Justitiekanslern. Barbro Molander YTTRANDE Reg.nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Justitiekanslern. Barbro Molander YTTRANDE Reg.nr"

Transkript

1 Justitiekanslern Barbro Molander YTTRANDE M./. staten genom Justitiekanslern ang. skadestånd på grund av otillåten diskriminering Justitiekanslern har hemställt att Högskoleverket yttrar sig i målet om skadestånd på grund av otillåten diskriminering. M anser att hon har utsatts för en kränkning som berättigar till skadestånd enligt 13 och 17 lagen (2001:1286) om likabehandling av studenter i högskolan (likabehandlingslagen) genom att Uppsala universitet har åsidosatt diskrimineringsförbudet i 7 alternativt 8 samma lag. Högskoleverket vill framhålla att verket visserligen är den ordinarie tillsynsmyndigheten inom högskolans verksamhetsområde, men att det är Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (Diskrimineringsombudsmannen), Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning och Handikappombudsmannen som skall se till att högskolorna följer likabehandlingslagen. När det gäller diskriminering av sökande eller student på grund av etnisk tillhörighet är det alltså Diskrimineringsombudsmannen som utövar tillsyn. Verket svarar på remissen från denna utgångspunkt. De flesta av de sakomständigheter som åberopas i målet torde vara ostridiga. Verket bör i yttrandet redogöra för omständigheter där staten eventuellt har en annan uppfattning om händelseförlopp och liknande. Till redogörelsen bör fogas kopior av beslut och andra handlingar av intresse. Högskoleverket har i kontakt med handläggare vid Uppsala universitet fått veta att universitetet har fått samma frågor som verket på remiss från Justitiekanslern. Högskoleverket har inget eget att anföra om händelseförlopp och liknande utan hänvisar till vad universitetet har att säga i denna del. Högskoleverket bör också redogöra för författningsbestämmelser som inte har belysts i stämningsansökan. Därvid är eventuella bestämmelser, allmänna råd m.m.som har utfärdats på myndighetsnivå av intresse.

2 Sid 2 Krav på att främja och bredda rekryteringen till högskolan och det alternativa urvalet. I propositionen Den öppna högskolan (prop. 2001/02:15) uppgav regeringen bl.a. att regeringen strävar efter att göra högskolan tillgänglig för nya grupper av studenter och uppnå en från social och etnisk utgångspunkt jämnare rekrytering. Rekryteringsaktiviteterna borde särskilt riktas till grupper som har en lägre övergång till högskoleutbildning än genomsnittet av befolkningen. I samma proposition föreslog regeringen, för att på så sätt tydliggöra uppgiftens vikt, att en bestämmelse i högskolelagen skulle införas om att universitet och högskolor aktivt skall främja och bredda rekryteringen till högskolan. Vidare ansåg regeringen att alla lärosäten borde upprätta en plan för breddad rekrytering och breddad mångfald. Regeringen ansåg också att styrelsen för respektive lärosäte skulle få möjlighet att bestämma vilka urvalsgrunder som skulle användas för högst 10 procent av platserna på utbildningar som vänder sig till nybörjare. En tanke bakom den nya möjligheten till urval var att öka möjligheten för högskolorna att rekrytera personer från grupper som i dag är underrepresenterade i högskolan. I regleringsbrevet för 2002 uppdrog regeringen åt universitet och högskolor att senast den 31 december 2002 upprätta handlingsplaner för att aktivt främja och bredda rekryteringen till högskolan. Den 1 juli 2002 infördes i 1 kap. 5 tredje stycket högskolelagen (1992:1434) en regel som säger att högskolorna aktivt skall främja och bredda rekryteringen till högskolan. Detta angavs också som ett särskilt mål i regleringsbrevet Den 17 december 2002 fastställde rektor vid Uppsala universitet en handlingsplan för bredda rekryteringen och mångfalden i högskolan. Den 1 januari 2003 infördes regler i högskoleförordningen (1993:100) om det alternativa urvalet (7 kap. 10 jfr med 16 c ). I 6 kap. 3 andra stycket högskoleförordningen finns bestämmelser om högskolornas antagningsordning för grundläggande högskoleutbildning. Med antagningsordning avses de regler för grundläggande högskoleutbildning som högskolan tillämpar dels i fråga om ansökan, behörighet och undantag från behörighetsvillkor samt urval, dels i fråga om hur beslut om antagning och undantag från behörighetsvillkor fattas och hur beslut om behörighet överklagas. Det är en uppgift för styrelsen för en högskola att själv besluta om antagningsordningen, jfr 2 kap. 2 8 högskoleförordningen. Den 4 december 2002 beslöt konsistoriet, Uppsala universitets styrelse, att införa ett tillägg till universitetets antagningsordning. Tillägget innebar bl.a.

3 Sid 3 att urval får göras till 10 % av nybörjarplatserna på juris kandidatprogrammet på sätt rektor beslutar med syfte att öka den etniska och sociala mångfalden inom programmet. Rektor fattade den 7 januari 2003 beslut (UFV 2002/1931) om alternativa urvalsgrunder vid antagning till juris kandidatprogrammet ht 2003 och ht 2004 inom ramen för en försöksverksamhet. I universitetets årsredovisning för 2003 framhålls att den sociala och etniska mångfalden har ökat på programmet på grund av denna urvalsregel. Konsistoriets beslut om ändring i Uppsala universitets antagningsordning och rektors beslut finns med som bilagor till stämningsansökan. Högskoleverket har ingen kännedom om att andra bestämmelser har utfärdats av universitetet rörande det alternativa urvalet, men hänvisar även i denna fråga till universitetets yttrande till Justitiekanslern. Lagen om likabehandling av studenter i högskolan Studenter vid högskolan omfattas inte av arbetsmarknadslagarna med förbud mot diskriminering. I syfte att stärka studenternas skydd mot diskriminering och motverka förekomsten av diskriminering i högskolan gäller sedan den 1 mars 2002 lagen om likabehandling av studenter i högskolan. I 1 kap. 5 a högskolelagen hänvisas till likabehandlingslagen där det finns bestämmelser om att högskolorna inom ramen för sin verksamhet skall bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter för studenter och sökande oavsett könstillhörighet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Det finns vidare i 1 kap. 9 högskoleförordningen en generell hänvisning till likabehandlingslagen. I propositionen Den öppna högskolan kommenterades regeringens förslag till en lag om likabehandling i högskolan. Regeringen uttalade att högskolornas arbete med att upprätta handlingsplaner för att bredda rekryteringen inte skall ses isolerat från det aktiva arbete som högskolorna åläggs för att främja likabehandling. Tvärtom bör arbetet för att främja en breddad rekrytering och arbetet för att främja studenters lika rättigheter kunna utvecklas och genomföras så att det ena kan berika det andra. I propositionen Likabehandling av studenter i högskolan (prop. 2001/02:27) gör regeringen en genomgång av regler, konventioner och handlingsprogram som gäller rätten till skydd mot diskriminering. Bland annat nämns rådets direktiv 2000/43/EG av den 29 juni 2000 om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung.

4 Sid 4 Den 17 februari 2002 fastställde rektor vid Uppsala universitet en plan om likabehandling av studenter. Av universitetets årsredovisning för 2003 framkommer att universitetet har utarbetat en arbetsordning för samordning av de planer universitetet har att upprätta, bl.a. likabehandlingsplan, plan för etnisk och kulturell mångfald och plan för breddad rekrytering. Samordningen skall verkställas fr.o.m Diskrimineringsombudsmannen (DO) DO skall se till att högskolorna följer likabehandlingslagen när det gäller frågor som har med etnisk och religiös diskriminering att göra. DO uttalade sig den 23 januari 2003 om de särskilda urvalsregler (alternativt urval) baserade på modersmål som Malmö högskola infört med stöd av 7 kap. 10 högskoleförordningen(dnr ). Uttalandet finns publicerat på DO:s hemsida. I uttalandet hänvisar DO även till sitt brev den 22 oktober 2001 till Utbildningsutskottet inför riksdagsbehandlingen av propositionerna Likabehandling av studenter i högskolan och Den öppna högskolan. DO uppmärksammade i brevet riksdagen på de problem som kunde uppstå på grund av att Den öppna högskolan enligt DO:s uppfattning stod i konflikt med den föreslagna likabehandlingslagen. Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH) Ett beslut av en högskola på den grunden att beslutet strider mot diskrimineringsförbuden i 7 eller 8 och 9 1, 3, eller 4 eller 10 eller förbudet mot repressalier i 11 får överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. Om ÖNH finner att beslutet strider mot något av förbuden och detta kan antas ha inverkat på utgången, skall beslutet undanröjas och ärendet, om det behövs, visas åter till universitetet eller högskolan för ny prövning (14 likabehandlingslagen). ÖNH har, enligt uppgift från nämndens huvudföredragande, endast haft ett fåtal ärenden som berör etnisk diskriminering. Nämnden publicerar avgöranden av intresse på sin hemsida, Högskoleverket bör lämna en motiverad bedömning av frågan om skadeståndsskyldighet föreligger för staten. Som Högskoleverket inledningsvis framhåller så är det ombudsmännen som skall se till att högskolorna följer likabehandlingslagen. De anmälningar till verket från sökande och studenter som handlar om otillåten diskriminering enligt likabehandlingslagen har verket följaktligen, efter diskussioner med relevant ombudsman, överlämnat till denne/denna.

5 Sid 5 Högskoleverket anser sig varken ha tillräcklig kunskap eller mandat för att lämna en motiverad bedömning av frågan om skadeståndsskyldighet föreligger för staten i detta fall. Verket avstår därför från att yttra sig i denna del. Högskoleverket bör lämna de övriga uppgifter som är av intresse för bedömningen av anspråket. Högskoleverket kan bara konstatera att det råder stor osäkerhet ute på högskolorna om hur det s.k. alternativa urvalet skall tillämpas. Vissa högskolor avstår helt från att använda sig av de möjligheter urvalsregeln ger just på grund av denna osäkerhet. Uppsala universitetet har, inom ramen för en försöksverksamhet, infört ett alternativt urval i syfte att öka den etniska och sociala mångfalden inom juris kandidatprogrammet. Enligt universitetets årsredovisning har syftet uppnåtts. Huruvida urvalsregeln står i konflikt med likabehandlingslagen undandrar sig verkets bedömning. Detta beslut har fattats av tf verkschefen Lennart Ståhle efter föredragning av verksjuristen Barbro Molander i närvaro av chefsjuristen Annica Lindblom. Lennart Ståhle Barbro Molander Kopia till Uppsala universitet Diskrimineringsombudsmannen Utbildningsdepartementet

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om likabehandling av studenter i högskolan; SFS 2001:1286 Utkom från trycket den 9 januari 2002 utfärdad den 20 december 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Malmö högskola Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Anmälan N N har anmält Malmö högskola till Högskoleverket eftersom

Läs mer

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Rektor Lärarhögskolan i Stockholm Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Anmälan Lärarhögskolans studentkår

Läs mer

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister Stockholms universitet Rektor 106 91 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Ann-Kristin Vesterlund 08-563

Läs mer

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Högskolan i Skövde Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Högskoleverket; SFS 2003:7 Utkom från trycket den 21 januari 2003 utfärdad den 19 december 2002. Regeringen föreskriver följande. Ansvarsområde

Läs mer

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/188 Antagningsordning Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2015-04-16 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever; Utkom från trycket den 28 februari 2006 utfärdad den 16 februari 2006. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

GU-trak06 A5 8 sid Sida 1. Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter. Reviderad upplaga juni-06

GU-trak06 A5 8 sid Sida 1. Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter. Reviderad upplaga juni-06 GU-trak06 A5 8 sid 06-06-26 11.26 Sida 1 Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter Reviderad upplaga juni-06 GU-trak06 A5 8 sid 06-06-26 11.26 Sida 2 Göteborgs universitet

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2011 2012 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll LIKABEHANDLING... 2 Ansvar och organisation... 4 Handlingsplan för likabehandling... 4 Handlingsplan 2011... 4 Handlingsplan

Läs mer

Studievägledning m.m. vid Socialhögskolan, Stockholms universitet

Studievägledning m.m. vid Socialhögskolan, Stockholms universitet Stockholms universitet Rektor 106 91 STOCKHOLM Karin Lindforss BESLUT 2007-06-08 Reg.nr 31-3612-06 Studievägledning m.m. vid Socialhögskolan, Stockholms universitet Bakgrund I en anmälan till Högskoleverket

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 anna.sandstrom@uka.se 2016-11-15 31-188-16 Uppsala universitet Rektor Anmälan mot Uppsala universitet om urval till

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Rektor Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Anmälan

Läs mer

Yttrande i ärende med dnr

Yttrande i ärende med dnr Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm YTTRANDE Juridiska avdelningen Christian Sjöstrand 2007-10-16 Reg.nr 13-3681-07 Yttrande i ärende med dnr 4230-07-40 Justitiekanslern (JK) har beslutat att inhämta

Läs mer

Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever Lagens ändamål och tillämpningsområde /Träder i kraft I:2006-04-01/ 1 Denna lag har till ändamål att främja

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering; SFS 2003:307 Utkom från trycket den 16 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens ändamål

Läs mer

Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes och reviderades

Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes och reviderades Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes 2007-02-20 och reviderades 2007-10-30. Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 december 2006 T 400-06 KLAGANDE Staten genom Justitiekanslern Box 2308 103 17 STOCKHOLM MOTPARTER 1. CL 2. JM Ombud för 1 och 2: 1.

Läs mer

En sammanhållen diskrimineringslagstiftning, SOU 2006:22 Remiss av slutbetänkande av Diskrimineringskommittén

En sammanhållen diskrimineringslagstiftning, SOU 2006:22 Remiss av slutbetänkande av Diskrimineringskommittén Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-05-22 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-06-13 DNR 106-0305/2006 Till Socialtjänstnämnden En

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

Antagning och urval till utbildningsprogram vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagning och urval till utbildningsprogram vid Sveriges lantbruksuniversitet Sveriges lantbruksuniversitet Rektor Box 7070 750 07 Uppsala Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100, med senare ändringar,

Läs mer

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Anmälan mot Sveriges lantbruksuniversitet angående otillåten avstängning m.m.

Anmälan mot Sveriges lantbruksuniversitet angående otillåten avstängning m.m. Sveriges lantbruksuniversitet Rektor Box 7070 750 07 Uppsala Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Mattias Wande

Läs mer

Likabehandling i högskolan Så säger lagen

Likabehandling i högskolan Så säger lagen Likabehandling i högskolan Så säger lagen SÅ SÄGER LAGEN 1 Likabehandling i högskolan Så säger lagen Lagen om likabehandling av studenter i högskolan gäller högskoleutbildning som bedrivs vid universitet

Läs mer

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-08-15 Dnr STYR 2019/1260 Rektor Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet Överklagbara beslut Vissa av de beslut som universitetet fattar kan överklagas. I de flesta fall sker överklaganden

Läs mer

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier 2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier Innehåll: Inledning Duveholmsgymnasiets övergripande mål Definitioner Hur motverkar vi diskriminering och trakasserier Åtgärder

Läs mer

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-5630 87 27 mikael.herjevik@uka.se Uppsala universitet Rektor Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet

Läs mer

Umeå universitets samarbete med Säljhögskolan avseende uppdragsutbildning

Umeå universitets samarbete med Säljhögskolan avseende uppdragsutbildning Rektor Umeå universitet Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Umeå universitets samarbete med Säljhögskolan avseende uppdragsutbildning Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammat att Handelshögskolan

Läs mer

Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova

Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova Ersta Sköndal högskola Rektor Barbro Molander Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova Bakgrund Huma Nova har marknadsfört universitetskurser i teoretisk psykosyntes på A-nivå (20 poäng) och B-nivå

Läs mer

Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder Beslut 2018-07-02 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/102 handling 5 Handläggare Caroline Mitt Kramfors kommun 872 30 Kramfors Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Linköpings universitet Rektor. Juridiska avdelningen Pontus Kyrk BESLUT Reg.nr Inställd utbildning

Linköpings universitet Rektor. Juridiska avdelningen Pontus Kyrk BESLUT Reg.nr Inställd utbildning Linköpings universitet Rektor Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Inställd utbildning Anmälan Ö har i en anmälan till Högskoleverket ifrågasatt Hälsouniversitetet vid Linköpings universitets beslut att ställa

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Ändring införd: till och med SFS Lag (2006:69). Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, etnisk läggning eller

Läs mer

Högskolan Dalarnas samarbete med Folkuniversitetet

Högskolan Dalarnas samarbete med Folkuniversitetet Högskolan Dalarna Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Högskolan Dalarnas samarbete med Folkuniversitetet Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats på att Högskolan Dalarna skulle ha ett

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua.fe.2010.3.0-3888 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Antagningsordningen gäller från och med utbildningar som startar

Läs mer

Program för lika villkor

Program för lika villkor Dnr: HISTFILFAK 2017/33 Program för lika villkor 2017 2020 Historiska-filosofiska fakulteten Fastställd av Historiska-filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Linköpings universitet Rektor. Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn BESLUT 2005-05-31 Reg.nr 31-88-05

Linköpings universitet Rektor. Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn BESLUT 2005-05-31 Reg.nr 31-88-05 Linköpings universitet Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Kostnader för uppsatser vid ekonomiska institutionen, Linköpings universitet Anmälan N N har anmält Linköpings universitet för att det

Läs mer

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Karlstads universitet Rektor 651 88 Karlstad Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Kursen Bättre produktion, 10 poäng, med flera

Kursen Bättre produktion, 10 poäng, med flera Högskolan i Borås Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kursen Bättre produktion, 10 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats på att Högskolan i Borås i samarbete med

Läs mer

Förfarande vid handläggning av ett ärende om anställning

Förfarande vid handläggning av ett ärende om anställning Rektor Linköpings universitet Juridiska avdelningen Caroline Cruz 2002-02-21 Förfarande vid handläggning av ett ärende om anställning Anmälan N har i en skrivelse till Högskoleverket ifrågasatt Linköpings

Läs mer

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING Barn och Ungdom VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-07-20 SDN 2006-08-24 Dnr 403-263/2006 TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM

Läs mer

Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder Beslut 2018-07-02 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/101 handling 5 Handläggare Caroline Mitt Härnösands kommun 871 80 Härnösand Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering i dess lydelse den 1 april 2006 Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 2014 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets ansvar

Läs mer

Brett deltagande i högskoleutbildning

Brett deltagande i högskoleutbildning Promemoria 2017-07-18 Utbildningsdepartementet Brett deltagande i högskoleutbildning Sammanfattning Promemorian innehåller ett förslag till ändring i högskolelagen (1992:1434) som innebär att universitet

Läs mer

HÖGSKOLAN I JÖNKÖPING Bilaga till rektorsbeslut

HÖGSKOLAN I JÖNKÖPING Bilaga till rektorsbeslut HÖGSKOLAN I JÖNKÖPING Bilaga till rektorsbeslut 447 2009-03-25 Överklaganden Instruktion för Överklagandenämnden Uppgifter 1 Överklagandenämnden ( nämnden ) för Stiftelsen Högskolan i Jönköping ( högskolan

Läs mer

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Beslut 2016-12-16 Sida 1 (5) Högskolan Ärende ANM 2016/253 handling Handläggare Anna Fritshammar Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Diskrimineringsombudsmannen (DO)

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/515 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum 2013-09-09

Läs mer

Umeå universitet, rektor Umeå

Umeå universitet, rektor Umeå Umeå universitet, rektor 901 87 Umeå Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Teresa Edelman 08-563 085 34 teresa.edelman@hsv.se

Läs mer

Anmälan angående antagning till psykoterapeutprogrammet

Anmälan angående antagning till psykoterapeutprogrammet Uppsala universitet Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn BESLUT Anmälan angående antagning till psykoterapeutprogrammet Anmälan N N har till Högskoleverket anmält antagningsförfarandet till psykoterapeutprogrammet

Läs mer

Tillsyn avseende risker för diskriminering samt utbildningsanordnarens arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende risker för diskriminering samt utbildningsanordnarens arbete med aktiva åtgärder Beslut 2017-07-07 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/56 handling 19 Handläggare Emmah Edström Stiftelsen Tillsyn avseende risker för diskriminering samt utbildningsanordnarens arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Högskolans redovisning och Högskoleverkets bedömning Högskolan har i februari 2005 kommit in med en redovisning.

Högskolans redovisning och Högskoleverkets bedömning Högskolan har i februari 2005 kommit in med en redovisning. Södertörns högskola Rektor 141 89 Huddinge Juridiska avdelningen Teresa Edelman Tillsynsbesök hos Södertörns högskola uppföljning Bakgrund Under ett tillsynsbesök hos Södertörns högskola den 20 november

Läs mer

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Kungl. Tekniska högskolan Rektor Juridiska avdelningen Anna Sandström Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Fråga om ett lärosätes handläggningstid

Läs mer

Förändrade bestämmelser för examensarbeten vid juridiska institutionen, Stockholms universitet

Förändrade bestämmelser för examensarbeten vid juridiska institutionen, Stockholms universitet Stockholms universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Mikael Herjevik 08-5630 87 8727 mikael.herjevik@hsv.se

Läs mer

Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RIKTLINJER, UN 25 1(6) Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2(6) Utbildningsnämndens riktlinjer för främjande av likabehandling

Läs mer

Rapport 2007:2 R. Likabehandling. ett regeringsuppdrag

Rapport 2007:2 R. Likabehandling. ett regeringsuppdrag Rapport 2007:2 R Likabehandling ett regeringsuppdrag Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Likabehandling ett regeringsuppdrag

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

Handlingsplan fö r likabehandling 2017

Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Dnr: HISTFILFAK 2017/32 Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och

Läs mer

Rektor Stockholms universitet. Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk BESLUT Reg.nr

Rektor Stockholms universitet. Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk BESLUT Reg.nr Rektor Stockholms universitet Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Anmälan mot Stockholms universitet vad gäller en förkommen tentamen i Nationalekonomi och en av universitetet utförd rättsutredning

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22.

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014 Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Inledning Vision I den här planen beskrivs de åtgärder som Röda Korsets Högskola planerar

Läs mer

Universitets- och högskolerådets arbete med främjandeuppdraget

Universitets- och högskolerådets arbete med främjandeuppdraget Universitets- och högskolerådets arbete med främjandeuppdraget NITUS 14-11-27 Aleksandra Sjöstrand Universitets- och högskolerådets uppgifter Universitets- och högskolerådet ansvarar för uppgifter i fråga

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap. 15 högskoleförordningen (1993:100) Universitets och högskolerådet

Läs mer

Ändring av Högskoleverkets beslut om en anmälan mot Högskolan Väst om felaktiga besked i en kursplan

Ändring av Högskoleverkets beslut om en anmälan mot Högskolan Väst om felaktiga besked i en kursplan Högskolan Väst Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska avdelningen Anna Sandström BESLUT 2011-11-29

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN 2011-08-30 RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN BUN 2014/0288 003 Handläggare Mia Wiman-Olsson Sakkunnig, utbildningskontoret

Läs mer

Kommittédirektiv. Aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter. Dir. 2008:130. Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008

Kommittédirektiv. Aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter. Dir. 2008:130. Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008 Kommittédirektiv Aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter Dir. 2008:130 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska undersöka

Läs mer

Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen

Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen Dnr UFV 2011/724 Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen Fastställd av Rektor 2011-05-31 Innehållsförteckning Inledning 3 Om diskrimineringslagen (2008:567) 3 Utredningsskyldighet

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling 2018

Handlingsplan för likabehandling 2018 Dnr: HISTFILFAK 2017/83 Handlingsplan för likabehandling 2018 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 19/12/2017 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Delegationsordning för antagningsnämnden

Delegationsordning för antagningsnämnden BESLUT Sid 1(4) 2018-03-14 Dnr STYR 2018/665 LUNDS UNIVERSITET Antagningsnämnden Delegationsordning för antagningsnämnden Med antagningsavdelningen omfattas i detta dokument antagningshandläggare inom

Läs mer

Högskolan i Gävle Rektor. Juridiska avdelningen Barbro Molander Reg.nr

Högskolan i Gävle Rektor. Juridiska avdelningen Barbro Molander Reg.nr Högskolan i Gävle Rektor Juridiska avdelningen Barbro Molander Sociala omsorgsprogrammet/socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle Anmälan Gefle Studentkår har i en anmälan till Högskoleverket uppgett bl.a.

Läs mer

Akademikerförbundet SSR:s skrivelse om tillgång till lärosätenas lokaler för de högskolestuderandes fackliga organisationer

Akademikerförbundet SSR:s skrivelse om tillgång till lärosätenas lokaler för de högskolestuderandes fackliga organisationer Akademikerförbundet SSR Box 128 00 112 96 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Jörgen Yng 08-56308758

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ ,9011-t: e,?a tito3u Sid 1 (7) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Universitetsstyrelsen 2014-03-24 Dnr: LiU-2014-00531 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Enligt högskoleförordningens 6 kap 3

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 Jämställdhetsplan för anställda 2008-2009 Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 1(4) 2008-12-22 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för anställda 2008-2009 INLEDNING Högskolan i Gävle ser jämställdhet

Läs mer

Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet

Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet Rektor Södertörns högskola och Rektor Uppsala universitet Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet Anmälan JL har till Högskoleverket

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Skolenheten Munkedal Plan mot diskriminering och kränkande behandling för läsåret 2018/2019 Texten behandlar hur gymnasiet arbetar för att motverka och agera utifrån verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan 2010 Förskolorna Framtidsfolket

Likabehandlingsplan 2010 Förskolorna Framtidsfolket Förskolorna Framtidsfolket AB Likabehandlingsplan 2010 Förskolorna Framtidsfolket Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Utdrag ur lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

05-03-02 Dnr 369/04 Aktbil. 20

05-03-02 Dnr 369/04 Aktbil. 20 05-03-02 Dnr 369/04 Aktbil. 20 Berörd part Teologiska Högskolan i Stockholm 168 39 BROMMA Saken Ifrågasatt brott mot lag (2001:1286) om likabehandling av studenter i högskolan. ÄRENDET Sedan Ombudsmannen

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/766 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2016-06-16. Innehållsförteckning Rektors förord 3 Inledning 4 Ansvar 4 Utgångspunkter 4 Uppföljning 5 och strategier

Läs mer

Uppsala universitets åtgärder efter ett beslut fattat av Överklagandenämnden för högskolan

Uppsala universitets åtgärder efter ett beslut fattat av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mattias Wande 08-563 087 34 Mattias.Wande@uk-ambetet.se Uppsala universitet Rektor Uppsala universitets åtgärder efter ett beslut fattat av Överklagandenämnden

Läs mer

Tillsyn avseende åldersgräns för tilldelning av stipendier

Tillsyn avseende åldersgräns för tilldelning av stipendier Beslut 2019-02-13 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/77 handling 19 Handläggare Zdravka Zulj Luleå Tekniska Universitet 971 87 Luleå Tillsyn avseende åldersgräns för tilldelning av stipendier Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan

Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Förstärkt skydd mot diskriminering i skolan Lärardagarna i Örebro 2 november 2010 George Svéd Diskrimineringsombudsmannen do@do.se, 08-120 20 700 Diskrimineringslagen och skollagen Lagarna uppbyggda kring

Läs mer

Policy mot diskriminering och trakasserier

Policy mot diskriminering och trakasserier 1/5 Beslutad 2014-04-10 Dnr 393/2.2.7/2014 Innehåll Policy mot diskriminering och trakasserier... 1 Ansvar... 1 Förebyggande åtgärder... 2 Anvisningar vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid

Läs mer

Lagrådsremiss. Ett utvidgat skydd mot diskriminering. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Ett utvidgat skydd mot diskriminering. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Ett utvidgat skydd mot diskriminering Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 20 februari 2003 Mona Sahlin Lars G Johansson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567); SFS 2016:828 Utkom från trycket den 12 juli 2016 utfärdad den 30 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Handläggning av en ansökan om indragning av resurser för utbildning på forskarnivå

Handläggning av en ansökan om indragning av resurser för utbildning på forskarnivå Kungl. Tekniska högskolan Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Sofia Almqvist 08-563 085 64 sofia.almqvist@hsv.se

Läs mer

Yttrande över Å:s anmälan till JO

Yttrande över Å:s anmälan till JO Justitieombudsmannen Barbro Molander Juridiska avdelningen Yttrande över Å:s anmälan till JO Å:s anmälan Å har hos JO under sex punkter ifrågasatt att Rådet som krav har ställt att en ansökan om projektmedel

Läs mer

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen 2013-02-19 Lika rättigheter och möjligheter - utgångspunkter Jämlikhet och jämställdhet är grundläggande värden

Läs mer

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Inledning Denna broschyr är avsedd att öka medvetenheten och kunskapen hos sökande och studenter om Diskrimineringslagen, dess intentioner och

Läs mer

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Regeringskansliet Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Karin Lindforss REGERINGSUPPDRAG 2006-06-13 Reg.nr 30-1455-06 Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Bakgrund

Läs mer

Klagomål mot Blekinge Tekniska Högskola vad gäller dess agerande vid en praktiktjänstgöring

Klagomål mot Blekinge Tekniska Högskola vad gäller dess agerande vid en praktiktjänstgöring Rektor Blekinge Tekniska Högskola Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Klagomål mot Blekinge Tekniska Högskola vad gäller dess agerande vid en praktiktjänstgöring Anmälan L har i en anmälan till Högskoleverket

Läs mer

Disciplinärenden kvinnor och män

Disciplinärenden kvinnor och män TillsynsPM 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Sofia Tiberg 08-563 088 38 sofia.tiberg@uka.se Disciplinärenden kvinnor och män Bakgrund Disciplinära åtgärder får vidtas mot studenter under

Läs mer

Likabehandlingsplan för Palettskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem.

Likabehandlingsplan för Palettskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem. Likabehandlingsplan för Palettskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem. enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och enligt Skollag (2010:800) Varje form av kränkande behandling mellan barn, mellan

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter. Reviderad upplaga

Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter. Reviderad upplaga Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter Reviderad upplaga Göteborgs universitet accepterar ingen form av diskriminering Göteborgs universitet (GU) har en jämlikhetsplan

Läs mer

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Teresa Edelman 08-5630 8534 teresa.edelman@uk-ambetet.se Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss av Högskolestiftelser

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet UFV 2010/180 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2010-06-10 (Med kommentarer av Rektor i fotnoter 2014-04-08) 2 Innehållsförteckning Inledning 4 Utgångspunkter 4

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter

med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter SD Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3388 av Paula Bieler och Sven-Olof Sällström (båda SD) med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja

Läs mer