FSC-certifierade produkter från SCA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FSC-certifierade produkter från SCA"

Transkript

1 FSC-certifierade produkter från SCA SCA FOREST PRODUCTS

2 SCA är världsledande inom FSC-certifierade produkter Kunder och konsumenter har försökt finna en trovärdig strategi för att välja goda produkter och undvika mindre önskvärda val när de köper papper och pappersprodukter. SCA är en av de första papperstillverkarna i världen som erbjuder stora volymer FSC-certifierat tryckpapper. SCAs skogar i Sverige brukas i enlighet med den mycket strikta svenska FSC-standarden. Ortvikens pappersbruk, Laakirchens pappersbruk och Östrands massafabrik är alla spårbarhetscertifierade, vilket bekräftar att råvaran kommer från FSC-certifierat skogsbruk. FSC-certifierat papper har mottagits väl på marknaden. Flera av våra kunder har nu slutfört den spårbarhetscertifiering som krävs för att dokumentera hela kedjan från skogsvård, via pappersbruk och tryckerier till färdiga tidskrifter eller kataloger. FSC-certifiering är bara ett steg i ett konsekvent miljöarbete. SCA använder endast helt klorfri massa (TCF) i sin tryckpapperstillverkning. SCAs fartyg för papperstransporter använder lågsvavlig olja och katalytisk rening av avgaser. SCA Forest Products skogsbruk och samtliga massa- och pappersbruk är certifierade i enlighet med ISO eller registrerade enligt EMAS. Det garanterar ett systematiskt arbete för att gradvis minska miljöeffekterna från koncernens verksamheter. Genom vårt miljöarbete vill vi att du som kund och användare ska känna trygghet när du väljer massa eller tryckpapper från SCA. Vi vill erbjuda pålitliga produkter. FSC-certifierad massa TCF-massa med utmärkt körbarhet och renhet. Lämpar sig väl för tillverkning av finpapper och tissue. TCF-massa med förbättrad dragstyrka, utmärkt som förstärkningsmassa. Används i tillverkning av trähaltigt tryckpapper. TCF-massa med förbättrad dragstyrka och hög mjukhet. Används till mjukpapper. CTMP Star finns i tre produkter: CTMP Star har hög bulk och låg spethalt. Används till mjukpappersprodukter och kartong. CTMP Star Fluff har ypperlig uppsugningsförmåga och används för hygienprodukter. CTMP Star Birch är en nyutvecklad massa med unika bulk- och styrkeegenskaper. Hög bulk och ljushet gör massan användbar till många applikationer; kartong, mjukpapper och även tryck- och skrivpapper. SCAs patentskyddade HT-teknik (High Temperature) erbjuder flera unika fördelar.

3 Forest Stewardship Council skogens märkning för ett ansvarsfullt skogsbruk Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende, internationell organisation som främjar utvecklingen av miljövänliga, socialt acceptabla och finansiellt sunda rutiner för förvaltning av världens skogar. FSC har fastställt tio grundläggande principer och 56 kriterier för ett ansvarsfullt skogsbruk. Dessa innebär till exempel att biologisk mångfald och andra naturvärden skall bevaras, men också att skogsbruk skall vara ekonomiskt bärkraftigt och bidra till lokalsamhällets utveckling. Nationella arbetsgrupper, med företrädare för finansiella, ekologiska och sociala intressen utvecklar de allmänna principerna för att fastställa nationella standarder, med konkreta riktlinjer som kan övervakas och granskas. FSC ackrediterar certifieringsorgan, oberoende organisationer med rätt att övervaka att FSCs standarder tillämpas och beviljar certifikat som intygar att kraven är uppfyllda. I mars 2005 hade 50,1 miljoner hektar skogsmark i över 75 länder FSC-certifierats. Forest Stewardship Council stöds av de största miljöorganisationerna i världen. I flera länder har företagen som köper trä- och pappersprodukter upprättat handelsnätverk i samarbete med Världsnaturfonden WWF och andra miljöorganisationer för att öka urvalet av FSC-certifierade produkter och marknadsföra FSC som ett trovärdigt miljömärkningsalternativ till breda konsumentgrupper. Paraplyorganisationen för dessa nätverk är Global Forest and Trade Network. Läs mer på FSCs hemsida: FSC-certifierat bestruket papper Högljust bestruket tryckpapper med hög ytvikt för tryckning i heatset web offset. Opakt bestruket tryckpapper med låg ytvikt och hög bulk för tryckning i heatset web offset. Läsvänligt och matt bestruket tryckpapper för tryckning i heatset web offset.

4 FSC-certifiering kräver ursprungskontroll SCA Skog Chain of Custody <<< FSCs produktcertifiering kräver att tillverkarna kan visa dokumentation som styrker att FSC-deklarerad träråvara kommer från ett FSC-certifierat skogsbruk. Veriferingen sker genom ett särskilt förfarande för certifiering av ursprunget spårbarhetscertifiering. I samband med spårbarhetscertifieringen måste hela kedjan från skogsbruksoperationer till färdig produkt dokumenteras. Ett kontrollintyg som styrker ursprunget krävs för varje länk i kedjan, från skogen till pappersbruket, från pappersbruket till tryckeriet, från tryckeriet till den färdiga tidskriften. Samma organisationer som ackrediterats av FSC för att certifiera skogsbruk utfärdar också spårparhetscertifiering. Chain of Custody Chain of Custody Chain of Custody << >> Slutanvändare FSC-certifierat SC-papper Högljust SC-papper (LWC-liknande) med utmärkt glans och bulk för problemfria presskörningar, även med högklibbande färger för tryck i heatset web offset. Högglansigt, högljust obestruket tidskriftspapper. Specialutformat för rotogravyr. Erbjuder en unik kombination av utmärkt tryckbarhet och god körbarhet. Ett alternativ till standard LWC. Standard SC-papper med god glans och utmärkt körbarhet för rotogravyrtryck. Förbättrat SC-papper med högre ljushet och hög opacitet för rotogravyrtryck. SC-papper av standardtyp med utmärkt glans och enastående körbarhet för tryck i heatset web offset.

