Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1"

Transkript

1 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1 Insänd av : 19. hemvärnsbataljonen Arvodering av stf gruppchef Förslag: Högre arvode för stf gruppchef Motiv: Som stf ska man alltid kunna gå in och ta över om chef inte kan fullfölja sin uppgift. Vi anser att glappet mellan chef och stf är för stort. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Idag ersätts gruppchef/stf gruppchef som följer: Då det i praktiken ställs samma krav på den som är gruppchef och stf gruppchef bör ersättningarna harmoniseras så att glappet mellan ersättningsnivåerna minskar på samma sätt som det mellan plutonchef och stf plutonchef. Rikshemvärnsrådet instämmer självfallet motionärens konstaterande att en ställföreträdare alltid skall kunna ta över chefens uppgifter även om den senare alltid är den formellt ansvarige. Nuvarande ersättningssystem som infördes 2010 förgicks av en omfattande analys. Den avvägning som gjordes beträffande de olika ersättningsnivåerna kopplades till de befattningsbeskrivningar som ingår i systembeskrivningen för KFÖ systemet Det är rikshemvärnsrådets mening att det togs relevant hänsyn det ansvar och arbetsuppgifter som är gällande för de olika befattningarna och att därmed att nuvarande ersättningarna är tillfredsställande.

2 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1 Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

3 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1 Insänd av : 19. hemvärnsbataljonen Arvodering av stf gruppchef Förslag: Högre arvode för stf gruppchef Motiv: Som stf ska man alltid kunna gå in och ta över om chef inte kan fullfölja sin uppgift. Vi anser att glappet mellan chef och stf är för stort. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Idag ersätts gruppchef/stf gruppchef som följer: Då det i praktiken ställs samma krav på den som är gruppchef och stf gruppchef bör ersättningarna harmoniseras så att glappet mellan ersättningsnivåerna minskar på samma sätt som det mellan plutonchef och stf plutonchef. Rikshemvärnsrådet instämmer självfallet motionärens konstaterande att en ställföreträdare alltid skall kunna ta över chefens uppgifter även om den senare alltid är den formellt ansvarige. Nuvarande ersättningssystem som infördes 2010 förgicks av en omfattande analys. Den avvägning som gjordes beträffande de olika ersättningsnivåerna kopplades till de befattningsbeskrivningar som ingår i systembeskrivningen för KFÖ systemet Det är rikshemvärnsrådets mening att det togs relevant hänsyn det ansvar och arbetsuppgifter som är gällande för de olika befattningarna och att därmed att nuvarande ersättningarna är tillfredsställande.

4 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1 Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

5 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 2 Insänd av: Helge Samberg HvMk Umeå Förslag till ersättning för veteraner vid HvMk i samband med förberedelser samt officiella framträdanden Förslag: Härmed föreslås att veteraner inom HvMK får reseersättning för repetitioner samt framträdanden. Tillika att de åtnjuter samma försäkring som ordinarie medlemmar. Motiv: Förslaget har sin upprinnelse i att det är vanligt, att musikkåren inför officiella framträdanden saknar ordinarie musiker inom en eller flera stämmor. Hittills har veteraner på eget initiativ ställt sig till förfogande. Naturligtvis ett vare sig rättsligt eller rimligt förhållande. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Tillstyrkes. Efter avslutad tjänstgöring i ett hemvärnsförband så kan Hemvärnets personal ansöka om att få bli Hemvärnsveteran. Status och villkor för hemvärnsveteraner regleras i HvH 10.5 Motioner rörande användande av f.d. Hemvärnsmusiker med veteranstatus har även behandlas vid tidigare Rikshemvärnsting och CMR stämmor. I HvH 10.5 ages bl.a. följande: Att vara hemvärnsveteran innebär att man lämnar sin krigsbefattning och kan därmed inte ersätta andra befattningar i insatsorganisationen. Hemvärnsveteranen medverkar i verksamheten mot bakgrund av en personlig vilja och intresse av att sympatisera med Hemvärnet. Hemvärnsveteraner erhåller inte några särskilda ersättningar eller premier. Chefen för organisationsenheten avgör om en hemvärnsveteran får delta i övningar och annan verksamhet som arrangeras av Försvarsmakten. Hemvärnsmusiker som har uppnått veteranstatus är försäkrad genom Rikshemvärnsrådets särskilda försäkring för Hemvärnsveteraner. Vidare gäller för en Hemvärnsmusikkår att denna inte blir godkänd vid kontroll om inte bemanning uppfylls med ordinarie hemvärnsavtal. En Hemvärnsmusikkår kan säkerställa bemanning som övriga Hemvärnsförband genom att ha personal i förbandsreserv. Rikshemvärnsrådet mening är att gällande regelverk är tillfyllest.

6 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 2 Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

7 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 2 Insänd av: Helge Samberg HvMk Umeå Förslag till ersättning för veteraner vid HvMk i samband med förberedelser samt officiella framträdanden Förslag: Härmed föreslås att veteraner inom HvMK får reseersättning för repetitioner samt framträdanden. Tillika att de åtnjuter samma försäkring som ordinarie medlemmar. Motiv: Förslaget har sin upprinnelse i att det är vanligt, att musikkåren inför officiella framträdanden saknar ordinarie musiker inom en eller flera stämmor. Hittills har veteraner på eget initiativ ställt sig till förfogande. Naturligtvis ett vare sig rättsligt eller rimligt förhållande. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Tillstyrkes. Efter avslutad tjänstgöring i ett hemvärnsförband så kan Hemvärnets personal ansöka om att få bli Hemvärnsveteran. Status och villkor för hemvärnsveteraner regleras i HvH 10.5 Motioner rörande användande av f.d. Hemvärnsmusiker med veteranstatus har även behandlas vid tidigare Rikshemvärnsting och CMR stämmor. I HvH 10.5 ages bl.a. följande: Att vara hemvärnsveteran innebär att man lämnar sin krigsbefattning och kan därmed inte ersätta andra befattningar i insatsorganisationen. Hemvärnsveteranen medverkar i verksamheten mot bakgrund av en personlig vilja och intresse av att sympatisera med Hemvärnet. Hemvärnsveteraner erhåller inte några särskilda ersättningar eller premier. Chefen för organisationsenheten avgör om en hemvärnsveteran får delta i övningar och annan verksamhet som arrangeras av Försvarsmakten. Hemvärnsmusiker som har uppnått veteranstatus är försäkrad genom Rikshemvärnsrådets särskilda försäkring för Hemvärnsveteraner. Vidare gäller för en Hemvärnsmusikkår att denna inte blir godkänd vid kontroll om inte bemanning uppfylls med ordinarie hemvärnsavtal. En Hemvärnsmusikkår kan säkerställa bemanning som övriga Hemvärnsförband genom att ha personal i förbandsreserv. Rikshemvärnsrådet mening är att gällande regelverk är tillfyllest.

8 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 2 Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

9 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 3 Insänd av: Janne Näsvall Fältjägarbataljonen, 14. hemvärnsbataljonen Rekryteringspremie Förslag: Inför en skattefri premie om 2500 kronor vid kompisrekrytering av personal till Hemvärnet. Motiv: Enligt nedan. All personal i Hemvärnet bör ha den kunskap som krävs för att i det personliga mötet kunna besvara och/eller föra vidare ett intresse för att arbeta i Försvarsmakten. Denna kanal skulle kunna bli den mest betydande vid rekrytering till Hemvärnet och våra övriga förband. För att stimulera denna verksamhet så föreslås att det kopplas en rekryteringspremie till den rekrytering som sker på personligt initiativ. Personligt initiativ omfattar enskilt agerande utanför rekryteringsaktiviteter som är på förhand bestämda och där lön eller motsvarande ersättning utgår. Premien skall vara skattefri på samma sätt som utbildningspremien. Föreslaget belopp är 2500 kronor per rekryterad personal. För att undvika manipulation av systemet så skall premien utbetalas till soldaten då den rekryterade har fullgjort sin introduktionsutbildning och placerats på förbandet, alternativt genomfört sin första SÖB, SÖF, KFÖ eller LTÖ. Detta skall också omfatta specialister (personal ur frivilligorganisationerna). Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Tillstyrks, det har inom flera sektorer visats sig vara en framgångsrik metod dock behöver slag av belöning och nivå utredas ytterligare. Vid avskaffandet av värnplikten och övergången till insatsförsvar blev rekrytering av personal försvarsmaktens kanske största utmaning. Bl.a. av dessa skäl har försvarsmakten sett över sin rekrytering och omfattande resurser har lagts ner på att organisera och utveckla rekryteringsverksamheten. INFO S leder rekryteringen och denna organiseras och genomförs gemensamt inom försvarsmakten. Det är rikshemvärnsrådets bedömning att åtgärder och förändringar i rekryteringsarbetet likt det motionären föreslår endast kan ske inom ramen för ett försvarsmaktsgemensamt koncept. Det är även så att inom ramen för den förvarsmaktsgemensamma rekryteringen är Hemvärnets rekryteringsorganisation med bl.a. med rekryteringsråd och fältrekryterare under uppbyggnad och det är ännu för tidigt att utvärdera resultatet av detta. Hemvärnets ersättningssystem är premiebaserat och är avsett för att ge ersättning för övnings och utbildning som är kopplat till lösandet av krigsuppgiften och inte för annan premiering som t.ex. rekrytering.

10 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 3 Ett premiesystem likt det som motionären föreslår kräver dessutom en omfattande administration och kontroll och synes inbjuda till genvägar. Det är dock tveksamt om kostnaden för att administrera detta system står i proportion till den effekt som man kan tänkas uppnå. Rikshemvärnrsrådet är även principiellt tveksam till denna typ av system och har inte kunnat se något som tyder på att det skulle ge de effekter som man vill uppnå. Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

11 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 4 Insänd av: Michael Öhrling 152 hemvärnsinsatskompani Särskild befattningspeng för fordonsansvarig på pluton Förslag: Inför särskild befattningspeng för en fordonsansvarig på pluton Motiv: För att våra fordon ska fungera över tid krävs visst underhåll och tillsyn även utanför ordinarie övningstid. Den soldat som utför detta bör ha rimlig ersättning. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Tillstyrkes med tillägget översyn av fordonsförares/fordonsansvarigs ersättningsnivå. Hemvärnet har under senare år tillförts en avsevärt ökad mängd fordon vilket bidragit till att utveckla och modernisera Hemvärnet. Uppkommer ett underhållsbehov som inte kan hanteras inom ramen för ordinarie övningssystem så kan detta lösa genom köp av tjänst från annan aktör. Det pågår för närvarande en översyn av förnödenhetsförsörjningen och materielunderhåll inom Försvarsmakten där även utformningen av organiserandet av Hemvärnets logistikkedja ingår. Hemvärnets ersättningssystem är premiebaserat och är avsett för att ge ersättning för övning och utbildning som är kopplat till lösandet av krigsuppgiften och inte för annan verksamhet t.ex. underhåll av fordon. Beslut enligt rådet och utskottet, avslag med utskottets tillägg att det är viktigt att upphandlingar genomförs på ett korrekt sätt.

12 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 5 Insänd av: Södermanlands hemvärnsråd Premie efter 10 års uppfyllda avtal Förslag: Inför en premie som utbetalas efter 10 års fullgjorda avtal. Motiv: Förslaget motiverar personal att kvarstå inom hemvärnet under längre tid och att genomföra avtalad tid. Tiden för personalomsättning ökar och förutsättningen att bibehålla personalen förstärks. FM möjligheter att upprätthålla totala personalvolymer ökar. Exempel på premiekonstruktion: Efter 10 års avtalsuppfyllnad erhålls en premie om kr. Enskild hvsoldat kan vara vilande viss tid men premien utbetalas först efter 10 fullgjorda år. Placering i hemvärnet utan avbrott är dock ett krav. Ytterligare 10 års period kan genomföras. 4-dygns och 8 dygns avtal räknas lika. Detaljutformningen utreds i särskild ordning. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Förslaget utarbetat av Sörmlands hemvärnsråd. Rikshemvärnsrådet delar motionärens uppfattning om att det är önskvärt att fler hemvärnssoldater kvarstannar en längre tid. Avtalsuppfyllnaden bör närma sig de målsättningar på 85 % som finns. Det genomförs en uppföljning av avgångarna i Hemvärnet av HRC och svarsfrekvensen är ca 20%. Analys av detta underlag pågår och resultatet kommer att redovisa första halvåret Det är vidare reglerat i HvH hur avgångsuppföljning skall genomföras inom Hemvärnsförbanden. Erfarenheter från årens inspektioner förbandsbesök mm ger dock inga indikationer på att avgångarna skulle vara kopplade till ersättningsfrågor. Rikshemvärnsrådet är tveksam till premiens värde utan vill istället framhålla att den enskildes engagemang, bra verksamhet, god kamratskap och bra anda som framgångsfaktorer när det gäller att behålla personalen. Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

13 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 6 Insänd av : Analys och justering av ersättningar Förslag: Rikshemvärnstinget ger rikshemvärnsrådet i uppdrag att med stöd av hemvärnsombudsmannen föreslå ett system som innebär att utbildningspremien och befattningsersättningen realvärdessäkras med 2010 som basår. Rikshemvärnstinget ger härutöver rikshemvärnsrådet i uppdrag att med stöd av rikshemvärnsombudsmannen: (1) analysera de ekonomiska konsekvenserna av det sk SGI taket för ett antal typiska personalkategorier (exempelvis soldat, grpch/stf, plutch/stf och kompch/stf). (2) analysera de regelmässiga förutsättningarna för ett system där effekterna av SIG taket kan minskas. (3) analysera effekterna av ett reformerat ersättningssystem som innebär att del av ersättningen (utöver SGI) utbetalas direkt efter respektive övning inom ramen för KFÖ/SÖF systemet. Förlaget och analyserna ska redovisas senast i september Motiv : För det stora flertalet i hemvärnet är den ekonomiska ersättningen sannolikt (och förhoppningsvis) inte den huvudsakliga drivkraften. Vi kan dock inte komma ifrån att den ekonomiska ersättningen kommer att ha betydelse på marginalen, inte minst för de personer som har en lön som är högre än SGI taket. Utbildningspremien och befattningsersättningen uppgår till fasta belopp för olika personalkategorier. På lång sikt är den förväntade inflationen 2 procent per år. Eftersom ersättningen och premien utgörs av fasta belopp kommer de i reala termer att sjunka om inget aktivt beslut fattas om justerade nivåer. För förlorad arbetsinkomst i samband med tex KFÖ utbetalas ersättning baserat på den sk sjukpenninggrundande inkomsten. Den sjukpenninggrundande inkomsten kan vara högst 7,5 prisbasbelopp. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Rikshemvärnsrådet vill framhålla att den enskildes engagemang i Hemvärnet baserar sig på ett åtagande med frivilligheten som bas. Bra verksamhet, god kamratskap och god anda bör vara grunden för hemvärnssoldatens engagemang. Ersättningssystemet kan inte liknas vid lön och det har heller aldrig varit avsikten att detta skall ge full kostnadskompensation. SGI regleras av staten och kan inte påverkas av Hemvärnet eller försvarsmakten i övrigt. Denna fråga har även motionsbehandlats vid ett flertal tidigare rikshemvärnsting. Hemvärnets ersättningssystem bygger i huvudsak på premier utan lönekostnadspåslag och skatteplikt för enskild och då finns en uppenbar risk att systematiserade index regleringar snabbt förändra Ag motioner Rev

14 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 6 statsmakternas syn på ersättningssystemet mot en anställningsform utan nämnda undantag. Att riskera en sådan förändring ligger inte i hemvärnets intresse. Det är vidare rikshemvärnsrådets uppfattning att utbetalningar inom nuvarande system sker snarast efter genomförda övningar. Rikshemvärnsrådet anser att det nuvarande systemet tillgodoser den enskildes behov på ett mycket bra sätt. Beslut enligt rådet och utskottet, avslag. Ag motioner Rev

15 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 7 Insänd av: Lars Ahlgren 401:a Insatskompaniet Förenkla för soldater att lämna in SGI underlag till utb grupp. Förslag: Att Försvarsmakten kan samköra eller begära ut underlag av Försäkringskassan ang. SGI ersättning. Alternativt att ett arbetsgivarintyg eller likvärdig uppgift skall gälla som grund för utbetalning av SGI. Motiv: Den enskilde soldaten får lägga mycket tid för att få ut ett godkänt SGI-intyg av försäkringskassan. Det tar också lång tid att få det hemskickat och ännu längre tid att få det godkänt (upp till 2 månader). Mitt förslag är att Försvarsmakten skulle kunna begära ut dessa uppgifter hos Försäkringskassan direkt i SGI-sammanhang. Alternativt och kanske ännu bättre är att ett arbetsgivarintyg, lönebesked eller liknande skall gälla för utbetalning av SGI. Man bör också se över hur ofta soldaten skall behöva lämna in detta intyg hos utbildningsgrupp. Att lämna detta en gång borde räcka om inget förändrat sig inkomstmässigt som gör att SGI skulle öka eller minska för soldaten. Idag kräver man SGI intyg inför varje övning. Man borde rimligtvis också spara mycket handläggnings kostnader på utbildningsgruppen. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Bifall: Man bör kunna förenkla för den enskilde och även spara handläggningskostnader och tid på att förenkla nuvarande system. Rikshemvärnsrådet inser att de problem som motionären beskriver kan vara en olägenhet men det är rådets uppfattning att dessa inte beror av nuvarande regelverk utan förefaller kunna hänföras till lokala tillämpningar och/eller oklarheter i den enskildes uppgiftslämnande till Försäkringskassan. Den enskilde får inlämna underlag som styrker inkomst av anställning eller annat förvärvsarbete till Försäkringskassan med begäran om beslut om SGI så handlägger de och fattar beslut. Det är i nuvarande bestämmelser inget som anger att ett SGI intyg måste lämnas in vid varje tjänstgöringstillfälle. Däremot har det angivits att ett SGI intyg inte får vara mer än ett år gammalt. Är det så att hemvärnspersonalen lokalt ser en förbättringspotential i det praktiska tillvägagångssättet vad avser hanteringen av SGI intyg så kan detta lämpligen tas upp inom ramen för medinflytandet i Hemvärnsrådet för att lösas på den nivån. Den enskilde kan även med användande av exempelvis bankid via Internet själv få ut att SGI intyg. Det bör med hjälp av moderna tekniska hjälpmedel vara möjligt att överföra SGI uppgifter från Försäkringskassan direkt till Försvarsmakten system. Det föreligger vidare inga formella hinder för detta. Det Rikshemvärnsrådets uppfattning att frågan om automatiskt överföring av SGI uppgifter bör genomföras. Rikshemvärnsrådet vill dock erinra om att det alltid är den enskildes ansvar att se till att rätt inkomstuppgifter är inlämnade till Försäkringskassan. Ag motioner Rev

16 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 7 BIFALL Beslut enligt rådet och utskottet, bifall. Ag motioner Rev

17 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 8:1 Insänd av: Joachim Fryklund, C 362 komp/blg Anpassning av arvode till instruktörer Förslag: - Att arvodet till hemvärnsinstruktörer inom hemvärnet höjs Motiv: Nuvarande nivåer för utbetalning av arvode till instruktörer har funnits i nästan 30 år och motsvarar inte dagens lönenivåer för motsvarande arbete. Om ersättningen kopplas till inkomstbasbeloppet kommer den med automatik att regleras allt eftersom nya inkomstbasbelopp fastställs årligen. Som exempel skulle timarvodet kunna vara 0,5 % av ett inkomstbasbelopp. Ett veckokursarvode skulle kunna vara 3,5 % av ett inkomstbasbelopp per dygn. Det är viktigt för rörelsen att de som arbetar för oss ersätts med tidsenliga ersättningar så att vi kan få kvalificerade instruktörer som utvecklar våra förband. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut: Blekinge Hemvärnsråd bifaller motionen. Instruktörsarvodet synes idag var otidsenligt. Detta med hänsyn till att alla i Försvarsmakten är anställda med lön, även soldat/sjöman (tidigare vpl). Idag anställs även Hemvärnet till olika uppdrag, ex rekrytering, ceremoniell verksamhet, bevakning mm, där lönesättning är fri. Därför är det märkligt att en soldat en helg kan vara anställd med en lön och andra helgen får soldaten instruktörsarvode som kan vara lägre. Instruktörer såväl ur övriga krigsförband som hemvärnets egna led är en mycket viktig resurs för hemvärnets utbildnings- och övningsverksamhet. Motionären påpekar mycket riktigt att instruktörsarvodet har legat fast under många år. Detta är i sig inte ett skäl att höja arvodet, utan måste ses i ett större sammanhang. Frågan om en höjning av instruktörsarvodet har tidigare behandlats vid ett flertal rikshemvärnsting. Det har tidigare genomförts en översyn av instruktörsarvodet. Denna översyn har resulterat i tolkningen numera är att även restid, förberedelse och efterarbete kan ersättas. Detta bedömer Rikshemvärnsrådet som en bra åtgärd. Nuvarade arvode på 130 kr per timma bedöms motsvara en månadslön om närmare kr. Som jämförelse kan nämnas att en höjning till 170 kr per timma skulle ge en motsvarande månadslön om ca kr. Vidare måste instruktörsarvodet för frivilliga instruktörer ställas i relation också till de personalkategorier som hemvärnsförbanden erhåller från den övriga krigsorganisationen. Rikshemvärnsrådet vill även framhålla att ett intruktörsuppdrag är ett erbjudande till den enskilde som denne accepterar efter ett frivilligt åtagande. För att kunna verka som instruktör måste man även genomgå en omfattande utbildning vilken den enskilde erbjuds att delta i.

18 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 8:1 Man kan även tillägga att denna instruktörsutbildning innebär en personlig vidareutveckling och ger nya kompetenser vilka även har ett stort civilt meritvärde och betingar en inte obetydlig ekonomisk utbildningsinsats Erfarenheter från de senaste årens inspektioner och förbandsbesök mm ger dock inga indikationer på att instruktörstillgången begränsas på grund av nivån på instruktörsarvodet. Rikshemvärnsrådet anser därför sammantaget att det nuvarande instruktörsarvodet ersätter den enskilde på ett tillfredsställande sätt. Beslut enligt utskottet, bifall med följande tillägg: Rådet uppdras att arbeta för att ta fram en annan ersättningsform som är bättre anpassad till dagens utbildningssystem, och att en sådan ersättningsform tillämpas likadant över hela landet.

19 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 8:2 Insänd av: Henrik Ranvert, UH bef Höja ersättning för instruktörer motsvarande civilt arbete. Förslag: Att instruktörsersättningen höjs så att den motsvarar ersättning för civilt arbete. Motiv: Motionen som jag lämnar gäller ersättning för instruktörer under förbandens övningar. I dagsläget utbetalas en ersättning på 130 kr/h ink. semesterersättning, som ersättning för medverkande som instruktör. Denna ersättning är alldeles för låg för att kunna motivera att man tar ledig från jobbet. Vidare så har denna ersättning legat på samma nivå under ett flertal år och har ej justerats enligt normal indexreglering. Detta medför att vi har svårt att kunna få flertalet personer/instruktörer att ta ledigt från sina vanliga arbeten då detta medför en ren ekonomisk förlust för vederbörande. Mitt förslag är att justera ersättningen till en nivå som gör att vi kan använda kompaniets egna instruktörer med en ersättning som gör att det inte innebär en förlust för den enskilde. Det bör utfalla samma ersättning som det gör för försvarsmaktens yrkesanställdas nivå. Detta är mest rimligt då om det skulle saknas instruktörer så kommer dessa i vanliga fall att hyras in från nyss nämnda instans. Vi vill i mångt och mycket kunna utnyttja vår egen kompetens som finns på förbandet och det skulle även vara en morot för samtliga inblandade att då kunna ge en skälig ersättning för dessa personer som är villiga att ta ledigt från sina civila arbeten. Det är även svårt att hitta personer som är villiga att göra dessa utbildningar samt att behålla de redan utbildade instruktörerna då det idag innebär en ren och skär ekonomisk förlust. Bataljonsrådet tillstyrker att motionen förs vidare till Rikshemvärnstinget. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : Tillstyrks och sänds till Rikshemvärnstinget. Instruktörer såväl ur övriga krigsförband som hemvärnets egna led är en mycket viktig resurs för hemvärnets utbildnings- och övningsverksamhet. Motionären påpekar mycket riktigt att instruktörsarvodet har legat fast under många år. Detta är i sig inte ett skäl att höja arvodet, utan måste ses i ett större sammanhang. Frågan om en höjning av instruktörsarvodet har tidigare behandlats vid ett flertal rikshemvärnsting. Det har tidigare genomförts en översyn av instruktörsarvodet. Denna översyn har resulterat i tolkningen numera är att även restid, förberedelse och efterarbete kan ersättas. Detta bedömer Rikshemvärnsrådet som en bra åtgärd. Nuvarade arvode på 130 kr per timma bedöms motsvara en månadslön om närmare kr.

20 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 8:2 Som jämförelse kan nämnas att en höjning till 170 kr per timma skulle ge en motsvarande månadslön om ca kr. Vidare måste instruktörsarvodet för frivilliga instruktörer ställas i relation också till de personalkategorier som hemvärnsförbanden erhåller från den övriga krigsorganisationen. Rikshemvärnsrådet vill även framhålla att ett intruktörsuppdrag är ett erbjudande till den enskilde som denne accepterar efter ett frivilligt åtagande. För att kunna verka som instruktör måste man även genomgå en omfattande utbildning vilken den enskilde erbjuds att delta i. Man kan även tillägga att denna instruktörsutbildning innebär en personlig vidareutveckling och ger nya kompetenser vilka även har ett stort civilt meritvärde och betingar en inte obetydlig ekonomisk utbildningsinsats Erfarenheter från de senaste årens inspektioner och förbandsbesök mm ger dock inga indikationer på att instruktörstillgången begränsas på grund av nivån på instruktörsarvodet. Rikshemvärnsrådet anser därför sammantaget att det nuvarande instruktörsarvodet ersätter den enskilde på ett tillfredsställande sätt. Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

21 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 8:3 Insänd av: Tommy Hillman/411 Göteborgs Första Insatskompani Förslag: Höj instruktörsarvodet Höjning av instruktörsarvodet Motiv: Hemvärnet använder sig av timanställda instruktörer för att genomföra sina övningar. Instruktörernas deltagande och kompetens är en mycket viktig del för få fungerande övningar. En instruktör får idag 130 kr timme för sitt deltagande. Beloppet har inte höjts sedan Detta ger att vi i Sverige har en yrkesgrupp med mycket stort ansvar som inte har haft en lönehöjning på 21 år. Dagens timarvode ligger ca 25 % under genomsnittstimlönen i Sverige. En höjning av arvodet kan säkerställa att vi framöver har instruktörer inom Hemvärnet. Instruktörernas roll är vital för hemvärnets möjlighet att genomföra övningar. Mitt förslag är att instruktörsarvodet justeras med hänsyn till förändringen av penningvärdet tiden kronor 1992 motsvarar 170 kronor år Mitt förslag är såldes att denna justering genomförs och instruktörsarvodet höjs från 130 kronor till 170 kronor. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: FömedC hemvärnsråd bifaller motionen för insändande till Rikshemvärnstinget. Trots vetskapen om att översyn kring instruktörsarvodet pågår vill rådet trycka på vikten av att instruktörsarvodet förändras. Instruktörernas verklighet har förändrats i takt med att hemvärnet förändrats tidigare gjordes mycket av instruktörsinsatserna på kvällar och helger. Nu sker övningarna på sådana tider att instruktörerna i större utsträckning får ta ledigt från sina arbeten och i timpenningen ingår inte exempelvis pensionsavsättningar eller SGI vilket bör kompenseras. Mycket av hemvärnsverksamheten sker på ideell basis och tanken är inte att ta bort idealiteten men för att kunna behålla instruktörerna bör frågan ses över å det snaraste. Instruktörer såväl ur övriga krigsförband som hemvärnets egna led är en mycket viktig resurs för hemvärnets utbildnings- och övningsverksamhet. Motionären påpekar mycket riktigt att instruktörsarvodet har legat fast under många år. Detta är i sig inte ett skäl att höja arvodet, utan måste ses i ett större sammanhang. Frågan om en höjning av instruktörsarvodet har tidigare behandlats vid ett flertal rikshemvärnsting. Det har tidigare genomförts en översyn av instruktörsarvodet. Denna översyn har resulterat i tolkningen numera är att även restid, förberedelse och efterarbete kan ersättas. Detta bedömer Rikshemvärnsrådet som en bra åtgärd. Nuvarade arvode på 130 kr per timma bedöms motsvara en månadslön om närmare kr. Som jämförelse kan nämnas att en höjning till 170 kr per timma skulle ge en motsvarande månadslön om ca kr. Vidare måste instruktörsarvodet för frivilliga instruktörer ställas i relation också till de personalkategorier som hemvärnsförbanden erhåller från den övriga krigsorganisationen. Rikshemvärnsrådet vill även framhålla att ett intruktörsuppdrag är ett erbjudande till den enskilde som denne accepterar efter ett frivilligt åtagande. För att kunna verka som instruktör måste man även genomgå en omfattande utbildning vilken den enskilde erbjuds att delta i. Man kan även tillägga att denna instruktörsutbildning innebär en personlig vidareutveckling och ger nya kompetenser vilka även har ett stort civilt meritvärde och betingar en inte obetydlig ekonomisk utbildningsinsats Ag motioner Rev

22 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 8:3 Erfarenheter från de senaste årens inspektioner och förbandsbesök mm ger dock inga indikationer på att instruktörstillgången begränsas på grund av nivån på instruktörsarvodet. Rikshemvärnsrådet anser därför sammantaget att det nuvarande instruktörsarvodet ersätter den enskilde på ett tillfredsställande sätt. Beslut enligt utskottet, bifall med följande tillägg: Rådet uppdras att arbeta för att ta fram en annan ersättningsform som är bättre anpassad till dagens utbildningssystem, och att en sådan ersättningsform tillämpas likadant över hela landet. Ag motioner Rev

23 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 8:4 Insänd av : Anders Åström C1722 Insatsplutonen, Dalabataljonen Ändring av arvoden Förslag : En justering av ersättningarna görs från det datum dom infördes. Justering görs med fördel, Med hjälp av tex. SCBs Prisomräknare. De nya ersättningsnivåerna kopplas till PrisBasBeloppet och indexeras varje år. Motiv : Instruktörsarvodet har varit detsamma sedan minst 1992, dvs 130 kr/tim. Utbildningspremien har varit densamma sedan införandet. Befattningspengen har varit densamma sedan införandet. Att inflationen urholkar ersättningen borde jag inte behöva påpeka, men det känns ändå som att det är på sin plats att göra det. Som Hemvärnssoldat/befäl/instruktör har vi ingen fackförening som förhandlar våra ersättningar och för vår talan på samma sätt som GSS/K (GSS/T) Specof, Yoff och Roff har. Vi är utlämnade till våra arbetsgivares goda vilja att ersätta oss. Tyvärr så saknas den goda viljan då våra ersättningar tenderar att stå stilla i förhållande till inflationen och den allmänna löneutvecklingen. Hemvärnsrådets yttrande och beslut : Livg. Hemvärnsråd bifaller motionen samt en översyn görs av samtliga arvoden. Rådet beslutade att skicka den vidare till RiksHvRådet. Instruktörer såväl ur övriga krigsförband som hemvärnets egna led är en mycket viktig resurs för hemvärnets utbildningsoch övningsverksamhet. Motionären påpekar mycket riktigt att instruktörsarvodet har legat fast under många år. Detta är i sig inte ett skäl att höja arvodet, utan måste ses i ett större sammanhang. Frågan om en höjning av instruktörsarvodet har tidigare behandlats vid ett flertal rikshemvärnsting. Det har tidigare genomförts en översyn av instruktörsarvodet. Denna översyn har resulterat i tolkningen numera är att även restid, förberedelse och efterarbete kan ersättas. Detta bedömer Rikshemvärnsrådet som en bra åtgärd. Nuvarade arvode på 130 kr per timma bedöms motsvara en månadslön om närmare kr. Som jämförelse kan nämnas att en höjning till 170 kr per timma skulle ge en motsvarande månadslön om ca kr. Vidare måste instruktörsarvodet för frivilliga instruktörer ställas i relation också till de personalkategorier som hemvärnsförbanden erhåller från den övriga krigsorganisationen. Rikshemvärnsrådet vill även framhålla att ett intruktörsuppdrag är ett erbjudande till den enskilde som denne accepterar efter ett frivilligt åtagande. För att kunna verka som instruktör måste man även genomgå en omfattande utbildning vilken den enskilde erbjuds att delta i. Man kan även tillägga att denna instruktörsutbildning innebär en personlig vidareutveckling och ger nya kompetenser vilka även har ett stort civilt meritvärde och betingar en inte obetydlig ekonomisk utbildningsinsats Erfarenheter från de senaste årens inspektioner och förbandsbesök mm ger dock inga indikationer på att instruktörstillgången begränsas på grund av nivån på instruktörsarvodet. Rikshemvärnsrådet anser därför sammantaget att det nuvarande instruktörsarvodet ersätter den enskilde på ett tillfredsställande sätt. Ag motioner Rev

24 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 8:4 Beslut enligt rådet och utskottet, avslag. Ag motioner Rev

25 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 9 Insänd av: Kn Susanne Samuelsson Stf Kompanichef 331.HvInsatskomp Lönekompensation Förslag: Full lönekompensation vid all utbildning inom hemvärnet. Motiv: Personal som vill kompetensutbilda sig i hemvärnet, förlorar idag inkomst oavsett om det handlar om kortare eller längre utbildningar. Som exempel: Befälskurserna är som i regel tio dagar och förararutbildningen är 6 veckor för bandvagn. Konsekvensen har blivit att hemvärnet har svårt att motivera soldater och chefer att vidareutbilda, sig samt att nyrekrytera till specialistbefattningar där det krävs länge utbildningstid ex fordonsförare. All övrig personal i försvarmakten har dessa förmåner. Hemvärnsrådets yttrande och beslut: Rikshemvärnsrådet vill framhålla att den enskildes engagemang i Hemvärnet baserar sig på ett åtagande med frivilligheten som bas. Bra verksamhet, god kamratskap och god anda bör vara grunden för hemvärnssoldatens engagemang. Ersättningssytemet kan inte liknas vid lön och det har heller aldrig varit avsikten att detta skall ge full lönekompensation. Ersättningen vid deltagande i veckokurser baserar sig på SGI. Vid nivåhöjande utbildningar tillkommer även en utbildningspremie. SGI och regleras av staten och kan inte påverkas av Hemvärnet eller försvarsmakten i övrigt. Det finns inget som antyder att den nuvarande ersättningsnivån negativt skulle påverka rekryteringen till kurser som genomförs på t.ex HvSS. Man kan även tillägga att vidareutveckling och nya kompetenser är en möjlighet till personlig utveckling för den enskilde som även har ett stort civilt meritvärde. Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst.

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst. 2009: E 1,1 Insänd av: Piteå Älvdals Hemvärnsbataljon/bataljonsstaben Ärendemening Ersättning för förlorad arbetsförtjänst Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ERS 01 Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kristian Göransson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 491 komp MOTIONSKATEGORI Ersättningar RUBRIK Utbetalning

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2017-02-21 ADM 01A Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kn. Fredrik Wilson, PlutC FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 296.CBRNpluton MOTIONSKATEGORI Administration

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2017-02-21 ADM Sida 1 (16) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kn. Fredrik Wilson, PlutC FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 296.CBRNpluton MOTIONSKATEGORI Administration

Läs mer

Motion E 1. MD-grupptingets yttrande och beslut : Motion om instruktörsarvodets höjning

Motion E 1. MD-grupptingets yttrande och beslut : Motion om instruktörsarvodets höjning Motion E 1 Motion 2005 : E 1 Insänd av : Livgardesgruppen/Hemvärnsbataljon Arlanda Höjning av nivån på instruktörsarvodet Förslag : Att höja nuvarande nivå på instruktörsarvodet Motiv : Det blir allt svårare

Läs mer

Ersättningar vid utbildning inom Svenska Brukshundklubbens tjänstehundsverksamhet (Baserade på H FRIV Kap. 7 Förmåner)

Ersättningar vid utbildning inom Svenska Brukshundklubbens tjänstehundsverksamhet (Baserade på H FRIV Kap. 7 Förmåner) Ersättningar vid utbildning inom Svenska Brukshundklubbens tjänstehundsverksamhet (Baserade på H FRIV Kap. 7 Förmåner) Inför kurs Kurschef ansvarar för att skicka kursplan och kursbudget till tjanstehund@brukshundklubben.se.

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 IR 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 IR 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 IR 1 Insänd av: Rekryteringsrådet Skaraborg (38 samt 39 Bat) Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Ny hemsida för Hemvärnets rekrytering och internkommunikation

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ERS Sida 1 (20) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kristian Göransson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 491 komp MOTIONSKATEGORI Ersättningar RUBRIK ERS 01 -

Läs mer

Rikshemvärnsrådet Bil 3

Rikshemvärnsrådet Bil 3 Rikshemvärnsrådet Bil 3 Redovisning av motioner från rikshemvärnsting 2013. Rikshemvärnsrådet har under tingsperioden bedrivit ett aktivt arbete med de motioner som tinget 2013 biföll eller där tinget

Läs mer

Ersättare i rikshemvärnsrådet, deltagande i rådsmöten

Ersättare i rikshemvärnsrådet, deltagande i rådsmöten MED 01A Sida 1 (2) 243. bevakningskompaniet (Engelbrekt) Ersättare i rikshemvärnsrådet, deltagande i rådsmöten Att samtliga valda ersättare i rikshemvärnsrådet ges möjlighet att deltaga i varje möte med

Läs mer

Ersättningar vid utbildning inom Svenska Brukshundklubbens tjänstehundsverksamhet (H FRIV Förmåner)

Ersättningar vid utbildning inom Svenska Brukshundklubbens tjänstehundsverksamhet (H FRIV Förmåner) Ersättningar vid utbildning inom Svenska Brukshundklubbens tjänstehundsverksamhet (H FRIV Förmåner) Veckokurs Veckokurs pågår minst 3 dygn och minst 6 timmar per dygn. Instruktörer Instruktörer har rätt

Läs mer

Insänd av : Thomas Ericsson och Dennis Wihlstrand från Blekingegruppen.

Insänd av : Thomas Ericsson och Dennis Wihlstrand från Blekingegruppen. Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) E 1 Insänd av : Thomas Ericsson och Dennis Wihlstrand från Blekingegruppen. Befattningspeng till stf gruppchef Förslag :Befattningsarvorde för stf gruppchef Motiv

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ÖVR 01 Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Johannes Jeppsson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 49.bat, Norra skånska bataljonen, stab MOTIONSKATEGORI

Läs mer

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst.

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst. 2009: E 1,1 Insänd av: Piteå Älvdals Hemvärnsbataljon/bataljonsstaben Ärendemening Ersättning för förlorad arbetsförtjänst Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid

Läs mer

Förtydligande ang hemvärnslarm

Förtydligande ang hemvärnslarm ERS 01A Sida 1 (2) Lars Ahlgren 401:a IK Förtydligande ang hemvärnslarm Jag föreslår att man inom HV förtydligar vad för ersättning man får ut vid ett HV larm och alltså i ett skarpt läge. T ex kan man

Läs mer

Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar

Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning UTB 01 Sida 1 (2) Insänd av Pär Ahlgren, 251. Insatskompaniet (Svartlösa) Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar Förslag: Att längre övningar som nuvarande

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 P 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 P 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 1 Insänd av: Janne Näsvall Fältjägarbataljonen Ärendemening: Enhetlig resepolicy inom Försvarsmakten Förslag: Låt Hemvärnets personal omfattas av den resepolicy som

Läs mer

Förändrad personalförsörjning inom Försvarsmakten

Förändrad personalförsörjning inom Försvarsmakten Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2823 av Mikael Oscarsson m.fl. (KD) Förändrad personalförsörjning inom Försvarsmakten Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

L :r! [[fj[[/ xi - l/

L :r! [[fj[[/ xi - l/ Julii arga: 3:3 M117/1323f} å 2017 0: l;(g KOMMU NSTYRELSENS FÖRVALTNING K mm""sty'e'se"s m"'a "'" MEDBORGARKONTORET Ink. 2017 ~05-31 VIRVESVEDLUND DlREKT:O224-747011 l i ;x*1l 1?)? Förslag till nya arvodesregler

Läs mer

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning ORG 01A Sida 1 (3) Insänd av Anton Hillberg, Kvm 121.Hv-Insatskompaniet, fd Stab och trosstroppchef Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier Förslag:

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 1996:16) om förmåner till frivilliga och hemvärnspersonal; beslutade den 26 maj 1998.

Föreskrifter om ändring i Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 1996:16) om förmåner till frivilliga och hemvärnspersonal; beslutade den 26 maj 1998. FFS 1998:7 Utkom från trycket 1998-06-05 Omtryck Föreskrifter om ändring i Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 1996:16) om förmåner till frivilliga och hemvärnspersonal; beslutade den 26 maj 1998. Försvarsmakten

Läs mer

Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun

Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun KOMMUNFULLMÄKTIGE ARVODESBESTÄMMELSER 2014-09-18 Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun I kommunallagen (1991:900) finns de grundläggande bestämmelserna om ersättning

Läs mer

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Frivillig försvarsverksamhet Dir. 2008:2 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag om den frivilliga försvarsverksamhetens

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013

Motion till rikshemvärnsting 2013 Motion till rikshemvärnsting 2013 Insänd av: Korp. Andrew Wallace, 131 insatskompani. U 1 Ärendemening: Deltids GMU Förslag: GMU är indelade i sju projekt under 85 dagar. Rekryterna utbildas inte under

Läs mer

Regionförbundet Örebro län. Arvoden och ersättningar beslutad den 2006-03-30

Regionförbundet Örebro län. Arvoden och ersättningar beslutad den 2006-03-30 Regionförbundet Örebro län Arvoden och ersättningar beslutad den 2006-03-30 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tillämpningsområde 2 Ersättningsberättigade sammanträden och förrättningar 2 Former för ersättning 2 Årsarvode

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda FÖRFATTNING 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 126/06 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda att tillämpas fr o m 2007-01-01,

Läs mer

Inför kommunal maxlön, svar på motion (V)

Inför kommunal maxlön, svar på motion (V) Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Johan Nyhammar 2018-10-09 Dnr KS 2016-1062 Kommunstyrelsen Inför kommunal maxlön, svar på motion (V) Förslag till personalutskottets beslut 1. Kommunledningsförvaltningens

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda FÖRFATTNING 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 101/10 Ändring av kommunfullmäktige 211/12, 120/13, 181/14 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till kommunalt

Läs mer

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98 Kommittédirektiv En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret Dir. 2015:98 Beslut vid regeringssammanträde den 1 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en

Läs mer

REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA MANDATPERIODEN

REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA MANDATPERIODEN KOMMUN REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA MANDATPERIODEN 2018-2021 Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-11 77 2 1 Inledande bestämmelser Detta reglemente gäller för förtroendevalda

Läs mer

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Kommittédirektiv Försvarsmaktens personalförsörjning Dir. 2013:94 Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Försvarsmaktens personalförsörjning

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2017-05-16 ORG Sida 1 (24) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Johann Sjöberg FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 22 HvBat MOTIONSKATEGORI Organisation RUBRIK ORG 01 - Utöka

Läs mer

Proposition om arvoden

Proposition om arvoden Proposition om arvoden 1 () 1 1 1 1 1 2 2 Proposition om arvoden Bakgrund Under kongressperioden har styrelsen diskuterat hur ersättningar och arvoden ser ut inom förbundet. Vid en översyn av förbundets

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 O 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 O 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 O 1 Insänd av: Kn Olle Dahlberg Ångermanlands Hemvärnsbataljon Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Avtalstid för kompanichefer och kvartermästare Förslag:

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1. Kf 172/10 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1. Kf 172/10 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1 2006-04-01 Ändring Kf 63/06 Kf 89/06 Klu 173/09 Kf 171/10 Kf 172/10 Kf 184/13 Kf 29/15 2006-05-29 Ändring 2006-11-06 Ändring 2007-01-01

Läs mer

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102)

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) RBU YTTRANDE Riksförbundet för Rörelsehindrade 2009-02-26 Barn och Ungdomar Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) Riksförbundet

Läs mer

Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad?

Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad? Göteborg 2017-04-11 Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-04-19 Ärende: 2.1.5 Yrkanden angående Framställan till kommunfullmäktige om justering av arvoden och schablonisering av omkostnadsersättning till särskilt

Läs mer

Smst motioner utbildning 2007

Smst motioner utbildning 2007 Smst motioner utbildning 2007 Mot nr Rubrik Insänt av RIKSHV RiksHvR Tinget U 1 Gradbeteckning=Utbnivå! Säkerhet för KRAG Hvråd Rikets försvar att visa. U 2 Datastöd - Utökad information i PLIS Dalarådet

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 9 Löneavtal 2012 Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 10 Verksamhetsutvecklin g Avstämning Medarbetarsamtal skäl. Överläggning Individuella lönesättande samtal Förhandling 2012-04-23

Läs mer

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden REGLEMENTE Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 85 1(7) Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden 2015-2018 2(7) Reglemente för ersättning till förtroendevalda

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Grundläggande bestämmelser Reglementet gäller för kommunens förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen (1991:900) d.v.s. ledamöter och ersättare

Läs mer

Bestämmelser om ersättning för uppdrag i kommunala bolag

Bestämmelser om ersättning för uppdrag i kommunala bolag 1 (6) Bestämmelser om ersättning för uppdrag i kommunala bolag Antagna av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 12 Eskilstuna kommun 2 (6) Bestämmelser om ersättning för uppdrag i kommunala bolag Dessa

Läs mer

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Beslut om styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor till ledande befattningshavare Dagordningen punkt 14 Bakgrund och motiv

Läs mer

Regional utbildning Östergötland 2013

Regional utbildning Östergötland 2013 Regional utbildning Östergötland 2013 FÖRSVARSMAKTEN Helikopterflottiljen Livgrenadjärgruppen 581 98 Linköping Denna folder redovisar regional utbildning som Livgrenadjärgruppen arrangerar under 2013.

Läs mer

När beräkningsunderlaget för tillfällig föräldrapenning bestäms ska det bortses från arvode för uppdrag som familjehemsförälder.

När beräkningsunderlaget för tillfällig föräldrapenning bestäms ska det bortses från arvode för uppdrag som familjehemsförälder. HFD 2019 ref. 3 När beräkningsunderlaget för tillfällig föräldrapenning bestäms ska det bortses från arvode för uppdrag som familjehemsförälder. 13 kap. 38 socialförsäkringsbalken Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Mårtensson/Strömgren/LE Till Socialdepartementet SJUKPENNINGGRUNDANDE INKOMST. SKYDD OCH ANPASSNING

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss från Socialdepartementet angående förändrad assistansersättning - en översyn av ersättningssystemet (SOU:2014:9)

Tjänsteskrivelse. Remiss från Socialdepartementet angående förändrad assistansersättning - en översyn av ersättningssystemet (SOU:2014:9) Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (2) Datum 2014-05-07-05-02 Handläggare Stig Persson Verksamhetscontroller stig.persson@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Socialdepartementet angående förändrad

Läs mer

Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och för styrelseledamöter i kommunens helägda bolag

Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och för styrelseledamöter i kommunens helägda bolag REGLEMENTE Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 124/2014 Dnr 14/544-024 1(8) Slutbetänkande Arvodesberedningen Författningssamling MBLAFS 2014:1 Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och

Läs mer

Arvodeskommitténs förslag till ekonomiska förmåner för förtroendevalda inom HSB Malmö ek. för.

Arvodeskommitténs förslag till ekonomiska förmåner för förtroendevalda inom HSB Malmö ek. för. Arvodeskommitténs förslag till ekonomiska förmåner för förtroendevalda inom HSB Malmö ek. för. Arvodeskommittén föreslår fullmäktige för HSB Malmö ek. för. att fastställa arvodeskommitténs förslag till

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63)

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-09-29 Fö2016/01252/MFI Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) Statskontoret

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA I VANSBRO KOMMUN

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA I VANSBRO KOMMUN REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA I VANSBRO KOMMUN att gälla fr.o.m. 2016-02-15 Fastställt av fullmäktige den 2016-02-15 11 REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING FÖR FÖRTROENDEVALDA 1 Tillämpningsområde

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (7) REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA Tillämpningsområde 1 Reglementet gäller för ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommunens övriga nämnder samt i beredningar,

Läs mer

Personalredovisning för Försvarsmakten efter genomförd planering

Personalredovisning för Försvarsmakten efter genomförd planering 2014-05-28 FM2013-546:13 Sida 1 (10) Personalredovisning för Försvarsmakten efter genomförd planering 1. INLEDNING... 2 2. PERSONALVOLYMER TOTALT... 2 3. PLANERAT BEHOV AV PERSONAL 2015-2017... 2 GMU...

Läs mer

Administration patrullhund

Administration patrullhund Svenska Brukshundklubben Reviderad 2015-01-30 Administration patrullhund Administration av inträdesprov och kurs patrullhund Före kursstart och inträdesprov Distriktet genomför en dialog med förbandet

Läs mer

LATHUND utbetalningsrutiner och tillämpning av arvodesbestämmelserna. avsedd för förtroendevalda samt nämndsekreterare/motsvarande

LATHUND utbetalningsrutiner och tillämpning av arvodesbestämmelserna. avsedd för förtroendevalda samt nämndsekreterare/motsvarande LATHUND utbetalningsrutiner och tillämpning av arvodesbestämmelserna avsedd för förtroendevalda samt nämndsekreterare/motsvarande Inkomstbasbeloppet Förtroendevaldas ersättning grundar sig på inkomstbasbeloppet

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 UTB 01 Sida 1 (3) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Christopher Swanson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 492.insatskompaniet MOTIONSKATEGORI Utbildning RUBRIK

Läs mer

Ersättningar och villkor för kontaktpersoner och kontaktfamiljer enligt SoL och LSS.

Ersättningar och villkor för kontaktpersoner och kontaktfamiljer enligt SoL och LSS. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Styrelsen Sammanträdesdatum 2008-06-12 201/218 179 Ersättningar och villkor för kontaktpersoner och kontaktfamiljer enligt SoL och LSS. Styrelsen beslutade 2008-02-28, 160 angående

Läs mer

ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda. Bergslagens kommunalteknik. Gäller fr o m 2015-01-01

ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda. Bergslagens kommunalteknik. Gäller fr o m 2015-01-01 ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda Bergslagens kommunalteknik Gäller fr o m 2015-01-01 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Allmänna bestämmelser: Dessa bestämmelser

Läs mer

ERSÄTTNINGSREGLEMENTE FÖR REGIONFÖRBUNDET SÖRMLANDS FÖRTROENDEVALDA FRÅN DEN 1 JULI 2009. REVIDERAT ATT GÄLLA FRÅN DEN 1 JANUARI 2011.

ERSÄTTNINGSREGLEMENTE FÖR REGIONFÖRBUNDET SÖRMLANDS FÖRTROENDEVALDA FRÅN DEN 1 JULI 2009. REVIDERAT ATT GÄLLA FRÅN DEN 1 JANUARI 2011. ERSÄTTNINGSREGLEMENTE FÖR REGIONFÖRBUNDET SÖRMLANDS FÖRTROENDEVALDA FRÅN DEN 1 JULI 2009. REVIDERAT ATT GÄLLA FRÅN DEN 1 JANUARI 2011. 1 Ersättningsreglemente för Regionförbundet Sörmlands förtroendevalda

Läs mer

1 4 *03-04 0 00 1 3 *

1 4 *03-04 0 00 1 3 * Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1605 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 *03-04 0 00 1 3 * Yttrande över delbetänkandet Pensionärers och förtroendevaldas

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda Dokumenttyp Reviderad Fastställd Detta dokument gäller för Giltighetstid Dokumentansvarig Riktlinjer Kommunfullmäktige 2017-04-10, 14 Kommunfullmäktige

Läs mer

Regler för partistöd för mandatperioden KSN

Regler för partistöd för mandatperioden KSN KF 14 11 juni 2018 17 (30) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-05-30 88 Regler för partistöd för mandatperioden 2019-2022 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

IAF. Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring a rbetslöshetsförsä kring en 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Läs mer

Regler för ersättning till förtroendevalda i Olofströms kommun

Regler för ersättning till förtroendevalda i Olofströms kommun Antagna av kommunfullmäktige 2011-03-14, KF 20 Regler för ersättning till förtroendevalda i Olofströms kommun 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget

Ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget Ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget Datum för beslut 23 maj 2019 Beslutad av Sametingets plenum Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Plenum 2019-05-23, 28 Dokumentansvarig Kanslichefen

Läs mer

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring

Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring 2014-06-02 1 (8) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om ändringar i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF) och förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring IAF föreslår

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) Sammanfattning Försäkringskassan ser positivt

Läs mer

Remissyttrande om Arbetsmarknadsdepartementets promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga A2016/01307/I

Remissyttrande om Arbetsmarknadsdepartementets promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga A2016/01307/I Laxå 2016-08-22 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande om Arbetsmarknadsdepartementets promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga A2016/01307/I

Läs mer

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/1584 av Wiwi-Anne Johansson m.fl. (V) Jämställd föräldraförsäkring 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 En jämställd

Läs mer

VÄGLEDNING PERSONCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version:

VÄGLEDNING PERSONCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: VÄGLEDNING PERSONCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-03-04 Vägledning för ansökan Certifiering av personer info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering

Läs mer

Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna

Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna sid 1 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA, antagen av kommunfullmäktige 1992-06-25 med senaste ändring 2017-03-28 för omedelbar tillämpning. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag

Läs mer

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA Personalsektionen 2013-01-08 1(6) BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA Enligt beslut i kommunfullmäktige 207/06 gäller från och med 1 januari 2007. Reviderad 2013-03-04 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen

Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen Nordisk konferens i Helsingfors den 12-14 juni 2017 Försvarsdepartementet 1 Agenda Utmaningar En robust personalförsörjning

Läs mer

REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN, ERSÄTTNINGAR MM TILL GRÄSTORPS KOMMUNS FÖRTROENDEVALDA

REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN, ERSÄTTNINGAR MM TILL GRÄSTORPS KOMMUNS FÖRTROENDEVALDA Grästorps kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Utsändning nr 22 Avsnitt 6.2 REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN, ERSÄTTNINGAR MM TILL GRÄSTORPS KOMMUNS FÖRTROENDEVALDA 2014-12-19 Dnr 250/2014 Fastställt av kommunfullmäktige

Läs mer

REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA

REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA Dnr KS 2010-37 Rev. KF 2012-12-20 92 REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda

Läs mer

Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom

Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom PM 2002 RVII (Dnr 3566/02) Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Svenska Kommunförbundets rekommendationer

Läs mer

Reglemente med bestämmelser om ersättningar för förtroendevalda år 2011-2014

Reglemente med bestämmelser om ersättningar för förtroendevalda år 2011-2014 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 30 november 2010 234 Reviderad: Reglemente med bestämmelser om ersättningar för förtroendevalda år 2011-2014 Tillämpningsområde 1 Dessa bestämmelser gäller

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Fastställda av kommunfullmäktige 2015-06-01, 48. 1. Allmänna bestämmelser 2. Ersättningsformer 3. Ersättningsberättigade

Läs mer

Ersättningsreglemente för Regionförbundet Sörmlands förtroendevalda

Ersättningsreglemente för Regionförbundet Sörmlands förtroendevalda Ersättningsreglemente för Regionförbundet Sörmlands förtroendevalda Från den 1 juli 2009. Reviderat att gälla från och med den 1 juli 2015. Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan

Läs mer

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN 2015-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-06-24 235 med ändring 2014-12-16 235 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i Simrishamns kommun år 2012

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i Simrishamns kommun år 2012 Kommunledningskontoret 1 (6) Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i Simrishamns kommun år 2012 (Antagna av kommunfullmäktige den 25 juni 2007, 103, och reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer