Sektion 6. Alternativen och optimering av sträckningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sektion 6. Alternativen och optimering av sträckningen"

Transkript

1 Sektion 6 Alternativen och optimering av sträckningen

2

3 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion Alternativen och optimering av sträckningen I detta kapitel redogörs för de sträckningsalternativ inom den finska ekonomiska zonen som är föremål för denna miljökonsekvensbeskrivning (kapitel 6.1). Utöver de genomförbara alternativen beskrivs även ett alternativ som avförts under miljökonsekvensbedömningen (kapitel 6.2.). Därutöver beskrivs hur den optimerade sträckningen inom den finländska sektionen har beräknats (kapitel 6.3). 6.1 Beskrivning av sträckningsalternativen inom den finska ekonomiska zonen Den nationella miljökonsekvensbedömningen i Finland avser de avsnitt av de alternativa sträckningarna av Nord Streams rörledningar som är belägna inom den finska ekonomiska zonen. Nord Stream-projektet består av två ledningar: en sydöstlig ledning närmare den estniska och polska kusten en nordvästlig ledning närmare den finska och svenska kusten Den nationella miljökonsekvensbeskrivningen tar upp två huvudalternativ för sträckningen och ett underalternativ. Dessutom redogörs för ett så kallat nollalternativ (projektet genomförs inte). De alternativ som utvärderats inom den finska ekonomiska zonen är följande (se figur 6.1): Nollalternativ: Nord Streams rörledning verkställs inte. Gasledningen mellan Ryssland och Tyskland anläggs inte. Alternativ 1: Sträckning C14. Naturgasledningen består av två parallella rörledningar som löper från Viborg i Ryssland genom Östersjön till Greifswald i Tyskland. Längden av avsnitten inom den finska ekonomiska zonen är 372,5 kilometer för den sydöstra ledningen och 372,7 kilometer för den nordvästra ledningen. Alternativ 2: Sträckning C16. Den enda skillnaden mellan alternativ 1 och 2 är att det senare viker av något mot söder längs en sträcka på omkring 40 kilometer i närheten av Kalbådagrund. Längden för alternativ 2 är 374,3 kilometer för den sydöstra ledningen och 375,3 kilometer för den nordvästra ledningen. Underalternativ 1a/2a: Underalternativet viker av lokalt 2,9 kilometer mot söder för den sydöstra ledningen och 1,7 kilometer för den nordvästra ledningen. Det berörda området ligger i närheten av gränsen mellan den finska och den ryska ekonomiska zonen.

4 368 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 6 Figur 6.1. De tre sträckningsalternativen (1, 2, 1a/2a) inom den finska ekonomiska zonen. Alternativen framgår i detalj av kartan PR-1b-F i kartboken. Alternativen beskrivs närmare i följande avsnitt Nollalternativ (projektet verkställs inte) Nollalternativet innebär att gasledningen mellan Ryssland och Tyskland inte anläggs. De energipolitiska argument som hänför sig till nollalternativet presenteras närmare i Esborapporten /5/ Alternativ 1 (C14) Alternativ 1 löper från gränsen mellan de ryska och finska ekonomiska zonerna till gränsen mellan de finska och svenska ekonomiska zonerna (se figur 6.2). Detta sträckningsalternativ är omkring 370 kilometer långt. Det löper utanför Finlands territorialvatten och nära gränsen till den estniska ekonomiska zonen. Detta sträckningsalternativ betecknas med koden C14 (se kapitel 6.3 för en närmare förklaring av koderna).

5 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion Figur 6.2. Sträckningsalternativ 1 (C14) Alternativ 2 (C16) Under miljökonsekvensförfarandet bad de finländska myndigheterna Nord Stream AG att undersöka en alternativ sträckning längre söderut från alternativ 1, i närheten av Kalbådagrund som ligger öster om Helsingfors och söder om Borgå och Lovisa. Motiveringen var att de geologiska förhållandena söder om Kalbådagrund är mer gynnsamma, med andra ord att havsbottnen är jämnare än längs sträckningen C14.

6 370 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 6 Figur 6.3. Alternativ 2 avviker från alternativ 1 i närheten av Kalbådagrund. Alternativ 2 visas i detalj på karta PR-1b-F i kartboken. Alternativ 2 avviker från alternativ 1 endast i närheten av Kalbådagrund mellan KP 140 och KP 180 (enligt numreringen av kilometerpunkterna för alternativ 1) (se figur 6.3). Alternativ 2 löper 375 kilometer genom den finska ekonomiska zonen och är omkring 2 kilometer längre än alternativ 1. Sträckningen för den sydöstra ledningen är 1,8 kilometer längre i alternativ 2 än i alternativ 1, medan den nordvästra ledningen är 2,6 kilometer längre i alternativ 2 än i alternativ 1. Tabell 6.1. visar att ingrepp på havsbottnen behövs på färre platser i alternativ 2 än i alternativ 1 (gäller både den sydöstra och den nordvästra ledningen). Trots detta behövs det mer grus för bottenarbetena i alternativ 2. I detta alternativ måste det anläggas ett antal långa stenvallar för att förebygga uppkomsten av kritiska fria spann och minska risken för höjdförskjutning. En närmare beskrivning av bottenarbetena finns i kapitel

