Vindkraftpark Skottarevsprojektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vindkraftpark Skottarevsprojektet"

Transkript

1 1 Vindkraftpark Skottarevsprojektet Bilaga 1. Teknisk beskrivning

2 2 Innehållsföreteckning 1. INLEDNING ALLMÄN ORIENTERING LOKALISERING BESKRIVNING AV VINDKRAFTPARKEN ALLMÄNNA DATA VINDKRAFTVERK Torn Turbin Maskinhus FUNDAMENT ELANSLUTNING UTMÄRKNING ANLÄGGNINGSSKEDET Fundament Montering av vindkraftverk Kabelförläggning DRIFT OCH UNDERHÅLL AVVECKLINGSSKEDET BILAGA BILAGA 1:1, INFORMATIONSFOLDER OM VINDKRAFTVERK

3 3 1. Inledning På uppdrag av Favonius AB (Favonius) har (Triventus Consulting) upprättat en teknisk beskrivning för Skottarevsprojektet, den planerade vindkraftparken till havs utanför Falkenberg. Detta dokument är en del av ansökan om tillstånd enligt miljöbalken. 2. Allmän orientering Favonius har beslutat att ansöka om tillstånd för att uppföra en havsbaserad vindkraftpark med 30 verk. Projektet är en viktig del av kommunens målsättning att all den elenergi som förbrukas inom kommunen skall vara förnybar och miljövänlig. Favonius som står som sökande för vindkraftparken ägs till 51 % av Falkenberg Energi AB och till 49 % av Agrivind AB. 3. Lokalisering Vindkraftparken planeras att lokaliseras till havs i Kattegatt utanför Falkenberg. Fem alternativa lokaliseringar till havs (Inre, Norra, Södra, Yttre och Marsten) har utretts. Alternativ på land har även utretts. Lokaliseringarna kan ses nedan på bild 1.

4 4 Rött område Inre alternativet Lila område Norra alternativet Grönt område Marsten alternativet Gult område - Södra alternativet Blått område Yttre alternativet Turkost område Land alternativ Bild 1, Alla lokaliseringsalternativ I det norra området finns lämpligt vattendjup samt goda vindförutsättningar. Det är detta alternativ i en rombformation som Favonius förordar. Lokaliseringen för ansökt alternativ för vindkraftparken är i Kattegatt, som närmast 7,6 km från Stafsingestrand, 9,2 km från Skrea Strand och 10,0 km från Grimsholmen utanför Falkenbergs kust, Falkenberg kommun, samt 15 km från Steninge i Halmstad kommun. Vindkraftparken kommer att vara belägen i Falkenbergs kommun.

5 5 4. Beskrivning av vindkraftparken I följande avsnitt ges en generell teknisk beskrivning av den planerade vindkraftparken. Eftersom vindkrafttekniken ständigt förbättras och det finns ett flertal möjliga leverantörer, kan den slutliga tekniska utformningen komma att avvika något från uppgifterna i detta dokument. 4.1 Allmänna data Vindkraftparken kommer att bestå av 30 verk med en installerad effekt på 3-6 MW vardera. Navhöjden kommer vara max 110 m och rotordiametern max 125 m vilket ger en totalhöjd på max 173 m. Energiutvinningen beräknas motsvara ca 474 GWh per år om 4,5 MW verk används vilket skulle innebära att Falkenbergs kommun skulle bli självförsörjande på energi baserad på förnybar energi. Preliminära data och specifikationer för vindkraftverken är följande: Effekt per verk: 3-6 MW Navhöjd: max 110 m Rotordiameter: max 125 m Totalhöjd: max 173 m Varvtal: 5-16 rpm Effektreglering: Bladvridning (pitch) och frekvensomformare Bromssystem: Bladvridning och nöd- och arbetsbroms Startvind: ca 3 m/s Urkopplingsvind: ca 2 m/s Märkvind: ca 12 m/s Stoppvind: 25-30m/s

6 6 4.2 Vindkraftverk Vindkraftverken består i huvudsak av ett ståltorn på fundament, en trebladig rotor av glasfiber-/kolfiberarmerad plast och ett maskinhus innehållande generator, hjälpsystem och kopplingsutrustning. Verken kommer vara särskilt anpassade för havsmiljön, vilket innebär ett ökat korrosionsskydd och högre krav på täthet för att skydda vindkraftverkets komponenter från fukt. Verken kommer att vara försedda med plattform för angöring av servicebåt och inbyggd lyftanordning för att möjliggöra byte av tunga komponenter i maskinhuset utan extern lyftkran. En informationsfolder på ett verk som skulle kunna vara lämpligt på Skottarevet återfinns som bilaga Torn Tornet har en bottendiameter på ca 5-8 m och tillverkas i stål. Verken är ytbehandlade för att motstå den korrosiva havsmiljön. Den nedre torndelen är fäst i fundamentet via en fläns. På tornet är maskinhuset monterat via en lagring för att möjliggöra att maskinhuset och turbinen ställer in sig mot vindriktningen. På tornets nedre del finns en angöringsplattform monterad. Invändigt är tornet försett med vertikal stege med fast säkerhetslina och/eller hiss för persontransport från angöringsplattformen till maskinhuset. Viss teknisk utrustning kan komma att placeras i tornet.

7 Turbin Turbinen har tre rotorblad och en diameter om max 125 m. Bladen tillverkas huvudsakligen av glasfiberarmerad plast. Kolfiber, limträ och smärre kvantiteter av andra material kan även ingå. Åskledare finns inbyggda i varje blad. Bladen är infästa i navet via lager, vilket gör att de kan vridas för att uppnå optimal vinkel vid olika driftförutsättningar. Rotorn roterar med ett variabelt varvtal för att optimera energiutvinningen vid olika vindhastigheter. Detta medför även en reducering av det aerodynamiska ljudet vid lägre laster. Bladvridning (pitch) och variabelt varvtal (frekvensomformare) används för effektreglering.

8 Maskinhus Maskinhuset, enligt bild 2 nedan, innehåller flertalet av de viktigaste huvudkomponenterna. Bild 2, Principskiss av maskinhus med huvudkomponenter (Bild Vestas) Huvudaxeln från turbinen ansluts antingen via en växellåda, eller vid direktdrift, direkt till generatorn via en axelkoppling. Generatorn, som kan vara av synkron eller asynkron typ är, via eventuella växelriktare för frekvensanpassning, elektriskt ansluten till transformatorn som transformerar upp växelspänningen till lämplig nivå för vidare distribution.

9 9 För att kunna bromsa och helt stoppa ett vindkraftverk vid arbete och nödstopp sitter en skivbroms på sekundäraxeln. Vindkraftverket bromsas i första hand aerodynamiskt genom att flöjla bladen. På maskinhustaket finns en anemometer och vindfana som mäter vindhastighet och vindriktning. Vindkraftverkets styrsystem övervakar vindhastighet, vindriktning, bromssystem, växellåda, generator och temperatur på generatorn. Styrsystemet reglerar sedan bland annat bladinställning (pitchvinkeln), varvtal och hur maskinhuset/turbinen vänds mot vinden. Verkets styr- och övervakningssystem har genomgått en stor utveckling. En viktig målsättning är att införa en flexibel effektreglering, så att inte ett verk eller samtliga verk snabbstoppas vid 25 m/s d.v.s. vid för hög medelvind. Ambitionen ska i första hand vara att effekten automatiskt regleras ned för att undvika en mängd snabbstopp med negativa återverkningar på nätets och andra vindkraftverks spännings- och frekvensstabilitet. Det betyder dessutom att en högre tillgänglighet uppnås, eftersom produktionen kan fortgå under en tidsperiod med hög produktion istället för att omedelbart stoppas vid 25 m/s. Verket kommer att förses med en inbyggd lyftanordning för att kunna byta ut komponenter i maskinhuset.

10 Fundament För att förankra vindkraftverken vid havsbotten krävs någon form av fundament. Fundament för vindkraft till havs kan delas in i två huvudkategorier. Antingen fästs fundamentet vid botten genom en fast inspänning eller så görs fundamentet så tungt att det hålls på plats av sin egen vikt d.v.s. gravitationen. En ny typ av fundamentskonstruktion är det så kallade hybridfundamentet som kombinerar både fast förankring och gravitation. Fundamentsvalet avgörs av resultaten från den slutliga geotekniska undersökningen. Den marinarkeologiska utredningen har gett vissa kunskaper om bottenförhållandet i området. Utifrån dessa uppgifter är i dagsläget tre olika fundament till vindkraftsparken möjliga. Dessa är monopilefundament (enkelt pålfundament), gravitationsfundament och hybridfundament. Monopilefundament eller enkelt pålfundament, se bild 3. Monopilefundament består av ett kraftigt stålrör med en yttre diameter på 4-8 m beroende på storlek och typ av vindkraftverk. För att få ner monopilefundamentet till rätt förankringsdjup används antingen en hydraulisk hammare eller så borras fundamentet ner. En kombination av både borrning och hydraulisk hammare kan också användas. Det kan finnas behov att lägga stenkross och stenar runt fundamentet som erosionsskydd. För ett vindkraftverk på 6 MW är erforderlig diameter för ett monopilefundament max 8 m, neddrivningsdjupet max 35 m och vikten max 500 ton. Bild 3, Monopilefundament

11 11 Gravitationsfundament, se bild 4. Gravitationsfundament utgörs av en kassun i betong eller i stål. Betongkassunerna kan tillverkas i närmaste hamn med tillräckligt med yta. Stålkassunerna kan tillverkas vid närmaste stålindustri med tillräcklig kapacitet och eventuellt slutmonteras i närmaste hamn. Kassunerna lyfts ner i vattnet och bogseras ut till vindkraftplatserna där de sedan sänks ner och fylls med ballast (t.ex. järnmalm, sand eller sten). Möjligheten finns också att tillverka betongkassunerna direkt på sänkbara pråmar. Bild 4 Gravitationsfundament Före installation av ett gravitationsfundament krävs viss preparering av havsbottnen. Det innebär att material schaktas åt sidan (ca 5 m utanför fundamentets diameter) och ersätts med ett bärlager bestående av stenkross. Detta sker med en grävskopa placerad på pråm eller stödbensplattform. Det kan finnas behov att lägga stenkross och stenar runt fundamentet som erosionsskydd för bärlagret. För ett vindkraftverk på 6 MW är erforderlig diameter max 30 m, max konstruktionsvikt ca ton och max ballast ca ton. Den stora diametern beror på att den geotekniska utredningen visar på löst material i det översta bottenskiktet, vilket innebär att det krävs en stor yta att fördela vikten över. Hybridfundament, se bild 5. Hybridfundamentet är en kombination av monopilefundament och gravitationsfundament, vilket kan ge fördelar i Skottarevsprojektet. Hybridfundamentet består av en mindre kassun (betong eller stål), som monteras enligt ovanstående princip för ett gravitationsfundament. I denna konstruktion används också fyra st pålar (monopile) som är neddrivna enligt metoden för monopilefundamentet. Pålarna kan antingen monteras innan eller efter det att kassunen sätts på plats. Fördelen med denna typ av fundament är att diametern på gravitationsdelen och pålarna kan minskas. Bild 5, Hybridfundament

12 12 För ett vindkraftverk på 6 MW är erforderlig diameter för gravitationsdelen max 20 m, för pålarnas diameter max 2,5 m och neddrivningsdjupet för pålarna max 45 m. Vikten kan uppgå till ca ton. Det kan finnas behov att lägga stenkross och stenar runt fundamentet som erosionsskydd för bärlagret. Fundament för transformatorstationen, se bild 6 Transformatorstationen kan monteras på något av ovanstående fundament, eller så kan ett fackverksfundament användas. Ett sådant fundament består av fyra pålar (monopile) med en diameter av 2,5 m som drivs ner till ca m djup med hydraulisk hammare. De kan även borras ner eller förankras med en kombination av både borrning och pålning. Mellan dessa pålar monteras rör eller balkar som bildar ett fackverk. Det kan finnas behov att lägga stenkross och stenar runt fundamentet som erosionsskydd. Bild 6, Fackverksfundament 4.4 Elanslutning Vindkraftparken kan komma att utrustas med en transformatorstation (se bild 5 ovan) ute till havs i nära anslutning till vindkraftparken och vara dimensionerad för att klara den installerade effekten. Transformatorstationen samlar energin från parken genom 6 st 36 kvtrefaskablar med upptransformering till 132 kv varifrån en 145 kv-trefaskabel används för överföringen till mottagningsstationen, Falkenberg Norra. Den eventuella transformatorstationen kommer att få en vikt på ca 700 ton, längd ca 20 m, bredd ca 10 m och hela konstruktionen kommer att få en höjd över havet på ca 25 m. Kabeln från vindkraftsparken ansluts till mottagningsstationen Falkenberg Norra som förses med ett nytt kabelfack.

13 kv-kabeln får en längd på ca 10 km till havs och ca 2 km på land vilket ger en total längd på ca 12 km. Inom parken blir kabellängden ca 28 km för att sammanbinda vindkraftverken i 6 grupper med 5 vindkraftverk i varje grupp. Kablarna är vattentäta, halogenfria, PEXisolerade, kopparskärmade treledarkablar med rund kopparledare och PE-mantel. Runt kablarna finns en ståltrådsarmering som skall skydda kabeln från mekaniska skador. Exempel på sjökabel kan ses på bild 7. Bild 7, Exempel på sjökabel På land använd en 145 kv landkabel med samma utförande som sjökabeln dock utan ståltrådsarmering och med enledare av aluminium istället för treledare av koppar. Kablarna är byggda enligt SS

14 14 Inom vindkraftsparken samt mellan transformatorstationen och mottagningsstationen förläggas kablarna i botten respektive marken på erforderligt djup enligt EBR-standard. Efter anläggningsfasen utgör kablarna inget hinder för allmänheten. På land förläggs kabeln till största delen i ett redan använt kabelstråk, vilket medför mindre markintrång. För säker kommunikation med vindkraftsparken används kraftkablar inkluderande optisk fiber. 4.5 Utmärkning Det pågår en översyn av utformningen av hindermarkering på vindkraftverk till havs. Den slutliga utformningen av hindermarkeringen kommer därför att beslutas i samråd med Sjöfartsverket och Luftfartsstyrelsen. 4.6 Anläggningsskedet Nedan beskrivs översiktligt hur montage av vindkraftverken kan komma att ske. De olika leverantörerna som kan bli aktuella kan använda sig av olika utrustning och metoder Fundament När fundamenten är på plats kan både förläggning av sjökabel och montering av vindkraftverk påbörjas. Ingående beskrivning av fundament: se avsnitt 4.3

15 Montering av vindkraftverk Att installera vindkraftsparken beräknas ta ca 12 månader. Konstruktionsarbeten som medför grumling förläggs i perioden juli till december. Under denna tid finns ca 5-15 olika fartyg i området. Arbetet utförs normalt 24 timmar om dygnet och 7 dagar i veckan. Trafiken kommer att bestå av specialfartyg för bottenarbeten, utskeppning av delar och montage samt personaltransporter i samband med skiftbyte. Trafikvolymen beräknas till mellan 700 och turer varav 15 % är tung trafik och resten är persontransporter eller mindre båtar. Utöver miljöeffekterna från fartygstrafiken uppstår höga ljudnivåer i samband med installation av monopile- eller hybridfundament om sådana väljs. Det tar enligt tidigare erfarenheter 1-2 timmar att hamra ner en monopile och 0,5-2 fundament kan installeras per dygn. Enligt Naturvårdsverkets allmänna råd (NFS 2004:15) om buller från byggarbetsplatser bör den ekvivalenta ljudnivån vid bostäder för permanent boende och fritidshus på nätter utomhus uppgå till högst 45 db(a), men kan för verksamheter med begränsad varaktighet, högst två månader, få uppgå till 5 db(a) högre. Som exempel anges spåntning och pålning. För momentana ljud anges en maximal ljudnivå på 70 db(a). Vid etableringen av de 3 5 verk som anläggs närmast land kan vid pålning momentana ljudnivåer på mellan db(a) uppkomma vid bostäder på land. Den ekvivalenta ljudnivån bedöms uppgå till db(a) som dygnsmedelvärde. Eftersom arbetena endast kommer att ha en begränsad varaktighet bedöms ljudnivåerna från anläggningsarbetena ligga inom riktvärdena i det allmänna rådet. Det är mycket viktigt att få slutföra arbetsmomenten kostnadseffektivt och tidsmässigt optimalt, eftersom byggtiden är starkt begränsad av torskens lekperiod samt väderberoende.

16 16 Vindkraftverken transporteras med båt eller lastbil från tillverkaren till Falkenberg alternativt med specialfartyg eller pråm direkt till etableringsområdet från leverantören. Arbetet sker antingen från en kranförsedd friflytande pråm eller från ett specialfartyg utrustad med stödben. Den nedre torndelen fästs i fundamentet. Därefter monteras den eller de övre torndelarna, maskinhuset och slutligen turbinbladen Kabelförläggning Vindkraftsparken ansluts enligt tidigare beskrivning. Detta sker sedan verken etablerats på fundamenten. Inom parken etableras ett internt kabelnät. Kabeldragningen från vindkraftsparken till land kan ses på bild 8 nedan och anslutningspunkten på land kan ses på bild 9.

17 17 Bild 8, Föreslagen kabeldragning

18 18 Bild 9, anslutningspunkt Falkenberg Norra 4.7 Drift och underhåll Vindkraftverken kommer vara i drift hela året vid de perioder då vindhastigheten är större än startvinden (ca 3 m/s) och mindre än stoppvinden (ca m/s). En vindkraftanläggning av denna storlek är att betrakta som ett kraftverk med betydelse i det nationella elsystemet. Därför kommer anläggningen att stå under kontinuerlig driftövervakning. Fjärrövervakningen avses ske med tre av varandra oberoende system från en bemannad driftcentral. Alla delar med betydelse för drift och säkerhet för person, egendom och miljö kommer att övervakas. Fjärrövervakningen är i första hand kopplad till en fast telekommunikationsförbindelse med optisk fiber integrerad i sjökabeln ut till anläggningen. Som extra säkerhet kommer fjärrövervakning via GSM eller radiolänk vara möjlig. Eventuella störningar avhjälps i första hand via fjärrkontroll. Vid behov sker felavhjälpning och kvittering av servicepersonal på plats i anläggningen.

19 19 Efter driftsättning sker schemalagd service och kontroll av anläggningen och de enskilda vindkraftverken 2-4 gånger per år. Vid besök på plats sker transport av personal på lämpligt sätt. Val av transportsätt beror på driftsituationen, aktuella väderförhållanden och säkerhetsmässiga avväganden. Havsbaserade vindkraftverk förses med speciella angöringsanordningar för att luft- eller sjöfartyg skall kunna angöra och överlämna servicepersonal på ett säkert sätt. Normalt förses vindkraftverk till havs med inbyggd servicekran. Detta möjliggör utbyte av alla tyngre maskinkomponenter som ett servicefartyg kan leverera. Antalet transporttillfällen för drift och underhåll kommer att variera under livscykeln. Under de första 2 åren kan garantiåtgärder, behov av smärre justeringar och modifieringar förväntas. Efter denna inkörningsperiod inträder normal drift och förväntad ca 97 % tillgänglighet, vilket normalt innebär ca 4-8 störningar per år och vindkraftverk. Efter år kan ett ökat underhåll med tillhörande transporter förväntas. Genom successivt förbättrad programvara för drift- och övervakning, samt införande av särskilda övervakningfunktioner avseende bl.a. lagertillstånd, läckage, vibrationer, kan tillgängligheten förbättras och antalet besök reduceras. Förbättrad övervakning och uppdateringar av program bevakas och åtgärdas fortlöpande. Den tekniska utvecklingen och samlade drifterfarenheter tas tillvara för att successivt förbättra driftsäkerheten. Miljörapport kommer att lämnas enligt tillsynsmyndighetens anvisningar. Vid driftövertagandet utbildas driftpersonal av leverantörens personal i vindkraftverkens handhavande, funktion och säkerhetsföreskrifter. All personal som kommer att arbeta på anläggningen och de enskilda vindkraftverken skall genomgå säkerhetsutbildning för offshorearbete eller liknande. Personal som arbetar med elektriska anläggningar skall vara utbildad enligt Elsäkerhetsanvisningarna (ESA).

20 Avvecklingsskedet När anläggningen skall avvecklas tas vindkraftverken ner för återvinning och skrotning. Detta sker med samma metoder och typ av utrustning som vid montage av verken. I princip kommer allt material ovan havsbotten (plast, metall, vätskor) att kunna återvinnas. Monopilefundament kan skäras av ovan havsbotten och transporteras till återvinning. Gravitationsfundament kan tas bort eller lämnas kvar som artificiella rev för fisk i området. Framtida erfarenheter får avgöra optimala åtgärder. Tidsåtgången för avveckling bedöms bli kortare än vid etablering.

21 21 Bilaga Bilaga 1:1, Informationsfolder om vindkraftverk

2012-05-09. Kattegatt Offshore. Teknisk beskrivning. Havsbaserad vindkraftspark Falkenbergs kommun, Hallands län

2012-05-09. Kattegatt Offshore. Teknisk beskrivning. Havsbaserad vindkraftspark Falkenbergs kommun, Hallands län 2012-05-09 Kattegatt Offshore Teknisk beskrivning Havsbaserad vindkraftspark Falkenbergs kommun, Hallands län Beställare: Favonius AB Konsult: Triventus Consulting AB Rapportdatum: 2012-05-09 Projektnummer:

Läs mer

ReWind Vänern Bilaga A - Teknisk beskrivning ReWind Vänern AB

ReWind Vänern Bilaga A - Teknisk beskrivning ReWind Vänern AB ReWind Vänern Bilaga A - Teknisk beskrivning ReWind Vänern AB Postadress/Postal adress Telefon/Telephone Internet Bankgiro/Bank account Org.nr/Reg.No. ReWind Offshore AB 070 6506985 www.rewindenergy.se

Läs mer

Bilaga 3. Teknisk beskrivning

Bilaga 3. Teknisk beskrivning Bilaga 3 Teknisk beskrivning Teknisk Beskrivning Teknisk Data Den planerade vindparken kommer att bestå av maximalt 6 stycken vindkraftverk med en enskild effekt om cirka 2,0 3,5 MW. Vindkraftverkens navhöjd

Läs mer

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Radie: 46,5 m Rotordiameter: 93 m Fakta Rotorn: 60 ton Nacellen (maskinhuset): 82 ton Torn: 100 ton Fundamentent: 1900 ton Startvind 4 m/s och stoppvind 25

Läs mer

V90-1,8 MW & 2,0 MW Bygger på erfarenhet

V90-1,8 MW & 2,0 MW Bygger på erfarenhet V90-1,8 MW & 2,0 MW Bygger på erfarenhet Nyskapande rotorbladsteknik Optimal effektivitet OptiSpeed *-generatorn i vindkraftverken V90-1,8 MW och V90-2,0 MW är modifierade varianter av generatorn i Vestas

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Hjuleberg Vindkraftpark

Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark byggdes under 2013-2014 och ligger i Falkenbergs kommun i Hallands län. Vindkraftparken består av tolv Siemens turbiner med en effekt

Läs mer

Energi för framtiden Vindkraftparken Kårehamn

Energi för framtiden Vindkraftparken Kårehamn E.ON Vind Energi för framtiden Vindkraftparken Kårehamn Radie: 56 m Rotordiameter: 112 m Fakta Nacellen (maskinhuset): 170 ton Torn: 170 ton Ett rotorblad: 13,5 ton Fundamentent: 1800 ton utan ballast

Läs mer

Teknisk beskrivning Vestas V112. Foto Vestas

Teknisk beskrivning Vestas V112. Foto Vestas Teknisk beskrivning Vestas V112 Foto Vestas Vestas V112 Driftdata Märkeffekt 3 000 kw Inkopplingsvind 3 m/s Märkvind 12 m/s Urkopplingsvind 25 m/s Ljudnivå 7 m/s 100 db(a) 8 m/s 102,8 db(a) 10 m/s 106,5

Läs mer

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds Transporter till vindparken Stora/långa/tunga transporter: Rotorblad upp till 60 m långa Maskinhus upp emot 100 ton Torndelar över 4 m diameter Transport från hamn på allmänna vägar med följebil Nära till

Läs mer

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå 2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 4 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 2:4

Läs mer

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag Vindkraftprojekt Äskåsen Samrådsunderlag 2010-08-31 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT ÄSKÅSEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Skottarevsprojektet en framtida resurs

Skottarevsprojektet en framtida resurs Skottarevsprojektet en framtida resurs Välkomna till Samråd enligt miljöbalken för vindkraftsetablering i Kattegatt utanför Skottarevet i Falkenbergs kommun den 6 december 2005 kl 18.30 Sökande Favonius

Läs mer

V90-3,0 MW Banar vägen till högre effekt

V90-3,0 MW Banar vägen till högre effekt V90-3,0 MW Banar vägen till högre effekt Nyskapande rotorbladsteknik 3 44 meter nyskapande rotorbladsteknik I vår strävan att lyfta effektiviteten hos V90 har vi satsat på genomgripande förändringar av

Läs mer

Bilaga 19 Dok.nr. 331017400_00

Bilaga 19 Dok.nr. 331017400_00 Bilaga 19 Dok.nr. 331017400_00 TEKNISK BESKRIVNING 1 VINDKRAFTVERK Ett vindkraftverk består av huvuddelarna turbin, maskinhus och torn. Turbinen har tre blad av armerad plast fästa vid ett nav som i sin

Läs mer

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hästar, buller och vindkraft My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hur hästen påverkas av ljud? Hästen är ett väldigt känsligt djur när det gäller ljud och

Läs mer

Samrådsunderlag Vindkraft Rågåkra

Samrådsunderlag Vindkraft Rågåkra Samrådsunderlag Vindkraft Rågåkra Samrådsunderlag 2010-11-23 Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 1.1 Sökande... 3 1.2 Kontaktuppgifter... 3 1.3 Konsult...3 1.4 Verksamhetsuppgifter...

