ortviken Driftsäkerhet vid Ortvikens pappersbruk Strategi Kritikalitetsanalys Operatörsunderhåll Nyckeltal Framgångsfaktorer

Läs mer

Underhåll i världsklass - konsulting & utbildning

Underhåll i världsklass - konsulting & utbildning Underhåll i världsklass - konsulting & utbildning Leo Hagberg Tomas Henriksson www.oee.se OEE Consultants AB, S-233 70 LUND Underhåll skall baseras på livslängdsekonomin Inte minimera underhållets kostnader,

Läs mer

Att införa kvalitets- och miljöledning i projektform

Att införa kvalitets- och miljöledning i projektform Att införa kvalitets- och miljöledning i projektform En kort sammanfattning En kurs som ger måleriföretaget allt som krävs för att kunna driva ett bra kvalitets- och miljöarbete. Under kursen inför kursdeltagarna

Läs mer

Förslag till arbetsplan och schema

Förslag till arbetsplan och schema Förslag till arbetsplan och schema 1 Kursen Produktionsledarskap, 30 poäng Reviderad 090211 Datum Kl Lokal Föreläsare/Handl 1 Kursintroduktion och information Introduktion till arbete med praktikfall 2

Läs mer

Analytisk felsökning och rotorsaksanalys 3 dagar

Analytisk felsökning och rotorsaksanalys 3 dagar Analytisk felsökning och rotorsaksanalys 3 dagar Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en mängd organisationer,

Läs mer

entre.ssg.se Status I fjol planerade vi för ENTRE I år är ENTRE på plats Nu är det upp till bruken att dra nytta av konceptet

entre.ssg.se Status I fjol planerade vi för ENTRE I år är ENTRE på plats Nu är det upp till bruken att dra nytta av konceptet entre.ssg.se Status I fjol planerade vi för ENTRE I år är ENTRE på plats Nu är det upp till bruken att dra nytta av konceptet Vad är ENTRE Ett koncept för branschgemensam säkerhetsutbildning och certifiering

Läs mer

PLANERING & STYRNING AV UNDERHÅLL

PLANERING & STYRNING AV UNDERHÅLL inbjudan till konferens i Stockholm den 21-22 oktober 2014 MODERATOR Anders Segerstedt Professor i produktionsekonomi och logistik Luleå tekniska universitet DU FÅR MÖTA SSAB Susanna Karlevill Mälardalens

Läs mer

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad AUTOMATION TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad Om TEK Med lokal förankring erbjuder vi dig kostnadseffektiv utbildning

Läs mer

Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet. Mats Karlsson. Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte

Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet. Mats Karlsson. Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet Mats Karlsson Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte 2 SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB 3 SSG utvecklar, producerar och säljer standardiserade tjänster framtagna

Läs mer

PROGRAM FÖR LICENSIERING I MIYAGI METODENTM

PROGRAM FÖR LICENSIERING I MIYAGI METODENTM PROGRAM FÖR LICENSIERING I MIYAGI METODENTM Att bli licensierad i MIYAGIMETODEN har många fördelar! Vad innebär licensieringen? En licensiering hos Miyagi Education och Miyagimetoden ger bland annat: Rätt

Läs mer

Kalmar Care Making sure your business never stops

Kalmar Care Making sure your business never stops Kalmar Care Making sure your business never stops Serviceavtal för materialhantering Vi säkerställer tillgänglig Vi vet att er verksamhet kräver att allt görs så effektivt som möjligt. Varje liten detalj

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

TPM Total Productive Maintenance

TPM Total Productive Maintenance TPM Total Productive Maintenance Anders Tiger VD för Idhammar International Underhållsingenjör, konsult och European Expert in Maintenance Management Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting

Läs mer

Vikten av väl utformade baskontrakt på järnväg Konkreta exempel Underhåll Tony Persson, enhetschef

Vikten av väl utformade baskontrakt på järnväg Konkreta exempel Underhåll Tony Persson, enhetschef 1 2014-02-21 Vikten av väl utformade baskontrakt på järnväg Konkreta exempel Underhåll Tony Persson, enhetschef Trafikverkets underhållsstrategi Trafikverkets mål för drift- och underhållsverksamheten

Läs mer

Atlas Copco Eftermarknadstjänster. Trygga servicelösningar för din verksamhet

Atlas Copco Eftermarknadstjänster. Trygga servicelösningar för din verksamhet Atlas Copco Eftermarknadstjänster Trygga servicelösningar för din verksamhet Air-tjänster för optimal energibesparing Våra energibesparande Air-tjänster kan radikalt minska livscykelkostnaden för din tryckluftanläggning.

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

Vad kan vi lära av industrins proaktiva underhållsarbete?

Vad kan vi lära av industrins proaktiva underhållsarbete? Vad kan vi lära av industrins proaktiva underhållsarbete? Intryck från RÖKs studieresa till SSG och SCA, Umeå Walter Jonasson - Vatten och Avfallskompetens i Norr AB Marie Falk - Kretslopp och vatten Göteborgs

Läs mer

Lean. Ledarskap och projekt. Kursen kan varmt rekommenderas till den som vill ha en stabil grund för ett långsiktigt arbete med leanfilosofin.

Lean. Ledarskap och projekt. Kursen kan varmt rekommenderas till den som vill ha en stabil grund för ett långsiktigt arbete med leanfilosofin. Lean Leanledaren - Att införa Lean En omfattande utbildning där du får många praktiska verktyg för att framgångsrikt lyckas med att införa Lean i din verksamhet. Utbildningen skapar kunskap, förståelse

Läs mer

SSG ENTRE. Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer

SSG ENTRE. Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer SSG ENTRE Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer Syfte och mål Branschgemensam, enhetlig säkerhetsutbildning för entreprenörer/ue Kostnadseffektivisering Kvalitetsförbättring av industrins säkerhetsutbildning

Läs mer

Den svenska översättningen (2004-11-30) av

Den svenska översättningen (2004-11-30) av The European Federation of National Maintenance Societies Den svenska översättningen (004--30) av THE SPECIFICATION FOR REQUIREMENTS OF A EUROPEAN MAINTENANCE TECHNICIAN SPECIALIST These Requirements have

Läs mer

Kursplan: Volvosteget

Kursplan: Volvosteget Kursplan: Volvosteget Vi ansvarar för samtliga teoriveckor i Volvosteget Göteborgs Tekniska College är ett av Sveriges mest välrenommerade utbildningsföretag med verksamhet inom såväl gymnasieskola, gymnasial

Läs mer

SCA Underhåll Underhållsstrategi och utveckling. Trond Normann, 2014-05-27

SCA Underhåll Underhållsstrategi och utveckling. Trond Normann, 2014-05-27 SCA Underhåll Underhållsstrategi och utveckling Trond Normann, 2014-05-27 Innehåll SCA & SCA Forest Products SCA Underhåll Bakgrund Vision & Strategi Utveckling hur har det gått? Framgångsfaktorer Framtid

Läs mer

Möt utveckling med uppdaterad kunskap utbilda dig inom PRODUKTIONSTEKNIK

Möt utveckling med uppdaterad kunskap utbilda dig inom PRODUKTIONSTEKNIK Höstens utbildningskatalog 2018 Möt utveckling med uppdaterad kunskap utbilda dig inom PRODUKTIONSTEKNIK n Teknisk produktion n Processer och kvalitetsverktyg n Undershåll och toleranser n Automation n

Läs mer

Certifierad Verksamhets- och Ledarskapscoach

Certifierad Verksamhets- och Ledarskapscoach erbjuder utbildning till Certifierad Verksamhets- och Ledarskapscoach - ett coachande förhållnings- och arbetssätt inom organisationer Vilket avtryck vill jag göra som ledare? Hur antar jag ett coachande

Läs mer

THE AMAZING ACADEMY. Välkommen till ett nytt år med spännande utbildning!

THE AMAZING ACADEMY. Välkommen till ett nytt år med spännande utbildning! THE AMAZING ACADEMY KURSER JAN-MAR 2013 Genom vår akademi erbjuder vi kurser och seminarier så att du och din organisation kan komma igång med sociala medier på allvar. Kurserna genomförs antingen på plats

Läs mer

Ledarskap och Management

Ledarskap och Management Ledarskap och Management Arbetsledning, steg 1 Arbetsledning steg 1 är utbildningen för dig som vill utvecklas och bli tryggare i rollen som ledare. Kursen ger dig baskunskaper i personalledning samt verktyg

Läs mer

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Vi erbjuder ett väl sammansatt utbildningspaket som ger dig förutsättningar för att utvecklas framgångsrikt

