Handledning i Trafikverkets IDA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning i Trafikverkets IDA"

Transkript

1 i Trafikverkets IDA Dokumenthistorik Revision: Datum: Ändrat av: Orsak till ändring: Skapar dokument Kompletterat funktionerna radera och kopiera, samt öppna flera MicroStation sessioner Kompletterat kap 5.6 med hur man kan se all historik för dokument Kap 2.2 kompletterad med att vyn måste uppdateras för att se förändringen när man använt kommandot Modify Kap 7.5 kompletterad med att bara projektets IDA administratör har behörighet att ta bort dokument Kap 7.6 kompletterad och ändrad med val i menyer för att skapa ny version på dokument vid kopiering Monika Wistedt, PRtd Förtydligat kap 6.1 att Sätt slutgiltigt läge inte ska användas Monika Wistedt, PRtd Kap 1.1 uppdaterat bild med de nya datakällorna och förtydligat inloggning i de Interna/Externa datakällorna.

2 1 STARTA, SPRÅK OCH LOGGA IN Starta IDA - ProjectWise Explorer Ställ in språk Logga in Utseende Statussymboler REGISTRERA DOKUMENT Registrera flera dokument samtidigt Ändra attribut på många dokument samtidigt Byta namn på dokument DOKUMENTLISTAN Skapa en egen vy Snabbsortera, flytta kolumner Läsa dokument SÖK Snabbsökning Avancerad sökning Fritextsökning REDIGERA DOKUMENT Öppna Uppdatera serverkopia Frigör Öppna flera MicroStation sessioner Dokumentöversikt Dokumenthistoria DOKUMENTFLÖDE Lägen Versioner ÖVRIGT Arbeta med dokument utanför IDA Exportera Importera Kopiera ut Radera Flytta/kopiera dokument Ersätta en fil i IDA Genvägar till dokument/arkivmappar i IDA Skicka fil via e-post Skicka genväg via e-post Länk i Office dokument Avsluta IDA... 33

3 1 Starta, språk och logga in 1.1 Starta IDA - ProjectWise Explorer För att starta, välj Start Alla program Bentley ProjectWise V8i (SELECTseries4) ProjectWise Explorer När IDA startas visas huvudfönstret. Det finns Interna Datakällor som man bara kan logga in i om man har ett inloggningskonto i Trafikverket och som styrs av behörighetsgrupper i Arthur och det finns Externa Datakällor, där man har en specifik inloggning.

4 1.2 Ställ in språk Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori För att ställa in svenska som språk i IDA, välj Start Alla program Bentley->ProjectWise V8i (SELECTseries4)- >Tools->User Tools Dubbelklicka på Set Locale eller välj Set Locale och klicka på Execute Välj Swedish, OK och sedan Stäng Starta sedan IDA igen.

5 1.3 Logga in Dubbelklicka eller tryck på plustecknet vid den datakälla som du vill logga in i. Inloggning sker med användarnamn och lösenord som du fått för datakällan. Första gången man loggar in får man en fråga om ett arbetsbibliotek ska skapas. Svara Ja på frågan. Det är till den mappen som dokumenten i fortsättningen kommer att checkas ut. 1.4 Utseende När man är inloggad så får man tillgång till arkivmappar och dokument som man har behörighet till Huvudfönstret består av tre delar förutom snabbvalsknappar och menyer: 1. Datakällor och arkivmappar; visar de dokumentarkiv som finns. Under varje dokumentarkiv finns en mappstruktur som dokumenten ligger i. 2. Dokumentdelen; visar en lista över de dokument som finns i den arkivmapp man valt. Härifrån kan du öppna dokument, sortera, söka, skapa/registrera dokument mm. 3. Dokumentattribut/Mappattribut; visar en lista över attribut för det dokument eller den arkivmapp man valt. Beroendevisning visar exempelvis vilka referenser en CAD fil har

6 Använder man höger musknapp på ett dokument eller en arkivmapp visas tillgängliga kommandon. Högerklicks-meny för dokument Högerklicks-meny för arkivmappar Vid behov kan användare tilldelas en behörighet, så att man vid högerklick på mapp eller dokument ser alla tillgängliga kommandon som finns i ProjectWise. Ytterligare kommandon finnas under Dokument i överkant på huvudfönstret.

