V MW. En vindturbin som passar hela världen. vestas.com

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "V112-3.0 MW. En vindturbin som passar hela världen. vestas.com"

Transkript

1 V MW En vindturbin som passar hela världen vestas.com

2

3 VI LEVERERAR TILLFÖRLITLIG VINDKRAFT

4

5 EN EFFEKTIV, PÅLITLIG VINDTURBIN SOM PASSAR I HELA VÄRLDEN Effektiv och pålitlig V MW är en effektiv, pålitlig vindturbin som konstruerats för platser på land med svaga och måttliga vindstyrkor, var som helst i världen. Det är dessa områden som utgör morgondagens största marknad för vindkraftsanläggningar. V MW kan generera mer elektricitet än andra turbiner i 3 MW-klassen. Den ger ett enastående rotor-generator-förhållande med högre effektivitet, oöverträffad stabilitet, hållbarhet och tillgänglighet i alla väderförhållanden. Detta sätter en helt ny standard för turbinprestanda och -effektivitet.

6 DET ULTIMATA VALET FÖR STABIL OCH HÖG PRODUKTION Innovativ teknik och mångårig erfarenhet V MW bygger på beprövad och testad teknik som Vestas har förbättrat ytterligare. Vi kallar det innovativ teknik med mångårig erfarenhet. V MW innefattar innovation inom områden som blad- och maskinhusutformning, kylsystem och optimerad drift. V MW har dessutom konstruerats kring ett stort antal standardkomponenter som många leverantörer kan tillhandahålla. Eftersom det är lätt att få tag på reservdelar och komponenter bidrar det till att säkerställa hög tillgänglighet och pålitlighet. Nätintegrering och stabil effekt V MW är konstruerad så att den lätt kan integreras med nuvarande och framtida nät-/kraftverkskonfigurationer utan att det behövs någon kostsam substationsutrustning. V MW gör ditt vindkraftverk kompatibelt med alla anslutningar även i länder som har avancerade nätkoder. Turbinens avancerade system för nätkompatibilitet ger snabb och kraftfull reglering så att både spänningsbalansen och driften i nätet upprätthålls vid kortare nätstörningar.

7 Avancerad elomvandling Den avancerade elomvandlingen ger stabil och skalbar effekt från turbinen. Tillsammans med en flexibel driftstrategi gör den avancerade elomvandlingen att du kan öka strömproduktionen genom att tillfälligt öka belastningen på turbinen under gynnsamma förhållanden.

8 Konstruerad för enkelt underhåll Den nya maskinhusutformningen är ett bra exempel på innovativ teknik med mångårig erfarenhet. Generatorn är inbyggd i maskinhusets golv, vilket ger bättre utrymme och gör det enklare att underhålla komponenterna. Det extra golvutrymmet och de bekvämt placerade sidoluckorna är bara några av de egenskaper som möjliggör både snabbare och enklare service och underhåll. Utformningen gör att utrymmet utnyttjas på ett bättre sätt, och den sätter även nya standarder för ergonomi och säkerhet i maskinhuset. Olika typer av åtgärder kan genomföras både effektivt och säkert. Det finns gott om plats för hantering av reservdelar och huvudkomponenterna kan lätt lyftas upp. På svåråtkomliga platser kan det vara bra att installera huvudkomponenter med hjälp av Vestas innovativa tornkran, som gör att du slipper dyra mobilkranar.

9

10 Drift med reducerad belastning Drift med reducerad belastning ger extra säkerhet på komplicerade platser där områden med extrema stormbyar och andra avvikande vindförhållanden kan uppstå. Drift med reducerad belastning gör att turbinen automatiskt skyddas mot onödigt slitage som kan skada turbinen och förkorta livslängden för vissa komponenter. Förvärmning av huvudkomponenter Kylsystemet i V MW används också till förvärmning, vilket förhindrar kondens. Viktiga komponenter som generator, växellåda, omvandlare och hydrauliksystem för rotorblad värms upp inifrån med hjälp av varmt vatten i kylesystem när turbinen startar om efter ett produktionsstopp i kallt väder. Automatisk smörjning Den automatiska smörjningen av pitchsystemet, navet, girsystemet, huvudaxeln och generatorn ökar pålitligheten samtidigt som behovet av antal servicetillfällen minskar.

11 TILLVAL Det finns ett antal olika tillval för V MW, vilket gör att lokala krav kan följas och kundens behov och önskemål uppfyllas. Dessa är: Tillståndsövervakningssystem Markeringar på rotorbladen för flygtrafik Flygljus Rökdetektorer Brandsläckarsystem i maskinhuset Företagslogotyp Lågtemperaturdrift ner till 30 C Isvarningssystem

12 NYSKAPANDE DESIGN CoolerTop sparar energi och sänker ljudnivåerna Miljövänliga CoolerTop är ytterligare ett exempel på den toppmoderna tekniken i V MW. Vattnet som används i turbinens kylsystem kyls ned genom att vind leds in i värmeväxlaren. Antalet rörliga delar och elkomponenter i kylsystemet är därför mindre, vilket bidrar till ökad tillförlitlighet. CoolerTop minskar turbinens egen energiförbrukning och håller nere ljudnivåerna. Det här gör att V MW är en vindturbin som inte stör omgivningen. CoolerTop ser också till att det finns tillräcklig avkylning även på höga höjder, vilket ytterligare ökar turbinens lämplighet för användning nästan överallt i världen. Kan installeras nästan var som helst i världen Även om V MW är världens största massproducerade vind turbin för platser med svaga och måttliga vindstyrkor, följer den alla standardgränser för transportering. Turbinen kan, trots sina 54,6-metersblad, transporteras till de flesta platser i världen utan att det krävs särskilda avgifter eller restriktioner som kan leda till förseningar eller ökade kostnader för vindkrafts projektet.

13

14 Ett stort steg i den aerodynamiska utvecklingen Vi på Vestas är kända för att konstruera och tillverka några av världens lättaste och mest effektiva rotorblad blad som ger högsta möjliga effekt samtidigt som de belastar turbinen på minsta möjliga sätt. Med de nyskapande 54,6-metersbladen på V MW har Vestas tagit ytterligare ett stort steg inom aerodynamiken. Även om de här bladen har samma bredd som 44-metersbladen så har de en svepyta som är 55 % större, vilket ger en betydligt högre effekt. Bladen är också utformade så att de är mindre känsliga för smuts, vilket ger högre prestanda på platser som är utsatta för salt, insekter och övriga partiklar i luften. Låga ljudnivåer, hög produktivitet V MW är en tystgående vindturbin även vid optimal drift, men den är till och med ännu tystare vid ljudbegränsad drift. Turbinen kan användas i olika konfigurerbara lägen med angivna decibelintervall utan att produktiviteten påverkas. Det här gör att V MW är lämplig för användning var som helst i världen där det finns begränsningar för ljudnivån.

15

16 VESTAS TAR HAND OM DIN INVESTERING DYGNET RUNT Komponenternas livslängd kontrolleras På Vestas testcenter och FoU-anläggningar använder ingenjörer och experter toppmoderna testmetoder för att se till att alla komponenter och system uppfyller uppsatta standarder för säkerhet, prestanda och pålitlighet under deras 20-åriga livscykel. De här testerna prövar komponenterna under extrema förhållanden. En av metoderna kallas Highly Accelerated Life Testing och genomförs till viss del i en s.k. HALT-kammare. Extrema temperaturvariationer i kombination med kraftiga vibrationer är bara några av de belastningstester som komponenterna får genomgå. Det här gör att Vestas kan upptäcka och förebygga konstruktionsfel långt innan turbinerna når marknaden. Overvakning dygnet runt alla dagar Våra övervakningscenter har bemanning dygnet runt hela året och omfattar övervakning i realtid, felsökning på distans och andra tjänster. Potentiella fel och avbrott kan också upptäckas innan de inträffar eftersom data från vindturbinerna samlas in och analyseras. Det här gör att vi kan förbereda en plan för förebyggande underhåll så att du slipper oväntade produktionsstopp och dyra avbrott. Service och underhåll Vestas har servicecenter över hela världen och vi kan tillgodose alla behov för dina vindturbiner. Det kan gälla allt från enkel rengöring och planerat underhåll till nödutryckningar och inspektioner på plats.

17 Underhåll och minskade driftsrisker Dina vindturbiner måste underhållas med största omsorg så att du inte utsätter dina investeringar för onödiga risker. Det är precis det AOM (Active Output Management) är framtaget för. Du får största möjliga och mest stabila kapitalavkastning från din Vestas-vindturbin under dess livstid. AOM innebär ett antal fördelar, t.ex. detaljerade planer för service och underhåll, övervakning via Internet, optimering och felsökning. Vi erbjuder även en tillgänglighetsgaranti då Vestas betalar ett kompensationsbelopp om turbinen inte uppfyller de överenskomna tillgänglighetsmålen. Projekthantering för effektiva anläggningar Ju mer anpassade turbinerna är för just din plats, desto lönsammare blir din vindkraftsanläggning. Därför erbjuder Vestas projekthantering redan från de inledande vindmätningarna till det körklara vindkraftverket. Vi har mer än 30 års internationell erfarenhet och många lokala experter, vilket gör att vi kan: Utföra vind- och platsundersökningar Dimensionera vindkraftsprojektet Välja vindturbinstyp Installera vindkraftsparken Ge service och underhåll under turbinens livscykel Övervaka och felsöka på distans.