Läs mer

Efterfrågan på kunskap ökar vidareutbilda dig inom FJÄRRVÄRME

Efterfrågan på kunskap ökar vidareutbilda dig inom FJÄRRVÄRME Höstens utbildningskatalog 2018 Efterfrågan på kunskap ökar vidareutbilda dig inom FJÄRRVÄRME n Fjärrvärme n Betong n Mark och Anläggning n Entreprenadjuridik n Ledarskap och Management LÄR MER! Boka din

Läs mer

Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete

Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Elutveckling AB 1 Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och sträva efter en bra och säker arbetsmiljö för alla. Arbetsmiljö ingår som en integrerad del i vårt

Läs mer

Utbildning: Arbetsmätning

Utbildning: Arbetsmätning Utbildning: Arbetsmätning Närvarotid Produktionstid Verktid Omkostnadstid 1 Omkostnadstid 2 Operationsverktid Ställtid Verktidsberoende fördelningstid Icke verktidsberoende fördelningstid Värdeskapande

Läs mer

Energiarbete i företag

Energiarbete i företag Energiarbete i företag Peter Carlsson 0709 64 92 78 peter.carlsson@hifab.se www.hifab.se Agenda Fördelar med systematiskt och effektivt energiarbete Lag om energikartläggning i stora företag Stegvis införande

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

UNDERHÅLL FÖR BÄTTRE SNURR I PRODUKTIONEN

UNDERHÅLL FÖR BÄTTRE SNURR I PRODUKTIONEN UNDERHÅLL FÖR BÄTTRE SNURR I PRODUKTIONEN FÅ UT MER FÖR MINDRE Behöver du hjälp att utföra och förbättra ditt underhåll? Kanske saknar du tillräckliga resurser? Kanske saknar du den kompetens som behövs?

Läs mer

Att arbeta med TPM Lean Production. Att arbeta med TPM Lean Production

Att arbeta med TPM Lean Production. Att arbeta med TPM Lean Production Att arbeta med TPM Lean Production TPM och Lean Production är inte arbetssättde är tankesätt där olika metoder och arbetssätt tillämpas för att uppnå en effektiv och resurssnål produktion Här ett axplock

Läs mer

KURSÖVERSIKT 2016 UTBILDNINGAR MED MÖJLIGHET TILL CERTIFIERING

KURSÖVERSIKT 2016 UTBILDNINGAR MED MÖJLIGHET TILL CERTIFIERING KURSÖVERSIKT 2016 UTBILDNINGAR MED MÖJLIGHET TILL CERTIFIERING 1 UTBILDNINGSPROGRAM ATT LEDA OCH UTVECKLA UNDERHÅLLET med möjlighet till EFNMS-certifiering Att leda, utvärdera, förändra och förbättra driftsäkerhets-

Läs mer

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar i följd samt tre fristående dagar, totalt fem dagar. Datum: 17-18 februari,

Läs mer

Lean, logistik och inköp 6 Dagar

Lean, logistik och inköp 6 Dagar Lean, logistik och inköp 6 Dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter

Läs mer

SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB. Piteå, 2013-05-22, Scope-möte

SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB. Piteå, 2013-05-22, Scope-möte SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB Piteå, 2013-05-22, Scope-möte ÄGARE OCH KUNDER 7 ÄGARE OCH KUNDER VÅRT ARBETSSÄTT 9 VÅRT ARBETSSÄTT SSG utvecklar, producerar och säljer standardiserade tjänster framtagna

Läs mer

inför grupp. Dramaturgi Retorik

inför grupp. Dramaturgi Retorik KURSprogram Agera Kommunikation AB är, sedan företagets start 2003, en flitigt anlitad partner till företag, myndigheter, kommuner och organisationer som vill kompetensutveckla sina medarbetare inom praktisk

Läs mer

ANALYSKURSER. Läsa & förstå bokslut Analys I Analysera företag Analys II Värdera & förvärva företag Analys III

ANALYSKURSER. Läsa & förstå bokslut Analys I Analysera företag Analys II Värdera & förvärva företag Analys III KAPITELNAMN ANALYSKURSER FÖR DIG SOM VÄRDERAR ELLER KREDITBEDÖMER Läsa & förstå bokslut Analys I Analysera företag Analys II Värdera & förvärva företag Analys III KAPITELNAMN ANALYSKURSER Du kan tentera

Läs mer

Stefan Palmgren Senior Vice President Powertrain Production

Stefan Palmgren Senior Vice President Powertrain Production Stefan Palmgren Senior Vice President Powertrain Production Leverantör av kompletta transportlösningar Produkter Tjänster Finansiering Lastbilar Verkstäder Operationell leasing Bussar Serviceavtal Finansiell

Läs mer

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P OCH BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Coaching Stresshantering Presentationsteknik. Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter

Coaching Stresshantering Presentationsteknik. Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter Coaching Stresshantering Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter 2015 Bergqvist Massage & Friskvårdsutbildningar Ett familjeföretag som erbjudit utbildningar inom massage och friskvård

Läs mer

Trafikverket PIA Produktivitets- och Innovationsutveckling i Anläggningsbranschen

Trafikverket PIA Produktivitets- och Innovationsutveckling i Anläggningsbranschen Trafikverket PIA Produktivitets- och Innovationsutveckling i Anläggningsbranschen Produktivitetsprogram Underhållskontrakt Järnväg Sammanfattning Produktivitetsprogram för underhållskontrakt järnväg Basentreprenaderna

Läs mer

Standardavtal för industrin köpar- eller säljarvänliga?

Standardavtal för industrin köpar- eller säljarvänliga? Standardavtal för industrin köpar- eller säljarvänliga? Inspecta Gruv 2013 1 Upphandlingskontrakt för industrin www.ssg.se Anna-Karin Bohman Inspecta Gruv 2013 3 SSG HUR VI ARBETAR Inspecta Gruv 2013 4

Läs mer

EKONOMI- ASSISTENT CERTFIERAD EKONOMIASSISTENT UTBILDNING I TVÅ STEG

EKONOMI- ASSISTENT CERTFIERAD EKONOMIASSISTENT UTBILDNING I TVÅ STEG EKONOMI- ASSISTENT CERTFIERAD EKONOMIASSISTENT UTBILDNING I TVÅ STEG Ekonomiassistent I företagsekonomi, bokföring & lön Ekonomiassistent II bokslut, lön, Excel & budget Ekonomiassistenten har en nyckelroll

Läs mer

Så skapar du en god digital arbetsmiljö

Så skapar du en god digital arbetsmiljö Så skapar du en god digital arbetsmiljö Från planering till användande med ett förebyggande perspektiv Roger Edsand ur GP 22 september 2018 Intraservice Vi utbildar både dig som är medarbetare och chef.

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB SVENSKTILLVERKAT SEDAN 1972 STF SVENSKA TEXTILFILTER AB VENTILATION RÖKGASRENING VÅT F ILT RERING STOFTAVSKILJNING SERVICE VI TILLVERKAR FILTER Så enkelt skulle vi kunna förklara vad vi gör här på Svenska

Läs mer

Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete

Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Elutveckling AB 1 Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och sträva efter en bra och säker arbetsmiljö för alla. Arbetsmiljö ingår som en integrerad del i vårt

Läs mer

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar (internat) samt tre fristående dagar. Datum: 17-18 augusti, 24 september, 22 oktober samt 14 januari 2016. Ort

Läs mer

Kommunala utvecklingsprojekt och offentlig privat samverkan

Kommunala utvecklingsprojekt och offentlig privat samverkan Kommunala utvecklingsprojekt och offentlig privat samverkan Torbjörn Almqvist Förvaltningschef Tekniska Förvaltningen Bodens Kommun Agenda Kort om tekniska förvaltningens verksamhet Bodens Kommuns satsning

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete 1. Kvalitetsledning Mediagården Grafisk Produktion AB arbetar med ett Systematiskt Kvalitetsarbete för att styra, leda och utveckla den genomgripande kvaliteten på sina produkter och tjänster. Ledningssystemet

Läs mer

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Innehållsförteckning 1 Frågor... 5 1.1 KUNDEN I FOKUS... 5 1.1.1 Hur tar ni reda på kundernas

Läs mer

UTBILDNING & TJÄNSTER

UTBILDNING & TJÄNSTER UTBILDNING & TJÄNSTER www.idhammar.se Effektiv och lönsam produktion! Idhammar AB är ett kunskapsföretag med specialisering inom områdena produktionseffektivitet, driftsäkerhet och underhåll. Vi har över

