Motion till rikshemvärnsting 2013 P 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion till rikshemvärnsting 2013 P 1"

Transkript

1 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 1 Insänd av: Janne Näsvall Fältjägarbataljonen Ärendemening: Enhetlig resepolicy inom Försvarsmakten Förslag: Låt Hemvärnets personal omfattas av den resepolicy som gäller i andra delar av Försvarsmakten istället för att baseras på särskild förordning. Motiv: Enligt nedan. Miljö: Med minibuss till och från central utbildningsplats så tas inte hänsyn till resepolicyns miljöaspekter där kollektivtrafik och tåg förordas. Säkerhet: Försvarsmaktens riskhantering handlar om att alltid undvika att ta onödiga risker. Den risktagning som sker är medveten och inom ramen för en ställd uppgift. Det är mångt mycket farligare att resa med personbil än tåg eller flyg. Tillgänglighet: Den stora tidsåtgång det innebär att ta sig till och från HvSS med bil från vårt lands ytterändar innebär att det försvårar deltagande avsevärt. Att två semesterdagar extra skall vikas till resedagar är förkastligt. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Tillstyrkes. Rikshemvärnsrådet har förståelse för bakgrunden till motionen. Det framgår dock inte av motionen varför färdsättet minibuss förordades vid detta speciella tillfälle som motionären refererar till, eller om detta är ett vanligt förekommande problem. Försvarsmaktens resepolicy och resebestämmelser grundar sig på kollektivavtal medan hemvärnets motsvarighet grundar sig på förordningar. Att kostnads- och tidsaspekten skall värderas är dock lika i de båda fallen. De förordningar som hemvärnet har att rätta sig efter när det gäller reseförmåner är förordningen (1997:147) om förmåner till hemvärnsmän respektive förordningen (1994:523) om ersättning till frivilliga. Enligt handbok för frivillig försvarsverksamhet, Kap 7 förmåner, framgår att resa skall planeras på lämpligaste sätt och till lägsta kostnad. Både kostnads- och tidsjämförelse skall göras varvid Rikshemvärnsrådet särskilt vill poängtera respekten för individens tid. Rikshemvärnsrådets uppfattning är att gällande regelverk är tillräckligt om det tillämpas på rätt sätt. Rikshemvärnsrådet bedömer att frågan i första hand är av regional/lokal karaktär varför frågan i första hand bör tas upp i den regional/lokala medinflytandeorganisationen. Att motionen med detta yttrande ska anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad, med utskottets tillägg att det är viktigt att alla utbildningsgrupper känner till dessa bestämmelser.

2 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 2 Insänd av: Per Mickols, Bataljonschef, 24 Hemvärnsbataljon Stockholm Ärendemening: FM-legitimation till bataljonsledningar och kompaniledningar i HV/NS Förslag: Bataljonschef/stf, SC, batkvm och kompanichef/stf, KVM inom HV/NS, tilldelas FM-legitimation. Motiv: Bataljonsledningar och kompaniledningar är idag enbart utrustade med ett sk. HV-leg, vilket är ett enkelt plastkort utan någon säkerhet utfärdat av utbildningsgruppen. Enligt lokala bestämmelser, Livgardet är detta tillsammans med en giltig legitimation (körkort/id-kort) den handling som styrker FM-tillhörighet. Då bataljonsledningar och kompaniledningar förväntas agera mot många aktörer utanför Livgardet, ( t.ex. Polis, Räddningstjänst, Hamnmyndigheter, civila och militära objektsägare m.m.) t.ex. i samband med beredskapsplanering, insatser till stöd för civila samhället, övningsverksamhet och samverkan kring objekt/uppgifter vid skarpa insatser, skulle en Försvarsmaktslegitimation öka säkerheten, skapa trovärdighet och undanröja behov av tidsödande extrakontroller. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Rådet ställer sig tveksam till om detta är något behov. Samtidigt behövs riktig legitimation vid kontakt med det civila samhället, jfr tidvis anställda som tilldelas legitimation. Rådet beslutade att anta motionen. Rådet beslutade att motionen går vidare. Rikshemvärnsrådet noterar att detta är ett problem som fler motionärer tidigare fört fram. MUST genomförde 2006 ett arbete med att förnya ID-kortsystemet. Kortsystem kom då att förändras till "Tjänstekort" för anställd personal inom FM. Hemvärnets ID-kort kom i samband med detta att klassas som "Behörighetsbevis" med krav på civilt ID-kort som komplement. Det blev en tydlig gräns mellan anställd i FM och övriga med hänsyn till till säkerhetsklassning och tillträdesbehörighet mm. Systemet med behörighetsbevis anses vara tillfyllest i de flesta situationer som hemvärnet kan komma att ställas inför. Hemvärnets nuvarande system är anpassat till PRIO och kopplat till behörigheter som vapen mm. Rikshemvärnsrådet erfar dock att hanteringen av behörighetsbevisen på lokal nivå bör förbättras och rutinerna för detta förenklas. Precis som Livgardets Hemvärnsråd ställer sig Rikshemvärnsrådet tveksam till den föreslagna åtgärden och bedömer att förslaget att införa tjänstekort för vissa personalkategorier inom Hemvärnet, inte kommer att leda till avsett resultat. I kontakten med objektsägare måste även anställd personal inom Försvarsmakten kunna styrka sin behörighet att vistas inom skyddsobjektet. Tjänstekort till hemvärnspersonal medför omotiverat höga kostnader utan att leda till att det tillför verksamheten några positiva värden.

3 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 2 Mot bakgrund av det ovan anförda föreslår Rikshemvärnsrådet att Rikshemvärnstinget avslår motionen. AVSLAG Beslut enligt utskottet, bifall med noteringen att kostnaden inte alls är omotiverad hög. Det är viktigt att vi visar att vi är samma Försvarsmakt.

4 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 3 Insänd av: Magnus Sjöström Ärendemening: Försvarsmaktens redovisning av avtalsuppfyllnaden Förslag: Rikshemvärnstinget ger rikshemvärnsrådet i uppdrag att uppmärksamma regeringen (försvarsdepartementet) på behovet av att försvarsmakten i sin personalberättelse följer upp och redovisar avtalsuppfyllnaden inom de nationella skyddsstyrkorna med hemvärnet samt lämnar förslag på hur avtalsuppfyllnaden kan ökas på kort och lång sikt. Motiv: I försvarsmaktens återrapportering till regeringen redovisas uppfyllnaden av hemvärnsförbanden. Det är dock också relevant att försvarsmakten redovisar avtalsuppfyllnaden inom hemvärnet bland annat för att synliggöra hur väl försvarsmakten lyckas med rekryteringen till de nationella skyddsstyrkorna med hemvärnet och utformningen av det nya KFÖ systemet. Ur ett resursallokeringsperspektiv är det inte ändamålsenligt att studera hur många hemvärnsavtal försvarsmakten har lyckats att teckna. Försvarsmakten behöver forma ett personalförsörjningssystem som gör att förbanden fylls med personal som gör sina avtal. Vid uppföljning och återrapportering bör därför fokus ligga på avtalsuppfyllnanden och hur denna kan ökas. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Rikshemvärnsrådet delar uppfattningen att det är av vikt att verksamheten kontinuerligt utvärderas och följs upp. Detta sker bland annat i form av årliga förbandsvärderingar och inspektioner samt uppföljning av förbands- och avtalsuppfyllnaden. Uppgifter om förbands- och avtalsuppfyllnad redovisas indirekt redan idag till regeringen genom krigsorganisationsvärderingen. Den fråga som här aktualiserats bedöms inte kunna lösas genom den föreslagna åtgärden om ytterligare redovisningar, utöver det som redan sker idag. Rikshemvärnsrådet är av den uppfattningen att vi i dagsläget inte har tillräcklig kunskap om orsakerna till att hemvärnssoldaterna inte uppfyller sina avtal, då vi bara har två års statistik att grunda denna uppfattning på. Innan anledningen till den beskrivna situationen är analyserad finns för närvarande ingen möjlighet att lämna förslag på hur avtalsuppfyllnaden kan ökas på kort respektive lång sikt. Att motionen med detta yttrande anses vara besvarad. Ag motioner Rev

5 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 3 Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad. Ag motioner Rev

6 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 4:1 Insänd av: Christian Gustavsson 383:e Ärendemening: Extra Hv-soldater Förslag: Förslaget är att alla anställda soldater skall kunna vara extra Hv-soldater och kunna ingå och öva i Hv förbanden. Motiv: Motivet för detta är att soldater skall kunna vara aktivare i försvarsmakten under några år i sitt liv och skaffa viktig kompetens och samtidigt inte tappa kontakten med sitt Hv förband. Vi har märkt att vi tappar många hemvärnssoldater till anställningar som yrkes soldater i övriga försvaret, och för att inte göra detta utan eventuellt få mer soldater till våra förband över tiden vore det med fördel att dessa kunde vara extra hemvärnssoldater. Och då få med sig några av sina jobbar kompisar som också är yrkes soldater till våra förband. Detta borde gynna hela försvarsmakten då många bara är anställda under en kort period i sitt liv. Detta medför att dyrt utbildade yrkessoldater finns kvar i försvarsmakten istället för att försvinna ut i det civila. Då har försvaret inte förlorat dyrt utbildade soldater och samtidigt höjer kompetensen i våra Hv förband. Detta tycker jag som skattebetalare är ett måste för att inte slösa med våra skattepengar. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Bifalles Rådet anser att motionens andemening är lovvärd, men att det borde ses över så att personalen kan få fortsätta och bibehålla kontakten med sitt hemvärnsförband. Rådet anser också att kompetensen och utbytet blir bättre. Rådet anser också att rikshemvärnsrådet borde titta på en annan kontraktsform då detta är ett rikstäckande problem. Rikshemvärnsrådet konstaterar att denna fråga i organisationen anses som angelägen, då fler motionerat i samma fråga. En liknande motion som denna behandlades även under Rikshemvärnstinget 2011, varvid tinget ställde sig bakom att soldaterna bör uppmuntras att hålla kontakterna med sitt förband och vara kvar i hemvärnsföreningen om sådan finns. Det blir då mer en chefsfråga att komma ihåg vilka som ska kallas till olika aktiviteter. De soldater som har en positiv upplevelse och ett bra omhändertagande i hemvärnet får vi lättare att locka tillbaka till hemvärnet efter avslutad anställningsperiod. KFÖ-systemet syftar till att förse Försvarsmakten med samövade krigsförband. Inom Försvarsmakten kan dock den enskilde bara ha en krigsbefattning. Mot bakgrund av detta är inriktningen den, att de extra hemvärnsavtalen skall användas restriktivt. Om hemvärnsförbanden har GSST/K-soldater i sin övningsverksamhet kan en falsk känsla uppstå om ett välfyllt förband. Det finns anledning att påminna om att en soldat med ett extra hemvärnsavtal inte kommer att finnas greppbar i händelse av en skarp situation. Ag motioner Rev

7 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 4:1 Rikshemvärnsrådet ser det också som omotiverat att ur ett arbetsmiljöperspektiv lägga ytterligare börda på hemvärnsförbanden att utbilda fler soldater, än de man har resurser till att nyttja i verksamheten. AVSLAG Beslut enligt utskottet, bifall med tillägget att rikshemvärnsrådet åläggs arbeta för en lösning på frågeställningen då detta är ett rikstäckande problem. Ag motioner Rev

8 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 4:2 Insänd av: Södermanlands hemvärnsråd Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Medge placering av GSS-T som extra hemvärnssoldat Förslag: Medge att personal som är placerad som GSS-T också kan vara placerade i hemvärnet som extra hemvärnssoldater. Motiv: Idag medger inte regelverket att personal placerade som GSS-T (Gruppchefer, soldater och sjömän med tidvis tjänstgöring) också har tjänstgöring inom hemvärnet då de är placerade vid ett insatsförband. I tidigare organisation var det möjligt att både vara krigsplacerad och ha ett hemvärnsavtal. Möjligheten att även vara placerad som extra hemvärnssoldat gör att personalens färdigheter vidmakthålls, att hemvärnsförbanden ges en bättre personaluppfyllnad vid övningar och att rekryteringen till förbanden förbättras. Personalen som har GSS- T avtal kan utgöra föregångsmän för annan personal. Förbanden har vidare en bättre personaluppfyllnad vid stöd tillsamhället eller vid andra lokala eller regionala behov och som inte berör övriga delar av FM insatsorganisation. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Förslaget utarbetat av Sörmlands hemvärnsråd. Rikshemvärnsrådet konstaterar att denna fråga i organisationen anses som angelägen, då fler motionerat i samma fråga. En liknande motion som denna behandlades även under Rikshemvärnstinget 2011, varvid tinget ställde sig bakom att soldaterna bör uppmuntras att hålla kontakterna med sitt förband och vara kvar i hemvärnsföreningen om sådan finns. Det blir då mer en chefsfråga att komma ihåg vilka som ska kallas till olika aktiviteter. De soldater som har en positiv upplevelse och ett bra omhändertagande i hemvärnet får vi lättare att locka tillbaka till hemvärnet efter avslutad anställningsperiod. KFÖ-systemet syftar till att förse Försvarsmakten med samövade krigsförband. Inom Försvarsmakten kan dock den enskilde bara ha en krigsbefattning. Mot bakgrund av detta är inriktningen den, att de extra hemvärnsavtalen skall användas restriktivt. Om hemvärnsförbanden har GSST/K-soldater i sin övningsverksamhet kan en falsk känsla uppstå om ett välfyllt förband. Det finns anledning att påminna om att en soldat med ett extra hemvärnsavtal inte kommer att finnas greppbar i händelse av en skarp situation. Rikshemvärnsrådet ser det också som omotiverat att ur ett arbetsmiljöperspektiv lägga ytterligare börda på hemvärnsförbanden att utbilda fler soldater, än de man har resurser till att nyttja i verksamheten.

9 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 4:2 AVSLAG Beslut enligt utskottet, bifall med tillägget att rikshemvärnsrådet åläggs arbeta för en lösning på frågeställningen då detta är ett rikstäckande problem.

10 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 4:3 Insänd av: Niklas Mattsson, 292. Hemvärnsinsatskompaniet Ärendemening: Kontrakt och ersättning till HV-soldater som tjänstgör som GSST Förslag: 1. Tillåt soldater som tjänstgör som GSST att samtidigt få vara hemvärnsmän (extra hemvärnsmän) och delta i Hemvärnsövningarna. 2. Ge dessa ersättning: a) I första hand reseersättning och SGI b) Helst även utbildningspremie för fullgjort kontrakt. Ersättningen bör vara likvärdig med hur den varit om de inte varit GSST. Motiv: För att hemvärnet ska kunna berikas av att våra soldatkollegor under några år tjänstgör som GSST, krävs att soldaterna övar med sitt hemvärnsförband och att de kommer tillbaka till hemvärnet efter att de avslutat sin GSST-tjänstgöring. Det motverkas idag genom att de inte får vara med på övningarna med ersättning samtidigt som de är GSST. Soldaterna tappar därmed den viktiga kontakten med sina förband och kamrater. Av erfarenhet vet vi att soldater som av olika anledningar tappar kontakten med sitt förband under några år i hög grad slutar i hemvärnet. En av de starkaste drivkrafterna för att över tid stanna och utvecklas till en duktig soldat i hemvärnet är det sociala bandet till gruppen, plutonen och kompaniet. Om hemvärnssoldaten under sin tjänstgöring som GSST inte får uppleva det bandet svalnar den sociala bindningen, med ökad avhopsfrekvens som resultat. Viktigt för hemvärnsenheters förmåga är de engagerade och intresserade människornas insatser. De är kärnan i fungerande förband. GSST-soldater är ofta de mest intresserade och därför viktiga att behålla i förbandet. Och dessutom riskerar vi att de drar med sig andra om de slutar. Även om en GSST-soldat och vilande hemvärnsman kan få vara med på övning, behövs ersättningen för att täcka upp förlorad arbetsinkomst m.m. Ersättningen är också ofta viktig för familjens acceptans av hemvärnssoldatens frånvaro. Därmed är ersättningen en förutsättning för reell närvaro. Förvisso har GSST-soldaten en krigsplacering i sitt förband utanför hemvärnet, men liksom för tidigare extra hemvärnsmän torde det över tid gagna hemvärnet att knyta även extra GSST-hemvärnsmän till sig. Det är sällan vi mobiliserar och de dubbla positionerna blir ett problem. Det är ofta en numerärt liten andel av förbanden det berör, men viktiga individer. Det tar många år och många rekryter att skapa en duktig hemvärnssoldat som stannar kvar och bygger upp kärnan i ett förband. Därmed kostar det också mycket pengar. En ersättning för genomförd övningsverksamhet för en hemvärnsman som gör GSST är i det samanhanget liten. Ag motioner Rev

11 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 4:3 Låt oss inte förstöra bra hemvärn pga. av principer och småpengar. Låt inte administrativa problem stå i vägen för kompetens och kunskapsspridning. Låt våra soldatkollegor stanna ibland oss! Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Bifalles. Amfibieregementets (Södertörnsgruppen) hemvärnsråd tycker precis som det står i motionen att det är viktigt att GSST soldaten inte förlorar sin kontakt med hemvärnsförbandet och kamraterna. Målet är ju att de kommer tillbaka till Hemvärnet efter sin tjänstgöring. Vi tycker att förslaget att låta soldaten vara kvar i Hemvärnet som extra hemvärnsmän är en bra lösning och beslutade därför under hemvärnsrådet att stödja motionen. Rikshemvärnsrådet konstaterar att denna fråga i organisationen anses som angelägen, då fler motionerat i samma fråga. En liknande motion som denna behandlades även under Rikshemvärnstinget 2011, varvid tinget ställde sig bakom att soldaterna bör uppmuntras att hålla kontakterna med sitt förband och vara kvar i hemvärnsföreningen om sådan finns. Det blir då mer en chefsfråga att komma ihåg vilka som ska kallas till olika aktiviteter. De soldater som har en positiv upplevelse och ett bra omhändertagande i hemvärnet får vi lättare att locka tillbaka till hemvärnet efter avslutad anställningsperiod. KFÖ-systemet syftar till att förse Försvarsmakten med samövade krigsförband. Inom Försvarsmakten kan dock den enskilde bara ha en krigsbefattning. Mot bakgrund av detta är inriktningen den, att de extra hemvärnsavtalen skall användas restriktivt. Om hemvärnsförbanden har GSST/K-soldater i sin övningsverksamhet kan en falsk känsla uppstå om ett välfyllt förband. Det finns anledning att påminna om att en soldat med ett extra hemvärnsavtal inte kommer att finnas greppbar i händelse av en skarp situation. Rikshemvärnsrådet ser det också som omotiverat att ur ett arbetsmiljöperspektiv lägga ytterligare börda på hemvärnsförbanden att utbilda fler soldater, än de man har resurser till att nyttja i verksamheten. KFÖ-systemet medger dessutom inte ersättning från fler än från ett förband. AVSLAG Beslut enligt rådet och utskottet, avslag. Ag motioner Rev

12 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 5:1 Insänd av: Susanna Caleklint 361. insatskompaniet Ärendemening: Möjlighet till halvårskontrakt första året Förslag: De som fullgjort sin introduktion till hösten ska kunna skriva på ett kontrakt som första året är halvt om de ska ingå ett 8-dagarskontrakt. Dvs att de det första året kan få göra halva tiden, 4 dagar, och få halva ersättningen. Motiv: Idag har den som avses att antas med 8-dagarsavtal på hösten inte alltid möjlighet att fullgöra sitt avtal då avtalsövningarna ligger med en på första halvåret och en på det andra. Möjligheten att fullgöra avtal med annat förband finns inte alltid och det säger sig självt att då det i praktiken idag kan vara svårt för soldaten att få ledigt för en avtalsövning om året det blir än svårare att få ledigt för två, och då dessutom under kortare tid andra halvåret. Den enskilde som upplever regelverket som orättvist och som vet sitt värde ser själv att en placering i ett 4-dagar förband under hösten med övergång efter nyår löser problemet. Den som placeras i ett 4-dagars avtal har bättre möjligheter att fullgöra sitt avtal på hösten då en övning räcker. Förbandet har inte mycket val. Det är med nuvarande rekryteringssituation säljarens marknad och dessutom är argumentet att jag har inte tid med ett 8-dagars avtal just nu, trots allt sant. För både förband och utbildningsgrupper uppstår merarbete i form av den byråkrati som ligger runt förbandsbyte och en ryckighet i personalläget. Det är även om skälen till placeringen stämmer också ett trixande i systemet som inte är önskvärt. Principen bör vara rätt person på rätt plats från början. Med bifall till motionen kan aktuella personer direkt efter introduktion börja i sitt förband även om det är ett åttadagarsförband och få ersättning för det även om de bara fullgör en avtalsövning om 4 dygn. Det finns annars risk att de tappar motivationen och att vi förlorar dem. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Blekinge Hemvärnsråd bifaller motionen.

13 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 5:1 Motionen visar på ett generellt problem som gäller flera grupper med längre avtalstid, där placeringstidpunkt sent på året eller utbildningsårets upplägg. Med förslaget undviker vi att personal som antas vid fel tidpunkt med automatik inte får realistiska möjligheter att genomföra sitt avtal. Därmed undviks även hoppande mellan förband. Hemvärnet är ett system som i första hand bygger på ett starkt ideellt engagemang av den enskilde. Det innebär att det vid rekryteringen är den enskildes drivkraft och intresse för att göra en insats inom ramen hemvärnsförbandens verksamhetsområde som är gällande. Drivkraften ligger således på ideell basis och rekryteringen sker inte mot bakgrund av möjlighet till ekonomisk ersättning. När KFÖ-systemet utvecklades konstaterades det redan i utredningsarbetet att den som rekryterades vid en viss tid under året inte kommer att kunna fullgöra sitt avtal detta år. Individen kommer då inte i åtnjutande av den premie som utgår vid fullgjort avtal. Den enskilde erhåller dock de ordinarie ersättningarna som ingår i utbildningssystemet. Rikshemvärnsrådet gör bedömningen mot bakgrund av ovanstående, att en utebliven premie under anslutningsåret, inte har någon avgörande betydelse för den enskildes vilja att fullfölja sitt hemvärnsengagemang. Rikshemvärnsrådet vill i detta sammanhang erinra om att ersättningssystemet i Hemvärnet bygger på skattefria premier. Detta måste ses i ett sammanhang på årsbasis för att de skall ses som just skattefria förmåner. Vidare skulle ett uppbrytande av perioder i ersättningssystemet skapa betydande administration, vilket även i relation till det som anförts här ovan inte är en framkomlig väg. AVSLAG Beslut enligt utskottet, avslag med följande tillägg: utskottet anser att rikshemvärnsrådets yttrande att drivkraften inte sker mot bakgrund av möjlighet till ekonomisk ersättning är felaktig och att frågan är viktig men för komplex för att direkt kunna bifalla motionen. Utskottet anser att nuvarande system är väldigt fyrkantigt vilket leder till flertalet avarter vilka skiljer sig från utbildningsgrupp till utbildningsgrupp.

14 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 5:2 Insänd av: Lt Anders Ericsson 145e Undkomp Ärendemening: Ersättning för sent på året antagna soldater Förslag: För de som gör introduktion och KFÖ sent på året, och inte har fysisk möjlighet att göra kompletterande tjänst hos något annat förband, då dessa redan haft sina KFÖer, bör halva ersättningen utbetalas då det inte finns möjlighet att göra detta hos andra förband. Motiv Inte tappa dugliga soldater pga stelbenthet, var mer flexibel i detta. Att förband och grupper har sena utbildningar bör inte vara många. Om detta inte går att genomföra blir resultatet att soldater bara kan tas in fram till September/oktober, efter det blir tidsutaget för stort att pressa in både intro samt kontraktstid och de får i sämsta fall ingen ersättning alls! Utbildningsgrupprådets yttrande: Tillstyrkes. Rikshemvärnsrådets yttrande och förslag till tingsbeslut: Hemvärnet är ett system som i första hand bygger på ett starkt ideellt engagemang av den enskilde. Det innebär att det vid rekryteringen är den enskildes drivkraft och intresse för att göra en insats inom ramen hemvärnsförbandens verksamhetsområde som är gällande. Drivkraften ligger således på ideell basis och rekryteringen sker inte mot bakgrund av möjlighet till ekonomisk ersättning. När KFÖ-systemet utvecklades konstaterades det redan i utredningsarbetet att den som rekryterades vid en viss tid under året inte kommer att kunna fullgöra sitt avtal detta år. Individen kommer då inte i åtnjutande av den premie som utgår vid fullgjort avtal. Den enskilde erhåller dock de ordinarie ersättningarna som ingår i utbildningssystemet. Rikshemvärnsrådet gör bedömningen mot bakgrund av ovanstående, att en utebliven premie under anslutningsåret, inte har någon avgörande betydelse för den enskildes vilja att fullfölja sitt hemvärnsengagemang. Rikshemvärnsrådet vill i detta sammanhang erinra om att ersättningssystemet i Hemvärnet bygger på skattefria premier. Detta måste ses i ett sammanhang på årsbasis för att de skall ses som just skattefria förmåner. Vidare skulle ett uppbrytande av perioder i ersättningssystemet skapa betydande administration, vilket även i relation till det som anförts här ovan inte är en framkomlig väg. AVSLAG

15 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 5:2 Beslut enligt utskottet, avslag med följande tillägg: utskottet anser att rikshemvärnsrådets yttrande att drivkraften inte sker mot bakgrund av möjlighet till ekonomisk ersättning är felaktig och att frågan är viktig men för komplex för att direkt kunna bifalla motionen. Utskottet anser att nuvarande system är väldigt fyrkantigt vilket leder till flertalet avarter vilka skiljer sig från utbildningsgrupp till utbildningsgrupp.

16 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 6 Insänd av: Birger Eriksson Ärendemening: Nyrekryterad avtalspersonal Förslag: Nyrekryterad avtalspersonal kontrakteras och placeras i hemvärnsförband i samband med rekryteringen. Motiv: Nyrekryterad avtalspersonal skall enligt dagens regler genomgå allmänmilitär utbildning (GUF) och befattningsutbildning före placering i hemvärnsförband. Detta tar ofta 1-2 år i anspråk och under tiden har dessa personer ingen kontakt med hemvärnet, vilket ibland leder till att man tappar motivationen, innan man kommer in i verksamheten. I vissa fall tappas den rekryterade bort helt i den byråkrati, som kan uppstå mellan rekryterare, förbandschef, utbildningsgrupp, avtalsorganisation och utbildningsanordnare. Därför bör avtalspersonal direkt knytas till det hemvärnsförband de rekryterats för och redan från början beredas tillfälle att på lämpligt sätt delta i hemvärnets verksamhet. Det ger också förbandschefen ett övergripande ansvar och rimlig möjlighet att påverka introduktionsprocessen. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Blekinge Hemvärnsråd bifaller motionen. Vid BLG finns befintligt PRAO-avtal som utnyttjas. Avtalet bör dock utformas centralt och fastställas av PROD RIKSHV. Motionären tar upp risken med att avtalspersonal tappas bort på vägen in i Hemvärnet. En tidig kontakt med den rekryterade avtalspersonen från Hemvärnets sida är naturligtvis av stor betydelse. Försök med lokal antagningsprövning (LPA) genomförs för närvarande och meningen är att tillämpning ska ske under Möjligheten att genomföra praktik (PRAO) i förband är genomförbart och regleras i HvH. Aktuell person deltar då som åskådare vid viss verksamhet, dock ej vid övning som genomförs vid exempelvis skyddsobjekt. Praktikanten skall tillhöra en avtalsorganisation så organisationens kollektiva olycksfallsförsäkring gäller under PRAO-tiden. Ingen personal kan dock placeras på befattning i Hemvärnet utan säkerhetsprövning. Att motionen med detta yttrande skall anses vara besvarad.

17 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 6 Beslut enligt utskottet, besvarad med följande tillägg: rikshemvärnsrådet uppdras att arbeta för att ta fram ett kontrakt som medger placering på hemvärnsförband under befattningsutbildning.

18 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 7 Insänd av: Dennis Wihlstrand Ärendemening: Översyn och ändring av grader Förslag: Ändra graderna på kompanikvm samt bataljonkvm. Det är inte rimligt att 13 dagars avtal med tillhörande fredadm förpliktelser, samt med ett lika stort utbildningskrav som deras chefer, har grader som inte motsvarar de krav som ställs på kvm. Motiv: För att bli kompkvm så skall/bör personen varit plutonchef (läs kraven för plutonchefskurser) utöver kurserna för plutonchef så ska kvm genomför kvm kurs och andra stabskurser. När dessa kurser är klara så befordras han/hon 1. Sgt. Plutonchef på ett bevakningskompani blir Fk efter 2 plutonchefskurser. Halva kurstiden mot vad en kvm på ett insatskomp skall göra. Mitt förslag är att kompanikvm skall vara fanjunkare och bataljonkvm skall vara förvaltare med bibehållen specialistinriktning. Detta är i proportion till vad kvm gör i förbandet och det ansvar som åläggs denne. Arbetsmiljö, skyddsombud, elsäkerhet i form av driftsansvarig mm är förmågor som behövs och till viss del görs av kvm och som går utöver det traditionella. Det är inte uppgifter för en 1. Sgt eller som idag Fk på bataljonsnivå. Graderna speglar också det faktum att kvartersmästaren är den främste specialistofficeren i förbandet med den tyngd detta har. På båda nivåerna har kvm funktionsansvar mot samverkande och högre förband där denna tyngd gynnar förbandet. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Blekinge hemvärnsråd bifaller motionen. I samband med att övriga Försvarsmakten går in i ett nytt befälssystem, bör även Hemvärnet gå över till detta för att det skall bli enklare i samverkan med andra förband. Samma grad oavsett förbandstyp. Rikshemvärnsrådet kan konstatera att nuvarande befälsnivåer för hemvärnet är anpassat till den övriga Försvarsmakten och är inte kopplat till antalet avtalsdygn. Däremot finns koppling till ekonomisk ersättning samt befattningspeng. Den normerande tjänstegradsnivån för en kompanikvartermästare är fanjunkare, dock befordras kvartermästaren först efter det att denne har haft möjlighet att tjänstgöra i befattningen i erforderlig utsträckning vid KFÖ. Tjänstegradsnivån för bataljonskvartermästaren är däremot i OF-nivå, grunden för detta är att kunna rekrytera reservofficerare (RO) till sektionschefsbefattningarna i bataljonsstaben. Att motionen med detta yttrande skall anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

19 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 8 Insänd av: Urban Eichwurzel Ärendemening: Norrbottensbataljonen Personalrabatt på hälsocenter/ gym Förslag: Föreslår att rikshemvärnsrådet förhandlar fram en rabatt på medlemskap för all hemvärnets personal på något/ några rikstäckande gym, t ex korpen, sensia eller gymkedjor som samarbetar. Motiv: Försvarsmaktens ordinarie anställda personal har i sin planerade arbetstid möjlighet att upprätthålla hälsan och fysiken på något gym, likaså anställda på andra myndigheter, där de då har en viss rabatt för att vara medlem. Ifall hemvärnets personal hade samma möjlighet skulle det kunna fungera som motivationshöjande till att förbättra/ upprätthålla fysiken och hälsan. Med de ökade uppgifterna och kraven på hemvärnet av idag, både som insatssoldat eller bevakningssoldat, finns det ingenting att förlora på friska och tränade soldater och kanske stannar de kvar längre i organisationen när inte uppgifterna upplevs för tunga och inte hälsan sviktar. Fördelen med att träna på tex något av de hälsocenter/ gym som nämnts ovan är att det går att träna allsidigt. Det finns utrustning för att träna styrka, utrustning för att öka konditionen samt gruppträningar som spinning, body pump, indoor walking mm, vilket tilltalar alla olika grupper av hemvärnets personal och åldersvariationer. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: , tillstyrkes så att rikstäckande åtgärd åstadkoms. Överlämnas till Rikshemvärnsrådet. Rikshemvärnsrådet delar uppfattningen att en god fysik hos soldaterna är till fördel för hemvärnet och det bör också ligga i den enskilde soldatens intresse att hålla sig i form. Uppgiften att det inom Försvarsmakten finns en centralt upphandlad rabatt stämmer inte. Försvarsmaktens anställda hänvisas i första hand till FM anläggningar. Det är Rikshemvärnsrådets uppfattning att soldater som har möjlighet, kan använda sig av lokala förbands träningslokaler och anser att frågan kan hanteras inom ramen för det lokala medinflytandet. AVSLAG Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

20 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 9 Insänd av: 49 Hemvärnsbataljonens batråd Ärendemening: Rättssäkerhet för personal i Hemvärnet Förslag: Att personalen i Hemvärnet ska behandlas på ett rättssäkert sätt. Motiv: Vid de återkommande tillfällen, där chef förband fattar beslut om avskiljning av Hemvärnsfrivilliga, upprepas oftast samma mönster, nämligen dels att den enskilde inte förstår eller får tillräcklig information och dels att omgivningen gradvis förlorar förtroendet för Försvarsmaktens förmåga att behandla sin frivilligpersonal på ett värdigt sätt. Man kan misstänka att det beror på att Försvarsmakten insett att man inte kan behandla frivilliga som anställda, men man har inte förstått att man inte kan hantera dem som värnpliktiga. Det finns således ingen särskild vägledning för hantering av försvarsfrivilliga i nu styrande regelverk. En negativ konsekvens av att personer lämnar genom att avskiljas på ett dåligt sätt, kan vara att Hemvärnet får dåligt rykte och att det inte längre upplevs attraktivt för personer i vår rekryteringsbas att engagera sig. Varför ska man gå med i en organisation där man riskerar att bli stämplad socialt, inför släkt, vänner, i förenings- och arbetsliv? Nuläge: - Chef förband äger rätten att avskilja en person om förtroende saknas. - Kompani- och bataljonsledningarna behöver inte vara eniga med chef förband om att ärendet är färdigbehandlat när chef förband fattar sitt beslut. - Den enskilde kan inte försvara sig, har ibland ingen insyn i anklagelserna och blir socialt stigmatiserad som tack för sitt frivilligengagemang. Vision: - Den enskilde som utsatts för den granskning som beskrivs ovan, ska få chansen att försvara och förklara sig. - Innan avskiljning ska den enskilde få ta del av de fakta, misstankar och anklagelser som ligger till grund för ifrågasättandet. - Den enskilde ska få chansen att frivilligt träda tillbaka om enighet nås att det är bäst för organisationen att den enskilde lämnar den. - Att en möjlighet till överprövning ges för att avgöra om avskiljandet var befogat eller ej, dock utan att genom detta tvinga chef förband att återta personen i tjänst. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Av stor vikt för Hemvärnsrörelsen. Det gäller också att vara rädd om ett fungerade regelverk och de grundläggande principerna. Tillstyrks och sänds till Rikshemvärnstinget.

21 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 9 I likhet med hemvärnsrådets yttrande anser Rikshemvärnsrådet att frågan är av stor vikt för Hemvärnet. Regler för uppsägning av avtal återfinns i HvH och i H FRIV, personalinstruktion där regler finns för avgångssamtal. Rikshemvärnsrådet är av den uppfattningen att det gällande regelverket är tillräckligt när det tillämpas på rätt sätt, något som rådet inte upplever att motionären heller ifrågasätter. Regelverket har även prövats rättsligt. Rikshemvärnsrådet anser däremot att vägledningen och tillämpningsbestämmelserna för chef organisationsenhet kan utvecklas. I arbetet med hemvärnets regelverk (HvH 2014) bör tillämpningsbestämmelserna tydliggöras. Rikshemvärnsrådet har för avsikt att engagera sig i detta arbete. Ur HvH Hävande av hemvärns- och frivilligavtal för hemvärnssoldater samt uppskov med tjänstgöring.om hemvärnssoldater begår brott, uppträder på sådant sätt att hans/hennes lämplighet (motsv.) mot tidigare gjord personbedömning ifrågasätts, eller då förtroende för honom/henne saknas, låter chefen för organisationsenheten att häva hemvärnsavtalet. En hemvärnssoldat vars hemvärnsavtal sägs upp får meddelande om att förtroende saknas för fortsatt tjänstgöring. Säkerhetsskyddsbeslut i personärende (HKV MUST) får enligt säkerhetsskyddsförordningen inte överklagas. Ett sådant beslut är inte ett anställningsbeslut men kan innebära att tänkt avtal inte kan komma tillstånd eller att avtalet måste sägas upp. Hemvärnssoldaten äger rätt att ensidigt säga upp sitt hemvärnsavtal eller frivilligavtal såvida inte hemvärnsberedskap eller högre beredskap beordrats. Att motionen med detta yttrande anses vara besvarad. Beslut enligt utskottet, besvarad med följande tillägg: rättssäkerheten för personal inom Hemvärnet måste förbättras. RiksHvrådet uppdras att aktivt jobba med frågan samt avrapporterar till kommande ting hur arbetet har fortskridit.

22 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 10 Insänd av: Östgöta Hemvärnsråd Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Slopa åldersgränsen för flygförare i flygtropperna, låt kunskap och färdighet avgöra. Förslag: Eftersom det redan finns en fortlöpande kunskaps och kvalitetskontroll hos flygförare föreslår jag: att åldersgränsen 70 år ersätts av den kunskaps- och kvalitetskontroll som finns idag, åtminstone för piloter. Motiv: I några län är det redan brist på flygförare, i andra län är det svårt att fylla på. Tillväxten av piloter är dålig, så rekrytering i framtiden kommer att försvåras. Äldre piloter genomgår en läkarundersökning varje år för att få behålla flygcertifikatet. Varje år görs dessutom en kontroll av flygfärdigheten av en behörig flyglärare. Det sker också kontroller genom Frivilliga Flygkårens försorg. Behöver flygföraren/hemvärnssoldaten demonstrera ytterligare färdigheter kan ju detta lätt införas i flygtropperna, men ålder är ett mycket dåligt kriterium. Det finns idag 75-åringar i bättre skick än 50-åringar. I framtiden kan man göra detta för samtliga hemvärnssoldater, när man fått kunskaps- och kvalitetskontroller på plats. I vapenhanteringen finns ju detta idag. På detta sätt skulle man slippa sparka fullgoda resurser. Definiera kontrollerna efter behovet på den funktion som hemvärnsmannen skall fylla, då kan man omplacera och fortsätta utnyttja upplärda soldater och på det sättet fylla en del av luckorna i organisationen. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Östgöta Hemvärnsråd tillstyrker motionen. Det är viktigt att åldersgränsen på 70 år diskuteras. Rådet anser att åldersgränsen måste ersättas av andra kriterier. För att få vara kvar måste vederbörande begära att få vara kvar i en befattning. Sökande måste vara lämplig för befattningen och ett behov finnas. Den personliga statusen måste testas exempelvis med kompetensprov i skytte och ett fysprov på 5 km med stridsutrustning som ska klaras på 70 minuter och ges samma giltighetstid på 24 månader som kompetensprovet i skytte. Detta prov kan även vara ett komplement för flygförares övriga tester. Detta då även de är Hvsoldater i grunden. Bataljonchefen föreslår och chef utbildningsgrupp beslutar. Rikshemvärnsrådet delar motionärens uppfattning att det råder brist på flygförare och noterar också att det genomgående i organisationen finns brist även på andra specialister. Hemvärnets regler gör gällande att möjligheten att teckna avtal upphör den månaden man fyller 70 år och åldersbegränsningen styrs vid antagningen i gällande avtalskonstruktion. Reglerna grundar sig på lagen om totalförsvarsplikt. Rikshemvärnsrådet finner inga rationella skäl att ändringar ska göras i lagtexten. Ag motioner Rev

23 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 10 AVSLAG Beslut enligt rådet och utskottet, avslag. Ag motioner Rev

24 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 11 Insänd av: Östgöta Hemvärnsråd Ärendemening: TBE-Vaccin för hemvärnssoldater. Förslag: Att TBE-vaccin erbjuds gratis eller subventionerat till alla hemvärnssoldater. Motiv: Många hemvärnssoldater kommer att gå kurser på olika platser runt om i landet, varvid man kommer att befinna sig i riskområden för TBE. Exempel ligger HvSS i ett högriskområde för TBE. En hemvärnssoldat skall inte behöva riskera sin hälsa mer än nödvändigt i sin tjänst. TBE-vaccin är ett billigt sätt att visa att hemvärnet värderar sina soldater och inte i onödan utsätter dem för risker. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Östgöta Hemvärnsråd tillstyrker motionen eftersom det finns ett stort behov. Det finns fortfarande geografiska skillnader. Risken ökar dock efterhand. Detta bör genomföras på några års sikt med en geografisk prioritering. Rikshemvärnsrådet delar i huvudsak motionärens inställning i frågan. Den åtgärd som motionären föreslår är sedan tidigare beslutad och genomförd sedan Rikshemvärnsrådet kan notera att genomförandet på grund av en viss tröghet vad avser information kring TBEvaccin samt avtalsskrivande med Försvarshälsan, har medfört att processen på vissa ställen dragit ut på tiden. Rådet vill betona att vaccin endast skall erbjudas dem som vistas i riskområden enligt Försvarsmakten bedömning för TBE. Behov av TBE-vaccin framställs till Försvarshälsan av ansvarig organisationsenhet. Försvarshälsan kommer därefter att göra en medicinsk behovsprövning och tillstyrker där motiv till vaccinering finns. Att motionen med detta yttrande skall anses besvarad.

25 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 11 Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2017-02-21 ADM 01A Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kn. Fredrik Wilson, PlutC FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 296.CBRNpluton MOTIONSKATEGORI Administration

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2017-02-21 ADM Sida 1 (16) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kn. Fredrik Wilson, PlutC FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 296.CBRNpluton MOTIONSKATEGORI Administration

Läs mer

Rikshemvärnsrådet Bil 3

Rikshemvärnsrådet Bil 3 Rikshemvärnsrådet Bil 3 Redovisning av motioner från rikshemvärnsting 2013. Rikshemvärnsrådet har under tingsperioden bedrivit ett aktivt arbete med de motioner som tinget 2013 biföll eller där tinget

Läs mer

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst.

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst. 2009: E 1,1 Insänd av: Piteå Älvdals Hemvärnsbataljon/bataljonsstaben Ärendemening Ersättning för förlorad arbetsförtjänst Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1 Insänd av : 19. hemvärnsbataljonen Arvodering av stf gruppchef Förslag: Högre arvode för stf gruppchef Motiv: Som stf ska man alltid kunna gå in och ta över om chef

Läs mer

Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar

Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning UTB 01 Sida 1 (2) Insänd av Pär Ahlgren, 251. Insatskompaniet (Svartlösa) Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar Förslag: Att längre övningar som nuvarande

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 IR 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 IR 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 IR 1 Insänd av: Rekryteringsrådet Skaraborg (38 samt 39 Bat) Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Ny hemsida för Hemvärnets rekrytering och internkommunikation

Läs mer

Ersättare i rikshemvärnsrådet, deltagande i rådsmöten

Ersättare i rikshemvärnsrådet, deltagande i rådsmöten MED 01A Sida 1 (2) 243. bevakningskompaniet (Engelbrekt) Ersättare i rikshemvärnsrådet, deltagande i rådsmöten Att samtliga valda ersättare i rikshemvärnsrådet ges möjlighet att deltaga i varje möte med

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013

Motion till rikshemvärnsting 2013 Motion till rikshemvärnsting 2013 Insänd av: Korp. Andrew Wallace, 131 insatskompani. U 1 Ärendemening: Deltids GMU Förslag: GMU är indelade i sju projekt under 85 dagar. Rekryterna utbildas inte under

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ERS 01 Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kristian Göransson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 491 komp MOTIONSKATEGORI Ersättningar RUBRIK Utbetalning

Läs mer

Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning

Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning 2013-08-26 23 321:55190 Sida 1 (5) Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning Inledning Den 1 januari 2013 intog Försvarsmakten den organisation (FMORG13) som var

Läs mer

Motion E 1. MD-grupptingets yttrande och beslut : Motion om instruktörsarvodets höjning

Motion E 1. MD-grupptingets yttrande och beslut : Motion om instruktörsarvodets höjning Motion E 1 Motion 2005 : E 1 Insänd av : Livgardesgruppen/Hemvärnsbataljon Arlanda Höjning av nivån på instruktörsarvodet Förslag : Att höja nuvarande nivå på instruktörsarvodet Motiv : Det blir allt svårare

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. FFS 2012:3 Utkom från trycket FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET

FÖRFATTNINGSSAMLING. FFS 2012:3 Utkom från trycket FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2012:3 Utkom från trycket 2012-06-29 Försvarsmaktens föreskrifter om tillämpning av förordning

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ÖVR 01 Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Johannes Jeppsson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 49.bat, Norra skånska bataljonen, stab MOTIONSKATEGORI

Läs mer

Smst motioner utbildning 2007

Smst motioner utbildning 2007 Smst motioner utbildning 2007 Mot nr Rubrik Insänt av RIKSHV RiksHvR Tinget U 1 Gradbeteckning=Utbnivå! Säkerhet för KRAG Hvråd Rikets försvar att visa. U 2 Datastöd - Utökad information i PLIS Dalarådet

Läs mer

Förtydligande ang hemvärnslarm

Förtydligande ang hemvärnslarm ERS 01A Sida 1 (2) Lars Ahlgren 401:a IK Förtydligande ang hemvärnslarm Jag föreslår att man inom HV förtydligar vad för ersättning man får ut vid ett HV larm och alltså i ett skarpt läge. T ex kan man

Läs mer

Insänd av : Thomas Ericsson och Dennis Wihlstrand från Blekingegruppen.

Insänd av : Thomas Ericsson och Dennis Wihlstrand från Blekingegruppen. Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) E 1 Insänd av : Thomas Ericsson och Dennis Wihlstrand från Blekingegruppen. Befattningspeng till stf gruppchef Förslag :Befattningsarvorde för stf gruppchef Motiv

Läs mer

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Kommittédirektiv Försvarsmaktens personalförsörjning Dir. 2013:94 Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Försvarsmaktens personalförsörjning

Läs mer

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst.

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst. 2009: E 1,1 Insänd av: Piteå Älvdals Hemvärnsbataljon/bataljonsstaben Ärendemening Ersättning för förlorad arbetsförtjänst Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ERS Sida 1 (20) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kristian Göransson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 491 komp MOTIONSKATEGORI Ersättningar RUBRIK ERS 01 -

Läs mer

HAR DU DET SOM KRÄVS?

HAR DU DET SOM KRÄVS? HAR DU DET SOM KRÄVS? 1 VI SÖKER DIG Som du kanske vet förbereder Försvarsmakten en övergång från värnplikt till frivillighet. Förutsatt att riksdagen tar beslut under våren kommer ingen att utbildas med

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 UTB 01 Sida 1 (3) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Christopher Swanson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 492.insatskompaniet MOTIONSKATEGORI Utbildning RUBRIK

Läs mer

Förändrad personalförsörjning inom Försvarsmakten

Förändrad personalförsörjning inom Försvarsmakten Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2823 av Mikael Oscarsson m.fl. (KD) Förändrad personalförsörjning inom Försvarsmakten Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Frivillig försvarsverksamhet Dir. 2008:2 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag om den frivilliga försvarsverksamhetens

Läs mer

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Kommittédirektiv Personalförsörjning för det reformerade försvaret Dir. 2009:58 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över och föreslå

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Officersförordning; utfärdad den 6 december 2007. SFS 2007:1268 Utkom från trycket den 14 december 2007 Regeringen föreskriver följande. Innehåll och definitioner 1 I denna förordning

Läs mer

17 december 2008 BLG - info

17 december 2008 BLG - info 17 december 2008 1 ÖPPETHÅLLANDE 1.1 SERVICEFÖRRÅD OBS! Ring före besök dagtid! Övningsmateriel Karlskrona (0455-85 467): Måndag onsdag, fredag: 0700-0900, 0920-1120, 1205-1400, 1420-1520 Torsdag 0700-0900,

Läs mer

Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen

Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen Nordisk konferens i Helsingfors den 12-14 juni 2017 Försvarsdepartementet 1 Agenda Utmaningar En robust personalförsörjning

Läs mer

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98 Kommittédirektiv En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret Dir. 2015:98 Beslut vid regeringssammanträde den 1 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2017-05-16 ORG Sida 1 (24) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Johann Sjöberg FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 22 HvBat MOTIONSKATEGORI Organisation RUBRIK ORG 01 - Utöka

Läs mer

Regional utbildning Östergötland 2013

Regional utbildning Östergötland 2013 Regional utbildning Östergötland 2013 FÖRSVARSMAKTEN Helikopterflottiljen Livgrenadjärgruppen 581 98 Linköping Denna folder redovisar regional utbildning som Livgrenadjärgruppen arrangerar under 2013.

Läs mer

Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) P 1. Insänd av : Birger Eriksson. Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan!

Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) P 1. Insänd av : Birger Eriksson. Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) P 1 Insänd av : Birger Eriksson Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Personalvård Förslag Inför personalvård, för in krav på motivationsskapande

Läs mer

Plusavtalspersonal skall tilldelas likvärdig utrustning samtidigt som Insatsavtalspersonal.

Plusavtalspersonal skall tilldelas likvärdig utrustning samtidigt som Insatsavtalspersonal. Motion 2005 : MT 7 MT 7 Insänd av : Björn Ljungström, C 1:a Plut. Partille Kompani Plusavtalspersonal skall tilldelas likvärdig utrustning samtidigt som Insatsavtalspersonal. Förslag: Idag borde Plusavtalspersonal

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i officersförordningen (1994:882); utfärdad den 1 juli 1999. SFS 1999:697 Utkom från trycket den 13 juli 1999 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning ORG 01A Sida 1 (3) Insänd av Anton Hillberg, Kvm 121.Hv-Insatskompaniet, fd Stab och trosstroppchef Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier Förslag:

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 O 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 O 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 O 1 Insänd av: Kn Olle Dahlberg Ångermanlands Hemvärnsbataljon Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Avtalstid för kompanichefer och kvartermästare Förslag:

Läs mer

Personalredovisning för Försvarsmakten efter genomförd planering

Personalredovisning för Försvarsmakten efter genomförd planering 2014-05-28 FM2013-546:13 Sida 1 (10) Personalredovisning för Försvarsmakten efter genomförd planering 1. INLEDNING... 2 2. PERSONALVOLYMER TOTALT... 2 3. PLANERAT BEHOV AV PERSONAL 2015-2017... 2 GMU...

Läs mer

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FFS 2019:4 Utkom från trycket 2019-06-13 Försvarsmaktens föreskrifter om folkrätt; beslutade den 12 juni 2019. Försvarsmakten föreskriver med stöd av 11, 14, 18 och 29 totalförsvarets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i officersförordningen (1994:882); utfärdad den 1 april 2004. SFS 2004:148 Utkom från trycket den 15 april 2004 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

hårt och mjukt Vad du får då du tjänstgör i Försvarsmakten.

hårt och mjukt Vad du får då du tjänstgör i Försvarsmakten. hårt och mjukt Vad du får då du tjänstgör i Försvarsmakten. S - 2 HÅRT OCH MJUKT Vad du får då du tjänstgör i Försvarsmakten. SUMMAN ÄR STÖRRE ÄN DU TROR Att tjänstgöra i Försvarsmakten är berikande på

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmakten föreskriver med stöd av 12 förordningen (1980:123) med reglemente för militärpolisen följande.

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmakten föreskriver med stöd av 12 förordningen (1980:123) med reglemente för militärpolisen följande. FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2011:1 Utkom från trycket 2011-01-17 Försvarsmaktens föreskrifter om militärpolisen;

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2017:7 Utkom från trycket 2017-12-01 Försvarsmaktens interna bestämmelser om tjänstekort och vissa behörighetshandlingar; beslutade den 27 oktober. Försvarsmakten

Läs mer

VI UTVECKLAR DIN PERSONAL KOSTNADSFRITT

VI UTVECKLAR DIN PERSONAL KOSTNADSFRITT VI UTVECKLAR DIN PERSONAL KOSTNADSFRITT Nya tider nya tankesätt också inom försvaret Försvarsmakten är en organisation i förändring precis som många andra företag. Vår personalfilosofi bygger på att vi

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63)

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-09-29 Fö2016/01252/MFI Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) Statskontoret

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Rikshemvärnsrådet 2013-11-30,--12-01 på HvSS. Johannes Jeppsson. Carina Blomqvist.-Liljegren. Richard Wachtmeister

Protokoll från sammanträde med Rikshemvärnsrådet 2013-11-30,--12-01 på HvSS. Johannes Jeppsson. Carina Blomqvist.-Liljegren. Richard Wachtmeister RIKSHEMVÄRNSRÅDET Hemvärnsombudsmannen 107 85 STOCKHOLM Tel. 08-788 85 49 (direkt) Telefax 08-664 57 90 Besöksadress: Banérgatan 62 Tre Vapen. Nr: Stockholm 2014-04-10 Sid 1 (1) Protokoll från sammanträde

Läs mer

Försvarsmakten är en Det Finns Flera vägar in till en DeltiDstjänstgöring: information till arbetsgivare:

Försvarsmakten är en Det Finns Flera vägar in till en DeltiDstjänstgöring: information till arbetsgivare: Soldat, sjöman ELLER gruppbefäl PÅ deltid? Nya möjligheter att kombinera din karriär Att tjänstgöra i Försvarsmakten innebär stora möjligheter till utveckling. Du får möjlighet att växa som person samtidigt

Läs mer

VAPENFRIHETEN I DEN NÄRMASTE FRAMTIDEN

VAPENFRIHETEN I DEN NÄRMASTE FRAMTIDEN VAPENFRIHETEN I DEN NÄRMASTE FRAMTIDEN Rapport CFV 2008:1 Centrum för vapenfrihet oktober 2008 Civilpliktsutbildningarnas upphörande Rekryteringen till de sista utbildningarna för civilpliktiga, som bedrevs

Läs mer

STOCKHOLM 2008-09-12. Officersförbundets remissvar Utveckling av tvåbefälssystem. Allmänt. Svar på remissfrågor. Försvarsmakten.

STOCKHOLM 2008-09-12. Officersförbundets remissvar Utveckling av tvåbefälssystem. Allmänt. Svar på remissfrågor. Försvarsmakten. Sida 1/8 Diarienr: Försvarsmakten ProdS STOCKHOLM 2008-09-12 Officersförbundets remissvar Utveckling av tvåbefälssystem (HKV 16300:67260) Allmänt Officersförbundet delar i allt väsentligt grunderna i förslaget.

Läs mer

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta Försvarsmaktshund Försvarsmaktshundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i ett bevakningsområde.

Läs mer

FÖRSVARSMAKTEN 2001-08-31 09 831:70585 Högkvarteret

FÖRSVARSMAKTEN 2001-08-31 09 831:70585 Högkvarteret 3 H Hemvärn FÖRSVARSMAKTEN 2001-08-31 09 831:70585 Högkvarteret Försvarsmaktens handbok för hemvärnet HvH häfte 3, fastställs att gälla fr o m 2001-10-01. Detta häfte ingår i HvH samlingspärm (M7740-184003).

Läs mer

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FFS 2019:3 Utkom från trycket 2019-05-06 Försvarsmaktens föreskrifter om grundläggande officersutbildning och tjänstegrader; beslutade den 26 april 2019. Försvarsmakten föreskriver

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2008:3 Utkom från trycket 2008-09-04 Försvarsmaktens interna bestämmelser om signalskyddstjänsten; beslutade den 29 augusti 2008. Försvarsmakten föreskriver följande.

Läs mer

FRAMTIDA FRIVILLIGFÖRSVAR EN SKISS

FRAMTIDA FRIVILLIGFÖRSVAR EN SKISS FRAMTIDA FRIVILLIGFÖRSVAR EN SKISS EN ENDA MILITÄR FRIVORG VARFÖR Försvarsmaktens behov av frivilligt stöd kommer att minska Frivilligförsvaret är inte anpassat för framtiden Det statliga stödet kommer

Läs mer

INRIKTNING 2015 & Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig

INRIKTNING 2015 & Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig INRIKTNING 2015 & 2016 Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig 1 Innehåll vår Verksamhetsidé... 3 INLEDNING... 4 VAD ska åstadkommas... 6 AXPLOCK

Läs mer

Norrbottens regemente

Norrbottens regemente Norrbottens regemente 2018-2020 Vi utvecklar och tränar krigsförband som är redo att genomföra insatser och säkerställer Försvarsmaktens förmåga till strid på marken i subarktisk miljö regementschefen

Läs mer

Handbok för frivillig försvarsverksamhet H FRIV. Kap. 7 Förmåner

Handbok för frivillig försvarsverksamhet H FRIV. Kap. 7 Förmåner Handbok för frivillig försvarsverksamhet H FRIV Kap. 7 Förmåner 2005 Handbok för frivillig försvarsverksamhet H FRIV Kap. 7 Förmåner 2005 Innehåll Grunder och begrepp...8 Förmåner i fred till elever och

Läs mer

Kapitel XII Utmärkelser

Kapitel XII Utmärkelser Kapitel XII Utmärkelser Bestämmelser antagna av rikshemvärnsrådet 2009-03-29 Principer för tilldelning av medaljer Hemvärnets kungliga förtjänstmedalj i guld Utdelas av rikshemvärnsrådet efter ansökan

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 UTB 01 Sida 1 (3) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Christopher Swanson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 492.insatskompaniet MOTIONSKATEGORI Utbildning RUBRIK

Läs mer

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 1 (13) Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 2018-2020 2 (13) Innehållsförteckning 1. Överenskommelse... 3 1.1 Målbild för perioden 2018 till 2020... 4 1.2 Ersättning... 4 1.3 Myndigheternas

Läs mer

LÅNEAVTAL. Sida 1 (5) Bakgrund

LÅNEAVTAL. Sida 1 (5) Bakgrund Låneavtal FM-hundämne Sida 1 (5) Bakgrund FM har sedan 2004 ett avelsprogram som syftar till att förse FM med kvalitativt dugliga tjänstehundsämnen. Då FM befinner sig i en transformation från ett värnpliktigt

Läs mer

FYRAHUNDRA TUSEN. De frivilliga försvarsorganisationerna, en viktig del av Sveriges försvar.

FYRAHUNDRA TUSEN. De frivilliga försvarsorganisationerna, en viktig del av Sveriges försvar. FYRAHUNDRA TUSEN De frivilliga försvarsorganisationerna, en viktig del av Sveriges försvar. VILL DU GÖRA EN FRIVILLIG INSATS FÖR FRIHETEN? Fred, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Det är några

Läs mer

VISION MISSION VÄRDEGRUND

VISION MISSION VÄRDEGRUND VISION MISSION VÄRDEGRUND FMCK Konferens 2010 FMCK 2010 Strategi Beskriver vägen till målet För att kunna utforma en strategi behöver vi veta målet vår vision Vi måste också veta: var vi är Nuläge Vår

Läs mer

Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar

Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar 2013-02-28 23 383:53446 Sida 1 (7) Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar 1. Uppgiften Försvarsmakten har i regeringsbeslut Uppdrag

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ÖVR/UTB Sida 1 (22) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Johannes Jeppsson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 49.bat, Norra skånska bataljonen, stab MOTIONSKATEGORI

Läs mer

Utbildningsanvisningar 2008 Utgåva 2 och inriktning för 2009 2010

Utbildningsanvisningar 2008 Utgåva 2 och inriktning för 2009 2010 Sida 1 (9) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Chefen / C utbildningsgrupp Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning övlt Håkan Nordfors

Läs mer

BESLUT. Vår föregående

BESLUT. Vår föregående FM2016-14202:1 Sida 1 (5) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare PROD UTB, förvaltare Patrik Laestadius patriklaestadius@mil.se Vårt föregående

Läs mer

Bilkårens Handbok för funktionärer Handbok bilaga 2 Sidan 1 av 6 DE FRIVILLIGA FÖRSVARSORGANISATIONERNAS GRUNDSYN

Bilkårens Handbok för funktionärer Handbok bilaga 2 Sidan 1 av 6 DE FRIVILLIGA FÖRSVARSORGANISATIONERNAS GRUNDSYN Sidan 1 av 6 DE FRIVILLIGA FÖRSVARSORGANISATIONERNAS GRUNDSYN Fastställda vid sammanträde med FOS 1978-10-10. Syftet med grundsynen är - att ange de frivilliga försvarsorganisationernas gemensamma syn

Läs mer

Avtal mellan kommun och (org.) gällande Frivilliga resursgrupper (FRG)

Avtal mellan kommun och (org.) gällande Frivilliga resursgrupper (FRG) Bilaga 6. Kommunlogga 2011-12-22 Avtal mellan och (org.) gällande Frivilliga resursgrupper (FRG) Varhelst i landet händelser inträffar, där de ordinarie resurserna behöver förstärkas, behövs FRG. FRG är

Läs mer

Avsteg för kompanimärken på m/90 höger arm

Avsteg för kompanimärken på m/90 höger arm ÖVR 01 Sida 1 (1) : C 17.hvbat Mj Lasen Avsteg för kompanimärken på m/90 höger arm Beslut om medgivande att bära kompanimärke på m/90 höger arm. Idag kan hvsoldaten endast visa sin förbands (kompani) tillhörighet

Läs mer

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Vill du göra nytta är du den vi söker? Hos Svenska Brukshundklubben är du och din hund, oavsett ras och erfarenhet, välkommen att bli

Läs mer

Redovisning av arbetsläget avseende utarbetandet av ny organisation i Försvarsmakten

Redovisning av arbetsläget avseende utarbetandet av ny organisation i Försvarsmakten 2014-02-28 FM2013-546:9 Sida 1 (7) Redovisning av arbetsläget avseende utarbetandet av ny organisation i Försvarsmakten 1. BAKGRUND... 2 2. VERKSAMHET EFTER 26 AUGUSTI 2013... 2 3. LÄGESREDOVISNING AV

Läs mer

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning ORG 01A Sida 1 (3) Insänd av Anton Hillberg, Kvm 121.Hv-Insatskompaniet, fd Stab och trosstroppchef Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier Förslag:

Läs mer

Komplettering till särskilda förmåner vid grundläggande officersutbildning inom Försvarsmakten (1 bilaga)

Komplettering till särskilda förmåner vid grundläggande officersutbildning inom Försvarsmakten (1 bilaga) 2017-02-20 FM2016-10631:6 Sida 1 (5) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning PROD UTB, Martin Kjell,

Läs mer

MILITÄR ANSTÄLLNING. Placering tillsvidare GSS/K LAS. Yrkesofficer MBL. Fullmakt LOA. Tidsbegränsad placering. GSS/T Avsked. Uppsägning Bisyssla

MILITÄR ANSTÄLLNING. Placering tillsvidare GSS/K LAS. Yrkesofficer MBL. Fullmakt LOA. Tidsbegränsad placering. GSS/T Avsked. Uppsägning Bisyssla MILITÄR ANSTÄLLNING LAS GSS/K Placering tillsvidare MBL Yrkesofficer Fullmakt LOA GSS/T Avsked Tidsbegränsad placering Uppsägning Bisyssla Grunden Arbetsgivaren anställer och avskedar vem han vill Arbetsgivaren

Läs mer

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING Försvarsmaktens föreskrifter om grundläggande officersutbildning och tjänstegrader; beslutade den 7 juni 2017. FFS 2017:3 Utkom från trycket 2017-06-07 Försvarsmakten föreskriver

Läs mer

Från värnplikt till yrkesarmé erfarenheter från Sverige

Från värnplikt till yrkesarmé erfarenheter från Sverige Från värnplikt till yrkesarmé erfarenheter från Sverige [Bild 1] Herr Minister, ärade åhörare, Så sent som för 15-20 år sedan utgjorde den svenska Försvarsmakten en betydande militär maktfaktor i Europa

Läs mer

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6)

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) Försvarsmaktens Värdegrund Vår värdegrund Syfte Förvarsmaktens värdegrund är en viljeförklaring. Den beskriver hur vi vill vara och hur vi vill leva, som individ, grupp

Läs mer

Kompletterande anvisningar inför dialoger 2008

Kompletterande anvisningar inför dialoger 2008 Kompletterande anvisningar inför dialoger 2008 Inledning I samband med 2007 års tilldelning av medel från Försvarsmakten uppstod förändringar i principer för tilldelning av medel och dialoger. Det har

Läs mer

Norrbottens regemente 2016/2017

Norrbottens regemente 2016/2017 Norrbottens regemente 2016/2017 Vi utvecklar och tränar krigsförband som är redo att genomföra insatser och säkerställer Försvarsmaktens förmåga till strid på marken i subarktisk miljö regementschefen

Läs mer