HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt."

Transkript

1 HÄSTENS FORM När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt. Med ändamålsenlig form menas den form där just den här hästen i det tillfället arbetar med både psykisk och fysisk avspändhet, dvs. lösgjord. Lösgjordhet Vi pratar väldigt mycket om att olika rörelser är lösgörande, men vad är egentligen lösgjordhet? Om vi börjar med att betrakta den unga hästen som är oinriden: kan den vara lösgjord? Ja, det kan den om den rör sig med så fria och avspända rörelser som dess exteriör medger. Vilket bevisar att hästen är fri från psykisk spänning som annars skulle hindra hästen i dess rörelser. Det är inte den typ av lösgjordhet vi menar när vi pratar om lösgörande arbete, men man får inte glömma bort den psykiska faktorn. En lösgjord häst är psykiskt och fysiskt avspänd och går i balans. Uppmjukning är en typ av lösgörande arbete, vars betydelse aldrig kan överskattas. Genom att lägga stor vikt vid uppmjukningen kan många svårigheter i form av motstånd hos hästen förebyggas. Lösgjordhet är med väldigt tidigt i utbildningsskalan och är grundläggande för hästens fortsatta utveckling. Utbildningsskalan Utbildning sker genom systematisk träning. Alla hästar måste (oavsett användningsområde) leva upp till kriterierna inom utbildningsskalan för att kunna reagera lydigt, avspänt och harmoniskt på ryttarens hjälper.

2 Utbildningsskalan består av tre faser och sex delmoment. grundläggande fasen takt - lösgjordhet - stöd utveckling av påskjutet lösgjordhet - stöd - schvung - rakriktning utvecklingen av bärigheten schvung - rakriktning - samling Delmomenten är beroende av varandra Lösgjordhet kan inte komma utan takt. Stöd kan inte komma utan takt och lösgjordhet. Schvung kan inte komma utan takt, lösgjordhet och stöd. Rakriktning kan inte komma utan takt, lösgjordhet, stöd och schvung. Samling kan inte komma utan takt, lösgjordhet, stöd, schvung och rakriktning. De tre faserna är beroende av varandra. Utveckling av påskjutet är till följd av den grundläggande fasen. Utvecklingen av bärigheten är till följd av den grundläggande fasen och utvecklingen av påskjutet. Målet med utbildningsskalan är genomsläpplighet (ridbarhet). Den blir större ju längre man kommit med de övriga utbildningsmålen. För att uppnå de olika utbildningsmålen måste man ge hästen allsidig träning, även psykiskt. Får man problem med något, gå tillbaka ett steg! Delmomenten: TAKT Takt = regelbundenhet Stegen är lika vägvinnande, för att uppnå det måste man känna till rörelseförloppet

3 Takten måste bibehållas i övergångar, tempoväxlingar, vändningar och raka spår. Ingen rörelse kan vara bra om inte takten bibehålls. LÖSGJORDHET Lösgjordhet är en förutsättning för vidare utbildning. Det är ett väsentligt mål att uppnå lösgjordhet. Hästen är då obesvärad och avslappnad, dvs fysiskt och psykiskt avspänd. Hästens leder böjs och sträcks jämt och regelbundet. Hästen får ett förnöjt ansikts uttryck och en god ryggverksamhet. Den tuggar på bettet och har en buren och pendlande svans. Ett bevis på att hästen är lösgjord är att den frustar som ett tecken på avspändhet. Hästen har kommit till lösgjordhet när den är beredd att sträcka halsen framåt nedåt i alla gångrter. STÖD Stöd är en mjuk och stadig kontakt mellan ryttarens hand och hästens mun. Ett korrekt stöd ger hästen chansen att återfinna sin naturliga jämvikt även under ryttare, och gå i balans. Hästens nacke ska vara högsta punkten (förutom när den arbetar i låg form). Stöd ska aldrig åstadkommas av att tyglarna verkar bakåt utan vara ett resultat av påskjutande kraft bakifrån. SCHVUNG Schvung är överföring av bakdelens energi till rörelse framåt. Vid bra schvung arbetar hasleden framåt, uppåt. Schvung är resultat av ryttaren arbete. RAKRIKTNING Rakriktning är när: - hästens bak och framdel går på samma spår - kroppshalvorna belastas lika mycket - bär lika mycket vikt på båda bakbenen - går fram lika mycket till bägge tyglarna På en rakriktad häst verkar bakdelens påskjutande kraft helt i riktning mot hästens tyngdpunkt. SAMLING När man samlar hästen förflyttas vikten till hästens bakben. Hästens has och höftled får en kraftigare böjning och frambenen avlastas.