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete 2015-03-01 Information om ledarskapskursen Ledarskap för effektivt samarbete I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk information. Kursen är en av ledarskapskurserna

Läs mer

NYCKELTAL FÖR EFFEKTIV PRODUKTION

NYCKELTAL FÖR EFFEKTIV PRODUKTION inbjudan till konferens i Stockholm den 15-16 mars 2010 TALARE Key note speaker Jan Olhager Professor, Linköpings Universitet Visiting Professor, Monash University Melbourne, Australia Per-Ola Post Production

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Kurser och seminarier från AddQ Consulting

Kurser och seminarier från AddQ Consulting Kurser och seminarier från AddQ Consulting Med fokus på kvalitet och effektivitet bidrar vi till att underlätta människors vardag. Kompetensutveckling är nyckeln till framgång för dig som jobbar med test,

Läs mer

HUR skapa och leda en styrkebaserad Lean organisation?

HUR skapa och leda en styrkebaserad Lean organisation? Styrkebaserad Lean i praktiken HUR skapa och leda en styrkebaserad Lean organisation? När människor systematiskt använder sina styrkor och bygger vidare på framgångsfaktorer möjliggörs storverk. När ledningens

Läs mer

Kartläggning av underhållsledning i processindustrier

Kartläggning av underhållsledning i processindustrier Kartläggning av underhållsledning i processindustrier (johan.johansson@liu.se) Doktorand Avdelningen för produktionsekonomi Linköping Universitet +46 (0)13 28 2378 Martin Rudberg (martin.rudberg@liu.se)

Läs mer

Modern Produktionsteknik/Lean 13 Dagar

Modern Produktionsteknik/Lean 13 Dagar Modern Produktionsteknik/Lean 13 Dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas

Läs mer

Ledarutvecklingsprogram

Ledarutvecklingsprogram Kalmarsundsregionens arbetsgivarring erbjuder i samverkan med Indigo Management Ledarutvecklingsprogram UGL + 2+2+2+2+1 dagar Hur hanterar du att bli chef över dina tidigare kollegor? Vilken ledarstil

Läs mer

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC Öppet fördjupningsprogram i NVC i Stockholm 2015 Nu för andra året erbjuder vi ett program med stor flexibilitet och där du som deltagare kan välja träningsavsnitt utifrån dina behov och intressen. Vi

Läs mer

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal Manual för Resultat- och utvecklingssamtal CHEFER Namn Datum Resultat- och utvecklingssamtal I resultat- och utvecklingssamtalet formulerar närmaste chef och medarbetaren de krav och förväntningar som

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Ledning i konkurrensutsatt vårdverksamhet

Ledning i konkurrensutsatt vårdverksamhet Ledning i konkurrensutsatt vårdverksamhet 7,5 poäng översiktskurs anordnad av Linköpings universitet för chefer inom vård och omsorg Kurspresentation Att leda och planera en komplex verksamhet som vård

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation delaktighet Medarbetare information kunskap kompetens komplex försäljning enkel försäljning Strategiskt Inköp hälsa vision målbild syfte mål strategi effektivitet lönsamhet Varför

Läs mer

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ www.plus.se Ett företag i Lexicongruppen Beskärning av buskar och träd Du som arbetar i en skötselförvaltning eller i ett skötselföretag och inte vet

Läs mer

Det här är programmet som accelererar

Det här är programmet som accelererar Management Acceleration Program 2019 Inledning Management Acceleration Program Det här är programmet som accelererar din verksamhetsexpertis och ger dig det självförtroende du behöver för att ta nästa

Läs mer

MOMENTUM kursprogram för utbildningar inom rullningslager, transmissioner, tätningar, pneumatik, service av fläktar och pumpar.

MOMENTUM kursprogram för utbildningar inom rullningslager, transmissioner, tätningar, pneumatik, service av fläktar och pumpar. MOMENTUM kursprogram för utbildningar inom rullningslager, transmissioner, tätningar, pneumatik, service av fläktar och pumpar. KURSPROGRAM Undersökningar har visat att två tredjedelar av alla oplanerade

Läs mer

Consultus Management Institute

Consultus Management Institute Ta ledarskapet till nästa nivå Genom programmet vill vi att erbjuda möjlighet till nya perspektiv, bidra till affärskritisk kompetens samt ytterligare stärka dig i din professionella roll som ledare. Vi

Läs mer

PKS utbildning internt

PKS utbildning internt PKS utbildning internt Produkter och tjänster för ökad projektkultur Partner För att kunna erbjuda våra kunder ett heltäckande utbud inom projektområdet arbetar Effektiv Projektkonsult och tillsammans.

