Provhantering i primärvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Provhantering i primärvård"

Transkript

1 sida 1 (9) Allmänt För att undvika felaktiga analysresultat är det viktigt att provtagning, provhantering, provförvaring och transport av prov görs på rätt sätt. Denna utförandebeskrivning beskriver remisshantering, hantering av prov från att det är taget/inlämnat på VC, omhändertagande av prov, och provhantering till det packats och hämtats av transportör. en omfattar de övergripande riktlinjerna för hur prover ska hanteras. Prover som har hanteringsföreskrifter som skiljer sig från detta dokument har information om detta på BoS-etiketten. För provhantering av enskild analys finns information på Akademiska laboratoriets hemsida - SÖK ANALYS. Provlådorna som Akademiska laboratoriet använder följer de krav och anvisningar som finns att läsa i Packa Provet Rätt som kan laddas hem från Folkhälsomyndigheten. Förkortningar som används i detta dokument: AL Akademiska laboratoriet KKF - Klinisk kemi och farmakologi KITM - Klinisk immunologi och transfusionsmedicin. KMB - Klinisk mikrobiologi och vårdhygien KPC - Klinisk patologi KG Klinisk genetik Prover som lämnas in av extern provtagare Alla prover som lämnas till lab ska vara märkta med RoS etikett eller med namn och personnummer. Prover märkta med RoS etiketter Står det KKF längst ner på BoS etiketten kvitteras provet. Blir skärmen röd eller mörkt gul ska beställningen kontrolleras. Röd = antingen ska den skickas från Cosmic eller så är LID-numret redan använt. Mörkt gul = remissen finns men inte analys för den aktuella lidextensionen. Att LID-numret är använt ses lättast i FlexLab/Kemi, om så är fallet sätts den vänstra delen av remisshuvudet på en KKF-remiss och rören märks med etiketter fån pappersremissen. KKF remissen skickas med i provlådan. Kontrollera alltid att etiketterna ser korrekta ut och att de sitter som de ska på rören, skriv ut nya etiketter om de som sitter på rören inte är ok. Prover märkta med namn och personnummer Prover beställda av andra enheter ska medföljas av ett provtagningsunderlag. Öppna remissen i Cosmic och kontrollera att provtagningstiden är korrekt, skicka remissen, skriv ut etiketter och märk provet.

2 sida 2 (9) Tidsändringar Om det är en KKF beställning och remissen redan är skickad görs ev. tidsändring i FlexLab/Kemi. Om det är en KMB beställning och den redan är skickad skickas etiketthuvudet med korrekt provtagningstid ifylld med proverna till KMB. Om provtagningstiden som finns på BoS etiketterna inte stämmer med korrekt provtagningstid (+/- 1h) ska tidsändring utföras i FlexLab/Kemi på VC-lab. För APT-tid, Troponin och läkemedel måste tidsändring alltid göras oavsett tidsskillnad. Kan tidsändring inte göras skickas etiketthuvudet till KKF med korrekt tid ifyllt. Prover till KMB eller KPC kan inte tidsändras på VC, etiketthuvud med korrekt tid skickas med i lådan. Ändring av analyskoder Är B-Celler klass(pv) beställd och analys ska utföras av KKF ska beställningen ändras till B-celler klassificering. Är beställningen inte skickad - byt analys i Cosmic. Är beställningen skickad gör ett tillägg av bcell i beställningen i FlexLab/Kemi. Är P-CRP beställt ska analys utföras av KKF. Om det är en felbeställning (analys ska utföras direkt) ska crpb läggas till i beställningen. B-CRP besvaras som vanligt. Rapportera ut P-CRP med tseko som resultatersättande text och analyskommentar Se analys B-CRP. Pappersremisser/provtagningsunderlag från andra landsting Kontrollera remissen, det ska finnas kundadress och fullständiga patientuppgifter, någon analys måste vara ikryssad. Fyll i provtagningstid. Provtagningsunderlag/remisser från andra landsting där proverna ska till KKF, använd en KKF- pappersremiss med märkmaterial. Märk utomlänsremissen med en av de små LID-etiketterna från baksidan av KKF remissen. Märk rören med de etiketter från KKFremissen som tillhör respektive analys. Använd de rör som anges på KKF remissen. OBS! KKF-remissen som man tagit märkmaterial från ska kastas, inte medsändas i provlådan. Prover från andra landsting som ska till KMB eller KPC, märk rören med namn och personnummer, kontrollera att korrekt svarsadress finns. Fax-svar Önskas fax-svar på patienter från andra landsting, ska remiss och prov akutmärkas. Faxnummer ska stå på remissen. Kvittering av prov Prover tagna/inlämnade på VC ska kvitteras om det står KKF längs ner på BoS-etiketten. Är samtliga prover tagna från en sparad beställning i Cosmic, dvs. etiketterna skrevs ut vid provtagningen, kan kvittering göras på det 8-siffriga LID numret på RoS-etiketternas huvud.

3 sida 3 (9) Prover som lämnas in på VC eller prover som tas på patienter som har BoS-etiketter med sig kvitteras rör för rör. Kvittering får aldrig göras efter att proverna lämnat VC, dvs. skickats till Akademiska laboratoriet. KVI programmet visar olika färgkoder som man ska reagera på. Om skärmen vid kvittering: - Behåller sin originalfärg beställningen finns i FlexLab/Kemi - Blir röd beställningen saknas i FlexLab/Kemi - Blir lila beställningen är akut - Blir mörkt gul röret som kvitterades finns inte med i beställningen i FlexLab/Kemi. Sortering av prov Det är viktigt att ha separat hantering av prover som ska analyseras lokalt och prover som ska skickas till Akademiska laboratoriet Efter kvittering ställs de prover som ska centrifugeras i eller vid centrifugen. Se utförandebeskrivning Centrifugering av provrör, Primärvården. Prover som ska skickas till AL utan att centrifugeras ställs direkt i provlådan eller i ett provrörsställ för prover som ska skickas. De prover som ska analyseras lokalt på helblod körs antingen direkt eller ställs i avsett provrörsställ på analysbänken. Även dessa rör är märkta med KKF. Vaggning av prov ska göras inför analys, proverna ska ej övervaggas. Är det flera EDTA-rör(lila propp) i en beställning kontrollera alltid att rör med rätt LID-extension skickas till KKF. Skickas rör med fel LIDextension resulterar det i att provet ej analyseras. EDTA-rör (lila propp) där proppen tagits av måste märkas med den lilla BoS-etiketten över proppen. Detta för att tala om för KKF:s provmottagning att röret inte får gå in i bulken i provroboten. Förvaring av prover inför transport till Akademiska laboratoriet Prov som ska skickas till Klinisk Mikrobiologi Det står KMB längst ner på BoS etiketten på dessa rör. Blodprover förvaras alltid stående i väntan på transport. Serumrör Serumrör (röd eller guldgul propp) förvaras stående tills de har koagulerat och rumstempererats, men ska inom 1 timme förvaras i kylskåp. De behöver ej centrifugeras på vårdcentralen. De kan stå ocentrifugerade även över en helg. Ska vara på mikrobiologen inom 4 dygn. Odlingar och PCR prover Odlingar (ej blododlingar) och PCR prover förvaras i kyl i väntan på transport. Urinodlingar blandas och sugs upp i ett vakuumrör för urinprov. Kylförvaras i väntan på transport. Alla odlingar har en hållbarhetstid på 48 timmar. De kan alltså inte förvaras på VC över helgen.

4 sida 4 (9) PCR prover har olika hållbarhetstid beroende på vilken typ av virus/bakterie som efterfrågas se SÖK ANALYS Blododlingar Blododlingar förvaras och skickas till lab i rumstemperatur. Prov som ska skickas till Klinisk kemi och farmakologi samt Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin Det står KKF längst ner på BoS etiketten på dessa rör (det gör det även på de rör där analysen ska utföras lokalt). Blodprover förvaras alltid stående i väntan på transport. Proverna ska inte utsättas för solljus. Låt de prover som ska centrifugeras stå i centrifugen i väntan på centrifugering (då är de skyddade från solljus) och ställ dem direkt i provlådan när de är centrifugerade. Provlådan ska stå i kylskåp under dagen. Observera att prover som ska centrifugeras inte får ställas i kyl före centrifugering. PK-prov ska inte kylförvaras. Om ett rör som ska skickas till KKF har öppnats på VC måste det märkas med en etikett som sätts tvärs över proppen, använd den lilla kapilläretiketten som finns på BoS etiketterna till det provet. Använd gärna droppstift när det är möjligt istället för att öppna ett rör. Serum/plasma som ska frysas efter centrifugering förvaras i 20 o C- frys (serum eller plasma ska vara avpipetterat från primärröret). Observera att primärvården inte kan ta prover som ska frysas vid lägre temperaturer eller kylcentrifugeras. Serumrör Serumrör (röd, guldgul eller vit propp) förvaras stående tills de har koagulerat och rumstempererats, ca 30 minuter. Centrifugering ska ske så snart det är möjligt efter att provet koagulerat och rumstempererats, senast inom 4 timmar efter provtagningen. Obs! det finns undantag, detta anges på RoS-etiketten se då SÖK ANALYS. Serum i rör utan gel ska avskiljas från blodkropparna genom pipettering. Överför serumet till ett plaströr med 13 mm diameter. Flytta BoS-etiketten. Prover som ska förvaras på VC över helgen centrifugeras, serum avskiljes och fryses. Plasmarör Mintgrön, grön och mörkblå propp Plasmarör med mintgrön propp kan centrifugeras direkt efter provtagning och ska senast centrifugeras inom 4 timmar. Obs! det finns undantag, detta anges på BoS-etiketten se då SÖK ANALYS. På centrifugerat primärrör (gelrör) utförs allmänkemianalyser upp till 24 timmar efter angiven provtagningstid.

5 sida 5 (9) Om transporten inte når analyserande lab inom 22 timmar måste plasma hällas av i ett plaströr med 13 mm diameter och förvaras i kylskåp. Flytta BoS-etiketten. Prover som ska förvaras på VC över helgen centrifugeras, plasma avskiljs och förs över till ett plaströr, proppas och fryses. Övriga plasmarör med gröna och mörkblå proppar hanteras olika beroende på vilken analys som ska utföras - se SÖK ANALYS. Ljusblå/gul, ljusblå/vart och ljusblå/vit propp Plasmarör med ljusblå/gul, ljusblå/svart eller ljusbå/vit propp används framförallt till koagulationsanalyser. Dessa prover hanteras olika beroende på vilken analys som ska utföras. Vanligaste analysen är PK. Dessa rör ska förvaras i rumstemperatur. Ska analys utföras på KKF ska röret vara på KKF inom 22 timmar. Kommer inte analys kunna utföras inom 24 timmar ska röret centrifugeras, plasma pipetteras av (pipettera ej av närmare än 1 centimeter från blodkropparna) och frys i 20 o C. Provet skickas fryst i provlåda för frysprover till KKF. Övriga koagulationsanalyser har oftast mycket kortare hållbarhetstid före centrifugering och krav på att plasma fryses, ibland i -70 o C, se SÖK ANALYS. Om provet ska frysas i -70 o C kan det ej tas i primärvården. De koagulationsprover (utöver PK) som kan tas på VC skall centrifugeras i sammanlagt 20 (alternativt 14) minuter. 1. Centrifugera primärröret i 10 minuter i 2000 g alt 7 minuter i 2400 g. 2. Pipettera av plasman till ett plaströr med 13mm i diameter, ta endast plasma som finns >1cm ovanför blodkropparna. 3. Centrifugera plaströret med den avpipetterade plasman ytterligare en gång i 10 alt 7 minuter enligt punkt Pipettera av plasman i nytt plaströr med 13mm i diameter. Var noga med att inga blodkroppar följer med. 5. Flytta med BoS-etiketten så att det rör som innehåller provet som ska analyseras är märkt. 6. Plasman fryses i 20 C. 7. Provet skickas fryst i provlåda för frysprover till KKF. EDTA-rör Analyser som ska utföras på EDTA rör, lila propp, ska oftast analyseras på helblod, EDTA rör ska därför normalt inte centrifugeras. Blodstatus Hållbarheten på ett rör där blodstatus ska analyseras är 24 timmar om provet förvaras i kyl efter att det rumstempererats. Ska analys utföras på KKF ska röret vara på KKF inom 22 timmar. Detta måste man ta hänsyn till när provet tas.

6 sida 6 (9) B-Celler Är B-Celler begärt och prov inte anländer till KKF inom 7 timmar måste blodutstryk göras. (Görs endast av personal med vana att göra utstryk). Utstryken märks med blyertspenna (personnummer och namn), lägg det i en preparatlåda. Märk preparatlådan med beställningens LID-nummer. Ska även blodstatus analyseras på KKF sätts en gummisnodd runt preparatlåda och provrör. Trombocyter med aggregat-risk För att utesluta att oväntat låga trombocytresultat beror på EDTA påverkan kan trombocyter tas i Citratrör (blå-svart kork). OBS! Beställ endast B-Trombocyter och sätt etiketten på röret. Observera att om blodstatus önskas, ska ett EDTA-rör också tas, detta rör ska vara i en separat beställning med annan provtagningstid än trombocytbeställningen. HbA1c Efter att provet är rumstempererat förvaras röret i kylskåp. Ska vara analyserande lab tillhanda inom 5 dagar. SR-rör Om analysen ska utföras på KKF ska röret märkas med den lilla etiketten längs med röret enligt bilden och streckkodsetiketten skickas med till lab i plastfickan. Provet skickas till KKF provtagningsdagen. I väntan på transport kylförvaras provet Glukos-rör Om analys av glukos ska utföras på KKF ska prov tas i rör med rosa-grå propp. Provet ska nå KKF inom 46 timmar. Dessa rör får aldrig användas för analys av glukos inom primärvården. Kapillära prover Tid innan centrifugering och hanterings/förvaringsföreskrifter motsvarar de för venösa rör. Ett kapillärrör bör alltid stoppas i ett större rör (med kork) för att det lilla röret inte ska komma bort. Den lilla BoS-etiketten ska alltid sitta på kapillärröret, medsänd streckkoden från BoS-etiketten i plastfickan som finns i provlådan. Urinprover Analys av testremsa bör utföras snarast, senast inom 5 timmar om provet förvaras i rumstemperatur, prov kan förvaras i kyl upp till 24 timmar. Om provet skickas till KKF ska urinen blandas och sugas upp i ett vakuumrör för urinprov. Kylförvaras i väntan på transport. Dygnssamlingar ska omhändertas av VC. Volymen ska mätas, begärd mängd (se SÖK ANALYS) överförs till rekommenderat kärl som märks med RoS-etikett. Provtagningstiden på en dygnsmängd är när samlingen påbörjas. Skriv in uppgifter om provtagningstid, volym och samlingstid (stickprov/12h/24h) ev längd och vikt i FlexLab/Kemi.

7 sida 7 (9) Prover som ska skickas till klinisk patologi Det står KPC längst ner på RoS etiketten på dessa prover Utstryk för gynekologisk cytologi Fixeras omedelbart efter provtagningen i 70% (alt 95%) alkohol i minst 30 minuter. Efter att glasen lufttorkats stoppas de i en transportlåda för objektglas. Bifoga Lista för RoS-etiketter Gynekologisk cytologi indicerad/organiserad cellprovtagning Utstryk övrig cytologi Lufttorka och sätt i transportlåda för objektglas Blod för flödescytometri (immunfenotypning) Använd 6 ml heparinrör (mörkblå kork) Formalinfixerade prover Använd 75 ml plastburk med skruvlock med 40 ml 4% formaldehyd (buffrad) Alla prover förvaras i rumstemperatur. Proverna skickas med nästa transport till KPC. Obs! Prov för flödescytometri måste nå KPC inom 24h efter provtagning Prover som ska skickas till klinisk genetik Följ instruktionerna på remissen om provrör och hantering. Centrifugering av prov Se utförandebeskrivning Centrifugering av provrör, Primärvården. Packning av provlåda Prover ställs i insatsen, plastpåsen försluts med klämman. I varje provlåda som skickas läggs en lapp med uppgift om avsändande vårdcentral, telefonnummer, datum och vilken tur (om man har flera transporter dagligen) samt signatur av den som packat lådan. Denna lapp läggs i plastfickan tillsammans med ev etiketthuvuden, SR etiketter och pappersremisser. Provlådan ska vara klar för avhämtning när budet kommer. Turlista finns på Akademiska laboratoriets hemsida. Provlådan ska stå på en bevakad plats. Enligt AFS 2012:17 ska allt blod hanteras som smittförande. Därför ställs prov med smittrisk/blodsmitta direkt ner i provlådan. Rutiner för provlådor Provlådorna är anpassade efter kraven i Packa Provet Rätt. Det är AL som ansvarar för provlådorna och utbyte av dåliga/orena lådor görs av ALs personal. Vet VC att man har förorenat provlådan (tex urinspill) kan man kassera den själv. Tomma lådor förvaras upp och ned i bärstaplar eller på hyllor. På VC ska det finnas några lådor av varje sort men inget stort lager. Transportörerna ansvarar för att det finns provlådor på VC. Har man brist på provlådor kontaktar man Landstingsservice, yttre transport för att få fler.

8 sida 8 (9) Hantering av kylklampar till provtransporterna Kylklampen till KMB:s provlåda ska frysas minst 24 timmar i < 20 C innan användning. Kylklamparna till KKF:s provlåda för frysprover ska frysas minst 48 timmar i < 20 C innan användning. KMB Prover ställs i provlådan, rör som är för långa läggs i för dessa rör avsett fack i insatsen. Provlådan förvaras i kylskåp, prover stoppas i lådan efter att de har rumstempererats. Det är ok att ställa ocentrifugerade röda rör i lådan. En kylklamp läggs överst i lådan när lådan ska skickas. Obs! Blododlingar förvaras i rumstemperatur och skickas i provlåda utan kylklamp. KKF I denna provlåda packas alla prover till KKF, KITM och Klinisk genetik. Är det ett akut prov i provlådan märk provlådan med en lapp, ta lappen akut från en KKF pappersremiss, sätt akutmarkeringen så att den syns när lådan står i en bärstapel (framtill på provlådan). Proverna ska skickas i rumstemperatur. Frysta prover får inte tina på väg till KKF, de skickas i avsett fryskärl. De frysta proverna läggs i plastpåsen med absorbent och läggs mellan de frysta kylklamparna så att proverna har kylklampar på varsin sida. Fryskärl för endast två prover ska inte längre användas. KPC Till KPC finns två typer av provlådor, en hög och en låg. Den höga lådan är avsedd för prover som fixerats i formalin, inga andra prover får stoppas i dessa lådor. Utstryk förstörs av formalin. Den låga lådan är avsedd för övriga prover till KPC. Proverna ska skickas i rumstemperatur. Övrigt Avvikelse i MedControl skall alltid skrivas när det finns prover kvar i lådor som inkommer till VC. Kontrollera om lappen med datum, signatur mm ligger kvar i lådan när den öppnas. Utöver avvikelse som skrivs så ska alltid Laboratoriesamordnare kontaktas, Prov som fortfarande är ok att analyseras skickas så snart som möjligt till AL, med information att röret hittats i låda som kommit i retur från AL. Hänvisningar Transport av prov från Primärvården inom LUL, AL Centrifugering av provrör, Primärvården, AL 7931

9 sida 9 (9) Dokumenthistorik Version Orsak/ändring Senast ändrad av 1 Nytt dokument Kicki Palmberg 2 Korrigering av förkortning av Klinisk patologi Rättelse av centrifugering koagulation Komplettering av information kring frysta prover - ny låda Rättelse av hållbarhet PTH 3 Korrigering av ändrade proppfärger och förtydligande av korrekta lådor för frysta prover till KKF. Märkning av prover där proppen varit av är beskriven. Ny hantering av prover där remissen redan är använd. Kicki Palmberg Kicki Palmberg

Vägledning vid venprovtagning

Vägledning vid venprovtagning Beskrivning 1(6) Fastställandedatum: 2018-04-03 Upprättare: Jessika M Ljusner Fastställare: Lars Hansson Vägledning vid venprovtagning Laboratoriemedicins hemsida: http://www.regiongavleborg.se/samverkanswebben/halsa-vardoch-tandvard/diagnostik/laboratoriemedicin/

Läs mer

Rörtyp/användningsområde. Blododlingsflaska till BacT/Alert, aerob, grön hätta (KMB) Blododlingsflaska till BacT/Alert, anaerob, orange hätta (KMB)

Rörtyp/användningsområde. Blododlingsflaska till BacT/Alert, aerob, grön hätta (KMB) Blododlingsflaska till BacT/Alert, anaerob, orange hätta (KMB) sida 1 (5) Venprovtagningsrör Blododling 72089 Biomeriux 410851 Blododlingsflaska till BacT/Alert, aerob, grön hätta (KMB) 72088 Biomeriux 410852 Blododlingsflaska till BacT/Alert, anaerob, orange hätta

Läs mer

Provtransporter till Laboratoriemedicin NU-sjukvården Anvisning Patientnära analysverksamhet

Provtransporter till Laboratoriemedicin NU-sjukvården Anvisning Patientnära analysverksamhet 1(6) Anvisning Patientnära analysverksamhet Prov för kemisk och mikrobiologisk analys samt transfusionsmedicinsk undersökning som tas på inrättningar utanför sjukhusen transporteras oftast med bil från

Läs mer

Koagulationsanalyser. Serumanalyser, används endast i undantagsfall inom landstinget Dalarna.

Koagulationsanalyser. Serumanalyser, används endast i undantagsfall inom landstinget Dalarna. 1(6) Rör för venprovtagning Alla rör ska vändas 5-10 gånger efter provtagning. Rörtyp Ljusblå propp, svart ring Blodvolym/ dragvolym 3 ml Användning Koagulationsanalyser Vfn varukatalog/ Mediq Anmärkning

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin, Patologi och Cytologi Nyhetsblad nr 7 SEPTEMBER 2016

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin, Patologi och Cytologi Nyhetsblad nr 7 SEPTEMBER 2016 Landstinget Dalarna 1(5) Labnytt KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD Redaktör: Vera Thorén Bengtsson. AKTUELLT FRÅN KLINISK KEMI Drog-screen

Läs mer

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna.

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna. Självstudiematerial för information om preanalytiska faktorer vid lab.analyser, inom, LmD. Inom LmD finns laboratorier för klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi & cytologi och transfusionsmedicin,

Läs mer

Rutiner på Klinisk kemi i Skåne vid misstänkt viral hemorragisk feber (VHF), MERS, H5N1

Rutiner på Klinisk kemi i Skåne vid misstänkt viral hemorragisk feber (VHF), MERS, H5N1 2015 09 23 08 1(5) Instruktion Godkänd av: Rutiner på vid misstänkt viral hemorragisk feber (VHF) Säkerhetslaboratoriet Rutiner på i Skåne vid misstänkt viral hemorragisk feber (VHF), MERS, H5N1 Prover

Läs mer

Provtagningsanvisningar

Provtagningsanvisningar 1(8) Direkt till anvisningar för (Ctrl+klick): Förberedelser Moderkaka (CVS) Fostervatten (Amnion) Perifert blod (Konstitutionella förändringar) Hud organbiopsier (Konstitutionella förändringar) Kindskrap

Läs mer

Från beställning till analys Preanalys - viktigt för kvaliteten. Katarina Skov-Poulsen Pia Karlsson Harriet Liljenbring

Från beställning till analys Preanalys - viktigt för kvaliteten. Katarina Skov-Poulsen Pia Karlsson Harriet Liljenbring Från beställning till analys Preanalys - viktigt för kvaliteten Katarina Skov-Poulsen Pia Karlsson Harriet Liljenbring måndag den 21 oktober 2013 Postanalys 19 % Analys 13 % Preanalys 68 % Källa: Plebani

Läs mer

Provtagning för blododling, information till vårdenhet

Provtagning för blododling, information till vårdenhet sida 1 (8) Provtagning för blododling, information till vårdenhet Indikation Misstanke om sepsis, bakteriemi/septikemi, meningit, pneumoni eller annan svår infektion. Förberedelser Remiss och etikett Ange

Läs mer

Provtagningsanvisningar

Provtagningsanvisningar 1(9) Direkt till anvisningar för (Ctrl+klick): Förberedelser Moderkaka (CVS) Fostervatten (Amnion) Perifert blod - NIPT Perifert blod (Konstitutionella förändringar) Hud organbiopsier (Konstitutionella

Läs mer

Medicinsk service Labmedicin, Klinisk kemi. Vägledning för att undvika preanalytiska felkällor

Medicinsk service Labmedicin, Klinisk kemi. Vägledning för att undvika preanalytiska felkällor Medicinsk service Labmedicin, Klinisk kemi Vägledning för att undvika preanalytiska felkällor 2014 Kontaktpersoner Eva Lindström Lund och Landskrona Tel. 046-17 34 72 eva.lindstrom@skane.se Eva Mauritzson

Läs mer

Provtagningsanvisning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5)

Provtagningsanvisning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) sanvisning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 02-267667 Fastställandedatum: 2019-06-04 Giltigt t.o.m.: 2020-06-04 Upprättare: Annelie B Ravstis Strömbäck Fastställare: Lars Hansson sanvisning Spinalvätskeanalyser

Läs mer

Arbetsgrupp preanalys LmD Vera Thorén Bengtsson 1

Arbetsgrupp preanalys LmD Vera Thorén Bengtsson 1 PREANALYTISKA FAKTORER PREANALYS = FÖRE F ANALYS Faktorer som påverkar p provsvaret, från n beslut om provtagning till dess att analysen av provet påbörjasp rjas PROVSVAR FRÅN N LABORATORIERNA Vägledning

Läs mer

- Sänkt pris för B-PEth den bästa alkoholmarkören. - Ändrade referensintervall för barn och vuxna: P-Kreatinin P-Ferritin P-Järn P-Transferrin

- Sänkt pris för B-PEth den bästa alkoholmarkören. - Ändrade referensintervall för barn och vuxna: P-Kreatinin P-Ferritin P-Järn P-Transferrin Version 1.0 LABORATORIEMEDICIN Laboratorienytt Nr 2, april 2012 Innehåll: 2-4 Klinisk kemi - Sänkt pris för B-PEth den bästa alkoholmarkören - Ny och bättre metod för analys av 25-hydroxi Vitamin D i serum

Läs mer

Klinisk mikrobiologi och vårdhygien, kundundersökning 2012. Utskick: 1. Var arbetar du?

Klinisk mikrobiologi och vårdhygien, kundundersökning 2012. Utskick: 1. Var arbetar du? Klinisk mikrobiologi och vårdhygien, kundundersökning 2012 Tack till alla som deltagit i kundenkäten från Klinisk mikrobiologi och vårdhygien (KMB). KMB har genom detta fått värdefulla synpunkter och viktig

Läs mer

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna.

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna. Självstudiematerial för information om preanalytiska faktorer vid lab.analyser, inom, LmD. Inom LmD finns laboratorier för klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi & cytologi och transfusionsmedicin,

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(8) Laboratoriemedicin Nyhetsblad NOVEMBER 2014

Landstinget Dalarna 1(8) Laboratoriemedicin Nyhetsblad NOVEMBER 2014 Landstinget Dalarna 1(8) Labnytt KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson AKTUELLT

Läs mer

Provtagningsinstruktion dopningskontroll blodprov

Provtagningsinstruktion dopningskontroll blodprov Provtagningsinstruktion dopningskontroll blodprov Provtagningskit för blod Förberedelse inför provtagning 1. Fyll i Remiss för dopningsprovtagning enligt anvisningar på remissen. 2. Ta på engångshandskar.

Läs mer

Lumbalpunktion - rekommendation för rörföljd och rörantal

Lumbalpunktion - rekommendation för rörföljd och rörantal INSTRUKTION 1 (5) ALLMÄNT Vid lumbalpunktion ska de rör i vilka cerebrospinalvätska (Csv) samlas numreras i tappningsordning. För rätt sortering rekommenderar vi att ni lämnar alla rör till provinlämningen

Läs mer

Provtagningsrekommendationer gällande prover från externa kunder till klinisk kemiska laboratoriet, UDS, SLU

Provtagningsrekommendationer gällande prover från externa kunder till klinisk kemiska laboratoriet, UDS, SLU Provtagningsrekommendationer gällande prover från externa kunder till klinisk kemiska laboratoriet, UDS, SLU Innehållsförteckning sida Provinlämnings- och svarsrutiner 1 Provtagningsrekommendationer 2-4

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 1 JANUARI 2013

Landstinget Dalarna 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 1 JANUARI 2013 Landstinget Dalarna 1(6) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: AKTUELLT FRÅN LABORATORIEMEDICIN

Läs mer

Klinisk kemiska laboratoriet vid UDS

Klinisk kemiska laboratoriet vid UDS Okt 2014 Externa prover Klinisk kemiska laboratoriet Universitetsdjursjukhuset, SLU Klinisk kemiska laboratoriet vid UDS Innehållsförteckning sidan Klinisk kemiska laboratoriets öppettider 1 Hemsida adress

Läs mer

PROVTAGNINGSINSTRUKTIONER Publiceras endast på Version

PROVTAGNINGSINSTRUKTIONER Publiceras endast på   Version PROVTAGNINGSINSTRUKTIONER Publiceras endast på www.ridsport.se. Version 180101 Provtagningsinstruktion för dopingkontroll urinprov Urin ska vara spontant avgiven och uppsamlad i håv (provtagningskärl)

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 8 DECEMBER 2014

Landstinget Dalarna 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 8 DECEMBER 2014 Landstinget Dalarna 1(6) Labnytt KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson AKTUELLT

Läs mer

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna.

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna. Självstudiematerial för information om preanalytiska faktorer vid lab.analyser, inom, LmD. Inom LmD finns laboratorier för klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi & cytologi och transfusionsmedicin,

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(8) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 9 NOVEMBER 2015

Landstinget Dalarna 1(8) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 9 NOVEMBER 2015 Landstinget Dalarna 1(8) Labnytt KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson AKTUELLT

Läs mer

Analys av U-Graviditetstest med Instalert hcg

Analys av U-Graviditetstest med Instalert hcg Godkänt den: 2018-10-01 Ansvarig: Maria Engedahl Gäller för: Region Uppsala Inledning Alla vårdenheter i Region Uppsala som analyserar graviditetstest i urin ska använda Instalert hcg. Instruktionen är

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(9) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 JUNI 2015

Landstinget Dalarna 1(9) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 JUNI 2015 Landstinget Dalarna 1(9) Labnytt KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson AKTUELLT

Läs mer

Preanalytisk hållbarhet. Peter Ridefelt - Klinisk kemi och farmakologi, Akademiska sjukhuset

Preanalytisk hållbarhet. Peter Ridefelt - Klinisk kemi och farmakologi, Akademiska sjukhuset Preanalytisk hållbarhet Peter Ridefelt - Klinisk kemi och farmakologi, Akademiska sjukhuset Walter Guders sammanställningar http://www.diagnosticsample.com Stahl Clin Chem Lab Med 2005;43:210 Jensen Clin

Läs mer

LABORATORIET INFORMERAR. Nyheter från och med 29 september 2009

LABORATORIET INFORMERAR. Nyheter från och med 29 september 2009 Nr 3 2009-09-18 LABORATORIET INFORMERAR 1(5) Nyheter från och med 29 september 2009 P-Troponin T - ny förbättrad metod Vi byter nu till en metod med avsevärt bättre prestanda i det låga mätområdet. Beslutsgräns

Läs mer

Arbetsbeskrivning Omhändertagande och hantering av preparat för analys av PAD (Patologisk Anatomisk Diagnos), bakteriologi, cytologi och virologi.

Arbetsbeskrivning Omhändertagande och hantering av preparat för analys av PAD (Patologisk Anatomisk Diagnos), bakteriologi, cytologi och virologi. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 27288 su/med 2018-09-26 2 Innehållsansvarig: Ellen Rydström, Operationssjuksköt., Operation 3 Sahlgrenska (ellry) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Landstinget Dalarna Sid 1(10) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 2 MARS 2012

Landstinget Dalarna Sid 1(10) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 2 MARS 2012 Landstinget Dalarna Sid 1(10) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 6 OKTOBER 2013

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 6 OKTOBER 2013 Landstinget Dalarna 1(5) Labnytt KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: AKTUELLT FRÅN LABORATORIEMEDICIN

Läs mer

Ansvarig utgivare: Verksamhetschefer 1(7) Redaktör: Carina Wallner Labnytt nr 3, februari 2018

Ansvarig utgivare: Verksamhetschefer 1(7) Redaktör: Carina Wallner Labnytt nr 3, februari 2018 Ansvarig utgivare: Verksamhetschefer 1(7) Labnytt LABORATORIEMEDICIN DALARNA PATOLOGI OCH CYTOLOGI DALARNA. INNEHÅLLSFÖRTECKNING AKTUELLT FRÅN TRANSFUSIONSMEDICIN...2 Nya funktioner i koppling mellan TakeCare

Läs mer

DELEGERING PROVTAGNING URIN OCH AVFÖRING

DELEGERING PROVTAGNING URIN OCH AVFÖRING DELEGERING PROVTAGNING URIN OCH AVFÖRING Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad. Fastställt av: 2016-12-30 MAS-enheten

Läs mer

Nummer 1 2009. Information från Laboratoriemedicin Landstinget Gävleborg

Nummer 1 2009. Information från Laboratoriemedicin Landstinget Gävleborg Nummer 1 2009 Information från Landstinget Gävleborg Upprättat datum: 2009-02-24 2(7) Innehållsförteckning ALLMÄN INFORMATION... 3 LABXET REDAKTION... 3 LABORATORIEMEDICINS HEMSIDOR... 3 VEM SKA HA SVARET?...

Läs mer

Provtagning för blododling, information till vårdenhet

Provtagning för blododling, information till vårdenhet sida 1 (6) Provtagning för blododling, information till vårdenhet Indikation Vid misstanke om bakteriemi/septikemi, meningit, pneumoni eller annan svår infektion. Förberedelser Remiss och etikett Ange

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(8) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 4 MAJ 2013

Landstinget Dalarna 1(8) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 4 MAJ 2013 Landstinget Dalarna 1(8) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson

Läs mer

URINPROV. Tvätta och handdesinfektera händerna Ta på handskar Ta på plastförkläde

URINPROV. Tvätta och handdesinfektera händerna Ta på handskar Ta på plastförkläde 1 URINPROV Prov lämnas i många olika situationer Urinprov kan behöva lämnas av olika anledningar, till exempel när patienten utreds för sjukdom eller då olika uppföljningar behöver göras. Det är alltid

Läs mer

Provtagning, kapillär (bloduppsamling), bilaga 2 provtagningsmängder. Dessa analyser utförs på Klinisk kemi och farmakologi:

Provtagning, kapillär (bloduppsamling), bilaga 2 provtagningsmängder. Dessa analyser utförs på Klinisk kemi och farmakologi: sida 1 (8 Indikation/medicinsk betydelse Venös provtagning är alltid att föredra men i vissa fall måste kapillära prover användas. Håll i minnet att kapillärprovtagningstekniken innebär risk för mer osäkra

Läs mer

Lab-modulen i Melior. Sammanfattning. Innehållsförteckning

Lab-modulen i Melior. Sammanfattning. Innehållsförteckning 2018-01-16 9457 1 (10) Sammanfattning Riktlinje för hantering av ordination och svar i Melior gällande prover till klin kem lab och mikrobiologen, SÄS. Riktlinjen beskriver signeringsförfarandet samt ansvarsfördelningen

Läs mer

Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin - KITM:s öppettider. - Klinisk Kemis öppettider - Analys av Takrolimus - Patientinstruktioner på engelska

Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin - KITM:s öppettider. - Klinisk Kemis öppettider - Analys av Takrolimus - Patientinstruktioner på engelska Version 1.0 LABORATORIEMEDICIN Laboratorienytt Nr 6, december 2013 Innehåll: 2 Klinisk Genetik - Klinisk Genetiks öppettider 3 Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin - KITM:s öppettider 4-5 Klinisk

Läs mer

Meddelande 5/2010. Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland. Ett telefonnummer till Laboratoriemedicin Västra Götaland

Meddelande 5/2010. Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland. Ett telefonnummer till Laboratoriemedicin Västra Götaland Datum 2010-03-17 Meddelande 5/2010 Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland Ett telefonnummer till Laboratoriemedicin Västra Götaland Laboratorier inom Unilabs Västra Götaland har nu ETT gemensamt

Läs mer

Provtagning, kapillär (bloduppsamling), bilaga 2 provtagningsmängder

Provtagning, kapillär (bloduppsamling), bilaga 2 provtagningsmängder sida 1 (9 Indikation/medicinsk betydelse Venös provtagning är alltid att föredra men i vissa fall måste kapillära prover användas. Håll i minnet att kapillärprovtagningstekniken innebär risk för mer osäkra

Läs mer

Rörtyp/användningsområde. Hållare med överföringsrör för urin

Rörtyp/användningsområde. Hållare med överföringsrör för urin sida 1 (8) Övrigt provtagnings- och förvaringsmaterial Gemensamt inom 47994 Becton Dickinson AB 364940 80862 62.9924.284 47993 Becton Dickinson AB 364915 44927 80.734 Hållare med överföringsrör för urin

Läs mer

KI Biobank Tjänstekatalog

KI Biobank Tjänstekatalog KI Biobank Tjänstekatalog Version: 1, 2011 KI Biobank är en core facilitet som erbjuder service för provinsamling, provförvaring och provdistribution. Innehåll KI Biobank...4 Kontakt...4 Öppettider...4

Läs mer

Provtagningsrekommendationer gällande prover från externa kunder till klinisk kemiska laboratoriet, UDS, SLU

Provtagningsrekommendationer gällande prover från externa kunder till klinisk kemiska laboratoriet, UDS, SLU Klinisk kemiska laboratoriet Provtagningsrekommendationer gällande prover från externa kunder till klinisk kemiska laboratoriet, UDS, SLU Innehållsförteckning Sida Provinlämnings- och svarsrutiner 1 Provtagningsrekommendationer

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 4

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 4 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 4 Innehållsansvarig: Katarina Jernstig, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (katje); Maria Mattsson, Sektionsledare, Giltig från: 2015-03-31 Avdelning 34 (marma69)

Läs mer

Laboratoriemedicin VL LabNytt nr GDPR - Den nya dataskyddsförordningen

Laboratoriemedicin VL LabNytt nr GDPR - Den nya dataskyddsförordningen 1 Laboratorienytt Nr: 4 September 2018 Innehåll: Sid 2 Sid 3-4 Laboratoriemedicin Klinisk Mikrobiologi - GDPR - Den nya dataskyddsförordningen - Information angående Legionella diagnostik - Luftvägar -

Läs mer

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna.

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna. Självstudiematerial för information om preanalytiska faktorer vid lab.analyser, inom, LmD. Inom LmD finns laboratorier för klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi & cytologi och transfusionsmedicin,

Läs mer

Datum Diarienr: SkaS

Datum Diarienr: SkaS Datum 2016-11-02 Diarienr: SkaS 38-2016 Meddelande 17/20 /2016 Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland gällande fr.o.m. 2016-11-23 (om inget annat datum anges i texten) Till kunder inom Skaraborgs

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad DECEMBER 2013

Landstinget Dalarna 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad DECEMBER 2013 Landstinget Dalarna 1(6) Labnytt KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson AKTUELLT

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(7) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 1 FEBRUARI 2012

Landstinget Dalarna 1(7) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 1 FEBRUARI 2012 Landstinget Dalarna 1(7) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD Redaktör: AKTUELLT FRÅN LABORATORIEMEDICIN

Läs mer

Beställer du prover? Tar du prover? Tittar du på analysresultat? Då har vi viktig information till dig!

Beställer du prover? Tar du prover? Tittar du på analysresultat? Då har vi viktig information till dig! Förändringar från och med 1 juni 2019 Beställer du prover? Tar du prover? Tittar du på analysresultat? Då har vi viktig information till dig! VARFÖR? Under 2019 sker förändringar inom Laboratoriemedicin

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(7) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 1 FEBRUARI 2009

Landstinget Dalarna 1(7) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 1 FEBRUARI 2009 Landstinget Dalarna 1(7) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: AKTUELLT FRÅN LABORATORIEMEDICIN

Läs mer

PROVTAGNINGSANVISNINGAR

PROVTAGNINGSANVISNINGAR PROVTAGNINGSANVISNINGAR Dessa anvisningar ersätter tidigare utgåva, daterad 2007-12-18. Provförteckning Se www.skane.se/usil/klingen För vårdgivare Analyser och tjänster som utförs av Genetiska kliniken.

Läs mer

Rutiner vid stick- och skärskador på Skellefteå lasarett. Lena Lindberg Hygiensjuksköterska 2013 02 27

Rutiner vid stick- och skärskador på Skellefteå lasarett. Lena Lindberg Hygiensjuksköterska 2013 02 27 Rutiner vid stick- och skärskador på Skellefteå lasarett Lena Lindberg Hygiensjuksköterska 2013 02 27 Bakgrund Stick- och skärskador utgör den största risken för överföring av blodburen smitta i sjukvården.

Läs mer

BD Mission. Helping all people live healthy lives

BD Mission. Helping all people live healthy lives BD Mission Helping all people live healthy lives 2015-03-09 BD - Ett multinationellt företag Egen tillverkning Tre olika divisioner Ett rör för att samla blod, är det inte bara ett rör? Är den preanalytiska

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(10) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 SEPTEMBER 2013

Landstinget Dalarna 1(10) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 SEPTEMBER 2013 Landstinget Dalarna 1(10) Labnytt KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson AKTUELLT

Läs mer

GRAVIDITETSDIABETES SCREENING VID BARNMORSKEMOTTAGNING

GRAVIDITETSDIABETES SCREENING VID BARNMORSKEMOTTAGNING Godkänt den: 2018-02-26 Ansvarig: Gäller för: Kvinnosjukvård Masoumeh Rezapour Isfahani GRAVIDITETSDIABETES SCREENING VID BARNMORSKEMOTTAGNING Bakgrund Graviditetsdiabetes (GDM) medför ökad risk för mor

Läs mer

TROMBOCYT-ORIENTERAD INHIBITION AV NY TIA OCH MINDRE ISCHEMISK STROKE TIA AND MINOR ISCHEMIC STROKE)

TROMBOCYT-ORIENTERAD INHIBITION AV NY TIA OCH MINDRE ISCHEMISK STROKE TIA AND MINOR ISCHEMIC STROKE) TROMBOCYT-ORIENTERAD INHIBITION AV NY TIA OCH MINDRE ISCHEMISK STROKE (PLATELET-ORIENTED INHIBITION IN NEW TIA AND MINOR ISCHEMIC STROKE) PROTOKOLL FÖR BIOMARKÖRUNDERSTUDIE BLODPROVSTAGNING OUS-protokoll

Läs mer

Landstinget Dalarna Sid 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 2, MARS 2010

Landstinget Dalarna Sid 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 2, MARS 2010 Landstinget Dalarna Sid 1(6) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén

Läs mer

Laboratorienytt. Innehåll: 2 Klinisk Genetik - Ny metod för trisomier 13/18/21

Laboratorienytt. Innehåll: 2 Klinisk Genetik - Ny metod för trisomier 13/18/21 LABORATORIEMEDICIN Laboratorienytt Nr 1, februari 2014 Innehåll: 2 Klinisk Genetik - Ny metod för trisomier 13/18/21 3 Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin - Blodgrupperingssvar på papper upphör

Läs mer

Från Unilabs Laboratoriemedicin, Stockholm gällande fr.o.m (om inget annat datum anges i texten)

Från Unilabs Laboratoriemedicin, Stockholm gällande fr.o.m (om inget annat datum anges i texten) Datum 2016-11-02 Meddelande 12/201 2016 Från Unilabs Laboratoriemedicin, Stockholm gällande fr.o.m. 2016-11-23 (om inget annat datum anges i texten) Gällande för kunder inom Capio S:t Görans sjukhus Klinisk

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 4, SEPTEMBER 2012

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 4, SEPTEMBER 2012 Landstinget Dalarna 1(5) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson

Läs mer

Datum Diarienr: SkaS Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland

Datum Diarienr: SkaS Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland Datum 2014-08-25 Diarienr: SkaS 38-2014 Meddelande 13/20 /2014 Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland Till kunder inom Skaraborgs sjukhus och Närhälsan i Skaraborg Klinisk mikrobiologi Påminnelse

Läs mer

Meddelande 8/2010. Från Unilabs Laboratoriemedicin Sörmland. Klinisk kemi. Hantering av spinalvätskeprover.

Meddelande 8/2010. Från Unilabs Laboratoriemedicin Sörmland. Klinisk kemi. Hantering av spinalvätskeprover. Datum 2010-11-10 Meddelande 8/2010 Från Unilabs Laboratoriemedicin Sörmland. Klinisk kemi Hantering av spinalvätskeprover. Många av de analyser som utförs på cerebrospinalvätska är känsliga för hantering

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 1 FEBRUARI 2010

Landstinget Dalarna 1(6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 1 FEBRUARI 2010 Landstinget Dalarna 1(6) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson

Läs mer

Ansvarig utgivare: Verksamhetschefer 1(6) Redaktör: Carina Wallner Labnytt nr 11, december 2017

Ansvarig utgivare: Verksamhetschefer 1(6) Redaktör: Carina Wallner Labnytt nr 11, december 2017 Ansvarig utgivare: Verksamhetschefer 1(6) LABORATORIEMEDICIN DALARNA PATOLOGI OCH CYTOLOGI DALARNA Labnytt. INNEHÅLLSFÖRTECKNING AKTUELLT FRÅN KLINISK KEMI... 2 Proteinfraktionering, analys i serum istället

Läs mer

Gemensamma provkärl inom Akademiska laboratoriet

Gemensamma provkärl inom Akademiska laboratoriet sida 1 (10) Övrigt provtagnings- och förvaringsmaterial Gemensamma provkärl inom och leverantörens 80862 62.9924.284 54044 720-2852 54043 KIMA14934 44927 80.734 50954 Pac Sweden AB 5652613 Plaströr sterilt

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(8) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 OKTOBER 2012

Landstinget Dalarna 1(8) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 OKTOBER 2012 Landstinget Dalarna 1(8) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson

Läs mer

Provtagningsanvisning för Ögonsekret odling. Avgränsning/Bakgrund. Provtagning

Provtagningsanvisning för Ögonsekret odling. Avgränsning/Bakgrund. Provtagning Sidan 1 av 5 Avgränsning/Bakgrund Här beskrivs provtagning för allmän bakteriologisk frågeställning vid konjunktivit, keratit eller endoftalmit. För odling avseende gonokocker krävs att detta begärs på

Läs mer

Kort anvisning för provtagning och analys av blodgas på RP500

Kort anvisning för provtagning och analys av blodgas på RP500 Kort anvisning för provtagning och analys av blodgas på RP500 Provtagning kapillär blodgas Värm handen för att öka blodcirkulationen ca 15 minuter före provtagning. Tag ut patientens personnummer/befregnummer

Läs mer

Sammanställning av prov som inte sparas p.g.a. ändrat samtycke. Uppgifter om inkomna nej-talonger år 2014 i Uppsala Örebro sjukvårdsregion

Sammanställning av prov som inte sparas p.g.a. ändrat samtycke. Uppgifter om inkomna nej-talonger år 2014 i Uppsala Örebro sjukvårdsregion Sammanställning av prov som inte sparas p.g.a. ändrat samtycke Uppgifter om inkomna nej-talonger år 2014 i Uppsala Örebro sjukvårdsregion 1 Kommentarer Samtliga tabeller och figurer är uppgifter inhämtade

Läs mer

Klinisk patologi och cytologi 1

Klinisk patologi och cytologi 1 Självstudiematerial för information om preanalytiska faktorer vid lab.analyser, inom, LmD. Inom LmD finns laboratorier för klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi & cytologi och transfusionsmedicin,

Läs mer

DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD

DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD 2011-03-11 1 DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD Blod tas för analys Vid blodprovstagning tas en liten mängd blod som sedan undersöks, analyseras. Mängden blod varierar lite utifrån hur många och vilka undersökningar

Läs mer

Klinisk mikrobiologi 1

Klinisk mikrobiologi 1 Självstudiematerial för information om preanalytiska faktorer vid lab.analyser, inom, LmD. Inom LmD finns laboratorier för klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi & cytologi och transfusionsmedicin,

Läs mer

/2012. Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland - gällande fr.o.m (om inget annat datum anges)

/2012. Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland - gällande fr.o.m (om inget annat datum anges) Datum 2012-09-10 Meddelande 4/20 /2012 Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland - gällande fr.o.m. 2012-09-26 (om inget annat datum anges) Avsändaretikett (med unik beställarkod) önskas på våra

Läs mer

Laboratorienytt. Innehåll: 2 Klinisk Patologi. - Telefontider - Öppettider. 3 Klinisk Kemi

Laboratorienytt. Innehåll: 2 Klinisk Patologi. - Telefontider - Öppettider. 3 Klinisk Kemi 1 LABORATORIEMEDICIN Laboratorienytt Nr 1, Januari 2016 Innehåll: 2 Klinisk Patologi - Telefontider - Öppettider 3 Klinisk Kemi - Begränsad möjlighet till provtagning - Kassering av remisser 4 Klinisk

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(10) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 4 AUGUSTI 2010

Landstinget Dalarna 1(10) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 4 AUGUSTI 2010 Landstinget Dalarna 1(10) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson

Läs mer

Blododling görs vid misstanke om bakteriemi/sepsis.

Blododling görs vid misstanke om bakteriemi/sepsis. Sidan 1 av 6 Avgränsning/Bakgrund görs vid misstanke om bakteriemi/sepsis. Provtagning I normalfallet rekommenderas två provtagningar (skilda stick). Vid varje provtagning fylls en aerob (grön) och en

Läs mer

2015-09-24. Urinprover. Urinstickor. Urin-, avförings- och sekretprover

2015-09-24. Urinprover. Urinstickor. Urin-, avförings- och sekretprover Urin-, avförings- och sekretprover SJSE12 OMVÅRDNADENS TEKNIK OCH METOD ANNELIE AUGUSTINSSON 2015-09-28 Urinprover Kvantitativ provtagning = urin samlas under ett dygn (07:00 07:00) och mäts därefter.

Läs mer

Från Unilabs Laboratoriemedicin, Stockholm gällande fr.o.m (om inget annat datum anges i texten)

Från Unilabs Laboratoriemedicin, Stockholm gällande fr.o.m (om inget annat datum anges i texten) Datum 2016-11-02 Meddelande 11/201 2016 Från Unilabs Laboratoriemedicin, Stockholm gällande fr.o.m. 2016-11-23 (om inget annat datum anges i texten) Klinisk kemi Byte av provtagningsmaterial För att förbättra

Läs mer

Totalcalcium albumin-korrigerat calcium joniserat calcium - vad ska man välja?

Totalcalcium albumin-korrigerat calcium joniserat calcium - vad ska man välja? Totalcalcium albumin-korrigerat calcium joniserat calcium - vad ska man välja? Peter Ridefelt Klinisk kemi och farmakologi, Akademiska sjukhuset, Uppsala 2014-10-15 Bakgrund Calcium i plasma föreligger

Läs mer

Mononukleostest, S- Rapportnamn. Provmaterial. Utförande. Typ av provmaterial. Typ av provrör och tillsatser. Provvolym. Provberedning och förvaring

Mononukleostest, S- Rapportnamn. Provmaterial. Utförande. Typ av provmaterial. Typ av provrör och tillsatser. Provvolym. Provberedning och förvaring sida 1 (6) Rapportnamn S-Mononukleos ak Provmaterial Utförande Typ av provmaterial Kapillärblod, Serum, plasma och helblod. Typ av provrör och tillsatser Serum (guldgul propp, gel utan tillsats) Plasma

Läs mer

Meddelande 3/2010. Från Unilabs Laboratoriemedicin Sörmland. Klinisk mikrobiologi. Nytt system för analys av Chlamydia trachomatis.

Meddelande 3/2010. Från Unilabs Laboratoriemedicin Sörmland. Klinisk mikrobiologi. Nytt system för analys av Chlamydia trachomatis. Datum 2010-03-19 Meddelande 3/2010 Från Unilabs Laboratoriemedicin Sörmland. Klinisk mikrobiologi Nytt system för analys av Chlamydia trachomatis. Under april månad kommer ett nytt system för analys av

Läs mer

Landstinget Dalarna Sid 1 av (7) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 3 MAJ 2009

Landstinget Dalarna Sid 1 av (7) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 3 MAJ 2009 Landstinget Dalarna Sid 1 av (7) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin, Patologi och Cytologi Nyhetsblad 5 APRIL 2017

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin, Patologi och Cytologi Nyhetsblad 5 APRIL 2017 Landstinget Dalarna 1(5) Labnytt KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD Redaktör: Vera Thorén Bengtsson. AKTUELLT FRÅN KLINISK KEMI Nedläggning

Läs mer

Leucosep-rör LTK.615 BIPACKSEDEL. För in vitro-diagnostik PI-LT.615-SE-V3

Leucosep-rör LTK.615 BIPACKSEDEL. För in vitro-diagnostik PI-LT.615-SE-V3 Leucosep-rör LTK.615 BIPACKSEDEL För in vitro-diagnostik PI-LT.615-SE-V3 Bruksanvisning Avsedd användning Leucosep-rör är avsedda att användas vid insamling och separation av perifera mononukleära celler

Läs mer

Regional Analysförteckning och en Labdatabas för AsynjaVisph

Regional Analysförteckning och en Labdatabas för AsynjaVisph Enhet: Objektförvaltning AsynjaVisph Västra Götalandsregionen 2018-12-02 Regional Analysförteckning och en Labdatabas för AsynjaVisph Detta informationsblad gäller i första hand enheter kopplade mot Lab

Läs mer

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna.

Läs både texten i varje bild och eventuell text under bilderna. Självstudiematerial för information om preanalytiska faktorer vid lab.analyser, inom, LmD. Inom LmD finns laboratorier för klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi & cytologi och transfusionsmedicin,

Läs mer

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada Rutin Process: 3.1.1 RGK Tillhandahålla medicinsk service Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2018-05-16 Faktaägare: Susanna Lundvall, Hygiensjuksköterska vårdhygien Fastställd av: Stephan Quittenbaum,

Läs mer

Landstinget Dalarna Sid 1 (6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 OKTOBER 2009

Landstinget Dalarna Sid 1 (6) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 OKTOBER 2009 Landstinget Dalarna Sid 1 (6) Labnytt INNEHÅLL: KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén

Läs mer

Datum /2018. Från Unilabs Laboratoriemedicin, Sörmland gäller fr.o.m (om inget annat datum anges i texten)

Datum /2018. Från Unilabs Laboratoriemedicin, Sörmland gäller fr.o.m (om inget annat datum anges i texten) Datum 2018-11-20 Meddelande 4/20 /2018 Från Unilabs Laboratoriemedicin, Sörmland gäller fr.o.m. 2018-12-05 (om inget annat datum anges i texten) Klinisk kemi S-Kortisol ny analyskod vid funktionstest samt

Läs mer

Hantering på KUL av prov från patient med misstänkt eller säkerställd Ebola eller annan viral hemorrhagisk feber (VHF)

Hantering på KUL av prov från patient med misstänkt eller säkerställd Ebola eller annan viral hemorrhagisk feber (VHF) 1(5) Klinisk mikrobiologi misstänkt eller säkerställd Ebola eller annan viral Inledning... 1 Omhändertagande av patient... 1 Diagnostik... 1 Om prov ändå kommer till KUL... 2 Destruktion av prov... 2 Skyddsutrustning

Läs mer

Provtagning, venös med vakuumrör

Provtagning, venös med vakuumrör sida 1 (8) Patientförberedelser Provmaterial Patienten bör om möjligt sitta ner 15 minuter före provtagning. Kontrollera om det finns speciella föreskrifter för beställda analyser och om så är fallet att

Läs mer

Handläggning av stick- och skärskador. Rutiner i Umeå, NUS

Handläggning av stick- och skärskador. Rutiner i Umeå, NUS Handläggning av stick- och skärskador Rutiner i Umeå, NUS Bakgrund Stick- och skärskador utgör den största risken för överföring av blodburen smitta i sjukvården. Risk för överföring av blodsmitta uppstår

Läs mer

Datum Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland gäller fr.o.m (om inget annat datum anges i texten)

Datum Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland gäller fr.o.m (om inget annat datum anges i texten) Datum 2018-11-22 Meddelande 6a/20 /2018 Från Unilabs Laboratoriemedicin, Västra Götaland gäller fr.o.m. 2018-12-05 (om inget annat datum anges i texten) Till privatkunder (Till kunder inom Skaraborgs Sjukhus

Läs mer

PROGENSA PCA3 Urine Specimen Transport Kit

PROGENSA PCA3 Urine Specimen Transport Kit Läkaranvisningar PROGENSA PCA3 Urine Specimen Transport Kit För in vitro-diagnostiskt bruk. Endast för USA-export. Anvisningar 1. Det kan underlätta att be patienten dricka rikligt med vatten (cirka 500

Läs mer