4 Hästen får friare rörelser. Den arbetar mer i uppförsbacke. Stegen blir kortare men med samma energi och schvung. På grund av sin kroppsbyggnad bär hästen mer vikt på frambenen, vilket ökar under ryttare. Motivationen till att samla hästen är för dess hälsa och hållbarhet. GENOMSLÄPPLIGHET När hästen har kommit till full genomsläpplighet är den beredd på att lydigt och avspänt svara på ryttarens hjälper och att utan tvekan reagera på framåtdrivande och förhållande hjälper. Genomsläppligheten är det avgörande kännetecknet på att hästen är korrekt riden. HÄSTENS FORM unghästen Hästen är inte byggd för att bära mer än sig själv. När vi belastar hästen med våran egen viktutsätter vi hästen för onormal belastning som innebär påfrestningar av skelett, muskulatur, senor och leder. Jämför hästen ryggmuskulatur med en hängmatta som är fäst mellan hästens nacke och kors. Om man sätter sig i en löst spänd hängmatta sjunker man djupt ner mot marken. Så det först unghästen ska lära sig är att bära rätt, den ska lära sig att spänna hängmattan. För att göra detta är det lämpligast att förlänga avståndet mellan fästpunkterna, dvs. förlänga avståndet mellan nacke och kors. Detta sker genom att hästen förmås sträcka huvud och hals framåt-neråt. Ryggmuskulaturen höjs och sträcks då så att ryttarens vikt bärsa upp av muskulaturen istället för skelettet. Så den största anledningen till att eftersträva hästens form är för att minska slitaget på hästen och förlänga hållbarheten. För att komma dit måste vi först lära hästen det signalspråk som finns mellan ryttare och häst. Det vi kallar hjälper. Genom kombination av de olika hjälperna kan vi utveckla ett språk som leder hästen vidare i utbildningen. När hästen har lärt sig att lyda den framåtdrivande skänkeln gäller det för ryttaren att genom passiv hand bjuda hästen ett mjukt och stadigt stöd på bettet. När hästen väl har sökt stödet gäller det för ryttaren att bibehålla kontakten. Genom samverkan mellan framåtdrivande och förhållande hjälper

5 får man hästen att vinkla sina bakben under sig och komma tilleftergift i nacken. Eftergiften måste komma genom ridning bakifrån. Vanligt fel: För att få hästen att söka stöd på bettet verkar handen bakåt och hästen knäpper då av i nacken för att slippa ta stöd på bettet. När ryttaren etablerat denna samverkan mellan hästens fram och bakdel utnyttjar ryttaren detta för att få hästen att länga ut sin hals och söka sig ännu mera framåt-neråt. Bakbenens påskjutande kraft utvecklas och ryggmuskulaturen höjs och sträck ytterligare (tänk på hängmattan). Vi pratar då om att lägga ner hästen. För att nå detta mål finns inga genvägar! Lyckas man på rätt sätt med detta arbete så har man skapat sig goda förutsättningar för hästens fortsatta arbete och utveckling. Den här typen av form kallas för remontform och är inte någon slutgiltlig form utan ett medel för att nå målet. Vilket är att hästen genom sänkning av bakdelen och upprättande av framdelen ska närma sig den slutgiltliga formen och så småningom även samling. Jämnvikt Arbetet med hästens uppresande och samling har som mål att sätta hästen i en högre grad av jämnvikt. En häst utan ryttare har ca 60% av sin vikt belastat på frambenen. Med en ryttare på ryggen ökas det till 75% av den totala vikten. För att få hästen närmar jämnvikt låter ryttaren mindre och mindre av framåtdrivningen som ges gå ut i rörelse framåt. Istället fångas drivningen uppgenom känsliga förhållningar och den överflödiga drivningen stannar kvar i hästen. Hästen får då ett mer energiskt tramp. En bra liknelse är att vi tänker oss en bäck där vattnet oförhindrat strömmar förbi, dvs. all framåtdrivning går ut i rörelse framåt. Om vi nu bygger upp en fördämning kommer vatten nivån att stiga framför fördämningen men en del vatten kommer fortfarande att passera förbi. Detta betyder då att drivningen fångas upp i handen, hästen måste då använda sin energi till annat än att röra sig framåt. Bakbenen vinklas in under kroppen och medför att bakdelen sänks och framdelen får en höge resning. Detta innebär begreppet att hästen går på tygeln. Att hästen går på tygeln är den lättaste graden av samling. Ju större fördämning vi bygger i bäcken desto högre grad av samling.

