Miljösamverkan Värmland (6)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljösamverkan Värmland (6)"

Transkript

1 (6) Handläggarträff 24 februari 2001 Miljöskydd 1. Britt hälsar välkommen och Henrik Wapen utses till sekreterare för mötet. 2. Lars-Ove Olsson, chefsjurist på länsstyrelsen redogör för begreppet begränsningsvärden kontra de tidigare använda gräns- och riktvärde. Begränsningsvärde ska vara tydliga och i beslutet ska anges hur kontroll och mätning av begränsningsvärdet ska utföras. Villkor såsom diffus damning får ej ske bedöms som mindre lämpligt. Det finns dock vissa tidigare beslut från länsstyrelsen om begränsningsvärden som inte är riktigt rätt utformade. Även i anmälningsärenden bör begreppet begränsningsvärden användas. L-O O informerade även om MÖD och dess flytt, inga beslut är dock ej tagna huruvida såväl prövning som beredning ska flyttas. Klart är dock att någon förändring kommer att ske från den 1 jan Tillsynsprojektet dagvattenhantering. Projektbeskrivning framtagen syfte är i första hand att utreda vilken roll miljökontoren har, vilka miljöproblem dagvatten ger upphov till samt ta fram handläggningsrutiner för den tillsyn som miljökontoren bör bedriva. Allt material som tas fram under projekttiden läggs ut på miljösamverkans intranät, och synpunkter på detta material får gärna lämnas under tiden. Glöm inte att anmäla er till Länsstyrelsens dagvattenseminarium den 16 mars! 4. Projekt tillsyn enligt vattendirektivet. Ingen har anmält intresse att delta i detta projekt. Samverkan skulle vara möjlig med bland annat Västra Götaland som också arbetar med dessa frågor. Ev. kommer länsstyrelsen att ordna ett seminarium om vattendirektivet. 5. Kemi:s tillsynsprojekt, kemikalier i lantbruket. Endast ett fåtal kommuner har påbörjat projektet genom utskick av infomaterial till lantbrukare. Behov av samordning/stöd är därför oklart i dagsläget. 6. Laget runt- Vad händer i kommunerna? Arvika I Arvika är det omorganisation på gång vilket bl.a. innebär att delar av kommunen kommer att bli bolag. Ett aktuellt problem man har i Arvika är många skrotbilar. Ett problem som är svårhanterligt och som man delar med många andra kommuner i länet. Eda Även i Eda är det omorganisation. I övrigt är det LOVA projekt och Kemikalieprojektet som är aktuellt.

2 (6) Grums I Grums är det också omorganisation. Under våren slutar även Carin. Vem som ersätter henne är i dagsläget oklart. I övrigt när det gäller miljöskydd så är det framför allt klagomål man jobbar med. Filipstad/ Storfors Aktuellt i Filipstad/Storfors är LOVA projektet Daglösen. Ett projekt som innebär bl.a. miljökontoret kommer att inventera de enskilda avloppen på den östra sidan om Daglösen. I övrigt är det framför allt klagomål man jobbar med. Forshaga/Munkfors I Forshaga/Munkfors kommer Anna Grenholm att sluta för att börja som teknisk chef i Munkfors. Även Forshaga/Munkfors har fått LOVA pengar till projektet Östra Deje och Acksjön. Projektet innebär att man se över de enskilda avloppen runt sjöarna samt se vilka andra utsläppskällor som finns. I övrigt kommer Munkfors att få ett nytt värmeverk vilket är bra då de gamla var i dåligt skick. Hammarö Aktuellt på Hammarö är att man inom kort kommer att anställa en miljö- och hälsoskyddsinspektör. Ett annat aktuellt område är omvandlingsområden. För närvarande är 3 st områden inlämnande till länsstyrelsen (enligt lagen om allmänna vattentjänster) Hagfors Även Hagfors är inne i en omorganisation. Miljökontoret har även fått förstärkning av en ny inspektör. I övrigt är vindkraftplaner luftkvalitetsmätningar, egenkontrollprogram aktuella områden man jobbar med. Karlstad Aktuellt i Karlstad är tillsyn av tandkliniker (var 5:e år), vindkraftplaner (20 områden som ska bli 10 st), luftmätningar vid Stadshuset, VA-planer och att man inom kort kommer att få en ny chef till miljöförvaltningen. Man ser även över möjligheten att samordna luftmätningarna bland kommunerna. Kil I Kil har man för tillfället en allmän tillsynskampanj mot företag. I övrigt jobbar man med de enskilda avloppen (800 av totalt 1500 är kontrollerade), slamspridning och kvävekravet som EU ställt på bl.a. Kils arv. Kil har även under vintern delat ut radondosor gratis till fastighetsägare. Åtgången har varit dåligt trots att det varit kostnadsfritt.

