Yttrande om fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande om fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn"

Transkript

1 Yttrande V och MP Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn I förslaget anges hur nya, lägre ersättningsnivåer från staten ska fördelas till de av stadens nämnder som ansvarar för någon del av omhändertagandet av ensamkommande barn. Det införs också ett köp- och säljsystem gällande boendeplatser vid placering av ensamkommande barn i de boenden som social resursnämnd tillhandahåller. Vi har tidigare varit tydliga med vår uppfattning. Göteborgs stad bör ta ett större ansvar för ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år. Det är fullt möjligt för staden att göra detta, även med de nya ersättningarna. Arbetet med att få fram fler lämpliga boendeformer behöver intensifieras, med särskilt fokus på stödboenden. Så länge Migrationsverket inte erbjuder alternativ som tillgodoser behoven av stöd och skolgång behöver kommunen ta ansvar även för dessa ungdomar, precis som vi gör med andra barn och unga upp till 21 år. I Göteborgsregionen har flera kommuner valt den vägen.

2 Yttrande (M)(L)(KD) Kommunstyrelsen Ärende Fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn Från och med 1 juli 2017 införs nytt ersättningssystem för ensamkommande barn. Ersättningarna kommer i huvudsak att utgå från schabloner och grundas på en genomsnittskostnad per barn/ungdom och dygn oavsett boendeform. Stadsledningskontorets har tagit fram förslag till fördelning av ersättning som i huvudsak följer den statliga inriktningen med undantag för ersättning till s.k. anknytningshem. Förändringen avseende ersättning till anknytningshem gör det möjligt att omfördela medel efter behov som till socialtjänsten och vid behov arvoden till gode män. Likaså föreslås ett införande av ett köp och sälj system för de boendeplatser som social resursnämnd tillhandahåller. Vi ställer oss bakom dessa förslag. Stadsledningskontoret bedömer att de nya ersättningarna kan få kännbara ekonomiska konsekvenser särskilt under Stadsdelarnas resultat för 2016, avseende boendeplaceringar, visar att kostnaderna överstiger de statliga ersättningarna och framhåller att de nya ersättningarna ställer krav på omförhandlingar av avtal och arbete för att öka kostnadseffektiviteten. I tjänsteutlåtandet står även att omfattningen av de ekonomiska konsekvenserna är svåra att prognostisera och kan inte anges. Vi menar att den ekonomiska situationen är allvarlig och i sig innebär en risk eftersom de ekonomiska konsekvenserna inte går att beräkna. I januari tog Alliansen initiativ till att få en redogörelse för de kostnader för tomma platser som har uppstått i samband med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och andra. Till uppdraget knöts även frågan om att bedöma risken för 2017 och att ta fram en åtgärdsplan för att undvika att motsvarande situation uppstår igen. Kommunstyrelsen har till dagens sammanträde att ta ställning till redogörelsen av uppdraget där vi i Alliansen ser ett behov av att en mer konkret åtgärdsplan tas fram för att hålla tillbaka kostnadsutvecklingen och för att förtydliga kommunstyrelsens roll. M, L och KD föreslår även att kommunstyrelsen beslutar om att analysera arbetet med att ta emot anvisade flyktingar, andra grupper och ensamkommande barn och unga från 2015 och framåt för att ta lärdom av det genomförda arbetet.

3 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande gällande Fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn Ännu en gång ser vi hur höga invandringens kostnader är för de svenska skattebetalarna. 530 miljoner kr är statens kostnad för Göteborgs andel av att ta emot så kallade ensamkommande barn för år Göteborg anvisas en andel av 5,234 % av rikets asylsökande ensamkommande barn så den sammanlagda kostnaden för den svenska staten för dessa kommer att bli över 10 miljarder kr för år En kostnad på över 10 miljarder kr om året enbart för ensamkommande barn är någonting helt annat än den tomma retorik som S, Mp, V och Alliansen i tidigare valrörelser har haft om att invandringen inte kostar Sverige någonting. Hösten 2016 var statens skuld till kommunerna för flyktingkostnader cirka 20 Miljarder kronor. Nu är den högst sannolikt ännu högre. Sverigedemokraterna bedömer att staten även i framtiden kommer att vara långsamma med det särskilda ansökningsförfarandet. Detta medför att Göteborg får vänta lång tid på pengarna från Migrationsverket som avser Placering enligt LVU och SoL samt Ersättning för försörjningsstöd. Och på den stora skuld som staten har till kommunerna för invandringens kostnader utgår det som bekant inte en endaste krona i ränta.

4 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0731/17 Välfärd och Utbildning Individ- och Familjeomsorg, Funktionshinder Pia Borg Telefon E-post: Fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn Förslag till beslut I kommunstyrelsen: 1. Förslag till fördelning av statlig ersättning för ensamkommande barn till stadsdelsnämnderna, social resursnämnd samt överförmyndarnämnden godkänns i enlighet med vad som framgår av stadsledningskontoret tjänsteutlåtande. 2. Ny hanteringsordning införs mellan stadsdelsnämnderna och social resursnämnd som innebär införande av ett köp/säljsystem vid placering av ensamkommande barn i boenden som social resursnämnd tillhandahåller. Sammanfattning Nya ersättningar för ensamkommande barn införs fr.o.m. 1 juli Det nya ersättningssystemet utgår i huvudsak från schabloner och är beträffande placeringar grundat på en genomsnittskostnad per barn/ungdom och dygn oavsett boendeform. Stadsledningskontoret lämnar i detta tjänsteutlåtande förslag till hur de statliga medlen ska fördelas. I huvudsak följer förslaget den statliga inriktningen med undantag av ersättning till s.k. anknytningshem. När det gäller det senare föreslår stadsledningskontoret en lägre ersättningsnivå om 900 kr per barn och dygn, istället för den generella ersättningen om kr per barn och dygn. Skälet är att ersättningsnivån för anknytningshem är generellt lägre jämfört med placeringar i HVB och konsultstödda familjehem. Stadsledningskontorets bedömning är att den föreslagna nivån om 900 kr per barn och dygn väl tillgodoser de rekommendationer SKL har beträffande familjehemsvården. Sänkningen innebär en möjlighet att omfördela medel till socialtjänstens utredningsoch uppföljningskostnader, samt vid behov tillskjuta medel för arvode till god man. Den schablon om kr per barn bedöms inte vara tillräcklig för såväl arvoden till god man som ersättning för socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader. I tjänsteutlåtandet ges en översikt av samtliga ersättningar och förslag till fördelning. Ersättningen föreslås fördelas till SDN, social resursnämnd och överförmyndarnämnden. Ett utryckligt önskemål från såväl stadsdelar som social resursförvaltning är införande av ett köp/säljsystem för de boendeplatser som social resursnämnd tillhandahåller. Stadsledningskontoret rekommenderar att köp/säljsystemet införs. Det tydliggör rolloch ansvarsfördelningen mellan SDN och social resursnämnd när det gäller boende och 1(10)