6 Vid ökad framåtdrivning och allt mer uppfångande i handen kommer hästens bakben vinklas in ytterligare och framdelen ännu mera avlastad. D etta ger ett högre steg och med mer energi. Man kan säga att den energi som inte kommer framåt kommer uppåt. T.e.x. samlad trav. Dämmer vi till bäcken ännu mer är man tillslut vid den högsta graden av samling: piaff. Samling får inte krävas under för långa tidsmoment och skall alltid efterföljas av framridning i ett friare tempo. Bästa sättet att komma till detta arbete är genom lösgörande arbete såsom halvhalter, tempoväxlingar eller sidvärtsrörelser. Som alltid är det inte att vi gör övningarna som ger resultat utan hur man gör övningarna. Tecken på lösgjordhet och form Hur ser vi då att hästen är i form? - hästen är avslappnad - eftergiven i nacken - tuggar på bettet - halsmuskulaturen spelar fram - ryggmuskulaturen arbetar - avslappnad svansföring - svävmomentet ökar (dock inte i skritt där det inte existerar) - bakbenen trampar under sig. Då roterar hästens rygg och bukmuskulatur vilket medför en mer avlastad framdel.

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hjälperna Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hjälperna Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hjälperna Av Henrik Johansen Hästen skall svara på så lätta hjälper som möjligt. Alla hästar är mycket känsliga och kan lära sig att svara på små hjälper. Varje gång du ger en

Läs mer

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 88 HÄSTFOCUS #3/2016 Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador?

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Examens arbete B-tränar utbildning Hoppning 2015 av Caroline Johansson Innehållsförteckning 1.Introduktion Problemområdesbeskrivning Syfte

Läs mer

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS UTBILDNINGSSKALA

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS UTBILDNINGSSKALA DISTANSHÄSTEN I SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS UTBILDNINGSSKALA Foto Ulf Lonäs Behöver distanshästen/ryttaren dressyrträning? Yvonne Ekelund, Stall Peak HB Uppsats för B-tränare vinter 2012/2013 stallpeak@passagen.se

Läs mer

BILAGA 1 DRESSYR. Beskrivning Rörelser och Bedömning

BILAGA 1 DRESSYR. Beskrivning Rörelser och Bedömning BILAGA 1 DRESSYR Beskrivning Rörelser och Bedömning Bedömning av utförda rörelser sker i 10 gradig skala för varje utförd del av momentet samt med helhetsbetyg avseende takt, balans, självbärighet och

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Att utbilda en häst är som en lång spännande resa, med inslag av lärorika upplevelser. För att komma från en punkt till en annan måste

Läs mer

HOPPHÄSTENS DRESSYRARBETE

HOPPHÄSTENS DRESSYRARBETE HOPPHÄSTENS DRESSYRARBETE Författare: Linda Lejon Innehållsförteckning Förord och bakgrund 1 Frågeställningar 2 Metod.. 2 Utbildningsskalan. 3 Dressyrträning för hopphästen behov och arbete.. 5 Diskussion.

Läs mer

superviktig hos både dig och hästen

superviktig hos både dig och hästen UTVECKLANDE» förbättra din och hästens balans RYTTARE: Johanna Blomdahl ÅLDER: 29 NIVÅ: LA HÄST: Wilma STAM: Bugatti Hilltop- 1778 Nonius -14 ÅLDER: 10 år NIVÅ: LA Är du inte själv i balans är det väldigt

Läs mer

Debatten om dressyrhästens form vad handlar den om egentligen?

Debatten om dressyrhästens form vad handlar den om egentligen? Positiv Ridning Systemet Om dressyrhästens form Av Carina Högkvist Debatten om dressyrhästens form vad handlar den om egentligen? Artikel av Carina Högkvist, dipl hästmassör De senaste åren har en stundtals

Läs mer

Inofficiell översättning Domarhandledning FEIF 2014. Medelprestation. Harmoniskt, väldigt Sits och inverkningar /

Inofficiell översättning Domarhandledning FEIF 2014. Medelprestation. Harmoniskt, väldigt Sits och inverkningar / Långsam TÖLT Dålig prestation låg hög kontakt frekvent, väldigt ojämna steg elastisk, platta/markbundna rörelser, tydliga fel i formen, saknar energi luftiga och höga rörelser, energiskt, god pådrivning,

Läs mer

Det är vårt ansvar som ryttare och hästägare att bli så kunniga vi någonsin kan LOUISE LINDSTRÖM, SIDAN 62

Det är vårt ansvar som ryttare och hästägare att bli så kunniga vi någonsin kan LOUISE LINDSTRÖM, SIDAN 62 LÖSNUMMER: 49 KRONOR 8 MARS 2018 NUMMER 5 Det är vårt ansvar som ryttare och hästägare att bli så kunniga vi någonsin kan LOUISE LINDSTRÖM, SIDAN 62 Bruksprovet Bedöms arv eller utbildning? Sid 30 Säkrare

Läs mer

3-Steg till hållbarhet för hopp,dressyr o fälttävlanshästen.