5 Den nya FSC-standarden förbättrar utbudet av FSC-certifierade produkter Efter en grundlig revideringsprocess godkändes en ny standard för spårbarhetscertifiering av FSC Internationals styrelse Den gamla spårbarhetsstandarden var dåligt anpassad efter branschens försörjningskedja, vilket var huvudanledningen till att stora mängder FSC-certifierat virke aldrig blev certifierade produkter. Detta minskade skogsägarnas motivation att söka FSC-certifiering och berövade kunderna möjligheten att visa vad de tyckte genom att välja certifierade produkter. Den nya spårbarhetsstandarden kopplar råmaterialet till produktionen av certifierade slutprodukter för en viss tillverkningslinje. Producenten bokför volymen FSC-certifierat virke som levereras och motsvarande mängd av produkterna kan sedan certifieras. Det finns en lägsta tröskel på 10 procent av råmaterialet som måste vara FSC-certifierat för att ett av FSCs spårbarhetscertifikat ska kunna beviljas. Dessa så kallade volymkrediter från FSC måste utnyttjas för produktion av FSC-certifierade produkter inom en 12-månadersperiod, annars förfaller de. Den nya spårbarhetsstandarden kräver dessutom en striktare kontroll av ocertifierat råmaterial. All fiberråvara för de FSC-certifierade produkterna måste komma från kontrollerade källor. Inget råmaterial får komma från kontroversiella källor. Detta innebär att FSC:s strävan efter ett ansvarsfullt skogsbruk även sprids till skogar som inte certifierats. Spårbarhetskedjan, liksom kontrollen av ocertifierat råmaterial, granskas av FSC-ackrediterade revisorer. Den gamla spårbarhetsstandarden kommer att fasas ut och den nya standarden skall vara fullt genomförd till slutet av I och med den nya spårbarhetsstandarden införs också en ny FSCmärkning: FSC Pure, där 100 procent av råvaran är FSC-certifierad. FSC Mixed, där andelen FSCcertifierat råmaterial motsvarar produktionen av FSC-certifierade produkter, medan det ocertifierade råmaterialet kontrolleras strikt för att undvika virke från kontroversiella källor. Återvinningsfibrer kan också utgöra en del av underlaget för den märkningen. FSC Recycled, där 100 procent av råvaran är återvinningsfibrer. SCAs massa och tryckpapper certifieras som FSC Mixed. FSC-certifierat tidningspapper Ett bulkigt, högljust, obestruket offsetpapper med hög upplevd vithet för krävande fyrfärgstryck. I första hand för högkvalitativa produkter. Speciellt utvecklat för heatset och coldset tryck. Extra högljust, obestruket offsetpapper med hög bulk. Idealiskt för bilagor, reklammaterial och tidskrifter som trycks i heatset och coldset. Ett tidningspapper av hög kvalitet med god körbarhet. I första hand för tidningar, bilagor och reklammaterial isom trycks i coldset. Extra högljust, obestruket offsetpapper med hög bulk. Idealiskt för bilagor och reklammaterial som trycks i heatset och coldset.

6 Återvinningspapper som bas för FSC-certifiering En annan nyhet i FCS:s spårbarhetsstandard är att återvinningspapper kan utgöra bas för FSC-certifiering. Styrelsen för FSC International har beslutat att ett klokt resursutnyttjande, till exempel pappersåtervinning, är nära knutet till ett ansvarsfullt skogsbruk. Papper som återvinns efter användning i konsumentledet kan ingå i underlaget för en produktcertifiering enligt FSC Mixed. För produkter som helt baseras på återvinningspapper finns det en särskild märkning, FSC Recycled. Laakirchens pappersbruk använder en stor andel återvinningspapper från kontrollerade källor i sin produktion av SC-papper. I enlighet med kraven för FSC Mixed, utgör detta fiberinnehåll en del av underlaget för de FSC-certifierade produkterna från Laakirchen.

7 SCA är mycket mer än massa och papper SCA är Europas största privata skogsägare. Vi förvaltar 2,6 miljoner hektar skog, myrar, sjöar och fjäll i norra Sverige. Det är en yta som motsvarar halva Nederländerna. Vi avverkar ca 4,5 miljoner kubikmeter skog per år. I våra industrier förädlas träden till brädor, papper, förpackningar och hygienprodukter. Våra kunder vill ha bra produkter till rätt pris. Men produkterna måste dessutom uppfylla kundernas stränga miljökrav. Målet vi har ställt upp är enkelt men krävande alla djur och växtarter som för närvarande finns i våra skogar ska också kunna leva där i framtiden. Dagens ekologiska skogsbruk förenar en hög och hållbar produktion av värdefull skogsråvara med en aktiv naturhänsyn. Detta är en strategi för skogsbruk som bevarar och återskapar livsmiljöer för alla de arter som lever i våra skogar. Dagens miljövänliga skogsbruk har utvecklats kraftigt sedan tidigare decenniers obalanserade fokusering på produktivitet. Vi är stolta över vad vi har uppnått och vi vill visa våra kunder att vi är värda deras fortsatta förtroende. Märket FSC Mixed Sources Cert no. XXX-XXX-000 Denna grupp av FSC-märkta produkter innehåller en blandning av FSC-certifierat material och/eller återvunnet material och/eller material från av företaget kontrollerade källor. Produkter med märkningen Mixed Sources stöder ett ansvarsfullt skogsbruk. SCAs certifikatsnummer är Ortvikens pappersbruk FSC Credit Material SA-COC-1207, SCA Graphic Laakirchen SGS-COC och Östrands massabruk SA- COC-1208.