7 Första gången man loggat in ska två verktygsfält som visar vyer och gränssnitt läggas till. Vy styr vilka kolumner som ska visas i dokumentlistan Gränssnitt styr hur attribut visas under Egenskaper. Mer om vyer kommer senare i detta dokument. För att få med fälten Vy och Gränssnitt, gå in under Visa->Verktygsfält välj Vy och sedan Gränssnitt. De fält som bockats i kommer med i huvudfönstret. 1.5 Statussymboler Blå märklapp Låst (endast läsrättigheter) Bock Ändras av dig Hänglås Ändras av någon annan Bok - Endast läsrättighet Penna Skrivrättighet

8 2 Registrera dokument Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori Du registrerar enklast ett nytt dokument i IDA genom s.k. dra och släpp från Utforskaren i Windows. Se till att filnamnet är det samma som önskat dokumentnamn för registreringen. Markera önskad fil och dra över den till den arkivmapp i IDA som du vill registrera dokumentet i och släpp. När du släppt valt dokument i IDA, öppnas följande fönster: Rullistor Fyll i attributen för ditt dokument. I vissa fält finns rullistor att välja från. Grå fält kan inte fyllas i utan systemet fyller själv i informationen. Fältnamn inramade med <> är attribut som måste fyllas i. Det finns ytterligare attribut under fliken Fler Attribut. Observera att dokumentet inte finns kvar i Utforskaren när det har registrerats i IDA. Om dokument med samma namn dras i fås en fråga om att ange nytt namn eller hoppa över. Ligger däremot dokumentet med samma namn i läge som tillåter att ny version skapas, fås frågan om ny version ska skapas.

9 2.1 Registrera flera dokument samtidigt Det finns möjlighet att registrera flera dokument samtidigt och därmed behöver inte samma dokumentinformation fyllas i för varje enskilt dokument. Markera samtliga filer i Windows Utforskaren som du önskar registrera och dra och släpp dessa över den arkivmapp i IDA där du vill registrera dokumenten. Välj Nästa om du vill fylla i eller ändra attributen för nästa dokument. Välj Acceptera alla om du vill att samtliga valda dokument ska registreras med samma attribut i IDA. Om man vill ändra eller komplettera ett attribut för ett registrerat dokument i IDA kan man högerklicka på dokumentet och välja Egenskaper. Man får då upp samma attributmeny som visas när man registrerar ett dokument. Ändra eller komplettera med önskade attribut. Observera under fliken Allmänt ska man inte ändra något, om filnamn edyl är fel är det bättre att börja om.

10 2.2 Ändra attribut på många dokument samtidigt Ska man ändra attribut på många dokument använder man funktionen Modifiera. Markera de aktuella dokumenten, högerklicka och välj Modify. Välj de attribut som ska ändras i rullisten och/eller skriv in värdet i fälten, när de attribut som ska ändras är givna, avsluta med OK. Observera att förändringarna inte syns i vyn förrän man uppdaterar vyn (använd F5). 2.3 Byta namn på dokument IDA kan hantera dokument- och filnamn separat men det är tydligast om de hålls lika. Ska dokumentet byta namn är det viktigt att man även byter namn på filen. Markera dokumentet, välj fliken Dokument -> Ändra namn Se först till att hänglåset är öppet, om inte bocka ur bocken vid hänglåset. Se till att samma namn är angivet i alla fälten. Observera att det måste vara en punkt före filtypen i filnamnet och att filer som har versionshanterats ska man inte byta namn på. Efter ändring ska inte hänglåset låsas, gör man det ändras filnamnet.

11 3 Dokumentlistan Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori Den dokumentinformation som visas i dokumentdelen bestäms av vilken vy som är vald. Med vy menas vilka kolumner som valts för att visa dokumentinformation, alltså vilka attribut som ska visas. Det finns globala vyer som alla kan använda men du kan också skapa och anpassa dina egna vyer. För att uppdatera vy i IDA så att man ser förändringen kan man trycka F Skapa en egen vy 1. För att skapa en egen vy, välj Visa-> Hantera vyer, enligt följande bild: 2. Skapa en egen vy genom att klicka på Ny 3. Skriv in namnet på den nya vyn i rutan under Vynamn:.

12 4. Klicka på plustecknet för att få tillgång till de valbara attributen som kan vara med i vyn. 5. För att få med sig attributen till den egna vyn markerar man dessa i vänstra fönstret och skickar över dem till högra fönstret med den gröna högerpilen, eller så dubbelklickar man direkt på attributet. Med pilarna upp och ner kan man ändra ordningen. 6. Avsluta med OK. 7. För att välja vy, klicka på pilen vid fältet Vy på huvudmenyn. För att kunna använda den egna vyn i enskild mapp eller i hela datakällan måste man tilldela vyn. 8. Den vy man ska använda måste vara vald. Välj sedan Visa -> Vyinställningar.. gå till fliken Ange som standardinställning 9. Exempel för att tilldela vyn till mapp. Välj Mapp och Tilldela.

13 10. Välj mapp, välj eventuellt undermapp med + tecknet. Högerklicka på mappen och välj Markera gren i strukturen, välj sedan OK. Avsluta med OK. Vyn knyts nu till mappstrukturen. För att tilldela vyn till hela datakällan välj Miljö och Tilldela bocka för ida_proj_adm 3.2 Snabbsortera, flytta kolumner Man kan snabbsortera och flytta kolumner. För att sortera klickar man på önskad kolumnrubrik (attribut), t.ex. Namn. För att byta plats på kolumner tar man tag i kolumnrubriken och drar den till önskad plats. Om man vill att Läge ska komma för Version, tar man tag i kolumnen Läge och drar den före Version i listan. 3.3 Läsa dokument För att läsa ett dokument utan att göra ändringar högerklickar man på dokumentet och väljer Öppna som skrivskyddat Observera att det som händer är att en kopia av dokumentet hämtas ut lokalt och rätt applikation startas. Den lokala kopian är egentligen inte skrivskyddad men den kan inte checkas in i IDA igen.

14 4 SÖK Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori Dokument kan sökas i datakällan genom att använda snabbsökning eller avancerad sökning med formulär. Sökning kan ske på metadata(attribut) och/eller innehåll i dokument. Använd tecknet * i början, slutet eller både och för att fånga in delsträngar. Vid registrering av nytt dokument är det en viss fördröjning innan fritextsökning kan ske. Fritextsökning fungerar alltså inte direkt på ett nyregistrerat dokument men fördröjningen är oftast endast några minuter. Skannade PDFfiler fungerar inte att fritextsöka på eftersom de är jämförbara med en bild. 4.1 Snabbsökning Snabbsökning fungerar ungefär som en sökmotor på nätet genom att skriva in sökordet i fältet. Sökningen sker normalt i aktuell arkivmapp med underliggande mappar. Genom att klicka på förstoringsglaset kan olika sökkriterier ställas in, till exempel sökning i hela datakällan. 4.2 Avancerad sökning För sökning med formulär, högerklicka på en mapp och välj Avancerad sökning. Sökningen sker i den aktuella arkivmappen med underliggande mappar. Välj Sökformulär

15 Vill man att sökformulär ska vara den guide som kommer upp som standard när man söker, bocka i så fall i Sätt denna guide som standard Fyll i de attribut som du vill söka på. Starta sedan sökningen. OK söker och visar sedan egenskaper för det första dokumentet i träfflistan Använd söker på samma sätt men behåller sökformuläret framme. Öppna mapp från träfflistan visar mappen som dokumentet ligger i.

16 Senast använda sökvillkor kan sparas för att senare kunna användas igen. Välj Sparad sökning längst ner i formuläret Klickar man på Kikaren söker man i hela datakällan 4.3 Fritextsökning Fritextsökning kan göras i snabbsökfältet eller i sökformuläret från fliken Hela texten. Observera att skannade PDF-filer inte kan fritextsökas.

17 5 Redigera dokument 5.1 Öppna Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori För att ändra i ett dokument, högerklicka på det i dokumentlistan och välj Öppna. Dokumentet hämtas ut (checkas ut) till en temporär plats på den lokala hårddisken och öppnas sedan i exempelvis Word. Dubbelklickning innebär normalt också Öppna men det är en inställning som kan ändras av varje användare. När ett dokument öppnats eller checkats ut för att ändras kan inte andra användare ändra i dokumentet, dvs dokument i IDA kan endast ändras av en användare i taget. Det är möjligt för andra användare att läsa eller hämta ut kopior av dokument som checkats ut. Första gången du öppnar ett dokument med en ny filtyp visas nedanstående meny. Kryssa i Använd alltid det här programmet om du i fortsättningen alltid vill använda samma program. Om man kryssar i valet Öppna dokumentet med enbart läsrättighet öppnas en skrivskyddad kopia från IDA. När du är klar med dina ändringar och har sparat avslutar du programmet. IDA kommer automatiskt att fråga dig om du vill checka in, uppdatera serverkopia eller frigöra dokumentet. Välj Checka in dokumentet för att få med de senaste ändringarna till IDA.

18 5.2 Uppdatera serverkopia Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori Väljer man Uppdatera serverkopia får man in ändringarna i IDA men dokumentet behålls utcheckat. 5.3 Frigör Om man av misstag checkat ut dokumentet, till exempel dubbelklickat istället för att Öppna skrivskyddat eller inte vill spara de senaste ändringarna i IDA kan man välja Frigör. 5.4 Öppna flera MicroStation sessioner Om man vill öppna flera sessioner av MicroStation när man jobbar i IDA, måste man hålla ner Shift tangenten samtidigt som man öppnar nästa fil i MicroStatiom, på så sätt kan man öppna flera fönster med MicroStation i. OBSERVERA att man tar en extra licens för varje ny session man öppnar. 5.5 Dokumentöversikt När man avslutar IDA och har dokument utcheckade visas denna meny. Menyn visar alla dokument man själv checkat ut. I menyn kan man bland annat välja att checka in eller frigöra dokument. Menyn finns också med i aktivitetsfältet.

19 5.6 Dokumenthistoria För varje dokument sparas en notering om vem som checkat ut/in dokumentet. Man kan även manuellt skriva in kommentarer i historiken. För att se dokumentets historik, högerklicka på dokumentet. Välj Egenskaper och sedan fliken Historik. Om man vill se poster äldre än 30 dagar i historiken kan man ändra det. Välj Anpassa längst ner i menyn.

20 Välj fliken Datum och exempelvis när som helst för att se all historik om ett dokument. Avsluta med OK För att skriva in information i historiken, högerklicka på dokumentet och välj Lägg till kommentar. Skriv in önskad kommentar. Avsluta med OK.

21 6 Dokumentflöde Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori 6.1 Lägen Dokumenten i IDA är kopplade till ett arbetsflöde med olika lägen. Ett arbetsflöde kan till exempel bestå av lägena Bearbetning - Granskning - Gällande. När dokumentet ligger i det sista läget kan inga förändringar i dokumentet göras. Ny version kan skapas när dokumentet ligger i sista läget. För att skicka dokumentet vidare till nästa läge i arbetsflödet, högerklicka på dokumentet och välj Ändra dokumentläge -> Skicka till nästa läge. Observera att man inte ska använda valet Sätt slutgiltigt läge dokumentet får blå märklapp, men dokumentet ligger fortfarande kvar i första läget, använd alltid Skicka till nästa läge Dokumentet hamnar i nästa läge i arbetsflödet.

22 Om man vill ta tillbaka dokumentet till ursprungsläget, högerklicka på dokumentet och välja Ändra dokumentläge -> Förkasta till ursprungsläge. Dokumentet hamnar återigen i första läget. Upphäv används när dokumentet inte ska gälla längre. Ta bort slutgiltigt läge kan användas när dokument är gällande/godkänt och behöver tas bort eller flyttas, behörigheter styr om man får ta bort slutgiltigt läge. Om man tagit bort slutgiltigt läge på ett dokument som flyttats glöm inte att sätta slutgiltigt läge igen. 6.2 Versioner För att se alla versioner av dokumenten, välj Visa -> Visa alla versioner När dokumentet ligger i arbetsflödets slutläge kan man skapa en ny version av dokumentet, högerklicka på dokumentet och välj Nytt -> Version ' Fyll i önskad versionsbeteckning i fältet Version. Välj sedan OK.

23 7 Övrigt 7.1 Arbeta med dokument utanför IDA Önskar man arbeta med dokumenten där tillgång till IDA saknas kan man exportera dokumenten. För andra blir då dokumenten låsta för redigering. När man åter är i kontakt med IDA väljer man Importera för att återföra dokumenten till IDA. Vill man bara ta ut filerna för att kunna läsa dem eller som grund för att skapa nya dokument högerklickar man på dokumentet och väljer Kopiera ut 7.2 Exportera Markera ett eller flera dokument med shift eller ctrl, välj menyn Dokument -> Exportera. Välj Exportera på första sidan av exportguiden.

24 Välj målmapp för filerna. Välj Nästa och Slutför. Dokumenten i IDA är nu låsta för redigering. 7.3 Importera Markera de dokument som ska importeras, alternativt markera flera dokument med shift eller ctrl välj menyn Dokument -> Importera. Dokumenten hämtas då från den plats de checkades ut till och läggs in i IDA. Dokumenten kan nu åter redigeras i IDA.

25 7.4 Kopiera ut Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori Ett eller flera dokument kan kopieras ut från IDA till filtjänst eller annat media, t.ex CD. Högerklicka på dokumentet alternativt markera flera dokument med shift eller ctrl. Högerklicka och välj Kopiera ut. Välj sedan mapp där filen ska hamna. Avsluta med OK Dokumentet är nu utkopierat till vald mapp.

26 7.5 Radera Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori Att ta bort dokument i IDA är behörighetsstyrt och det är endast projektets IDA administratör som har den behörigheten. Ta bort dokument i IDA gör man genom att högerklicka på dokumentet, alternativt markera flera dokument med shift eller ctrl högerklicka och välj Radera. Om det inte finns några versioner av dokumentet visas en kontrollfråga. Välj Ja om dokumentet ska tas bort. Om dokumentet däremot har flera versioner visas menyn nedan. Välj Ja för att ta bort alla versioner, välj Nej för att enbart ta bort senaste (aktiv) version. Observera om dokumentet ligger i gällande/godkänt läge, måste först slutgiltigt läge tas bort innan dokumentet kan tas bort och om dokument dessutom har versioner i slutgiltigt läge, ta bort slutgiltigt läge på senaste versionen och den föregående, för att kunna ta bort den senaste versionen av dokumentet.

27 7.6 Flytta/kopiera dokument Den enklaste metoden brukar vara att dra och släppa ett eller flera dokument mellan mappar, man får en lite ruta med +-tecken som man ska dra. Håll ner Shift för att flytta. Men observera att flytta och kopiera dokument bör endast göras mellan mappar med samma flöde. Flytta dokument kräver att användaren har Delete rättigheter i mappen som dokumentet ska flyttas ifrån och att man har Skapa rättigheter dit dokumentet flyttas eller kopieras. Om dokumentet man ska kopiera eller flytta har versioner får man upp följande fråga. Om man högerklickar på dokument kan man också välja Klipp ut, Kopiera, Klistra in och Flytta till Om dokumentet har flera versioner flyttas alla versioner med. När man kopierar dokument visas en fråga om guide. Om det redan finns ett dokument med samma namn dit dokumentet ska kopieras och att dokumentet ligger i ett läge som tillåter att ny version skapas kan man välja Ingen guide för att skapa en ny version av dokumentet eller välja Avancerad guide om man vill kopiera in dokumentet med nya attribut och ett annat namn.

28 Får man inte upp denna fråga kan man gå in under Verktyg -> Guide hanteraren Klicka Rensa Standard och Stäng. Välj kopiera igen, nu kommer frågan om Guide upp. Om man valt Ingen Guide, får man en meny, klicka i Skapa en ny version av ett existerande dokument Svara OK.

29 Se till att alternativen är ur bockade och välj vilken version som ska skapas, klicka på Förhandsgranska för att se vilken version befintligt dokument har. Avsluta med OK. Om man kopierar in flera dokument med olika versioner så ska Definiera och använd gemensamma regler vara ur bockad så att man kan ge nya versioner för respektive dokument som ska ersättas med ny version. Om man vill kopiera flera dokument kan man inte använda Kopiera till använd istället Kopiera, gå till målmappen och välj Klistra in

30 7.7 Ersätta en fil i IDA Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori För att ersätta en fil i IDA mot annan fil som finns i Utforskaren, högerklicka på dokumentet som ska ersättas och välj Egenskaper och välj fliken Generell Se först till att hänglåset är öppet, om inte bocka ur bocken vid hänglåset. Klicka på Avancerad och välj Importera Svara Ja på frågan om du är säker på att du vill ersätta filen.

31 Markera filen och välj Öppna Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori Avsluta genom att klicka på Spara. Efter att filen blivit ersatt ska inte hänglåset låsas, gör man det ändras filnamnet. 7.8 Genvägar till dokument/arkivmappar i IDA Genvägar till dokument/arkivmappar i IDA från Utforskaren skapas enklast genom att dra och släppa dokumentet eller arkivmappen. Ta tag i dokumentet dra det till exempelvis skrivbordet. 7.9 Skicka fil via e-post För att bifoga dokument till e-postmottagare, markera dokumentet i listan, högerklicka och välj Skicka till -> E- post till mottagare Skicka genväg via e-post För att skicka en genväg via e-post, markera dokumentet i listan, högerklicka och välj Skicka till -> Skicka e-post till mottagare som länk... Används till mottagare som har tillgång till IDA.

32 7.11 Länk i Office dokument Upphovsman Ev. Dokumentnummer Kategori Det finns olika sätt att skapa länkar, exempelvis för att skapa en länk i ett Office-dokument klipps sökvägen ut och klistras in i dokumentet. Sökvägen visas i IDA huvudmeny. Väljer man Kopiera -> får man med hela sökvägen i klartext när man ställer sig på länken. Väljer man Kopiera URL-> får man med hela sökvägen i klartext men utan mellanslag när man ställer sig på länken. Väljer man Kopiera URN -> får man en kortare sökväg, (GUID) denna variant måste man använda om man ska skicka länken med E-post. En rekommendation är att man använder URN länkar, den länken fungerar även om dokumentet flyttats.

33 Länkar kan också skapas om man högerklickar på dokument och väljer Skapa länkar En webb-länk kan läsas utan inloggning i IDA, men det är bara när dokumentet ligger i gällande/godkänt läge som det kan läsas från länken Avsluta IDA För att avsluta IDA välj Datakälla -> Avsluta eller tryck på krysset längst upp till höger i IDA fönstret.

ProjectWise/ IDA Grundutbildning

ProjectWise/ IDA Grundutbildning ProjectWise/ IDA Grundutbildning Utbildningens syfte och mål Syfte Underlätta den dagliga dokumenthanteringen Skapa enhetlig hantering inom projekt Minska daglig support Mål Förstå hur projektinformationen

Läs mer

Nyheter och förändringar i Trafikverkets IDA

Nyheter och förändringar i Trafikverkets IDA Nyheter och förändringar i Trafikverkets IDA Dokumenthistorik Revision: Datum: Ändrat av: Orsak till ändring: 1.0 2015-03-06 Skapar dokument 1.1 2015-03-20 Kompletterat Excel Import/Export 1.2 2015-04-02

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Invest 1.1

TMALL 0141 Presentation v 1.0. ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Invest 1.1 TMALL 0141 Presentation v 1.0 ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Invest 1.1 Utbildningens syfte och mål Skapa förståelse för hur ProjectWise fungerar Underlätta användningen av PDB Invest i projekteringsarbetet

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS.

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS. LOGGA IN För att logga in i Agresso Webb går man via Borås Stads intranätsida. Under IT-tjänster finns länken Agresso som tar dig till vår Agresso-sida. Här hittar man förutom information om vårt ekonomisystem

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Guide för behörighetssystemet i Matilda

Guide för behörighetssystemet i Matilda Guide för behörighetssystemet i Matilda Guiden är uppdaterad t o m Matildaversion 4.7.0. Eftersom olika personer med olika arbetsuppgifter och funktioner inom kostverksamheten använder Matilda på olika

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Användarmanual Allmän REQS 7

Användarmanual Allmän REQS 7 1 Användarmanual Allmän REQS 7 2 Innehållsförteckning: Inloggning... 3 Allmänt... 4 Bokmärken statistik... 5 Fastighetsinformation... 6 Uppdragsöversikt... 7 Listläge filtrera/sortera... 8 Listläge skriv

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

med Office 365 i Dynamics NAV 2015

med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Arbeta Arbeta med med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Office 365 i Dynamics NAV 2015. - En guide för att enkelt komma igång Innehåll Kom igång med Office 365 i Dynamics NAV 2015... 1 Använd Word i Dynamics

Läs mer

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar.

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar. Skrivbordet... 1 Aero... 1 Anpassa skrivbordet och aktivera Aero-tema... 1 Ändra storlek på skrivbordsikoner... 1 Ändra skärmupplösning... 1 Startmenyn... 2 Sök... 3 Aktivitetsfältet... 3 Förhandsgranska

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

Användarhandledning PDB Investera Dokumentansvarig Dokumentdatum Version Monika Wistedt, PRtd

Användarhandledning PDB Investera Dokumentansvarig Dokumentdatum Version Monika Wistedt, PRtd Sida 1 av 75 Dokumenthistorik: Version: Datum: Ändrat av: Orsak till ändring: 0.1 2014-09-24 Monika Wistedt, PRti Skapar dokument, utkast. 1.0 2015-08-28 Monika Wistedt, PRti Gällande version för PDB 1.3.

Läs mer

Licenshantering i HogiaLön Plus

Licenshantering i HogiaLön Plus Licenshantering i HogiaLön Plus I HogiaLön Plus finns tillägget licens (observera att detta inte är detsamma som den licens du hämtar via ditt sexsiffriga licensnummer) som har arbetats fram för att du

Läs mer

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning.

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning. Avancerad sökning Innehåll Avancerad sökning...1 1. Avancerad sökning...1 1.1 Allmänt...1 1.2 Begreppsförklaringar... 2 1.2.1 Posttyp... 2 1.2.2 Kolumn... 2 1.2.3 Lista... 2 1.2.4 Rad... 3 1.2.5 Vy...

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs Acrobat 9 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat 9?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat 9... 8 Starta programmet... 8

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - Access... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 10 Vanliga frågor...

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Först skall certifikatet installeras på de datorer som skall kunna logga in i Online. Det gör du på följande sätt. Spara zip-filen med certifikatet

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera

ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera TMALL 0141 Presentation v 1.0 ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera 2017-02-08 Ver. 1.9 Utbildningens syfte och mål Underlätta användningen av PDB Investera i projekteringsarbetet Visa

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva ÄLDREFÖRVALTNINGEN INS 3.2A 1 (37) Instruktion till Genomförandewebben Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Östra Madenvägen 4 TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Doxcentral. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.9 2012-02-20

Doxcentral. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.9 2012-02-20 Doxcentral Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering Användarmanual v..9 0-0-0 Välkommen till Doxcentral! Möt Doxcentral - Sveriges bästa system för samordning av dokument och filer.

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Manager för ett gruppkonto i Widgit Online funktionsverket

Manager för ett gruppkonto i Widgit Online funktionsverket Manager för ett gruppkonto i Widgit Online funktionsverket Gruppkonto i Widgit Online Ett gruppkonto i Widgit Online innebär att flera användare tillsammans ingår i en gemensam grupp där man kan dela material

Läs mer

PLATINA 1(25) Grunderna i Platina

PLATINA 1(25) Grunderna i Platina 1(25) Grunderna i Platina 2(25) INNEHÅLLSFÖRTECKNING STARTA PLATINA------------------------------------------------------------------------------- 4 Genväg -----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentbeteckning Diarienummer Sida. Upprättad av Godkänd Datum Ändringsdatum Ver.Rev/Bet Referens

Dokumenttyp Dokumentbeteckning Diarienummer Sida. Upprättad av Godkänd Datum Ändringsdatum Ver.Rev/Bet Referens KRAVSPECIFIKATION KRAVSPEC 7 BILAGA 5 1 (9) Innehållsförteckning MANUAL FÖR LSU DOKUMENTPORTAL... 2 1 Orientering, inloggning, systemkrav... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Ansökan om tillgång till LSU dokumentportal...

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Din guide till Projektmodulen I VITEC SÄLJSTÖD APRIL 2014 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

Lägga till bild i e- handeln

Lägga till bild i e- handeln Lägga till bild i e- handeln INNEHÅLL 1 LÄGGA TILL BILD I E-HANDELN... 3 2 LÄGGA TILL BILD PÅ PRODUKT... 3 3 LÄGGA TILL BILD PÅ KURS... 4 4 LÄGGA TILL BILD I TIDMALLEN... 6 5 SKAPA URL TILL BILD... 7 5.1

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Kundfakturors sändsätt

Kundfakturors sändsätt Kundfakturors sändsätt 2014-11-05. Åbergs DataSystem AB, Göran Gustafsson I version 217 som vi släppte i slutet av oktober 2014 gjorde vi en förändring på hur fakturor kunde skickas till kunderna. Till

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10 Sep -18 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Operativsystem, Program/Appar, webbsidor och instruktioner inom IT-branchen

Läs mer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Introduktion till Sharefile... 1 Skicka filer till din Sharefile-folder... 2 Ladda upp filer och foldrar via webbläsare... 2 Skapa foldrar

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bokning Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Bokning... 1 1.1.1 Användningsområde... 1 1.1.2 Inställningar för Bokning... 2 Fliken Resurs, Kategori och Plats... 2 Fliken Formulär...

Läs mer

Manual för bemanning i operationsprogrammet

Manual för bemanning i operationsprogrammet [Publiceringsdatum] Manual för bemanning i operationsprogrammet 2018-12-03 Manualen beskriver hur du lägger in och planerar personal på bemanningsfliken i operationsprogrammet Öppna fliken Bemanning i

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Axalon Office Connector SP Användarhandledning

Axalon Office Connector SP Användarhandledning Axalon Office Connector SP Användarhandledning Axalon Office Connector SP 2013, senast reviderad: den 8 juni 2015 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 4 Syfte... 4 Vem är denna handledning

Läs mer

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 Treserva Genomfo randewebb Innehåll 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 3 Sök... 5 4 Meddelanden... 6 5 Nya uppdrag läsa/kvittera uppdrag... 9 6 Vårdplaner... 10 6.1 Läsa vårdplan...

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 25

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 25 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - SQL... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 8 Steg för steg;

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Säljarens sida Användarhandledning

Säljarens sida Användarhandledning December 2009 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet.

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet. Lathund LOK-stöd/aktivitetsstöd 1. Skapa aktiviteter i kalendern 2. Registrera närvaro 3. Klart! Vad är LOK-stöd LOK-stöd, eller aktivitetsstöd, är ett ekonomiskt stöd som föreningar får för redovisade

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se Microsoft Access 2007 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Access... 1 Vad är en databas?... 1 Starta Access 2007... 1 Skapa en ny databas... 2 Skärmbilden, arbetsytan och deras

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Användarmanual. Meetings 1.5

Användarmanual. Meetings 1.5 Användarmanual Meetings 1.5 Revisionsnummer: 1 Dokumentnamn: FormPipe Meetings 1.5 - Användarmanual ipad Datum: 2013-12-05 Formpipe Software AB. All rights reserved. 2 (23) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

LATHUND GROUPWISE 6.0. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan Järfälla Tel: , Fax: e-post:

LATHUND GROUPWISE 6.0. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan Järfälla Tel: , Fax: e-post: LATHUND GROUPWISE 6.0 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Manual för ADDIS-net. Innehåll

Manual för ADDIS-net. Innehåll Manual för ADDIS-net Innehåll Inloggning... 2-3 Söksidan... 3 Registrera en ny intervju... 4 Födelsedatum/UNO-kod... 4 Lås/Lås upp intervju... 4 Redigera intervju-information... 4 Mata in svar i en intervju...

Läs mer

Lokal administration kommun Cosmic

Lokal administration kommun Cosmic Dok-nr 28643 Författare Version Carina Lundahl, systemförvaltare, Systemförvaltning A 3 Godkänd av Giltigt fr o m Carina Engerström, förvaltningsledare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa 2019-06-03

Läs mer

LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN

LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras 44 När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument, som måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I datorn

Läs mer

Outlook 2010 kalender m.m.

Outlook 2010 kalender m.m. Outlook 2010 kalender m.m. Kalmar kommun, datautbildningar 1 ( 13) 2016-03-02 Innehåll Kalendern... 3 Anpassa programfönstret... 3 Vyer i Kalendern... 3 Skapa avtalade tider... 4 Skriv direkt i kalendern...

Läs mer

Kom igång med Adela Gymnasium

Kom igång med Adela Gymnasium Kom igång med Adela Gymnasium Publicerad 2011-07-05 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Gymnasium 1 Starta Adela Gymnasium 5 Logga in som

Läs mer

MANUAL WEBBADMINISTRATION. Webbadministration. Webbserver FTP. Datalagring & backup

MANUAL WEBBADMINISTRATION. Webbadministration. Webbserver FTP. Datalagring & backup Webbadministration QR-DOCS MANUAL WEBBADMINISTRATION Datalagring & backup Webbserver FTP Innehållsförteckning Inledning...2 Mappstruktur & namngivning av filer...3 Inloggning...5 Hem...6 Ny Produkt...7

Läs mer

Hantera dokument i inkorgen

Hantera dokument i inkorgen Hantera dokument i inkorgen 2 Innehållsförteckning 1. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 3 2. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 4 3. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 5 4. I FLIKEN INFORMATION... 5 5. I FLIKEN KONTERINGAR... 6

Läs mer

Publicera material i Blackboard

Publicera material i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-25 (Bb Learn 9.1.8) Publicera material i Blackboard Innehåll Att tänka på... 2 Mappar och Lärmoduler... 2 Skapa en mapp... 2 Skapa en lärmodul...

Läs mer