Läs mer

Vad kallar man de viktigaste orsakerna till lönsammare företag? Anita och Björn till exempel.

Vad kallar man de viktigaste orsakerna till lönsammare företag? Anita och Björn till exempel. Vad kallar man de viktigaste orsakerna till lönsammare företag? Anita och Björn till exempel. Vad som gör företag framgångsrika är inte alltid det du tror. Visst är det viktigt med affärsplaner, distributionsmodeller

Läs mer

SCA Ortviken. IFS för operatörer. Christer Byström Driftsäkerhet

SCA Ortviken. IFS för operatörer. Christer Byström Driftsäkerhet SCA Ortviken IFS för operatörer Christer Byström Driftsäkerhet Underhåll terminologi Planerad arbetsorder Utförs inom 3 dygn Oplanerad arbetsorder Utförs inom 3 timmar Utförs inom 24 timmar Underhåll =

Läs mer

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION

CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION CERTIFIKAT PERSONAL- ADMINISTRATION KURSER FÖR NYA HR-MEDARBETARE Introduktion till personalarbete & rekrytering Medarbetarutveckling Ekonomi för PA- området Människokunskap Introduktion till arbetsrätten

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Systematiskt arbetsmiljöarbete Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Glasklart! Bra arbetsmiljö ger ökad lönsamhet. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete - SAM - ger ökad vinst genom minskade kostnader

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Moms på fastigheter. Grundkurs Fördjupningskurs. Bygger din kompetens

Moms på fastigheter. Grundkurs Fördjupningskurs. Bygger din kompetens Moms på fastigheter Grundkurs Fördjupningskurs Bygger din kompetens Moms på fastigheter Grundkurs På den här kursen får du grundläggande kunskaper om momsredovisning inom fastighetsbranschen. Vi reder

Läs mer

UTBILDNING: Lean för administration, service och tjänster

UTBILDNING: Lean för administration, service och tjänster UTBILDNING: Lean för administration, service och Introduktion Lean som verksamhetsstrategi samt dess tankesätt och verktyg kan hjälpa alla typer av verksamheter att öka sin andel värdeskapande aktiviteter

Läs mer

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET BESIKTNING. www.plus.se. Ett företag i Lexicongruppen

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET BESIKTNING. www.plus.se. Ett företag i Lexicongruppen AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET BESIKTNING www.plus.se Ett företag i Lexicongruppen Avflyttningsbesiktning av lägenheter grundkurs med praktisk besiktning För att genomföra en lägenhetsbesiktning

Läs mer

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb Jan Johansson Vår vision Göteborgs Tekniska College skall vara ledande i lärande och utveckling av industriella tekniska utbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå i Sverige. Vår verksamhet Gymnasieskola

Läs mer

Utbildningar våren 2014

Utbildningar våren 2014 Utbildningar våren 2014 Systematiskt kvalitetsarbete, målstyrning och skolutveckling Lär dig konkurrera med bättre kvalitet DÄRFÖR ÄR KVALITETSARBETE SÅ VIKTIGT! Tänker du strategiskt kring kompetensutveckling

Läs mer

EFFEKTIV UTBILDNING MED MODERNA METODER. Logistik Lean production. Ekonomi Produktionsteknik. Ledarskap WWW.GOTHIALOGISTICS.SE

EFFEKTIV UTBILDNING MED MODERNA METODER. Logistik Lean production. Ekonomi Produktionsteknik. Ledarskap WWW.GOTHIALOGISTICS.SE EFFEKTIV UTBILDNING MED MODERNA METODER Logistik Lean production Ekonomi Produktionsteknik Ledarskap WWW.GOTHIALOGISTICS.SE Våra ämnesområden Våra kurser täcker följande ämnesområden. För att se hela vårt

Läs mer

HR-nätverket Stockholm

HR-nätverket Stockholm Program hösten 2012 Ny internationell standard för bedömningstjänster i arbetslivet - ISO 10667 Maria Åkerlund & Anders Sjöberg Tid: 30 augusti, 2012, kl 9.00 12.00, frukost serveras från 8.30 Plats: Kungliga

Läs mer