ST inom Sveriges Domstolar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ST inom Sveriges Domstolar"

Transkript

1 1 ST inom Sveriges Domstolar FÖR MEDLEMSREKRYTERING OCH MEDLEMSVÅRD Reviderad Reviderad

2 2 Innehållsförteckning Medlemsrekrytering allmänt s. 3 Rutiner vid nyanställning s. 4 Rutin - ny medlem i ST s. 6 Argument för medlemskap i ST s. 7 Medlemsvård s. 10 Rutiner vid begäran om utträde s. 11 Förslag till välkomstbrev s. 12 ST inom Sveriges Domstolars organisation s. 13 Viktiga adresser och telefonnummer s. 14

3 3 Medlemsrekrytering - allmänt Detta informationsmateriel är avsett för Dig, som på uppdrag av ST inom Sveriges Domstolar är lokalt ansvarig för medlemsrekrytering och medlemskontakter. Som rekryteringsansvarig har Du ett förstahandsansvar för att rekrytera medlemmar till ST. Ansvaret avser även att behålla de medlemmar vi har. I texterna möter Du omväxlande ST (Fackförbundet ST) och ST inom Sveriges Domstolar. Detta beror på att varje medlem är medlem i ST. ST inom Sveriges Domstolar är en avdelning inom ST. ST är ett förbund som organiserar alla statligt anställda oberoende av vilken tjänst man har. Detta innebär att alla anställda är välkomna som medlemmar i vårt förbund. I detta dokument får du matnyttig information om rutiner, stöd för argument m.m.

4 4 Rutiner vid nyanställning När en anställning skall utlysas bör Du se till att Du får vara med i utformningen av platsannonsen. Du skall se till att Du anges som facklig företrädare i platsannonsen. Detta för att eventuella sökande skall kunna vända sig till Dig med frågor om vad anställningen innebär m.m. På det viset har Du etablerat en tidig kontakt. Då ansökningarna till den utannonserade anställningen inkommit skall Du se till att Du får vara med när urvalet görs om vilka som skall kallas till en eventuell anställningsintervju. Delta i anställningsintervjuer. Din medverkan är ett bidrag till att rätt person rekryteras. Din medverkan kan också vara avgörande för rekryteringen till ST. Du som deltar i intervjun är vid detta tillfälle den som ger ST ett ansikte. I samband med anställningsintervjun skall Du ta tillfället i akt och berätta om ST inom Sveriges Domstolar. Uppmuntra till att ta kontakt med Dig även efter intervjun om det dyker upp något som hon eller han undrar över. Arbetsgivaren underrättar Dig om vem hon/han tänker anställa. Har du någon annan uppfattning beträffande tillsättningen kan Du begära förhandling om vem som skall få anställningen (läs även i ST inom Sveriges Domstolars policydokument). Arbetsgivaren skall också informera om lönesättningen. Du har alltid möjlighet att förhandla även om det. Glöm inte att detta är två olika förhandlingar! När Du vet vem som anställts skicka hem ett välkomstbrev. Förslag till välkomstbrev finner du på sidan 11. Denna mall kan du hämta hem på vår hemsida: Tillsammans med välkomstbrevet, skickar du med vår egen gröna broschyr: ST inom Sveriges Domstolar.

5 5 På tillträdesdagen gör du så här: a) Du hälsar henne/honom välkommen till myndigheten. b) Du presenterar Dig och talar om vilket fackligt uppdrag du har för ST inom Sveriges Domstolar. c) Du överlämnar lämplig/a broschyr/er (den/de som passar tjänsten som är tillsatt). Tips på lämpliga broschyrer som är bra att ha tillgängliga. Dessa två finns att beställa och/eller ladda ner från vår hemsida: Vår egen broschyr om ST inom Sveriges Domstolar Föredragande Och broschyrerna/faktablad nedan finns att beställa via ST s hemsida, kostnadsfritt: klicka på Infomaterial och sen ST Förlag. Ett fackförbund för alla ST Din vän på jobbet ST Mycket mer än A-kassa Vykort Testa oss! Ring ST Direkt Vi satsar på dig som är chef Medlemsansökningsblankett Medlemslån Nordea Medlemslån Swedbank Försäkringar Trygg Hansa Försäkringar Förenade Liv Du ber henne/honom i lugn och ro läsa igenom broschyren/-erna. Tala om att Du återkommer igen om 3-4 dagar för att då närmare presentera ST och ST inom Sveriges Domstolar. Fråga om det är något Du kan hjälpa till med. VAR INTE JÄKTAD! - Tänk på att det som är självklarheter för Dig, är nyheter för den nyanställde.

6 6 Om du inte lyckas värva den nyanställde Ge inte upp! Sök upp vederbörande vid tillfälle igen (några dagar därpå) och fråga bl.a. om hon/han läst broschyren/-erna. Rutin - ny medlem i ST Ansökan om medlemskap kan ske på två sätt, nämligen a) direkt via ST:s hemsida klicka på Bli medlem b) genom att fylla i en blankett Om den nyanställde vill bli medlem i facket gör du följande: Ny medlem, ej tidigare medlem i något fackförbund. Erhåller du en ifylld medlemsansökan, skickar du in den till den regionala enhet som medlemmen tillhör. Medlem som övergår från/till annan avdelning inom ST. Meddela regionala enheten, ring eller skicka e-post. Övergången träder i kraft från nästkommande månadsskifte. Man behöver inte begära utträde vid övergång mellan avdelningar inom förbundet. Medlem som övergår från förbund utanför ST:s organisationsområde (där ST inte kan organisera medlemmar). Uppmana den blivande medlemmen att snarast begära utträde från sitt gamla förbund samt begära ett intyg om medlemskap från den A-kassa som man ev. lämnar. Tidigare hette detta övergångsbevis och innehöll uppgifter om ersättning bl a. För att korta tiden för att erhålla detta intyg så har uppgifterna som hämtas ur ett annat datasystem överförts elektroniskts mellan kassorna och det enda medlemmen behöver är detta intyg om medlemskapet och dess från och med och till och med datum för medlemskapet. Det är viktigt att man söker inträde i den nya a-kassan och sänder inträdet omgående och kompletterar med intyget om medlemskap. Det är från den dag som inträdesblanketten anländer till den nya a-kassan som medlemskapet kan registreras där. Allt detta för att det inte ska bli glapp i medlemskapet. Medlem som övergår från förbund inom ST:s organisationsområde (på arbetsplatser där både SACO (ex. Jusek) och SEKO organiserar medlemmar. Den blivande medlemmen ska begär skriftligt utträde från sitt gamla förbund. Han/hon får en bekräftelse på från vilken månad hon/han är avregistrerad från sitt gamla förbund. Mellan förbunden tillämpas en karenstid om tre månader. Inträdeshandlingar skickar du in till regionala enheten. Medlemmen registreras då som så kallad förskottsmedlem i ST. Detta innebär att medlemmen avgiftsfritt under karenstiden tillhör ST, jämställs med övriga medlemmar och därmed företräds av ST på arbetsplatsen.

7 7 Har du lyckats värva en medlem underrättar du snarast rekryteringsansvarig i avdelningsstyrelsen!!! Argument för medlemskap i ST När du argumenterar för medlemskap i Fackförbundet ST är det viktigt att Du är saklig och Du talar lugnt och sansat. Vi bör inte värva medlemmar genom att tala illa om något annat fackförbund. Tänk på att variera argumenten. Troligen har Du vid samtal med den tilltänkte medlemmen fått reda på vad hon/han tycker är viktigt för en facklig organisation. Att rabbla alla argument i snabb takt efter varandra ger dåligt resultat. Välj några argument, prata lite runt dessa, använd broschyrer och Din egen kunskap och erfarenhet. KOM IHÅG! Var ärlig, det är bättre att säga Det vet jag inte säkert, jag skall ta reda på det och återkomma, än att gissa sig till ett svar som kan vara fel och med risk att ge medlemmen både ekonomiska och andra problem.

8 8 Övrig argumentsamling Som ny medlem i ST betalar du bara 50 kronor per månad under de sex första månaderna av ditt medlemskap. Erbjudandet gäller dig som inte har varit medlem i ST de senaste 18 månaderna. Vad kostar det sedan? Från och med den sjunde månaden av ditt medlemskap betalar du ordinarie förbundsavgift som baseras på din månadsinkomst före skatt. Tänk på att du kan "tjäna in" en del av avgiften genom att använda dig av de medlemsförmåner och rabatter som du får som ST-medlem. Läs mer om medlemsavgiften på STs hemsida: Utöver förbundsavgiften till ST tar de flesta av förbundets avdelningar ut en avdelningsavgift. ST inom Sveriges Domstolar tar ut en avgift 25 kr. Vill du veta exakt hur stor din månadsavgift blir efter introduktionserbjudandet? Skicka ett mejl till stdirekt@st.org eller ring så får du svar. ST Direkt har öppet mellan 8 och 20 varje vardag. Medlemsavgift i ST för gamla Triamedlemmar Som ny medlem i ST, med ett tidigare medlemskap i Tria, betalar du endast 100 kr för det första medlemskapsåret (a-kasseavgiften tillkommer). Erbjudandet kan endast nyttjas en gång. Du som tidigare varit yrkesverksam medlem i ST och nu varit Triamedlem och tjänstledig för studier, ska som övergångsmedlem minst ha studerat i två terminer och återgå till ett arbete inom ST:s organisationsområde för att kunna nyttja övergångspremien. Du som kommer direkt från studierna från Triamedlemskap till STmedlemskap ska vara registrerad som medlem i Tria när ansökan om yrkesverksamt medlemskap i ST inkommer till fackförbundet. Studerar du fortfarande finns det alltså många fördelar med att bli medlem i Tria redan idag och få övergångspremien samt kunna nyttja alla medlemsförmåner under din slutliga studietid. Om du varit medlem i Tria och gått över till ST innan siste december 2007 betalar du 50 kr i månaden (a-kasseavgift tillkommer) under de första sex medlemsmånaderna, enligt de gamla övergångspremierna. STs A-kassa har sitt eget medlemskap och avgift. Läs mer på ST A-kassa: Känner Du dig osäker på att gå in i diskussion för och emot medlemskap i ST, föreslå att den nyanställde funderar lite. Kontakta den rekryteringsansvarige i avdelningsstyrelsen för att få hjälp!

9 9 Medlemsvård Vi utgår från att Du lyckats med rekryteringen. Du får härmed inte slå Dig till ro och tro att allt är frid och fröjd. För att behålla våra medlemmar är det viktigt: Att du går ut med den information Du får från Förbundet Avdelningen Arbetsgivaren inte minst. Gör det gärna genom att samla Dina medlemmar till regelbundna medlemsträffar. Kom ihåg att Du kan använda Dig av de 5 timmar per år som vi har rätt till för facklig information på betald arbetstid för större information. Kom ihåg att nya medlemmar behöver lite extra stöd och omtanke!

10 10 Rutiner vid begäran om utträde Tyvärr är verkligheten sådan att det inträffar att medlemmar i ST inom Sveriges Domstolar vill lämna oss och gå över till Jusek eller SEKO eller helt enkelt väljer att vara oorganiserade. Skälen är varierande och grundar sig ibland på missnöje. Detta missnöje kan bero på att man tycker att man haft dålig löneutveckling eller att man fått dålig bevakning vid annan förhandling. Skälen är som sagt varierande och ibland mer eller mindre tydliga. Man kan inte heller utesluta att annat fackförbund varit ute och försökt att värva våra medlemmar. Vad kan Du som rekryteringsansvarig göra då? När du får den första kontakten med en medlem som vill lämna oss tänk på följande: Ta seriöst på de synpunkter som medlemmen lämnar. Känner Du att Du har argument, synpunkter på vad medlemmen har sagt framför då lugnt och sakligt dessa. Hon/han har kanske sagt något som berör Din arbetsplats eller något som Du säkert känner till. Börja med att rätta till eventuella missförstånd och oklarheter. Använd Argument för ST medlemskap, se sidan 7. Vad som är minst lika viktigt är att Du använder Dig av Dina egna kunskaper om de fackliga förhållandena som finns på Din arbetsplats. Framhåll vad vi är bra på i ST inom Sveriges Domstolar. Vad skall medlemmen göra? - Begära utträde skriftligen och skicka direkt till avdelningens rekryteringsansvarige eller till något ST kontor.

11 11 Förslag till välkomstbrev Finns på hemsidan! ST inom Sveriges Domstolar Datum.. Till dig som skall börja arbeta vid.. Grattis till det nya jobbet! ST Fackförbundet ST är det största fackförbundet på det statliga området ST är förbundet som organiserar alla som arbetar inom civil statsförvaltning, affärsverk, statliga bolag och statsunderstödda stiftelser. Med andra ord: där statlig verksamhet finns ST. ST är ett av de 19 medlemsförbunden i TCO, som representerar ca 1,2 miljoner tjänstemän. ST är också det fackförbund som de flesta statligt anställda valt att ansluta sig till, för närvarande ca medlemmar. Detta gör ST till den största fackliga organisationen på det statliga området. ST anser att den fackliga verksamheten ska bedrivas nära medlemmarna, där möjligheterna att påverka är störst. Inflytande ska ske där det praktiskt ska utövas. Detta gör man bland annat genom att låta ca en tredjedel av medlemsavgiften gå tillbaka till lokal facklig verksamhet. Vill du veta mer om ST? Jag bifogar lite informationsmateriel samt även en inträdesansökan. Vill du veta mera, är du välkommen att ringa mig. Hälsningar.. e-post Tfn/mobil..

12 12 ST inom Sveriges Domstolars organisation Medlemmar - finns vid ungefär 100 st myndigheter Arbetsplatsombud/Klubbstyrelse ST inom Sveriges Domstolar eftersträvar att vid varje myndighet bör det finnas minst 2 arbetsplatsombud eller en klubbstyrelse. Avdelningsstyrelsen Styrelsen består av 7 st. ordinarie ledamöter och 5 st. ersättare. Förbundsstyrelsen Och Förbundskansli/-er Styrelsen består av 13 ordinarie ledamöter och lika många ersättare. Förbundskansli finns för närvarande vid 7 st. orter.

13 13 Viktiga adresser och telefonnummer Rekryteringsansvarig avdelningsstyrelsen Vem det är finner ni på vår hemsida: klicka på Avdelningsstyrelsen STs kansli i Umeå, Box 299, Umeå, STs kansli i Sundsvall, Box 309, Sundsvall, STs kansli i Örebro, Box 10, Örebro, STs kansli i Göteborg, Box 2532, Göteborg, STs kansli i Malmö, Djäknegatan 16, Malmö, STs kansli i Norrköping, Box 2114, Norrköping, STs kansli i Stockholm, Bo 5308, Stockholm, ST Förlag (broschyrbeställning) eller via hemsidan. Webbplats: ST-Direkt: ST:s A-kassa:

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Värvningshandbok Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård Reviderad 2006-05-31 Reviderad 2008-11-11 Reviderad 2015-08-25 Reviderad 2017-03-15 Innehållsförteckning

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-7 Checklista 8 Förberedande

Läs mer

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet ST driver frågor som jag tycker är viktiga, som möjlighet att påverka sin egen utveckling och jämställdhet. Lisa Wedin, Controller på Arbetsförmedlingens

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST ST, 2012. Tryck: Realtryck, februari 2012. Upplaga: 10 800 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Webbplats: www.st.org. Ange

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på din arbetsplats i lag utan fastställs

Läs mer

När du är föräldraledig

När du är föräldraledig När du är föräldraledig När du är föräldraledig Härligt att vara föräldraledig? Just jobbet kanske du inte tänker på nu. Men det är inte bara när du arbetar som du har nytta av att vara medlem i Unionen.

Läs mer

Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka

Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka Du och Kommunal Ett medlemskap i Kommunal ger dig möjlighet att påverka hur dina anställningsvillkor och arbetsmiljö ska se ut. Vilka frågor är viktiga

Läs mer

Framgångsrik rekrytering

Framgångsrik rekrytering Framgångsrik rekrytering ST, 2005. Produktion: STs informationsenhet. Andra upplagan. Tryck: NRS Tryckeri AB, november 2005. Upplaga: 3 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. E-post: bestall@st.org.

Läs mer

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega några tips, 2017 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Illustrationer:

Läs mer

Organisera mera en handbok för säljledare

Organisera mera en handbok för säljledare Organisera mera en handbok för säljledare Storleken har betydelse Facket blir starkt genom sina medlemmar. Ett fack med få medlemmar kommer arbetsgivaren inte att lyssna på. Ett fack med många medlemmar

Läs mer

Ett medlemskap gör skillnad

Ett medlemskap gör skillnad Ett medlemskap gör skillnad ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Ett väldigt speciellt uppdrag! Det vet vi, som har 100 års erfarenhet av att förbättra

Läs mer

Välkommen som medlem. Information om Handels avtal för tjänstemän inom Coop

Välkommen som medlem. Information om Handels avtal för tjänstemän inom Coop Välkommen som medlem Information om Handels avtal för tjänstemän inom Coop Välkommen som medlem Handels förhandlar avtal för ett stort antal tjänstemän. Handels målsättning är att våra tjänstemannaavtal

Läs mer

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också.

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem Handels är ett av Sveriges mest framgångsrika fackförbund. Vi ökar och har idag cirka 156 000 medlemmar.

Läs mer

Välkommen till Kommunal. Blankett för ansökan om medlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunals a-kassa

Välkommen till Kommunal. Blankett för ansökan om medlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunals a-kassa Välkommen till Kommunal Blankett för ansökan om medlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunals a-kassa Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka Du och Kommunal Ett medlemskap i

Läs mer

Framgångsrik rekrytering

Framgångsrik rekrytering Framgångsrik rekrytering 1 Framgångsrik_Rekrytering_inlaga_sept_2012.indd 1 11/20/2012 2:45:28 PM 2 Framgångsrik_Rekrytering_inlaga_sept_2012.indd 2 11/20/2012 2:45:28 PM Framgångsrik rekrytering Ju fler

Läs mer

Få ut mer av ditt arbetsliv! Bli medlem i Unionen Sveriges största fackförbund för dig i det privata arbetslivet. Tillsammans ökar vi både din

Få ut mer av ditt arbetsliv! Bli medlem i Unionen Sveriges största fackförbund för dig i det privata arbetslivet. Tillsammans ökar vi både din Få ut mer av ditt arbetsliv! Bli medlem i Unionen Sveriges största fackförbund för dig i det privata arbetslivet. Tillsammans ökar vi både din trygghet och dina utvecklingsmöjligheter på jobbet. Investera

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal

Du tjänar på kollektivavtal Du tjänar på kollektivavtal Föräldralön. Mer pengar att röra dig med när du är föräldraledig tack vare kollektivavtalet. ITP. Marknadens bästa pensionsförsäkring ger dig mer pengar när du slutar jobba

Läs mer

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega några tips, 2017, reviderad mars 2018 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Bli medlem du också! På unionen.se eller 0771-743 743

Bli medlem du också! På unionen.se eller 0771-743 743 Unionen nära dig Bergslagen 019-17 46 00 Dalarna 0243-21 35 50 Gävleborg 026-64 76 00 Göteborg 031-701 28 00 Mellannorrland 060-55 31 00 Mälardalen 021-40 48 00 Norrbotten 0920-23 35 00 SjuHall 033-20

Läs mer

Välkommen. som medlem. För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också!

Välkommen. som medlem. För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Handels förhandlar avtal för ett stort antal tjänstemän. Handels målsättning är att

Läs mer

Gå på avslut gå med i Säljarnas!

Gå på avslut gå med i Säljarnas! Gå på avslut gå med i Säljarnas! Yrkesförbundet för dig som jobbar med försäljning. Att vara säljare är världens bästa jobb. I alla fall om du frågar oss. Friheten, utmaningen och den individuella prestationen

Läs mer

Välkommen till Handels!

Välkommen till Handels! Välkommen till Handels! Välkommen till Handelsanställdas förbund, eller Handels som vi brukar säga. I den här broschyren vill vi berätta lite mer om förbundet och vad ditt medlemskap innebär och vad vi

Läs mer

Lokalombud Lär känna dina medlemmar

Lokalombud Lär känna dina medlemmar Stockholm 6 oktober 2014 Lokalombud Lär känna dina medlemmar Bakgrund En mycket viktig uppgift för dig som lokalombud är att snabbt lära dig vem som är medlem i Lärarnas Riksförbund på din arbetsplats.

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Välkommen till Kommunal

Välkommen till Kommunal Välkommen till Kommunal BLANKETT FÖR ANSÖKAN OM MEDLEMSKAP I KOMMUNAL OCH I KOMMUNALS A-KASSA Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka Du och Kommunal Ett medlemskap i Kommunal ger dig verktygen

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Välkommen. som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också!

Välkommen. som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också! Foto David Bicho Tryckt på miljövänligt papper 2016 10 HA13048 Välkommen som medlem 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Handels är ett av Sveriges mest framgångsrika

Läs mer

Är du frisör? Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem

Är du frisör? Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem Är du frisör? Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem Välkommen som medlem Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för

Läs mer

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK ST 2015. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Fackförbundet ST. Tilltryck: April 2016. En arbetsplats en fackförening ST är det ledande fackförbundet

Läs mer

Ska du vara föräldraledig?

Ska du vara föräldraledig? Ska du vara föräldraledig? Information om vad man ska tänka på när man ska vara föräldraledig Ska du vara föräldraledig? När du är föräldraledig sänks din medlemsavgift till Handels gäller inte avgiften

Läs mer

TRANSPORT MEDLEMSANSÖKAN

TRANSPORT MEDLEMSANSÖKAN TRANSPORT MEDLEMSANSÖKAN www.transport.se MEdlemskap i svenska transportarbetareförbundet GER dig: Tecknande och bevakning av kollektivavtal avtalen innehåller regler för löner, arbetstider, semester,

Läs mer

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre.

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. ST 2014. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska januari 2016. Tack för ditt förtroende! Vi är glada

Läs mer

Kraftladda inför drömjobbet.

Kraftladda inför drömjobbet. Kraftladda inför drömjobbet. Unionen Direkt 0770-870 870 Vi svarar på alla dina frågor om arbetslivet mån-fre 08.15-17.00 bli medlem 0771-743 743 Inkomstförsäkring 0771-27 28 00 Unionens A-KASSA 0770-77

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

Till dig som jobbar inom Försvaret

Till dig som jobbar inom Försvaret Till dig som jobbar inom Försvaret Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Bra villkor När Sverige ställer

Läs mer

Du och din lön. - lathund för medlemmar i ST

Du och din lön. - lathund för medlemmar i ST Du och din lön - lathund för medlemmar i ST Inledning Här är ett stödmaterial du kan använda i dina förberedelser inför ditt samtal om lön med din chef. Materialet baserar sig på STs syn på hur ett sådant

Läs mer

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig!

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! ST, 2004. Produktion: STs informationsenhet/hellgren Grafisk form. Illustration: Lukas Möllersten. Tryck: EO Grafiska, december 2006. Upplaga: 3 000

Läs mer

Kommunikationsplattform. för Fackförbundet ST

Kommunikationsplattform. för Fackförbundet ST Kommunikationsplattform för Fackförbundet ST ST, 2010. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, april 2010. Upplaga: 2 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. E-post: bestall@st.org.

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu.

Inlämningsuppgift. Hoppas att du anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det dags för det nu. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Daniel! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd! Du svarade mycket bra på de frågor som du kompletterade och du har överlag bra koll på det fackliga

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

Information om Handels avtal för tjänstemän. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem. Malin, tjänsteman

Information om Handels avtal för tjänstemän. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem. Malin, tjänsteman Information om Handels avtal för tjänstemän. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Malin, tjänsteman 10 skäl att gå med i Handels 1. Kollektivavtal på din arbetsplats 2. Årliga lönehöjningar

Läs mer

GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 3 DROGER I ARBETSLIVET. 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ. 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING.

GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 3 DROGER I ARBETSLIVET. 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ. 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING. Innehåll GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ... 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ... 3 DROGER I ARBETSLIVET... 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ... 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING... 8 STEG 3 - KONSTEN ATT PÅVERKA...

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Känner du. dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans!

Känner du. dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans! Känner du dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans! Du kan göra skillnad! Det är lätt att känna sig osynlig i e-handelsbranschen eftersom du aldrig möter kunderna

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

Fackförbundet ST. Fackförbundet för dig som valt att arbeta på Tunnelbanan

Fackförbundet ST. Fackförbundet för dig som valt att arbeta på Tunnelbanan Fackförbundet för dig som valt att arbeta på Tunnelbanan Några historiska punkter I november 1904 grundades Extra ordinaries förening. Några historiska punkter Efter flera sammanslagningar och namnbyten

Läs mer

Frågor och svar om den avslutade samaviseringen

Frågor och svar om den avslutade samaviseringen Frågor och svar om den avslutade samaviseringen Från och med mars 2015 avslutar vi samaviseringen med Unionens a-kassa. Idag betalar medlemmar som är med både i Unionen och Unionens a-kassa båda sina medlemsavgifter

Läs mer

Hur fixar jag ett jobb?

Hur fixar jag ett jobb? Hur fixar jag ett jobb? 1 2 Hej då, gymnasium! Hej jobb! Nu börjar det Kommunal vill tipsa dig om hur du kan scanna arbetsmarknaden och hur du skriver bra ansökningar. Du får råd om hur du gör det bästa

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

Steg 1. Inledning och presentation. Modul 1

Steg 1. Inledning och presentation. Modul 1 Modul 1 Inledning och presentation I den här modulen får deltagarna en uppfattning om dagen i sin helhet, praktiska detaljer etc. Kursledningen presenterar sig och deltagarna ska presentera sig för övriga

Läs mer

Extra krafter. för dig som tänker starta eller driver eget. i 3 månader. Värde 1125 kr exkl moms. Gäller inte om du redan är medlem i Unionen.

Extra krafter. för dig som tänker starta eller driver eget. i 3 månader. Värde 1125 kr exkl moms. Gäller inte om du redan är medlem i Unionen. Ev a-kasseavgift och premie för tilläggsförsäkring tillkommer. Läs mer på unionen.se/egenforetagare i 3 månader Värde 1125 kr exkl moms. Gäller inte om du redan är medlem i Unionen. Dessutom ca resten

Läs mer

För dig som läkarstudent

För dig som läkarstudent För dig som läkarstudent Arbetsgivare Myndigheter Opinionsbildande organisationer Läkarförbundet Branschorganisationer MSF Beslutsfattare Regeringskansli Media Läkaresällskapet Medlemmar Allmänhet Politiker

Läs mer

DU BEHÖVER TRANSPORT OCH TRANSPORT BEHÖVER DIG! www.transport.se

DU BEHÖVER TRANSPORT OCH TRANSPORT BEHÖVER DIG! www.transport.se DU BEHÖVER TRANSPORT OCH TRANSPORT BEHÖVER DIG! www.transport.se MEDLEMSKAP I SVENSKA TRANSPORTARBETAREFÖRBUNDET GER DIG: Tecknande och bevakning av kollektivavtal avtalen innehåller regler för löner,

Läs mer

När du är sjukskriven

När du är sjukskriven När du är sjukskriven När du är sjukskriven Har du koll på dina rättigheter som sjukskriven? Det kan vara mycket att hålla reda på samtidigt som du ska försöka bli frisk igen. Unionen hjälper dig att

Läs mer

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23.

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. ST inom migrationsområdet Avdelningsstyrelsen Skyddsombud inom ST Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. Uppdraget som skyddsombud är ett fackligt uppdrag och ett skyddsombud har förtroendemans

Läs mer

Välkommen till Kommunal. Blankett för inträdesansökan i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Välkommen till Kommunal. Blankett för inträdesansökan i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Välkommen till Kommunal Blankett för inträdesansökan i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Art nr 978 91 7141 980 4. Maj 2011 Inträdesansökan till Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

E-PRINT, 3 000 EX, AUG 2015. REKRYTERING YRK 2015:013. Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig

E-PRINT, 3 000 EX, AUG 2015. REKRYTERING YRK 2015:013. Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig E-PRINT, 3 000 EX, AUG 2015. REKRYTERING YRK 2015:013 Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig 150714_Broschyr_skiss_2.indd 3 2015-07-17 17:12 Välkommen till Sveriges Ingenjörer Som ingenjör banar

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss

Hitta ditt nya arbete genom oss Hitta ditt nya arbete genom oss Välkommen till Arbetsförmedlingen Här hittar du information om vad vi på Arbetsförmedlingen kan göra för dig och vad som är bra att tänka på när du precis har börjat söka

Läs mer

Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig

Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig Välkommen till Sveriges Ingenjörer Som ingenjör banar du vägen mot framtiden. Det är dina innovationer och visioner som ska lösa våra gemensamma problem,

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst Hitta ditt nya arbete genom oss Lättläst Anmäl att du söker jobb När du anmäler dig till Arbetsförmedlingen för att söka jobb kallas det för att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Du kan få service

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig!

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! Det här är en broschyr som beskriver vad ST erbjuder chefsmedlemmar. Den riktar sig både till dig som redan är chefsmedlem i ST och till dig som vill

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress r a t S ill t k m m sa ans 16 KON 20 GRESS Vår kongress Handels 25:e kongress hålls i april 2016. Temat är: Alla medlemmar berörs på ett eller annat sätt av Handels kongress, vare sig man är aktiv eller

Läs mer

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag foto: Thinkstock Om att synas Hur gör du för att ta kontakt med nyanställda

Läs mer

Region Syd hösten 2007. Kurser och aktiviteter. för STs förtroendevalda

Region Syd hösten 2007. Kurser och aktiviteter. för STs förtroendevalda Region Syd hösten 2007 Kurser och aktiviteter för STs förtroendevalda Innehåll LEDARSKAPSDAGEN PÅ TURNING TORSO... 1 IDEKONFERENS FÖR ORDFÖRANDEN, SO, REGIONALA RÅDET... 3 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ...

Läs mer

Avtalen klara! Det här betyder det för dig

Avtalen klara! Det här betyder det för dig Avtalen klara! Det här betyder det för dig 1 2 ST, 2007. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafi ska, december 2007. Upplaga: 63 000 ex. Beställ fl er exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52

Läs mer

Tandvårdsfond. En stor hjälp när dyra tandläkarkostnader. Ett enkelt sätt att ge dig själv en ekonomisk trygghet.

Tandvårdsfond. En stor hjälp när dyra tandläkarkostnader. Ett enkelt sätt att ge dig själv en ekonomisk trygghet. IF Metall Norvästra Skånes Tandvårdsfond En stor hjälp när dyra tandläkarkostnader ska betalas. Ett enkelt sätt att ge dig själv en ekonomisk trygghet. Låg månadsavgift mot en hög ersättning tillbaka.

Läs mer

Byggnads inkomstförsäkring

Byggnads inkomstförsäkring Byggnads inkomstförsäkring www.byggnads.se ditt skyddsnät när det gäller Från den 1 juli 2008 har alla medlemmar, som även är med i a-kassan och har en ersättningsgrundande inkomst* mellan 18 700 kr och

Läs mer

Smakstart i företaget!

Smakstart i företaget! Medlemsavgift i 3 månader Ev a-kasseavgift tillkommer. Läs mer på unionen.se/egenforetagare 50% Dessutom resten av första året om du nyligen har eller funderar på att starta eget. Smakstart i företaget!

Läs mer

Välkommen som medlem. Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård

Välkommen som medlem. Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård Välkommen som medlem Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård 10 skäl att gå med i Handels 1. Kollektivavtal på din arbetsplats 2. Årliga lönehöjningar 3. Ersättning vid övertid och

Läs mer

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal Löneladda! Du har rätt att få en lön som motsvarar din prestation på jobbet. Gör du ett bra jobb ska det synas i lönekuvertet, helt enkelt. Det står i kollektivavtalet. Där står också att det är det lokala

Läs mer

en lite smartare handbok för medlemsvärvare

en lite smartare handbok för medlemsvärvare Våga fråga en lite smartare handbok för medlemsvärvare Ingolf Lundin Förbundsordförande och sportfiskare Att sälja medlemskap Arbetar man i försäkringsbranschen är det i ftf man ska vara med. Det är en

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Välkommen till Alfa-kassan

Välkommen till Alfa-kassan Välkommen till Alfa-kassan Alfa-kassan är fristående från fackförbund och intresseorganisationer och välkomnar alla oberoende av yrkesgrupp. Alfa-kassan i korthet Vi välkomnar alla som någon gång har arbetat

Läs mer

Kommunikationsplan målgrupper, kommunikationsmål, åtgärder/aktiviteter

Kommunikationsplan målgrupper, kommunikationsmål, åtgärder/aktiviteter 2002-10-21/Birgitta Kempe Fastställd av FS i oktober 2002 Kommunikationsplan målgrupper, kommunikationsmål, åtgärder/aktiviteter I kommunikationsplanen lägger vi fast riktlinjer och inriktning för förbundets

Läs mer

Gladare måndagar. För dig som chef. Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672

Gladare måndagar. För dig som chef. Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 Gladare måndagar. För dig som chef Erbjudande till dig som är chef, just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: 1 KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

När du är föräldraledig

När du är föräldraledig När du är föräldraledig När du är föräldraledig Härligt att vara föräldraledig? Just jobbet kanske du inte tänker på nu. Men det är inte bara när du arbetar som du har nytta av att vara medlem i Unionen.

Läs mer

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Att bli medlem i Handels en bra affär! Medlemskap i facket är fortfarande en självklarhet samtidigt finns det undersökningar

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till FN-föreningar och FN-distrikt 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundets kongress kommer att äga rum i Göteborg den 13-14 juni 2015. Vi ser fram emot att

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA OM ETT MEDLEMSKAP I SHR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM ETT MEDLEMSKAP I SHR ALLT DU BEHÖVER VETA OM ETT MEDLEMSKAP I SHR VÄLKOMNA TILL DET ROLIGASTE VI VET! Vi jobbar i en fantastiskt rolig och spännande bransch och vi kan varje år räkna in många nya medlemmar. Restauranger och

Läs mer

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter JOBBA! En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter 23 sidor som ger dig bättre koll på ditt jobb och på oss 05 välkommen till ditt arbetsliv! Om att jobba och varför vi ger dig den här broschyren.

Läs mer

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet!

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Gratis elevmedlemskap för dig som studerar Livs är på din sida! Slaktare och bagare. Snusarbetare och kylpersonal. Maskin skötare och kafferostare. Bryggare och kex

Läs mer

Jag ansöker om medlemskap i förbundet och arbetslöshetskassan Byte av arbetsplats Föreningsbyte. Tidigare förbund medlemsskapet började slutade

Jag ansöker om medlemskap i förbundet och arbetslöshetskassan Byte av arbetsplats Föreningsbyte. Tidigare förbund medlemsskapet började slutade (1/4) (2/4) Förbund (3/4) Medlemsförening (4/4) Medlem Anvisningar för ifyllande av ansökan om medlemskap/ändringsanmälan och fullmakten Med denna blankett ansluter du dig som medlem till en medlemsförening

Läs mer

Handbok för rekrytering

Handbok för rekrytering Handbok för rekrytering Till dig som förtroendevald ST inom Arbetsförmedlingen Avdelningsstyrelsen maj 2013 1 Innehållsförteckning Förord... 3 Organisation... 4 TCO (Tjänstemännens Central Organisation)...

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner Det ska löna sig att vara medlem i Handels Dina medlemsförmåner Dina medlemsförmåner Välkommen som medlem i Handels. För dig och alla som valt att gå med i Handels vill vi göra vårt yttersta för att det

Läs mer

Region Syd hösten 2007. Kurser och aktiviteter. för STs medlemmar

Region Syd hösten 2007. Kurser och aktiviteter. för STs medlemmar Region Syd hösten 2007 Kurser och aktiviteter för STs medlemmar Innehåll SVÅRA VAL OCH MODIGA BESLUT... 1 FÖRÄLDRALEDIGAS RÄTTIGHETER-I FÖRHÅLLANDE TILL ARBETSGIVAREN... 3 GOTT OCH NYTTIGT-CHOKLADPROVNING

Läs mer

Alla under samma hjälm

Alla under samma hjälm Alla under samma hjälm Du och alla andra brandmän tjänar på att vara med i Kommunal. Kommunal har kollektivavtal för alla brandmän. Läs om nya medlemsförsäkringen för dig som är deltidsbrandman (RiB:are).

Läs mer