3 (6) Kristinehamn Aktuellt i Kristinehamn är vindkraft (4 st ansökningar), Frisörsprojekt, Kemikalieprojekt, Lantbruksprojekt och Egenkontroll i förskolor. Sunne Sunne kommer att omorganisera sig som Arvika modellen. I övrigt jobbar miljösektionen med vindkraft-, radon-, markförorenings-, och va- plan. Under året kommer man även att fortsätta jobba med de små avloppen. Säffle I Säffle har Ann-Marie Fransson fått en tillsvidare anställning som miljö- och hälsoskyddsinspektör. I övrigt tar sågverket som har hög dioxinhalt på sitt område mycket tid för miljökontoret. Länsstyrelsen Aktuellt på länsstyrelsen är årets LOVA anslag. Totalt har det kommit in 15 st ansökningar varav 13 kommer att bli beviljade. Hur mycket pengar det blir på respektive projekt är ännu inte riktigt klart. Lite jobb återstår inför seminariet Dagvattenhatering på Värmlands museum den 16 mars. Länsstyrelsen har nu fått in kommunens synpunkter på underlaget för hög- och normalskyddsnivå. Länsstyrelsen kommer att sammanställa synpunkterna till ett förslag till underlag. Innan det färdigställs kommer materialet att presenteras för kommunerna på länsstyrelsen. Länsstyrelsen återkommer med en inbjudan. 7. Skyddsnivåer/enskilda avlopp/vattenvandring De flesta kommuner ha nu yttrat sig över länsstyrelsens förslag till skyddsnivåer. Kort diskussion rörande handläggning av enskilda avlopp/ fosforreduktion samt kommunernas skyldighet att ta emot fosforfällor. Vattenvandring, LRF, länsstyrelsen, Greppa näringen, kommunen har planerat att dra igång sk. vattenvandring och ska ha en sådan i Glumman i maj. Detta koncept kan även köras i andra vattendrag som är näringsbelastade och där behov av skyddsåtgärder finns. Vid vattenvandringen ska skyddszoner, enskilda avlopp, vattenprovtagning mm tas upp. 8. Nästa möte, någon gång vecka 19 eller 20, kommer Åke Stenqvist från ACO Nordic att bjudas in, han ska tala om besiktning av oljeavskiljare.

4 (6) Hälsoskydd 9. Lena Andersson och Jessica Westerlund från Arbets- och miljömedicinska kliniken i Örebro informerade om sin verksamhet. Bland annat framkom att de utför miljöutredningar när någon patient remitterats dit från sjukhuset pga. att patienten är drabbad av ohälsa pga. sin arbets- eller bostadsmiljö. De har ett flertal instrument till uthyrning, såsom fukt, buller mm. De lät oss också förstå att vi är välkomna att ringa om vi har några frågor rörande dessa frågor. Jessica informerade om den forskning hon gjort på den ökade risken för barnastma som simmande/badande barn utsätts för. Jessica har studerat halterna trihalometaner och THM i bassängbadsluft. Power point presentationen som användes läggs ut på miljösamverkans hemsida. 10. Projekt fastighetsägares egenkontroll- flera kommuner håller på med detta projekt. 11. Tillsyn inomhusbad- projektet ska gå ut på att ta fram handläggningsrutiner, checklistor etc. för tillsyn. I projektgruppen ingår; Britt Carlsson, Catarina Bernau, Siv Johansson, Christopher Oldne och Kirsti Lindemark Jansson. När materialet är framtaget genomförs en utbildning och därefter, under hösten, görs en tillsynskampanj som sedan sammanställs våren Laget runt Arvika I Arvika är bostadsklagomål, läkemedelstillsyn, värmepumpar, hunddagis (mitt i stan) och, och rökning på skolan som är aktuellt. Eda I Eda är tillsyn av tobak och läkemedel aktuellt. Eda är även med i fastighetsägarens egenkontroll. I övrigt går tiden till klagomålsärenden. Filipstad/ Storfors Aktuellt i Filipstad/Storfors är bad projekt, tillsyn av tobak och tillsyn av recept belagda läkemedel. Aktuellt är även LOVA projektet Daglösen som kommer att pågå under Forshaga/ Munkfors Aktuellt i Forshaga/ Munkfors är fastighetsägarens egenkontroll, uppföljning av tillsynsprojektet skolor och förskolor, tatuering (ny verksamhet) samt klagomål. Grums Under våren slutar Carin. Om/ när det blir en ersättare är i dagsläget oklart.

5 (6) I övrigt jobbar man framför allt med klagomål. Hagfors Aktuellt i Hagfors är; egenkontroll på skolor, fastighetsägarens egenkontroll, radonmätning (90 st) och badhuset. Hammarö Aktuellt på Hammarö är klagomål (på ex skällande hundar, vedeldning), egenkontroll på skolor och förskolor samt miljösanktionsavgifter. Karlstad I Karlstad är tillsyn av skolor och förskolor, egenkontroll program förskolor aktuellt. I Karlstad jobbar man även med radon i bostäder, OVK protokoll, campingplatser (projekt i sommar) och klagomål. Kristinehamn Aktuellt i Kristinehamn är tillsyn i förskolor, frisörer, bassängbad, bostadsklagomål (kalla lägenheter, ventilation mm.) samt buller på skolor och förskolor. Man jobbar även med barnhälsa genom att bjuda in en föreläsare som kommer att prata om akustik. Sunne Aktuellt i Sunne är radon i bostäder, uppföljning av förskolor (bl.a. ventilation) samt klagomåls ärenden. Säffle I Säffle har byggnad en kampanj för att se hur OVK kontrollen sköts och ser ut i kommunen. På miljösidan är det framför allt klagomål ( dålig ventilation, fukt och mögel) och egenkontrollen för skolor och förskolor man jobbar med. 13. Nästa möte- önskemål om OVK utbildning framfördes varför, vi beslutade att bjuda in skorstensfejarmästare till nästa möte, som planeras vecka Förslag fanns även på att bjuda in Andrea Hjärne, jurist i Malmö stad. Britt undersöker och återkommer med besked hur/när det blir. 14. Övriga frågor: Fiskar som fotvårdare?, Kristinehamn hade sett att man använder fiskar i fotbad som ska ta bort förhårdnader på fötter, och undrar om detta är anmälningspliktigt. Kristinehamn har nu efter mötet fått följande svar från Michael Reissner Socialstyrelsen: Jo den har typen av fiskbehandling har varit uppe på tapeten tidigare. Tyvärr har jag inga tips om litteratur utan man får läsa den information från de som saluför konceptet. Anmälningspliktigt är det inte om det rör sig om små kar (skulle det vara frågan om bad skulle det vara det). Hygieniskt så bör det inte vara några större risker. Förutsättningen är att man har ett

6 (6) rengjort kar vid varje behandling med nytt vatten. Smittspridningen är i så fall minimal mellan olika människor. Det viktiga är att de har kontroll på att vattnet inte är gammalt vid ny behandling. Man ska ha rent vatten när behandlingen görs. Eventuellt kan man tänka sig vattenrening som då måste visas vara effektiv. Jag antar att man flyttar fiskarna till behandlingskaret. Givetvis ska inte människor behandlas som kan få problem med vatten på eksem och är infektionskänsliga.

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland 2011 Miljösamverkan Värmland 2 (5) Inledning Miljösamverkan Värmland startade 2008 och bedrivs i samverkan mellan Region Värmland,

Läs mer

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011 MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2011 Fastställt av styrgruppen den 9december 2010 1 Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att medverka

Läs mer

2018 bästa byggåret sedan 1992

2018 bästa byggåret sedan 1992 2018 bästa byggåret sedan 1992 Efter många magra år sköt byggsiffrorna i höjden 2015 och 2018 nåddes en ny nivå: Nära 1 500 nya bostäder blev klara. Så många bostäder har inte byggts i Värmland något enskilt

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

Samverkansrutin, kontaktvägar lokal del Barn och Unga

Samverkansrutin, kontaktvägar lokal del Barn och Unga Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Instruktion Barn- och ungdomspsykiatri 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Kerstin Karlsson Utvecklingsledare Börje Ehinger Områdeschef

Läs mer

Roy Pettersson, Arvika, ersättare Lars Gustafsson, Kristinehamn, ersättare Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare

Roy Pettersson, Arvika, ersättare Lars Gustafsson, Kristinehamn, ersättare Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Plats och tid Kristinehamns kommunhus 12:30-14:30 Beslutande Ej närvarande kommuner Övriga deltagande Bengt-Olov Persson, Filipstad, ordförande Arne Olsson, Sunne 1. vice ordförande Thomas Backelin, Storfors,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2014

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2014 Verksamhetsberättelse för 2014 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2014 2015-01-15 Miljösamverkan Värmland startade 2008. Sedan starten har Miljösamverkan arbetat för att vidareutveckla projektet

Läs mer

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9)

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Bilaga till VP 2011 Sammanställning av enkät om Miljösamverkans verksamhet Svar har inkommit från 11 kommuner/konstellationer, Filipstad/Storfors, Hammarö, Torsby,

Läs mer

Miljösamverkan Värmland

Miljösamverkan Värmland Protokoll Styrgruppsmöte 2 oktober 2009 Plats och tid: Region Värmland klockan 10.00-12.00 Närvarande; Mikael Schultz, Karlstad (ordförande), Michael Lindstedt, Kristinehamn, Örjan Nässlander, Hammarö,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018

Verksamhetsplan 2016-2018 Verksamhetsplan 2016-2018 Fastställd av styrgruppen den 16 oktober Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Protokoll distriktsstyrelsemöte nr 2 18 april 2016

Protokoll distriktsstyrelsemöte nr 2 18 april 2016 Protokoll distriktsstyrelsemöte nr 2 18 april 2016 Vänsterpartiet Värmland Distriktsexpeditionen, kl. 18.00-20.45 Närvarande: Lennart Eriksson, Magnus Wallengren, Jenny Kumm, Anne-Marie Wallouch, Parvane

Läs mer

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Värmlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Årjäng Årjäng Arvika Arvika Eda Eda Filipstad Filipstad Forshaga Forshaga kommun

Läs mer

Företagsamheten 2017 Värmlands län

Företagsamheten 2017 Värmlands län Företagsamheten 2017 Värmlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Fastställd av styrgruppen den 5 december 2016 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Företagsklimatet i Årjängs kommun 2017

Företagsklimatet i Årjängs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Kallelse till distriktsårskonferensen 2016

Kallelse till distriktsårskonferensen 2016 Kallelse till distriktsårskonferensen 2016 Vänsterpartiet Värmland Karlstad den 16 december 2015 Till Partiföreningarna Distriktets valberedning och revisorer Landstingsgruppen Länets riksdags- och partistyrelseledamöter

Läs mer

Av de företagsamma i Värmland utgör kvinnorna 26,1 procent, vilket också är lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent).

Av de företagsamma i Värmland utgör kvinnorna 26,1 procent, vilket också är lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent). Företagsamhetsmätning - Värmlands län Johan Kreicbergs Våren 2009 Värmland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan 2014 2015 Och lite mer Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Folkhälsomyndigheten är alltså central tillsynsvägledande myndighet gällande hälsoskydd

Läs mer

Regeltillämpning på kommunal nivå - Undersökning av Sveriges kommuner Värmlands län

Regeltillämpning på kommunal nivå - Undersökning av Sveriges kommuner Värmlands län Regeltillämpning på kommunal nivå - Undersökning av Sveriges kommuner 2012 Värmlands län Förekomsten av en företagslots/en väg in Kommuner som har en företagslots/en väg in Företagslots / En väg in Sverige

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 8 augusti 2014 Jan Sundqvist Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands i län juli 2014 10 585 (8,2 %) 4 538 kvinnor (7,4 %) 6 047 män (9,1 %) 2 816

Läs mer

Uppföljning av Nationella riktlinjer för diabetes typ 1

Uppföljning av Nationella riktlinjer för diabetes typ 1 Uppföljning av Nationella riktlinjer för diabetes typ 1 Diabetes typ 1 Under riskvärde blodsocker 100 80 Rökfri 60 Måluppfyllelse blodtryck 40 Ögonbottenundersökning Fotundersökning LiV 2014 LiV 2016 SoS

Läs mer

Revisionssamverkan i Värmland - Hennickehammarnätverket

Revisionssamverkan i Värmland - Hennickehammarnätverket Revisionssamverkan i Värmland - Hennickehammarnätverket Kommunerna Landstinget Region Värmland Revisorerna Bakgrund Startade 2003 med ett första möte på Hennickehammars herrgård Initiativ från landstingsrevisionen

Läs mer

Företagsklimatet i Storfors kommun 2017

Företagsklimatet i Storfors kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(6) Projekt Minireningsverk : 2013-03-28 Tid: 9.00-14.30 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Kristin Broman, Varberg Jonas Persson, Falkenberg Johan Cederbrink, Halmstad

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av augusti 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 11 september 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län augusti 2014 10 958 (8,5 %) 4 799 kvinnor (7,8 %) 6 159 män

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av april 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av april 2012 2012-05-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av april 2012 Antalet lediga platser på ungefär samma nivå som i april 2011 Efterfrågan på arbetskraft var i april ungefär lika

Läs mer

Flytta en person i HSA Författare: smartkort@karlstad.se

Flytta en person i HSA Författare: smartkort@karlstad.se Flytta en person i HSA Författare: smartkort@karlstad.se Hur flyttar man en person i HSA till en annan gren? 1. Flyttar person i HSA-katalogen Högerklicka på Per Uppman. Klicka på länken Flytta. Flytta

Läs mer

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen BILAGA Tillsynsplan Miljöbalken Livsmedelslagen Tillsyns-/kontrolltid fördelad på personal 2 Livsmedel Miljöbalken Jenny Hellström Strandberg 660 h 360 h Patric Söderström - 960 h Maria Rönngren 384 h

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Vä rmländs lä n

Vä lfä rdstäppet Vä rmländs lä n Värmlands län Vä lfä rdstäppet Vä rmländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Verksamhetsplan 2014-2016 Fastställd på miljöchefsträff den 13 september 2013 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, projektledare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer till Friskvården i Värmland under 2014

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer till Friskvården i Värmland under 2014 Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland Sammanställning av ordinationer till Friskvården i Värmland under 2014 All legitimerad personal verksam inom hälso- och sjukvården i Värmland kan sedan 2005

Läs mer

Ranking 2015 Värmland

Ranking 2015 Värmland Ranking 2015 Värmland Om företagsklimat Företagsklimat är summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen. -John F. Svenskt Näringslivs definition av företagsklimatkennedy

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av december 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av december 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 14 januari 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län december 2013 12 954 (9,9 %) 5 623 kvinnor (9,1 %) 7 331 män

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Regional indelning tre nya län (SOU 2016:48)

Yttrande över delbetänkandet Regional indelning tre nya län (SOU 2016:48) 1(3) KOMMUNSTYRELSEN Kommunledningsstaben YTTRANDE 2016-09-26 Dnr 2016/185 Marina Tilderlindt Finansdepartementet 054-51 51 34 fi.registrator@regeringskansliet.se marina.tilderlindt@hammaro.se Fi2016/02568/K

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari 2015 Fått arbete Under januari påbörjade 1 427 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Fredag den 2 juni 2017 kl Arnön, Karlstad CCC ANSLAG/BEVIS. Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ner

Fredag den 2 juni 2017 kl Arnön, Karlstad CCC ANSLAG/BEVIS. Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ner sid 1 (5) DRIFTS- OCH SERVICENÄMNDEN Protokoll 2017-06-02 Tid och plats Fredag den 2 juni 2017 kl. 10.00-12.00 Arnön, Karlstad CCC Ledamöter Karlstad Monika Bubholz (MP) ordförande Arvika Sten Fransson

Läs mer

Registrera in en person i HSA-katalogen Författare: smartkort@karlstad.se

Registrera in en person i HSA-katalogen Författare: smartkort@karlstad.se Registrera in en person i HSA-katalogen Författare: smartkort@karlstad.se 1. Hur man registerar in en person i HSA-katalogen Klicka på Internet Explorerknappen. Klicka på Webbsidan kan inte visas-knappen.

Läs mer

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 6 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Kristin Nätterlund 019-21 14 32 Box 33200, 701

Läs mer

Habiliteringsersättning enligt LSS/SoL inom daglig verksamhet - förslag på höjning KS2018/326/03

Habiliteringsersättning enligt LSS/SoL inom daglig verksamhet - förslag på höjning KS2018/326/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2018-05-08 1 (2) Kommunstyrelsen Habiliteringsersättning enligt LSS/SoL inom daglig verksamhet - förslag på höjning KS2018/326/03 Förslag till beslut Habiliteringsersättningen

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Företagsamheten 2018 Värmlands län

Företagsamheten 2018 Värmlands län Företagsamheten 2018 Värmlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

För kommentarer: Presskontakt: Ytterligare information: Karina Wrobel. Informatör. Telefon:

För kommentarer: Presskontakt: Ytterligare information: Karina Wrobel. Informatör. Telefon: Karlstad 12 september 2012 PRESSMEDDELANDE För kommentarer: Presskontakt: Ytterligare information: Lena Hertzberg Arbetsförmedlingschef Telefon: 010-486 42 43 Karina Wrobel Informatör Telefon: 010-488

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län februari månad 2015 Fått arbete Under februari påbörjade 1 422 av alla som var inskrivna vid

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av mars 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av mars 2013 2013-04-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av mars 2013 1 500 av de inskrivna fick jobb Under mars påbörjade 1 504 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Värmland

Läs mer

Platser och sökande Förändr. NYANMÄLDA PLATSER ,7% KVARSTÅENDE PLATSER ,2% SÖKANDE SOM HAR FÅTT ARBETE

Platser och sökande Förändr. NYANMÄLDA PLATSER ,7% KVARSTÅENDE PLATSER ,2% SÖKANDE SOM HAR FÅTT ARBETE Platser och sökande 2009-05 Förändr. NYANMÄLDA PLATSER 1 179 743 58,7% KVARSTÅENDE PLATSER 889 538 65,2% SÖKANDE SOM HAR FÅTT ARBETE 2 415 2 042 18,3% KVARSTÅENDE SÖKANDE TOTALT 24 522 22 698 8,0% ARBETSLÖSA

Läs mer

Karlstad: Inre centrum söder om Stortorget Bostad. Karlstad: Inre centrum söder om Stortorget Kontor

Karlstad: Inre centrum söder om Stortorget Bostad. Karlstad: Inre centrum söder om Stortorget Kontor n för hyreshus Sida: 1 ( 6 ) 1701 1780069 Karlstad: Inre centrum söder om Stortorget 1780070 Karlstad: Innerstaden utom Inre centrum söder om Stortorget. 1780072 Karlstad: Tätortens mellersta del (Herrhagen

Läs mer

Fredag den 27 januari 2017 kl Sandbäcken, Scandic Klarälven. Per Lawén ANSLAG/BEVIS

Fredag den 27 januari 2017 kl Sandbäcken, Scandic Klarälven. Per Lawén ANSLAG/BEVIS sid 1 (6) Tid och plats Fredag den 27 januari 2017 kl. 15.30-16.30 Sandbäcken, Scandic Klarälven Ledamöter Karlstad Arvika Eda Filipstad Forshaga Grums Hagfors Kristinehamn Munkfors Sunne Säffle Monika

Läs mer

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås.

Inledning Yngve inleder som ordförande för mötet. Alla hälsas välkomna och en presentationsrunda av deltagarna genomförs. Dagordningen fastslås. Anteckningar 2014-10-23/24 1(4) Närvarande: Maria Pihlajärvi Per Linnér Malin Hultegård Karolina Hedlund Annelie Vestergren Yngve Blomberg Inger Alf-Johansson Göran Kugelberg Linnéa Salbark Karin Sigvardsson

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2012 2012-03-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2012 Fler lediga platser jämfört med samma månad 2011 Efterfrågan på arbetskraft var i februari högre än under samma

Läs mer

Lokalt företagsklimat Värmland 2016

Lokalt företagsklimat Värmland 2016 Lokalt företagsklimat Värmland 2016 Om undersökningen Intervjuperiod januari-april 2016 Genomfört av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer Antal

Läs mer

ÖPPNA JÄMFÖRELSER I VÄRMLAND KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND. Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2014. Lars-Gunnar Engström

ÖPPNA JÄMFÖRELSER I VÄRMLAND KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND. Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2014. Lars-Gunnar Engström ÖPPNA JÄMFÖRELSER I VÄRMLAND Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 214 Lars-Gunnar Engström KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND Innehållsförteckning Öppnajämförelser...sid3 DatakälloriÖppnajämförelser...sid3

Läs mer

Styrgruppen för gymnasiesamverkan i Värmland

Styrgruppen för gymnasiesamverkan i Värmland 1(5) Dnr RV2016-235 Plats och tid Karlstad kommun, gymnasieförvaltningen kl 09.00-11.45 ande Ledamöter Aina Wåhlund, Arvika kommun Birgitta Eklund, Eda kommun Torbjörn Parling, Filipstads kommun Mariana

Läs mer

ANMÄLAN OM MISSFÖRHÅLLANDEN ENLIGT 24a LSS

ANMÄLAN OM MISSFÖRHÅLLANDEN ENLIGT 24a LSS ANMÄLAN OM MISSFÖRHÅLLANDEN ENLIGT 24a LSS Uppföljning av de missförhållanden som anmälts under år 2007 LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN RAPPORT NR 2008:20 Rapporten är sammanställd av Christina Berndtsson,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 Fastställd av styrgruppen den 28 september 2018 Miljösamverkan Värmland Eddie Persson, samordnare c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 46 55 651 84 Karlstad e-post: eddie.persson@karlstad.se

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Skype, kl. 13.15-15.30 ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö- och klimatsamverkan Christina

Läs mer

Inbjudan seminarier om egenkontroll och systemtillsyn

Inbjudan seminarier om egenkontroll och systemtillsyn Inbjudan seminarier om egenkontroll och systemtillsyn Inbjudan miljöbrottsträffar Anmälningsblankett Kartor 15 och 16 nov Kartor 17 och 18 nov Miljösamverkans seminarium om egenkontroll och systemtillsyn

Läs mer

Regeltillämpning på kommunal nivå

Regeltillämpning på kommunal nivå Regeltillämpning på kommunal nivå Undersökning av Sveriges kommuner 2016 Värmlands län Har kommunen en företagslots och kan lotsen agera samordnande respektive pådrivande? Företagens väg in till kommunen

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se Miljösamverkan Västra Götaland Inledning 49 gånger bättre tillsyn www.miljosamverkan.se Direkt till projekt Jordbrukstillsyn: www.miljosamverkan.se/jordbruk11 Lasse Lind Projektledare lasse.lind@cirka.se

Läs mer

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad PROTOKOLL 1 (5) Hjälpmedelsnämnden i Värmland Plats Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad Beslutande landstinget, Annétthe Zettergren (M) ordförande landstinget, Mona Smedman (C) landstinget, Monica Iversen

Läs mer

Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011

Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011 Senast uppdaterad: 2010-10-26 (efter styrgruppsmötet) Dokument: VP MÖTA 2011 Sidan: 1 av 2 Verksamhetsplanering MÖTA - Pågående aktiviteter 2010 och förslag till aktiviteter verksamhetsåret 2011 Miljöskydd

Läs mer

Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Roy Pettersson, Arvika (ersättare) Bo Ribaeus, Säffle (ersättare)

Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Roy Pettersson, Arvika (ersättare) Bo Ribaeus, Säffle (ersättare) Plats och tid Kalkningsförbundets kontor 12:45-15:00 Beslutande Ej närvarande Anders Eriksson, Forshaga Helena Anshammar, Sunne Irene R-Karlsson, Hagfors Gerd Karlsson, Arvika Bengt-Olov Persson, Filipstad

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Länsstyrelsen i Göteborg, kl. 13.00-15.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Fokus Framtid - Etablering för välfärd Fokus Framtid - Etablering för välfärd Målet för integrationspolitiken är lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund Regeringen FN:s deklaration om de

Läs mer

Fastighetsägares egenkontroll

Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll I Sverige tillbringar människor huvuddelen av sina liv inomhus. 18 procent av befolkningen uppger att de har hälsobesvär som de relaterar till

Läs mer

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år.

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år. Medborgardialog 2013 Putte i Parken Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 3 2.1 Principer för medborgardialog... 4 2.2 Medborgardialogens aktiviteter under 2013... 4 3. Genomförande... 5 3.1 Medborgardialog

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2013

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Värmland 2013 2014-01-22 Miljösamverkan Värmland startade 2008. Sedan starten har Miljösamverkan arbetat för att vidareutveckla projektet

Läs mer

Fredag den 2 december 2016 kl Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl Hans Jildesten ANSLAG/BEVIS

Fredag den 2 december 2016 kl Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl Hans Jildesten ANSLAG/BEVIS sid 1 (8) Tid och plats Ledamöter Karlstad Arvika Eda Filipstad Grums Kristinehamn Munkfors Storfors Sunne Säffle Torsby Fredag den 2 december 2016 kl 10.00-12.00 Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl

Läs mer

Roy Pettersson, Arvika, ersättare Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Ingrid Tidemalm, föredragande verksamhetsberättelse

Roy Pettersson, Arvika, ersättare Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Ingrid Tidemalm, föredragande verksamhetsberättelse Plats och tid Hushållningssällskapet, Karlstad kl 13.00-14.00 Beslutande Bengt-Olov Persson, Filipstad, ordförande Arne Olsson, Sunne 1. vice ordförande Thomas Backelin, Storfors, 2. vice ordförande Irène

Läs mer

Onsdag den 13 maj 2015 kl. 13.00 Arnön, KCCC. Åsa Johansson. Patrik Fornander (M) Linda Larsson (S) ANSLAG/BEVIS

Onsdag den 13 maj 2015 kl. 13.00 Arnön, KCCC. Åsa Johansson. Patrik Fornander (M) Linda Larsson (S) ANSLAG/BEVIS sid 1 (5) Tid och plats Onsdag den 13 maj 2015 kl. 13.00 Arnön, KCCC Ledamöter Karlstad Arvika Eda Filipstad Forshaga Grums Hagfors Hammarö Kil Munkfors Storfors Sunne Säffle Torsby Maria Frisk (MP) ordförande

Läs mer

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Värmlands län. Datum: / 20. Sida:

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Värmlands län. Datum: / 20. Sida: n 1 / 20 1701 Bostad 1780067 Karlstad, Arkaden 1780069 Karlstads inre centrum S om Stora Torget utom Arkaden 1780070 Bryggudden,Innerstaden utom inre centrum S om Stora Torget 1780072 Karlstad tätorts

Läs mer

Beskrivning av den planerade tillsynsvägledningen 2012 Miljöenheten inom Länsstyrelsen i Västmanlands län

Beskrivning av den planerade tillsynsvägledningen 2012 Miljöenheten inom Länsstyrelsen i Västmanlands län PM 1 (7) MILJÖENHETEN Charlotte Arketeg Miljöskyddshandläggare Telefon 021-19 52 89 charlotte.arketeg@lansstyrelsen.se Miljöförvaltningarna i Västmanlands län via de gemensamma e-postgrupperna Beskrivning

Läs mer

Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare. Justerande Leif Askeröd

Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare. Justerande Leif Askeröd Plats och tid Kontoret, Karlstad 13:00 15:00 ande Leif Askeröd, Kil Peo Brodén, Torsby Sten-Inge Olsson, Hagfors Anna Wilén, Karlstad Thomas Backelin, Storfors Helena Anshammar, Sunne Alf Svanström, Säffle

Läs mer

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp ---

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp --- Plats och tid Bibliotekets grupprum, onsdagen den 23 september 2009, kl. 13 30 15 00 Beslutande Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Ej tjänstgörande Leif Carlzon, kp Övriga folkvalda

Läs mer

Regionfullmäktige ej samma person som ordförande i regionstyrelsen

Regionfullmäktige ej samma person som ordförande i regionstyrelsen Regionfullmäktige, ordförande... 2 Regionfullmäktige, 1:e vice ordförande... 2 Regionfullmäktige, 2:e vice ordförande... 2 Regionfullmäktige, budgetberedningsgrupp... 3 Region Värmlands valberedning jämte

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

Välkomna till miljöförvaltningens informationsmöte om egenkontroll i flerbostadshus

Välkomna till miljöförvaltningens informationsmöte om egenkontroll i flerbostadshus Välkomna till miljöförvaltningens informationsmöte om egenkontroll i flerbostadshus 1 Syftet med mötet Ge information om Egenkontroll vad är det, hur görs det? Var hittar man mer information? Miljöförvaltningens

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006 TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2006-08-28 RH06090 FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT September 2006 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg 1

Läs mer

Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Kjell Karlsson, Torsby (ersättare) Bo Ribaeus, Säffle (ersättare) Justerande Anna Wilén

Bengt Epperlein, Förvaltningschef, sekreterare Kjell Karlsson, Torsby (ersättare) Bo Ribaeus, Säffle (ersättare) Justerande Anna Wilén Plats och tid Halgåns doserar samt Klarälvdalens Folkhögskola 11:00 15:30 Beslutande Ej närvarande Övriga deltagande Utses att justera Anders Eriksson, Forshaga Helena Anshammar, Sunne Irene R-Karlsson,

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Vad gör vi? Avdelningen består idag av 8 inspektörer Kommunal tillsynsmyndighet enligt flera lagstiftningar Miljöbalken

Läs mer

Enkät om delprojekt år 2003

Enkät om delprojekt år 2003 29 april 2002 Till Miljökontoren, Regionen, Länsstyrelsen, Kommunförbunden genom Miljösamverkan Västra Götalands kontaktpersoner Enkät om delprojekt år 2003 De följande sju sidorna utgör enkäten om Miljösamverkan

Läs mer

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn PROJEKT Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn Rapport avseende tillsynsprojekt 2016 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella verksamheter samt genomföra tillsyn inom

Läs mer

Företagsamhetsmätning Värmlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Värmlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Värmlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Värmland Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Sida 1 av 6 Detta är endast en förhandsvisning av enkäten. För att kunna registrera svar måste enkäten Publiceras Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Enkäten görs för att sammanställa

Läs mer

1. Allmänt. 1 a) Hur många ansökningar om tillstånd till avloppsanläggningar hanteras per år?

1. Allmänt. 1 a) Hur många ansökningar om tillstånd till avloppsanläggningar hanteras per år? 1. Allmänt 1 a) Hur många ansökningar om tillstånd till avloppsanläggningar hanteras per år? 10-20 st (23%) 20-30 st (31%) 30-40 st (0%) 40-50 st (15%) 50-60 st (8%) 60-70 st (8%) 70-80 st (0%) 80-90 st

Läs mer

Företagsamhetsmätning Värmlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning Värmlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning Värmlands län Johan Kreicbergs Våren 2010 Företagsamhetsmätning Värmlands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Personskador i trafiken STRADA Värmland

Personskador i trafiken STRADA Värmland Personskador i trafiken STRADA Värmland 2002 2006 Registrerade i STRADA av polisen och hälso- och sjukvården i Värmland Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 4 Notera 2. Personskador i trafiken, Värmland

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 08.00 11.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e vice ordförande (M) Jonas Ås (S) Maria Rönnehäll

Läs mer

Strategi för kontroll av miljökvalitetsnormerna (MKN) enligt NFS 2013:11 3 och 4 under tidsperioden

Strategi för kontroll av miljökvalitetsnormerna (MKN) enligt NFS 2013:11 3 och 4 under tidsperioden Strategi för kontroll av miljökvalitetsnormerna (MKN) enligt NFS 2013:11 3 och 4 under tidsperioden 2016-2020 Organisation Luftsamverkan Värmland är en organisation som består av samtliga värmlandskommuner

Läs mer

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Uppdrag fortsatt utredning 2017 Utredning 2016 om framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Uppföljning hälsoskyddstillsyn

Uppföljning hälsoskyddstillsyn Uppföljning hälsoskyddstillsyn Del av Naturvårdsverkets rapport om uppföljning av miljöbalkstillsynen som ska redovisas till regeringen våren 2019 Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen Innehåll Inledning...4

Läs mer

Uppdrag direkt av kommun el annan

Uppdrag direkt av kommun el annan Ingrid Kennborn AB Genomförda uppdrag 2002 och framåt - augusti 2008 Uppdrag direkt av kommun el annan Fortbildning/ utbildning med Sol och LSS som grund kring Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66.

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66. RADONPLAN Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro 2011 2020 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Aktuellt perspektiv I kommunerna, i länet. Seminarium maj 2019

Aktuellt perspektiv I kommunerna, i länet. Seminarium maj 2019 Aktuellt perspektiv 2019 I kommunerna, i länet Seminarium 14 9-10 maj 2019 Källa Övervikt/fetma, 6 år, %, mål 15% 2020 Elevhälsan Karlstads kommun 2019. ELSA, 2017/2018 Övervikt/fetma, 10 år, %, mål 20%

Läs mer

Avropsberättigade parter - Beläggningsarbeten 2015 OMGÅNG 3

Avropsberättigade parter - Beläggningsarbeten 2015 OMGÅNG 3 Avropsberättigade parter - Beläggningsarbeten 2015 OMGÅNG 3 Statusorsak Organisation Org.nr Stad Kommun Kommunnr. Avropsberättigad Eskilstuna Energi och Miljö AB 556458-1907 ESKILSTUNA Eskilstuna 0484

Läs mer