3-Steg till hållbarhet för hopp,dressyr o fälttävlanshästen. 3-Steg till hållbarhet för hopp,dressyr o fälttävlanshästen. Alexandra Larsson Examensarbete för B-tränarutbildning 2013-01-12 alexandralarsson@hotmail.co.uk Innehållsförteckning 1. Introduktion sid 3

Läs mer

Ann-Charlotte Pettersson, 2013. Grenspecifik kompletterande fystra ning fo r ryttare

Ann-Charlotte Pettersson, 2013. Grenspecifik kompletterande fystra ning fo r ryttare Grenspecifik kompletterande fystra ning fo r ryttare 1 Innehållsförteckning: Sid 3: Introduktion. Sid 4: Material och metoder. Sid 5: Resultat. Sid 14: Diskussion. 2 Introduktion: Problemområdesbeskrivning

Läs mer

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS UTBILDNINGSSKALA

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS UTBILDNINGSSKALA DISTANSHÄSTEN SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS UTBILDNINGSSKALA Foto Ulf Lonäs Behöver distanshästen/ryttaren dressyrträning? Yvonne Ekelund, Stall Peak HB Uppsats för B-tränare vinter 202/203 stallpeak@passagen.se

Läs mer

Arbete på långa tyglar

Arbete på långa tyglar TRÄNING Arbete på långa tyglar del 2 Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement till ridning och körning. Det kan även fungera som

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Ridlekis Den här gruppen vänder sig till barn från fem års ålder som är nybörjare. Föräldrarna bör vara behjälpliga i stallet och under lektionerna tills barnet

Läs mer

BILAGA DRESSYR WORKING EQUITATION

BILAGA DRESSYR WORKING EQUITATION BILAGA DRESSYR WORKING EQUITATION Beskrivning Rörelser och Bedömning Bedömning av utförda rörelser sker i 10 gradig skala för varje utförd del av momentet samt med helhetsbetyg avseende takt, balans, självbärighet

Läs mer

Att longera är ett ypperligt

Att longera är ett ypperligt Karin Engström är unghästutbildare och lärare i unghästutbildning på Flyinge. Hon undervisar både hippologprogrammets årskurs 1 och 2, samt eleverna som läser KY-programmet i unghästutbildning. Hästen

Läs mer

ridning lektionshandledning dressyr Bo Tibblin - 1 -

ridning lektionshandledning dressyr Bo Tibblin - 1 - ridning lektionshandledning dressyr Bo Tibblin - 1 - - 2 - ridning lektionshandledning dressyr av Bo Tibblin - 3 - Ridning lektionshandledning, dressyr av Bo Tibblin 2005 Svenska Ridsportförbundet kansliet@ridsport.se

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation -

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - TRÄNING Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Visst är det något alla drömmer om? Att rida barbacka på en strand med vinden i håret och inget på

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

BRUKSPROVSVINNARE DRESSYR 2005

BRUKSPROVSVINNARE DRESSYR 2005 BRUKSPROVSVINNARE DRESSYR 2005 Figaro 1085 f 2001 168,00 cm e. Friendship u. Florida e. Feiner Stern u. Wendy e. Werther Uppf: Michael Schenk Ägare: Rose Mathisen och Gränsbo stuteri Vet.bes. Exteriör

Läs mer

TRÄNING Naturlig dressyr

TRÄNING Naturlig dressyr 68 Naturlig dressyr TRÄNING Naturlig Dressyr Jag tänkte berätta lite om mitt koncept som heter Naturlig Dressyr. Min slogan på min logga säger Från partnerskap till piaff och det sammanfattar det hela

Läs mer

Ändringar i TR II 2015

Ändringar i TR II 2015 Ändringar i TR II 2015 Moment Ändring/nyheter Syfte Ordet han förändrat till ryttaren i de flesta fall eller till vem det berör. Syfte Grenbeskrivning Moment 200 Dressyrtävling Detta TR innehåller regler

Läs mer

Fördjupningsarbete Steg 3. Kissing Spines

Fördjupningsarbete Steg 3. Kissing Spines Fördjupningsarbete Steg 3 HT 2010 Kissing Spines Av: Jessica Ohlson Inledning Jag har valt att skriva mitt fördjupningsarbete om kissing spines. Min huvudsakliga fråga är om den hästskötsel som normalt

Läs mer

Olika överlinjer/ olika bommar

Olika överlinjer/ olika bommar Olika överlinjer/ olika bommar Alla hästar är olika. Har din sadel rätt sittpunkttill din hästs överlinje? För att din sadel skall passa hästen, ligga stilla och sätta dig på rätt plats så måste man ta

Läs mer

Stilhoppningens betydelse i hästens utveckling. Av: Anneli Wetterström B-tränarutbildning

Stilhoppningens betydelse i hästens utveckling. Av: Anneli Wetterström B-tränarutbildning Stilhoppningens betydelse i hästens utveckling Av: Anneli Wetterström B-tränarutbildning 2016-2017 1 Innehållsförteckning: Inledning sid 3 Syftet med arbetet sid 3 Metod och material sid 4 Frågeställningar

Läs mer

Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare

Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare Ridhästprofil, genömförd av FEIF certifierad tränare Beskrivning Ridhästprofilen är framtagen av FEIF för att hjälpa hästköpare att skaffa sig mera djupgående information om den tilltänkta hästen. Profilen

Läs mer

SVENSKA RIDTRAVARFÖRBUNDET TÄVLINGSREGLEMENTE Ii

SVENSKA RIDTRAVARFÖRBUNDET TÄVLINGSREGLEMENTE Ii SVENSKA RIDTRAVARFÖRBUNDET TÄVLINGSREGLEMENTE Ii Ridtravardressyr Datum: Utgåva: Förändrade delar i reviderade avsnitt markeras genom ett vertikalt streck i vänster marginal. 1 2017-01-01 12 2 TÄVLINGSREGLER

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Modellbeskrivningar. Dressyr- korta hästar

Modellbeskrivningar. Dressyr- korta hästar Modellbeskrivningar Amerigos sadlar Rätt anpassad= bättre ridbarhet. Amerigos "Topline Adjustment System" ökar din hästs scope och ridbarhet. Vi vill ge hästen bättre förutsättning att hoppa med rundad

Läs mer

Friendship 1094 f ,0 cm e. Florestan I u. Domäne e. Diamantino u. Gracia e. Goldlack Uppf: Josef Wierling Ägare: York Stutteri

Friendship 1094 f ,0 cm e. Florestan I u. Domäne e. Diamantino u. Gracia e. Goldlack Uppf: Josef Wierling Ägare: York Stutteri Friendship 1094 f 1997 168,0 cm e. Florestan I u. Domäne e. Diamantino u. Gracia e. Goldlack Uppf: Josef Wierling Ägare: York Stutteri Godk 39 8 8 8 8 7 Godkänd med AB t.o.m. 2010 Omdöme exteriör: Maskulin

Läs mer

TRÄNING Arbete på långa tyglar

TRÄNING Arbete på långa tyglar TRÄNING Arbete på långa tyglar 72 HÄSTFOCUS #1/2016 Arbete på långa tyglar TRÄNING Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement till

Läs mer

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se Träna Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka Bristguiden.se Träning stärker skelettet OBSERVERA att träningsprogrammet i den här broschyren INTE är avsedd för dig som har eller har haft en eller flera

Läs mer

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 HÄSTENS DELAR Nosrygg Ganash Hals Manke Länd Rygg Kors Svansrot Bringa Bog Bakknä Underarm Framknä Kastanj Has Skenben Kota Krona Skenben Karled Hov Så här är

Läs mer

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se Träna Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka Bristguiden.se Träning stärker skelettet OBSERVERA att träningsprogrammet i den här broschyren INTE är avsedd för dig som har eller har haft en eller flera

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Den unga hästens exteriör i förhållande till hållbarhet

Den unga hästens exteriör i förhållande till hållbarhet Den unga hästens exteriör i förhållande till hållbarhet Författare: Linda Eriksson Ämne: Hästens biologi Kandidat VT 2011 1 Bakgrund Den unga hästens exteriör påverkar dess förutsättningar för ridbarhet

Läs mer

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Efter 40 års tränande med dels på mig själv och alla jag tränat de senaste 30 åren är det dags att göra en analys av dessa tre övningar. Alla övningarna

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens psyke Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens psyke Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens psyke Av Henrik Johansen mottaglig för belöning och beröm. Den har ett fantastiskt minne och ett otroligt lokalsinne. Den får snabbt vanor som den sedan håller fast vid.

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Diskussion om hållbarhet Av Henrik Johansen En häst som har det bra presterar mycket bättre. Alla vinner därför på att vi med förenade krafter arbetar för att förbättra hästens

Läs mer

Protokoll vid bedömning av EXTERIÖR individprövning av hingst

Protokoll vid bedömning av EXTERIÖR individprövning av hingst Protokoll vid bedömning av EXTERIÖR individprövning av hingst Plats och datum: Visningsnr Hästens namn Regnr Mankhöjd Bröstomfång Skenbensomfång Bedömningsgrupp Omdöme Typ Huvud, hals, bål och kors Extremiteter

Läs mer

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr...

