Hur MDH arbetar med breddad rekrytering Ansvarsfördelning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur MDH arbetar med breddad rekrytering Ansvarsfördelning"

Transkript

1 Utbildnings- och forskningssektionen (9) Handläggare Julia McNamara Breddad rekrytering på Mälardalens högskola - en översikt Styrgruppen för studentrekrytering vid Mälardalens högskola (MDH) har i och med kraftsamling@mdh och de 18 punkterna fått i uppdrag att formulera en plan för MDH:s arbete med breddad rekrytering (punkt 7). Styrgruppen har gett utbildnings- och forskningssektionen i uppdrag att ta fram en översikt av högskolans arbete med breddad rekrytering, för att använda som underlag till en plan för fortsatt arbete. Kartläggningen fokuserar på följande: Hur MDH arbetar med breddad rekrytering Ansvarsfördelning Vad är breddad rekrytering? Bakgrund Sedan hösten 2001 finns en paragraf i högskolelagen som ålägger landets universitet och högskolor att aktivt främja och bredda rekryteringen till högskolan (HL 1 kap. 5 ; SFS 2005:1208). Utgångspunkten är propositionen Den öppna högskolan (prop. 2001/02:15) som understryker att mångfalden i det svenska samhället också borde återspeglas bland studenter på universitet och högskolor. I regeringens regleringsbrev för 2002 fick lärosätena för första gången uppdraget att upprätta handlingsplaner för arbetet med breddad rekrytering. Upprättandet av handlingsplaner har varit återkommande och det senaste uppdraget från regeringen ålade landets universitet och högskolor att ta fram handlingsplaner för Uppdraget fanns inte med i 2013 och inte heller i 2014 års regleringsbrev. Högskoleverket presenterade under 2007 en utvärderingsrapport över lärosätenas arbete med breddad rekrytering (Högskoleverket, 2007). I rapporten görs en distinktion mellan integrerat arbete för breddad rekrytering, det vill säga reguljärt och fortlöpande, och insatser av kortsiktig eller tillfällig karaktär. Högskoleverket poängterar i sin rapport att även om uppdraget enligt högskolelagen enbart uttrycks i termer av rekrytering, så är

2 det av största vikt att även innefatta studenternas möjligheter att klara av studierna när de väl är på plats på högskolan. 2 (9) Definition Breddad rekrytering handlar om att studentgruppen på ett lärosäte ska motsvara befolkningen i stort (prop. 2001/02:15). Universitet och högskolor bör därför aktivt arbeta för att öka antalet studenter från underrepresenterade grupper. Främst brukar begreppet innefatta könsfördelning, social bakgrund och etnicitet, men kan även handla om underrepresenterade grupper utifrån övriga diskrimineringsgrunder. I denna rapport lyfts insatser och aktiviteter fram som belyser breddad rekrytering ur ett brett perspektiv. Det är därefter upp till styrgruppen att göra eventuella avgränsningar i den kommande planen för breddad rekrytering. Breddad rekrytering beskrivs i denna rapport både som åtgärder för att få studenter från underrepresenterade grupper att söka sig till högskolan (presumtiva studenter), och i form av insatser för att främja dessa studenters möjlighet att faktiskt genomföra och slutföra sina studier (befintliga studenter). Vad säger högskolans styrdokument? Likabehandlingsplan I högskolans likabehandlingsplan (Mälardalens högskola, 2011) beskrivs mål och åtgärder för bland annat breddad rekrytering utifrån de sju diskrimineringsgrunderna (kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionsnedsättning, ålder och könsidentitet eller könsuttryck). Inom jämställdhetsområdet anges till exempel arbetet med att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden genom att locka ungdomar att göra otraditionella utbildningsval. Inom området ålder beskrivs vikten av att utforma informationsmaterial på ett sätt som inte exkluderar äldre studenter. Vidare beskrivs det ansvar som högskolan har för att erbjuda stöd och service till studenter med funktionsnedsättning. VUB 2014 I rektors verksamhetsmål, uppdrag och budget 2014 (Mälardalens högskola, 2014) anges som ett av målen för utbildning på grundnivå och avancerad nivå att öka andelen studenter av underrepresenterat kön på utbildningsprogram som har en könsfördelning där underrepresenterat kön understiger 40 procent. Rekryteringsplan I högskolans rekryteringsplan för 2013, beslutad av styrgruppen för studentrekrytering, anges följande mål under rubriken breddad rekrytering: Andelen studenter av underrepresenterat kön ska öka inom utbildningsprogram med sned könsfördelning (endast detta är mätbart)

