Affärsuppdatering. Clavister Telekomsegmentet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Affärsuppdatering. Clavister Telekomsegmentet"

Transkript

1 Affärsuppdatering Clavister

2 Sammanfattning 01 Clavister Marknaden för mobil telekommunikation fortsätter att visa dramatiska tillväxtsiffror, inte enbart inom ett enskilt segment, utan inom många parallella områden. Flera samverkande faktorer resulterar i en marknadssituation som möjliggör goda affärsmöjligheter, men som samtidigt innebär stora teknologiska utmaningar för telekombranschen som helhet. Förmågan att möta såväl operatörers som slutkunders behov och leverera ökad kapacitet till lägre kostnad, kommer vara avgörande. Det som nu öppnas är ett disruptivt fönster av möjligheter, där leverantörer som är agila och har passande teknologi ges möjlighet att ta omfattande marknadsandelar och kapitalisera på den rådande situationen. Clavister har en bevisat stark teknologi, och har under den senaste perioden attraherat tunga aktörer inom telekomsegmentet, med flera ingångna avtal och en kraftigt ökande mängd slutkundsupphandlingar. Bolaget står därför väl rustat för att nå en god omfattning av kommersiella affärer och kunna ta marknadsandelar i det lite längre perspektivet.

3 Marknadsanalys 02 Clavister Antal mobilabonnemang har en kontinuerlig och stabil tillväxt i storleksordningen 3% per år medan mängden datatrafik i mobiloperatörernas nätverk växer snabbare och prognostiseras till mellan 45 och 60% tillväxt fram till och med Ökad trafik tillskrivs i huvudsak smartphones och mobila bredbandsabonnemang med primärt video som underliggande drivkraft. Stark ökning av smartphoneanvändare Antal mobilabonnemang fortsätter att öka med en stabil tillväxt om ca 3% årligen. Första kvartalet uppgick antal mobilabonnemang till drygt 7,4 miljarder, och förväntas fortsätta växa till ca 9 miljarder år Inte helt oväntat representerar emerging markets den största tillväxten med Indien, Myanmar, Indonesien och Pakistan i toppskiktet. Antal mobilabonnemang (miljarder) Även om antal mobilabonnemang är av intresse, är tillväxten av mobil data det som primärt driver marknaden och den tekniska utvecklingen framåt, och som har stor betydelse för Clavisters affärsmöjligheter. Antal abonnemang för mobilt bredband ökar med ca 20% årligen, och antal smartphone-abonnemang ökar med ca 10% årligen, från dagens nivå av ca 3,2 miljarder till ca 6,3 miljarder smartphones år Den viktigaste teknologiska plattformen för mobil data är givetvis LTE (4G), men med en stor satsning på nästa generations mobilnät, 5G. Mobila bredbandsabonnemang per region (miljarder) Figur 1: Tillväxt av mobilabonnemang. Källa: Ericsson Mobility Report (Juni ) Figur 2: Ökning av antal mobila bredbandsabonnemang. Källa: Ericsson Mobility Report (Juni )

4 Marknadsanalys 03 Clavister Nya användarmönster kraftig ökning av mobildata I takt med utrullningen av smartphones, mobilt bredband och nya mobilnät med högre kapacitet, ökar också utbudet av tjänster med krav på hög bandbredd och med stora datamängder som konsekvens. Enbart mellan första kvartalet 2015 och motsvarande kvartal ökade datamängderna i mobilnäten med hela 60%. Även fortsättningsvis är bedömningen att mängden mobildata kommer att växa med ca 45% årligen. Den i särklass största tillämpningen som driver tillväxten av mobil data är video, vilken beräknas stå för hela 70% av all mobil datatrafik år Mobildata per kategori och månad (Exabytes) Mobildata per smartphone och månad (GB) Figur 4: Mobil datatrafik per applikationstyp och månad (Exabytes). Källa: Ericsson Mobility Report (Juni ) Figur 3: Mobildata per smartphone och månad (GB). Källa: Ericsson Mobility Report (Juni )

5 Ny teknik, nya möjligheter 04 Clavister Internet of Things (IoT) skapar helt nya förutsättningar och möjligheter för mobiloperatörer men också nya utmaningar som måste adresseras. Internet of Things (IoT) växer och skapar nya förutsättningar Traditionella mobila enheter (telefoner, tablets och mobila datorer) representerar fortfarande den största kategorin uppkopplade enheter. Dock räknar branschen med att mängden uppkopplade IoT-enheter (Internet of Things; bilar, maskiner, sensorer och konsumentelektronik) kommer att passera de traditionella enheterna i volym redan Redan år 2021 prognostiseras över 16 miljarder uppkopplade IoT-enheter. Den stora volymtillväxten av enheter, den totala datamängd de representerar samt karaktären av trafiken utgör stora tekniska utmaningar för mobiloperatörerna. Helt nya tekniska lösningar kommer att behöva introduceras för att kunna hantera den stora komplexiteten. Under kvartal 1 tecknade AT&T fler nya abonnemang till bilar än till mobiltelefoner Uppkopplade enheter (miljarder) Figur 5: Ökning av uppkopplade enheter. Källa: Ericsson Mobility Report (Juni )

6 Ny teknik, nya möjligheter 05 Clavister Telecom Cloud, Virtualisering och SDN/NFV branschens svar på utmaningarna från bland annat IoT, ökat antal enheter och kraftigt ökande trafikvolymer. Om Telecom Cloud, Virtualisering och SDN/NFV Fram till nu har mobila nätverk byggts upp på liknande sätt som traditionella datornätverk. Grundläggande har varit att använda hårdvarubaserade komponenter, sk appliances, som är skräddarsydda för specifika funktioner i nätverket. Detta sätt att bygga mobila nätverk skapar dock en oönskad inlåsningseffekt för operatörerna, är betydligt kostsammare, men saknar framförallt den möjlighet till den skalbarhet och flexibilitet som krävs för att kunna möta den enorma tillväxten av abonnenter, datatrafik och uppkopplade enheter. Branschens svar på dessa utmaningar handlar till hög grad om cloud-lösningar och specifika begrepp såsom SDN (Software Defined Networks) och NFV (Network Function Virtualization). I grund och botten baseras dessa nya trender på en grundläggande princip, nämligen att separera mjukvara från specifik hårdvara (sk virtualisering) och att separera funktion från plats. Virtualiserade nätverk kan minska CAPEX med 40% och OPEX med 60%, Gartner Med dessa principer kan operatörer leverera tjänster när de behövs, och där de behövs, utan att måsta ta tunga CAPEX-investeringar i specifik hårdvaruutrustning. Då alla nätverksfunktioner exekveras i ren mjukvara på standardiserade hårdvaruplattformar, sjunker direktinvesteringarna avsevärt, och nya affärsmodeller ger operatörerna möjlighet att ta kostnaderna i takt med att verksamheten och intäkterna ökar. Gartner anger som ett exempel att vissa operatörer skall kunna minska sin CAPEX med upp till 40% och sin OPEX med hela 60% för vissa tjänster. Enligt analyser från Market Research Reports samt SNS Research kommer redan 2018 mer än 70% av alla operatörer att ha inlett projekt i syfte att virtualisera sina nätverk, och 2020 kommer 80% av alla investeringar i mobilnäten vara av virtualiserad karaktär. Figur 6: Från traditionell hårdvarubaserade nätverk till mjukvarubaserade lösningar. Källa: ETSI.

7 Säkerhet i nya generationens mobilnätverk 06 Clavister Ökad trafikmängd, explosionsartad tillväxt av IoT enheter kombinerat med ökad användning av virtualisering och mjukvarubaserad infrastruktur ställer nya krav på säkerhet och säkerhetslösningar Virtualiserade nätverksfunktioner (NFV) och mjukvarubaserad nätverk (SDN) skapar ett behov av nya och mer integrerade säkerhetslösningar. Säkerhet i mobilnätverk Likväl som för traditionella företagsnätverk finns ett accelererande behov av säkerhetsfunktioner för mobilnätverken. Skillnaden mot ett företagsnätverk är dock att mängden användare som påverkas av ett säkerhetsproblem i ett mobilnätverk är dramatiskt mycket större, och därmed är det underliggande värdet som behöver skyddas avsevärt högre. Med andra ord finns stora incitament för mobiloperatörerna att investera i säkerhetsteknologi. Övergripande kan man gruppera säkerhetsproblemen i två huvudsakliga kategorier: attacker mot de mobila användarna (eller enheterna när det handlar om IoT) och attacker mot mobiloperatörens infrastruktur. De attacker som riktar sig mot användarna handlar exempelvis om avlyssning av mobilsamtal eller datatrafik eller om infektion av smartphones och andra mobila enheter med virus, trojaner och annan skadlig kod. Attacker mot mobiloperatörens infrastruktur leder exempelvis till att mobila tjänster inte fungerar (samtal kopplas inte fram, internet-trafiken stoppas), användare överdebiteras eller kunduppgifter stjäls. Helt klart är att säkerhetsproblem, oavsett typ av attack, kan få långtgående konsekvenser och kostnader för en mobiloperatör.

8 Clavisters säkerhetslösningar för mobilnätverk 07 Clavister Robust och svensk teknik utvecklad för att skydda mobiloperatörer och deras användare mot obehörig avlyssning och säkerhetshot från internet. Clavisters lösningar för mobiloperatörer Med utgångspunkt från en och samma mjukvara, som kan exekveras både i en virtualiserad miljö eller i en traditionell appliancebaserad miljö, kan Clavister förse mobiloperatör med en lösning för att adressera en mängd olika säkerhetsproblem. Bilden nedan visar ett illustrativt mobilnätverk, med sex stycken delområden där Clavister levererar säkerhetsfunktioner. LTE Backhaul Security skyddar mobilnätverket och mobilanvändarna från obehörig avlyssning vid de kommunikationslänkar som förbinder radiobasstationer med operatörens datacenter. Core Security (Gi/SGi Firewalling) skyddar mobilnätverket från attacker och säkerhetshot från internet. Roaming Security skyddar mobilnätverket från attacker från andra mobiloperatörers nätverk och användare. Domain Security skapar separation av olika funktioner inom ett mobilnätverk, och skyddar dessa funktioner mot attacker och andra säkerhetshot. Virtual CPE möjliggör för en mobiloperatör att erbjuda säkerhetsfunktioner för enskilda abonnenter och användare, utan att behöva leverera utrustning eller mjukvara till den enskilda användaren. WiFi Access Gateway ger operatörer som erbjuder tjänster via WiFi en möjlighet att hantera säkerhet, tjänstekvalitet och differentiering av tjänster beroende på kundkategori.

9 Marknaden för Clavister 08 Clavister LTE Backhaul Security och Core Security (Gi/SGi Firewalling) är exempel på områden som växer proportionellt med ökad datatrafik. Enbart dessa två nämnda lösningar uppskattas omsätta drygt en miljard USD år 2018, med fortsatt tillväxt till över två miljarder USD år 2021 och en aggregerad omsättning på mer än 5,7 miljarder USD. Virtualiserad säkerhet dominerar på marknaden Nedanstående bild visar den förväntade marknadsutvecklingen för LTE Backhaul Security och Core Security (Gi/SGi Firewalling). Ett viktigt inslag i utvecklingen är den takt med vilken mobiloperatörerna anammar nya virtualiserade teknologier. Under slutet av perioden förväntas virtualiserad säkerhet utgöra den klart dominerande teknologin. Marknaden för övriga säkerhetslösningar bedöms även de vara omfattande och följa samma trend gällande virtualisering. Vi är stolta över våra produkter och lösningar, men det är genom att lyssna på våra kunder och marknaden som gör att vi befinner oss i teknikens framkant. Figur 8: Addressbar marknad för säkerhet i mobilnätverk. Källa: Clavister.

10 Clavister i teknikens framkant 09 Clavister Genom ett långvarigt och tätt samarbete med ledande aktörer i telekomindustrin har Clavister utformat produkter och lösningar för att möta de högt ställda kraven på säkerhet, prestanda och flexibilitet. Clavisters komperativa fördelar Genom ett långvarigt och tätt sammarbete med ledande industriella aktörer inom området, såsom Nokia, Ericsson, Intel med flera, har Clavister kunnat skapa sig en djup insikt i telekombranschens utmaningar och möjligheter. Kombinerat med erfarenheter från Enterprise-segmentet, och med omfattande investeringar i mjukvaruteknologi, har Clavister kunnat ta fram en mjukvarubaserad säkerhetslösning som inte enbart adresserar telekommarknadens behov, utan dessutom gör det på ett sätt som innebär stora konkurrensfördelar för Clavister och deras kunder. I korthet är Clavisters mjukvara den första säkerhetsprodukt på marknaden som har kapacitet att både ersätta, och till och med prestera betydligt bättre än, traditionella hårdvarubaserade produkter. Bland annat levererar Clavisters mjukvara: Den högsta säkerhetsprestandan på marknaden i virtualiserade miljöer Fullständig integration med SDN/NFV-MANO-system Stöd för många lösningar utifrån samma mjukvara, inklusive LTE Backhaul Security, Core Security (Gi/SGi Firewalling), Roaming Security, Virtual CPE Security och Domain Security. Givet den massiva tillväxten av mobil datatrafik är det uppenbart att just kapacitet att överföra stora datamängder (prestanda) är den mest kritiska framgångsfaktorn för att kunna skala mobila nätverk till den nivå som behövs för att möta kundkraven. Jämförande grafik nedan visar prestandanivåerna i Clavisters mjukvara kontra den huvudsakliga konkurrentens virtualiserade erbjudande. Figur 9: Prestanda och kapacitetsjämförelse mellan Clavister och annan etablerad leverantör. Källa: Clavister. Noteringar: VNF- Virtualized Network Function - Virtualiserad mjukvara. Prestandasiffror för VPN avser 512 bytes paketstorlek.

11 Affärsmodell och typiska affärsvolymer 10 Clavister Affärsmodell Den affärsmodell Clavister tillämpar för telekomsegmentet baseras på en indirekt försäljningsmodell, där en systemleverantör agerar mellanhand och tar helhetsansvaret mot slutkunden, dvs mobiloperatören. Clavister har i nuläget kontrakterat en handfull systemintegratörer, där aktörer som Nokia, Ericsson, Mirait och NEC är mest namnkunniga. Nokia, en av marknadsledarna gällande LTE-infrastruktur, har exempelvis valt att licensiera och sälja Clavisters mjukvara under eget varumärke, Nokia NetGuard Virtual Firewall. Lösningen har på så sätt, och genom Nokias omfattande säljorganisation, potentialen att nå ut globalt till samtliga mobiloperatörer. Mirait, som ett annat exempel, är en viktig leverantör till några av de största bolagen i Japan, inklusive de stora mobiloperatörerna. Nedanstående diagram ger en vägledning om uppskattad storlek på en typaffär inom två lösningsområden, LTE Backhaul Security och Core Security. För en operatör med i storleksordningen 20 miljoner abonnenter, kan en utrullning av en LTE Backhaul Security-lösning motsvara ett aggregerat affärsvärde på ca tre till fem miljoner USD över fem år. Motsvarande siffra för en operatör med ca 100 miljoner abonnenter ligger på ca femton till tjugofem miljoner USD över fem år. En typisk affär innebär inte en enskild stor order, utan är uppbyggd av en eller flera mindre initiala ordrar följt av löpande ordrar i takt med utrullningen. Uppskattad storlek på typaffär Den typiska leveransen från Clavister till systemleverantörerna består av säkerhetsmjukvara, tillhörande mjukvara för administration, erforderliga licenser samt teknisk support och uppgraderingar. Mjukvaran licensieras primärt per datamängd, vilket innebär att Clavisters intäkter ökar i paritet med att volymen av data ökar i operatörernas nät. Teknisk support och uppgraderingar tillhandahålls mot en årligt återkommande supportkostnad, vilken utgör en procentuell andel av licenskostnaden. Uppskattad volym En typisk affär har en upphandlingsfas som normalt sträcker sig från sex till tolv månader, beroende på storlek och komplexitet. Därefter sker ofta en mindre pilotinstallation, även kallad Proof of Concept, hos operatören för att verifiera lösningens funktion, kapacitet och stabilitet. Vanligtvis pågår verifiering i två till tre månader, varefter lösningen rullas ut i större skala. Den storskaliga utrullningen kan givetvis vara högst varierande i både omfattning (volym) och tid, beroende på både typ av lösning, operatörens storlek och utrullningsstrategi. Figur 10: Uppskattad storlek på typaffärer mot olika klasser av mobiloperatörer. Källa: Clavister. Under alla omständigheter är det relevant att titta på aggregerade affärsvolymer över en period på minst fem år. Detta då själva utrullningen i sig kan sträcka sig över flera år, varpå en tillväxtfas vidtar då mobiloperatören gör fortsatta investeringar för att möta volymökningarna.

12 Affärsläget 11 Clavister Telekommarknaden befinner sig just nu i en expansiv fas där ny teknik utgör ett paradigmskifte för mobiloperatörer. Clavister har arbetat långsiktigt med att utveckla teknik, produkter och lösningar baserat på just dessa behov och befinner sig nu i en väldigt spännande tillväxtperiod såväl kommersiellt som organisatoriskt. Utveckling av affärsläget inom telekom Från och med första kvartalet till och med det tredje kvartalet har antalet upphandlingar via kontrakterade systemleverantörer ökat från tre till ett tjugotal. Upphandlingarna är av varierande storlek och inom olika lösningsområden. Antal upphandlingar Stark tillväxt av pågående affärer samt en bedömning om att första kommersiell leverans sker under första kvartalet 2017 bekräftar vår tro på att vi är på rätt marknad och rätt i tiden. Ett tjugotal Tre Q1- Q3- Figur 11: Utveckling av antal pågående affärer via kontrakterade systemleverantörer, perioden Q1-Q3. Källa: Clavister. Clavister AB, Sjögatan 6 J, SE Örnsköldsvik, Sweden Telefon: +46 (0) Fax: +46 (0) Web:

Rapport tredje kvartalet 2016 Clavister Holding AB

Rapport tredje kvartalet 2016 Clavister Holding AB Rapport tredje kvartalet 2016 Clavister Holding AB Stark ökning av antalet upphandlingar Intäkterna uppgick i kvartalet till 15,7 MSEK (20,1), en minskning med 22% jämfört med tredje kvartalet 2015. Intäkterna

Läs mer

Trender inom Nätverkssäkerhet

Trender inom Nätverkssäkerhet Trender inom Nätverkssäkerhet David Sandin Product & Solution Manager david.sandin@clavister.com What Vad vi we gör? do Network and mobile security Nätverkssäkerhet. Det här är Clavister ü Grundades i

Läs mer

Det här är Ericsson. Åsa Konnbjer Investor relations December 1, Borlänge

Det här är Ericsson. Åsa Konnbjer Investor relations December 1, Borlänge Det här är Ericsson Åsa Konnbjer Investor relations December 1, 2016 - Borlänge Ericsson I korthet NÄTVERK Skapar ett nätverk för miljoner olika behov IT Transformerar IT för skynda på affärsrörligheten

Läs mer

Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT?

Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT? Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT? Mikael Stenqvist & Patrik Forsström Stadsnätsföreningen 2017-10-03 Uppdragets omfattning IoT Marknaden del 1 IoT Marknaden

Läs mer

TeliaSoneras syn på öppenhet

TeliaSoneras syn på öppenhet TeliaSoneras syn på öppenhet Inledning Begreppet öppenhet har många dimensioner och tolkningar. Det definieras också på olika sätt av olika aktörer inom telekom- och Internetbranschen. För slutanvändare

Läs mer

Sammanfattning Svensk Telekommarknad 2016

Sammanfattning Svensk Telekommarknad 2016 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-05-22 Dnr: 16-11655 1(5) SA - Enheten för marknadsanalys och bredbandsfrämjande Karin Fransén karin.fransen@pts.se Sammanfattning Svensk Telekommarknad 2016 Post-

Läs mer

Marknadsuppdatering publicerad

Marknadsuppdatering publicerad Marknadsuppdatering publicerad 216-1-1 Marknadsdata som presenteras nedan är en sammanställning av tillgänglig extern data från Prismark mars, augusti och september 216, PROTEC MDC januari och juli 216

Läs mer

Sammanfattning av Svensk telekommarknad 2017

Sammanfattning av Svensk telekommarknad 2017 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-05-25 17-11418 1(5) Avdelningen för samhällsfrågor Karin Fransén 08-678 5781, 073-644 57 81 karin.fransen@pts.se Sammanfattning av Svensk telekommarknad 2017 Ett

Läs mer

Sex frågor du bör ställa dig innan du väljer M2M-uppkoppling

Sex frågor du bör ställa dig innan du väljer M2M-uppkoppling GUIDE Sex frågor du bör ställa dig innan du väljer M2M-uppkoppling Inom de flesta branscher utvecklas idag nya och innovativa applikationer och tjänster för att bättre kunna monitorera, analysera och styra

Läs mer

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG Protection Service for Business DET ÄR EN MOBIL VÄRLD Wifi Fotgängare Idag använder vi fler enheter med fler anslutningar än någonsin tidigare. Att då kunna välja var

Läs mer

Fortsatt tillväxt och positiv marknadsutveckling. Delårsrapport för perioden jan-sep 2016 Publicerad 15 november 2016

Fortsatt tillväxt och positiv marknadsutveckling. Delårsrapport för perioden jan-sep 2016 Publicerad 15 november 2016 Fortsatt tillväxt och positiv marknadsutveckling Delårsrapport för perioden jan-sep 216 Publicerad 15 november 216 INTEGRERAD I 24 MOBILA ENHETER I kvartal tre lanserades 24 mobila enheter med Precise

Läs mer

Omräknade finansiella siffror per segment publicerade och prövning av nedskrivningsbehov inleds

Omräknade finansiella siffror per segment publicerade och prövning av nedskrivningsbehov inleds Omräknade finansiella siffror per segment publicerade och prövning av nedskrivningsbehov inleds Som en följd av att rapporteringsstrukturen förändras från och med Q4 2017, är omräknade finansiella siffror

Läs mer

Svensk telekommarknad 2018

Svensk telekommarknad 2018 Svensk telekommarknad 2018 1 Svensk telekommarknad 2018 Post- och telestyrelsen (PTS) har i uppdrag att följa tjänsteutvecklingen på marknaden för elektronisk kommunikation, att främja konkurrensen och

Läs mer

CSC UTVÄRDERING AV KOSTNADSPÅVERKAN GENOM INFÖRANDE AV CSC DESKTOPVIRTUALISERING CSC DYNAMIC DESKTOP. DESKTOPVIRTUALISERING Radar Group International

CSC UTVÄRDERING AV KOSTNADSPÅVERKAN GENOM INFÖRANDE AV CSC DESKTOPVIRTUALISERING CSC DYNAMIC DESKTOP. DESKTOPVIRTUALISERING Radar Group International CSC UTVÄRDERING AV KOSTNADSPÅVERKAN GENOM INFÖRANDE AV CSC DESKTOPVIRTUALISERING CSC DYNAMIC DESKTOP DESKTOPVIRTUALISERING Radar Group International Page2 SLUTSATS Radar Group har genomfört en analys runt

Läs mer

Svensk telekommarknad första halvåret 2018

Svensk telekommarknad första halvåret 2018 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-11-13 Dnr: 18-7901 1(13) Avdelningen för samhällsfrågor Karin Fransén 08-678 5781, 073-644 57 81 karin.fransen@pts.se Svensk telekommarknad första halvåret 2018

Läs mer

Svensk telekommarknad första halvåret 2018

Svensk telekommarknad första halvåret 2018 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-11-13 18-7901 1(13) Avdelningen för samhällsfrågor Karin Fransén 08-678 5781, 073-644 57 81 karin.fransen@pts.se Svensk telekommarknad första halvåret 2018 Ett urval

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2006

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2006 Delårsrapport 1 januari 30 juni 2006 Stärkt konkurrenskraft Andra kvartalet Nettoomsättningen uppgick till 188 (190) mkr, minskningen är hänförbar till reducerat antal underkonsulter. Mjukvaruintäkterna

Läs mer

DELÅRSRAPPORT OKTOBER - DECEMBER 2017

DELÅRSRAPPORT OKTOBER - DECEMBER 2017 CLAVISTER HOLDING AB DELÅRSRAPPORT OKTOBER DECEMBER 2017 1 Fjärde kvartalet 2017 DELÅRSRAPPORT OKTOBER - DECEMBER 2017 Kvartalets omsättning uppgick till 34,4 (27,1) MSEK, motsvarande en organisk tillväxt

Läs mer

Advanced Mobile Device Management

Advanced Mobile Device Management 1 Advanced Mobile Device Management Magnus Janson Produktchef Tele2 Integration Service 2 4 Tele2 en del av Kinnevikgruppen Tele2 är den mobila utmanaren Mer än 40 miljarder kr i omsättning Mer än 30 miljoner

Läs mer

Din guide till en säkrare kommunikation

Din guide till en säkrare kommunikation GUIDE Din guide till en säkrare kommunikation Introduktion Internet genomsöks regelbundet i jakten på osäkra nätverk och enheter som saknar skydd för olika typer av exponering och intrång. Viktiga system

Läs mer

Delårsrapport juli - september 2016

Delårsrapport juli - september 2016 PRESSMEDDELANDE 26 oktober 2016 Delårsrapport juli - september 2016 Fortsatt stark tillväxt för programvaruverksamheten utanför Eneas nyckelkunder Eneas omsättning, rörelseresultat och rörelsemarginal

Läs mer

Tredje kvartalet CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström

Tredje kvartalet CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström Tredje kvartalet 211 CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 211-1-27 Sammanfattning av Q3 Koncernen Positiv utveckling för Nolato Medical och Nolato Industrial Fortsatt svaga volymer inom Nolato Telecom

Läs mer

Koncernchefens bolagsstämmotal 6 april 2011

Koncernchefens bolagsstämmotal 6 april 2011 Koncernchefens bolagsstämmotal 6 april 2011 Bästa aktieägare, Vi lever i en intressant tid. De tjänster TeliaSonera erbjuder utgör en allt viktigare del av våra liv. Orsaken till det är att vi tillgodoser

Läs mer

Clavister Holding AB (publ)

Clavister Holding AB (publ) Clavister Holding AB (publ) Bolagsbeskrivning inför listning på NASDAQ OMX First North Maj 2014 Innehållsförteckning Viktig information...3 Bakgrund och motiv...4 VD har ordet...6 Marknadsöversikt...8

Läs mer

Marknadsuppdatering publicerad

Marknadsuppdatering publicerad Marknadsuppdatering publicerad 216-6-2 Elektronikindustrin Den globala elektronikindustrin har under de senaste åren utvecklats positivt och växte med 4 procent under 214, till ett värde av 1 867 miljarder

Läs mer

När storleken har betydelse

När storleken har betydelse Datum: 213-1-25 DISKUSSIONSMATERIAL Patrik Sandgren När storleken har betydelse Kostnaden för en mobil digital livsstil baserad på en mobiltelefon med surf via 4G Det trådlösa livet Den 25:e oktober 213

Läs mer

Datacentertjänster IaaS

Datacentertjänster IaaS Datacentertjänster IaaS Innehåll Datacentertjänst IaaS 3 Allmänt om tjänsten 3 Fördelar med tjänsten 3 Vad ingår i tjänsten 4 Datacenter 4 Nätverk 4 Lagring 4 Servrar 4 Virtualisering 4 Vad ingår i tjänsten

Läs mer

NYA KUNDAVTAL OCH FORTSATTA INVESTERINGAR. Delårsrapport januari mars 2017 Publicerad 16 maj 2017

NYA KUNDAVTAL OCH FORTSATTA INVESTERINGAR. Delårsrapport januari mars 2017 Publicerad 16 maj 2017 NYA KUNDAVTAL OCH FORTSATTA INVESTERINGAR Delårsrapport januari mars 2017 Publicerad 16 maj 2017 INTEGRERAD I SEX MOBILTELEFONER Under första kvartalet lanserades sex mobiltelefoner med Precise BioMatch

Läs mer

Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet.

Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet. Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet. 2 Teknik och samverkan i en gemensam infrastruktur skapar nya möjligheter för effektivare datalagring Datalagring är en central

Läs mer

Det fullt uppkopplade samhället vision som kräver strategiska vägval

Det fullt uppkopplade samhället vision som kräver strategiska vägval SÄRTRYCK FRÅN STRATEGISK UTBLICK 6 Det fullt uppkopplade samhället vision som kräver strategiska vägval Peter Stenumgaard Antalet mobilabonnemang är idag ungefär lika stort som antalet människor på jorden.

Läs mer

Fjärde kvartalet 2010. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2011-02-02

Fjärde kvartalet 2010. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2011-02-02 Fjärde kvartalet 21 CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 211-2-2 Sammanfattning av Q4 Koncernen Omsättningen ökade med 1 procent till 864 MSEK (786) - Hög komponentandel har bidragit med 8 MSEK inom Nolato

Läs mer

Molntjänster -- vad är molnet?

Molntjänster -- vad är molnet? En e-bok från Visma Spcs Molntjänster -- vad är molnet? Vad du bör tänka på för att göra rätt val till ditt företag Molntjänster -- vad är molnet? En guide till att förstå molntjänster Innehåll Hänger

Läs mer

Trust-IT Cloud Services

Trust-IT Cloud Services Trust-IT Cloud Services IT-drift är vad vi arbetar med. IT-drift är det området vi är specialiserade på och också har stor kompetens inom. Att ni som kund har en IT-miljö som möter era behov och att ni

Läs mer

DIG IN TO Nätverksadministration

DIG IN TO Nätverksadministration DIG IN TO Nätverksadministration Nätverksadministration Datormolnet The Cloud Agenda IT förändras kontinuerligt IT infrastruktur behöver byggas ut Högre krav på IT infrastrukturen Vad är datormoln? Vad

Läs mer

Vad betyder molnet för framtida IT-yrken

Vad betyder molnet för framtida IT-yrken Dataföreningen Vad betyder molnet för framtida IT-yrken Stockholm 2009-03-12 Denna rapport är konfidentiell och avsedd enbart för den klient till vilken den är adresserad Agenda Molnet förutspås skapa

Läs mer

Cloud Computing. Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International

Cloud Computing. Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International Cloud Computing Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International Dagens Investeringar Total IT spend 2009: 155 + 30=185BSEK 160,0 140,0 46,5 120,0 100,0 80,0 53,4 60,0 40,0 20,0 0,0 31,0

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport april - juni 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport april - juni 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport april - juni 2016 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

DYNAMISK INFRASTRUKTUR

DYNAMISK INFRASTRUKTUR Anders Westberg 2009-09-22 DYNAMISK INFRASTRUKTUR 2009 IBM Corporation Behovet av förändring i dagens IT-infrastruktur är tydligt 85% idle 3% databehandling I en distribuerad miljö kan upp till 85% av

Läs mer

Tilgin Redeye, IT-dagen 2009

Tilgin Redeye, IT-dagen 2009 Tilgin Redeye, IT-dagen 2009 2009-11-11 Ola Berglund CEO Tel. + 46 8 5723 8600 ola.berglund@tilgin.com 1 2 Tilgin Våra system hjälper operatörer att lansera nya bredbandstjänster och skapa det digitalt

Läs mer

Tredje kvartalet CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström

Tredje kvartalet CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström Tredje kvartalet 29 CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 29-1-28 Sammanfattning av Q3 Koncernen Stark utveckling för Nolato Telecom Effektiviseringar ger avsedd effekt Omsättningen minskade med 6 procent

Läs mer

Teknik 5:2 Hur bör stadsnäten förbereda sig för att kunna distribuera kvalitativa molntjänster?

Teknik 5:2 Hur bör stadsnäten förbereda sig för att kunna distribuera kvalitativa molntjänster? Teknik 5:2 Hur bör stadsnäten förbereda sig för att kunna distribuera kvalitativa molntjänster? Hur bör stadsnäten förbereda sig för att kunna distribuera kvalitativa molntjänster? Hur säkerställer stadsnätsägaren

Läs mer

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari mars 2016.

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari mars 2016. Kvartalsrapport januari mars, Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari mars. Malmö, 31 Maj - Mobile Loyalty, (AktieTorget "MOBI") ("Bolaget") meddelar idag kvartalsrapport för perioden jan-

Läs mer

Bilaga 1 till avtal om hemtjänst enligt lagen om valfrihetssystem

Bilaga 1 till avtal om hemtjänst enligt lagen om valfrihetssystem Upprättad: 2015-06-09 Reviderad: 2015-06-18 Bilaga 1 till avtal om hemtjänst enligt lagen om valfrihetssystem 1. Beskrivning av IT-stöd Kapitel 1 beskriver de IT-stöd som Borås Stad har beslutat ska användas

Läs mer

Sammanfattning Klient

Sammanfattning Klient Sammanfattning Klient Kommentarer: Svaren på enkäten tyder på att vi ser en generell ökning inom klient Ökad efterfrågan av seniorkonsulter och lösningsarkitekter på grund av ökad komplexitet. Bäst effekt

Läs mer

Årsstämma Kentima Holding AB (publ) Verksamhetsåret 2015/2016 Staffanstorp den 10 november 2016

Årsstämma Kentima Holding AB (publ) Verksamhetsåret 2015/2016 Staffanstorp den 10 november 2016 Årsstämma Kentima Holding AB (publ) Verksamhetsåret 2015/2016 Staffanstorp den 10 november 2016 Kent Nilsson VD Årsstämma Kentima Holding AB (publ) Verksamhetsåret 2015/2016 Staffanstorp den 10 november

Läs mer

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning GUIDE 5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning När vår uppkoppling blir allt mer affärskritisk ökar också kraven på att den ska vara robust och säker. En butik som inte kan ta betalt och ett

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport oktober - december 2016 Författare: Ann-Sofie Eriksson Fahlgren, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102

Läs mer

Innehåll Molntjänster... 4 Vad är detta?... 5 Cirkeln sluts... 6 The Cloud... 7 The Cloud (forts.)... 8 Definition av molntjänster...

Innehåll Molntjänster... 4 Vad är detta?... 5 Cirkeln sluts... 6 The Cloud... 7 The Cloud (forts.)... 8 Definition av molntjänster... 1 2 Innehåll Molntjänster... 4 Vad är detta?... 5 Cirkeln sluts... 6 The Cloud... 7 The Cloud (forts.)... 8 Definition av molntjänster... 9 Definition av molntjänster (forts.)... 11 Tjänster... 12 Skikt

Läs mer

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA?

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? INDENTIVE AB 1 SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? Dörrar, larm, lampor, bilar, uppvärmning och

Läs mer

Tilgin - Redeye. Ola Berglund. Stockholm: 2008-11-05. VD Tilgin AB Tel. +46 8 572 386 03 ola.berglund@tilgin.com

Tilgin - Redeye. Ola Berglund. Stockholm: 2008-11-05. VD Tilgin AB Tel. +46 8 572 386 03 ola.berglund@tilgin.com Tilgin - Redeye Stockholm: 2008-11-05 Ola Berglund VD Tilgin AB Tel. +46 8 572 386 03 ola.berglund@tilgin.com Hjälpa operatörer att erbjuda nästa generation av bredbandstjänster till massmarknaden 3 Det

Läs mer

Tjänster för elektronisk identifiering och signering

Tjänster för elektronisk identifiering och signering Bg eid Gateway och Bg PKI Services Tjänster för elektronisk identifiering och signering En elektronisk ID-handling är förutsättningen för säker och effektiv nätkommunikation. I takt med att tjänster blir

Läs mer

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style PROXIMION FIBER SYSTEMS REDEYE 23 NOVEMBER 2011 STEFAN EKMAN, GRUNDARE & VD 1 Proximion i korthet Proximion Fiber Systems AB (Proximion) är ett privat bolag som tillverkar och utvecklar avancerade fiberoptiska

Läs mer

Seamless Delårsrapport januari-mars 2007

Seamless Delårsrapport januari-mars 2007 Seamless Delårsrapport januari-mars 2007 Seamless Distribution AB (publ) Dalagatan 100, 113 43 Stockholm Telefon: 08-564 878 00 www.seamless.se Organisationsnummer: 556610-2660 JANUARI TILL MARS 2007 3

Läs mer

Smart produktion & nya affärer Teknikföretag i Sverige digitaliserar

Smart produktion & nya affärer Teknikföretag i Sverige digitaliserar Programmet Smart Produktion & Nya affärer är en del i Arena SVERIGE DIGITALISERAR Smart produktion & nya affärer Teknikföretag i Sverige digitaliserar Ett samarbete mellan Teknikföretagen och IF Metall

Läs mer

Mobispine AB (publ) Delårsrapport för perioden 2008-01-01 till 2008-03-31. Kraftig ökning av aktiva användare och lästa artiklar 556666-6466

Mobispine AB (publ) Delårsrapport för perioden 2008-01-01 till 2008-03-31. Kraftig ökning av aktiva användare och lästa artiklar 556666-6466 Mobispine AB (publ) 556666-6466 Delårsrapport för perioden 2008-01-01 till 2008-03-31 Kraftig ökning av aktiva användare och lästa artiklar Sammanfattning av delårsrapport för första kvartalet 2008 Koncernen

Läs mer

VIKTEN AV ETT ÖPPET NÄT OCH FORTSATT FIBERUTBYGGNAD. Mikael Ek VD

VIKTEN AV ETT ÖPPET NÄT OCH FORTSATT FIBERUTBYGGNAD. Mikael Ek VD VIKTEN AV ETT ÖPPET NÄT OCH FORTSATT FIBERUTBYGGNAD Mikael Ek VD Vad gör SSNf? Utveckling Standardisering Möten Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch och Informationsspridning intresseorganisation

Läs mer

Delårsrapport Juli September 2017 Clavister Holding AB

Delårsrapport Juli September 2017 Clavister Holding AB Q3 Delårsrapport Juli September 217 Clavister Holding AB CLAVISTER HOLDING AB DELÅRSRAPPORT JULI SEPTEMBER 217 1 Tredje kvartalet 217 Intäkterna uppgick till 23,9 (15,7) MSEK,, en ökning med 52% jämfört

Läs mer

BILAGA 6a - TJÄNSTEBESKRIVNING

BILAGA 6a - TJÄNSTEBESKRIVNING BILAGA 6a - TJÄNSTEBESKRIVNING DEFINITIONER Mobiloriginerat SMS eller MMS meddelande (MO) Ett Mobiloriginerat SMS eller MMS meddelande är när en Slutkund (t.ex. Bolagets kund eller anställd, etc.) initierar

Läs mer

Årsredovisning & Koncernredovisning för Clavister Holding AB. Räkenskapsåret Org.nr

Årsredovisning & Koncernredovisning för Clavister Holding AB. Räkenskapsåret Org.nr Årsredovisning & Koncernredovisning för Clavister Holding AB Räkenskapsåret 2017 Org.nr. 556917-6612 Innehåll. VD ord...3 Marknad...4 Förvaltningsberättelse...8 Koncernens resultaträkning...16 Koncernens

Läs mer

Att välja abonnemang

Att välja abonnemang Att välja abonnemang 1. Internetabonnemang (bredband) Fast anslutning o Telefonnätet (Telias gamla koppartråd) o Kabel-TV (t.ex. Comhem) o Fiber (t.ex. Stadsnät) Mobilt bredband Jag har av praktiska skäl

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport juli - september 2016 0 Författare: Ann-Sofie Eriksson Fahlgren, Tf. chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398

Läs mer

FORTSATT TILLVÄXT OCH STRATEGISKT FÖRVÄRV. Bokslutskommuniké 2016 Publicerad 14 februari 2017

FORTSATT TILLVÄXT OCH STRATEGISKT FÖRVÄRV. Bokslutskommuniké 2016 Publicerad 14 februari 2017 FORTSATT TILLVÄXT OCH STRATEGISKT FÖRVÄRV Bokslutskommuniké 2016 Publicerad 14 februari 2017 INTEGRERAD I 21 MOBILA ENHETER 21 mobila enheter med Precise BioMatch Mobile lanserades under fjärde kvartalet

Läs mer

Digitala trender i mediabranschen NYA DIGITALA TEKNOLOGIER SÄTTER FART PÅ FÖRETAGEN I MEDIABRANSCHEN

Digitala trender i mediabranschen NYA DIGITALA TEKNOLOGIER SÄTTER FART PÅ FÖRETAGEN I MEDIABRANSCHEN Digitala trender i mediabranschen NYA DIGITALA TEKNOLOGIER SÄTTER FART PÅ FÖRETAGEN I MEDIABRANSCHEN Artificiell intelligens tar klivet in i mediavärlden Idag finns de sida vid sida. Traditionella TV-sändningar

Läs mer

Första kvartalet 2013. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2013-04-26

Första kvartalet 2013. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2013-04-26 Första kvartalet 213 CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 213-4-26 Sammanfattning av Q1 Koncernen! Mycket stark utveckling för samtliga affärsområden! Omsättningen ökade med 5 procent till 1 254 MSEK (837)

Läs mer

Med NetAlert är du aldrig ensam.

Med NetAlert är du aldrig ensam. Med NetAlert är du aldrig ensam. Ett personlarm för alla. NetAlert, marknadsledande personlarm för mobiler och datorer, ökar tryggheten i riskmiljöer och vid ensamarbete. Allt fler utsätts för otrygghet

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS 2010. VD har ordet SEPTEMBER 2009. Genomförda strukturåtgärder börjar ge effekt. Perioden 1 januari 31 mars 2010

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS 2010. VD har ordet SEPTEMBER 2009. Genomförda strukturåtgärder börjar ge effekt. Perioden 1 januari 31 mars 2010 DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS SEPTEMBER Genomförda strukturåtgärder börjar ge effekt Rörelseresultatet under årets första kvartal är negativt, men som en effekt av genomförda strukturåtgärder väsentligt

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 2013. Marknadsöversikt 2013. Televerksamhetens omsättning och investeringar

MARKNADSÖVERSIKT 2013. Marknadsöversikt 2013. Televerksamhetens omsättning och investeringar MARKNADSÖVERSIKT 2013 Marknadsöversikt 2013 Televerksamhetens omsättning och investeringar Innehåll Inledning... 3 Telemarknadens omfattning... 4 Utveckling av omsättningen... 6 Intäkter per konsumentabonnemang

Läs mer

Vad är mjukvara? DEN INBYGGDA INTELLIGENSEN

Vad är mjukvara? DEN INBYGGDA INTELLIGENSEN Vad är mjukvara? Under många år var Swedish Quality ett inarbetat begrepp över hela världen. Svenska produkter var eftertraktade (och ofta dyrare) därför att de ansågs hålla den högsta kvaliteten. Vår

Läs mer

Extrautrusta din företagsväxel. Olov Karlsson Nortel användareförening Köpenhamn 2008-11-11

Extrautrusta din företagsväxel. Olov Karlsson Nortel användareförening Köpenhamn 2008-11-11 Extrautrusta din företagsväxel Olov Karlsson Nortel användareförening Köpenhamn 2008-11-11 Telia extrautrustar din Meridian/CS1000-växel 3 2008-11-11 Integrerad kommunikationslösning för framtiden Mobilintegration:

Läs mer

Forsknings- och innovationsagenda 2019

Forsknings- och innovationsagenda 2019 Forsknings- och innovationsagenda 2019 Innehåll Sammanfattning 3 Prioriterade områden för ICT Sweden 4 Artificiell intelligens............. 4 System av system............... 4 Cybersäkerhet..................

Läs mer

IP Telefoni en möjlighet som är här nu. Nortech, November 2008

IP Telefoni en möjlighet som är här nu. Nortech, November 2008 IP Telefoni en möjlighet som är här nu Nortech, November 2008 Agenda presentation Vad är IP Telefoni Historik och marknad Kundvärden och nya möjligheter Framtid och nya aktörer 2 Internet Telefoni Internet

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

RATING KEYNOTE STREAMQ ÅRSREDOVISNING

RATING KEYNOTE STREAMQ ÅRSREDOVISNING A+ RATING KEYNOTE STREAMQ Q B R I C K - T H E E U R O P E A N C H O I C E F O R G L O B A L S T R E A M I N G ÅRSREDOVISNING 20 0 8 Årsredovisning 2008 Bolaget skall utveckla teknologier för, samt produktion

Läs mer

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Emilie Lundin Barse Informationssäkerhetsdagen 2007, Karlstad 1 Om mig och Combitech Informationssäkerhetskonsult på Combitech Stationerad på Karlstadskontoret

Läs mer

Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar

Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar 2 Sven Uthorn VD och koncernchef Harriet Piscator CFO Highlights, första kvartalet 2017 Tillväxtsatsningar Marknaden och B3IT Finansiell utveckling, jan-mars

Läs mer

Om Ecofective. Företaget

Om Ecofective. Företaget Om Ecofective Företaget Ecofective är ett snabbväxande svenskt-tyskt företag som levererar en beprövad och robust IT lösning för hantering av energibalansen i fastigheter. Med en kombination av Svensk

Läs mer

Samra d avseende kalkylmodell för det fasta nätet (dnr ) inlaga från Netnod

Samra d avseende kalkylmodell för det fasta nätet (dnr ) inlaga från Netnod Stockholm 2016-08-31 Svar på samråd, Netnod Samra d avseende kalkylmodell för det fasta nätet (dnr 14-6236) inlaga från Netnod Sammanfattning Netnod anser att tillgänglighet till passiv infrastruktur är

Läs mer

Hur kan TeliaSonera kommunikationsoperatör öka lönsamheten i stadsnätet

Hur kan TeliaSonera kommunikationsoperatör öka lönsamheten i stadsnätet Hur kan TeliaSonera kommunikationsoperatör öka lönsamheten i stadsnätet Ante Baric Försäljningsdirektör Tobias Blom Key Account Manager Stadsnät TeliaSonera Operator Next 1 Innehåll Svensk fibermarknad

Läs mer

Sivers IMA Holding AB

Sivers IMA Holding AB Sivers IMA Holding AB We make your connections! oktober 2017 Anders Storm, CEO 1 AGENDA SIVERS IMA HOLDING I KORTHET KOMMUNIKTIONS- OCH SENSORSAMHÄLLET TRENDER AFFÄRSOMRÅDEN TILLVÄXT 2 Sivers IMA Holding

Läs mer

Produkter, segment samt geografisk spridning

Produkter, segment samt geografisk spridning Axis är världsledande på den snabbväxande marknaden för nätverkskameror och står just inför en expansion i Asien. Samtidigt satsar man på att bredda sitt sortiment för att enklare tillgodose sina kunders

Läs mer

Årsstämma 5 maj 2015. Anförande av VD Lena Olving

Årsstämma 5 maj 2015. Anförande av VD Lena Olving Årsstämma 5 maj 2015 Anförande av VD Lena Olving Det här är Mycronic 40 års erfarenhet Från högteknologisk innovation >2,200 kunder Inom två affärsområden, SMT och PG SMT - montering av komponenter på

Läs mer

2013-08-16 96-77-2012;001. Pris. Bilaga till ramavtal mellan Statens inköpscentral och Borderlight AB. Kommunikation som tjänst.

2013-08-16 96-77-2012;001. Pris. Bilaga till ramavtal mellan Statens inköpscentral och Borderlight AB. Kommunikation som tjänst. Pris Bilaga till ramavtal mellan Statens inköpscentral och Borderlight AB 1 (5) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Konsulter... 4 3. Webbportal... 4 4. Leveranstider... 4 5. Pris... 5 2 (5) 1. Inledning De

Läs mer

GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29

GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29 GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29 Agenda Nyckeltal Varför är IT viktigt? Trender Förändring Att ta med sig hem Nyckeltal Snitt 16% 18% 37% 29% Hårdvara Mjukvara Tjänster Offentlig sektor 13%

Läs mer

BREDBANDSSKOLA. Digital Agenda Västmanland Tillgänglighet Till Hållbar IT Erbjuder: Från skoj och ploj till samhällsnytta. med Patrik Forsström

BREDBANDSSKOLA. Digital Agenda Västmanland Tillgänglighet Till Hållbar IT Erbjuder: Från skoj och ploj till samhällsnytta. med Patrik Forsström 1 Styrgruppsmöte 4:e sep Digital Agenda Västmanland Tillgänglighet Till Hållbar IT Erbjuder: BREDBANDSSKOLA Från skoj och ploj till samhällsnytta med Patrik Forsström Mälarenergi Ett tidsperspektiv på

Läs mer

Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare?

Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare? Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare? David Troëng david.troeng@pts.se PTS en myndighet med sektorsansvar PTS bildades 1992 Samlat sektorsansvar för: Postområdet och Området

Läs mer

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari september 2015.

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari september 2015. Kvartalsrapport januari september, Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari september. Malmö, 30 November - Mobile Loyalty (Aktietorget MOBI ), som utvecklar och säljer online och mobila

Läs mer

SYSTEMHUS AB (PUBL) INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I NYEMISSION. december 2017

SYSTEMHUS AB (PUBL) INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I NYEMISSION. december 2017 2017 SYSTEMHUS AB (PUBL) INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I NYEMISSION december 2017 SYSTEMHUS GÅR PÅ DATE MED FRAMTIDENS FASTIGHETSMARKNAD! Sedan Systemhus fick en ny huvudägare i juli 2017 har det hänt

Läs mer

Bokslutskommuniké 2010

Bokslutskommuniké 2010 Bokslutskommuniké 2010 Wireless Independent Provider WIP AB (Publ). WIP erbjuder mobila och webbaserade datatjänster och produkter för transaktionsintensiva företag, inom bank och finans, logistik och

Läs mer

Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet. Juni 2012

Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet. Juni 2012 Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet Juni 2012 1 Om detta dokument Marknaden och tekniken kring film (video on demand och livesändningar) på Internet utvecklas blixtsnabbt. Video

Läs mer

WIP, Wireless Independent Provider AB (publ).

WIP, Wireless Independent Provider AB (publ). .. WIP utvecklar, producerar, integrerar samt licensierar och supporterar produkterna DynApp och SecureDynApp. Mer information om WIP, kunder, produkter och projekt finns på bolagets hemsida: www.wip.se

Läs mer

Teckningstid inleds i Imints emission inför planerad notering på AktieTorget

Teckningstid inleds i Imints emission inför planerad notering på AktieTorget Teckningstid inleds i Imints emission inför planerad notering på AktieTorget Idag, den 2 november 2015, inleds teckningstiden i Imint Image Intelligence AB:s (Imint) nyemission inför planerad notering

Läs mer

KASPERSKY SKYDD MOT SABOTAGEPROGRAMVARA BE READY FOR WHAT S NEXT! Kaspersky Open Space Security

KASPERSKY SKYDD MOT SABOTAGEPROGRAMVARA BE READY FOR WHAT S NEXT! Kaspersky Open Space Security KASPERSKY SKYDD MOT SABOTAGEPROGRAMVARA BE READY FOR WHAT S NEXT! Kaspersky Open Space Security Cyberattacker händer dagligen. Idag förhindrade Kaspersky Labs teknik nästan 3 miljoner av de hot som riktades

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2016 Presentation via telefon/online-konferens 25 augusti, 2016

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2016 Presentation via telefon/online-konferens 25 augusti, 2016 DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2016 Presentation via telefon/online-konferens 25 augusti, 2016 SaltX Technology Holding AB Karl Bohman, VD Harald Bauer, CFO Om SaltX Technology Grundat 2001 (ClimateWell AB)

Läs mer

SBAB ÖKAR SNABBHETEN OCH KUNDNYTTAN MED COMPLIANT CLOUD

SBAB ÖKAR SNABBHETEN OCH KUNDNYTTAN MED COMPLIANT CLOUD SBAB ÖKAR SNABBHETEN OCH KUNDNYTTAN MED COMPLIANT CLOUD SBAB är Sveriges femte största bank som erbjuder lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag på den svenska

Läs mer

RTS vtour 2014 Senaste nyheterna från VMware. Malmö 22 oktober

RTS vtour 2014 Senaste nyheterna från VMware. Malmö 22 oktober RTS vtour 2014 Senaste nyheterna från VMware Malmö 22 oktober Agenda vtour 2014 08.30 Registrering med kaffe Registrering samt kaffe med smörgås 09.00 Senaste nytt från VMworld Vi går kort igenom de viktigaste

Läs mer

POST- OCH TELESTYRELSEN SVENSK TELEMARKNAD 2000 41. Tabell 1 Antal abonnemang och indirekt anslutna för fast telefoni (PSTN & ISDN) 2000-12-31

POST- OCH TELESTYRELSEN SVENSK TELEMARKNAD 2000 41. Tabell 1 Antal abonnemang och indirekt anslutna för fast telefoni (PSTN & ISDN) 2000-12-31 POST- OCH TELESTYRELSEN SVENSK TELEMARKNAD 2000 41 9 Marknadsdata 2000 9.1 Fast telefoni Tabell 1 Antal abonnemang och indirekt anslutna för fast telefoni (PSTN & ISDN) 2000-12-31 PSTN-abonnemang 3 870

Läs mer

ASCOM IP-DECT TRÅDLÖS IP-TELEFONI MED BEPRÖVAD TEKNOLOGI

ASCOM IP-DECT TRÅDLÖS IP-TELEFONI MED BEPRÖVAD TEKNOLOGI ASCOM IP-DECT TRÅDLÖS IP-TELEFONI MED BEPRÖVAD TEKNOLOGI 2 ASCOM IP-DECT Ascom är ledande inom trådlös telefoni för professionella användare. Våra lösningar är kända för sin flexibilitet, tillförlitlighet

Läs mer

FINGERPRINT CARDS AB ÅRSSTÄMMA 2018 CHRISTIAN FREDRIKSON, VD GÖTEBORG, SVERIGE 29 MAJ 2018

FINGERPRINT CARDS AB ÅRSSTÄMMA 2018 CHRISTIAN FREDRIKSON, VD GÖTEBORG, SVERIGE 29 MAJ 2018 FINGERPRINT CARDS AB ÅRSSTÄMMA 2018 CHRISTIAN FREDRIKSON, VD GÖTEBORG, SVERIGE 29 MAJ 2018 INLEDNING Ett globalt biometribolag med svenska rötter Innovativt bolag med stark global position Teknisk spetskompetens

Läs mer

Med 40 års erfarenhet av kommunikation och under affärsidén pålitliga kommunikationslösningar

Med 40 års erfarenhet av kommunikation och under affärsidén pålitliga kommunikationslösningar Med 40 års erfarenhet av kommunikation och under affärsidén pålitliga kommunikationslösningar i tiden levererar Induo AB produkter och tjänster för kommunikation i system med krav på tillgänglighet och

Läs mer

TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO

TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO 1 TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO 2 DEN DIGITALA REVOLUTIONEN ÄR STARKT PÅDRIVEN AV ETT ANTAL TEKNOLOGIER SOM KOMMER HA EN STOR PÅVERKAN PÅ FÖRETAG OCH SAMHÄLLET I STORT DIGITALA INTÄKTER MOBILITET Idag

Läs mer