8 Vi på BBC Magazines anser att FSC-certifieringssystem är det mest pålitliga som finns tillgängligt, eftersom det är helt oberoende av såväl näringsliv som politisk inblandning och det enda system som stöds av stora mijlöorganisationer som Världsnaturfonden, WWF. Peter Phippen VD BBC Magazines (och nuvarande ordförande för PPAs miljökommitté) STORBRITANNIEN En uppgift och service som Arvatokoncernen har är att föra en dialog med våra kunder och informera om förutsättningarna för ett ansvarsfullt skogsbruk och stödja våra kunder att uppfylla behoven. Vi bidrar aktivt till marknaden med att skapa nätverk med våra leverantörer. I våra tryckerier har det skett en massiv ökning i användningen av FSC-certifierat papper de senaste åren och även att certifieringen ökar i pappers- och trycksektorn i allmänhet, bekräftar vårt engage- mang på området. En utveckling som vi hälsar med tillfredsställelse. Hartmut Ostrowski VD Arvato AG TYSKLAND SCA FOREST PRODUCTS tillverkar tryckpapper tidningspapper, SC- och LWC-papper massa, sågade trävaror och träbränslen. SCA Forest Products förvaltar också SCAs stora skogsinnehav och försörjer SCAs svenska industrier med virkesråvara samt erbjuder SCAs enheter kostnadseffektiva transportlösningar. SCA FOREST PRODUCTS omfattar SCA Graphic Sundsvall Ortvikens pappersbruk (tidnings- och LWC-papper) och Östrands massafabrik (klorfri sulfatmassa och CTMP) SCA Graphic Laakirchen, Österrike (SC-papper), Aylesford Newsprint (50%), Storbritannien (tidningspapper), SCA Transforest (transportlösningar), SCA Graphic Research (strategisk forskning), SCA Skog (virke, träbränslen) och SCA Timber (sågade trävaror). Omsättningen under 2004 uppgick till cirka 15 miljarder kronor, med anställda. Elanders Tofters, Uppsala 2005

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA Vad är FSC? Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende internationell organisation som främjar utvecklingen av miljöanpassade, socialt ansvarstagande och finansiellt

Läs mer

Kvalitet är frihet från bekymmer

Kvalitet är frihet från bekymmer Kvalitet är frihet från bekymmer www.publicationpapers.sca.com Det är kunden som sätter betyget Produkter med rätt kvalitet, miljöarbete i världsklass, tre välinvesterade och effektiva pappersbruk samt

Läs mer

Skogscertifierade produkter från SCA

Skogscertifierade produkter från SCA Skogscertifierade produkter från SCA PE FC /05-33-132 Promoting Sustainable Forest Management www.pefc.org VARFÖR SKA JAG BRY MIG? Skogscertifiering bildar en trovärdig länk mellan ansvarsfullt skogsbruk

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

ORTVIKENS PAPPERSBRUK

ORTVIKENS PAPPERSBRUK ORTVIKENS PAPPERSBRUK www.publicationpapers.sca.com ORTVIKENS PAPPERSBRUK I en tid som i mångt och mycket domineras av nya kommunikationsmedel fortsätter papperets starka utveckling. Det tryckta mediet

Läs mer

Det svenska PEFC-systemet består av:

Det svenska PEFC-systemet består av: MILJÖCERTIFIKAT Skogscertifiering Certifiering innebär att någon garanterar att en produkt eller tjänst utförs enligt en angiven standard. Störst trovärdighet får certifieringen då garantin lämnas av

Läs mer

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval!

Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! Wellpapp låg ytvikt bra miljöval! PRINT SMOOTH PERFORMANCE SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag. Vi utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar PEFC Spårbarhetscertifiering För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar Marknaden för certifierade produkter växer. Allt fler konsumenter vill veta att de varor de köper är tillverkade på

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer

Läs mer

Samarbete inom försäljning och marknadsföring

Samarbete inom försäljning och marknadsföring SCA Graphic Paper Nordic Tryckpapper 2014/2015 Samarbete inom försäljning och marknadsföring I december 2012 förvärvade Heinzel Group det tidigare SCA-ägda tryckpappersbruket i Laakirchen, Österrike och

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Östrands massafabrik

Östrands massafabrik Östrands massafabrik Östrands massafabrik Östrands massafabrik i Timrå har tillverkat pappersmassa i nära 80 år. Det var i samband med bildandet av SCA - Svenska Cellulosa Aktiebolaget - och med tankarna

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

TRÄ MED OMTANKE. Spårbarhetscertifiering för träindustrin

TRÄ MED OMTANKE. Spårbarhetscertifiering för träindustrin TRÄ MED OMTANKE Spårbarhetscertifiering för träindustrin BEHOV AV DOKUMENTATION Skogs- och träindustrin ställs i allt större utsträckning inför krav på dokumentation som garanterar att olika träprodukters

Läs mer

Spårbarhetscertifiering (COC) enligt FSC en teknisk handledning för tillverkare och leverantörer