Läs mer

Vindenergi. Holger & Samuel

Vindenergi. Holger & Samuel Vindenergi Holger & Samuel Hur utvinns elenergi ur vinden? Ett vindkraftverk består av ett torn med rotorblad samt en generator. Vinden får rotorbladen att snurra, varpå rotationen omvandlas till el i

Läs mer

V112-3.0 MW. En vindturbin som passar hela världen. vestas.com

V112-3.0 MW. En vindturbin som passar hela världen. vestas.com V112-3.0 MW En vindturbin som passar hela världen vestas.com VI LEVERERAR TILLFÖRLITLIG VINDKRAFT EN EFFEKTIV, PÅLITLIG VINDTURBIN SOM PASSAR I HELA VÄRLDEN Effektiv och pålitlig V112-3.0 MW är en effektiv,

Läs mer

Bilaga 12 till MKB Ha lsingeskogens vindkraftpark

Bilaga 12 till MKB Ha lsingeskogens vindkraftpark Pöyry SwedPower AB Sida 1 Bilaga 12 till MKB Ha lsingeskogens vindkraftpark Teknisk beskrivning (Pöyry SwedPower AB) Pöyry SwedPower AB Box 24015 (Valhallavägen 211) 104 50 Stockholm Sverige E-Post: swedpower@poyry.com

Läs mer

Storrun. Trondheim. Östersund. Oslo. Stockholm. Faktaruta. Antal vindkraftverk 12. Total installerad effekt Förväntad årlig elproduktion

Storrun. Trondheim. Östersund. Oslo. Stockholm. Faktaruta. Antal vindkraftverk 12. Total installerad effekt Förväntad årlig elproduktion storrun vindkraft Storrun Trondheim Östersund Oslo Stockholm Faktaruta Antal vindkraftverk 12 Typ nordex N90 2,5 MW Rotordiameter 90 m Totalhöjd 125 m Total installerad effekt 30 MW Förväntad årlig elproduktion

Läs mer

BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20 i Sollefteå kommun

BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20 i Sollefteå kommun 2013-01-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20

Läs mer

OBS! Detta är MKB-övning med varierande grad av verklighetsförankring

OBS! Detta är MKB-övning med varierande grad av verklighetsförankring Ha ll i hatten consulting Preliminär MKB för storskalig vindkraft i Hanöbukten OBS! Detta är MKB-övning med varierande grad av verklighetsförankring Markus Carlborg Anders Håkansson Martin Sjöström Handledare:

Läs mer

INSTALLATION OCH BRUKSANVISNING

INSTALLATION OCH BRUKSANVISNING INSTALLATION OCH BRUKSANVISNING VÄLKOMMEN! Tack för att du köpt en Eco Production vertikal Vindkraftverk, en förnybar energikälla, en generator som använder vinden som kraftkälla! Eco:s Vindkraftverk är

Läs mer

EKONOMISK SÄKERHET - AVVECKLINGSKOSTNAD

EKONOMISK SÄKERHET - AVVECKLINGSKOSTNAD BILAGA 8 EKONOMISK SÄKERTHET - GRÖNHULT VINDKRAFTPARK 2014-05-19 EKONOMISK SÄKERHET - AVVECKLINGSKOSTNAD Grönhult Vindkraftpark 2 1 INLEDNING Vattenfall utreder möjligheten att etablera en vindkraftanläggning

Läs mer

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet Välkomna Utformning Lokalisering och placering Vindförutsättningar Vindkraftverk Fundament, väg och elnät Områdesbeskrivning Naturområden Djur och växter Inventeringar Kultur Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04 Vindkraft Sara Fogelström 2011-05-04 Historik Vindkraft i världen (MW) 200 000 180 000 160 000 140 000 120 000 100 000 MW 80 000 60 000 40 000 20 000 0 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 I slutet på 2010

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun SAMRÅDSHANDLING Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i MÖRTELEK med omnejd i Uppvidinge kommun ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Sökande: Billyvind AB Adress: Pistolvägen 10 226 49 LUND Telefon: 046-188 432

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25 Vindkraft Sara Fogelström 2013-10-25 Historik Vindkraft i världen (MW) I slutet på 2012 var totalt cirka 280 000 MW installerat världen över. Källa: EWEA och GWEC Vindkraft i världen Totalt installerad

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

Vertical Wind. Vertical Wind kan idag offerera nyckelfärdiga 200kW system i parker om 1-5 vindkraftverk per ställverk.

Vertical Wind. Vertical Wind kan idag offerera nyckelfärdiga 200kW system i parker om 1-5 vindkraftverk per ställverk. Vertical Wind Vertical Wind kan idag offerera nyckelfärdiga 200kW system i parker om 1-5 vindkraftverk per ställverk. Det första 12kW kraftverket startades i December 2006 vilket var startskottet för kommersialiseringen

Läs mer

Beräkning av kostnader för nedmontering av vindkraftspark vid Hårderup-Alestad

Beräkning av kostnader för nedmontering av vindkraftspark vid Hårderup-Alestad Beräkning av kostnader för nedmontering av vindkraftspark vid Hårderup-Alestad Stockholm 2010-12-16 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Consortis bakgrund... 4 3. Hårderup/Alestad-projektet...

Läs mer

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo Hylte kommun Samhällsbyggnadskontoret Storgatan 8 314 80 Hyltebruk Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo 1 Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckningar: Sökande och byggherre: Kontaktperson:

Läs mer

Vindkraftpark Varsvik

Vindkraftpark Varsvik Vindkraftpark Varsvik Informationsmöte 22 augusti 2013, 18.00 Folkets Hus, Hallstavik Dagordning Holmen och vindkraft Varsvik AB Vindkraftpark Varsvik Allmänt Organisation under byggtiden Leverantörer

Läs mer

Others 9.2 % Nordex 4.3 % Senvion (RePower) 4.3 % Frisia 5.1 % Enercon 42.6 % Siemens/ AN Bonus 11.0 % Vestas/NEG Micon 23.5 %

Others 9.2 % Nordex 4.3 % Senvion (RePower) 4.3 % Frisia 5.1 % Enercon 42.6 % Siemens/ AN Bonus 11.0 % Vestas/NEG Micon 23.5 % Informationsmöte Aldermyrberget Storklinta 2018-06-26 Vindkraftspark Aldermyrberget Agenda Om wpd Aldermyrberget - bakgrund Preliminär tidplan byggnation Utformning av vindkraftsparken inkl. vägar & andra

Läs mer

Horisontella Vindkraftverk 1-200 kw

Horisontella Vindkraftverk 1-200 kw Horisontella Vindkraftverk 1-200 kw VÄLKOMMEN! Tack för att du köpt ett horisontellt vindkraftverk från Eco Production, en förnybar energikälla, en generator som använder vinden som kraftkälla! Eco Productions