7 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion Tabell 6.1. Egenskaper hos alternativ 1 jämfört med alternativ 2 inom den finska ekonomiska zonen. De avsnitt där alternativen 1 och 2 skiljer sig från varandra redovisas nedan (se tabell 6.2). Tabell 6.2. Egenskaper hos de avvikande delarna av alternativ 1 och 2 vid Kalbådagrund Underalternativ 1a/2a (söder om Hogland i det finska projektområdet) Sträckning C14 löper norr om Hogland inom den ryska ekonomiska zonen. Under miljökonsekvensbedömningen begärde ett antal parter och myndigheter att en alternativ sträckning söder om Hogland skulle undersökas och dess påverkan utredas. Eftersom denna sträckning ligger på ryskt vatten tas den och dess konsekvenser för finska vattenområden upp i Esborapporten /5/. Det föreslagna sträckningsalternativet söder om Hogland innebär emellertid en liten avvikelse för sträckningen också inom den finska ekonomiska zonen. Denna avvikelse, som gäller både den sydöstra och den nordvästra ledningen, kan anses utgöra ett underalternativ till alternativ 1 (C14) och alternativ 2 (C16). Avståndet från gränsen mellan de ryska och finska ekonomiska zonerna till den plats där den avvikande sträckningen återförenas med alternativ 1 eller alternativ 2 är omkring 3,7 kilometer för den sydöstra ledningen respektive 3,5 kilometer för den nordvästra ledningen. Eftersom det är fråga om ett relativt kort avstånd jämfört med längden av hela rörledningen inom det finska området bedöms detta underalternativ lokalt och jämförs med det berörda avsnittet av alternativ 1 eller 2. Sträckningen åskådliggörs i figur 6.4 och alternativets egenskaper presenteras i tabell 6.3.

8 372 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 6 Figur 6.4. Underalternativ 1a/2a (söder om Hogland i den finska sektionen). Alternativ 2 visas i detalj i karta PR-1b-F i kartboken. Tabell 6.3. Egenskaper hos alternativ 1 och 2 jämfört med underalternativ 1a/2a inom den finska ekonomiska zonen.

9 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion Avförd sträckning inom den finska och den estniska ekonomiska zonen Under miljökonsekvensförfarandet övervägdes även ett sträckningsalternativ längre söderut, delvis genom estniska vatten. På grunder som beskrivs nedan avfördes detta alternativ emellertid från vidare teknisk projektering och miljökonsekvensbedömning. Rörledningarnas sträckning i Finska viken löper genom ryska och finländska vattenområden. Den ojämna bottentopografin i Finska viken gav Nord Streams föregångare, North Transgas, anledning att år 1998 ansöka hos den estniska regeringen om tillstånd för bottenundersökningar för alternativa sträckningar inom den estniska ekonomiska zonen. Avsikten var att hitta sådana alternativa sträckningar i Finska viken som med hänsyn till geologin och miljön skulle vara mindre problematiska med tanke på anläggningen av rörledningen. Undersökningstillståndet beviljades emellertid inte och de potentiella sträckningsalternativen inom den estniska ekonomiska zonen avfördes. De fortsatta undersökningarna har således fokuserat på en sträckning inom den finska ekonomiska zonen. Efter den ursprungliga ansökan om undersökningstillstånd år 1998 har ändå ett antal sträckningsalternativ på estniskt vattenområde övervägts på grund av den mycket ojämna havsbottnen i Finska viken. Enligt litteraturstudier var havsbottnen mindre oregelbunden längre söderut från de föreslagna sträckningarna inom den finska ekonomiska zonen. Om bottnen är jämnare behövs mindre ingrepp. Av denna orsak begärde de finska myndigheterna under hörandet om miljökonsekvensbedömningsprogrammet att Nord Stream AG ska undersöka potentiella sträckningsalternativ längre söderut i Finska viken. Nord Stream AG ansökte således om undersökningstillstånd både i Finland och i Estland i syfte att undersöka sydligare sträckningar av rörledningarna inom de finska och estniska ekonomiska zonerna. Ansökan om undersökningstillstånd för den del av sträckningen som löper inom den finska ekonomiska zonen lämnades in till handels- och industriministeriet (nuvarande arbets- och näringsministeriet) i juni 2007 och tillståndet beviljades i augusti Ett förslag till en optimal sträckning i Finska viken lämnades in till de estniska myndigheterna tillsammans med en tillståndsansökan. Det estniska utrikesministeriet avslog ansökan om tillstånd för den planerade delen av rörledningen inom den estniska ekonomiska zonen genom sitt brev daterat den 26 september På dessa grunder avfördes det estniska sträckningsalternativet från vidare teknisk projektering och från miljökonsekvensbedömningen. Den avförda sträckningen framgår av figur 6.5.

10 374 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 6 Figur 6.5. Den avförda sträckningen inom den estniska ekonomiska zonen.

11 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion Optimering av sträckningen Valet av sträckningsalternativen 1 (C14) och 2 (C16) är ett resultat av fortgående utvärde ring av olika möjligheter till att lägga om sträckningen med beaktande av havsbottnen, sträckningens längd, behovet av bottenarbeten och så vidare. Syftet med denna optimerings - pro cess har varit att hitta den bästa möjliga sträckningen som minimerar miljöpåverkan och de totala kostnaderna för projektet utan att förbise gällande normer och standarder. Miljö konsek venserna kan minimeras genom att optimera sträckningen så att kritiska bottenförhållanden, stridsmedel, miljömässigt känsliga område och vrak undviks och behovet av grusstöd (ingrepp på havsbotten) minimeras. I detta kapitel redogörs för optimeringen med avseende på varje projekteringsskede av projektet: genomförbarhetsundersökning, principförslag och detaljprojektering. De mest relevanta optimeringsalternativen beskrivs, med förklaring av de kriterier som använts. De metoder som tillämpats, kriterierna och antagandena beskrivs närmare i / / Genomförbarhetsundersökning En genomförbarhetsstudie av ett antal sträckningsalternativ genomfördes år 1998 av företaget North Transgas (NTG) (se kapitel 2). Fokus var i huvudsak på gasleveranser till Finland, Sverige och Tyskland och utgick från olika kombinationer av landbaserade och havsbaserade ledningar. Denna undersökning bekräftade att projektet var genomförbart. Efter en utvärdering av sträckningarna och fastställande av deras tekniska genomförbarhet beslutade NTG år 1999 att en sträckning som gick hela vägen genom Östersjön var den mest fördelaktiga. Denna sträckning utgörs av en landbaserad del i Finland och en havsbaserad del genom Östersjön till Tyskland. Med avseende på miljömässig hållbarhet visade en grov preliminär jämförelse av eventuella miljökonsekvenser att en landbaserad lösning sannolikt skulle medföra större miljöpåverkan. Dessutom talade de geografiska förhållande na klart för en havsbaserad lösning. Landbaserade sträckningar genom Skandinavien eller genom Baltikum och Polen skulle ha krävt komplicerade övergångar vid sjöar och floder och skulle ha passerat genom områden med känslig natur. I projektets följande skede er sattes delen på finskt landområde med en helt havsbaserad lösning genom Finska viken. Genomförbarhetsstudien beskrivs mer ingående i kapitel 2. Resultaten av dessa undersökningar förverkligades aldrig eftersom Fortum Oil and Gas Oy ändrade sitt fokus mot kraftproduktion genom att anlägga kärnkraftverk i Finland och köpa upp anläggningar i Sverige.

12 376 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 6 Figur 6.6. Möjliga sträckningar enligt genomförbarhetsstudien år Tekniska principförslag Ett principförslag till havsbaserade rörledningar utarbetades år 2004 av NEGP (North European Gas Pipeline). En mittlinje för en sträckningskorridor utarbetades för Östersjön (s.k. sträck ning B1). Mittlinjen tjänade som referenslinje för fastställande av undersökningskorridoren för den detaljerade geofysiska undersökningen år Den har därför en annan kod än de optimerade sträckningarna i detaljplanen. För ytterligare information se kapitel 2.1. Valet av sträckningen under denna konceptfas baserade sig på ett antal principer och krav, bland annat följande: sträckningens längd antal krökar behovet av ingrepp på havsbottnen (i syfte att minimera miljökonsekvenserna av bottenarbetena) korsningspunkter med befintliga rörledningar/kablar korsningspunkter med fiskeområden/sjöfartsleder (i syfte att minimera miljöpåverkan) korsningspunkter med skyddsområden (militärområden, Natura 2000-områden, andra naturskyddsområden, kulturarv) (i syfte att minimera miljöpåverkan)

13 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion Detaljprojektering Med tanke på tydliga hänvisningar och redighet har kodnumrering använts genom hela den tekniska projekteringen under optimeringen av sträckningen. Varje sträckning ges en kod en ligt följande format: CX.Y, där X är ett fortlöpande nummer med början från 1, medan Y alltid ligger mellan 0 och 9, till exempel C4.1. Bokstaven C har fastställts av PeterGaz under den föregående projekteringsfasen. Den markerar sträckningen och användes också under detaljprojekteringen för identifiering av sträckningen. Optimering av sträckningen utförs på följande sätt: Den relevanta konfigurationen för rörledningen under dess livslängd (t.ex. rörledning lagd på havsbottnen tom, vattenfylld eller under drift) analyseras för den fastställda sträckningen (t.ex. sträckning C9.9). Sträckningen läggs om ifall den inte uppfyller de generella principerna (minskning av överspänning eller långa fria spann i ledningen) ifall det är möjligt att optimera sträckningen ytterligare. En ny sträckning definieras och ges en ny kod (t.ex. sträckning C10.0). Processen fortsätter tills den bästa sträckningen har fastställts. Det är skäl att notera att vissa koder hänvisar till endast en viss del av rörsträckningen. Till exempel sträckning C9.4 gäller en lokal omläggning av den sydöstra ledningen i syfte att undvika kritiska sluttningar på havsbottnen mellan kilometerpunkterna KP 381 och KP 390. Den sydöstra ledningen löper närmare Estland och Polen, medan den nordvästra ledningen löper närmare Finland och Sverige. Återstoden av sträckningen som gäller Finland (från KP 123 till KP 381 och från KP 390 till KP 495) betecknas med koden C9.1. Detaljprojekteringen inleddes med den senaste optimerade sträckningen från principförslaget som gavs koden C3.2. Denna sträckning användes som utgångspunkt för detaljprojekteringen. Flera möjligheter till vidare optimering identifierades under konceptundersökningen som kunde bidra till att ytterligare minska behovet av ingrepp. Dessa beaktades i de uppdaterade sträckningarna C4.0 Öst och C4.0 Väst, vilka utgjorde referenssträckningen för den detaljerade bottenundersökningen som utfördes med fjärrstyrd undervattensfarkost år Den undersökta korridoren var omkring meter bred. Sträckningarna C4.0 utgjorde grunden för den detaljerade tekniska projekteringen. Under pro jekteringen fortsattes optimeringen genom att fastställa de arbeten som behövdes på havsbotten enligt följande kriterier: Minimering av antalet och omfattningen av bottenarbetena. Säkerställande av ett rimligt avstånd mellan de två rören (helst 100 meter, lokalt mindre på grund av ojämn havsbotten). Minimering av krökar i rörledningen. Placering av krökarna i områden med jämn havsbotten och kontroll av deras stabilitet. Undvikande av oönskade störningar på rörledningen orsakade av hinder på havsbottnen under rörläggningen. Minimering av kontakt med farleder.

14 378 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 6 Följande optimeringar som hänför sig till detaljprojekteringen av bottenarbeten sammanfattas i figur 6.7 med efterföljande beskrivning: Sträckningar C4.0 Sträckningar C9.1 Sträckningar C10.3 Sträckningar C14/C16 Figur 6.7. Exempel på optimering av den nordvästra rörledningen från C10.3 till C12.5 mellan KP 220 och KP 240. Ytterligare exempel på optimering och dragning av sträckningen finns på kartorna PR-4a, PR-4b, PR- 4c, PR-7a och PR-7b i kartboken Sträckningar C4.0 Sträckningarna C4.0 har definierats under konceptskedet. Innan detaljprojekteringen inleddes användes information om grusmängderna för ingrepp på havsbottnen vid motsvarande projekt på ojämn havsbotten för att uppskatta vilka grusmängder som kommer att behövas. Dessa värden bör anses stå för den maximala grusåtgången Sträckningar C9.1 Optimeringen av sträckningarna C4.0 till C9.1 syftade till att minska behovet av både bottenarbeten över lag och mängden grus som behövs. En vidare förbättring av sträckningen (endast den östra ledningen) är C9.4, där sträckningen lades om lokalt mellan ungefär KP 381 och KP 390 för att undvika kritiska sluttningar på havsbottnen. På grund av att vissa av bottenarbetena var kritiska med avseende på höjden, till exempel höga grusvallar, och på den geotekniska stabiliteten beslutade man att på vissa ställen utvidga undersökningskorridoren (nedan rekommenderat/föreslaget område ) i syfte att minimera omfattningen av grusarbetena. Mängden grus som behövs framgår av tabell 6.4.