18 TEKNISKA DATA FÖR V MW Effektreglering pitchreglerad med ställbar hastighet Driftdata Märkeffekt kw Inkopplingsvind 3 m/s Märkvind 12 m/s Urkopplingsvind 25 m/s Vindklass IEC IIA/IIIA Max. höjd över havet 1500 m Intervall för drifttemperatur standard -20 C till 40 C lågtemperaturalternativ 30 C till 40 C Ljudnivå 7 m/s 100 db(a) 8 m/s 102,8 db(a) 10 m/s 106,5 db(a) Vid 95 % märkeffekt 106,5 db(a) Effektkurva V MW Effekt (kw) Vindhastighet (m/s) Rotor Rotordiameter: 112 m Svepyta 9852 m² Torn Typ Navhöjder El Frekvens Omformartyp Generatortyp rörformat ståltorn 84, 94 och 119 m 50 Hz/60 Hz Fullskalig konverterare permanentmagnetgenerator Huvuddimensioner Rotorblad Längd Max vingbredd Maskinhus Höjd för transport Höjd installerat Bredd Längd Torn Max. sektionslängd Max. diameter Nav Höjd Diameter Max. vikt per enhet för transport 54,6 m 4 m 3,3 m 3,9 m 3,9 m 14 m 32,5 m 4,2 m 3,9 m 3,2 m 70 ton Den här produkten säljs inte i USA och Kanada. Alla specifikationer kan ändras utan föregående avisering.

19 Nr 1 inom modern energi Världen behöver större tillgång på ren, hållbar energi. Modern energi som främjar hållbar utveckling och ett bättre liv för alla invånare på vår planet. Vestas vindkraftverk genererar redan mer än 60 miljoner MWh elektricitet varje år. Det är faktiskt tillräckligt för att försörja hela Spanien. Men vi nöjer oss inte med det. Vestas har mer än 30 års erfarenhet inom vindenergi och fortsätter att gå i spetsen och uppnå resultat som omvandlar hela branschen. Vårt senaste genombrott är V MW nästa stora steg inom modern energi.

20 Nr 1 inom modern energi Vestas Wind Systems A/S Alsvej Randers SV Danmark Tel: Fax: vestas.com

V90-3,0 MW Banar vägen till högre effekt

V90-3,0 MW Banar vägen till högre effekt V90-3,0 MW Banar vägen till högre effekt Nyskapande rotorbladsteknik 3 44 meter nyskapande rotorbladsteknik I vår strävan att lyfta effektiviteten hos V90 har vi satsat på genomgripande förändringar av

Läs mer

Låt Otis visa dig. med innovativ GeN2 -hissteknik.

Låt Otis visa dig. med innovativ GeN2 -hissteknik. TM Låt Otis visa dig med innovativ GeN2 -hissteknik. Miljövänliga GeN2-hissar sätter en ny standard för prestanda, tillförlitlighet, konstruktionsflexibilitet och komfort samtidigt som de minskar kostnaderna

Läs mer

Den nya standarden för medelgoda vindförhållanden. Siemens vindkraftverk SWT-2.3-101. Answers for energy.

Den nya standarden för medelgoda vindförhållanden. Siemens vindkraftverk SWT-2.3-101. Answers for energy. Den nya standarden för medelgoda vindförhållanden Siemens vindkraftverk SWT-2.3-101 Answers for energy. 2 Siemens har rätt vindkraftverk för alla vindförhållanden Hög SWT-2.3-93 SWT-2.3-82 Turbulens SWT-2.3-101

Läs mer

Kunskap och engagemang ingår alltid. CG Drives & Automations serviceerbjudande

Kunskap och engagemang ingår alltid. CG Drives & Automations serviceerbjudande Kunskap och engagemang ingår alltid CG Drives & Automations serviceerbjudande Vi lägger all vår energi på att spara din! Att spara energi handlar inte bara om din elräkning. Det handlar om att kunna lita