3 Rekrytera studenter som är representativa för den befolkning vi har i våra primära upptagningsområden med avseende på kön, etnicitet, utbildningsbakgrund och social bakgrund Höja kunskapsnivån i samhället i stort. 3 (9) Handlingsplan till och med 2012 Utifrån regeringens regleringsbrev har MDH upprättat handlingsplaner för arbetet med breddad rekrytering, den senaste gällde under perioden I denna redogörs för rekryteringsfrämjande åtgärder i allmänhet och även för aktiviteter kopplade till breddad rekrytering. Bland annat anges att högskolan ska verka aktivt för att rekrytera studenter från studieovana miljöer och samverka med arbetsförmedling och folkhögskolor. Vidare lyfts basåret fram som en viktig insats för rekrytering till högskolans ingenjörsprogram. Vad görs på högskolan? Aktiviteter och insatser inom ramen för breddad rekrytering redovisas här dels för presumtiva studenter, det vill säga rekrytering av underrepresenterade studentgrupper, dels för befintliga studenter, vilket handlar om att få dessa studenter att stanna kvar på högskolan och slutföra sina studier. Presumtiva studenter Central studievägledning Att möta presumtiva studenter är ett viktigt arbete för högskolans rekrytering och den centrala studievägledningen spelar här en nyckelroll. Enligt en av högskolans centrala studievägledare är breddad rekrytering en huvuduppgift. Dennes uppfattning är att majoriteten av de personer som söker upp studievägledningen kommer från studieovana hem. UMIL, Utbildning mitt i livet Den centrala studievägledningen anordnar informationsträffar på båda campusorterna med fokus på högskolestudier för personer som inte kommer direkt från gymnasiet. En önskan från studievägledningen finns om att kunna marknadsföra aktiviteten i större utsträckning än vad som görs idag. Samarbete med folkhögskolor Den centrala studievägledningen samarbetar med folkhögskolor i Västmanlands och Södermanlands län och gör besök för att inspirera till högskolestudier. Genom medveten kontakt med folkhögskolor kan högskolan nå och påverka presumtiva studenter som av tradition kanske inte skulle söka sig till högre utbildning. Naturvetenskapligt/tekniskt basår Basåret är en ettårig utbildning som ger behörighet och platsgaranti till samtliga ingenjörsprogram på MDH, samt en introduktion till högskolestudier. Utbildningen vänder sig till den som är intresserad av att läsa naturvetenskap och teknik på högskolan, men saknar gymnasiebehörighet i fysik, kemi och matematik.

4 Hello People och Hello World Hello People och Hello World är sommarpraktik för gymnasieungdomar med rekrytering i både Eskilstuna och Västerås. Idén är att på sikt motverka könssegregerade studieval genom att få deltagarna i projekten att reflektera över normer och utmana attityder till yrkesval (Hämeenniemi & Melin, 2013). Hello World med fokus på teknik har genomförts sedan sommaren 2009 och riktar sig till kvinnliga gymnasieelever. Hello People genomfördes första gången sommaren 2011, riktar sig till manliga gymnasieelever och fokuserar på hälsa, vård omsorg och nyligen även förskola. 4 (9) Hello-projekten har under 2013 utvärderats (Gustafsson, 2013). Utvärderaren efterlyser dels en tydlig budget och mätbara mål, dels en långsiktighet och ett sammanhang tillsammans med andra aktiviteter för breddad rekrytering. Både Hello People och Hello World har uppmärksammats i lokala medier. Enligt högskolans mångfaldsstrateg har intresse för Hello People även visats från Sveriges kommuner och landsting (SKL), Eskilstuna kommun och Västerås stad, som vill lära sig mer om projektet och diskutera en utveckling av samarbetet. Medveten kommunikation Att kommunicera på ett medvetet sätt för att tilltala även underrepresenterade grupper är viktigt och kommunikationssektionen arbetar aktivt med detta tillsammans med akademierna, både i tryck av till exempel utbildningskatalogen och i utbildningsinformation på webben. Till exempel beskriver akademin för utbildning, kultur och kommunikation (UKK) att de arbetar aktivt med att synliggöra manliga studenter vid lärarprogram och förskollärarprogram på högskolans webbplats, samt använda manliga ambassadörer vid rekryteringsaktiviteter. På motsvarande sätt har akademin för innovation, design och teknik (IDT) arbetat med att återspegla både manliga och kvinnliga studenter i trycksaker för presumtiva studenter. IDT har tillsammans med akademin för ekonomi, samhälle och teknik (EST) tagit fram en särskild folder för marknadsföring av teknikutbildningar, som också har granskats av högskolan mångfaldsstrateg. Behörighet genom reell kompetens Sökande som helt eller delvis saknar grundläggande behörighet till högskolan genom formella meriter, kan istället uppfylla kraven genom reell kompetens. Reell kompetens innefattar till exempel arbetslivserfarenhet, föreningsliv eller fortbildning. Här finns möjlighet att nå exempelvis äldre personer utan grundläggande behörighet, men med lång arbetslivserfarenhet. Någon granskning av i vilken omfattning sökande till MDH åberopar reell kompetens har inte gjorts inom ramen för denna kartläggning. Deltagande i Pride Högskolans studentambassadörer och mångfaldsstrateg finns med på Pridefestivalerna i Eskilstuna och Västerås för att synliggöra MDH som en öppen högskola för alla.

5 Befintliga studenter 5 (9) Akademiernas studievägledning Studievägledarna på högskolans akademier ger stöd till studenter när det gäller till exempel upplägg av studier, tillgodoräknande och studieuppehåll. I propositionen Den öppna högskolan (prop. 2001/02:15) betonas studievägledningens roll för breddad rekrytering och för att få studenter att faktiskt stanna kvar och slutföra sin utbildning vid högskolan. Akademi IDT beskriver till exempel att de kartlägger hur studenter kommer till programmen, undersöker deras förutsättningar, följer upp under studierna och tar reda på vart de tar vägen efter avslutad utbildning. KLOK-verkstan KLOK-verkstan ger studenter vid MDH stöd när det gäller skrivande på svenska och engelska, studieteknik, informationssökning och matematik. Stödet ges i form av öppna drop in-verkstäder samt genom kurser som ger högskolepoäng. KLOK är organisatoriskt placerad vid akademi UKK och styrs av styrgruppen för PIL och KLOK. KLOK har under hösten 2013 utvärderats (Lostelius, 2013). En slutsats som lyfts fram i utvärderingsrapporten är att KLOK troligtvis påverkar genomströmningen positivt, men att det är svårt att uppskatta hur mycket. Samordnare för studenter med funktionsnedsättning Vid MDH finns en samordnare för studenter med funktionsnedsättning samt en handläggare som arbetar för att studenter med funktionsnedsättning ska kunna studera på MDH på samma villkor som övriga studenter. Högskolepedagogiska kurser för lärare Enheten för pedagogik, IKT och lärande (PIL) erbjuder högskolepedagogiska kurser och seminarier för högskolans lärare. Flera av kurserna innehåller inslag med fokus på till exempel etnicitet, klass och kön med utgångspunkt i likabehandlingsfrågor och breddad rekrytering. Undervisningsformer Även olika undervisningsformer är ett verktyg i arbetet med breddad rekrytering. Till exempel kan nya studentgrupper nås med hjälp av olika typer av flexibla undervisningsformer om utbudet planeras på ett medvetet sätt. Även här spelar PIL en viktig roll genom att erbjuda stöd och kompetensutveckling till lärare.

6 Funktioner som arbetar med breddad rekrytering på MDH I framställningen av högskolans insatser framgår det att det finns flera funktioner som idag arbetar med breddad rekrytering på ett eller annat sätt, med eller utan ett tydligt uppdrag. Därutöver berörs även ledningsfunktioner och lärare vid högskolans akademier samt medarbetare vid flera av förvaltningens sektioner. 6 (9) Studievägledning Studievägledningen har en central roll att spela när det gäller breddad rekrytering den centrala studievägledningen i mötet med presumtiva studenter samt akademiernas studievägledare som stöd för befintliga studenter. Mångfaldsstrateg Vidare finns vid högskolan en mångfaldsstrateg placerad vid personalsektionen. Mångfaldsstrategen stödjer och samordnar högskolans arbete med likabehandlingsfrågor. Styrgrupp och arbetsgrupp för studentrekrytering Styrgruppen för studentrekrytering har i uppdrag att leda högskolans arbete med studentrekrytering samt breddad rekrytering. Gruppen beslutar bland annat om den årliga rekryteringsplanen. Därutöver finns en arbetsgrupp, som ansvarar för genomförandet av de insatser som styrgruppen beslutar. Styrgruppen har för närvarande i uppdrag att formulera en plan för MDH:s arbete med breddad rekrytering. Det första steget är denna kartläggning. Kommunikationssektionen Kommunikationssektionen tillsammans med akademiernas kommunikatörer har i och med uppdraget att arbeta med studentrekrytering, även i uppgift att ta hänsyn till aspekter inom ramen för breddad rekrytering utifrån den fastställda rekryteringsplanen. Deltagande i nätverk MDH deltar i det nationella nätverket Include, som arbetar för ökad kunskap och erfarenhetsutbyte i frågor om breddad rekrytering inom högre utbildning ( Deltagandet samordnas för närvarande av den centrala studievägledningen. Den årliga medlemsavgiften ger högskolan möjlighet att ha upp till tio deltagare i nätverkets olika aktiviteter. MDH:s deltagande i Include skulle kunna spela en större roll i högskolans fortsatta arbete med breddad rekrytering.