Spårbarhetscertifiering (COC) enligt FSC en teknisk handledning för tillverkare och leverantörer Spårbarhetscertifiering (COC) enligt FSC en teknisk handledning för tillverkare och leverantörer Översättning av FSCs broschyr FSC Certification: Chain of Custody a technical guide for manufacturers and

Läs mer

FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk

FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk Ett ansvarsfullt skogsbruk Ett hållbart skogsbruk är en konkurrensfördel för Sverige. Sveaskog utvecklar skogens värden och är drivande i utvecklingen

Läs mer

Kristina Enander SCA Ortviken

Kristina Enander SCA Ortviken Kompetens, industrikapital och innovation världens femte största tryckpappersbruks recept för lönsamhet och framtidstro Kristina Enander SCA Ortviken Ortviken idag 4 produktionslinjer Två för obestruket

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning

Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Enkelt att ta ansvar FSC -anpassad avverkning Sveaskog skapar värden för framtiden Sveaskog är Sveriges största skogsägare. Vi fokuserar på att utveckla skogens alla värden. Vi vill öka användningen av

Läs mer

Miljöredovisning 2011 Tryckpapper och massa

Miljöredovisning 2011 Tryckpapper och massa Miljöredovisning 2011 Tryckpapper och massa Östrands massafabrik Ortvikens pappersbruk Laakirchens pappersbruk Aylesfords pappersbruk SCA Forest Products verksamhetspolicy Vision: Att uppfattas som en

Läs mer

SCA Graphic Paper Nordic. Utgåva februari 2011

SCA Graphic Paper Nordic. Utgåva februari 2011 SCA Graphic Paper Nordic Utgåva februari 2011 publicationpapers.sca.com Feed back formulär Ge oss feed back! Dina åsikter är värdefulla för oss. Hjälp oss att göra vår produktpärm mer användbar. Fyll i

Läs mer

CERTIFIERING FSC och PEFC

CERTIFIERING FSC och PEFC CERTIFIERING FSC och PEFC - Var en del av lösningen 1 Bureau Veritas Certicication är FSC Ackrediterat under registreringskod FSC-ACC-020-1996 Forest Stewardship Council A.C. 2 Bureau Veritas Certicication

Läs mer

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Vill du få ett kvitto på att du har ett miljöanpassat skogsbruk? Vill du också kunna visa att ditt skogsbruk tar social hänsyn och är långsiktigt ekonomiskt?

Läs mer

Sweden Forest & Trade Network. Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper

Sweden Forest & Trade Network. Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper Sweden Forest & Trade Network Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper Lena Dahl Koordinator WWF Sweden Forest & Trade Network Medlemmar i WWF Sweden FTN Berga Form Brafab Forbo

Läs mer

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Välkommen till SCA SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2014 uppgick till 104 miljarder SEK 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier.

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier. Välkommen till Södra Cell Värö En av världens största och mest moderna massaindustrier. 2 I Södras värld utgår allt från skogen Södra är Sveriges största skogsägareförening med mer än 50 000 skogsägare

Läs mer

Bodel Norrby. Sundsvall 22 mars 2011

Bodel Norrby. Sundsvall 22 mars 2011 Bodel Norrby Sundsvall 22 mars 2011 Människan i skogen Certifiering vad är det? Överensstämmelse med krav Kontroll av efterlevnad Tidsbegränsning Ackreditering Att frivilligt göra mer än vad som krävs

Läs mer

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Golv från Almedalsgolv listade hos miljöbedömningssystem

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Golv från Almedalsgolv listade hos miljöbedömningssystem Golv från lmedalsgolv listade hos miljöbedömningssystem eskrivning lmedalsgolv jobbar aktivt för en bättre miljö, hållbar skogsindustri och långsiktigt byggande och tillhandahåller därför både (-C-140860)-

Läs mer

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem.

Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Miljömålen är en komponent i vårt miljöledningssystem. Roine Morin Miljödirektör SCA Forest Products 1 SCA Graphic Sundsvall AB /Miljömål/20071004/ROMO Organisation SCA-koncernen 2007 Styrelse VD Vice

Läs mer

Skogsindustriprodukter

Skogsindustriprodukter Skogsindustriprodukter Tryckpapper Massa Sågade trävaror Virke Forskning Skogsbaserade biobränslen Distribution och logistik 1 FOREST PRODUCTS 2007/08/ 8 oktober 2008/Info/A Internet SCA 2008 - Organisation

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

hållbara Fem möjligheter

hållbara Fem möjligheter hållbara Fem möjligheter blir Hållbarheten din fördel Att tänka hållbarhet och långsiktighet är ett måste på dagens marknad, oavsett bransch. Det innebär att kraven som ställs på dig blir fler. För dina

Läs mer

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Så här läser du Almedalsgolvs Miljöbedömningar & Certifieringssystem. almedalsgolv.se. Miljöbyggnad 3.

Miljöbedömningar & Certifieringssystem. Så här läser du Almedalsgolvs Miljöbedömningar & Certifieringssystem. almedalsgolv.se. Miljöbyggnad 3. Så här läser du lmedalsgolvs Miljöbedömningar & Certifieringssystem SundaHus Övrigt Byggnaden certifieras enligt nivå Brons, Silver och där är den högsta nivån. Byggnaden certifieras enligt nivå Pass,

Läs mer

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl Marknadens och konsumenternas krav på skogsbruket Lena Dahl Global Environment, Tetra Pak Tetra Pak startade t 1951 Vår förpackningsportfölj 158 miljarder förpackningar levererades 2010 Tetra Gemina Tetra

Läs mer

En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt. scacontainerboard.com

En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt. scacontainerboard.com Munksunds Pappersbruk En vital 50-åring som ser framtiden an med tillförsikt Detta är SCA SCA skapar värde genom att infria kunders och konsumenters behov i en anda av innovation, ständig effektivisering

Läs mer

Motion till årsmöte Birdlife Sverige 2016.

Motion till årsmöte Birdlife Sverige 2016. Motion till årsmöte Birdlife Sverige 2016. Vi, medlemmar i Birdlife Sverige, är upprörda över att Birdlife Sverige är kvar som medlem i Forest Stewardship Council (FSC) Sverige. Anledningen till detta

Läs mer

Myter och fakta om papper, tryck och miljö

Myter och fakta om papper, tryck och miljö Myter och fakta om papper, tryck och miljö Grafisk Miljödag 2012 Subheading Lars Lindgren 2012-11-22 1 Hur viktigt är det för dig personligen att skydda miljön? Källa: Eurobarometer 295 2 Papper (Trycksaker)

Läs mer

ARCTIC PAPER 2012: ÖKADE INTÄKTER OCH ÖKAD ANDEL PÅ DEN MOGNA EUROPEISKA MARKNADEN; ARCTIC PAPER EXPANDERAR

ARCTIC PAPER 2012: ÖKADE INTÄKTER OCH ÖKAD ANDEL PÅ DEN MOGNA EUROPEISKA MARKNADEN; ARCTIC PAPER EXPANDERAR PRESSRELEASE Poznań den 1 mars 2013 ARCTIC PAPER 2012: ÖKADE INTÄKTER OCH ÖKAD ANDEL PÅ DEN MOGNA EUROPEISKA MARKNADEN; ARCTIC PAPER EXPANDERAR Arctic Paper S.A., en av Europas ledande tillverkare av bokpapper

Läs mer

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017,

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, SCA Forest Products Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, 2017.02.16 SCA s förändringsresa 1929 1975-2006 SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Förvärv: Wausau, mjukpapper för storförbrukare,

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

myter om papperstillverkning och miljö

myter om papperstillverkning och miljö myter om papperstillverkning och miljö Sant eller falskt? Som konsument av papper kan det vara svårt att veta vad som är sant eller falskt när det gäller papper och miljö. Vi får ofta höra att papper

Läs mer

INNEHÅLL. Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500

INNEHÅLL. Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500 1 INNEHÅLL Rottneroskoncernen Hållbarhet Marknad Agenda 500 2 ROTTNEROS- KONCERNEN 3 ROTTNEROSKONCERNEN FLEXIBEL LEVERANTÖR AV HÖGKVALITATIV MASSA 4 ROTTNEROSKONCERNEN NÄSTAN 400 ÅR AV UTVECKLING OCH 130

Läs mer

Omtanke om människor och natur

Omtanke om människor och natur Detta är SCA SCA c/o life Nära vardagen SCA är en viktig del av vardagslivet i över 100 länder. Våra produkter och fackkunskaper förenklar livet för miljontals människor världen över. SCA utvecklar och

Läs mer

Setting a new standard. Again.

Setting a new standard. Again. Setting a new standard. Again. Att nå ut till kunden med dina magasin, kataloger eller DRutskick kräver mer än ett bra erbjudande. Du behöver ett papper som förstärker känslan och upplevelsen av dina produkter.

Läs mer

l Andel (%) trävirke från certifierat skogsbruk i produkten/andel (%) vegetabiliska naturfibrer från certifierad ekologisk odling

l Andel (%) trävirke från certifierat skogsbruk i produkten/andel (%) vegetabiliska naturfibrer från certifierad ekologisk odling Biaga 1A Redovisning av fiberråvara Leverantör: Produkt: Tiverkare/everantör: För dokumentation av fiberråvara: Träsag/växt och geografiskt ursprung (and/destat och region/provins) Mängd (på årsbasis)

Läs mer

SKOGSKONFERENS Konferens gällande nyheter och uteckling inom FSC och spårbarhet, EUTR, FLEGT & internationell lagstiftning.

SKOGSKONFERENS Konferens gällande nyheter och uteckling inom FSC och spårbarhet, EUTR, FLEGT & internationell lagstiftning. SKOGSKONFERENS 2017 Årets upplaga av Bureau Veritas konferens för dig som jobbar med skog-, trä- och fiberprodukter. Konferens gällande nyheter och uteckling inom FSC och spårbarhet, EUTR, FLEGT & internationell

Läs mer

1 SCA Group/september 2004/AK. Presentation SCA-koncernen

1 SCA Group/september 2004/AK. Presentation SCA-koncernen 1 SCA Group/september 2004/AK Presentation SCA-koncernen SCAs produktgrupper Hygienprodukter: Mjukpapper, inkontinensprodukter, menstruationsprodukter och barnblöjor Förpackningar: Wellpappförpackningar,

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Gödsling gör att din skog växer bättre

Gödsling gör att din skog växer bättre Skogsgödsling Skogsgödsling är ett mycket effektivt sätt att öka skogens tillväxt. Produktionen ökar och blir mer lönsam, dessutom binder skogen koldioxid när den växer vilket ger positiva miljö- och klimateffekter.

Läs mer

ROTTNEROS- KONCERNEN

ROTTNEROS- KONCERNEN Rottneros 1 ROTTNEROS- KONCERNEN 2 ROTTNEROSKONCERNEN FLEXIBEL LEVERANTÖR AV HÖGKVALITATIV MASSA 3 ROTTNEROSKONCERNEN NÄSTAN 400 ÅR AV UTVECKLING OCH 130 ÅR AV MASSAPRODUKTION 1630 Företaget grundades

Läs mer

Informationsträff Näsåker

Informationsträff Näsåker Informationsträff Näsåker Mats Hörnberg VD, FORSCA Magus Ringlöv Projektledare Henrik Eriksson SCA Agenda!!Information - Sollefteå kommun!!information om företagen Fred Olsen Renewables och SCA!!Information

Läs mer

Skogsstrategi Arvika kommun

Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi för Arvika kommun Arvika kommuns skogsinnehav ska skötas med målsättningen att ha en hög och uthållig avkastning. Skogsbruket ska ta stor hänsyn till skogarnas

Läs mer

skogar Partnerskap för världens VÄRLDENS SKOGAR

skogar Partnerskap för världens VÄRLDENS SKOGAR Foto: Juan Carlos Munoz / naturepl.com VÄRLDENS SKOGAR Partnerskap för världens Vad har svenska företag som TetraPak och Ikea gemensamt med skogsbrukande indianstammar i Bolivia? Svaret är att alla bedriver

Läs mer

BESTRUKNA PAPPER VENICELUX. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt. Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish.

BESTRUKNA PAPPER VENICELUX. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt. Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish. VENICELUX Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt Gjutbestruna Venicelux får sin högglansiga yta genom att bestrykningen gjuts på kartongen via en

Läs mer

Tryckpapper. SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige Ortvikens pappersbruk, ton Tidningspapper 380.000 LWC-papper 480.

Tryckpapper. SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige Ortvikens pappersbruk, ton Tidningspapper 380.000 LWC-papper 480. Tryckpapper SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige SCA GRAPHIC SUNDSVALL, Sverige Ortvikens pappersbruk, ton Tidningspapper 380.000 LWC-papper 480.000 SCA GRAPHIC LAAKIRCHEN, Österrike SC-papper, ton 510.000 AYLESFORD

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30 Vindkraft inom SCA Milan Kolar 2011-05-30 SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 109 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder TEN och Tork är ledande globala

Läs mer

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen 1 SCA-koncernen 2007-03-15 Presentation SCA-koncernen Vi förenklar vardagen Våra produkter används dagligen av miljontals människor Vår ambition är att utveckla och förbättra vardagen för människor världen

Läs mer

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA WOOD Framåt i värdekedjan Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA som helhet Europas största privata skogsägare Skogsmark 2,6m ha 6% av Sverige Sågverk Massafabrik Kraftlinerbruk Tryckpappersbruk

Läs mer

BESTRUKNA PAPPER VENICELUX. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt. Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish.

BESTRUKNA PAPPER VENICELUX. BESTRUKNA PAPPER / GJUTBESTRUKET Vitt. Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish. VENICELUX Lyxiga Venicelux har en spegelblank bestruken ytfinish. / GJUTBESTRUKET Vitt Gjutbestruna Venicelux får sin högglansiga yta genom att bestrykningen gjuts på kartongen via en förkromad stålcylinder.

Läs mer

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01 Hållbart skogsbruk Allt virke är inte lika och skogscertifiering PEFC/02-1-01 Utmaningen Ett ökande antal konsumenter vill ha bevis på att företagens affärsrörelse inte äventyrar miljön. I sin anskaffningspolitik

Läs mer

Nordiskt Lövträ i Massa & Pappersproduktion

Nordiskt Lövträ i Massa & Pappersproduktion Nordiskt Lövträ i Massa & Pappersproduktion 28 oktober 2004 Åke Axelsson Den nordiska skogens naturliga lövandel... 1 Produktutveckling i ett otroligt...... tidsperspektiv De träd skogsägaren slutavverkar

Läs mer

Lastägarens Perspektiv SCA Transforest, Lars Nolander

Lastägarens Perspektiv SCA Transforest, Lars Nolander Lastägarens Perspektiv SCA Transforest, Lars Nolander SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 109 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder TEN och Tork är ledande

Läs mer

Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft KONCERNPRESENTATION OKTOBER 2017

Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft KONCERNPRESENTATION OKTOBER 2017 Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft KONCERNPRESENTATION OKTOBER 2017 Stark och integrerad värdekedja Europas största privata skogsägare Sågverksrörelse i världsklass Investering

Läs mer

Improved surface Even silkier A sophisticated challenger 47, 50, 53, 58

Improved surface Even silkier A sophisticated challenger 47, 50, 53, 58 Improved surface Even silkier A sophisticated challenger 47, 50, 53, 58 Holmen VIEW vidgar vyerna När detaljerna avgör och kvaliteten är viktig är Holmen VIEW rätt val. Mjukheten i papperet, läsbarheten

Läs mer

Welcome to Stockholm Resilience Centre Research for Governance of Social-Ecological Systems

Welcome to Stockholm Resilience Centre Research for Governance of Social-Ecological Systems Welcome to Stockholm Resilience Centre Research for Governance of Social-Ecological Systems Makt och intressen i skogen globala and lokala perspektiv på framtiden Katarina Eckerberg Professor, Stockholm

Läs mer

Emballator UN gör skillnad. Säkra och UN-certifierade emballage från Europas ledande förpackningskoncern

Emballator UN gör skillnad. Säkra och UN-certifierade emballage från Europas ledande förpackningskoncern Emballator UN gör skillnad Säkra och UN-certifierade emballage från Europas ledande förpackningskoncern 1A2/Y1.6/100/ÅR/S/XX 1 B 1A2/Y1.6/100/ÅR/N/XXX1234 EUB Emballator UN en säkrare kvalitetsmärkning.

Läs mer

artikellista stockholm 2011

artikellista stockholm 2011 artikellista stockholm 2011 Närproducerade huspapper, tillverkade i Bohuslän och Dalarna. Amber Graphic tillverkas av Arctic Paper Munkedals AB. Arctic Matt och Arctic Silk + tillverkas av Arctic Paper

Läs mer

Läs med gott samvete. En studie om miljöpåverkan

Läs med gott samvete. En studie om miljöpåverkan Läs med gott samvete En studie om miljöpåverkan En livscykelanalys genomförd av forskningsinstitutet Innventia på uppdrag av branchorganisationen Sveriges Tidskrifter i samarbete med SCA, Posten Meddelande,

Läs mer

Massa och Pappers- Industrin på -10. års sikt. L.Wågberg 100419

Massa och Pappers- Industrin på -10. års sikt. L.Wågberg 100419 Massa och Pappers- Industrin på -10-70 års sikt En subjektiv bild 10-års sikt Generellt Grafiska papper sätts under mycket stark prispress Förpackningapapper har stora utvecklingsmöjligheter även för nya

Läs mer

mellansvensk pappersindustri

mellansvensk pappersindustri Naturgas-lA för processanvändning inom syd- och mellansvensk pappersindustri lidj JSwede Gas AB 1989 F'ORSKNING UTVECKLING DEMONSTRATION R1322 NATURGAS-IR FÖR PROCESSANVÄNDNING INOM SYD OCH MELLANSVENSK

Läs mer

Papperstillverkning. SCA Publication Papers Teknisk support

Papperstillverkning. SCA Publication Papers Teknisk support Papperstillverkning SCA Publication Papers Teknisk support Råvara Inledning Syftet med den här broschyren är att ge läsaren en förståelse för de material som används vid framställningen av papper och för

Läs mer

Setting a new standard. Again.

Setting a new standard. Again. Setting a new standard. Again. Att nå ut till kunden med dina magasin, kataloger eller DRutskick kräver mer än ett bra erbjudande. Du behöver ett papper som förstärker känslan och upplevelsen av dina produkter.

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi på Avisera har bestämt oss för att vara en del av lösningen på de miljöutmaningar som världen står inför. Vi arbetar hårt och konsekvent för att minimera vår egen miljöpåverkan

Läs mer

BioLoop 2011. Biobränslekonvertering vid Östrands massafabrik. SCA Östrand

BioLoop 2011. Biobränslekonvertering vid Östrands massafabrik. SCA Östrand BioLoop 2011 Biobränslekonvertering vid Östrands massafabrik SCA Östrand 1 SCA Östrand Sulfat CTMP Airlaid Grön el 425 000 ton/år 95 000 ton/år 7 000 ton/år 460 GWh Antal anställda 380 SCA Östrands produkter

Läs mer

SCA Timber. Munksund / Holmsund. SCA Timber / 2012 / PH

SCA Timber. Munksund / Holmsund. SCA Timber / 2012 / PH SCA Timber Munksund / Holmsund Peter Henriksson Produktionschef Munksund / Holmsund Agenda SCA Timber Munksund / Holmsund Produkter Materialflöde Munksund Planering och styrning från försäljning till produktionsorder

Läs mer

Krav för certifieringsorganisationer

Krav för certifieringsorganisationer Svenska PEFC ek för Krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:3 Dokumentnamn: Krav för certifieringsorganisationer Dokumenttitel: PEFC SWE 005:3 Godkänt av: Svenska PEFC Datum: 2011 01 31 Godkänt

Läs mer

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål.

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål. Limfog/möbel SCA Timber erbjuder kundanpassade trävaror för tillverkning av limfogskivor. Den norrländska furans attraktiva utseende och goda fiberegenskaper lämpar sig mycket väl för synlig användning.

Läs mer

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim.

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim. Upprättat av Carmen Sosa Caroline Orback Ingrid Nordmark Fastställt av Mats Linde Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2013-09-30 1 (7) Version 1 Allmänt om inköp Vid inköp ska lagen

Läs mer

Biobränslen från skogen

Biobränslen från skogen Biobränslen från skogen Biobränsle gör din skog ännu mer värdefull Efterfrågan på biobränsle från skogen, skogsbränsle, ökar kraftigt tack vare det intensiva, globala klimatarbetet. För dig som skogsägare

Läs mer

Fakta. SCA Forest Products

Fakta. SCA Forest Products Fakta 2008 SCA Forest Products Under året pågick arbetet med att bygga en ny linje för produktion av mekanisk massa på Ortvikens pappersbruk. Investeringen på 800 miljoner SEK ger Ortviken möjlighet att

Läs mer

Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag

Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag SCA SKOG www.scaskog.com Hur mycket naturhänsyn vill du lämna? Vid alla avverkningar måste man följa de bestämmelser om naturhänsyn som finns i skogsvårdslagen. Men kanske

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer 1 SCA 2 Drivkrafter 3 Innovationer för

Läs mer

Avisera Miljöredovisning

Avisera Miljöredovisning Avisera Miljöredovisning Vi har arbetat hårt för att minimera vår miljöpåverkan och jag är stolt över att Avisera klarade klimatmålet för 2015! Vi har lyckats med bedriften att mer än halvera våra utsläpp

Läs mer

Allmän information om grunderna i FSC spårbarhetscertifiering. 1 Grunderna i FSC spårbarhetscertifiering Mars 2012 Version 1.1. 2012 Version 1.

Allmän information om grunderna i FSC spårbarhetscertifiering. 1 Grunderna i FSC spårbarhetscertifiering Mars 2012 Version 1.1. 2012 Version 1. Allmän information om grunderna i FSC spårbarhetscertifiering 1 Grunderna i FSC spårbarhetscertifiering Mars 2012 Version 1.1 2012 Version 1.1 Innehåll Några ord om NEPCon och denna spårbarhetsguide...2

Läs mer

EBITDA och rörelseresultat signifikant högre i Q än i Q trots oförändrade marknadsutmaningar.

EBITDA och rörelseresultat signifikant högre i Q än i Q trots oförändrade marknadsutmaningar. PRESSMEDDELANDE Poznań, den 13 november 2015 EBITDA och rörelseresultat signifikant högre i Q3 2015 än i Q2 2015 trots oförändrade marknadsutmaningar. Arctic Paper koncernens finansiella resultat påverkades,

Läs mer

Tyska Robin Wood protesterar mot sca:s hantering av fsc

Tyska Robin Wood protesterar mot sca:s hantering av fsc Ett nyhetsbrev från Naturskyddsföreningens skogsnätverk maj/juni 2011 Tyska Robin Wood protesterar mot sca:s hantering av fsc Miljömedvetna tyska konsumenter har länge svävat i tron att det svensktillverkade

Läs mer

PEFC INTERNATIONAL STANDARD PEFC ST 2001:2008 Requirements for PEFC scheme users

PEFC INTERNATIONAL STANDARD PEFC ST 2001:2008 Requirements for PEFC scheme users PEFC INTERNATIONAL STANDARD PEFC ST 2001:2008 Requirements for PEFC scheme users PEFC Logo Usage Rules Requirements Andra utgåvan 2010 11 26 SVENSK ÖVERSÄTTNING OBS. Den enda officiella versionen av detta

Läs mer

PRESSMEDDELANDE Poznan, den 10 november 2016 ARCTIC PAPER KONCERNEN TREDJE KVARTALET 2016:

PRESSMEDDELANDE Poznan, den 10 november 2016 ARCTIC PAPER KONCERNEN TREDJE KVARTALET 2016: PRESSMEDDELANDE Poznan, den 10 november 2016 ARCTIC PAPER KONCERNEN TREDJE KVARTALET 2016: MYCKET GOTT RESULTAT INOM PAPPERSSEGMENTET OCH STABIL FINANSIELL SITUATION Resultatet för Arctic Paper koncernen

Läs mer

Holmen XLNT, ett excellent val

Holmen XLNT, ett excellent val Ett XLNT val Holmen XLNT, ett excellent val Holmen XLNT har under många år varit direktreklamens förstahandsval, mycket på grund av papperets förmåga att signalera och bidra med rätt image för produkter

Läs mer

Styrning och kontroll Råmaterial, energi och utsläpp

Styrning och kontroll Råmaterial, energi och utsläpp Råmaterial, energi och utsläpp Skogsindustriprodukter Förpackningar Mjukpapper Personliga hygienprodukter SCA-koncernen 2006 2006 2006 2006 2006 Produktion Papper och massa kton 2 208 2 222 5 022 4 888

Läs mer

Complete Story 2015 #1

Complete Story 2015 #1 omplete tory 2015 #1 Dela vår passion! Holmen Paper driver utvecklingen mot allt mer specialiserade papperskvaliteter. Med unika produkter utmanar vi etablerade synsätt på pappersval och kostnadseffektiviserar

Läs mer

Gränslöst samarbete Game Susan Iliefski-Janols Miljö & Produktsäkerhet SCA Hygien Bilder och text får endast användas för SCA kommunikation

Gränslöst samarbete Game Susan Iliefski-Janols Miljö & Produktsäkerhet SCA Hygien Bilder och text får endast användas för SCA kommunikation Gränslöst samarbete Game 091013 Susan Iliefski-Janols Miljö & Produktsäkerhet SCA Hygien Bilder och text får endast användas för SCA kommunikation 1 Fyra affärsområden Skogsindustriprodukter Personliga

Läs mer

SCA Underhåll Underhållsstrategi och utveckling. Trond Normann, 2014-05-27

SCA Underhåll Underhållsstrategi och utveckling. Trond Normann, 2014-05-27 SCA Underhåll Underhållsstrategi och utveckling Trond Normann, 2014-05-27 Innehåll SCA & SCA Forest Products SCA Underhåll Bakgrund Vision & Strategi Utveckling hur har det gått? Framgångsfaktorer Framtid

Läs mer

Contortan i SCAs skogsbruk

Contortan i SCAs skogsbruk Contortan i SCAs skogsbruk Varför? Hur? - Resultat? Umeå 13/2 2009 Per Persson 2009-02-18 Varför nya trädslag? Få svenska alternativ Bättre bör finnas? jfr jordbruket! Önskvärda egenskaper God härdighet

Läs mer

ARCTIC PAPER KONCERNEN FÖRSTA HALVÅRET VIDTAR KONKRETA ÅTGÄRDER PÅ EN ANSTRÄNGD MARKNAD

ARCTIC PAPER KONCERNEN FÖRSTA HALVÅRET VIDTAR KONKRETA ÅTGÄRDER PÅ EN ANSTRÄNGD MARKNAD PRESSMEDDELANDE Poznań, den 28 augusti 2015 ARCTIC PAPER KONCERNEN FÖRSTA HALVÅRET 2015 - VIDTAR KONKRETA ÅTGÄRDER PÅ EN ANSTRÄNGD MARKNAD Arctic Paper-koncernens finansiella resultat för första halvåret

Läs mer