Läs mer

Ge dina besparingar ett lyft Kalmar DCG90-180

Ge dina besparingar ett lyft Kalmar DCG90-180 Ge dina besparingar ett lyft Kalmar DCG90-180 Säljbroschyr Effektivare truck- och förarteam och ökade livslängdsbesparingar Att hålla lasten i rörelse är självklart mycket viktigt. Samtidigt har trucken

Läs mer

EXAMENSARBETE 15 P Datum 2012-03-16. Vindkraft. Bild: Cfl.se. Elev: Roger Bolander Handledare: Anna Josefsson

EXAMENSARBETE 15 P Datum 2012-03-16. Vindkraft. Bild: Cfl.se. Elev: Roger Bolander Handledare: Anna Josefsson EXAMENSARBETE 15 P Datum 2012-03-16 Vindkraft Bild: Cfl.se Elev: Roger Bolander Handledare: Anna Josefsson Sammanfattning Vindkraften är i ett stort expansionsskede och kommer att öka mycket jämfört med

Läs mer

20 år. En trygg investering för din bostad - år efter år. Danfoss värmepumpar. varme.danfoss.se. av energibesparing MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

20 år. En trygg investering för din bostad - år efter år. Danfoss värmepumpar. varme.danfoss.se. av energibesparing MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss värmepumpar En trygg investering för din bostad - år efter år 20 år av energibesparing Med en beräknad livslängd på mer än 20 år kommer investeringen i en Danfoss

Läs mer

projektör Vindkraft Bygga och ansluta större vindkraftverk

projektör Vindkraft Bygga och ansluta större vindkraftverk projektör Vindkraft Bygga och ansluta större vindkraftverk Vindkraft förnybar energi för hållbar utveckling Vindkraften är en förnybar del av Sveriges energiförsörjning och kan komma att spela en stor

Läs mer

SKF005_SE_customer.qxd 2005/02/07 16:00 Page 1 Den magiska lådan

SKF005_SE_customer.qxd 2005/02/07 16:00 Page 1 Den magiska lådan Den magiska lådan 2 Din nyckel till framgång Tänker du på SKF som världsledande inom rullningslager? Då har du helt rätt. För det är vi. Våra högkvalitativa lager har gjort oss till ett av de mest respekterade

Läs mer

ENKLAV. Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft

ENKLAV. Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft ENKLAV Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft ENKLAV ENKLAV står för Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft. Projektet syftar till att höja kunskapsnivån om vindkraft

Läs mer

ENKLAV. Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft

ENKLAV. Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft ENKLAV Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft ENKLAV ENKLAV står för Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft. Projektet syftar till att höja kunskapsnivån om vindkraft

Läs mer

Ett komplett utbud för pappers- och massaindustrin. En partner En helhet ger ökad produktivitet

Ett komplett utbud för pappers- och massaindustrin. En partner En helhet ger ökad produktivitet s Ett komplett utbud för pappers- och massaindustrin En partner En helhet ger ökad produktivitet insikt Globaliseringen av pappers- och massaindustrin skapar stark konkurrens i branschen. Koncernerna blir

Läs mer

PRODUKTKATALOG 2015/2016. komfort. ETT FöRETAG I GYLLING-GRUPPEN

PRODUKTKATALOG 2015/2016. komfort. ETT FöRETAG I GYLLING-GRUPPEN PRODUKTKATALOG 2015/2016 komfort...i stugan...i båten...i husvagnen/ husbilen ETT FöRETAG I GYLLING-GRUPPEN 1 FRITIDSKOMFORT FRITIDSKOMFORT Sunwind Gylling har som företag alltsedan starten i mitten av

Läs mer

Vindenergi utan haveri

Vindenergi utan haveri Vindenergi utan haveri En studie av vindkraften i Sverige och dess tjänstebehov VIDAR OLBURS Examensarbete Stockholm, Sverige 2008 Vindenergi utan haveri En studie av vindkraften i Sverige och dess tjänstebehov

Läs mer

Underhållsprogram för automatiska entrélösningar. ASSA ABLOY Entrance Systems

Underhållsprogram för automatiska entrélösningar. ASSA ABLOY Entrance Systems Underhållsprogram för automatiska entrélösningar ASSA ABLOY Entrance Systems Del av ett komplett erbjudande ASSA ABLOY Entrance Systems är din fullservicepartner när det gäller underhåll. Vårt underhållserbjudande

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

Vi börjar med Affärsomsorg som handlar om hur vi gör affärer och skapar värde för våra kunder och aktieägare.

Vi börjar med Affärsomsorg som handlar om hur vi gör affärer och skapar värde för våra kunder och aktieägare. Ärade aktieägare, herr ordförande, kära kollegor, mina damer och herrar. Som ni vet så är hållbarhet, eller SKF Care som vi kallar det, vår ledstjärna sedan lång tid tillbaka. Det är lika viktigt för oss

Läs mer

Du behöver inte längre välja mellan prestanda och säkerhet!

Du behöver inte längre välja mellan prestanda och säkerhet! TM Du behöver inte längre välja mellan prestanda och säkerhet! TRYCKLUFT www.cejn.com Med nästan 60 år i branschen finns CEJN över hela världen och vi är stolta över att vi fortfarande är made in Sweden.

Läs mer

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk)

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk) Atlas Copco Kompressorer för medicinsk luft (5-22 kw / 7,5-30 hk) Medicinsk luft: Renhet och precision i krävande sjukvårdsmiljöer Inom det viktiga området patientvård krävs en tillförlitlig tryckluftskälla

Läs mer

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan Vindenergi och Rennäring i samverkan Detta är vindkraft Det här kapitlet är en kunskapssammanställning om vindkraft. Kapitlet är en bakgrund till riktlinjerna inom projektet VindRen. Kapitlet vänder sig

Läs mer

Inledning 3. #01 Klimatet i Sverige 4. #02 Vi håller värmen 5. #03 Vår värme kommer från luft o mark 6. #04 Produktsortiment 7

Inledning 3. #01 Klimatet i Sverige 4. #02 Vi håller värmen 5. #03 Vår värme kommer från luft o mark 6. #04 Produktsortiment 7 Inledning 3 #01 Klimatet i Sverige 4 #02 Vi håller värmen 5 #03 Vår värme kommer från luft o mark 6 #04 Produktsortiment 7 #05 Solpaneler och Sol-EL 8 #06 Ecozon värmepumpar smälter in 9 #07 Teknisk jämförelse

Läs mer

Vindkraft. Sammanfattning

Vindkraft. Sammanfattning Av: Petter Dyverfeldt och Tomas Westin Vindkraft Sammanfattning Människan har under alla tider utnyttjat vinden som kraft. Från 1271 f.kr. finns en beskrivning från främre Orienten av ett vindkraftverk

Läs mer

Flygt LTA - lätt trycksatta avloppssystem

Flygt LTA - lätt trycksatta avloppssystem Water & Wastewater Flygt LTA - lätt trycksatta avloppssystem Effektiva pumplösningar för småhus Innehåll Flygt LTA lätt trycksatta avloppssystem... 3 Flygt LTA för hushåll Baspaket... 6 Flygt LTA för professionella

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

ALTHERMA. Värmepumpsteknik - När den är som bäst

ALTHERMA. Värmepumpsteknik - När den är som bäst ALTHERMA Värmepumpsteknik - När den är som bäst DAIKIN Daikins unika position som tillverkare av luftkonditioneringsutrustning, kompressorer och köldmedier har lett till att företaget är djupt engagerat

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT SMÅ VINDKRAFTVERK I SVERIGE

MARKNADSÖVERSIKT SMÅ VINDKRAFTVERK I SVERIGE 1 MARKNADSÖVERSIKT SMÅ VINDKRAFTVERK I SVERIGE Rapporten har sammanställts av Svensk Vindkraftförening (SVIF) med delfinansiering av Energimyndigheten Senast uppdaterad 2013-12-27 Sammanfattning Denna

Läs mer

ENKLAV. Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft

ENKLAV. Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft ENKLAV Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft ENKLAV ENKLAV står för Energi- och klimatrådgivarnas arbetsmaterial om vindkraft. Projektet syftar till att höja kunskapsnivån om vindkraft

Läs mer

Tryckluftsprodukter. Kvalitet, prestanda och säkerhet. tryckluft

Tryckluftsprodukter. Kvalitet, prestanda och säkerhet. tryckluft Tryckluftsprodukter Kvalitet, prestanda och säkerhet tryckluft Med nästan 60 år i branschen finns CEJN över hela världen och vi är stolta över att vi fortfarande är made in Sweden. DETTA ÄR CEJN SNABBKOPPLINGAR

Läs mer

Lely astronaut Robotmjölkningssystem

Lely astronaut Robotmjölkningssystem Lely astronaut Robotmjölkningssystem Skapar framtiden för din mjölkproduktion www.lely.com innovators in agriculture 2 lely astronaut Vi är hängivna till att hjälpa dig att skapa framtiden för din mjölkproduktion

Läs mer