7 Sammanfattning Nedan sammanfattas kartläggningen av aktiviteter för presumtiva respektive befintliga studenter, samt de funktioner som arbetar med breddad rekrytering vid högskolan. 7 (9) Tabell 1. Sammanställning över aktiviteter och funktioner för breddad rekrytering vid MDH. Presumtiva studenter Central studievägledning UMIL, Utbildning mitt i livet Samarbete med folkhögskolor Naturvetenskapligt/tekniskt basår Hello People, Hello World Medveten kommunikation Behörighet genom reell kompetens Deltagande i Pride Befintliga studenter Akademiernas studievägledare KLOK-verkstan Samordnare för studenter med funktionsnedsättning Högskolepedagogiska kurser för lärare Undervisningsformer Funktioner Studievägledning Mångfaldsstrateg Styrgrupp och arbetsgrupp för studentrekrytering Kommunikationssektionen Nätverket Include

8 Jämförelse med andra lärosäten Det finns också anledning att med hjälp av den nationella rankingen Urank göra en jämförelse mellan MDH och andra lärosäten i Sverige ( Viktigt att notera är att rankingen inte tar hänsyn till hur arbetet med breddad rekrytering organiseras, utan utgår enbart från studentunderlaget. 8 (9) I Urank blir landets lärosäten belysta utifrån sex olika kriterier, bland annat sociala indikatorer, som förklaras som lärosätenas förmåga att rekrytera studenter med olika bakgrund (övriga kriterier är studenter, grundutbildning, forskning/forskarutbildning, internationalisering samt lärare). De sociala indikatorerna styrs i sin tur av tre olika variabler: antal förstagenerationsstudenter, andel studenter med utländsk bakgrund samt andel kurser med jämn könsfördelning. I 2013 års ranking placerar sig MDH på plats 11 av 29 när det gäller sociala indikatorer och på plats 19 totalt. Rankingen för sociala indikatorer toppas av Karolinska Institutet, följt av Örebro universitet och Södertörns högskola. Avslutande reflektioner Denna rapport beskriver aktiviteter och insatser på MDH som ryms inom breddad rekrytering ur ett brett perspektiv. Kartläggningen har gjorts dels med utgångspunkt i olika styrdokument, verksamhetsplaner och handlingsplaner, dels utifrån samtal med olika nyckelpersoner inom högskolan. Under kartläggningen blev det tydligt att det inom högskolan finns idéer, engagemang och stor vilja att arbeta med breddad rekrytering, men att det också finns en önskan om en uttalad riktning och organisation för att göra arbetet mer fokuserat och synligt.

9 Referenser Gustafsson, P Hello MDH - En utvärdering av Hello-projekten. Mälardalens högskola: Intern rapport. 9 (9) Hämeenniemi, M. & Melin, K Projekten Hello World/Hello People. Mälardalens högskola: Intern rapport. Högskoleverket Utvärdering av arbetet med breddad rekrytering till universitet och högskolor. En samlad bild. Rapport 2007:43 R. Include: Lostelius, J Utvärdering av Studieverkstan KLOK Styrning och måluppfyllelse i en uppskattad verksamhet med mångfacetterat uppdrag. Mälardalens högskola: Intern rapport. Mälardalens högskola Policy och handlingsplan. En jämlik högskola. Mälardalens högskola Verksamhetsmål , uppdrag och budget Proposition 2001/02:15. Den öppna högskolan. Stockholm: Utbildningsdepartementet. SFS 2005:1208. Högskolelag. Stockholm: Utbildningsdepartementet. Urank: Uppgiftslämnare Central studievägledare Mikael Lindberg, studentcentrum. Mångfaldsstrateg Marika Hämeenniemi, personalsektionen. Akademichef Damir Isovic, akademin för innovation, design och teknik. Kommunikatör Ulrika Säfström Sunnerfelt och utbildningsledare Therese Welén, akademin för utbildning, kultur och kommunikation.

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/515 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum 2013-09-09

Läs mer

Bakgrund och definition av breddad rekrytering... 3. Breddad rekrytering i högskolans styrdokument och akademiernas verksamhetsplaner...

Bakgrund och definition av breddad rekrytering... 3. Breddad rekrytering i högskolans styrdokument och akademiernas verksamhetsplaner... BREDDAD REKRYTERING Rapport skriven på uppdrag av förvaltningschef, MDH 2-50/14 Anders Nordström, STC Anni Rosenberg, KOM Marika Hämeenniemi, PER Jenny Luu Thi, Mälardalens studentkår Innehåll 1 (27) Bakgrund

Läs mer

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter - guide för kommunikationsavdelningen och studerandeavdelningen Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 Innehåll Att arbeta med aktiva

Läs mer

Från breddad rekrytering till breddat deltagande

Från breddad rekrytering till breddat deltagande Från breddad rekrytering till breddat deltagande 2014-11-04 Caroline Tovatt, UHR En analys av hur lärosäten presenterar sitt arbete med lika möjligheter till högre studier Begreppsförklaringar Breddad

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-05-12 2017/1308 1 (1) Beslutande Rektor Handläggare Marika Hämeenniemi Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-2018 Beslut Rektor beslutar att fastställa plan för jämställdhetsintegrering

Läs mer

Handlingsplan för breddad rekrytering vid Umeå universitet 2009 2012

Handlingsplan för breddad rekrytering vid Umeå universitet 2009 2012 Handlingsplan för breddad rekrytering vid Umeå universitet 2009 2012 Fastställd av rektor 2009-03-03 Sid 3 (9) 1. Att aktivt främja och bredda rekryteringen I detta kapitel beskrivs som en bakgrund till

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Universitets- och högskolerådets arbete med främjandeuppdraget

Universitets- och högskolerådets arbete med främjandeuppdraget Universitets- och högskolerådets arbete med främjandeuppdraget NITUS 14-11-27 Aleksandra Sjöstrand Universitets- och högskolerådets uppgifter Universitets- och högskolerådet ansvarar för uppgifter i fråga

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 19 november 2014 31 december 2015

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 19 november 2014 31 december 2015 Likabehandlingsplan 2015 Gäller perioden 19 november 2014 31 december 2015 2 3 Strategi för lika villkor Grundtanken i jämlikhetsarbetet på Mälardalens högskola (MDH) är att det genomsyrar hela vardagslivet

Läs mer

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering?

Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 18 nov 2016 Aleksandra Sjöstrand Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? Vad handlar breddad rekrytering om? Jag är, hittills, den enda i familjen som läst på universitet. En följd av att komma

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 1 januari 31 december 2016

Likabehandlingsplan. Gäller perioden 1 januari 31 december 2016 Likabehandlingsplan 2016 Gäller perioden 1 januari 31 december 2016 2 Likabehandlingsplan 2016 Strategi för lika villkor Grundtanken i jämlikhetsarbetet på Mälardalens högskola (MDH) är att det genomsyrar

Läs mer

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014 Lika villkor Institutionen för matematik och matematisk statistik Personaldagar 20 21 augusti 2014 Lika villkor Ingen negativ särbehandling utan giltig grund Laglig reglering i diskrimineringslagen Gäller

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Linköpings universitet

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Linköpings universitet Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Brett deltagande i högskoleutbildning

Brett deltagande i högskoleutbildning Promemoria 2017-07-18 Utbildningsdepartementet Brett deltagande i högskoleutbildning Sammanfattning Promemorian innehåller ett förslag till ändring i högskolelagen (1992:1434) som innebär att universitet

Läs mer

Lärarhögskolan i Stockholm

Lärarhögskolan i Stockholm Lärarhögskolan i Stockholm Kort om högskolan Lärarhögskolan i Stockholm, nedan kallad Lärarhögskolan, startade 1956 och är landets enda fristående specialhögskola för lärarutbildning. Från och med början

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22.

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014 Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Inledning Vision I den här planen beskrivs de åtgärder som Röda Korsets Högskola planerar

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 1. Bakgrund Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 Grunden för jämställdhets- och mångfaldsarbetet vid Högskolan i Skövde är likabehandling och att alla anställda och studenter ska

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Handlingsplan fö r likabehandling 2017

Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Dnr: HISTFILFAK 2017/32 Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och

Läs mer

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-09-27 Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Master Program in Innovation and Design, 120 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/766 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2016-06-16. Innehållsförteckning Rektors förord 3 Inledning 4 Ansvar 4 Utgångspunkter 4 Uppföljning 5 och strategier

Läs mer

Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten. Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008

Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten. Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008 Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008 1. BAKGRUND Högskolan ska vara öppen för alla oavsett social eller etnisk bakgrund, funktionshinder,

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling 2018

Handlingsplan för likabehandling 2018 Dnr: HISTFILFAK 2017/83 Handlingsplan för likabehandling 2018 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 19/12/2017 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter

Likabehandlingsplan för studenter TEKNAT 2013/159 Likabehandlingsplan för studenter Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2014-02-11 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte med likabehandlingsplanen

Läs mer

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 2009-12-09 Dnr M2010/1029 Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 Vår arbets- och lärandemiljö ska kännetecknas av medmänsklighet, jämställdhet och likabehandling. (Ur Medicinska fakultetens

Läs mer

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Alla barn, elever och studerande har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från diskriminering. Därför finns det

Läs mer

1. Kön. 2. Ålder. 3. Etnisk bakgrund. 4. Anställningsform. 5. Vilken del av högskolan arbetar du på? 6. Vilken del av förvaltningen?

1. Kön. 2. Ålder. 3. Etnisk bakgrund. 4. Anställningsform. 5. Vilken del av högskolan arbetar du på? 6. Vilken del av förvaltningen? Sida 1 1. Kön Besvarad av: 125 (100% ) Ej besvarad av: 0 (0% ) 1 Kvinna 56 (45%) 2 Man 69 (55%) 2. Ålder 1-29 3 (2% ) 2 30-39 26 (21%) 3 40-49 37 (30%) 4 50-59 36 (29%) 5 60-21 (17%) 3. Etnisk bakgrund

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2011 2012 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll LIKABEHANDLING... 2 Ansvar och organisation... 4 Handlingsplan för likabehandling... 4 Handlingsplan 2011... 4 Handlingsplan

Läs mer

Riktlinjer för studievägledning på grund-och avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten

Riktlinjer för studievägledning på grund-och avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten 20 BESLUT 1 2013-02-07 Dnr S 2013/19 Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Riktlinjer för studievägledning på grund-och avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställda av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Program för lika villkor

Program för lika villkor Dnr: HISTFILFAK 2017/33 Program för lika villkor 2017 2020 Historiska-filosofiska fakulteten Fastställd av Historiska-filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1 (7) 2009-02-19 Dnr SU 29-0405-09 Stockholms universitet Studentavdelningen Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1. Inledning Stockholms universitet - Det öppna universitetet

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter - guide för Lokal- och serviceavdelningen Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 Innehåll Att arbeta med aktiva åtgärder 3 Diskriminering

Läs mer

Plan för lika villkor för statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet

Plan för lika villkor för statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET 2015-02-20 Statsvetenskapliga institutionen Anders Lidström, prefekt Plan för lika villkor för statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet Inledning Denna plan har utarbetats av

Läs mer

Handlingsplan lika villkor 2018

Handlingsplan lika villkor 2018 UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/170 Handlingsplan lika villkor 2018 Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga områdesnämnden/fakultetsnämnden 2018-02-06 Innehållsförteckning

Läs mer

UHR:s främjandeuppdrag

UHR:s främjandeuppdrag UHR:s främjandeuppdrag 12 Myndigheten ska 1. stimulera intresset för högskoleutbildning, och 2. främja breddad rekrytering till högskolan. 13 Myndigheten ska inom högskolan motverka diskriminering och

Läs mer

Utva rdering och kartla ggning 2014

Utva rdering och kartla ggning 2014 Bilaga 2 2014-10-30 Handläggare: Marika Hämeenniemi, personalsektionen Utva rdering och kartla ggning 2014 I arbetet med att ta fram en likabehandlingsplan för 2014-2015 har en utvärdering gjorts av Likabehandlingsplan

Läs mer

Justitiekanslern. Barbro Molander YTTRANDE Reg.nr

Justitiekanslern. Barbro Molander YTTRANDE Reg.nr Justitiekanslern Barbro Molander YTTRANDE M./. staten genom Justitiekanslern ang. skadestånd på grund av otillåten diskriminering Justitiekanslern har hemställt att Högskoleverket yttrar sig i målet om

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen

Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen Fastställd av förvaltningschef 2011-05-25 1 INNEHÅLL Bakgrund 3 Strategiska frågor för högskolan 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Aktiviteter 6 2 Högskolans förvaltning Bakgrund

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor UTBVET 2016/222 Handlingsplan för lika villkor 2016-2018 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-04-21 Innehållsförteckning Inledning 3 Generella

Läs mer

Information för dig som ska ta fram lokalt anpassade profilprodukter

Information för dig som ska ta fram lokalt anpassade profilprodukter Gemensamma förvaltningen Fastighets- och serviceenheten, Ylva Beckman samt för Kommunikationsenheten, Jessica Glanzelius Framtaget i april 2016, i samråd med en referensgrupp av medarbetare på institutions-

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1047 HANDLINGSPLAN 2017-2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Publicerad Beslutsfattare Sven Enerbäck, prefekt

Läs mer

Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg

Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg Breddat deltagande inom högskolan Exempel på stödverktyg 2017-11-10 Aleksandra Sjöstrand Ett förslag från regeringen till ändring i högskolelagen att universitet och högskolor i stället för att aktivt

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan bilaga

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan bilaga Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI-BILAGA Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för jämställdhet i högskolan. Dir. 2009:7. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2009

Kommittédirektiv. Delegation för jämställdhet i högskolan. Dir. 2009:7. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2009 Kommittédirektiv Delegation för jämställdhet i högskolan Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2009 Dir. 2009:7 Sammanfattning av uppdraget En delegation ska stödja insatser och föreslå åtgärder

Läs mer

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016 HANDLINGSPLAN 2016-04-05 Dnr STYR 2016/597 1 Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling

Läs mer

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16)

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) 2017-03-16 Dnr 247-17 Verksamhetsstöd, HR Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017-2018 (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) Utifrån högskolans lokala arbetsmiljöavtal (dnr:

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2016 2018 Fastställd av: rektor Datum: 2016-04-26 1 Policy gällande jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet Denna handlingsplan

Läs mer

Vård- och omsorgscollege 10 april 2015

Vård- och omsorgscollege 10 april 2015 Vård- och omsorgscollege 10 april 2015 Vård- och omsorgscollege i socialfonden Nationell, regional och lokal satsning kopplat till kommande Socialfondsutlysning Tre huvudinriktningar i utvecklingsarbetet

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

Ansvar: utbildningsnämnden, sektioner, studerandeavdelning, informationsavdelning

Ansvar: utbildningsnämnden, sektioner, studerandeavdelning, informationsavdelning Dnr 59-2009-252 Handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 Fastställd av Utbildningsnämnden 2009-02-10 Inledning 1. Utgångspunkter för arbetet med breddad rekrytering 2. Organisation och ansvar 3.

Läs mer

Handlingsplan för breddad rekrytering

Handlingsplan för breddad rekrytering UFV 2013/168 Handlingsplan för breddad rekrytering 2014 2016 Fastställd av Rektor 2014-01-21 Innehållsförteckning Inledning 3 Planer och aktiviteter vid Uppsala universitet 3 Bakgrund 4 Olika utbildningar-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567); SFS 2016:828 Utkom från trycket den 12 juli 2016 utfärdad den 30 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Rapport 2006:20 R. Redovisning av basårutbildningen våren 2006

Rapport 2006:20 R. Redovisning av basårutbildningen våren 2006 Rapport 2006:20 R Redovisning av basårutbildningen våren 2006 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Bo 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fa 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Redovisning av basårutbildningen

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Typ av dokument Beslutad av Policy och plan Rektor Beslutsdatum 2018-05-31 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig handläggare

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Fastställd av Fakultetsnämnden 2014-12-12 Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 UTBVET 2016/221 Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-03-17 Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer V 2017/439 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.sprak.gu.se/om/likabehandling/ Prefekt Gunnar Bergh

Läs mer

Södertörns högskolas riktlinjer för arbetet med lika villkor för medarbetare

Södertörns högskolas riktlinjer för arbetet med lika villkor för medarbetare Södertörns högskolas riktlinjer för arbetet med lika villkor för medarbetare Inledning Södertörns högskola ska vara inkluderande och tillvarata medarbetares engagemang och kompetens. Alla människors lika

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Dnr: L2015/77 2015-06-03 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Beslutad av rektor för Högskolan i Halmstad 2015-06-03 Handlingsplanen för lika villkor revideras varje år och utgår från Diskrimineringslagen

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN Dnr V2016/239 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket Publicerad Beslutsfattare http://svenska.gu.se/digitalassets/1570/1570437_handlingsplan-forjamstalldhet-och-likabehandling-inst--f-svenska-spraket-2016.pdf

Läs mer

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen 2013-02-19 Lika rättigheter och möjligheter - utgångspunkter Jämlikhet och jämställdhet är grundläggande värden

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 1 (10) 2017-03-23 Dnr SU FV-2.12.1-0865-17 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 Stockholms universitet

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten Likabehandlingsplan 2012 Arbetet vid ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, ålder,

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

Högskolan i Skövde. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent

Högskolan i Skövde. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent Högskolan i Skövde Kort om högskolan Högskolan i Skövde har drivits som högskola sedan 1983. Högskolan har ett visst samarbete inom grundutbildningen med Högskolan i Borås och Högskolan Väst som går under

Läs mer

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Promemoria 2017-03-08 Utbildningsdepartementet Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Sammanfattning Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet). Promemorian

Läs mer

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Lathund Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter 1 2 Varför? Aktiva åtgärder är ett lagkrav i nya diskrimineringslagen som kräver att högskolor ska arbeta förebyggande för att motverka diskriminering

Läs mer

Stockholms universitet

Stockholms universitet Stockholms universitet Kort om universitetet Stockholms universitet är ett av landets största lärosäten med sina cirka 39 000 studenter. De flesta av universitets cirka 75 institutioner finns i Frescati

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1224 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Mål och riktlinjer för studievägledning på grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet

Mål och riktlinjer för studievägledning på grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet Riktlinjer Fastställt av fakultetsstyrelsen 2001-06-20 Reviderad 2004-12-01, 2006-12-21, 2010-04-13 Dnr M:A9 46/2001 1 Studievägledningen Mål och riktlinjer för studievägledning på grund- och avancerad

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010-2011 Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet Den övergripande målsättningen med likabehandlingsarbetet vid institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

Örebro universitets jämställdhetsplan

Örebro universitets jämställdhetsplan Dnr: CF 16-601/2009 Örebro universitets jämställdhetsplan 2009-2010 Fastställd av: rektor Datum: 2009-11-10 Jämställdhetsplan 2009-2010 Detta dokument omfattar anställda och studenter vid Örebro universitet.

Läs mer

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1 1 Verksamhetsstyrning 1.1 Politikområde Utbildningspolitik Mål Sverige skall vara en ledande kunskapsnation som präglas av utbildning av hög kvalitet och livslångt lärande för tillväxt och rättvisa. 1.1.1

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling -Almgårdens förskola-

Plan mot diskriminering och kränkande behandling -Almgårdens förskola- Plan mot diskriminering och kränkande behandling -Almgårdens förskola- Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter: Verksamhetsform som omfattas av planen:

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Malmö högskola

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Malmö högskola MAH / Förvaltning Personalavdelningen Jan Persson Personalexpert Dnr Mahr 18-2007/158 1(8) 2007-01-24 Dnr PA 48-2007/45 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Malmö högskola 2007 2(8) Jämställdhet och mångfald

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/807 POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET Publicerad Beslutsfattare Handläggare Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2017-05-02 Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Göteborgs universitet

Läs mer

Lika villkors-plan

Lika villkors-plan Lika villkors-plan 2016-2018 Matematiska institutionen Fastställd av Matematiska institutionens styrelse 160205 1 Inledning Denna jämställdhetsplan är framtagen av Matematiska institutionens jämställdhetsgrupp

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Juridiska institutionen

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Juridiska institutionen HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/779 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Juridiska institutionen Publicerad www.law.gu.se Beslutsfattare Prefekt, Thomas Erhag Gäller för Juridiska institutionen Beslutsdatum

Läs mer

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Innehållsförteckning Inledning... 2 Mål och åtgärder 2015-2017... 4 Arbetsförhållanden...4 Underlätta förvärvsarbete och föräldraskap...5 Trakasserier och sexuella

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor *] 977* HÖGSKOLAN I SKÖVDE Rektor BESLUT 2018-05-07 Dnr HS 2018/194 Handlingsplan för lika villkor 2018-2019 Härmed fastställs Handlingsplan för lika villkor 2018-2019. Handlingsplanen träder i kraft den

Läs mer

Aktivitetsplan för år 2014

Aktivitetsplan för år 2014 Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2013-2015 Bilaga 1 Dnr ORU 1.2.1-204/2013 Aktivitetsplan för år 2014 Aktivitetsplanen för år 2014 fastställer delmål och aktiviteter

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Fastställd av Fakultetsnämnden Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan utgår från

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

Vägen till VO-branschen

Vägen till VO-branschen Vägen till VO-branschen De flesta flickor/kvinnor vi frågade har alltid vetat pojkar/män uttryckte ofta att det var slumpen som avgjorde och att de fick testa på yrket: Jag jobbade som kakelsättare men

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012

Likabehandlingsplan 2012 Dnr: UTBVET 2012/127 Likabehandlingsplan 2012 Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Övergripande mål 3 3. Återkoppling mellan fakulteten

Läs mer

Uppföljning av likabehandlingsarbetet vid Stockholms universitet 2013

Uppföljning av likabehandlingsarbetet vid Stockholms universitet 2013 1 (10) Uppföljning 2014-09-12 Dnr SU FV-2.12.1 2302-14 Danijela Semunovic Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Uppföljning av likabehandlingsarbetet vid Stockholms universitet 2013 Stockholms universitet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Mål och åtgärder. Beslutad av rektor vid Evidens i samarbete med programråd och lärarråd

LIKABEHANDLINGSPLAN. Mål och åtgärder. Beslutad av rektor vid Evidens i samarbete med programråd och lärarråd LIKABEHANDLINGSPLAN Mål och åtgärder Beslutad av rektor vid Evidens i samarbete med programråd och lärarråd Reviderad februari 2015 Sida 1 av 4 INLEDNING Evidens arbetar för att främja en kollegial arbetsmiljö

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter

med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter SD Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3388 av Paula Bieler och Sven-Olof Sällström (båda SD) med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2019

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2019 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2019 Fastställd av Fakultetsnämnden Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan utgår från

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Handelshögskolan Dnr V 2016/526 DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Handlingsplan

Läs mer

Högskolan Väst. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent

Högskolan Väst. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent Högskolan Väst Kort om högskolan Högskolan Väst, som hette Högskolan i Trollhättan/Uddevalla fram till 2006, tillhör landets yngsta högskolor. Den finns idag i tre städer: Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg,

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter på Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska (2015)

Plan för lika rättigheter och möjligheter på Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska (2015) Plan för lika rättigheter och möjligheter på Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska (2015) Inledning Institutionens Plan för lika rättigheter och möjligheter är en

Läs mer