15 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion Beräkningarna baserar sig på erfarenheter från anläggning av rörledningar i områden med liknande bottenförhållanden Sträckningar C10.3 Sträckningarna C10.3 var resultatet av optimeringsprocessen som syftade till att ta fram en teknisk lösning för bottenarbeten som skulle lämnas in till myndigheterna i Finland. Om läggningen av sträckningen gjordes inom grundkorridoren. Inga andra möjliga alternativ övervägdes eftersom undersökningsdata endast fanns tillgängliga för korridoren för grundsträckningen och inte för de rekommenderade/föreslagna områdena. Enligt tabell 6.4 behövs det mer stenmaterial för sträckning C10.3 än för sträckning C9.1. Detta beror på att grusåtgången för sträckning C10.3 fastställdes enligt noggranna beräkningar utgående från tillgängliga undersökningsdata, medan siffran för C9.1 uppskattades utgående från erfarenhet från liknande projekt Sträckningar C14 Sträckningarna C14 fastställdes med stöd av nya undersökningsdata. Omläggningen gällde både rekommenderade/föreslagna områden och grundkorridoren. Optimeringen från sträckning C10.3 till sträckning C14 medförde en klar minskning av bottenarbetena och grusmängderna. Tabell 6.4 visar antalet bottenarbeten samt grusmängderna för både den sydöstra och den nordvästra rörledningen. Det är skäl att notera att grusmängderna i tabellen innehåller endast de volymer som behövs för statisk stabilitet (före och efter rörläggningen) och inte för dynamisk stabilitet. Därför är motsvarar värdena för C14 inte de värden som nämns i andra av snitt. Detta har gjorts för att möjliggöra jämförelse mellan optimeringarna eftersom bottenarbetena för dynamisk stabilitet har fastställts endast för C Sträckningar C16 Sträckningarna C16 är desamma som C14 med undantag av 40 kilometer vid Kalbådagrund. För detta avsnitt användes en avvikande numrering för optimeringen: Kalb_x, där x är ett fortlöpande nummer. C16 motsvarar C14 + Kalb_3 Öst för den sydöstra ledningen och Kalb_6 Väst för den nordvästra ledningen.

16 380 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 6 Figur 6.8. Schema över de viktigaste optimeringsskedena.

17 Miljökonsekvensbeskrivning Sektion Tabell 6.4. Antal ingrepp på havsbottnen och särskilda fundament under olika optimeringsfaser med avseende på den finska ekonomiska zonen. De angivna mängderna gäller endast de ingrepp som behövs för att lindra kraftig påfrestning under statiska förhållanden och inte dynamisk påfrestning.

Sektion 7. Miljökonsekvensbedömning

Sektion 7. Miljökonsekvensbedömning Sektion 7 Miljökonsekvensbedömning Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 7 385 7 Miljökonsekvensbeskrivning Detta kapitel beskriver bakgrunden till och metodiken vid miljökonsekvensbedömningen. Här redogörs

Läs mer

Inledande anmärkningar

Inledande anmärkningar Det här dokumentet har översatts från den danska originalversionen. I händelse av skillnader mellan den översatta versionen och den danska versionen så gäller den danska versionen. Inledande anmärkningar

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Nord Stream Rapport från Östersjön. Lars O Grönstedt, Senior Adviser Nord Stream AG Trollhättan,

Nord Stream Rapport från Östersjön. Lars O Grönstedt, Senior Adviser Nord Stream AG Trollhättan, Nord Stream Rapport från Östersjön Lars O Grönstedt, Senior Adviser Nord Stream AG Trollhättan, 2012-10-25 Infrastruktur för naturgas i Europa Nya rörledningar (sedan 2008) Föreslagna projekt Befintlig

Läs mer

Inledande anmärkningar

Inledande anmärkningar Inledande anmärkningar Detta dokument är ett utkast av ett tillstånd för Gaz System för anläggning av en naturgasrörledning på dansk territorialvatten och på kontinentalsockeln i Östersjön. Det ska betonas

Läs mer

Nord Stream lägger ut det sista röret av den första naturgasledningen genom Östersjön

Nord Stream lägger ut det sista röret av den första naturgasledningen genom Östersjön PRESSMEDDELANDE Nord Stream lägger ut det sista röret av den första naturgasledningen genom Östersjön Samtliga tre sektioner av den första, 1 224 km långa rörledningen har nu lagts ut De tre sektionerna

Läs mer

Nord Stream utbyggnadsprojekt >

Nord Stream utbyggnadsprojekt > Nord Stream utbyggnadsprojekt > Informationstillfälle för allmänheten om programmet för miljökonsekvensbedömning Helsingfors 16.4.2013, Åbo 17.4.2013, Hangö 18.4.2013, Kotka 22.4.2013, Mariehamn, 24.4.2013

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION BALTIC PIPE PROJEKTET

ALLMÄN INFORMATION BALTIC PIPE PROJEKTET ALLMÄN INFORMATION BALTIC PIPE PROJEKTET 2018-03-01 VILKA ÄR VI Baltic Pipe Projektet är utvecklat av: GAZ-SYSTEM S.A. (Polen) Energinet (Danmark) Ramböll är anlitade för att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Utbyggnad av slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle. Sammanfattning av programmet för bedömning av miljökonsekvenser

Utbyggnad av slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle. Sammanfattning av programmet för bedömning av miljökonsekvenser Utbyggnad av slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle Sammanfattning av programmet för bedömning av miljökonsekvenser 1 Projektet och dess motivering 1 Projektet och dess motivering Det av Teollisuuden

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Kompletterande samrådsunderlag, Deponi för inert avfall, Dvärred

Kompletterande samrådsunderlag, Deponi för inert avfall, Dvärred VIAVEST AB 15-026 2018-06-08 Kompletterande samrådsunderlag, Deponi för inert avfall, Dvärred 1. Bakgrund Viavest AB lämnade under hösten 2014 in en tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen för

Läs mer

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Svensk Kärnbränslehantering AB December 2007 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 15. maj 2014 SIDA 1/5 REF HIDA/KRSA PROJEKTNR A030660 Förslag till skyddsåtgärd för farligt

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning Brännlidens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRÄNNLIDEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Baltic Pipe Project. Ny förbindelse för gasleveranser

Baltic Pipe Project. Ny förbindelse för gasleveranser Baltic Pipe Project Ny förbindelse för gasleveranser 2 3 Säker, billig och mer hållbar energi över gränserna Baltic Pipe Project är ett strategiskt infrastrukturprojekt med målet att skapa en ny förbindelse

Läs mer

UTREDNING LANDSKAPSBILDSANALYS. Planerad hamn i Stockholm Nynäshamn, Norvikudden. Stockholms Hamn AB. Stockholm Uppdragsnummer

UTREDNING LANDSKAPSBILDSANALYS. Planerad hamn i Stockholm Nynäshamn, Norvikudden. Stockholms Hamn AB. Stockholm Uppdragsnummer UTREDNING LANDSKAPSBILDSANALYS Planerad hamn i Stockholm Nynäshamn, Norvikudden SWECO FFNS Johan Krikström SWECO VIAK Camilla Bertals Stockholm Uppdragsnummer 1150483100 SWECO VIAK Gjörwellsgatan 22 Box

Läs mer

Östersjön ansökan om tillstånd att lägga ut ett rörledningssystem för gastransport mellan Ryssland och Tyskland

Östersjön ansökan om tillstånd att lägga ut ett rörledningssystem för gastransport mellan Ryssland och Tyskland MHN au 18 Östersjön ansökan om tillstånd att lägga ut ett rörledningssystem för gastransport mellan Ryssland och Tyskland Remiss från kommunstyrelsen, dnr: KS 2009/113-42. Remiss kommer ursprungligen från

Läs mer

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena.

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena. Lokalisering Bergvik Skog AB avser att ansökan om tillstånd att uppföra vindkraftverk i södra delen av Vansbro kommun. Projektet går under namnet Kajsberget och består av flera möjliga vindkraftsområden

Läs mer

Planering av havsområden utifrån ett kommunal perspektiv

Planering av havsområden utifrån ett kommunal perspektiv Planering av havsområden utifrån ett kommunal perspektiv Hållbar bebyggelseplanering Problem att beakta Behov av underlag Doris Grellmann Naturvård Umeå kommun Planeringsfrågor kring kust och hav Hållbara

Läs mer

Svar på skriftligt spörsmål om om beaktande av den säkerhetspolitiska dimensionen för projektet Nord Stream 2

Svar på skriftligt spörsmål om om beaktande av den säkerhetspolitiska dimensionen för projektet Nord Stream 2 Svar på skriftligt spörsmål om om beaktande av den säkerhetspolitiska dimensionen för projektet Nord Stream 2 Till riksdagens talman I det syfte som anges i 27 i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

Mark de Blois/Behroz Haidarian Bilaga 9. Sjöförlagda VA-ledningar från Sandviken, Orust kommun (Hydrogis AB)

Mark de Blois/Behroz Haidarian Bilaga 9. Sjöförlagda VA-ledningar från Sandviken, Orust kommun (Hydrogis AB) H2OLAND Mark de Blois/Behroz Haidarian www.h2oland.se 0322-66 04 67 Bilaga 9 Sjöförlagda VA-ledningar från Sandviken, Orust kommun (Hydrogis AB) Orust kommun 2013-07-02 MKB Tångens ARV HYDROGIS AB SJÖFÖRLAGDA

Läs mer

"" SVENSKA ^ KRAFTNÄT

 SVENSKA ^ KRAFTNÄT "" SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinsp ektionen Box 155 63103 ESKILSTUNA 2010-11-08 2009/1298 ANSÖKAN Ansökan om förlängning av nätkoncession för dubbla 400 kv ledningar Ringhals -

Läs mer

ÅRE ÖSTRA FASTIGHETER AB PM GEOTEKNIK. Detaljplan Så 8:4, 2:11 och 2:

ÅRE ÖSTRA FASTIGHETER AB PM GEOTEKNIK. Detaljplan Så 8:4, 2:11 och 2: ÅRE ÖSTRA FASTIGHETER AB PM GEOTEKNIK Detaljplan Så 8:4, 2:11 och 2:91 2018-11-14 PM GEOTEKNIK Detaljplan Så 8:4, 2:11 och 2:91 KUND ÅRE ÖSTRA FASTIGHETER AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad Box 758 851 22

Läs mer

Nord Stream 2 Miljöredovisning

Nord Stream 2 Miljöredovisning Nord Stream 2 Miljöredovisning 2017-05-02 BAKGRUND OCH INTRODUKTION Stora likheter mellan Nord Stream och Nord Stream 2 Erfarenheter från planering och genomförande av Nord Stream har kunnat användas vid

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2018 Nr 31 Nr 31 LANDSKAPSLAG om miljökonsekvensbedömning och miljöbedömning Föredragen för Republikens President 1 den 27 juni 2018 Utfärdad i Mariehamn den 5 juni 2018 I enlighet

Läs mer

PM Justering av korridor med större avstånd till sjön Skiren. Komplettering till ansökan om tillåtlighet enligt 17 kap miljöbalken

PM Justering av korridor med större avstånd till sjön Skiren. Komplettering till ansökan om tillåtlighet enligt 17 kap miljöbalken PM Justering av korridor med större avstånd till sjön Skiren Komplettering till ansökan om tillåtlighet enligt 17 kap miljöbalken TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress, Post

Läs mer

Danderyd, Tranholmssundet, angöringsplats för färja

Danderyd, Tranholmssundet, angöringsplats för färja Danderyd, Tranholmssundet, angöringsplats för färja Beställare: Danderyds kommun Mörby centrum Plan 78 182 11 Danderyd Beställarens representant: Hans Rodin Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

Ur karta Lantmäteriverket Gävle 2007. Medgivande I 2007/0589. Miljökonsekvensbeskrivning. Ledning för naturgas från Norge till den svenska västkusten

Ur karta Lantmäteriverket Gävle 2007. Medgivande I 2007/0589. Miljökonsekvensbeskrivning. Ledning för naturgas från Norge till den svenska västkusten Ur karta Lantmäteriverket Gävle 2007. Medgivande I 2007/0589. Miljökonsekvensbeskrivning Ledning för naturgas från Norge till den svenska västkusten Januari 2008 Sammanfattning Bakgrund Skanled är ett

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Sektion 4. Förfarande vid miljökonsekvensbedömning

Sektion 4. Förfarande vid miljökonsekvensbedömning Sektion 4 Förfarande vid miljökonsekvensbedömning Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 4 143 4 Förfarande vid miljökonsekvensbedömning Den nationella miljökonsekvensbedömningen och den gränsöverskridande

Läs mer

Beredning av planen för hantering av översvämningsrisker och miljörapporten: deltagande, information och hörande

Beredning av planen för hantering av översvämningsrisker och miljörapporten: deltagande, information och hörande Beredning av planen för hantering av översvämningsrisker och miljörapporten: deltagande, information och hörande Bakgrund Planerna för hantering av översvämningsrisker har gjorts för de vattendrags- och

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Utvecklingsavdelningen Björn Wadefalk Telefon: 366 40 19 E-post: bjorn.wadefalk@vastra.goteborg.se Remiss Vindplats Göteborg Vinga Vind

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning

Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning 1(5) Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning Ärendet Svenska Kraftnät har till kommunen översänt ett samrådsunderlag rörande tunnelförläggningen av en ny 400 kv ledning mellan transformatorstationen

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

RAPPORT VA-UTREDNING KÅTAVIKENS FRITIDSBY, KÅTAVIKENS SERVICECENTER UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av

RAPPORT VA-UTREDNING KÅTAVIKENS FRITIDSBY, KÅTAVIKENS SERVICECENTER UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av RAPPORT VA-UTRDNNG KÅTAVKNS FRTDSBY, KÅTAVKNS SRVCCNTR UPPRÄTTAD: 206-05-09 Upprättad av Granskad av Godkänd av Lars Nilsson Per-Håkan Sandström Lars Nilsson 206-05-09 nnehållsförteckning Sammanfattning...3

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-05-17 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Anita Saldén Enérus och Svante O. Johansson. Miljöbedömningar Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN Halmstads kommun, Stadskontoret, Samhällsbyggnad 2004-06-08 WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Tel: 035-18 11 00 Fax: 035-18 11 01 WSP Sverige AB Org

Läs mer

PM VIBRATIONER FRÅN VÄGTRAFIK KVARNBÄCK 2B, 3 SAMT MAGLEHILL, HÖÖR

PM VIBRATIONER FRÅN VÄGTRAFIK KVARNBÄCK 2B, 3 SAMT MAGLEHILL, HÖÖR PM VIBRATIONER FRÅN VÄGTRAFIK KVARNBÄCK 2B, 3 SAMT MAGLEHILL, HÖÖR RAPPORT 2018-12-12 UPPDRAG 286645, Höör Maglehill mfl Trafk- och bullerutredning Titel på rapport: Status: Översiktlig bedömning av vibrationer

Läs mer

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål 2016-01-27 1 Uppdrag Tyréns AB har på uppdrag av TrondBygg Holding AB (markägaren till fastigheterna

Läs mer

Översiktlig geoteknisk utredning

Översiktlig geoteknisk utredning Översiktlig geoteknisk utredning Projekt Börtnäsheden, del av Måttsund 22:1 Ansvarig geotekniker: Deltagande geotekniker: Anton Laitila Luleå 140618 Sida 2 av 7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll UPPDRAG...

Läs mer

FINNGULF LNG OCH BALTICCONNECTOR

FINNGULF LNG OCH BALTICCONNECTOR FINNGULF LNG OCH BALTICCONNECTOR Utveckling av regional gasinfrastruktur 13.8.2014 -året 2013 Omsättning 1 147,5 miljoner euro Rörelsevinst 36,8 miljoner euro Balansräkningens slutsumma 769 miljoner euro

Läs mer

VOLVO CAMPUS LUNDBY - TUNNELSERVITUT

VOLVO CAMPUS LUNDBY - TUNNELSERVITUT VOLVO CAMPUS LUNDBY - TUNNELSERVITUT PM Bergteknik och Geoteknik Inledning I samband med pågående detaljplanearbete för har WSP Sverige AB på uppdrag av Volvo Lastvagnar AB undersökt genomförbarheten av

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Kvarteret Balder och Frigg

Kvarteret Balder och Frigg Upprättad 2016-08-29, reviderad 2016-11-04 Antagen av Kommunstyrelsen 20XX-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: KS 2016/00589 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Kvarteret Balder och Frigg i Broby,

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm FSE210 Arbetstunnel Skärholmen Tillståndsansökan Sätraskogens naturreservat Schakt för elledningsläggning samt förändrad anslutning av ny GC- väg mot hamnplan BYGGHANDLING 2N100001 Objektnamn Entreprenadnummer

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING. PM Bergteknik 2B (10) Anders Lindqvist Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer. E18 TPL Bergshamra

VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING. PM Bergteknik 2B (10) Anders Lindqvist Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer. E18 TPL Bergshamra 1. 2. 1 (10) Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM Anders Lindqvist 2017-05-16 Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer E18 TPL Bergshamra 138663 10205098 E18 TPL Bergshamra PM Bergteknik VÄGPLAN

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. Exempel på utformning av mötesfri landsväg. Rv70 Enköping - Simtuna 15 (33)

6. Tänkbara åtgärder. Exempel på utformning av mötesfri landsväg. Rv70 Enköping - Simtuna 15 (33) 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Analys av tänkbara åtgärder Enligt fyrstegsprincipen ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg. I det aktuella projektet bedöms åtgärder motsvarande

Läs mer

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management EMPOWERING YOUR BUSINESS TOYOTA I_SITE Mer än fleet management www.toyota-forklifts.se TOYOTA I_SITE Mer än fleet management Toyota I_Site är ett kontinuerligt partnerskap för effektiv materialhantering.

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G DP 453 Dnr MSN 2007/30 214 (tidigare ONS 2003/88 214) P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G Detaljplan för del av Sicklaön 118:2, vid Nysätravägen på Sicklaön, Nacka

Läs mer

Världsnaturfonden WWF

Världsnaturfonden WWF Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Näringsdepartementet Mäster Samuels gata 70 103 33 Stockholm Ulriksdal den

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Bilagor Fastighetsförteckning dat

HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Bilagor Fastighetsförteckning dat Lundvägen Dalaholmssjön Transformatorstation Lundagården HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Bilagor Fastighetsförteckning dat 2010-02-05 Planen antagen 2010-04-20

Läs mer

Nord Stream 2 AG. April 2019 NORD STREAM 2 ANSÖKAN OM BYGGLOV, SAMMANFATTNING, DANMARK, SYDÖSTRA STRÄCKNINGEN

Nord Stream 2 AG. April 2019 NORD STREAM 2 ANSÖKAN OM BYGGLOV, SAMMANFATTNING, DANMARK, SYDÖSTRA STRÄCKNINGEN Nord Stream 2 AG April 2019 NORD STREAM 2 ANSÖKAN OM BYGGLOV, SAMMANFATTNING, DANMARK, SYDÖSTRA STRÄCKNINGEN NORD STREAM 2 Ansökan om bygglov, sammanfattning, Danmark, sydöstra sträckningen INNEHÅLL 1.

Läs mer

DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE

DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE Välkomna på samrådsmöte Magnus Juhlin Planchef Lisa Wändesjö Planarkitekt Helene Wertwein Miljöhandläggare Kvällens möte Presentation Allmänna frågor Egna frågor Bensträckare efter

Läs mer

Sektion 13. Förebyggande och lindrande åtgärder

Sektion 13. Förebyggande och lindrande åtgärder Sektion 13 Förebyggande och lindrande åtgärder Miljökonsekvensbeskrivning Sektion 13 701 13 Förebyggande och lindrande åtgärder I processen för miljökonsekvensbedömning (MKB-processen) identifieras negativa

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015.

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015. Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4 Arkeologisk utredning Dnr 431-540-15 Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Bild från skogsskiftet ut mot omgivande åker i

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

Maevaara vindpark. Projektbeskrivning Etapp I

Maevaara vindpark. Projektbeskrivning Etapp I Maevaara vindpark Projektbeskrivning Etapp I PROJEKTBESKRIVNING MAEVAARA I 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

RAPPORT PROVAB AB ÄLDREBOENDE HEFFNERSGÅRDEN NYBYGGNAD PROJEKTERINGS PM/GEOTEKNIK (PMGEO) Uppdragsnummer: 2454544000 DEL I BYGGHANDLING 2014-08-05

RAPPORT PROVAB AB ÄLDREBOENDE HEFFNERSGÅRDEN NYBYGGNAD PROJEKTERINGS PM/GEOTEKNIK (PMGEO) Uppdragsnummer: 2454544000 DEL I BYGGHANDLING 2014-08-05 repo002.docx 2013-06-14 PROVAB AB NYBYGGNAD Uppdragsnummer: 2454544000 PROJEKTERINGS PM/GEOTEKNIK (PMGEO) SWECO CIVIL AB ROBERT JONASSON Sweco repo002.docx 2013-06-14 Innehållsförteckning 1 Objekt 2 2

Läs mer

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy 1 / 4 SAMMANDRAG Bakgrund och beskrivning Elförbrukningen i Finland har ökat från år till år och den antas

Läs mer

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Koncessioner och kommunikation Helene Boström Berörda samrådsparter

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Koncessioner och kommunikation Helene Boström Berörda samrådsparter SVENSKA ^ KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Helene Boström 010-475 81 02 Helene.bostrom@svk.se Berörda samrådsparter 2014-04-15 2011/704 SAMRÅDSINBJUDAN Inbjudan till kompletterande samråd om planerad

Läs mer

Detaljplan PM Geoteknisk utredning

Detaljplan PM Geoteknisk utredning Del av Mjölkeröd 1:1 Tanums kommun Detaljplan PM Geoteknisk utredning Datum: 2008-05-28 Uppdrag: 2260044 Handläggare: Axel Josefson Granskad av: Henrik Lundström Affärsområde Syd Postadress Besöksadress

Läs mer

Saltvattenavsatta leror i Sverige med potential för att bilda kvicklera

Saltvattenavsatta leror i Sverige med potential för att bilda kvicklera Saltvattenavsatta leror i Sverige med potential för att bilda kvicklera Kristian Schoning SGU-rapport 2016:08 juni 2016 Omslagsbild: Varvig glaciallera avsatt under Yoldiahavets brackvattenfas. Fotograf:

Läs mer

GULDMINERALISERINGAR I OIJÄRVI GRÖNSTENSBÄLTE

GULDMINERALISERINGAR I OIJÄRVI GRÖNSTENSBÄLTE 1 Bilaga till Riddarhyttans pressmeddelande (26:e juli, 2001) GULDMINERALISERINGAR I OIJÄRVI GRÖNSTENSBÄLTE Geografiskt läge Guldförekomsterna ligger intill Oijärvi samhälle i norra Finland cirka 65 km

Läs mer

IP/05/1470. Bryssel den 24 november 2005

IP/05/1470. Bryssel den 24 november 2005 IP/05/1470 Bryssel den 24 november 2005 2006 års kvoter för Östersjöfisk: Kommissionen föreslår att fiskemöjligheterna för torsk ska vara beroende av en minskning av fiskeansträngningen så att utfiskade

Läs mer

E 4 Förbifart Stockholm

E 4 Förbifart Stockholm Komplettering Tillåtlighet Fråga 5 PM En beskrivning av Natura 2000- områden i eller i närheten av korridoren 2009-02-26 3 (12) Innehåll 1 Kompletteringsuppgift 5... 4 2 Natura 2000-områden och Förbifart

Läs mer

Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena

Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena 14-09-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen Lysekils kommun Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena Detaljplan för Norra Skalhamn Lysekils kommun Detaljplanområdet för Norra Skalhamn

Läs mer

PM Ledningsomläggning vid KV

PM Ledningsomläggning vid KV Sida 1(19) PM Ledningsomläggning vid Kvarteret Sida 2(19) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Omfattning... 3 3. Berörda ledningar... 3 3.1 Rådmansgatan, Östergatan och :... 3 3.2 Regeringsgatan,

Läs mer

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Trafik Datum 2014-06-04 Uppdrag Planförfattare Från Till nummer Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Planavdelningen Umeå kommun Mats Burström, Gustav Edvinsson, Ramböll Sv AB Anders Dieter Aubry,

Läs mer

Maevaara vindpark. Projektbeskrivning Etapp II

Maevaara vindpark. Projektbeskrivning Etapp II Maevaara vindpark Projektbeskrivning Etapp II 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar förnybara energianläggningar i Norden. Vi driver omställningen till en hållbar energisektor genom att

Läs mer

PM Geoteknik. Projekt Gropen. MarkTema AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson

PM Geoteknik. Projekt Gropen. MarkTema AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Geoteknik Projekt Gropen MarkTema AB Uppdragsnummer: 4552 Upprättad av: Johan Wagenius Datum: 2017-02-24 Rev: Granskad

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

miljöassistans Bullerutredning Högsbo 5:17 Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll

miljöassistans Bullerutredning Högsbo 5:17 Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll miljöassistans Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Bullerutredning Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll 1. Uppdraget 2. Omgivningen 3. Geografisk avgränsning 4. Allmänt om buller 5. Beräkningsmodellen

Läs mer

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun.

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. 2015-08-17 Rev 2015-10-07 Torsten Olofsson Aqua Engineer AB 1 (6) Innehåll 1 Orientering... 3 1.1 Förutsättningar... 3 2 Befintliga VA-förhållanden...

Läs mer

PIL Stockholms läns landsting

PIL Stockholms läns landsting PIL Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen 1 (2) SKRIVELSE 2014-05-21 Landstingsstyrelsek LANDSTINGSSTYRELSE! 14-05- 2 7 0 0005 * Upphandling av entreprenörer för utförande av geotekniska

Läs mer

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen).

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen). ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN FALKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2204112000 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN 2014-04-25 JÖNKÖPING GEOTEKNIK UPRÄTTAD AV: GRANSKAD AV: SWECO CIVIL JOSEFINE LINDBERG BJÖRN PETTERSSON

Läs mer

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2018-12-19 E45 Rengsjön-Älvros Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som kommer

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV. Perry Ohlsson

UPPDRAGSLEDARE. Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV. Perry Ohlsson -14 UPPDRAG DP Tingshuset utredningar komplettering UPPDRAGSNUMMER 13007455 UPPDRAGSLEDARE Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV Perry Ohlsson DATUM Kompletterande beskrivning buller för detaljplan Tingshuset 13,

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att giltighetstiden

Läs mer

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Komplettering av ansökan om förlängning av nätkoncession för 400 kv ledningen Kilforsen - Hallsberg (8000 V, X, Y, Z, Å, DÖ)

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Komplettering av ansökan om förlängning av nätkoncession för 400 kv ledningen Kilforsen - Hallsberg (8000 V, X, Y, Z, Å, DÖ) SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 ESKILSTUNA 2011-09-28 2009/124 KOMPLETTERING Komplettering av ansökan om förlängning av nätkoncession för 400 kv ledningen

Läs mer

. M Uppdragsarkeologi AB B

. M Uppdragsarkeologi AB B C. M Uppdragsarkeologi AB B 2 C. M Uppdragsarkeologi AB B 3 Med anledning av beslut från Länsstyrelsen i Skåne län inför markingrepp inom fastigheten Löddeköpinge 93:1, har CMB Uppdragsarkeologi AB genomfört

Läs mer

Årstastråket etapp 3 Översvämning

Årstastråket etapp 3 Översvämning Årstastråket etapp 3 Översvämning 2018 Uppdragsnr: 13000425 Daterad: Reviderad: PM Översvämningsytor Årstastråket etapp 3 2018 Handläggare: Gudrun Aldheimer, Madelene Drougge, Vitorino Carvalho Gonçalves

Läs mer

Beredning och ytterligare information: miljöforskningschef Carita Forsberg-Heikkilä, tfn (019) , e-post

Beredning och ytterligare information: miljöforskningschef Carita Forsberg-Heikkilä, tfn (019) , e-post Byggnads- och miljönämnden 38 15.03.2016 BORGÅ KOMMUNTEKNIK, BESLUT OM MILJÖTILLSTÅND DRNO 1639/60.607/2014 FÖR MELLANLAGRING OCH FÖRBEHANDLING AV STEN, TRÄ OCH MARKSUBSTANSER SAMT FÖR DEPONERING AV MARKSUBSTANSER

Läs mer

Optimering av isoleringstjocklek på ackumulatortank

Optimering av isoleringstjocklek på ackumulatortank Optimering av isoleringstjocklek på ackumulatortank Projektarbete i kursen Simulering och optimering av energisystem, 5p Handledare: Lars Bäckström Tillämpad fysik och elektronik 005-05-7 Bakgrund Umeå

Läs mer

PM, J D Stenqvist, Nissafors

PM, J D Stenqvist, Nissafors Soundcon AB Järnvägsgatan 9, 553 15 Jönköping, Sweden Phone +46 (0)36-440 98 80 www.soundcon.se Strandudden AB Jönköping 2017-03-13 Algustorp 8 330 27 Hestra Er referens: Mikael Eliasson Vår referens:

Läs mer