5 omvårdnad för ensamkommande barn. Det innebär att hanteringsordningen är densamma som för övriga sociala boenden som social resursnämnd tillhandahåller. I beredning av ärendet har stadsledningskontoret haft avstämningar med samtliga SDF och social resursförvaltning. Ekonomiska konsekvenser Förslaget innebär ett generellt införande av schabloniserade ersättningar och endast när det gäller placering enligt LVU och SoL har kommunen möjlighet att ansöka om faktiska kostnader. Dessutom kan kommunen ansöka om faktiska kostnader för försörjningsstöd i de fall ensamkommande ungdomar (18-21 år) med uppehållstillstånd inte uppbär studiestöd. Det nya ersättningssystemet innebär att kommunen erhåller kr per barn och dygn för boende och omvårdnad oavsett placeringsform för barn/unga upp till 18 år. Kommunens nuvarande genomsnittskostnad för placering i HVB är ca kr per barn och dygn, och beträffande konsultstödda familjehem uppskattar stadsledningskontoret att genomsnittskostnaden för närvarande är ca kr per barn och dygn. Däremot är kostnaden per barn i anknytningshem betydligt lägre. En schablon om kr per barn införs för ersättning till transporter, socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader, tolkar och arvoden till god man Den aktuella schablonen kommer inte att täcka kommunens kostnader och därför föreslår stadsledningskontoret en prioritering som innebär att schablonen om kr per barn enbart används till att täcka kostnader för god man, samt en omfördelning av medel inom ramen för den totala statliga ersättning som kommunen erhåller för boenden och omvårdnad till ensamkommande barn. Stadsledningskontorets bedömning är att ett sådant utrymme finns när det gäller ersättning till anknytningshem och föreslår att medel omfördelas till framförallt socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader, och vid behov komplettera ersättningen för arvode till god man. Kostnader för transporter och tolk bedöms vara av mindre omfattning. Stadsledningskontorets förslag är att ingen särskild statlig ersättning utgår för sådana kostnader. För närvarande pågår ett omfattande omställningsarbete för anpassning till såväl de nya ersättningarna som förändrad volym och behovsbild. Stadsledningskontorets bedömning är att de nya ersättningarna kan få kännbara ekonomiska konsekvenser för kommunen med anledning av de nya ersättningsnivåerna för boendeplaceringar, särskilt under Redan under 2016 visar stadsdelarnas resultat att kostnaderna för boendeplaceringar överstiger de statliga ersättningarna. De nya ersättningarna ställer krav på omförhandlingar av avtal och arbete för att öka kostnadseffektiviteten hos såväl stadsdelarna som social resursnämnd. Omfattningen av de ekonomiska konsekvenserna är svåra att prognostisera och kan inte anges för närvarande. På längre sikt förväntas effektiviseringspotentialen öka. Stadsledningskontoret avser att i samverkan med stadsdelsförvaltningarna och social resursförvaltning arbeta vidare med att ta fram en samlad bild av de ekonomiska konsekvenserna m.a.a. det nya statliga ersättningssystemet. Stadsledningskontorets prognos över statsbidragsintäkterna för ensamkommande barn uppgår totalt till ca 300 mnkr 2017 och 530 mnkr Av de samlade statsbidragsintäkterna 2017 är förslaget att ca 20 mnkr fördelas till SDN för socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader och 1-2 mkr till överförmyndarnämnden för god man, utöver schablon om kr per barn, vilken beräknas till totalt ca 4 mnkr (halvårseffekt). Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(10)

6 Av de samlade statsbidragsintäkterna 2018 som föreslås är stadsledningskontorets preliminära bedömning att ca 30 mnkr kan fördelas till SDN för socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader. Utöver vad som anges ovan har staten avsatt 40 mnkr per år för 2017 och 2018 till kommuner som har särskilt svåra anpassningssvårigheter i samband med övergång till det nya ersättningssystemet. Vad stadsledningskontoret känner till riktas medlen framförallt till mindre kommuner som i förhållande till sin folkmängd haft särskilt omfattande mottagande av ensamkommande barn. Fördelning av medel sker genom särskilt ansökningsförfarande. Staden avser att lämna in en ansökan för omställningskostnader som uppstått hos social resursnämnd. Barnperspektivet När asylsökande ensamkommande unga som fyllt 18 år i större utsträckning kommer att bo på anläggningsboende ställer det krav på Migrationsverket att säkerställa tillgång till boenden som är anpassade till målgruppens behov. Det nya ersättningssystemet kommer medföra krav på nya förhållnings- och arbetssätt inom socialtjänsten. Även om de nya ersättningsnivåerna inledningsvis bedöms vara för låga i förhållande till dagens genomsnittliga kostnad för boende och omvårdnad, kan det framöver också leda till att insatser och stöd blir bättre utformat för den unge genom ett större fokus på de individuella styrkorna som varje person har, istället för ett mer generellt omhändertagande. Det kommer att ställa krav på att utveckla nya system bland annat när det gäller bemanningskrav. Till exempel införs nu i flera kommuner mobila bemanningsteam. Jämställdhetsperspektivet Majoriteten av de asylsökande ensamkommande barnen är pojkar och andelen pojkar har på senare år ökat. Under perioden var i genomsnitt 34 procent av de ensamkommande barnen som sökte asyl i Sverige flickor. Under 2016 sökte ensamkommande barn asyl i Sverige, varav 435 var flickor vilket motsvarar cirka 20 procent. Det nya ersättningssystemet innebär inga skillnader i mottagningssystemet för pojkar respektive flickor. Utgångspunkten är fortsatt individens behov. Mångfaldsperspektivet Det nya ersättningssystemet syftar till att uppnå ett långsiktigt och hållbart mottagande av ensamkommande barn och som även bidrar till ensamkommande barns och ungas integration i det svenska samhället. Det nya ersättningssystemet medför att kommunen behöver aktivt arbeta för att få fram fler boendealternativ, bland annat stödboenden. För ett långsiktigt hållbart system behövs en fungerande boendekedja som också omfattar utflyttning till ett eget boende. Det senare behöver uppmärksammas mer och en planering för det behöver inledas. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet I Migrationsverkets senaste prognos, som presenterades den 7 februari 2017, uppskattas antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige för att söka asyl under 2017 till För 2018 uppskattas antalet till Fram till och med 20 februari har 180 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige under Av dessa var 33 flickor vilket motsvarar cirka 18 procent. Under samma period har åtta ensamkommande barn anvisats till Göteborg varav sju har anknytning till någon närstående. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(10)

7 Under 2017: har 663 ensamkommande barn och ungdomar beviljats uppehållstillstånd av Migrationsverket, vilket är 76 procent av de fattade besluten. Den 20 februari var asylsökande ensamkommande barn inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. Handläggningstiden för de beslut som fattats 2017 vad gäller ensamkommande barn är i genomsnitt 457 dagar. Under 2017 har138 barn/ungdomar fått beslut om ändrad ålder. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(10)

8 Ärendet Från och med 1 juli 2017 införs nya statliga ersättningar för stadens mottagande av ensamkommande barn. I detta ärende lämnar stadsledningskontoret förslag till fördelning av de nya statliga ersättningarna till berörda nämnder. Bakgrund Den stora ökningen av antal ensamkommande barn och unga under 2015 har medfört stora utmaningar för såväl staten som kommunerna och det är viktigt att säkerställa kvalitet och säkerhet i mottagandet av barn och unga. Samtidigt behöver regelverken ta hänsyn till kommunernas förutsättningar att bidra till en effektiv användning av skattemedel. Regeringen aviserade i budgetpropositionen 2016 att man avsåg att återkomma med förslag för att förenkla regelverket, förbättra kommunernas planeringsförutsättningar, minska administrationen och öka kostnadseffektiviteten. Staten ansvarar för finansieringen av mottagandet för ensamkommande barn och unga. Genom de statliga ersättningarna ska kommunerna ges ekonomisk ersättning för mottagande av ensamkommande barn och unga så att trygghet och kvalitet i mottagandet kan upprätthållas. Den snabba och kraftiga ökningen av antalet asylsökande ensamkommande barn framförallt under 2015 har medfört att behovet av olika boendealternativ ökat kraftigt. Kommunernas ansträngda situation och behov av att snabbt hitta boende vid den tidpunkten bidrog till att efterfrågan på boenden ökade kraftigt. Utbudet av boenden ökade och många privata aktörer såg en expanderande marknad. Regelverkets utformning och kommunernas ansträngda situation ledde till att orimligt höga priser kunde tas ut av aktörer på marknaden. För att förbättra drivkrafterna för kostnadseffektiva boenden har regeringen tagit initiativ till att justera i regelverk för mottagandet av ensamkommande barn samt infört nya statliga ersättningar som träder i kraft 1 juli Mottagandet av ensamkommande barn och unga är ett obligatoriskt åtagande för kommunerna enligt lagen om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA). Utgångspunkten för de förändringar av ersättningssystemet som nu införs innebär inte bindande förändringar i form av ändrade regler för kommunens verksamhet, utan kraven på kommunernas verksamhet är fortsatt oförändrade. Den s.k. kommunala finansieringsprincipen beträffande ersättning för nya åtaganden eller åtaganden som tas bort från kommunerna blir därför inte tillämplig. Utformningen av de nya ersättningarna till kommunerna förväntas täcka kostnaderna för de uppgifter som kommunerna sedan tidigare har ansvarat för. Mottagande av ensamkommande barn i Göteborg Ett barn som kommer ensamt till Sverige behöver vid ankomsten stöd från samhället, och lagstiftaren har ålagt socialnämnden att ansvara för det. I praktiken innebär detta att när socialtjänsten får en anmälan om att ett ensamkommande barn vistas i kommunen, är huvudregeln att inleda en utredning enligt 11 kap. 1 SoL. Då barnet saknar boende måste socialtjänsten omgående tillhandahålla ett lämpligt sådant. Boendet kan vara antingen ett särskilt boende för ensamkommande barn som drivs av kommunen, eller någon annan form av boende som anses lämpligt t.ex. ett annat hem för vård och boende, ett familjehem eller jourhem i den egna kommunen. Det ingår i SDN s ansvar att även ta fram prognoser och ha en planering för att tillgodose behovet av boendeplatser till målgruppen i nära samverkan med social resursnämnd. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(10)

9 Social resursnämnd har sedan 1 oktober 2010 haft uppdrag att driva särskilda boenden för ensamkommande barn och unga i enlighet med Göteborgs stads överenskommelser med Migrationsverket. Avtalen med Migrationsverket har omfattat såväl anvisade asylsökande ensamkommande barn som asylsökande ensamkommande barn i ankomstboende. Enligt kommunstyrelsens beslut , 513 (dnr 1378/15) har social resursnämnd ansvaret för att samordna placeringarna. Beslutet föranleddes av det stora antalet anvisningar av asylsökande ensamkommande barn till Göteborg under hösten Beslutet innebar ett avsteg från ordinarie roll- och ansvarsfördelning mellan stadsdelsnämnderna och social resursnämnd, genom att social resursnämnd tog ett stadengemensamt ansvar för samordning av platsbehovet. I beslutet angavs även att när mottagande av ensamkommande barn väsentligt förändras bör även nuvarande organisering på nytt värderas och eventuellt omprövas. Överförmyndarnämnden ansvarar för att utse god man och utbetalning av arvode till gode män. Vidare har överförmyndarnämnden enligt kommunstyrelsens beslut (dnr 1084/10) att administrera utbetalning av arvode till särskild förordnad vårdnadshavare till ensamkommande barn som får uppehållstillstånd. Det är socialtjänstens ansvar att ansöka hos tingsrätten om särskild förordnad vårdnadshavare. Prognos ensamkommande barn Första mars 2017 var totala antalet ensamkommande barn knappt 1 600, varav asylsökande ensamkommande barn och 450 barn/unga med uppehållstillstånd. Hälften av barnen kommer under 2017 fylla 18 år. Vid årsskiftet 2017/2018 är prognosen knappt ensamkommande barn. Även här kommer ca hälften fylla 18 år under året. I beräkningarna har inte beaktats åldersuppskrivningar och ensamkommande unga som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd eller förslaget om att uppehållstillstånd för att fullfölja gymnasiestudier. En kraftig minskning av antalet ensamkommande barn under 18 år är således att vänta under den angivna perioden. Med utgångspunkt från Migrationsverkets senaste prognos i februari 2017 förväntas antalet anvisningar av nya asylsökande ensamkommande barn för Göteborgs del uppgå till i genomsnitt ca.150 barn per år Omkring hälften av alla ensamkommande barn är placerade i familjehem. Stadsdelarna Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen svarar för merparten av placeringarna som ofta är placeringar i anknytningshem. I övriga stadsdelar dominerar placeringar i HVB. Askim-Frölunda-Högsbo har i stort sett lika många placeringar i familjehem som i HVB. Mönstret förklaras av en hanteringsordning som stadsdelarna kommit överens om och som innebär att Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen varit undantagna från anvisningar som inte avser ensamkommande barn med anknytning. De tre nämnda stadsdelarna svarar för ca 40 procent av samtliga mottagna ensamkommande barn i Göteborg. Aktuella pågående ärenden beträffande ensamkommande barn är t.o.m. 31 mars 2017 visar att Angered har ca 250 och Östra Göteborg 210 ärenden. Övriga stadsdelar har genomsnitt 175 aktuella ärenden per stadsdel. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(10)

10 Behov av olika boendeformer Sammanfattningsvis är bedömningen att behovet av familjehem kommer successivt att minska eftersom antalet nya ensamkommande barn kommer vara betydligt färre än tidigare år. Även behovet av HVB kommer att minska medan behovet av stödboenden ökar betydligt under 2017 och Social resursnämnd kommer att erbjuda ett visst antal stödboenden men har inte möjlighet att täcka hela behovet. En stadengemensam upphandling av olika boendeformer bl.a. stödboenden har inletts. Det finns en risk för att brist på stödboenden kommer uppstå under Utgångspunkt för stadens samlade boenden för målgruppen är en mix av boenden där social resursförvaltning framförallt erbjuder stödboenden och ett mindre antal platser i HVB, samt platser i ankomstboende. Stadens platser kommer att vara både i kommunal regi och upphandlade platser samt platser genom idéburet offentligt partnerskap (IOP). Det nya ersättningssystemet samt stadsledningskontorets förslag till fördelning Det framgår tydligt av den statliga promemorian om det nya statliga ersättningssystemet för ensamkommande barn att intentionen är att ensamkommande barn ska kunna bo och få anpassad omvårdnad till en lägre kostnadsnivå än vad som varit fallet tidigare. Statens modell med införande av schabloner utgår ifrån att det är en socialnämnd som hanterar särskilt ordnat boende för ensamkommande barn och kan omfördela de statliga ersättningarna inom sin organisation, utifrån att prisbilden skiljer sig mellan de olika placeringsformerna. För Göteborgs del är det 11 nämnder som har ansvar och roller i mottagande av ensamkommande barn, vilket motiverar en kommuncentral hantering av hur de statliga ersättningarna ska fördelas. Stadsledningskontorets förslag till fördelning av den statliga ersättningen för ensamkommande barn följer i stort den inriktning som staten anger, med undantag av ersättning för plats i anknytningshem. När det gäller anknytningshem föreslår stadsledningskontoret en ersättningsnivå om 900 kr per barn och dygn istället för kr per barn och dygn. Det återstående beloppet om 450 kr per barn och dygn omfördelas framförallt till socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader, samt en mindre del för att vid behov förstärka schablonen om kr per barn för arvode till god man. Kostnader för transporter och tolk bedöms vara av mindre omfattning. Stadsledningskontorets förslag är att ingen särskild statlig ersättning utgår för sådana kostnader. Den föreslagna omfördelningen motiveras av att kostnaden för barn i anknytningshem är väsentligt lägre än konsultstödda familjehem. Dessutom finns stora skillnader i fördelning av barn i anknytningshem mellan stadsdelar. Stadsledningskontorets prognos över statsbidragsintäkterna för ensamkommande barn uppgår totalt till ca 300 mnkr för 2017 och 530 mnkr Av de samlade statsbidragsintäkterna 2017 är förslaget att c.a.20 mnkr fördelas till SDN för socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader och 1-2 mnkr till överförmyndarnämnden för god man utöver schablon om kr per barn, vilket beräknas till totalt ca 4 mnkr (halvårseffekt). Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(10)

11 Tabell: Översikt Nya ersättningar från 1 juli 2017 och stadsledningskontorets förslag till fördelning till berörda nämnder Nya statliga ersättningar från 1 juli Plats i ankomstboende: kr per plats och dygn. I beloppet ingår ersättning för beredskap. 2. Planering och beredskap för boende och omvårdnad till asylsökande ensamkommande barn samt barn med uppehållstillstånd En fast och en rörlig del kr/per år samt kr per barn x 7 dygn x kommunens årstal för anvisade ensamkommande barn 3. Plats i boende för asylsökande ensamkommande barn och barn med uppehållstillstånd: kr per barn och dygn 4. Plats i boende för asylsökande ensamkommande barn samt barn med uppehållstillstånd 1 350* kr per barn och dygn i anknytningshem Av ersättningen kr per barn och dygn omfördelas 450 kr per barn och dygn enligt punkt 8 nedan. 5. Placering enligt LVU och SoL Ersättning för faktiska kostnader. 6 Stödboende för barn/unga med uppehållstillstånd (18-21 år) 750 kr per ungdom och dygn 7. Schablonersättning som avser transportkostnader, socialtjänstens utredningsoch uppföljningskostnader, tolkkostnader samt kostnader för god man och andra relaterade kostnader kr per barn (engångsbelopp) 8. Omfördelning av medel. Se punkt kr per barn och dygn Stadsledningskontorets förslag till fördelning Plats i ankomstboende kr/plats och dygn. Fördelas till social resursnämnd Planering och beredskap för boende och omvårdnad till asylsökande ensamkommande barn samt barn med uppehållstillstånd kr/år samt kr per barn x 7 dygn x kommunens årstal för anvisade ensamkommande barn Fördelas till Social resursnämnd Plats i boende för asylsökande och barn med uppehållstillstånd kr per barn och dygn för HVB. egna och konsultstödda familjehem Fördelas till SDN Plats i boende för asylsökande ensamkommande barn samt barn med uppehållstillstånd 900 kr per barn och dygn för placering i anknytningshem Fördelas till SDN Placering enligt LVU och SoL Ersättning för faktiska kostnader Särskilt ansökningsförfarande Stödboende för barn/unga med uppehållstillstånd (18-21 år) 750 kr per ungdom och dygn. Fördelas till SDN Arvode till god man Schablonersättning om kr per barn (engångsbelopp) Fördelas till Överförmyndarnämnden. Socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader kr/barn halvårseffekt, kr/barn helårseffekt (engångsbelopp) Fördelas till SDN Vid behov kompletterande ersättning för arvode till god man. Fördelas till Överförmyndarnämnden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(10)

12 Nya statliga ersättningar från 1 juli Ersättning för försörjningsstöd avser ensamkommande ungdomar med uppehållstillstånd (18-21 år) och som inte har studiehjälp. Ersättning för faktiska kostnader.. Stadsledningskontorets förslag till fördelning Ersättning för faktiska kostnader Särskilt ansökningsförfarande. Ny hanteringsordning mellan SDN och social resursnämnd Tidigare system med överenskommelser mellan Migrationsverket, Länsstyrelsen och kommunen om platser i särskilt ordnat boende för ensamkommande barn upphör under Istället renodlas anvisningsmodellen genom att staten tar fram årstal för respektive kommun. Det är social resursnämnd som ansvarat för kommunens åtagande enligt överenskommelsen med staten. Enligt kommunstyrelsens beslut (dnr 0699/10) har statliga medel för kommunens särskilda boenden utbetalats direkt till social resursnämnd. Det har inneburit att stadsdelarna inte betalat för platsen vid placering av ensamkommande barn i de särskilda boenden som social resursnämnd tillhandahållit. Ett uttryckligt önskemål från såväl stadsdelarna som social resursförvaltning är att införa ett köp/säljsystem mellan stadsdelarna och social resursförvaltning när det gäller boenden för ensamkommande barn, på motsvarande sätt som gäller i staden för sociala boenden i övrigt. Ytterligare en förändring, som resultat av ett väsentligt minskat mottagande av ensamkommande barn, är att det inte längre föreligger något behov av att social resursförvaltning samordnar placeringar av ensamkommande barn som är i behov av HVB-placeringar och stödboenden. Stadsledningskontorets överväganden Stadsledningskontorets förslag till fördelning av nya ersättningar till ensamkommande barn följer i stort den inriktning som staten angett. Som tidigare nämnts i tjänsteutlåtandet föreslår stadsledningskontoret en sänkning av ersättningen till anknytningshem då kostnaden är lägre för denna placeringsform än genomsnittskostnaden på kr per barn och dygn. De medel som frigörs föreslås omfördelas och utgå till SDN som ersättning för socialtjänstens utrednings- och uppföljningskostnader. På så sätt får samtliga stadsdelar kompensation för socialtjänstens insatser i detta avseende. Ett bibehållande av ersättningen om 1350 kr per barn och dygn innebär att merparten av SDN inte skulle ha utrymme att omfördela resurser till socialtjänstens utrednings- och uppföljningsarbete. Ersättningen utgår för de barn som anvisas efter 1 juli Schablonen om kr per barn föreslås kompensera för ersättning till god man. Stadsledningskontorets beräkningar är att arvoden till god man (halvårseffekt) uppgår till ca 6 mnkr och förväntat statsbidrag ( kr per barn) till ca 4 mnkr. Stadsledningskontorets bedömning är att en förstärkning av ersättningen om kr per barn behövas under Förstärkning kan ske genom omfördelning av medel (450 kr per barn och dygn). Stadsledningskontoret bedömer att det behövs en förstärkning med ca 1-2 mnkr under Den föreslagna ersättningen om 900 kr per barn och dygn i anknytningshem bedöms med god marginal inkludera Sveriges kommuner och landstings (SKL). SKL har tagit fram rekommendationer för kommunernas ersättningsnivåer, men anger inte någon Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(10)

13 rekommenderad genomsnittskostnad då det är så olika individuella behov som avgör vilken omsorg barnet behöver. Stadsledningskontorets förslag omfattar inte ekonomisk kompensation för transportkostnader och tolk. Kostnaderna förväntas var förhållandevis blygsamma jämfört med övriga kostnader för mottagande av ensamkommande barn. Stadsledningskontorets förslag är att ingen särskild statlig ersättning utgår för sådana kostnader. Stadsledningskontoret är positiv till att hanteringsordningen mellan SDN och social resursnämnd övergår till ett köp/säljsystem på motsvarande sätt som gäller i kommunen för socialt boende i övrigt. Framöver kommer social resursnämnd vara en bland flera leverantörer. Införande av ett köp/säljsystem tydliggör roll- och ansvarsfördelning mellan berörda nämnder. De tidigare förutsättningarna med överenskommelse mellan staten och kommunen upphör under våren Det innebär att förutsättningarna för att slussa medel direkt till social resursnämnd upphör. Ytterligare en förändring, som resultat av ett väsentligt minskat mottagande av ensamkommande barn, är som tidigare nämnts att det idag inte föreligger något behov av att social resursförvaltning samordnar placeringar av ensamkommande barn som är i behov av HVB-placeringar och stödboenden. En återgång till att respektive SDN svarar för sina placeringar av ensamkommande barn och social resursnämnd är en utförare bland flera att tillhandahålla boenden och omvårdnad för ensamkommande barn. Att ställa om till det nya statliga ersättningssystemet ställer krav på omförhandlingar av avtal och arbete för att öka kostnadseffektiviteten hos såväl stadsdelarna som social resursnämnd. Det ställer också krav på att kvalitetssäkra arbetsprocesserna vid bl.a. upphandling av boenden. Ett aktivt omställningsarbete arbete pågår både i SDN som social resursnämnd. Men det måste också konstateras att det kommer vara en utmaning för staden verksamheter den närmaste tiden. I beredning av ärendet har stadsledningskontoret haft avstämningar med samtliga SDF och social resursförvaltning. En arbetsgrupp med representanter för berörda förvaltningar har varit kopplad till arbetet med framtagande av förslaget. I remissvaret för promemorian om det nya ersättningssystemet framförde staden att de föreslagna ersättningsnivåerna var för låga och borde ligga på en nivå om ca kr per barn och dygn för boendeplaceringar. Det var också vad SKL framförde i sitt remissvar. Effekterna av de nya ersättningarna kan inte fullt ut värderas i detta skede men ett fortsatt arbete i samverkan med stadsdelarna och social resursförvaltning kommer att bedrivas för att närmare bedöma de ekonomiska effekterna av de nya statliga ersättningarna. Justeringar av stadsledningskontorets förslag till fördelning av ersättningarna enligt detta tjänsteutlåtande kan behöva ske framöver. Stadsledningskontoret Pia Borg Planeringsledare Lisbeth Nilsson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(10)

Yttrande gällande Fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn

Yttrande gällande Fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-04-19 Ärende 2.2.15 Yttrande gällande Fördelning av nya statliga ersättningar för ensamkommande barn Ännu en gång ser vi hur höga invandringens kostnader är för de svenska

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande PM 2016:135 RI (Dnr 110-1088/2016) Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet Remisstid den 24 augusti 2016 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga"

Yttrande över promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Linda Jönsson 010-224 14 19 linda.s.jonsson@lansstyrelsen.se Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Förslag till remissyttrande gällande; Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Promemoria

Förslag till remissyttrande gällande; Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Promemoria 2016-08-15 Till Allmänna Utskottet Ljusnarsberg Förslag till remissyttrande gällande; Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Promemoria 2016-06-21. Ärendebeskrivning.

Läs mer

Socialkontoret. Tjänsteutlåtande

Socialkontoret. Tjänsteutlåtande Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2016-08-02 Avdelningen för stöd och utveckling Sida 1 av 5 Annika Lindholm Utredare 08-579 212 31 Arbetsmarknadsdepartementet A2016/01307/I A2016/01333/I Remissvar ang.

Läs mer

Promemoria om ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga

Promemoria om ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga 2016-08-15 Dnr 851-4552-2016 1 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM a.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga (dnr

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga

Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1 2016-08-23 Dnr: 2016/00512-IFN-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman, strateg Er ref: A2016/01307/I INDIVID OCH FAMILJENÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Ett nytt ersättningssystem för mottagande

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över promemorian Ett nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga.

Göteborgs Stads yttrande över promemorian Ett nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga. Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över promemorian Ett nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga. har lämnats tillfälle att yttra sig över Arbetsmarknadsdepartementets

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande 1 (5) Socialchef Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr. A2016/01307I Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga Sammanfattning Hultsfreds kommun anser att förslaget

Läs mer

Yttrande över remiss om ett nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga, A2016/01307/I

Yttrande över remiss om ett nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga, A2016/01307/I Tjänsteutlåtande Verksamhetscontroller 2016-08-10 Anders Adriansson 08-590 977 57 Dnr: anders.adriansson@upplandsvasby.se SÄN/2016:234 33721 Social- och äldrenämnden Yttrande över remiss om ett nytt ersättningssystem

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga UBK1005, v2.0, 2014-11-03 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Jesper Kyrk Socialkontoret jesper.kyrk@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning Socialnämnden Remissvar avseende promemorior - 1) Ett nytt ersättningssystem

Läs mer

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna. TJÄNSTEUTLÅTANDE 21:1 Stabsavdelningen Dnr KS/2017:501-101 2017-08-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström 0152-29252 2017-08-28 Rapporter Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. lägga föreliggande

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-06-12 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning för förordnande

Läs mer

Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad?

Sverigedemokraterna ställer sig frågan varför arvodena i Göteborg ska ligga en procent högre än i vår huvudstad och i Sveriges tredje största stad? Göteborg 2017-04-11 Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-04-19 Ärende: 2.1.5 Yrkanden angående Framställan till kommunfullmäktige om justering av arvoden och schablonisering av omkostnadsersättning till särskilt

Läs mer

Information ensamkommande barn - budget 2017

Information ensamkommande barn - budget 2017 2016-10-28 1 (6) Dnr :BON2016/340-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Enhetschef IFO 033-430 57 71 jennica.johansson@bollebygd.se Bildnings- och omsorgsnämnden Information ensamkommande

Läs mer

Nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga

Nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga Nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga 2017-07-01 Måns Norberg Signild Östgren 1 Nuvarande ersättningsförordning Asylersättningsförordningen (2002:1118) upphör att gälla 30 juni Ansökan

Läs mer

Svar på remissen Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Svar på remissen Förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-07-25 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Till Socialnämnden Svar på remissen Förändrad

Läs mer

Lägesrapport om mottagande av ensamkommande barn och unga

Lägesrapport om mottagande av ensamkommande barn och unga Tjänsteutlåtande Kvalitets- och utvecklingsledare 2016-11-22 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr: carin.erlandengman@upplandsvasby.se SÄN/2016:335 33721 Social- och äldrenämnden Lägesrapport om mottagande

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Överenskommelse

Läs mer

RONNEBY ~~~ REMISSYTTRANDE. Remissyttrande ëver Promemoria om ett nytt ersättningssystem fôr mottagandet av ensamkommande

RONNEBY ~~~ REMISSYTTRANDE. Remissyttrande ëver Promemoria om ett nytt ersättningssystem fôr mottagandet av ensamkommande ~~~ REMISSYTTRANDE RONNEBY Handläggare: Anna-Karin Sonesson, Samordnings- och utvecklingschef Telefon: 0457-618979 E-post: anna-karin.sonesson@ronneby.se Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Remissyttrande om Arbetsmarknadsdepartementets promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga A2016/01307/I

Remissyttrande om Arbetsmarknadsdepartementets promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga A2016/01307/I Laxå 2016-08-22 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande om Arbetsmarknadsdepartementets promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga A2016/01307/I

Läs mer

Datum Promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga

Datum Promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga BENGTSFORS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-08-17 19(42) Arbetsmarknadsdepartementet KS 194 Dnr KSN 2016-000544 Promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn

Läs mer

Kommunstyrelsens sammanträde [9191 LJUSNARSBERG.._~~~~~~~~~~~-~ KOMMUN. Ärende Skrivelse med anledning av promemorian Ett nytt

Kommunstyrelsens sammanträde [9191 LJUSNARSBERG.._~~~~~~~~~~~-~ KOMMUN. Ärende Skrivelse med anledning av promemorian Ett nytt Kommunstyrelsens sammanträde 2016-08-31 Ärende Skrivelse med anledning av promemorian Ett nytt 14 ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga och departementspromemorias Ändringar i

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Kommittédirektiv Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn Dir. 2011:9 Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över bestämmelsen

Läs mer

Omställning av Enheten för ensamkommande barn och ungdomar

Omställning av Enheten för ensamkommande barn och ungdomar Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-11-09 Handläggare Britt Lundkvist Telefon: 508 25 294 Till Socialnämnden 2016-11-22 Omställning av Enheten för ensamkommande

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-10-25 1 (5) ÖFNES/2017:81 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning

Läs mer

Ensamkommande barn och unga, konsekvensbeskrivning och tidplan, anpassning av kostnader

Ensamkommande barn och unga, konsekvensbeskrivning och tidplan, anpassning av kostnader SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(1) Sammanträdesdatum 2017-11-22 Socialnämndens arbetsutskott 271 Dnr 2017-000169 Ensamkommande barn och unga, konsekvensbeskrivning och tidplan, anpassning av kostnader Socialnämndens

Läs mer

Aktuellt inför nytt ersättningsystem och nya förordningar som träder i kraft 1 juli 2017

Aktuellt inför nytt ersättningsystem och nya förordningar som träder i kraft 1 juli 2017 Aktuellt inför nytt ersättningsystem och nya förordningar som träder i kraft 1 juli 2017 Annica Ring Juni 2017 Version 1.0 Dagordning Förordningsförändringar Nya ersättningar från 1 juli - Asylsökande

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN. Till Socialnämnden. Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: Förvaltningens förslag till beslut

SOCIALFÖRVALTNINGEN. Till Socialnämnden. Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: Förvaltningens förslag till beslut SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.6-0746/2011 DNR 1.6-0747/2011 SID 1

Läs mer

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-02-02 13 Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Information om förändrade förutsättningar för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn

Information om förändrade förutsättningar för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn Marcus Johansson Bitr avdelningschef Nämnden för arbete och välfärd Information om förändrade förutsättningar för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut Nämnden för arbete och välfärd

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år

Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år Social- och omsorgskontoret PM 2017-11-29 Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år Lisa Mattsson Strateg Stab Telefon (direkt): 08-5230 3422 E-post: lisa.mattsson@sodertalje.se 2 (9) Innehållsförteckning

Läs mer

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG Tjänsteutlåtande Dnr: 1.5.1-240-2014 Sida 1 (5) 2014-05-27 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 08 640 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga 2018-04-26 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2018/117 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Yrkande (S) Kommunstyrelsen Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Frågan om situationen för de ensamkommande som blir vuxna, och därmed övergår

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-08-21 Diarienummer SCN-2017-0339 Socialnämnden Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga.

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Datum 2016-08-23 Handläggare Mikaela Josefsson 1(5) Direkttelefon 073-089 26 52 E-postadress mikaela.josefsson1@nassjo.se Regeringskansliets diarienummer A2016/01307/I Remissvar Ett nytt ersättningssystem

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-06-16 Nyanlända

Läs mer

Departementspromemoria Ändringar i fråga om sysselsättning för asylsökande och kommunplacering av ensamkommande barn (Ds 2016:21)

Departementspromemoria Ändringar i fråga om sysselsättning för asylsökande och kommunplacering av ensamkommande barn (Ds 2016:21) Dnr 851-4734-2016 1 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM a.registrator@regeringskansliet.se Departementspromemoria Ändringar i fråga om sysselsättning för asylsökande och kommunplacering av ensamkommande

Läs mer

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut ABCDE Farsta stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ Handläggare: Bosse Dannert Tfn: 508 18 040 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2005-02-16 DNR 000033/2005 Till Farsta stadsdelsnämnd Mottagande av barn från

Läs mer

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen 2017-02-01 1 (7) Dnr :BON2017/35-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Verksamhetschef Bildnings- och omsorgsnämnden Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen Förslag till beslut

Läs mer

Utredning angående framtida behov av stödboende samt driftsformen för stödboende

Utredning angående framtida behov av stödboende samt driftsformen för stödboende Socialkontoret Dnr SN/2016:597-769 Individ- och familjeomsorgen 2017-02-20 1/2 Handläggare 0152-296 80 Socialnämnden Utredning angående framtida behov av stödboende samt driftsformen för stödboende Förslag

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare Skarpnäcks stadsdelsförvaltning 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt 46 000 invånare Ensamkommande flyktingbarn Med ensamkommande flyktingbarn menas en person under 18 år och som

Läs mer

Yttrande över Stadsrevisionens projektrapport nr 10, 2013 om granskning av stadens mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Yttrande över Stadsrevisionens projektrapport nr 10, 2013 om granskning av stadens mottagande av ensamkommande flyktingbarn Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-23 Handläggare Marita Johansson Telefon: 08-508 35 562 Till Arbetsmarknadsnämnden den 3 februari 2014 Ärende

Läs mer

Beredskap för mottagande av ensamkommande asylsökande barn och ungdomar lägesrapport.

Beredskap för mottagande av ensamkommande asylsökande barn och ungdomar lägesrapport. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 4.0-0170/2010 SID 1 (7) 2010-03-29 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-598 25

Läs mer

Överenskommelse om boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn

Överenskommelse om boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn 2015-11-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/123-133 Arbets- och företagsnämnden Överenskommelse om boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår

Läs mer

Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2014-279

Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2014-279 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-17 202 Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2014-279 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande, tillståndssökande, bevispersoner, personer med uppehållstillstånd av medicinska skäl samt förvarstagna (Observera att det här är informationsmaterial

Läs mer

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sid 1 (7) Remissvar Dnr 15KS331-4 2015-08-20 Ref A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Nedan följer

Läs mer

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn KS Ärende 3 Nytt boende för ensamkommande barn Tjänsteskrivelse 2014-10-20 KS 2014.0303 Handläggare: Sandra A Karlsson Ny överenskommelse avseende kommunens mottagande av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2016-01-11 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-02-04

Läs mer

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 16 oktober 2018 Betänkande från

Läs mer

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning Tjänsteskrivelse 1 (8) Kommunledningsförvaltningen Åsa Lindell 2018-09-21 Dnr KS 2018-375 Kommunstyrelsen Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-10-26 108 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SOC 2017/249 Beslut 1. ställer sig bakom förvaltningens förslag om att det tillfälliga kommunbidraget ska tillkomma

Läs mer

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-09 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 08 50825006 Till Socialnämnden Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl göra åldersbedömningar ekonomiskt bistånd efterforska barnens vårdnadshavare

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

L :r! [[fj[[/ xi - l/

L :r! [[fj[[/ xi - l/ Julii arga: 3:3 M117/1323f} å 2017 0: l;(g KOMMU NSTYRELSENS FÖRVALTNING K mm""sty'e'se"s m"'a "'" MEDBORGARKONTORET Ink. 2017 ~05-31 VIRVESVEDLUND DlREKT:O224-747011 l i ;x*1l 1?)? Förslag till nya arvodesregler

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga Promemoria 2016-06-21 1 Innehåll 1 Utgångspunkter för ett nytt ersättningssystem... 6 1.1 Ett ökat antal ensamkommande barn och

Läs mer

Plan för anpassning av verksamheten riktad till ensamkommande barn och unga

Plan för anpassning av verksamheten riktad till ensamkommande barn och unga Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-11 Diarienummer 0841/16 Enheten för ensamkommande barn Marie Larsson Telefon 031-367 90 16 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Plan för anpassning av verksamheten

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande, tillståndssökande, bevispersoner, personer med uppehållstillstånd av medicinska skäl samt förvarstagna (Observera att det här är informationsmaterial

Läs mer

Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn

Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:199-723 2015-04-13 1/6 Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn 4 Tjänsteutlåtande Dnr 1.1-291/2016 Sid 1 (9) 2016-11-29 ÖFN 2016-12-14 9.3 Handläggare Anna Nordin Larsson Tomas Sjölander Till Överförmyndarnämnden Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år PM 2017:160 RI (Dnr 156-1218/2017) Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Socialnämnden uppmanas att fatta

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av statliga specialdestinerade bidrag inom flyktingmottagandet

Läs mer

Flyktingersättning och planering. Eva Sahlén Västerås stad

Flyktingersättning och planering. Eva Sahlén Västerås stad Flyktingersättning och planering Eva Sahlén Västerås stad Stadens flyktingmottagande Antal mottagna flyktingar 2000-2016 Både ABO och EBO med uppehållstillstånd 1310 619 639 696 548 526 433 455 325

Läs mer

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (6) 2017-02-01 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-03- 09 Yttrande gällande

Läs mer

Yttrande över promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga, PM

Yttrande över promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga, PM KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Edlund Johan Datum 2016-08-19 Diarienummer KSN-2016-1724 Kommunstyrelsen Yttrande över promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Borlänge kommuns yttrande gällande Mottagandeutredningens betänkande (SOU 2018:22)

Borlänge kommuns yttrande gällande Mottagandeutredningens betänkande (SOU 2018:22) Borlänge kommun 2018-08-17 Arbetsmarknad och vuxenutbildning 2018/987 Pierre Engström 1 (7) 0243-740 77 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Nämnd Datum Borlänge kommuns yttrande gällande Mottagandeutredningens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statlig ersättning för asylsökande m.fl.; SFS 2017:193 Utkom från trycket den 21 mars 2017 utfärdad den 9 mars 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-08-19 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Från den 1 januari till

Läs mer

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-05-15 Diarienummer SCN-2017-0261 Socialnämnden Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Förslag till beslut

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 217 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn 14 15 16 Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn Antalet ensamkommande asylsökande barn som kommer till Sverige ökar för varje år och har

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer

Läs mer

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 PROTOKOLLSUTDRAG 14:1 KS 38 2018-02-28 1/4 Dnr KS/2018:77-047 Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 Beslut föreslår

Läs mer

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-40/2018 Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Gunilla Olofsson Veronica Wolgast 08-50825605, 50825081 Till Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Göteborg 2016-02-09 Yttrande (L) Kommunstyrelsen 2016-02-10 Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Inledningsvis

Läs mer

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2017.17 Datum: 2017-03-07 Planeringssekreterare Elin Sundberg E-post: elin.sundberg@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Omställning av arbetet med ensamkommande flyktingbarn

Omställning av arbetet med ensamkommande flyktingbarn SOLNA STAD Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-02-14 SID 1 (9) SN/2017:27 Omställning av arbetet med ensamkommande flyktingbarn Sammanfattning På uppdrag av socialnämnden har förvaltningen genomfört

Läs mer