Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad?"

Transkript

1 Göteborg Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende: Yrkanden angående Framställan till kommunfullmäktige om justering av arvoden och schablonisering av omkostnadsersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn. I tjänsteutlåtandet kan vi läsa att förslaget på sikt innebär en minskad kostnad för staden i fråga om arvode och omkostnadsersättning till såväl gode män som särskild förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn. Den huvudsakliga ekonomiska effekten av förslaget förväntas först under Detta är naturligtvis ett positivt besked. Den migrationspolitik som tills alldeles nyligen förts av övriga partier har medfört att vårt land och stad befinner sig i ett kritiskt tillstånd. Vitala samhällsfunktioner som äldreomsorgen, skolan, vård & omsorg, polisen, domstolsväsendet med flera, visar upp allvarliga brister. Landet håller på att slitas isär. Och det har gått i en rasande fart. Huvudförslaget om arvodesjusteringar lyder: Arvode till särskild förordnad vårdnadshavare utgår med tre procent av prisbasbeloppet per månad motsvarande 36 procent av prisbasbeloppet per år. I omvärldsperspektivet kan vi dock läsa att i Stockholm och Malmö utgår arvode till SFV med två procent av prisbasbeloppet per månad, motsvarande 24 procent per år. Enligt överförmyndarnämnden förbereder flera av kommunerna i Göteborgsregionen en sänkning av arvoden till gode män och SFV. Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad? Sverigedemokraterna föreslår kommunstyrelsen och fullmäktige: Att punkt 1 i tjänsteutlåtandet ändras till gällande arvoden som i Stockholm och Malmö, och ändrar lydelsen till följande: Arvode till särskild förordnad vårdnadshavare utgår med två procent av prisbasbeloppet per månad motsvarande 24 procent av prisbasbeloppet per år. Att I övrigt bifalla tjänsteutlåtandet.

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0545/17 Välfärd och utbildning Individ- och familjeomsorg, Funktionshinder Pia Borg, Britta Timan Telefon , E-post: Framställan till kommunfullmäktige om justering av arvoden och schablonisering av omkostnadsersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Arvode till särskild förordnad vårdnadshavare utgår med tre procent av prisbasbeloppet per månad motsvarande 36 procent av prisbasbeloppet per år. 2. I de fall uppdraget innebär lägre alternativt högre arbetsinsats än den tid som ett uppdrag vanligtvis omfattar kan nivån för arvode reduceras eller öka i enlighet med överförmyndarverksamhetens handläggningsprinciper. 3. En särskild förordnad vårdnadshavares omkostnader ersätts med ett schablonbelopp om två procent av prisbasbeloppet per år. I de fall en särskild förordnad vårdnadshavare begär ersättning för kostnader överstigande den angivna ersättningsnivån ska den särskild förordnade vårdnadshavaren kunna styrka kostnaderna med skriftliga underlag. 4. Föreslagna ändringar av arvode och omkostnadsersättningar till särskild förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn föreslås gälla för arbete och omkostnader som uppkommit efter den 1 juli Överförmyndarnämnden ges beslutanderätt att justera arvoden och omkostnadsersättningar för särskild förordnad vårdnadshavare till ensamkommande barn motsvarande överförmyndarnämndens beslutanderätt beträffande justering av arvoden och omkostnadsersättningar för god man. Sammanfattning Överförmyndarnämnden har lämnat en framställan till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om en sänkning av arvoden för särskild förordnad vårdnadshavare (SFV) till ensamkommande barn samt att införa en schablonisering av omkostnadsersättningen till SFV. Hemställan föranleds av att överförmyndarnämnden fattat beslut om sänkning av arvoden och omkostnadsersättningar för god man till ensamkommande barn och motsvarande behöver ske beträffande arvoden och omkostnadsersättningar för SFV. För närvarande har inte Överförmyndarnämnden beslutanderätten beträffande arvoden och ersättningar till SFV. 1(8)

3 Stadsledningskontoret instämmer i den bedömning som gjorts av överförmyndarverksamheten och föreslår att arvoden och omkostnadsersättningar till SFV godkänns enligt överförmyndarnämndens förslag. Överförmyndarnämndens framställan och förslag återfinns i bilaga 2. I sin framställan lämnar överförmyndarnämnden en begäran att kommunfullmäktige beslutar att överförmyndarnämnden fortsättningsvis ges beslutanderätt som avser justeringar av arvoden och omkostnadsersättningar till SFV. Stadsledningskontoret föreslår att Överförmyndarnämnden ges en sådan beslutanderätt på motsvarande vis som gäller Överförmyndarnämndens beslutanderätt beträffande arvoden och omkostnadsersättningar till god man. Utgångspunkten för Överförmyndarnämndens mandat att besluta om arvoden och omkostnadsersättningar för god man tillika SFV är att följa Sveriges kommuner och Landstings (SKL) rekommendationer inom området. Ekonomiska konsekvenser Förslaget innebär på sikt en minskad kostnad för staden i fråga om arvode och omkostnadsersättning till såväl gode män som särskild förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn. Den huvudsakliga ekonomiska effekten av förslaget förväntas först under Kostnaden för SFV uppgick 2016 till tkr. Överförmyndarverksamheten bedömer att förslaget medför en minskning av kostnaderna för arvode med ca 40 procent. Barnperspektivet För barnets bästa är det viktigt med god tillgång av särskild förordnad vårdnadshavare. Vad som påverkar tillgången beror på flera faktorer där arvoderingen är en del. Den aktuella sänkningen av arvoden gäller både gode män och SFV. När kommunstyrelsen fattade beslut om att höja arvodesnivån till SFV 2010 hade det visat sig att socialtjänsten hade stora svårigheter att rekrytera lämpliga personer för uppdraget. Ett skäl till svårigheterna ansågs vara den låga ersättningen. Problemet var då och är fortfarande att det inte finns några nationella regler för hur SFV ska arvoderas. Det aktuella förslaget innebär visserligen en sänkning av arvodet men är fortsatt på motsvarande nivå som för gode män, vilket har varit utgångspunkten enligt kommunstyrelsens tidigare beslut beträffande arvode till SFV. Överförmyndarverksamheten har inte kunnat se att förslaget kommer att påverka tillgången av SFV på ett negativt sätt. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet I Stockholm och Malmö utgår arvode till SFV med två procent av prisbasbeloppet per månad, motsvarande 24 procent per år. Enligt överförmyndarnämnden förbereder flera av kommunerna i Göteborgsregionen en sänkning av arvoden till gode män och SFV. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(8)

4 Bilaga 1 Protokollsutdrag från Överförmyndarnämndens sammanträde Bilaga 2 Överförmyndarverksamhetens tjänsteutlåtande Framställan till kommunfullmäktige om nya arvoden och schabloniserad omkostnadsersättning till särskild förordnad vårdnadshavare (SFV). Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(8)

5 Ärendet Överförmyndarnämnden har lämnat en hemställan till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om en sänkning av arvoden för särskild förordnad vårdnadshavare (SFV) samt införande av en schablonisering av omkostnadsersättningen till SFV. Dessutom önskar Överförmyndarnämnden att kommunfullmäktige ger nämnden befogenhet att fortsättningsvis besluta om justeringar av ersättningsnivåer för arvoden och omkostnadsersättningar för SFV. Bakgrund Överförmyndarverksamheten har tagit initiativ till en översyn av ersättningsnivån för arvoden och omkostnadsersättningar till god man och särskild förordnad vårdnadshavare (SFV) för ensamkommande barn. Skälet till översynen är behovet av en harmonisering av ersättningsnivåerna till gode män för asylsökande ensamkommande barn med övriga uppdrag för gode män, samt nya statliga ersättningar för ensamkommande barn som införs från 1 juli Beträffande det senare kommer den statliga ersättningen för god man till ensamkommande barn att utgå som en schablon per barn, istället för att kommunen tidigare kunnat ansöka om ersättning för faktiska kostnader. Den statliga ersättningen för god man kommer framöver att vara lägre än vad som idag utgår till kommunerna. Idag har gode män för ensamkommande barn en högre ersättningsnivå än vad som är fallet för övriga gode män och förvaltare. Även ersättningsnivån för särskild förordnad vårdnadshavare (SFV) är högre i Göteborg enligt särskilt beslut i kommunstyrelsen Skälet till beslutet var att en likställdhet beträffande arvodesnivåerna skulle underlätta rekryteringen av SFV. Nuvarande arvoden och ersättningar i Göteborgs Stad Enligt överförmyndarnämndens beslut uppgår nuvarande arvoden till gode män för asylsökande ensamkommande barn till fem procent av prisbasbeloppet per månad inklusive omkostnader. Generellt utgår ersättning till god man med fem procent även två månader efter att barnet beviljats uppehållstillstånd, därefter utgår arvode med två och en halv procent av prisbasbeloppet per månad så länge god man kvarstår i uppdraget. Skälet till att god man kvarstår i uppdraget även efter att barnet beviljats uppehållstillstånd beror på tidsmässiga fördröjningar av att utse särskild förordnad vårdnadshavare. SKL har utfärdat ett cirkulär 1 från 2007 som innehåller rekommendationer för skälighetsbedömning samt arvode och omkostnadsersättningar för en god mans arbete. SKL rekommenderar att arvodet utbetalas i form av timersättning och att omkostnadsersättning utgår mot redovisning av kvitton. Det årliga beloppet uppgår till ca kr samt omkostnadsersättning. Göteborg Stad och många andra kommuner i Sverige har dock istället för timersättning övergått till att schablonisera arvodena med möjlighet till att reducera alternativt höja arvodet beroende av den gode mannens arbetsinsats. 1 Cirkulär 07:74 Förslag till ersättningsregler Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(8)

6 I fråga om arvoden för SFV utgår arvode med fem procent av prisbasbeloppet per månad. Som tidigare nämnts beslutade kommunstyrelsen att införa ett arvode som var i nivå med arvode för god man. Vid tidpunkten för beslutet var ersättningsnivån till SFV betydligt lägre än ersättningen till god man. En höjning av arvodet för SFV ansågs angeläget för att kunna rekrytera personer till uppdraget. Överförmyndarnämnden uppmanades hantera tillsyn och utbetalning av arvode till SFV. Förslag till nya arvoden och omkostnadsersättningar för SFV Överförmyndarverksamhetens förslag till nya arvoden och omkostnadsersättningar till särskild förordnad vårdnadshavare (SFV) för ensamkommande barn är följande: Ett schabloniserat arvode om tre procent av prisbasbeloppet 2 per månad, vilket motsvarar 36 procent av prisbasbeloppet per år. I de fall uppdraget innebär lägre alternativt högre arbetsinsats än den tid som ett uppdrag i genomsnitt omfattar kan ersättningsnivån reduceras eller öka enligt överförmyndarverksamhetens handläggningsprinciper för arvoden och ersättningar. En särskild förordnad vårdnadshavares omkostnader ersätts med ett schablonbelopp om två procent av prisbasbeloppet per år. I de fall SFV begär ersättning för kostnader som överstiger den angivna ersättningsnivån ska den särskilde förordnade vårdnadshavaren kunna styrka kostnaderna med skriftliga underlag. När det gäller rättslig reglering och övriga utgångspunkter för förslaget hänvisas till överförmyndarverksamhetens tjänsteutlåtande i bilaga 2. Stadsledningskontorets överväganden Stadsledningskontorets instämmer i överförmyndarverksamhetens bedömning av behovet om en sänkning av arvoden för gode män till ensamkommande barn och SFV. Stadsledningskontoret delar överförmyndarverksamhetens bedömning att en harmonisering av arvodesnivåerna behöver ske oavsett vilket uppdrag det avser för gode män och SFV. Uppdraget för SFV till ensamkommande barn blir likvärdigt vad gäller arvode med övriga god mansuppdrag. I sammanhanget får också beaktas att god man och SFV är ett ideellt uppdrag och att uppdragstagaren inte kan förvänta sig en ersättningsnivå som är likställd med lön. Det ska också nämnas att många gode män och SFV känner stort engagemang i sitt uppdrag och gör värdefulla insatser för de ensamkommande barnen. Arvoden till gode män och SFV är schabloniserade och på motsvarande sätt föreslår nu överförmyndarnämnden att schabloner införs även för omkostnadsersättningar. Stadsledningskontoret har inget att invända mot att schabloner används men vill understryka vikten av att varje ärende prövas individuellt. Det innebär att avsteg från schabloner måste göras om det finns skäl för det. Överförmyndarverksamhetens bedömning är att en schablonisering skulle medföra marginella kostnadsökningar. Förslaget innebär även en harmonisering av ersättningar års prisbasbelopp = kr Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(8)

7 jämfört med övriga gode män och förvaltare. Det medför även en administrativ förenkling för såväl gode män och SFV som överförmyndarverksamheten. Överförmyndarnämnden önskar få en utvidgad beslutanderätt som innebär att Överförmyndarnämnden framöver även har rätt att besluta om justeringar av arvoden och omkostnadsersättningar för SFV på motsvarande sätt som nämnden har beträffande arvoden och omkostnadsersättningar för gode män. Då Överförmyndarnämnden har uppdraget att ansvara för utbetalning av arvoden och kontroll av vårdnadshavarnas redovisning anser stadsledningskontoret att det är konsekvent om Överförmyndarnämnden också ges fortsatt beslutanderätt vad gäller justering av arvoden och omkostnadsersättningar för SFV. Utgångspunkten för Överförmyndarnämndens mandat att besluta om arvoden och omkostnadsersättningar för god man tillika SFV är att följa SKL s rekommendationer inom området. För att säkerställa tillgången av SFV framöver vill stadsledningskontoret understryka vikten av ett utvecklat samarbete mellan överförmyndarverksamheten och stadsdelsförvaltningarna. I beslutet från 2010 anges att det en fördel om det praktiska arbetet med utbildning, rekrytering och uppföljning/kontroll av SFV kunde ske genom en samverkan mellan stadsdelsnämnderna och Överförmyndarnämnden. Stadsledningskontoret Pia Borg Planeringsledare Lisbeth Nilsson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(8)

8

9

10 Bilaga 2 Överförmyndarverksamhetens tjänsteutlåtande framställan till kommunfullmäktige om förändrade arvoden samt schablonisering av omkostnadsersättningar till särskild förordnad vårdnadshavare. Översänds som separat PDF-fil. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(8)

11 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0010/17 Överförmyndarverksamheten Gunnar Johnsson Telefon E-post: Fråga om justering av arvode och omkostnadsersättning till gode män för ensamkommande barn jämte framställan till kommunfullmäktige om justering av arvode och omkostnadsersättning till särskilt förordnade vårdnadshavare Förslag till beslut Överförmyndarnämnden fattar följande beslut 1. Arvode och omkostnadsersättning till god man för ensamkommande barn ska utgå enligt följande a. Under den tid barnet är asylsökande utgår ett schabloniserat arvode om 3 procent av prisbasbeloppet 1 per månad motsvarande 36 procent av prisbasbeloppet per år b. Från och med den dag barnet beviljas uppehållstillstånd utgår ett schabloniserat arvode om 2 procent av prisbasbeloppet per månad, motsvarande 24 procent av prisbasbeloppet per år c. I de fall uppdraget innebär lägre alternativt högre arbetsinsats än den tid som ett uppdrag vanligtvis omfattar eller om det föreligger brister i utövandet av uppdraget, kan nivån för arvode reduceras eller öka i enlighet med överförmyndarverksamhetens handläggningsprinciper d. En god mans omkostnader under uppdraget ersätts med ett schablonbelopp om 2 procent av prisbasbeloppet per år. I de fall en god man begär ersättning för kostnader överstigande den angivna ersättningsnivån ska den gode mannen kunna styrka kostnaderna med skriftliga underlag e. Föreslagna ändringar av arvode och omkostnadsersättningar ska gälla för arbete som utförts jämte kostnader som uppkommit efter den 1 juli Att till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige hemställa att besluta a. Att arvode och ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare utgår med ett schabloniserat belopp enligt punkt 1 a) jämte schablonkostnadsersättning enligt punkt 1 d) års prisbasbelopp = kr 1(10)

12 b. Att punkt 1 c) och 1 e) ovan även ska omfatta arvode och ersättningar till särskilt förordnade vårdnadshavare. c. Att Överförmyndarnämnden ges mandat att fortsättningsvis fatta beslut om justeringar i arvodes- och ersättningsnivåer till särskilt förordnande vårdnadshavare. Sammanfattning Överförmyndarverksamheten föreslår en sänkning av arvoden och schablonisering av omkostnader till gode män för ensamkommande barn och särskilt förordnade vårdnadshavare. Idag har gode män för ensamkommande barn en högre arvodesnivå än vad som ges till gode män och förvaltare enligt föräldrabalkens reglering. Enligt Överförmyndarverksamhetens mening är de olika uppdragen i princip numer likvärdiga och jämförbara i tidsomfattning. Eftersom många andra kommuner inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) redan har gjort alternativt planerar att göra motsvarande justeringar bedömer överförmyndarverksamheten det även vara av stor vikt det sker en harmonisering av ersättningar till gode män inom detta geografiska område. Frågan om justering av ersättningsnivåerna har uppkommit i samband med att regeringen aviserat om att ändring av möjligheterna för kommuner kan komma att ske från och med den 1 juli Enligt överförmyndarverksamheten är föreslagna justeringar av arvode och omkostnadsersättningar till god man för ensamkommande barn i enlighet med rekommendationer från Sveriges kommuner och landsting i cirkulär 07:74. Införandet av nya nivåer på arvoden och omkostnadsersättningar föreslås gälla från och med den 1 juli Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 2(10)

13 Ekonomiska konsekvenser Förslaget innebär en minskad kostnad för staden i fråga om arvode och omkostnadsersättning till gode män för ensamkommande barn och särskilt förordnade vårdnadshavare. Den huvudsakliga ekonomiska effekten av förslaget förväntas emellertid först under Det får samtidigt konstateras att det från och med den 1 juli 2017 föreslås införas förändrade ekonomiska förutsättningar för kommunen genom begränsningar i möjligheter söka statliga ersättningar för kostnader för hantering av ensamkommande barn. Arvode och ersättningar till gode män för ensamkommande uppgick totalt till ca tkr 3 under 2016 och kostnaden för särskild förordnad vårdnadshavare till ca tkr föregående år. Överförmyndarverksamheten bedömer att förslaget medför en minskning av kostnaderna med 40 procent för arvoden till gode män under tiden det ensamkommande barnet är asylsökande och med 33 procent under perioden som den gode mannen kvarstår i uppdraget när barnet fått uppehållstillstånd. På motsvarande sätt sänks kostnaderna för arvoden till särskilt förordnad vårdnadshavare med 40 procent. Barnperspektivet Överförmyndarverksamheten bedömer att förslaget inte medför några negativa konsekvenser för målgruppen ensamkommande barn. Tillgången på gode män är god och sänkning av arvoden samt ersättningar har initierats av många kommuner. överförmyndarverksamheten bedömer att förutsättningar för gode män för ensamkommande barn och särskilt förordnade vårdnadshavare i Göteborg inte är sämre än på andra håll i närområdet. Jämställdhetsperspektivet Överförmyndarverksamheten har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Förslaget innebär en harmonisering av ersättningsnivåerna oavsett vilket uppdrag för god man det avser. Uppdraget för god man till ensamkommande barn blir likvärdigt med andra uppdrag. Miljöperspektivet Överförmyndarverksamheten har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Överförmyndarverksamheten uppfattar att frågan om sänkning av arvoden till god man för ensamkommande barn är aktuell i de flesta av kommunerna inom GR. Stockholm och Malmö stad har för närvarande högre arvode till god man under den tid barnet är asylsökande än vad överförmyndarverksamheten föreslår enligt detta tjänsteutlåtande. När barnet har fått uppehållstillstånd är ersättningen i nivå med den 2 Uppdrag som upphör mellan efter ikraftträdandedatum men före kommande årsskifte kan komma att belasta Asylsökande ca tkr och uppehållstillstånd ca tkr Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 3(10)

14 som föreslås för Göteborg. Arvode till särskild förordnad vårdnadshavare utgår med motsvarande belopp som för god man när barnet fått uppehållstillstånd. Malmö stad har för närvarande inte någon avsikt att justera arvoden och ersättningar. Stockholm överväger justeringar inför Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 4(10)

15 Ärendet Överförmyndarverksamheten har tagit initiativ till en översyn av ersättningsnivån för arvoden och omkostnadsersättningar till god man för ensamkommande barn och särskild förordnad vårdnadshavare mot bakgrund av behov av att harmonisera ersättningsnivåerna mellan gode män oavsett vilket uppdrag de har jämte behov av att harmonisera ersättningsnivåerna inom GR. Överförmyndarverksamheten föreslår att överförmyndarnämnden fattar beslut om justering av arvode och omkostnadsersättning till gode män för ensamkommande barn samt hemställer till kommunfullmäktige att besluta om detsamma såvitt avser arvoden och omkostnadsersättning till särskilt förordnade vårdnadshavare enligt förslaget i detta tjänsteutlåtande. För att förenkla framtida justeringar av ersättningsnivåer till särskilt förordnade vårdnadshavare hemställes även om att Överförmyndarnämnden framgent ges mandat att fatta beslut om detta. Bakgrund Under 2016 har regeringskansliet genomfört en översyn av ersättningssystemet som generellt innebär en schablonisering och sänkning av ersättningarna till kommunerna. Det nya ersättningssystemet förväntas införas från och med 1 juli Beträffande ersättning för god man till asylsökande ensamkommande barn har kommunerna enligt nuvarande regelverk kunnat ansöka om ersättning för faktiska kostnader. I det nya ersättningssystemet föreslås en schablon om kronor per mottaget ensamkommande barn och som bl a ska kompensera för kostnader som avser god man, socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader samt tolk. Mot bakgrund av de förändrade ekonomiska förutsättningarna har överförmyndarverksamheten sett behov att se över nivån på arvoden och omkostnadsersättningar till gode män för ensamkommande barn samt särskilt förordnade vårdnadshavare och funnit att det finns skäl till en justering av nivån. Gode män för ensamkommande barn arvoderas idag med högre ersättningsnivå än vad som är fallet för övriga gode män och förvaltare enligt föräldrabalkens reglering. I avsaknad av lagstöd beträffande ersättning till särskilt förordnade vårdnadshavare har enligt särskilt beslut i kommunstyrelsen i Göteborg ( ) dessa ställföreträdare såvitt avser ensamkommande barn getts rätt till ersättning i nivå med god man för ensamkommande barn. Enligt samma beslut hanteras arvodena av överförmyndarverksamheten. Överförmyndarverksamheten har konstaterat att många kommuner nu redan beslutat om alternativt planerar om motsvarande justering av arvoden och omkostnadsersättning till gode män för ensamkommande barn. Överförmyndarverksamheten bedömer även att det skett förändringar i fråga om uppdragets innehåll. Bland annat har tidsåtgången för olika stödinsatser i asylprocessen minskat under den tid som det ensamkommande barnet är asylsökande. Med hänvisning till vad som anges ovan anser överförmyndarverksamheten att ersättningsnivåerna för gode män för ensamkommande barn och särskilt förordnade vårdnadshavare behöver ses över. En harmonisering med ersättningsnivåer som i övrigt gäller för god man och förvaltare bör eftersträvas liksom även i fråga om ersättningsnivåer mellan kommuner inom GR. Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 5(10)

16 Utgångspunkter Rättslig reglering av god man ensamkommande barn och särskilt förordnad vårdnadshavare Tillsyn mm kring gode män för ensamkommande barn regleras i huvudsak i lagen om god man för ensamkommande barn 4. Denna lag hänvisar emellertid i stora delar till föräldrabalkens regler 5 och så även i frågan om arvodering. I 12 kap 16 föräldrabalken stadgas att en god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för sitt uppdrag samt rätt till ersättning för de utgifter som varit skäligen påkallade för uppdragets fullgörande. Regleringen i föräldrabalken innebär således att den gode mannens arvode ska vara skäligt. Det får i samband härmed pekas på att ett uppdrag som god man präglas av ett stort mått av ideellt arbete 6 varför en god man således inte kan förvänta sig arvode som kan jämställas med lön. Beslut om arvode och kostnadsersättning fattas av överförmyndaren. Överförmyndaren bör dock ha i åtanke att om man önskar ha kvar kompetenta ställföreträdare och även rekrytera nya personer till dessa uppdrag bör inte ersättningen sättas alltför lågt. Särskilt förordnade vårdnadshavare förordnas av tingsrätten efter ansökan från socialtjänsten. En särskilt förordnad vårdnadshavare är enligt bestämmelserna i föräldrabalken även att anse som särskilt förordnad förmyndare. Enligt beslut i kommunstyrelsen ska Överförmyndarnämnden bistå stadsdelarna i staden med hantering av arvode till särskilt förordnade vårdnadshavare. Nya statliga ersättningar för ensamkommande barn Som anges ovan förväntas nya statliga ersättningar för ensamkommande barn införas under Det ger förändrade ekonomiska förutsättningar för bl a arvodering av god man för asylsökande ensamkommande barn. Nuvarande arvoden och ersättningar i Göteborgs Stad Vid sammanträde i juni 2010 beslutade Överförmyndarnämnden i Göteborgs stad att arvode till gode män för ensamkommande barn under den period barnen är asylsökande, inklusive en månad efter att uppehållstillstånd har beviljats och från och med augusti månad samma år, skall erhålla ett schabloniserat arvode om 5 % av prisbasbeloppet per månad tillsammans med ersättning för eventuella utgifter. I december 2012 beslutade Överförmyndarnämnden, med tillämpning från , att även schablonisera arvodet till gode män för ensamkommande barn för tiden efter det att uppehållstillstånd meddelats. Det schabloniserade arvodet bestämdes då till 2,5 % av prisbasbeloppet per månad för tiden två månader efter meddelat uppehållstillstånd. Bakgrunden till detta beslut var att handläggningstiden hos socialtjänsten och tingsrätten för att förordna en särskilt förordnad vårdnadshavare var lång och att godmanskapen efter det att uppehållstillstånd meddelats därför tenderade att kvarstå under längre tid. Sveriges kommuner och Landsting (SKL) har utfärdat ett cirkulär 7 från 2007 som innehåller rekommendationer för bedömning av arvode och omkostnadsersättningar för gode mäns arbete. SKL rekommenderar att arvode till gode män för ensamkommande 4 Lag (2005:429) om god man för ensamkommande barn 5 Föräldrabalk (1949:381) 6 Jfr SOU 2014:112 s SKL:s cirkulär 07:74 Förslag till ersättningsregler Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 6(10)

17 barn utbetalas i form av timersättning och omkostnadsersättning mot redovisning av kvitton. Överförmyndarnämnden i Göteborgs Stad och många andra kommuner i Sverige har istället för timersättning övergått till att schablonisera arvodena med möjlighet till att reducera alternativt höja arvodet beroende av den gode mannens arbetsinsats. Vid en jämförelse med övriga kommuner inom GR framgår att de allra flesta med något enstaka undantag tillämpar samma nivåer som i Göteborg. Som angetts ovan pågår dock diskussioner i de flesta kommuner om att justera ersättningsnivån på samma sätt som föreslås här. Det är av vikt att eftersträva så harmoniserade ersättningsnivåer som möjligt eftersom gode män för ensamkommande barn ofta har uppdrag i flera kommuner och barn därtill inte sällan flyttar mellan kommuner. För en jämförelse med andra typer av uppdrag kan nämnas att kontaktpersoner som har kontakt med sin huvudman minst en gång per vecka, enligt rekommendation från SKL 8, bör ges ett arvode om mellan ca 1 3 % av prisbasbeloppet per månad. I fråga om arvoden för särskilt förordnade vårdnadshavare utgår arvode med 5 procent av prisbasbeloppet per månad i enlighet med kommunstyrelsens beslut I beslutet bedömdes att arvodet skulle vara i nivå med arvode för god man. Vid tidpunkten för beslutet var ersättningsnivån till särskilt förordnade vårdnadshavare betydligt lägre än ersättningen till god man. En höjning av arvodet för de särskilt förordnade vårdnadshavarna ansågs angeläget för att kunna rekrytera personer till uppdraget. I enlighet med beslutet ansvara Överförmyndarnämnden sedan dess utbetalning av arvode till dessa ställföreträdare. Tillgång till gode män Göteborgs Stad har för närvarande god tillgång till gode män för ensamkommande barn. Beträffande särskilt förordnade vårdnadshavare kvarstår vissa svårigheter med att förordnandet av dessa ofta drar ut på tiden, vilket gör att gode män kvarstår i uppdraget längre tid än vad som är önskvärt. Förslag till nya arvoden och omkostnadsersättningar för god man och SFV till ensamkommande barn Överförmyndarverksamhetens förslag till nya arvoden och omkostnadsersättningar för gode män för ensamkommande barn och särskilt förordnade vårdnadshavare är följande: 1. Arvode och omkostnadsersättning till gode män för ensamkommande barn föreslås utgå enligt följande: Under den tid barnet är asylsökande utgår ett schabloniserat arvode om 3 procent av prisbasbeloppet 9 per månad motsvarande 36 procent av prisbasbeloppet per år Från den dag barnet beviljas uppehållstillstånd utgår ett schabloniserat arvode om 2 procent av prisbasbeloppet per månad, motsvarande 24 procent av prisbasbeloppet per år 8 SKL:s cirkulär 15:38 Ersättningar till kontaktfamiljer och kontaktpersoner enligt SoL för år års prisbasbelopp = kr Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 7(10)

18 I de fall uppdraget innebär lägre alternativt högre arbetsinsats än den tid som ett uppdrag vanligtvis omfattar eller om det föreligger brister i utövandet av uppdraget, kan nivån för arvode reduceras eller öka i enlighet med överförmyndarverksamhetens handläggningsprinciper. En god mans omkostnader under uppdraget ersätts med ett schablonbelopp om 2 procent av prisbasbeloppet per år. I de fall en god man begär ersättning för kostnader överstigande den angivna ersättningsnivån ska den gode mannen kunna styrka kostnaderna med skriftliga underlag. 2. Arvode och ersättning till särskilt förordnade vårdnadshavare föreslås utgå med Ett schabloniserat arvode om 3 procent av prisbasbeloppet per månad, vilket motsvarar 36 procent av prisbasbeloppet per år. I de fall uppdraget innebär lägre alternativt högre arbetsinsats än den tid som ett uppdrag vanligtvis omfattar eller om det föreligger brister i utövandet av uppdraget, kan nivån för arvode reduceras eller öka i enlighet med överförmyndarverksamhetens handläggningsprinciper. En särskilt förordnad vårdnadshavares omkostnader ersätts med ett schablonbelopp om 2 procent av prisbasbeloppet per år. I de fall en särskilt förordnad vårdnadshavare begär ersättning för kostnader överstigande den angivna ersättningsnivån ska den denne kunna styrka kostnaderna med skriftliga underlag. 3. Att Överförmyndarnämnden ges mandat att fortsättningsvis fatta beslut om justeringar i arvodes- och ersättningsnivåer till särskilt förordnande vårdnadshavare. Beträffande arvode till god man föreslås att de två extra månaderna med den högre ersättningen efter att uppehållstillstånd meddelats tas bort. Motivet för att tidigare behålla ett högre arvode även när barnet fått uppehållstillstånd är att det funnits kvarståendefrågor som var kopplade till asylprocessen. De nämnda förhållandena råder inte längre och därför finns ingen grund för att behålla ett högre arvode efter att det ensamkommande barnet fått uppehållstillstånd. När det gäller god mans och särskilt förordnad vårdnadshavares omkostnader i uppdraget är förslaget att införa en schablonersättning om 2 procent av prisbasbeloppet per år, istället för att ersätta för faktiska utgifter baserat på skriftligt underlag. Överförmyndarverksamhetens bedömning är att en schablonisering skulle medföra en administrativ förenkling för såväl ställföreträdarna som överförmyndarverksamheten att ställas mot marginella kostnadsökningar. Förslaget innebär även en harmonisering av ersättningar jämfört med övriga gode män och förvaltare. Överförmyndarverksamhetens överväganden De omvärldsfaktorer som initierat en översyn av arvoden och omkostnadsersättningar för god man för ensamkommande barn och särskilt förordnade vårdnadshavare är särskilt förändrade ekonomiska förutsättningar för kommunen med anledning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn inklusive god man. Översynen har identifierat ett behov av att harmonisera arvoden och omkostnadsersättningar med de ersättningsnivåer som gäller för övriga gode män och förvaltare. Eftersom många gode Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 8(10)

19 män för ensamkommande barn har uppdrag i flera kommuner och barn därtill inte sällan flyttar mellan kommuner är harmonisering mellan kommunerna inom GR dessutom av stor vikt. Överförmyndarverksamheten kan konstatera att en justering av de ersättningsnivåer som föreslås här är aktuell i flera av GR-kommunerna. Därtill har förändringar skett när det gäller uppdragens omfattning. Beträffande det sist nämnda bedömer överförmyndarverksamheten att tidsåtgången för den gode mannens uppdrag när barnet är asylsökande är ca fem-sex timmar per månad och förväntas bestå på den nivån. Riktmärke för överförmyndarverksamhetens förslag till nya arvoden har varit SKL:s rekommendationer i cirkulär 07:74, om att arvode till god man för ensamkommande barn utges som timersättning till ett belopp om 200 kr per timma. Överförmyndarverksamheten bedömer att arbetsinsatsen som gode män för ensamkommande barn utför och den insats som gode män och förvaltare enligt föräldrabalken gör är i princip likvärdiga och jämförbara i tidsomfattning. I sammanhanget får också beaktas att uppdrag som god man och särskilt förordnad vårdnadshavare är ett ideellt uppdrag och att uppdragstagaren inte kan förvänta sig en ersättningsnivå som är likställd med lön. Det måste i samband härmed också nämnas att många gode män och förvaltare känner stort engagemang i sitt uppdrag och göra värdefulla insatser för de ensamkommande barnen, men som inte direkt ingår i grunduppdraget. Angående särskilt förordnade vårdnadshavare föreslås att arvode och omkostnadsersättning är likställd med ersättningsnivån för god man under asylperiod. Överförmyndarverksamheten bedömer att skälen för att likställa nivåerna och som tidigare redovisats i detta tjänsteutlåtande kvarstår. Frågan om bestämmande av arvodesnivåer för gode män och förvaltare har tidigare liksom i detta förslag alltid avgjorts i Överförmyndarnämnden såsom sker i majoriteten av kommuner i landet. Den rättsliga basen för Överförmyndarnämnden att fatta detta beslut går via nämndens reglemente, som bland annat anger att nämnden har att fullgöra de uppgifter som enligt gällande författningar ankommer på nämnden, till 12 kap 16 föräldrabalken där det anges att beslut om skäligt arvode och ersättning för utgifter som varit skäligen påkallade för uppdraget fattas av överförmyndaren. Närmare ledning för vad som är skäligt arvode ger därefter ovan nämnda cirkulär 07:74 från SKL. Arvode och ersättningar till särskilt förordnade är inte reglerat i lag eller förordning och har bland annat av denna anledning fastställts i ovan nämnda beslut i kommunstyrelsen För att förenkla framtida process för eventuella justeringar av ersättningsnivåer till särskilt förordnade vårdnadshavare föreslås även att ge Överförmyndarnämnden mandat att fatta sådana beslut. I sådana fall är det av synnerlig vikt att nämnden samråder med stadsledningskontoret. I beredningen av ärendet har överförmyndarverksamheten och stadsledningskontoret haft fortlöpande avstämningar. Stadsledningskontorets bedömning är att beslut om justering av arvoden och omkostnadsersättningar för särskild förordnad vårdnadshavare under nuvarande förhållanden måste beslutas av kommunfullmäktige. Konsument- och medborgarservice Överförmyndarverksamheten Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 9(10)

20 Gunnar Johnsson Verksamhetschef Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 10(10)

L :r! [[fj[[/ xi - l/

L :r! [[fj[[/ xi - l/ Julii arga: 3:3 M117/1323f} å 2017 0: l;(g KOMMU NSTYRELSENS FÖRVALTNING K mm""sty'e'se"s m"'a "'" MEDBORGARKONTORET Ink. 2017 ~05-31 VIRVESVEDLUND DlREKT:O224-747011 l i ;x*1l 1?)? Förslag till nya arvodesregler

Läs mer

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare

Ljungby kommuns. Arvodesreglemente för god man/förvaltare (2016) Ljungby kommuns Arvodesreglemente för god man/förvaltare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-04-25 76 1 Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Ljungby kommun

Läs mer

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun 2017-07-27 1(6) Ansvarig: Överförmyndaren Antagandedatum: KF 2017-09-25 93 Gäller från: 2018-01-01 Revidering: vid behov Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds

Läs mer

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-05-15 Diarienummer SCN-2017-0261 Socialnämnden Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Förslag till beslut

Läs mer

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna. TJÄNSTEUTLÅTANDE 21:1 Stabsavdelningen Dnr KS/2017:501-101 2017-08-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström 0152-29252 2017-08-28 Rapporter Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. lägga föreliggande

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-06-12 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning för förordnande

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-10-25 1 (5) ÖFNES/2017:81 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning

Läs mer

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn 4 Tjänsteutlåtande Dnr 1.1-291/2016 Sid 1 (9) 2016-11-29 ÖFN 2016-12-14 9.3 Handläggare Anna Nordin Larsson Tomas Sjölander Till Överförmyndarnämnden Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till

Läs mer

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-03 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Diarienummer 2012/SN 071 52 Socialnämnden Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är

Läs mer

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen

Mottagningsutredningen (SOU 2018:22) - Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Ensamkommande barn Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.6-101/2018 2018-06-04 ÖFN 2018-08-23 9 Handläggare Emma Lundqvist Telefon: 08-508 29 700 Till Överförmyndarnämnden Förvaltningens

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Arvode till gode män för ensamkommande barn revidering av riktlinjer

Arvode till gode män för ensamkommande barn revidering av riktlinjer Gagnefs konirnun Sammanträdcsprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2017-! 1-21 10 Dnr KS!2017:195/19 Sida Ks 154 Arvode till gode män för ensamkommande barn revidering av riktlinjer Kommunstyrelsens

Läs mer

Majvor Byström, chef administrativa enheten Åsa Sjöberg, sekreterare/handläggare

Majvor Byström, chef administrativa enheten Åsa Sjöberg, sekreterare/handläggare 1(16) Plats och tid Förvaltningsbiblioteket, vån 3, 10.00-11.15 Beslutande ledamöter Per-Eric Larsson (S), ordf Kerstin Frånlund (S) Magnus Svensson (C) Johan Nordenmark (M) Leif Georgsson (V) Ej beslutande

Läs mer

Riktlinjer för särskild förordnad vårdnadshavare

Riktlinjer för särskild förordnad vårdnadshavare Riktlinjer för särskild förordnad Avseende ensamkommande flyktingbarn 2015-04-01 lena.bergstrom@upplands-bro.se 0721-788 059 www.upplands-bro.se Innehåll 1... 3 1.1 Inledning...3 1.2 Återflyttning av vårdnaden

Läs mer

Riktlinjer för arvode till ställföreträdare

Riktlinjer för arvode till ställföreträdare Riktlinjer för arvode till ställföreträdare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för nödvändiga

Läs mer

Ersättningar och villkor för kontaktpersoner och kontaktfamiljer enligt SoL och LSS.

Ersättningar och villkor för kontaktpersoner och kontaktfamiljer enligt SoL och LSS. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Styrelsen Sammanträdesdatum 2008-06-12 201/218 179 Ersättningar och villkor för kontaktpersoner och kontaktfamiljer enligt SoL och LSS. Styrelsen beslutade 2008-02-28, 160 angående

Läs mer

Svar på remissen Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Svar på remissen Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-07-25 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Till Socialnämnden Svar på remissen Förändrad

Läs mer

Guldsmeden, Hörnrummet kl Ulrika Wenn Ulla Medevik 8 Ulf Bergström 8. Eva Cronberg. Ulrika Wenn. Eva Cronberg

Guldsmeden, Hörnrummet kl Ulrika Wenn Ulla Medevik 8 Ulf Bergström 8. Eva Cronberg. Ulrika Wenn. Eva Cronberg Protokoll 1 (9) Plats och tid: Guldsmeden, Hörnrummet kl.9.00-11.40 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Alf Norberg (V) Bo Lindgren (S) Eva Cronberg (C) Övriga deltagare: Ulrika Wenn Ulla Medevik

Läs mer

Riktlinjer vid arvodering till god man för ensamkommande barn, särskilt förordnad vårdnadshavare samt förordnad förmyndare

Riktlinjer vid arvodering till god man för ensamkommande barn, särskilt förordnad vårdnadshavare samt förordnad förmyndare Kommunstyrelseförvaltningen Riktlinje Riktlinjer vid arvodering till god man för ensamkommande barn, särskilt förordnad vårdnadshavare samt förordnad förmyndare Dokumentnamn Riktlinjer vid arvodering till

Läs mer

Särskilt förordnad vårdnadshavare ensamkommande barn

Särskilt förordnad vårdnadshavare ensamkommande barn Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsens utskott för utbildning och arbete Beslutsdatum: 2018-02-08 Framtagen av: Emma Frostensson, områdeschef Dokumentansvarig: Områdeschef Diarienummer: KS/2018:68 Giltighetstid

Läs mer

Riktlinjer vid arvodering till förordnade förmyndare, god man och förvaltare

Riktlinjer vid arvodering till förordnade förmyndare, god man och förvaltare Riktlinjer vid arvodering till förordnade förmyndare, god man och förvaltare Förslag till beslut Överförmyndaren föreslås besluta följande: Att anta riktlinjer för arvodering med start 2017-01-01 Allmänt

Läs mer

Föredragande borgarrådet Margareta Olofsson anför följande.

Föredragande borgarrådet Margareta Olofsson anför följande. PM 2003 RVII (Dnr 325-2793/2003) Nytt beräkningssätt av arvoden till kontaktfamiljer enligt SoL och kontaktfamiljer/stödfamiljer som korttidsvistelse enligt LSS att gälla fr.o.m. den 1 januari 2004 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande gällande Fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn

Yttrande gällande Fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-04-19 Ärende 2.2.15 Yttrande gällande Fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn Ännu en gång ser vi hur höga invandringens kostnader är för de svenska

Läs mer

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Tillämpas från 2018-01-01 1. Allmänt En ställföreträdare har rätt till ett skäligt arvode och ersättning för nödvändiga utgifter.

Läs mer

ARVODE TILL GOD MAN/FÖRVALTARE

ARVODE TILL GOD MAN/FÖRVALTARE 1 Ängelholms Överförmyndarnämnd Informerar ARVODE TILL GOD MAN/FÖRVALTARE Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget

Läs mer

2014-01-22 Ön 195/2012. Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun

2014-01-22 Ön 195/2012. Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun 2014-01-22 Ön 195/2012 Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun Innehållsförteckning Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare...3 1 Ställföreträdare har

Läs mer

God man. Arvodesprinciper Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN

God man. Arvodesprinciper Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN MED RÄTT God man AT T HJÄLPA Arvodesprinciper Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN Kontakt: overformyndarnamnden@sundsvall.se Innehåll Arvodesprinciper...4 Uppdraget som ställföreträdare...4 Förordnad

Läs mer

Information från Överförmyndarenheten

Information från Överförmyndarenheten Information från Överförmyndarenheten Arvode till god man/förvaltare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och

Läs mer

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Överförmyndarnämnden i Kungsbacka kommun Tillämpas från 2014-01-01 2013-11-08 1 Rätt till arvode och ersättning Ställföreträdare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101 kl. 17:00-17:45 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Åke Johansson (S) (ordförande) Ulla Nilmander Jensen (L)

Läs mer

Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad. vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder.

Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad. vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder. 2019-01-03 Social- och arbetsmarknadsnämnd Handläggare: Sara Friberg Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder Förslag till

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Riktlinje Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Överförmyndaren I Norrköping 2014-02-20 4.3 Gode mannen har rätt till ett skäligt arvode för sitt uppdrag. När gode mannen årsredovisat uppdraget

Läs mer

För arvode till gode män för ensamkommande barn tillämpas särskilda riktlinjer.

För arvode till gode män för ensamkommande barn tillämpas särskilda riktlinjer. Arvodesriktlinjer Riktlinjer för överförmyndarnämndens arvodesbeslut Förordnade förmyndare, gode män och förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för de utgifter som har

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden , 76, reviderade , 172

för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden , 76, reviderade , 172 Ersättningsregler för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden 2011-05-05, 76, reviderade 2015-12-03, 172 Allmänt Av 12 kap. 16 föräldrabalken framgår att förordnade

Läs mer

God man för ensamkommande barn. Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare

God man för ensamkommande barn. Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare God man för ensamkommande barn Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare Ensamkommande barn Ett ensamkommande barn är en asylsökande person under 18 år som är utländsk medborgare eller statslös

Läs mer

Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare

Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare Fastställd 2006-09-26, reviderad 2010-12-14, reviderad 2014-12-10 2 (6) Innehållsförteckning Rätten till arvode... 3 Vem betalar arvodet...... 3

Läs mer

Arvode till ställföreträdare fr o m 2014-01-01 Information från överförmyndarenheten och nämnden

Arvode till ställföreträdare fr o m 2014-01-01 Information från överförmyndarenheten och nämnden [1] Mars 2014 Arvode till ställföreträdare fr o m 2014-01-01 Information från överförmyndarenheten och nämnden Överförmyndarnämnden har tidigare informerat om det pågående arbetet med förändring av ersättningsnivåerna.

Läs mer

Riktlinjer vid arvodering till god man och förvaltare

Riktlinjer vid arvodering till god man och förvaltare Kommunstyrelseförvaltningen Riktlinje Riktlinjer vid arvodering till god man och förvaltare Dokumentnamn Riktlinjer vid arvodering till god man och förvaltare Dokumenttyp Riktlinjer Diarienummer Fastställd/upprättad

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Godmanskap för ensamkommande barn

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Godmanskap för ensamkommande barn Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Godmanskap för ensamkommande barn 2 Innehållsförteckning Sid Allmänt... 2 Vem kan utses till god man......2 Uppdraget som god man... 3 När godmanskapet upphör... 4 Överförmyndarnämndens

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Riktlinje arvodering. förordnad förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Riktlinje arvodering. förordnad förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare STYRDOKUMENT Sida 1(6) Riktlinje arvodering förordnad förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare Område Styrning och ledning Fastställd Överförmyndarnämnden 2014-10-22, 59 Program Plan Riktlinje

Läs mer

Information från Överförmyndarnämnden

Information från Överförmyndarnämnden 1 Information från Överförmyndarnämnden Arvode till god man/förvaltare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget

Läs mer

Riktlinjer för arvoden och ersättningar till gode män, förvaltare och förmyndare. Tillämpas från

Riktlinjer för arvoden och ersättningar till gode män, förvaltare och förmyndare. Tillämpas från Riktlinjer för arvoden och ersättningar till gode män, förvaltare och förmyndare Tillämpas från 2019-02-01 Sida 1 av 6 1. Inledning En ställföreträdare har rätt till skäligt arvode för sitt uppdrag och

Läs mer

ARVODE TILL GOD MAN / FÖRVALTARE

ARVODE TILL GOD MAN / FÖRVALTARE ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN SID 1 (5) 2009-04-29 info 1. Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för nödvändiga

Läs mer

Granskning av överförmyndarna

Granskning av överförmyndarna Revisionsrapport Granskning av överförmyndarna Borgholms kommun Lisa Åberg Borgholms kommun Granskning av överförmyndarna Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga och kontrollmål...

Läs mer

Riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning till ställföreträdare

Riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning till ställföreträdare Riktlinjer för fastställande av arvode och ersättning till ställföreträdare Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Överförmyndarnämnden Status: Beslut 2018-08-30, 99 Giltighetstid: Tills vidare Linköpings

Läs mer

Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom

Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom PM 2002 RVII (Dnr 3566/02) Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Svenska Kommunförbundets rekommendationer

Läs mer

Yttrande om fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn

Yttrande om fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn Yttrande V och MP Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 2.2.9 Yttrande om fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn I förslaget anges hur nya, lägre ersättningsnivåer från staten ska fördelas

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga

Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1 2016-08-23 Dnr: 2016/00512-IFN-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman, strateg Er ref: A2016/01307/I INDIVID OCH FAMILJENÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Ett nytt ersättningssystem för mottagande

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

Reglemente med bestämmelser om ersättning till ställföreträdare i Marks kommun

Reglemente med bestämmelser om ersättning till ställföreträdare i Marks kommun Sida 1(9) Reglemente med bestämmelser om ersättning till ställföreträdare i Marks kommun (Arvodesreglemente) Dokumenttyp Reglemente Beslutad av Överförmyndarnämnden Fastställd 2011-12-06 161 Granskad Dokumentansvarig

Läs mer

Författningssamling 191.3

Författningssamling 191.3 Oskarshamns kommun Författningssamling 191.3 ERSÄTTNINGSREGLER OCH DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN Fastställda av kommunfullmäktige 2001-04-09, 38 Gäller fr.o.m. 2001-05-15 A. ERSÄTTNINGSREGLER

Läs mer

Arvodesregler för ställföreträdare år 2018

Arvodesregler för ställföreträdare år 2018 Överförmyndarnämnden Arvodesregler för ställföreträdare år 2018 Bakgrund Överförmyndarnämnden beslutar om arvode till ställföreträdare enligt bestämmelser i föräldrabalken 12 kap. 16. Arvode och kostnadsersättning

Läs mer

Cirkulärnr: 10:72 Diarienr: 10/6007 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 10:72 Diarienr: 10/6007 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 10:72 Diarienr: 10/6007 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Elisabeth Melin Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2010-11-24 Mottagare: Rubrik: Socialnämnden Individ- och familjeomsorg

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Arvodesriktlinjer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Arvodesriktlinjer ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Arvodesriktlinjer Enligt 12 kap 16 Föräldrabalken (FB) har förordnade förmyndare, gode män och förvaltare rätt till ett skäligt arvode för uppdraget samt ersättning för utgifter som

Läs mer

LATHUND. för Sundsvall Timrå och Nordanstigs kommun. Arvodesprinciper

LATHUND. för Sundsvall Timrå och Nordanstigs kommun. Arvodesprinciper LATHUND för Sundsvall Timrå och Nordanstigs kommun Arvodesprinciper Innehåll Arvodesprinciper 2008 3 Uppdraget som ställföreträdare 3 Ställföreträdarens rätt till arvode 3 Ett ideellt uppdrag 3 Ersättning

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare fastställda av överförmyndarnämnden

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare fastställda av överförmyndarnämnden RIKTLINJE 1(7) Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, enhetschef 011-15 13 72 Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare fastställda av överförmyndarnämnden Bakgrund Arvode till ställföreträdare

Läs mer

Eva von Schéele. Avdelningen för juridik

Eva von Schéele. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 18:7 Diarienr: 18/01159 Handläggare: Avdelning: Eva von Schéele Datum: 2018-02-26 Mottagare: Rubrik: Ersätter: 07:74 1997:149 1990:120 Avdelningen för juridik Överförmyndaren Överförmyndarnämnden

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Överförmyndare

Årsredovisning verksamheter 2013. Överförmyndare Årsredovisning verksamheter 2013 Överförmyndare Överförmyndare, Årsredovisning verksamheter 2013 2(8) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Verksamhetsområde Överförmyndare är för kommunen obligatorisk. Överförmyndaren

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare Sammanfattning av broschyren God man och förvaltare God man och förvaltare Information från Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun God man och förvaltare God man och förvaltare är två former av ställföreträdare.

Läs mer

Information från överförmyndaren

Information från överförmyndaren FLENS KOMMUN Information från överförmyndaren Om förordnade förmyndare/särskilt förordnade vårdnadshavare 2018-07-18 INFORMATION TILL FÖRORDNAD FÖRMYNDARE Uppdraget Bestämmelserna i Föräldrabalkens (FB)

Läs mer

Checklista ensamkommande barn

Checklista ensamkommande barn Checklista ensamkommande barn Du bevakar barnets rätt mot myndigheter, förvaltar dess tillgångar och ser till att barnet får den dagliga vård och omsorg som det behöver under asylprocessen. Sammanfattningsvis

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-14:10 ande Lena Carlbom, ordförande, Falkenberg (C) Ulla Svensson, vice ordförande, Varberg (S)

Läs mer

Socialnämnden Individ- och familjeomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m.

Socialnämnden Individ- och familjeomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m. Cirkulärnr: 10:73 Diarienr: 10/6008 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Elisabeth Melin Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2010-11-24 Mottagare: Rubrik: Socialnämnden Individ- och familjeomsorg

Läs mer

Resursförstärkning för överförmyndarnämnden för 2016

Resursförstärkning för överförmyndarnämnden för 2016 KF 16:1 KF 16:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:294 /-049 2016-04-29 1/2 KF 16:3 Handläggare Josefin Winnfors Tel. 0152-291 61 Kommunstyrelsen Resursförstärkning för överförmyndarnämnden

Läs mer

HFD 2013 ref. 17 Ersättning för flyktingmottagande

HFD 2013 ref. 17 Ersättning för flyktingmottagande HFD 2013 ref. 17 Ersättning för flyktingmottagande En kommun har ansetts berättigad till statlig ersättning för kostnaden för en mobiltelefon till ett familjehemsplacerat ensamkommande flyktingbarn. Lagrum:

Läs mer

Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m.

Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m. Cirkulärnr: 09:78 Diarienr: 09/5766 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Elisabeth Melin Vård och Omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2009-12-11 Mottagare: Rubrik: Socialnämnder Individ- och familjeomsorg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16)

PROTOKOLL 1 (16) PROTOKOLL 1 (16) 2017-06-14 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet kl. 14:00 15:40 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S) Helena Moen(C) Harrieth

Läs mer

Cirkulärnr: 12:62 Diarienr: 12/6780 Avdelning: Sektion/Enhet: Avdelningen Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare:

Cirkulärnr: 12:62 Diarienr: 12/6780 Avdelning: Sektion/Enhet: Avdelningen Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 12:62 Diarienr: 12/6780 Avdelning: Sektion/Enhet: Avdelningen Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-11-27 Mottagare: Rubrik: Socialnämnd Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg

Läs mer

Ersättning till ställföreträdare inom överförmyndarverksamheten för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner. Motala kommun

Ersättning till ställföreträdare inom överförmyndarverksamheten för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner. Motala kommun Ersättning till ställföreträdare inom överförmyndarverksamheten för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Överförmyndarnämnden Diarienummer: 16/ÖN 0042 Datum: 2016-01-0112

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

1. Personuppgifter Omyndig, namn. Överförmyndarnämndens anteckningar. Redovisningsperiod. Redovisning för pågående uppdrag. År: 20.

1. Personuppgifter Omyndig, namn. Överförmyndarnämndens anteckningar. Redovisningsperiod. Redovisning för pågående uppdrag. År: 20. Redovisning av uppdrag som god man för ensamkommande barn och begäran om arvode Lämnas in till överförmyndaren senast en månad efter redovisningsperiodens slut. Redovisningsperiod År: 20 Period: Redovisning

Läs mer

Avdelningen för Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare: Socialnämnden Individ-och familjeomsorg Funktionsnedsättning LSS

Avdelningen för Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare: Socialnämnden Individ-och familjeomsorg Funktionsnedsättning LSS Cirkulärnr: 15:38 Diarienr: 15/06253 Avdelning: Sektion/Enhet: Vård och socialtjänst Datum: 2015-12-08 Mottagare: Rubrik: Socialnämnden Individ-och familjeomsorg Funktionsnedsättning LSS Ersättningar till

Läs mer

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna. TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2017:446-101 2017-08-17 1/1 Handläggare Josefine Ericsson 0152-291 16 2017-08-30 Rapporter Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. lägga föreliggande

Läs mer

Onsdagen den 10 april 2019 kl 14:00 15:27. Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M)

Onsdagen den 10 april 2019 kl 14:00 15:27. Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M) 2019-04-10 1 (13) Plats och tid Hörby, Kommunhuset - Victoria Benedictsson 2 Onsdagen den 10 april 2019 kl 14:00 15:27 Beslutande Övriga Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret 2012-09-25. ... Thomas Abrahamson. ... Lena Vinnerås. ... Bertil Jansson

Kommunkontoret 2012-09-25. ... Thomas Abrahamson. ... Lena Vinnerås. ... Bertil Jansson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.00 16.00 ande Lena Vinnerås (S), Nora, ordförande Siv Sander (S), Hällefors Jerry Elvin (S), Lindesberg Bertil Jansson (M),

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2012 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 5 3.1 Resultat... 5 3.2 Budgetavvikelse... 6 3.3 Verksamhetsanalys...

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista

Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista 1 Datum Tid Kl. 10.00 12.10 Plats Beslutande Övriga närvarande Multrårummet, kommunhuset i Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Marlene Åkerlund Hägglund, sekreterare Eva-Lena Ögren, handläggare

Läs mer

Ändringar i föräldrabalken fr.o.m. den 1 juli 2006 (SFS 2006:557) och fr.o.m. den 1 oktober 2006 i trafikskadelagen (SFS 2006:560)

Ändringar i föräldrabalken fr.o.m. den 1 juli 2006 (SFS 2006:557) och fr.o.m. den 1 oktober 2006 i trafikskadelagen (SFS 2006:560) Cirkulärnr: 2006:38 Diarienr: 2006/1602 Handläggare: Eva von Schéele Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2006-06-21 Mottagare: Överförmyndaren/ Överförmyndarnämnden Rubrik: Ändringar i föräldrabalken

Läs mer

Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare Kommunledningsförvaltningen Victoria Häggkvist ofnregistrator@kramfors.se STYRDOKUMENT 1(6) Beslutad av ÖFN 2016-12-16, 24 Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande 1.5-114/2016. Sida 1 (8) 2016-07-22 ÖFN 2016-08-23 9.2 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 08-508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Nyanlända och asylsökande

Läs mer

Guldsmeden, Hörnrummet9.00 10.00. Ulrika Wenn Susanne Eriksson. Eva Cronberg. Guldsmeden, Hudiksvall. Susanne Eriksson.

Guldsmeden, Hörnrummet9.00 10.00. Ulrika Wenn Susanne Eriksson. Eva Cronberg. Guldsmeden, Hudiksvall. Susanne Eriksson. Protokoll 1 (8) Plats och tid: Guldsmeden, Hörnrummet9.00 10.00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Alf Nordberg (V) Bo Lindgren (S) Eva Cronberg (C) Lena Lindström (S) Eva Hallander (S) Agneta

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för gode män och förvaltare. Dir. 2012:16. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för gode män och förvaltare. Dir. 2012:16. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Kommittédirektiv Bättre förutsättningar för gode män och förvaltare Dir. 2012:16 Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå åtgärder som ger bättre

Läs mer

Riktlinjer för arvoden och ersättningar i Bergslagens överförmyndarnämnd

Riktlinjer för arvoden och ersättningar i Bergslagens överförmyndarnämnd Riktlinjer för arvoden och ersättningar i Bergslagens överförmyndarnämnd Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer för arvoden, cirkulär 07:74, ligger till grund för Bergslagens överförmyndarnämnds

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN. Till Socialnämnden. Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: Förvaltningens förslag till beslut

SOCIALFÖRVALTNINGEN. Till Socialnämnden. Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: Förvaltningens förslag till beslut SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.6-0746/2011 DNR 1.6-0747/2011 SID 1

Läs mer

Principer för arvoden

Principer för arvoden Principer för arvoden för god man/förvaltare Information från Överförmyndaren Principer för arvoden för god man/förvaltare INNEHÅLL Ett ideellt uppdrag 2 Bevaka rätt 3 Förvalta egendom 4 Sörja för person

Läs mer

Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn

Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN JANUARI 2015 Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn Ett ensamkommande barn är en person under 18 år som kommer till Sverige utan sina föräldrar eller annan legal

Läs mer

Förslag till remissyttrande gällande; Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Promemoria

Förslag till remissyttrande gällande; Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Promemoria 2016-08-15 Till Allmänna Utskottet Ljusnarsberg Förslag till remissyttrande gällande; Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Promemoria 2016-06-21. Ärendebeskrivning.

Läs mer

Orimligt långa handläggningstider i överförmyndarnämnden Skrivelse från Per Bolund och Stefan Nilsson (båda MP)

Orimligt långa handläggningstider i överförmyndarnämnden Skrivelse från Per Bolund och Stefan Nilsson (båda MP) PM 2012:64 RVII (Dnr 669-1030/2011) Orimligt långa handläggningstider i överförmyndarnämnden Skrivelse från Per Bolund och Stefan Nilsson (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

för Ensamkommande barn

för Ensamkommande barn Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God man för Ensamkommande barn Överförmyndaren är en kommunal tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare

Läs mer

Information. riktlinjer om arvoden

Information. riktlinjer om arvoden Information riktlinjer om arvoden Riktlinjer om arvode till ställföreträdare Arvoden och ersättningar till ställföreträdare (god man, förvaltare och förmyndare) är reglerade i föräldrabalken. I 12 kap.

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:65 RI (Dnr 110-160/2016) Ersättning för s.k. dold mervärdesskatt vid upphandling av luftburen ambulanssjukvård (SOU 2014:78) Översyn av ersättning för kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÅSTORP 3(13) Sammanträdes protokoll Sammanträdesdatum ÖFN 85. Fastställande av föredragningslista

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÅSTORP 3(13) Sammanträdes protokoll Sammanträdesdatum ÖFN 85. Fastställande av föredragningslista 3(13) Sammanträdes protokoll ÖFN 85 Fastställande av föredragningslista Yrkande Ordförande yrkar på att lägga till en punkt "Flytt av sammanträde" under "Övriga frågor" samt att ärende 8 "Försäljning av

Läs mer

Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen?

Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen? Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen? Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer