Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet. Juni 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet. Juni 2012"

Transkript

1 Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet Juni 2012

2 1 Om detta dokument Marknaden och tekniken kring film (video on demand och livesändningar) på Internet utvecklas blixtsnabbt. Video on demand och livesändningar kan ses via en PC/laptop på webben eller via en mobil terminal som är ansluten via ett mobilnät. Tekniskt sett är det mer komplext att visa film med bra kvalitet på mobila terminaler än på webben. Detta beror på begränsningar i bandbredd och skärmstorlek samt på den stora mängd av olika mobila terminaler med olika egenskaper som finns på marknaden. Syftet med detta dokument är att beskriva marknaden och tekniken som den ser ut i juni Mobizofts syn på marknaden Mobizoft förutspår att film kommer att vara en självklar del på alla företags webbplatser och en viktig del av företagens affärsprocesser och kommunikation med sina intressenter. Ett exempel är användandet av film inom E-handel. Vi tror också att film på Intranät med större krav på åtkomstsäkerhet kommer att vara ett tillväxtområde. Mobil access är idag en självklarhet och är snart viktigare än access via PC/laptop. Integration av film på webbplatser görs i allt större utsträckning via kundernas CMS (t ex EPiServer). Gratistjänster (t ex YouTube) leder utvecklingen och integration med sociala medier är en självklarhet. Produktion av film (on-demand och live) blir enklare och billigare och även distribution av film blir enklare och billigare. 3 Teknik som påverkar sändning av video till mobila terminaler Det finns ett antal olika parametrar och egenskaper som påverkar presentationen av video på mobila terminaler. Operativsystem och dess olika versioner Webbläsare och mediaspelare Hårdvara Skärmupplösningar Mobilnät 3.1. Flash Player Video på webben har sedan länge helt dominerats av Flash Player från Adobe. Flash har en rik funktionalitet och används på mängder på webbplatser i hela världen.

3 På den mobila sidan ser det dock annorlunda ut. Flash fungerar inte alls i iosbaserade enheter som iphone och ipad, och inte heller i mobila terminaler baserade på Windows Phone 7, Symbian och Blackberry. I Android-baserade mobiler fungerar Flash, men användaren måste själv ladda ner programmet från Internet om inte det är förinstallerat av leverantören vid köpet av mobilen. Här skiljer det sig mellan olika leverantörer av mobiler. I februari 2012 annonserade Adobe att de upphör med stödet för Flash i mobila terminaler, vilket innebär att filmvisning via Flash på sikt inte kommer att fungera i den mobila världen Operativsystem Marknaden kännetecknas av en stark dominans av Apple (iphone/ipad) och Google (Android). Nokias s Symbian tappar snabbt marknadsandelar och Nokia samarbetar numera med Microsoft och Windows Phone 7. RIM s Blackberry har vikande försäljningssiffror. Både Nokia och RIM står inför stora utmaningar under det närmaste året. De olika operativsystemen stödjer olika typer av tekniker och protokoll för visning av video. Samtliga modeller från Apple, dvs iphone och ipad stödjer HLS. Android är mer fragmenterat och det finns idag 4 versioner av Android på marknaden, Version 2.2 (Froyo), 2.3 (Gingerbread), 3.0 (Honeycomb) samt 4.0 (Ice Cream Sandwich) Android stödjer protokollet RTSP i Android-versionerna Alternativt kan Flash användas, se kapitel 3.1 för mer info om Flash i Android-terminaler. I Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) stöds även protokollet HLS. Nästa version av Android, Android 5 (Jelly Bean) kommer att lanseras under Android 5 kommer ha stöd för HLS men kommer inte att ha stöd för Flash. Symbian och Blackberry stödjer RTSP och Windows Phone 7 stödjer Smooth Streaming. 3.3 Webbläsaren, HTML5 och mediaspelaren Alla terminaler har idag förinstallerade webbläsare och mediaspelare vilka används som standard. Här går utvecklingen mot att användare på samma sätt som med sin vanliga stationära dator installerar sina egna favoritprogram vilket gör att det finns en mängd olika kombinationer av mobila terminaler, webbläsare och mediaspelare.

4 I maj 2012 var Google Chrome den populäraste webbläsaren i världen, följd av Firefox, Internet Explorer, Safari och Opera. Chrome for Android finns nu i betaversion, och det finns skäl att tro att den kommer att bli mycket populär på Android-terminaler. Chrome stödjer inte Flash. HTML5 är en kommande standard för webbutveckling som växer sig allt starkare. HTML5 video förenklar hanteringen av video på webben, men löser inte på något sätt all komplexitet kring mobil video. Det krävs att utvecklaren har en bra kunskap om video, samt att kontinuerliga uppdateringar av HTML5 video-lösningen krävs i takt med att nya mobila terminaler kommer ut på marknaden. En utmaning är att olika webbläsare har olika nivåer av stöd för HTML5, vilket påverkar hur video presenteras i terminalen. 3.4 Hårdvara Idag finns det mobila terminaler med i princip lika bra hårdvara gällande CPU och minne som stationära och bärbara datorer. Detta ger naturligtvis utmärkta möjligheter att visa video med hög kvalitet. Men det tillverkas även en stor mängd terminaler med betydligt lägre nivå gällande CPU och minne. Dessa har självklart sämre möjligheter att visa video med bra kvalitet. 3.5 Skärmupplösning En viktig aspekt för hanteringen gällande val av teknik och videoformat är skärmupplösningen på den mobila terminalen. Ju högre skärmupplösning desto högre upplösning kan användas på den videoström som skickas ut och desto bättre videokvalitet kan uppnås. En videoström som är optimerad för en lågpris Android-telefon som Samsung Galaxy S (skärmupplösning på 240*320), ger en väldigt dålig videokvalitet på en modern surfplatta som Samsung Galaxy Tab 10.1 (skärmupplösning på 1280*800). Och omvänt, en videoström som är optimerad för en Samsung Galaxy Tab 10.1 kan inte visas alls på en Samsung Galaxy S. I detta exemplet använder båda terminalerna Android som operativsystem. Apple rekommenderar 4 st olika typer av videoströmmar för att ge en hög kvalitet på deras olika iphone-modeller eftersom dessa enheter har olika skärmupplösning och teknisk prestanda. Sen tillkommer minst 2 olika typer av videoströmmar till ipad för att ge en optimal kvalitet i olika situationer. ipad 3 har en skärmupplösning på 2048*1536 vilket möjliggör visning av video med mycket hög kvalitet.

5 3.6 Mobilnät Oavsett vilken mobil terminal som används så finns det ytterligare en parameter som påverkar visningen av mobil video, nämligen vilket mobilt datanät (2G/3G/4G eller WiFi) som användaren utnyttjar. Om användaren utnyttjar ett 4G-nät eller WiFi så kan man sända en videoström med HD-kvalitet vilket möjliggör en riktigt bra videokvalitet i den mobila terminalen om den mobila terminalen har tekniskt stöd för att visa video med hög kvalitet. Om samma videoström sänds till en användare i ett 2G-nät kommer videon troligtvis inte att kunna visas alls eftersom 2G-nätet inte klarar av att transportera en högupplöst videoström. För att användaren i 2G-nätet skall kunna se videon bör man sända en videoström som är anpassad efter 2G-nätets begränsningar, dvs en videoström med lägre upplösning. För iphone/ipad används HLS streaming (http live streaming) vilken anpassar videoströmmen i realtid beroende på vilken uppkoppling som används för tillfället. 4 Sammanfattning Om man vill erbjuda en tjänst som fungerar på webben, i iphone/ipad, i Android och i Windows Phone med bra kvalitet så krävs ett antal olika videoströmmar anpassade efter använd terminal och mobilnät. Att visa video med bra kvalitet på det stora antalet möjliga kombinationer av webben, mobila terminaler och mobila uppkopplingar är en utmaning som Mobizoft adresserar med sin patenterade och egenutvecklade teknologi. 5 Mobizoft s enhetliga iframe-tagg Mobizoft löser detta för sina kunder via en så kallad iframe-tagg som inkluderar ett dynamiskt komplett stöd för HTML5, vilket kraftigt förenklar implementeringen av videostöd via HTML5. När användaren klickar på filmspelaren så skickas en videoström som är optimerad för användarens unika kombination av terminal och nät. Kommer anropet från webben används en Flash-spelare, är anropet från en mobil som stödjer HTML5 så används HTML5-spelaren och är det från en terminal som inte stödjer HTML5 så används den inbyggda mediaspelaren. På detta sätt säkerställs att varje användare får rätt filmspelare och videoström. Detta görs oavsett om användaren använder webben, en surfplatta, en smartphone eller en featurephone. Lösningen stödjer dessutom Responsive Web Design vilket innebär att webbsidan och filmspelaren anpassar sig efter den anropande terminalen.

6 I Maj 2012 lanserades Mobizoft Video Add-on for EPiServer, vilket innebär att uppladdning, hantering och publicering av video är naturligt integrerad i editorn i EPiServer CMS. 6 Mer information Det finns mängder med artiklar på Internet inom området. Några intressanta artiklar är listade nedan: Vill du veta mer om film på webben, surfplattor och smartphones eller testa våra produkter? Gå till vår hemsida, eller skicka ett till så återkommer vi med mer information.

Utredning: Responsiv webbdesign (RWD)

Utredning: Responsiv webbdesign (RWD) Utredning: Responsiv webbdesign Sida 1 (8) Utredning: Responsiv webbdesign (RWD) Förbehåll Denna utredning fokuserar på det som är närmast relaterat till responsiv webbdesign. Med andra ord kommer inte

Läs mer

En handbok som lär dig hur du bygger, redigerar och publicerar din egna mobila applikation (app).

En handbok som lär dig hur du bygger, redigerar och publicerar din egna mobila applikation (app). Bygg en app En handbok som lär dig hur du bygger, redigerar och publicerar din egna mobila applikation (app). OpenRatios CMS guide v.8.5 (Education edition) Denna handbok är producerad och utgiven av OpenRatio

Läs mer

Tekniskt dokument Säkerhetsfrågor kring mobilitet i företagsmiljöer

Tekniskt dokument Säkerhetsfrågor kring mobilitet i företagsmiljöer Whitepaper Tekniskt dokument Säkerhetsfrågor kring mobilitet i företagsmiljöer Be Ready for What s Next. Säkerhetsfrågor kring mobilitet i företagsmiljöer Marknaden för smartphones har haft en mycket stark

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Bildstöd i vårdprioriteringsprocessen

Bildstöd i vårdprioriteringsprocessen Bildstöd i vårdprioriteringsprocessen Rapport TUCAP den 25 september 2013 Martin Sjöblom, Lindholmen Science Park Bildstöd i vårdprioriteringsprocessen Rapport 1 Sammanfattning Vårprioriteringsprocessen

Läs mer

E-POSTBAROMETERN 2013

E-POSTBAROMETERN 2013 E-POSTBAROMETERN 2013 E-post i mobila enheter Så skapar och designar du e-post som ger resultat i en mobil värld. Ta del av undersökningsresultat och aktuell statistik. Creating e-mail success Hej! Den

Läs mer

X-jobbs katalog. Medius R&D November 2011

X-jobbs katalog. Medius R&D November 2011 X-jobbs katalog Medius R&D November 2011 Contents ERP och Workflow System... 2 ipad och workflow system... 3 Nya möjligheter med HTML5... 4 Nya alternativ för affärsregelmotorer... 5 Process Intelligence

Läs mer

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Använd SEO Systemet och skapa webbplatser som kan ge dig 90 000 kr per år så snabbt som möjligt. Denna specialrapport

Läs mer

Online Video. Best Practice Guide. www.iabsverige.se/video

Online Video. Best Practice Guide. www.iabsverige.se/video Online Video Best Practice Guide www.iabsverige.se/video IAB Sverige 2013 Task Force Video 1. Inledning 3 2. Videoannonsformat 4 2.1 In-stream videoannonser 2.2 In-banner videoannonser 2.3 Pre-/In-application

Läs mer

Analys av Publiceringsverktyg

Analys av Publiceringsverktyg Analys av Publiceringsverktyg Anxious, Corekeeper, http://www.anxious.se/ Corekeeper utgör en robust grund för uppbyggnaden av en dynamisk webbplats eller ett intranät. Systemet kan ligga som grund i det

Läs mer

Rapport. Hur mår Sveriges webbplatser?

Rapport. Hur mår Sveriges webbplatser? Rapport Hur mår Sveriges webbplatser? Trendundersökning 2014 2 (107) INLEDNING Web Service Award är ett undersöknings- och analysföretag som specialiserat sig på webbplatser, intranät och mobilsajter/appar.

Läs mer

Bredband via fiber. framtidens kommunikation

Bredband via fiber. framtidens kommunikation INFORMATION FRÅN HÄRNÖSANDS KOMMUN Bredband via fiber framtidens kommunikation Alla fast boende i kommunen, företag och offentliga anläggningar ska ha möjlighet till datakommunikation med minst 100 mb/sek

Läs mer

Alla mediafiler Säkert på ett ställe

Alla mediafiler Säkert på ett ställe Alla mediafiler Säkert på ett ställe Total kontroll på all digital media Media Asset Management (MAM) kallas den arbetsprocess som syftar till att effektivisera och underlätta hantering av digital media

Läs mer

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär.

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär. Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Här kan du

Läs mer

Administratörshandbok

Administratörshandbok Administratörshandbok Version 4.10 ElektroPost Stockholm AB Finlandsgatan 38 164 74 KISTA http://www.ep.se Administratörshandbok för EPiServer 4.10 Rev A Skapad den 3 april 2003 Senast sparad den 24 juni

Läs mer

Content without boundaries

Content without boundaries Content without boundaries Dra nytta av sociala medier EPiServer 7 CMS gör det enkelt att använda integerat kommunicera i social media för att öka trafik och konverteringar. Med hjälp av ett användarvänligt

Läs mer

RTMP. online. Desktop. web-tv API. personal support. Codec. iphone. Windows Media MP4. Design. Creo Video Manager. Encoding.

RTMP. online. Desktop. web-tv API. personal support. Codec. iphone. Windows Media MP4. Design. Creo Video Manager. Encoding. Version 3.0.20130219 Codec HTTP Encoding Windows Media Video iphone Desktop API Design Multimedia MP4 Streaming online RTMP Mobile content distribution personal support Flash Social media web-tv Communication

Läs mer

Frihet och flexibilitet på dina villkor!

Frihet och flexibilitet på dina villkor! Frihet och flexibilitet på dina villkor! EPiServer är en enkel, effektiv och flexibel plattform ett klokt val för alla som vill använda webben som en kvalitetssäker och affärskritisk informationskanal.

Läs mer

MOT TILLGÄNGLIGA WEBBPLATSER WEBBPLATSER SOM FUNGERAR I ALLA WEBBLÄSARE NU OCH I FRAMTIDEN. Kandidatuppsats i informatik

MOT TILLGÄNGLIGA WEBBPLATSER WEBBPLATSER SOM FUNGERAR I ALLA WEBBLÄSARE NU OCH I FRAMTIDEN. Kandidatuppsats i informatik MOT TILLGÄNGLIGA WEBBPLATSER WEBBPLATSER SOM FUNGERAR I ALLA WEBBLÄSARE NU OCH I FRAMTIDEN Kandidatuppsats i informatik Sara Hansson S073935 Joakim Nordlund S072842 VT 2010:KI08 Svensk titel: Mot tillgängliga

Läs mer

Lions Club Upplands-Bro

Lions Club Upplands-Bro Lions Club Upplands-Bro 1 FÖRORD En tanke utan djupare innebörd och avsikter om datateknik i allmänhet och om Internet i synnerhet har, under trevlig och social samvaro med Lion Rolf och Erika Tekolf,

Läs mer

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System Peer-To-Peer system Andreas Bernet 810929-0018 beran@etek.chalmers.se Sektion: Elektroteknik Johan Zhang 820401-1830 zhaj@etek.chalmers.se Sektion:

Läs mer

Kaliber Teknisk förstudie

Kaliber Teknisk förstudie Kaliber Teknisk förstudie Bakgrund och syfte Rapporten beskriver ett nytt system, med arbetsnamn Kaliber, som ska knyta samman olika bibliotekssystem, e-boksleverantörer och innehållsleverantörer för att

Läs mer

Kravspecifikation Upphandling av Kommunikationsplattform

Kravspecifikation Upphandling av Kommunikationsplattform Bilaga 2, 2011-12-19 Kravspecifikation Upphandling av Kommunikationsplattform Ifylls av anbudsgivaren Anbudsgivare: Sogeti Sverige AB Kontaktperson: Oscar Larsson, 070-55 292 44 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1

Läs mer

Snabbmeddelande och IPtelefoni klienter inom servicedesk arbete. Viktor Häggblom

Snabbmeddelande och IPtelefoni klienter inom servicedesk arbete. Viktor Häggblom Snabbmeddelande och IPtelefoni klienter inom servicedesk arbete Viktor Häggblom Examensarbete Informations- och medieteknik 2014 EXAMENSARBETE Arcada Utbildningsprogram: Informations- och Medieteknik Identifikationsnummer:

Läs mer

Affärsnytta med molnet

Affärsnytta med molnet Affärsnytta med molnet Grupp Affärsnytta Version 1.0 Författare Namn/Företag Mikael Carlsson / DevProfessionals - Ordförande för gruppen affärsnytta Hans Werner / Radar Group Predrag Mitrovic / MyNetHouse

Läs mer

From browse Mobilhandel r to buyer

From browse Mobilhandel r to buyer Optimera konverteringsgraden och öka din försäljning Rättslig anmärkning: Den här artikeln tillhandahålls endast i informationssyfte. Den utgör inte ett erbjudande om rättslig, affärsrelaterad eller finansiell

Läs mer

FileMaker 14. Guide för WebDirect

FileMaker 14. Guide för WebDirect FileMaker 14 Guide för WebDirect 2015 FileMaker Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och FileMaker Go är varumärken som tillhör FileMaker,

Läs mer

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt 1 BESKRIVNING AV UTFÖRANDE Uppdraget planeras att genomföras med ett agilt arbetssätt samt best practice från Microsoft gällande SharePoint online. Uppdraget

Läs mer

Fiber till landsbygden

Fiber till landsbygden Fiber till landsbygden Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabbt bredband, Internet, telefoni och TV. För framtidens TV och tjänster över Internet behöver äldre teknik

Läs mer