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Övningstentamen. Syfte med tentamen

Övningstentamen. Syfte med tentamen Övningstentamen Syfte med tentamen Inte primärt få fram värden Lösningarna ska vara så tydliga att läraren blir övertygadatt du kan tillräckligt för att bli godkänd eller högre betyg. Obegriplig lösning

Läs mer

Informationsmöte Rögle och Västraby vindkraftsparker 2014-09-10

Informationsmöte Rögle och Västraby vindkraftsparker 2014-09-10 Informationsmöte Rögle och Västraby vindkraftsparker 2014-09-10 Vi beklagar att vi inte lyckades ordna ett informationsmöte innan start av anläggningsarbetena. Presentation Kallade (genom inbjudan) Vardar

Läs mer

Havsbaserad vindkraft i Östersjön

Havsbaserad vindkraft i Östersjön Havsbaserad vindkraft i Östersjön Inventering av frågeställningar och analys av förutsättningar för lönsamhet Henrik Malmberg 2012-12-10 Innehåll INLEDNING... 2 SYFTE... 2 OM FÖRFATTAREN... 2 INVENTERING

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Allmänna anvisningar: Del A och B: För att påskynda rättningen skall nytt blad användas till varje ny del.

Allmänna anvisningar: Del A och B: För att påskynda rättningen skall nytt blad användas till varje ny del. Vindkraftteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen 41No1B En2, En3 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-03-14 Tid: 9-13 Hjälpmedel:

Läs mer

Varför blåser det och hur mycket energi finns det i vinden

Varför blåser det och hur mycket energi finns det i vinden Varför blåser det och hur mycket energi finns det i vinden Agenda Globala cirkulationer konceptuell modell Krafter som påverkar luftens rörelse Vinden som resurs Energiutvinning Rotorbladet Global cirkulation

Läs mer

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00 Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun Den 14/6 kl 18.00 Agenda för mötet: Agenda 1. Presentation av sökande 2. Presentation av Triventus Consulting

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling 1 Naturvårdsverkets författningssamling ISSN xxxxx Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från vindkraftverk [till 2 kap. miljöbalken]; NFS 2006: Utkom från trycket den beslutade den xxx 2006. Dessa

Läs mer

Horisontella vindkraftverk 1,25-3,6 MW

Horisontella vindkraftverk 1,25-3,6 MW Horisontella vindkraftverk 1,25-3,6 MW INSTALLATION OCH BRUKSANVISNING MW VÄLKOMMEN! Tack för att du köpt ett horisontellt vindkraftverk från Eco Production, en förnybar energikälla, en generator som använder

Läs mer

Så här byggdes Torkkola vindkraftspark

Så här byggdes Torkkola vindkraftspark Så här byggdes Torkkola vindkraftspark Merikartvägen N Torkkola Lillkyro 7 Torkkola vindkraftspark finns i Vasa längs med Merikartvägen, söder om Kyrö älv. Yta: ca 1 000 hektar Skiften: över 200 Markägare:

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701 TILLSTÅNDSANSÖKAN Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken avseende uppförande och drift av gruppstation för vindkraft vid Fredriksdal i Nässjö kommun, Jönköpings län Sökande: Höglandsvind AB Org. nr 556543-8701

Läs mer

Bilaga 5 Fördelar med tillstånd utan fasta positioner

Bilaga 5 Fördelar med tillstånd utan fasta positioner Bilaga 5 Fördelar med tillstånd utan fasta positioner Sammanfattning fördelar med att inte koordinatsätta Energiutbytet blir så högt som möjligt i förhållande till omgivningspåverkan - Rätt vindkraftverk

Läs mer

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK TROLLEBODA VINDKRAFTPARK VINDKRAFTPARK I TROLLEBODA Vi undersöker möjligheten att bygga mer vindkraft i Kalmarsund. Våren 2008 fick vi tillstånd av miljödomstolen att bygga 30 vindkraftverk med totalhöjden

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK Utvecklingen av ren energi fokuseras allt mer på vindkraftverk, vilket innebär att det blir allt viktigare att få ut största möjliga verkningsgrad av dessa. Mängden användbar

Läs mer

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk Vindkraftverk Vad är ursprungskällan? Hur fångar man in energi från vindkraftverk? Ett vindkraftverk består utav ett högt torn, högst upp på tornet sitter en vindturbin. På den vindturbinen sitter det

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

D 0211 Generell information om fundamentanläggning

D 0211 Generell information om fundamentanläggning D 0211 Generell information om fundamentanläggning VINDKRAFTFUNDAMENT Vindkraftverk förankras i marken med någon typ av fundament. Det finns olika metoder för utförandet. Fundamentens utformning beror

Läs mer

Vindkraftteknik F1. Disposition. Varför vindkraft

Vindkraftteknik F1. Disposition. Varför vindkraft Vindkraftteknik F1 Varför vindkraft Disposition Vindkraft i Sverige och övriga världen - Historik och Trender Typer av vindkraftverk Vindkraftverkets delar Grundläggande begrepp Vinden 1 Det bästa med

Läs mer

Den nya standarden för medelgoda vindförhållanden. Siemens vindkraftverk SWT-2.3-101. Answers for energy.

Den nya standarden för medelgoda vindförhållanden. Siemens vindkraftverk SWT-2.3-101. Answers for energy. Den nya standarden för medelgoda vindförhållanden Siemens vindkraftverk SWT-2.3-101 Answers for energy. 2 Siemens har rätt vindkraftverk för alla vindförhållanden Hög SWT-2.3-93 SWT-2.3-82 Turbulens SWT-2.3-101

Läs mer

-Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär

-Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär -Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär Projektansvarig: Johan Burström Erik Johansson Marcus Persson Sammanfattning av projektet... 3 Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Bilaga C:6. Lokal påverkan av vindpark Marviken

Bilaga C:6. Lokal påverkan av vindpark Marviken Bilaga C:6 Lokal påverkan av vindpark Marviken Naturmiljön påverkas temporärt under byggstadiet, vilket är oundvikligt vid alla byggföretag. Naturvärden i området är noga kartlagda. På Stora och Västra

Läs mer

Ökad konsumtion Minskat beroende av import Utbyte av föråldrade anläggningar

Ökad konsumtion Minskat beroende av import Utbyte av föråldrade anläggningar Förnybar elproduktion - Drivkrafter Behov av mer elproduktion Ökad konsumtion Minskat beroende av import Utbyte av föråldrade anläggningar Behov av förnybara energikällor Omställning till ett hållbart

Läs mer

ENKLAV utbildning 2016-03-21. Vindkraftsutbildning. Vindkraftsutbildning. Vindkraftsutbildning. Projektet Varför bygger vi?