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr... Sida 1 av 7 Jan Brink: Hur blir man bäst? På ovanstående tema höll Jan Brink sin uppskattade clinic i Scandinavium. Han ställde sig frågan vad som krävs för att nå toppen? Och om det räcker med talang

Läs mer

En introduktion till hästens rakriktning

En introduktion till hästens rakriktning FÖRORD Kära läsare, Känns din häst spänd när du rider den? Böjer den sig ogärna åt något håll? Vill den kanske alltid gå för snabbt eller för långsamt? Händer det ofta att din häst sparkar, bockar eller

Läs mer

System för träning. Framgångsrika dressyrtränare har inarbetade system. Examensarbete B-tränarutbildningen 2013. Carina Andersson

System för träning. Framgångsrika dressyrtränare har inarbetade system. Examensarbete B-tränarutbildningen 2013. Carina Andersson System för träning Framgångsrika dressyrtränare har inarbetade system Examensarbete B-tränarutbildningen 2013 Carina Andersson Inledning En framgångsrik tränare är inte bara instruktör för andra ekipage,

Läs mer

Carito BTB (SWB) f ,0 cm e. Camaro M u. Evita e. Einstand u. Moni e. Mozart Uppfödare o ägare: Birgitta och Torbjörn Bredenlöw

Carito BTB (SWB) f ,0 cm e. Camaro M u. Evita e. Einstand u. Moni e. Mozart Uppfödare o ägare: Birgitta och Torbjörn Bredenlöw Carito BTB (SWB) f 2001 169,0 cm e. Camaro M u. Evita e. Einstand u. Moni e. Mozart Uppfödare o ägare: Birgitta och Torbjörn Bredenlöw Vet.bes. Exteriör Typ HHB Extr Skritt Trav Gång Skritt Trav Galopp

Läs mer

PROGRAM STÅENDE YOGA. Hitta balansen

PROGRAM STÅENDE YOGA. Hitta balansen PROGRAM STÅENDE YOGA fokus på hållning, balans, rörlighet, kroppsmedvetenhet och styrka. Programmet avslutas med några sittande övningar. Inom parentes har vi lagt till de namn på sanskrit som ofta används

Läs mer

MATCHMAKING HÄST RYTTARE. Januari 2017

MATCHMAKING HÄST RYTTARE. Januari 2017 MATCHMAKING HÄST RYTTARE Januari 2017 VETERINÄRBESIKTNING Allmänt intryck Rörelsekontroll skritt/trav Longering mjukt/hårt underlag Böjprov Noggrann palpation Auskultera hjärta, lungor, buk Kontroll ögon,

Läs mer

Yoga. Här är ett yogaprogram du kan göra var som helst och som bjuder på skön rörlighetsträning och återhämtning för trötta muskler.

Yoga. Här är ett yogaprogram du kan göra var som helst och som bjuder på skön rörlighetsträning och återhämtning för trötta muskler. Yoga Här är ett yogaprogram du kan göra var som helst och som bjuder på skön rörlighetsträning och återhämtning för trötta muskler. Yoga 1 Höft- och ljumsksträck I utgångsläget drar du upp båda knäna mot

Läs mer

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING Träna med stång 1 RG 2005 Inledning om stång (pumping) Övningarna med stång är ett alternativ till hantlar. Personligen tycker jag pumping lämpar sig bäst i form av gruppträning, då man kör i ett tempo

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, söndagen den 6/9-2015

Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, söndagen den 6/9-2015 Kallblodig unghästutställning På Gävletravet, söndagen den 6/9-2015 Arrangörer: Sleipner Gävle Dagens Domare är Camilla Röste Pris 10kr TIDSPROGRAM FÖR DAGEN 08:00 Inskrivningen öppnar 2014 års Best In

Läs mer

Lite om westerntävlingar

Lite om westerntävlingar Lite om westerntävlingar Western Horsemanship Klassen börjar med ett individuellt program, och därefter rider alla deltagarna i klassen samtidigt för bedömning. Ryttaren bedöms för sin sits, hållning och

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

ENGELSK SETTER (English Setter)

ENGELSK SETTER (English Setter) Grupp 7 FCI-nummer 2 Originalstandard 1987-06-14 FCI-Standard 1987-06-14; engelska SKKs Standardkommitté 1995-06-20, ändrad 2004-09-01 ENGELSK SETTER (English Setter) Nordisk Kennel Union Dansk Kennel

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström.

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström. Gymmix Balansboll Att träna med en balansboll är roligt och utmanande. Bollen är ett instabilt underlag som gör att tankarna kan bara vara på ett ställe när du tränar, på bollen och den övningen du gör

Läs mer

DOKUMENTATION AV UNGHÄSTUTBILDNING PÅ RIDSKOLAN STRÖMSHOLM

DOKUMENTATION AV UNGHÄSTUTBILDNING PÅ RIDSKOLAN STRÖMSHOLM Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi Hippologenheten Nr K36 Examensarbete på kandidatnivå 2014 DOKUMENTATION

Läs mer

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil.

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Så kör du övningarna:» Sträva efter att dra in naveln mot ryggraden för att

Läs mer

Myologi (läran om muskler) 3 typer av muskler:

Myologi (läran om muskler) 3 typer av muskler: Myologi (läran om muskler) 3 typer av muskler: Det finns tre olika typer av muskler; tvärstrimmig hjärtmuskulatur den glatta muskulaturen och skelettmuskulaturen. Den tvärstimmiga hjärtmuskulaturen finns

Läs mer

BRUKSPROVSVINNARE 2010 HOPPNING

BRUKSPROVSVINNARE 2010 HOPPNING BRUKSPROVSVINNARE 2010 HOPPNING Bleckert Boy f 2001 166,0 cm e. Colman u. Gilda I e. Rocco u. Hawai 3 e. Rhadames Uppf: Juergen Bestmann Ägare: Stall Lagerfelt AB Godk. 36 8 6 8 7 7 7,7 8 7 8 9,1 9 9 9+10

Läs mer

caversus.se

caversus.se Bättre Hållning Nr. Övning Repetitioner Sets 1 Runner s Stretch Elevated 4 6 andetrag/sida 1 2 Standing Quad Stretch With Hand 4 6 andetrag/sida 1 3 Static Back Knee Pillow Squeezes 6 10 1 4 Static Back

Läs mer

Lär dig bli en joggare

Lär dig bli en joggare Lär dig bli en joggare Träna, svettas, promenixa, leka, vardagsmotionera Hur kommer en igång med träning? Hur ska en lägga upp det? Här får du tips på hur du kan bli träningssmart. Alla tips är skonsamma

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

Vi begränsade litteraturgenomgången till områden som bedömts viktiga i relation till hästens samling.

Vi begränsade litteraturgenomgången till områden som bedömts viktiga i relation till hästens samling. 1. REFERAT Vad är samling? Hur mycket vet man egentligen om samling? Är det bara en känsla eller kan man mäta och jämföra samling? Om träning ska vara effektiv och meningsfull över gränsen mellan hoppning

Läs mer

PAY & RIDE DRESSYR DATUM PAY & RIDE

PAY & RIDE DRESSYR DATUM PAY & RIDE PAY & RIDE DRESSYR Eleverna på Jutagårdens ridskola erbjuds den här terminen möjligheten att delta i en form av träningstävling som en del i ridundervisningen. Pay & Jump är en träningstävling i hoppning

Läs mer

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt.

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt. Tyngdlyftning Vill du utveckla din träning på gymmet? Vill du bli stark, rörlig och explosiv? Behöver du träna på att koordinera din kropp? Då kan du låta dig inspireras av tyngdlyftning. 1 Tyngdlyftning

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Strandträning med funktionella övningar

Strandträning med funktionella övningar Strandträning med funktionella övningar Arbeta under 45 sekunder vid varje övning. Den första löpövningen kan du utföra under 1-2 minuter. När du arbetar med en sida i taget kan du arbeta växelvis med

Läs mer

Innan skottet. Riktning och höjd

Innan skottet. Riktning och höjd Innan skottet Titta upp innan du får bollen så du ser skottalternativen tidigt Se hur du snabbt och enkelt kan komma till skott Dölj skottet för motståndarna så länge som möjligt Använd skottfinten vid

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder.

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Så lägger ni upp passet: Värm upp så ni blir mjuka

Läs mer

1. Vi bestämmer oss för vad vi vill "producera". 2. Vi analyserar våra ston Vad har stoet för interiörvärden? a. Hur är lynnet (hennes karaktär)?

1. Vi bestämmer oss för vad vi vill producera. 2. Vi analyserar våra ston Vad har stoet för interiörvärden? a. Hur är lynnet (hennes karaktär)? Att Collection välja hingst 2004 Många uppfödarkollegor har frågat oss hur vi gör när vi väljer hingstar till våra egna ston och hur vi tänker när vi väljer hingstar till vårt hingstprogram. Vi kommer

Läs mer

VIKTMANSCHETTER PROJETARBETE 2011. Av: Britta Agardh

VIKTMANSCHETTER PROJETARBETE 2011. Av: Britta Agardh VIKTMANSCHETTER PROJETARBETE 11 Av: Britta Agardh INNEHÅLLSFÖRTECKNING: BAKGRUND 2 PROBLEMDISKUSSION 2 SYFTE 3 HYPOTES 3 EXKLUSIONSKRITERIER 3 METOD 4 RESULTATREDOVISNING 5 SLUTSATSER 44 BILAGA 1 46 1

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

1 av :00

1 av :00 1 av 10 2014-12-18 13:00 Sommarträningsprogram Heid/Mölndal P98/P99 2013 Namn: v.24 60s, 45s, 30s, 15s Plankan 3xMax Plankan 3xMax Plankan 3xMax Plankan 3xMax Plankan 3xMax v.25 60s, 45s, 30s, 15s Plankan

Läs mer

RIDNING OCH KÖRNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

RIDNING OCH KÖRNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet RIDNING OCH KÖRNING Ämnet ridning och körning behandlar träning i att rida och köra olika typer av hästar i olika åldrar och utbildningsstadier. I arbetet som hästskötare ingår att motionera och träna

Läs mer

TÄVLINGSREGLEMENTE I Gemensamma bestämmelser II Dressyr

TÄVLINGSREGLEMENTE I Gemensamma bestämmelser II Dressyr TÄVLINGSREGLEMENTE I Gemensamma bestämmelser II Dressyr Gäller fr o m 1 januari 2012 CODE OF CONDUCT 1. Inom all hästsport är omsorgen om och omvårdnaden av hästen av yttersta vikt. 2. Hästens välbefinnande

Läs mer

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 ENBENSKNÄBÖJ - DRAKEN Stå på ett ben och håll en boll framför kroppen på raka armar. Starta rörelsen genom att sänka bollen långsamt mot golvet och fäll samtidigt i höften

Läs mer

RYGGMUSKULATURENS AKTIVITET VID RIDNING

RYGGMUSKULATURENS AKTIVITET VID RIDNING Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Nr K14 Examensarbete på kandidatnivå 2011 RYGGMUSKULATURENS AKTIVITET VID RIDNING Anja Forsberg Strömsholm

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

VISNING AV HÄST VID HAND

VISNING AV HÄST VID HAND VISNING AV HÄST VID HAND Här är en beskrivning på hur det ofta går till på en utställning eller premiering. Det kan ibland skilja sig något åt, men följ bara anvisningarna som domaren ger. Ofta finns en

Läs mer

TÄVLINGSREGLEMENTE I Gemensamma bestämmelser II Dressyr

TÄVLINGSREGLEMENTE I Gemensamma bestämmelser II Dressyr TÄVLINGSREGLEMENTE I Gemensamma bestämmelser II Dressyr Gäller fr o m 1 januari 2013 CODE OF CONDUCT 1. Inom all hästsport är omsorgen om och omvårdnaden av hästen av yttersta vikt. 2. Hästens välbefinnande

Läs mer

Tony Kumpula

Tony Kumpula Tony Kumpula 0922-10175 070-3131866 Tony.kumpula@haparanda.se KULSTÖTNING PRAKTIK MEDICINBOLL "När man klarar av att utföra övningarna med medicinboll, kan man börja använda kulor istället" 1. FRAMÅTSTÖT

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

STANDARD FÖR KNABSTRUPPERHÄSTEN AV RIDSPORTTYP, KNABSTRUPPERHÄSTEN AV KLASSISK TYP KNABSTRUPPERPONNYN, OCH MINIATYRKNABSTRUPPERPONNYN 2011

STANDARD FÖR KNABSTRUPPERHÄSTEN AV RIDSPORTTYP, KNABSTRUPPERHÄSTEN AV KLASSISK TYP KNABSTRUPPERPONNYN, OCH MINIATYRKNABSTRUPPERPONNYN 2011 STANDARD FÖR KNABSTRUPPERHÄSTEN AV RIDSPORTTYP, KNABSTRUPPERHÄSTEN AV KLASSISK TYP KNABSTRUPPERPONNYN, OCH MINIATYRKNABSTRUPPERPONNYN 2011 2 Standard för Knabstruppern 2011 Knabstruppern är en oftast tigrerad

Läs mer

SVENSKA RIDTRAVARFÖRBUNDET

SVENSKA RIDTRAVARFÖRBUNDET SVENSKA RIDTRAVARFÖRBUNDET TÄVLINGSREGLEMENTE V Övriga tävlingsformer Datum: 2015-01-01 Utgåva 10 Förändrade delar i reviderade avsnitt markeras genom ett vertikalt streck i vänster marginal. 5 ÖVRIGA

Läs mer

Styrkeövningar för längdskidåkning

Styrkeövningar för längdskidåkning Styrkeövningar för längdskidåkning Balans och bålträning Balansdans (bål och skuldror) Stå på balansbrädan och för gummibandet bakåt, förbi dina sidor från utgångsläget som bilden visar. Var noga med din

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

Ryggträning. Övningar för dig med kotfraktur till följd av benskörhet

Ryggträning. Övningar för dig med kotfraktur till följd av benskörhet Ryggträning Övningar för dig med kotfraktur till följd av benskörhet Ryggträning för dig med kotfraktur Du som har en eller flera kotfrakturer kommer att må mycket bättre om du börjar träna din rygg. Det

Läs mer