Hur påverkar idrottens infrastruktur den verksamhet som kan bedrivas? Paul Sjöblom

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur påverkar idrottens infrastruktur den verksamhet som kan bedrivas? Paul Sjöblom"

Transkript

1 Hur påverkar idrottens infrastruktur den verksamhet som kan bedrivas? Paul Sjöblom

2 Biografi Anställning: Fil. Dr., forskare och lärare vid Historiska institutionen, Stockholms universitet. Forskningsinriktning: Idrottspolitik, föreningsmiljöer och elitidrottssystem både i ett historiskt och ett samtida perspektiv (tvärvetenskapliga ingångar). Publikationer: Idrottsföreningars sammansättning och värdegrunder och dess påverkan på organisering och verksamhetsutövning. Den lokala idrottspolitikens förutsättningar och effekter. Idrottanläggningars tillkomsthistorier och förändrade ägar- och driftsförhållanden. De svenska elitidrottssystemen. Den samhällsvetenskapliga idrottsforskningens omfattning och inriktning.

3 Biografi Idrottspraktik: Före detta aktiv utövare i tennis, fotboll, ishockey, innebandy, utförsåkning och ett flertal kampsporter. På juniorelitnivå i fotboll och ishockey. Numera motionsidrottare, organiserat inom fotboll och ishockey och icke-organiserat inom löpning, cykling, simning och skidåkning (längd och utför). Barn- och ungdomsledare (aktivitets och styrelse) på både lag och föreningsnivå i fotboll, ishockey och innebandy.

4 Förändrade förutsättningar (allmänt) Fortsatt befolkningstillväxt, allt fler med utländsk bakgrund, och fortsatt inflyttning till storstadsregionerna. Skakiga ekonomiska konjunkturer och allt större ekonomiska skillnader mellan olika kommuner/regioner. En befolkning som lever allt längre och har mer pengar över men mindre fri tid. Ökad konkurrens mellan olika fritidsverksamheter. Tilltagande kommersiella och politiska intressen inom idrottsfältet.

5 för idrottsrörelsen Förändrade idrotts- och motionsvanor: Nya kroppsövningsformer ( idrotter ). Nya och aktivare idrottsgrupper. Fler byten mellan idrotter, fler avgångar och högre ledaromsättning. Drygt 40 procent av den vuxna befolkningen och cirka 20 procent av barnen och ungdomarna motionerar inte regelbundet! Ökad konkurrens om nyckelresurser (medlemmar/pengar/ytor): Idrottsorganisationerna måste se över sin varumärkesvård! Tilltagande kommersialisering & politisering: Men alltjämt dominerar en ganska traditionell idrottspolitik, där bidragssystem/regler gynnar vissa utövarkategorier mer än andra

6 för idrottsanläggningarna Förändrad markanvändning: Utförsäljning och exploatering ger färre potentiella idrottsytor. Föråldrad anläggningsstruktur och avancerad, dyr driftsteknik: Stora underhålls- och driftskostnader ger färre nyetableringar. Ökade krav från idrottsrörelse och allmänhet: På kvalitativa anläggningar, i synnerhet inomhusanläggningar. Ökade krav från SF/SOK (IOK) på tävlings- och publikanpassning. Tilltagande kommersialisering och politisering: Tydligare offentliga målsättningar om att tidigare eftersatta grupper ska få sina behov bättre tillfredställda, men anläggningsinvesteringar styrs alltjämt huvudsakligen av faktorerna: ekonomi, tradition, PR-potential och motprestation

7 Idrottsanläggningen som infrastruktur

8 Utgångspunkter (Skandinavien) De nordiska länderna har jämförelsevis hög anläggningstäthet/inv. Täckningen är bättre i små- och mellanstora städer än i storstäder. Men det gäller inte alla typer av anläggningar Tillgången till idrottsanläggningar (antal) och tillgängligheten (närhet/inriktning/priser) styr bruket av dem. Brukarmönstret har blivit mer differentierat (beror fortfarande mycket på utbildning och inkomst) och idrottsanläggningar har, följdenligt, väldigt olika brukarprofiler.

9 Utgångspunkter (Skandinavien) Barn- och ungdomar brukar fotbollsplaner, idrotts- och simhallar och gym mest medan äldre föredrar spår- och leder och simhallar. Den stora ökningen av idrottandet sker utanför idrottsföreningarna, inom egenorganiserade idrottsformer (på flexibla tider och i flexibla miljöer). Motionsidrotten (friskvård) ökar snabbare än prestationsidrotten (karriär) i synnerhet bland medelålders och äldre samt kvinnor: Det gäller bl.a. styrketräning, aerobics, cykel, löpning, simning, längdåkning, långfärdsskridskor och vandring.

10 Utgångspunkter (Skandinavien) De prestationsorienterade idrotterna dominerar anläggningsutbudet och kommunbidragen (idrottshallar och fotbollsplaner). Anläggningsstrukturen är bättre anpassad för män än för kvinnor: Kvinnor föredrar simning samt privat organiserade inomhusaktiviteter (i ofta privat ägda och drivna anläggningar) såsom aerobics, yoga och dans, medan män föredrar aktiviteter i idrottshallar samt utomhus på fotbollsplaner och i spår- och leder. Den organiserade idrottsrörelsen/föreningslivet har ett slags monopol på bruk av idrottsanläggningar, i och med att attraktiva tider oftast kräver medlemskap.

11 Konkreta problem i Stockholms län Två stora arenor, ett antal mindre spontanidrottsanläggningar samt konstgräsplaner, sporthallar, simhallar, ishallar, friidrottsanläggningar, golfbanor och ridhus har uppförts under de senaste fem åren: Många större idrotter saknar fortfarande tävlingsarenor medan andra mindre, t.ex. bullrande verksamheter och flera flygsporter, saknar anläggningar att såväl träna som tävla i! För 30 av länets 70 specialidrotter finns inga uttalade anläggningsplaner för framtiden alls!

12 Alternativa lösningar på anläggningskrisen Bygga billigare; konceptanläggningar : Men det gäller knappast alla anläggningstyper (och idrotter/idrottsgrenar). Dela kostnaderna mellan kommun, näringsliv och idrottsrörelse; OPS-projekt : Men det gäller främst ekonomiskt attraktiva idrotter. Bygga över kommungränserna; Regionala idrottsanläggningar: kontroll över tillgång och tillgänglighet men det är lättare sagt en gjort att komma till skott med samarbeten.

13 Idrottsföreningen som infrastruktur

14 Det är ingen lätt ekvation för den enskilda RF-föreningen att få ekonomin att gå ihop och samtidigt anpassa sig efter nya önskemål och krav. Varje förening som i dagsläget vill säkra tillgången till attraktiva tränings- och matchtider bör driva en egen anläggning, något som givetvis ställer höga krav på såväl tillgång till arbetskraft som förmåga att agera arbetsgivare. Detta i sin tur kräver en stabil medlemskader och en stark både organisation och ekonomi, där utöver stora ideella insatser också bidrag av olika slag är centrala. För att få tillgång till dessa krävs en omfattande barn- och ungdomsverksamhet, men även att andra kravmärkta tjänster utförs åt myndigheterna. Dessutom är det en stor fördel om föreningen har ett slagkraftigt representationslag som kan dra till sig privata sponsorer och medial uppmärksamhet, vilket, i sin tur, ställer krav på en fungerande talangutvecklingsverksamhet. Sist men inte minst förväntas föreningen bedriva en efterfrågad och ofta mångfasetterad verksamhet för sina alltmer medvetna och krävande medlemmar.

15 Forskningsresultat: Framgångsrika RFföreningar Tillväxt (organisatorisk och ekonomisk): De föreningar som är framgångsrika mätt i tävlingsframgångar är ofta de som lyckas öka resursomsättning och medlemsantal, och omsätta detta i stordrifts- och konkurrensfördelar. Samtidigt tenderar medlemmarnas inflytande över beslutsprocesserna att minska när klubbledningarna specialiseras och nya intressenter kommer in och tar maktpositioner.

16 Forskningsresultat: Framgångsrika RFföreningar Engagemang (decentralisering av ansvar) De föreningar som är framgångsrika utifrån statens och RF:s motto om en idrott åt alla är ofta de som lyckas med att få alla inblandade medlemmar involverade, och detta genom att sprida makten över beslut, genomförande och uppföljning. Samtidigt tenderar möjligheten för styrelsen att driva föreningen i önskad riktning att minska, och arbetet med att samordna beslut, genomförande och uppföljning att tillta.

17 Framgångsfaktorer: Idrott åt alla/hela livet Identitetsskapande: Medlemmarnas identifikation med föreningen är stark. Föreningen utgör en naturlig samlingsplats i lokalsamhället, och närheten mellan alla organisationsnivåer skapar en känsla av samhörighet som sänder tydliga signaler även till utomstående: här får alla vara med och ha kul om de är beredda att ta ansvar Socialt ansvarstagande: Föreningen sysslar främst med breddinriktad barn- och ungdomsidrott, men den engagerar sig också i mer motionsbetonad friskvård för äldre och i sociala verksamheter som inte är direkt idrottsrelaterade. Inte sällan även i elitidrott

18 Framgångsfaktorer: Idrott åt alla/hela livet Samverkansinriktad: Föreningen när sina kontakter med kommunen, andra ideella sammanslutningar samt media och företag i lokalsamhället. Konsensussträvande: Måldiskussionerna är frekventa, och det finns en stor samsyn inom föreningen om det övergripande syftet med verksamheterna. Tydligheten kring rättigheter och skyldigheter är också stor. Anpassningsbar: Det finns en vilja och ett mod att tänka och pröva nytt. Såväl anhöriga föräldrar som unga medlemmar engageras och ges utrymme. Föreningen kan karakteriseras som öppen och läraktig.

19 Slutreflektioner Vad vill Föreningen (RF, SF, DF) med sin verksamhet? Vilken typ av idrott vill man bedriva och för vem, när, var och hur? Hur ska man åstadkomma detta? Hur säkrar man nyckelresurserna? Medlemmar; Styrelseproffs; Pengar; Anläggningar Vad vill finansiärerna (offentliga, privata, hushållen)? Hur överensstämmer detta med organisationens önskemål? Kan och vill (bör) man leva upp till finansiärernas önskemål eller ska (kan) man söka nya?

20 Länkar till nätpublikationer Idrottens anläggningar ägande, driftsförhållanden och dess effekter. Kunskapsöversikt: Samhällsrelaterad idrottsforskning i Sverige och några jämförbara länder. Regionala idrottsanläggningar: Kartläggning och förslag till prioriteringar i Stockholms län. För framtids segrar: En analys av det svenska elitidrottssystemet. Den institutionaliserade tävlingsidrotten: Kommuner, idrott och politik i Sverige under 1900-talet.

Svensk orientering världens bästa

Svensk orientering världens bästa Svensk orientering världens bästa Svensk orientering vill vara världens bästa idrott. Genom att vara det kan vi växa genom att attrahera och behålla fler människor till världens bästa idrott. Vi vill ha

Läs mer

Idrottsrelaterad forskning och utbildning vad finns och vad behövs? Utblick mot Sverige (ur ett kommunperspektiv)

Idrottsrelaterad forskning och utbildning vad finns och vad behövs? Utblick mot Sverige (ur ett kommunperspektiv) Idrottsrelaterad forskning och utbildning vad finns och vad behövs? Utblick mot Sverige (ur ett kommunperspektiv) Paul Sjöblom Forskare och lärare vid Historiska institutionen, Stockholms universitet.

Läs mer

Nya aktiviteter i nya anläggningar? SFK Erfarenhetskonferens 4 feb 2016 Nils-Olof Zethrin, SKL Louise Andersson, SKL

Nya aktiviteter i nya anläggningar? SFK Erfarenhetskonferens 4 feb 2016 Nils-Olof Zethrin, SKL Louise Andersson, SKL Nya aktiviteter i nya anläggningar? SFK Erfarenhetskonferens 4 feb 2016 Nils-Olof Zethrin, SKL Louise Andersson, SKL Ny statistik: www.kolada.se Befolkningsutveckling 2004-2014 Ökad befolkning totalt -

Läs mer

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Innehåll Hur kan vi öka legitimiteten för idrotten i samhällsplaneringen?... 1 Idrotten i samhället och i samhällsbyggnationen... 1 Att hantera...

Läs mer

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015 Svensk idrotts 2025 Bakgrund och process 2011 - Motion om förenklad administration från Boxningsklubben Narva Utredning om förutsättningarna för Framtidens Idrott 2013 - Rapport till RIM 2013 Att uppdra

Läs mer

Idrott och integration - en statistisk undersökning 2010

Idrott och integration - en statistisk undersökning 2010 Idrott och integration - en statistisk undersökning STOCKHOLM JUNI ANDRÈN & HOLM FOTO: FREDRIK RODHE Förord Allas rätt att vara med är en av de viktigaste byggstenarna i svensk idrotts värdegrund, antagen

Läs mer

Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer

Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer Om fskf Bildades 1966 och är en regional samverkansorganisation för kommunala förvaltningschefer inom kultur, idrott och fritid i Stockholms län samt

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Översikt Ungdomarna delas in i sex olika kategorier utifrån om och hur de är fysiskt aktiva. Utfallet av indelningen är följande.

Översikt Ungdomarna delas in i sex olika kategorier utifrån om och hur de är fysiskt aktiva. Utfallet av indelningen är följande. Ungdomsbarometern På uppdrag av Riksidrottsförbundet har Ungdomsbarometern under ett antal år gjort undersökningar kring ungdomars attityder och inställning till idrott och fysisk aktivitet. Under hösten

Läs mer

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar Teman En ny syn på träning och tävling Trygg idrott Vad är vårt ansvar och hur arbetar vi? Samverkan så att barn/ungdomar kan hålla på med fler idrotter längre (SAMSYN) Individen i centrum hur gör vi det

Läs mer

Idrott för barn: sociologi, fysiologi och skador (med några högst personliga synpunkter)

Idrott för barn: sociologi, fysiologi och skador (med några högst personliga synpunkter) Tönus Idrottsmedicinkurs, Visby Måndag den 13 juni 2016 Idrott för barn: sociologi, fysiologi och skador (med några högst personliga synpunkter) Åke Andrén-Sandberg Kirurg, 6-barnsfar långvarigt ungdomsledare

Läs mer

Idrotten och den kommunala samhällsplaneringen. The Capital of Scandinavia

Idrotten och den kommunala samhällsplaneringen. The Capital of Scandinavia Idrotten och den kommunala samhällsplaneringen The Capital of Scandinavia Långsiktig investeringsplan Uppdrag från kommunfullmäktige. Del av arbetet med det nya idrottspolitiska programmet. De långsiktiga

Läs mer

Välkommen till seminariet Barn- och ungdomsidrottens förutsättningar

Välkommen till seminariet Barn- och ungdomsidrottens förutsättningar Välkommen till seminariet Barn- och ungdomsidrottens förutsättningar Krister Clerselius, RS-ledamot och ordf. Projektgrupp LOK-stöd Peter Eriksson, ansvarig barn- och ungdomsidrott SVENSK BARN OCH UNGDOMSIDROTT

Läs mer

Vilka anläggningar/verksamheter

Vilka anläggningar/verksamheter Vilka anläggningar/verksamheter tycker de fysiskt inaktiva vuxna att Stockholms stad ska satsa på under 2009-2013? Av Ulf Blomdahl, Stig Elofsson och Jari Öhman Forskningen Förord Forskningsenheten vid

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Idrottsnämnden godkänner förvaltningens lägesredovisning.

Förvaltningens förslag till beslut. Idrottsnämnden godkänner förvaltningens lägesredovisning. Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-13 IDN 2015-12-15 Handläggare Magnus Åkesson Telefon: 08-508 27 638 Till Idrottsnämnden Ung livsstil - lägesredovisning av andel fysiskt aktiva

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Svenska folkets idrotts- och motionsvanor

Svenska folkets idrotts- och motionsvanor Svenska folkets idrotts- och motionsvanor 1 Svenskarnas idrottsvanor Vi vet att idrott och motion tillhör svenskarnas mest populära fritidsintressen. Men hur mycket motionerar vi? Vilka idrotter ägnar

Läs mer

Svenskarnas idrottsvanor. Svenskarnas idrottsvanor

Svenskarnas idrottsvanor. Svenskarnas idrottsvanor 2011 1 Innehåll Innehåll... 2... 3 Motion... 4 De populäraste motionsidrotterna... 5 Träning och tävling... 6 De populäraste tävlingsidrotterna... 6 Titta på idrott som åskådare... 8 Kostnader för eget

Läs mer

Östhammars sportklubb

Östhammars sportklubb Östhammars sportklubb Det finns ett stort intresse för tennis i Östhammars kommun! Tennis ÖSK tennis har två utebanor med grusunderlag samt en bana inomhus med ett underlag som heter bergoplattan. Ungdomsträningen

Läs mer

Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013.

Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013. Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013. Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel.

Läs mer

Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning

Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning 1 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND... 3 2. METOD... 3 3. RESULTAT... 3 3.1 TRÄNINGSTID... 4 3.2 MOTIV TILL TRÄNING... 6 3.3 VAL AV TRÄNINGSPASS...

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Stockholms stad Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Vi tror att fotbollen som idrott kan göra mer för att minska skillnaderna mellan

Läs mer

Fritidsanläggningar i Sverige. Uppgifter från åren 1990, 2000 och 2006

Fritidsanläggningar i Sverige. Uppgifter från åren 1990, 2000 och 2006 Fritidsanläggningar i Sverige Uppgifter från åren 1990, 2000 och 2006 Uppgifter om fritidsanläggningar Svenska Kommunförbundet har från 1983 återkommande samlat in uppgifter om fritidsanläggningar i Sverige.

Läs mer

Idrottsanläggningar -

Idrottsanläggningar - Idrottsanläggningar - Långsiktigt planeringsunderlag Möte med Västra Götalands Idrottsförbund 2017-06-14 Investeringsprocessen Sedan 2016 har vi 4-åriga investeringsbudgetar som bryter ett år in i ny mandatperiod

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2007-12-17 Sidhänvisning Sidhänvisning..2 Varför ett idrottspolitiskt program... 3 Idrotten en samhällsresurs... 3 Kommunens policy för barn och ungdomsidrott... 4 -... 4 -... 4 Kommunens

Läs mer

G. STRATEGI 2020, VERKSAMHETSINRIKTNING OCH EKONOMISKA

G. STRATEGI 2020, VERKSAMHETSINRIKTNING OCH EKONOMISKA G. STRATEGI 2020, VERKSAMHETSINRIKTNING OCH EKONOMISKA RIKTLINJER (p.10) Vision Bättre idrott för fler Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att idrotta

Läs mer

Projektstöd SF

Projektstöd SF Projektstöd SF 2020-2021 1. Projektstöd SF 2020 2021 Den 27 maj erhöll SF besked om vilka sökbara projektstöd och områden som fanns möjlighet att söka stöd för 2020 och 2021 med sista ansökningsdatum 15

Läs mer

Din fritid. vårt jobb. Umeå fritid

Din fritid. vårt jobb. Umeå fritid Din fritid vårt jobb Umeå fritid Umeå kommun den nordliga kraften Med dynamisk tillväxt, attraktiv kompetens och livsmiljö. År 2050 har Umeå 200 000 invånare Umeå fritid Vad lovar vi Umeåborna Med gemensamma

Läs mer

Föreningslyftet Fotboll

Föreningslyftet Fotboll Föreningslyftet 2019 Fotboll 190207 Idrottslyftet 2019 Paket 1: Spelarlyftet 5.000 kr (1-2 ungdomslag 12-19 år) 7.500 kr (3-6 ungdomslag 12-19 år) 10.000 kr (7 eller fler ungdomslag 12-19 år) Paket 2A:

Läs mer

Verksamhetsinriktning Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Verksamhetsinriktning Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktning 2016-2017 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktning 2016-2017 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Läs mer

SSK:S VISION OCH FRAMTID ÅTERTÅGET SÄTILA SK 2028

SSK:S VISION OCH FRAMTID ÅTERTÅGET SÄTILA SK 2028 SSK:S VISION OCH FRAMTID ÅTERTÅGET SÄTILA SK 2028 DAGS FÖR ÅTERTÅGET Sätila SK är en förening som funnits och verkat i Sätila sedan 1928. Inom den fina klubben finns mycket tradition och föreningens storlek

Läs mer

RIKTLINJER SIU MODELLEN - För barn och ungdomsidrott - V

RIKTLINJER SIU MODELLEN - För barn och ungdomsidrott - V RIKTLINJER SIU MODELLEN - För barn och ungdomsidrott - V 2.0-20180301 Ramar att förhålla sig till inom barn- och ungdomsidrotten i Gästriklands Innebandyförbund. Detta dokument är en sammansättning av

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Ekerö kommun. Kultur- och fritidsvaneundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Augusti 2013

Ekerö kommun. Kultur- och fritidsvaneundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Augusti 2013 Ekerö kommun Kultur- och fritidsvaneundersökning Genomförd av CMA Research AB Augusti 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Bilaga 1 Jämförelser mellan grupper 16 Fakta om undersökningen 3 Resultat

Läs mer

Idrottskonsulenter diskuterar följeforskningens resultat

Idrottskonsulenter diskuterar följeforskningens resultat Idrottskonsulenter diskuterar följeforskningens resultat Åsa Bringsén Idrottskonsulenter hade en central roll som stödpersoner för idrottsföreningar generellt och för de olika delregionala FMI projekten

Läs mer

Hejsan, Här kommer Stockholmidrottens bidrag till remissvar på RUFS 2050.

Hejsan, Här kommer Stockholmidrottens bidrag till remissvar på RUFS 2050. TRN 2017-0052-131 Från: Roger Vintemar (Stockholmsidrotten) Till: TRF Funk Registrator Ärende: Svar remiss - TRN 2017-0052 Datum: den 2 november 2017 16:08:51 Bilagor: image001.png image002.png RUFS 2050

Läs mer

Idrottslyftet Utvecklingsplan

Idrottslyftet Utvecklingsplan Idrottslyftet 2016 2019 Utvecklingsplan SVENSKA AMERIKANSK FOTBOLLFÖRBUNDET Foto: Bildbyrån i Hässleholm AB Utvecklingsplan Idrottslyftet Syfte och mål Syftet med Idrottslyftet 2016 2019 är att utveckla

Läs mer

Capoeirastrategi 2025

Capoeirastrategi 2025 Capoeirastrategi 2025 Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Capoeira Bakgrund Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Idrott Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas

Läs mer

policy Idrottsrörelsens klimatpolicy

policy Idrottsrörelsens klimatpolicy policy Idrottsrörelsens klimatpolicy SAMMANFATTNING I denna idrottens första övergripande klimatpolicy ligger fokus på två områden som har stor betydelse ur klimatsynpunkt samtidigt som idrottsrörelsens

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 1 SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSIDÈ Skåneidrotten är samlingsbegreppet för Skånes Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Skåne. Skåneidrottens huvuduppdrag

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Gotland Box 1030, 621 21 Visby Tfn: 0498-20 70 53 Fax: 0498-21 54 74 E-post gi@gotsport.se,

Läs mer

ANGÅENDE REGIONAL SAMVERKAN INOM VERKSAMHETSOMRÅDET KULTUR, IDROTT OCH FRITID I STOCKHOLMS LÄN.

ANGÅENDE REGIONAL SAMVERKAN INOM VERKSAMHETSOMRÅDET KULTUR, IDROTT OCH FRITID I STOCKHOLMS LÄN. Promemoria 2014-06-23 2014-06-23 ANGÅENDE REGIONAL SAMVERKAN INOM VERKSAMHETSOMRÅDET KULTUR, IDROTT OCH FRITID I STOCKHOLMS LÄN. Det här står vi inför En mycket stark befolkningstillväxt. Förändrad markanvändning

Läs mer

Barn och ungdomar om doping. Undersökning

Barn och ungdomar om doping. Undersökning Barn och ungdomar om doping Undersökning De svarande 977 intervjuer med 15 25-åringar. 203 intervjuer med 12 14-åringar. Totalt 1 170 intervjuer vilket ger stor statistisk tillförlitlighet. Om undersökningen

Läs mer

Ett treårigt utvecklingsprojekt :

Ett treårigt utvecklingsprojekt : Ett treårigt utvecklingsprojekt 2016-2019: Regionalt utvecklad kulturskola och regionalt utvecklad tillgång till idrottsanläggningar Kulturförvaltningen, Stockholms läns landsting Kultur- och fritidsförvaltningarna

Läs mer

Riktlinje för fördelning av tider på kommunala idrottsanläggningar

Riktlinje för fördelning av tider på kommunala idrottsanläggningar Riktlinje 2016-04-13 Riktlinje för fördelning av tider på kommunala idrottsanläggningar KFN 2016/0134-5 003 Antagen av kultur- och fritidsnämnden 13 april 2016 49 Ersätter dokumentet Prioriteringsordning

Läs mer

Spontanidrott för vilka?

Spontanidrott för vilka? 2011-05-11 SIDAN 1 Spontanidrott för vilka? En studie av kön och nyttjande av planlagda utomhusytor för spontanidrott under sommarhalvåret Ulf Blomdahl Forskningsledare, Idrottsförvaltningen, Stockholms

Läs mer

Svensk barn- och ungdomsidrott. 22 november Värmland

Svensk barn- och ungdomsidrott. 22 november Värmland Svensk barn- och ungdomsidrott 22 november Värmland KARTLÄGGNING -14 % -17 % - 10 % - 15 % Kommun % av deltagartillfällen % av befolkningen Antal sektioner Antal idrotter Karlstad 31% 27% 104 41 Arvika

Läs mer

Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september

Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september 2018-09-27 Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september Närvarande: Politisk styrgrupp för framtagande av nytt idrottspolitiskprogram.

Läs mer

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet.

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet. livslångt intresse Idrott för barn och ungdomar ska utformas så att de kan lära sig idrotten och få ett livslångt intresse för idrott och fysisk aktivitet. Idrott för barn och ungdomar ska inriktas på

Läs mer

Begreppet idrott. Föreläsning 30 augusti 2010 IDG510 Karin Grahn Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Begreppet idrott. Föreläsning 30 augusti 2010 IDG510 Karin Grahn Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Begreppet idrott Föreläsning 30 augusti 2010 IDG510 Karin Grahn Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Idrott Fornnordiskt ursprung; av isländskans íþrótt, eg. handling; bedrift I slutet av 1800-talet

Läs mer

STOCKHOLM 2013-11-28

STOCKHOLM 2013-11-28 STOCKHOLM 2013-11-28 Idrottslyftet 2014-15 Idrottslyftet är en satsning på barn- och ungdomsidrott. Regeringen har årligen avsatt 500 miljoner kronor som Riksidrottsförbundet fördelar till alla specialidrottsförbund,

Läs mer

Fritidsaktiviteter inom idrott och kultur där jag vill och där det passar mig

Fritidsaktiviteter inom idrott och kultur där jag vill och där det passar mig Fritidsaktiviteter inom idrott och kultur där jag vill och där det passar mig oktober 2016 Sid 1 fskf Föreningen storstockholms kultur och fritidschefer Ett treårigt utvecklingsprojekt 2016-2019: Regionalt

Läs mer

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan Hållbar idrott Idrottspolitiskt program Handlingsplan 2014 2016 Innehåll Hållbar Idrott Gävle...4 Idrottens roll i Gävle...5 Stöd till föreningar...6 Idrotten ska vara tillgänglig för alla...6 Organiserad

Läs mer

Regional samverkan. Med långsiktigt fokus på framtiden. juni 2016 Sid 1

Regional samverkan. Med långsiktigt fokus på framtiden. juni 2016 Sid 1 Regional samverkan Med långsiktigt fokus på framtiden juni 2016 Sid 1 Treårigt utvecklingsprojekt 2016-2019: Regionalt utvecklad kulturskola och regionalt utvecklad tillgång till idrottsanläggningar juni

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Kartläggning och analys inför ett möte eller ett påverkansarbete med/mot kommunen

Kartläggning och analys inför ett möte eller ett påverkansarbete med/mot kommunen Kartläggning och analys inför ett möte eller ett påverkansarbete med/mot kommunen Ett arbetsmaterial för att underlätta kartläggning och analys 2019-01-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Kartläggning och

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2018 Innehåll 03 Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för RF och SISU Idrottsutbildarna 04 Idrottsrörelsens mål 2025 06 RF:s, DF:s och SISU:s uppdrag 08 Utvecklingsresor mot

Läs mer

Ludvika Hockey Vill Värdegrunder och Målsättningar

Ludvika Hockey Vill Värdegrunder och Målsättningar 2018-09-26 Ludvika Hockey Vill Värdegrunder och Målsättningar 1 Ludvika Hockey Vill. Värdegrunder - Ludvika Hockey. Ledare, spelare och föräldrar medverkar och samarbetar i syfte att alla i sitt idrottsutövande

Läs mer

Idrottslyftet Utvecklingsplan

Idrottslyftet Utvecklingsplan Idrottslyftet 2016 2019 Utvecklingsplan Svenska Isseglarförbundet Utvecklingsplan Idrottslyftet Syfte och mål Syftet med Idrottslyftet 2016 2019 är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern

Läs mer

Idrottslyftet

Idrottslyftet Syfte Idrottslyftets syfte är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten Idrottslyftet

Läs mer

Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014

Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014 Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014 Sammanfattning En simhall är stadens mest omtyckta friskvårdsanläggning, här samsas barn, ungdomar och vuxna i en rad olika aktiviteter som simskola, skolsim,

Läs mer

Fritidsaktiviteter inom idrott och kultur där jag vill och där det passar mig

Fritidsaktiviteter inom idrott och kultur där jag vill och där det passar mig Fritidsaktiviteter inom idrott och kultur där jag vill och där det passar mig december 2016 Sid 1 fskf Föreningen storstockholms kultur- och fritidschefer Ett treårigt utvecklingsprojekt 2016-2019: Regionalt

Läs mer

RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott

RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott Idrotten vill bakgrunden till anvisningarna Idrotten vill är svensk idrotts idéprogram. Här beskrivs idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund. Här beskrivs

Läs mer

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Den moderna) föreningen engagerar Engagemanget för och i svensk idrott är starkt men förändras. Det blir vanligare med engagemang av tillfällig karaktär. Utveckla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 INNEHÅLL INLEDNING & UPPDRAG... 3 VERKSAMHETSIDÈ... 4 VÄRDEGRUND... 4 VISION... 4 IDROTTSRÖRELSEN ÖVERGRIPANDE MÅL 2025... 4 EN NY SYN PÅ TRÄNING OCH TÄVLING... 5 DEN MODERNA

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Barn och ungdomar om doping 090529

Barn och ungdomar om doping 090529 Barn och ungdomar om doping 090529 Om undersökningen Undersökningen genomfördes under maj 2009 i form av en digital enkät. Enkäten distribuerades via datainsamlingsföretaget Cint. I undersökningen deltog

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Inkluderande idrott materialkostnader, attitydfrågor man tror inte att man håller måttet för att delta, socioekonomiskt stöd skjutsa till

Inkluderande idrott materialkostnader, attitydfrågor man tror inte att man håller måttet för att delta, socioekonomiskt stöd skjutsa till Inkluderande idrott materialkostnader, attitydfrågor man tror inte att man håller måttet för att delta, socioekonomiskt stöd skjutsa till idrottsaktiviteter, nätverk familj/ närstående. Moderna föreningen

Läs mer

Omslagsbild. Filip Ågren, Karlstad, på hästen Cardina. Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån

Omslagsbild. Filip Ågren, Karlstad, på hästen Cardina. Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån Omslagsbild Filip Ågren, Karlstad, på hästen Cardina Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån 4) Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för VIF och SISU Värmland 7) RF:s och SISU:s uppdrag VIF:s och SISU

Läs mer

I enkäten ställer vi frågor om din hälsa, skolämnet idrott & hälsa samt frågor om dina fritidsvanor. Försök att besvara frågorna så noggrant du kan.

I enkäten ställer vi frågor om din hälsa, skolämnet idrott & hälsa samt frågor om dina fritidsvanor. Försök att besvara frågorna så noggrant du kan. Elevens kodnummer:, I enkäten ställer vi frågor om din hälsa, skolämnet idrott & hälsa samt frågor om dina fritidsvanor. Försök att besvara frågorna så noggrant du kan. Dina svar kommer att behandlas konfidentiellt

Läs mer

IDROTT SOM LANDSBYGDS- UTVECKLARE I VÄSTERBOTTENS LÄN

IDROTT SOM LANDSBYGDS- UTVECKLARE I VÄSTERBOTTENS LÄN IDROTT SOM LANDSBYGDS- UTVECKLARE I VÄSTERBOTTENS LÄN Vad kan idrottsrörelsen göra? Varför är idrottsrörelsen en viktig samarbetspart? Hur vill idrottsrörelsen arbeta med landsbygdsutveckling? 1 BAKGRUND

Läs mer

Hälsinggårdens AIK Den lilla klubben med det stora hjärtat

Hälsinggårdens AIK Den lilla klubben med det stora hjärtat Den lilla klubben med det stora hjärtat Vi bildades 1964 och är den lilla klubben med det stora hjärtat. Vi är en ideell förening och vill erbjuda och motivera, alla som vill vara med, att utvecklas och

Läs mer

Taxor, avgifter och riktlinjer för Idrotts- och fritidsanläggningar

Taxor, avgifter och riktlinjer för Idrotts- och fritidsanläggningar Taxor, avgifter och riktlinjer 2019 för Idrotts- och fritidsanläggningar Innehållsförteckning Simhall... 3 Styrketräning... 4 Träningsvärkstan... 5 Flogstabadet... 6 Uthyrning hallar... 7 Kategoriindelning,

Läs mer

Studier av ungdomsidrott

Studier av ungdomsidrott Stuider av ungdomsidrott version 5 Sidan 1 (5) Studier av ungdomsidrott En sammanfattning av fyra studier av ungdomsidrott Bakgrund När idrottande barn närmar sig tonåren börjar det dyka upp en hel del

Läs mer

Idrottsprogram för god folkhälsa

Idrottsprogram för god folkhälsa Idrottsprogram för god folkhälsa Vision 2030 är en ledstjärna för kommunens långsiktiga utveckling. Den beskriver hur vi vill att det ska vara i Kungsbacka kommun år 2030. I Kungsbacka vill vi ha ett rikt

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2018-2019 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktningen ger styrelsen ledning för att styra leda och prioritera verksamheten för Västerbottens

Läs mer

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Twitter: @anderswahlstrom Att leda en förening eller ett förbund utifrån ett barnperspektiv 1989

Läs mer

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen BLÅ BOKEN IFK Växjö s mål och värderingar Bredden ger spetsen BARNIDROTT OCH ELITIDROTT i en skön förening IFK Växjö är en av Sveriges ledande friidrottsföreningar för såväl barn- som elitidrott. Vår

Läs mer

Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program

Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program Sid 1 (7) Dnr 12KFN4 2012-09-27 Camilla Williamsson Telefon 026-17 97 17 camilla.williamsson@gavle.se Hållbar idrott Gävle - idrottspolitiskt program Inledning och syfte Gävle kommun vill stärka och utveckla

Läs mer

Fler och bättre idrottsytor

Fler och bättre idrottsytor Fler och bättre idrottsytor Idrottens samhällsnytta Människor med god tillgång till idrottsanläggningar visar sig vara 43 procent mer benägna att motionera regelbundet jämfört med människor med dålig tillgång

Läs mer

Segrar föreningslivet?

Segrar föreningslivet? Segrar föreningslivet? En studie av svenskt föreningsliv under 30 år bland barn och unga Magnus Åkesson RF 150325 The Capital of Scandinavia Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare

Läs mer

13.2 RS och FS förslag: Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer

13.2 RS och FS förslag: Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer 13.2 RS och FS förslag: Verksamhetsinriktning 2018 2019 med ekonomiska planer Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att anta förslaget till gemensam verksamhetsinriktning med ekonomisk plan (RF)

Läs mer

Elitidrottskonferensen 11 maj 2015 Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Berör de elitidrotten?

Elitidrottskonferensen 11 maj 2015 Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Berör de elitidrotten? Elitidrottskonferensen 11 maj 2015 Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Berör de elitidrotten? Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom barn- och ungdomsidrotten 1977

Läs mer

LIDINGÖIDROTTEN VILL

LIDINGÖIDROTTEN VILL LIDINGÖIDROTTEN VILL Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte 30 november 2011 Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte

Läs mer

Skolidrottsförbundets utvecklingsplan

Skolidrottsförbundets utvecklingsplan FRAMTIDENS SKOL-IF Skolidrottsförbundets utvecklingsplan 2017-2019 DE FYRA PUNKTERNA Skolidrottsförbundet ska stödja, leda, företräda, utbilda och utveckla skolidrottsföreningarna så att de är så attraktiva

Läs mer

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun Idrottspolitiskt program 2011-2020 Hudiksvalls kommun Förstasidesbilder: Inga Britt Jonsson Sören Olofsson Antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2010. Innehållsförteckning Syfte... 1 Metod... 2

Läs mer

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte SISU-helgen 2018 Erfarenhetsutbyte Vad behövs förändras/förbättras för att fler ska engagera sig som ledare/tränare? Mentorskap Föreningen uppmuntrar till utbildning Styrelsen viktig som står bakom Ungdomar

Läs mer

Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna. Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet

Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna. Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet Dagens agenda Strategiarbetet 2025 Idrottslyftet 2017 SF-dialog Dagens agenda Strategiarbetet

Läs mer

SDF konferens. 22-23 november 2013. Dokumentation av grupparbeten

SDF konferens. 22-23 november 2013. Dokumentation av grupparbeten SDF konferens 22-23 november 2013 Dokumentation av grupparbeten Vi finns till för er! Värmlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna arbetar för att stötta och serva föreningar och SDF. Vi vill vara

Läs mer

Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på?

Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? - Ulf Blomdahl och Stig Elofsson Forskning och utveckling IDROTTSFÖRVALTNINGEN Förord Forskningsenheten vid idrotts- och

Läs mer

Innehållsförteckning. 4) Verksamhetsinriktning med ekonomiska

Innehållsförteckning. 4) Verksamhetsinriktning med ekonomiska Verksamhetsinriktning 2018-2019 Innehållsförteckning 4) Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för RF och SISU Idrottsutbildarna 7) RF:s och SISU:s uppdrag 8) Utvecklingsresor mot 2025 9) - En ny

Läs mer

Anläggnings- och idrottmiljöpolitiskt program för Svensk idrott. Anläggningar och idrottsmiljöer för Svensk Idrott världens bästa

Anläggnings- och idrottmiljöpolitiskt program för Svensk idrott. Anläggningar och idrottsmiljöer för Svensk Idrott världens bästa Anläggnings- och idrottmiljöpolitiskt program för Svensk idrott Anläggningar och idrottsmiljöer för Svensk Idrott världens bästa Gäller för perioden 2015-2025 Antaget av Riksidrottsstyrelsen i februari

Läs mer

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Dagens arbete Gemensam strategi för svensk idrotts framtid 4 strategiska områden Övergripande målsättningar Verksamhetsinriktningen för

Läs mer

Måldokument ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET

Måldokument ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET S v e n s k b o r d t e n n i s dokument 2017-2022 ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET 2017-04-09 Verksamhetsidé Bordtennis ska vara lättillgängligt och vi ska erbjuda alla möjligheten att utöva och verka inom bordtennisen

Läs mer