ENKLAV utbildning 2016-03-21. Vindkraftsutbildning. Vindkraftsutbildning. Vindkraftsutbildning. Projektet Varför bygger vi? Vindkraftsutbildning ENKLAV utbildning Sven Ruin 2016-03-09/10 Gävle Projektet Varför bygger vi? Produktion Foto: Henrik 121 Wikimedia Vindkraftsutbildning Vindkraftsutbildning Processen Miljöpåverkan

Läs mer

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Vindkraftteknik Daniel Johannesson, Johan Bäckström och Katarina Sjöström Kajoda AB presenterar Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Underlag till miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning Kajoda

Läs mer

Goda förutsättningar för ökad lönsamhet. Direktdrivet vindkraftverk SWT-3.0-101. Answers for energy.

Goda förutsättningar för ökad lönsamhet. Direktdrivet vindkraftverk SWT-3.0-101. Answers for energy. Goda förutsättningar för ökad lönsamhet Direktdrivet vindkraftverk SWT-3.0-101 Answers for energy. Hur kan man få bästa möjliga prestanda med bara hälften så många delar? 2 I takt med att vindkraftanläggningar

Läs mer

BEETLE BASIC EKONOMISK LÖSNING STABIL PRESTANDA

BEETLE BASIC EKONOMISK LÖSNING STABIL PRESTANDA BEETLE BASIC EKONOMISK LÖSNING STABIL PRESTANDA Översikt DEN MEST EKONOMISKA LÖSNINGEN FÖR BÅDE ON- OCH OFF-GRID Den perfekta lösningen för sommarhusägaren som vill ha varmvatten och/eller el året runt:

Läs mer

Hur projekt Högabjär blev Högabjär-Kärsås

Hur projekt Högabjär blev Högabjär-Kärsås Hur projekt Högabjär blev Högabjär-Kärsås Vattenfall har fört en fördjupad dialog med föregående ägare sedan efter sommaren Genom att slå ihop projekten kan flera synergier uppnås - Synergier i upphandling

Läs mer

Göran Sidén är lektor i elkraftteknik vid Högskolan i Halmstad. Som studierektor har han ansvarat för att utveckla en ingenjörsutbildning helt

Göran Sidén är lektor i elkraftteknik vid Högskolan i Halmstad. Som studierektor har han ansvarat för att utveckla en ingenjörsutbildning helt Göran Sidén är lektor i elkraftteknik vid Högskolan i Halmstad. Som studierektor har han ansvarat för att utveckla en ingenjörsutbildning helt inriktad på förnybar energi. Redan 1995 startade han den första

Läs mer

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila Vindkraft Sätila - samråd enligt Miljöbalken med anledning av planerad vindkraftpark på fastigheterna Lygnersvider 1:31, Svansjökulle 1:9, 1:5, Ryda 1:32, Sätila 3:3, 4:2, 5:1 och Sätila Hede 1:5, 1:10,

Läs mer

Hur kan vi ta vara på våra naturliga resurser I Östersjön och samtidigt bidra till en förbättrad miljö I havet?

Hur kan vi ta vara på våra naturliga resurser I Östersjön och samtidigt bidra till en förbättrad miljö I havet? Hur kan vi ta vara på våra naturliga resurser I Östersjön och samtidigt bidra till en förbättrad miljö I havet? 1. VINDKRAFT 2. VÅGKRAFT 3. HAVSSTRÖMMAR 4. SYRESÄTTNING 5. FORSKNING 6. UTVECKLING 7. FISKODLING

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

VVKV med 10kW nominell effekt vid 10m/s av typ V10K. VVKV med 50kW nominell effekt vid 10m/s av typ V50K

VVKV med 10kW nominell effekt vid 10m/s av typ V10K. VVKV med 50kW nominell effekt vid 10m/s av typ V50K VVKV med 10kW nominell effekt vid 10m/s av typ V10K VVKV med 50kW nominell effekt vid 10m/s av typ V50K 1 GGRail AB kan som första företag i Skandinaven presentera en helt ny typ av innovativa mindre vindkraftverk.

Läs mer

STATKRAFT SCA VIND AB

STATKRAFT SCA VIND AB STATKRAFT SCA VIND AB Strömsund - Vindkraftdialogen 2008 2008-09-24 AGENDA Statkraft SCA Vind AB Projektets omfattning Projektets Tidplan Påverkan Lokalt Näringsliv STATKRAFT SVERIGE Kraftproduktion övertar

Läs mer

Optokabel för Sjöinstallationer

Optokabel för Sjöinstallationer Optokabel för Sjöinstallationer Byggnation av fiberoptisk kabel i åar, sjöar och hav Monteringsanvisning Arbetsdokument Monteringsanvisning för Fiber optisk sjökabel. Anvisningen gäller byggnation av fiberoptisk

Läs mer

Dali Urban DEN MEST INNOVATIVA TURBIN DESIGNEN

Dali Urban DEN MEST INNOVATIVA TURBIN DESIGNEN Dali Urban DEN MEST INNOVATIVA TURBIN DESIGNEN Översikt Dali Urban har utvecklats för optimal prestanda vid låga vindhastigheter. Konen runt generatorn, eller the Venturi duct accelererar vind hastigheten

Läs mer

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun Sida 2 av 14 Stentjärnåsen Vindkraft AB avser att, enligt miljöbalken och plan- och bygglagen, anmäla, respektive söka bygglov för uppförande av 3 vindkraftverk på fastigheterna Funäsdalen 70:8 och Tännäs

Läs mer

Tillståndsansökan för uppförande av 6 vindkraftverk i Alvesta kommun, Kronobergs län

Tillståndsansökan för uppförande av 6 vindkraftverk i Alvesta kommun, Kronobergs län ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL EN GRUPPSTATION FÖR VINDKRAFT PÅ FASTIGHETERNA ÄSPETUNA 1:7, ÄSPETUNA 1:2, RYAMON 1:3, SPÅNHULT 1:11 OCH FÅLLEN 1:27 I ALVESTA KOMMUN Sökande: Statkraft Södra Vindkraft AB Skogsudden

Läs mer

BEETLE BASIC: KORT INSTALLATIONS GUIDE BYGG EN GRÖNARE FRAMTID MED DINA EGNA HÄNDER

BEETLE BASIC: KORT INSTALLATIONS GUIDE BYGG EN GRÖNARE FRAMTID MED DINA EGNA HÄNDER BEETLE BASIC: KORT INSTALLATIONS GUIDE BYGG EN GRÖNARE FRAMTID MED DINA EGNA HÄNDER Installations Guide: Steg för Steg 1. Finn bästa plats för Installation 2. Grävning för betong fundament och kablar 3.

Läs mer

Göran Forsling Sweco Energuide

Göran Forsling Sweco Energuide Göran Forsling Sweco Energuide Foto av vindkraftverk nr 10 vid BLIEKEVARE VINDKRAFTPARK Sveriges nu största driftsatta landbaserade vindkraftpark Storlek: 18 verk, 36 MW, invigdes 2009-08-26. Fotograf:

Läs mer

TEKNISKA FÖRESKRIFTER. Göteborg Göteborgs stads bostadsaktiebolag Fastighetsutveckling

TEKNISKA FÖRESKRIFTER. Göteborg Göteborgs stads bostadsaktiebolag Fastighetsutveckling Nyckelfärdigt vindkraftverk samt avtal för service och underhåll, drift och övervakning samt administration av vindkraftverket TEKNISKA FÖRESKRIFTER Göteborg 2011-10-20 Göteborgs stads bostadsaktiebolag

Läs mer

Nya dimensioner. Siemens vindkraftverk SWT-3.6-107. Answers for energy.

Nya dimensioner. Siemens vindkraftverk SWT-3.6-107. Answers for energy. Nya dimensioner Siemens vindkraftverk SWT-3.6-107 Answers for energy. 2 Nya dimensioner Vindkraftverket SWT-3.6-107 är en av Siemens Wind Powers största modeller. Det utvecklades särskilt för att användas

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet drivs av ett konsortium som består av: Kolmårdsvind

Läs mer

Vindkraftpark Åliden Projekt inom kursen Vindkraft Guld AB och AC-Vind AB

Vindkraftpark Åliden Projekt inom kursen Vindkraft Guld AB och AC-Vind AB UMEÅ UNIVERSITET 2007-10-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Vindkraftpark Åliden Projekt inom kursen Vindkraft Guld AB och AC-Vind AB Anders Strömberg ET03 Emma Renström ET03 Handledare:

Läs mer

STATKRAFT SCA VIND AB

STATKRAFT SCA VIND AB STATKRAFT SCA VIND AB NÄRINGSLIVSPÅVERKAN 2008-08-27 Agenda Statkraft SCA Vind AB Projektets omfattning Näringslivspåverkan Projekt Smöla 150 MW, 68 vindkraftverk (Film) STATKRAFT SVERIGE Kraftproduktion

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Vindkraftprojekt Högklippen. Samrådsunderlag 2009-10-14

Vindkraftprojekt Högklippen. Samrådsunderlag 2009-10-14 Vindkraftprojekt Högklippen Samrådsunderlag 2009-10-14 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT HÖGKLIPPEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

Den installerade effekten är 6 MW fördelat på tre st verk av märket Vestas. Dessa kommer att ge en årsproduktion på ca 17,2 MW.

Den installerade effekten är 6 MW fördelat på tre st verk av märket Vestas. Dessa kommer att ge en årsproduktion på ca 17,2 MW. 1 Klimatförändringen är ett av de största hoten som mänskligheten står inför och att få användningen av förnyelsebara energikällor att öka för att uppnå klimatmålen är något som Sverige bör jobba med.

Läs mer

VÄLKOMNA! Vindbruk vid Trolleboda.

VÄLKOMNA! Vindbruk vid Trolleboda. VÄLKOMNA! Till samråd enligt 6 kap. miljöbalken om Vindbruk vid Trolleboda www.vattenfall.se/trolleboda Dagordning Några ordningsfrågor Tillståndsprocessen Beskrivning av Trollebodaprojektet historik Lokalisering

Läs mer

Vindpark Rata Storgrund

Vindpark Rata Storgrund Vindpark Rata Storgrund Samrådsunderlag Etapp2 Etapp 1 Bild 1. Vindpark Rata Storgrund, etapp 1 och etapp 2, består av tillsammans av ca 23 vindkraftverk 652 21 Karlstad Sida 1 ReWind Offshore AB ReWind

Läs mer

Optokabel för Sjöinstallationer

Optokabel för Sjöinstallationer Optokabel för Sjöinstallationer Byggnation av fiberoptisk kabel i åar, sjöar och hav Monteringsanvisning Arbetsdokument 2011-10-24 Monteringsanvisning för Fiber optisk sjökabel. Anvisningen gäller byggnation

Läs mer

Låg ljudnivå i vindskyddade lägen Projekt Paul Appelqvist & Martin Almgren ÅF- Ljud och Vibrationer Örebro

Låg ljudnivå i vindskyddade lägen Projekt Paul Appelqvist & Martin Almgren ÅF- Ljud och Vibrationer Örebro Låg ljudnivå i vindskyddade lägen Projekt 32446-1 Paul Appelqvist & Martin Almgren ÅF- Ljud och Vibrationer Örebro 2012-02-07 1 Bakgrund Naturvårdsverket rekommenderar 40 dba vid 8 m/s på 10 m höjd...och

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Smultronet 4, Nyköping

Smultronet 4, Nyköping RAPPORT 14109 C 1 (5) Kund EUU Jens Albrektsson Box 545 611 10 Nyköping Datum Uppdragsnummer 14109 Bilagor C01 2015-02-26 Rapport C Smultronet 4, Nyköping Buller- och vibrationsutredning för detaljplan

Läs mer

Vindkraft, innehåll presentation

Vindkraft, innehåll presentation Vindkraft. Vindkraft, innehåll presentation Vad är vindkraft? Vad är el? Energiläget i Sverige och mål Typer av verk Projektering Byggnation Äga Planerade etableringar i Sverige Projektgarantis erbjudande

Läs mer

Blekinge Offshore. 2012 Blekinge Offshore AB, www.blekingeoffshore.se

Blekinge Offshore. 2012 Blekinge Offshore AB, www.blekingeoffshore.se Blekinge Offshore Projektbeskrivning Projektet omfattar uppförande av i första hand 700 vindkraftverk med en kapacitet på 2 500 MW och en beräknad produktion på 7-8 TWh per år inom Sveriges elområde 4.

Läs mer

LJUD. fall -beräkning.

LJUD. fall -beräkning. VKS Vindkraft Sverige AB LJUD Ljud från vindkraftverk Ljudet från ett vindkraftverk kommer från rotorbladen och består av ett aerodynamiskt, svischande ljud. För vindkraft tillämpas i Sverige som regel

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

RAPPORT Markbygden vindkraftpark Bullerutredning Etapp 1

RAPPORT Markbygden vindkraftpark Bullerutredning Etapp 1 Bilaga 2 Bullerutredning RAPPORT Bullerutredning Etapp 1 2010-07-06 Upprättad av: Johanna Thorén Granskad av: Bengt Simonsson Uppdragsnr: 10137843 Vindkraftpark Markbygden Daterad: 2010-07-06 Bullerutredning

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer